Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci. Drahanovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci. Drahanovice"

Transkript

1 Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Drahanovice

2 Účel koncepce nakládání s odpady: Účelem koncepce odpadového hospodářství obce Drahanovice je na vrhnout opatření vedoucí ke zlepšení nakládání s odpady snížení jejich množství, zvýšení podílu využívaných odpadů a ekonomické optimalizaci systému. Působnost koncepce nakládání s odpady Koncepce nakládání s odpady je platná na území obce Drahanovice, která je dána administrativní hranicí danou katastrálním územím obce Drahanovice. Údaje o obci Drahanovice: (k , údaje ze Sčítání lidí, domů a bytů) Počet obyvatel: 1684 Obydlené domy: 468 RD, 12 BD Obydlené byty: 601 Katastrální plocha: 1353 ha Obec s rozšířenou působností: Olomouc Místní části: Ludéřov, Střížov, Kníničky, Lhota pod Kosířem Identifikační údaje obce: Obec Drahanovice Drahanovice Náměšť na Hané IČO: Statutární zástupce: Ivo Richter, starosta Tel.: ivo.richter@obecdrahanovice.cz Zpracovatel koncepce: Hnutí DUHA Olomouc Dolní nám Olomouc IČO: Statutární zástupce: Mgr. Hana Kovaříková Zpracovatel: Mgr. Renata Placková Tel.: olomouc@hnutiduha.cz

3 Obsah Úvod Účel koncepce nakládání s odpady Působnost koncepce nakládání s odpady I. Analytická část Geografická, demografická, hospodářská, ekologická a územní charakteristika: Nakládání s odpady, současný stav Vyhodnocení stávajícího způsobu nakládání s odpady s požadavky stanovenými zákonem a prováděcími předpisy Vyhodnocení souladu odpadového hospodářství s relevantními částmi závazné části Plánu odpadového hospodářství ČR: II. Návrhová část Prevence Třídění odpadu Motivace občanů I. Analytická část Geografická, demografická, hospodářská, ekologická a územní charakteristika Drahanovice leží v okrese Olomouc na úbočí Kosíře v nadmořské výšce 265 m. Obcí protéká potok Zlatá Stružka, která pod Luběnicemi ústí do Blaty. Nejstarší zmínky o obci pochází z roku 1322 a v obci a okolí se nalézá několik významných památek. Nejznámější je gotická Černá vež vysoká 28 metrů a dominující celé obci. Nedaleko místní části Ludéřov se nachází keltská svatyně. V blízkosti obce se nalézají dva přírodní parky Terezské údolí (údolí říčky Šumice) a Velký Kosíř, oba hojně navštěvované. Kromě těchto parků, je většina pozemků v okolí zemědělsky obdělávána. Obyvatelstvo podle věku (k ): do 14 let: let: nad 65 let: 271 V Drahanovicích je 877 ekonomicky aktivních obyvatel.

4 V Drahanovicích podnikají následující subjekty: Drahanovice: Benzínová čerpací stanice K K Auto centrum s pneuservisem Plnírna PB Drahanovice s.r.o. Autoopravna Daška Jiří Pedikúra - Richterová Vlasta Kadeřnictví - Nováková Kristina Kulturní zařízení-music club Drahanovice Ludéřov: Elektro Servis Navrátil Miloslav Cykloservi Husička Jiří Střížov: Autoopravna Tichý Pavel Lhota pod Kosířem Autodoprava Kubalík Pavel, V obce je základní a mateřská škola. Školka je také v místní části Ludéřov. Nakládání s odpady současný stav Nakládání s odpady v Drahanovicích upravuje obecně závazná vyhláška č. 4/2001, která stanovuje způsob nakládání s odpady v obci. Tato vyhláška je platná pro k.ú. Drahanovice, Ludéřov a Lhota pod Kosířem. V obci je tříděno osm složek odpadu: papír, plasty, sklo, nápojové kartony, kovy, nebezpečný odpad, objemný odpad a zbytkový odpad. Plasty a nápojové kartony jsou shromažďovány do plastových pytlů a sváženy z domácností 1x měsíčně. Sklo je shromažďováno do kontejnerů rozmístěných v obci. Sběr papíru a kovů probíhá ve vyhlášených termínech několikrát ročně. Sběr nebezpečného a objemného odpadu je zajištěn formou mobilního svozu dvakrát ročně. Stavební odpad řeší občané podle své potřeby vlastními prostředky. Na zbytkový odpad má každá domácnost vlastní nádobu. Na biologicky rozložitelný odpad mají chataři k dispozici kontejnery, které obec sváží. Z Mikroregionu Kosířsko obec získala dotaci na pořízení kompostérů (600 a 900 l), které získaly rodiny, které o ně požádaly. V obci není v provozu sběrný dvůr ani jiné stálé místo sloužící je shromažďování nebo jinému nakládání s odpadem. Svoz odpadů zajišťuje firma UNI MED Medlov. Místní poplatek za odpad je stanoven vyhláškou č. 3/2010 ve výši 480 Kč na osobu.

