Nejznámější chutě. Text: Kristina Šemberová Foto: David Turecký Produkce: Daniela Salačová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nejznámější chutě. Text: Kristina Šemberová Foto: David Turecký Produkce: Daniela Salačová"

Transkript

1 téma Nejznámější chutě V posledních letech zažívá česká kuchyně konečně renesanci. Svědčí o tom i šéfkuchaři, kteří vsadili na historií prověřená jídla v moderním pojetí. Důkazem je i michelinská hvězda pro restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Proto jsme požádali pět špičkových šéfkuchařů, aby připravili české jídlo speciálně pro Esprit LN. Text: Kristina Šemberová Foto: David Turecký Produkce: Daniela Salačová Zhruba v posledních pěti osmi letech objevují současní kuchaři českou kuchyni. Na piedestal kvality a vytříbených chuťových kombinací stavějí éru první republiky. Tehdy se v Praze na Štědrý den chodilo na šneky, u Šroubka a v několika dalších špičkových hotelech se podávali humři, mořské ryby, ústřice a šampaňské. Ale to byla záležitost jen pro horních deset tisíc. K první republice patří i hladové bouře kvůli špatnému zásobování po válce, neúrodě ve 20. letech a celosvětové krizi v letech 30. Polovinu obyvatelstva tvořili dělníci, kteří trpěli podvýživou, maso a to zejména koninu a vepřové odřezky - si mohli dovolit jednou, maximálně dvakrát týdně a hlavní složku jejich jídelníčku tvořila mouka a brambory. Zemědělci s kusem pole či spíše políčka na tom byli o něco lépe, ale jedli velmi úsporně stejně jako řemeslníci a drobní živnostníci. V kuchyni se tehdy neplýtvalo a vše se spotřebovalo do posledního drobku. Neexistovaly lednice ani trouby, maso se tehdy hlavně vařilo nebo dusilo na kamnech na plyn či uhlí. Naši předci dodržovali sezonu, kdy byly suroviny nejčerstvější, nejdostupnější a nejlevnější. V říjnu se jedla především zvěřina. V listopadu ji vystřídaly svatomartinské hody. Dříve se kolem svátku Martina konala posvícení a tancovačky, čeledi končila služba a rozhodovalo se o jejím osudu na příští rok. Na odchodnou zpravidla dostávala zahnuté martinské rohlíky plněné mákem, tvarohem, povidly či ořechy. Pekla se husa, která byla po létě správně velká a šťavnatá a přes zimu by stejně už jen ujídala zásoby na statku. Ze stejného důvodu se po celé zimní období konaly i zabijačky, nižší teplota umožňovala zpracování celého prasete i bez chladničky. A mnohé restaurace sezonu dodržují dodnes. Představujeme vám podniky, kde ctí naši národní gastronomickou tradici a servírují výtečnou českou kuchyni. Pro focení připravil každý šéfkuchař i speciální recept, který na jídelním lístku běžně nenajdete. (18)

2 (19)

3 Babiččina zahrada Tovární 536, Průhonice, Zatímco dříve jste po návštěvě průhonického parku mohli zajít leda na palačinku či zmrzlinový pohár u parkoviště, v posledních letech se tu zvyšuje koncentrace kvalitních restaurací. Posledním přírůstkem, otevřeným loni v červenci, je Babiččina zahrada. Nachází se v malém hotelu zaměřeném na regenerační terapie celého těla. Můžete si tu zacvičit jógu, zažít polynéskou či ajurvédskou masáž, zajít na aromaterapii, fyzioterapii či na koupel s křišťály nabitými energií. V pokojích chybí televize a klid násobí velkoryse pojatá zahrada z převážně divokých květin, trav a bylin, které rostou po celý rok a které často končí ve zdejší kuchyni (v pokrmech, v bylinných čajích a olejích). Založila ji Kateřina Horáčková, ekologická aktivistka a permakulturoložka, která zkoumá a pěstuje staré kultury rostlin, a tím je zachraňuje pro příští generace. Od jara do podzimu můžete sedět na venkovní terase nebo v některém z altánků přímo v zahradě. Dětský koutek tu nenajdete, celá zahrada je hřištěm a světem k objevování. V zimě je příjemněji uvnitř, v prvním patře najdete velkorysý prostor s modrými kachlovými kamny. Uvnitř se pečou husy, kachny, buchty nebo domácí chléb a jejich vůně se line až ven. Bílý dřevěný nábytek se žluto-zelenými kostkovanými ubrusy v přední části evokuje posezení v kuchyni, tmavý s růžovo-zelenými potahy vzadu připomíná spíš tzv. parádní pokoj. Celkový dojem podporují i příborníky s vystaveným nádobím, džbány, zrcadly či fotografiemi. Z Vídně do Prahy Jako předobraz babičky v názvu podniku posloužila ústřední postava stěžejního díla Boženy Němcové. Babička je symbolem tradice, srdečnosti a ženské moudrosti. Naše babička je zcestovalá, (20)

4 Předkrm Pěna z uzeného šumavského pstruha, míchaný salátek s výhonky červené řepy a mladého hrášku, vinná redukce Tento předkrm využívá tradiční českou rybu pstruha v kombinaci s řepou a hráškem. Úprava do pěny byla zejména v 19. století velmi oblíbená. V menu nabízíme také coby hlavní chod čerstvě uzeného šumavského pstruha s bramborovým salátem a křepelčím vejcem, říká k receptu kuchař Michal Šorf. Pro 4 osoby Příprava: 45 minut 1 malá cuketa, 1 vejce, strouhanka na obalení, rostlinný olej na smažení, 50 g třtinového cukru, 50 ml červeného vína, 2 pstruzi nebo 4 filety ze pstruha i s kůží, sůl a čerstvě mletý pepř, 50 g udicích pilin (z bukového nebo třešňového dřeva), citronová šťáva a strouhaná kůra na dochucení (zhruba 1/2 lžičky), 500 ml smetany ke šlehání (33%), ½ hrsti salátu lollo biondo, ½ hrsti salátu lollo rosso, ½ hrsti rukoly, ½ hrsti výhonků červené řepy a mladého hrášku Z cukety ukrojte čtyři dlouhé tenké plátky, osušte je papírovou utěrkou a obalte v rozšlehaném vejci a strouhance. Každý plátek obtočte kolem kovového kroužku a osmažte zhruba minutu v rozpáleném oleji dozlatova. Nechte vychladnout na kroužku. Cukr zahřívejte v rendlíku, až se rozpustí na karamel a začne hnědnout. Opatrně vlijte víno, promíchejte a nechte vařit na mírné teplotě, až tekutina získá konzistenci sirupu. Na domácí uzení potřebujete dvě starší litinové pánve. Pstruhy vyfiletujte, ale ponechte kůži, nebo použijte filety, osolte je, zakryjte a nechte hodinu marinovat. Poté rozpalte sporák naplno, do jedné pánve vsypte udící piliny, nechte je minutu rozehřát, až se piliny rozvoní, ztlumte na mírný plamen, na pánev položte pařák nebo kovové sítko s pstruhy, přiklopte druhou pánví a uďte čtyři minuty. Uvnitř se zvýší teplota a nahromadí horký kouř, který pstruhy během chvíle krásně vyudí rozvoní se, změknou a získají měděný odstín. Filety jemně osolte, odkrojte čtyři tenké plátky na ozdobu a zbytek rozmixujte v kutru nadrobno s citronovou kůrou. Ze smetany ušlehejte šlehačku a vmíchejte ji zlehka k rybě. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vychladlou cuketu stáhněte z formičky, dovnitř dejte trochu salátové směsi, navrch ozdobte výhonky červené řepy a hrášku. Pomocí dvou lžic naaranžujte vedle cukety rybí pěnu, navrch položte plátek uzeného pstruha a talíř dozdobte vinnou redukcí. Michal Šorf z průhonické Babiččiny zahrady připravil pro Esprit LN předkrm pěnu z uzeného šumavského pstruha, míchaný salátek s výhonky z červené řepy a mladého hrášku s vinnou redukcí. Úprava pstruha, tradiční české ryby, byla zejména v 19. století velmi oblíbená, říká kuchař. (21)

5 Babiččinu zahradu naleznete v oblíbeném výletním místě u Prahy, v Průhonicích. V menu nechybí ani zapomenuté lahůdky české kuchyně střapačky se zelím, cuketové bramboráky nebo domácí nudle s houbami. světa znalá, ctí rodinné hodnoty, představuje restauraci Babiččina zahrada Stanislav Kolesník, její manažer. Zdejší kuchyně vychází z klasických českých pokrmů 19. a 20. století a zároveň se ráda inspiruje v Rakousku-Uhersku. Oproti původním jídlům (recepty můžete prostudovat v kuchařkách až z roku 1890 v knihovně vedle dveří) jsou ta současná odlehčenější. Chceme představit českou kuchyni ve vší parádě, ctíme tradici, ale upravujeme ji na naše chutě, vysvětluje kuchař Michal Šorf. Přesto ve vás kousnutí do bábovky, povidlové buchty nebo bramborové placky vyvolá pocit dětství, vůni léta na venkově. Menu se obměňuje dle sezony. Základem jsou dlouho dušená či pečená masa, ryby s bylinkami, knedlíky a syté hřejivé polévky, které podávají v hrnci jako doma při nedělním obědě. Nechybí zapomenuté lahůdky střapačky se zelím, cuketové bramboráky, kulajda, domácí nudle s houbami, různé úpravy králičího masa nebo melta. Připomenete si i potraviny dříve v české kotlině běžné lososa, rukolu, černý kořen. Při návštěvě zkuste zapomenout na voňavou kachnu v troubě a ochutnejte sulc z celého králíka s petrželkovým krémem a krutony z kmínového chleba, pečeného sumce s řapíkatým celerem, fenyklem, rajčaty a bílým vínem s bramborovým pyré, křepelku plněnou kaštany a bylinkami s bramborovou terinou, restovanou hlívou ústřičnou a šťávou s tymiánem nebo pomalu dušenou daňčí plec s černým kořenem, opečenými bramborovými šiškami a šípkovou omáčkou. Pokrmy důvěrně známé tu dostávají nový tvar a jejich chuť vyniká v neotřelých kombinacích. Suroviny vybírá u českých producentů šéfkuchař Radek David, který vaří i v sesterském podniku La Veranda v centru Prahy. Na závěr si dejte stopičku ovocného destilátu Baron Hildprandt, který se od letošního léta vyrábí v historické palírně barona Františka Hildprandta z roku 1885 v Blatné. Vybrat si můžete hruškový, švestkový nebo omamně malinový. Na Mikuláše tu chystají dětský den s adventními dobrotami. Do 7. prosince si tu dokonce můžete objednat vánoční cukroví. A co mají hosté nejraději? Jednoznačně tatarák, který meleme, mícháme a ochucujeme až u stolu, a samozřejmě kachny, směje se Stanislav Kolesník. Ale pokud jdete z jógové praxe, nemusíte se obávat, na přání vám tu připraví vegetariánská i veganská jídla. (22)

