Integrace středoevropského trhu s plynem XVIII. Jarní konference AEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Integrace středoevropského trhu s plynem XVIII. Jarní konference AEM"

Transkript

1 Integrace středoevropského trhu s plynem XVIII. Jarní konference AEM

2 Úvod V roce 1998 byla přijata první liberalizační směrnice v oblasti plynárenství Z obecného pohledu měla liberalizace trhu se zemním plynem za cíl: snížit ceny zemního plynu pro koncové zákazníky vytvořit podnikatelské prostředí v oblasti plynárenství snížit zásahy státu zvýšit benefit pro zákazníky v podobě zvýšené péče dodavatelů vytvořit jednotný evropský trh s plynem Jaká je situace z hlediska plnění cílů dnes?

3 Jednotný energetický trh Závěry Evropské Rady z února 2011 stanovily termín pro vytvoření Jednotného energetického trhu do roku 2014 Rok 2014 již máme, ale Jednotný energetický trh nikoliv Jednotný energetický trh může nastat pouze tehdy, budou li důsledně sjednocena pravidla ve všech členských státech na stejnou úroveň. V oblasti elektroenergetiky byly nastartovány regionální projekty propojení trhů např. 4M Market Coupling, zahrnující český, slovenský, maďarský a rumunský denní trh s elektřinou alespoň regionální trhy, ale jak v plynárenství?

4 Integrační snahy ve střední Evropě V regionu střední Evropy existují dva projekty týkající se České republiky, jejichž cílem je integrace trhů s plynem v tomto regionu. Prvním je projekt CEETR, který byl zahájen v roce 2012 pod záštitou Regionální plynárenské iniciativy Evropské komise jako pilotní projekt vytvoření obchodního regionu ve státech Rakouska, Slovenska a České republiky Druhým projektem je iniciativa států Visegrádské čtyřky, která vzešla z původního projektu k vytvoření severo-jižního plynárenského propojení z terminálu LNG v polském Swinoujscie přes Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko do chorvatského terminálu LNG Adria na ostrově Krk

5 Central European Energy Trading Region - CEETR Projekt CEETR, který byl zahájen v roce 2012 pod záštitou Regionální plynárenské iniciativy Evropské komise jako pilotní projekt vytvoření obchodního regionu ve státech Rakouska, Slovenska a České republiky. CEGH Projektu se účastnily tyto subjekty - Central European Gas Hub AG, Energie-Control Austria; Eustream a NET4GAS + konzultantská firma Wagner, Elbling & Company. Důvodem zahájení projektu bylo využití dostatečného infrastrukturního propojení mezi státy a cílem vytvoření funkčního obchodního regionu, k němuž by se později mohly připojit okolní státy. Záměr splňoval požadavky cílového modelu trhu s plynem, zejména likviditu, diverzifikaci zdrojů a roční objem trhu s plynem více než 20 mld.m 3 Do této iniciativy však nebyly dostatečně zapojeny národní regulační orgány, které jsou klíčové pro sjednocení regulačního prostředí ani všechna příslušná ministerstva, zejména Slovenska a Rakouska, takže projekt nezískal dostatečnou politickou podporu. Když po změně vlastnické struktury slovenského provozovatele přepravní soustavy v roce 2013 se i tento přestal jednání účastnit, projekt dále spíše stagnuje.

6 Model CEETR Mělo by jít o jeden obchodní region, zahrnující plynárenské systémy zúčastněných zemí Měl by existovat jeden virtuální bod Pro balancing (vyrovnávání) by existovaly tři národní zóny Integrovaný

7 CEETR - výhled Má-li projekt pokračovat je třeba zapojení všech národních regulačních orgánů, zejména pak slovenské strany a to jak politickou podporou ze strany Ministerstva hospodářství, tak zejména účastí národního regulátora a provozovatele přepravní soustavy Eustream. V druhé fázi by mělo být sjednoceno regulatorní prostředí, vytvořen implementační model a ověřeny podmínky pro jeho funkci. Ve třetí fázi by pak mohl být model obchodního regionu implementován do praxe. Tento projekt nevyžaduje zásadní investice do plynárenské infrastruktury. Propojení mezi Slovenskem a Rakouskem existuje, stejně jako mezi Slovenskem a Českou republikou. Na propojení mezi Českou republikou a Rakouskem jsou připraveny konkrétní projekty.

8 Infrastrukturní projekty pro posílení bezpečnosti dodávek a posílení likvidity národních plynárenských trhů mezi ČR a AT Bidirectional Austrian Czech Interconnector (BACI) propojení kompresní stanice Břeclav v České republice s rakouským hubem v Baumgartenu Plynovod do Oberkappelu propojení přepravní soustavy České republiky s přepravní soustavou Rakouska a Německa na rakousko německé hranici Plynovod Mozart, propojení jižní větve české přepravní soustavy (Lodhéřov) s rakouským plynovodem WAG (Leopoldschlag) s kapacitou 1 1,3 mld. m 3 /rok Je nutné předložit studii proveditelnosti a souhlas provozovatelů přepravních soustav v České republice a Rakousku Propojení vysokotlakých distribučních soustav plynu České republiky (E.ON Distribuce) a Rakouska (OÖ.Ferngas AG Linz)

9 Plánované plynovody Oberkappel a BACI STORK II Oberkappel BACI (Bidirectional Austrian Czech Interconnection )

10 Plánovaný plynovod Mozart

11 Trh s plynem států V4 Iniciativa států Visegrádské čtyřky vzešla z původního projektu k vytvoření severo-jižního plynárenského propojení z terminálu LNG v polském Swinoujscie přes Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko do chorvatského terminálu LNG Adria na ostrově Krk. Iniciativa byla zahájena polským předsednictvím v září 2012 a podpisem memoranda o porozumění mezi státy Visegrádské čtyřky a pokračovala vypracováním studie Analýza likvidity trhu s plynem ve státech V4 a další studie Cílový model trhu s plynem v regionu V4. Obě studie odhalily nedostatky, se kterými se trhy s plynem států V4 potýkají a na závěr polského předsednictví byla vypracována tzv. cestovní mapa Road Map towards the regional gas market among Visegrad 4 countries, která definuje další kroky potřebné pro dosažení regionálního trhu s plynem ve státech V4. Zatímco polská iniciativa byla převážně politická a jednání se účastnili pouze zástupci ministerstev, maďarské předsednictví navázalo na polskou iniciativu vytvořením plynárenského fóra, kde byli ke spolupráci přizváni i provozovatelé přepravních soustav a národních regulačních orgánů.

