Závěrečná zpráva. EDISON Brno AIESEC Brno Vinařská 499/ Brno Czech Republic Phone:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Závěrečná zpráva. EDISON Brno 2015. AIESEC Brno Vinařská 499/5 600 33 Brno Czech Republic Phone: +420 774 203 702 www.aiesec.cz/brno brno@aiesec."

Transkript

1 Závěrečná zpráva EDISON Brno 2015

2 Obsah Úvod... 3 Projekt EDISON... 4 AIESEC... 5 Průběh projektu... 6 Skupina I Partnerské školy Střední škola strojírenská a elektrotechnická, Brno, Trnkova Základní škola Němčice nad Hanou Střední škola umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborná škola, Brno Základní škola Ústí nad Orlicí, Bratří Čapků Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, Žižkova Skupina II Partnerské školy Gymnázium a základní umělecká škola Šlapanice, Riegrova Střední škola polytechnická Brno, Jílová 36g Tyršova základní škola, Brno, Kuldova 38 & Základní škola, Brno, Sirotkova Základní škola Týn nad Vltavou, Hlinecká Základní škola Brno, Slovanské náměstí Skupina III Partnerské školy Integrovaná střední škola Sokolnice Základní škola Brno, Pavlovská Cyrilometodějská základní škola Brno, Lerchova Základní škola Třebíč, Benešova Základní škola Brno, Hudcova Skupina IV Partnerské školy Základní škola Laštůvkova 77, Brno Bystrc Masarykova základní škola a Mateřská škola Brno, Zemědělská Klvaňovo gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a sociální Kyjov Gymnázium Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka Základní škola Brno, Horácké náměstí Poděkování Naši stážisté Organizační tým... 41

3 Úvod Letošní projekt EDISON, který se konal od ledna do března 2015, si mohli užít žáci ze základních a střeních škol z Brna a blízkého okolí, dále z Týna nad Vltavou, Třebíče a Ústí nad Orlicí. Základní školy Základní škola Němčice nad Hanou Základní škola Ústí nad Orlicí, Bratří Čapků 1332 Tyršova základní škola, Brno, Kuldova 38 Základní škola, Brno, Sirotkova 36 Základní škola Týn nad Vltavou, Hlinecká Základní škola, Brno, Slovanské náměstí 2 Základní škola Brno, Pavlovská 16 Cyrilometodějská církevní základní škola Brno, Lerchova 65 Základní škola Třebíč, Benešova 585 Základní škola Brno, Hudcova 35 Základní škola Laštůvkova 77, Brno-Bystrc Masarykova základní škola a Mateřská škola Brno, Zemědělská 29 Základní škola, Brno, Horácké náměstí 13 Střední školy Střední škola strojírenská a elektrotechnická, Brno, Trnkova 113 Střední škola umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborná škola, Brno Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, Žižkova 55 Gymnázium a Základní umělecká škola, Šlapanice, Riegrova 17 Střední škola polytechnická, Brno, Jílová 36g Integrovaná střední škola Sokolnice Klvaňovo gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a sociální Kyjov Gymnázium Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 106

4 Projekt EDISON EDISON je vzdělávací projekt pro základní a střední školy, který funguje pod záštitou MŠMT (Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy) a jeho cílem je především podpora mezikulturního vzdělávání dětí a mládeže. Celý týden mají žáci a studenti možnost strávit neobvyklé vyučovací hodiny s cizinci, dozvědět se zábavnou formou mnohé informace o vzdálených zemích, navázat kontakty se zajímavými lidmi. Poznají jiné, často exotické kultury, učí se aktivně používat anglický jazyk a získají motivaci ke studiu jazyků i v jejich budoucím životě. Škola získá nejen týden zajímavé výuky, ale také prestiž a možnost ukázat se jako aktivní škola, doplňující běžnou výuku netradičními metodami a činnostmi. Aktivity projektu navazují na Rámcový vzdělávací plán a setkávají se s kladným ohlasem rodičovské veřejnosti. Žáci a jejich rodiny mají navíc možnost praktikanty ubytovat u sebe doma a fungovat jako tzv. host families. Celý týden je pak pro všechny zúčastněné příležitostí ke vzájemné intenzivní komunikaci v cizím jazyce a poznávání odlišné kultury. V mnohých případech dochází k navázání dlouhodobějšího kontaktu, případně vzniku přátelství, a dopisování pokračuje ještě dlouho po skončení projektu.

5 AIESEC AIESEC je největší mezinárodní studentská organizace působící již ve 124 zemích světa a na univerzitách. Vznikl po 2. světové válce roku 1948 s vizí spojit studenty a vzájemně porozumět cizím kulturám za účelem celosvětového míru. V České republice má již 12 poboček. AIESEC přistupuje inovativním způsobem k zapojení a rozvoji mladých lidí. Je otevřen pro všechny VŠ studenty, kteří chtějí aktivně pracovat na svém osobním rozvoji, jsou flexibilní, komunikativní, rádi pracují v týmu a nemají problém s kulturním porozuměním.

6 Průběh projektu Projekt EDISON oficiálně začal již , týden před nástupem na první školy. Během přípravného týdne se členové organizačního týmu intenzivně starali o stážisty. Hlavními body bylo seznámit zahraniční studenty s českou kulturou, vzdělávací systém a problémy, které by se mohly vyskytnout. Po tento čas se stážisté nejen vzdělávali, ale také seznamovali s jejich rolí v projektu a v neposlední řadě také se svoji skupinou, se kterou trávili následující týdny. Stážisté byli rozděleni do čtyř skupin po šesti nebo sedmi členech a ve skupinách spolu prožili celých pět týdnů. Projekt tedy probíhal každý týden současně na čtyřech základních nebo středních školách. Vzhledem k této skutečnosti, jsme následující text o školách klasifikovali podle jednotlivých skupin stážistů.

7 Skupina I. Partnerské školy

8 1. Střední škola strojírenská a elektrotechnická, Brno, Trnkova 113 Po přípravném týdnu se stážisté vydali do Střední školy strojírenské a elektrotechnické, kde vyučovali od 2. do 6. února. Nová zkušenost to zde byla jak pro stážisty, tak pro školu, kde se projekt konal poprvé. Do školy téměř na samém konci Brna dojeli stážisté z různých koutů světa od Japonska, přes Vietnam či Gruzii až po Brazílii zde prezentovali svou kulturu, své tradice a zvyky. Studenti se naučili tancovat tradiční tance a na oplátku se stážisty trávili i svá volná odpoledne. První týden se líbil jak sedmi zúčastněným stážistům, tak škole, která projevila zájem o opětovnou realizaci projektu. 2. Základní škola Němčice nad Hanou Do tohoto malého města zavítali stážisté během druhého týdne realizace. Škola se do projektu zapojila poprvé a její očekávání nebyla malá. Naši stážisté již měli jak teoretické zkušenosti z přípravného týdne, tak ty praktické. Se žáky se velmi rychle skamarádili, na škole panovala příjemná atmosféra. Spousta nových zážitků a jedinečné suvenýry, které si stážisté odvezli, byly na druhé straně vyrovnány procvičením angličtiny a překonáním bariéry u žáků, kteří pro své hosty připravili bohatý odpolední program, v rámci něhož navštívili například různé zájmové kroužky školy. Představy o projektu byly dle vyjádření školy naplněny, doufáme tedy, že se do Němčic projekt EDISON někdy znovu podívá.