6

7 Předkrm Tatarský biftek z koňské svíčkové s kyselými okurkami Koňské maso se v minulosti hojně konzumovalo a časem upadlo v zapomnění, ale je velmi libové a bývá kvalitnější než hovězí, jeho jemná chuť a struktura perfektně vynikne v tataráku, charakterizuje recept pro Esprit Martin Svatek, šéfkuchař restaurace Goldie. Pro 4 osoby Příprava: 20 minut 100 g šalotky 400 g koňské svíčkové sůl a čerstvě mletý pepř, mletý kmín, mletá sladká paprika, kečup a hořčice k dochucení 4 žloutky 300 ml rostlinného oleje hladká mouka a strouhanka na obalení 1 vejce 4 malé nakládané okurky 4 ředkvičky, 1 řapík celeru, kaviár z aceta balsamika na ozdobu Šalotky nakrájejte nadrobno. Maso jemně pomelte a dochuťte solí, pepřem, kmínem, paprikou, kečupem a hořčicí. Přidejte žloutky, asi 100 ml oleje a šalotky a důkladně promíchejte. Z hotového tataráku odeberte pomocí lžičky čtyři malé krokety, obalte každou v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance a osmažte v rozpáleném oleji dozlatova. Okurky, ředkvičky a celer nakrájejte na tenké plátky. Na talíř vytvarujte pomocí formičky tatarák do obdélníku, navrch položte rozříznutou kroketu a obložte plátky okurek, ředkviček a celeru a ozdobte balsamicovým kaviárem. Předkrm podle šéfkuchaře Martina Svatka, který vaří v táborské restauraci Goldie tatarský biftek z koňské svíčkové s kyselými okurkami. Konina patřila v minulosti k oblíbeným masům české kuchyně, pak se na ni pozapomnělo, říká šéfkuchař. (24)

8 Restaurace Goldie Žižkovo náměstí 20, Tábor, Zajímavých podniků s neotřelým jídelním lístkem založeným na lokálních zvyklostech, s mistrem svého oboru v kuchyni, příjemným interiérem a schopnou obsluhou je zatím po republice jako šafránu. Jeden takový ale najdete v centru Tábora. Pokud ho zavrhnete jako magnet pro turisty, přijdete o kulinářské umění šéfkuchaře Martina Svatka, rodáka z nedaleké Mladé Vožice a člena Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. S Norbertem Hojdou z liberecké Hospody Domov se účastní světových soutěží a často trénují i ve svých restauracích dvakrát ročně se v Goldie pořádá kuchařské dostaveníčko, setkání s přáteli šéfkuchaři a galavečeří. Vyrostl jsem na české kuchyni a mám ji rád, specializuji se na ni celou svoji kariéru. Česká kuchyně je zábavná a té světové je velmi podobná, vždyť se vyvíjela po generace. Tradiční ověřené recepty upravuji dle požadavků moderní gastronomie a hledám nové kombinace známých surovin. Vařit z čerstvých regionálních surovin považuji za smysluplné, poznáte jak chuť kraje, tak podpoříte místní farmáře, kteří kultivují krajinu pro nás i naše děti. Jídlo tak získává svůj unikátní příběh, vysvětluje Martin Svatek. Jeho talíře vypadají jako malá mistrovská díla, což se do moderního interiéru s plastikami Olbrama Zoubka a na zahrádku s výhledem na historické náměstí hodí. Jírovce u kostela tu prý vysadili již v roce 1854, o čemž se můžete přesvědčit i na dobovém snímku v jednom z pokojů v hotelu Nautilus, v jehož přízemí restaurace Goldie sídlí. Své jméno hotel získal po spirálovité mušli loděnce, latinsky Nautilus pompilius. Vlastní jej totiž britský profesor geologie, jehož maminka pochází z vesnice nedaleko Tábora. V domě starém 400 let vybudoval butikový hotel. Na chodbách i v pokojích najdete starožitný zrestaurovaný nábytek, textilie paste- (25)

9 lových tónů a zkameněliny všech tvarů a velikostí. Um člověka tu dává vyniknout umění přírody. Pocta předkům I když jste v Táboře nikdy nebyli, restaurace Goldie vám může připadat povědomá. Procházela jí kolem mozaikového baru s vysokým zlatým sloupem Taťána Kuchařová ve filmu Donšajni Jiřího Menzela. Vy se raději usaďte v pohodlných kožených křeslech u leštěného dřevěného stolu. Kamenné sochy a plastiky se zlatými detaily doplňují velká zrcadla ve zlacených zdobených rámech. Interiér nepůsobí kýčovitě, ale starosvětsky útulně. I díky teplé béžové výmalbě, mozaice na baru a sloupech, která odráží světlo, a prostor tak zesvětluje a opticky provzdušňuje. Stálý jídelní lístek se mění dle sezony 2 3x ročně. Je přehledně členěn podle druhů masa a hlavních surovin. V podrobném popisu jídel čtete názvy téměř zapomenuté či známé ze staré literatury rakytník, bezinkové želé, hovězí žebra, bramborové šišky, koňské maso. Na náměstí tu již 95 let funguje koňské řeznictví U Čadilů, odkud odebíráme koňské maso. Líčka dušená na černém pivu s cibulovou kaší, bílou klobáskou a šalotkami na červeném víně patří mezi nejčastější volbu našich hostů, říká Martin Svatek. A ruku na srdce, už jste jedli koninu? Martin Svatek rád experimentuje a vylepšuje známé chutě a pokrmy. Vyrábí například sýr, který podává se zeleninou marinovanou v levandulovém sirupu, paštiku připravuje z vepřových líček a jater s koňakem a brusinkami, červenou řepu podává jako ravioly s kořenovou pěnou, jihočeským tvarohem a malinovým vzduchem. V létě si připravuje zásoby na zimu, tak jako to dříve dělaly hospodyně kompoty, džemy, čatní, zavařeniny... Regionální jídla prezentuje s příběhem jejich původu. Tak třeba kachna pochází ze Strkova a doplňuje ji červené zelí s perníkem a višňovým džemem, bramborový knedlík a šišky podle receptu šéfkuchařovy babičky. Regionální pokrmy doplňují masa a ryby z tzv. vesnického dvorku a saláty se světovým šarmem. Jednodušší česká kuchyně (třeba koprová omáčka s hovězím masem a knedlíky, bavorské vdolečky) se podává přes oběd v rámci denního menu. Česká kuchyně je cenově dostupná a nabízí spoustu možných kombinací. Všichni jsme na ní vyrostli, můžeme si s ní hrát, vyžaduje však čas a poctivou přípravu, shrnuje Martin Svatek. Interiér táborské restaurace Goldie si zahrál například ve filmu Jiřího Menzela Donšajni. Mezi nejoblíbenější jídla zdejších hostů patří koňská líčka dušená na černém pivu. (26)

10 (27)

