EDUKAČNÍ TEXTY Infopharm, a.s. v rámci INTERAKČNÍ AKADEMIE Infopharm, a.s.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EDUKAČNÍ TEXTY Infopharm, a.s. v rámci INTERAKČNÍ AKADEMIE Infopharm, a.s."

Transkript

1 EDUKAČNÍ TEXTY Infopharm, a.s. v rámci INTERAKČNÍ AKADEMIE Infopharm, a.s. Lékové interakce na cytochromu P-450 Lékové interakce na cytochromu P-450 Z dosud popsaných farmakokinetických lékových interakcí převažují interakce na cytochromu P-450. Hlavním důvodem je skutečnost, že výzkum lékových interakcí v této oblasti "probíhá" již více než půlstoletí a lékové interakce založené na ovlivnění transportu léčiv jsou zkoumány až od přelomu tisíciletí. K lékovým interakcím na cytochromu P-450 dochází nejčastěji ve fázi biotransformace v játrech, při perorálním podávání léků však často již ve fázi vstřebávání, neboť relativně vysoká aktivita zejména CYP3A4 je lokalizovaná v enterocytech.

2 Funkce a význam CYP Cytochrom P-450 je oxidáza obsahující železo, jehož změny mocenství umožňují vnesení kyslíku do molekuly substrátu. Fyziologicky plní cytochrom P-450 mnoho úkolů při metabolických přeměnách různých endogenních látek, jako jsou např. cholesterol, steroidní hormony, mastné kyseliny, některé cytokiny nebo žlučové kyseliny. Významnou solí cytochromu P-450 je také degradace exogenních látek za vzniku hydrofilních metabolitů, které se snáze konjugují nebo které se z organismu přímo eliminují. V oblasti lékových interakcí patří k významným isoenzymům cytochromu P-450 CYP1A, který se účastní zejména metabolizace polyaromatických uhlovodíků a léků a dále, CYP2B, CYP2C, CYP2D a CYP3A, které se účastní metabolizace řady léků. Nejdůležitější isoenzymy CYP Cytochrom P-450 je hemoprotein, jehož redukovaná forma absorbuje světlo vlnové délky 450 nm (z toho označení). Rodina isoenzymů cytochromu P-450 je velmi široká (cca zástupců), u člověka je CYP endódován 57 genů. Z h l e d i s k a b i o t ra n s f o r m a c e l é k ů jsou nejdůležitější následující isoenzymy (nejznámější substráty): - CYP1A2 (kofein) - CYP2B6 (cyklofosfamid) - CYP2C8 (repaglinid) - CYP2C9 (warfarin) - CYP2C19 (omeprazol) - CYP2D6 (metoprolol) - CYP2E1 (chlorzoxazon) - CYP3A4 (simvastatin) - CYP3A5 (společné s CYP3A4)

3 O výsledku lékové interakce rozhoduje Výsledek lékové interakce mezi substrátem a inhibitorem či induktorem daného isoenzymu je dán řadou okolností. - variabilita farmakokinetických vlastností je dána charakterem léku, jeho rozpustností a dalšími vlastnostmi - genetický polymorfimus určuje aktivitu příslušného isoenzymu - citlivost substrátu odráží obvykle podíl biotransformace substrátu na daném isoenzymu a skutečnost existence nebo neexistence alternativní cesty metabolismu léku - dávka inhibitoru nebo induktoru se spolupodílí na výsledku interakce, podobně jako délka jejich podávání a timming podávání Farmakokinetické vlastnosti Variabilita farmakokinetických vlastností je odrazem fyzikálně-chemických vlastností léku. Některé léky mají vysokou variabilitu a jsou tak u příslušných jedinců více citlivé i na změny vyvolané současným podáváním inhibitorů nebo induktorů. Jestliže jsou farmakokinetické vlastnosti léku za obvyklých podmínek (např. nalačno) homogenní a rozdíly mezi jednotlivými pacienty jsou minimální a za změněných podmínek jsou rozdíly mezi pacienty až řádové, je zřejmé, že se jedná o lék problémový z hlediska lékových interakcí. Část pacientů totiž bude mít výrazně vyšší riziko vzniku nežádoucích účinků.

4 Farmakokinetické interakce Vyjádření výsledků lékové interakce je obvykle prezentováno jako změna (zvýšení nebo snížení) expozice léku, tedy obvykle plochy po d křivkou. U některých jedinců (zdravých dobrovolníků nebo pacientů) je však tato změna menší než u jiných, u kterých může dojít k překročení toxických plazmatických hladin. Na obrázku je ukázka zvýšení plochy pod křivkou dabigatranu působením inhibitoru CYP3A4 a P-glykoproteinu klarithromycinu. Průměrná hodnota činí 54 %, obvykle uváděný rozptyl je vyjádřen hladinou spolehlivosti: % na 90% hladině spolehlivosti, přičemž na obrázku je vidět, že u některých jedinců může dojít k vzestupu významně vyššímu než je uváděný horní limit hladiny spolehlivosti. Polymorfismus (CYP2D6) Polymorfismus je faktor, který významný způsobem ovlivňuje důsledky lékových interakcí. Pacient, který je pomalým metabolizátorem nemá významnější aktivitu enzymu a podání inhibitoru proto nemůže vést k inhibici této aktivity. Naopak pacient, který má statut ultrarychlého metabolizátoru má vystupňovanou aktivitu enzymu, která je příčinou nutnosti podávání vyšší dávky léčiva. Přidání inhibitoru za této situace může vést k extrémním nárůstům expozice léčivu a vzniku nežádoucích účinků.

5 Důsledky polymorfismu Polymorfismus ovlivňuje nejen důsledky lékových interakcí, ale též efekt léčby. Tamoxifen působí prostřednictví aktivního metabolitu - endoxifenu, který vzniká biotransformací tamoxifenu na CYP2D6. U pomalých metabolizátorů nebo u pacientek, které užívají silné inhibitory CYP2D6 (např. některá antidepresiva) dochází ke zvýšení rizika relapsu karcinomu prsu, nebo tyto pacientky mají významně nižší plazmatické koncentrace endoxifenu. Důsledky polymorfismu Polymorfismus nemusí být přítomen pouze pro biotransformaci léčiva, ale též pro jeho transport. Risperidon je biotransformován na CYP2D6, který je polymorfní a je substrátem P-glykoproteinu, který je též polymorfní. Smíšení metabolizátoři a transportéři CYP2D6/Pgp pak mají poměrně zásadně odlišné plazmatické koncentrace risperidonu po podání standardních dávek. Rozdíly mohou být až 10násobné a jsou obvykle důvodem neúčinnosti nebo zvýšeného výskytu nežádoucích účinků.