5 Produkce tříděného a směsného odpadu v Drahanovicích ( ) v tunách SKO Nápojové kartony Papír a lepenka Skleněné obaly Plastové obaly Graf 1 Produkce odpadů v letech Druh odpadu Plastové obaly 17,03 19,705 15,263 15,8 Skleněné obaly 20,3 26,269 28,02 24,5 Papír a lepenka 16,7 5,293 4,514 9,6 Nápojové kartony 0,52 0,057 0,087 0,2 SKO 530,81 608,35 539,8 559 Celkem 585,36 659, , ,1 Tab. 1 Produkce směsného a tříděného odpadu v Drahanovicích (v tunách za rok) První graf a tabulka ukazuje typickou situaci: množství směsného odpadu mnohonásobně převyšuje souhrnné množství vytříděných odpadů. Množství směsného odpadu má navíc spíše stoupající tendenci. Oproti průměru Olomouckého kraje (viz Graf 4) je množství odpadu stále nižší než v celém kraji.

6 Produkce tříděných odpadů (v tunách) Plastové obaly Skleněné obaly Papír a lepenka Nápojové kartony Graf 2 Produkce tříděných odpadů (v tunách) Nejvyšší hmotnostní podíl na tříděném odpadu má sklo, což je dáno jeho nejvyšší měrnou hmotností, podíl skleněných obalů (a tedy I odpadů) spíše klesá. Po propadu v roce 2009 opět vzrůstá množství vytříděného papíru, množství tříděných plastů je poměrně stabilní mezi 15 a 17 tunami ročně, maximum bylo v roce ,7 tun. Tříděný a směsný odpad (v tunách za rok) ,81 608,35 539, Tříděný odpad_celkem Směsný odpad ,55 51,32 47,88 50, Graf 3. Srovnání produkce tříděného a směsného odpadu v Drahanovicích.

7 Podíl tříděného odpadu nedosahuje ani deseti procent hmotnosti směsného odpadu. Zbytkový odpad po vytřídění všech složek (biologicky rozložitelný odpad, papír, plasty, sklo, kovy, využitelný textil) má však mnohem menší podíl, jak ukázaly provedené rozbory odpadů z popelnic v jiných obcích. V Ostopovicích u Brna tvořil nevytříditelný odpad 11%, v Olšanech u Prostějova pak 34 %, v Mořicích dokonce jen 6,5% (jde o podíl nevytříditelné složky v popelnicích). Je zřejmé, že I v Drahanovicích jsou rezervy v třídění přitom platí, že čím méně odpadu vznikne, tím méně obec platí za jeho likvidaci. Tříděný odpad zase představuje žádanou surovinu a jeho prodej je příjmem v odpadovém hospodářství (platba za prodanou surovinu a platba za obaly od Ekokomu). Produkce odpadů v Drahanovicích a Olomouckém kraji (v kg/obyvatele) Drahanovice KO Ol.kraj Graf 4 Srovnání množství odpadu v Drahanovicích a Olomoucké kraji (v kg/obyvatele/rok). Data za rok 2011 nejsou pro Olomoucký kraj zatím k dispozici. Podrobné údaje o bilanci nákladů a příjmů nebyly pro potřeby koncepce poskytnuty, proto není tato část podrobněji analyzována.