11 Hlavní jídlo Rolovaný kuřecí steak s uzeným masem, smetanové brambory, dušená kapusta se slaninou a pastinákové pyré s omáčkou z uzených kuřecích skeletů Kapusta, brambory a pastinák byly tradiční součástí českého venkovského jídelníčku. Kuřecí maso se u nás začalo masově jíst až po druhé světové válce, předtím platilo za delikatesu. Uzené stehno mu dodá chuť, vysvětluje Norbert Hojda. Pro 4 osoby Příprava: 1,5 hodiny Omáčka Kosti ze 2 uzených kuřecích stehen, 2 uzené kuřecí skelety, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 3 snítky tymiánu, 300 ml horké vody, 300 ml suchého červeného vína Maso 2 uzená kuřecí stehna, 4 kuřecí stehenní řízky, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 snítky tymiánu Smetanové brambory 250 ml smetany ke šlehání (min. 30%), 400 g brambor, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 vejce, špetka muškátového oříšku Dušená kapusta 8 listů kapusty, 80 g slaniny, 150 ml smetany ke šlehání (min. 30%), sůl a čerstvě mletý pepř Pastinákové pyré 2 pastináky, 2 lžíce másla, 150 ml smetany ke šlehání (min. 30%), 200 ml zeleninového vývaru Omáčku začněte připravovat dva dny předem. Kosti z uzeného stehna a skeletů vyskládejte do pekáče, zasypte kořenovou zeleninou a tymiánem a pečte v troubě při 150 C zhruba hodinu až dvě. Vyjměte, přesypte do hrnce, zalijte vodou a červeným vínem, přiveďte k varu a pomalu provářejte, až vznikne po dvou dnech hustá omáčka. Nebo si prostě kupte hotové demi glace ( V den oběda troubu předehřejte na 130 C a začněte přípravou smetanových brambor. Smetanu vlijte do hrnce, osolte, opepřete, svařte a odstavte. Brambory oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte na plátky tenké zhruba 3 5 mm. Jakmile smetana trochu zchladne, vmíchejte do ní vejce a špetku muškátového oříšku. Brambory vyskládejte do pekáčku, zalijte smetanou, vložte do trouby a pečte zhruba 45 minut. Listy kapusty spařte vroucí vodou a po minutě je vložte do mísy se studenou vodou, klidně s kostkami ledu, aby si uchovaly barvu. Z uzeného stehna oberte maso, kuřecí řízek zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte ho přes ní paličkou na maso, změkne, ale neporuší se jeho vlákna. Osolte, opepřete, posypte tymiánem a čtvrtinou obraného uzeného masa, zabalte do rolky do potravinářské fólie a pevně utáhněte. Vložte do lednice, aby maso ztuhlo a lépe drželo tvar. Na pastinákové pyré očistěte pastináky, nakrájejte je na kostičky, v hrnci je zlehka osmahněte na másle, zalijte smetanou a zeleninovým vývarem a vařte doměkka zhruba 20 minut. Poté rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré. Po 45 minutách brambory vyndejte, teplotu trouby zvyšte na 200 C, vložte do trouby maso (vybalené z fólie) a pečte minut dozlatova. Na posledních pět minut vraťte brambory do trouby a nechte je dopéct doměkka a dozlatova. Na závěr připravte kapustu. Vyjměte ji z vody, osušte a nakrájejte na plátky. Slaninu nakrájejte na kostičky, osmahněte v hrnci, až se začne vypékat tuk a slanina zkřupaví, vsypte kapustu a opékejte ji doměkka, zhruba pět minut, zalijte smetanou, osolte, opepřete a svařte tekutinu zhruba na polovinu, aby měla kapusta hustší konzistenci. Norbert Hojda z liberecké Hospody Domov pro Esprit připravil rolovaný kuřecí steak s uzeným masem, smetanovými bramborami, dušenou kapustou se slaninou a pastinákovým pyré s omáčkou z uzených kuřecích skeletů. (28)

12 Hospoda Domov Ještědská 149, Liberec, Na úpatí Ještědu stála hospoda ještě dávno předtím, než se tu rozjely první vleky. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století budova, kde dnes sídlí podnik Hospoda Domov, sloužila jako přepřahárna koňských spřežení a občerstvovna pro vozky, jedoucí do Polska a Německa. Od roku 2001 tu vaří šéfkuchař Norbert Hojda, člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR, který z ní během krátké doby vytvořil centrum vybrané gastronomie severních Čech. Zaměřuje se na tradiční českou kuchyni v moderním pojetí a sem tam do menu zařadí i mezinárodní lahůdky. Za útulným interiérem stojí designér Michal Vavřina. V Hospodě Domov vytvořil domáckou atmosféru jednoduchým nasvětlením každého stolu. Subtilní lampa zalije měkkým světlem dřevěný stůl a židle s koženým polstrováním. Snadno si tak přečtete jídelní lístek, vidíte si do tváří i na talíř, ale ostatní hosté vás nerozptylují. Hlavní místnosti dominuje půlkruhový bar s měděnou pípou ideální místo pro vypití rychlého espressa, popíjení piva a pozorování okolí. Něco ostřejšího jako rum, koňak či whisky si můžete vychutnat v kožených ušácích u krbu, který v zimě místnost vyhřívá a zároveň v něm lze grilovat. S tmavým dřevěným nábytkem ladí střídmá výzdoba stěn na dobových fotografiích si můžete třeba prohlédnout, jak okolí vypadalo ve 30. letech. (Pod)zimní menu Norbert Hojda vaří podle sezony a rodinných receptů. Teď si vychutnáte zvěřinu v různých úpravách, 11. listopadu tu otevřeli Svatomartinské víno, které se hodí k české kuchyni, protože jeho svěžest a lehkost příjemně vyvažuje tučnost husy, případně kachny. Zejména ty hosté Hospody Domov milují, připravují je tu na mnoho způsobů, stačí si je předem (29)

13 V liberecké Hospodě Domov vaří už od roku 2001 šéfkuchař Norbert Hojda, který z ní vytvořil i díky české kuchyni oblíbený podnik severních Čech. Útulný interiér je dílem designéra Michala Vavřiny. objednat. Ale občas se objevují i v denní nabídce. Přes týden chodí místní, kteří ocení denní menu s českou polévkou (oblíbené je podještědské kyselo nebo selská se zelím a bramborami v chlebu) a jedním až dvěma hlavními jídly. O víkendu a večer přijedou i hosté z širšího okolí, ostatně z Prahy jste tu autem za slabou hodinu. Menu obsahuje tradiční české pokrmy, oblíbená jídla hostů inspirovaná světovou gastronomií a sezonou (i v podobě pětichodového degustačního menu), masa z lávového grilu a stálou nabídku hotových jídel. A co si hosté nejčastěji objednávají? Sádlo se škvarky a cibulí s domácím chlebem, které podáváme v malém hrníčku, játra v sádle s cibulovou marmeládou, slepičí vývar s kuřecí galantinou, svíčkovou s jemnými houskovými knedlíky, hovězí líčka na červeném víně s bramborovo-smetanovým pyré, hovězí guláš s houskovými a špekovými knedlíky. V poslední době jim stále více chutná i konfitované jehněčí kolínko na rozmarýnu s česnekem, vypočítává Norbert Hojda. Nabídku hotových jídel doplňuje například králičí stehno marinované v patero bylinkách. Jde o jemné, zdravé a dnes neprávem opomíjené maso. Milovníci ryb si zaručeně pochutnají na pečeném pstruhovi a filetu z candáta na másle. Candát v minulosti patřil k tradičním českým rybám. Kvůli nezájmu českých jazýčků však candát začal pomalu mizet z českých stolů na německé a rakouské, kde jsme ho opět objevili. Česká kuchyně je vyhlášená sladkými hlavními jídly, která tu podávají převážně v létě třeba tvarohové jahodové knedlíky, na podzim knedlíky švestkové nebo žemlovku. Odkud bere Norbert Hojda inspiraci? Snažím se tradiční česká jídla, která znám třeba z dětství, upravit, aby vyhovovala nárokům současných hostů a zároveň si uchovala svoji jedinečnost. Například škubánky rozprostřu na plech, nechám ztuhnout, vykrájím formičkou, opeču na másle a podávám jako přílohu k masu či zelenině. Baví mě i diskuse s kolegy z národního týmu a nápady ostatních na světových soutěžích, čerpám i ze zahraniční literatury, ale česká kuchyně je natolik specifická, že je třeba ji mít pořádně nachutnanou, abyste ji dokázali dobře uvařit, uzavírá šéfkuchař. (30)

14 (31)

15 Restaurace U Sapíků Klokočná 8, Praha-východ, Jaroslav Sapík patří mezi nestory české gastronomie. Jeho encyklopedické znalosti surovin, postupů, úprav a naší národní kuchyně budí obdiv stejně jako to, že už desítky let každý den vaří poctivou českou kuchyni svým hostům a stále přichází s novinkami. Zatímco kuchaři mnohem mladší objevovali svět a připravovali sushi, asijskou fusion, francouzské lahůdky a italské pokrmy, Jaroslav Sapík představoval ostrůvek staročeské kuchyně. V tradičním menu (jednom ze dvou menu, které ve svém podniku připravuje) ji prezentuje s přízviskem rakousko-uherská. Patří k nám již staletí a vařili ji už naši předci. Prolíná se v ní regionální, měšťanská a císařská kuchyně a těžko můžeme českou a rakouskou kuchyni od sebe odlišit. Třeba guláš nebo vídeňský řízek známe přes 100 let, bereme je za součást české kuchyně, ale pocházejí z různých koutů monarchie. Jsou důkazem, že jsme společně žili tak dlouho, až jsme se vzájemně ovlivnili, vysvětluje Jaroslav Sapík. V tradičním menu tedy najdete vídeňský vepřový sulc s cibulovým salátem, hovězí vývar s drůbežími nočky a domácími nudlemi, husí játra po židovsku s česnekovou topinkou, telecí dle hraběte Esterházyho s paprikovou omáčkou a petrželovými noky, kachničku, vařené hovězí žebro se smetanovým křenem a jemným knedlíkem, vykoštěné vepřové koleno a bůček, selský zelný salát s horkým špekem a samozřejmě moravské povidlové taštičky s ořechy nebo s mákem a domácí šlehačkou. Druhé menu, které se v restauraci U Sapíků podává, je moderní české. Jídla v něm zasazuje Jaroslav Sapík do středoevropského kontextu. Tradiční české suroviny kombinuje s jinými národními pokrmy třeba kozí sýr s pi- (32)

16 Hlavní jídlo Daňčí hřbet s omáčkou z hříbků s bylinkovými knedlíčky Zvěřina je u nás velmi oblíbená a patří mezi jídla, která mám moc rád. Při její úpravě čerpám z mnoha zapomenutých receptů, a tak se nikdy neomrzí, říká o svém receptu Jaroslav Sapík. Pro 4 osoby Příprava: 40 minut Maso 800 g vykoštěného daňčího hřbetu vcelku, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce rostlinného oleje Omáčka 2 cibule, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 200 ml masového vývaru, sůl, bílý pepř, ocet, cukr k dochucení, 200 ml smetany ke šlehání (min. 33%), 300 g bílých hříbků, ½ lžičky drceného kmínu Knedlíčky 500 g bílého toustového chleba, 5 vajec, 100 ml mléka, sůl a bílý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, hrst nasekané hladkolisté petržele a pažitky Troubu předehřejte na 180 C. Nejprve připravte bylinkové hrnkové knedlíčky. Toustový chléb nakrájejte na drobné kostičky a v míse je smíchejte se žloutky, kořením, mlékem a bylinkami. Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do připravené směsi. Hrnky vymažte máslem a naplňte je těstem do 2/3, zakryjte alobalem a pečte ve vodní lázni v troubě zhruba 15 minut. Cibule nakrájejte nadrobno a osmahněte je na polovině másla dosklovita. Zaprašte moukou, promíchejte a vzniklou jíšku zalijte mlékem a vývarem a krátce povařte, zhruba 5 minut. Ochuťte solí, pepřem, octem a cukrem a na závěr přilijte smetanu. Mezitím nakrájejte hříbky a poduste je na zbylém másle na jiné pánvi, přisypte kmín. Jakmile hříbky změknou, vmíchejte je do připravené smetanové omáčky. Daňčí hřbet osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpáleném oleji, zhruba za 5 minut se maso zatáhne. Vložte ho do pekáče a pečte v rozehřáté troubě dohněda, zhruba 5 minut. Upečené maso nakrájejte na plátky silné 1 cm a podávejte je s knedlíčky a omáčkou. Zvěřina patří mezi jídla, která jsou u nás velmi oblíbená a která mám rád, vysvětluje nestor české gastronomie Jaroslav Sapík, proč připravil daňčí hřbet s omáčkou s hříbky a bylinkovými knedlíčky. (33)

