Psychicky zneschopňující látky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Psychicky zneschopňující látky"

Transkript

1 Psychicky zneschopňující otravné látky jsou sloučeniny různého chemického složení schopné ve velmi malých koncentracích vyvolat závažné kvalitativní a kvantitativní změny psychiky (změny stavu vědomí, poruchy paměti, intelektových funkcí, myšlení vnímání, emoční labilita) cestou složitých změn v chemismu mozku. Přitom jejich toxicita není příliš vysoká, takže při expozici nechráněné živé síly bojovým koncentracím těchto nox dochází pouze ke několikahodinovému až několikadennímu zneschopnění jedince. Psychicky zneschopňující látky lze rozdělit do dvou hlavních skupin.

2 Mezi látky psychotropní patří neuroleptika, anxiolytika, antidepresiva s rozmanitou chemickou strukturou a odlišným mechanismem účinku. Vyvolávají zvýšenou únavu až paralýzu, nepřirozenou podrážděnost, poruchy spánku a pohybové koordinace, poruchy zraku a sluchu, křeče a třes. Jejich společným znakem je skutečnost, že prostřednictvím CNS více postihují funkce fyzické než mentální.

3 Látky s psychotomimetickým účinkem jsou známy též pod synonymy psychodysleptika, fantastika, psychedelika, psycholytika aj. Název halucinogen není nejvýstižnější, protože látky takto označované jen zcela vzácně vyvolávají pravé halucinace. Nejdůležitější psychotomimetické látky se chemickou strukturou značně podobají nejdůležitějším fyziologickým působkům, jež v organismu plní úlohu mediátorů nervového vzruchu. Podrobné zodpovězení otázky, jakým způsobem a proč právě tyto látky působí poruchu psychiky, je na základě současných vědeckých poznatků prozatím nemožné. Psychotické stavy vyvolané psychotomimetiky trvají většinou jen několik hodin a mají reverzibilní charakter. V převážné většině případů nedochází k trvalému poškození nervové soustavy nebo ostatních orgánů.

4 Zneschopňující látky mají zasaženým organismům znemožnit plnění úkolů po určitou dobu, tzn. než se obnoví normální stav organismu. Vlastností těchto látek se rovněž využívá k paralyzování činnosti nežádoucích skupin (Moskva, 2002). V současné době je jediným představitelem látek psychicky zneschopňujících, určeným pro bojové použití, 3-chinuklidylbenzilát (látka BZ). Spolehlivou ochranu před účinky prakticky všech typů i potenciálních psychotomimetik poskytují běžné ochranné masky, neboť by v případě jejich použití byly tyto látky s největší pravděpodobností rozptylovány v cílovém prostoru ve formě aerosolu.

5 Zneschopňující látky mají zasaženým organismům znemožnit plnění úkolů po určitou dobu, tzn. než se obnoví normální stav organismu. Vlastností těchto látek se rovněž využívá k paralyzování činnosti nežádoucích skupin (Moskva, 2002). V současné době je jediným představitelem látek psychicky zneschopňujících, určeným pro bojové použití, 3-chinuklidylbenzilát (látka BZ). Spolehlivou ochranu před účinky prakticky všech typů i potenciálních psychotomimetik poskytují běžné ochranné masky, neboť by v případě jejich použití byly tyto látky s největší pravděpodobností rozptylovány v cílovém prostoru ve formě aerosolu.

6 z hlediska použití mají význam deriváty kyseliny lysergové 3-chinuklidylbenzilát (QNB, látka BZ) některé deriváty fentanylu

7 1) Deriváty kyseliny lysergové patří k analogům serotoninu, obsahujícím ve své molekule indolové jádro, které je považováno za substrát halucinačního efektu. Vzhledem ke složité vícestupňové syntéze a značným nákladům při výrobě je málo pravděpodobné, že by byly použity ve větším měřítku. Vzhledem k extrémní biologické účinnosti nelze vyloučit diverzní použití.

8 H 3 CH 2 C N O H 3 CH 2 C N CH 3 NH LSD-25

9 Prioritní postavení mezi uvedenými látkami si uchovává diethylamid kyseliny lysergové (LSD-25). Přestože je LSD-25 jedním z nejpodrobněji prozkoumaných halucinogenů, mechanismus psychotomimetického účinku není stále dostatečně objasněn. Největší váha se přikládá antiserotoninové složce účinku LSD-25 vůči efektům tohoto biogenního aminu. Již ve velmi malých koncentracích (1 až 2 ug.kg-1) vyvolává takový stupeň psychických poruch, které nedovolují v praxi plnit jinak běžně vykonávané povinnosti

10 Celkový obraz intoxikace LSD-25 se vyznačuje velkou pestrostí a je prakticky totožný po p.o., i.v. i s.c. podání. Do 20 až 30 minut po požití 0,1 mg se dostavují pocity odrážející změny ve vegetativní sféře, a to návaly tepla nebo chladu, sucho v ústech, někdy lehká nausea. Během dalších 90 minut začíná intoxikovaný ztrácet zájem o své běžné životní záležitosti, prožívá zvláštní proměnu pociťování celého svého okolí, především ve sféře vizuální: barvy nabývají zvláštního lesku, jsou jasnější, hlubší, získávají zvláštní význam, prostor se deformuje, bortí, zkresleně jsou vnímány vzdálenosti.

11 Celkový obraz intoxikace LSD-25 pokračování. Ostatní vjemy mění svou kvalitu a význam, prohlubuje se i akustické vnímání, dochází k synestéziím (tóny mají barvy, čichové vjemy zazní jako struny atd.). Po stránce emoční nastává kolísání mezi zvláštní extatickou euforií a propastnou úzkostí. Z poruch řeči je nejnápadnější tendence k hraní si se slovy a chorobné opakování slyšeného. Motorické poruchy mívají charakter nekoordinovaných pohybů, provázených často záškuby lýtkových svalů, tváří nebo víček. Jindy je možné pozorovat třes, vzácně i křeče. Po 4 hodinách většinou tyto zážitky pomalu odeznívají a za 5 až 6 hodin se člověk subjektivně cítí normálně, někdy jen v příštích dnech před usnutím jakoby snově probleskují některé z prožitých fenoménů.

12 Experimentálně byl u dospělých osob prozkoumán účinek lysergamidu v dávkách 0,1 až 0,15 mg na osobu na úroveň kooperace, kvalitu rozhodování a řídící funkci štábu. Byla zjištěna alterace vyšší nervové činnosti a zřejmá neschopnost štábu plnit svoji funkci v polních podmínkách pro poruchy syntézy přijímaných informací, pro neschopnost správného rozhodování jakož i vydávání příslušných rozkazů a nařízení. Pozdní reakce na intoxikaci mohou přetrvávat 24 hodin, v ojedinělých případech týden i déle. Při jednorázovém použití LSD-25 nelze předpokládat vznik trvalého poškození, ovšem při opakovaném kontaktu anebo při použití vysokých dávek by sloučeniny tohoto typu mohly mít teratogenní nebo mutagenní účinky.

13 Diagnóza intoxikace by se nejčastěji opírala o hromadný výskyt intoxikace s typickými psychickými a vegetativními alteracemi. Odlišení od intoxikace jinými psychotomimetiky bude často obtížné pro značnou podobnost klinického obrazu. Včasný důkaz sloučeniny v prostředí nepřichází prakticky v úvahu. V akutní fázi intoxikace je třeba zabránit, aby se abnormální chování a jednání jedinců nestalo pod vlivem LSD-25 zdrojem sebepoškození, zranění jiných, případně smrti. Osvědčuje se nepřetržitá observace a uzavření v pevných stavbách do doby odeznění účinku.

