Veletrhy v centru pozornosti: Německý BIOFACH 2015 je za námi, český Biostyl otevře své brány v Holešovicích v dubnu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Veletrhy v centru pozornosti: Německý BIOFACH 2015 je za námi, český Biostyl otevře své brány v Holešovicích v dubnu"

Transkript

1 České novinky z BIOFACHU Produkce bioplynu na ekofarmách Amerika upozorňuje na rizika GMO Krátké zprávy, čili víte, že? Veletrhy v centru pozornosti: Německý BIOFACH 2015 je za námi, český Biostyl otevře své brány v Holešovicích v dubnu T rhy, biotrhy, veletrhy. Tak by se dal charakterizovat každý začátek sezony. První a největší akcí je norimberský BIOFACH, kde PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nechyběl ani tento rok. Na domácím písečku V tuzemsku se zase bude konat Festival Evolution, jehož nedílnou součástí je i Biostyl. V těchto dnech jsou jeho přípravy v plném proudu. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je odborným garantem právě části veletržního paláce Holešovického výstaviště, kde se soustředí přehlídka tuzemských biopotravin. A další lokální akce organizují zájemci o zdravý životní styl, regionální potraviny také v jednotlivých krajích. Jedna z takových akcí, která si klade za cíl probudit tradici naturálního zemědělství, se bude letos konat třeba v Poděbradech. Na prvním nádvoří zámku vypukne 13. června 2015 již třetí ročník Natura festivalu. Biostyl 2015 Před námi je ovšem již výše zmiňovaný Biostyl. Konat se bude v dubnu 2015, ve dnech , na Holešovickém výstavišti. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nabízí svým členům možnost se zde prezentovat ve společné expozici. K dispozici bude osm stánků, každý stánek bude vybaven pultem, barovou židlí a regálem s pěti policemi. Lze domluvit i prosklenou lednici, což je nutno nahlásit předem, uvedla Andrea Vizinová z centrály svazu. Umístění expozice v areálu bude stejné jako v loňském roce, tedy střední hala vlevo, přímo u vstupu. Vystavující členové se budou podílet na nákladech společné expozice, částkou 4.000,-Kč/stánek. Podmínkou však je, že se zúčastní po celou dobu konání veletrhu. Organizátoři tedy doporučují, aby se vystavovatelé dobře předzásobili. Je potřeba počítat s dostatečným množstvím zboží! Služby Výše uvedená cena zahrnuje krom stánku a vybavení, ještě registrační poplatek, revizi, elektřinu, polep pultu a límce stánku. Prostor uvnitř za stánky bude sloužit jako zázemí. Parkovací průkaz nabízí za 1.000,-Kč na celou dobu veletrhu. Lze jej zajistit, hradí si ho však každý zvlášť při příjezdu. Pokud byste měli zájem se jako členové Svazu PRO-BIO veletrhu zúčastnit a prezentovat své výrobky ve společné expozici, zašlete prosím závaznou registraci do 15. března 2015 na andrea.vizinova@pro-bio.cz. Uveďte jméno a příjmení, název farmy, kontaktní osobu, její tel. a .

2

3

4 PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců na veletrh BIOFACH přivezl farmáře, kteří umí dělat kvalitní české bio D vojice Mezinárodních veletrhů s biopotravinami a certifikovanou kosmetikou BIOFACH a Vivaness se uskutečnila v polovině února v německém Norimberku. Zástupci českých výrobců a obchodníků na největším setkání sektoru v Evropě ani letos nechyběli. Na společné expozici Ministerstva zemědělství se představila šestice výrobců, další do tuctu své výrobky prezentovali na samostatných stáncích. Za inspirací se vypravil do Norimberku i výherce posledního ročníku soutěže Česká biopotravina. Hlavním trendem letošního ročníku byly inovace. Návštěvníci si na své přišli v zážitkovém světě vína, olivového oleje a veganských specialit. Součástí veletrhu byl rovněž odborný kongres.

5 Na prestižním veletrhu reprezentovaly Českou republiku maso, uzeniny, zelenina, mléčné, extrudované či bezlepkové výrobky, mošty, bylinné čaje a další produkty, vše samozřejmě s platným certifikátem pro produkt ekologického zemědělství. Tuzemská bioprodukce je rozmanitá, leckdy vyráběná v malých sériích, takže umožní vyniknout zajímavým chutím a spojením. V případě, že se jedná o sedláka, který svou produkci i sám zpracovává, velmi často je výsledkem originální výrobek, který obvykle vychází z tradiční receptury. Přestože ne vždy se jedná o produkci v mnohatisícových sériích, je porovnání s mezinárodní konkurencí nesmírně cenné, říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, jehož členové na BIOFA- CHU v posledních letech nikdy nechyběli. Mezi těmi, kdo na stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců v expozici Ministerstva zemědělství ČR nabídli své výrobky, byli výherci uplynulých ročníků soutěže Česká biopotravina. Stánek PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců každý den s jinou chutí Spolu s branami výstaviště se otevřely k ochutnávce lahve lahodných moštů z Hostětína v Bílých Karpatech. Přírodní mošty z Moštárny Hostětín byly oceněny v mnoha soutěžích a jsou držiteli řady značek kvality. Během let si Hostětínské mošty a sirupy našly své zákazníky v prodejnách zdravé výživy a biopotravin, ale i marketů. Více než čtyři pětiny produkce moštárny jsou certifikovány jako bioprodukce. Do moštárny dodávají své ovoce ekologičtí zemědělci přednostně z Bílých Karpat. Navíc se moštárna v Hostětíně aktivně zapojuje do záchrany krajových odrůd ovoce v Bílých Karpatech. Další dva dny patřil svazový pultík uzeninám z Vysočiny. Biofarma Sasov přivezla kromě tradičního kančího biolovečáku i biosádlo z přeštických prasat s konopím, oceněné titulem Česká biopotravina 2014 i je zástupcem značky Vysočina regionální produkt. Černostrakaté přeštické prase je původní české plemeno prasat, které se odvozuje od původních klapouchých prasat z oblasti západních Čech. Stavy prasat tohoto specifického plemene jsou nízké, a bylo proto uznáno jako genetická rezerva. Jejich sádlo s macarátem z konopí mezinárodní publikum zaujalo, a to nejen svou zelenou barvou. Co naopak upoutalo jeho výrobce - Josefa Sklenáře, který absolvoval inspirační exkurzi jako vítěz soutěže Česká biopotravina 2014, jejímž je BIOFACH hlavním partnerem, se dozvíte až v příštích letech, a to podle sasovských novinek. Výrobky oceněné v jednotlivých kate-

6 goriích soutěže uvedl krátký film, který měl v expozici ministerstva zemědělství premiéru. Zahrál si v něm i pěstitel a zpracovatel zeleniny Miloš Kurka z Královéhradecka, který přivezl na poslední veletržní den nejen své tradičním způsobem nakládané okurky, oceněné v soutěži českých biopotravin, ale i papriky kozí rohy a červenou řepu. Nejen pod křídly ministerstva Na stanovištích společné expozice ministerstva se objevili i další čeští zpracovatelé. Patří mezi ně třeba významný zpracovatel biomasa Biopark s.r.o., producent moderních extrudovaných biopotravin Extrudo Bečice s.r.o., mrazírenskou firmu SOLEX AGRO, s.r.o., a tradiční škrobárenský výrobce Amylon a.s.