17 V restauraci U Sapíků se hlavní jídelní lístek mění dvakrát ročně. Každý měsíc však šéfkuchař podniku Jaroslav Sapík zařazuje pokrm dle aktuální sezony. Začátkem prosince tak hosty čeká třeba domácí zabijačka, poté šnečí speciality. kantním pampeliškovým medem, krevety s krabím koktejlem, český račí krém s lanýžovým toustem, telecí líčka s omáčkou z bílých husích jater a lanýžů, králíka s alpským špekem, nechybí pozapomenutá česká ryba pečený candát. Hlavní jídelní lístek se mění dvakrát do roka, ale novinky ochutnáte častěji každý měsíc zařazuje Jaroslav Sapík na týden zajímavou akci či pokrm dle aktuální sezony: chystá mikulášskou nadílku pro děti, domácí zabijačku a poté sváteční adventní jídla se šnečími specialitami. Každou sobotu od 17 hodin navíc připravuje ze svíčkové tatarský biftek, biftek Zlatá Praha a Chateaubriand Expo Brusel 58 (pro 2 osoby). Úcta k dědictví Recepty zdědil šéfkuchař po svých předcích, jeho rodina se pohostinství věnuje od 17. století hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také na šlechtických dvorech. Restauraci U Sapíků vede se svojí manželkou Marcelou. Myslím, že žádné jídlo nezaniklo, jen se některá přizpůsobila době, ve které se vaří. Ctím zásadu, že každé jídlo musí být dobře připravené, chuťově i vizuálně. Mám to vyzkoušené na svých dětech, které už odmalička jedí vše, co se dá jíst. Základem lahodného jídla je láska k práci, precizní zpracování, dostatek času a kvalitní suroviny, vysvětluje své motto. Dodavatele si pečlivě vybírá, maso bere od řezníka Zdeňka Nováka z Modletic, čerstvou českou zeleninu a ovoce z Lysé nad Labem, chřest mu dováží jeho kamarád Christian Mádl z Dolního Rakouska spolu s vínem z vinic Schanterberg. U Sapíků si budete připadat jako v Haškově románu o osudech dobrého vojáka Švejka. Dýchne na vás atmosféra rakousko-uherského mocnářství i českého vlastenectví, duch minulosti a zároveň klid hostince, kde se dobře vaří a hostům dobře daří. Stěny zdobí dobové plakáty, diplomy za Sapíkovo kuchařské umění, nádobí, cedule a vůbec zajímavé poklady, jejichž prohlížení vám zpříjemní dobu od objednávky po první sousto. Věci pocházejí z našich bývalých rodinných dvorů a mnohé jsem dostal od hostů. Ti pak měli radost, že jejich oblíbené předměty našly nové místo a nejsou zapomenuty, vypráví Jaroslav Sapík. (34)

18 (35)

19 Dezert Bramborové šišky s mákem Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Důležité je pečlivě vybrat dobré brambory a nešetřit na másle a máku, říká k receptu šéfkuchař Václav Frič. Pro 4 osoby Příprava: 1 hodina 500 g brambor, sůl, 300 g polohrubé mouky, 3 vejce, 50 g sádla, 50 g mletého máku, moučkový cukr na dochucení, 50 g másla (či podle chuti) Den předem uvařte brambory ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Snáze vám půjdou loupat a poté strouhat. Nastrouhejte je na jemném struhadle na vál, při strouhání by měly jakoby křupat. Prosypte je polohrubou moukou, osolte a doprostřed rozklepněte vejce. Vypracujte hladké, pevné těsto. Přesné množství mouky se odvíjí od savosti brambor. Je-li těsto tuhé, přidejte k němu vejce, pokud je naopak řídké, přisypte mouku. Do hotového těsta můžete prstem vytlačit důlek, který v něm zůstane. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těsto rozkrájejte na třetiny a odebírejte malé kousky, z kterých vytvarujte kuličky, ty rozválejte na tenké šišky a skládejte na pomoučněný vál. Šišky vložte do vroucí vody, zhruba po minutě hrnec jedním pohybem posuňte, aby se šišky odlepily ode dna, ale nemíchejte je. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové, zhruba za pět minut. Jednu vylovte, rozkrojte a ochutnejte musí být kyprá, na povrchu i uvnitř. Do mísy vlijte rozpuštěné sádlo, vsypte uvařené šišky a promíchejte, aby se neslepily. Rozdělte je na talíře, posypte mákem a cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Bramborové šišky s mákem byly tradičním hlavním jídlem ještě za první republiky, dnes se podávají spíše jako dezert. Důležité je pečlivě vybrat brambory a nešetřit na másle a máku, říká o jídle Václav Frič z vyhlášené restaurace Na Pekárně. (36)

20 Na Pekárně Kojetická 36, Čakovičky, Útulné místo, kde vaří majitel, případně jeho rodina poctivou domácí kuchyni v perfektním provedení. Rychlá obsluha, přátelská atmosféra, dobré pivo, které roznáší pan hostinský. Restaurace Na Pekárně je zkrátka nefalšovaným rodinným hostincem. Šéfkuchař a majitel Václav Frič svým hostům tyká, vítá je jako staré známé u sebe doma. Než se stihnou usadit, už jim představuje denní menu. V kuchyni stojí od sedmi hodin ráno, poslední objednávky přijímá v osm hodin večer, což někomu může připadat poněkud brzy. Je to nejen kvůli tomu, že se potřebuje také vyspat. Dříve se večeřívalo kolem šesté sedmé hodiny, není zdravé jíst tak sytá jídla na noc, vysvětluje Václav Frič. Většina hostů sem chodí pravidelně a má své oblíbené pokrmy. Nabídka na tabuli se mění každý den, vždy zahrnuje dvě polévky, salát, rybu, svíčkovou, kachnu se zelím a knedlíkem, výpečky a kančí se šípkovou omáčkou. Mezi přílohami dominují kaše a rýže. Tradiční česká sladká hlavní jídla tu podávají jako dezert buchtičky se šodó, povidlové taštičky, lívance či vdolky. Pečou tu koláče i vlastní buchty. Do posledního detailu Otevřít si vlastní podnik byl sen Václava Friče po celou jeho kuchařskou kariéru. Začínal v roce 1994 v restauraci Adria na francouzské kuchyni a cukrařině, téměř deset let pracoval v hotelu Alcron, od založení Pražského kulinářského institutu v něm naučil vařit tisíce lidí, s jeho ředitelem Romanem Vaňkem sepsal jednu z nejprodávanějších tuzemských kuchařek srozumitelné a názorné Poklady klasické české kuchyně. Na českou kuchyni je hrdý. Vyrůstali jsme na ní, ať už doma, nebo ve školce a později ve škole, známe její chu- (37)

Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy

Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy Paštika z vepřových jater a líček s brusinkovým želé, šalotkovou marmeládou a topinkou ze selského chleba 70 Kč Námi zauzená

Více

Rybí hody. Polévka: Nabídka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,-

Rybí hody. Polévka: Nabídka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,- Rybí hody Polévka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- Nabídka: 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,- 150 g Rybí guláš se žemlovými knedlíčky 129,- 270 g Pstruh, obalený

Více

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte. ZÁKLADNÍ RECEPTY NA TĚSTO Křehké těsto na paštiky 1,5 kg mouky 15 g soli 250 g másla nebo sádla 3/8 l vody Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Více

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek PŘEDKRMY 101 100g Zvěřinová paštika se šalotkovo-brusinkovým čatní (alergen 3, 7, 12) 73 Kč 102 100g Filírované vlažné kachní prsíčko pečené do růžova na trhaném

Více

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek

Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek Restaurace Lovecká Bašta Jídelní lístek PŘEDKRMY 100g Zvěřinová paštika se šalotkovo-brusinkovým čatní (alergen 3, 7, 12) 73 Kč 100g Filírované vlažné kachní prsíčko pečené do růžova na trhaném salátu

Více

Sestavte si sami MENU dle vlastní chuti

Sestavte si sami MENU dle vlastní chuti Sestavte si sami MENU dle vlastní chuti Couvert Pečivo mix 10,- Máslo a dvě domácí houstičky, pečivo mix 20,- Předkrmy Tataráček z norského lososa s olivami, čerstvým koprem a topinkami z toastového chleba

Více

80g Zvěřinová paštika v uzené slanině s borůvkovou omáčkou. 100g Kachní jatýrka s višňovou omáčkou

80g Zvěřinová paštika v uzené slanině s borůvkovou omáčkou. 100g Kachní jatýrka s višňovou omáčkou Předkrmy 80g Zvěřinová paštika v uzené slanině s borůvkovou omáčkou 100g Kachní jatýrka s višňovou omáčkou 80g Zapečený kozí sýr s medovým pórkem a cherry rajčatkem 59 Kč 79 Kč 69Kč Polévky 0,33l Silný