9 3. Střední škola umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborná škola, Brno Přesně v polovině byla šestice stážistů rozdělena na dvě trojice, protože Střední škola umění a designu, stylu a módy sídlí na dvou adresách. Pro stážisty však nebylo problémem přizpůsobit se odlišným podmínkám. V jedné z budov probíhaly prezentace v menších skupinkách, případně v nich stážisté se žáky diskutovali o věcech, které studenty zajímaly. Vůbec poprvé se také stážisté dostali do hostitelských rodin, kde se jim dostalo milého přijetí a mohli tak poznat českou kulturu ještě blíž. Na této škole se projekt EDISON nekonal poprvé a podle pozitivních ohlasů ani naposledy.

10 4. Základní škola Ústí nad Orlicí, Bratří Čapků 1332 Na čtvrtý týden se EDISON přemístil až do Ústí nad Orlicí, kde byli stážisté přivítáni hostitelskými rodinami 22. února večer. Ráno je pak čekalo oficiální uvítání od ředitele školy, po kterém se rozmístili do svých napevno přidělených učeben a pustili se do netradiční výuky. Pro celou školu to bylo významné oživení. O stážisty byl velký zájem nejen v hodinách, kde se žáci aktivně zapojovali a dávali svým lektorům otázky, ale také mimo ně. Komunikace v angličtině nebyla problémem ani pro nejmenší studenty; v některých hodinách pak pomáhal překladatel. Po týdnu plném nových zkušeností a zážitku se žáci i vedení školy vyjádřili kladně k další realizaci projektu, který by se zde mohl opět uskutečnit třeba již příští rok.

11 5. Gymnázium Matyáše Lercha, Brno, Žižkova 55 Poslední týden strávila první skupina stážistů téměř v centru Brna na Gymnáziu Matyáše Lercha. Tato škola má vysokou úroveň angličtiny, některé ze tříd jsou dokonce bilingvní. Projekt zde už jednou proběhl; stážisté tak měli nelehkou úlohu popasovat se s nadanými žáky a navázat na minulý ročník. Naštěstí však již byli ostřílení a nenechali se novou situací vyvést z míry. Problémy překonávali s lehkostí a s menšími či většími obtížemi se popasovali taktéž při výpadku techniky. Světaznalí gymnaziální studenti poznali v menších skupinkách něco nového o exotických zemích, jako je Bulharsko či Tchaj-wan, zkusili si tradiční tance z Gruzie a objevili i tajemství japonských toalet. 6. března stážisté odučili své poslední hodiny; většina z nich strávila v Brně nebo v České republice alespoň následující týden, než se vydali zpět do svých domovských zemí. Po šesti týdnech obohatili o nové poznatky a zážitky nejen sebe nebo studenty, ale také nás, organizátory, i učitele na školách.

12 Skupina II. Partnerské školy Riegrova 17, Šlapanice Kuldova 38, Brno Základní škola Týn nad Vltavou, Hlinecká Komenského 748 Základní škola Brno, Slovanské náměstí 2

13 1. Gymnázium a základní umělecká škola Šlapanice, Riegrova 17 Po již tradičním přípravném týdnu, který proběhl ve dnech v Brně, se stážisté přesunuli do nedalekých Šlapanic, kde na tamním gymnáziu působili první realizační týden, a to od Pro gymnázium projekt EDISON nebyl novinkou, škola si projekt zakoupila již potřetí, přičemž poslední realizace se uskutečnila před dvěma lety. Stážisté z různých koutů světa, konkrétně Michelle z Indonésie, Leonardo z Brazílie, Maggie z Číny, Joanna z Taiwanu, Jess z Austrálie a Ivi z Mexika, byli ubytováni v hostitelských rodinách, s čímž byli všichni velmi spokojeni. Výuka probíhala tradiční prezentací o rodné zemi, avšak stážisté své hodiny okořenili například tradičními tanci ze svých domovů, lekcí čínského písma či zasvěcením do tradičního mexického rituálu probíhajícího na Svátek zesnulých. Studenti si pro stážisty připravili i mimoškolní aktivity, jako například návštěvu bowlingu či laser game. V závěru týdne jim studenti gymnázia jako vyjádření díku připravili rozlučkovou party, kde se promítaly fotky z celého týdne, a předali jim dárečky na památku. Všem se realizace moc líbila, díky výborné úrovni angličtiny studentů a velice aktivnímu přístupu při hodinách se stážisté cítili velice uvolněně a jejich prvotní tréma byla rychle překonána. Škola byla také spokojena a vyjádřila zájem o další realizaci projektu do budoucna. 2. Střední škola polytechnická Brno, Jílová 36g Pro studenty i zaměstnance Střední školy polytechnické Brno, kde stážisti působili ve druhém týdnu, není projekt EDISON žádnou novinkou - proběhla zde v pořadí již třetí realizace. Již v neděli se stážisté ubytovali v internátním zařízení školy a měli tak od začátku bezprostřední kontakt se studenty, kteří je vřele přijali. Škola zařídila svým hostům velmi pestrý a pečlivě zorganizovaný časový plán výuky. Kromě klasické výuky ve třídách, při kterých byly prezentovány