8 II. Návrhová část Navrhovaná opatření lze rozdělit do tří okruhů: prevence, zlepšení třídění a motivace občanů. Všechny spolu souvisí, ale většinu opatření lze realizovat postupně podle dostupných finančních prostředků a času. Prevence Cílem preventivních opatření je snížit množství produkovaného odpadu obecně, i když se týkají především směsného komunálního odpadu. V Olšanech je produkce směsného odpadu nižší než je průměr Olomouckého kraje, přesto rozbor odpadů z popelnic ukázal, že zde jsou rezervy a množství směsného odpadu je možné ještě snížit. Biologicky rozložitelný komunální odpad (BRKO) V Drahanovicích byly na podporu zlepšení nakládání s odpady za podpory z Mikroregionu Kosířsko zakoupeny kompostéry pro domácnosti. To je jistě krok správným směrem, přesto se obvykle ukazuje, že dokud není poplatek za odpad přímo vázán na množství vyhazovaného směsného odpadu, tvoří obsah popelnic z 20 40% právě rozložitelný (kompostovatelný) odpad. Motivačnímu systému se věnuje další kapitola. 1. Podpora domovního kompostování Kompostování přímo na zahradách je nejefektivnějším způsobem nakládání s bioodpady odpad tak prakticky nevzniká a domácnosti mohou vzniklý kompost využít jako hnojivo. Odpadá nutnost dopravy, evidence atd. Domásnosti, které projevily zájem, již kompostér mají. Další opatření, která se na podporu kompostování dají zavést jsou: Přímé - informační kampaň, kompostovací poradna - slevy pro kompostující domácnosti - možnost zapůjčení štěpkovače od obce Nepřímé - platby pouze za směsný odpad (velmi silná motivace k třídění veškerého odpadu a zejména předcházení jeho vzniku) 2. Podpora komunitního kompostování Pro domácnosti, které nemají vlastní zahradu a bytovky je vhodné zařídit společný uzamykatelný kompostér. Všechny zapojené domácnosti od něj mají klíče a přidávají průběžně kuchyňský bioodpad. O správný průběh kompostování se stará "kompostovací mistr" buď někdo ze zapojených domácností nebo zaměstnanec obce. Zapojení do kompostování je dobrovolné a domácnosti, které se aktivně zapojí mohou získat motivační benefity koše na bioodpad, kompostovatelné sáčky na snažší třídění, případně slevu z poplatků.

9 3. Vybudování obecní kompostárny v Drahanovicích Pro obec velikosti Drahanovic by se vyplatilo vybudovat vlastní sběrný dvůr a obecní kompostárnu. Vybudování malé kompostárny (s kapacitou do 150 tun ročně a přijímající pouze odpad ze zeleně vzniklý na území obce) je poměrně nenáročné stačí pouze zpevněná oplocená plocha, technika na překopávání kompostu a dodržování provozního řádu a podmínek daných legislativou. Podrobnější informace k obecní (komunitní) kompostárně jsou uvedeny v samostatném projektovém námětu. Třídění odpadu V obci je zavedený pytlový svoz plastů a nápojových kartonů(svoz 1x měsíčně). Papír je svážen několikrát do roka. Na sklo jsou v obci rozmístěné kontejnery. Rozšíření počtu tříděných surovin Textil Použitelný oděv a boty lze sbírat stále nebo nárazově do kontejneru Diakonie Broumov oděvy jsou používány při humanitárních krizích nebo vydávány potřebným. Z toho důvodu lze sbírat jen použitelné oděvy. Kontakt: keraghelova@diakoniebroumov.org ; Použitelný i nepoužitelný textil pak lze dávat do kontejnerů firmy Revenge, která jej třídí, s použitelným dále obchoduje (secondhandy), hadry se používají např. v autodílnách a zbytek se spaluje nebo skládkuje. Kontakty: Revenge, a. s., Dřevařská 1418, Boskovice; Aleš Peka, tel.: , alespeka@revenge.as Hliník Oddělený sběr hliníku zatím není v obci zaveden. Silnostěnný hliník (hrnce, tyčky, profily, nádobí, dráty) běžně vykupují sběrny druhotných surovin, problém je však s tenkostěnným hliníkem (víčka od jogurtů, omnia víčka, alobal, plechovky od nápojů), kterého v domácnostech vzniká poměrně dost. Většina sběren tento odpad nevybírá ani nevykupuje, je však možné si domluvit výkup většího množství tenkostěnného hliníku přímo u zpracovatele firmy Eko Metalrecycling Rýmařov ( Zajišťují svoz ze škol a dalších míst, kde se hliník sesbírá ve větším množství. Objednávka odvozu a dotazy: Ing. Darina Bodláková; mob.: ; darina.bodlakova@erben-ekometal.cz Z vytříděného hliníku vyrábí ingoty do pecí, které se používají při redukci železa. Nejde tedy o materiálovou recyklaci, ale lepší technologie u nás zatím není dostupná. Sběr hliníku lze realizovat ve škole, na obecním úřadě nebo sběrném dvoře. Podmínkou je čistota materiálu (nesmí se do něj dostat jiné kovy), papírové přelepky apod. nevadí, protože při zpracování shoří. Obaly by měly být bez zbytků jídla, jinak hrozí při skladování zápach a napadení hmyzem.

