Výpočty zatížení náprav. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výpočty zatížení náprav. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav"

Transkript

1 Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy přeprav pomocí nákladních vozidel vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla o nějakou formu nástavby. Účelem výpočtů zatížení náprav je optimalizovat umístění podvozku a nástavby. Pro přepravu maximálního užitečného zatížení bez překročení maximálního povoleného zatížení nápravy a dvounápravy je důležité brát v potaz zákonné požadavky a technická omezení. Aby mohla být provedena optimalizace zatížení, jsou zapotřebí informace týkající se zatížení podvozku a rozměrů. Rozdíl mezi zatížením levého a pravého kola na jedné nápravě nesmí překročit 3 % celkového zatížení nápravy. Nerovnoměrné zatížení způsobí naklonění vozidla na stranu. Aby bylo zajištěno dobré řízení vozidla, alespoň 20 % zatížení vozidla musí ležet na řízených nápravách. Nicméně místní požadavky mohou určovat jiné rozdělení. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 1 (19)

2 Příklad: V některých případech může dojít k vyššímu zatížení náprav, pokud je nákladní vozidlo částečně zatíženo, než když vozidlo plně naloženo. Čísla ukazují, že maximálního zatížení přední nápravy je dosaženo, pokud je nákladní vozidlo naloženo přibližně na 65%. V tomto případě je maximální zatížení přední nápravy vyšší, než je povoleno při 65% zatížení, přesto je menší při plném zatížení. Například při výpočtu u vozidel pro sběr odpadu je to obráceně. Jelikož jsou vozidla nakládány ze zadní části, může dojít k vyššímu zatížení zadní nápravy při nižším než plném zatížení. 1 F (kg) 6 R (kg) Zatížení na přední nápravě (kg) 2. Maximální zatížení přední nápravy 3. Křivka zatížení pro přední nápravu 4. Křivka zatížení pro zadní nápravu 5. Nejvyšší zatížení na přední nápravě při vykládce 6. Ukazuje, jak je vozidlo vykládáno ze zadní části 7. Zatížení na zadní nápravě (kg) 8. Hodnota zatížení jako procentní podíl maximálního zatížení % :20-01 Vydání 1 cs-cz 2 (19)

3 Distributoři a dealeři společnosti Scania mají k dispozici počítačový program pro výpočet optimalizace zatížení, který může být nápomocen při výpočtech zatížení náprav Příklady výsledků z výpočtu zatížení náprav: Přední Zadní Celkem Hmotnost podvozku Mimořádná hmotnost Hmotnost nástavby Hmotnost Výbava nástavby Pohotovostní hmotnost Zatížení Zatížení Hmotnost nákladu Prázdná hmotnost Hmotnost nákladu Celková hmotnost vozidla Maximální hmotnost Vůle hmotnosti Hmotnost na řízených nápravách 66 % Na předních řízených nápravách 43 % Limit prokluzu, Asfalt 31 % Limit prokluzu, Štěrkové cesty 18 % 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 3 (19)

4 Princip páky Princip páky může být rozdělen podle následujícího příkladu (předpokládejme, že vozík v příkladu nic neváží). Dvě opěrná místa vozíku vůči zemi se skládají z kola na jedné straně a z osoby, která drží zvednutý vozík na druhé straně. Pokud je zatížení umístěno blízko osoby. Osoba musí převzít větší část zatížení, zatímco kolo je zatíženo méně. 100 kg 70 kg Pomocí posunutí zatížení blíže ke kolu se zatížení na kolo zvýší a osobě se zatížení odlehčí. 100 kg 20 kg Pokud je zatížení posunuto před střed kola, osoba musí tlačit držadla dolů, aby se vozík nepřeklopil. 100 kg 10 kg :20-01 Vydání 1 cs-cz 4 (19)

5 Zatížení pro osobu se mění podle polohy zatížení na vozíku. Pokud se systém nepohybuje, souhrn všech sil a točivých momentů se rovná 0. Pokud je zde rovnováha točivého momentu kolem středu kola, platí následující rovnice. U (kg) U = Zatížení TR = Zatížení (síla zatížení působící na osobu) C = Vzdálenost od středu kola k těžišti nákladu A = Vzdálenost mezi opěrnými body (střed kola a osoby) C TR (kg) U C = TR A A Náklad jeho páka = hmotnost jeho páka 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 5 (19)

6 Provedení a výpočty AB BL/2 BL/2 Zatížení nápravy a výpočty nástavby jsou založeny na statické rovnováze, U Součet sil směřujících dolů se rovná součtu sil směřujících nahoru. To znamená, že součet hmotnosti všech komponentů vozidla a jeho nákladu je velký jako součet zatížení náprav vozidla. Součet točivých momentů vytvořených pomocí sil zemské přitažlivosti okolo bodu je stejný jako součet točivých momentů vytvořených pomocí reakčních sil okolo stejného bodu. Toto je popisováno pomocí principu páky v předchozí části. Kola v předchozím příkladu mohou být nahrazena předními koly vozidla a osoba může být nahrazena zadními koly. Rozměry Scania BEP Vysvětlení A L011 Vzdálenost mezi první přední nápravou a první hnanou nápravou. TF C K TR AB L002 Vzdálenost od přední nápravy k nástavbě Q L012.1 Vzdálenost mezi předními nápravami LL - Vzdálenost mezi první přední nápravou a teoretickým středem zatížení pro obě přední nápravy A AT L L L014 Vzdálenost mezi první hnanou zadní nápravou a teoretickým středem zatížení dvounápravy AT L015 Teoretická vzdálenost náprav, měřeno mezi předním a zadním teoretickým středem nákladu BL - Vnější délka nákladového prostoru K - Vzdálenost mezi středem nosiče nákladu a těžištěm nástavby C - Vzdálenost mezi předním středem nákladu a těžištěm nákladu, nástavby nebo přídavné hmotnosti 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 6 (19)

7 Hmotnosti a vzorce Typ hmotnosti: Rozložená hmotnost Přední Zadní T = Celková hmotnost naloženého vozidla TF TR W = Hmotnost podvozku WF WR N = Mimořádná hmotnost, například pro NF NR hydraulickou ruku U = Hmotnost nákladu a nástavby UF UR Použijte následující vzorec: T = W + N + U C U = AT UR Nebo v zápisu: C = AT UR U = UF + UR U Aby byla zajištěna rovnováha, musí celková hmotnost nákladu a nástavby U vynásobená jeho pákou C poskytovat stejný výsledek jako poměr U, který leží přes těžiště zadní nápravy, UR, vynásobený teoretickou vzdáleností náprav, AT. C je neznámá, protože potřebujeme získat možnou délku nákladu BL. Umístění délky nákladu BL je obecně určeno odchylkou K, která by měla být co nejblíže k 0. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 7 (19)

