KRIZE A SPOLEČNOST, KRIZE A MÉDIA CO S TÍM? doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KRIZE A SPOLEČNOST, KRIZE A MÉDIA CO S TÍM? doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc."

Transkript

1 KRIZE A SPOLEČNOST, KRIZE A MÉDIA CO S TÍM? doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1.

2 JEDINOU JISTOTOU SOUČASNÉ DOBY JE NEJISTOTA Zejména fenomén globalizace vede na jedné straně ke zvýšení pocitu chaosu okolního světa, nejistoty ze směrů vývoje v bezprostředním regionu, republice, Evropě a světě, na druhé straně pud sebezáchovy nebo principy podnikatelské strategie orientují aktivní společenské subjekty ke smělým úvahám o budoucnosti, jeţ jsou podpořeny maximální znalostí aktuálního stavu a predikcí moţných vývojových trendů. 2.

3 PROTIKLADNÉ TENDENCE 1. GLOBALIZACE, UNIFORMITA MÓDY, SPOTŘEBY, VKUSU, POTŘEB=VÝSLEDEK REKLAMNÍHO PŮSOBENÍ 2. INDIVIDUALIZACE SNAHA O ODLIŠNOST V OBLÉKÁNÍ, NONKONFORMNÍM SKUPINOVÉM CHOVÁNÍ, INDIVIDÁLNÍ TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU 3.

4 KONKURENČNÍ SOUPEŘENÍ DALŠÍ RYS DOBY Reklama jako nejefektivnější nástroj cílené přesvědčovací komunikace Přechod reklamy z komerčního světa na nástroj sociálního marketingu Klasický komunikační mix a role jeho jednotlivých nástrojů Nové faktory krizové situace hledání nových nástrojů 4.

5 TŘI VÝRAZNÉ DIFERENCIAČNÍ PROCESY 1. Stále dokonalejší forma komunikátu barvy, papíry, dostupnost informačních zdrojů, vkládání vzorků do printových médií, inzeráty s vůní, kupony, vznik full servisových agentur jako nástroje IMK apod. 2. Jednolité tělo reklamy se dělí na 5 samostatných komunikačních kategorií nástrojů komunikačního mixu: Reklama PR Podpora prodeje Direkt marketing Osobní prodej 5.

6 3. Vznik sociální reklamy a její uţití v mnoha oblastech společenského ţivota. Proč? Otázka efektivnosti! 6.

7 JSME SVĚDKY MEDIÁLNÍHO DRAMATU Mění se struktura uţití informační zdrojů s razantním nástupem a téměř kaţdodenním uţíváním internetu jako: informačního zdroje, knihovny, telefonu, dálkové televize, objednávkové kanceláře, pošty apod. Klasická masová média ztrácejí svou sílu úměrně tomu, nakolik se sniţuje angaţovanost velkých inzerentů v jejich obsahu. Spotřebitelská veřejnost získává stále větší moc, je lépe organizovaná v různých asociacích, sdruţeních apod., které hájí její zájmy. Do popředí stále více vystupuje poţadavek transparentnosti komerční komunikace s důrazem na její etický rozměr. Zcela zásadní roli v této oblasti hraje útlum výkonnosti ekonomiky, z nějţ se odvíjejí všechny další změny. 7.

8 Letošní lednové prognózy odhadují pokles investic do celku marketingových komunikací o nejméně 10%. Přitom ještě v říjnu 2008 to bylo -0,8%, které se poměrně rychle vyšplhaly aţ na -6,2 v prosincové předpovědi ZenithOptimedia, aby ještě v témţe loňském prosinci Barclays Capital předpověděl propad o -10,0%. 8.

9 Ještě dramatičtější propady se očekávají v masových médiích: důvodů je zde několik, především stálé posilování pozice internetu jako hlavního informačního zdroje, fragmentace cílových skupin, ba dokonce jak uvádějí analytici zásadní posun moci od marketéra ke spotřebitelům. 9.

10 Noviny v USA Pokles příjmů z inzerce - 15,5% - 13,7% - 5,8% Interval odhadů v % 11,0-18,2 10,6-17,0 3,4-8,0 Přitom příjmy z novinové inzerce v USA klesly ve třetím čtvrtletí 2008 o 18,1% ve srovnání s rokem předchozím na 8,94 miliardy USD. Také příjmy z internetových listů klesly o 3% na 749,8 milionů USD, i když v letech reklamní příjmy rostly dvouciferným tempem. 10.

11 Obdobně na tom bude televize, jejíž reklamní příjmy se sníží v roce 2009 podle prognóz z prosince 2008 o 13%. Rozhlas očekává pokles o 5% až 8%. Z masových médií si zachová vlastní dynamiku byť v podstatně niţším tempu - pouze internet. Citovaný emarketer odhaduje, ţe v roce 2008 poklesly výdaje do online reklamy o 11,3%, aby v roce 2009 rostly o 8,9%. 11.

12 Pokud bychom sledovali celosvětové reklamní výdaje, pak v roce 2009 klesnou ve srovnání s předchozím rokem o 6,9% na 453 miliard dolarů cca 9 bilionů korun Nejvýraznější pokles prognóza dislokuje do střední a východní Evropy, výdaje se sníţí zřejmě aţ o 13,9%. Výdaje na televizní reklamu ve světě klesnou o 5,5%, výdaje na printovou reklamu celosvětově o 12%. 12.

13 NÁKLADY NA INTERNETOVOU REKLAMU V USA v milionech USD ,600 25,700 28,500 32,000 37,000 42,000 Rozdíl = 18,4 miliard USD, za 5 let nárůst o 178% 13.

14 SITUACE NA DOMÁCÍM TRHU Je pochopitelné, ţe krizové projevy nemohly minout ani střední Evropu, Českou i Slovenskou republiku. Celkové náklady na masmediální reklamu ( televize, tisk, venkovní reklama, rádio, internet, kino) v roce 2008 v ČR dosáhly podle údajů agentury OMD 28,71 miliard korun Celkové náklady na integrovanou MK v ČR 55 miliard Kč 14.

15 Stále platí, ţe nejvýznamnější investice reklamní povahy směřují do televize, návazně do printové reklamy na třetí příčce se trvale umístila internetová reklama její dynamika je obdivuhodná: meziroční nárůst dosahuje a má i nadále dosahovat až 20-25%. V únoru se v ČR prodalo denně v průměru 1,4 milionů výtisků deníků, což je meziročně o 10,5% méně 15.

