Vyhodnocení Evaluačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro rok Datum zveřejnění:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyhodnocení Evaluačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro rok Datum zveřejnění:"

Transkript

1 Vyhodnocení Evaluačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro rok 2012 Datum zveřejnění: Příloha č. 1, bod 37-7/2013

2 ~ 1 ~ 1. Úvod Evaluační proces Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod vychází ze schváleného Evaluačního plánu pro programové období , který je konkretizován ročními evaluačními plány. Jelikož rok 2012 byl předposledním rokem programovacího období , byly evaluační aktivity tohoto roku zaměřeny na hodnocení efektů poskytnuté podpory. Cílem plánovaných aktivit bylo také zohlednit požadavek na podporu tvorby vizí, strategií a cílů dalšího programovacího období. Evaluační aktivity roku 2012 navazovaly na rámcový evaluační plán NSRR. Ten je aktualizován zhruba s půlroční periodicitou. Evaluační plán ROP Severovýchod pro rok 2012 (dále jen EP ROP SV 2012 ) byl schválen Výborem Regionální rady (dále jen VRR) na jeho 30. zasedání usnesením č. 143/2011. Tento dokument byl předložen k projednání Monitorovacímu výboru na 16. zasedání dne , který ho vzal na vědomí usnesením č. 73/2012. Během roku 2012 byly identifikovány některé nedostatky v tomto plánu. Z tohoto důvodu byla VRR předložena aktualizace EP, a to na 34. zasedání dne , který ji schválil usnesením č. 70/2012. Monitorovací výbor vzal informaci o aktualizaci Evaluačního plánu na vědomí na 17. zasedání dne usnesením č. 81/2012. Předmětem aktualizace EP ROP SV 2012 byly: 1) Úpravy cílů evaluačního projektu Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod : hodnocení dopadů intervencí ROP SV na socioekonomickou situaci regionu se ve své původní podobě jevilo jako velice obtížné, jelikož dochází ke spolupůsobení mnoha externích vlivů na celkovou socioekonomickou situaci regionu, a proto se evaluace měla zaměřit více na konkrétní socioekonomické dopady a přínosy ROP SV v regionu soudržnosti Severovýchod, byl zvýšen důraz na hodnocení dosavadního plnění cílů ROP SV, cíl, který se týkal formulací doporučení pro tvorbu vizí a strategií pro příští programovací období, byl konkretizován, a to v souvislosti s požadovanými pozitivními dopady budoucího programu v kontextu strategie Evropa 2020 a zvýšením konkurenceschopnosti regionu v souvislosti se studií Regionální index konkurenceschopnosti regionu. 2) Další úpravy v evaluačním projektu Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod : došlo k navýšení maximální hodnoty této veřejné zakázky, a to z původně stanovené částky Kč bez DPH na Kč bez DPH z důvodu náročnosti řešeného cíle zakázky a požadavku na provázání na budoucí programovací období.

3 ~ 2 ~ byl upraven termín ukončení zakázky, a to z listopadu 2012 na říjen 2012 z důvodu prezentace výstupu projektu na podzimním zasedání Monitorovacího výboru ROP SV. 3) Úpravy zaměření interně zpracovávaného projektu Roční zhodnocení ROP SV za rok 2011 : došlo k úpravě obsahu hodnocení, ze kterého je vzhledem k duplicitám zpracování v rámci různých hodnocení (Vyhodnocení Evaluačního plánu, Výroční zpráva ROP) vynecháno např. vyhodnocení evaluačních aktivit a rizik. Cílem Ročního zhodnocení je tedy popis pokroku ROP SV dosaženého v roce 2011 a porovnání pokroku do konce roku Roční zhodnocení tematicky navazuje na pravidelně vytvářené měsíční analýzy, jejichž je souhrnem. 4) Úpravy vyplývajících z aktualizace Evaluačního plánu NSRR : došlo ke změně termínu zpracování Strategické zprávy 2012, která je zpracovávána ze strany NOK, přičemž jednotlivé ŘO spolupracují formou poskytování podkladů. V původní verzi EP byl termín stanoven na únor 2010 až červen 2012, dle požadavku NOK došlo k úpravě termínu na únor 2012 až prosinec v kapitole Posílení a rozvoj absorpční kapacity byla doplněna informace o zajištění vzdělávání z OP Technická pomoc v rámci projektu Systém vzdělávání zaměstnanců realizujících NSRR v období Všechny výše uvedené změny byly projednány a odsouhlaseny v rámci PS pro evaluaci ROP SV. Změny související s aktualizací Evaluačního plánu NSRR byly také konzultovány s evaluační jednotkou NSRR.

4 ~ 3 ~ 2. Evaluační aktivity Evaluační aktivity realizované v roce 2012 Strategické evaluace Podklady pro strategickou zprávu V Evaluačním plánu ROP Severovýchod pro rok 2012 je obsažen požadavek na součinnost při vytváření Strategické zprávy České republiky ŘO ROP SV se na její přípravě podílel poskytnutím relevantních informací a podkladů. Operační evaluace Na rok 2012 byly plánovány následující evaluace: 1. Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod 2. Roční zhodnocení ROP SV za rok 2011 Projekt 1: Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod Forma evaluace: externí Zpracovatel: SPF Group, v.o.s. Časový rámec: červenec až říjen 2012 Plánovaný maximální finanční rozsah: ,- Kč bez DPH Skutečná cena zakázky: ,- Kč bez DPH Cíl projektu: Cílem projektu bylo provedení zhodnocení efektivity čerpaných prostředků prostřednictvím ROP Severovýchod z hlediska jejich socioekonomických přínosů pro rozvoj regionu soudržnosti Severovýchod. Dalším cílem je vyhodnocení dosavadního plnění stanovených cílů ROP SV a příspěvku ROP SV k plnění cílů Národního strategického referenčního rámce a cílů Lisabonské strategie. Evaluace hodnotila vlastní efektivitu intervencí podporovaných prostřednictvím ROP SV s důrazem na hodnocení socioekonomických dopadů uskutečněných intervencí. Evaluace měla za úkol také identifikovat typy intervencí, které by bylo vhodné využít pro programovací období v kontextu pozitivních dopadů pro naplnění cílů strategie Evropa 2020 a zvýšení konkurenceschopnosti regionu v návaznosti na studii Regionální index konkurenceschopnosti.