8 Zadejte následující informace: Povolené zatížení nápravy Hmotnost vozidla a rozvor Hmotnost nástavby a jakékoliv doplňkové výbavy Výpočet Zde je pět příkladů výpočtů: Hmotnost vpředu (kg) Hmotnost vzadu (kg) Celková hmotnost (kg) Celková hmotnost TF TR T naloženého vozidla Hmotnost podvozku - WF - WR - W Mimořádná hmotnost - NF - NR - N Náklad + nástavba = UF = UR = U 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 8 (19)

9 Příklad 1: Tahač s konfigurací kol 6x4 Účelem výpočtu je určit umístění točnice (C), aby bylo zajištěno optimální zatížení nápravy. Začněte výpočet získáním následujících faktů: U Maximální povolené zatížení nápravy Hmotnost vozidla a rozvor A = mm L = 677,5 mm AT = A + L = 4 977,5 mm TF A C L TR Výpočet Hmotnost vpředu (kg) Hmotnost vzadu (kg) Celková hmotnost (kg) Celková hmotnost a TF = TR = T = Hmotnost podvozku - WF = WR = W = Náklad + točnice = UF = = UR = = U = AT a. Naložené vozidlo Vypočtěte C pomocí následujícího vzorce: C = AT UR = 4 977, = mm U Pro využití maximálního povoleného zatížení nápravy, musí být točnice umístěna mm za přední nápravou, K je poté 0. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 9 (19)

10 Příklad 2: Nákladní vozidlo s hydraulickou rukou namontovanou vzadu a konfigurací kol 6x2 Účelem výpočtu je získat rozdělení zatížení hydraulické ruky na přední nápravu a zadní nápravy. N Začněte výpočet získáním následujících faktů: Maximální povolené zatížení nápravy Hmotnost vozidla a rozvor Hmotnost a těžiště hydraulické ruky A = mm L = 612 mm (6x2) AT = A + L = = mm NF A L NR C = mm AT N = kg C :20-01 Vydání 1 cs-cz 10 (19)

11 Pomocí použití principu páky může být proveden následující výpočet: NR = N C = = kg AT 5212 NR = kg za podmínek, že: NF = N - NR = = kg NF = kg Pamatujte si, že hmotnost na přední nápravu se stává negativní, jinými slovy se sníží zatížení přední nápravy. Pro výpočet celého vozidla, NF a NR jsou vloženy v příslušných těžištích v pokračujících výpočtech. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 11 (19)

12 Příklad 3: Nákladní vozidlo s hydraulickou rukou za kabinou a konfigurací kol 4x2 Účelem výpočtu je získat rozdělení zatížení hydraulické ruky na přední nápravu a zadní nápravy a vhodné délky plošiny pro nástavbu. AB N BL/2 BL BL/2 Začněte výpočet získáním následujících faktů: U Maximální povolené zatížení nápravy Hmotnost vozidla a rozvor Hmotnost a těžiště hydraulické ruky Viz příklad 2 pro výpočet rozdělení zatížení hydraulické ruky na nápravy. A = AT = mm AB = Alespoň mm podle popisu hydraulické ruky a výpočtu TF C TR WF = kg WR = kg A J N = kg Výpočet Celková hmotnost a Hmotnost vpředu (kg) Hmotnost vzadu (kg) Celková hmotnost (kg) TF = TR = T = Hmotnost podvozku - WF = WR = W = Výbava, hydraulická ruka - NF = NR = N = Náklad + nástavba = UF = = UR = = U = a. Naložené vozidlo 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 12 (19)

13 Vypočtěte C pomocí následujícího vzorce: C = AT UR C = U = mm Zadejte nekratší možný rozměr AB pro získání nejdelší možné ložné plochy (BL) při optimálním rozdělení zatížení náprav. C = AB + BL/ = BL/2 BL/2 = mm Nejdelší možná ložná plocha (BL) při optimálním rozdělením zatížením nápravy je mm. Použijte korbu sklápěčky se standardní délkou mm. Předchozí výpočet ukazuje, že korba sklápěčky má prostor za hydraulickou rukou. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 13 (19)

14 Vypočtěte rozměr AB pro možnost výběru korby sklápěčky s optimální délkou a přijatelným zadním přesahem. C = AB + BL/ = AB AB = mm Nejzazší bod korby sklápěčky od přední nápravy je: C + BL/2 = = mm Zadní přesah (J) za zadní nápravou je poté: (C + BL/2) - A = = mm Umístěním osy korby mm za poslední zadní nápravu získáme přesah 519 mm za osou korby. To je přijatelná hodnota a výběr korby sklápěčky s délkou mm nemusí být měněn. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 14 (19)

15 Příklad 4: Sklápěč s konfigurací kol 8x4*4 AB BL/2 BL/2 Účelem výpočtu je získat vhodnou délku ložné plochy (BL) a umístění bez překročení maximálního povoleného zatížení nápravy. Výběr délky musí v tomto případě také poskytovat vhodný přesah pro zajištění dobré stability sklápění. Začněte výpočet získáním následujících faktů: C U K Maximální povolené zatížení nápravy Hmotnost vozidla a rozvor Zatížení nástavby a doplňkové výbavy V tomto příkladě se sklápěčem je výpočet proveden na základě případného rozdělení zatížení Rozměr (AB) je obecně neznámá, to jest rozměr mezi přední nápravou a přední částí nástavby. Minimální povolený rozměr AB je indikován pro různé délky kabiny. Minimální rozměr AB pro kabinu 14 je uveden jako 320 mm. TF A L TR A = mm K = 0 L = mm AT = A + L = mm (podle ICD) AT Výpočet Hmotnost vpředu (kg) Hmotnost vzadu (kg) Celková hmotnost (kg) Celková hmotnost a TF = TR = T = Hmotnost podvozku - WF = WR = W = Náklad + nástavba = UF = = UR = = U = a. Naložené vozidlo 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 15 (19)