16 Všechna tato data ukazují podle mého soudu jasný trend. Výrazně niţší bude v nejbliţším období dynamika nákladů na reklamu do masových médií. Zadavatelé budou ještě intenzivněji neţ dosud hledat nové komunikační formy, 16.

17 Pocit nasycenosti reklamními obsahy v komerčních českých televizích je velmi intenzivní; za příliš mnoho reklamy považuje reklamní vysílání 83% respondentů na stanici NOVA, 77% respondentů na stanici PRIMA, 46% v ČT, 41% respondentů tak soudí o reklamě na ostatních televizích, 39% respondentů vnímá příliš mnoho reklamy v časopisech, 38% na plakátech a billboardech, 30% v rozhlase a 29% v novinách. Detailně FACTUM INVENIO 2009 VIZ ARBO MÉDIA - TRENDY 17.

18 Ochutnávky, prezentace na místě proděje TV obrazovka na místě prodeje Ostatní komunikace na místě prodeje Písemné pozvánky do spotřeb.soutěží SMS a MMS v mobilech Na lavičkách V dopravních prostředcích Na stěnách záchodků a umýváren KRIZE A SPOLEČNOST, KRIZE A MÉDIA - CO S TÍM? MOŽNOSTI DALŠÍ REKLAMY 40% 30% 20% 10% 0% 34% 13% 12% 9% 7% 6% 6% 6% 18.

19 CO DĚLAT? HLEDAT NOVÉ FORMY A PROSTŘEDKY Mohli bychom jmenovat facebook a různé aktivizační strategie. Roste role celebrit a značek, skoro by se dalo říci, že vzniká systém vzájemně se podporujících prvků. Přes všechny krizové projevy a určitý útlum v sektoru luxusního zboží, mimo tento rámec, ale značky a jejich doporučovatelé stále prokazují svou efektivitu. NOC REKLAMOŽROUTŮ CELEBRITY Praha Slovanský dům 19,00 / Brno Velký Špalíček 19.

20 20.

21 Otec NOCI REKLAMOŢROUTŮ Jean Marie Boursicot Filmotéka největší na světě Více neţ spotů Roční přírůstek spotů Inspirativní podívaná, interkulturalita 21.

22 Více neţ 500 spotů z celého světa, hlavní téma celebrity v reklamě. Např. automobilové reklamy Reklama o americkém snu Reklamy z francouzských kolonií Reklamní spoty s tématikou japonských potravin. Vstupné 499 Kč Studentské 199 Kč VIP s občerstvením 899 Kč Více: 22.

23 Vize George Orwella o Velkém Bratrovi. Segmentace trhu. Pomocí GPS jsou v USA sledovány pohyby majitelů mobilních telefonů, zasílány SMS info o nabídkách 23.

24 Finanční skupina PPF připravuje novou formu zpravodajství pomocí webu a lokálních placených týdeníků s názvem Naše adresa. Jejich předností bude zásadní lokální orientace, která se také bude odráţet na webech. PPF hodlá do tvorby periodik angaţovat místní občany, především seniory, maminky na mateřské, členy místních spolků. Podstatným zdrojem příjmů pak bude levná lokální inzerce, s moţností přesného zásahu adekvátních cílových skupin 24.

25 Bezplatný deník E15, připravuje se vydávat také bezplatně titul SEDMIČKA, coţ bude regionálně společenský týdeník o rozsahu 48 stran, 27 regionálních variant ve 40 městech ČR, s nákladem výtisků týdně, připravovaný 120 redaktory. Podstatou bude opět lokální zpravodajství, týdenní TV program, lifestylová témata pro celou rodinu. Distribuce prostřednictvím 1500 stojanů a do sítě vybraných domácností. Cílová skupina je definována lety 25.

26 SONY: Faktem je, ţe účinnost tradiční komunikace přes televizi, billboardy a tištěnou inzerci, dramaticky klesá, protoţe zákazník je hlavně díky internetu výrazně lépe informován. Musíme tak nalézt jiné cesty. Svou aktivitu jsme přesměrovali hlavně do spolupráce s obchodníky. Investice například do velkých nákupních řetězců jdou v poslední době hlavně na úkor klasické inzerce, protoţe právě tam si zákazník výrobek vybere. 26.

27 Zdá se, ţe reklama dosáhla svých hranic masmediální efektivnosti, ba dokonce je leckdy vnímána jako obtěţující součást, obtěţující ţánr masových médií. Zadavatelé hledají cesty, jak překonat neosobní tón sdělení, jeţ je zprostředkováno masovým multiplikátorem, zkoumají nejrůznější formy kontaktních forem komunikace. 27.

28 Virální marketing Fernet 9000 Guerilla marketing Eventy E-marketing Product placement Soutěţe POP komunikace největší potenciál spotřebitelů Senzorický marketing 28.

29 Jaký by měl být marketingový komunikátor? 1. Je nezbytné mít hluboké znalosti v oboru, ale i znalosti specifického charakteru: aktuální a dostatečně široké. 2. Je třeba mít dostatečně zkušenosti a tvořivě je uplatňovat. 3. Být vlastníkem správných kognitivních procesů tedy např. intuice, schopnosti rozhodovat se na základě neúplných informací. K tomu přispívá představivost, inteligence a další vlastnosti, které ústí v kreativní řešení nových úkolů 4. Soubor osobních vlastností a postojů je třeba být odpovědným, mít sebedůvěru a být sebekritickým. 29.

30 5. Konečně je nezbytné být schopen pracovat týmově být schopen spolupráce a navazování dobrých osobních vztahů. Důleţitá je schopnost získat spolupracovníky a prosadit myšlenky 30.