14 jednotlivé státy a jejich kultury včetně základů jazyka, tanců a písní, se stážisti zúčastnili i výuky v dílnách, kde si stavěli budky pro ptactvo. Stážisté se po zkušenostech z prvního týdne dokázali velmi rychle přizpůsobit novému prostředí a vše tak probíhalo hladce a bez problémů. Studenti se i přes větší či menší jazykové nedostatky snažili o komunikaci a kontakt se svými novými, dočasnými lektory. Podstata projektu tak byla naplněna a pro velkou spokojenost bylo ze strany školy vysloveno přání účastnit se i další realizace. 3. Tyršova základní škola, Brno, Kuldova 38 & Základní škola, Brno, Sirotkova 36 V třetím týdnu realizace ve dnech stážisté výjimečně působili na dvou školách. Na ZŠ Tyršově byl projekt EDISON již podruhé, na ZŠ Sirotkově dokonce potřetí. Ubytováni byli po celý týden na kolejích. První dva dny stážisté navštívili ZŠ Tyršovu, jež je zaměřena na výuku v angličtině. Na škole byli velmi přátelsky přivítáni a následně začali prezentovat ve třídách na druhém stupni. Žáci během prezentací se stážisty aktivně komunikovali a byli nadšení, že jim jde skvěle rozumět. V průběhu realizace stážisté v žácích vyvolali touhu navštívit dané země a poznat jejich kulturu naživo, což je velmi těšilo. Zbývající tři dny stážisté působili na ZŠ Sirotkově, kde se jim opět dostalo vřelého přivítání. Výuka probíhala poutavým stylem, Joanna žáky dokonce zasvětila do tajů bojového umění kung-fu. Všichni byli opět velmi spokojeni a nadšeni ze stážistů, kteří do svých hodin vložili obrovské úsilí, nadšení a elán, který poté přenesli i na přítomné žáky. Projekt EDISON opět žádnou ze škol nezklamal a naplnil všechna jejich očekávání. Proto také obě školy vyjádřily zájem do budoucna o další realizaci projektu.

15 4. Základní škola Týn nad Vltavou, Hlinecká Další týden se EDISON přesunul do Týna nad Vltavou. Stážisté byli vřele přivítáni v ředitelně školy a poté v tělocvičně na slavnostním zahájení, kde byli přítomni všichni žáci a učitelé. Pro studenty byla připravena samostatná místnost s občerstvením, přístupem k internetu, osobními rozvrhy a důležitými informacemi o škole i městě. Prohlédli si také prostředí školy, nástěnky a další výzdobu k projektu na chodbách a hale školy. V průběhu týdne probíhaly prezentace ve všech třídách od 1. do 9. ročníku, ve větší míře na 2. stupni. Studenti byli velmi dobře připraveni na všechny věkové kategorie včetně nejmenších dětí, využívali prezentace s fotografiemi na interaktivních tabulích, krátká videa, dovezené předměty, vlajky, hráli s dětmi hry, se staršími se snažili komunikovat anglicky. Žáci nadšeně zpívali písničky s kytarovým doprovodem, učili se tradiční tance, stážisté naučili děti vyslovovat i napsat pár slovíček ve svém rodném jazyce. Děti se na hodiny těšily a užívaly si je, navštěvovaly lektory i o přestávkách. Osvědčila se pomoc několika studentek gymnázia, které ve třídách překládaly v případě potřeby. V pátek odpoledne se ve vstupní hale školy uskutečnila akce Global Village s ukázkou tradičních oděvů, pokrmů, suvenýrů, fotografií a dalších předmětů, za hojné účasti žáků školy, učitelů, rodičů a studentů místního gymnázia. Rodiny některých žáků využily možnosti ubytovat zahraničního studenta a velmi si tuto zkušenost pochvalovaly. Učitelé, žáci a rodiče zároveň připravili pro stážisty program na odpoledne a víkend, ti tak měli možnost dobře poznat město Týn nad Vltavou, místní památky a tradice, zámek Hluboká nad Vltavou i další turisticky atraktivní místa v jižních Čechách. Projektem EDISON žila nejen škola, ale i široká veřejnost, celý týden probíhal ve velmi příjemné, přátelské a podnětné atmosféře. Škola se do projektu zapojila poprvé, má zájem o opakování v dalších letech.

16 5. Základní škola Brno, Slovanské náměstí 2 Poslední týden, jako pátá škola v pořadí, se projektu vůbec poprvé zúčastnila ZŠ na Slovanském náměstí v Brně. Škola klade důraz na výuku cizích jazyků a přijala proto stážisty s otevřenou náručí. Těm se kromě vřelého přijetí dostalo i samostatné učebny, kde měli prostor pro přípravu, občerstvení i relax. Výuka probíhala ve třídách prvního i druhého stupně. Do tříd odváděli stážisty vždy vyučující, kteří zejména mladším žákům občas pomáhali i s překladem. Ti nejvíce ocenili interaktivní prvky v prezentacích stážistů. Úspěch slavily písně a tance, stejně tak jako výuka základních frází v čínštině či artefakty z prostředí západního pobřeží a vnitrozemí Austrálie. Žáci vyšších ročníků projevovali znatelnější ostych. Ti odvážnější po jeho překonání spolu se stážisty komunikovali nejen na témata obsažená v jejich prezentacích. Se zkušeností nabytou v předchozích týdnech byli stážisté dobře připraveni na hodiny, což ocenili jak žáci, tak i učitelé. Během týdne bydleli pohromadě na nedalekých vysokoškolských kolejích. V pátek, poslední den výuky i poslední den samotného projektu, se na škole konala Global Village, kde se žáci i zástupci školy se stážisty v jejich tradičních šatech naposledy rozloučili. Celá realizace byla hodnocena velmi kladně, škola by se ráda zapojila znovu s tím, že by rádi přivítali stážistu schopného prezentovat i v německém jazyce.

17 Skupina III. Partnerské školy

18 1. Integrovaná střední škola Sokolnice Po skončení přípravného týdne bylo sedm stážistů plně připravených pustit se do práce. Začali 2. února 2015 na Integrované střední škole, Sokolnice 496. Skvělé vybavená škola jim poskytla ubytování, které si stážisté velmi pochvalovali. Studenti měli možnost poznat kulturu Joyce z Kanady, Viktorie z Ruska, Erin z Číny, Fediy z Tuniska, Chaimae z Maroka, Afiany z Indonésie a taktéž Edisona z Taiwanu. Studenti se se stážisty rychle spřátelili a kromě přednášek ve škole s nimi trávili čas i v rámci volného času, například při fotbale. Stážisté také měli možnost poznat naši historii při turistické prohlídce Slavkova, kde se bojovalo během napoleonských válek. 1. Základní škola Brno, Pavlovská 16 Po roce se vrátili stážisté i na Základní školu Pavlovská 16, a to v době od do Zdejší žáci tak měli možnost dozvědět se něco o jiných kulturách. Hned v pondělí čekalo stážisty přivítání s celou školou v tělocvičně. Každý student měl přidělenu vlastní místnost, jakési miniaturní království nebo jakousi ambasádu vlastní země. Žáci byli z vyučovacích hodin nadšení a nenechali stážisty vydechnout ani během přestávek, kdy za nimi chodili i do odpočinkové místnosti a chtěli se s nimi fotit, povídat, nebo alespoň získat vytoužený autogram, ať už na kus papíru, ruku nebo dokonce botičku. Vynalézavost dětí neměla meze. Po pěti krásně strávených dnech se museli stážisté nakonec rozloučit a šířit své poznatky o kultuře na další školy.