6 Terapeutický index Účinnost léku stoupá s růstem dávky, podobně jako toxické působení. Optimálním lékem, je takový, který dosahuje 100% efektu, aniž by příslušné koncentrace (dávka, která je pro jejich dosažení potřebná) ještě nevyvolávala žádné toxické projevy. Je vyjadřován jako podíl koncentrací či dávky vyjadřujících toxicitu (TD) a účinnost (ED): T.I. = TD50 ED50 Někdy se používá výraz terapeutické okno léku. Léky s úzkým oknem (malou terapeutickou šíří) mají projevy toxicity ještě předtím než dosáhnou nejvyšší možné účinnosti. Citlivost substrátu Různé substráty CYP3A4 (ale i dalších isoenzymů) mají odlišnou citlivost vůči působení inhibitorů a induktorů. Důvodů je celá řada, nejdůležitějším však je osud léku v organismu: - podíl léku, který se v organismu biotransformuje - podíl léku, který se biotransformuje na příslušném isoenzymu CYP - alternativní ceny biotransformace nebo eliminace léku Rivaroxaban se biotransformuje na CYP3A4 jen z menší části (cca 20 %), více než třetina léku se vyloučí ledvinami v nezměněné formě. Flutikason dipropionat se biotransformuje výhradně prostřednictvím CYP3A4.

7 Citlivost substrátu Mnohdy je velmi obtížné určit citlivost substrátu. Rivaroxaban se z poměrně velké části nebiotransformuje a kolem 43 % léku se vylučuje v nezměněné formě ledvinami a žlučí. Část se biotransformuje nezávisle na CYP. Prostřednictvím CYP se biotransformuje 32 % rivaroxabanu, z toho 18 % cestou CYP3A4 a 14 % cestou CYP2J2. Ketokonazol je silným inhibitorem CYP3A4 a CYP2J2, a proto zvyšuje expozici rivaroxabanu o 158 %, zatímco jiný silný inhibitor CYP3A4 klarithromycin zvýšil expozici rivaroxabanu pouze o 54 %, neboť nemá inhibiční aktivitu na CYP2J2. Citlivost substrátu Ačkoli jsou selektivní inhibitory PDE-5 vcelku homogenní skupinou a všechny látky jsou substráty CYP3A4, existuje velmi značná rozdílnost v citlivosti těchto substrátů. Podávání avanafilu a vardenafilu je zcela nevhodné nebo kontraindikované spolu se silnými inhibitory CYP3A4, zatímco podávání tadalafilu se silnými inhibitory vede ke zvýšení expozice (plochy pod křivkou), ale plazmatické koncentrace tadalafilu se mění jen velmi omezeně.

8 Silné inhibitory CYP3A4 V obvyklé terapeutické dávce (600 mg 2krát denně) je ritonavir velmi silným inhibitorem CYP3A4, neboť zvyšuje expozici midazolamu více než 10násobně. Bylo zkoumáno, zda má ritonavir inhibiční účinek i v nižších dávkách, neboť v kombinaci s jinými inhibitory retrovirových proteáz je podáván v rozličných dávkách, např. i dávce 100 mg 1krát denně. Bylo zjištěno, že dávka 3,4 mg vede k inhibici 50 % enzymové aktivity CYP3A4. Relevantní inhibiční aktivitu má i dávka 0,1 mg. Dávka 100 mg denně pak vede k inhibici přesahující 5násobné zvýšení expozice substrátu CYP3A4 a další zvýšení dávky (na 300 mg) vede k odpovídajícímu zvýšení expozice tohoto substrátu. Inhibice a indukce CYP3A4 jako typický příklad Na CYP3A4 se metabolizuje přibližně 45 % všech používaných léků. CYP3A4 je exprimován především v játrech a enterocytech. Jeho aktivita je detekovatelná v nadledvinách, ledvinách, plicích, prostatě a keratinocytech. Jaterní aktivita CYP3A4 je nejvyšší ze všech isoenzymů cytochromu P-450 a činí pmol/ mg. Aktivita CYP3A5 v játrech je naproti tomu pouze 3,5-4 pmol/mg. CYP3A4 není považován za polymorfní. Interindividuální variabilita aktivity je značná ( > n á s o b n é r o z d í l y ). N e b y l y v š a k zaznamenány případy osob s nulovou aktivitou CYP3A4.

9 Důsledky inhibice CYP3A4 Přehled lékových interakcí na podkladě současného podávání citlivých substrátů (abecedně A až L) CYP3A4 se silným inhibitorem CYP3A4 (obvykle ketokonazolem nebo itrakonazolem). Pozoruhodné jsou lékové interakce, při kterých dochází ke zvýšení expozice substrátu na více než 5tinásobek, neboť je takové zvýšení obvykle spojeno s nárůstem výskytu nežádoucích účinků. Výsledky lékových interakcí se největším rozsahem změny expozice substrátu (avanafil, buspiron, dronedaron nebo lerkanidipin) byly podkladem pro kontraindikaci současného podávání příslušných substrátů a silných inhibitorů CYP3A4. Důsledky inhibice CYP3A4 Přehled lékových interakcí na podkladě současného podávání citlivých substrátů (abecedně L až V) CYP3A4 se silným inhibitorem CYP3A4 (obvykle ketokonazolem nebo itrakonazolem). Pozoruhodné jsou lékové interakce, při kterých dochází ke zvýšení expozice substrátu na více než 5tinásobek, neboť je takové zvýšení obvykle spojeno s nárůstem výskytu nežádoucích účinků. Výsledky lékových interakcí se největším rozsahem změny expozice substrátu (lomitapid, lovastatin, p.o. midazolam, simvastatin, triazolam) byly podkladem pro kontraindikaci současného podávání příslušných substrátů a silných inhibitorů CYP3A4.

10 Praktické dopady inhibice/indukce CYP3A4 Vzhledem k tomu, že značná část (přibližně jedna třetina) běžně používaných léčiv je substrátem CYP3A4, je možné lékové interakce na podkladě CYP3A4 pozorovat zcela běžně. Např. všechny b l o k á t o r y v á p n í k o v ý ch kanálů dihydropyridinového typu jsou substráty CYP3A4, simvastatin a atorvastatin, vě t š ina benzodiazepinů, některá antipsychotika, řada protinádorových léčiv, léčiva používaná při terapii benigní hyperplasie prostaty (finasterid nebo tamsulosin), močové inkontinence (např. solifenacin), kortikosteroidy (např. dexamethason) nebo opioidy (fentanyl, alfentanil nebo oxykodon) jsou též substráty CYP3A4. Největší riziko představují substráty CYP3A4 s úzkou terapeutickou šíří (docetaxel, vinka alkaloidy, irinotekan a další). CYP1A2 CYP1A2 je lokalizován hlavně v játrech a v menší míře je exprimován i v plicích. Blízký příbuzný CYP1A1 je exprimován v játrech v důsledku indukce kouřením. CYP1A2 je polymorfní. Některé polymorfismy (se sníženou enzymovou aktivitou) jsou spojovány se zvýšenou incidencí některých onemocnění nebo s modifikací efektu některých léků.