10 Přepálený jedlý olej V každé domácnosti čas od času vznikne odpad v podobě přepáleného tuku či oleje. Ten pak často skončí ve výlevce, kde může způsobit ucpání kanalizačního potrubí (vytváří nánosy, na které se lepí další nečistoty). Olej lze přitom po jednoduchém vyčištění používat jako náhradní palivo nebo mazivo. Sběrem se zabývá řada firem; ty, které mají působnost i v Olomouckém kraji uvádíme v přehledu níže. Většina firem nabízí přistavení barelu, do kterého se olej vylévá a po naplnění se objedná odvoz a přistavení prázdného barelu. Barel lze umístit v prostorách školy nebo obecního úřadu, případně sběrného dvora tak, aby byl co nejvíce dostupný. Do sběru oleje by se měly zapojit také pohostinství, školní jídelny a další zařízení, ve kterých vzniká větší množství oleje. Některé z firem nabízí za odevzdaný olej odměny buď finanční nebo věcné (např. pro školy). SK-OIL Olomouc Cholina 27 Tel: mylek@likvidace-oleju.cz Viking group s.r.o. Vondroušova Praha 6 Tel: Mob.: info@vikinggroup.cz EKO - PF s.r.o., České Budějovice pobočka Brno: brno@ekopf.cz Mobil.: Svatopetrská BRNO Brno Tel: Daruel, s.r.o. Za Zvoničkou Dobšice Tel: info@daruel.cz MVDr. Ivan HORA NAPRO Soškova 660 Post. BOX Nové Město na Moravě Tel.: horaoil@horaoil.cz Působí na Moravě, sváží olej i ze sběrných dvorů v Olomouci Nabízí online objednávky odvozu a věrnostní program pro zákazníky Nabízí speciální popelnice na odevzdávání olejů přímo v obci