31 NOVÉ PŘÍSTUPY K MARKETINGOVÉ KOMUNIKACI Rozhovor Eda Kauba Článek - Čichovský 31.

32 Dušan Pavlů Vám děkuje za pozornost 32.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace. Reklama - ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. PhDr. Ladislav Lašek Ing. Petr Indra Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU, KTERÝ MEZI ŠÉFY MARKETINGU VÝZNAMNÝCH ČESKÝCH FIREM REALIZOVALA KOMUNIKAČNÍ SKUPINA MATHER

VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU, KTERÝ MEZI ŠÉFY MARKETINGU VÝZNAMNÝCH ČESKÝCH FIREM REALIZOVALA KOMUNIKAČNÍ SKUPINA MATHER TRENDY VYUŢÍVÁNÍ REKLAMNÍCH MÉDIÍ červenec 2007 STUDIE VYHODNOCENÍ PRŮZKUMU, KTERÝ MEZI ŠÉFY MARKETINGU VÝZNAMNÝCH ČESKÝCH FIREM REALIZOVALA KOMUNIKAČNÍ SKUPINA MATHER Studie: Trendy využívání reklamních

Více

METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ. B_Smak

METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ. B_Smak Ročník/semestr METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ B_Smak Zápočet doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. Cílem prvního tématického celku je definovat základní historické vývojové

Více

PRAHA, 02/03/2011 Internetová reklama hlásí 7,7 mld. korun za loňský rok

PRAHA, 02/03/2011 Internetová reklama hlásí 7,7 mld. korun za loňský rok Tisková zpráva PRAHA, 02/03/2011 Internetová reklama hlásí 7,7 mld. korun za loňský rok Internet za rok 2010 inkasoval celkem 7,7 miliard korun od domácích zadavatelů reklamy. Pro rok 2011 pak provozovatelé

Více

Praha z pohledu reklamy 21. století. doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS

Praha z pohledu reklamy 21. století. doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS Praha z pohledu reklamy 21. století doc. PhDr. Jitka Vysekalová, prezidentka ČMS Reklama 21. století Reklama působí na současného člověka nejen v roli zákazníka Český zákazník je na počátku 21. století

Více

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. CLOW, K.E., BAACK, D.: REKLAMA, PROPAGACE A MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE BRNO: COMPUTER

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1 Reklama 1 - LS 2010 Bakalářské studium Garant předmětu: doc. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. doc. PhDr. D. Pavlů, CSc. JUDr. P.Majerik Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 2/4 Rozsah studijního

Více

VÝVOJ V LETECH

VÝVOJ V LETECH doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 NÁKLADY NA PROPAGACI V LETECH 1945-1990 1975 1,5 MILIARDY Kčs Z TOHO PŘES 600 MILIONŮ NA VELETRHY A VÝSTAVY

Více

I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S. Mediální svět v číslech

I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S. Mediální svět v číslech I N S I G H T S I D E A S R E S U L T S Mediální svět v číslech p. Zopakování již známého, ale často zapomínaného Ekonomika se vyvíjí příznivě, roste, ovšem ne v Evropě Fiskální úsporná politika se přenáší

Více

Tabulka č. 1: Podíl jednotlivých forem internetové reklamy v roce 2011 a odhad pro rok 2012

Tabulka č. 1: Podíl jednotlivých forem internetové reklamy v roce 2011 a odhad pro rok 2012 Tisková zpráva PRAHA, 1/3/2012 Internetová reklama nadále poroste i v roce 2012 Investice do internetové reklamy v loňském roce opět rostly, nejoblíbenějšími formami zůstávají plošná (display) a výkonnostní

Více

PRAHA, 20/2/2013 V internetové reklamě je přes 11 miliard korun a její objem dále roste

PRAHA, 20/2/2013 V internetové reklamě je přes 11 miliard korun a její objem dále roste Tisková zpráva PRAHA, 20/2/2013 V internetové reklamě je přes 11 miliard korun a její objem dále roste Výdaje do internetové reklamy přesáhly v loňském roce 11 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2011 jde

Více

Marketingový výzkum 11. Výzkum pro potřeby marketingové komunikace

Marketingový výzkum 11. Výzkum pro potřeby marketingové komunikace Marketingový výzkum 11 Výzkum pro potřeby marketingové komunikace Struktura přednášky Proč realizovat výzkum marketingové komunikace? Příprava výzkumu Přehled typů a metod výzkumu Podstata některých metod

Více

ČVUT FEL K 316. Marketing KOMUNIKAČNÍ POLITIKA. Tomek - Vávrová

ČVUT FEL K 316. Marketing KOMUNIKAČNÍ POLITIKA. Tomek - Vávrová KOMUNIKAČNÍ POLITIKA @ Prvky komunikačního procesu Odesílatel Kódování ZPRÁVA Dekódování Příjemce Médium ŠUM Zpětná vazba Odpověď 2 Prvky komunikačního procesu KDO? (podnik, komunikátor) CO? (poselství)

Více

ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2012

ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2012 ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2012 Tisková informace obsahuje část výsledků z pravidelného výzkumu Postoje české veřejnosti k reklamě. Výzkum navazuje na výsledky šetření, které od roku 1993 prováděla agentura

Více

Transformace médií. Roman Latuske

Transformace médií. Roman Latuske Transformace médií Roman Latuske Leden 2017 1 Agenda Trendy mediálního trhu Svět Česko Transformace mediálního domu Vývoj skupiny Economia Produktová strategie 3 Trendy mediálního trhu e-knihy drží až

Více

Vývoj lékárenských aliancí v České republice Čím se odlišují a jak zajišťují efektivitu marketingových investic výrobců v místě prodeje?

Vývoj lékárenských aliancí v České republice Čím se odlišují a jak zajišťují efektivitu marketingových investic výrobců v místě prodeje? Vývoj lékárenských aliancí v České republice Čím se odlišují a jak zajišťují efektivitu marketingových investic výrobců v místě prodeje? Ing. Lubomír Calta výkonný ředitel, Magistra, a.s. XX. OTC Konference

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

Politická reklama. pol 510 7/4/16. Miloš Gregor.

Politická reklama. pol 510 7/4/16. Miloš Gregor. Politická reklama pol 510 7/4/16 Miloš Gregor obsah hodiny definice (velmi) stručná historie cíle politické reklamy druhy a typy reklamy tvorba a analýza politické reklamy předvolební spoty českých stran

Více

Print a internet: konkurence nebo synergie? , seminář Unie vydavatelů, Florentinum, Hospodářská komora

Print a internet: konkurence nebo synergie? , seminář Unie vydavatelů, Florentinum, Hospodářská komora Print a internet: konkurence nebo synergie? 7. 8. 2018, seminář Unie vydavatelů, Florentinum, Hospodářská komora 1 Trendy vývoje internetového trhu v ČR 2 VÝVOJ VELIKOSTI INTERNETOVÉ POPULACE ČR 10+ 9

Více

Dilo vyžaduje ochranu dle autorského zákona.

