12. Příloha - Minimální spotřeba lepenek při výrobě kartonáží

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12. Příloha - Minimální spotřeba lepenek při výrobě kartonáží"

Transkript

1 MINIMÁLNÍ SPOTŘEA LEPENEK PŘI ÝROĚ KARTONÁŽÍ 47. Příloha - Minimální spotřeba lepenek při výrobě kartonáží Potřebnou plochu lepenky na výrobu krabice ovlivňuje jednak typ krabice, jednak její rozměry, resp. proporce rozměrů (poměry hran). Mimo těchto základních vlivů působí na spotřebu lepenky řada dalších, jako je užitý výměr přířezu na krabice do archů lepenky, pracovní rozměry výrobních strojů a nástrojů, způsob výroby, technologický způsob opracování, nutný technologický odpad, zaviněné a nezaviněné ztráty na materiálu a některé další. Tyto vlivy mají příčiny zpravidla v organizaci a řízení výroby, v technologii výroby a v oblasti výrobně ekonomické. Lze je eliovat zlepšováním řídící práce, zvyšovat technické úrovně výroby, jakož i technologické úrovně a kvalifikace pracovníků. Pokud jde o volbu rozměrů krabic ve vztahu k balenému zboží, lze kartonáží obaly rozdělit do těchto skupin: obaly, jejichž rozměry jsou určovány vnějšími rozdíly baleného zboží (např. obaly na radiopřijímače nebo na láhve), obaly jejichž rozměry jsou určovány funkcí mechanických orgánů balících nebo plnících automatů (např. skládačky na prací prášky) obaly jejichž rozměry lze měnit různým vnitřním uspořádáním (např. kostkový cukr, přepravní obaly na balení určitého počtu spotřebitelsky baleného zboží např. ve skládačkách léčiva, mýdla) obaly jejichž tvar a rozměry nejsou závislé na zabaleném obsahu, ale na objemu, který obal musí mít, aby pojmul určitou dávku zboží (např. volně sypané těstoviny, bonbóny nebo drobné součástky) Poslední dvě skupiny připouští konstrukci obalů v různých rozměrových proporcích při zachování daného objemu. Jestliže lze tyto rozměry měnit, pak lze hledat takové rozměry hran pro daný objem při nichž je spotřeba lepenky imální. ychází z poznatku, že při změně rozměrů hran kvádru nebo hranolu při zachování jeho objemu se mění plošný obsah jeho pláště.

2 48 PŘÍLOHA. Příklady Kvádr A má objem 000 cm, délku 0 cm, šířku 0 cm, výšku 0 cm. Jaký je plošný obsah jeho pláště? L = 0 cm = 0 cm H = 0 cm H(L + ) + L = 000 cm 000 cm Plošný obsah pláště kvádru A je 000 cm. Kvádr o stejném objemu 000 cm má délku 0 cm, šířku 5 cm, výšku 0 cm. Jaký je plošný obsah jeho pláště? L = 0cm = 5cm H = 0cm H(L + ) + L = = 700 Plošný obsah pláště kvádru je při stejném objemu menší o 0% nežli plošný obsah pláště kvádru A. Uplatní-li se tento poznatek u kartonáží, které nemají tvary jednoduchých plášťů těles, ale jsou členitějšími útvary (nemají klopy různých druhů uzávěrů, příklopná víka apod.) pak se rozdíly v plošném obsahu lepenky potřebné k výrobě při změně rozměrů hran krabice a při zachování jejího objemu projevují ve větší míře podle konstrukčního typu krabice.

3 PRÍKLADY 4 Skládací krabice A s klopovým uzávěrem (s přiléhajícími klopamy bez spojovací záložky slepovaná lepící páskou, obr. 6) má stejné rozměry jako kvádr A. Jaký je plošný obsah přířezu na krabici? = 000 cm L = 0 cm = 0 cm H = 0 cm (L+)(H+) = cm Plošný obsah přířezu krabice A je 4800 cm. Skládací krabice je stejného typu jako A a má rozměry jako kvádr. Jaký je plošný obsah Přířezu na krabici? = 000 cm L = 0 cm = 5 cm H = 0 cm (L+) (H+) 0. 5 = cm Plošný obsah přířezu na krabici je 50 cm. Plošný obsah přířezu na krabici je o 650 cm menší než plošný obsah přířezu na krabici A, což představuje menší spotřebu lepenky o 4,4 %. Tento poznatek je velmi důležitý. Prokazuje, že je-li plošný obsah přířezu daného objemu při různých rozměrech hran různý, pak za určitých podmínek je imální.

4 50 PŘÍLOHA Z toho vyplývá, že v těch případech, kdy je pro balení zboží směrodatný objem krabice a rozměrové proporce hran mohou být voleny libovolně, pak lze u krabice volit takové rozměry hran, při nichž je potřeba plochy lepenky imální nebo se imum přibližuje. Poměr plošného obsahu S (v cm ) přířezu lepenky, z něhož je krabice složená a - objem (v cm ) krabice, určuje měrnou spotřebu lepenky S ( v cm. cm ). m m S Měrná spotřeba daného objemu. je tedy ukazatelem hospodárnosti spotřeby lepenky na krabice Krabice s klopovým uzávěrem, s přiléhajícími klopami, bez spojovací záložky

5 PRÍKLADY 5 Str. 5 Tabulka 7 Poměry délek hran a vzorce pro výpočet rozměrů při daném objemu, imalizující plošný obsah přířezu lepenky na zhotovaní krabice (Obr. 7). Druh krabice: Hrubý rozměr přířezu lepenky bez konstrukčních přídavků bez odpočtu tvarových rozdílů Délky hran Poměr hran Plošný obsah přířezu Min. měrná spotřeba L.. H. L::H S. S p. s přiléhajícími vnějšími klopami, bez spojovací záložky (obr. 7a) S=(L+) (H+) :: s přiléhajícími vnějšími i vnitřními klopami, bez spojovací záložky (obr. 7b) S=(L+) (H+L) :: 6 6 s plně krycími klopami, bez spojovací záložky (obr. 7c) S=(L+) (H+) ::4 jednoduchá protahovací krabice (obr. 7d) C - šířka spojovací záložky díly: (L++C) H L(H+) :: 6 6 protahovací s vložkou s vnitřními klopami přiléhajícími (obr. 7e) C - šířka spojovací záložky křížová skládací s přišitými bočnicemi a přiléhajícími klopami (obr. 7f) C - šířka spojovací záložky díly: (L++C) H L(H+) (L+H) díly: L(+H) (H+ +C) S L :: :::5 dvoudílná, víko, spodek (platí pro jeden díl, obr. 7g) S=(+H) (L+H) :4: 4 4 přiklápěcí (obr. 7h) S=(+H) (L+H) 4 4::