19 2. Cyrilometodějská základní škola Brno, Lerchova 65 Realizaci na polovinu dělil týden , který stážisté strávili na CMCZŠ Lerchova. Mírné obavy ze strany stážistů i některých rodin ohledně toho, jak dopadne střet křesťanské a muslimské kultury, se nakonec ukázaly jako zbytečné, a všichni spolu prožili nádherný týden plný zajímavých přednášek a poznávání cizích kultur, kde měli žáci mimo jiné možnost vyzkoušet si bojové umění kung-fu pod dohledem Erin z Číny. Překvapeni byli stážisté i velmi milým přístupem jak dětí, tak i učitelů. Děti si stážisty zamilovaly, ale po týdnu se museli nakonec s nimi v rámci páteční Global village rozloučit. Jako náplast na srdce jim snad dobře posloužily jarní prázdniny, které už děti v Brně netrpělivě očekávaly.

20 3. Základní škola Třebíč, Benešova 585 Zatímco si děti v Brně užívaly jarní prázdniny, sedmice zahraničních stážistů se přesunula do Třebíče na ZŠ Benešovská 585, kde strávila týden od ZŠ Benešovská se projektu účastnila sice poprvé, ale ukázala nevídanou míru připravenosti. Rodiny a učitelé si stážisty vyzvedli už na autobusovém nádraží a hned nato je vzali na večeři do blízké restaurace, kde rovnou i oslavili narozeniny tuniské stážistky Fediy. Učitelé měli pro stážisty připraven bohatý program, a tak měli stážisté o zábavu postaráno. Navštívili spolu se žáky koupaliště, absolvovali prohlídku města a vypravili se společně i na výlet do Telče. Rozmazlováni byli i skvělými obědy, které si stážisté nemohli vynachválit. Kromě přednášek uspořádali na škole i Global Village, kde měli žáci mimo jiné možnost ochutnat některé speciality cizích zemí. Po velmi úspěšném týdnu se ale stážisté museli také rozloučit a odjet zpět do Brna na jejich poslední školu.

21 4. Základní škola Brno, Hudcova 35 Poslední škola, na níž stážisté šířili znalosti o svých kulturách a zemích, byla ZŠ Hudcova 35. Týden byl tedy pro ně rozlučkový. Jelikož již byli stážisté po pěti společných týdnech řádně připraveni i ověřeni praxí, tak vše na Základní škole Hudcova šlo jedna radost, a jedna kvalitní hodina střídala druhou. Děti z nich byly nadšené a jediné, co jim vadilo, bylo, že jsme jim neposlaly stážistů více. Stážisté měli možnost strávit s žáky čas i ve školní kuchyňce a společně s nimi připravit nějaké tradiční jídlo, na kterém si pak společně pochutnali. Vedení označilo tuto realizaci za dosud nejlepší, stejně jako většina zbývajících škol, a nám to tedy nastavilo laťku, kterou budeme chtít do budoucna překonat. S koncem týdne skončil i EDISON a nezbylo nám nic jiného, než se se slzami v očích rozloučit se sedmicí našich okouzlujících stážistů: Erin, Edison, Vickie, Joyce, Chaimae, Fedia a Afi.

22 Skupina IV Partnerské školy

23 1. Základní škola Laštůvkova 77, Brno Bystrc První škola, kterou navštívila čtvrtá skupina stážistů po přípravném týdnu, byla ZŠ Laštůvkova. Stážisté přijeli doslova z celého světa: Ricardo (Mexiko), Tania (Ukrajina), Sula (Brazílie), Cindy (Tchajwan), Ze Fanya (Malajsie) a Yoanna (Bulharsko). Této realizace se měl ještě zúčastnit Carl (Canada), který bohužel z osobních důvodů musel projekt ukončit již v přípravném týdnu, ale i přesto tuto absenci byla kvalita projektu zachována. Prvotní obavy, jak stážisté zvládnou novou roli učitele, se rychle rozplynuly. V hodinách nepanovala žádná nervozita, ale naopak přátelská atmosféra, prezentace byly pro žáky zajímavé a plné neobvyklých zážitků. Děti tak měly možnost poznávat kulturu jiných zemí, porovnat ji s životem u nás, a také si procvičit komunikaci v anglickém jazyce. Škola byla na projekt dobře připravena, studenti zde měli přichystány příjemné podmínky pro svou práci, bylo o ně výborně postaráno. Velmi zajímavá byla mimo jiné společná návštěva planetária, kterou škola pro studenty zorganizovala. Škola v pořádání projektu EDISON není žádný nováček, již v minulosti se zúčastnila, a i tentokrát byli žáci, učitelé i stážisté spokojeni. V roce 2016 by se škola ráda zapojila do projektu EDISON znovu, její přání je poznat stážisty ještě z jiných zemí, než které jsou výše zmíněné. Na tento fakt se budeme snažit zaměřit a věnovat větší pozornost komunikaci mezi školou a AIESEC při přípravě projektu. 2. Masarykova základní škola a Mateřská škola Brno, Zemědělská 29 Druhý týden se stážisté vydali opět na základní školu, která měla po roce svou druhou realizaci. Zde na ně čekalo velmi příjemné přivítání v podobě bohatého občerstvení, během celého týdne si užívali pohostinnosti a nadprůměrné péče, která jim byla dopřána. Ubytováni byli v rodinách žáků školy, ty jim poskytly zázemí pro náročnou stáž. Týden ve škole byl plný prezentací, projekcí videí, fotografií a vyprávění o vzdálených a mnohdy i exotických zemích, probíhal v přátelské atmosféře. Žáci se nadšeně seznamovali s kulturou, historií, státními symboly, zvyky, národními jídly, faunou a flórou.

24 Stážisté přivezli zajímavé předměty, např. vlajky, ukázky bankovek svých zemí či jednoduché hudební nástroje a hračky, které využívali při prezentacích. Pro mnohé žáky to byl vůbec první zážitek zkusit si komunikaci v angličtině s někým, kdo nerozumí česky. Největší ohlasy směřovaly k jedinému chlapci ve skupině - Ricardovi, který rychle dokázal děti zaujmout svou chytlavou prezentací. Škola byla s projektem spokojená, a proto by se chtěla zúčastnit i v následujících letech. Už nyní přemýšlejí o možných vylepšeních akce - například využít možnost přípravy tradičních pokrmů, zahrnout více národních tanců a aktivit pro nejmenší děti, chtějí proto více spolupracovat s AIESEC zejména při přípravách projektu. 3. Klvaňovo gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a sociální Kyjov Zmíněná škola se projektu účastnila v minulosti, proto všichni již předem tušili, jak bude celý týden probíhat a na co se studenti této střední školy mohou těšit. Při přípravách muselo bohužel dojít k organizačním změnám, z důvodu neplánovaného a neočekávaného odjezdu Yoanny zosobních důvodů přijely do Kyjova také Yuki z Japonska a Maggie z Číny. Škola tak získala plnohodnotnou náhradu a projekt mohl úspěšně proběhnout. Stážisté byli ubytováni v hostitelských rodinách studentů školy. Týden plynul v příjemné atmosféře a ve velice dobré náladě, stážisté si rychle zvykli na starší obecenstvo a dokázali se dobře přizpůsobit jazykové úrovni střední školy. Studenti školy si užívali zajímavé prezentace a seznamovali se různými formami s kulturou cizích zemí. Zároveň si vyzkoušeli své komunikační dovednosti a to nejen v angličtině, Tania z Ukrajiny se studenty procvičila i jazyk německý. Stážisté se se studenty rychle spřátelili a zúčastnili se také mimoškolních aktivit jako třeba návštěva muzea, kde stážisté poznali blíže historii Kyjova včetně místních krojů. V pestrém programu nechyběla ani degustace moravského vína a návštěva pivovaru. Studentům a učitelům se projekt natolik líbil, že neváhali a již si zamluvili další realizaci projektu na podzim 2015.