5 ~ 4 ~ Evaluace byla rozdělena do 6 evaluačních témat: Věcné a finanční plnění cílů ROP SV Příspěvek ROP SV k cílům NSRR a Lisabonské strategii Efektivita intervencí a dopady ROP SV na socioekonomický rozvoj regionu soudržnosti Udržitelnost projektů ROP jako nástroj podpory rozvoje regionu soudržnosti Typy intervencí vhodné pro období Zpracovatel použil různé metody hodnocení v závislosti na specifikách daného evaluačního tématu (viz výše). Jako hlavní použité metody lze označit desk research, kvantitativní a kvalitativní analýza dat, expertní hodnocení a dotazníkové šetření. Evaluace proběhla v době, kdy dosud nebyly schváleny k podpoře projekty, které by pokrývaly celou finanční alokaci jednotlivých oblastí podpory. Hodnocení účelnosti, účinnosti a hospodárnosti bylo provedeno formou hodnocení expertů. Tento přístup je do jisté míry subjektivní a je nutné k němu i takto přistupovat. Hlavní závěry: Plnění globálního cíle a specifických cílů ROP SV dosahuje poměrně dobré úrovně. Výjimku představuje specifický cíl 2, který vykazuje rozdíly v poměru plnění finančního a věcného pokroku a specifický cíl 4, u kterého dosud nejsou některé indikátory splněny. Intervence ROP SV přispívají adekvátním způsobem k plnění cílů NSRR a Lisabonské strategie. Z hlediska účelnosti, která je chápána jako míra, se kterou jednotlivé intervence přispěly k eliminaci problémů uvedených ve stromu problémů, lze konstatovat, že zdroje poskytnuté ROP SV jsou v principu využívány účelně, neboť většina oblastí podpory má na identifikované problémy alespoň mírně pozitivní vliv. Nejvýrazněji jsou v rámci ROP SV řešeny problémy zastaralá infrastruktura v oblasti vzdělávání, nedostatečné služby občanské vybavenosti a nevyužité plochy a zchátralé objekty včetně brownfields. Z hlediska účinnosti se průměrné hodnoty za jednotlivé intervence pohybovaly v pozitivním spektru, mezi jednotlivými oblastmi podpory jsou však jisté rozdíly. Nominálně nejvyšší hodnotu získaly oblasti podpory 1.1, 1.2 (jako jediné překročily hranici středně efektivní kategorie). Poukazuje to na celkově bezproblémovou implementaci a celý stav lze vysvětlit i relativně nekomplikovanými projekty (například oproti revitalizaci brownfields) podpořenými v prostředí dopravní infrastruktury, jejíž absorpční kapacita je nezměrná. Naopak do kategorie velmi nízká efektivita byla zařazena oblast podpory 3.2, kde byl kritizován zejména nekoncepční přístup, který umožňuje financování propagace na různých úrovních bez vzájemných vazeb.

6 ~ 5 ~ Pokud jde o princip hospodárnosti při poskytování prostředků ROP SV, lze konstatovat, že ŘO využívá adekvátně většinu mechanismů a nástrojů pro zajištění hospodárnosti využití finančních prostředků ROP SV, i když se v některých případech objevují určité metodické problémy, které účinnost těchto mechanismů limitují, přičemž rizika dosahují až do úrovně centrálních metodik. Vyšších socioekonomických přínosů by mohlo být dosaženo, pokud by byla podpora více směřována mj. na rozvoj inovačních aktivit a vzdělávání (nikoli jen na podporu předpokladů k jejich rozvoji), pokud by byl důsledněji aplikován koncepční přístup (včetně vytváření a implementace akčních plánů). Současně by vyšším socioekonomickým přínosům přispělo, pokud by byla podpora koncentrovanější, což by umožnilo větší dopad na vybrané oblasti, a pokud by byla podporována intenzivnější spolupráce i s dalšími aktéry podnikatelského sektoru, trhu práce a institucí výzkumu a vývoje. Efekty z pohledu dopadů na socioekonomický rozvoj regionu soudržnosti jsou poměrně nízké, byly vesměs zařazeny do kategorie neutrální až mírně pozitivní vliv. Je to dáno jednak velmi komplexními parametry, které jsou určující právě pro socioekonomický rozvoj a také poměrně malou velikostí programu typu ROP. Nejpozitivnější socioekonomické dopady byly vyhodnoceny u oblasti podpory 4.2, hranici kategorie mírně pozitivní vliv na socioekonomický rozvoj regionu překročily ještě oblasti podpory 4.1, 1.2 a hraničně také 1.1. Naopak nejnižších hodnot z hlediska posouzení tohoto kritéria dosáhly oblasti podpory 1.3 a 3.2, které jsou nejblíže neutrálnímu vlivu na socioekonomický rozvoj. Ostatní oblasti podpory se přibližují již kategorii mírně pozitivní vliv. Míra, se kterou jednotlivé intervence přispěly k eliminaci problémů uvedených ve stromu problémů, se liší dle jednotlivých intervencí a dle konkrétních problémů. Výraznější vliv (středně pozitivní vliv a vyšší) na některý z problémů byl vyhodnocen u oblasti podpory 4.2 ve vazbě na zastaralou infrastrukturu pro oblast vzdělávání, 1.1 ve vazbě na špatný stav komunikací a souvisejících staveb, 4.1 ve vazbě na nepřipravené rozvojové plochy a nevyužité objekty, 3.1 ve vazbě na nedostatečnou doprovodnou infrastrukturu a 2.2 ve vazbě na nedostatečné služby občanské vybavenosti. Nejvýrazněji jsou v rámci ROP SV řešeny problémy zastaralá infrastruktura v oblasti vzdělávání, nedostatečné služby občanské vybavenosti a nevyužité plochy a zchátralé objekty včetně brownfields. Na druhou stranu však byly identifikovány problémy ze stromu problémů, které žádná intervence bezprostředně neřešila, a to neexistující vzájemná spolupráce firem, neprovázanost zdravotnických a sociálních služeb a narušené životní prostředí. Jako nejprospěšnější intervence z hlediska vlivu na socioekonomický rozvoj regionu soudržnosti (tj. překročily hranici kategorie mírně pozitivní vliv) byly vyhodnoceny oblasti podpory 4.2, 4.1, 1.2 a hraničně ještě 1.1. Socioekonomické přínosy prioritní osy 4 spočívají zejména v jejich pozitivním vlivu na podnikatelský sektor a vzdělávací infrastrukturu. Nejkladněji byly hodnoceny právě investice do vzdělávání, které pozitivně přispívají k vyšší konkurenceschopnosti regionu. V případě oblastí podpory 1.1 a 1.2 je třeba zdůvodnění spatřovat v posílení soudržnosti a mobility pracovních sil. Výstupy a dopady projektů podpořených z ROP SV se zdají být dlouhodobě udržitelné. Velká část projektů probíhá sice s určitými problémy, jedná se ale o problémy dílčí, které se daří rychle vyřešit. Pouze malá část realizovaných projektů má významnější problémy v době udržitelnosti. V takovém