16 Pro výpočet C použijte následující vzorec C: C = AT UR C = U = Použijte následující vzorec pro výpočet, jak dlouhá může být nejdelší nástavba (BL) s optimálním rozložením zatížení nápravy: C + K = AB + BL/ = BL/2 BL = mm Nejdelší nástavba s optimálním rozdělením zatížením nápravy je mm. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 16 (19)

17 Použijte korbu sklápěčky se standardní délkou mm. Následující výpočet ukazuje, že vybraná korba sklápěčky má dostatek prostoru. Vypočtěte rozměr AB pro ukázku, jaká délka korby poskytuje přijatelný zadní přesah. C = AB + BL/ = AB /2 AB = mm Pro korbu sklápěčky s ložnou plochou (BL) mm je nejzazší bod korby sklápěčky od přední nápravy následující: C + BL/ = mm Rozvor pro dvounápravu je , jak je uvedeno v ICD pro vozidlo. Zadní přesah za poslední nápravou je: (C + BL/2) - (A ) = ( ) - ( ) = = mm Pokud je osa korby umístěna 550 mm za poslední zadní nápravou, získáme přesah 671 mm ( = 671 mm) za osou korby. To je přijatelná hodnota a výběr korby sklápěčky s délkou mm nemusí být měněn. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 17 (19)

18 Příklad 5: Domíchávač betonu s konfigurací kol 8x4 Účelem výpočtu je určit optimální umístění domíchávače betonu při nejvyšším povoleném zatížení náprav. Začněte výpočet získáním následujících faktů: Maximální povolené zatížení nápravy Hmotnost podvozku vozidla a rozvor Hmotnost nástavby a doplňkové výbavy a jejich příslušné těžiště (ST). AB U AT = mm ST = mm, rozměr od přední hrany nástavby Výpočet Hmotnost vpředu (kg) Hmotnost vzadu (kg) Celková hmotnost (kg) Celková hmotnost a TF = TR = T = Hmotnost podvozku - WF = WR = W = Náklad + nástavba = UF = = UR = = U = TF Q C AT TR a. Naložené vozidlo A :20-01 Vydání 1 cs-cz 18 (19)

19 Vypočtěte C pro nalezení, kde musí být umístěno těžiště vůči středu přední nápravy. C = AT UR = U = mm Pro určení umístění domíchávače betonu vůči první přední nápravě, musí být proveden výpočet rozměru AB. Jelikož C začíná od středu zatížení vpředu, polovina rozvoru předních náprav, je v tomto případě použito 1 940/2 = 970 mm. AB = C - ST + polovina rozvoru předních náprav = = 877 mm Umístěte domíchávač betonu 877 mm za první přední nápravu. 04:20-01 Vydání 1 cs-cz 19 (19)

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy provozu využívající nákladní vozidla vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla dodaného z výrobního závodu o určitou formu nástavby. Obecné

Více

Tahače. Všeobecné informace o tahačích. Doporučení. Rozvor

Tahače. Všeobecné informace o tahačích. Doporučení. Rozvor Všeobecné informace o tahačích Všeobecné informace o tahačích Tahače jsou určeny k tažení návěsů, a proto jsou vybaveny točnicí, která usnadňuje výměnu přívěsů. Pro optimální využití tahače a nenarušování

Více

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé.

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Obecné informace o čerpadlech na beton Obecné informace o čerpadlech na beton Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Provedení Nástavbu vyrobte tak pevnou a tuhou, aby sama

Více

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech

Jeřáby. Obecné informace o jeřábech Obecné informace o jeřábech Umístění jeřábu má velký vliv na provedení upevnění. Zde naleznete několik doporučení pro umístění za kabinou, umístění vzadu montovaných jeřábů a uprostřed montovaných jeřábů.

Více

Změna zadního přesahu. Obecné informace o změně zadního přesahu. Tovární přizpůsobení. Náhradní díly. Postup pro spojování rámu podvozku

Změna zadního přesahu. Obecné informace o změně zadního přesahu. Tovární přizpůsobení. Náhradní díly. Postup pro spojování rámu podvozku Obecné informace o změně zadního přesahu Obecné informace o změně zadního přesahu Tovární přizpůsobení Zadní přesah může být objednán z výrobního závodu v délkách po 10 mm. Náhradní díly Boční příčky rámu

Více

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka.

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisternové nástavby jsou považovány za extra torzně tuhé

Více

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou jsou považovány za torzně pružné. Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou

Více

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo)

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo) Všeobecné informace o objednávkách Všeobecné informace o objednávkách Objednávka pomocných náhonů a elektrických příprav pro pomocné náhony přímo z výrobního závodu. Dodatečná montáž bude značně nákladná.

Více

Provedení pomocného rámu

Provedení pomocného rámu Obecné Obecné Pomocný rám může být použit pro následující účely: Poskytuje vůli pro kola a všechny ostatní díly, které vyčnívají nad rám. Poskytuje tuhost a snižuje napětí v zadním přesahu. Chrání rám

Více

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník. Další informace o koncových nosnících naleznete v těchto dokumentech: Přizpůsobení zadního zakončení Závěsy

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník. Další informace o koncových nosnících naleznete v těchto dokumentech: Přizpůsobení zadního zakončení Závěsy Koncový nosník Všechna nákladní vozidla s velkým zatížením na zadním přesahu musí mít koncový nosník nebo centrálně namontovanou příčku závěsu. Pokud výrobce nástavby plánuje namontovat koncový nosník

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Pomocný náhon je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje, kolik energie je potřeba k pohybu

Více

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník DŮLEŽITÉ!

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník DŮLEŽITÉ! Koncový nosník DŮLEŽITÉ! Na nákladní vozidla, která nemají centrálně namontovanou příčku závěsu, musí být namontovány koncové nosníky. Nákladní vozidla s polo-podvěšenou nebo plně podvěšenou příčkou závěsu

Více

Přizpůsobení zadního zakončení. Přizpůsobená délka zadního přesahu BEP-L020

Přizpůsobení zadního zakončení. Přizpůsobená délka zadního přesahu BEP-L020 Přizpůsobená délka zadního přesahu Přizpůsobená délka zadního přesahu Zadní přesah může být objednán z výrobního závodu v délkách po 10 mm mezi limitními hodnotami 750 mm a 5 200 mm (viz obrázek). Povolená

Více

Omezení pro nástavbu a volitelnou výbavu. Všeobecné informace o tomto dokumentu. Horké komponenty