11 Vybudování sběrného dvora Sběrný dvůr umožní odkládání přebytečného odpadu, který se nevejde do pytlů nebo jej občané nechtějí skladovat doma do svozu odpadů. Také usnadní třídění dalších druhů odpadu, které byly zmíněny výše (olej, hliník, textil, nebezpečný odpad). Pro obce se sběrným dvorem nabízejí kolektivní systémy zaměřené na zpětný odběr elektrozařízení poměrně rozsáhlý servis poskytují sběrné nádoby, propagační materiály, odvoz, vedení evidence a obvykle také platby za odevzdaný odpad. Výhodu může být i krátkodobá možnost skladovat uřčité množství tříděného odpadu a s tím, že si obec může svážet tříděné suroviny sama, pokud to bude pro ni ekonomicky výhodnější než u současné firmy. Projektový námět na vybudování sběrného dvora je přílohou této koncepce. Motivace občanů Jako nejsilnější motivace pro občany působí možnost uspořit peníze; zejména to je aktuální při současném všeobecném zdražování. Motivaci je potřeba zaměřit na snížení celkového množství odpadu, který končí v popelnicích. Toho lze nejúčinněji dosáhnout zpoplatněním jednotlivých svozů popelnic se směsným odpadem, kdy svoz pytlů s vytříděným odpadem probíhá stále stejně a bez zvláštního zpoplatnění. Občané si tak mohou nechat svézt popelnici jen tak často, jak skutečně potřebují ty domácnosti, které důsledně třídí a do popelnic nevyhazují bioodpad, jsou tak zvýhodněny, protože jim stačí svoz méně často. To znamená také přínos pro obec platí za svoz menšího množství odpadů. Předstupňem toho systému může být úleva na poplatcích pro dobré třídiče s tím, že se zavede evidence a bodové ohodnocení pytlů. Při platbě na následující rok bude občanům s nejvíce pytli snížena platba za odpad. Toto může být první krok jak občany ekonomicky zapojit do odpadového hospodářství. Zavedení nového systému pak bude jednodušší, přesto však vyžaduje provedení několika kroků: 1. Nastavení nového poplatkového systému. Aby nedošlo k výpadku příjmů v platbách za odpad, je vhodné nastavit nový poplatek ve dvou složkách pevné a pohyblivé. Pevná část bude vybírána ode všech občanů plošně a pohyblivá se bude skládat ze zakoupených odvozů popelnic jednotlivými domácnostmi. 2. Nastavení způsobu plateb za jednotlivé svozy. Zde je možností několik a záleží také na dohodě se svozovou firmou, který způsob jim vyhovuje. Jde o to, jak označit popelnice, jejichž svoz byl zaplacen a mají být vyprázdněny. Způsobů může být několik např. si občané zakoupí známku v ceně svozu, kterou umístí na popelnici. Pracovníci svozové firmy ji pak buď sundají nebo znehodnotí, aby nebylo možné ji používat opakovaně bez zaplacení poplatku. Pokud bude odebrané známky firma odevzdávat obci, lze podle toho určit počet svezených popelnic a tedy i celkovou platbu za svoz. Známky je potřeba označit např. číslem popisným, aby nemohlo dojít k jejich zcizení a zneužití. Místo známek lze využívat také samolepky s čárovými kódy, což ovšem vyžaduje vybavení čtečkou. Známky nebo čárové kódy budou prodávány na OÚ a jejich prodej evidován podle domácností. Zkušenosti například z Hustopečí nad Bečvou ukazují, tímto způsobem lze efektivně snížit množství produkovaného směsného odpadu. 3. Změna smlouvy se svozovou firmou. Aby se nový způsob plateb a snížení množství odpadu v popelnicích promítlo do snížení nákladů obce, je nutné podle toho upravit smlouvu se svozovou firmou. Obvykle je platba paušální, bez ohledu na množství odpadu nyní je potřeba skutečné množství odpadu zohlednit. Platba svozové firmě může mít stejně jako platba od občanů dvě složky stálou (poplatek za svoz, čas, pohonné hmoty) a pohyblivou podle počtu svezených popelnic nebo skutečné hmotnosti svezeného odpadu. Pokud bude firma obci vracet známky z popelnic, může se platba odvíjet právě od tohoto počtu.

12 4. Informování občanů. S novými platbami je potřeba podrobně a srozumitelně seznámit všechny občany a zejména nastínit možnost poměrně výrazné úspory za odpad, pokud v popelnicích nebude končit dále vytříditelný odpad. 5. Vyhodnocení systému. Minimálně jednou ročně při stanovování nových poplatků je potřeba zhodnotit systém po stránce efektivity i finančních nákladů. Poplatky musí být vždy nastaveny tak, aby se obec nedostávala v odpadovém hospodářství do červených čísel. Stejně tak je vhodné provést meziroční i dlouhodobější srovnání množství produkovaných odpadů. Informování občanů Pro lepší přijetí změn v systému občany navrhujeme využívat následující komunikační cesty: Pravidelnou rubriku v místním zpravodaji (vyhodnocení produkce, tématické články "cesty odpadu" co se děje s různými vytříděnými složkami, informování o nových opatřeních apod.) Přehledné a úplné informace v samostatné sekci webových stránek obce srovnání a vyhodnocení, termíny svozů apod. Odkazy a tematické články z odborných portálů (např Pravidelně provádět dotazníkové průzkumy spokojenosti občanů, dotazovat se na názory ohledně chystaných kroků apod. Je možné také vydávat "odpadový kalendář" jednoduchý list, kde budou v přehledné tabulce uvedeny termíny svozu pytlů a popelnic, s návodem na správné třídění a tipy na prevenci vzniku odpadů (kompostování, látkové pleny atd.). Lze jej distribuovat do každé domácnosti. Velmi se také osvědčilo uspořádání veřejných akcí spojených s osvětou např. při otevření sběrného dvora či kompostárny. Jde o to, aby téma zůstalo živé a v povědomí obyvatel.