Dilo vyžaduje ochranu dle autorského zákona. 02 Metodika a pracovní listy s úkoly pro žáky pro zpracování cvičné marketingové nabídky produktů malého hospodářského dvora v předmětu Marketing pro obor Ekonomika a podnikání Dilo vyžaduje ochranu dle

Více

Některé pozoruhodné tendence ve vývoji kultury

Některé pozoruhodné tendence ve vývoji kultury Některé pozoruhodné tendence ve vývoji kultury PhDr. Ing. Jaroslav Novák, CSc. Centrum informací a statistik kultury A) OBECNÝ POHLED Časové řady statistických dat odhalují nově vznikající změny a tendence

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

ÚROVEŇ REKLAMNÍCH STUDIE A MARKETINGOVÝCH SLUŢEB V ČESKÉ REPUBLICE 2005. Studie: Úroveň reklamních a marketingových služeb v ČR 2005 1/6

ÚROVEŇ REKLAMNÍCH STUDIE A MARKETINGOVÝCH SLUŢEB V ČESKÉ REPUBLICE 2005. Studie: Úroveň reklamních a marketingových služeb v ČR 2005 1/6 ÚROVEŇ REKLAMNÍCH A MARKETINGOVÝCH SLUŢEB V ČESKÉ REPUBLICE 2005 STUDIE Studie: Úroveň reklamních a marketingových služeb v ČR 2005 1/6 REKLAMNÍ A MARKETINGOVÝ TRH V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE 2005 Sektor

Více

Inovace a souvislosti

Inovace a souvislosti Inovace a souvislosti DAB Michal Čupa CEO DC Tower, 13. 5. 2014 Osnova Mýty vs. Fakta Telekomunikační politika EU Fenomén Digitalizace => DVB-T, DVB-T2 DAB Závěr Mýty vs. Fakta Mýty vs. Fakta Mýtus: Význam

Více

Jak prezentovat tisková média v době krize. Ondřej Novák Ředitel oddělení výzkumu Universal McCann

Jak prezentovat tisková média v době krize. Ondřej Novák Ředitel oddělení výzkumu Universal McCann Jak prezentovat tisková média v době krize Ondřej Novák Ředitel oddělení výzkumu Universal McCann Úvodem 1605 - Johann Carolus začal vydávat ve Štrasburku první tištěné noviny Relation aller fürnemmen

Více

Postoj české veřejnosti k reklamě

Postoj české veřejnosti k reklamě TISKOVÁ ZPRÁVA 26. února 2013 Postoj české veřejnosti k reklamě Češi nejlépe hodnotí reklamu v místě prodeje, 8% populace tvrdí, že si jí všimne a 31% podle ní nakupuje. Třetina zákazníků by dokonce uvítala

Více

Internetová reklama hlásí rekordní investice za loňský rok: více než 23 miliard korun

Internetová reklama hlásí rekordní investice za loňský rok: více než 23 miliard korun Tisková zpráva Internetová reklama hlásí rekordní investice za loňský rok: více než 23 miliard korun Praha 27. února 2018 Objem internetové inzerce dosáhl v loňském roce více než 23 miliard korun. Oproti

Více

MEC Multiscreen Study Výsledky mezinárodního výzkumu 23. 11. 2015

MEC Multiscreen Study Výsledky mezinárodního výzkumu 23. 11. 2015 MEC Multiscreen Study Výsledky mezinárodního výzkumu 23. 11. 2015 ZNAČKÁM SE NEDAŘÍ PLNĚ VYUŽÍVAT POTENCIÁL MULTISCREENINGU: MEC představuje výsledky regionálního průzkumu MEC Multiscreen Study Většina

Více

Je souborem marketingových nástrojů, které firma používá k ovlivnění poptávky po svém produktu (zboží nebo služby)

Je souborem marketingových nástrojů, které firma používá k ovlivnění poptávky po svém produktu (zboží nebo služby) Otázka: Marketingový mix Předmět: Marketing Přidal(a): Adéla22 MARKETINGOVÝ MIX Je souborem marketingových nástrojů, které firma používá k ovlivnění poptávky po svém produktu (zboží nebo služby) Produkt-

Více

Čtenáři měsíčníku Bankovnictví

Čtenáři měsíčníku Bankovnictví Čtenáři měsíčníku Bankovnictví - odborný časopis pro profesionální finance Měsíčník Bankovnictví je zaměřen na vyšší a top management odpovědný za řízení a tržní úspěch finančních společností, na pracovníky

Více

Televizní diváci Čtenáři deníků a jejich příloh Rozhlasoví posluchači Čtenáři deníků

Televizní diváci Čtenáři deníků a jejich příloh Rozhlasoví posluchači Čtenáři deníků NOVINY MAJÍ VYSOKOU ČTENOST NOVINY JSOU MASOVÝM MÉDIEM KOLIK OSOB DENNĚ SLEDUJE RŮZNÁ MÉDIA? Televizní diváci 6 206 000 Čtenáři deníků a jejich příloh 6 081 000 Rozhlasoví posluchači 5 757 000 Čtenáři

Více

Češi a reklama únor partneři: ppm factum research

Češi a reklama únor partneři: ppm factum research Češi a reklama 2013 únor 2013 partneři: ppm factum research Historie a metodika Ve spolupráci s Českou marketingovou společností (ČMS), POPAI Central Europe, Brno International Business School (BIBS) a

Více

Běh pro život 2012. Projekt, který má. srdce. Zapojte se do nejznámějšího rodinného charitativního běhu se společností TOP event s. r. o.

Běh pro život 2012. Projekt, který má. srdce. Zapojte se do nejznámějšího rodinného charitativního běhu se společností TOP event s. r. o. Běh pro život 2012 Projekt, který má srdce Zapojte se do nejznámějšího rodinného charitativního běhu se společností TOP event s. r. o. 5 ročník Úvod Běh pro život je projekt Nadačního fondu Tesco, který

Více

Co se děje s mediální reklamou v turbulentních časech?