12 Podmínky vzniku regionálního plynárenského trhu V4 Proto, aby mohl být vytvořen funkční model trhu s plynem ve státech V4, je nutno: Vypracovat konkrétní tržní strukturu (tržní oblasti nebo obchodní regiony) Navrhnout principy zavedení tržních oblastí nebo obchodních regionů Vytvořit příslušný právní a technický rámec pro spojení trhů a plynárenských soustav Zajistit potřebná propojení fyzická mezi jednotlivými státy tržní oblasti nebo regionu Zajistit, aby všechny národní trhy s plynem měly stejný stupeň regulace

13 Road Map towards the regional gas market among Visegrad 4 countries Fyzická integrace trhů s plynem v zemích V4 Rozvoj infrastruktury zajištující fyzická propojení mezi státy je nezbytný pro vytvoření regionálního trhu, země V4 mají zajistit politickou podporu k výstavbě interkonektorů mezi jednotlivými státy. TSO poskytnou regionální investiční plán pro střední a východní Evropu (CEE GRIP) Návrh tržního modelu ve státech regionu V4 Proces návrhu tržního modelu má zůstat otevřený tak, aby umožnil nezbytné aktuální úpravy procesu fyzické integrace v regionu V souladu s harmonizačními nástroji obsaženými v třetím energetickém balíčku, jakož i platformou pro regionální spolupráci zajistí státy optimální regulatorní a obchodní prostředí Základním krokem a klíčovým regulatorním opatřením bude zlepšená spolupráce národních regulátorů a TSO při implementaci síťových kódů připravených EK Státy V4 vyzývají TSO, aby provedly provozní studii vyhodnocující proveditelnost modelu tržního spojení v regionu V4 současná situace zatím neumožňuje vytvoření jednotné obchodní zóny v zemích V4, a to především vzhledem k rozdílným regulačním, cenovým a technickým pravidlům jednotlivých zemích studie má obsahovat analýzu právních a technických podmínek, předběžných opatření pro implementaci a také výsledné náklady a přínosy na základě provozní studie odsouhlasí ministři energetiky států V4 nejlepší model pro tržní integraci Institucionální rámec procesu Státy V4 zdůrazňují, že ministři energetiky států V4 budou svojí vedoucí rolí dodávat nezbytnou politickou podporu celému procesu Státy V4 založily V4 FORUM pro integraci trhu s plynem, které zajišťuje politickou podporu a koordinaci mezi ministerstvy, národními regulátory a TSO

14 Severojižní plynárenské propojení

15 Severojižní plynárenské propojení seznam staveb LNG terminál ve Świnoujście ve výstavbě od 2011 (PL), plynovod Świnoujście Lwówek (PL), plynovod Lwówek Odolanów (PL), plynovod Odolanów Tworzeń (PL), plynovod Tworzeń Oświęcim (PL), plynovod Pogórska Wola Tworzeń (PL), plynovod Strachocina Pogórska Wola (PL), propojení Polska a východního Slovenska (PL SK), plynovod Třanovice Skoczów již v provozu, předpoklad rozšíření kapacity (CZ PL), plynovod Moravia (Hrušky Děhylov) jako posílení současné trasy, dále pak s prodloužením z Děhylova na novou hraniční předávací stanici s Polskem v lokalitě Hať (CZ PL), propojení Slovensko Maďarsko na trase Veľký Krtíš Vecsés (SK HU), plynovod Városföld Slobodnica (HU-HR) již v provozu, plynovod Slavonski Brod (Slobodnica) Adria LNG (HR), LNG terminál v Omišalji na ostrově Krk (HR).

16 Hungarian-Slovak interconnector Veľké Zlievce - Vecsés Délka 115 kilometrů, z toho 94 kilometrů na maďarském území a 21 kilometrů na Slovensku. Investiční náklady 160 mil. EUR, z toho 30 mil.eur podpora z European Energy Programme for Recovery. Zájem o využití zatím hluboko pod kapacitními možnostmi. Na maďarské straně musel být založen pro realizaci speciální investorhungarian Gas Transit Ltd.

17 Stručná pozice ČR Česká republika považuje regionální plynárenskou integraci za nikoliv cíl, ale mezikrok k realizaci konečného cíle, jímž je jednotný plynárenský trh EU. Z uvedeného důvodu se nestaví odmítavě (podpora je však podmíněna benefity z projektu jak pro koncového zákazníka, tak i bezpečnost a spolehlivost dodávek) k žádné z obou iniciativ integrace plynárenských trhů vedoucí k vytvoření regionálního trhu s plynem, který bude splňovat podmínky cílového modelu trhu s plynem, tj. zejména velikost trhu 20 mld. m 3 plynu ročně, dostatečnou likviditu trhu a diverzifikaci plynu nejméně ze tří zdrojů. Pro vytvoření takového trhu je však třeba sjednotit regulační pravidla a vytvořit funkční tržní strukturu. K praktické realizaci měl z časového hlediska blíže projekt CEETR podporovaný Evropskou komisí, na jehož vytváření se podíleli zejména provozovatelé přepravních soustav, neboť stávající plynárenská infrastruktura byla vyhovující. Tento projekt však nezískal dostatečnou politickou podporu národních ministerstev, zejména Rakouska a Slovenska a ani národních regulačních orgánů, proto v současné době stagnuje. Projekt zemí Visegrádské čtyřky má sice dostatečnou politickou podporu, nedisponuje však potřebnou infrastrukturou tak, aby mohl být vytvořen funkční obchodní region dříve, než bude infrastruktura postavena.