14 K nejúčinnějším antagonistům jak psychických, tak vegetativních symptomů LSD-25 patří chlorpromazin a příbuzné fenothiazinové přípravky. Parenterálně podaný chlorpromazin v dávce 25 až 50 mg (podle některých 50 až 100 mg) úspěšně antagonizuje především psychické projevy. V těžkých případech se doporučuje podávat neuroleptika s minimálními nežádoucími účinky (např. haloperidol 5 mg i.m. opakovaně až do zvládnutí psychotického stavu). Podávání reserpinu, amfetaminů a centrálních stimulancií je nevhodné, neboť všechny potencují a prolongují efekt LSD-25.

15 2) Chinuklidyl benzilát je označován kódově jako látka BZ. Až do roku 1991 byla zavedena jako zneschopňující otravná látka s psychotomime-tickým účinkem do výzbroje US Army a armád NATO. Byla vojensky použita americkou armádou ve Vietnamu v bojích proti ná-rodně osvobozeneckým silám. BZ látka tvoří bílé krystaly, nahořklé chuti. Molekulová hmotnost je 337,39; teplota tání 167 oc, teplota varu 322 oc za rozkladu, výparnost je nepatrná. Ve formě báze není rozpustná ve vodě, avšak používaný hydrochlorid je ve vodě velmi dobře rozpustný. Látka je velmi stálá v substanci i v roztoku, její perzistence v terénu je dlouhodobá. Předpokládaná hustota zamoření terénu aerosolem látky BZ se udává 0,2 g.m-2.

16 HO C O O N BZ

17 3-chinuklidyl benzilát, podobně jako i ostatní látky ze skupiny anticholinergních halucinogenů, patří k relativně málo toxickým sloučeninám. Ovlivnění psychiky je však schopna vyvolat již ve velmi nízkých dávkách. Zneschopňující koncentrace aerosolu BZ látky má pro člověka hodnotu 0,07 mg.kg- 1 tělesné hmotnosti

18 Z farmakologického hlediska lze tuto látku charakterizovat jako anticholinergikum s výraznými psychotomimetickými účinky u lidí a silně vyjádřeným účinkem na centrální a periferní nervový systém u zvířat. BZ látka sama účinkuje podobně jako atropin, vyvolává různé poruchy vyšší nervové činnosti, které jsou známy jako "centrální anticholinergní syndrom", charakterizovaný alterací myšlení, ochabnutím recentní paměti, netečností, neagresivní excitací, ataxií, asynergismem a halucinacemi.

19 Klinický obraz humánní otravy BZ látkou se v principu neodlišuje od obrazu, který je známý po požití většího množství atropinu nebo jemu účinkem podobných přírodních alkaloidů beladonny. Účinky látky BZ se u lidí dostavují asi za půl hodiny po expozici, vrchol působení se klade mezi 4. a 8. hodinu, účinky mohou v různé intenzitě přetrvávat 2 až 5 dnů v závislosti na velikosti dávky. První toxické příznaky jsou vegetativní povahy a objevují se za 30 až 60 minut po podání látky a přetrvávají obvykle několik hodin s výjimkou očních příznaků, které trvají i několik dní. Ve většině případů byla pozorována tachykardie, zčervenání kůže, snížení až vymizení salivace, retence moče, třes prstů, mydriáza se sníženou reakcí zornic na světlo a paralýza akomodace. Ze subjektivních příznaků pocit pálení v hrdle a v ústech, pocit tepla a bolesti za sternem. Po určité době latence nastupují další příznaky jako neklid, ataxie, snížená koordinace pohybů, závrať, bolesti hlavy, somnolence. Již v období rozvinutých vegetativních příznaků intoxikace se objevují první známky postižení psychických funkcí. Pro toto stadium intoxikace je charakteristický postupný rozvoj četných psychických příznaků.

20 Delirantní fáze intoxikace se začíná obvykle rozvíjet mezi 1 až 1,5 hodiny po průniku otravné látky do organismu a odeznívá mezi 6. až 8. hodinou. Delirantní stadium intoxikace se projevuje poruchami myšlení, emocí, halucinacemi (sluchovými, vizuálními, čichovými, taktilními), výrazným psychomotorickým neklidem a poruchami rovnováhy. Řeč otrávených je inkoherentní, fragmentovaná, pozorujeme někdy neadekvátnost odpovědí, jindy nesrozumitelnou samomluvu. Po odeznění delirantní fáze otravy nastupuje letargické stadium, které se rozvíjí obvykle za 12 až 14 hodin po otravě. V této fázi převládá somnolence až hluboký spánek, strnulost, adynamie a zvýšená únava. Otrava vysokými dávkami může vyústit v bezvědomí.

21 S ohledem na charakteristickou alteraci cholinergního nervového systému se jako antidotum podává fyzostigmin v dávce od 2 do 4 mg i.m. Dávku lze opakovat podle potřeby v jedno- až dvouhodinových intervalech, nejméně však po dobu 24 hodin. Fyzostigmin proniká přes hematoencefalickou bariéru a je schopen ovlivnit centrální projevy otravy. Naproti tomu syntostigmin a příbuzné sloučeniny jsou při léčbě anticholinergního syndromu neúčinné, protože díky kvarterní amoniové skupině ve své molekule pomalu pronikají do CNS. Nevýhodou fyzostigminu je jeho vysoká toxicita, malá terapeutická šíře, nebezpečí předávkování, krátkost trvání účinku, nutnost opakovaného podávání a častý výskyt řady nežádoucích vedlejších účinků (nausea, zvracení, slinění, křeče hladkého svalstva GIT, průjmy, ovlivnění srdeční činnosti).

22 Vedle fyzostigminu je antidotně účinnou látkou při intoxikacích anticholinergními halucinogeny tacrin (9- amino-1,2,3,4-tetrahydroacridin). Tato látka v dávce 30 mg i.v. nebo 60 mg i.m. normalizuje v krátké době klinické projevy otravy. Za ještě výhodnější látku z hlediska léčby anticholinergního syndromu lze považovat derivát tacrinu 9-amino-7-methoxy-1,2,3,4-tetrahydroacridin (7-MEOTA Zavedena v AČR). Nástup terapeutického účinku u těchto látek je rychlý, přetrvávání účinku dlouhodobé, odpadá nutnost opakovaného podávání. Látky mají nízkou toxicitu, podávání terapeuticky účinných dávek vyvolává minimum vedlejších účinků.

23 Z dalších látek přicházejících v úvahu pro léčbu anticholinergního syndromu jsou to sedativa, zvláště krátce a středně dlouze působící barbituráty (pentobarbital mg, allobarbital 200 mg i.m.), i látky ze skupiny benzodiazepinů (diazepam 2-10 mg i.m.) při projevech nadměrného neklidu. Kontraindikováno je podávání neuroleptik ze skupiny fenothiazinů pro možnost potenciace toxických příznaků.