Co se děje s mediální reklamou v turbulentních časech? Tomáš Bičík Mediaresearch, a.s. 29. listopadu 2011 Marketing Trend 2011 Co se děje s mediální reklamou v turbulentních časech? 2011 Tisk TV Internet Outdoor Rádio Indoor+ Instore Cinema 3 393 3 308 1 663

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Reklama v rozhodování firmy. Reklamní výdaje a jejich účinnost. Praktické rozhodování o reklamních výdajích. Volba optimální reklamní technologie. Reklama v různých tržních strukturách. Efekty reklamy

Více

Mediální struktura komunikace - farmacie

Mediální struktura komunikace - farmacie Mediální struktura komunikace - farmacie 2.10.2018 Ing. Petr Uchytil, MBA Efektivita médií mýty vs realita Vychází ze studie mezinárodního auditora Ebiquity Ebiquity pro Radiocentre (UK, 2018) identifikovala

Více

Náklady, čtenost, návštěvnost. Cílová skupina. Rozpočet

Náklady, čtenost, návštěvnost. Cílová skupina. Rozpočet Vydavatelský management 2 Rekapitulace Náklady, čtenost, návštěvnost Tisková a on-line inzerce Cílová skupina Distribuce a tisk Rozpočet Zadání seminární práce Velké vydavatelské domy v ČR http://www.ringier.cz/

Více

Čtenáři týdeníku Marketing & Media

Čtenáři týdeníku Marketing & Media Čtenáři týdeníku Marketing & Media Profil titulu REDAKČNÍ KONCEPT Aktuální zpravodajství, rychlé a kvalitní zprávy zasazené do kontextu. Fakta důležitá pro každodenní rozhodování a detailní orientaci v

Více

Prezentace výzkumných projektů SPIR

Prezentace výzkumných projektů SPIR 1 Prezentace výzkumných projektů SPIR - podrobná verze - Výsledky za leden 2012 + inzertní odhady 2011/2012 1. března 2012, Klub cestovatelů 2 1. Výsledky NetMonitor 2. Odhad inzertních výkonů 3. Výsledky

Více

10 argumentů pro noviny

10 argumentů pro noviny 10 argumentů pro noviny Frankfurt am Main - leden 2011 Noviny přinášejí důvěryhodné informace, vysokou čtenost a vysoké kvality reklamního zásahu. Tím se noviny stávají ideálním reklamním nosičem. - 1

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Word of Mouth. Mgr. Josef Piska

Word of Mouth. Mgr. Josef Piska Word of Mouth marketing Mgr. Josef Piska WoMm Klasická vs. netradiční reklama Neformální způsob podpory značky Nové vs. zavedené značky Umělý WoM Spontánní WoM Organický WoM Druhy WoMm Impulsy WoM Pobuřující

Více

Prezentace. časopisu roku 2005, 2006 a 2007 v kategorii B2B. Vydává Economia, a.s. největší vydavatelství ekonomického a odborného tisku v ČR

Prezentace. časopisu roku 2005, 2006 a 2007 v kategorii B2B. Vydává Economia, a.s. největší vydavatelství ekonomického a odborného tisku v ČR Prezentace časopisu roku 2005, 2006 a 2007 v kategorii B2B Vydává Economia, a.s. největší vydavatelství ekonomického a odborného tisku v ČR Profil titulu REDAKČNÍ KONCEPT Aktuální zpravodajství, data,

Více

MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ

MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ MARKETING ZUZANA KUPKOVÁ PROČ SE ZABÝVAT MARKETINGEM? Firmy musí hledat nové trhy a nového zákazníka Hledat nové přístupy k zákazníkovi tj. marketingové nové přístupy Neustále zdokonalovat marketingové

Více

Jak využít PPC reklamu v cestovním ruchu. Ondřej Krišica, Manažer obchodního týmu PPC konzultace

Jak využít PPC reklamu v cestovním ruchu. Ondřej Krišica, Manažer obchodního týmu PPC konzultace Jak využít PPC reklamu v cestovním ruchu Ondřej Krišica, Manažer obchodního týmu PPC konzultace Co se dozvíte? Co je PPC reklama Jak naplánovat úspěšnou PPC kampaň Jak investuje konkurence v CR Jak lidé

Více

Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Co máme za sebou (ceny a projekty)

Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Co máme za sebou (ceny a projekty) D L M Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Píšeme pro lidi v rozhodovacích pozicích s vlivem na společenské dění, politiku a ekonomiku. Oslovujeme čtenáře

Více

Jednička na trhu zpravodajských deníků

Jednička na trhu zpravodajských deníků Jednička na trhu zpravodajských deníků PŘEDSTAVENÍ POZICE NA TRHU PROFIL ČTENÁŘE 71 regionálních deníků pod jednou střechou 23 vkládaných týdeníků Regionální zaměření i celostátní možnosti V září roku

Více

Představení a ceník inzerce L M

Představení a ceník inzerce L M Představení a ceník inzerce D L M Jsme nezávislé vydavatelství cílící na čtenáře s vlivem, moderní byznys a instituce. Píšeme pro lidi v rozhodovacích pozicích s vlivem na společenské dění, politiku a

Více

Regionální potravina. Informace o výsledcích kampaně v letech

Regionální potravina. Informace o výsledcích kampaně v letech Regionální potravina Informace o výsledcích kampaně v letech 2012-2013 Struktura projektu 13 krajských soutěží Celostátní kampaň Cílové skupiny Primární ženy/hospodyně Sekundární široká veřejnost/spotřebitelé

Více

Jaký media typ generuje nejvyšší online aktivitu?

Jaký media typ generuje nejvyšší online aktivitu? 09:35 10:35 Jaký media typ generuje nejvyšší online aktivitu? HANA FRIEDLAENDEROVÁ, SENIOR RESEARCH AND INSIGHTS MANAGER, NIELSEN ADMOSPHERE EVA DOŠKOVÁ, MARKETING DIRECTOR, LIFTAGO Jak velkou online aktivitu

Více

28,6 miliard korun investovali zadavatelé do internetové reklamy v roce Více než polovina obchodů proběhla programaticky.

28,6 miliard korun investovali zadavatelé do internetové reklamy v roce Více než polovina obchodů proběhla programaticky. Tisková zpráva 28,6 miliard korun investovali zadavatelé do internetové reklamy v roce 2018. Více než polovina obchodů proběhla programaticky. Praha 6. března 2019 Objem internetové inzerce dosáhl v roce

Více

Media Bohemia. Představení Media Bohemia. Rádia 37 stanic 60 licencí. Vysílací infrastruktura. Nahrávací a dabingové studio.