Více

Předkrmy. Marinovaný pstruh v kyselé marinádě se pstruhovým kaviárem, citronovým konfitem, karotkou a hruškovou marmeládou s hrubou hořčicí

Předkrmy. Marinovaný pstruh v kyselé marinádě se pstruhovým kaviárem, citronovým konfitem, karotkou a hruškovou marmeládou s hrubou hořčicí couvert (domácí pečivo s jihočeským máslem,) 20Kč Předkrmy Marinovaný pstruh v kyselé marinádě se pstruhovým kaviárem, citronovým konfitem, karotkou a hruškovou marmeládou s hrubou hořčicí 105 Kč Ravioli

Více

Jídelní lístek Předkrm Malá jídla Polévky Hotová jídla české kuchyně

Jídelní lístek Předkrm Malá jídla Polévky Hotová jídla české kuchyně Jídelní lístek Předkrm 80g Konfinovaná husí játra s cibulí a portským vínem zalitá v sádle, hruškový salát s baby špenátem, čerstvý chléb 79,- Malá jídla 120g Masová směs z vepřového a kuřecího masa dušená

Více

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7)

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) P o l é v k y Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) Hovězí vývar (1,3,7) s masem a domácími nudlemi Jihočeská kulajda (1,3,7) s h o u b a m i P ř e d k r m y 20 Kč 25

Více

Speciality regionální kuchyně:

Speciality regionální kuchyně: 1 2 Studené předkrmy: 80 g Uzený pstruh servírovaný s křenovou pěnou, cibulkou, mladým citronem a toustem 80 g Domácí paštika z husích jater v jemné pepřové krustě, s brusinkami a čerstvým chlebem 78,-

Více

100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,- Kč (kančí, dančí, srnčí maso, sádlo, smetana, divoké koření, brusinky) 1,3,7.

100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,- Kč (kančí, dančí, srnčí maso, sádlo, smetana, divoké koření, brusinky) 1,3,7. Studené předkrmy 150 g Domácí sádlo se škvarkama, cibule, Petřkovický chléb (2ks) 58,- Kč (sádlo na škvaření, sůl, mléko, cibule, chléb) 1,3,7. 100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,-

Více

Seminář Guláše v mnoha variacích

Seminář Guláše v mnoha variacích Seminář Guláše v mnoha variacích Přednášející: Jan Pípal Executive Chef Grandhotel Pupp Karlovy Vary, a.s. Kuchař roku 2003/2004 Člen představenstva Pražské a středočeské pobočky AKC ČR Jan Davídek Executive

Více

PROSINCOVÉ SPECIALITY ŠÉFKUCHAŘE

PROSINCOVÉ SPECIALITY ŠÉFKUCHAŘE PROSINCOVÉ SPECIALITY ŠÉFKUCHAŘE Hovězí líčka po Burgundsku s bramborovo - celerovým pyré 195 Kč Staročeská krkovička (vepřová krkovice, bramborové noky, slanina, cibulka, zelí) 165 Kč Hovězí burger BBQ

Více

Nabídkové menu pro rodinné a firemní oslavy

Nabídkové menu pro rodinné a firemní oslavy Úvod kuchaře Nabídkové menu pro rodinné a firemní oslavy Vážení zákazníci, nachystali jsme pro vás nabídku vybraných pokrmů pro Vaše rodinná setkání a oslavy. Chtěl bych Vám sdělit, že veškeré jídlo z

Více

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Plátky domácí malostranské šunky s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Plátky domácí malostranské šunky s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY Plátky domácí malostranské šunky s křenovým máslem, hořčičnou omáčkou a farmářským chlebem Paštika z kuřecích jatýrek s pistáciemi, listovými saláty a brusinkovým vinegretem Salát

Více

Dle denní nabídky 35.-

Dle denní nabídky 35.- Studené předkrmy: 100g Zvěřinová paštika s brusinkovou omáčkou, pomerančem a opečeným toastem 47.- 100g Tlačenka s cibulí 30.- 100g Niva s jablky a vlašskými ořechy 45.- Polévka: Dle denní nabídky 35.-

Více

Speciality na Tandooru

Speciality na Tandooru Speciality na Tandooru ( připravené na tvrdém dřevě v tradiční kavkazské peci ) alergen váha cena 1 1 LOVECKÁ VEČEŘE (4 OSOBY) Kuřecí steak 400g, vepřový šašlik 400g, lovecká klobáska500g, podávané s brambory,

Více

SNÍDANĚ. Vaječné pokrmy nebo omelety ze tří vajec. Pečivo a doplňky. Polévky

SNÍDANĚ. Vaječné pokrmy nebo omelety ze tří vajec. Pečivo a doplňky. Polévky SNÍDANĚ Česká snídaně 118,- Dvě vejce na jakýkoliv způsob, slanina, klobásky, máslo, chléb, káva nebo čaj Anglická snídaně 118,- Toasty, míchaná vejce, slanina, klobásky, máslo, džem, pečivo, káva nebo

Více

Předkrmy. Polévky. Dětská jídla

Předkrmy. Polévky. Dětská jídla Předkrmy 50g 80g Bruschetta se salátkem z pečených paprik a polníčku, zdobená parmazánovými hoblinami a redukcí z balsamica Carpaccio z pravé hovězí svíčkové v parmazánové krustě, toust Marinované plátky

Více

Malá jídla - něco k pivu a vínu

Malá jídla - něco k pivu a vínu Malá jídla - něco k pivu a vínu 70g Hovězí carpaccio s rukolou a parmazánem s rozpečenou bagetou 165,- 150g Tatarák z čerstvého lososa podávaný s bylinkovými tousty 179,- 100g Grilované tygří krevety PIL

Více

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní Cesta do plavek Jídelníček Týden 1 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 1 den 1 pondělí den 5 pátek Snídaně: Jahodová omeleta Oběd: Hovězí hamburger Večeře: Kuřecí maso

Více

PŘEDKRMY. 149,- Kč POLÉVKY. 42,- Kč BAROVÁ JÍDLA. 89,- Kč. 100g Topinky s kuřecím masem tři topinky s restovaným kuřecím masem a strouhaným sýrem

PŘEDKRMY. 149,- Kč POLÉVKY. 42,- Kč BAROVÁ JÍDLA. 89,- Kč. 100g Topinky s kuřecím masem tři topinky s restovaným kuřecím masem a strouhaným sýrem PŘEDKRMY 80g Carpaccio ze svíčkové s jemným dresinkem z hrubozrnné hořčice, parmazánem a bylinkovou bagetou 100g Pralinky z červené řepy s domácí ricottou, bylinkový toust 89,- Kč POLÉVKY 0,33l Poctivá

Více

PŘEDKRMY. UZENÁ ŠUNKA OD KOSTI A SUŠENÁ KRKOVIČKA s řeřichou, klíčky, listovými saláty a křenovou 164 Kč pěnou

PŘEDKRMY. UZENÁ ŠUNKA OD KOSTI A SUŠENÁ KRKOVIČKA s řeřichou, klíčky, listovými saláty a křenovou 164 Kč pěnou PŘEDKRMY UZENÁ ŠUNKA OD KOSTI A SUŠENÁ KRKOVIČKA s řeřichou, klíčky, listovými saláty a křenovou 164 Kč pěnou PAŠTIKA Z HUSÍCH JATER S PORTSKÝM VÍNEM, salátem z rukoly, šalotky a nakládaných 149 Kč okurek,

Více

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK

JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK JÍDELNÍ A NÁPOJOVÝ LÍSTEK Platný od 10.6.2018 / smluvní ceny Provozovatel: Monteco, spol. s r. o. KEMP a PENZION SLOVÁCKÝ DVŮR Na Splávku 1248, 686 01 Uherské Hradiště Nádražní 1010, 687 22 Ostrožská Nová

Více

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 4 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 4 den 22 pondělí den 26 pátek Snídaně: Volská oka a toast Oběd: Krůtí prsa pečená na divoko se zeleninovým

Více

Oběd i večeře. Španělský ptáček. Španělský ptáček. Tip

Oběd i večeře. Španělský ptáček. Španělský ptáček. Tip 4 plátky roštěné 2 vejce 2 lžíce plnotučné hořčice (používám ji nejraději) 1 lžíce bylinek 1 větší vuřt nebo klobása 1 kyselá okurka špalíček pórku 3 lžíce oleje 150 g slaniny do základu 1 velká nakrájená

Více

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Paštika z kuřecích jatýrek s pistáciemi, listovými saláty, brusinkovým vinegretem a černým chlebem se soleným máslem s pažitkou

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Paštika z kuřecích jatýrek s pistáciemi, listovými saláty, brusinkovým vinegretem a černým chlebem se soleným máslem s pažitkou MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY Tenké plátky uzené šunky s nakládanými okurčičkami, křenovou pěnou, pikantní hořčicí a opečeným chlebem s hermelínovou pomazánkou Paštika z kuřecích jatýrek s pistáciemi, listovými

Více

Před jídlem (k pivu a vínu)

Před jídlem (k pivu a vínu) Před jídlem (k pivu a vínu) 1 Utopenec v octovém nálevu s cibulí a feferonkou 47,- 2 Bramborák s klobásou 57,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji 72,- 4 Škvarková pomazánka s chlebem 79,- 5 Paštika s

Více

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 2 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 2 den 8 pondělí den 12 pátek Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Oběd: Vepřový guláš s

Více

Svatováclavská menu 2005

Svatováclavská menu 2005 Svatováclavská menu 2005 Hotýlek u Malého Vítka Polévka Slepičí vývar s domácími nudlemi 25,- Kč Hlavní jídla ¼ Pečené kachny s medovou hruškou, karlovarský knedlík, kyselé zelí 139,- Kč Uzená krkovice,