Omezení pro nástavbu a volitelnou výbavu. Všeobecné informace o tomto dokumentu. Horké komponenty Všeobecné informace o tomto dokumentu Všeobecné informace o tomto dokumentu Pro plánování nástavby je důležité v první fázi vědět, co je na vozidle povoleno a co není povoleno. V tomto dokumentu jsou popsána

Více

Označení rozměrů. Obecné. BEP kódy

Označení rozměrů. Obecné. BEP kódy BEP (Parametry výměny nástavby) jsou kódy, které identifikují jedinečné cíle na vozidle, aby usnadnily přenos informací mezi výrobcem vozidla a výrobcem nástavby. BEP kódy se řídí mezinárodním standardem

Více

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku Obecné informace o blatnících a zástěrkách Obecné informace o blatnících a zástěrkách V několika zemích platí právní požadavky, které regulují použití blatníků a zástěrek, například se jedná o evropské

Více

Vyvažovací výbava. Montáž vyvažovacích článků

Vyvažovací výbava. Montáž vyvažovacích článků Obecné informace o vyvažovací výbavě Obecné informace o vyvažovací výbavě Vyvažování nákladu vozidla lze provádět různými způsoby v závislosti (mimo jiné) na použití a typu nástavby nebo typu pérování.

Více

Hákové nosiče kontejnerů

Hákové nosiče kontejnerů Hákové nosiče kontejnerů 2 Všestranný a flexibilní agroliner Návěs s hákovým nosičem Zjistili jsem, že všestrannost hákového nosiče můžeme také uplatnit v zemědělství, proto jsme vytvořily tento návěs,

Více

Komponenty pro hydraulickou výbavu. Všeobecně. Činnosti před spuštěním nového hydraulického systému

Komponenty pro hydraulickou výbavu. Všeobecně. Činnosti před spuštěním nového hydraulického systému Všeobecně Všeobecně Pro provoz hydraulické výbavy je možno objednat komponenty z výrobního závodu. K dispozici jsou následující komponenty: Ovládání Nádrž hydraulického oleje s tlakově omezovacím ventilem

Více

Uzemnění a napájení. Uzemnění v rámu podvozku DŮLEŽITÉ!

Uzemnění a napájení. Uzemnění v rámu podvozku DŮLEŽITÉ! Proveďte všechna uzemnění nástavby v rámu podvozku v levé boční příčce rámu. Při uzemnění provedeném v pravé boční příčce rámu bude docházet ke ztrátám napětí, záporný pól akumulátoru je připojen k levé

Více

PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ Nakládací plošiny z hliníkové slitiny Typ 6005A UNI EN 573

PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ Nakládací plošiny z hliníkové slitiny Typ 6005A UNI EN 573 PODMÍNKY POUŽÍVÁNÍ Nakládací plošiny z hliníkové slitiny Typ 6005A UNI EN 573 NOSNOST Prosím respektujte zatížení udávané na štítku na boku nájezdu, viz. foto. V prvním řádku je udaná nosnost jednoho kusu

Více

Dodatečné koncové světlomety. Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel. Koncová světla PGRT

Dodatečné koncové světlomety. Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel. Koncová světla PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel Koncová světla Existují 3 typy koncových světel: Kompletní kompaktní

Více

Maximální výkon 380 hp (279 kw) při 1900 min -1 Maximální točivý moment 1900 Nm v rozmezí min -1 Obsah motoru cm 2

Maximální výkon 380 hp (279 kw) při 1900 min -1 Maximální točivý moment 1900 Nm v rozmezí min -1 Obsah motoru cm 2 PŘÍLOHA A Technická data nákladního vozidla Scania Rozměry vozidla v mm: Přední převis (I) 1511 Rozvor 1-2 (A) 3300 Rozvor 2-3 (B) 1350 Zadní převis (J) 830 Celková délka (G) 7520 Šířka (W) 2550 Výška

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Duben 2014 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel ZÁKLADNÍ přímé přímé přímé přímé TECHNICKÉ vysokotlaké vysokotlaké vysokotlaké

Více

Power für Profis! Korbové sklápěčky silné typy pro každé nasazení... Číslo 1. www.fliegl.com

Power für Profis! Korbové sklápěčky silné typy pro každé nasazení... Číslo 1. www.fliegl.com Power für Profis! Největší výrobce zemědělských přívěsů v Evropě Číslo 1 Korbové sklápěčky silné typy pro každé nasazení... www.fliegl.com CZ Agrartechnik Korbový sklápěč robusní, víceúčelový pro bezpečnou

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Funkce kvadratická funkce Mirek Kubera žák načrtne grafy požadovaných funkcí, formuluje a zdůvodňuje vlastnosti studovaných funkcí, modeluje závislosti

Více

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecích a svorkových spojů

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecích a svorkových spojů Obecné informace o šroubových spojích Obecné informace o šroubových spojích Šroubové spoje mohou být vytvořeny jako třecí spoje, svorkové spoje nebo kombinace obou. V třecím spoji je zapotřebí přibližně

Více

Technické podmínky VZ: Nákladní vozidla do 3,5 t pro SÚSPK (2016) 2. vyhlášení

Technické podmínky VZ: Nákladní vozidla do 3,5 t pro SÚSPK (2016) 2. vyhlášení Příloha č. 1 Smlouvy S1570/16 Technické podmínky VZ: Nákladní vozidla do 3,5 t pro SÚSPK (2016) 2. vyhlášení 5 ks nákladních automobilů s nástavbami Vozidlo číslo Podvozek Nástavba Místo dodání 1 NA N1

Více

Komponenty pro hydraulickou výbavu

Komponenty pro hydraulickou výbavu Všeobecné informace Všeobecné informace Z výrobního závodu lze objednat kompletní hydraulický systém. Je také možné objednat samostatné komponenty pro hydraulickou výbavu, například pro tahače snávěsem

Více

6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6. MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6.1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI A POJMY Tuhé těleso: Tuhé těleso je fyzikální model tělesa u kterého uvažujeme s jeho.. a. Zanedbáváme.. Pohyb tuhého tělesa: 1). Při posuvném pohybu

Více

INFORMATIVNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍVĚS SPECIÁLNÍ KONTEJNEROVÝ PV 18

INFORMATIVNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍVĚS SPECIÁLNÍ KONTEJNEROVÝ PV 18 INFORMATIVNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍVĚS SPECIÁLNÍ KONTEJNEROVÝ PV 18 VYDÁNO : 24..2013 OBSAH URČENÍ PRODUKTU... 3 TECHNICKÝ POPIS... 3 PODVOZEK... 4 POJEZDOVÝ VOZÍK... 4 TAKTICKO - TECHNICKÁ DATA...