11 CYP1A2 inhibitory Mezi silné inhibitory CYP1A2 patří antidepresivum fluvoxamin a některé fluorované chinolony, z nichž nejvyšší inhibiční aktivitu má ciprofloxacin a enoxacin (pefloxacin a jeho metabolit norfloxacin pak mají nižší inhibiční schopnost). Je poměrně málo známo, že středně silnou inhibiční aktivitu na CYP1A2 mají perorální hormonální kontraceptiva (ethinylestradiol). Substráty CYP1A2 Nejznámějším substrátem CYP1A2 je kofein a teofylin. Nejcitlivějším substrátem CYP1A2 je melatonin a jeho syntetické analogy agomelatin, respektive ralmeteon a tasimelteon. Silný inhibitor CYP1A2 fluvoxamin zvyšuje expozici: - melatoninu 17krát - ralmeteonu 190krát - tasimelteonu 7krát - agomelatinu 61krát Podobně citlivým substrátem CYP1A2 je tizanidin, jehož expozice může být zvýšena až 31krát, a proto je jeho podávání se silnými inhibitory CYP1A2 kontraindikované.

12 Induktor CYP1A2 Kouření indukcí CYP1A2 (acyp1a1) snižuje expozici lékům, které jsou substráty CYP1A2. Snížení expozice je v případě citlivých substrátů CYP1A2 klinicky významné. Zatím není jasné, zda má obdobný efekt též kouření elektronických cigaret, ale s největší pravděpodobností nikoliv. Při ukončení kouření může dojít k projevům nežádoucích účinků substrátů CYP1A2, neboť indukce CYP1A2 navozená kouřením si obvykle vynutila zvýšení jejich dávek. CYP2C9 CYP2C9 je lokalizován hlavně v játrech (má nejvyšší expresi z podrodiny CYP2C). CYP2C9 je polymorfní. Nejznámějším substrátem je warfarin. Incidence pomalý ch metabolizátorů je u kavkazské populace kolem 10 %, incidence ultrarychlých metabolizátorů je méně než 5 %.

13 Inhibitory CYP2C9 Není znám silný inhibitor CYP2C9. Ke středně silnými inhibitorům CYP2C9 patří vedle flukonazolu a amiodaronu též kyselina valproová. Prakticky všechna NSA jsou substráty CYP2C9, některá z nich (např. diklofenak) jsou pak inhibitory CYP2C9, což vysvětluje odlišný rozsah lékových interakcí NSA s warfarinem. Substráty CYP2C9 Na CYP2C8 se metabolizuje řada léků, nejznámější je warfarin a perorální antidiabetika ze skupiny sulfonylurey (duální metabolizace za spoluúčasti CYP2C8) a NSA. Je méně známo, že substráty CYP2C9 je několik tzv. sartanů.

14 Praktické dopady inhibice/indukce CYP2C8 a CYP2C9 Nejvýznamnější skupinou substrátů CYP2C8 a CYP2C9 jsou antidiabetika, a to jak ze skupiny derivátů sulfonylurey, tak i repaglinid nebo pioglitazon. Z dalších léků je nutné uvést NSA, warfarin a montelukast. Zejména interakce s NSA s inhibitory CYP2C9 mohou být významné, neboť veškerá NSA zhoršují kardiovaskulární prognózu nemocných. Přitom se jedná o volně prodejné léky s velmi vysokou spotřebou (58 DDD/1000 obyvatel/den). CYP2C19 CYP2C19 je lokalizován hlavně v játrech. Spolu s CYP2C9 a CYP2C8 patří do širší rodiny CYP2C. CYP1A2 je vysoce polymorfní. Původně zkoumáno jako rozdíly v metabolismu mefenytoinu. Pomalých metabolizátorů je v kavkazské populaci kolem 3 %, zatímco v asijské populaci jich je kolem 20 %. Pomalí metabolizátoři nejsou vystaveni pouze riziku nežádoucích účinků, v případě tohoto isoenzymu ze své odchylky profitují zvýšenou účinností inhibitorů protonové pumpy.

15 Inhibice CYP2C19 Mezi silné inhibitory CYP2C19 patří flukonazol, fluvoxamin, tiklopidin, chloramfenikol a isoniazid. Ke středně silným inhibitorům CYP2C19 patří inhibitory protonové pumpy, které jsou velmi široce používané léky se spotřebou 63 DDD/1000 obyvatel/den. Substráty CYP2C19 Čisté substráty (výhradně) CYP2C19 se v klinické praxi nepoužívají. Z klinického hlediska patří k významným substrátům CYP2C19 klopidogrel, který je proléčivem a který se prostřednictvím CYP2C19 bioaktivuje. Nejvíce používanými léky, které jsou substráty CYP2C19 jsou inhibitory protonové pumpy, které jsou zároveň středně silnými nebo slabými inhibitory CYP2C19. Omeprazol je z inhibitorů protonové pumpy nejsilnějším inhibitorem CYP2C19, naopak inhibiční aktivita pantoprazolu vůči CYP2C19 je zanedbatelná.

16 Praktické dopady inhibice/indukce CYP1A2 a CYP2C19 Nejvýznamnější skupinou substrátů a současně inhibitorů CYP2C19 jsou inhibitory protonové pumpy, které jsou současně volně prodejnými léky. Zejména interakce s klopidogrelem byla v minulosti velmi diskutovaným tématem. V současné době je zastáván názor, že klinická relevance interakce omeprazol-klopidogrel je nejistá. CYP2D6 CYP2D6 je lokalizován hlavně v játrech (má jen malou expresi, neboť podíl jeho aktivity na CYP v játrech činí cca 4 %). CYP2D6 je výrazně polymorfní. Nejznámějším substrátem je metoprolol. CYP2D6 není inducibilní. Incidence pomalý ch metabolizátorů je u kavkazské populace kolem 5-10 % (v ČR 6,7 %), incidence ultrarychlých metabolizátorů je u kavkazské populace kolem 5 % (v ČR 3,1 %). Existují značné rozdíly v podílu ultrarychlých metabolizátorů, ve Skandinávii tvoří kolem 1 %, zatímco u obyvatel Etiopie tvoří 29 % a v západní Asii až kolem 50 %.