Více

Restaurace Na Svaté Svatá 31 Zdice 314/003 699

Restaurace Na Svaté Svatá 31 Zdice 314/003 699 Studené předkrmy: 100g Pikantní salátek z olomouckých tvarůžků, pečivo 65.- 100g Talíř sušené šunky 75.- 100g Variace sýrů- niva, hermelín, olomoucké tvarůžky, máslo, pečivo 85.- 1ks Domácí nakládaný hermelín,

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pondělí 2.4.2018 Svátek Úterý P Česneková s brambory 3,9 3.4.2018 1 Zeleninový talíř se smaženými hermelínovými výsečemi 350 g 1,3,7,10 2 Těstovinový talíř se sýrem 400 g 1,3,7,10 3 Vepřová játra na slanině,

Více

Předkrmy 69,-- 79,-- 69,-- 75,-- 49,-- 69,--

Předkrmy 69,-- 79,-- 69,-- 75,-- 49,-- 69,-- Předkrmy 100g Pomazánka z vepřových výpečků s cibulkou, čerstvý chléb 90g Uzené pstruží filátko, bylinkové máslo, toast 120g Špízky z baby mozzarellky a cherry rajčátek na čerstvém salátu 150g Kuřecí ragů

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. 200 g Vepřový závitek s uzeným sýrem v jemné KARI omáčce 139 Kč (1,7,9,10) 150 g Krkonošská bašta (1,3,7,9,10)

JÍDELNÍ LÍSTEK. 200 g Vepřový závitek s uzeným sýrem v jemné KARI omáčce 139 Kč (1,7,9,10) 150 g Krkonošská bašta (1,3,7,9,10) JÍDELNÍ LÍSTEK AKTUÁLNĚ VÁM NABÍZÍME: 400 g FLANK STEAK 319 Kč (hovězí steak z pupku) 200 g Smažená kapsa plná štěstí (1,3,7,9) 145 Kč (kuřecí prso, niva, šunka, kapie, pórek) 200 g Vepřový závitek s uzeným

Více

Vítejte. Vzkříšení legendy. Přejeme příjemný gurmánský zážitek. Neděle - čtvrtek vaříme do 21:00 hod., pátek a sobota do 22:00 hod

Vítejte. Vzkříšení legendy. Přejeme příjemný gurmánský zážitek. Neděle - čtvrtek vaříme do 21:00 hod., pátek a sobota do 22:00 hod Vítejte Vzkříšení legendy Přejeme příjemný gurmánský zážitek Neděle - čtvrtek vaříme do 21:00 hod., pátek a sobota do 22:00 hod Při objednání poloviční porce jídla účtujeme 70% ceny celé porce. Seznam

Více

Studené předkrmy. Teplé předkrmy. Saláty. Chuťovky. Polévky. Bezmasá jídla

Studené předkrmy. Teplé předkrmy. Saláty. Chuťovky. Polévky. Bezmasá jídla Studené předkrmy 120g Domácí srnčí paštika s brusinkami, chléb 75,- 100g Uzený pstruh s lehkým bramborovým salátem 75,- Teplé předkrmy 120g Husí játra po myslivecku, česneková topinka 75,- Vaječná omeleta

Více

15. 300g Caesar salát 139,- (římský salát, kuřecí maso, parmazán, ančovičkový dresink, krutony)

15. 300g Caesar salát 139,- (římský salát, kuřecí maso, parmazán, ančovičkový dresink, krutony) Předkrmy 1. 100g Tataráček z lososa na listovém salátu, toustový chléb 92,- 2. 100g Domácí paštika na brusinkovém soté s konfitovaným pomerančem 79,- a omáčkou z červeného vína, pečivo 3. 100g Na plátky

Více

Grundle smažené dozlatova, koprový dip, citron 100g 65,-

Grundle smažené dozlatova, koprový dip, citron 100g 65,- Jídelní lístek Předkrmy Grilovaný ovčí sýr na salátku s cherry rajčátky 100g 85,- Staročeská šunka od kosti (křen, hořčice, okurka) 100g 75,- Tatarský biftek z pravé svíčkové, topinky 100g 140,- Carpaccio

Více

Česká kuchyně na zdravý způsob

Česká kuchyně na zdravý způsob 13 Česká kuchyně na zdravý způsob aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

Gastro speciality na objednávku

Gastro speciality na objednávku Gastro speciality na objednávku Grilované sele (20-30 kg) (1,10) (chléb, okurek, křen, hořčice) objednávka 7 dní předem Pečená kačena - pro 4 osoby (1,3,7) (předkrm, 2 druhy zelí, 3 druhy knedlíků, dezert,

Více

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Teplá šunka od kosti na farmářském chlebu, sýr gruyère, pečené vejce a studená křenová omáčka

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY. Teplá šunka od kosti na farmářském chlebu, sýr gruyère, pečené vejce a studená křenová omáčka MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY Teplá šunka od kosti na farmářském chlebu, sýr gruyère, pečené vejce a studená křenová omáčka Grilovaná vepřová panenka s vlažným salátem ze zelené čočky Domácí paštika z husích jater

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pondělí P Hovězí s těstovinami 1,9 1.4.2019 1 Zeleninový talíř se smaženým květákem 350 g 1,3,7,10 2 Těstovinový talíř s drůbežím salátem 400 g 1,3,7,10. 3 Mexická rýže s vepřovým masem, okurka 63 g 1,7

Více

JÍDELNÍČEK L E D E N

JÍDELNÍČEK L E D E N 22.1. Svačina 23.1. Svačina L E D E N 2 0 1 8 Slunečnicový a kmínový chléb, plátkový sýr, máslo, paprika (1a,1b,7) Rolka s jablky, kakao, ovoce (1a,7) Jemná rybí s opraženou houskou (1a,4,9) Hrachová kaše

Více

Co tak něco na zub k pivu..

Co tak něco na zub k pivu.. Škvar ky, chléb 1 ks Co tak něco na zub k pivu.. 100g Grilované koleno bez kosti, hořčice, křen, okurek, chléb (1,3,10) 30,- 5 ks Grilovaná křidélka (1,3,10) (Okurek, hořčice, křen, chléb) 1 ks Topinka

Více

Jídelní lístek. 100g Tataráček z červené řepy s balkánským sýrem, balsamikovou redukcí a opečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7) 75,-

Jídelní lístek. 100g Tataráček z červené řepy s balkánským sýrem, balsamikovou redukcí a opečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7) 75,- Jídelní lístek Předkrmy 100g Tataráček z červené řepy s balkánským sýrem, balsamikovou redukcí a opečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7) 75,- 80g Růžičky marinovaného lososa v citrusech a kopru se srdíčky

Více

PŘEDKRMY. Marinovaný losos s máslovými toasty, listovými saláty a vinegretem

PŘEDKRMY. Marinovaný losos s máslovými toasty, listovými saláty a vinegretem PŘEDKRMY Tatarský biftek s česnekovými topinkami a jarní cibulkou 189 Kč Marinovaný losos s máslovými toasty, listovými saláty a vinegretem 119 Kč Domácí paštika z husích jater a libové slaniny s brusinkovým

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA

KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA Blahopřejeme vám k zakoupení mikrovlnné trouby Whirlpool. S touto knihou receptů objevíte skutečné možnosti nového spotřebiče a a vychutnáte si je. Budete překvapeni, jak rychle

Více

POLÉVKY PŘEDKRMY CHUŤOVKY

POLÉVKY PŘEDKRMY CHUŤOVKY Hovězí vývar 0,33 l (nudle, játrové knedlíčky) Česneková 0,33 l (sýr, česnek, vejce) Česneková speciál 0,33 l (tvarůžek, klobása, česnek) Dle denní nabídky POLÉVKY PŘEDKRMY Šunkový koktejl (šunka 50 g,

Více

Restaurace Rio. Polévky

Restaurace Rio. Polévky Polévky 0,25l Silný masový vývar dle denní nabídky s nudlemi a zeleninou 35,- 0,25l Česneková polévka se šunkou, sýrem, žloutkem a chlebovými krutony 40,- 0,25l Česneková polévka se šunkou, tvarůžkou,

Více

Restaurace Start Odpovědný vedoucí: Jaroslava Havránková U Stadionu 1232, Mladá Boleslav Tel.:

Restaurace Start Odpovědný vedoucí: Jaroslava Havránková U Stadionu 1232, Mladá Boleslav Tel.: JÍDELNÍ LÍSTEK R Restaurace Start Odpovědný vedoucí: Jaroslava Havránková U Stadionu 1232, Mladá Boleslav Tel.: 326 322 791 restauracestart@seznam.cz www.restauracestart.cz R Jídla k pivu 1ks Pikantní

Více

PŘEDKRMY POLÉVKY SALÁTY

PŘEDKRMY POLÉVKY SALÁTY Jídelní lístek PŘEDKRMY Ztracené vejce s opečenými tousty a šunkou, sypané petrželí 49,- Drůbeží játra na cibulce a česneku s topinkami 69,- POLÉVKY Staročeské česnečka s krutony a sýrem 35,- Dle denní

Více

Speciality na Tandooru

Speciality na Tandooru Speciality na Tandooru ( připravené na tvrdém dřevě v tradiční kavkazské peci ) 1 1 LOVECKÁ VEČEŘE (4 OSOBY) Kuřecí steak 400g, vepřový šašlik 400g, lovecká klobáska500g, podávané s brambory, lilkem, žampiony,

Více

Minutky restaurace : Ryby :

Minutky restaurace : Ryby : Studené předkrmy : 60 g Nakládaný kozí sýr v olivovém oleji s paprikou, česnekem a bylinkami podávaný s rozpečenou bagetkou 59,- 60 g Matjesy ala losos ložené na jablečném salátku s cibulí, zdobené kapary

Více

PŘEDKRMY. 80 g Domácí škvarková pomazánka 45,- Kč s čerstvě rozpečeným chlebem. 100 g Masový štrúdl s rybízovou marmeládou 55,- Kč POLÉVKY