24 3) Některé deriváty fentanylu Tyto látky napodobují účinek endogenních transmiterů antinociceptivního systému typu enkefalibnů, dynorfinů a endorfinů, které inhibují nociceptivní dráhy v míše a thalamu. Vyvolávají silnou analgezii a mají též antitusický účinek. Mohou vyvolat rychlou ztrátu vědomí, ovlivňují náladu (zhoršují nebo zlepšují), způsobují zvracení, zácpu, retenci moči a jiné nežádoucí vegetativní projevy. Způsobují útlum dechu, který může být příčinou smrti intoxikované osoby. Při pravidelném užívání vyvolávají návyk. Z hlediska možného zneužití látek této skupiny mají význam některé syntetické opiáty, které se vyznačují oproti běžně užívanému morfinu o několik řádů vyšší aktivitou. Ta je dána pravděpodobně jejich vysokou podobností s přirozenými neuromediátory. Jejich chemická struktura je odvozena od fentanylu, který se bězně používá v náplastích k tlumení silných bolestí a k vyvolání neuroleptanalgezie či neuroleptanestezie v průběhu operačních zákroků.

25 N N O fentanyl

26 Nástup účinku je velmi rychlý (po intravenózním podání nastoupí účinek v průběhu jedné minuty a trvá přibližně 30 minut), dochází ke ztrátě vědomí, útlumu dechu a dalším příznakům (viz výše). Dalšími účinnými deriváty fentanylu jsou látky 3-methylfentanyl, carfentanyl, sufentanyl nebo remifentanyl, lišící se účinností (např. 3- methylfentanyl je zhruba 6000 krát silnější než morfin, sufentanyl 2000 krát), rychlostí nástupu účinku, jeho trváním a také terapeutickým indexem, který rozhoduje o jejich bezpečnosti vpřípadě použití. Rovněž způsobují i rozdílný útlum dechu.

27 Z hlediska zneužití je pravděpodobné použití látek v plynné formě, buď ve formě par nebo aerosolu. Rychlé vytvoření dostatečného množství par může ale u některých látek z hlediska jejich fyzikálně-chemických vlastností (těkavost, nízká stabilita apod.) být značně komplikované nebo i nemožné, rovněž vliteratuře nejsou dostupná podrobná data k této problematice. Dalším možným způsobem použití těchto opioidů je ve směsi s vhodnou látkou, která zvýší jejich prostup kůží, např. dimethylsulfoxidem. Účinek pak nastupuje srůzně dlouhou latencí po kontaktu směsi skůží.

28 Dostupnost Fentanyl je užíván v lékařství ve formě pro parenterální a transdermální aplikaci, sufentanyl se užívá k imobilizaci velkých savců, např. slonů. Pokud by měly být tyto opioidy užity ve větším množství, byla by patrně provedena jejich ilegální syntéza na základě dostupných vědeckých publikací nebo patentů (např. podle amerického patentu P. A. Janssena č ). Různé deriváty fentanylu jsou nelegálně připravovány v laboratořích po celém světě asi od roku 1979, kdy se začaly objevovat na drogové scéně v USA protože nebyly zakázány tehdy platnou legislativou, narozdíl od např. heroinu a jeho derivátů. Jejich chemická syntéza je relativně snadná. Tyto opioidy byly dle dostupných informací pravděpodobně použity (patrně ve směsi s nějakou další látkou s tlumivým účinkem na CNS, patrně halotanem) v moskevském divadelním centru Dubrovka v roce 2002 při osvobozování rukojmích držených zde čečenskými teroristy. Oficiální ruské zdroje nikdy přesné složení použité směsi neuvedly, informovaly pouze, že šlo o plyn s obsahem látek příbuzných fentanylu. Osoby zasažené plynem vykazovaly příznaky intoxikace opioidy

29 Léčba intoxikace Intoxikaci způsobenou těmito látkami lze léčit běžnými antagonisty opioidů, užívanými při intoxikacích morfinem nebo heroinem. Praktický význam mají látky naloxon a naltrexon (obsaženy např. v přípravcích Intrenon, Narcati, Naloxon ), které dokáží v průběhu několika málo minut po intravenózním podání odstranit útlum dechu a jiné příznaky intoxikace. Naltrexon lze, na rozdíl od naloxonu, podat i perorálně.

30 Dusivé látky Všeobecně jedovaté otravné látky jsou kapalné, vysoce toxické, rychle působící noxy, jejichž vojenské použití je však limitováno vysokou těkavostí. Vzhledem ktěkavosti těchto OL je výhradní cestou intoxikace inhalace. Rychlost nástupu účinků OL prakticky znemožňuje zasaženým poskytnout si první pomoc svépomocí. Často bývá prvním příznakem intoxikace náhlá ztráta vědomí. Smrt v případě těžkých intoxikací nechráněných osob nastává obvykle do několika minut. Charakteristický zápach těchto nox po hořkých mandlích je schopno vnímat pouze cca 50 % populace. Toxicita těchto OL je dána zástavou buněčného dýchání (utilizace kyslíku buňkou) cestou inhibice respirační cytochromoxidázy bez ohledu na původ buňky, proto všeobecně jedované OL.

31 Dusivé látky Z představitelů otravných látek všeobecně jedovatých má v současné době vojenský význam kyanovodík. Kyanovodík (nitril kyseliny mravenčí) je jednou z vysoce toxických otravných látek. Byl zaveden do výzbroje armád již během 1. světové války. V období mezi oběma světovými válkami byly zkoumány možné způsoby stabilizace kyanovodíku, které by dovolily vytvořit dostatečně účinnou koncentraci i v otevřeném terénu. Některé zprávy naznačují, že se tyto otázky podařilo uspokojivě vyřešit. Svědčí pro to jak zařazení kyanovodíku do chemického arzenálu americké armády za 2. světové války, tak i skladování velkého množství granátů, plněných HCN, armádou nacistického Německa.

32 Dusivé látky Chemicky čistý kyanovodík je bezbarvá, již za normální teploty velmi prchavá kapalina, s teplotou tuhnutí -14 oc a teplotou varu 26 oc. Při delším skladování dostává HCN nahnědlou barvu, technický produkt má většinou temně hnědou barvu a snadno polymeruje v tmavou tvrdou hmotu. S vodou a organickými rozpouštědly se mísí v každém poměru. V polních podmínkách je kyanovodík nestálý. Otevřený terén zamořuje v létě na 5 minut, v zimě po dobu 10 minut. V pokrytém terénu se v letním období udrží 10 až 15 minut, v zimě až 60 minut. Kyanovodík se vyznačuje typickým hořkomandlovým zápachem, ale část populace (20-40 %) tento zápach nevnímá. Porucha je podmíněna geneticky.

33 Dusivé látky Proti inhalačním otravám v otevřeném terénu chrání dostatečně ochranná maska, i když ochranný účinek jejího filtru je v porovnání s jinými typy OL o něco kratší. Předpokládá-li se kontaminace tekutým kyanovodíkem, je nutné chránit celý povrch těla ochranným oděvem. Do organismu vstupuje kyanovodík nejčastěji cestou inhalační ve formě par nebo aerosolu, dále cestou perorální v kapalném stavu, pokožkou nebo sliznicí spojivkového vaku. Při inhalační expozici je kyanovodík jednou z nejtoxičtějších otravných látek. Perkutánní otravu usnadňují kožní léze (ragády, oděrky, drobná poranění). Látka však proniká v omezeném rozsahu i neporušenou kůží, zejména zpocenou nebo navlhčenou.

