Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Výroba uhlíkových implantátů. Joon Park ISBN:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Výroba uhlíkových implantátů. Joon Park ISBN:"

Transkript

1 Bioceramics Properties, Characterizations, and Applications Joon Park ISBN: Překlad stran : Kap Manufacture of Carbon Implants Kap Diamond-like Carbon (DLC) Coatings [42] Kap Further Thoughts Referát na předmět Biomateriály Kateřina Kánská ČVUT FBMI PMB Výroba uhlíkových implantátů Uhlík může být nanesený na implantáty z nosného plynu ve fluidní vrstvě při kontrolované teplotě, jak je ukázáno na Obr Anizotropie, hustota, velikost krystalů a struktura deponovaného uhlíku mohou být kontrolovány pomocí změny teploty, složení fluidizujícího plynu, geometrií vrstvy a doby zdržení molekul plynu ve vrstvě [13]. Mikrostruktura naneseného uhlíku by měla být kontrolována především od chvíle, kdy formace rostoucího úseku díky nerovnoměrné krystalizaci může vést k tomu, že by vrstva materiálu byla slabší (viz Obr. 10.9). Je také možné zavést do fluidizing plynu řadu dalších elementů a nanášet je společně s uhlíkem. U aplikací, které vyžadují odolonost proti otěru/abrazi, je obvykle deponován společně s uhlíkem křemík (10-20 wt%) pro zvětšení odolnosti/tvrdosti. To může způsobit, že náhrady srdečních chlopní vyrobené ze slitin titanu se opotřebovávají rychleji.

2 Obr Schematický diagram ukazující, jak jsou uhlíkové částice napařovány ve fluidní vrstvě. Se svolením převzato z [6]. Copyright 1969, Marcel Dekker (Heating coil topná spirála, Bed of particles fluidized by gas steam vrstva částic zkapalněných z plynné fáze) Obr Mikrostruktura uhlíku naneseného ve fluidní vrstvě: (a) Granulární uhlík se zřetelnými rysy růstu, (b) izotropický uhlík bez rysů růstu. Obojí pod polarizovaným světlem, 240x. Se svolením převzato z [7]. Copyright 1972, Marcel Dekker Pyrolytický uhlík je úspěšně nanášen na povrch polymerického cévního implantátu pomocí chemické depozice z plynné fáze (CVD). Tento typ uhlíku je nazýván ULTI uhlík [18]. Nanesený uhlík je dostatečně tenký, aby neovlivňoval pružnost transplantátu, již se ukázala excelentní kompatibilata s krví. Průhledný nebo skelný uhlík je vyráběn kontrolovanou pyrolýzou takových polymerů jak fenolformaldehyd (Bakelit ), hedvábí (celulóza) a polyakrylonitril (PAN) při vysoké teplotě v kontrolovaném prostředí [10]. Tento proces je částečně užitečný pro výrobu uhlíkových vláken a textilií, které mohou být použity samy o sobě nebo jako komponenty při výrobě kompozitů [15]. Kompozitní uhlík vyztužený uhlíkovými vlákny je považován za vhodný pro zhotovování implantátů (pro více informací o kompozitech viz Kap. 12) [13, 15]. Mezi jeho vlastnosti patří vysoká anizotropie, jak ukazuje Tab Hustota se pohybuje v rozmezí 1,4-1,45 g/cm 3 a pórovitost je %. Uhlík může být také někdy začleněn do implantátu jako je např. kloubní jamka, jak je znázorněno na Obr [25, 39]. Implantáty z vyztužených uhlíkových vláken jsou také používány pro tibiální plošinku kolenního kloubu [39]. Tyto kompozitní implantáty mají vyšší tuhost, pevnost v tlaku a pevnost ve smyku úměrně k tomu, kolik bylo použito uhlíkových vláken nebo látky/tkaniny. Bohužel, opotřebovávání je nestejnoměrné a v případě tibiální plošinky kolenního kloubu dochází k opotřebování od chvíle, kdy jsou vlákna příliš tuhá, což přináší problémy s opotřebováním a třením.

3 Obr Schematický diagram uhlíkového vlákna a uhlíkem vyztužené kloubní jamky. Se svolením převzato z [39]. Copyright 1989, Ishiyaku EuroAmerica (Virgin UHMWPE Přírodní UHMWPE (polyethylen), Carbon fiber reinforced UHMWPE Uhlíková vlákna vyztužená UHMWPE, HA-filled UHMWPE Hydroxyapatitem naplněný UHMWPE) Proběhly také pokusy o využití uhlíkových vláken pro vytvoření náhrady šlachy. Více než jemně propletených vláken může zajistit ohebnost a pevnost v tahu pro tyto aplikace. Bohužel, křehkost každého vlákna může vést k rozlámání na menší části, které nemůžou být makrofágy snadno odstraněny a jsou buď začleněny do sousední tkáně nebo do lymfatických uzlin. Nanášení hydroxyapatitu nastřikováním plasmy na povrch uhlíkových vláken zpevněných termoplastickým polyetheretherketonem (PEEK) bylo poté využito pro zvýšení biokompatibility kompozitu. Bohužel, nastřikování porušuje substrát, což vede k ke snížení pevnosti v ohybu než bez nanesení hydroxyapatitu, což indikuje mikroporuchy povrchu [17] Pokrývání diamond-like uhlíkem (DLC) Nanášení DLC je důležitým výzkumem pro mnoho biomateriálových aplikací. Vlastnosti povrchu mnoha implantátů a chirurgických nástrojů mohou být zlepšeny, zvláště opotřebovávání a lubrikační vlastnosti zatíženého implantátu, pokud je nanášení DLC řádně aplikováno. Tab Složení tří DLC vrstev Složení a struktura DLC povrchů