7 ~ 6 ~ případě ohrožují projekty nejčastěji zajištění financování provozní fáze projektu, nízký zájem cílových skupin o výstupy projektu a vytvoření a udržení nových pracovních míst. Dva nejvýznamnější faktory ohrožující udržitelnost projektů, tedy zajištění financování provozní fáze projektu a nízký zájem cílových skupin o výstupy projektu, souvisí primárně se změnami nabídky a poptávky na trhu. Vývoj trhu je v současné době negativně ovlivňován probíhající finanční a ekonomickou krizí. Ta se negativně projevuje u zhruba pětiny příjemců (bez ohledu na typ příjemce), a to právě nižší poptávkou po výstupech projektu a souvisejícími nižšími tržbami. Typy intervencí pro příští programovací období: Vyhodnocení jednotlivých evaluačních témat ukázalo, že nejvíce se osvědčily oblasti podpory 1.1, 1.2, 4.1 a 4.2, a to prakticky ve všech sledovaných parametrech. V případě více diverzifikovaných oblastí podpory, tj. z výše uvedených kromě 1.1, lze zmínit i konkrétnější pozitivněji hodnocené aspekty zaměření těchto intervencí. U 1.2 se jedná o kladné hodnocení rozvoje přestupních uzlů veřejné dopravy v potřebných lokalitách, modernizace vozového parku a rozvoje bezpečné sítě cyklistických cest. Oblast podpory 4.1 byla oceňována zejména díky podpoře projektů, které mají neziskový charakter, a také podpoře brownfields, v případě oblasti podpory 4.2 pak byly pozitivně posuzovány především investice do infrastruktury škol, které navíc přispívají k provázání trhu práce se středním školstvím a k vytváření inovačního potenciálu. Pozitivním rysem je i to, že se podpora zaměřuje i na posílení praktických dovedností studentů středních škol. Vypořádání ŘO ROP SV: V rámci evaluace byla formulována jednotlivá zjištění spolu s doporučeními pro jejich nápravu. Zjištění se týkají nejen současného období, ale i koncipování příštího programovacího období. Co se týče zjištění, vázajících se k současnému období, ŘO se zabývá jejich vypořádáním, jako např. kontrolou a nápravou zjištění vykazovaných hodnot monitorovacích indikátorů a nastavením metodických dokumentů pro žadatele/příjemce. Doporučení, týkající se příštího programovacího období jsou taktéž nadále předmětem diskuzí. Řídicí orgán bude výstupy komunikovat s Ministerstvem pro místní rozvoj, aby postupy připravované pro příští období mohly být na základě zkušeností ze současného období zefektivněny. Výsledky této evaluace byly představeny členům Monitorovacího výboru ROP SV dne Výstupy tohoto projektu jsou dostupné na

8 ~ 7 ~ Projekt 2: Roční zhodnocení ROP SV za rok 2011 Zpracování: interní Časový rámec: leden až únor 2012 Cíl projektu: Roční zhodnocení popisuje pokrok ROP SV dosažený v roce 2011 a porovnává pokrok zaznamenaný do konce roku Roční zhodnocení tematicky navazuje na pravidelně vytvářené měsíční analýzy, jejichž je souhrnem. V rámci přehledu provádění ROP SV je posouzen finanční a fyzický pokrok a jsou analyzovány monitorovací indikátory na úrovni programu, jednotlivých prioritních os a oblastí podpory v roce 2011, v některých tabulkách ve srovnání s rokem Dále jsou zde obsaženy základní finanční údaje a informace o Integrovaných plánech rozvoje měst. Výstupy tohoto hodnocení byly využity při přípravě Výroční zprávy o realizaci ROP SV za rok Výstupy tohoto projektu jsou dostupné na Plnění Evaluačního plánu pro rok 2012 Na základě výše uvedených informací lze konstatovat, že EP RP SV 2012 se podařilo beze zbytku naplnit (dle aktualizace EP ROP SV) Čerpání prostředků technické pomoci na evaluační projekty V roce 2012 byla na uskutečnění evaluačních projektů vyčerpána částka Kč bez DPH (tj Kč s DPH). V rozpočtu projektu technické pomoci bylo na uskutečnění evaluací vyčleněno ,7 Kč bez DPH (tj Kč s DPH, včetně rezervy na ad-hoc projekty). Díky nižší vysoutěžené částce uskutečněného projektu Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku ROP SV došlo k výrazné úspoře prostředků technické pomoci ROP SV. Přehled čerpání finančních prostředků TP na realizaci evaluačních projektů uvádí následující tabulka: Evaluační projekt Plánovaný maximální finanční rozsah v Kč bez DPH Skutečně vysoutěžená částka v Kč bez DPH Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku ROP SV , ,- Roční zhodnocení* - - Celkem , ,- * Zpracováno interně