Více

Hliníková hranatá mulda se zalomeným rámem podvozku pro snížení nakládací a celkové výšky

Hliníková hranatá mulda se zalomeným rámem podvozku pro snížení nakládací a celkové výšky Informace o výrobku S.KI AK velkoobjemová mulda se zalomeným rámem podvozku Hliníková hranatá mulda se zalomeným rámem podvozku pro snížení nakládací a celkové výšky Index: 4 Strana 1 z 10 1. Požadavky

Více

Upevnění vně kabiny. Příklad umístění značek pro otvory. Obecné Obecné. Scania Truck Bodybuilder 22: Vydání

Upevnění vně kabiny. Příklad umístění značek pro otvory. Obecné Obecné. Scania Truck Bodybuilder 22: Vydání Obecné Obecné Tento dokument popisuje umístění značek pro otvory na vnější straně kabiny. Účelem je usnadnit nástavbu při montáži dalšího příslušenství nebo výbavy. Počet a umístění značek pro otvory se

Více

Centrální elektrická jednotka. Centrální elektrická jednotka

Centrální elektrická jednotka. Centrální elektrická jednotka je umístěna na straně spolujezdce, pod úložným prostorem v přístrojové desce. Otevřete ji následujícím způsobem: 1. Otevřete kryt úložného prostoru v přístrojové desce. Kryt je umístěn před sedadlem spolujezdce.

Více

(Text s významem pro EHP) (Úř. věst. L 353, , s. 31)

(Text s významem pro EHP) (Úř. věst. L 353, , s. 31) 02012R1230 CS 27.07.2017 001.001 1 Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění

Více

Nebezpečí požáru a poškození ve spojení s horkými komponenty

Nebezpečí požáru a poškození ve spojení s horkými komponenty Nebezpečí požáru a poškození ve spojení s horkými komponenty Horké komponenty Horké komponenty UPOZORNĚNÍ Výfukový systém v nákladním vozidle může, při vysokém pracovním zatížení, dosáhnout teplot přesahujících

Více

GEOMETRIE STYČNÉ PLOCHY MEZI TAHAČEM A NÁVĚSEM

GEOMETRIE STYČNÉ PLOCHY MEZI TAHAČEM A NÁVĚSEM ČOS 235003 1. vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD ČOS GEOMETRIE STYČNÉ PLOCHY MEZI TAHAČEM A NÁVĚSEM Praha ČOS 235003 1. vydání (VOLNÁ STRANA) 2 Český obranný standard květen 2003 Geometrie styčné plochy mezi

Více

Montáž na vnější straně kabiny. Všeobecně. Otvory a značky pro otvory. Vrtání otvorů

Montáž na vnější straně kabiny. Všeobecně. Otvory a značky pro otvory. Vrtání otvorů Všeobecně Všeobecně Tento dokument popisuje, kde jsou na vnější straně kabiny umístěny otvory, značky pro otvory a přivařené matky. Účelem je usnadnit montáž dodatečného příslušenství nebo výbavy. Otvory

Více

PŘÍLOHA K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE

PŘÍLOHA K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍLOHA K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE TECHNICKÁ SPECIFIKACE NÁKLADNÍHO AUTOMOBILU NOSIČ VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB Technické údaje: Vozidlo s nesenými nástavbami musí být v souladu se zákonem č.

Více

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA. Základní teze tuhé těleso ideální těleso, které nemůže být deformováno působením žádné (libovolně velké) vnější síly druhy pohybu tuhého tělesa a) translace (posuvný pohyb) všechny

Více

Zadní ochrana proti podjetí. Všeobecně

Zadní ochrana proti podjetí. Všeobecně Všeobecně Všeobecně Aby nákladní vozidla splňovala předpis UN ECE R58, musí být vybaveno zadní ochranou proti podjetí. Ochranu proti podjetí lze dodat z výrobního závodu nebo ji může namontovat výrobce

Více

Příklady z hydrostatiky

Příklady z hydrostatiky Příklady z hydrostatiky Poznámka: Při řešení příkladů jsou zaokrouhlovány pouze dílčí a celkové výsledky úloh. Celý vlastní výpočet všech úloh je řešen bez zaokrouhlování dílčích výsledků. Za gravitační

Více

Svařování na rámu. Oblasti svařování DŮLEŽITÉ!

Svařování na rámu. Oblasti svařování DŮLEŽITÉ! Obecné Obecné Všechny svary musí být provedeny profesionálně kvalifikovanou osobou. Vyvarujte se svařování v rámu podvozku, jelikož svařování zvyšuje riziko tvoření prasklin okolo svárů. To je obzvláště

Více

Návěs s výtlačným čelem

Návěs s výtlačným čelem 1 Návěs s výtlačným čelem POWER-PUSH Enormní ložný objem při zachování krátké konstrukce umožňující vynikající jízdní obratnost. Budete ho milovat! Návěs s výtlačným čelem Na základě 75 let zkušeností

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2012R1230 CS 01.11.2012 000.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1230/2012 ze dne 12. prosince

Více

KÓDY MOTORU - VERZE KAROSÉRIE

KÓDY MOTORU - VERZE KAROSÉRIE F I A T D U C A T O 2. 0 M u l t i j e t 2 E u r o 6 KÓDY MOTORU - VERZE KAROSÉRIE Verze Kód motoru 2.0 Multijet Euro 6 250A2000 Uvádíme jako příklad význam kódu verze karosérie s příslušným popisem, který

Více

- Červeně označeny změny - Přeškrtnutý text vypuštěn

- Červeně označeny změny - Přeškrtnutý text vypuštěn - Červeně označeny změny - Přeškrtnutý text vypuštěn 341/2002 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 11. července 2002 o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu

Více

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod Úvod Úvod Pro usnadnění manévrování vozidla při použití hákového nakladače nebo sklápěcí nástavby, může být zapotřebí dočasně zvýšit otáčky motoru. Pokud se ke zvýšení otáček motoru u vozidel s plně automatickým

Více

Připojení dodatečného bočního osvětlení. Popis. Aktivace

Připojení dodatečného bočního osvětlení. Popis. Aktivace Popis Popis Boční osvětlení může být zapojeno různými způsoby podle toho, zda bylo z výrobního závodu dodáno s přípravou: Všechna vozidla mohou být doplněna o boční osvětlení pomocí připojení třícestné

Více

Aktivace omezovače točivého momentu. Popis. Všeobecně. Omezení točivého momentu 1

Aktivace omezovače točivého momentu. Popis. Všeobecně. Omezení točivého momentu 1 Popis Popis Všeobecně Funkce omezení točivého momentu se používá pro aktivaci omezení točivého momentu motoru podle předem definovaného nastavení. Žádné specifické podmínky nemusí být dodrženy pro aktivaci

Více

K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE

K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍLOHA Č.1 K ZADÁVACÍ DOKUMENTACI TECHNICKÁ SPECIFIKACE TECHNICKÁ SPECIFIKACE NÁKLADNÍHO AUTOMOBILU NOSIČ VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB Technické údaje: Vozidlo s nesenými nástavbami musí být v souladu se zákonem

Více

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy.