4 Struktura DLC vrstev byla popsána jako nestabilní stav mezi grafitem a diamantem. Na rozdíl od diamantu, DLC vrstvy mají amorfní strukturu bez hranic zrn a mimo uhlíku obsahují navíc i několik dalších elementů. Uhlík a vodík jsou hlavními součástmi DLC a menší koncentrace kyslíku, křemíku a dusíku mohou být přítomny v závislosti na substrátu a na použitém výrobním procesu. Tab uvádí přehled složení některých DLC vrstev vytvořených pomocí techniky depozice pomocí paprsku iontů (IBAD) při použití různých substrátů a uhlovodíkových prekurzorů. Celkové procento vodíku pro tyto vrstvy je vždy okolo %, ačkoli ostatní udávají koncentraci vodíku tak vysoké jako 36 %. DLC vrstvy jsou zformovány pomocí kombinace kovalentních vazeb (sp2 a sp3), podobných těm, které se nacházejí v grafitu a v diamantu. DLC vrstvy jsou mimořádně hladké a nevyžadují dodatečné leštění. Počáteční průměrná hrubost povrchu se pohybuje mezi 0,02 a 0,03 mikrometrů Metody výroby DLC vrstev Byla vyvinuta řada metod, jak vyrobit DLC vrstvy, jako například depozice pomocí paprsku iontů - IBAD (ion beam-assisted deposition), fyzikální depozice z plynné fáze - PVD (physical vapor deposition) nebo laserová ablace, rozprašování paprsku iontů, plasmová parová depozice a chemická parová depozice - CVD (chemical vapor deposition). IBAD, laserová ablace a CVD patří v současnosti k nejběžnějším technikám. Důležité faktory, které bychom u těchto procesů měli mít na paměti, jsou: dosažený stupeň adheze se substrátem, velikost získané plochy, tenkost a stejnoměrnost vrstvy a teplota potřebná pro vytvoření vrstvy a Depozice pomocí paprsku iontů - IBAD (ion beam-assisted deposition) Principem této metody je kondenzace uhlovodíkového prekurzoru (polyfenyl ether, pentafenyl trisiloxan) na povrchu substrátu při teplotě 140~150 C. Následně jsou použity ionty dusíku pro bombardování povrchu substrátu, který se stejnoměrně otáčí, což zajišťuje rovnoměrné pokrytí. vysoká energie iontů (30-80 kev) zapříčiní rozrušení vazeb mezi uhlíkem a vodíkem a vyhání vodíkové a kyslíkové atomy z povrchu. zbývající uhlíkové atomy se váží dohromady se zbytkovými atomy vodíku, čímž zformují DLC vrstvu. Mezi výhody této techniky patří relativně vysoká plocha pokrytí (<1 m 2 ), vysoká rychlost depozice a nízká teplota potřebná pro depozici [2]. Na Obr je znázorněn princip IBAD.

5 Obr Schematický diagram metody IBAD. Převzato se svolením z [12]. Copyright 1993, Elsevier Applied Science (bucket ion source zdroj iontů, nitrogen ions dusíkové ionty, rotating substrate stage rotující plocha se substrátem, shutter clona, heating coil topná spirála, oil olej, zdroj uhlovodíku) 1.4.2b Chemická depozice z plynné fáze - CVD (chemical vapor deposition) Vytváření DLC pomocí CVD obnáší tepelný rozklad metanového plynu (CH 4 ). Pára uhlíkových a vodíkových atomů kondenzuje na cílovém substrátu a vytváří pevnou vrstvu. Některé elementy substrátu mohou difundovat do vrstvy, což může zlepšit adhezi vrstvy k substrátu. Tato metoda může být využita pro výrobu diamantů s méně častými a menšími vadami povrchu. Tato technika typicky vyžaduje vysoké teploty ( C), což může vést ke změně mechanických vlastností některých kovových substrátů. Čili, aplikace na pokrývání polymerů a dalších biomateriálů s vysokou teplotní roztažností se nedoporučuje. Další nevýhodou této techniky je, že můžeme pokrývat jen malou plochu c Hmotná depozice z plynné fáze - PVD (physical vapor deposition), laserová ablace Laserová ablace je klasifikována jako hmotná depozice z plynné fáze, u které je využit úzký laserový paprsek pro bombardování (ablaci) grafitického cíle. Laserová ablace uvolňuje obláček excitovaných uhlíkových atomů, které se rozptylují a nakonec kondenzují na cílovém substrátu, kde formují DLC vrstvu. Na Obr je znázorněn princip této techniky. Výhody laserové ablace jsou čistota procedury a fakt, že není vyžadována vysoká teplota, která je základem pro CVD. Mezi nevýhody této metody patří vysoká časová náročnost a cena.

6 Obr Schematický diagram metody PVD. Převzato se svolením z [12]. Copyright 1993, Elsevier Applied Science (Substrate heater ohřívač substrátu, substrate ring kruh substrátu, ring electrode kruhová elektroda, luminous vapor plume plazmatický obláček, target terč, laser beam laserový paprsek, resistor rezistor, power supply zdroj energie) Materiálové a mechanické vlastnosti DLC vrstev DLC vrstvy byly vybrány jako potenciální povrchy pro ortopedické implantáty díky svému velmi nízkému koeficientu tření a dobré odolnosti proti opotřebovávání. Jak byse dalo očekávat, DLC vytváří velmi pevné povrchy. Hodnoty pevnosti uvedené v literatuře se značně liší, ale nejčastější hodnota je od 2000 do 3000 kg/mm 2 (diamant ~ kg/mm 2 ). Pevnost DLC při kombinaci s polymery, keramikou nebo kovy zvyšují odolnost na zatížených površích proti opotřebovávání způsobené třetím tělesem, jak je ukázáno v Tab Opotřebovávání způsobené třetím tělesem může nastat v případě, že se částice kostního cementu nebo polyethylenu (UHMWPE) dostane mezi dva povrchy v ortopedickém implantátu. Někteří autoři využívají pin-on-disc test pro porovnání koeficientu tření pro DLC vrstvy pro docílení různorodosti dalších materiálů a vrstev. Tyto výsledky spolu s hodnotou koeficientu tření pro další materiály jsou sumarizované v Tab Koeficient tření pro hliník či sloučeniny hliníku je mnohem vyšší než pro hliníkem pokrytý Co-Cr/UHMWPE nebo DLC vrstvou pokrytý Co-Cr-Mo nebo DLC vrstvou pokryté titanové slitiny.