7

8 Výrobce mléčných biovýrobků prezentovaly Českou republiku Polabské mlékárny, a.s., které v biokvalitě vyrábí více než dvě desítky výrobků, představily Matyldu čerstvý sýr. Výrobek má využití ve studené kuchyni ne nepodobné v Čechách tolik oblíbené lučině a je vhodná i pro děti. Ministerstvo zemědělství České republiky mělo na BIOFACHU svoji expozici již podeváté. Tradice trvající dvacet šest let je zárukou rostoucího zájmu vystavovatelů i návštěvníků o produkci biozemědělství. Mezinárodní výstava BioFach je dobrou příležitostí k tomu, abychom i my předvedli výsledky kvalitní práce českých farmářů a potravinářů, kteří se věnují ekologickému zemědělství a výrobě biopotravin. Stále opakuji, že kdo se chce se svou produkcí prosadit za hranicemi České republiky, musí podobné akce absolvovat, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Ve světové konkurenci Přední světový veletrh biopotravin BIO- FACH a mezinárodní odborný veletrh přírodní kosmetiky VIVANESS s potěšitelným nárůstem návštěvníků o více než 5 % opět potvrzují: To je místo, kde se potkává biosvět! vystavovatelů (+ 3,6 %) z toho 203 na veletrhu VI- VANESS se prezentovalo nákupčím z potravinářského a kosmetického sektoru na celkové čisté výstavní ploše m 2 (+ 5,1 %). Trendy veletrhu v roce 2015: potraviny bez vajec, lepku a laktózy, takzvané free from produkty a veganské bioprodukty. (syh)

9 BIOFACH 2015: České novinky i celebrity na mezinárodním veletrhu v německém Norimberku eši přivezli na BioFach hned Č několik novinek. Nebyla to jen Matylda. Novinky představila jak obchodní společnost PRO- BIO Staré Město, tak i Sonnentor, který ač rakouský, tak má závod v Čejkovicích. Bezlepek Na bezlepkový sortiment se na letošním veletrhu BIOFACH zaměřila společnost PRO-BIO ze Starého Města. Firma využívá potenciálu svého nového bezlepkového mlýna a postupně chce svůj sortiment rozšiřovat. Vycházíme vstříc zájmu zákazníků o bezpečné a kvalitní biopotraviny bez lepku. Návštěvníkům jsme představili průřez našich bezlepkových produktů od základních surovin jako pohanka, jáhly, rýže či luštěniny BIOHARMO- NIE určené k dalšímu kuchyňskému zpracování až po rychle a snadno připravitelné polotovary řady BIOLINIE, vysvětluje Barbora Hernychová z oddělení marketingu společnosti PRO- BIO. Expozici doplňovala ochutnávka kakaových bezlepkových moučníků z pohankové a kukuřičné mouky. Tématu bezlepku se chceme dlouhodobě věnovat. Mlýn spojující kvalitu bio a bezlepek je v České republice v současné době zcela unikátní. Díky této jedinečné vlastnosti jsou naše produkty zajímavé i pro zahraniční partnery, upřesňuje Barbora Hernychová. Největšího světového veletrhu biopotravin v německém Norimberku se tým ze Starého Města zúčastnil již po dvacáté, po čtvrté ve svém vlastním stánku. Těší nás vyšší počet českých návštěvníků, kteří se na veletrh přijeli inspirovat a mohou přenést další nové podněty z oboru biopotravin do České republiky, doplňuje Barbora Hernychová. Za novými bio trendy přijela na veletrh i česká herečka a dabérka Kamila Špráchalová. Paní Špráchalová je velkou propagátorkou biopotravin a zdravého vaření. Dlouhodobě spolupracujeme při jejích charitativních aktivitách a její návštěva u našeho stánku nám udělala velkou radost, prozrazuje Barbora Hernychová.

10 Sonnentor v barvě kari Společnost Sonnentor, pro tento rok v barvě kari, představila na největším evropském bio veletrhu v německém Norimberku své novinky. Jedna z nich, poznávací sada S kořením kolem světa, si odnesla první cenu za nejlepší novinku. Přesladká stevia a müsli mnohým zájemcům našeho stánku příjemně osladily návštěvu. Sonnentor ve žlutých trikách a se slunečnými úsměvy zaměstnanců rozzářil halu číslo 7 v norimberském veletržním paláci. Představil své kořeněné novinky a za ochutnávací sadu všech deseti s názvem S kořením kolem světa poznávací sada obdržel první cenu za nejlepší novinku. Návštěvníci se měli možnost dotknout vlastními chuťovými pohárky tak vzdálených zemí jako je Japonsko, v podobě Koření na tofu paní Yoko, Číny a Koření na rýži mistra Wonga. Mezi dalšími se představily neméně exotické Tabouleh koření na salát, Habešino koření- Berber, Frankyho koření na barbecue spolu s Lájošovo gulášové koření, Koření na kuře paní domácí, Aladinovo koření do kávy, Selské koření na brambory a Šántina Tandoori Masala. Svůj pobyt na stánku si mohl mnohý návštěvník osladit dlouho očekávanou Přesladkou stévií a lahodným Raráškovým müsli pokladem. Biostyl Všechny novinky budou představeny českým fanouškům našim slunečným týmem již dubna na veletrhu Biostyl v Praze, kde představíme široký sortiment Sonnentoru, zve na závěr z Norimberku do Prahy jednatel Sonnentoru Josef Dvořáček. Novinky jsou v prodeji již od 1. března BIOFACH 2016 Nové výrobky nejen od zmiňovaných firem lze očekávat i napřesrok. Termín příštího ročníku veletrhu BIOFACH připadá na února Takže si tato data nezapomeňte poznamenat. (syh)

11 BioFach 2015: Bio&vegan v kurzu, na své si ale přišli příznivci všeho dobrého jídla, včetně masožroutů Z emí roku na veletrhu BIO- FACH 2015 bylo Nizozemí. Představilo se na rozsáhlé ploše pod mottem Biokvalita roste v Holandsku. Nechyběly tedy ani květiny. Další, co letošní BIO- FACH spojovalo, byly veletržní trendy: Free From a Vegan. Generální konzul Dne 11. února 2015 se zahajovacího ceremoniálu veletrhu zúčastnil náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla s delegací Ministerstva zemědělství ČR a v doprovodu generálního konzula ČR v Mnichově Dr. Milana Čoupka. Pan náměstek navštívil společnou expozici ministerstva zemědělství a stánky českých vystavovatelů a krátce se potkal s bavorským ministrem zemědělství Helmutem Brunnerem. Mimo významných osobností si veletrh užili i návštěvníci. Kvůli tématu se na veletrh doslova hrnuli vegani. Část expozice byla věnována právě veganské stravě, ale nejen jí. Doprovodný program složený z workshopů a přednášek se na veganství díval jako na celý životní styl a filosofii. Veganboom Skutečnost, že strava bez živočišných produktů je potřebná alternativa, potvrzuje řada inovativních produktů. Novým trendem některých maloobchodních řetězců za hranicemi je právě zařazovaní veganské stravy na pulty svých prodejen. Stejně tak je zajímavý prostor pro veganské pokrmy ve veřejném stravování či cateringu. Podle federace ekologického potravinářského průmyslu (BÖLW), která uvádí ve své nejnovější publikaci o biosektoru za rok 2014, že by se mělo biovýrobcům vyplatit, když budou věnovat pozornost výrobkům neživočišného původu. V německých ekologických obchodech s potravinami, je deklarován za poslední dva roky dvouciferný růst průměrných měsíčních obratů. Tržby se v první polovině roku 2014 zvýšily za výrobky, jako je tofu či vegetariánské pokrmy o 20 a téměř 30 procent. Na své si ovšem přišli i milovníci ostatních bioproduktů a certifikované kosmetiky. K vidění byly velmi zajímavé expozice. Hodnocení Petra Wolf, členka obchodního vedení společnosti NürnbergMesse, říká: "Veletrhy BIOFACH a VIVANESS přesvědčily stejně jako branže různorodostí, kvalitou a dynamikou. Ekonomická a politická relevance je pro ně stejně charakteristická jako vášeň pro prezentaci produktů." Vystavovatelé i návštěvníci zaznamenali po čtyřech výstavních dnech pozitivní výsledek a se svým každoročním oborovým setkáním byli velmi spokojeni. 92 % vystavovatelů veletrhu BIOFACH hodnotilo celkovou úspěšnost své účasti na veletrhu pozitivně, jak ukazuje výsledek dotazování provedeného nezávislým institutem. 98 % návštěvníků vůdčího světového veletrhu bylo spokojeno s nabídkou. 94 % vystavovatelů oslovilo své nejdůležitější cílové skupiny, 93 % se podařilo navázat nové obchodní kontakty a 87 % očekává dobré obchody v návaznosti na veletrh. Letošního ročníku kongresu, který čítal více než 100 jednotlivých diskusních termínů, se zúčastnilo přes posluchačů a diskutujících. Obzvláště velký zájem patřil fóru Politika, které se konalo poprvé a přilákalo více než návštěvníků na své akce. Návštěvnický magnet: diskuse na téma Dohoda o volném obchodu mezi EU a USA "TTIP - šance nebo hrozba pro biobranži". (syh)