25 4. Gymnázium Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 106 I přesto, že se na gymnáziu projekt EDISON uskutečnil poprvé, a pro školu to byla zcela nová zkušenost, panovala zde velice příjemná nálada. Šestice stážistů z Ukrajiny, Mexika, Brazílie, Tuniska, Tchaj-wanu a Malajsie ukázala studentům prezentace o svých kulturách a zvycích vždy v několika vyučovacích hodinách. Některé hodiny byly plné her, u starších studentů pak probíhaly besedy o vážnějších tématech. Ani nejmladší studenti neměli s porozuměním prezentací v anglickém jazyce problém, děti komunikovaly a užívaly si netradiční výuku. Stážisté se nenudili ani ve svém volném čase, kromě aktivit s hostitelskými rodinami si i škola připravila odpolední program, jako například výlet do Litomyšle a leasergame. Škola dokonce pozvala i regionální OIKTV, která o projektu informovala prostřednictvím krátké reportáže. Všem zúčastněným se projekt líbil, škola by se ráda zúčastnila i v následujících letech.

26 5. Základní škola Brno, Horácké náměstí 13 Poslední týden, tedy až , stážisté zavítali na ZŠ Horácké náměstí, kde se projekt uskutečnil po roční pauze. Letos sem EDISON dorazil v týdnu po jarních prázdninách, a zpříjemnil tak žákům návrat do školních lavic. Stážisté využili všech svých zkušeností z předešlých týdnů a byli na prezentace ve třídách velmi dobře připraveni. Největší ohlasy ze strany žáků měl opět Ricardo z Mexika, který všechny zaujal především svým latinskoamerickým temperamentem. Ale i výuku v ostatních hodinách si všichni pochvalovali a oceňovali kvalitu přípravy a průběh prezentací. Žáci díky stážistům získali velké množství zajímavých informací o cizích zemích a měli možnost vyzkoušet si svou angličtinu. Určitou komplikací se ukázalo načasování projektu na této škole, neboť část tříd se v uvedeném týdnu účastnila lyžařského výcviku, a souběh obou akcí tak částečně ovlivnil hladký průběh projektu. Ve škole do budoucna plánují opět se projektu účastnit a rádi by více využili možnosti vaření národních jídel nebo přípravy jednoduchých svačinek se stážisty.

27 Poděkování Organizace AIESEC Brno by tímto chtěla poděkovat všem zúčastněným školám za jejich ochotu a spolupráci a všem, kteří se na projektu podíleli, vedení škol, učitelům, hostitelským rodinám a v neposlední řadě také studentům a žákům, kteří vytvořili během hodin přátelské prostředí pro stážisty. Doufáme, že tato desátá realizace projektu byla přínosná pro všechny zúčastněné a dosáhla hlavních cílů změnit povědomí o jiných kulturách a odbourat zavedené stereotypy. Děkujeme za vaši důvěru, kterou vkládáte do studentské organizace AIESEC, pevně věříme, že tento projekt má v České republice své opodstatnění a bude i v následujících letech realizován a rozvíjen.

28 Naši stážisté

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 Organizační tým Štefan Horváth Radka Okruhľanská Marek Klein Andrea Troppová Eva Nováková Veronika Šípošová

42 Zuzana Kučerová Zdeněk Jirásek Tereza Čtvrtníková Simona Trembecká

Závěrečná zpráva. EDISON Brno podzim 2015

Závěrečná zpráva. EDISON Brno podzim 2015 Závěrečná zpráva EDISON Brno podzim 2015 Obsah Úvod... 3 Projekt EDISON... 4 AIESEC... 5 Průběh projektu... 6 Skupina I.... 7 Základní škola a mateřská škola Brno, Jihomoravské náměstí 2... 8 Gymnázium

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

Edison rozzářil oči dětí - Náchodské.info. Napsal uživatel Martin Vancl, ZŠ V. Hejny Úterý, 10 Červen :22

Edison rozzářil oči dětí - Náchodské.info. Napsal uživatel Martin Vancl, ZŠ V. Hejny Úterý, 10 Červen :22 Edison není pouze slavné příjmení slavného vynálezce, ale také jméno projektu výměny studentů vysokých škol z celého světa. Takový vysokoškolský student se rozhodne se zúčastnit, je vybrán v náročném výběrovém

Více

Závěrečná zpráva. EDISON Brno jaro 2016

Závěrečná zpráva. EDISON Brno jaro 2016 Závěrečná zpráva EDISON Brno jaro 2016 Obsah Úvod... 3 Projekt EDISON... 4 AIESEC... 5 Průběh projektu... 6 Skupina I.... 8 Masarykova základní a Mateřská škola Brno, Zemědělská 29... 9 Základní škola

Více

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností (dále jen výcvik) je jednou z klíčových

Více

AIESEC Brno Vinařská 499/ Brno Czech Republic Phone:

AIESEC Brno Vinařská 499/ Brno Czech Republic Phone: Závěrečná zpráva EDISON Brno květen-červen 2017 Úvod Do Brna a blízkého okolí opět zavítali stážisté z celého světa, aby dětem přinesli týden netradiční výuky a interkulturního poznání. V termínu od 8.

Více

Co je to vlastně Baltík?

Co je to vlastně Baltík? Ve dnech 20. - 22. 4. 2012 se v prostorách Holického Gymnázia uskutečnil 10. ročník celostátní soutěže Mlady programátor v programovacím jazyce Baltík. Co je to Baltík a jak soutěž probíhá? Co je to vlastně

Více

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín

proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín 27. 2. 2014 proběhla exkurze pro žáky partnerských základních škol pořádané SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zúčastnily se ZŠ Karolinka a ZŠ Sychrově. Exkurze proběhla v hornickém muzeu Landek Park. 3.3-7.3.