13 Vydalo Hnutí DUHA Olomouc Mgr. Renata Placková Říjen 2012 A: Dolní náměstí 38, Olomouc T: F: E: Vypracování Analýzy systému nakládání s odpady v obci Drahanovice podpořil v rámci projektu Realizace progresivních odpadových koncepcí v pilotních obcích Státní fond životního prostředí ČR.

Analýza systému nakládání s odpady v obci Olšany u Prostějova

Analýza systému nakládání s odpady v obci Olšany u Prostějova Analýza systému nakládání s odpady v obci Olšany u Prostějova Cíle analýzy: zhodnotit současný stav nakládání s odpady vytipovat klíčové oblasti a slabá místa rámcově navrhnout opatření na zlepšení stavu

Více

Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova

Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova Výsledky rozboru složení komunálních odpadů v Olšanech u Prostějova V pondělí 11.6. 2012 byl proveden rozbor složení směsných komunálních odpadů (zbytkový odpad po třídění) v obci Olšany (Olomoucký kraj).

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Mořice

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Mořice Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Mořice Úvod V průběhu května a června 2012 bylo v obci Mořice provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech a na místních

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Ústín V průběhu listopadu 2011 bylo v obci Ústín provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech tazatel a tazatelka zjišťovali

Více

DOTAZNÍK ZA ROK 2016

DOTAZNÍK ZA ROK 2016 Strana 1 z 5 1a) IDENTIFIKAČNÍ A KONTAKTNÍ ÚDAJE IČ obce ev. č. v systému EKO-KOM typ obce název obce okres WWW STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCE REKREAČNÍ OBJEKTY jméno příjmení titul číslo datové schránky ová adresa

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci. Olšany u Prostějova

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci. Olšany u Prostějova Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Olšany u Prostějova V průběhu září 2012 bylo v obci Olšany provedeno anonymní dotazníkové šetření v domácnostech. V náhodně vybraných domácnostech tazatelka zjišťoval

Více

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický

Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity. Tomáš Aulický Evidenční systém v odpadovém hospodářství a jeho benefity Tomáš Aulický CO JE NAŠE MYŠLENKA? ČEMU CHCEME ZAMEZIT? KROK ZA KROKEM I. STUDIE A ANALÝZA ODPADŮ II. BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY RODINNÉ DOMY

Více

Projektový námět Vyhodnocení pytlového sběru v Mořicích a motivační systém pro občany

Projektový námět Vyhodnocení pytlového sběru v Mořicích a motivační systém pro občany Projektový námět Vyhodnocení pytlového sběru v Mořicích a motivační systém pro občany Úvod V Obci Mořice (502 obyvatel) byl v roce 2011 na návrh Hnutí DUHA zaveden pytlový svoz odpadů, který doplňuje kontejnery

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

V R A N O V I C E. Předmět a působnost vyhlášky. b) Účastníky systému jsou fyzické osoby pobývající na území obce.

V R A N O V I C E. Předmět a působnost vyhlášky. b) Účastníky systému jsou fyzické osoby pobývající na území obce. O B E C V R A N O V I C E Obecně závazná vyhláška č. 1/2014 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním

Více

Jak to dělají jinde: Příklady úspěšných způsobů nakládání s bioodpadem

Jak to dělají jinde: Příklady úspěšných způsobů nakládání s bioodpadem Jak to dělají jinde: Příklady úspěšných způsobů nakládání s bioodpadem V závěru roku 2011 jsme pro město Šternberk připravovali návrh řešení nakládání s bioodpady. Proto jsme se obrátili na obce z celé

Více

PROFIL DLOUHODOBÉ KOMUNIKACE S OBČANY VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková. Praha