12

13 Biostyl 2015 Víkend plný zdraví vypukne opět v dubnu, zájem o Festival Evolution roste N epřeberné množství novinek, trendů a inspirace nabídne již pojedenácté Festival Evolution, který proběhne ve dnech 17. až 19. dubna 2015 na Výstavišti v pražských Holešovicích. Festivalový program cílí na všechny příznivce zdravého a aktivního života. Na své si přijdou milovníci nových a netradičních trendů ve stravování a velký prostor dostanou v letošním roce i maminky s dětmi, pro něž se připravuje množství zajímavých přednášek a seminářů. Akce zahrnuje již tradičně pětici veletrhů: Biostyl, Zdraví, Ecoworld, Inspirace a Alternativa. Zájem vystavovatelů o účast každoročně vzrůstá a nejinak je tomu i letos, v současné době je přihlášeno již přes 150 firem, tj. o 20 více než ke stejnému datu v loňském roce. Celkem organizátoři očekávají na 400 vystavovatelů. Největší zájem je již tradičně o veletrhy Biostyl a Zdraví. Mezi přihlášenými je opět řada vystavovatelů ze zahraničí a kromě dlouholetých vystavovatelů se hlásí také množství nových firem. Mnohé firmy letos rozšiřují expozice a avizují řadu novinek; souběžně s růstem počtu prezentací tak roste i festivalová plocha. Programem budou překypovat i přednáškové sály, které opět nabídnou bezpočet akcí vedených předními domácími i zahraničními odborníky, od přednášek a seminářů přes poradny a konzultace až po praktické ukázky a workshopy. Přístup většiny vystavovatelů je jednoznačný Festival Evolution patří dlouhodobě největším akcím tohoto zaměření ve střední Evropě a je tak vhodným prostorem pro prezentaci jejich výrobků a služeb. Několik desítek tisíc návštěvníků se každoročně těší na víkendovou akci, díky které najdou na jednom místě vše, co souvisí se zdravým životním stylem i rozvojem osobnosti od nákupů přes ochutnávky a poradny až po program. Každý ročník tak má neopakovatelnou atmosféru a prezentuje širokou škálu novinek, trendů a inspirací pro každého. Mezi vystavovateli Biostylu letos nebudou chybět Pro-Bio, Bio Nebio, Country Life, Iswari superfood, Lifefood, Nobilis Tilia, nováčkem bude například Vega Provita. Veletrhu Zdraví se zúčastní Herbadent, Missiva, Bemer Medecintechnika, Kitl, Diochi, DNM Company, Energy Group, Everest Ayurveda, Foodish, nově se bude prezentovat např. Ministerstvo zemědělství s výrobky KLASA nebo firmy Pleva a Ultrasport. V Ecoworldu se budou prezentovat Fosfa, Tierra Verde, Zelená domácnost, nově např. Pavel Habětín nebo Mamaja Group.

14 Natura festival Jiřího z Poděbrad královský zámek Jiřího z Poděbrad probouzí tradice naturálního zemědělství Z ámek Poděbrady na začátku června ožije tradiční přehlídkou vinařské a zemědělské výroby. V malebných a historií dýchajících prostorech se na počátku lázeňské sezony objeví moravští a čeští naturální vinaři a farmáři z blízkého okolí, kteří hospodaří na svých statcích v ekologickém režimu. Na prvním nádvoří zámku vypukne 13. června 2015 již třetí ročník Natura festivalu. Na festivalu se představí výrobci naturálních produktů, kteří svoji práci dělají s maximálním respektem na životní prostředí a využívají klasických metod a způsobů výroby. Cílem Natura festivalu je prezentace menších producentů, kteří nesouhlasí se současným přístupem produkce vinné révy a zemědělských plodin, s oddálením tradic a s přechodem k chemickým podpůrným látkám. Akce se uskuteční na prvním nádvoří a v halle foyer, která svou antickou architekturou doslova vybízí k podobné kulturní události. Sklenice vína budou hostům plnit zástupci nebo přímo vinaři z vinařství Jaroslav Osička a Dalibor Osička (Velké Bílovice), Ota Ševčík a Stapleton Springer (oba Bořetice), Dva Duby (Dolní Kounice), Dobrá Vinice (Nový Šaldorf), Milan Nestarec (Moravský Źižkov) a dovozci francouzských vín (Sklenka-Franice) a italských vín (Prodotto-Italiano). Z české oblasti vinařské svá vína představí biodynamický statek Vinné sklepy Kutná Hora. Festival také nabídne živočišnou a rostlinnou produkci, která bude zastoupena lokálními farmami úsek farem je zatím plně otevřen přijímání nových adeptů, kteří mají zájem v Poděbradech vystavovat. K uspokojivému gurmánskému zážitku hosté ochutnají fairtrade kávu, domácí zákusky a jiné dobroty. Jako specialita se na festivalu představí stánek se zdravými tyčinkami ze surového ovoce (firma Výživa Pro), pěstitelé a výrobci rakytníku a stánek s širokou nabídkou výrobků z goji a výrobky ze zdravé výživy. Pro návštěvníky bude zajištěno příjemné venkovní posezení, mohou si poslechnout příjemnou hudbu v podání mladých talentovaných muzikantů. Dále se mohou pokochat výstavou ručně malovaných obrazů místní výtvarnice Janky Frýdlové, jejíž díla budou moci i na místě zakoupit. Pro naše nejmenší návštěvníky máme pro letošní roční připraveno malování na obličeje v dětském koutku. Martin Kudrnovský

15 Produkce bioplynu na ekofarmách: K dispozici je sborník příkladů dobré praxe I FOAM v rámci svého projektu S U S T A I N G A S a k u r z u "Produkce bioplynu na ekofarmách" vydal sborník praktických příkladů zpracování bioplynu na ekofarmách, kde na ukázkách ze sedmi zemí ukazuje modelové způsoby zpracovávání a využití bioplynu na ekofarmách. Bioplyn ekologického původu je jedním z udržitelných a ziskových způsobů, jak vyrábět energii. Jeho udržitelná výroba napomáhá zemědělcům diverzifikovat a zvyšovat příjmy farmy a současně snižovat dopady zemědělství na změny klimatu. IFOAM v rámci projektu SUSTAINGAS a kurzu "Produkce bioplynu na ekofarmách" vydal sborník praktických příkladů zpracování bioplynu na ekofarmách, kde na ukázkách ze sedmi zemí (Německo, Rakousko, Dánsko, Švédsko, Španělsko, Holandsko, Belgie a Francie) ukazuje modelové způsoby zpracovávání a využití bioplynu na ekofarmách. Sborník je dobře čitelný a představuje soubor příkladů, které zohledňují různou míru prestiže EZ i technické vyspělosti v jednotlivých zemích. Digestát z bioplynových stanic je možné využívat jako hnojivo v ekologickém systému hospodaření. Jejich význam je proto značný nejen z pohledu energetického a odpadového hospodářství. Z toho důvodu se problematice bioplynových stanic IFOAM EU dlouhodobě věnuje a podporuje jejich další rozvoj v projektu SUSTAINGAS. V návaznosti na končící kurz se 11. března v Bruselu pořádala také závěrečná konference. (kač)

16 Zkoušení odrůd pšenice ozimé vhodných pro pěstování v podmínkách ekologického zemědělství V rámci pilotního projektu programu BIONET proběhl první rok ověřování vybraných odrůd pšenice ozimé vhodných pro pěstování v podmínkách ekologického zemědělství. Hlavní cíl programu BIONET spočívá v transferu již známých výsledků výzkumu do praxe a v úzké spolupráci zemědělců, poradců, výzkumníků a nevládních organizací v oblasti ekologického zemědělství (EZ). BIONET funguje jako národní sít, kde zemědělci přináší podněty k řešení problémů a ve spolupráci s výzkumníky a poradci si sami ověřují nejvhodnější řešení prostřednictvím jednoduchých pokusů přímo v praxi. Poradenský systém na tomto principu funguje pro ekologické zemědělce úspěšně již několik let v Rakousku, Lucembursku či Maďarsku.