Media Bohemia. Představení Media Bohemia. Rádia 37 stanic 60 licencí. Vysílací infrastruktura. Nahrávací a dabingové studio. KKTS Plzeň 2019 Představení Media Bohemia Rádia 37 stanic 60 licencí Vysílací infrastruktura Hitrádia, Blaník, Fajn radio, Rock Radio studia, vysílače, softwary Rádiová reklama Radiohouse+MMS Reklamní

Více

STORE KOMUNIKACE. doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ

STORE KOMUNIKACE. doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ KOMUNIKAČNÍ SPECIFIKA IN STORE KOMUNIKACE doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 NÁKLADY NA CELEK MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ ÚDOBÍ CELKEM NÁKLADY

Více

INTERNET V KOMPLEXNÍM MĚŘENÍ KONZUMACE MÉDIÍ 23. ŘÍJNA 2014

INTERNET V KOMPLEXNÍM MĚŘENÍ KONZUMACE MÉDIÍ 23. ŘÍJNA 2014 INTERNET V KOMPLEXNÍM MĚŘENÍ KONZUMACE MÉDIÍ 23. ŘÍJNA 2014 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9 tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz

Více

Marketing ve službách

Marketing ve službách Marketing ve službách 1. ročník Učební obor: Kuchař - číšník Propagace = komunikace, jejímž cílem je získat zákazníka a udržet dlouhodobě jeho zájem a pozornost informuje o výrobku nebo službě vytváří

Více

Helplist 52 potenciál a metriky pro 52 kanálů komunikačního mixu Jana Eckhardtová, Malá marketingová

Helplist 52 potenciál a metriky pro 52 kanálů komunikačního mixu Jana Eckhardtová, Malá marketingová / Kanály komunikačního mixu Inzerce v tisku (deníky, časopisy ) Televize Kino - Product placement (kombinace reklamy a PR) Potenciál (jak a kde zjistit potenciál komunikačního kanálu) Statistiky prodejnosti

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Reklama

Více

Jsme připraveni na digitalizaci

Jsme připraveni na digitalizaci Jsme připraveni na digitalizaci Vše je připraveno na vypínání. Všechny stanovené podmínky pro přechod na digitální televizní vysílání jsou splněny. 30. 4. 2009 se vypíná vysílač Praha Žižkov Podmínky dané

Více

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO ČTENÁŘI DENÍKŮ, LIDOVÉ NOVINY A METRO VÝZKUM SLEDOVANOSTI MÉDIÍ Národní výzkum sledovanosti médií v ČR společně zadávaný vydavateli deníků a časopisů sdruženými v Unii vydavatelů a Asociací komunikačních

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

REKLAMU. doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ

REKLAMU. doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ NÁZORY MAMINEK A DĚTÍ NA REKLAMU doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. 2005 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 VÝCHODISKA ÚVAHY 1. NAVZDORY VEŠKERÉ KRITIČNOSTI S REKLAMOU ŽÁCI

Více

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů.

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů. MarketingSalesMedia je první titul v České republice určený primárně pro zadavatele reklamy s řízenou distribucí, která pokrývá 5000 odběratelů na Českém trhu. Projekt MarketingSalesMedia dodává lidem

Více

Propagační kampaň na podporu značek BIO a ekologického zemědělství dne

Propagační kampaň na podporu značek BIO a ekologického zemědělství dne Propagační kampaň na podporu značek BIO a ekologického zemědělství dne 6. 8. 2019 6. 8. 2019 1 Zhodnocení kampaně 6. 8. 2019 2 Hlavní cíle komunikační kampaně Cílem bylo zvýšit znalost značek BIO (BIO

Více

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů.

Součástí projektu je webová stránka, která díky propojení s nejčtenějším zpravodajským týdeníkem v ČR Týdnem zaručuje zásah u klíčových zadavatelů. MarketingSalesMedia je první titul v České republice určený primárně pro zadavatele reklamy s řízenou distribucí, která pokrývá 5000 odběratelů na Českém trhu. Projekt MarketingSalesMedia dodává lidem

Více

ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2014 Stala se reklama součástí našeho života nebo nás manipuluje ke zbytečnému konzumu?

ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2014 Stala se reklama součástí našeho života nebo nás manipuluje ke zbytečnému konzumu? ČEŠI A REKLAMA V ROCE 2014 Stala se reklama součástí našeho života nebo nás manipuluje ke zbytečnému konzumu? Tisková informace obsahuje výsledky z pravidelného výzkumu Postoje české veřejnosti k reklamě.

Více

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO ČTENÁŘI DENÍKŮ, LIDOVÉ NOVINY A METRO VÝZKUM SLEDOVANOSTI MÉDIÍ Národní výzkum sledovanosti médií v ČR společně zadávaný vydavateli deníků a časopisů sdruženými v Unii vydavatelů a Asociací komunikačních

Více

Mediální informace. TV FORUM Nová Karolina. Nákupní a zábavní centrum FORUM Nová Karolina Ostrava

Mediální informace. TV FORUM Nová Karolina. Nákupní a zábavní centrum FORUM Nová Karolina Ostrava Mediální informace TV FORUM Nová Karolina Nákupní a zábavní centrum FORUM Nová Karolina Ostrava TV FORUM Nová Karolina Mediální informace Nákupní a zábavní centrum FORUM Nová Karolina Ostrava je nejvýraznější

Více

Mobilní telefon v roli komunikačního a reklamního prostředku

Mobilní telefon v roli komunikačního a reklamního prostředku Pracovní skupina pro mobilní reklamu Mobilní telefon v roli komunikačního a reklamního prostředku 6.4. 2009 Konference ISSS, Hradec Králové Michal Němec, T-Mobile Mobilní telefon je unikátní komunikační

Více

NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018

NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018 NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018 JAN PENKALA NÁKUPNÍ CHOVÁNÍ ČESKÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2018 2 METODOLOGIE Výzkumná metoda Online výzkum prostřednictvím IPSOS panelu Populace.cz Cílová

Více

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů

Reklama v časopisech. Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Reklama v časopisech Výzkum pro Sekci časopisů Unie vydavatelů Co a jak jsme zjišťovali? 3 Kvantitativní část Metodologie Kvantitativní šetření zaměřené na následující okruhy: Konzumace časopisů a vnímání