1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. 1 ŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Z hlediska bezpečnosti silničního provozu stejně důležité jako brzdy. ÚČEL ŘÍZENÍ natočením kol do rejdu udržovat nebo měnit směr jízdy, umožnit rozdílný úhel rejdu rejdových kol při

Více

b) P- V3S M2 valník P V3S valník

b) P- V3S M2 valník P V3S valník P - V3S a) P-V3S valník Automobil P-V3S je třínápravový střední nákladní terénní automobil 6 x 4 x 2 s polokapotovou valníkovou karosérií. Je určen pro přepravu materiálu nebo osob po komunikacích i v

Více

Motorový vysokozdvižný vozík tun

Motorový vysokozdvižný vozík tun Motorový vysokozdvižný vozík 5.0-8.0 tun 5FG/5FD www.toyota-forklifts.cz Vysokozdvižný vozík se spalovacím motorem 5.0-6.0 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 5FG50 5FG60 50-5FD60 1.1 Výrobce Toyota

Více

Zhoršení komfortu způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit. Rezonanční frekvence

Zhoršení komfortu způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit. Rezonanční frekvence Základní principy Základní principy Zhoršení komfortu je subjektivní a obtížně měřitelné. Přestože k tomu dochází velmi často, neexistuje žádné standardní řešení pro odstranění problému. Pro identifikaci

Více

KOMPONENTY PRO POSUVNÉ SAMONOSNÉ BRÁNY. www.facsrl.com

KOMPONENTY PRO POSUVNÉ SAMONOSNÉ BRÁNY. www.facsrl.com KOMPONENTY PRO POSUVNÉ SAMONOSNÉ BRÁNY www.facsrl.com Všechny rozměry jsou v mm. LEGENDA: NOSNOST POČET LOŽISEK POČET KUSŮ V BALENÍ 102 935 930 920 MALÁ ŘADA 900 PRO PRŮJEZD DO 4,5 METRŮ P.53M KOMPONENTY

Více

Test jednotky, veličiny, práce, energie, tuhé těleso

Test jednotky, veličiny, práce, energie, tuhé těleso DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-16 Téma: Práce a energie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý TEST Test jednotky, veličiny, práce, energie, tuhé těleso 1 Účinnost

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík tun

Elektrický vysokozdvižný vozík tun Elektrický vysokozdvižný vozík 2.0-5.0 tun www.toyota-forklifts.cz Elektrický vysokozdvižný vozík 2.0-2.5 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 8FBMKT20 8FBMKT25 8FBMT25 Identifikace Hmotnost Kola Rozměry

Více

Motorový vysokozdvižný vozík 1.5-3.5 tun

Motorový vysokozdvižný vozík 1.5-3.5 tun Motorový vysokozdvižný vozík 1.5-3.5 tun www.toyota-forklifts.cz Vysokozdvižný vozík se spalovacím motorem 1.5-1.75 t Specifikace pro průmyslové vozíky 02-8FGF15 02-8FDF15 02-8FGF18 02-8FDF18 1.1 Výrobce

Více

Hliníkový program - 1 -

Hliníkový program - 1 - Hliníkový program - 1 - O hliníkovém programu str. 2 Dodací termíny str. 2 1 Nájezdy a nájezdové rampy str. 3 1.1 Jak správně nájezdy vybrat? str. 3 1.2 Hliníkové nájezdy prokolová vozidla a vozidla s

Více

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O.

BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O. BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO PROVOZOVATELE NOSIČE VÝMĚNNÝCH NÁSTAVEB, VÝMĚNNÉ NÁSTAVBY SPOLEČNOSTI DUCOM, S. R. O. Zpracoval: DUCOM spol. s r. o. Verze: 1.01 Tyto bezpečnostní pokyny jsou nedílnou součástí

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík tun

Elektrický vysokozdvižný vozík tun Elektrický vysokozdvižný vozík 1.0-1.5 tun www.toyota-forklifts.eu Elektrický vysokozdvižný vozík 1.0 tun Specifikace pro průmyslové vozíky Identifikace Hmotnost Kola Rozměry Provozní údaje Hnací jednotka

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE v zadávacím řízení Dodávka kontejnerového nákladního automobilu vč. příslušenství pro zadavatele FERRY - cargo s.r.o. (ZJEDNODUŠENÉ PODLIMITNÍ ŘÍZENÍ) podle ustanovení 85 zákona

Více

Možnosti vně kabiny. Obecné informace o možnostech kabiny

Možnosti vně kabiny. Obecné informace o možnostech kabiny Je možné objednat různé možnosti namontované vně kabiny. K dispozici jsou následující komponenty: Střešní kolejnice Střešní nosič Střešní spoiler Boční spoiler Vzduchový klakson Klimatizační systém Poznámka:

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík 1.6-5.0 tun 7FBMF 7FBMF-S

Elektrický vysokozdvižný vozík 1.6-5.0 tun 7FBMF 7FBMF-S Elektrický vysokozdvižný vozík 1.6-5.0 tun -S Elektrický vysokozdvižný vozík 1.6-1.8 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 16 18 1.1 Výrobce Toyota Toyota 1.2 Model 16 18 1.3 Pohonná jednotka Elektrická

Více

V celém textu byl nesprávně uvedený pojem hmotnost v provozním stavu nahrazen správným pojmem provozní hmotnost,

V celém textu byl nesprávně uvedený pojem hmotnost v provozním stavu nahrazen správným pojmem provozní hmotnost, NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1230/2012 / ze dne 12. prosince 2012, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 661/2009, pokud jde o požadavky pro schvalování typu motorových vozidel a jejich