6 5 PŘÍLOHA. Zjištění imální plochy přířezu na krabice daného objemu. Pro výpočet hran hran krabic daného objemu při nichž je plošný obsah přířezu lepenky imální, byly matematicky odvozeny vzorce a poměry hran pro některé nejčastěji používané druhy ( tab. 7 obr. 7).. Postup výpočtu při použití uvedených vzorců Krabice s přiléhajícími klopami bez spojovací záložky (obr. 6). Zjištění rozměrů hran, při nichž bude ploch a přířezu lepenky imální. Druhy krabic

7 POSTUP ÝPOČTU PŘI UŽITÍ ZORCŮ 5 Minimální plochu přířezu má krabice, jejichž rozměry hran jsou v poměru L : : H = : :. Délky hran pro takový přířez se vypočítají takto : L = () = () tj. L H = () tj. L Kontrolní výpočet plošného obsahu přířezu lepenky se provede podle vzorce: ( () ( Minimální měrná spotřeba lepenky pro porovnání se vypočte ze známého objemu, podle vzorce: m () Ověření na příkladu (krabice má mít 000 cm ): L = = = () cm 6, cm L = =, cm H = L = 6, cm Kontrola zjištění objemu : = 6, x, x 6, cm = 006 cm. Při zaokrouhlování desetinných čísel se zaokrouhluje vždy směrem nahoru (od čísla 5), aby byl zabezpečen požadovaný objem v celém rozsahu. (Poznámka: přesto, že rozměry hran kartonážních obalů se udávají v mm, počítá se při imalistických výpočtech pro snadnější orientaci v cm).

8 54 PŘÍLOHA ýpočet plošného obsahu lepenkového přířezu: ( L + ) ( H + ) = 78,64 x, cm = 0 cm Plošný obsah lepenkového přířezu je 0 cm. Kontrola výpočtu plošného obsahu: ( S = ( () = 4, cm = 0,5 cm Měrná spotřeba imalizovaného řešení: Porovnání výpočtu: S = = cm. cm = 0,4 cm. cm 6, () - - S = 0 cm = 0,4 cm. cm 000 cm - Stejným způsobem lze postupovat u ostatních druhů krabic znázorněných na obr 7, k nimž jsou v tab. 7 uvedeny potřebné vzorce pro výpočty i poměry délek hran. Pro zjednodušení výpočtu není u krabic s klopovým uzávěrem uvažována spojovací záložka, která plošný obsah přířezu zvětšuje. Uvedené typy přířezů bez spojovací záložky jsou používány tehdy, když přířez je spojován lepící páskou. e výrobě kartonáží z vlnitých i plných lepenek jsou častěji používány typy krabic se spojovací záložkou, které jsou spojovány lepením nebo sešívány drátem. U velkorozměrných krabic je plošný obsah spojovací záložky vzhledem k plošnému obsahu přířezu nepatrný. Proto mohou být výpočty imálních plošných obsahů jejich přířezů vypočítány podle uvedených vzorců. Pro užití ve výrobní praxi je práce s nimi jednoduchá a rozdíly v plošném obsahu přířezu jsou zanedbatelné. U malorozměrných skládacích krabic a zejména u malorozměrných skládaček se plocha spojovací záložky projevuje při výpočtu imálního plošného obsahu přířezu výrazněji a v extrémním případě se může rovnat plošnému obsahu boční strany (např. u velmi malých skládaček na léčiva).

9 POSTUP ÝPOČTU PŘI UŽITÍ ZORCŮ 55 E kg H kg F L L m s Obr. 8 Přířez na krabici s klopovým uzávěrem se slepovací záložkou Pro výpočet rozměrů hran skládačky s klopovým uzávěrem určitého objemu, při nichž bude plošný obsah přířezu spojovací záložky imální, se použije tento postup: Přířez na skládací krabici s klopovým uzávěrem a spojovací záložkou má výšku klopy označenou k, přičemž k je koeficient určující poměry výšky klopy ke hraně. b Příklad: Krabice s přiléhajícími klopami k = 0,5 (0,5) Krabice s plně přesahujícími klopami k = () Přesahování klop může být jen částečné např. k = 0,75 (0,75) Koeficient k tedy určuje způsob řešení klopového uzávěru Šířka spojovací záložky je označena m, přičemž m je koeficient určující poměr šířky spojovací záložky ke hraně. Šířka spojovací záložky u skládaček se volí podle konstrukční normy, příp. podle výrobní technologie.

10 56 PŘÍLOHA Příklad podle konstrukční normy: hrana m (normovaná) do 6 cm 8cm m= do 5 cm 0 cm m= 0 do 00 cm cm m= Je-li hrana = 40 cm, pak je šířka spojovací záložky m = cm a koeficient m = /40 cm = 0,. Jiný příklad : = 0 cm, m = 0 cm, m = 0/0 = 0,5 Plošný obsah přířezu S (obr. 8) se vypočítá podle vzorce: (L + + m) (H + k) Minimální plošný obsah má skládací krabice daného objemu, jejichž rozměry hram jsou v poměru L : : H = ( + m ) : : 4k. (tento poměr hran je platný i pro imální plošné obsahy přířezů na krabice bez spojovací záložky, kdy m = 0. U krabice s koeficientem k = 0,5 je poměr hran L : : H = ( +0) : : : (4.0,5), neboli : : a stejně tak u krabice s koeficientem k = je poměr hran L : : H = (+0) : : : (4,)neboli : : 4 ). Protože koeficient m a k mohou být odvozeny ze strany, je nutné nejprve pomocně vypočítat přibližný rozměr hrany podle vzorce: = k (pomocný vzorec) Rozměr hrany, zjištění tímto pomocným výpočtem, se správné hodnotě velmi přibližuje a nepatrný rozdíl přesnosti výpočtu koeficientu ovlivňuje v setinách, což je zanedbatelné. Z rozměrů hrany se vypočítají Koeficienty mak. m m= ; k= k

11 POSTUP ÝPOČTU PŘI UŽITÍ ZORCŮ 57 Hrany skládací krabice, jejichž přířez má. plošný obsah, se vypočítají podle těchto vzorců: L = (+m) 4k = L +m H =4k m 4k(+m) 4k(+m) Tento plošný obsah zahrnuje rovněž plošky odpadu, které vzniknou při tvarování spojovací záložky (tvarový rozdíl). Příklad: Skládací krabice s klopovým uzávěrem k = na balení volně sypaných součástek má mít objem 60 cm. Šířka spojovací záložky m = mm. Rozměry hran krabice, jejichž bude mít imální plošný obsah, ve výpočtu takto: k = = 60 cm m = mm =, cm L =? =? H =? k

12 58 PŘÍLOHA m= L = m (+m) 4k = L +m H = 4k cm,4 cm, m = = 0,5,4 L =,5. 60 = 47 cm = 4, 7, cm 7, = cm =,7 cm,5 H = 4.,7 cm =,48 cm Kontrola výpočtu: =LH = 7,.,7.,48 cm = 5,78 cm ypočtené délky hran se zaokrouhlují na desetiny cm (tj. na celé mm). S=(L++m )(H+) Rozdíl je zaviněn zaokrouhlením setin na desetiny cm. Praktický příklad zjištění úspory lepenky při uplatnění imalizačního řešení rozměrů hran skládačky Skládačka se zalepovacím uzávěrem na balení práškového čistícího prostředku má rozměry L = 50 mm, = 40 mm, H = 50 mm, m = mm, k =, vyráběné množství - je ks, plošná hmotnost lepenky je 50 gm. Úkolem je ověřit zda tyto rozměry hran jsou vhodné z hlediska spotřeby lepenky a zjistit možné uspory lepenky při uplatnění rozměrů zajišťujících imální plošný obsah skládačkového přířezu.