17 Inhibice CYP2D6 Je dostupná celá řada silných inhibitorů CYP2D6, z nichž řada léků se používá zcela běžně (fluoxetin, paroxetin). Jeden z nejznámější inhibitorů CYP2D6 chinidin se již jako antiarytmikum nepoužívá, v roce 2013 byl však znovu zaregistrován jako inhibitor CYP2D6 ve fixní kombinaci s dextromethorfanem (Nuedexta ). V z h l e d e m k t o m u, ž e j e n a C Y P 2 D 6 metabolizováno kolem 15 % léků, zejména kardiovaskulárních a psychiatrických, je současné podávání inhibitorů CYP2D6 klinicky vysoce významné. Substráty CYP2D6 Prostřednictví CYP2D6 dochází k oxidativní demethylaci, čímž z neaktivních nebo málo aktivních substrátů vznikají vlastní účinné látky, jako je tomu v případě kodeinu nebo tramadolu. CYP2D6 je odpovědný za metabolizaci většiny antiarytmik a β-blokátorů, řady opioidní nebo silný analgetik, TCA a dalších novějších antidepresiv a většiny antipsychotik.

18 Praktické dopady inhibice/indukce CYP2D6 Nejvýznamnější skupinou substrátů CYP2D6 jsou z kardiovaskulárních léků antiarytmika a β-blokátory, dále pak opioidní analgetika, TCA a další novější antidepresiva a většiny antipsychotik. Vedle akutního útlumu dechového centra u p a c i e n t a, k t e r ý byl ultrarychlý m metabolizátorem CYP2D6 po podání kodeinu a inhibitorů CYP3A4 je další významnou kasuistikou úmrtí kojeného dítěte matky, která též byla ultrarychlým metabolizátorem CYP2D6. Existují též "přírodní" inhibitory CYP2D6 jako je Vodilka kanadská a některé další. K lékovým interakcím na podkladě indukce CYP2D6 nedochází. Závěr Interakce na úrovni cytochromu P-450 představuje nejčastěji publikované práce v odborné literatuře. Z léků, které se v organismu metabolizují je 75 % metabolizováno na cytochromu P-450, nejvíce na CYP3A4, CYP2D6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19 a CYP1A2. Většina léků má duální metabolismus (nebo se metabolizují na více než dvou isoenzymech cytochromu P-450). Takové léky jsou obvykle méně citlivé na působení inhibitorů. Mohou však být citlivé na vliv generického polymorfismu. Citlivé substráty (s jednocestným metabolismem) mohou měnit expozici ve stanásobcích.

CYP3A4 inhibice 25000% 19 276% 20000% 15000% 10000% 5000% 34% 261% 607% 840% prednisolon oxykodon alfentanyl midazolam tilidin

CYP3A4 inhibice 25000% 19 276% 20000% 15000% 10000% 5000% 34% 261% 607% 840% prednisolon oxykodon alfentanyl midazolam tilidin CYP3A4 inhibice Jako cytochrom P-450 je označována rozsáhlá "rodina" hematoproteinových oxidáz, fylogeneticky velmi starých enzymů (jsou přítomny už u archebakterií), jejichž funkcí je oxidace substrátů

Více

Obecné aspekty lékových interakcí

Obecné aspekty lékových interakcí Obecné aspekty lékových interakcí výskyt, rozdělení, hlavní mechanismy a důsledky lékových interakcí PharmDr. Josef Suchopár 18. 6. 2014 Lékové interakce: skutečný problém nebo fáma? Velká Británie (Pirmohamed,

Více

Lékové interakce, nápoje, potrava a rizika PharmDr. Josef Suchopár Praha, 19. října 2013

Lékové interakce, nápoje, potrava a rizika PharmDr. Josef Suchopár Praha, 19. října 2013 Lékové interakce, nápoje, potrava a rizika PharmDr. Josef Suchopár Praha, 19. října 2013 Závažné lékové interakce (výrazné zvýšení účinku) násobek expozice 200 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 19.000%

Více

Obsah 1 Úvod 2 Variabilita lékové odpovědi 3 Klinické využití určování koncentrace léčiv

Obsah 1 Úvod 2 Variabilita lékové odpovědi 3 Klinické využití určování koncentrace léčiv Obsah 1 Úvod... 11 2 Variabilita lékové odpovědi... 14 2.1 Faktory variability... 14 2.2 Vliv onemocnění... 17 2.2.1 Chronické srdeční selhání... 17 2.2.2 Snížená funkce ledvin... 18 2.2.3 Snížená funkce

Více

Lékové interakce. Jihlava. PharmDr. Josef Suchopár. 15. ledna 2015

Lékové interakce. Jihlava. PharmDr. Josef Suchopár. 15. ledna 2015 Lékové interakce PharmDr. Josef Suchopár Jihlava 15. ledna 2015 Definice Změna očekávaných vlastností léčiva způsobená jiným léčivem, rostlinou, potravou, kořením nápojem nebo doplňkem stravy. Důsledkem

Více

Rozsah a význam informací o lékových interakcích

Rozsah a význam informací o lékových interakcích Rozsah a význam informací o lékových interakcích PharmDr. Josef Suchopár ehealth Day, Praha 17. února 2015 Definice Změna očekávaných vlastností léčiva způsobená jiným léčivem, rostlinou, potravou, kořením

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Jedna potahovaná tableta obsahuje atazanavirum 300 mg (jako atazanaviri sulfas) a cobicistatum 150 mg.

Jedna potahovaná tableta obsahuje atazanavirum 300 mg (jako atazanaviri sulfas) a cobicistatum 150 mg. Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření na nežádoucí účinky. Podrobnosti

Více

Trendy rizik lékových interakcí u klientů Zdravotní pojišťovny Škoda v letech 2001-2005

Trendy rizik lékových interakcí u klientů Zdravotní pojišťovny Škoda v letech 2001-2005 Trendy rizik lékových interakcí u klientů Zdravotní pojišťovny Škoda v letech 21-25 Prokeš M, Vitásek Z, Kolář J WWW.INFOPHARM.CZ Zdravotní pojišťovna Škoda ZPŠ a její klienti PRAHA Počet klientů ZPŠ:

Více

Farmako -genetika/genomika. Farmakogenetika. Farmakogenetika. Metabolická aktivita

Farmako -genetika/genomika. Farmakogenetika. Farmakogenetika. Metabolická aktivita koncentrace koncentrace 6.1.214 Farmako -genetika/genomika MUDr. Olga Bartošová, Ph. D. Odd. klinické farmakologie 1. LF UK a VFN Studium geneticky podmíněných předpokladů pro variabilitu účinnosti a bezpečnosti

Více

Lékové interakce. Občan v tísni 18. 6. 2014

Lékové interakce. Občan v tísni 18. 6. 2014 Lékové interakce Občan v tísni 18. 6. 2014 Lékové interakce Definice: situace, kdy při současném podání dvou nebo více léčiv dochází ke změně účinku některého z nich. Klasifikace: účinky : synergistické

Více

Mgr. Eva Flodrová FN Brno,Oddělení lékařské genetiky Laboratoř molekulární diagnostiky.