18 Ceny plynu Česká republika

19 Ceny plynu - Slovensko

20 Ceny plynu - Rakousko

21 Ceny plynu - Maďarsko

22 Ceny plynu - Polsko

23 Závěr Regionální integrace trhu s plynem je dobrá idea, v současnosti je však k její realizaci v regionu střední Evropy ještě poměrně daleko. Problémem je zejména značná rozdílnost regulatorního rámce jednotlivých států. Absentuje doposud i tlak účastníků trhu, zejména z řad zákazníků na vytvoření regionálního trhu s plynem. Problémem je i skutečnost, že přeprava přes s cílem určení v jiném státu integrovaného regionu již nebude mezinárodním tranzitem, ale přepravou uvnitř regionu a mezinárodní tranzit plynu není na rozdíl od tranzitu elektřiny bezplatný.... Reálně nelze očekávat vznik regionálního trhu dříve, nežli budou v praxi účinné síťové kodexy. Přes všechny dosavadní problémy stojí za to integrační snahy podporovat minimálně z důvodu realizace nových přeshraničních plynovodů.

24 Děkuji za pozornost Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1

Jednotný evropský energetický trh blízká vize nebo vzdálená budoucnost?

Jednotný evropský energetický trh blízká vize nebo vzdálená budoucnost? Jednotný evropský energetický trh blízká vize nebo vzdálená budoucnost? Praha, 3. listopadu 2011 Úvod Deklarace o spolupráci mezi Českou a Slovenskou federativní republikou, Polskou republikou a Maďarskou

Více

Bezpečnost dodávek plynu v ČR

Bezpečnost dodávek plynu v ČR Bezpečnost dodávek plynu v ČR Institut pro veřejnou diskuzi: Energetická bezpečnost Evropy v kontextu ruskoukrajinského konfliktu Hotel Jalta Praha, 13. května 2014 Plyn, důležitá součást národního energetického

Více

Severojižní propojení a jižní koridor

Severojižní propojení a jižní koridor XVII. Jarní konference AEM Severojižní propojení a jižní koridor Globální spotřeba energie Těžba plynu a ropy v USA Export ropy ze Středního východu Změny v dovozní závislosti plyn a ropa Hlavní toky zemního

Více

TEN-E (transevropská energetická síť)

TEN-E (transevropská energetická síť) ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Brno, květen 2014 Ing. Zdeňka Kučerová Porada s kraji 5. 6. 2014 TEN-E (transevropská energetická síť) Legislativa EU NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 347/2013 ze dne

Více

Plynárenství 2015. XXVI. Seminář energetiků. 20.Ledna 2016. Ing. Jan Zaplatílek

Plynárenství 2015. XXVI. Seminář energetiků. 20.Ledna 2016. Ing. Jan Zaplatílek Plynárenství 2015 XXVI. Seminář energetiků 20.Ledna 2016 Spotřeba plynu Spotřeba plynu v uplynulých letech vlivem zejména teplých zim v posledních letech stagnovala resp. v roce 2014 významně propadla

Více

Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU

Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU Jak překonat fragmentaci jednotného energetického trhu EU Pražské evropské energetické fórum 2014 MZV ČR Černínský palác Úvod Trh s elektřinou : Aktuální stav trhu s elektřinou Rizika a problémy Možné

Více

Priority ERÚ v roce 2012

Priority ERÚ v roce 2012 Priority ERÚ v roce 2012 Ing. Martina Krčová MBA místopředsedkyně a ředitelka sekce regulace Energetického regulačního úřadu XVI. Jarní konference AEM 28. 2. 2012 Oblast působnosti ERÚ Regulace cen Ochrana

Více

Plynárenství v ČR v roce 2012. Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie člen Výkonného výboru a Rady Českého plynárenského svazu

Plynárenství v ČR v roce 2012. Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie člen Výkonného výboru a Rady Českého plynárenského svazu Plynárenství v ČR v roce 2012 Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie člen Výkonného výboru a Rady Českého plynárenského svazu Jesenná konferencia SPNZ Horný Smokovec, 4.10.2012 První

Více

Investice do přepravních a distribučních sítí plynu

Investice do přepravních a distribučních sítí plynu Investice do přepravních a distribučních sítí plynu Vladimír Štěpán Jiří Gavor Únor 2009 ENA s.r.o. stepan@ena.cz Plynárenské a elektrárenské sítě: - Plynárenské sítě jsou výrazně odolnější než elektrárenské

Více

Evropský parlament Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Jednotný evropský energetický trh Praha, 3. listopadu 2011 Ing. Evžen Tošenovský místopředseda Výboru ITRE Priority evropské energetiky

Více

Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě mezi Rakouskem (Market Area East) a Českou republikou NET4GAS

Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě mezi Rakouskem (Market Area East) a Českou republikou NET4GAS Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě mezi Rakouskem (Market Area East) a Českou republikou NET4GAS 27. 07. 2017 Zpráva o posouzení poptávky

Více

Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě mezi polskou přepravní soustavou a českou přepravní soustavou

Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě mezi polskou přepravní soustavou a českou přepravní soustavou Zpráva o posouzení poptávky po přírůstkové kapacitě mezi polskou přepravní soustavou a českou přepravní soustavou 26. července 2017 Tato zpráva je společným posouzením potenciálu pro projekty na zajištění

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT PRACOVNÍ DOKUMENT. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku

EVROPSKÝ PARLAMENT PRACOVNÍ DOKUMENT. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 9. 1. 2008 PRACOVNÍ DOKUMENT o návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 1775/2005 o podmínkách a

Více

Otevřené otázky pro příští regulační období v

Otevřené otázky pro příští regulační období v Otevřené otázky pro příští regulační období v elektroenergetice Ing. Vojtěch Jahoda, LL.M. ředitel odboru elektroenergetiky Praha, březen 2014 Klíčové úkoly ERÚ v nejbližší budoucnosti Nová regulační období