PŘEDKRMY. 80 g Domácí škvarková pomazánka 45,- Kč s čerstvě rozpečeným chlebem. 100 g Masový štrúdl s rybízovou marmeládou 55,- Kč POLÉVKY PŘEDKRMY 80 g Domácí škvarková pomazánka 45,- Kč s čerstvě rozpečeným chlebem 100 g Masový štrúdl s rybízovou marmeládou 55,- Kč POLÉVKY 0,3 l Kozí brada 45,- Kč (smetanová zelná polévka) 0,3 l Silný hovězí

Více

80 g Plátky uzeného lososa s malým rukolovým salátem, citronem 125,- a parmazánem, bagetka

80 g Plátky uzeného lososa s malým rukolovým salátem, citronem 125,- a parmazánem, bagetka Jídelní lístek Studené předkrmy 80 g Plátky uzeného lososa s malým rukolovým salátem, citronem 125,- a parmazánem, bagetka 80 g Pečené papriky, marinované ve vinném octu, olivovém oleji 85,- a česneku,

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pondělí 2.4.2018 Svátek Úterý P Česneková s brambory 3,9 3.4.2018 1 Zeleninový talíř se smaženými hermelínovými výsečemi 350 g 1,3,7,10 2 Těstovinový talíř se sýrem 400 g 1,3,7,10 3 Vepřová játra na slanině,

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

Restaurace Radost. Polévky

Restaurace Radost. Polévky Polévky 0,25l Silný masový vývar dle denní nabídky s celestýnskými nudlemi a zeleninou 35,- 0,25l Česneková polévka se šunkou, sýrem, žloutkem a chlebovými krutony 40,- 0,25l Česneková polévka se šunkou,

Více

ohodnoťte nás Facebook

ohodnoťte nás Facebook Jídelní lístek Úvodní slovo Posaďte se a vychutnejte si atmosféru stylové restaurace Valašská Koliba, která hostila své první hosty už před 100 lety. Nechejte se hýčkat naši obsluhou a osvěžte chuťové

Více

Jídelní lístek Polévky Studené předkrmy Teplé předkrmy Saláty jako hlavní chod

Jídelní lístek Polévky Studené předkrmy Teplé předkrmy Saláty jako hlavní chod Polévky 0,25 l Česneková se sýrem a šunkou, žloutek 35,- 0,25 l Česneková se šunkou a tvarůžkou, žloutek 40,- 0,25 l Vývar dle nabídky s nudlemi a zeleninou 35,- 0,25 l Žampionový krém "N" 35,- 0,25 l

Více

POLÉVKY STUDENÉ PŘEDKRMY

POLÉVKY STUDENÉ PŘEDKRMY Jídelní lístek POLÉVKY Krkonošská bramboračka s houbami (1,9) 45,- Hovězí vývar (9) 35,- Polévka dle denní nabídky 30,- STUDENÉ PŘEDKRMY 1ks Domácí utopenec, chléb (1) 48,- Tuňák s fazolemi a kukuřicí,

Více

Jídelníček na týden od : 1. prosince do : 7. prosince 2014

Jídelníček na týden od : 1. prosince do : 7. prosince 2014 Jídelníček na týden od : 1. prosince do : 7. prosince 2014 Datum číslo dieta o b ě d Pondělí Jáhlová polévka 1.12. 1 N,D9 Španělská vepřová pečeně, rýže, kompot 3 D2,9/2 Španělská vepřová pečeně, rýže,

Více

Česneková s chlebovými krutony a sýrem dle denní nabídky

Česneková s chlebovými krutony a sýrem dle denní nabídky 10g 150g 80g 80g 80g PŘEDKRMY Domácí utopenec v zavařovačce, chléb Nakládaný hermelín s chilli a česnekem, chléb Grilovaná klobása s čerstvým křenem, chléb Carpaccio z hovězí svíčkové s bylinkovým pestem,

Více

Myslivecká restaurace - Vila Háj Třeština u Mohelnice

Myslivecká restaurace - Vila Háj Třeština u Mohelnice Studené předkrmy 0,33l Sklenička zvěřinové paštiky podávaná s chlebem (pro 2 aţ 3 osoby) (dle denní nabídky) 100g Obloţený talíř (50g eidam, 50g dušená šunka) Polévky 0,33l Myslivecká česnečka se sýrem

Více

g r o u p m e n u

g r o u p m e n u group m e n u 2 0 1 5 MENU 1 Rajčatová polévka s lilkem a cuketou Kuřecí prsíčka plněná špenátem a mozzarellou s bylinkovou omáčkou a dušenou rýží Broskvová bublanina s drobenkou 375 Kč Menu 2 Drůbeží

Více

Jídelní lístek na duben 2019

Jídelní lístek na duben 2019 Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Po 1. 4. Út 2. 4. St 3. 4. Čt 4. 4. Pá 5. 4. Pomazánka paštiková Polévka kmínová s kapáním (1,3,7,9) Polévka gulášová Vepřová plec na hořčici, rýže

Více

PŘEDKRMY. 50 g Husí jatýrka v sádle 55,- Kč s opečeným chlebem. 80 g Zauzená panenka v domácí udírně 55,- Kč na listovém salátu a barevné čočce

PŘEDKRMY. 50 g Husí jatýrka v sádle 55,- Kč s opečeným chlebem. 80 g Zauzená panenka v domácí udírně 55,- Kč na listovém salátu a barevné čočce PŘEDKRMY 50 g Husí jatýrka v sádle 55,- Kč s opečeným chlebem 80 g Zauzená panenka v domácí udírně 55,- Kč na listovém salátu a barevné čočce POLÉVKY 0,3 l Kozí brada 45,- Kč (smetanová zelná polévka se

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pondělí P Hovězí s těstovinami 1,9 1.4.2019 1 Zeleninový talíř se smaženým květákem 350 g 1,3,7,10 2 Těstovinový talíř s drůbežím salátem 400 g 1,3,7,10. 3 Mexická rýže s vepřovým masem, okurka 63 g 1,7

Více

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY DOPORUČUJEME K PIVU

MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY DOPORUČUJEME K PIVU MALÁ JÍDLA, PŘEDKRMY Domácí paštika z kuřecích jater s topinkami ze světlé bagety 129 Kč Pečený rostbíf s řeřichou, parmazánem, rukolou a olivami Kalamata 159 Kč Uzená šunka od kosti s čerstvě strouhaným

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pondělí P Zeleninová 1,3,7,9 1.10.2018 1 Zeleninový talíř se smaženou brokolicí 350 g 1,3,7,10 3 Kuřecí směs, rýže 63 g 1,9 4 Palačinky s marmeládou 370 g 1,3,7 5 Uzené maso, křenová omáčka, knedlíky 75

Více

PŘEDKRMY DOPORUČUJEME K PIVU

PŘEDKRMY DOPORUČUJEME K PIVU PŘEDKRMY ZAUZENÁ KACHNÍ PRSA s rukolou, ovčím sýrem, hořčičnou omáčkou Aioli a čerstvě strouhaným křenem PAŠTIKA Z HUSÍCH JATER s topinkami z farmářského chleba, nakládanou zeleninou a archivním balsamicem,

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. 70 g Carpaccio z červené řepy 87 Kč s medovo-zázvorovým dresinkem, sýrem feta a rukolou

JÍDELNÍ LÍSTEK. 70 g Carpaccio z červené řepy 87 Kč s medovo-zázvorovým dresinkem, sýrem feta a rukolou JÍDELNÍ LÍSTEK Předkrmy 70 g Carpaccio z červené řepy 87 Kč s medovo-zázvorovým dresinkem, sýrem feta a rukolou 90 g Restovaná kachní játra na portském víně 96 Kč s čerstvými jablky a citronovým tymiánem

Více

restaurace & penzion s trhanými saláty, hoblinkami parmazánu Grana Padano a limetkou, ochucené bazalkovým pestem a balzamikovým glazé

restaurace & penzion s trhanými saláty, hoblinkami parmazánu Grana Padano a limetkou, ochucené bazalkovým pestem a balzamikovým glazé Předkrmy 80g Carpaccio z hovězí svíčkové 135,- s trhanými saláty, hoblinkami parmazánu Grana Padano a limetkou, ochucené bazalkovým pestem a balzamikovým glazé 90g Nugety čerstvého kozího sýru 125,- balené

Více

PŘEDKRMY: 100g Domácí játrová paštika s brusinkovým dipem a opečenými tousty

PŘEDKRMY: 100g Domácí játrová paštika s brusinkovým dipem a opečenými tousty PŘEDKRMY: 100g Domácí játrová paštika s brusinkovým dipem a opečenými tousty 80,- Kč 4 ks Marinovaná kuřecí křidélka podávaná s pikantní medovou omáčkou a česnekovým toustem 80,- Kč POLÉVKY: 0,33l Kulajda

Více

150g Cuketový salátek s grilovaným hermelínem, toast 99,- 1ks Šunková rolka s křenovou šlehačkou 40,-

150g Cuketový salátek s grilovaným hermelínem, toast 99,- 1ks Šunková rolka s křenovou šlehačkou 40,- Apetizéry 150g Cuketový salátek s grilovaným hermelínem, toast 99,- 1ks Šunková rolka s křenovou šlehačkou 40,- 150g Grilovaný balkánský sýr balený v parmské šunce, toast 95,- 100g Tatarský biftek, 3ks

Více

Vážení hosté. Vítáme Vás V Pivovaru. V prostorách, kde právě jste, se vařilo pivo již od roku 1757. a jak se říká kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Vážení hosté. Vítáme Vás V Pivovaru. V prostorách, kde právě jste, se vařilo pivo již od roku 1757. a jak se říká kde se pivo vaří, tam se dobře daří Vážení hosté Vítáme Vás V Pivovaru V prostorách, kde právě jste, se vařilo pivo již od roku 1757 a jak se říká kde se pivo vaří, tam se dobře daří Věříme, že rozmanitý výběr jídel z naší kuchyně a bohatě