Mgr. Eva Flodrová FN Brno,Oddělení lékařské genetiky Laboratoř molekulární diagnostiky. Mgr. Eva Flodrová FN Brno,Oddělení lékařské genetiky Laboratoř molekulární diagnostiky eflodrova@fnbrno.cz enzymy katalyzující oxidativní metabolické reakce xenobiotik provádějí redukci C-, N-, S-, hydroxylaci,

Více

TRITON Praha / Kroměříž

TRITON Praha / Kroměříž TRITON Praha / Kroměříž František Perlík, Ondřej Slanař INDIVIDUALIZACE FARMAKOTERAPIE KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Perlík, František Individualizace farmakoterapie / František Perlík, Ondřej

Více

Příloha III. Doplnění do příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Doplnění do příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Doplnění do příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Tyto dodatky příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace jsou výsledkem referral

Více

LÉKOVÉ INTERAKCE. MUDr. Lea Pinková, Ph.D. II. interní klinika, Fakultní nemocnice U sv. Anny, Brno

LÉKOVÉ INTERAKCE. MUDr. Lea Pinková, Ph.D. II. interní klinika, Fakultní nemocnice U sv. Anny, Brno LÉKOVÉ INTERAKCE MUDr. Lea Pinková, Ph.D. II. interní klinika, Fakultní nemocnice U sv. Anny, Brno O lékové interakci mluvíme tehdy, když při současném podávání dvou nebo více léků dojde ke změně účinku

Více

Lékové interakce u diabetiků v České republice PharmDr. Josef Suchopár MUDr. Michal Prokeš Hradec Králové, 7.června 2008

Lékové interakce u diabetiků v České republice PharmDr. Josef Suchopár MUDr. Michal Prokeš Hradec Králové, 7.června 2008 Lékové interakce u diabetiků v České republice PharmDr. Josef Suchopár MUDr. Michal Prokeš Hradec Králové, 7.června 2008 Obsah sdělení Úvod do problematiky, význam lékových interakcí Příklady interakcí

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Diacomit 250 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje stiripentolum 250 mg. Pomocná látka se známým účinkem:

Více

Aurorix 150 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 150 mg. Aurorix 300 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 300 mg

Aurorix 150 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 150 mg. Aurorix 300 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje moclobemidum 300 mg sp.zn. sukls76854/2014 SOUHRN ÚDAJU O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU AURORIX 150 mg AURORIX 300 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Aurorix 150 mg: Jedna potahovaná tableta obsahuje

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL PŘÍRUČKA PRO PŘEDEPISUJÍCÍHO LÉKAŘE

EDUKAČNÍ MATERIÁL PŘÍRUČKA PRO PŘEDEPISUJÍCÍHO LÉKAŘE EDUKAČNÍ MATERIÁL PŘÍRUČKA PRO PŘEDEPISUJÍCÍHO LÉKAŘE Příručka pro předepisujícího lékaře Pokyny pro zdravotnické pracovníky ohledně předepisování přípravku Cerdelga (eliglustat) Tento léčivý přípravek

Více

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková Osud xenobiotik v organismu M. Balíková JED-NOXA-DROGA-XENOBIOTIKUM Látka, která po vstřebání do krve vyvolá chorobné změny v organismu Toxické účinky: a) přechodné b) trvale poškozující c) fatální Vzájemné

Více

APTIVUS musí být předepisován lékaři se zkušenostmi s léčbou infekce virem HIV-1.

APTIVUS musí být předepisován lékaři se zkušenostmi s léčbou infekce virem HIV-1. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU APTIVUS 100 mg/ml perorální roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml perorálního roztoku obsahuje tipranavirum 100 mg. Úplný seznam pomocných látek viz bod 6.1. 3. LÉKOVÁ

Více

Xenobiotika a jejich analýza v klinických laboratořích

Xenobiotika a jejich analýza v klinických laboratořích Xenobiotika a jejich analýza v klinických laboratořích BERÁNEK M., BORSKÁ L., KREMLÁČEK J., FIALA Z., MÁLKOVÁ A., VOŘÍŠEK V., PALIČKA V. Lékařská fakulta UK a FN Hradec Králové Finančně podporováno programy

Více

Potenciální lékové interakce

Potenciální lékové interakce Potenciální lékové interakce v databázi léků předepsaných na recept VZP Hradec Králové a VZP Středočeský kraj 2010-2011 NÁSLEDNÁ ANALÝZA MUDr. Michal Prokeš PharmDr. Josef Suchopar INFOPHARM a.s., Praha,

Více

Příloha č.3 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls98466/2010 a příloha k sp.zn.sukls164928/2009, sukls164929/2009

Příloha č.3 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls98466/2010 a příloha k sp.zn.sukls164928/2009, sukls164929/2009 Příloha č.3 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls98466/2010 a příloha k sp.zn.sukls164928/2009, sukls164929/2009 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Kapidin 10 mg Kapidin 20 mg Potahované tablety SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Více

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení či změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC

Příloha II. Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení či změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC Příloha II Vědecké závěry a zdůvodnění zrušení či změny podmínek rozhodnutí o registraci a podrobné vysvětlení rozdílů oproti doporučení výboru PRAC 68 Vědecké závěry Koordinační skupina pro vzájemné uznávání

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Diacomit 250 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje 250 mg stiripentolum. Pomocné látky Tobolka obsahuje

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna injekční lahvička obsahuje pantoprazolum 40 mg (ve formě pantoprazolum natricum sesquihydricum).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna injekční lahvička obsahuje pantoprazolum 40 mg (ve formě pantoprazolum natricum sesquihydricum). Sp.zn.sukls94645/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Controloc i.v., 40 mg, prášek pro injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna injekční lahvička obsahuje pantoprazolum

Více

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum Vývoj nových léčiv Preklinický výzkum Klinický výzkum Úvod Léčivo = nejprověřenější potravina vstupující do organismu Ideální léčivo kvalitní, účinné, bezpečné a dostupné Financování výzkumu léčiv souvislost

Více

Světle červené, ploché, kulaté, skvrnité tablety, na jedné straně označené písmenem K.