17 Bionet v ČR Potřebnost úzké spolupráce ekologických farmářů se zemědělskými poradci a s pracovníky výzkumu vyplývá ze situace v některých oblastech ekologického zemědělství. Jedním z problematických míst je trh s bioosivy. Ten je v České republice v porovnání se státy s rozvinutou ekologickou produkcí zatím na velmi nízké úrovni. Jednou z překážek užívání bioosiv je nedostatečná znalost a dostupnost odrůd vhodných pro ekologické zemědělství. Přestože zkoušení výkonnosti a hospodářských vlastností odrůd v různých agroekologických podmínkách má pro ekologické zemědělce stejný význam jako pro konvenční, zkoušení v ekologických podmínkách v ČR dosud neprobíhá. Z těchto důvodů jsme zahájili v roce 2013 pilotní projekt Bionet ČR s cílem ověřit vlastnosti vybraných odrůd pšenice ozimé pro pěstování v ekologickém zemědělství. Kateřina Čapounová ČTPEZ

18 Amerika upozorňuje na rizika geneticky modifikovaných plodin a vyzývá Evropu, aby nenásledovala a vyvarovala se chyby D opis z Ameriky upozorňuje na rizika geneticky modifikovaných plodin (GMO) a vyzývá občany EU, aby v oblasti GM produkce nenásledovali příkladu Spojených států.ifoam podpořil občanskou výzvu určenou občanům, politikům a zástupcům státní správy v Evropské unii. Jsme hrdí na to, že se naše organizace IFOAM v Severní Americe stala signatářem dokumentu, který detailně referuje o problémech, kterým čelí američtí farmáři a spotřebitelé od doby, kdy se zde téměř před dvaceti lety začaly komerčně pěstovat geneticky modifikované plodiny. Dokument, který zveřejnila organizace Beyong GMO dne 12. listopadu 2014 a předala jej oficiálně britské vládě, již při vzniku podepsaly organizace i jednotlivci zastupující 57 milionů občanů. V současné době má výzva více než 60 milionů podpisů a jejich počet stále stoupá. V Dopise se mimo jiné uvádí, že GM plodiny nikdy nenaplnily příslib vyšších výnosů a zisků nebo snížení užívání pesticidů. Právě naopak. Náklady na pěstování GM plodin jsou dnes v USA větší než u konvenčních plodin a užívání pesticidů mezi zemědělci, kteří pěstují GM plodiny, je o 24 % vyšší než mezi zemědělci, kteří pěstují stejné plodiny bez genetických modifikací. Nezodpovědné uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí způsobuje prokazatelné ekosystémové škody," komentoval své rozhodnutí podepsat výzvu zástupce IFOAM pro Severní Ameriku, David Gould. IFOAM International proto volá po změně politického přístupu, která by podporovala víc obecný prospěch než individuální firemní zisky, a vybízí spotřebitele, aby aktivně vyžadovali a podporovali dodavatelské řetězce bez GM plodin. Je třeba spojit síly a přivést společnost na cestu k udržitelnému zemědělství, postaveném na skutečně šetrných postupech a podporovaném takovými technickými inovacemi, které respektují zásady ekologického zemědělství. Pat Thomas, ředitel Beyond GM a iniciátor Dopisu z Ameriky komentoval připojení IFOAMu k výzvě takto: "Jsme potěšeni, že se IFOAM připojil na seznam vlivných signatářů Dopisu z Ameriky. Jako organizace, která má ekologické principy zakotveny v samé podstatě své existence, je IFOAM v USA i v Kanadě, stejně jako po celém světě, příkladem toho, jak současné udržitelné zemědělské postupy pomáhají zemědělcům, podporují spravedlivé obchodní modely a přináší jídlo lidem na stůl. International Federation of Organic Farming Movements (IFOAM) je mezinárodní federace hnutí ekologického zemědělství zastřešující téměř 800 ekozemědělských organizací v 117 zemích světa. IFOAM je iniciátorem řady významných světových aktivit v oblasti výzkumu, obchodu a politiky se zaměřením na podporu a rozvoj ekologických a dalších environmentálně šetrných zemědělských postupů. (kač)

19 Přeložil Milan Smrž

20 Víte, že připomínky návrhu AEKO a EZ jsou zpět Na webových stránkách Svazu PRO- BIO je zavěšena finální verze AEKO a EZ opatření předkládaná do vlády. V textu je možné jednoduše dohledat, co bylo, a co bohužel nebylo, akceptováno. Účinnost návrhu nařízení vlády je navržena dnem 15. dubna 2015 s ohledem na jednotný termín podávání žádostí o dotace v Evropské unii, kterým je 15. květen Rozhodně se budeme více tématu věnovat v dalším čísle Našeho PRO-BIA. můžete na exkurzi do svobodného domku? V neděli 15. března 2015 se v Bohuslavicích u Kyjova koná exkurze do Svobodného domku. V čase od 11 do 14 hodin se můžete těšit na představení domku, popis procesu stavby a dozvíte se i rozhodovací kritéria nebo rozpočet. Zajímavé budou i zkušenosti ze stavby, ze života v domku a hospodaření na pozemku. Po programu můžete případně vyrazit na výlet do Chřibů. Kapacita účastníků omezena z důvodu velikosti prostoru, cena 250Kč a informace na zmalotova@centrum.cz. v Dánsku biu věří také na obraně i ve školství? Dánské ministerstvo obrany zahájilo pilotní projekt, jehož snahou je navýšit využívání biopotravin ve vojenských kantýnách. Tamního ministra obrany těší, že může velkou poptávkou pomoci ekologickým zemědělcům. Program je součástí nového akčního plánu pro biopotraviny, oznámeného v lednu dánskou vládou. Součástí plánu je také usnadnění cesty biopotravin do hromadného stravování. Důležitou roli při zvyšování povědomí o EZ v Dánsku hraje také tamní ministerstvo školství.

TISKOVÁ ZPRÁVA říjen 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA říjen 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA říjen 2016 BIOFACH a VIVANESS 2017: Program akce 4.0 Vyšší hodnota a struktura ve čtyřech tematických sekcích Zralý na ocenění: Ceny veletrhu BIOFACH a veletrhu VIVANESS BIOFACH, vůdčí světový

Více

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020

Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Akční plán rozvoje ekologického zemědělství zhodnocení AP do roku 2015, míra naplnění cílů a vize do roku 2020 Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Jan Gallas ředitel odboru Ministerstvo

Více

NABÍDKA ÚČASTI ČESKÝCH FIREM NA PRESTIŽNÍM MEZINÁRODNÍM VELETRHU BIOFACH 2019

NABÍDKA ÚČASTI ČESKÝCH FIREM NA PRESTIŽNÍM MEZINÁRODNÍM VELETRHU BIOFACH 2019 NABÍDKA ÚČASTI ČESKÝCH FIREM NA PRESTIŽNÍM MEZINÁRODNÍM VELETRHU BIOFACH 2019 Ministr zemědělství zve české firmy, nabízející produkty či suroviny v biokvalitě, k účasti na společné expozici Ministerstva

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

Expozice českého "zeleného zlata" na prestižním. nápojovém veletrhu Brau Beviale 2014

Expozice českého zeleného zlata na prestižním. nápojovém veletrhu Brau Beviale 2014 Expozice českého "zeleného zlata" na prestižním nápojovém veletrhu Brau Beviale 2014 Ve dnech 11. 13. listopadu 2014 se uskutečnil na výstavišti v německém Norimberku světově prestižní mezinárodní nápojový

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

Jablečná slavnost v Hostětíně 2014

Jablečná slavnost v Hostětíně 2014 Jablečná slavnost v Hostětíně 2014 Jaké to ASI bude?? No, hlavně to bude 28., nikoliv 27. Sobotní bojová porada před vypuknutím příprav Víkend pro dobrovolníky Víkend pro dobrovolníky nejdůležitější je

Více

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ VE VYBRANÝCH STÁTECH OBCHOD S BIOPRODUKCÍ V ČR. Ing. Karel Beneš, KZV ZF JU v ČB

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ VE VYBRANÝCH STÁTECH OBCHOD S BIOPRODUKCÍ V ČR. Ing. Karel Beneš, KZV ZF JU v ČB EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ VE VYBRANÝCH STÁTECH OBCHOD S BIOPRODUKCÍ V ČR Ing. Karel Beneš, KZV ZF JU v ČB Pár faktů Pár faktů cca 120 zemí 31 000 000+ ha 634 000+ farem 1,6 mil. producentů (80 % rozvoj. země)

Více

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR

Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Statistika a trendy vývoje ekologického zemědělství v ČR Ing. Andrea Hrabalová, konzultant ČTPEZ Ing. Hana Šejnohová, Ph.D., ÚZEI 2. září 2015, konference Biosummit, Praha Vývoj ekologického zemědělství

Více

Take-away:jídlo s sebou

Take-away:jídlo s sebou Marketing Praxe.Workshop Take-away:jídlo s sebou Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH PRAXE.WORKSHOP Take-away: jídlo s sebou Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Přehlídka krajových specialit a kuchyně

Přehlídka krajových specialit a kuchyně Přehlídka krajových specialit a kuchyně Základní informace Termín konání: 16. 19. září 2010 Místo: Praha, Kampa Místo na trhu: Tento nový projekt pokrývá a propojuje oblasti, kterým specializovaná akce

Více

Společnost ABF, a.s. Vás zve k účasti na prodejně prezentačním veletrhu. STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v Letňanech.