34 Dusivé látky Mechanismus účinku kyanovodíku je podmíněn schopností inhibovat funkci enzymů, obsahujících železo v trojmocné (nikoliv v dvojmocné) formě, např. katalázu a cytochromoxidázu. Při inhibici cytochromoxidázy je sled reakcí v dýchacím řetězci přerušen. Důsledkem je histotoxická anoxie a vnitřní dušení na buněčné úrovni. Popsaný proces je zcela reversibilní. Jakmile je totiž v organismu kyanidový iont přeměněn na thiokyanátový, funkční aktivita enzymu se plně obnoví. Organismus je schopen malé množství kyanovodíku detoxikovat. Především je část tohoto jedu eliminována v nezměněném stavu dýcháním. Větší část se působením enzymu rhodanázy, lokalizovaného hlavně v játrech, váže na síru za vzniku netoxických thiokyanátů (rhodanidů), jež jsou vylučovány slinami a močí. Rychlost detoxikace je značná (přibližně 1 mg.kg-1.hod-1). To znamená, že v průběhu jedné hodiny je organismus schopen detoxikovat množství, rovnající se minimální letální dávce.

35 Dusivé látky Symptomatologie akutní otravy Intenzita příznaků otravy a rychlost jejich rozvoje závisí na použité koncentraci, trvání expozice a na bráně vstupu jedu do organismu. U inhalační otravy je možno podle průběhu rozlišit tři formy: bleskovou neboli superakutní, akutní a lehkou. Superakutní průběh intoxikace vzniká tehdy, je-li člověk náhle zasažen vysokou koncentrací plynu. Jeden či dva vdechy takové koncentrace mohou vyvolat závrať, pocit sevření v krku, nepravidelné křečovité dýchání a do 10 až 20 sekund ztrátu vědomí. Zasažený se kácí v křečích, obvykle za hlasitého výkřiku, s trismem, tetanem a zvracením a umírá během 2 až 3 minut. Pozoruje se růžové zbarvení kůže a sliznic. Cyanóza zpravidla chybí. Při požití tekutého HCN nebo jeho solí bývá nástup příznaků poněkud méně dramatický, ale i v tomto případě mimořádně rychlý.

36 Dusivé látky Akutní intoxikace se smrtelným průběhem se vyznačuje počátečním zrychlením dechové frekvence (způsobené podrážděním chemoreceptorů karotického sinu iontem CN-). Tento charakteristický symptom otravy HCN bývá zpravidla tak intenzivní, že zasažená osoba není schopna frekvenci a hloubku dýchání vůlí regulovat. Tento poznatek je velmi důležitý v souvislosti s potřebou rychlého a správného nasazení ochranné masky. Zornice jsou maximálně rozšířeny, kůže je pokryta studeným potem, poměrně rychle nastává ztráta vědomí a trvají výrazné dechové poruchy. Objevují se tonicko-klonické křeče, dýchání postupně slábne, zpomaluje a nakonec ustává. K zástavě srdeční činnosti dochází zpravidla až po zástavě dechu. Lehká intoxikace probíhá bez ztráty vědomí. Klinický obraz tvoří bolesti hlavy, závratě, vrávorání, šumění v uších, škrábání až bolest v krku a občas přechodné poruchy vidění. Dýchání je ztíženo, dušnost má často záchvatovitý charakter. Spontánní úprava je možná

37 Dusivé látky První pomoc a léčení Rozhodující význam má rychlost, s jakou je poskytnuta první zdravotnická pomoc. K zásadám první pomoci náleží tato opatření - co nejrychleji nasadit ochrannou masku a opustit zamořený prostor, zasažené v kómatu nebo křečích vynést ze zamořeného prostoru na nosítkách, při výrazných dechových obtížích, popř. zástavě dýchání, zahájit neprodleně umělé dýchání a inhalaci par amylnitritu, při opuštění zamořeného prostoru odstranit všechny součástky oděvu pro nebezpečí sekundární otravy adsorbovaným kyanovodíkem.

38 Dusivé látky Antidotní terapie využívá 2 terapeutických přístupů (vazebné vyřazení kyanidových iontů nebo zvýšení míry detoxikace kyanidů cestou přeměny na thiokyanát): První terapeutický přístup využívá látky formující methemoglobin (schopný přímé vazby na kyanidové ionty) amylnitrit, dusitan sodný a DMAP (4-dimethyl amino- fenol hydrochlorid) nebo látky přímo vázající kyanidové ionty hydroxokobalamin a dikobalt edetát Druhý terapeutický přístup využívá látky urychlující přeměnu kyanidu na thiokyanát cestou thiosíran sodný

39 Dusivé látky Chlorkyan je bezbarvý, pronikavě páchnoucí plyn, který při teplotě 13 oc kondenzuje v bezbarvou, těžkou, značně těkavou a páchnoucí kapalinu. Jedná se o vysoce toxickou otravnou látku, zejména při inhalační expozici. Pokožkou proniká do organismu jen zvolna. Působí obdobně jako kyanovodík, v popředí však stojí silný dráždivý účinek na spojivky a sliznici dýchacích cest. První pomoc a léčebná opatření jsou obdobná jako v případě kyanovodíku.

40 Dusivé látky Chlorkyan je bezbarvý, pronikavě páchnoucí plyn, který při teplotě 13 oc kondenzuje v bezbarvou, těžkou, značně těkavou a páchnoucí kapalinu. Jedná se o vysoce toxickou otravnou látku, zejména při inhalační expozici. Pokožkou proniká do organismu jen zvolna. Působí obdobně jako kyanovodík, v popředí však stojí silný dráždivý účinek na spojivky a sliznici dýchacích cest. První pomoc a léčebná opatření jsou obdobná jako v případě kyanovodíku.

41 Dráždivé látky Taktickým cílem použití této skupiny není zničení, ale ochromení živé síly protivníka. V některých případech může být jejich použití pouze zastíracím manévrem a přípravou pro bojové nasazení toxičtějších OL, neboť dráždivými látkami vyvolané nesnesitelné dráždění dýchacích cest znemožní značné části zasaženým použití OM.

42 Dráždivé látky Poprvé byly dráždivé OL masově použity z vojenských dů-vodů za první světové války, zejména v letech Vzhledem k možnostem jednoduché ochrany, malé toxicitě a snadné detekci nebylo jejich bojové nasazení provázeno očekávaným úspěchem, a proto byly vystřídány látkami toxič-tějšími (především zpuchýřujícími a dusivými OL). Od používání dráždivých OL však nikdy nebylo úplně opuštěno, o čemž svědčí extenzivní užívání dráždivých OL US armádou v druhé indočínské válce. Navíc jsou některé typy dráždivých OL používány v řadě zemí pro policejní a výcvikové účely pro svoji rychlost, efektivnost a krátkost doby trvání vyřazujícího účinku a relativně vysokou bezpečnost.

43 Dráždivé látky Podle převládajícího charakteru účinku na živý organismus dělíme dráždivé OL na: I. Otravné látky slzotvorné (lakrimátory) II. Otravné látky dráždící horní cesty dýchací (sternity)

44 Dráždivé látky Slzotvorné OL ( lakrimátory) Mechanismus účinku slzotvorných látek lze vysvětlit podrážděním receptorů senzorických a senzitivních nervů v rohovce, ve spojivkách, sliznici dýchacích cest a gastro-intestinálního traktu a v kůži. Mezi nejdůležitější a nejúčinnější lakrimátory patří CS látka a CR látka, naopak chloracetofenon a brombenzylkyanid patří mezi OL překonané, používané především v 1. a 2. svě-tové válce.