Více

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI

TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA OBOR PROVOZ A EKONOMIKA KATEDRA OBCHODU A FINANCÍ TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Hodnocení efektivnosti mediální reklamy na obchodní činnost podniku

Více

METODOLOGIE. Sběr dat proběhl prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agenturou STEM/MARK

METODOLOGIE. Sběr dat proběhl prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agenturou STEM/MARK Důvěra médiím METODOLOGIE Sběr dat proběhl prostřednictvím internetového dotazníku (CAWI) na internetovém panelu agenturou STEM/MARK Terénní sběr dat: 15.... Cílová skupina: internetová populace ČR, 15-5

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOU potravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 1/ 01/ 02/06 Autor Obor; předmět, ročník Tematická

Více

Integrovaná komunikace

Integrovaná komunikace Integrovaná komunikace Praha, 31.1.2013 Ondřej Vích CEE Regional Online Manager aegon.com Jak jsme dříve komunikovali se zákazníky Zákazník hledá informaci na firemním webu Informaci nenachází Telefonuje

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Souboj tradičního a nového marketingu Co nové marketingové trendy znamenají pro tradiční značky?

Souboj tradičního a nového marketingu Co nové marketingové trendy znamenají pro tradiční značky? Souboj tradičního a nového marketingu Co nové marketingové trendy znamenají pro tradiční značky? Marketing Trend 2011 Praha, 19.5. 2011 Martin Fousek, BOHEMIA SEKT, a.s. Jak je na tom značka Bohemia Sekt?

Více

Úvod do on-line marketingu

Úvod do on-line marketingu Úvod do on-line marketingu Lektor: Jiří Eder Obsah videosemináře co je on-line marketing možnosti,výhody a rizika on-line marketingu pozice on-line marketingu v marketingovém mixu stanovení cílů a měření

Více

Jednička na trhu zpravodajských deníků

Jednička na trhu zpravodajských deníků Jednička na trhu zpravodajských deníků PŘEDSTAVENÍ POZICE NA TRHU PROFIL ČTENÁŘE 72 regionálních deníků pod jednou střechou 23 vkládaných týdeníků Regionální zaměření i celostátní možnosti V září roku

Více

O autorech Poznámka k překladu Předmluva k českému vydání Úvod Vývoj trhů a dynamika konkurence...21

O autorech Poznámka k překladu Předmluva k českému vydání Úvod Vývoj trhů a dynamika konkurence...21 KOTLER Philips TRIAS DE BES Fernando INOVATIVNÍ MARKETING Jak kreativním myšlením vítězit u zákazníků Obsah O autorech...11 Poznámka k překladu...13 Předmluva k českému vydání...15 Úvod...17 1. Vývoj trhů

Více

Internetová reklama hlásí rekordní investice za loňský rok: téměř 20 miliard korun

Internetová reklama hlásí rekordní investice za loňský rok: téměř 20 miliard korun Tisková zpráva Internetová reklama hlásí rekordní investice za loňský rok: téměř 20 miliard korun Praha 8. března 2017 Objem internetové inzerce dosáhl v loňském roce téměř 20 miliard korun v ceníkových

Více

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO ČTENÁŘI DENÍKŮ, LIDOVÉ NOVINY A METRO VÝZKUM SLEDOVANOSTI MÉDIÍ Národní výzkum sledovanosti médií v ČR společně zadávaný vydavateli deníků a časopisů sdruženými v Unii vydavatelů a Asociací komunikačních

Více

Prezentace výzkumných projektů SPIR

Prezentace výzkumných projektů SPIR 1 Prezentace výzkumných projektů SPIR - zkrácená verze - Výsledky za leden 2011 + inzertní odhady 2010/2011 2. března 2011, Klub cestovatelů 2 1. Odhad inzertních výkonů 2. Výsledky AdMonitoring 3. Výsledky

Více

SLOVO AUTORA SEZNAM KAPITOL VYSVĚTLIVKY K PRVKŮM POUŽITÝM V UČEBNICI

SLOVO AUTORA SEZNAM KAPITOL VYSVĚTLIVKY K PRVKŮM POUŽITÝM V UČEBNICI SLOVO AUTORA SEZNAM KAPITOL VYSVĚTLIVKY K PRVKŮM POUŽITÝM V UČEBNICI 1. PODSTATA MARKETINGU 1.1 DEFINOVÁNÍ MARKETINGU 1.2 MARKETINGOVÝ MIX - 4 P MARKETINGU 1.3 PODNIKATELSKÉ KONCEPCE - HISTORIE MARKETINGU

Více

Pravidelné aktivity na internetu I. ZÁKLAD: Respondenti 10+ využívající internet, n=6536 (fáze 1), n=6594 (fáze 2), n=2153 (fáze 3), n=2237 (fáze 4)

Pravidelné aktivity na internetu I. ZÁKLAD: Respondenti 10+ využívající internet, n=6536 (fáze 1), n=6594 (fáze 2), n=2153 (fáze 3), n=2237 (fáze 4) Tisková zpráva PRAHA, 4/12/2009 Multimediální trendy na internetu sílí Na internetu nejvýznamněji roste podíl uživatelů, kteří se pravidelně věnují multimediálním aktivitám. Největší nárůsty byly pozorovány

Více

Čistý objem trhu reklamy v místě prodeje v roce 2012 je odhadován na 5,4 miliardy Kč.