Více

Nová propojení NET4GAS s Evropskou plynárenskou sítí

Nová propojení NET4GAS s Evropskou plynárenskou sítí JEDNOTNÝ EVROPSKÝ ENERGETICKÝ TRH A CHYBĚJÍCÍ INFRASTRUKTURA Nová propojení NET4GAS s Evropskou plynárenskou sítí Jan Nehoda, jednatel NET4GAS, s.r.o. 3.11. 2011 Lichtenštejnský palác, PRAHA Obsah prezentace

Více

NOVÁ TVÁŘ ENERGETIKY PO EKONOMICKÉ KRIZI

NOVÁ TVÁŘ ENERGETIKY PO EKONOMICKÉ KRIZI NOVÁ TVÁŘ ENERGETIKY PO EKONOMICKÉ KRIZI Trendy Evropské Energetiky, Praha, 20.9.2010 Alan Svoboda Ředitel divize Obchod, ČEZ a.s. V ROCE 2008 PROPUKLA FINANČNÍ KRIZE 1 KRIZE SE NÁSLEDNĚ ROZŠÍŘILA NA CELOU

Více

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví v energetice Olga Svitáková Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Priority českého předsednictví Úvod do energetické politiky EU Energetická bezpečnost Vnitřní trh energií Důsledky

Více

Infrastrukturní projekty v oblasti plynárenství

Infrastrukturní projekty v oblasti plynárenství XIII PODZIMNÍ KONFERENCE Asociace energetických manažerů Infrastrukturní projekty v oblasti plynárenství Jan Nehoda, jednatel NET4GAS, s.r.o. PRAHA 21. a 22. 9. 2010 Hotel ANGELO Obsah prezentace 1. Energetické

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2016-2025

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2016-2025 Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice NET4GAS, s.r.o. Na Hřebenech II 1718/8 Tel.: +420 220 221 111 Email: tyndp@net4gas.cz 140 21 Praha 4 Nusle Fax: +420 220 225 498 Web: www.net4gas.cz

Více

Proces přípravy ENTSOG

Proces přípravy ENTSOG Proces přípravy ENTSOG Vladimír Outrata Člen představenstva GIE a GTE+ Ředitel prodeje kapacity RWE Transgas Net AEM Praha, 3.9.2009 Obsah prezentace Tvorba organizace ENTSOG Dlouhodobý investiční plán

Více

Projekt Capacity4Gas

Projekt Capacity4Gas Projekt Capacity4Gas Projekt Capacity4Gas přispívá k zajištění bezpečnosti energetických dodávek Hlavním důvodem realizace projektu Capacity4Gas je rozšiřování mezery mezi nabídkou a poptávkou po zemním

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Prezentace společnosti. CONTE spol. s r.o.

Prezentace společnosti. CONTE spol. s r.o. Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o. Obsah Základní informace/ Kdo jsme Informace o majitelích Proč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek Co nabízíme Reference Kontakty www.conte-energy.cz

Více

Plynárenství 2016/17, současný stav a budoucí výhled

Plynárenství 2016/17, současný stav a budoucí výhled XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ - LUHAČOVICE Plynárenství 2016/17, současný stav a budoucí výhled Struktura primárních energetických zdrojů dle SEK Zdroj: Aktualizace státní energetické koncepce Struktura energetických

Více

Projekt Capacity4Gas

Projekt Capacity4Gas Projekt Capacity4Gas Projekt Capacity4Gas přispívá k zajištění bezpečnosti energetických dodávek Hlavním důvodem realizace projektu Capacity4Gas je zvětšování rozdílu mezi nabídkou a poptávkou po zemním

Více

Vnitřní evropský energetický trh pohledem RWE

Vnitřní evropský energetický trh pohledem RWE Vnitřní evropský energetický trh pohledem RWE Martin Herrmann, CEO RWE Transgas Název společnosti STRANA 1 Od 7 k 17 společnostem: Důsledek překotného legislativního vývoje v energetice za 10 let 2002

Více

Connecting Markets Profil společnosti

Connecting Markets Profil společnosti Connecting Markets Profil společnosti Naše přepravní soustava propojuje energetické trhy již více než 40 let. Je zárukou bezpečnosti a spolehlivosti, provozní dokonalosti a inovativních řešení, které

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

Mezinárodní spolupráce Energetického regulačního úřadu v rámci Evropské unie

Mezinárodní spolupráce Energetického regulačního úřadu v rámci Evropské unie Mezinárodní spolupráce Energetického regulačního úřadu v rámci Evropské unie Bc. Nikola Sobotková Anotace Příspěvek ve stručnosti popisuje současné nadnárodní (evropské platformy) pro spolupráci v oblasti

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice NET4GAS, s.r.o. Na Hřebenech II 1718/8 Tel.: +420 220 221 111 Email: tyndp@net4gas.cz 140 21 Praha 4 Nusle Fax: +420 220 225 498 Web: www.net4gas.cz

Více

Energetické cíle ČR v evropském

Energetické cíle ČR v evropském kontextu kontextu 1 Vrcholové strategické cíle ASEK Energetická bezpečnost Bezpečnost dodávek energie Odolnost proti poruchám Konkurenceschopnost Bezpečnost Konkurenceschopné ceny pro průmysl Sociální

Více

1. Zemní plyn jako komodita a její specifické vlastnosti 1.1. Původ a klasifikace zemního plynu 1.2. Fyzikálně-chemické spalovací vlastnosti zemního

1. Zemní plyn jako komodita a její specifické vlastnosti 1.1. Původ a klasifikace zemního plynu 1.2. Fyzikálně-chemické spalovací vlastnosti zemního 1. Zemní plyn jako komodita a její specifické vlastnosti 1.1. Původ a klasifikace zemního plynu 1.2. Fyzikálně-chemické spalovací vlastnosti zemního plynu 1.2.1.Chemické složení 1.2.2.Spalování zemního

Více

Novela Energetického zákona

Novela Energetického zákona Novela Energetického zákona Hlavní změny EZ pohled ERÚ Seminář AEM Praha 13.5.2009 Josef Fiřt předseda Energetického regulačního úřadu I. Cíle připravované novely EZ II. Hlavní změny v novele EZ a dopady