13 POSTUP ÝPOČTU PŘI UŽITÍ ZORCŮ 5 L = 50mm = 5 cm =40mm=4cm H=50mm=5cm m=mm=,cm k= m 50 g.m vyráběné množství = ks =LH S=(L++m )(H+k ) m S - S =5.4.5=00 S=(0+8+,).(5+8)cm =,.cm = 0,6 cm m 0,6 cm. =cm.cm 00 cm - ýpočet měrné spotřeby při imálním plošném obsahu přířezu: = k m= m m 00 cm 00 cm 4,64 cm, m = = 0,5 4,64 m - = 0,70 cm. cm 4.,5 - cm. cm = 4,5 0, cm. cm = 4,5. 0,6 cm. cm =

14 60 PŘÍLOHA Úspora lepenky je cca % plochy. ýpočet rozměrů hran skládačky s imální plochou přířezu: L = (+m) 4k = L +m H =4k (. 5 ). 00 L = cm = 48 cm = 0,47 cm 4 0,47 = cm = 4,6 cm,5 H = 4. 4,6 cm = 8,5 cm Kontrola výpočtu: =L H v = 0,47. 4,6. 0,5 cm = 87,8 cm 4, cm = 87,7 cm 4k(+m) Minimální plocha přířezu (pro přesnost výpočtů se v tomto případě nezaokrouhluje): (L++m )(H+k ) ( 0,4 +,6 +, ). (8,56 +,6 ) cm =,4. 7,8 = 87,5 cm Závěr: s = 0,6 cm s = 87,5 cm rozdíl... 8, cm Celková úspora: - 8, = 45,

15 POSTUP ÝPOČTU PŘI UŽITÍ ZORCŮ 6 Úprava lepenky na celkovém množství skládaček je 45, kg. Tato úspora se projeví v čisté spotřebě lepenky a tudíž ve hmotnosti skládaček. Snadnější orientaci ve vhodných poměrech hran poskytujících imální plošné obsahy přířezů a skládaček s klopovým uzávěrem a se spojovací záložkou umožní grafické znázornění (obr.) Z grafického znázornění lze odečítat poměry hran L : : H podle velikosti koeficientu k a m. číselném označování poměrů je vždy strana = (vyznačena na diagonální ose grafického znázornění). Hrana L na horizontální ose má poměrové číslo, je-li m = 0. To je skládačka bez spojovací záložky. Se zvětšující se hodnotou m se zvětšuje poměr hrany L až na poměrové číslo, kdy m =. (To je v extrémním případě, kdy šířka spojovací záložky m = ). Se zvětšujícím se koeficientem k se zvětšuje poměrové číslo hrany H až na 4, kdy k =, tj. u krabice s plně přesahujícími klopami, kde k =.,0 0, 0,8 0,7 0,6 0,5 k H 4,0,5,0,5,0,0,0,0,0,5,0 L 0 0,5 m,0 Obr. Grafické znázornění poměru hran krabice s klopovým uzávěrem a se spojovací záložkou s imálním plošným obsahem přířezu

16 6 PŘÍLOHA Příklady Je-li k = 0,75, m = 0,5, poměr hran L : : H skládačky s imálním plošným obsahem přířezu je,5::. Je-li k = 0,5, m = 0,, poměr hran skládací krabice L : : H s imálním obsahem přířezu je, : :. Je-li k = 0,5, m = 0, poměr hran je : : Je-li k =, m = 0, poměr hran je : : 4 Poslední dva příklady se týkají krabic bez spojovacích záložek o nichž je pojednáno v úvodu této kapitoly. U přepravních a skupinových obalů, jejíž rozměry lze měnit různým vnitřním uspořádáním resp. seskupením balených jednotek, je třeba volit takové seskupení, při němž se poměry vnějších poměrů co nejvíce přibližují poměrům hran krabice, při nichž je plošný obsah přířezu imální. Uvedené poznatky je třeba uplatňovat při navrhování a konstrukci kartonážních obalů, a šetřit tak spotřebu lepenky i výrobní náklady na materiál, které výrazně ovlivňují ceny obalů.

OBSAH. Obsah. 1. Úvod 7

OBSAH. Obsah. 1. Úvod 7 Obsah OBSAH 1. Úvod 7 2. Obaly z papíru, kartónu a lepenek 11 2.1. Členění obalů z papíru, kartónu a lepenek 11 2.2. Členění podle použití 13 2.2.1. Přepravní obaly 13 2.2.2. Skupinové obaly 13 2.2.3.

Více

2. OBALY Z PAPÍRU, KARTÓNU A LEPENEK

2. OBALY Z PAPÍRU, KARTÓNU A LEPENEK ČLENĚNÍ OBALŮ Z PAPÍRU, KARTÓNŮ A LEPENEK 11 2. OBALY Z PAPÍRU, KARTÓNU A LEPENEK Více než polovina veškeré výroby papírů, kartónů a lepenek v Evropě se koncem dvacátého století zpracovává na obaly. V

Více

LEPENKY PRO PRŮMYSLOVÉ UŽITÍ

LEPENKY PRO PRŮMYSLOVÉ UŽITÍ LEPENKY KARTONÁŽ 2 LEPENKY A KARTONÁŽ LEPENKY PRO PRŮMYSLOVÉ UŽITÍ EMBA disponuje výkonným automatickým strojním vybavením, které je zaměřeno na efektivní produkci sériových obalů s orientací na cenovou

Více

Mezinárodní kódování kartonových krabic

Mezinárodní kódování kartonových krabic ezinárodní kódování kartonových krabic Tento systém byl vypracován Evropskou federací výrobců vlnité lepenky (FEFCO) a Evropskou organizací plné lepenky (ESBO) jako oficiální systém nahrazující dlouhé a

Více

Postup pro stanovení výše příspěvku na výkon státní správy jednotlivým obcím a hlavnímu městu Praze

Postup pro stanovení výše příspěvku na výkon státní správy jednotlivým obcím a hlavnímu městu Praze Příloha č. 8 k zákonu č. /2012 Sb. Postup pro stanovení výše příspěvku na výkon státní správy jednotlivým obcím a hlavnímu městu Praze 1. Postup pro stanovení výše příspěvku na výkon státní správy jednotlivým