7 Tab Možné materiály pro náhradu kyčelního kloubu Tab Koeficient tření pro různé materiály Výsledky DLC vrstev vykázaly rychlejší opotřebovávání z počátku a dosáhly dříve stabilního stavu než nepokrytý Co-Cr-Mo/UHMWPE povrch. Ve skutečnosti, některé studie ukazují nárůst koeficientu tření u metal/uhmwpe kombinací Tribologie DLC vrstev U DLC vrstev jsou očekávány výborné charakteristiky pro opotřebovávání, když uvážíme jejich pevnost a nízký koeficient tření. Byly vykonány nějaké in-vitro opotřebovávací studie DLC vrstev.wachtel a kolektiv využili pin-on-disc opotřebovávací přístroj s UHMWPE jako materiálem pinu a destilovanou vodou jako lubrikantem [44]. Stupeň opotřebení byl vypočítán ze zploštění materiálu UHMWPE pinu. Stupeň opotřebení byl následně normalizován klouzavým oknem pro odvození hodnoty opotřebení. DLC vrstvou pokrytý disk Co-Cr-Mo vykázal nejnižší hodnotu opotřebení, dále také hliníkem pokrytý disk

8 Co-Cr-Mo a dále neošetřený Co-Cr-Mo disk (viz Tab. 10.6). Tyto výsledky mohou být vysvětleny vytvořením přenosného filmu z UHMWPE na nepokrytém Co-Cr-Mo površích, které se na pokrytých vzorcích neobjevuje. Tab Rozmezí hodnot opotřebení UHMWPE porovnané s několika dalšími materiály Davidson a kolektiv provedli opotřebovávací test za využití pinu vyrobeného z PMMA lubrikovaného Ringerovým roztokem [11]. Bylo testováno sedm kombinací materiál-vrstva. kontrolované vzorky zahrnovaly Ti6Al4V, Co-Cr-Mo a 316 L SS, kde jako vrstvy pro pokrývání byly vybrány DLC, TiN, ZrO 2. Pin z PMMA vytvářel rýhu v různých materiálech, autoři měřili hloubku opotřebované dráhy, aby obdrželi odhad odolnosti proti opotřebovávání. Ze všech testovaných vykázal nejlepší odolnost proti opotřebení zirkon. Dráha opotřebení byla u pokrytých povrchů mnohem mělčí než u povrchů nepokrytých, což ukazuje na vysokou odolnost pokrytých materiálů proti opotřebení (viz Tab. 10.7). Dearnaley a kolektiv [12] vedli pin-on-disc opotřebovávací test pro cyklů za využití UHMWPE jako pinu bez lubrikace (suché podmínky). Obdobně jako u Wachtelovy studie, stupeň opotřebení byl vypočítán ze zploštění povrchu UHMWPE pinu. Opět, pokryté povrchy vykázaly lepší vlastnosti než nepokryté, kde nejmenší hodnotu opotřebení měl povrch upravený DLC. Výsledky jsou sumarizovány v Tab V každé ze zde uvedených studií kovy pokryté DLC vrstvou shodně překonávají nepokryté kovy v rámci odolnosti proti opotřebení. Zmenšené opotřebení DLC vrstev in vitro můžeme připisovat jejich nízkému koeficientu tření a jejich pevnému netečnému povrchu. Výsledky těchto opotřebovávacích testů zdůrazňují potenciální výhody DLC vrstev minimalizují šanci uvolnění implantátu a osteolýzy (rozpouštění kosti) vlivem opotřebení. Jednou z nevyřešených otázek ohledně DLC vrstev je možný nedostatek povrchové interakce mezi vrstvou a substrátem, která může přímo záviset na netečnosti DLC. Předběžné výsledky ukazují slabou adhezi mezi DLC vrstvami a titanem a niklem, na druhou stranu silnou adhezi vykazují Sialon (Si 3 N 4 + Al 2 O 3 + Y 2 O 3 ) a hliník [4,12]. Vytvoření mezivrstvy díky difuzi atomů substrátu do krycí vrstvy může podporovat adhezi, ačkoli, exaktní důvod zatím není znám.

9 Tab Opotřebení několika materiálů ve srovnání s PMMA Tab Stupeň opotřebení UHMWPE porovnaný s dalšími materiály Biokompatibilita DLC vrstev Biokompatibilita rozličných forem uhlíku (např. uhlíková vlákna, skelný uhlík a LTI uhlík) s tkáněmi a krví je již velmi dobře stanovena. Studie biokompatibility zahrnující DLC vrstvy však nejsou mnoho uváděny. Některé studie zdá se potvrzují biokompatibilitu DLC ve formě objemných i malých částic [13, 27] (bulk and particulate form). V jedné in-vitro studii [41] byla DLC vrstva aplikována v objemové (bulk) formě na buňky obsahující myší makrofágy a fibroblasty. Vrstva a buňky byly ponechány pro interakci 7 dní. Autor při kontrole pokrytých vzorků nepozoroval žádné poškození na buňkách ani žádný významný nárůst v zánětlivých enzymatických stimulacích. Malý počet enzymů sloužících k zánětlivým odezvám nasvědčuje mírným rekcím tkáně in vivo. Další in-vitro studie vyšetřovala efekt diamantu, hydroxyapatitu a SiC částic na enzymatickou aktivitu [28]. Kultura buněk obsahovala lidské monocyty. Všechny částice snášely fagocytózu, ačkoli, diamantové částice nezpůsobovaly nárůst enzymatické aktivity. Tyto výsledky naznačují, že diamantové částice jsou netečné a mohou vést k mírnější zánětlivé odezvě než SiC a hydroxyapatitové částice, které vyvolaly enzymatickou odezvu srovnatelnou s PMMA částicemi. In-vivo studie není snadné v literatuře najít. Jedna taková studie zahrnuje implantaci diamantových a SiC částic do těla králíka po dobu tří týdnů [3]. Kostní dutina byla použita