9 ~ 8 ~ Rozvoj evaluační kapacity Další rozvoj evaluační kapacity je uskutečňován především prostřednictvím získávání nových informací v rámci seminářů a školení. V této oblasti je rozvoj evaluační kapacity zajišťován zejména strany NOK prostřednictvím projektu Systém vzděláváni zaměstnanců realizujících NSRR v období , který byl spuštěn v roce 2011 a v rámci kterého jsou také zaměstnanci implementační struktury NSRR vzděláváni v oblasti evaluací. V roce 2012 se zástupce evaluační jednotky ŘO zúčastnil semináře Evaluace II Výhled a stručný popis evaluačních aktivit příštího roku Na rok 2013 je dle aktuální verze EP ROP SV pro rok 2013 plánována realizace projektů zaměřených na přípravu OP pro příští programovací období. V souvislosti s rozhodnutím vlády o implementační struktuře pro příští období je realizace těchto projektů, tj. ex-ante hodnocení programu a hodnocení absorpční kapacity regionu soudržnosti SV v období 2014+, nerelevantní. EP ROP SV však počítá i s realizací projektů zaměřených na hodnocení dopadů ROP SV, a to v případě projektu Hodnocení prostorového a tematického rozložení finančních prostředků kohezní politiky v regionu soudržnosti Severovýchod a případně i ad-hoc projektů. Adhoc projekty mohou být také zaměřeny na uzavírání programu. EP ROP SV 2013 bude v souvislosti se současnou nerelevantností některých aktivit aktualizován. V roce 2013 je také počítáno s pravidelnou evaluací procesu implementace a realizovaných evaluačních aktivit uplynulého roku v rámci projektu Roční zhodnocení. 3. Kooperace subjektů evaluace Vzájemná spolupráce evaluačních pracovišť a dalších subjektů lze rozdělit na 3 skupiny: spolupráce s NOK spolupráce evaluačních pracovišť ROP spolupráce s dalšími subjekty (např. potenciální zpracovatelé) Koordinace evaluačních aktivit a rozvoj evaluační kapacity je zajišťován ze strany NOK. V roce 2012 proběhla dvě jednání Pracovní skupiny Evaluace organizované Evaluační jednotkou NSRR. V rámci jednání PS Evaluace byly projednány mimo jiné připravované či realizované evaluace NOK a jednotlivých OP a diskutována aktualizace evaluačního plánu NSRR. Platformu pro spolupráci evaluačních pracovišť jednotlivých OP a výměnu zkušeností představuje PS Evaluace OP, která se koná jednou až dvakrát ročně. Na jednání byly projednány realizované či připravované evaluační aktivity ROP v roce Jednání PS pro evaluaci ROP SV v roce 2012 proběhla při příležitosti projednávání zadávacích podmínek pro evaluační projekty, při diskuzi změn EP ROP SV pro rok 2012, při představování výsledků evaluace a při koncipování EP ROP SV pro rok V roce 2012 se uskutečnilo celkem pět jednání PS pro evaluaci ROP SV.

10 ~ 9 ~ 4. Návrhy a opatření Součástí rozvoje evaluační kapacity by mělo být neustálé zkvalitňování práce a odborného vzdělávání pracovníků evaluačního pracoviště prostřednictvím účastí na školeních a výměny zkušeností s dalšími evaluačními pracovišti. To však platí i pro interní pracovní skupinu evaluace a to nejen vzhledem k požadavkům na provádění evaluací v tomto programovacím období, ale i v období příštím. Vzhledem k trvající potřebě větší provázanosti jednotlivých odborů ÚRR je také vhodné získávat náměty na evaluační projekty typu ad-hoc (interní či externí), které by přinášely zefektivnění procesů či odhalení problémů, což by přispělo k úspěšnému uzavření programu. 5. Závěr Vzhledem k současné fázi programovacího období, kdy je pozornost věnována diskuzím o koncepci příštího programovacího období a dopadům programů v současném období, byl kladen větší důraz na hodnocení systému z hlediska využití v příštím programovacím období spolu s prvotním hodnocením výsledků ROP SV. Využitelnost ROP a úspěšnost intervencí byla hodnocena v projektu Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku ROP SV. Lze konstatovat, že EP ROP SV, resp. jeho cíle pro rok 2012 byl beze zbytku naplněn, jelikož byly realizovány všechny aktivity, a to v plánovaném rozsahu a dle nastavených termínů.

11 Pražská 320/ Hradec Králové tel.:

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění:

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění: Evaluační plán REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok 2014 Datum zveřejnění: 19. 11. 2013 Příloha č. 1, bod 43-10/2013 ~ 1 ~ Úvod Roční evaluační plán ROP Severovýchod pro rok 2014 vychází

Více

Manažerské shrnutí evaluace Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Manažerské shrnutí evaluace Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Příloha č. 2, bod 17-6/2012 Manažerské shrnutí evaluace Hodnocení efektivity intervencí / Analýza pokroku Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod 17. zasedání Monitorovacího výboru Regionálního

Více

EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010

EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010 ROČNÍ EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010 VYDÁNÍ Č. PLATNÉ OD ZPRACOVAL: ZREVIDOVAL:

Více

Evaluační plán ROP SZ na období

Evaluační plán ROP SZ na období EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad Seznam použitých zkratek ČR DPH EK ES EU NOK OM OP OŘP PSE ROP SZ ROP SZ RR SZ ŘO ŘO ROP SZ ÚRR SZ Česká republika daň z

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

Evaluace realizace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a realizace komunikačních a propagačních aktivit

Evaluace realizace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a realizace komunikačních a propagačních aktivit Evaluace realizace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a realizace komunikačních a propagačních aktivit Datum zveřejnění: 19. 12. 2010 Verze: 1.7 (finální) 1 Manažerské

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 51 ze dne 22. srpna 2013 ke změně Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Regionální operační program NUTS II Severovýchod Regionální operační program NUTS II Severovýchod Řízení projektů financovaných z fondů Evropské unie Hotel Studánka, Rychnov nad Kněžnou, 25.11.2010 ROP Severovýchod Víceletý rozvojový programový dokument,

Více

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost

Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference OPPI Praha, 5. prosince 2011 Stav realizace NSRR v programové

Více

Územní aspekty implementace ROP NUTS II Jihozápad. Souhrnné zhodnocení 1., 2., 3., 5. a 6. kola výzev

Územní aspekty implementace ROP NUTS II Jihozápad. Souhrnné zhodnocení 1., 2., 3., 5. a 6. kola výzev Územní aspekty implementace ROP NUTS II Jihozápad Souhrnné zhodnocení 1., 2., 3., 5. a 6. kola výzev Verze 1.0 ke dni 1. 3. 2011 Územní aspekty implementace Územní aspekty implementace ROP NUTS II Jihozápad

Více

Podíl ERDF, k strana:2

Podíl ERDF, k strana:2 Manažerské shrnutí Regionální operační program Jihovýchod je jedním ze sedmi regionálních operačních programů v České republice v období 2007 2013. Jeho prostřednictvím jsou naplňovány cíle politiky hospodářské

Více

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí Evaluační aktivita Roční zhodnocení Regionálního operačního programu

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 56 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Zhodnocení ROP Střední Morava. Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Zhodnocení ROP Střední Morava Ing. Hana Linhartová vedoucí oddělení metodiky Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Obsah: 1. Pokrok v realizaci ROP Střední Morava 2. Plnění monitorovacích