Více

CES - Kurz pro juniory

CES - Kurz pro juniory Jazykové kurzy CES - Kurz pro juniory Dublin - Irsko Chtějí Vaše děti zlepšit angličtinu již v útlém věku a zároveň zažít i báječné léto v prostředí Irska? Dublin je tím pravým místem! Letos máme v nabídce

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

Kurz španělštiny ve Valencii.

Kurz španělštiny ve Valencii. Kurz španělštiny ve Valencii. Valencie Valencie se nachází na středomořském pobřeží Španělska, je to moderní město plné historie i kultury. Výborné klima, písčité pláže, i, navíc, obrovské množství kulturních

Více

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Hodnotící zpráva Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Projekt Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy podpořený Městem Rakovník byl zaměřen na podporu a zkvalitnění nadstandardních

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

VÁŽENÍ ŠKOLNÍ KOORDINÁTOŘI,

VÁŽENÍ ŠKOLNÍ KOORDINÁTOŘI, VÁŽENÍ ŠKOLNÍ KOORDINÁTOŘI, V TOMTO BOOKLETU JSOU POTŘEBNÉ INFORMACE O PLÁNOVANÉM PRŮBĚHU REALIZACE PROJEKTU EDISON NA VAŠÍ ŠKOLE. V PŘÍPADĚ DOTAZŮ NÁS NEVÁHEJTE KDYKOLIV KONTAKTOVAT E-MAILEM ČI TELEFONICKY.

Více

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková

STUDIJNÍ POBYT. Místo: Richard Language College Bournemouth. Jméno: Šárka Kurková STUDIJNÍ POBYT Místo: Richard Language College Bournemouth Jméno: Šárka Kurková Spolupráce před výjezdem Aby se uskutečnila tato cesta, byla potřeba spolupráce řady lidí. Organizační tým, poskytl dostatečný

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII

třídní učitelky Mgr. Alice Pincová a Mgr. Pavlína Nepožitková ze ZŠ 28. října 1 Příbram VII Poznáváme své děti V červnu 2014 jsme získaly finanční prostředky z dotace v oblasti výchovy a vzdělávání Městského úřadu v Příbrami na projekt s názvem Poznáváme své děti. V rámci této dotace na naší

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly

Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Evropský projektový den v Mateřské škole Kly Eva Zemanová, ředitelka školy a kolektiv učitelek MŠ Kly Úvod Dne 30. 10. 2012 proběhl v naší mateřské škole Projektový den. Celým dnem nás provázela včelka

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

Hodnocení celoškolní akce

Hodnocení celoškolní akce Projekt Zvýšení technologické úrovně řemeslných oborů reg. č. CZ.1.07/1.1.32/01.0028 Spolufinancováno z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Hodnocení celoškolní akce Projektový

Více

Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Závěrečná zpráva projektu Letní jazykový kurz 2012

Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Závěrečná zpráva projektu Letní jazykový kurz 2012 Výbor dobré vůle Nadace Olgy Havlové Závěrečná zpráva projektu Letní jazykový kurz 2012 Cíl projektu Jazykové vědomosti jsou důležitou investicí do budoucnosti dítěte, které hrají velkou roli nejen při

Více

Odborná knihovnická exkurze do Krakova

Odborná knihovnická exkurze do Krakova Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná knihovnická exkurze do Krakova Datum konání: 8. - 11. května 2017 Účastníci: vybraní studenti

Více

Vyhodnocení programu

Vyhodnocení programu Příloha č. 4 Vyhodnocení programu. Číslo rozhodnutí Poskytovatel dotace Program Název organizace Adresa organizace, email, web Statutární orgán Poskytnutá dotace 9/579 Česká republika Ministerstvo školství,

Více

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Učíme se pro praxi Číslo projektu: 2018-1-CZ01-KA101-047440 Závěrečná zpráva Název mobility: Job Shadowing Jméno účastníka: Mgr. Lenka Aoudj Místo kurzu: Hamburk,

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Duben oborový den

Duben oborový den Duben 2007 3.oborový den Dne 13.dubna se konal v pořadí už třetí oborový den. Je to příležitost pro žáky 2.stupně seznámit se hlouběji se zvolenou oblastí. První a druhý oborový den se konal v 1.pololetí.

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 (Šablona č. 3 Stínování (shadowing) pro pedagogy cizích jazyků, matematiky, přírodovědných a technických předmětů v zahraničí) Účastnici stáže:

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU

Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU Harmonogram Evropského dne 8. 00 hodin 8. 15 11. 30 11. 45 13. 00 13. 30 15. 00 15. 00 slavnostní

Více

DRUHÝ ROČNÍK PROJEKTU NOC HOTELŮ 2018

DRUHÝ ROČNÍK PROJEKTU NOC HOTELŮ 2018 NEWSLETTER DRUHÝ ROČNÍK PROJEKTU NOC HOTELŮ 2018 Na začátku roku dne 26. ledna proběhl druhý ročník akce Noc Hotelů. Akce se dočkala zejména kladných ohlasů, a to nejen u návštěvníků v Praze, ale i v ostatních

Více

Církevní střední zdravotnická škola, s.r.o.

Církevní střední zdravotnická škola, s.r.o. Církevní střední zdravotnická škola, s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno Autoevaluační zpráva Střediska volného času za školní rok 2014/2015 Zpráva se věnuje hodnocení činnosti a aktivit Střediska volného

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Letní jazyková škola 2015. Závěrečná zpráva projektu

Letní jazyková škola 2015. Závěrečná zpráva projektu Letní jazyková škola 2015 Závěrečná zpráva projektu Cíl projektu Znalosti cizích jazyků jsou důležitou investicí do budoucnosti dítěte. Hrají velkou roli nejen při výběru zaměstnání, ale i pro integraci

Více

Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ

Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ Gens Una Sumus Vážení přátelé šachu, na těchto stránkách

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

Zahraniční stáž v Estonsku

Zahraniční stáž v Estonsku Zahraniční stáž v Estonsku Michaela Trnková a Filip Kocourek Obor: Civilní nouzová připravenost Termín: 12. 6. - 13. 4. 2018 Dne 6. 11. 2017 jsme se dozvěděli výsledky výběrového řízení, vybrány byly dvě

Více

Barvy Evropy Mezinárodní projekt spolupráce škol, uskutečňovaný v rámci projektu etwinning

Barvy Evropy Mezinárodní projekt spolupráce škol, uskutečňovaný v rámci projektu etwinning Barvy Evropy Mezinárodní projekt spolupráce škol, uskutečňovaný v rámci projektu etwinning Naši zahraniční partneři: Základní škola ze španělské Zaragozy. Základní škola z polského města Tychy. Základní

Více

Den bez ú razú 12. 6. 2015

Den bez ú razú 12. 6. 2015 Den bez ú razú 12. 6. 2015 V pátek 12. 6. se konal již 6. ročník akce Den bez úrazů na dětském dopravním hřišti v Říčanech. Akce je pořádána pod záštitou Zdravého města Říčany, hlavním realizátorem akce

Více

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc Školní projekt ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY 2. projektový den 8. 4. 2019 1 Vedoucí projektu: Mgr. Kamila Bártková, Mgr.