10 během implantace pro podporu růstu kosti dovnitř. Je zde velmi málo makrofagocytické aktivity diamantových a SiC částic. Buněčná odezva byla značně menší než v obdobných studiích u PMMA a UHMWPE částic. Dodatečně, diamantové částice mají pouze slabě omezující efekt na obnovu kostí, SiC částice dokonce zapříčiňují nárůst obnovy kostí. Pro srovnání, v obdobných studiích, PMMA, UHMWPE a Co-Cr částice omezují růst kostí o %. Tyto předběžné výsledky vypadají velmi slibně. Diamant a DLC vrstvy se zdají být v lidském těle inertní. Neuvolňují ionty do těla tak, jak to dělají kovové biomateriály a mohou zabránit uvolňování kovových iontů, pokud jsou aplikovány takové ortopedické implantáty jako Ti6Al4V a slitiny Co-Cr. Je zapotřebí více in vivo studií pro potvrzení těchto předběžných výsledků Další myšlenky DLC vrstvy aplikovány na kovové substráty mohou překonat omezení ortopedických implantátů vyrobených zcela z keramiky nebo kovu. Teoreticky, mělo by být pravděpodobné kombinovat tyto materiály a tím dosáhnout výborných pevnostních a opotřebovávacích charakteristik. V pin-on-disc opotřebovávacích studiích DLC vykázaly nízké třecí vlastnosti a silnou odolnost proti otěru a opotřebení. Netečnost a biokompatibilita byly ukázány na testu na kultuře buněk a studii s využitím zvířat. Síla vazby mezi DLC vrstvou a substrátem zůstává v zájmu výzkumu, je zapotřebí více studií pro další šetření této otázky. Uhlík je velmi atraktivní materiál pro medicínské a dentální aplikace [2, 4, 12, 13, 16, 31, 32, 35, 42, 43]. DLC může být dále prozkoumán, pokud by byl snadno využitelný pro implantáty nebo výrobu chirurgických nástrojů [4, 16]. Vystavení se vlivu uhlíku v částicové formě může vést k poškození plic, ačkoli toto riziko uhlíkových implantátů není nijak značné [14]. Pokud bychom objasnili základní strukturu a schopnosti interagovat stejně dobře v invivo jako v in-vitro podmínkách, bude to klíčem pro úspěch uhlíkových a souvisejících implantátů [2, 20, 23, 24, 30, 32, 34, 46]. Navíc, další otázkou může být biokompatibilita [16]. Co více, jsou studovány uhlíkové nanotrubičky pro doručování genů a léčiv [22].

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad Ing. Petr Písařík petr.pisarik@fbmi.cvut.cz Kladno Listopad 2010 Cíl

Více

ruvzdorné povlaky endoprotéz Otěruvzdorn Obsah TRIBOLOGIE Otěruvzdorné povlaky endoprotéz Fakulta strojního inženýrství

ruvzdorné povlaky endoprotéz Otěruvzdorn Obsah TRIBOLOGIE Otěruvzdorné povlaky endoprotéz Fakulta strojního inženýrství Otěruvzdorn ruvzdorné povlaky endoprotéz Obsah Základní části endoprotéz Požadavky na materiály Materiály endoprotéz Keramické povlaky DLC povlaky MPC povlaky Metody vytváření povlaků Testy povlaků Závěr

Více

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství

Biomateriály na bázi kovů. L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Biomateriály na bázi kovů L. Joska Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství Historie 1901 - objev krevních skupin, 1905 - první úspěšná transfuze mezi lidmi 1958 - kyčelní kloub na bázi oceli 1965

Více

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Zdroj: Bioceramics: Properties, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Kapitola 8., strany: 167-177 8. Sklokeramika (a) Nádoby Corning

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vybrané technologie povrchových úprav Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical vapour deposition PE CVD

Více

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical Vapour Deposition (PE CVD Plasma Enhanced CVD nebo PA CVD Plasma Assisted CVD) PVD

Více

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Využití plazmových metod ve strojírenství Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Metody depozice povlaků Využití plazmatu pro depozice (nanášení) povlaků a tenkých vrstev je moderní a stále častěji aplikovaná

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Okruhy otázek ke zkoušce

Okruhy otázek ke zkoušce Kompozity A farao pokračoval: "Hle, lidu země je teď mnoho, a vy chcete, aby nechali svých robot? Onoho dne přikázal farao poháněčům lidu a dozorcům: Propříště nebudete vydávat lidu slámu k výrobě cihel

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty

Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty Výzkum slitin titanu - od letadel po implantáty josef.strasky@gmail.com Titan Saturn a TITAN sonda Pioneer, 26. srpen 1976 Titan Titan Titan Unikátní vlastnosti titanu + nejvyšší poměr mezi pevností a

Více

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů

Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Hodnocení opotřebení a změn tribologických vlastností brzdových kotoučů Vedoucí práce: Doc. Ing. Milan Honner, Ph.D. Konzultant: Doc. Dr. Ing. Antonín Kříž Bc. Roman Voch Obsah 1) Cíle diplomové práce

Více

Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů

Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů 7. června/june 2013 9:30 h 17:30 h Laboratoř metalomiky a nanotechnologií, Mendelova univerzita v Brně a Středoevropský technologický institut Budova D, Zemědělská

Více

Metody depozice povlaků - CVD

Metody depozice povlaků - CVD Procesy CVD, PA CVD, PE CVD Chemická metoda depozice vrstev CVD využívá pro depozici směs chemicky reaktivních plynů (např. CH 4, C 2 H 2, apod.) zahřátou na poměrně vysokou teplotu 900 1100 C. Reakční

Více

Plazmové metody Materiály a technologie přípravy M. Čada

Plazmové metody Materiály a technologie přípravy M. Čada Plazmové metody Existuje mnoho druhů výbojů v plynech. Ionizovaný plyn = elektrony + ionty + neutrály Depozice tenkých vrstev za pomocí plazmatu je jednou z nejpoužívanějších metod. Pomocí plazmatu lze

Více

Přehled metod depozice a povrchových

Přehled metod depozice a povrchových Kapitola 5 Přehled metod depozice a povrchových úprav Tabulka 5.1: První část přehledu technologií pro depozici tenkých vrstev. Klasifikované podle použitého procesu (napařování, MBE, máčení, CVD (chemical