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 32 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Města a obce v období Pardubice,

Města a obce v období Pardubice, Města a obce v období 2014+ Pardubice, 29. 5. 2014 David Koppitz Současná debata o kohezní politice Národní dokument k územní dimenzi Metodiky a manuály Využití finančních nástrojů Dohoda o partnerství

Více

Výzva I programu podpory Technická pomoc

Výzva I programu podpory Technická pomoc MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Řídící orgán OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST 2014 2020 Výzva I programu podpory Technická pomoc Název programu podpory Prioritní osa operačního

Více

Informace o realizaci IPRM

Informace o realizaci IPRM Příloha: XX Příloha č. 1, bod 25-10/2015 Informace o realizaci IPRM 25. zasedání Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severovýchod ~ 1 ~ Příloha č. 1, bod 25-10/2015

Více

Představení IPRM. Seminář PAAK - Příprava a realizace dílčích projektů IPRM

Představení IPRM. Seminář PAAK - Příprava a realizace dílčích projektů IPRM Představení IPRM Seminář PAAK - Příprava a realizace dílčích projektů IPRM Obsah prezentace Co? Definice IPRM, členění Aplikace IPRM v podmínkách ČR Proč? Zdůvodnění vzniku IPRM Jak? Příprava IPRM Řízení

Více

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace)

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 272/B2 Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 1. Úvod 1.1. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Materiál Strategie

Více

Roční evaluační plán. Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok návrh verze 1.0

Roční evaluační plán. Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok návrh verze 1.0 Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2007 návrh verze 1.0 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2007-2013 VYDÁNÍ

Více

Analýza Integrovaných plánů rozvoje měst

Analýza Integrovaných plánů rozvoje měst Analýza Integrovaných plánů rozvoje měst realizovaných v rámci regionálních operačních programů 5.6.2012 Obsah I.Cíl a metodika zpracování analýzy II.Struktura analýzy III.Shrnutí hlavních výstupů analýzy

Více

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace

*OBSAH PREZENTACE. 1) Evropské dotace v novém programovacím období. 2) Nástroj ITI. 3) Hradecko-pardubická aglomerace * *OBSAH PREZENTACE 1) Evropské dotace v novém programovacím období 2) Nástroj ITI 3) Hradecko-pardubická aglomerace 2 *EVROPSKÁ POLITIKA 2014-2020 STRATEGIE EVROPA 2020 Inteligentní růst» rozvíjet ekonomiku

Více

Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického

Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického Evaluace hodnotících kritérií pro výběr projektů financovaných z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod včetně hodnocení Metodického pokynu pro hodnotitele a externí experty 1. Úvod Pracovní

Více

Vyhodnocení Evaluačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro rok Datum zveřejnění:

Vyhodnocení Evaluačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro rok Datum zveřejnění: Vyhodnocení Evaluačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod pro rok 2011 Datum zveřejnění: 30. 3. 2012 Příloha č. 1, bod 33-18/2012 ~ 1 ~ 1. Úvod Evaluační proces Regionálního operačního

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z Regionální operační program Střední Morava Postupy čerpání dotací z Evropské unie 1. Audit shody připravenost Úřadu Regionální rady k implementaci ROP Střední Morava a. Nyní probíhá reaudit b. Vliv na

Více

II. STRATEGICKÁ ZPRÁVA České republiky pro programové období 2007 2013

II. STRATEGICKÁ ZPRÁVA České republiky pro programové období 2007 2013 II. STRATEGICKÁ ZPRÁVA České republiky pro programové období 2007 2013 Příloha č. 12 HODNOCENÍ STAVU REALIACE EVROPSKÉ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE (stav k 30. 9. 2012) OP Přeshraniční spolupráce Prostředky alokované

Více

Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina)

Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina) Integrovaný plán rozvoje města Povinnost sestavení IPRM Důvod tvorby a přínos IPRM Obsah IPRM Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina) Aktuální stav rozpracovanosti Komunikace s veřejností

Více

Program rozvoje Karlovarského kraje Úvod Zadavatel: Karlovarský kraj Zpracovatel: EC Consulting a.s.

Program rozvoje Karlovarského kraje Úvod Zadavatel: Karlovarský kraj Zpracovatel: EC Consulting a.s. Program rozvoje Karlovarského kraje 2007-2013 Úvod Zadavatel: Zpracovatel: Karlovarský kraj EC Consulting a.s. 1. Poslání Programu rozvoje Karlovarského kraje 2007-2013 Program rozvoje územního obvodu

Více

Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Datum zveřejnění: 3.6.2009 ~ 1 ~ Hodnocení monitorovacích informačních systémů Regionálního operačního

Více

Roční zpráva o realizaci komunikačního plánu

Roční zpráva o realizaci komunikačního plánu Roční zpráva o realizaci komunikačního plánu Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad Verze 2.0 ke dni 3. 1. 2014, revize č. 1 ke dni 15. 7. 2014-1 - OBSAH 1. Úvod 5 2. Realizace

Více

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 ke

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Podklad pro prezentaci IPs na MV OP VVV

Podklad pro prezentaci IPs na MV OP VVV Podklad pro prezentaci IPs na MV OP VVV 1. Projekt Název projektu Zkrácený název projektu Registrační číslo Realizátor Rozpočet projektu Harmonogram realizace projektu Anotace projektu Inkluzivní a kvalitní

Více

Číslo bodu: 50-5/2014. Čerpání finančních alokací dle oblastí podpor a vývoj kurzu. Název bodu: Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod

Číslo bodu: 50-5/2014. Čerpání finančních alokací dle oblastí podpor a vývoj kurzu. Název bodu: Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod 50. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod 21. 11. 2014 Číslo bodu: 50-5/2014 Název bodu: Návrh usnesení: Čerpání finančních alokací dle oblastí podpor a vývoj kurzu Výbor Regionální

Více

SMART CITIES OPTIKOU MMR

SMART CITIES OPTIKOU MMR SMART CITIES OPTIKOU MMR CITYCON 22. 9. 2016, PÍSEK MGR. FRANTIŠEK KUBEŠ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ODBOR REGIONÁLNÍ POLITIKY VEDOUCÍ ODDĚLENÍ URBÁNNÍ POLITIKY STRUČNÁ VÝCHODISKA ANEB PROČ BÝT SMART

Více

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020 Manažerské shrnutí 1 Výstup zpracovaný k datu: 10. 2. 2014, aktualizace k 7.5. 2014 Zpráva zpracována pro: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 Dodavatel: HOPE-E.S.,

Více

Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora

Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora Ing. Daniel Braun, M.A. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor řízení a koordinace NSRR 1 nok@mmr.cz Strategie pro období 2007 2013 (Evropský

Více

INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ ZLÍN 2014-2020

INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ ZLÍN 2014-2020 Projekt Podpora vzniku Integrovaného plánu rozvoje území Zlín pro období 2014-2020 je financován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu technická pomoc

Více

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše úvodní jednání 3. 4. 2012 Program 1. Představení SPF Group a. Profil firmy b. Významné reference 2. ISRR Krkonoše a. Výstupy b. Harmonogram c. Organizace

Více

INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ MLADÁ BOLESLAV. Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu. 4.

INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ MLADÁ BOLESLAV. Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu. 4. INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ MLADÁ BOLESLAV Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu 4. května 2015 Praha 1 Integrovaný plán rozvoje území v programovém období 2014 2020 Nový

Více

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2014

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2014 Příloha: XX Příloha č. 1, bod 49-11/2014 Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2014 49. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ~ 2 ~ Příloha č.

Více

ANALÝZA ÚZEMNÍ DIMENZE DOPRAVY A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST A DOPORUČENÍ PRO OBDOBÍ 2014+

ANALÝZA ÚZEMNÍ DIMENZE DOPRAVY A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST A DOPORUČENÍ PRO OBDOBÍ 2014+ Podkladové studie pro přípravu ČR na využívání fondů EU v období 2014+ ANALÝZA ÚZEMNÍ DIMENZE DOPRAVY A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST A DOPORUČENÍ PRO OBDOBÍ 2014+ zpracovatel Realizační

Více

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2012

Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2012 Příloha: XX Příloha č. 1, bod 35-19/2012 Souhrnná zpráva o rizicích při implementaci ROP SV za 1. pololetí roku 2012 35. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod ~ 1 ~ Příloha č.

Více

Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR. Závěrečná zpráva

Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR. Závěrečná zpráva Analýza zefektivnění čerpání strukturálních fondů v gesci OSF MV ČR Závěrečná zpráva Září 2009 1. Výchozí situace a zdůvodnění zpracování analýzy Ministerstvo vnitra České republiky se v rámci Integrovaného

Více

Problematika čerpání z ROP a pohled na budoucí podobu regionálního programu - Integrovaného regionálního operačního programu z pozice regionů

Problematika čerpání z ROP a pohled na budoucí podobu regionálního programu - Integrovaného regionálního operačního programu z pozice regionů 4. ročník odborné konference EVROPSKÉ FONDY 2014 20. února 2014, zastupitelský sál MHMP Problematika čerpání z ROP a pohled na budoucí podobu regionálního programu - Integrovaného regionálního operačního

Více

Aktivita 3 Evaluace a monitoring. Seznam plánovaných evaluací, jejich témat a cílů

Aktivita 3 Evaluace a monitoring. Seznam plánovaných evaluací, jejich témat a cílů Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_17_047 pro Místní akční plány rozvoje vzdělávání II Aktivita

Více

Číslo bodu: 38-4/2013

Číslo bodu: 38-4/2013 38. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod 29. 3. 2013 Číslo bodu: 38-4/2013 Název bodu: Informace o realizaci IPRM Návrh usnesení: Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod

Více

INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY

INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY II. INFORMACE O STAVU AKTUALIZACE STRATEGICKÉHO RÁMCE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ČESKÉ REPUBLIKY 1. Zadání aktualizace Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR (SRUR) je aktuálně platným strategickým dokumentem,

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Ústí nad Labem, 7. 2. 2011 Příprava nového programového období S blížícím se koncem programového období 2007-2013 se do popředí zájmu dostává problematika

Více

Závěrečná zpráva projektu

Závěrečná zpráva projektu Závěrečná zpráva projektu Analýza absorpční kapacity a návrh cílových hodnot indikátorů Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ HaskoningDHV Czech Republic,

Více

Název bodu: Souhrnná zpráva o rizicích za 1. pololetí 2014

Název bodu: Souhrnná zpráva o rizicích za 1. pololetí 2014 49. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod 19. 9. 2014 Číslo bodu: 49-11/2014 Název bodu: Souhrnná zpráva o rizicích za 1. pololetí 2014 Návrh usnesení: Výbor Regionální rady

Více

Evaluace absorpční kapacity pro evaluace ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA

Evaluace absorpční kapacity pro evaluace ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Evaluace absorpční kapacity pro evaluace ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA 6. 12. 2011 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ Projekt Evaluace absorpční kapacity pro evaluace byl realizován v konsorciu společností RegioPartner,

Více

Komunitně vedená strategie pro MAS Krkonoše

Komunitně vedená strategie pro MAS Krkonoše Komunitně vedená strategie pro MAS Krkonoše KULATÉ STOLY 25. 3. 2014 PRO ZÁSTUPCE VEŘEJNÉ SPRÁVY 25. 3. 2014 PRO ZÁSTUPCE SOUKROMÉ SFÉRY 26. 3. 2014 PRO ZÁSTUPCE NEZISKOVÉHO SEKTORU Program 1. Představení

Více

REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROVZOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj

REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROVZOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROVZOJE ČR 2014+ RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj INTEGROVANÝ ROZVOJ ÚZEMÍ vymezení národních rozvojových priorit -

Více

ADAPTACE NA ZMĚNY KLIMATU V INTEGROVANÉM REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU. 3.4.2014 Praha

ADAPTACE NA ZMĚNY KLIMATU V INTEGROVANÉM REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU. 3.4.2014 Praha ADAPTACE NA ZMĚNY KLIMATU V INTEGROVANÉM REGIONÁLNÍM OPERAČNÍM PROGRAMU 3.4.2014 Praha CO SE DOVÍTE 1. Představení programu IROP 2. Opatření v návaznosti na změny klimatu v IROP 3. Co nás ještě čeká 4.