Více

Motorový vysokozdvižný vozík tun

Motorový vysokozdvižný vozík tun Motorový vysokozdvižný vozík 3.5-8.0 tun www.toyota-forklifts.cz Motorový vysokozdvižný vozík 3.5-4.0 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 40-8FD35N 8FG35N 40-8FD40N 8FG40N 1.1 Výrobce TOYOTA TOYOTA TOYOTA

Více

Technická specifikace-maximálně univerzální šasi: multifunkční

Technická specifikace-maximálně univerzální šasi: multifunkční www.vanhool.cz radek.skolka@vanhool.cz Technická specifikace-maximálně univerzální šasi: multifunkční UNIVERSÁLNÍ KONTEJNEROVÝ ROZTAHOVACÍ PODVOZEK pro 40 HIGH CUBE/ 2 x 20 / 1 x 20 středový/ 1 x 45 HIGH

Více

Motorový vysokozdvižný vozík 3.5-8.0 tun

Motorový vysokozdvižný vozík 3.5-8.0 tun Motorový vysokozdvižný vozík 3.5-8.0 tun www.toyota-forklifts.cz Motorový vysokozdvižný vozík 3.5-4.0 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 40-8FD35N 8FG35N 40-8FD40N 8FG40N 1.1 Výrobce TOYOTA TOYOTA TOYOTA

Více

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com Robustní, výkonná, hospodárná a vyvinutá

Více

1. Výber typu vozidla (vozidlá typovej rady P, G, R a autobusy typovej rady K, N, alebo F)

1. Výber typu vozidla (vozidlá typovej rady P, G, R a autobusy typovej rady K, N, alebo F) 1. Výber typu vozidla (vozidlá typovej rady P, G, R a autobusy typovej rady K, N, alebo F) 2. Výber skupiny pneumatík (podľa toho aké sú na vozidle namontované) 3. Výber minimálneho predpísaného zbrzdenia

Více

Centrální elektrické jednotky

Centrální elektrické jednotky Všeobecně Všeobecně Ve vozidle jsou čtyři centrální elektrické jednotky: Popis Označení Umístění Centrální elektrická jednotka Centrální elektrická jednotka nástavby Centrální elektrická jednotka podvozku

Více

Elektronický stabilizační systém. Využijte váš vůz Ford naplno

Elektronický stabilizační systém. Využijte váš vůz Ford naplno 38 Elektronický stabilizační systém Využijte váš vůz Ford naplno Každý Ford Transit je vybaven elektronickým stabilizačním systémem (ESP)Ø1) ve standardní výbavě. Tento pokročilý systém neustále sleduje

Více

Vzduchem chlazený chladič oleje s větší kapacitou pro EK730, EK740 a EK750

Vzduchem chlazený chladič oleje s větší kapacitou pro EK730, EK740 a EK750 Všeobecné informace Všeobecné informace Tyto informace platí pro nákladní vozidla s pomocným náhonem EK730, EK740 nebo EK750, kde je pomocný náhon používán s trvalým výkonem až 250 kw. Vzduchový chladič

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Úloha KA03/č. 6: Určování polohy těžiště stabilometrickou plošinou Metodický pokyn pro vyučující se vzorovým protokolem Ing. Patrik

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík 1.0-1.5 tun

Elektrický vysokozdvižný vozík 1.0-1.5 tun Elektrický vysokozdvižný vozík 1.0-1.5 tun www.toyota-forklifts.eu Elektrický vysokozdvižný vozík 1.0 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 7FBEST10 1.1 Výrobce TOYOTA 1.2 Model 7FBEST10 1.3 Pohonná jednotka

Více

C489 Konektor pro standardní funkce C489

C489 Konektor pro standardní funkce C489 Konektor je 21pinový konektor, poskytuje přístup k obecným funkcím vozidla. Konektor je hnědý a je umístěn na vnitřní části držáku nástavby. 316 371 C234 C493 C259 C449 C447 C494 C234 C260 C493 C259 C494

Více

Nový Arocs Loader. Nový Arocs Grounder.

Nový Arocs Loader. Nový Arocs Grounder. Nový Arocs Loader. Nový Arocs Grounder. Arocs Loader a Arocs Grounder. Pro zvláště vysokou užitečnou hmotnost a pro extrémní zatížení. S vozidly Arocs Loader a Arocs Grounder od nás získáváte stavební

Více

VÁŠEŇ PRO TRAILERY. Program užitkových vozidel.

VÁŠEŇ PRO TRAILERY. Program užitkových vozidel. VÁŠEŇ PRO TRAILERY Program užitkových vozidel www.fliegl.com CZ Plachtové a valníkové návěsy Výkonné. Úsporné. S dlouhou životností. Standartní plachtové návěsy Plachtové návěsy Mega Plachtové návěsy Jumbo

Více

- 4x4 - zadní náprava. ANO/NE hnaná, přiřaditelný přední náhon UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU - zadní náprava ANO/NE PŘEVODOVKA

- 4x4 - zadní náprava. ANO/NE hnaná, přiřaditelný přední náhon UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU - zadní náprava ANO/NE PŘEVODOVKA Př. č. 9 zadávací dokumentace Příloha č. 1 ke kupní smlouvě Specifikace nabízeného plnění I. KOMUNÁLNÍ VOZIDLO NOSIČ NÁSTAVEB Typové označení komunálního vozidla nosiče nástaveb Požadavky kupujícího 1.

Více

Úř. věst. č. L 79, , s. 6 SMĚRNICE KOMISE 2003/19/ES. ze dne 21. března 2003

Úř. věst. č. L 79, , s. 6 SMĚRNICE KOMISE 2003/19/ES. ze dne 21. března 2003 SMĚRNICE KOMISE ze dne 21. března 2003 kterou se mění, pro účely přizpůsobení technickému pokroku, směrnice Evropského parlamentu a Rady 97/27/ES týkající se hmotností a rozměrů určitých kategorií motorových

Více

00: Produktové informace pro záchranné složky. cs-cz. Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S. Vydání 1. Scania CV AB 2016, Sweden

00: Produktové informace pro záchranné složky. cs-cz. Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S. Vydání 1. Scania CV AB 2016, Sweden 00:01-08 Vydání 1 cs-cz Produktové informace pro záchranné složky Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S Scania CV AB 2016, Sweden Před prostudováním informací... 3 Kapaliny ve vozidle... 4 Elektrický

Více

Volitelné výstupní signály (UF 356) Volitelné výstupní signály. Převrácený signál