Více

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV

VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV VÝZKUM MOŽNOSTÍ ZVÝŠENÍ ŽIVOTNOSTI LOŽISEK CESTOU POVRCHOVÝCH ÚPRAV RESEARCH INTO POSSIBILITY OF INCREASING SERVICE LIFE OF BEARINGS VIA SURFACE TREATMENT Zdeněk Spotz a Jiří Švejcar a Vratislav Hlaváček

Více

Tenká vrstva - aplikace

Tenká vrstva - aplikace Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů

Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů TRIBOLOGIE Srovnání existujících mechanických modelů kolenního kloubu a definování zátěžných parametrů Vypracoval: Pavel Beran Obsah: Obsah 1. Zdravé koleno 2. Zatížení kolenního kloubu 3. Totální náhrady

Více

Lasery v mikroelektrotechnice. Soviš Jan Aplikovaná fyzika

Lasery v mikroelektrotechnice. Soviš Jan Aplikovaná fyzika Lasery v mikroelektrotechnice Soviš Jan Aplikovaná fyzika Obsah Úvod Laserové: žíhání rýhování (orýsování) dolaďování depozice tenkých vrstev dopování příměsí Úvod Vysoká hustota výkonu laseru změna struktury

Více

12. Struktura a vlastnosti pevných látek

12. Struktura a vlastnosti pevných látek 12. Struktura a vlastnosti pevných látek Osnova: 1. Látky krystalické a amorfní 2. Krystalová mřížka, příklady krystalových mřížek 3. Poruchy krystalových mřížek 4. Druhy vazeb mezi atomy 5. Deformace

Více

Kompozitní materiály. přehled

Kompozitní materiály. přehled Kompozitní materiály přehled Porovnání vlastností Porovnání vlastností (2) dřevo nemá konkurenci jako lehká tuhá konstrukce Porovnání vlastností (3) dobře tlumí slitiny Mg Cu a vlákny zpevněné plasty Definice

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Technologie třískového obrábění 1 Obsah Technologie třískového obrábění... 3 Obrábění korozivzdorných ocelí... 4 Obrábění litiny... 5 Obrábění

Více

KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU

KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU František HNILICA a, LUDĚK JOSKA b, BOHUMIL SMOLA c, IVANA STULÍKOVÁ c a České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Technická

Více

SYSTÉM TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT V APLIKACI NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH

SYSTÉM TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT V APLIKACI NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH Západočeská univerzita v Plzni SYSTÉM TENKÁ VRSTVA SUBSTRÁT V APLIKACI NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH Antonín Kříž Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, e-mail: kriz@kmm.zcu.cz Tento příspěvek vznikl na základě řešení

Více

Mikro a nanotribologie materiály, výroba a pohon MEMS

Mikro a nanotribologie materiály, výroba a pohon MEMS Tribologie Mikro a nanotribologie materiály, výroba a pohon MEMS vypracoval: Tomáš Píza Obsah - Co je to MEMS - Materiály pro MEMS - Výroba MEMS - Pohon MEMS Co to je MEMS - zkratka z anglických slov Micro-Electro-Mechanical-Systems

Více

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny METALOGRAFIE II Oceli a litiny Slitiny železa, uhlíku a popřípadě dalších prvků se nazývají oceli a litiny. Oceli jsou slitiny železa obsahující do 2,14 hm. % uhlíku, litiny s obsahem uhlíku nad 2,14 hm.

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 SPŠ

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 SPŠ Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 3 Téma: APLIKACE TENKÝCH VRSTEV NA OBRÁBĚCÍCH NÁSTROJÍCH Lektor: Ing. Jiří Hodač Třída/y:

Více

ANALÝZA POVLAKOVANÝCH POVRCHŮ ŘEZNÝCH NÁSTROJŮ

ANALÝZA POVLAKOVANÝCH POVRCHŮ ŘEZNÝCH NÁSTROJŮ Středoškolská technika 2019 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ANALÝZA POVLAKOVANÝCH POVRCHŮ ŘEZNÝCH NÁSTROJŮ Jakub Chlaň, Matouš Hyk, Lukáš Procházka Střední škola elektrotechniky

Více

Návrhování experimentů pro biomedicínský výzkum pomocí metod DOE

Návrhování experimentů pro biomedicínský výzkum pomocí metod DOE Návrhování experimentů pro biomedicínský výzkum pomocí metod DOE Libor Beránek, Rudolf Dvořák, Lucie Bačáková Abstrakt V minulých desetiletích se v medicíně rozšířilo použití umělých materiálů, ať už v

Více

Diagram Fe N a nitridy

Diagram Fe N a nitridy Nitridace Diagram Fe N a nitridy Nitrid Fe 4 N s KPC mřížkou také γ fáze. Tvrdost 450 až 500 HV. Přítomnost uhlíku v oceli jeho výskyt silně omezuje. Nitrid Fe 2-3 N s HTU mřížkou, také εε fáze. Je stabilní

Více

Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával.

Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával. Keramika Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával. Chceme li definovat pojem keramika, můžeme říci, že je to materiál převážně krystalický,

Více

Technologie CMOS. Je to velmi malý svět. Technologie CMOS Lokální oxidace. Vytváření izolačních příkopů. Vytváření izolačních příkopů

Technologie CMOS. Je to velmi malý svět. Technologie CMOS Lokální oxidace. Vytváření izolačních příkopů. Vytváření izolačních příkopů Je to velmi malý svět Technologie CMOS Více než 2 000 000 tranzistorů v 45nm technologii může být integrováno na plochu tečky za větou. From The Oregonian, April 07, 2008 Jiří Jakovenko Struktury integrovaných

Více

VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD

VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD 23. 25.11.2010, Jihlava, Česká republika VLIV ZPŮSOBŮ OHŘEVU NA TEPLOTNÍ DEGRADACI TENKÝCH OTĚRUVZDORNÝCH PVD VRSTEV ZJIŠŤOVANÝCH POMOCÍ VYBRANÝCH METOD Ing.Petr Beneš Ph.D. Doc.Dr.Ing. Antonín Kříž Katedra

Více

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE 1 VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE Použití práškové metalurgie Prášková metalurgie umožňuje výrobu součástí z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (W-Cu, W-Ag), tj. v tekutém stavu nemísitelných nebo

Více

Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI

RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI RYCHLOŘEZNÉ NÁSTROJOVÉ OCELI Významnou složkou nabídky nástrojových ocelí společnosti Bohdan Bolzano s.r.o. jsou nástrojové oceli rychlořezné, vyráběné jak konvenčně, tak i metodou práškové metalurgie.