45 Dráždivé látky CS látka (2-chlorbenzalmalondinitril, CS-RIOT) CS látka byla zavedena v USA v padesátých letech jako standardní otravná látka s dráždivými účinky a jako vhodný substituent chloracetofenonu pro vojenské i policejní účely. Byla použita Američany v druhé indočínské válce a v řadě ar-mád je zařazena jako dokonalá dráždivá látka, dobře použi-telná i k výcvikovým účelům a testování těsnosti OM. Jedná se o bílou krystalickou látku s jemnou vůní po pepři, nepa-trně rozpustnou ve vodě a dobře rozpustnou v organických rozpouštědlech. CS látka je poměrně stabilní, zamořuje terén v létě několik dní, v zimě několik týdnů. Ve vodě se rozklá-dá velmi pomalu, zato v alkalickém ph velmi rychle na neto-xické produkty.

46 Dráždivé látky NC CN Cl CS látka

47 Dráždivé látky V koncentraci 0,05-0,1 mg.m-3 vyvolává podráždění oč-ních spojivek a sliznice dýchacího traktu, v koncentraci 1-5 mg.m-3 nesnesitelné celkové podráždění v koncentraci mg.m-3 způsobuje u 50 % zasažených smrt po 1 minutové inhalaci (LCt50).

48 Dráždivé látky CR látka (dibenz-1, 4-oxazepin, CR-RIOT) CR látka byla poprvé vyrobena ve Velké Británii v roce 1973 pro vojenské účely. Je to bílá krystalická látka, bez chuti a zápachu. Je špatné rozpustná ve vodě, ve vodných roztocích se ani nerozkládá. Je vysoce dráždivá, dráždí spojivky, kůži a sliznici respiračního traktu již v koncentraci 0,001 mg.m-3.

49 Dráždivé látky O N CR látka

50 Dráždivé látky Obraz zasažení Slzotvorné OL pronikají do organismu všemi branami vstupu. V klinickém obrazu dominují subjektivní lokální příznaky iritačního charakteru, které se objevují ihned po vstupu noxy do organismu. Zasažení očí se projeví slzením, pálením, řezáním, fotofóbií a zánětem spojivek i víček. Zasažení dýchacího traktu se projeví kýcháním, kašlem, profuzní sekrecí z nosu, u těžkých intoxikací může dojít až k plicnímu edému. Na kůži se lakrimátory projeví erytémem, pocity svědění, v těžších případech puchýři, ulceracemi a nekrózami.

51 Dráždivé látky Terapie otravy lakrimátorů První pomoc zasaženým slzotvornými OL spočívá v nasaze-ní OM, urychleném opuštění zamořeného prostředí a dekontami-nací očí, nosu, úst a hrdla výplachy 1-2 % roztokem NaHCO3, borovou vodou či alespoň fyziologickým roztokem. Ků-ži dekontaminujeme 1-2 % roztokem NaHCO3, alkohol éterem či mentolovým lihem. Při podráždění dýchacích cest je účelná oxygenoterapie a farmakologická podpora dýchání Syntophylli-nem R. U těžkých intoxikací lakrimátory je terapie symptomatická.

52 Dráždivé látky OL dráždící hornícesty dýchací (sternity) Mezi sternity patří organické sloučeniny trojmocného arzénu pevného skupenství, působící selektivně na receptory senzitivních nervů ve sliznici dýchacích cest. Používají se ve formě dýmu. Ze skupiny sternitů je z vojenského hlediska nejvýznamnější Adamsit Cl As N H

53 Dráždivé látky Adamsit byl bojově nasazen americkou armádou ve válce proti Vietnamu. Chemicky čistý adamsit tvoří kanárkově žluté krystaly nevýrazného zápachu. Je téměř nerozpustný ve vodě a špatně rozpustný i v organických rozpouštědlech. Je poměrně těkavý, v terénu vydrží pouze 0,1-1 hodinu. Dráždí již v koncentraci 0,1 mg.m-3, koncentrace až mg.m-3 je schopna vyvolat po 1 minutové inhalaci u 50 % zasažených smrt (LCt50). Používá se v minách, ručních granátech a leteckých pumách.

54 Dráždivé látky Klinické příznaky intoxikace sternity se projevují na rozdíl od lakrimátorů až po určité latenci. Při podráždění horních cest dýchacích (HCD) stojí v popředí klinického obrazu kýchání, kašel, zvýšené vylučo-vání nosního sekretu a bolesti za sternem, provázené pocitem dušení. Někdy bývají příznaky podráždění HCD doplněny neu-ropsychickými příznaky jako je strach a neklid nebo naopak stavy deprese, apatie a beznaděje.

55 Dráždivé látky Při zasažení kůže dominují v klinickém obraze projevy zarudnutí a otoku kůže, často doprovázené puchýři, které dosahují značných rozměrů. Hojí se však velmi dobře a rychle. Při zasažení očí se v klinickém obrazu dostávají do popředí pálení, fotofóbie, slzení a zánět spojivek. Při zasažení trávicího traktu dominují v klinickém obraze kolikovité bolesti v břiše, zvracení a vodnaté průjmy s příměsí krve.

56 Dráždivé látky Terapie otravy sternity První pomoc zasaženým sternity spočívá v okamžitém nasazení OM a urychleném opuštění zamořeného prostoru. Po opuštění zamořeného prostoru se pomoc doplní o dekontaminaci očí, nosu, úst a hrdla roztokem bikarbonátu, taninu nebo borovou vodou. Kůži dekontaminujeme mentolovým lihem, chloraminem či alkoholovým roztokem čpavku. Dekontaminaci doplníme symptomatickou léčbou.

DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO

DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO DRÁŽDIVÉ OTRAVNÉ LÁTKY plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Extrémně dráždivé, avšak relativně málo toxické otravné látky s

Více

MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. Rozdělení Detekce Taktika zásahu BCHL. Bojové chemické látky

MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. Rozdělení Detekce Taktika zásahu BCHL. Bojové chemické látky MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR Rozdělení Detekce Taktika zásahu BCHL Bojové chemické látky BCHL - Úvod Bojové chemické látky Chemické látky, které mohou být využity

Více

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Úvod Poškození

Více

Bojové chemické látky

Bojové chemické látky Bojové chemické látky 1. Úvod 2. Látky dusivé 3. Látky zpuchýřující 4. Látky dráždící oči 5. Látky nervově paralytické 6. Látky psychoaktivní 7. Jiné - Agent Orange Úvod Bojové chemické látky cíleně poškozují

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

LÁTKY PSYCHICKY ZNESCHOPŇUJÍCÍ. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie FVZ UO Hradec Králové

LÁTKY PSYCHICKY ZNESCHOPŇUJÍCÍ. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie FVZ UO Hradec Králové LÁTKY PSYCHICKY ZNESCHOPŇUJÍCÍ prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie FVZ UO Hradec Králové Celková charakteristika Skupina látek způsobující kvalitativní a kvantitativní psychické poruchy

Více

Zpuchýřující otravné látky. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie FVZ UO, Hradec Králové

Zpuchýřující otravné látky. plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie FVZ UO, Hradec Králové Zpuchýřující otravné látky plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie FVZ UO, Hradec Králové Základní charakteristika Kapalné smrtící otravné látky s cytotoxickým účinkem, vysokou perzistencí

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls17735/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU GUAJACURAN 5% injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Guaifenesinum

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Úvod do vojenské toxikologie

Úvod do vojenské toxikologie Úvod do vojenské toxikologie plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Cíl přednášky Definice pojmu toxikologie a vojenská toxikologie Chemická

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Toxikologie II. Kamil KUČA a Daniel JUN