Více

Optimalizace logistiky jako nástroj k dosažení úspor v obalovém hospodářství

Optimalizace logistiky jako nástroj k dosažení úspor v obalovém hospodářství TAL 2009 Optimalizace logistiky jako nástroj k dosažení úspor v obalovém hospodářství Vliv logistiky na náklady obalového hospodářství a vliv obalů na logistiku Ing. Miroslav Špaček Logistika versus obaly

Více

Zásady zapisování a zaokrouhlování číslel. Zapisování čísel

Zásady zapisování a zaokrouhlování číslel. Zapisování čísel Zásady zapisování a zaokrouhlování číslel Zapisování čísel Platné číslice daného čísla - všechny číslice od první zleva, která není nulová, do poslední zapsané číslice vpravo. Přitom se nepočítajé nuly

Více

Stanovení hustoty pevných a kapalných látek

Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 55 Kapitola 9 Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 9.1 Úvod Hustota látky ρ je hmotnost její objemové jednotky, definované vztahem: ρ = dm dv, kde dm = hmotnost objemového elementu dv. Pro homogenní

Více

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek.

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Polotovary Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Výroba : výchozí materiál ( dodávaný ve formě housek, ingotů, prášků ) se zpracovává

Více

VÝROBKY KARTONÁŽE OBALY Z VLNITÝCH A HLADKÝCH LEPENEK ISO 9001

VÝROBKY KARTONÁŽE OBALY Z VLNITÝCH A HLADKÝCH LEPENEK ISO 9001 VÝROBKY KARTONÁŽE OBALY Z VLNITÝCH A HLADKÝCH LEPENEK ISO 9001 MODERNÍ TECHNOLOGIE STABILNÍ CENY LOGISTIKA Nestačí jen vyrobit obal nebo výrobek, je zapotřebí jej také dodat v čas a na správné místo. Bez

Více

Komínový komplet - základní provedení HELUZ IZOSTAT - HAI

Komínový komplet - základní provedení HELUZ IZOSTAT - HAI Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm Komínová tvarovka HU 48 ks Lepicí malta 12 kg Kondenzátní jímka Kontrolní uzávěr 600 C Tepelná izolace 1 Komínová dvířka Komínová vložka - 66 cm 2 ks Distanční objímka*

Více

GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA

GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Pohyb těles. Síly Tematická oblast: Pohyb a síla Cílová skupina: Žák 7. ročníku základní školy Cílem pokusu je sledování

Více

Matematika - 6. ročník Vzdělávací obsah

Matematika - 6. ročník Vzdělávací obsah Matematika - 6. ročník Září Opakování učiva Obor přirozených čísel do 1000, početní operace v daném oboru Čte, píše, porovnává čísla v oboru do 1000, orientuje se na číselné ose Rozlišuje sudá a lichá

Více

METODIKA NÁVRHU OHNIŠTĚ KRBOVÝCH KAMEN

METODIKA NÁVRHU OHNIŠTĚ KRBOVÝCH KAMEN METODIKA NÁRHU OHNIŠTĚ KRBOÝCH KAMEN Stanislav aněk, Pavel Janásek, Kamil Krpec, Josef Kohut Metodika konstrukčního návrhu ohniště, založená na spalovacích zkouškách, jenž byly provedeny na ýzkumném energetickém

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 Přednáška 5 - Chyby a nejistoty měření Jan Krystek 9. května 2019 CHYBY A NEJISTOTY MĚŘENÍ Každé měření je zatíženo určitou nepřesností způsobenou nejrůznějšími negativními vlivy,

Více

Katalog konstrukcí dle normy FEFCO

Katalog konstrukcí dle normy FEFCO Katalog konstrukcí dle normy FEFCO 1 0200 Krabice klopová bez horních klop 0201 Krabice klopová delší klopy k sobě 0202 Krabice klopová s částečným přesahem delších klop 0203 Krabice klopová s plným přesahem

Více

PARAMETRY VÝROBY KUTNÁ HORA

PARAMETRY VÝROBY KUTNÁ HORA PARAMETRY VÝROBY KUTNÁ HORA Parametry archovačky 1 (hašple) Vstupní materiál role o maximální šíři 1500 mm maximální váha role: 400 kg Průměr dutinky : minimální 70 mm maximálně 86mm Výstupní materiál

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

6. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK

6. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK 151 6. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z PLNÝCH LEPENEK (Pozn. autora: v naší terminologii, v bývalé normalizaci i v odborné literatuře se setkáváme s názvem

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 16 Optimální hodnoty svázaných energií stropních konstrukcí (Graf. 6) zde je rozdíl materiálových konstant, tedy svázaných energií v 1 kg materiálu vložek nejmarkantnější, u polystyrénu je téměř 40krát

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Matematika 6. ročník Zpracovala: Mgr. Michaela Krůtová Číslo a početní operace zaokrouhluje, provádí odhady s danou přesností, účelně využívá kalkulátor porovnává

Více

Postup při řešení matematicko-fyzikálně-technické úlohy

Postup při řešení matematicko-fyzikálně-technické úlohy Postup při řešení matematicko-fyzikálně-technické úlohy Michal Kolesa Žádná část této publikace NESMÍ být jakkoliv reprodukována BEZ SOUHLASU autora! Poslední úpravy: 3.7.2010 Úvod Matematicko-fyzikálně-technické

Více

Ceník pro zákazníky internetového obchodu espotřebka.cz platný k 1.3.2012. www.espotrebka.cz

Ceník pro zákazníky internetového obchodu espotřebka.cz platný k 1.3.2012. www.espotrebka.cz Ceník pro zákazníky internetového obchodu espotřebka.cz platný k 1.3.2012 strana 1 OBSAH Bublinkové obálky 2 Krabice z 3-vrstvé lepenky 3 Krabice z 5-vrstvé lepenky 4 Stretch fólie 5 Bublinková fólie 5

Více

HELUZ IZOSTAT DUO - HAD

HELUZ IZOSTAT DUO - HAD Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm Komínová tvarovka DUO 48 ks Lepicí malta 18 kg Kondenzátní jímka Kontrolní uzávěr 600 C Komínová vložka - 66 cm 2 ks Komínová dvířka Komínová vložka - 100 cm 3 ks Distanční

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Matematika 7. ročník Zpracovala: Mgr. Michaela Krůtová Číslo a početní operace provádí početní operace v oboru celých a racionálních čísel zaokrouhluje, provádí odhady

Více

Poměry a úměrnosti. Poměr dvou čísel je matematický zápis a : b, ve kterém a,b jsou nezáporná, nejčastěji přirozená čísla, symbol : čteme ku

Poměry a úměrnosti. Poměr dvou čísel je matematický zápis a : b, ve kterém a,b jsou nezáporná, nejčastěji přirozená čísla, symbol : čteme ku Poměry a úměrnosti Poměr dvou čísel je matematický zápis a : b, ve kterém a,b jsou nezáporná, nejčastěji přirozená čísla, symbol : čteme ku S poměrem lze pracovat jako se zlomkem a : b = a b porovnávat,