Více

Politika cestovního ruchu v období v České republice

Politika cestovního ruchu v období v České republice Politika cestovního ruchu v období 2014-2020 v České republice Udržitelný cestovní ruch aneb Jaké jsou zkušenosti v udržitelném turismu v ČR? 17. září 2013, Praha Udržitelný cestovní ruch Udržitelnost

Více

Operační program Doprava širší kontext a podpora inteligentních řešení dopravních problémů

Operační program Doprava širší kontext a podpora inteligentních řešení dopravních problémů Operační program Doprava 2014-2020 širší kontext a podpora inteligentních řešení dopravních problémů Mgr. Michal Ulrich Ministerstvo dopravy ČR Základní údaje Celková alokace cca 4,7 mld. EUR největší

Více

Příloha: 6. Indikátory a jejich kvantifikace

Příloha: 6. Indikátory a jejich kvantifikace Přílo: 6 Indikátory a jejich kvantifikace Účinnost: 17.9. 2007 Datum zveřejnění: 14. 9. 2007 Úlohou monitorovacích indikátorů je vyčíslení dosažených efektů poskytnuté finanční pomoci. Pomocí indikátorů

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období

Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období Ministerstvo pro místní rozvoj Národní orgán pro koordinaci Informace o stavu čerpání prostředků z fondů EU v programovém období 2014 2020 Podklad pro jednání PT RHSD ČR pro místní rozvoj a fondy EU SRPEN

Více

IROP. Mgr. Richard Hubl Úřad Regionální rady Jihovýchod

IROP. Mgr. Richard Hubl Úřad Regionální rady Jihovýchod IROP Mgr. Richard Hubl Úřad Regionální rady Jihovýchod Jsme na dotacích závislí? Podpořené projekty ROP JV a podpora brownfieldů Osa 2 Podpora udržitelného cestovního ruchu Celkem podpořeno 4 projektů

Více

rtd Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Ing. David Koppitz

rtd Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Ing. David Koppitz Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast rtd PS3: Vzdělávání a využití památek pro vzdělávání a rozvoj kreativního průmyslu Ing. David Koppitz Zásadní problémy

Více

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020

Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020 ESF ERDF Pozice Prahy v podpoře VaVaI z evropských fondů v období 2014-2020 Mgr. Zdeňka Bartošová vedoucí oddělení metodiky a strategie odbor evropských fondů Magistrát hl. města Prahy Východiska z programového

Více

Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020

Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020 Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020 Konference e-government 20:10 Mikulov, 8. 9. 9. 2015 Mgr. Jiří Zmatlík náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 25. 10. 2013 Č.j.: 75857/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

KONCEPCE ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V ČESKÉM ŠVÝCARSKU

KONCEPCE ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V ČESKÉM ŠVÝCARSKU KONCEPCE ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V ČESKÉM ŠVÝCARSKU Zadavatel: České Švýcarsko, o.p.s. Zpracovatel: DHV CR, spol. s r.o. KONCEPCE ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V ČESKÉM ŠVÝCARSKU A. Zadavatel: České Švýcarsko,

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

ZPRÁVA Z PROJEKTU "Budování evaluační kapacity ROP SZ" za rok 2008. Evaluátor I. a Manažer evaluací I.

ZPRÁVA Z PROJEKTU Budování evaluační kapacity ROP SZ za rok 2008. Evaluátor I. a Manažer evaluací I. ZPRÁVA Z PROJEKTU "Budování evaluační kapacity ROP SZ" za rok 2008 Evaluátor I. a Manažer evaluací I. V Praze, dne 11. prosince 2008 Ing. Vladimír Sodomka vedoucí týmu Akses, spol. s r.o. Stručné shrnutí

Více

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013

ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 ZMĚNY PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU NUTS II SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 Zdůvodnění změn dle článku 33 a 93 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 1/10 Obsah ZMĚNA V DŮSLEDKU AUTOMATICKÉHO

Více

Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce

Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce Martina Sýkorová Odbor evropských fondů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Přerov, 26. dubna 2007 1 Finanční prostředky SF

Více

PLÁN HODNOCENÍ O430. na roky

PLÁN HODNOCENÍ O430. na roky PLÁN HODNOCENÍ O430 na roky 2007-2013 Aktualizace říjen 2011 OBSAH: 1. ÚVOD... 3 2. PLÁN HODNOCENÍ... 6 2.1. ŘÍDÍCÍ STRUKTURY ODPOVĚDNÉ ZA HODNOCENÍ... 7 2.1.1. Pracovní skupina pro evaluaci...7 2.1.2.

Více

Efektivní systém hodnocení programů účelové podpory

Efektivní systém hodnocení programů účelové podpory Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Řídicí orgán OP VaVpI VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTŮ V RÁMCI OP VaVpI Efektivní systém hodnocení programů účelové podpory Identifikace výzvy Prioritní osa Oblast

Více

Operační program Doprava 2014-2020

Operační program Doprava 2014-2020 Operační program Doprava 2014-2020 Mgr. Michal Ulrich 10. 4. 2014 Operační program Doprava 2014-2020 základní charakteristiky Operační program Doprava 2014-2020 (OPD 2) navazuje na Operační program Doprava

Více

1. zasedání 23. ledna 2015, Praha

1. zasedání 23. ledna 2015, Praha 1. zasedání 23. ledna 2015, Praha Úvodní slovo předsedkyně NSK a představení cílů 1. zasedání Ing. Klára Dostálová 1. náměstkyně ministryně Program zasedání NSK Čas Bod programu 10:00 10:15 Zahájení a

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Vyrovnávání hospodářské a sociální úrovně regionů v době krize Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra pro místní rozvoj

Vyrovnávání hospodářské a sociální úrovně regionů v době krize Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Vyrovnávání hospodářské a sociální úrovně regionů v době krize Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra pro místní rozvoj 19. března 2012 Hodnocení regionů ČR v době krize Hodnocení regionů ČR v době

Více

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje,

Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň. Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, Příprava na kohezní politiku EU 2014+ - nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 26. 4. 2012, Přerov Hlavní milníky Strategie Evropa 2020 3/2010 5. kohezní zpráva

Více

Co nového v IROP? Představení Integrovaného regionálního operačního programu. Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy

Co nového v IROP? Představení Integrovaného regionálního operačního programu. Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy Co nového v IROP? Představení Integrovaného regionálního operačního programu Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy PŘEDSTAVENÍ HLAVNÍCH PRINCIPŮ IROP Určen pro všechny regiony

Více

Příprava budoucího programového období JUDr. Olga Letáčková vrchní ředitelka sekce NOK Ministerstvo pro místní rozvoj