Společnost ABF, a.s. Vás zve k účasti na prodejně prezentačním veletrhu. STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v Letňanech. Společnost ABF, a.s. Vás zve k účasti na prodejně prezentačním veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY v Letňanech. OBSAH PREZENTACE POŘADATEL VELETRŽNÍ AREÁL CHARAKTERISTIKA VELETRHU NOMENKLATURA BILANCE CENA PLOCHY

Více

Akční plány pro EZ. Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Akční plány pro EZ. Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Akční plány pro EZ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd http://bioinstitut.cz/cz/ekologicke-zemedelstvi/akcni-plan

Více

Země živitelka 2011 České Budějovice

Země živitelka 2011 České Budějovice Země živitelka 2011 České Budějovice S koncem prázdnin se již po čtvrté NS MAS ČR účastnila 38. ročníku výstavy Země živitelka. V letošním roce se NS MAS ČR společně s Celostátní síti pro venkov (CSV),

Více

BILLA A ČEŠTÍ DODAVATELÉ. Jaroslaw Szczypka, CEO BILLA spol. s r. o.

BILLA A ČEŠTÍ DODAVATELÉ. Jaroslaw Szczypka, CEO BILLA spol. s r. o. BILLA A ČEŠTÍ DODAVATELÉ Jaroslaw Szczypka, CEO BILLA spol. s r. o. BILLA v číslech 1991 otevření první prodejny BILLA v Brně 204 prodejen 6000 zaměstnanců 120 000 000 zákazníků ročně 2014 otevření moderního

Více

ALBIO. Albio www.albiostyl.cz

ALBIO. Albio www.albiostyl.cz ALBIO s.r.o. ALBIO vznik 2002 Síť bioprodejen (dnes 3x v Praze, na Andělu provozujeme největší bioprodejnu v ČR) Jediná komplexní biorestaurace v ČR První tradiční biopekárna v Praze Plnohodnotný bio catering

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme ENVIRONMENT AND ENERGY 2015 10. Mezinárodní veletrh energetických a environmentálních technologií Obor: Výroba a distribuce energie a tepla, obnovitelné zdroje, vodní

Více

Specifika nabídky biopotravin v ČR na příkladu budování nové značky BILLA. Zoltán Csóka, COO BILLA ČR

Specifika nabídky biopotravin v ČR na příkladu budování nové značky BILLA. Zoltán Csóka, COO BILLA ČR Specifika nabídky biopotravin v ČR na příkladu budování nové značky BILLA Zoltán Csóka, COO BILLA ČR Bio? Teď? Uvádět novou značku biopotravin v době krize? Každou ne, Naše Bio ano S důrazem na potřeby

Více

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Ing. Andrea Hrabalová, PRO-BIO LIGA 11. 3. 2019, Seminář o ekologickém zemědělství Obsah Vývoj ekologického zemědělství - ČR, svět a EU Trh biopotravin

Více

Geneticky modifikované potraviny a krmiva

Geneticky modifikované potraviny a krmiva Geneticky modifikované potraviny a krmiva Co je to geneticky modifikovaný organismus (GMO)? Za GMO je považován organismus, s výjimkou člověka, jehož dědičná informace uložená v DNA byla změněna pomocí

Více

Veletrh DSB - Dřevo a stavby Brno. Souběžně probíhají: 23. 26. 4. 2014 Brno - Výstaviště

Veletrh DSB - Dřevo a stavby Brno. Souběžně probíhají: 23. 26. 4. 2014 Brno - Výstaviště Veletrh DSB - Dřevo a stavby Brno Souběžně probíhají: 23. 26. 4. 2014 Brno - Výstaviště Veletrh DSB - Dřevo a stavby Brno Veletrh DSB Dřevo a stavby Brno je samostatným veletrhem v rámci Stavebních veletrhů

Více

Bio v regionu Jihomoravského kraje

Bio v regionu Jihomoravského kraje Bio v regionu Jihomoravského kraje Ing. Andrea Hrabalová, Bioinstitut, o.p.s. 30. listopadu 2017, Bzenec Jihomoravský kraj a ekologické zemědělství Jihomoravský kraj čtvrtý nejlidnatější kraj ČR a 4. pozici

Více

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU TOP WINE CHINA VYPLATÍ?

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU TOP WINE CHINA VYPLATÍ? Největší oborová akce svého druhu v severovýchodní Číně. Veletrh je doporučen vystavovatelům nejen z řad vinařů, ale i producentům ostatních alko nápojů a výrobcům a obchodníkům s nápojovým a dekoračním

Více

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce

Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR Veletrh ve všeobecné informační zkratce Veletrh cestovního ruchu REGIONTOUR 2014 16-19.1.2014 Veletrh ve všeobecné informační zkratce Tandem veletrhů cestovního ruchu GO a REGIONTOUR byl oficiálně zahájen v pavilonu P přestřižením pásky, kterého

Více

Obsah: - Charakteristika veletrhu. - Charakteristika KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL. - Shrnutí ročníku 2017 Statistika, partneři a záštity

Obsah: - Charakteristika veletrhu. - Charakteristika KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL. - Shrnutí ročníku 2017 Statistika, partneři a záštity Obsah: - Charakteristika veletrhu - Charakteristika KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL - Shrnutí ročníku 2017 Statistika, partneři a záštity - Veletrh FOR GASTRO & HOTEL 2018 - GASTRONOMICKÁ TOUR po krajích ČR

Více

Obsah. 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s.

Obsah. 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s. Obsah 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s. 3. Cíle 4. Naše projekty 5. Biodožínky 6. Údaje o hospodaření v roce 2009 7. Plány na rok 2010 8. Poděkování partnerům 9. Slovo závěrem 10. Kontakt - 1 - 1. Úvodní

Více

FESTIVAL SÝROVÝ SVĚT 1. 3. dubna 2016 Výstaviště Praha Holešovice

FESTIVAL SÝROVÝ SVĚT 1. 3. dubna 2016 Výstaviště Praha Holešovice FESTIVAL SÝROVÝ SVĚT 1. 3. dubna 2016 Výstaviště Praha Holešovice O Festivalu Sýrový svět Rádi bychom Vám v krátkosti představili Festival Sýrový svět, který organizuje společnost Rozvojové Projekty Praha,

Více

30.3. - 3. 4. 2014. Brno - Výstaviště. www.techagro.cz. Mezinárodní lesnicky a myslivecky veletrh

30.3. - 3. 4. 2014. Brno - Výstaviště. www.techagro.cz. Mezinárodní lesnicky a myslivecky veletrh Mezinárodní veletrh zemědělské techniky Mezinárodní veterinární veletrh Mezinárodní lesnicky a myslivecky veletrh Veletrh obnovitelnych zdrojů energie v zemědělství a lesnictví 30.3. - 3. 4. 2014 Brno

Více

...pozvánka s volnou vstupenkou. www.reklama-fair.cz

...pozvánka s volnou vstupenkou. www.reklama-fair.cz ...pozvánka s volnou vstupenkou Pořadatel: Hlavní partner: www.reklama-fair.cz 18. veletrh reklamy, médií, polygrafie a obalů Poukázka na volnou vstupenku Zde je místo pro nalepení vizitky! Výstaviště