Více

Předkrmy. 120 g Broskev plněná jemným kuřecím koktejlem, toast 75 Kč. 100 g Mozzarella Capresse s rajčaty a bylinkami, toast 65 Kč

Předkrmy. 120 g Broskev plněná jemným kuřecím koktejlem, toast 75 Kč. 100 g Mozzarella Capresse s rajčaty a bylinkami, toast 65 Kč Předkrmy 120 g Broskev plněná jemným kuřecím koktejlem, toast 75 Kč 100 g Mozzarella Capresse s rajčaty a bylinkami, toast 65 Kč 100 g Šunková rolka s křenem a šlehačkou, pečivo 69 Kč 100 g Topinka s kuřecím

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. Předkrmy. Polévky. Metody vaření. 80 g Restovaná husí játra na portském víně 93 Kč. 100 g Tatarský biftek 129 Kč

JÍDELNÍ LÍSTEK. Předkrmy. Polévky. Metody vaření. 80 g Restovaná husí játra na portském víně 93 Kč. 100 g Tatarský biftek 129 Kč JÍDELNÍ LÍSTEK Předkrmy 80 g Restovaná husí játra na portském víně 93 Kč s jablky a tymiánem 100 g Tatarský biftek 129 Kč s křepelčím vajíčkem, topinkami a česnekem 120 g Carpaccio z červené řepy 89 Kč

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pátek P Horačka 1,9 1.6.2018 1 Zeleninový talíř s kuřecím masem a dresinkem 350 g 3,7,10 3 Špagety s vepřovým masem 63 g 1,3 4 Bavorské vdolečky, ovoce 250 g 1,3,7 5 Smažený vepřový řízek, brambory, okurka

Více

do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Přesnídávka Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj (A: 01,04,07)

do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Přesnídávka Chléb s pomazánkou z tuňáka, čaj (A: 01,04,07) Úterý 1.5.2018 Polévka Státní svátek Středa 2.5.2018 Přesnídávka Chléb s pomazánkou z lučiny, čaj (A: 01,07) Polévka Krkonošská zelňačka (A: 01,07) Oběd Rizoto z vepřového masa, salát z červené řepy, pomerančový

Více

OBĚD: VEČEŘE: Polévka: 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou. Hlavní chod: Hlavní chod:

OBĚD: VEČEŘE: Polévka: 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou. Hlavní chod: Hlavní chod: PONDĚLÍ I. 1. Kuřecí vývar s drobením dietní 2. Zelná s klobásou 1. Hovězí vařené maso, dušené zelené fazolky 7. Dušené telecí kostky se smetanovou omáčkou Doporučená příloha: dušená rýže Doporučená příloha:

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.10.2017 Přesnídávka Celozrnné pečivo s pomazánkou z karotky, kakao (A: 01,03,07,11) Polévka Rýžová s vejcem (A: 03,09) Oběd Milánské špagety se sýrem, nápoj granátové jablko (koktejl), hroznové

Více

Studené předkrmy. 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12)

Studené předkrmy. 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12) Studené předkrmy 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12) 50 g Šunkový závitek 45,- se štýrským křenem a šlehačkou 50 g Prosciutto

Více

1 Utopenec v octovém nálevu s cibulí a feferonkou, pečivo 47,- 2 Bramborák s klobásou 57,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji, pečivo 64,-

1 Utopenec v octovém nálevu s cibulí a feferonkou, pečivo 47,- 2 Bramborák s klobásou 57,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji, pečivo 64,- Před jídlem (k pivu a vínu) 1 Utopenec v octovém nálevu s cibulí a feferonkou, pečivo 47,- 2 Bramborák s klobásou 57,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji, pečivo 64,- 5 Paštika s husími játry a mandlemi,

Více

Hovězí vývar s masem a domácími nudlemi (1,3,7,9)

Hovězí vývar s masem a domácími nudlemi (1,3,7,9) P o l é v k y Hovězí vývar s masem a domácími nudlemi (1,3,7,9) Dle denní nabídky 30 Kč P ř e d k r m y 100 g Grilovaný hermelín 69 Kč s domácím brusinkovým kompotem a rozpečenou bylinkovou bagetkou (1,3,7)

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 11. 9. 2017 DO 24. 9. 2017 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Těstovinové rizoto s kuřecím masem sypané sýrem* (1,, 6,, 7), Tvaroh (1, 6), Máslo, Sýr 7),

Více

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny

Datum Ozn. Název Hm. Alergeny Pondělí P Bramborová 1,9 2.11.2015 1 Zeleninový talíř se smaženou brokolicí 350 g 1,3,7,10 3 Ďábelská játra, rýže 63 g 1 4 Bramborák s uzeninou 360 g 1,3,7 5 Maminčino kuře, těstoviny 160 g 1,3 6 Vepřový

Více

Dle denní nabídky 35. 150g Uzené maso z naší udírny, křen, hořčice, pečivo 62.- 150g Pečené papriky plněné sýrem 68.-

Dle denní nabídky 35. 150g Uzené maso z naší udírny, křen, hořčice, pečivo 62.- 150g Pečené papriky plněné sýrem 68.- Studené předkrmy: 100g Pikantní salátek z olomouckých tvarůžků,pečivo 55.- 100g Talíř sušené šunky 75.- 200g Variace sýrů- niva, hermelín, olomoucké tvarůžky, máslo, pečivo 75.- 1ks Nakládaný hermelín,

Více

RESTAURACE NA ZAHRÁDCE

RESTAURACE NA ZAHRÁDCE RESTAURACE NA ZAHRÁDCE Stálý jídelní lístek Studené a teplé pochutiny k pivu Studené vepřové prkénko, hořčice, křen, okurka Domácí sulc, cibule, ocet Sýrový talíř (eidam, hermelín, niva, uzený sýr) Šmytec

Více

Před jídlem (k pivu a vínu)

Před jídlem (k pivu a vínu) Před jídlem (k pivu a vínu) 1 Utopencový salát s cibulí, okurkou a feferonkou v octovém nálevu, 57,- pečivo 2 Bramborák s klobásou a beraním rohem 67,- 3 Nakládaný plněný hermelín v oleji, pečivo 72,-

Více

70 g Carpaccio (dekorované sušenými rajčátky a hoblinkami parmazánu)

70 g Carpaccio (dekorované sušenými rajčátky a hoblinkami parmazánu) Studené předkrmy 70 g Carpaccio (dekorované sušenými rajčátky a hoblinkami parmazánu) 169, 100 g Mozzarella Caprese 99, 80 g Prosciutto Crudo con Melone (dekorované černými olivami) 50 g Uzený losos na

Více

ohodnoťte nás Facebook

ohodnoťte nás Facebook Jídelní lístek Úvodní slovo Posaďte se a vychutnejte si atmosféru stylové restaurace Valašská Koliba, která hostila své první hosty už před 100 lety. Nechejte se hýčkat naši obsluhou a osvěžte chuťové

Více

RESTAURACE NA ZAHRÁDCE

RESTAURACE NA ZAHRÁDCE RESTAURACE NA ZAHRÁDCE Stálý jídelní lístek Studené a teplé pochutiny k pivu 2 Gothajský salám s cibulí, ocet Studené vepřové prkénko, hořčice, křen Domácí sulc, cibule, ocet Sýrový talíř (eidam, hermelín,

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. 0,25 l Česneková se šunkou a sýrem, žloutek 0,25 l Česneková se šunkou a tvarůžkou, žloutek 35,- Kč

JÍDELNÍ LÍSTEK. 0,25 l Česneková se šunkou a sýrem, žloutek 0,25 l Česneková se šunkou a tvarůžkou, žloutek 35,- Kč JÍDELNÍ LÍSTEK POLÉVKY: 0,25 l Česneková se šunkou a sýrem, žloutek 0,25 l Česneková se šunkou a tvarůžkou, žloutek 35,- Kč 40,- Kč 0,25 l Hráškový krém, toust "N" 35,- Kč 0,25 l Vývar dle nabídky s nudlemi

Více

Harmony. restaurant&bar. menu

Harmony. restaurant&bar. menu Harmony restaurant&bar menu CZ Harmony restaurant&bar Vážení hosté, informace o alergenech obsažených v pokrmech nabízených v tomto jídelním lístku, poskytne obsluha na vaše vyžádání. Děkujeme Management

Více

Předkrmy g Mozzarella Caprese 95 Kč (mozzarella s rajčaty,černými olivy, zakápnutá olivovým olejem a balsamicem)

Předkrmy g Mozzarella Caprese 95 Kč (mozzarella s rajčaty,černými olivy, zakápnutá olivovým olejem a balsamicem) Předkrmy 3803 100g Mozzarella Caprese 95 Kč (mozzarella s rajčaty,černými olivy, zakápnutá olivovým olejem a balsamicem) 3814 90g Grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou, toast 110 Kč 3816 2 ks Smažený

Více

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE

HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE HOTEL ZÁMEK VELKÁ BYSTŘICE SVATEBNÍ OBŘAD, SVATEBNÍ HOSTINA A UBYTOVÁNÍ POD JEDNOU STŘECHOU. SVATEBNÍ OBĚDOVÁ MENU Svatba na zámku, svatba jako pro princeznu MENU STANDARD CENA 250 KČ / OSOBA / možnost

Více

Menu listopad ČT

Menu listopad ČT 1. 11. ČT Přesnídávka: Dalamánek s máslem a plátkem sýra, ovoce/ pečivo 60g, máslo 10 g, sýr 20gr, ovoce 50gr/ 1,3,7 Polévka: Hovězí vývar s masem a tarhoní/1,3,7*hovězí maso*cibule* mrkev*celer*petržel*tarhoně*

Více