Více

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC

LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO PROJEKTY BIOPLYNOVÝCH STANIC LEGISLATIVY A JEJÍ DŮSLEDKY PRO XI. ročník konference o bioplynu v ČR Výstavba a provoz bioplynových stanic 13. 14. října 2011, Třeboň OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace pro energetiku

Více

NET4GAS Profil společnosti

NET4GAS Profil společnosti NET4GAS Profil společnosti Již více než 45 let propojujeme energetické trhy a garantujeme bezpečnost a spolehlivost přepravy zemního plynu. NET4GAS Connecting Markets NET4GAS zajišťuje NET4GAS ve zkratce

Více

2. Ročník mezinárodní konference NET4GAS významné projekty pro bezpečnost dodávek plynu do střední a západní Evropy

2. Ročník mezinárodní konference NET4GAS významné projekty pro bezpečnost dodávek plynu do střední a západní Evropy 2. Ročník mezinárodní konference NET4GAS významné projekty pro bezpečnost dodávek plynu do střední a západní Evropy Jan Nehoda, jednatel NET4GAS, s.r.o. 23.5 24.5. 2011, NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM, Praha

Více

Novela energetického zákona

Novela energetického zákona Novela energetického zákona seminář HV PSP Tomáš Hüner Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 18. listopad 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu 2008 1 Novela energetického zákona Proč měníme energetický

Více

Energetická politika ČR a vývoj jednotného trhu proměny role národního státu v procesu integrace energetických trhů EU

Energetická politika ČR a vývoj jednotného trhu proměny role národního státu v procesu integrace energetických trhů EU Energetická politika ČR a vývoj jednotného trhu proměny role národního státu v procesu integrace energetických trhů EU EURO Konference PRIORITY ČESKÉ A EVROPSKÉ ENERGETIKY: JAK DÁL? Praha, 8. března 2011

Více

zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x10 12 m 3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x10 12 m 3

zásoby v roce 2008 ve výši cca 177 x10 12 m 3 roční těžba v roce 2007 byla 3,031 x10 12 m 3 PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU aneb NEBYLA TO NÁHODA! Ing. Oldřich Petrţilka, Senior Manager, Česká plynárenská unie OBSAH - světové zásoby a zdroje zemního plynu - cesta plynu

Více

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 10. listopadu 2009 Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému

Více

ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ A PROJEKTY SPOLEČNÉHO ZÁJMU

ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ A PROJEKTY SPOLEČNÉHO ZÁJMU ÚZEMNÍ PLÁNOVÁNÍ A PROJEKTY SPOLEČNÉHO ZÁJMU 20. celostátní konference o územním plánování a stavebním řádu Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru odbor stavební úřad 1 Nařízení (EU) č. 347/2013 Nařízení

Více

Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR

Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Programy cíle Evropská územní spolupráce MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Evropské fondy 2014 2020: Jednoduše pro lidi, Praha, 18. 11. 2014 Obsah prezentace 1. Základní informace o programech Evropské

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2019-2028 Verze dokumentu pro veřejnou konzultaci provozovatele přepravní soustavy 16. 7. 2018 OBSAH 1 SHRNUTÍ...1 2 ÚVOD...2 3 POUŽITÁ METODOLOGIE...3

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2016-2025

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2016-2025 Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice NET4GAS, s.r.o. Na Hřebenech II 1718/8 140 21 Praha 4 Nusle Tel.: +420 220 221 111 Fax: +420 220 225 498 Email: tyndp@net4gas.cz Web: www.net4gas.cz

Více

Změny v r. 2018, nové regulační období, cenová rozhodnutí

Změny v r. 2018, nové regulační období, cenová rozhodnutí Změny v r. 2018, nové regulační období, cenová rozhodnutí Ing. René Neděla Energetický regulační úřad IV Regulační období 11. 1. 2018 Rada Energetického regulačního úřadu (dále jen Rada ERÚ) ve smyslu

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice NET4GAS, s.r.o. Na Hřebenech II 1718/8 Tel.: +420 220 221 111 Email: tyndp@net4gas.cz 140 21 Praha 4 Nusle Fax: +420 220 225 498 Web: www.net4gas.cz

Více

OBSAH. Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory... XI Seznam zkratek... XX Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXX Předmluva...

OBSAH. Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory... XI Seznam zkratek... XX Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXX Předmluva... OBSAH Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými autory................. XI Seznam zkratek................................................ XX Seznam předpisů citovaných v komentáři..........................

Více

NET4GAS Profil společnosti

NET4GAS Profil společnosti NET4GAS Profil společnosti Již více než 45 let propojujeme energetické trhy a garantujeme bezpečnost a spolehlivost přepravy zemního plynu. NET4GAS Connecting Markets NET4GAS zajišťuje NET4GAS ve zkratce

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2018-2027 Verze dokumentu předložená ERÚ 19. 11. 2018 (dokument byl uveden do souladu s aktuálním skutkovým stavem platným ke dni předložení

Více

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách

Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Evropská politika, směrnice a regulace Školící program PATRES využití obnovitelných zdrojů energie v budovách Ing. Michael ten Donkelaar ENVIROS, s.r.o. 1 Obsah Energetická politika EU Energetický balíček

Více

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá

Programy v programovém období 2014-2020. Autor: Ing. Denisa Veselá Programy v programovém období 2014-2020 Autor: Ing. Denisa Veselá Pro nadcházející programové období 2014-2020 jsou připravovány nové programy, které budou spolufinancovány z Evropských strukturálních

Více

Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE

Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE Odvodové zatížení v ČR ve srovnání se zeměmi CEE Ing. Jan Soška, LL.M., partner TPA Tax s.r.o., Baker Tilly International Mladé Buky, 9. listopadu 2017 Albania I Austria I Bulgaria I Croatia I Czech Republic

Více

PKP CARGO spojuje své síly s AWT

PKP CARGO spojuje své síly s AWT PKP CARGO spojuje své síly s AWT PKP CARGO připraveno expandovat do Evropy 1 2 3 4 Druhý dopravce v EU Licence na dopravu v devíti zemích EU Komplexní logistické služby v rámci skupiny PKP CARGO Dobrá

Více

Inteligentní města a obce

Inteligentní města a obce aktuální stav a výhled do budoucna Evropská inovační partnerství v rámci inteligentních měst a obcí Sdělení Komise: evropské inovační partnerství (červenec 2012) vznik inovativních řešení v rámci tzv.