Světle červené, ploché, kulaté, skvrnité tablety, na jedné straně označené písmenem K. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Aerius 2,5 mg tablety dispergovatelné v ústech 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5 mg. Pomocné látky se známým

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Sp.zn.sukls193313/2014 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU TAMALIS 10 mg tablety SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje: rupatadinum 10 mg (ve formě fumarátu) Pomocné látky

Více

1. Náplň oboru 3 A Klasifikace a názvy léčiv 4

1. Náplň oboru 3 A Klasifikace a názvy léčiv 4 Obsah V A Obecné principy klinické farmakologie 1. Náplň oboru 3 A Klasifikace a názvy léčiv 4 2. Farmakokinetické principy 7 2.1. Příklady zjednodušených farmakokinetických výpočtů 9 2.1.1. Optimalizace

Více

Jedna tableta s prodlouženým uvolňováním obsahuje 0,4 mg tamsulosini hydrochloridum, což odpovídá 0,367 mg tamsulosinum.

Jedna tableta s prodlouženým uvolňováním obsahuje 0,4 mg tamsulosini hydrochloridum, což odpovídá 0,367 mg tamsulosinum. sp.zn.sukls48957/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Tamsulosin HCl Teva 0,4 mg tablety s prodlouženým uvolňováním 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta s prodlouženým uvolňováním

Více

Informace pro zdravotnické odborníky

Informace pro zdravotnické odborníky EDUKAČNÍ MATERIÁL Agomelatin k léčbě depresivních epizod u dospělých Informace pro zdravotnické odborníky Doporučení ohledně: Monitorování jaterních funkcí Interakce se silnými inhibitory CYP1A2 Souhrnné

Více

sp.zn.sukls260998/2012 a k sp.zn.sukls261006/2012 a k sp.zn.sukls261007/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

sp.zn.sukls260998/2012 a k sp.zn.sukls261006/2012 a k sp.zn.sukls261007/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls260998/2012 a k sp.zn.sukls261006/2012 a k sp.zn.sukls261007/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Tadalafil PMCS 5 mg Tadalafil PMCS 10 mg Tadalafil PMCS 20 mg potahované tablety

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Desloratadin +pharma 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje desloratadinum v množství 5 mg. Úplný seznam pomocných

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Borgal 200/40 mg/ml injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 ml obsahuje: Léčivé látky: Sulfadoxinum 200 mg Trimethoprimum

Více

Nová nebo stará antikoagulancia v profylaxi a léčbě TEN u pacientů s MM? Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov

Nová nebo stará antikoagulancia v profylaxi a léčbě TEN u pacientů s MM? Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Nová nebo stará antikoagulancia v profylaxi a léčbě TEN u pacientů s MM? Petr Kessler Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Nová nebo stará antikoagulancia? Multiple myeloma +.. počet

Více

Tobolky jsou matné s bílým tělem a růžovým víčkem; na těle je cirkulárně černým inkoustem vytištěno 462 a 125 mg.

Tobolky jsou matné s bílým tělem a růžovým víčkem; na těle je cirkulárně černým inkoustem vytištěno 462 a 125 mg. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU EMEND 125 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje aprepitantum 125 mg. Pomocná látka se známým účinkem: Jedna tobolka obsahuje 125 mg sacharózy.

Více

Lékové interakce kyseliny acetylsalicylové, NSA a paracetamolu

Lékové interakce kyseliny acetylsalicylové, NSA a paracetamolu Lékové interakce kyseliny acetylsalicylové, NSA a paracetamolu MUDr. Michal Prokeš PharmDr. Josef Suchopár WWW.INFOPHARM.CZ Lékové interakce kyseliny acetylsalicylové (ASA) ASA zvyšuje: Krvácivost při

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU BUCCOLAM 2,5 mg orální roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna předplněná stříkačka pro perorální podání obsahuje 2,5 mg midazolamum

Více

PŘÍLOHA I SOHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

Pomocná látka se známým účinkem: jedna tableta obsahuje 52,92 mg laktosy (ve formě monohydrátu).

Pomocná látka se známým účinkem: jedna tableta obsahuje 52,92 mg laktosy (ve formě monohydrátu). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření na nežádoucí

Více

Dostávali v roce 2006 čeští pacienti se silnou bolestí méně léků?

Dostávali v roce 2006 čeští pacienti se silnou bolestí méně léků? Omezení spotřeb léků v ČR v roce 2006 Dostávali v roce 2006 čeští pacienti se silnou bolestí méně léků? MUDr. Michal Prokeš INFOPHARM a.s. Zpracováno na základě údajů SÚKL získaných z programu AISLP verze

Více

METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA

METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA Z. Zloch Ústav hygieny LF UK Plzeň Výskyt nikotinu Cigaretový tabák obs. 1 1.5 % nikotinu, tj. 95 % všech přítomných alkaloidů Minoritní alkaloidy: nornikotin, anatabin,

Více

Jedna dávka přípravku Neoclarityn tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5 mg.

Jedna dávka přípravku Neoclarityn tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5 mg. 1 NÁZEV PŘÍPRAVKU Neoclarityn 2,5 mg tablety dispergovatelné v ústech 2 KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna dávka přípravku Neoclarityn tableta dispergovatelná v ústech obsahuje desloratadinum 2,5

Více

Bezpečnost a účinnost přípravku Neoclarityn 5 mg potahované tablety u dětí mladších 12 let nebyla dosud stanovena. Nejsou dostupné žádné údaje.

Bezpečnost a účinnost přípravku Neoclarityn 5 mg potahované tablety u dětí mladších 12 let nebyla dosud stanovena. Nejsou dostupné žádné údaje. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Neoclarityn 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje desloratadinum 5 mg. Pomocná látka se známým účinkem: Tento přípravek obsahuje laktózu.

Více

Desloratadin STADA 5 mg jsou modré, kulaté, bikonvexní potahované tablety o průměru přibližně 6,5 mm.

Desloratadin STADA 5 mg jsou modré, kulaté, bikonvexní potahované tablety o průměru přibližně 6,5 mm. Sp.zn.sukls74932/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Desloratadin STADA 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje desloratadinum 5 mg.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU MIFLONID 200 MIFLONID 400 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Prášek k inhalaci v tvrdých tobolkách užívaný v kombinaci s Aerolizerem. Jedna tobolka obsahuje

Více

Prevence nevolnosti a zvracení u dospělých v souvislosti se středně emetogenní protinádorovou chemoterapií.