Více

S TERMOSTATICKÝM OVLÁDÁNÍM PRO VÝŠKU STROPU

S TERMOSTATICKÝM OVLÁDÁNÍM PRO VÝŠKU STROPU SYSTEMAIR a.s. Sídlo firmy: Oderská 333/5, 196 00 Praha 9 Kanceláře a sklad: Hlavní 826, 250 64 Hovorčovice Tel : 283 910 900-2 Fax : 283 910 622 E-mail: central@systemair.cz http://www.systemair.cz VÍŘIVÉ

Více

VÝPOČET STAROBNÍHO DŮCHODU

VÝPOČET STAROBNÍHO DŮCHODU VÝPOČET STAROBNÍHO DŮCHODU Starobní důchod patří mezi důchody přímé, tj. důchody, které se vyměřují v závislosti na získané době důchodového pojištění a na výši dosažených výdělků v rozhodném období (výpočtového

Více

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY

DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY DRÁTKOBETON PRO PODZEMNÍ STAVBY ABSTRAKT Václav Ráček 1 Jan Vodička 2 Jiří Krátký 3 Matouš Hilar 4 V příspěvku bude uveden příklad návrhu drátkobetonu pro prefabrikované segmentové ostění tunelu. Bude

Více

Přednáška 3. Spotřeba pracovních předmětů (materiálů)

Přednáška 3. Spotřeba pracovních předmětů (materiálů) Přednáška 3 Spotřeba pracovních předmětů (materiálů) Obsah norem spotřeby materiálů Metody normování spotřeby materiálů Příklady pro jednotlivé typy materiálů Normování spotřeby pohonných hmot Normativní

Více

Doplňkový sortiment 3-4 5-6 7-8. www.antalis.cz. Obalový materiál - fólie. Obálky a tašky 2. Lepicí pásky. Obalový materiál - papír

Doplňkový sortiment 3-4 5-6 7-8. www.antalis.cz. Obalový materiál - fólie. Obálky a tašky 2. Lepicí pásky. Obalový materiál - papír Doplňkový sortiment Obalový materiál - fólie Obálky a tašky 2 Lepicí pásky Obalový materiál - papír Vlnité lepenky, krabice Strana v PDF 3-4 5-6 7-8 9 10 STREČOVÉ FÓLIE - RUČNÍ Micron Šíře (mm) Návin (m)

Více

Hlavní součástí tohoto výrobku je sběrná nádoba, která může být instalována třemi různými způsoby:

Hlavní součástí tohoto výrobku je sběrná nádoba, která může být instalována třemi různými způsoby: NÁDOBA NA ÚSPORNÉ KOMPAKTNÍ ZÁŘIVKY A VÝBOJKY NÁDOBA NA ÚSPORNÉ KOMPAKTNÍ ZÁŘIVKY A VÝBOJKY 1. Popis a použití: Sběrná nádoba je určena pro sběr úsporných kompaktních zářivek a výbojek. Uplatnění může

Více

Průvodce zpracováním dat pro účely výpočtu množství obalů. Informační materiál pro klienty společnosti EKO-KOM, a.s.

Průvodce zpracováním dat pro účely výpočtu množství obalů. Informační materiál pro klienty společnosti EKO-KOM, a.s. Průvodce zpracováním dat pro účely výpočtu množství Obsah Úvod Přehled používaných způsobů výpočtu množství Příklady používaných způsobů výpočtu množství Příklad nastavení výpočtu množství v aplikaci MS

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST Maimální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je

Více

Příloha č. 4 - Specifikace požadovaných kancelářských potřeb (Vzorový koš)

Příloha č. 4 - Specifikace požadovaných kancelářských potřeb (Vzorový koš) Popis produktu Jednotka Požadované množství 1) Pořadač archivační, šířka hřbetu 80 mm, hřbetní otvor pro pohodlné vytažení, vnější potah v tmavě mramorované barvě, všitá kartonová kapsa, určeno na dokumenty

Více

Balíková přeprava. Doporučení pro bezpečnější balení zásilek

Balíková přeprava. Doporučení pro bezpečnější balení zásilek Geis Parcel CZ s.r.o. Balíková přeava Doporučení o bezpečnější balení zásilek Vlastnosti tů a přeavní omezení Přeavní pmínky a rizika Vhné přeavní obaly Vnitřní výplně a fixace Hlavní zásady o balení Poradenství

Více

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU Úvod Obecná teorie propustnosti polymerních obalových materiálů je zmíněna v návodu pro stanovení propustnosti pro kyslík. Na tomto místě je třeba

Více

Otázka: Technicko-hospodářské normy. Předmět: Provozní management. Přidal(a): verunka555

Otázka: Technicko-hospodářské normy. Předmět: Provozní management. Přidal(a): verunka555 Otázka: Technicko-hospodářské normy Předmět: Provozní management Přidal(a): verunka555 THN jsou výsledkem práce útvaru přípravy výroby. Tyto normy jsou základem pro plánování výroby, umožňují kontrolu

Více

Určení kapacity mezioperačního skladu pomocí simulace Vladimír HANTA

Určení kapacity mezioperačního skladu pomocí simulace Vladimír HANTA Určení kapacity mezioperačního skladu pomocí simulace Vladimír HANTA Ústav počítačové a řídicí techniky VŠCHT Praha Obsah úvod vlnitá lepenka výroba vlnité lepenky simulační model linky pro výrobu a zpracování

Více

=10 =80 - =

=10 =80 - = Protokol č. DĚDIČNOST KVALITATIVNÍCH VLASTNOSTÍ ) Jednorozměrné rozdělení fenotypové charakteristiky (hodnoty) populace ) Vícerozměrné rozdělení korelační a regresní počet pro dvě sledované vlastnosti

Více

Konstrukce 1x3 rovná

Konstrukce 1x3 rovná Konstrukce 1x3 rovná 320 2240 780 1240 2,1 kg 2240 mm 2.10.13221 Konstrukce 1 x 3, 2 magnety, oboustranná, rovná 2.10.13421 Konstrukce 1 x 3, 4 magnety, oboustranná, rovná 2.01.13221 Konstrukce II. 1 x

Více

Finanční hospodaření podniku

Finanční hospodaření podniku Finanční hospodaření podniku Náklady podniku Náklady představují v peněžním vyjádření hodnotu vynaložených hospodářských prostředků (spotřebovaného oběžného majetku, opotřebovaného investičního majetku)

Více

Ma - 1. stupeň 1 / 5

Ma - 1. stupeň 1 / 5 1. ročník číst a zapisovat číslice 1-5 čtení a zápis číslic 1-5 OSV - osobnostní rozvoj - rozvoj schopností poznávání v oboru 1-5 porovnávání množství v oboru do 5 přečíst a zapisovat dle diktátu matematické