Více

Tisková zpráva 24. listopadu Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018

Tisková zpráva 24. listopadu Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018 Tisková zpráva 24. listopadu 2017 Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018 Energetický regulační úřad v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách

Více

N 072 / 10 / 02, K 073 / 10 / 02, K 074 / 10 / 02 a N 075 / 10 / funkční období

N 072 / 10 / 02, K 073 / 10 / 02, K 074 / 10 / 02 a N 075 / 10 / funkční období N 072 / 10 / 02, K 073 / 10 / 02, K 074 / 10 / 02 a N 075 / 10 / 02 10. funkční období N 072 / 10 / 02, K 073 / 10 / 02, K 074 / 10 / 02 a N 075 / 10 / 02 Usnesení Výboru pro záležitosti Evropské unie

Více

ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka 3.4.2012

ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka 3.4.2012 ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka 3.4.2012 Obsah 1. Energetika v ČR vymezení energetiky 2. Zákon č.458/2000sb. energetický zákon 3. Zákon č.180/2005 Sb. 4. Účastníci trhu s elektřinou 5. Fukuschima- dopady

Více

Kohezní politika EU po roce 2013

Kohezní politika EU po roce 2013 Kohezní politika EU po roce 2013 Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Karviná, 11. listopadu 2010 Časový kontext přípravy budoucí kohezní politiky EU Schválení Strategie EU 2020 červen 2010. Zveřejnění

Více

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie

ENERGETICKÁ POLITIKA ČR, VÝHLEDY A STRATEGIE. Ing. Eva Slováková Oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie konference Hospodaření s energií v podnicích 20. října 2011, Praha OBSAH 1. Aktualizace SEK 2. Výzkum, vývoj a demonstrace v energetice 3. Podmínky podnikání a výkon státní správy v energetických odvětvích

Více

ČÁST PRVNÍ PODMÍNKY PŘIPOJENÍ K PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVĚ

ČÁST PRVNÍ PODMÍNKY PŘIPOJENÍ K PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVĚ Strana 626 Sbírka zákonů č. 62 / 2011 62 VYHLÁŠKA ze dne 7. března 2011 o podmínkách připojení k plynárenské soustavě a o změně vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 251/2001 Sb., kterou se stanoví

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Vyhláška 62/2011 Sb.

Vyhláška 62/2011 Sb. Vyhláška 62/2011 Sb. o podmínkách připojení k plynárenské soustavě a o změně vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 251/2001 Sb., kterou se stanoví Pravidla provozu přepravní soustavy a distribučních

Více

Trh s plynem Ing. Vladimír Štěpán, Ing. Michal Šváb. Květen 2014

Trh s plynem Ing. Vladimír Štěpán, Ing. Michal Šváb. Květen 2014 Trh s plynem 2014 Ing. Vladimír Štěpán, Ing. Michal Šváb Květen 2014 Principy regulace z pohledu odběratelů Dlouhodobě chybí stimulace provozovatelů pro vyšší využívání soustav Platby za překročení kapacity

Více

Článek 4, Paragraf 1, odstavec a): projekt je nezbytný pro zavedení nejméně jednoho z prioritních koridorů a oblastí energetické infrastruktury;

Článek 4, Paragraf 1, odstavec a): projekt je nezbytný pro zavedení nejméně jednoho z prioritních koridorů a oblastí energetické infrastruktury; Subjekt Č.p. Připomínka Zdůvodnění Návrh promítnutí připomínky Vypořádání Zařazení projektu obousměrného propojení mezi Projekt BACI má záměr propojit přepravní síť České republiky a Rakouska, které dosavad

Více

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP

Příloha č. 3. Souhrnný přehled strategických dokumentů a. Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Příloha č. 3 Souhrnný přehled strategických dokumentů a koncepcí k IROP Incidenční matice průkaz uplatňování hlavních témat Evropa 2020 v IROP Průřezové strategie dotýkající se více tematických cílů TC

Více

Novelizace Pravidel trhu s elektřinou a Pravidel trhu s plynem. Aktuální cenová rozhodnutí elektrická energie a zemní plyn.

Novelizace Pravidel trhu s elektřinou a Pravidel trhu s plynem. Aktuální cenová rozhodnutí elektrická energie a zemní plyn. Novelizace Pravidel trhu s elektřinou a Pravidel trhu s plynem. Aktuální cenová rozhodnutí elektrická energie a zemní plyn. Ing. René Neděla Energetický regulační úřad XXVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Elektroenergetika

Více

Efektivní využívání energie

Efektivní využívání energie Efektivní využívání energie Energie pro budoucnost XXIII Brno, 21. března 2018 1 Evropská legislativa v oblasti energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti

Více

NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA ve vazbě na energetické stavby a projekty společného zájmu

NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA ve vazbě na energetické stavby a projekty společného zájmu 21. celostátní konference o územním plánování a stavebním řádu Plzeň, 12. 13. října 2017 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA ve vazbě na energetické stavby a projekty společného zájmu ředitelka odboru stavební úřad

Více

Pravidla pro použití postupu Open Season na vstupních / výstupních bodech

Pravidla pro použití postupu Open Season na vstupních / výstupních bodech TATO ČESKÁ VERZE JE POUZE PRACOVNÍM PŘEKLADEM ANGLICKÉHO ORIGINÁLU Pravidla pro použití postupu Open Season na vstupních / výstupních bodech Capacity4Gas - DE/CZ (TRA-N-752) a Capacity4Gas - CZ/SK (TRA-N-918)