Prevence nevolnosti a zvracení u dospělých v souvislosti se středně emetogenní protinádorovou chemoterapií. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU EMEND 165 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje aprepitantum 165 mg. Pomocná látka se známým účinkem: Jedna tvrdá tobolka obsahuje 165 mg sacharózy.

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Aerius 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje desloratadinum v množství 5 mg. Úplný seznam pomocných

Více

Jedna potahovaná tableta obsahuje darunovirum 800 mg (jako darunaviri ethanolas) a cobicistatum 150 mg.

Jedna potahovaná tableta obsahuje darunovirum 800 mg (jako darunaviri ethanolas) a cobicistatum 150 mg. Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření na nežádoucí účinky. Podrobnosti

Více

Lékové interakce antiepileptik 2011. MUDr. Michal Prokeš PharmDr. Josef Suchopar INFOPHARM a.s., Praha Klinická farmacie v neurologii, 10.6.

Lékové interakce antiepileptik 2011. MUDr. Michal Prokeš PharmDr. Josef Suchopar INFOPHARM a.s., Praha Klinická farmacie v neurologii, 10.6. Lékové interakce antiepileptik 2011 MUDr. Michal Prokeš PharmDr. Josef Suchopar INFOPHARM a.s., Praha Klinická farmacie v neurologii, 10.6.2011 Výskyt chyb při preskripci chybná preskripce 0,2% preskripce

Více

sp.zn.sukls103802/2015 Souhrn údajů o přípravku 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ANDROCUR DEPOT 300 mg, injekční roztok

sp.zn.sukls103802/2015 Souhrn údajů o přípravku 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ANDROCUR DEPOT 300 mg, injekční roztok sp.zn.sukls103802/2015 Souhrn údajů o přípravku 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ANDROCUR DEPOT 300 mg, injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna ampule o obsahu 3 ml obsahuje cyproteroni acetas

Více

INFORMACE PRO ZDRAVOTNÍKY O PŘÍPRAVKU BOSENTAN ACCORD

INFORMACE PRO ZDRAVOTNÍKY O PŘÍPRAVKU BOSENTAN ACCORD EDUKAČNÍ MATERIÁLY INFORMACE PRO ZDRAVOTNÍKY O PŘÍPRAVKU BOSENTAN ACCORD Předtím, než předepíšete přípravek Bosentan Accord jakémukoli pacientovi, přečtěte si prosím pečlivě příslušný Souhrn údajů o přípravku.

Více

Děti a mladiství Pro podávání přípravku Urorec u dětí a mladistvých neexistuje žádná relevantní indikace.

Děti a mladiství Pro podávání přípravku Urorec u dětí a mladistvých neexistuje žádná relevantní indikace. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Urorec 4 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka obsahuje 4 mg silodosinum. Úplný seznam pomocných látek viz bod 6.1. 3. LÉKOVÁ FORMA Tvrdá tobolka.

Více

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce

Alkohol - s léky na spaní - s léky na bakteriální infekce - s léky na vaginální infekce Alkohol -s léky na spaní (hypnogen, stilnox, zolpidem) zvýší tlumivý efekt léků, utlumím pozornost, zvýší ospalost, útlum -s léky na bakteriální infekce (biseptol, cotrimaxol, ) tato kombinace blokuje

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls198549/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls198549/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp. zn. sukls198549/2010 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU LANBICA 50 mg Potahované tablety SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 1 potahovaná

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření na nežádoucí

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Emselex 7,5 mg, tablety s prodlouženým uvolňováním 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje 7,5 mg darifenacinum (jako hydrobromid)

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls6972/2006 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PARALEN 500 SUP čípky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden čípek obsahuje Paracetamolum

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Forxiga 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje dapagliflozinum propandiolum monohydricum odpovídající

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Stopex na suchý kašel 30 mg tablety: dextromethorphani hydrobromidum monohydricum 30 mg v 1 tabletě.

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Stopex na suchý kašel 30 mg tablety: dextromethorphani hydrobromidum monohydricum 30 mg v 1 tabletě. sp.zn.sukls254753/2016 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Stopex na suchý kašel 30 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Stopex na suchý kašel 30 mg tablety: dextromethorphani hydrobromidum

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls13958/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls13958/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Zofran Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls13958/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Ondansetronum, 16 mg v jednom čípku. 3. LÉKOVÁ

Více

Rytmonorm. Souhrn údajů o přípravku ABBOTT Rytmonorm 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU

Rytmonorm. Souhrn údajů o přípravku ABBOTT Rytmonorm 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Rytmonorm 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: Propafenoni hydrochloridum 70 mg ve 20 ml injekčního roztoku Pomocné látky viz bod 6.1 3. LÉKOVÁ FORMA Injekční roztok

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls114374/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls114374/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn.sukls114374/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU LOPERON cps 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Loperamidi hydrochloridum 2 mg v jedné

Více

MUDr. Jan Strojil prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc. Předkonferenční symposium NAD května 2012

MUDr. Jan Strojil prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc. Předkonferenční symposium NAD května 2012 MUDr. Jan Strojil prof. RNDr. Pavel Anzenbacher, DrSc. Předkonferenční symposium NAD 2012 28. května 2012 Farmakogenetika 1959 Friedrich Vogel Pracuje na úrovni genu Farmakogenomika 1997?? Pracuje na úrovni

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tvrdá tobolka obsahuje dutasteridum 0,5 mg a tamsulosini hydrochloridum 0,4 mg (což odpovídá tamsulosinum 0,367 mg).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tvrdá tobolka obsahuje dutasteridum 0,5 mg a tamsulosini hydrochloridum 0,4 mg (což odpovídá tamsulosinum 0,367 mg). sp. zn. sukls257577/2012 a k sp. zn. sukls167111/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Duodart 0,5 mg/0,4 mg, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka obsahuje

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Urorec 4 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka obsahuje silodosinum 4 mg. Úplný seznam pomocných látek viz

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

sp.zn. sukls203725/2013, sukls203726/2013, sukls203727/2013

sp.zn. sukls203725/2013, sukls203726/2013, sukls203727/2013 sp.zn. sukls203725/2013, sukls203726/2013, sukls203727/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU DIBETIX 0,5 mg tablety DIBETIX 1mg tablety DIBETIX 2mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ENTOCORT klyzma 2 mg 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Budesonidum 2,3 mg v jedné dispergovatelné tabletě pro přípravu rektální suspenze (suspenze do konečníku,

Více

Jedna tvrdá tobolka obsahuje loperamidi hydrochloridum 2 mg.