Čistý objem trhu reklamy v místě prodeje v roce 2012 je odhadován na 5,4 miliardy Kč. Čistý objem trhu reklamy v místě prodeje v roce 2012 je odhadován na 5,4 miliardy Kč. Asociace reklamy v místě prodeje POPAI ve spolupráci s mediální agenturou OMD Czech zveřejňuje výsledky projektu monitoringu

Více

Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty

Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty Jednotná firemní identita A jak zvolit správné sdělení pro klienty Mgr. Bohdana Rambousková Agenda Jednotná firemní identita Její základní prvky logo, vizitky, email, web Jasné sdělení Media plán Jednotná

Více

TRH A CÍLENÝ MARKETING

TRH A CÍLENÝ MARKETING TRH A CÍLENÝ MARKETING základní subjekty trhu: 1. domácnosti prodávají své výrobní faktory (práce, půda, kapitál), za získané důchody (mzda, renta, úrok) nakupují výrobky a služby 2. podniky prodávají

Více

PRAHA, 5/3/2014 Internetová inzerce loni přesáhla 13 miliard, za posledních pět let vzrostla dvojnásobně

PRAHA, 5/3/2014 Internetová inzerce loni přesáhla 13 miliard, za posledních pět let vzrostla dvojnásobně Tisková zpráva PRAHA, 5/3/2014 Internetová inzerce loni přesáhla 13 miliard, za posledních pět let vzrostla dvojnásobně Internetová reklama zaznamenala v roce 2013 stejně jako v předchozích letech dvojciferný

Více

PRAHA, 21/01/2011 Internet vede jako zdroj informací při nákupu zboží a služeb

PRAHA, 21/01/2011 Internet vede jako zdroj informací při nákupu zboží a služeb Tisková zpráva PRAHA, 21/01/2011 Internet vede jako zdroj informací při nákupu zboží a služeb Internet je vnímán jako nejvhodnější médium pro zpravodajství a pro využití v oblasti nabídky zboží a služeb.

Více

TOP 4 KOMBI ČTENÁŘI MAGAZÍNU DNES + TV, ONA DNES, DOMA DNES A PÁTKU LIDOVÉ NOVINY

TOP 4 KOMBI ČTENÁŘI MAGAZÍNU DNES + TV, ONA DNES, DOMA DNES A PÁTKU LIDOVÉ NOVINY ČTENÁŘI MAGAZÍNU +, ONA, DOMA A PÁTKU LIDOVÉ NOVINY VÝZKUM SLEDOVANOSTI MÉDIÍ Národní výzkum sledovanosti médií v ČR společně zadávaný vydavateli deníků a časopisů sdruženými v Unii vydavatelů a Asociací

Více

media kit Proč u nás inzerovat? Kde u nás inzerovat? Kdo jsou naši čtenáři?

media kit Proč u nás inzerovat? Kde u nás inzerovat? Kdo jsou naši čtenáři? media kit Proč u nás inzerovat? Kde u nás inzerovat? Kdo jsou naši čtenáři? Kdo jsme: Vydavatelství Borgis a.s. vydávající deník PRÁVO Deník PRÁVO: vychází 6x týdně Elektronická verze: www.pravo.cz, www.novinky.cz*

Více

Jsme reklama v Supermarketu.

Jsme reklama v Supermarketu. Jsme reklama v Supermarketu. CashPoster vysílají impulsy! Reklamní účinek: Stačí jedno uchopení! Rozdělovač nákupů u pokladny je každý den hodně používaný předmět, který patří k dění v supermarketu - stejně

Více

Marketingová komunikace. Ing. Lucie Vokáčov

Marketingová komunikace. Ing. Lucie Vokáčov Marketingová komunikace Ing. Lucie Vokáčov ová, vokacova@pef pef.czu.cz Mix marketingové komunikace Reklama (inzerce) Podpora prodeje Public relations Osobní prodej Přímý marketing Komunikační proces -

Více

Digitalizace televizního vysílání

Digitalizace televizního vysílání Digitalizace televizního vysílání základní výsledky výzkumu Praha 06 INSOMA Suchý vršek 28 8 00 Praha Mgr. Karolína Saková, Doc. PhDr. Petr Sak, CSc. sak@mbox.dkm.cz Metodologie Firma Insoma uskutečnila

Více

BUDOUCNOST TELEVIZE Kde bude TV za 5 let?

BUDOUCNOST TELEVIZE Kde bude TV za 5 let? BUDOUCNOST TELEVIZE Kde bude TV za 5 let? Praha, 22/8/2013 Role televize pro diváka Role televize pro reklamní zadavatele Kde bude televize za 5 let? 2 38,9 % lidí si nedokáže představit život bez televize

Více

BUDOVÁNÍ HODNOTY ZNAČKY PROSTŘEDNICTVÍM MEDIÁLNÍ INVESTICE PŘÍPADOVÁ STUDIE TUČŇÁK

BUDOVÁNÍ HODNOTY ZNAČKY PROSTŘEDNICTVÍM MEDIÁLNÍ INVESTICE PŘÍPADOVÁ STUDIE TUČŇÁK BUDOVÁNÍ HODNOTY ZNAČKY PROSTŘEDNICTVÍM MEDIÁLNÍ INVESTICE PŘÍPADOVÁ STUDIE TUČŇÁK ZADÁNÍ Vytvořit značku, která má díky své neznámosti a neexistenci v místě prodeje nulové povědomí mezi spotřebiteli a

Více

MediaTYPy TYPicky NeTYPicky....od dvou TYPů...

MediaTYPy TYPicky NeTYPicky....od dvou TYPů... MediaTYPy TYPicky NeTYPicky...pár TIPů...od dvou TYPů... Následující data nemusíte brát vážně. Klidně si myslete, že jste třeba nesmrtelní. Když se realita utká s metodikou, kdo vyhraje? Zvlášť když máte

Více

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO

ČTENÁŘI DENÍKŮ MF DNES, LIDOVÉ NOVINY A METRO ČTENÁŘI DENÍKŮ, LIDOVÉ NOVINY A METRO VÝZKUM SLEDOVANOSTI MÉDIÍ Národní výzkum sledovanosti médií v ČR společně zadávaný vydavateli deníků a časopisů sdruženými v Unii vydavatelů a Asociací komunikačních

Více

Průzkum makroekonomických prognóz

Průzkum makroekonomických prognóz Průzkum makroekonomických prognóz Ministerstvo financí pořádá již od roku 1996 dvakrát ročně průzkum prognóz makroekonomického vývoje České republiky, tzv. Kolokvium. Cílem Kolokvia je získat představu

Více

Znalost značky TV Barrandov je vyšší než 50% zaváděcí kampaň přivedla k obrazovce více než 25% populace

Znalost značky TV Barrandov je vyšší než 50% zaváděcí kampaň přivedla k obrazovce více než 25% populace Znalost značky TV Barrandov je vyšší než 50% zaváděcí kampaň přivedla k obrazovce více než 25% populace Zaváděcí kampaň TV Barrandov zaznamenala podle výzkumu společnosti Median výrazný úspěch. Výsledky

Více