Více

Zajištění spolehlivosti dodávek zemního plynu pro hlavní město Prahu

Zajištění spolehlivosti dodávek zemního plynu pro hlavní město Prahu Zajištění spolehlivosti dodávek zemního plynu pro hlavní město Prahu VÁŠ TRADIČNÍ DISTRIBUTOR PLYNU 365 dní v roce 7 dní týdnu 24 hodin denně Snímek 1 Copyright Pražská plynárenská Distribuce, a.s. ZÁKLADNÍ

Více

N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne 2012, kterou se mění vyhláška č. 365/2009 Sb., o Pravidlech trhu s plynem, ve znění pozdějších předpisů

N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne 2012, kterou se mění vyhláška č. 365/2009 Sb., o Pravidlech trhu s plynem, ve znění pozdějších předpisů á v r h VYHLÁŠKA ze dne 2012, kterou se mění vyhláška č. 365/2009 Sb., o Pravidlech trhu s plynem, ve znění pozdějších předpisů Energetický regulační úřad stanoví podle 98a odst. 2 písm. i) zákona č. 458/2000

Více

Novela energetického zákona

Novela energetického zákona Novela energetického zákona Teplárenské dny 2009 Ing. Pokorný odbor elektroenergetiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR OBSAH 1. Proč se mění energetický zákon 2. Novela EZ z pohledu teplárenství 1 2

Více

Plyn - strategická surovina v době krize. Jiří Mlynář

Plyn - strategická surovina v době krize. Jiří Mlynář Plyn - strategická surovina v době krize Jiří Mlynář Zemní plyn a jeho role v energetice zdroj: Efficiency in electric generation report drafted by EURELECTRIC, July 2003 Page 2 Plyn - nejčistší z fosilních

Více

Plynárenství ve světě a v ČR

Plynárenství ve světě a v ČR Plynárenstv renství ve světě a v ČR Význam plynu 22 % primárních zdrojů (1997) celosvětová spotřeba v roce 2003 dosáhla 2580 mld. m 3 se do roku 2020 zdvojnásobí velký růst spotřeby plynu pro plynové elektrárny

Více

Workshop k úpravám vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem 31. března 2016

Workshop k úpravám vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem 31. března 2016 Workshop k úpravám vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem 31. března 2016 Energetický regulační úřad plyn@eru.cz Workshop 31. března 2016 Brainstorming nad připomínkami a prvotníms stanoviskem ERÚ Diskuze

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2018-2027 Verze pro veřejnou konzultaci 17. 7. 2017 OBSAH 1 SHRNUTÍ... 1 2 ÚVOD... 2 3 POUŽITÁ METODOLOGIE... 3 4 PROVOZOVATEL PŘEPRAVNÍ SOUSTAVY

Více

Krátkodobé trhy s elektřinou a plynem OTE a vnitrodenní obchodování na OTE-COM. Pavel Rodryč

Krátkodobé trhy s elektřinou a plynem OTE a vnitrodenní obchodování na OTE-COM. Pavel Rodryč Krátkodobé trhy s elektřinou a plynem OTE a vnitrodenní obchodování na OTE-COM Pavel Rodryč Luhačovice, leden 2017 Zúčtování odchylek elektro Organizované trhy s elektřinou Dlouhodobá rovnováha a statistika

Více

RM PROJEKTU. Ing. LADISLAV ŠPAČEK CSc. SCHP ČR BRATISLAVA

RM PROJEKTU. Ing. LADISLAV ŠPAČEK CSc. SCHP ČR BRATISLAVA RM PROJEKTU CHEMLOG T&T Ing. LADISLAV ŠPAČEK CSc. SCHP ČR 26.02.2013 BRATISLAVA ZÁVĚRY STUDIE PROVEDITELNOSTI PROJEKTU CHEMLOG V rámci chemického průmyslu existuje potenciál na zvýšení objemů kombinovaných

Více

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci

Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Naplňování cílů Dohody o partnerství a podíl OP PIK na její realizaci Mgr. Kateřina Neveselá, ředitelka Odboru řízení a koordinace fondů EU 8.

Více

15195/14 dhr/ls/vmu 1 DPG

15195/14 dhr/ls/vmu 1 DPG Rada Evropské unie Brusel 10. listopadu 2014 (OR. en) 15195/14 CO EUR-PREP 44 ENER 451 POLGEN 155 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Předsednictví Výbor stálých zástupců / Rada Činnost navazující

Více

Europe Easy Energy pro ISP Marek Dvořák. Plzeň 2.9.2015

Europe Easy Energy pro ISP Marek Dvořák. Plzeň 2.9.2015 Europe Easy Energy pro ISP Marek Dvořák Plzeň 2.9.2015 Europe Easy Energy a.s. Společnost Europe Easy Energy a.s. se zabývá prodejem elektřiny a plynu firemním i koncovým zákazníkům na území celé České

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O DODÁVKÁCH A SPOTŘEBÁCH ZEMNÍHO PLYNU V PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVĚ ČR

ROČNÍ ZPRÁVA O DODÁVKÁCH A SPOTŘEBÁCH ZEMNÍHO PLYNU V PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVĚ ČR ROČNÍ ZPRÁVA O DODÁVKÁCH A SPOTŘEBÁCH ZEMNÍHO PLYNU V PLYNÁRENSKÉ SOUSTAVĚ ČR www.eru.cz www.ote-cr.cz LEDEN - PROSINEC Obsah Komentář a Komentář k roční zprávě o dodávkách a spotřebách zemního plynu v

Více

Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR

Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR Aktuální témata a výhled energetické legislativy EU a ČR EU a ČR Náměstek ministra 1 Evropská energetika na rozcestí Trh budovaný od poloviny 90tých let se rozpadá Klasický model : struktury zdrojů, cenotvorby

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 30. 5. 2016 bod programu: 4 Věc: Projekt FABIANA zapojení města do projektu v rámci programu CENTRAL EUROPE Důvod předložení: Zapojení města do mezinárodního

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice NET4GAS, s.r.o. Na Hřebenech II 1718/8 Tel.: +420 220 221 111 Email: tyndp@net4gas.cz 140 21 Praha 4 Nusle Fax: +420 220 225 498 Web: www.net4gas.cz