Příprava budoucího programového období JUDr. Olga Letáčková vrchní ředitelka sekce NOK Ministerstvo pro místní rozvoj Příprava budoucího programového období 2014+ JUDr. Olga Letáčková vrchní ředitelka sekce NOK Ministerstvo pro místní rozvoj Výroční konference ROP SČ 2011 Praha, 15. září 2011 Strategie Evropa 2020 - politická

Více

Projekty technické pomoci ROP Střední Morava 12. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje

Projekty technické pomoci ROP Střední Morava 12. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Projekty technické pomoci ROP Střední Morava 12. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 29. 4. 2010, Tučín Projekty technické pomoci ROP Střední Morava ROP SM - prioritní osy 4: Technická

Více

Konference Evropské strukturální fondy Petra Bartáková

Konference Evropské strukturální fondy Petra Bartáková Konference Evropské strukturální fondy 2009-2014 Petra Bartáková Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OP VK charakteristika programu OP VK je zaměřen na oblast rozvoje lidských zdrojů prostřednictvím

Více

Metodický pokyn č. 33. k vydávání potvrzení návaznosti na projekt Kuks Granátové jablko

Metodický pokyn č. 33. k vydávání potvrzení návaznosti na projekt Kuks Granátové jablko k vydávání potvrzení návaznosti na projekt Kuks Granátové jablko Účinnost od: 25. 10. 2010 ~ 1 ~ Řídícího orgánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod platný pro všechny subjekty zapojené

Více

Programové období z hlediska měst a obcí. Krajská setkání Svazu měst a obcí ČR

Programové období z hlediska měst a obcí. Krajská setkání Svazu měst a obcí ČR Programové období 2014-2020 z hlediska měst a obcí Krajská setkání Svazu měst a obcí ČR STAV OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Finální fáze vyjednávání programového období 2014-2020 a programů Řídicí orgány vyjednávají

Více

SMART CITIES Z POHLEDU MMR

SMART CITIES Z POHLEDU MMR JAK JE DŮLEŽITÉ BÝTI SMART ANEB 7 KROKŮ NA CESTĚ DO CHYTRÉHO MĚSTA PRAHA, 22. 3. 2017 SMART CITIES Z POHLEDU MMR MGR. FRANTIŠEK KUBEŠ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ODBOR REGIONÁLNÍ POLITIKY VEDOUCÍ ODDĚLENÍ

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Obsah prezentace Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Příprava OP LZZ (vývoj, harmonogram) Popis OP LZZ Prioritní osy OP LZZ Finanční

Více

Vnitřní směrnice MAS. pro monitoring a evaluaci SCLLD

Vnitřní směrnice MAS. pro monitoring a evaluaci SCLLD Vnitřní směrnice MAS pro monitoring a evaluaci SCLLD Tato směrnice upravuje postupy pro monitorování a vyhodnocování realizace projektu: Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Zlatá

Více

Směrnice MAS 21 č. 4/2015 SMĚRNICE PRO MONITORING A EVALUACI SCLLD. Verze 3

Směrnice MAS 21 č. 4/2015 SMĚRNICE PRO MONITORING A EVALUACI SCLLD. Verze 3 Směrnice MAS 21 č. 4/2015 SMĚRNICE PRO MONITORING A EVALUACI SCLLD Verze 3 Vypracoval: Blašková Datum vypracování: 25. 8. 2017 Datum schválení: 19. 9. 2017 Obsah Úvod... 3 1. Seznam zkratek... 4 2. Sledování

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 33 ze dne 30. března 2011 ke změně Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Soubor usnesení z 9. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 27. června 2008

Soubor usnesení z 9. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 27. června 2008 Soubor usnesení z 9. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 27. června 2008 USNESENÍ Č.129/2008 informaci o plnění usnesení Výboru RRRSJ č. 114-128/2008. USNESENÍ Č. 130/2008

Více

CLLD v prostředí integrovaných nástrojů. Příspěvek k semináři Příprava strategie komunitně vedeného místního rozvoje a její jednotlivé aspekty

CLLD v prostředí integrovaných nástrojů. Příspěvek k semináři Příprava strategie komunitně vedeného místního rozvoje a její jednotlivé aspekty CLLD v prostředí integrovaných nástrojů Příspěvek k semináři Příprava strategie komunitně vedeného místního rozvoje a její jednotlivé aspekty Přednášejí: Mgr. Jelena Kriegelsteinová 12. 3. 2014, Týnec

Více

27/10/2009 Praha JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ

27/10/2009 Praha JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 27/10/2009 Praha JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ Aktuality Iniciován návrh na změnu ROP SČ (schválený VRR dne 5. 3. 2009) rozšíření aktivity týkající se výstavby a rekonstrukcí

Více

CLLD (MAS) optikou MMR. Mgr. František Kubeš Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

CLLD (MAS) optikou MMR. Mgr. František Kubeš Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CLLD (MAS) optikou MMR Mgr. František Kubeš Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR LeaderFEST 2015, Náchod, 18. a 19. 6. 2015 CLLD NA MMR Odbor regionální politiky metodický gestor

Více

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Implementační dokument MĚSTO SOKOLOV May 29, 2015 Autor: Profesionální servis s.r.o. Mgr. Bc. Jindřich Hlavatý, PhD. Mgr. Bc. Miloš Podlipný Pro účely

Více

Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů

Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů 22. 9. 2015, České Libchavy Ing. Tomáš Vacenovský Obsah prezentace: Základní fakta o projektu Výstupy projektu Témata

Více

Soubor usnesení z 10. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 4. listopadu 2008

Soubor usnesení z 10. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 4. listopadu 2008 Soubor usnesení z 10. jednání Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad ze dne 4. listopadu 2008 USNESENÍ Č.154/2008 informaci o plnění usnesení Výboru RRRSJ č. 129 153/2008. USNESENÍ Č. 155/2008

Více

Statutární město Hradec králové Statutární město Pardubice

Statutární město Hradec králové   Statutární město Pardubice * Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org Statutární město Pardubice www.mesto-pardubice.cz *Úvod *Krátké představení jednotlivých členů pracovní skupiny *Prezentace návrhu Statutu a Jednacího

Více

Aktuální informace z oblasti regionální politiky

Aktuální informace z oblasti regionální politiky MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Aktuální informace z oblasti regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Liberec, 25. září 2017 Příprava období po roce 2020 na národní úrovni Východiska pozice ČR

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více