Toxikologie II. Kamil KUČA a Daniel JUN Toxikologie II Kamil KUČA a Daniel JUN Kontakt: Mgr. Daniel JUN, PhD. Ing. Kamil KUČA, PhD. ********************** Centrum pokročilých studií Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzita obrany Třebešská

Více

POJEM DROGA nervovou soustavu a její funkce . A to jak psychická, tak i fyzická LEGÁLNÍ a NELEGÁLNÍ

POJEM DROGA nervovou soustavu a její funkce . A to jak psychická, tak i fyzická LEGÁLNÍ a NELEGÁLNÍ DROGY POJEM DROGA Společným znakem všech drog je to, že dokáží ovlivnit centrální nervovou soustavu a její funkce V odborném názvosloví hovoříme o omamných a psychotropních látkách Na drogy vzniká závislost.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Borgal 200/40 mg/ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml obsahuje: Léčivé látky: Sulfadoxinum 200 mg Trimethoprimum

Více

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

VY_32_INOVACE_07_B_15.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_15.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_15_ZDR Specifická poranění Datum tvorby 1.3.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

3.1.E. Vlastnosti a účinky bojových otravných látek a ochrana proti nim

3.1.E. Vlastnosti a účinky bojových otravných látek a ochrana proti nim 3.1.E. Vlastnosti a účinky bojových otravných látek a ochrana proti nim Úvod: Bojové otravné látky jsou chemické organické sloučeniny, které byly vyvinuty za účelem bojového použití k trvalému nebo dočasnému

Více

Drogy a otravy zkušenosti z praxe

Drogy a otravy zkušenosti z praxe EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Drogy a otravy zkušenosti z praxe Mgr. Hana

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

TERORISTICKÉ POUŽITÍ CHEMICKÝCH LÁTEK. J. Bajgar Katedra toxikologie, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Hradec Králové

TERORISTICKÉ POUŽITÍ CHEMICKÝCH LÁTEK. J. Bajgar Katedra toxikologie, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Hradec Králové TERORISTICKÉ POUŽITÍ CHEMICKÝCH LÁTEK J. Bajgar Katedra toxikologie, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Hradec Králové TAK O ČEM TO DNESKA BUDE: Cílem přednášky je NA STRUČNĚ UPOZORNIT

Více

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Intoxikací se rozumí vniknutí toxické látky do organismu člověka. Při určitém množství toxické látky v organismu nastane jeho otrava. Toxické látky mohou vniknout do organismu

Více

TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ

TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ TOXIKOLOGICKÁ PROBLEMATIKA CHEMICKÝCH HAVARIÍ prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. prof. RNDr. Rudolf Štětina, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Rozdělení jedů Podle

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci Chroman draselný, K 2 CrO 4 T, N R: 49-46-36/37/38-43-50/53

Více

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí

Řízení rizik. Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí Řízení rizik Analýza a ovládání rizik chemického a biologického ohrožení vojsk v průběhu misí Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

DROGY A JEJICH ÚČINKY PROJEVY UŽÍVÁNÍ

DROGY A JEJICH ÚČINKY PROJEVY UŽÍVÁNÍ DROGY A JEJICH ÚČINKY PROJEVY UŽÍVÁNÍ KDO JSME A CO DĚLÁME Semiramis, Laxus, Alma Organizace poskytující sociální a adiktologické služby. V současné době probíhá proces jejich spojování. Působnost ve 4

Více

Doc.MUDr. Ladislav Hess, DrSc. Doc.MUDr. Jiří Málek, CSc. MUDr.Alice Kurzová

Doc.MUDr. Ladislav Hess, DrSc. Doc.MUDr. Jiří Málek, CSc. MUDr.Alice Kurzová Doc.MUDr. Ladislav Hess, DrSc. Doc.MUDr. Jiří Málek, CSc. MUDr.Alice Kurzová Netradiční způsoby aplikace V současné době je k dispozici celá řada léků a jsou syntetizovány stále nové. Je plně využit jejich

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

PERVITIN. Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby.

PERVITIN. Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby. PERVITIN Vzhled Bílý, někdy nažloutlý či nafialovělý krystalický prášek barva se může lišit dle procesu výroby. Užívání především šňupání (účinky se projeví za cca 15 minut), nitrožilní (okamžitý účinek)

Více

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky toxické

Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc. Látky toxické Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami na pracovištích PřF UP Olomouc Látky toxické Methanol, CH 3 OH F, T R: 11-23/25 S: (1/2-)7-16-24-45 Bezbarvá kapalina charakteristické

Více

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13860NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Možnosti sběru dat o uživatelích drog. MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště drogové epidemiologie

Možnosti sběru dat o uživatelích drog. MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště drogové epidemiologie Možnosti sběru dat o uživatelích MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště ové epidemiologie Základní pojmy - 1 Návykové látky alkohol, omamné látky, psychotropní látky

Více

Základy toxikologie a bezpečnosti práce: část bezpečnost práce

Základy toxikologie a bezpečnosti práce: část bezpečnost práce Základy toxikologie a bezpečnosti práce: část bezpečnost práce T1ZA 2017 Přednášející: Ing. Jaroslav Filip, Ph.D. (U1/210, jfilip@utb.cz) Garant + přednášející části toxikologie: Ing. Marie Dvořáčková,

Více

Alkaloidy. Základní vlastnosti

Alkaloidy. Základní vlastnosti Alkaloidy jsou vesměs jedovaté sloučeniny. Většina z nich náleží k rostlinným alkaloidům, vzácně se však vyskytují i alkaloidy živočichů (hlavně obojživelníků) a hub. V současné době je jich známo již

Více

10. Celková anestetika (1)

10. Celková anestetika (1) 10. Celková anestetika (1) se se souhlasem souhlasem autora autora školy koly -techlogic v Jeho Jeho žit Pod pojmem celková anestézie se rozumí: - analgézie (stav bez bolesti) - ztráta vědomí - amnézie

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu  ; ISSN OTRAVY AnotacePrezentace seznamuje žáky s druhy otrav a poskytnutím rychlé první pomoci. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný Žák ví, co je to otrava. Ví, s jakými druhy otrav se může setkat.

Více

ALKOHOL, pracovní list

ALKOHOL, pracovní list ALKOHOL, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ALKOHOL V naší kultuře se alkohol pojímá jako tzv. sociální pití. Je

Více

468 mv ph 0,1 (9883)

468 mv ph 0,1 (9883) Bezpečnostní list Oxidačně-redukční pufrovací roztok 468 mv ph 0,1 (9883) 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Použití látky nebo přípravku / příprava Chemická charakteristika Oxidačně-redukční

Více

Drogy a otravy zkušenosti z praxe - pokračování

Drogy a otravy zkušenosti z praxe - pokračování EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) Drogy a otravy zkušenosti z praxe - pokračování

Více

Pokorný Daniel žák si osvojí znalosti o typech a projevech základních drog a o sportovním dopinku Spec. vzdělávací potřeby Stupeň a typ vzdělávání

Pokorný Daniel žák si osvojí znalosti o typech a projevech základních drog a o sportovním dopinku Spec. vzdělávací potřeby Stupeň a typ vzdělávání Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

MUDr. Markéta Petrovová LF MU Brno, Klinika pracovního lékařství FN USA

MUDr. Markéta Petrovová LF MU Brno, Klinika pracovního lékařství FN USA Intoxikace oxidem uhelnatým - CO MUDr. Markéta Petrovová LF MU Brno, Klinika pracovního lékařství FN USA CO oxid uhelnatý Charakteristika: bezbarvý plyn, bez chuti, bez zápachu vysoce toxický toxický pro