PROFIL DLOUHODOBÉ KOMUNIKACE S OBČANY VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková. Praha PROFIL DLOUHODOBÉ KOMUNIKACE S OBČANY VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM Ing. Eva Šírková Praha 25. 5. 2017 PROPAGACE SYSTÉMU TŘÍDĚNÍ ODPADŮ PRO RŮZNÉ VĚKOVÉ KATEGORIE informace v místním tisku informace na webových

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství. Města Blatná. se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, Blatná

Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství. Města Blatná. se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, Blatná Vyhodnocení plánu odpadového hospodářství Města Blatná se sídlem: tř. T. G. Masaryka 322, 388 01 Blatná za období roku 2017 květen 2018 Stránka 2 z 15 Název a adresa: Právní forma: Statutární zástupce:

Více

Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín

Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín Navštívili jsme Hustopeče nad Bečvou a Nový Jičín Recept na to, jak zatočit s odpady, dostali účastníci exkurze, kterou jsme uspořádali v polovině října. Starostové obcí a další pracovníci úřadu se na

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1. 2011 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2008 Technické služby Jeseník a.s., Otakara Březiny 168, Jeseník 79 1 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech -28 Od roku, tedy již 18 let, se provádí separování využitelných složek

Více

Výše poplatku pro rok 2015 680 Kč Skutečné náklady

Výše poplatku pro rok 2015 680 Kč Skutečné náklady Motivační platby Stanovení výše poplatku pro rok 2014 Výše poplatku pro rok 2015 680 Kč Skutečné náklady 696 Kč Plošná sleva na poplatku 16,00 Kč Ostatní 157,00 Kč Svoz a likvidace směsného komunálního

Více

Brno 13. září 2011. Ing. Martin Vaněček

Brno 13. září 2011. Ing. Martin Vaněček MINIWASTE Návrh realizace a zhodnocení inovačního strategického plánu vedoucího k minimalizaci komunálního organického odpadu v zemích EU Pilotní projekt domácího kompostování v městské části Brno-Žebětín

Více

Systém odpadového hospodářství

Systém odpadového hospodářství Systém odpadového hospodářství Obce Prackovice nad Labem a místní části Litochovice nad Labem (nastaven od 1.4.2015) Vstupní srovnávací data Data za rok 2015: 01-03/2015 starý systém 04-12/2015 nový systém

Více

Odpadové hospodářství měst a obcí dobrá praxe. Praha 12. prosince 2016 Milan Havel Arnika

Odpadové hospodářství měst a obcí dobrá praxe. Praha 12. prosince 2016 Milan Havel Arnika Odpadové hospodářství měst a obcí dobrá praxe Praha 12. prosince 2016 Milan Havel Arnika O ČEM SE BUDEME BAVIT Vybrané indikátory stavu odpadového hospodářství měst a obcí Ø celková produkce komunálních

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

Odpady naše stopy Co je to odpad?

Odpady naše stopy Co je to odpad? Odpady naše stopy Co je to odpad? Podle zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. je odpad každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne ,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne , OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA JIHOČESKÉHO KRAJE č. 7/2004 ze dne 14. 9. 2004, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Jihočeského kraje Zastupitelstvo Jihočeského kraje se usneslo dne

Více

Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice

Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice Projekt odděleného sběru biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) od občanů spádových obcí OÚ Miskovice 1. Úvod V současné době je na celém světě dlouhodobě zaznamenáván výrazný úbytek organické

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů

POH Prahy. Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů Nakládání s komunálními bioodpady z praxe Prahy POH Prahy Zajistit oddělený sběr a využití biologicky rozložitelných komunálních odpadů a) ve sběrných dvorech sbírat biologicky rozložitelné (kompostovatelné)

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Třídění komunálního odpadu

Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Třídění komunálního odpadu Město Třebíč OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 2/9 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Třebíče

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Kokory

Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Kokory Analýza a koncepce nakládání s odpady v obci Kokory Účel koncepce nakládání s odpady: Účelem koncepce odpadového hospodářství obce Kokory je v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje, s cíli Plánu

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem (úplné znění po novelách 3/2014 a 1/2015)

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem (úplné znění po novelách 3/2014 a 1/2015) Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem (úplné znění po novelách 3/2014 a 1/2015) Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1.