Více

Představení 5. mezinárodního veletrhu gastronomie, hotelového a restauračního zařízení

Představení 5. mezinárodního veletrhu gastronomie, hotelového a restauračního zařízení Představení 5. mezinárodního veletrhu gastronomie, hotelového a restauračního zařízení - termín konání: 1.- 4.10.2015, místo konání: PVA EXPO PRAHA v Letňanech - jediný největší odborný veletrh v regionu

Více

Jak na export Veletrh - proexportní platforma

Jak na export Veletrh - proexportní platforma Jaroslav Bílek 28.02.2018 Jak na export Veletrh - proexportní platforma Jak na export 2 Obsah tématu Význam veletrhů v digitálním prostředí Proexportní role veletrhu Statistické parametry veletrhů Mezinárodnost

Více

ACHEMA Výstaviště Frankfurt nad Mohanem, Německo Obor: chemický průmysl

ACHEMA Výstaviště Frankfurt nad Mohanem, Německo Obor: chemický průmysl 11. 15. 6. 2018 Výstaviště Frankfurt nad Mohanem, Německo Obor: chemický průmysl ACHEMA je jedním z nejdůležitějších veletrhů v rámci zpracovatelského průmyslu. Jedná se o prvotřídní platformu pro prezentaci

Více

Program Skutečně zdravá škola

Program Skutečně zdravá škola Program Skutečně zdravá škola Školní stravování je obrovská příležitost pro pozitivní změny. Školní jídelna je největší řetězec restaurací v každé obci a městě. Jaká jsou čísla? 8 tisíc školních jídelen

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd VÝVOJ EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 2014 4023 494 405 11,70 1990 1991 1992

Více

Organic food in Fine Dinning

Organic food in Fine Dinning Organic food in Fine Dinning Místní, čerstvé, firemní, tradiční, originální Obsah 1. Organic food ve vrcholové gastronomii - móda, marketing, nebo dokonce podvod? 2. Co je pro nás Bio? 3. Jak nakupovat

Více

JABLEČNÉ MOŠTY Z BÍLÝCH KARPAT

JABLEČNÉ MOŠTY Z BÍLÝCH KARPAT JABLEČNÉ MOŠTY Z BÍLÝCH KARPAT Radim Machů 1 Abstrakt Od roku 2000 dodává moštárna v Hostětíně v Bílých Karpatech na český trh přírodní jablečnou šťávu jablečný mošt. Přibližně 80% produkce je certifikováno

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Vývoj ekologického zemědělství v ČR ČR: -počet zem. podniků cca 47tis.

Více

Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj

Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj Českýtrh sbiopotravinami 2008 a předpokládanývývoj Tom Václavík Základní data Českýtrh s biopotravinami 2008 Celková spotřeba: 1,8 mld. Kč Meziroční nárůst: 40 %(2007/2008) Podíl bio na celkovéspotřebě:

Více

ODBORNÝ DOPROVODNÝ PROGRAM ZEMĚ ŽIVITELKA 2015

ODBORNÝ DOPROVODNÝ PROGRAM ZEMĚ ŽIVITELKA 2015 ODBORNÝ DOPROVODNÝ PROGRAM ZEMĚ ŽIVITELKA 2015 konané ve dnech od 27.8. do 1.9.2015 Soutěže pro návštěvníky o hodnotné ceny Čtvrtek 27.8. Den Země živitelky Den českých pekařů a cukrářů Pivovarská zahrada

Více

ALIMENTARIA Feria Barcelona, ŠPANĚLSKO SEKTOR: POTRAVINÁŘSTVÍ BIO a DIETNÍ potraviny

ALIMENTARIA Feria Barcelona, ŠPANĚLSKO SEKTOR: POTRAVINÁŘSTVÍ BIO a DIETNÍ potraviny Feria Barcelona, ŠPANĚLSKO BIO a DIETNÍ potraviny Veletrh Alimentaria je nejdůležitějším španělským veletrhem v potravinářském sektoru s mezinárodním rozsahem. V roce 2016 se daného ročníku účastnilo okolo

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 Veselá biofarma, z.s. Spolek přátel ekologického zemědělství, Velké Hostěrádky Úvodní slovo Zájmové sdružení přátel ekologického zemědělství začalo v podstatě se stejnými osobami,

Více

Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska. www.milko.cz

Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska. www.milko.cz Mlékárna na rozhraní Lužických hor a Českosaského Švýcarska www.milko.cz úvodem Vážení přátelé a příznivci kvalitních potravin, Mlékárna ve Varnsdorfu byla založena v nelehké době roku 1943 a její život

Více

Veletrh EXPO ECO SALUD

Veletrh EXPO ECO SALUD Veletrh EXPO ECO SALUD SEKTOR: BIO potravinářství, ekologické produkty První ročník veletrhu Expo Eco Salud byl realizován již v roce 1986 a od této doby se koná každý rok, střídavě v Barceloně či Madridu.

Více

Seminář ČSVE. pořádaný ve dnech listopadu 2018 v penzionu rodinného vinařství Skoupil ve Velkých Bílovicích

Seminář ČSVE. pořádaný ve dnech listopadu 2018 v penzionu rodinného vinařství Skoupil ve Velkých Bílovicích Seminář ČSVE pořádaný ve dnech 7. 8. listopadu 2018 v penzionu rodinného vinařství Skoupil ve Velkých Bílovicích Vážení členové, kolegové, příznivci větrné energetiky, rád bych Vás jménem České společnosti

Více

Příčiny stagnace lokální produkce: přednáškový cyklus pro Českou zemědělskou univerzitu autoři: Šárka Dittrichová, Klub bio zpracovatelů, Rezonance -

Příčiny stagnace lokální produkce: přednáškový cyklus pro Českou zemědělskou univerzitu autoři: Šárka Dittrichová, Klub bio zpracovatelů, Rezonance - Příčiny stagnace lokální produkce: přednáškový cyklus pro Českou zemědělskou univerzitu autoři: Šárka Dittrichová, Klub bio zpracovatelů, Rezonance - projekt na podporu domácí produkce, AČKC Garant projektu:

Více

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají

Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Žofínské fórum Kvalitní potraviny pro české zákazníky! Otazníky přetrvávají Marian Jurečka ministr zemědělství 3. 10. 2017 Strategie MZe s výhledem do roku 2030 Konkurenceschopnost a udržitelnost českého

Více

HANNOVER MESSE Výstaviště Hannover, Německo Obor: strojírenství

HANNOVER MESSE Výstaviště Hannover, Německo Obor: strojírenství 24. 28. 4. 2017 Výstaviště Hannover, Německo Obor: strojírenství HANNOVER MESSE je světově nejdůležitějším veletrhem v rámci strojírenského odvětví. Jedná se o prvotřídní platformu pro prezentaci světových

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA říjen 2016

TISKOVÁ ZPRÁVA říjen 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA říjen 2016 Mezinárodní biotrh zaznamenává stabilní růst Bio obrat je celosvětově vyšší než 80 mld. dolarů Americký trh dává silnérůstové impulzy Evropské biozemědělství se rozrostlo o půl

Více

Josef Sklenář. Biofarma Sasov. Sasov 2, 586 01 Jihlava

Josef Sklenář. Biofarma Sasov. Sasov 2, 586 01 Jihlava Josef Sklenář Biofarma Sasov Sasov 2, 586 01 Jihlava květen 2011 Umístění Biofarmy Sasov Historie Josef Sklenář založil farmu v roce 1991 v areálu Školního statku Střední zemědělské školy v Jihlavě - od

Více

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ: úvod Zákon o ekologickém zemědělství: Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení

Více

nová koncepce design shaker 2015 19. 22. 3. Letňany

nová koncepce design shaker 2015 19. 22. 3. Letňany nová koncepce design shaker 2015 19. 22. 3. PVA EXpo praha Letňany proč vystavovat vysoká návštěvnost díky konání v rámci jarních veletrhů For Habitat, For Furniture, For Office a For Garden tři sekce

Více

RESTA Vilnius, Litva Obor stavebnictví a renovace

RESTA Vilnius, Litva Obor stavebnictví a renovace Vilnius, Litva Obor stavebnictví a renovace Ve dnech 26. 29. dubna 2017 se v areálu Litevského výstavního a kongresového centra LITEXPO v hlavním městě Vilnius uskuteční specializovaná stavební výstava

Více

KONFERENCE BIOMASA & ENERGETIKA 2012

KONFERENCE BIOMASA & ENERGETIKA 2012 KONFERENCE BIOMASA & ENERGETIKA 2012 Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. České sdružení pro biomasu pořádá 27. listopadu 2012 na pražské ČZU za účasti významných expertů,

Více

Spolupráce a podpora lokálních dodavatelů Patrik Dojčinovič

Spolupráce a podpora lokálních dodavatelů Patrik Dojčinovič Spolupráce a podpora lokálních dodavatelů Patrik Dojčinovič Komerční ředitel Tesco Central Europe Growing Together in Europe Tesco CE Suppliers Conference 2016 Čerstvé potraviny rozhodují o tom, kde zákazník

Více

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie.

Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Ing. Jan ZÁHORKA OCHRANA ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU Zábor zemědělské půdy ve vztahu k obnovitelným zdrojům energie. Česká fotovoltaická konference 4. listopadu 2008, v Brně Zemědělský půdní fond ČR Rozloha

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2008. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2008. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2008 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Exkuze na ekofarmě Usedlost Medník foto PRO-BIO LIGA 2 Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA

Více

od pátku 5. února do úterý 9. února 2016 Paříž severní výstaviště Villepinte www.europain.com

od pátku 5. února do úterý 9. února 2016 Paříž severní výstaviště Villepinte www.europain.com ČERVENEC 2015 TO NEJLEPŠÍ Z FRANCOUZSKÉHO I ZAHRANIČNÍHO pekařství-cukrářství na veletrhu Europain & Intersuc 2016 od pátku 5. února do úterý 9. února 2016 Paříž severní výstaviště Villepinte www.europain.com

Více

SPOTŘEBA BIOPOTRAVIN V EU CONSUMPTION OF BIOFOODS IN EU

SPOTŘEBA BIOPOTRAVIN V EU CONSUMPTION OF BIOFOODS IN EU ABSTRACT SPOTŘEBA BIOPOTRAVIN V EU CONSUMPTION OF BIOFOODS IN EU BROŽOVÁ Ivana, (ČR) KEY WORDS bio-production, bio-food, quality, consumption, turnover ÚVOD Spotřeba biopotravin má v posledních letech

Více

Bio v regionu Zlínského kraje

Bio v regionu Zlínského kraje Bio v regionu Zlínského kraje Ing. Andrea Hrabalová, Bioinstitut, o.p.s. 10. května 2017, Rožnov pod Radhoštěm Zlínský kraj a ekologické zemědělství Zlínský kraj čtvrtým nejmenším krajem ČR jak z pohledu

Více

CNR FOOD INSTANBUL 2019

CNR FOOD INSTANBUL 2019 CNR FOOD INSTANBUL 2019 INSTANBUL, TURECKO CNR Food Istanbul je významnou událostí s dlouhodobou tradicí na poli pastvinářského sektoru v Turecku. Ročník 2018 navštívilo přes 36 000 návštěvníků, z toho

Více

Ekologické zemědělství, zpracování a výroba biopotravin a ostatních bioproduktů. Ing. Petr Jílek Ing. Jan Gallas Ing. Martin Leibl, PhD.

Ekologické zemědělství, zpracování a výroba biopotravin a ostatních bioproduktů. Ing. Petr Jílek Ing. Jan Gallas Ing. Martin Leibl, PhD. Ekologické zemědělství, zpracování a výroba biopotravin a ostatních bioproduktů Ing. Petr Jílek Ing. Jan Gallas Ing. Martin Leibl, PhD. Socioekonomické zakotvení systému EZ V západní Evropě cca od 50.

Více

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Českého pivovarství Vladimír Balach Miliony Výstav piva celkem v mil. hl 20,5 113 tis. hl 20,0 19,9 19,5

Více

BAUMA Výstaviště Mnichov, Německo Obor: stavebnictví

BAUMA Výstaviště Mnichov, Německo Obor: stavebnictví 8. 14. 4. 2019 Výstaviště Mnichov, Německo Obor: stavebnictví BAUMA je světově nejdůležitějším veletrhem ve stavebním průmyslu. Veletrh se koná na výstavní ploše 600.000m2, vystavuje zde přes 3.400 vystavovatelů

Více

DRINKTEC Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika

DRINKTEC Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika 11. 15. 9. 2017 Výstaviště Mnichov, Německo Obor: nápojová technika Mezinárodní odborný veletrh nápojové techniky a technologií pro Liquid Food. Celosvětově největší akce pro prezentaci novinek z oblasti

Více

Přijďte ochutnat regionální potraviny i speciality místních restaurací, kaváren a cukráren!

Přijďte ochutnat regionální potraviny i speciality místních restaurací, kaváren a cukráren! Newsletter č. 13 Královská stezka o. p. s. 1 Hlavní událostí druhého čtvrtletí roku 2015 v Královské stezce o. p. s. je již druhý ročník Gastronomického festivalu LOVE FOOD, který se uskuteční v Havlíčkově

Více

ZÁVěREčNÁ ZPRÁVA Mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů

ZÁVěREčNÁ ZPRÁVA Mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů ZÁVěREčNÁ ZPRÁVA Mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů 5-8.11. Caravaning Brno je nejen odborným veletrhem, ale i komunitním setkáním příznivců životního stylu, k němuž patří svobodné a nezávislé

Více

Bio v regionu Olomouckého kraje

Bio v regionu Olomouckého kraje Bio v regionu Olomouckého kraje Ing. Andrea Hrabalová, externí konzultant ČTPEZ 4. října 2016, Olomouc Olomoucký kraj a ekologické zemědělství Olomoucký kraj zemědělsky obhospodařována je polovina výměry

Více

Ekologické zemědělství skrývá potenciál, který čeká na využití

Ekologické zemědělství skrývá potenciál, který čeká na využití TZ o situaci na trhu biopotravin v ČR: Ekologické zemědělství skrývá potenciál, který čeká na využití 18. 2. 2016 Ekologické zemědělství má v ČR za sebou již čtvrt století vývoje. V roce 1990 vznikly tři

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme ECOFAIR a ENERGETIKA 2016 Mezinárodní veletrhy ekologie a energetiky Datum konání: 12. 14.října 2016 Obor: ochrana životního prostředí, energetika Mezinárodní veletrh

Více

EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE

EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE Obsah 1. Zadání... 2 2. Sestavení rámcové nabídky... 2 3. Analýza statistik taiwanského trhu s vínem... 2 3.1. Import vína na Taiwan... 2 3.2. Export vína z Taiwanu...

Více

Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti.

Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti. Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti. Pozvánka k prezentaci na veletržní a konferenční přehlídce o franšízingu Franchise Days Prague 2012 / FrAMchise Day 2012 Dovolte nám, abychom

Více

ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ prosinec 2015 ZPRÁVY Z MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Co se nám letos povedlo STR. 06 MILIARDY NA KOMODITY STR. 03 VZESTUP ČESKÉHO VÝVOZU STR. 04 PROGRAMY PRO ROK 2016 STR. 05 01 ÚVODNÍ SLOVO MINISTRA: VÁŽENÍ

Více

Interzoo Výstaviště Norimberk, Německo Obor: chovatelské potřeby

Interzoo Výstaviště Norimberk, Německo Obor: chovatelské potřeby Výstaviště Norimberk, Německo Obor: chovatelské potřeby Interzoo je světově největší veletrh pro prezentaci inovativních novinek v péči o zvířata a patří mezi nejdůležitější světové akce ve svém oboru.