Více

Speciální systémy 236

Speciální systémy 236 Zakladatel firmy Georg Utz 1916 1988 Speciální systémy 236 Přepravky pro speciální použití Přepravky pro speciální použití 237 Řešení dle potřeb zákazníka Přepravky pro speciální použití v souladu s potřebami

Více

Určování hustoty látky

Určování hustoty látky Určování hustoty látky Očekávané výstupy dle RVP ZV: využívá s porozuměním vztah mezi hustotou, hmotností a objemem při řešení praktických problémů Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny hustota

Více

Produktový katalog. KARDO GROUP a.s. kartonáž & autodoprava Jesenická 688, Rapotín,

Produktový katalog. KARDO GROUP a.s. kartonáž & autodoprava Jesenická 688, Rapotín, Produktový katalog KARDO GROUP a.s. kartonáž & autodoprava Jesenická 688, Rapotín, www.kardo.cz 1 KARTONÁŽ WWW.KARDO.CZ Zpracovávané materiály Třívrstvá vlnitá lepenka vlna B, C, E Čtyřvrstvá vlnitá lepenka

Více

Matematika prima. Vazby a přesahy v RVP Mezipředmětové vztahy Průřezová témata. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo (U) Žák:

Matematika prima. Vazby a přesahy v RVP Mezipředmětové vztahy Průřezová témata. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo (U) Žák: Matematika prima Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo (U) využívá při paměťovém počítání komutativnost a asociativnost sčítání a násobení provádí písemné početní operace v oboru přirozených zaokrouhluje,

Více

Matematika - 6. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby desetinná čísla. - zobrazení na číselné ose

Matematika - 6. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby desetinná čísla. - zobrazení na číselné ose Matematika - 6. ročník desetinná čísla - čtení a zápis v desítkové soustavě F užití desetinných čísel - zaokrouhlování a porovnávání des. čísel ve výpočtových úlohách - zobrazení na číselné ose MDV kritické

Více

PŘÍLOHY. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady

PŘÍLOHY. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.5.2018 COM(2018) 296 final ANNEXES 1 to 8 PŘÍLOHY návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o označování pneumatik s ohledem na palivovou účinnost a jiné důležité parametry

Více

KAPITOLA 3.4. POZNÁMKA: Mezní hodnota pro skupinové obaly se nepoužije u LQ5.

KAPITOLA 3.4. POZNÁMKA: Mezní hodnota pro skupinové obaly se nepoužije u LQ5. KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH 3.4.1 Všeobecná ustanovení 3.4.1.1 Obaly použité v souladu s oddíly 3.4.3 až 3.4.6 musí odpovídat pouze všeobecným ustanovením pododdílů 4.1.1.1,

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7.

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence) 5 Kompetence

Více

Postup prací při sestavování nároků vlastníků

Postup prací při sestavování nároků vlastníků Postup prací při sestavování nároků vlastníků Obsah 1. Porovnání výměr... 1 2. Výpočet opravného koeficientu... 2 3. Výpočet výměr podle BPEJ... 2 4. Výpočet vzdálenosti... 2 5. Sestavení nárokového listu...

Více

OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe. Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství

OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe. Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství OBALY legislativa, kontrola, zkušenosti z praxe Ing. Veronika Jarolímová odbor odpadového hospodářství ČIŽP ředitelství 2017 Obsah prezentace A. Kontroly ČIŽP, nedostatky zjišťované v praxi B. Nastavení

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI SEMESTRÁLNÍ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI SEMESTRÁLNÍ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Studentská 2 461 17 Liberec 1 SEMESTRÁLNÍ PRÁCE STATISTICKÝ ROZBOR DAT Z DOTAZNÍKOVÝCH ŠETŘENÍ Gabriela Dlasková, Veronika Bukovinská Sára Kroupová, Dagmar

Více

Popis softwaru VISI Flow

Popis softwaru VISI Flow Popis softwaru VISI Flow Software VISI Flow představuje samostatný CAE software pro komplexní analýzu celého vstřikovacího procesu (plnohodnotná 3D analýza celého vstřikovacího cyklu včetně chlazení a

Více

Metodika pro stanovení cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků

Metodika pro stanovení cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků ČESKÉ KALIBRAČNÍ SDRUŽENÍ, z.s Slovinská 47, 612 00 Brno Metodika pro stanovení cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků (plněných hmotnostně) Číslo úkolu: VII/12/16 Název úkolu: Zpracování metodiky

Více

TECHNOLOGICKÝ PROJEKT DÍLNY

TECHNOLOGICKÝ PROJEKT DÍLNY VUT v Brně, Fakulta strojní, Ústav strojírenské technologie Šk.rok : 010/011 TECHNOLOGICKÝ PROJEKT DÍLNY Technická zpráva Vypracoval : Michal Podhorský č. kruhu: 3B/16 Datum odevzdání : Obsah zprávy: 1.

Více

Typy dluhopisů 1) Pro účely koupí a prodejů na trhu RM-S se dluhopisy rozdělují na:

Typy dluhopisů 1) Pro účely koupí a prodejů na trhu RM-S se dluhopisy rozdělují na: ČL. 12 PRAVIDLA PRO USPOKOJOVÁNÍ POKYNŮ KE KOUPI A K PRODEJI DLUHOPISŮ Tyto technické podmínky provozu uvádějí podrobnosti k Pravidlům pro aukční obchody, pokud se tyto obchody uskutečňují s dluhopisy.

Více

Průvodní dokumentace. Montáž a uvedení do provozu:

Průvodní dokumentace. Montáž a uvedení do provozu: Průvodní dokumentace Prohlášení výrobce o bezpečnosti výrobku Výrobce ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a ve znění následujících změn a doplňků prohlašuje, že výrobek

Více

Matematika - 4. ročník Vzdělávací obsah

Matematika - 4. ročník Vzdělávací obsah Matematika - 4. ročník Čas.plán Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Září Opakování učiva 3. ročníku Počítaní do 20 Sčítání a odčítání do 20 Násobení a dělení číslem 2 Počítání

Více

NABÍDKOVÝ CENÍK VÝKONŮ PRACÍ V BODOVÝCH POLÍCH CENÍK NÁHRAD ZA POŠKOZENÍ A ZNIČENÍ BODU BODOVÉHO POLE

NABÍDKOVÝ CENÍK VÝKONŮ PRACÍ V BODOVÝCH POLÍCH CENÍK NÁHRAD ZA POŠKOZENÍ A ZNIČENÍ BODU BODOVÉHO POLE Katastrální úřad pro Pardubický kraj Čechovo nábřeží 1791 530 86 Pardubice NABÍDKOVÝ CENÍK VÝKONŮ PRACÍ V BODOVÝCH POLÍCH CENÍK NÁHRAD ZA POŠKOZENÍ A ZNIČENÍ BODU BODOVÉHO POLE platnost od 1.3.2007, schválil