Více

MMC kompozity s kovovou matricí

MMC kompozity s kovovou matricí MMC kompozity s kovovou matricí Přednosti MMC proti kovům Vyšší specifická pevnost (ne absolutní) Vyšší specifická tuhost (ne absolutní) Lepší únavové vlastnosti Lepší vlastnosti při vysokých teplotách

Více

Technologie a vlastnosti tenkých vrstev, tenkovrstvé senzory

Technologie a vlastnosti tenkých vrstev, tenkovrstvé senzory Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Technologie a vlastnosti tenkých vrstev, tenkovrstvé senzory Technologie CVD, PVD, PECVD, MOVPE, MBE, coating technologie (spin-, spray-, dip-) Ondřej Ekrt Vymezení

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

-v místě zlomeniny vzniká nejprve fibrózní tkáň, která je nahrazena spongiózní kostní tkání a nakonec kostí lamelární

-v místě zlomeniny vzniká nejprve fibrózní tkáň, která je nahrazena spongiózní kostní tkání a nakonec kostí lamelární Bioceramics: Properties, characterizations and applications 5. 3. HARD TISSUE HEALING AND REMODELING Hojení a opravné procesy kosti jsou podobně jako hojení kůže regenerativní. Jedinou další tkání s regenerativní

Více

ŘEZNÉ MATERIÁLY. SLO/UMT1 Zdeněk Baďura

ŘEZNÉ MATERIÁLY. SLO/UMT1 Zdeněk Baďura ŘEZNÉ MATERIÁLY SLO/UMT1 Zdeněk Baďura Současný poměrně široký sortiment materiálu pro řezné nástroje ( od nástrojových ocelí až po syntetický diamant) je důsledkem dlouholetého intenzivního výzkumu a

Více

Možnosti zpracování a optimalizace vlastností biokompatibilních materiálů na FMMI

Možnosti zpracování a optimalizace vlastností biokompatibilních materiálů na FMMI Možnosti zpracování a optimalizace vlastností biokompatibilních materiálů na FMMI Úvod problematiky Monika Losertová VŠB-TU Ostrava, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, RMTVC Biokompatibilní

Více

OTĚRUVZDORNÉ POVRCHOVÉ ÚPRAVY. Jan Suchánek ČVUT FS, ÚST

OTĚRUVZDORNÉ POVRCHOVÉ ÚPRAVY. Jan Suchánek ČVUT FS, ÚST OTĚRUVZDORNÉ POVRCHOVÉ ÚPRAVY Jan Suchánek ČVUT FS, ÚST Úvod Povrchové úpravy zlepšující tribologické charakteristiky kovových materiálů: A) Povrchové vrstvy a povlaky s vysokou tvrdostí pro podmínky adhezívního

Více

TEPLOTNÍ ODOLNOST PVD VRSTEV VŮČI LASEROVÉMU POVRCHOVÉMU OHŘEVU

TEPLOTNÍ ODOLNOST PVD VRSTEV VŮČI LASEROVÉMU POVRCHOVÉMU OHŘEVU TEPLOTNÍ ODOLNOST PVD VRSTEV VŮČI LASEROVÉMU POVRCHOVÉMU OHŘEVU Beneš, P. 1 Sosnová, M. 1 Kříž, A. 1 Vrstvy a Povlaky 2007 Solaň Martan, M. 2 Chmelíčková, H. 3 1- Katedra materiálu a strojírenské metalurgie-

Více

v, v LUDEK PTACEK A KOLEKTIV II. C-~ Akademické nakladatelství CERM, s.r.o.

v, v LUDEK PTACEK A KOLEKTIV II. C-~ Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. . v, v LUDEK PTACEK A KOLEKTIV I, II... C-~ Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. -- i, 14 UVOD 1 14.1 Historická poznámka l 14.2 Současný stav použití technických materiálu 4 14.3 Technické materiály

Více

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba

Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Kap. 1 Vláknové kompozitní materiály, jejich vlastnosti a výroba Informační a vzdělávací centrum kompozitních technologií & Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky FS ČVUT v Praze 26. října 2007 1

Více

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Druhy vláken. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy vláken Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Druhy různých vláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová

Více

1 Moderní nástrojové materiály

1 Moderní nástrojové materiály 1 Řezné materiály jsou podle ISO 513 členěné do šesti základních skupin, podle typu namáhání břitu. - Skupina P zahrnuje nástrojové materiály určené k obrábění většiny ocelí, které dávají dlouhou třísku

Více

Nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství. Hi-tech VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÉHO INŽENÝRSTVÍ

Nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství. Hi-tech VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÉHO INŽENÝRSTVÍ Nano a mikrotechnologie v chemickém inženýrství Hi-tech VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE ÚSTAV CHEMICKÉHO INŽENÝRSTVÍ Hi-tech Nano a mikro technologie v chemickém inženýrství umožňují: Samočisticí

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4

Díly forem. Vložky forem Jádra Vtokové dílce Trysky Vyhazovače (nitridované) tlakové písty, tlakové komory (normálně nitridované) V 0,4 1 VIDAR SUPREME 2 Charakteristika VIDAR SUPREME je Cr-Mo-V legovaná ocel pro práci za tepla, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Velmi dobrá odolnost proti náhlým změnám teploty a tvoření

Více

Aplikace tenkých vrstev na zdvihátka ventilů motoru formule CTU CarTech

Aplikace tenkých vrstev na zdvihátka ventilů motoru formule CTU CarTech Aplikace tenkých vrstev na zdvihátka ventilů motoru formule CTU CarTech Závěrečná zpráva Vedoucí projektu: Doc. Tomáš Polcar, Ph.D. Katedra řídící techniky FEL ČVUT v Praze polcar@fel.cvut.cz Řešitel:

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

Chemické metody přípravy tenkých vrstev

Chemické metody přípravy tenkých vrstev Chemické metody přípravy tenkých vrstev verze 2013 Povrchové filmy monomolekulární Langmuirovy filmy PAL (povrchově aktivní látky) na polární kapalině (vodě), 0,205 nm 2 na 1 molekulu, tloušťka dána délkou

Více

Polotovary vyráběné práškovou metalurgií

Polotovary vyráběné práškovou metalurgií Polotovary vyráběné práškovou metalurgií Obsah 1. Co je to prášková metalurgie? 2. Schéma procesu 3. Výhody a nevýhody práškové metalurgie 4. Postup práškové metalurgie 5. Výrobky práškové metalurgie 6.