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku

Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Pracovní setkání o využití tepla Biogas 13 v Rakousku Každý rok Rakouská kompost&bioplynová společnost organizuje Rakouský kongres o bioplynu, podporovaný klima:aktiv, iniciativu ochrany ovzduší Ministerstva

Více

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky

Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky Klobásky STEINEX nebo dorty ze Smetanové cukrárny: Na seznam kvalitních produktů KLASA přibyly další výrobky 5. srpna 2013, Praha Dalších 27 produktů od celkem třinácti výrobců získalo v červnu a červenci

Více

Současná situace ekologického zemědělství v České republice. 14.10.2015 ing.zdeněk Perlinger, PRO-BIO

Současná situace ekologického zemědělství v České republice. 14.10.2015 ing.zdeněk Perlinger, PRO-BIO Současná situace ekologického zemědělství v České republice Účel analýzy stavu EZ Příspěvek svazu PRO-BIO do Biosumitu ze strany zemědělské praxe Situace v 1.roce nové SZP Tvorba nového Akčního plánu Častá

Více

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín

Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu. Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Regionální značky a jejich využití v cestovním ruchu Iva Koutná, LÍSKA, z.s. Jana Brázdilová, Agrární komora Zlín Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního a kulturního dědictví.

Více

Biopotraviny a jejich perspektiva v českém prostředí. Ing. Tomáš Prouza, MBA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR PSP ČR 21.

Biopotraviny a jejich perspektiva v českém prostředí. Ing. Tomáš Prouza, MBA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR PSP ČR 21. Biopotraviny a jejich perspektiva v českém prostředí Ing. Tomáš Prouza, MBA prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR PSP ČR 21. března 2019 ODBORNÍCI ZAČÍNAJÍ BÍT NA POPLACH Příroda/přirozená krajina

Více

AGRO ANIMAL SHOW GRAIN EXPO FRESH EXPO Kyjev, Ukrajina Agroprůmyslový sektor

AGRO ANIMAL SHOW GRAIN EXPO FRESH EXPO Kyjev, Ukrajina Agroprůmyslový sektor GRAIN EXPO FRESH EXPO Kyjev, Ukrajina Agroprůmyslový sektor Mezinárodní veletrh je zaměřen na technologie chovu a krmení zemědělských zvířat, zařízení a technologie pro rostlinnou výrobu, logistiku a skladování

Více

Prezentace firmy Mediate, s. r. o.

Prezentace firmy Mediate, s. r. o. Prezentace firmy Mediate, s. r. o. 1 / 15 KDO jsme? založení společnosti MEDIATE v roce 1996 přední výrobce bylinných čajů a doplňků stravy více jak 60 interních zaměstnanců + externí spolupracovníci transparentní

Více

GIFA Výstaviště Düsseldorf, Německo Obor: slévárenství

GIFA Výstaviště Düsseldorf, Německo Obor: slévárenství 25. 29. 6. 2019 Výstaviště Düsseldorf, Německo Obor: slévárenství GIFA je mezinárodně nejvýznamnější akcí oboru slévárenství, konající se jednou za 4 roky. Jedná se o světově prvotřídní platformu pro prezentaci

Více

INTERFOOD & DRINK BULGARIA 2010 (Meatmania, Bulpek, The Word of Milk, Salon de vin)

INTERFOOD & DRINK BULGARIA 2010 (Meatmania, Bulpek, The Word of Milk, Salon de vin) Zahraniční zastoupení CzechTrade Bulharsko připravuje prezentaci českých společností ze široké oblasti potravinářského průmyslu za účelem nalezení nových odbytových možností pro české exportéry. Místo

Více

Program Skutečně zdravá škola

Program Skutečně zdravá škola Program Skutečně zdravá škola Školní stravování je obrovská příležitost pro pozitivní změny. Jaká jsou čísla? 8 tisíc školních jídelen 350 milionů vydaných jídel ročně 1,5 milionu vydaných jídel denně

Více

Techagro Brno 30. 3. 3. 4. 2014

Techagro Brno 30. 3. 3. 4. 2014 Techagro Brno 30. 3. 3. 4. 2014 modulární diskový secí stroj Falcon 6 oceněn mezinárodní odbornou komisí GRAND PRIX TECHAGRO Modulární diskový secí stroj Falcon 6 umožňuje uživatelům volbu různých pracovních

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme METALLOOBRABOTKA. SVARKA 2015 Obor: kovoobrábění Kovoobrábění v Rusku patří tradičně a dlouhodobě k jednomu z nejperspektivnějších a nejpřitažlivějších odvětví. Obrovské

Více

Oceněné výrobky ze soutěže

Oceněné výrobky ze soutěže Oceněné výrobky ze soutěže Regionální potravina Moravskoslezský kraj 2010 Tvaroh měkký Je zpracován z kvalitní suroviny z podhůří Beskyd a vyráběn klasickou ruční metodou v tvarohářských vanách. Má specifické

Více

Situace v komoditě mléko 5/2016

Situace v komoditě mléko 5/2016 Situace v komoditě mléko 5/2016 Výkupní cena neustále klesá. Každé čtvrtletí cena klesne o 50 haléřů. Chovatelé mléčného skotu v ČR už následkem embarga a ukončení režimu mléčných kvót přišli o 9 miliard

Více

Na zahraničních trzích se vyznáme

Na zahraničních trzích se vyznáme Na zahraničních trzích se vyznáme EXPODREV 2014 Mezinárodní odborný veletrh dřevoobráběcího průmyslu Obor: dřevoobráběcí průmysl Veletrh ExpoDrev 2014 je mezinárodní událostí na poli dřevozpracujícího

Více

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Snídaně s novináři 17.9.2013

Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Snídaně s novináři 17.9.2013 Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Snídaně s novináři 17.9.2013 Obsah prezentace Jak je důležitá kvalita potravin pro zákazníka Jak hodnotí systém kontroly potravin v ČR časopis The Economist

Více

Podpora regionálních produktů a místní ekonomiky

Podpora regionálních produktů a místní ekonomiky Podpora regionálních produktů a místní ekonomiky Co je to regionální značka? Je nebo není přeznačkováno? Značka není soutěžní, trvalá podpora regionu ve všech souvislostech Marketingový nástroj, společná

Více

SAJAM VODA BELEXPOCENTAR, Bělehrad, Srbsko Vodohospodářství, zařízení a technologie pro úpravu vody

SAJAM VODA BELEXPOCENTAR, Bělehrad, Srbsko Vodohospodářství, zařízení a technologie pro úpravu vody BELEXPOCENTAR, Bělehrad, Srbsko Vodohospodářství, zařízení a technologie pro úpravu vody Zahraniční kancelář agentury CzechTrade v Bělehradě připravuje společnou prezentaci českých firem na tomto veletrhu

Více

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU PIVO 2018 VYPLATÍ?

PROČ SE INVESTICE DO VELETRHU PIVO 2018 VYPLATÍ? 22. - 25. 5. 2018 Mezinárodní veletrh PIVO je v Rusku vnímán jako významná mezinárodní událost v oblasti potravinářského průmyslu vším co je spojeného s pivovarnickým odvětvím, výrobou nealko nápojů, tj.

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE NOMENKLATURA

ZÁKLADNÍ INFORMACE NOMENKLATURA ZÁKLADNÍ INFORMACE Reklama, Polygraf 2011 18. ročník veletrhu reklamy, médií, polygrafie a obalů Termín konání: 23. 25. března 2011 Místo konání: Výstaviště Praha Holešovice Pořadatel: M.I.P. Group, a.s.

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012

Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012 Výroční zpráva Občanského sdružení Tradice Bílých Karpat za rok 2012 Hostětín 4, 687 71 Bojkovice tel. 572 641 040 tbk@tradicebk.cz, http://www.tradicebk.cz Tradice Bílých Karpat jsou dobrovolným, nevládním

Více

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV o ekologickém zemědělství,

Více

Konference VÝZNAM MLÉČNÝCH ODBYTOVÝCH DRUŽSTEV U NÁS I V ZAHRANIČÍ

Konference VÝZNAM MLÉČNÝCH ODBYTOVÝCH DRUŽSTEV U NÁS I V ZAHRANIČÍ Konference VÝZNAM MLÉČNÝCH ODBYTOVÝCH 19.9.2017 DRUŽSTEV U NÁS I V ZAHRANIČÍ Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR, DA ČR viceprezident COGECA, KZPS 1) Situace v sektoru produkce mléka v ČR I. Obsah 1) Situace

Více

Vinařství roku. 1. Definice titulu

Vinařství roku. 1. Definice titulu Vinařství roku Svaz vinařů České republiky jako organizace udělující titul Vinařství roku v České republice stanoví řád nominace a výběru vinařských firem v ČR nesoucích tento titul a dále podmínky jeho

Více