Více

Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm

Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm Výška 6 m, průměry 160, 180 a 200 mm Komínová tvarovka HU 39 ks Kontrolní uzávěr 600 C Komínová tvarovka HD - dělená Komínová dvířka Kondenzátní jímka univerzální Větrací mřížka Zálivková hmota 10 kg 3

Více

Určení svislosti. Ing. Zuzana Matochová

Určení svislosti. Ing. Zuzana Matochová Určení svislosti Ing. Zuzana Matochová Svislost stěn Jedná se o jeden z geometrických parametrů, který udává orientaci části konstrukce vzhledem ke stanovenému směru. Geometrické parametry jsou kontrolovány

Více

4. Konstrukce lepenkových obalů

4. Konstrukce lepenkových obalů KONSTRUKCE LEPENKOVÝCH OBALŮ 47 4. Konstrukce lepenkových obalů Přesnost a správnost konstrukce lepenkových obalů je základním předpokladem řešení jejich tvarů a výchozím požadavkem pro přípravu výroby.

Více

MATEMATIKA - 4. ROČNÍK

MATEMATIKA - 4. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE MATEMATIKA MATEMATIKA - 4. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Opakování ze

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Na obrázku jsou čtyři červené

Více

TECHNICKO-PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY VÝROBY ODLITKŮ V SECO GROUP a.s. PROVOZOVNA JIČÍN

TECHNICKO-PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY VÝROBY ODLITKŮ V SECO GROUP a.s. PROVOZOVNA JIČÍN 1/5 TECHNICKO-PŘEJÍMACÍ PODMÍNKY VÝROBY ODLITKŮ V SECO GROUP a.s. PROVOZOVNA JIČÍN číslo odlitku zákazník název dílce 1. Změnové řízení Každá změna TPP podléhá oboustrannému schválení, a provádí se formulářem

Více

Použité zdroje a odkazy: Nápověda Corel Draw X6, J. Švercl: Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi

Použité zdroje a odkazy: Nápověda Corel Draw X6, J. Švercl: Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi Označení materiálu: Autor: Mgr. Ludmila Krčmářová VY_32_INOVACE_PoGra1709 Tematický celek: Corel DrawX6 Učivo (téma): Kótování v Corel Draw Stručná Charakteristika: Využití nástrojů CD vhodných na kótování

Více

Vytyčení polohy bodu polární metodou

Vytyčení polohy bodu polární metodou Obsah Vytyčení polohy bodu polární metodou... 2 1 Vliv měření na přesnost souřadnic... 3 2 Vliv měření na polohovou a souřadnicovou směrodatnou odchylku... 4 3 Vliv podkladu na přesnost souřadnic... 5

Více

21.10 Výběr technologie - příklady

21.10 Výběr technologie - příklady Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Národní informační středisko pro podporu kvality

Národní informační středisko pro podporu kvality Národní informační středisko pro podporu kvality Nestandardní regulační diagramy J.Křepela, J.Michálek REGULAČNÍ DIAGRAM PRO VŠECHNY INDIVIDUÁLNÍ HODNOTY xi V PODSKUPINĚ V praxi se někdy setkáváme s požadavkem

Více

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie

Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Doporučené standardy nízko energetických budov a budov s téměř nulovou potřebou energie Téma vývoje energetiky budov je v současné době velmi aktuální a stává se společenskou záležitostí, neboť šetřit

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 25. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_A

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 25. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_A Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 25. 8. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Úvod

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018 2. Množiny, funkce MNOŽIN, ZÁKLDNÍ POJMY Pojem množiny patří v matematice ke stěžejním. Nelze jej zavést ve formě definice pomocí

Více

Platná znění příslušných ustanovení zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn

Platná znění příslušných ustanovení zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn Platná znění příslušných ustanovení zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn 33 (1) Výše základní výměry starobního důchodu činí 9 10

Více

OBVODY A OBSAHY GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ!Text je pracovní obrázky je potřeba spravit a doplnit!!!

OBVODY A OBSAHY GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ!Text je pracovní obrázky je potřeba spravit a doplnit!!! ZS1MP_PDM2 Didaktika matematiky 2 Katedra matematiky PedF MU v Brně Růžena Blažková, Milena Vaňurová OBVODY A OBSAHY GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ!Text je pracovní obrázky je potřeba spravit a doplnit!!! Text vychází

Více

Manažerské účetnictví příklady pro KS (2014/15)

Manažerské účetnictví příklady pro KS (2014/15) Manažerské účetnictví příklady pro KS (2014/15) 1) Určete, zda mají následující položky nákladů variabilní nebo fixní charakter: odpisy budov, dopravních prostředků, strojů a zařízení náklady na reklamu

Více

DUROPAC Systém skládacích prepravek Vratné obaly DUROPAC pro Euro a H1 palety v sobe spojují všechny podstatné vlastnosti stávajících systému skládacích prepravek, jdou ale o rozhodující krok dále: jsou

Více

4 HODNOCENÍ EXTREMITY POVODNĚ

4 HODNOCENÍ EXTREMITY POVODNĚ 4 HODNOCENÍ EXTREMITY POVODNĚ Tato část projektu se zabývala vyhodnocením dob opakování kulminačních (maximálních) průtoků a objemů povodňových vln, které se vyskytly v průběhu srpnové povodně 2002. Dalším

Více

ZVVZ MACHINERY, a.s. Tel:

ZVVZ MACHINERY, a.s. Tel: KATALOGOVÝ LIST KM 12 1417 PODAVAČE KOMOROVÉ PKA Vydání: 3/11 Strana: 1 Stran: 6 Komorové podavače PKA (dále jen podavače) jsou elementy pneumatické dopravy, používají se k dopravě práškového suchého a

Více

OBJEM A POVRCH TĚLESA

OBJEM A POVRCH TĚLESA OBJEM A POVRCH TĚLESA 9. Objem tělesa (např. krychle, kvádr) je prostor, který těleso tvoří. Zjednodušeně řečeno vyjadřuje, kolik vody do uvedeného tělesa nalijete. Objem se počítá v metrech krychlových

Více

MĚSÍC MATEMATIKA GEOMETRIE

MĚSÍC MATEMATIKA GEOMETRIE 3. ročník Bod, přímka ZÁŘÍ Násobení a dělení Aplikační úlohy (nakupujeme) Bod, přímka Úsečka Násobení a dělení ŘÍJEN Procvičování Pamětné sčítání a odčítání, aplikační úlohy Polopřímka Modelování polopřímek

Více

VÝPOČET SPOTŘEBY MATERIÁLU

VÝPOČET SPOTŘEBY MATERIÁLU PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-053-H) OBOR KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-99-H/09) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU VÝPOČET SPOTŘEBY MATERIÁLU (KÓD MODULU KS6) Učebnice vznikla v rámci projektu

Více

7/ Podstavou kolmého trojbokého hranolu ABCA BĆ je rovnoramenný trojúhelník ABC. Určete odchylku přímek: a) BA ; BC b) A B ; BC c) AB ; BC

7/ Podstavou kolmého trojbokého hranolu ABCA BĆ je rovnoramenný trojúhelník ABC. Určete odchylku přímek: a) BA ; BC b) A B ; BC c) AB ; BC Stereometrie 1/ Je dána krychle ABCDEFGH. Uveďte všechny přímky, které procházejí bodem E a dalším vrcholem krychle a jsou s přímkou BC a) rovnoběžné b) různoběžné c) mimoběžné / Je dána krychle ABCDEFGH.