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

MODIFIKACE POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ Ti6Al4V METODAMI VYUŽÍVAJÍCÍMI IONTOVÝCH A ELEKTRONOVÝCH SVAZKŮ

MODIFIKACE POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ Ti6Al4V METODAMI VYUŽÍVAJÍCÍMI IONTOVÝCH A ELEKTRONOVÝCH SVAZKŮ MODIFIKACE POVRCHOVÝCH VLASTNOSTÍ Ti6Al4V METODAMI VYUŽÍVAJÍCÍMI IONTOVÝCH A ELEKTRONOVÝCH SVAZKŮ Vladimír Jech 1, Josef Šepitka 1, Zdeněk Tolde 1 1 ČVUT v Praze, FS Úvodem Titanová slitina Ti6Al4V je

Více

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22 Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI Jaroslav Krucký, PMB 22 SYMBOLY Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka. γ: povrchová

Více

STUDIUM PLASMATICKY NANÁŠENÝCH VRSTEV

STUDIUM PLASMATICKY NANÁŠENÝCH VRSTEV STUDIUM PLASMATICKY NANÁŠENÝCH VRSTEV *J. Mihulka **M. Másilko ***L. Unzeitig ****supervisor: O. Kovářík *Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175 ** Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175

Více

Typy interakcí. Obsah přednášky

Typy interakcí. Obsah přednášky Co je to inteligentní a progresivní materiál - Jaderné analytické metody-využití iontových svazků v materiálové analýze Anna Macková Ústav jaderné fyziky AV ČR, Řež 250 68 Obsah přednášky fyzikální princip

Více

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur)

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) -přenesení dané struktury na povrch strukturovaného substrátu Princip - interakce

Více

Pracovní diagram vláken

Pracovní diagram vláken Druhy vláken Rozdělení přednášky Základní vlastnosti vláken a nanovláken Přírodní vlákna Skleněná vlákna Uhlíková a grafitová vlákna Aramidová a silonová vlákna Keramická vlákna Kovová vlákna Whiskery

Více

Mechanická modifikace topografie strojních součástí

Mechanická modifikace topografie strojních součástí Mechanická modifikace topografie strojních součástí, M.Omasta Ústav konstruování Odbor metodiky konstruování Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně, vytvořeno v rámci projektu FRVŠ

Více

OBSAH. www.dimer-group.com

OBSAH. www.dimer-group.com 1 OBSAH DIMERPACK 0011 3 DIMERPACK 0021 3 DIMERPACK 1110 3 DIMERPACK 1120 4 DIMERPACK 1130 4 DIMERPACK 1140 4 DIMERPACK 1170 5 DIMERPACK 1180 5 DIMERPACK 2210 5 DIMERPACK 2220 6 DIMERPACK 2230 6 DIMERPACK

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KOMPOZITNÍ MATERIÁLY Japonsko, Kajima Corp., PVA-ECC (Engineered Cementitious Composites)ohybová zkouška Obsah Definice kompozitních materiálů Synergické působení

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla

AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla AlfaNova Celonerezové tavně spojované deskové výměníky tepla Z extrémního žáru našich pecí přichází AlfaNova, první celonerezový výměník tepla na světě. AlfaNova odolává vysokým teplotám a ve srovnání

Více

Uhlík a jeho alotropy

Uhlík a jeho alotropy Uhlík Uhlík a jeho alotropy V přírodě se uhlík nachází zejména v karbonátových usazeninách, naftě, uhlí, a to jako směs grafitu a amorfní formy C. Rozeznáváme dvě základní krystalické formy uhlíku: a)

Více

Plazmové depozice povlaků. Plazmový nástřik Plasma Spraying

Plazmové depozice povlaků. Plazmový nástřik Plasma Spraying Plazmové depozice povlaků Plazmový nástřik Plasma Spraying Plazmový nástřik patří do kategorie žárových nástřiků. Žárový nástřik je částicový proces vytváření povlaků o tloušťce obvykle větší než 50 µm,

Více

Nízká cena při vysokých množstvích

Nízká cena při vysokých množstvích Nízká cena při vysokých množstvích iglidur Vhodné i pro statické zatížení Bezúdržbový provoz Cenově výhodné Odolný vůči nečistotám Odolnost proti vibracím 225 iglidur Nízká cena při vysokých množstvích.

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Nauka o materiálu Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Difuze v tuhých látkách Difuzí nazýváme přesun atomů nebo iontů na vzdálenost větší než je meziatomová vzdálenost. Hnací

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

3.1 Druhy karbidů a povlaků od firmy Innotool

3.1 Druhy karbidů a povlaků od firmy Innotool KARBIDY A POVLAKY 3.1 Druhy karbidů a povlaků od firmy Innotool 3.1.1 Nepovlakované karbidy IN04S IN05S IN10K IN15K IN30M K10-K20 M10-M20 K10-K25 K20-K50 Jemnozrnný karbid pro obrábění Al slitin s vyšším

Více

Základní typy článků:

Základní typy článků: Základní typy článků: Články z krystalického Si c on ta c t a ntire fle c tio n c o a tin g Tenkovrstvé články N -ty p e P -ty p e Materiály a technologie pro fotovoltaické články Nové materiály Gratzel,

Více

Metodika hodnocení opotřebení povlaků

Metodika hodnocení opotřebení povlaků Metodika hodnocení opotřebení povlaků Bc. Petr Mutafov Vedoucí práce: Ing. Tomáš Polcar, Ph.D. Abstrakt Tento příspěvek se věnuje porovnáním kontaktního a bezkontaktního způsobu měření, které byly vybrány