Více

Zpráva o partnerské výměně žáků. s Julius-Motteler-Gymnasiem Crimmitschau v Německu

Zpráva o partnerské výměně žáků. s Julius-Motteler-Gymnasiem Crimmitschau v Německu Zpráva o partnerské výměně žáků s Julius-Motteler-Gymnasiem Crimmitschau v Německu termín: 15. 19. 4. 2013 Tématem této partnerské výměny, kdy 25 žáků Gymnázia Bystřice nad Pernštejnem zavítalo do Crimmitschau,

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

Chamber College ANGLIČTINA NA MALTĚ SLEVOVÁ AKCE NA STUDIUM V LEDNU A ÚNORU 2013

Chamber College ANGLIČTINA NA MALTĚ SLEVOVÁ AKCE NA STUDIUM V LEDNU A ÚNORU 2013 Jazyková škola Elvis, Karlínské náměstí 8, 186 00 Praha 8 tel./fax: 241 405 628, tel.: 241 409 001; Vodafone: 602 350 632, 731 570 807 http://www.elvis.cz; e-mail: elvis@elvis.cz ANGLIČTINA NA MALTĚ SLEVOVÁ

Více

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585 HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ Základní škola Třebíč Benešova 585 Grantový systém Zdravého města Třebíč 2009 Grantový program Prevence kriminality a drogové problematiky Zpracovala: Mgr.

Více

(EU PROGRAMM ERASMUS+)

(EU PROGRAMM ERASMUS+) ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA (EU PROGRAMM ERASMUS+) Outdoor Education Course OUTDOOR LEADERSHIP PORTUGAL 16/03/2015 20/03/2015 Vypracoval : Mgr. Tomáš Sobotka Příprava na kurz: Příprava spočívala ve studiu materiálů,

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 ÚNOR 2016 11.02.2016 - MASOPUST Dne 11.2.2016 v KD Muglinově byla pro seniory z domů s pečovatelskou službou a klubů důchodců připravena akce pod názvem Masopust. Akci zahájil

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Zpráva z pracovní cesty

Zpráva z pracovní cesty Zpráva z pracovní cesty Projekt: Erasmus +, 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 6. 2. 10. 2. 2017 Místo: Obchodní akademie, SOŠ a JŠ Hradec Králové Název akce: mezinárodní vzdělávací aktivita v Česku V týdnu

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015:

Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015: Praxe našich studentů třetích ročníků v šesti firmách v Německu 2015: Bety (Pham Thi Ngoc Bich) ze 3. B, která pracovala ve firmě Alliance Healthcare napsala: Noví přátelé, nové zkušenosti, zlepšení jazyka

Více

Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014

Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014 Rakousko 30. 11. 2014 6. 12. 2014 V neděli 30. listopadu jsme dorazili společně se studenty z holičské střední školy do rakouského Gänserndorfu. Zde už na nás čekali rodiče z hostitelských rodin, kteří

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

,,Dnes jím jako Konžan

,,Dnes jím jako Konžan ,,Dnes jím jako Konžan Během celého března probíhala akce s názvem,,dnes jím jako Konžan. Smyslem bylo přiblížit žákům zábavnou formou, jak vypadá život jejich vrstevníků v Kongu, co dělají, jak tráví

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4. Školní projekt. Cestujeme po Evropě

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4. Školní projekt. Cestujeme po Evropě Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt Cestujeme po Evropě 27. 3. 28. 3. 2018 Organizátoři projektového dne: Mgr. K. Vitásková PaedDr.

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Jazykové kompetenční centrum pro němčinu a češtin bezplatný kroužek němčiny pro žáky primy

Jazykové kompetenční centrum pro němčinu a češtin bezplatný kroužek němčiny pro žáky primy Naše škola se ve školním roce 2017/18 zapojila do projektu Jazykové kompetenční centrum pro němčinu a češtinu, který vznikl v rámci programu přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko

Více

Příměšťák "Jaro v Majáku"

Příměšťák Jaro v Majáku Příměšťák "Jaro v Majáku" První tři dny jarních prázdnin proběhl v pobočce Maják příměstský tábor. Jaro v Majáku - tak se jmenoval letošní příměstský jarní tábor konaný na pobočce Maják. V průběhu tábora

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

Studijní pobyt v Turecku

Studijní pobyt v Turecku Studijní pobyt v Turecku V květnu tohoto roku jsem měla moţnost společně s dalšími účastníky studijní návštěvy poznat město Afyonkarahisar v Turecku, o jehoţ existenci jsem do té doby neměla ani potuchy.

Více

ŠKOLICÍ STŘEDISKO NÁCHOD

ŠKOLICÍ STŘEDISKO NÁCHOD ŠKOLICÍ STŘEDISKO NÁCHOD zpráva o činnosti v roce 2013 Duha Školicí středisko Náchod je organizace, která pořádá vzdělávací programy především pro instruktory, vedoucí, lektory, ale i mládež a dospělé

Více

Závěrečná zpráva 22. Veletrhu

Závěrečná zpráva 22. Veletrhu Závěrečná zpráva 22. Veletrhu ikariéra VŠCHT Praha 2016 Ve středu 20. března 2016 se uskutečnil 22. Veletrh ikariéra VŠCHT Praha, pořádaný studentskou organizací IAESTE VŠCHT Praha. Veletrh se tradičně

Více

2 Charakteristika školy

2 Charakteristika školy 2 Charakteristika školy 2.1 Velikost školy Škola Klvaňovo gymnázium a střední zdravotnická škola vznikla 1. 1. 2012 sloučením Klvaňova gymnázia se Střední odbornou školou zdravotnickou a sociální, Kyjov

Více

Základní škola, Mateřská škola, Základní umělecká škola Jesenice

Základní škola, Mateřská škola, Základní umělecká škola Jesenice Základní škola, Mateřská škola, Základní umělecká škola Jesenice realizuje do ledna 2009 projekt Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků (INFORMACE - INSPIRACE - INOVACE) Projekt

Více

Zimní prožitkový pobyt na horách

Zimní prožitkový pobyt na horách 10. vydání 2015 Obsah Zimní prožitkový pobyt na horách 2 Velikonoční jarmark 3 Velikonoční výstava 4 Soutěž v Zoneru Callisto 5 Novinky ze světa výpočetní techniky 6 Zimní prožitkový pobyt na horách Dne