Volitelné výstupní signály (UF 356) Volitelné výstupní signály. Převrácený signál Volitelné výstupní signály Volitelné výstupní signály Tento dokument popisuje volitelné výstupní signály, které jsou k dispozici v konektoru C493, pin 8-12 (konektor pro rozšířenou funkcionalitu). Tyto

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík tun

Elektrický vysokozdvižný vozík tun Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-2.0 tun 3 kola www.toyota-forklifts.cz Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-1.6 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 8FBE15T 8FBEK16T 8FBE16T Identifikace Hmotnost Kola

Více

Práce s hlavní centrální elektrickou jednotkou P2

Práce s hlavní centrální elektrickou jednotkou P2 Všeobecné informace Všeobecné informace Hlavní centrální elektrická jednotka je umístěna za ochranným krytem pod přístrojovou deskou před sedadlem spolujezdce, viz obrázek. Poznámka: Nepracujte s hlavní

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-2.0 tun

Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-2.0 tun Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-2.0 tun 3 kola www.toyota-forklifts.eu Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-1.6 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 8FBET15 8FBEKT16 8FBET16 1.1 Výrobce TOYOTA TOYOTA

Více

MOMENT SETRVAČNOSTI 2009 Tomáš BOROVIČKA B.11

MOMENT SETRVAČNOSTI 2009 Tomáš BOROVIČKA B.11 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta biomedicínského inženýrství LABORATORNÍ PRÁCE MOMENT SETRVAČNOSTI 2009 Tomáš BOROVIČKA B.11 Obsah ZADÁNÍ... 4 TEORIE... 4 Metoda torzních kmitů... 4 Steinerova

Více

Nové konfigurace podvozku, nové nápravy Společnost DAF rozšiřuje svou nabídku pro stavebnictví

Nové konfigurace podvozku, nové nápravy Společnost DAF rozšiřuje svou nabídku pro stavebnictví Tisková zpráva DAF Trucks CZ, s.r.o. Zděbradská 61 251 01 Jažlovice - Říčany Česká republika - Czech republic Tel.: +420 323 626 111 www.daftrucks.cz Nové konfigurace podvozku, nové nápravy Společnost

Více

Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek. Revised on 7-07-98

Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek. Revised on 7-07-98 Návod k obsluze Výškově stavitelná sedačka Belek Revised on 7-07-98 Obsah: 1. Úvod...3 2. Technické údaje...4 3. Bezpečnost...5 3.1. Úvod...5 3.2. Popis bezpečnostních opatření...5 3.3. Bezpečnostní předpisy...5

Více

Elektrický vysokozdvižný vozík tun

Elektrický vysokozdvižný vozík tun Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-2.0 tun 3 kola www.toyota-forklifts.cz Elektrický vysokozdvižný vozík 1.5-1.6 tun Specifikace pro průmyslové vozíky 8FBE15T 8FBEK16T 8FBE16T Identifikace Hmotnost Kola

Více

209 VYHLÁŠKA ze dne 20. září 2018 o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel

209 VYHLÁŠKA ze dne 20. září 2018 o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel 209 VYHLÁŠKA ze dne 20. září 2018 o hmotnostech, rozměrech a spojitelnosti vozidel Ministerstvo dopravy stanoví podle 137 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Souhrn PGRT

Obecné informace o spotřebě paliva. Souhrn PGRT Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Spotřeba paliva vozidla je ovlivněna několika faktory: Pneumatiky Šetrný způsob jízdy Stav vozidla 03:60-02

Více

Dotěžování traktorů New Holland Tíha, která vám spadne ze srdce

Dotěžování traktorů New Holland Tíha, která vám spadne ze srdce Dotěžování traktorů New Holland Tíha, která vám spadne ze srdce ZÁVAŽÍ: ZÁKLADNÍ INFORMACE Co je závaží? Závaží je hmota přidaná na podvozek nebo kola traktoru za účelem zvýšení celkové hmotnosti vozidla

Více

ALKE XT. ALKE XT 320E a 320EL

ALKE XT. ALKE XT 320E a 320EL ALKE XT ALKE XT 320E a 320EL Vozidlo ALKE XT je moderní nákladní elektromobil, ve kterém je použita řada moderních technologií. Vozidlo je osazeno střídavým elektromotorem, který nevyžaduje žádnou údržbu.

Více

Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem. Aperion

Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem. Aperion Aperion Absolutní univerzál Vůz s podlahovým pásovým dopravníkem od firmy Strautmann Nástavba na přání pro zvýšení přepravního objemu Robustní bočnice z plastu garantují šetrnou přepravu materiálu Aperion

Více

SILNIČNÍ DAŇ. Daňové přiznání ( 15) se podává vždy do 31. 1. následujícího kalendářního roku.

SILNIČNÍ DAŇ. Daňové přiznání ( 15) se podává vždy do 31. 1. následujícího kalendářního roku. SILNIČNÍ DAŇ Upravena zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční. Předmětem daně ( 2) jsou silniční motorová vozidla registrovaná a provozovaná v ČR, používaná k podnikatelské činnosti. Vozidla nad 3,5 t,

Více

Valníkové přívěsy TANATECH martz

Valníkové přívěsy TANATECH martz Valníkové přívěsy TANATECH martz řada BASIC - lehké přívěsy pro domácí využití o celkové i 300 kg - 750 kg 130 km/hod Plachta PVC vč. konstrukce (výška od hrany e) Drátěná nástavba BASIC 165 300-500 1650

Více

1 Tuhé těleso a jeho pohyb

1 Tuhé těleso a jeho pohyb 1 Tuhé těleso a jeho pohyb Tuhé těleso (TT) působením vnějších sil se nemění jeho tvar ani objem nedochází k jeho deformaci neuvažuje se jeho částicová struktura, těleso považujeme za tzv. kontinuum spojité

Více

Nákup víceúčelových nosičů

Nákup víceúčelových nosičů Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 odst. 1 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění (dále jen zákon ), a vyhlášky č. 232/2012 Sb., o podrobnostech rozsahu odůvodnění účelnosti veřejné

Více

BIOMECHANIKA. 3,Geometrie lidského těla, těžiště, stabilita, moment síly

BIOMECHANIKA. 3,Geometrie lidského těla, těžiště, stabilita, moment síly BIOMECHANIKA 3,Geometrie lidského těla, těžiště, stabilita, moment síly Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. TĚŽIŠTĚ TĚLESA Tuhé těleso je složeno z velkého

Více