Více

JAROSLAV HOREJC V DOMĚ U KAMENNÉHO ZVONU

JAROSLAV HOREJC V DOMĚ U KAMENNÉHO ZVONU JAROSLAV HOREJC V DOMĚ U KAMENNÉHO ZVONU Návrh instalace Výstavní objekty jsou instalovány na podstavcích volně umístěných v prostoru. Sokly tvoří stavebnice z rám. konstrukce a desek, ze které je možno

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP. Zápis čísla v desítkové soustavě - porovnávání čísel - čtení a psaní čísel

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP. Zápis čísla v desítkové soustavě - porovnávání čísel - čtení a psaní čísel Ročník: I. - vytváří si názoru představu o čísle 5, 10, 20 - naučí se vidět počty prvků do 5 bez počítání po jedné - rozpozná a čte čísla 0 5 - pozná a čte čísla 0 10 - určí a čte čísla 0 20 Číselná řada

Více

MOCNINY A ODMOCNINY. Standardy: M-9-1-01 M-9-1-02 PYTHAGOROVA VĚTA. Standardy: M-9-3-04 M-9-3-01

MOCNINY A ODMOCNINY. Standardy: M-9-1-01 M-9-1-02 PYTHAGOROVA VĚTA. Standardy: M-9-3-04 M-9-3-01 matematických pojmů a vztahů, k poznávání základě těchto vlastností k určování a zařazování pojmů matematického aparátu Zapisuje a počítá mocniny a odmocniny racionálních čísel Používá pro počítání s mocninami

Více

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Schéma návrhu složení betonu 2 www.fast.vsb.cz 3 www.fast.vsb.cz 4 www.fast.vsb.cz 5 www.fast.vsb.cz 6 www.fast.vsb.cz Informativní příklady

Více

TEMATICKÝ,časový PLÁN vyučovací předmět : matematika ročník: 5. Školní rok_2014/2015 vyučující: Lenka Šťovíčková. Zařazená průřezová témata OSV OSV

TEMATICKÝ,časový PLÁN vyučovací předmět : matematika ročník: 5. Školní rok_2014/2015 vyučující: Lenka Šťovíčková. Zařazená průřezová témata OSV OSV Školní rok_2014/2015 vyučující: Lenka Šťovíčková Září Opakuje početní výkony a uplatňuje komutativní, asociativní a distributivní zákon v praxi. G.:narýsuje přímku, polopřímku, kolmici, rovnoběžky, různoběžky.

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7.

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence) 5 Kompetence

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 5. Odhady parametrů základního souboru Mgr. David Fiedor 16. března 2015 Vztahy mezi výběrovým a základním souborem Osnova 1 Úvod, pojmy Vztahy mezi výběrovým a základním

Více

5. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z VLNITÝCH LEPENEK

5. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z VLNITÝCH LEPENEK ŘEZÁNÍ PAPÍRU A LEPENKY 95 5. TECHNOLOGIE VÝROBY KARTONÁŽÍ Z VLNITÝCH LEPENEK Kartonáže z vlnitých lepenek představují v celém světě nejvýznamnější obalové prostředky, jejichž podíl se v obalové technice

Více

3.2. Nárok na odpočet daně v krácené výši ( 76) vyjádření hodnoty koeficientu jako procentního podílu

3.2. Nárok na odpočet daně v krácené výši ( 76) vyjádření hodnoty koeficientu jako procentního podílu a) Při pořízení automobilu plátce stanoví poměrný koeficient odhadem ve výši 80 %. V přiznání k DPH za květen 2011 uvede na ř. 40 údaje: ve sloupci Základ daně částku 320 000, ve sloupci V plné výši částku

Více

UJEP FŽP KIG / 1KART. měřítko map. Ing. Tomáš BABICKÝ

UJEP FŽP KIG / 1KART. měřítko map. Ing. Tomáš BABICKÝ UJEP FŽP KIG / 1KART Základy kartografie cvičení_021 měřítko map Ing. Tomáš BABICKÝ babickyt@gmail.com 1 Měřítko plánů a map: je podřízeno účelu a tematickému zaměření mapy ovlivňuje přehlednost, čitelnost,

Více

Výpočet skořepiny tlakové nádoby.

Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Václav Slaný BS design Bystřice nad Pernštejnem 1 Výpočet skořepiny tlakové nádoby. Úvod Indukční průtokoměry mají ve své podstatě svařovanou konstrukci základního tělesa. Její pevnost se musí posuzovat

Více

Rain Bloc inspect. obj. číslo 360015

Rain Bloc inspect. obj. číslo 360015 Vsakovací blok Flexibilní a výkonný vsakovací blok 120x60x42 cm Garantia Rain Bloc (dodávaný také pod značkou SIROBLOC) nachází své uplatnění především ve veřejném a komerčním sektoru. Je možné jej použít

Více

- 1 - 1. - osobnostní rozvoj cvičení pozornosti,vnímaní a soustředění při řešení příkladů,, řešení problémů

- 1 - 1. - osobnostní rozvoj cvičení pozornosti,vnímaní a soustředění při řešení příkladů,, řešení problémů - 1 - Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vyučovací předmět: Matematika 6.ročník Výstup Učivo Průřezová témata - čte, zapisuje a porovnává přirozená čísla s přirozenými čísly - zpaměti a písemně

Více

Rozumíme dobře Archimedovu zákonu?

Rozumíme dobře Archimedovu zákonu? Rozumíme dobře Archimedovu zákonu? BOHUMIL VYBÍRAL Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové K formulaci Archimedova zákona Archimedův zákon platí za podmínek, pro které byl odvozen, tj. že hydrostatické

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně N á v r h m a t r a c e Seriál Bio plus Pavel Lauko, 3.roč. DI - 2 - Zadání práce: 1. Stanovení rozměrů lehací plochy a materiálové skladby 2. Zhotovení

Více

Zafiízení pro manipulaci se dfievem a dfiívím u dopravních vozíkû

Zafiízení pro manipulaci se dfievem a dfiívím u dopravních vozíkû ZPRACOVÁNÍ D EVA část 4, díl 4, str. 7 Časové využití vozíků se pohybuje mezi 40 až 60 % a počet vozíků určený z časového rozboru je q T T n T = až 1152 1728 Zafiízení pro manipulaci se dfievem a dfiívím

Více