Více

Gateway School of English

Gateway School of English Jazykové kurzy - junioři Gateway School of English San Gwann - Malta Gateway School of English je malá, rodinná škola, a proto si můžete být jisti individuálním přístupem a dokonalou péčí v průběhu vašeho

Více

Velikonoce na Fakultě managementu

Velikonoce na Fakultě managementu Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu Velikonoce na Fakultě managementu organizace FKS Autor práce: Denisa Pernicová Rok: LS 2018 Obsah Úvod...5 1 Program a průběh Velikonoc...6 1.1 Tvůrčí

Více

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142)

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) Be SUstainable to SUstain the WORLD ŠVÉDSKO 11. 11. - 17. 11. 2013 ÚČASTNÍCI ZA GYMNÁZIUM KADAŇ Vyučující Mgr. Darina Kováčová (vedoucí exkurze)

Více

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * *

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * KUL TURNI, KRONIKA Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * * * 2008 Centrum sociálních služeb Kojetín organizuje pro své obyvatele na domech s pecovatelskou službou a návštevníky Klubu duchodcu

Více

Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME

Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME Na začátku roku jsme se rozhodli, že vás provedeme naším školním chovákem. O jeho chod se stará parta nadšených dobrovolníků z různých tříd. Scházejí se zde nejen o přestávkách,

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě

Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě Závěr seriálu Prezentace středních škol a zaměstnavatelů přinesl výsledky ocenění Firma škole a Škola firmě HRADEC KRÁLOVÉ 3. 4. 11. 2017 V Královéhradeckém Kongresovém centru Aldis vyvrcholila série veletrhů

Více

Deutsch? Ja,natürlich. Němčina? Ano, samozřejmě

Deutsch? Ja,natürlich. Němčina? Ano, samozřejmě Deutsch? Ja,natürlich Němčina? Ano, samozřejmě Co v této prezentaci najdete 1. Spolupráce s partnerskými školami 2. Možnost studovat rok v Německu - Euregio-Gastschuljahr 3. Zahraniční exkurze 4. Soutěže

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

ZAHRANIČNÍ JAZYKOVÝ KURZ TECHNICKÉ NĚMČINY VE FRANKFURTU NAD MOHANEM

ZAHRANIČNÍ JAZYKOVÝ KURZ TECHNICKÉ NĚMČINY VE FRANKFURTU NAD MOHANEM ZPRÁVA Z REALIZOVANÉ AKTIVITY ZAHRANIČNÍ JAZYKOVÝ KURZ TECHNICKÉ NĚMČINY VE FRANKFURTU NAD MOHANEM v rámci projektu Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce v oblasti inovativního strojírenství

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

Evropa na dosah - závěrečná zpráva. projektu Evropa otevřená všem, škola otevřená všem, na ZŠ ulice Míru Rokycany

Evropa na dosah - závěrečná zpráva. projektu Evropa otevřená všem, škola otevřená všem, na ZŠ ulice Míru Rokycany Evropa na dosah - závěrečná zpráva projektu Evropa otevřená všem, škola otevřená všem, na ZŠ ulice Míru Rokycany Dne 9.května 2013 se na naší škole uskutečnil celoškolní projektový den pod názvem Evropa

Více

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí NORSKÝ DENÍK 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí Tímto dnem pro nás začala výprava za dobrodružstvím do Norska. Nad ránem jsme se v letištní hale spojili se zbývajícími účastníky projektu z Břeclavi a po odbavení

Více

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2016-2017 Osobní údaje Jméno a příjmení studenta: E-mail: Domácí VŠ: Domácí fakulta: Obor studia: Hostitelská země: Hostitelská VŠ: Délka pobytu: Univerzita

Více

Závěrečná zpráva projektu

Závěrečná zpráva projektu Závěrečná zpráva projektu Název projektu : Tvořivý venkov - 2017 Žadatel : PROCYON, z.s. Nová 449, 683 35 Letonice IČ 27052664 Plnění cíle projektu : Cíl a náplň projektu vycházel ze základní nutnosti

Více

KRONIKA PROSINEC 2016

KRONIKA PROSINEC 2016 KRONIKA PROSINEC 2016 ROZSVĚCENÍ VÁNOČNÍHO STROMEČKU U KAPLIČKY V neděli 4.12. děti ze ZŠ a MŠ zpívaly u kapličky. Místní se sešli na hezké akci, do které se pod záštitou obecního úřadu kromě školy zapojily

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Sídlo: Vrchlického 517, Přelouč, PSČ 535 01, IČ: 22878009. Občanské sdružení Autistický svět dětí & dospělých

VÝROČNÍ ZPRÁVA. Sídlo: Vrchlického 517, Přelouč, PSČ 535 01, IČ: 22878009. Občanské sdružení Autistický svět dětí & dospělých VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Občanské sdružení Autistický svět dětí & dospělých Sídlo: Vrchlického 517, Přelouč, PSČ 535 01, IČ: 22878009 Vážení členové a přátelé občanského sdružení Autistický svět dětí & dospělých,

Více

ERASMUS Ing. Marek Záboj, Ph.D.

ERASMUS Ing. Marek Záboj, Ph.D. ERASMUS+ 2016 Ing. Marek Záboj, Ph.D. Místo: Viana do Castelo (Portugalsko) Instituto Politécnico de Viana do Castelo (Escola Superior de Tecnologia e Gestão) Termín: 12. 6. 2016 18. 6. 2016 Důvod: Učitelská

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

TECHNOhrátky. Projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji

TECHNOhrátky. Projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji Projekt na podporu technického vzdělávání v Pardubickém kraji 2014 - charakteristika projektu Projekt Odboru školství a kultury KÚ Pardubického kraje, garantem Centrum celoživotního vzdělávání Pardubického

Více

Nadcházející události

Nadcházející události Červenec - Srpen 2016 Školní zpravodaj Úvodní slovo Vážení rodiče, učitelé a přátele Waldorfu, poslední víkend před zahájením školního roku se konal adaptační pobyt rodin budoucích prvňáčků. Jeho vyvrcholením

Více

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 ROČNÍK 2017/18 KVĚTEN ZPRÁVY Z NAŠEHO OKOLÍ Praha 12 žila 27. ročníkem oslav Dne Země Na konci dubna ve Viničním domku proběhly oslavy Dne Země, o kterých

Více

V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí.

V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí. V rámci komunitní práce na ulici U Cukrovaru, proběhlo od počátku letošního roku již několik akcí. Tvořivé dílny a výlety pro rodiče s dětmi Pravidelností se staly tvořivé dílny pro maminky s dětmi do

Více