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: GE Vyšší kvalita výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Autor: Mgr. Hana Křivánková Téma:

Více

INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DIPIDOLOR, 7,5 mg/ml, injekční roztok Piritramidum

INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. DIPIDOLOR, 7,5 mg/ml, injekční roztok Piritramidum INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DIPIDOLOR, 7,5 mg/ml, injekční roztok Piritramidum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat. - Ponechte si příbalovou

Více

RETIGO RINSING AGENT

RETIGO RINSING AGENT Strana 1 z 6 stran 1. Identifikace přípravku a výrobce nebo dovozce: 1.1. Identifikace přípravku: Obchodní název přípravku: RETIGO rinsing agent Použití: Přípravek určený pro myčky skla. 1.2. Identifikace

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Procto-Glyvenol 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Čípky:Tribenosidum

Více

Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí

Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Bojové otravné látky. Lenka Honetschlägerová. https://shashankjoshi.wordpress.com/2012/07/24/are-chemical-weapons-effective/ <6.11.

Bojové otravné látky. Lenka Honetschlägerová. https://shashankjoshi.wordpress.com/2012/07/24/are-chemical-weapons-effective/ <6.11. Bojové otravné látky Lenka Honetschlägerová https://shashankjoshi.wordpress.com/2012/07/24/are-chemical-weapons-effective/ Chemické zbraně (CHZ) Patří společně s biologickými a nukleárními

Více

Úmrtí udušením. Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá

Úmrtí udušením. Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá Úmrtí udušením Autor: Klára Marecová, Školitel: MUDr. Kateřina Hrubá Dušení neboli sufokace je stav, k němuž dochází z nedostatku kyslíku nebo nahromaděním oxidu uhličitého v krvi. Rozlišují se 2 formy

Více

A) psychická závislost - dlouhodobá

A) psychická závislost - dlouhodobá David Vanda více významů: konzervovaný produkt z rostlin nebo živočichů látka, která mění jednu nebo více životních funkcí v těle látka, která vyvolává u člověka závislost A) psychická závislost - dlouhodobá

Více

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml NeuroBloc botulinový toxin typu B injekční roztok, 5 000 U/ml Důležité bezpečnostní informace určené lékařům Účelem této příručky je poskytnout lékařům, kteří jsou oprávněni předepisovat a aplikovat přípravek

Více

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí

Název školy: Číslo a název sady: klíčové aktivity: Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti:

Předmět: Biologie Školní rok: 2011/12 Třída: 1.L. Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012. Referát na téma: bolest. Definice bolesti: Jméno: Jan Grygar Datum:10.1.2012 Referát na téma: bolest Definice bolesti: Bolest je definována jako nepříjemná vjemová a emocionální zkušenost související se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně,

Více

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Účinky návykových látek Anotace Pracovní list týkající se problematiky drog a drogové závislosti. Úkoly

Více

Drogy. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 5. 2013. Ročník: devátý

Drogy. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 13. 5. 2013. Ročník: devátý Drogy Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 13. 5. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí s dělením návykových

Více

Psychoaktivní látky. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoaktivní látky. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoaktivní látky MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 7 Název materiálu: Psychoaktivní

Více

PROGRAMY ZODPOVĚDNÉ SPRÁVY PRODUKTŮ ISOPA. Walk the Talk RŮZNÉ CHEMICKÉ LÁTKY

PROGRAMY ZODPOVĚDNÉ SPRÁVY PRODUKTŮ ISOPA. Walk the Talk RŮZNÉ CHEMICKÉ LÁTKY PROGRAMY ZODPOVĚDNÉ SPRÁVY PRODUKTŮ ISOPA Walk the Talk RŮZNÉ CHEMICKÉ LÁTKY Seznámení s bezpečnostními listy vašeho dodavatele, případně s jejich elektronickou verzí, je vaší POVINNOSTÍ, protože obsahují

Více

PROGRAMY ZODPOVĚDNÉ SPRÁVY PRODUKTŮ ISOPA. Walk the Talk RŮZNÉ CHEMICKÉ LÁTKY

PROGRAMY ZODPOVĚDNÉ SPRÁVY PRODUKTŮ ISOPA. Walk the Talk RŮZNÉ CHEMICKÉ LÁTKY PROGRAMY ZODPOVĚDNÉ SPRÁVY PRODUKTŮ ISOPA Walk the Talk RŮZNÉ CHEMICKÉ LÁTKY Seznámení s bezpečnostními listy vašeho dodavatele, případně s jejich elektronickou verzí, je vaší POVINNOSTÍ, protože obsahují

Více

IZS a chemický terorismus

IZS a chemický terorismus IZS a chemický terorismus Jiří Kassa Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové TERORISTICKÝ ÚTOK NA WTC New York 11.září 2001 1 TERORISTICKÝ ÚTOK V TOKIJSKÉM METRU 1994 - Matsumoto

Více

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková

Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba. MUDr. Zdeňka Vyhnánková Poruchy spojené s menstruačním cyklem a jejich léčba MUDr. Zdeňka Vyhnánková Hormonální změny během menstruačního cyklu do ovulace stoupá hladina estrogenů 10x, hladina progesteronu je nulová v druhé polovině

Více

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava

KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY. kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava KONTROLNÍ A ŘÍDÍCÍ SOUSTAVY kontrolu a řízení organismu zajišťují 2 soustavy: o nervová soustava o hormonální soustava NERVOVÁ SOUSTAVA základní stavební jednotkou je. neuron Funkce.. řídí a koordinuje

Více

Mimořádná situace a událost

Mimořádná situace a událost Mimořádná situace a událost Mimořádná situace stav, kdy náhle dochází k nahromadění, úbytku či uvolnění určitých hmot, energie či sil, které působí škodlivě a ničivě na obyvatelstvo, jeho majetek, životní

Více

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Historie Starý zákon- popis mánie a deprese- Král

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury NL/W/0004/pdWS/002 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA ZMĚNA V SmPC

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls192364/2010

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls192364/2010 Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls192364/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU HEMINEVRIN 300 mg SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: clomethiazolum

Více

Senzorická fyziologie

Senzorická fyziologie Senzorická fyziologie Čití - proces přenosu informace o aktuálním stavu vnitřního prostředí a zevního okolí do formy signálů v CNS Vnímání (percepce) - subjektivní vědomá interpretace těchto signálů na

Více

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha

Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie. Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikace Diagnostika Dif.dg Terapie Jolana Marková Neurologická klinika IPVZ-FTN Praha Bolesti hlavy Klasifikační systém ( IHS) Primární bolesti hlavy skupina 1-4 Sk Sekundármí bolesti

Více

Příloha C. (změna v národně registrovaných léčivých přípravcích)

Příloha C. (změna v národně registrovaných léčivých přípravcích) Příloha C (změna v národně registrovaných léčivých přípravcích) PŘÍLOHA I VĚDECKÉ ZÁVĚRY A ZDŮVODNĚNÍ DOPORUČUJÍCÍ ZMĚNU PODMÍNEK ROZHODNUTÍ O REGISTRACI(ÍCH) Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Smysly člověka autor: Mgr. Lenka Jančíková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu:

Více

Projev sportovní formy:

Projev sportovní formy: TRÉNOVANOST Trénovanost je komplexní úroveň připravenosti sportovce daná aktuální mírou přizpůsobení sportovce na požadavky konkrétní sportovní činnosti. Komplexnost připravenosti je dána dílčími úrovněmi

Více

Poškození chladem z materiálů MUDr. Jany Kubalové upravili: Mgr. Zdeňka Kubíková, Ph.D. MUDr. et Bc. Barbora Zuchová Mgr. Milan Mojžíš a kol.