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Téma: Fyzikální metody obrábění 2. Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Obrábění. Název: Téma: Fyzikální metody obrábění 2. Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Téma: Fyzikální metody obrábění 2 Autor: Ing. Kubíček

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU. Název: Školitel: Mgr. Dana Fialová. Datum: 15.3.2013

GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU. Název: Školitel: Mgr. Dana Fialová. Datum: 15.3.2013 Název: Školitel: GRAFEN VERSUS MWCNT; POROVNÁNÍ DVOU FOREM UHLÍKU V DETEKCI TĚŽKÉHO KOVU Mgr. Dana Fialová Datum: 15.3.2013 Reg.č.projektu: CZ.1.07/2.3.00/20.0148 Název projektu: Mezinárodní spolupráce

Více

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu LETECKÉ MATERIÁLY Úvod do předmětu Historický vývoj leteckých konstrukčních materiálů Uplatnění konstrukčních materiálů souvisí s pevnostními koncepcemi leteckých konstrukcí Pevnostní koncepce leteckých

Více

Hodnocení tribologických vlastností procesních kapalin

Hodnocení tribologických vlastností procesních kapalin Hodnocení tribologických vlastností procesních kapalin Totka Bakalova 1, Petr Louda 1,2, Lukáš Voleský 1,2 1 Ing. Totka Bakalova, PhD., Technická univerzita v Liberci, Ústav pro nanomateriály, pokročilé

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek Struktura a vlastnosti pevných látek Rozdělení pevných látek (PL): monokrystalické krystalické Pevné látky polykrystalické amorfní Pevné látky Krystalické látky jsou charakterizovány pravidelným uspořádáním

Více

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, )

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) 2. Vybrané vrstvy a aplikace - gradientní vrstvy, nanokrystalické

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

Chemické metody plynná fáze

Chemické metody plynná fáze Chemické metody plynná fáze Chemické reakce prekurzorů lze aktivovat i UV zářením PHCVD. Foton aktivuje molekuly nebo atomy, které pak vytvářejí volné radikály nesoucí hodně energie > ty pak rozbijí velké

Více

KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV

KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV KOROZE A TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Přednáška č. 04: Druhy koroze podle vzhledu Autor přednášky: Ing. Vladimír NOSEK Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu Koroze podle vzhledu (habitus koroze) 2 Přehled

Více

Elektricky vodivý iglidur F. Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost

Elektricky vodivý iglidur F. Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost Elektricky vodivý Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost 59 Elektricky vodivý. Materiál je extrémní tuhý a tvrdý, kromě

Více

galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu MBE Vakuová fyzika 2 1 / 39

galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu MBE Vakuová fyzika 2 1 / 39 Vytváření vrstev galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu povlakování MBE měření tloušt ky vrstvy během depozice Vakuová fyzika 2 1 / 39 Velmi stručná historie (více na www.svc.org) 1857

Více

Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír Šatava 2

Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír Šatava 2 Syntéza leucitové suroviny pro dentální kompozity 1 Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO- TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír

Více

Adhezní síly v kompozitech

Adhezní síly v kompozitech Adhezní síly v kompozitech Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vazby na rozhraní

Více

Vakuová technika. Výroba tenkých vrstev vakuové naprašování

Vakuová technika. Výroba tenkých vrstev vakuové naprašování VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Vakuová technika Výroba tenkých vrstev vakuové naprašování Tomáš Kahánek ID: 106518 Datum: 17.11.2010 Výroba tenkých vrstev

Více

HLINÍK A JEHO SLITINY

HLINÍK A JEHO SLITINY HLINÍK A JEHO SLITINY Označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN a) Označování hliníku a slitin hliníku pro tváření dle ČSN EN 573-1 až 3 Tyto normy platí pro tvářené výrobky a ingoty určené ke tváření

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Při svařování metodou 141 hoří oblouk mezi netavící se elektrodou a základním matriálem. Ochranu elektrody i tavné lázně před

Více

LŠVT 2007. Mechanické vlastnosti: jak a co lze měřm. ěřit na tenkých vrstvách. Jiří Vyskočil, Andrea Mašková HVM Plasma, Praha

LŠVT 2007. Mechanické vlastnosti: jak a co lze měřm. ěřit na tenkých vrstvách. Jiří Vyskočil, Andrea Mašková HVM Plasma, Praha Mechanické vlastnosti: jak a co lze měřm ěřit na tenkých vrstvách Jiří Vyskočil, Andrea Mašková HVM Plasma, Praha Prague, May 2005 OBSAH 1 mechanické vlastnosti objemových materiálů 1 tenké vrstvy a jejich

Více

CALCIUM CARBONATE PARTICLES AND THEIR APPLICATIONS VÁPENATÉHO A JEJICH APLIKACE

CALCIUM CARBONATE PARTICLES AND THEIR APPLICATIONS VÁPENATÉHO A JEJICH APLIKACE SYNTHESIS OF MICRO AND NANO-SIZED CALCIUM CARBONATE PARTICLES AND THEIR APPLICATIONS SYNTÉZA MIKRO A NANOČÁSTIC UHLIČITANU VÁPENATÉHO A JEJICH APLIKACE Autoři článku: Yash Boyjoo, Vishnu K. Pareek Jian

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

Analýza PIN-on-DISC. Ing. Jiří Hájek Dr. Ing. Antonín Kříž ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

Analýza PIN-on-DISC. Ing. Jiří Hájek Dr. Ing. Antonín Kříž ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Analýza PIN-on-DISC Ing. Jiří Hájek Dr. Ing. Antonín Kříž ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1/18 TRIBOLOGICKÝ PROCES Tribological process Factors that influence the process: loading, loading type, movement

Více

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA

BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA BIOMECHANIKA ŠLACHY, VAZY, CHRUPAVKA FUNKCE ŠLACH A VAZŮ Šlachy: spojují sval a kost přenos svalové síly na kost nebo chrupavku uložení elastické energie Vazy: spojují kosti stabilizace kloubu vymezení

Více