Více

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group CEZ MOL STRATEGICKÁ ALIANCE Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group DVA NEJVĚTŠÍ REGIONÁLNÍ SPOLEČNOSTI

Více

Vývoj cen elektřiny, rozdělení zóny DE/AT a přeshraniční obchody

Vývoj cen elektřiny, rozdělení zóny DE/AT a přeshraniční obchody Vývoj cen elektřiny, rozdělení zóny DE/AT a přeshraniční obchody Jaroslav Severin Relationship Manager Seminář energetiků, Luhačovice, 24. ledna 2018 250+ Témata přednášky PXE Rozdělení obchodní zóny DE/AT

Více

5 Dodávka zemního plynu

5 Dodávka zemního plynu 1 5 Dodávka zemního plynu 5.1 Množství distribuovaného zemního plynu v členění dle kategorie odběratele (VO+SO, MO, DOM) a sektoru spotřeby Distribuci zemního plynu na území Moravskoslezského kraje zajišťuje

Více

Novela energetického zákona. Ing. Ladislav Havel

Novela energetického zákona. Ing. Ladislav Havel Novela energetického zákona 1.LIBERALIZAČNÍ BALÍČEK Směrnice 96/92/ES Směrnice 98/30/ES 2. LIBERALIZAČNÍ BALÍČEK Směrnice 2003/54/ES Směrnice 2003/55/ES Nařízení (ES) 1228/2003 o podmínkách přístupu do

Více

í 5b Povinnost uchovávání údajů oznamovaných Agentuře Působnost ministerstva Energetický regulační úřad a jeho působnost a

í 5b Povinnost uchovávání údajů oznamovaných Agentuře Působnost ministerstva Energetický regulační úřad a jeho působnost a OBSAH Přehled ustanovení zpracovaných jednotlivými au to ry... XI Seznam zkratek...xx Seznam předpisů citovaných v kom entáři...xxx Předmluva... XXXVI ZÁKON č. 458/2000 Sb., O PODMÍNKÁCH PODNIKÁNÍ A O

Více

Čistá mobility z pohledu Ministerstva dopravy OPD a CEF

Čistá mobility z pohledu Ministerstva dopravy OPD a CEF Čistá mobility z pohledu Ministerstva dopravy OPD a CEF Mgr. Jan Bezděkovský Odbor strategie, Ministerstvo dopravy 12.4. 2018, 5. ročník konference čisté mobility Možnosti financování infrastruktury pro

Více

Předpokládaný rozvoj distribuční soustavy E.ON Distribuce, a.s (výhled)

Předpokládaný rozvoj distribuční soustavy E.ON Distribuce, a.s (výhled) Předpokládaný rozvoj distribuční soustavy E.ON Distribuce, a.s. 2018-2022 (výhled) E.ON Distribuce, a.s. v souladu s 25 zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění, o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

MARKET COUPLING. ČEZ ESCO Energetický seminář Čestlice Luděk Horn ČEZ a. s., Trading

MARKET COUPLING. ČEZ ESCO Energetický seminář Čestlice Luděk Horn ČEZ a. s., Trading MARKET COUPLING ČEZ ESCO Energetický seminář Čestlice 20.10. 2016 Luděk Horn ČEZ a. s., Trading MARKET COUPLING - JINÁ FORMA ORGANIZACE EXPORTU A IMPORTU ELEKTŘINY Koncoví odběratelé mají zájem pokrýt

Více

Postavení ERÚ v navrhované novele EZ

Postavení ERÚ v navrhované novele EZ Seminář HV PSP ČR Postavení ERÚ v navrhované novele EZ Josef Fiřt Energetický regulační úřad Rozhodovací pravomoci ERÚ v oblasti rozhodování sporů soukromoprávního charakteru 17 odst. 5 vedle stávající

Více

ZÁMĚRY MPO V OBLASTI ENERGETIKY SE ZŘETELEM NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU

ZÁMĚRY MPO V OBLASTI ENERGETIKY SE ZŘETELEM NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU ředitel sekce energetiky Obsah prezentace: 1/ Elektroenergetika 2/ Plynárenství 3/ Jádro a aktualizace ASEK 4/ Energetická účinnost 5/ Informace k operačním programům Přenosová soustava a její přetěžování

Více

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií. Konference Čistá mobilita

Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ( ): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií. Konference Čistá mobilita Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (2014-2020): Prioritní osa 3 - Účinné nakládání energií 1 Prioritní osy OP PIK PO 1 Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace (1 352 544 411 ) PO

Více

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice

Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice Desetiletý plán rozvoje přepravní soustavy v České republice 2018-2027 Verze dokumentu předložená MPO a ERÚ 31. 10. 2017 OBSAH 1 SHRNUTÍ... 1 2 ÚVOD... 2 3 POUŽITÁ METODOLOGIE... 3 4 PROVOZOVATEL PŘEPRAVNÍ

Více

ZAJIŠŤOVÁNÍ DODÁVEK ROPY PRO STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU

ZAJIŠŤOVÁNÍ DODÁVEK ROPY PRO STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU ZAJIŠŤOVÁNÍ DODÁVEK ROPY PRO STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU (ROLE SPOLEČNOSTI MERO ČR, A.S. V OBLASTI ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY) Dr. Libor LUKÁŠEK, Ph.D. člen představenstva MERO ČR, a.s. ředitel

Více

Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU

Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU Mgr. Ing. Petr Wawrosz Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Vyhodnocení Lisabonské

Více

NET4GAS. Blíž přírodě. Jan Nehoda, jednatel 7. října 2010

NET4GAS. Blíž přírodě. Jan Nehoda, jednatel 7. října 2010 NET4GAS. Blíž přírodě. Jan Nehoda, jednatel 7. října 2010 Agenda 1. Profil společnosti 2. Trh s plynem 3. Klíčové projekty 4. Ochrana životního prostředí 2 1. Historie společnosti OBCHODNÍ JMÉNO ZMĚNA

Více