Poškození chladem z materiálů MUDr. Jany Kubalové upravili: Mgr. Zdeňka Kubíková, Ph.D. MUDr. et Bc. Barbora Zuchová Mgr. Milan Mojžíš a kol. PRVNÍ POMOC Poškození chladem z materiálů MUDr. Jany Kubalové upravili: Mgr. Zdeňka Kubíková, Ph.D. MUDr. et Bc. Barbora Zuchová Mgr. Milan Mojžíš a kol. Poškození Lokální omrzliny Celkové podchlazení

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o.

Bezpečnostně právní akademie Brno. Vzdělávací oblast: První pomoc 1 Název školy: Bezpečnostně právní akademie Brno. s.r.o. Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Šok. Protišoková opatření Označení materiálu:

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz PORUCHY VĚDOMÍ

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz PORUCHY VĚDOMÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz PORUCHY VĚDOMÍ Škola Autor SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová Název Téma VY_32_INOVACE_07_B_06_ZDR

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM14760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13660NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Akutní intoxikace léky. Jiří Valenta, Daniela Pelclová

Akutní intoxikace léky. Jiří Valenta, Daniela Pelclová Akutní intoxikace léky Jiří Valenta, Daniela Pelclová Opiáty I. Definice: Silná analgetika na bázi morfinu (morfinomimetika, opioidy), zneužívané drogy. Preparáty: Morfin, pethidin (Dolsin), piritramid

Více

KA02 INKLUZE VE VZDĚLÁNÍ

KA02 INKLUZE VE VZDĚLÁNÍ KA02 INKLUZE VE VZDĚLÁNÍ STUDIUM K VÝKONU SPECIALIZOVANÝCH ČINNOSTÍ PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ SOCIÁLNĚ NEŽÁDOUCÍ JEVY ZÁVISLOSTI, NETOLISMUS, GAMBLING PaedDr. Jiří Knoll 1 poznámka I. DROGOVÁ

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp. zn. sukls111315/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Protradon 100 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje tramadoli hydrochloridum 100 mg. Úplný seznam

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání. PhDr. Jiří Frýbert

Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání. PhDr. Jiří Frýbert Fentanylové náplasti a jejich injekční zneužívání PhDr. Jiří Frýbert Situace - konec roku 2010 stížnosti na heroin - přechod na pervitin či náhrada jinými opioidy - od konce roku 2010 přechod na Vendal

Více

Systém psychologických věd

Systém psychologických věd Systém psychologických věd Psychologické vědy = vědy o duševním životě, duševnu, které specifickým způsobem odráží skutečnost ve formě počitků, vjemů, představ, paměti, myšlení, citů atp. DUŠEVNO (psychika)

Více

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Nebezpečí fyzického vyčerpání Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Hranice fyzického vyčerpání je stanovená schopností využívat kyslík přiváděný do organismu dýcháním, pro přeměnu svalových tuků na energii

Více

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii Středoevropská klíšťová meningoencefalitida klinický obraz MUDr. Dita Smíšková, PhD Doc.MUDr.Vilma Marešová, CSc. MEK patogeneze po přisátí klíštěte virus prokazován nejprve v Langerhansových h buňkách

Více

Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze

Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze Inhalační analgezie v porodnictví Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze V roce 2011 přišel v České republice na trh medicinální plyn složený

Více

Zdravotnická problematika používání prostředků individuální ochrany

Zdravotnická problematika používání prostředků individuální ochrany Zdravotnická problematika používání prostředků individuální ochrany prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. prof. RNDr. Rudolf Štětina, CSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové

Více

Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči

Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči CZ.1.07/2.4.00/17.0059 Intoxikace Anesteziologie, urgentní a

Více

Toxikologická vyšetření - požadavky a možnosti. Válka I., Zedníková K. Ústav soudního lékařství FN Olomouc

Toxikologická vyšetření - požadavky a možnosti. Válka I., Zedníková K. Ústav soudního lékařství FN Olomouc Toxikologická vyšetření - požadavky a možnosti Válka I., Zedníková K. Ústav soudního lékařství FN Olomouc Toxikologická vyšetření Rezort MZ (klinická toxikologie) Rezort MV a MSp (forenzní toxikologie)

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Strana: 1 ze 6 DESIDENT CAVICIDE

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení ES č. 1907/2006) Strana: 1 ze 6 DESIDENT CAVICIDE Strana: 1 ze 6 1. Identifikace přípravku a výrobce 1.1 Obchodní název přípravku:desident CaviCide 1.2 Použití přípravku: Dezinfekční/dekontaminační čisticí prostředek pro zdravotnické prostředky, přístroje

Více

Kyanovodík. Základní charakteristika. kyselina kyanovodíková, formonitril. další názvy číslo CAS 74-90-8 chemický vzorec

Kyanovodík. Základní charakteristika. kyselina kyanovodíková, formonitril. další názvy číslo CAS 74-90-8 chemický vzorec Kyanovodík další názvy číslo CAS 74-90-8 chemický vzorec kyselina kyanovodíková, formonitril HCN ohlašovací práh pro emise a přenosy do ovzduší (kg/rok) 200 do vody (kg/rok) - do půdy (kg/rok) - ohlašovací

Více

sp.zn. sukls294169/2016

sp.zn. sukls294169/2016 sp.zn. sukls294169/2016 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Arufil 20 mg/ml oční kapky, roztok 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml roztoku obsahuje povidonum K30 20 mg (= 24 kapek).

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

Nebezpečí podchlazení a omrznutí. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí podchlazení a omrznutí. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Nebezpečí podchlazení a omrznutí Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Účinek chladu se může na člověku projevit: - celkově, - místně. Podchlazení - nastává, poklesne-li tělesná teplota pod 35 C, - při poklesu

Více

Elektrolyt chloridu litného 1 mol/l v etanolu (9830)

Elektrolyt chloridu litného 1 mol/l v etanolu (9830) Bezpečnostní list Elektrolyt chloridu litného 1 mol/l v etanolu (9830) 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce nebo dovozce Použití látky nebo přípravku / příprava Chemická charakteristika Elektrolyt

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Bricanyl 0,5 mg/ml injekční roztok terbutalini sulfas

Příbalová informace: informace pro uživatele. Bricanyl 0,5 mg/ml injekční roztok terbutalini sulfas Příbalová informace: informace pro uživatele Bricanyl 0,5 mg/ml injekční roztok terbutalini sulfas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje

Více

První pomoc při dalších postiženích.

První pomoc při dalších postiženích. při dalších postiženích. (zpět) Mdloba postiženého uložit do polohy vleže, popř. autotransfúzní polohy a uvolnit oděv.zajistit průchodnost dýchacích cest, dostatek čerstvého vzduchu a lze přiložit studený

Více

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0

Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 Otázka: Prvky V. A skupiny Předmět: Chemie Přidal(a): kevina.h Prvek Značka Z - protonové číslo Elektronegativita Dusík N 7 3,0 Fosfor P 15 2,2 Arsen As 33 2,1 Antimon Sb 51 2,0 Bismut Bi 83 2,0 valenční

Více