Jedna tvrdá tobolka obsahuje loperamidi hydrochloridum 2 mg. Sp.zn.sukls97430/2013 1.NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Tannex 2 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka obsahuje loperamidi hydrochloridum 2 mg. Pomocná látka se známým účinkem:

Více

PARALEN 500 tablety. Doporučené dávkování paracetamolu; VĚK HMOTNOST Jednotlivá dávka Max. denní dávka 21-25 kg

PARALEN 500 tablety. Doporučené dávkování paracetamolu; VĚK HMOTNOST Jednotlivá dávka Max. denní dávka 21-25 kg Příloha č. 2 k opravě sdělení sp.zn. sukls226519/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PARALEN 500 tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje paracetamolum 500 mg.

Více

PODÁVÁNÍ LÉČIV SONDOU

PODÁVÁNÍ LÉČIV SONDOU PODÁVÁNÍ LÉČIV SONDOU Aneb co farmaceut vidí a lékař nemusí Mgr. Milena Čtveráčková LÉČIVO DO SONDY? Rozhodnutí zda vůbec a případně jakým způsobem předchází posouzení: vlastností samotné účinné látky

Více

Jedna potahovaná tableta obsahuje 75 mg darunavirum (jako darunaviri ethanolas).

Jedna potahovaná tableta obsahuje 75 mg darunavirum (jako darunaviri ethanolas). 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU PREZISTA 75 mg potahované tablety PREZISTA 150 mg potahované tablety PREZISTA 300 mg potahované tablety PREZISTA 600 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ PREZISTA

Více

Tvrdá tobolka se světle modrým víčkem a světle modrým tělem.

Tvrdá tobolka se světle modrým víčkem a světle modrým tělem. Příloha č. 3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls127013/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Orlistat Polpharma 60 mg, tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls106353/2011

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls106353/2011 Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls106353/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRVKU Lopacut 2 mg, potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje

Více

sp.zn. sukls157954/2012, sukls157955/2012 a sp.zn. sukls149485/2014

sp.zn. sukls157954/2012, sukls157955/2012 a sp.zn. sukls149485/2014 sp.zn. sukls157954/2012, sukls157955/2012 a sp.zn. sukls149485/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU THEOPLUS 100 THEOPLUS 300 Tableta s prodlouženým uvolňováním 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

PŘÍLOHA III RELEVANTNÍ ČÁSTI SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Poznámka: Tyto úpravy souhrnu údajů o přípravku a

PŘÍLOHA III RELEVANTNÍ ČÁSTI SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Poznámka: Tyto úpravy souhrnu údajů o přípravku a PŘÍLOHA III RELEVANTNÍ ČÁSTI SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE Poznámka: Tyto úpravy souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace jsou platné v okamžiku přijetí rozhodnutí Komisí. Poté,

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním obsahuje tolterodini hydrogenotartras 4 mg (odpovídá tolterodinum 2,74 mg).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Jedna tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním obsahuje tolterodini hydrogenotartras 4 mg (odpovídá tolterodinum 2,74 mg). 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU DETRUSITOL SR 4 mg tvrdé tobolky s prodlouženým uvolňováním SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka s prodlouženým uvolňováním obsahuje tolterodini

Více

2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje 15 mg nebo 30 mg nebo 45 mg mirtazapinum. Pomocné látky viz bod 6.1.

2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje 15 mg nebo 30 mg nebo 45 mg mirtazapinum. Pomocné látky viz bod 6.1. SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Mirtawin 15 mg Mirtawin 30 mg Mirtawin 45 mg 2. KVALITATIVNÍ I KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje 15 mg nebo 30 mg nebo 45 mg mirtazapinum.

Více

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 3 k rozhodnutí o převodu registrace sp.zn. sukls62363/2011 a sukls62355/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Procto-Glyvenol 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Čípky:Tribenosidum

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

Hodnocení lékových interakcí. Zdroje informací Farmakokinetické parametry

Hodnocení lékových interakcí. Zdroje informací Farmakokinetické parametry Interakce léčiv II Hodnocení lékových interakcí Zdroje informací Farmakokinetické parametry Hodnocení lékových interakcí Zdroje informací Neprůkazné zdroje Informace výrobce Kazuistiky Dobrá (soubory kazuistik,

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR) dexamethasonu (kromě

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření na nežádoucí

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Sp.zn.sukls59521/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Finasterid Orion 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje finasteridum 5 mg. Pomocná

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více

Příloha č.3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls149317/2009, sukls149320/2009, sukls149324/2009

Příloha č.3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls149317/2009, sukls149320/2009, sukls149324/2009 Příloha č.3 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls149317/2009, sukls149320/2009, sukls149324/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Dibetix 0,5 mg tablety Dibetix 1mg tablety Dibetix 2mg tablety

Více

Tobolky jsou opakní s bílým tělem a růžovým víčkem; na těle je cirkulárně černým inkoustem vytištěno 462 a 125 mg.

Tobolky jsou opakní s bílým tělem a růžovým víčkem; na těle je cirkulárně černým inkoustem vytištěno 462 a 125 mg. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU EMEND 125 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tobolka obsahuje aprepitantum 125 mg. Pomocná látka se známým účinkem: Jedna tobolka obsahuje 125 mg sacharosy.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls197050/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU RANISAN 75 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje ranitidini hydrochloridum

Více

Prevence cévních mozkových příhod a systémové embolie u dospělých pacientů s NVFS s jedním nebo více rizikovými faktory (SPAF)

Prevence cévních mozkových příhod a systémové embolie u dospělých pacientů s NVFS s jedním nebo více rizikovými faktory (SPAF) 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Pradaxa 150 mg tvrdé tobolky 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka obsahuje dabigatranum etexilatum 150 mg (ve formě dabigatrani etexilati mesilas). Pomocné látky

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Tybost 150 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje cobicistatum 150 mg. Pomocná látka se

Více

5 ml sirupu obsahuje dextromethorphani hydrobromidum monohydricum 3,75 mg.

5 ml sirupu obsahuje dextromethorphani hydrobromidum monohydricum 3,75 mg. SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU ROBITUSSIN JUNIOR na suchý dráždivý kašel 3,75 mg/ 5 ml, sirup 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 5 ml sirupu obsahuje dextromethorphani hydrobromidum monohydricum

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls233382/2015 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Rhinocort Aqua 64 µg nosní sprej, suspenze SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jeden ml suspenze obsahuje budesonidum 0,64 mg. Jedna

Více

Lékové interakce antidiabetik

Lékové interakce antidiabetik LÉKOVÉ INTERAKCE U DIABETIKŮ V ČR MUDr. Michal Prokeš Infopharm a. s., Praha Lékové interakce diabetiků představují problém zejména proto, že tito lidé často dlouhodobě užívají více než jeden lék. Tento

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření

Více