Více

Program zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015

Program zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015 Program zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015 Článek 1 Cílem Programu zodpovědného nakládání s odpady na rok 2015 (dále jen Program ) je a) umožnit občanům v jednotlivých domácnostech ovlivnit výši

Více

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech.

30 % domácností. 9 z 10 obyvatel. České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 9 z 10 obyvatel České republiky uvádí, že se snaží omezovat množství odpadu ve svých domácnostech. 30 % domácností v České republice považuje objem odpadu, který produkují, za příliš velký. 59 Jak se vyvíjelo

Více

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT!

Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Jak s odpady nakládat? TŘÍDIT! Odpady provázejí lidstvo od pradávna. Jsou produktem v podstatě veškeré lidské činnosti. Vznikají při průmyslové činnosti, stavební činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném

Více

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00

Produkce. [t/rok] O 29,3000 0,00 N 2,0600 2,5400 123,30 0,00 Tabulka č.4.1.1. - Celková produkce odpadů města Šumperka v období 2-24 Druh zdroj dat: evidence odpadů obce Název druhu Kategorie Produkce Změna produkce * odhad pro 2851 obyvatel Měrná produkce v roce

Více

OBEC TUCHLOVICE. Čl.1 Úvodní ustanovení

OBEC TUCHLOVICE. Čl.1 Úvodní ustanovení OBEC TUCHLOVICE Obecně závazná vyhláška Obce Tuchlovice č. 01/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Hospodaření s odpady v obci Velké Březno za rok 2015 Děčínská 211, 403 23 Velké Březno IČO: 002 67 139 E-mail: obec@velke-brezno.cz DIČ: CZ00267139 Stránky

Více

Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta. Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008

Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta. Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008 SYSTÉMY SBĚRU A SVOZU BIOLOGICKÉHO ODPADU V ČR Ing.Vlastimil ALTMANN, Ph.D. ČZU Praha, Technická fakulta Žďár nad Sázavou 27.-28.2.2008 BRO x BRKO Je potřeba rozlišit celkovou produkci BRO a produkci BRO

Více

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011

Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011 Vyhodnocení nakládání se separovaným odpadem v Jeseníku v letech 1991-2011 Dvacátý první rok systému třídění odpadů od občanů města Jeseníku! Zavedený systém nakládání s tříděnými odpady, společný pro

Více

SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM

SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM Ing. Eva Šírková Zlín 19. 9. 2017 Systém třídění odpadu byl zaváděn od roku

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2019

Obecně závazná vyhláška č. 1/2019 Obec Babice Obecně závazná vyhláška č. 1/2019 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Babice

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 01/2010 O SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍHO ODPADU VČETNĚ SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA

Více

PRAVIDLA. Programu zodpovědného nakládání s odpady ( PZNsO ) v obci Náklo č. 1/2017

PRAVIDLA. Programu zodpovědného nakládání s odpady ( PZNsO ) v obci Náklo č. 1/2017 PRAVIDLA k Programu zodpovědného nakládání s odpady ( PZNsO ) v obci Náklo č. 1/2017 Pravidla schválena: Radou obce Náklo Schválena dne: 30. 1. 2017 Rada obce Náklo schválila dne 30. ledna 2017 usnesením

Více

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o systému komunitního kompostování Zastupitelstvo města Hradec Králové se na svém zasedání

Více

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Význam a přínosy odděleného soustřeďování BRKO v obci. Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP Ing. Veronika Jarolímová Ř ČIŽP OOH jarolimova_veronika@cizp.cz Oddělené soustřeďování odpadů v obcích Provozní praxe z pohledu ČIŽP

Více

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU. na období

PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU. na období PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU na období 2017 2020 1) Úvod Česká republika vstupem do Evropské unie přijala normy EU týkající se životního prostředí a zároveň odpadového hospodářství.

Více

Obec KLOBUKY, okres Kladno

Obec KLOBUKY, okres Kladno OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2018, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Klobuky Zastupitelstvo

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2012

Obecně závazná vyhláška č. 2/2012 Obecně závazná vyhláška č. 2/2012 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem Obec Nedakonice S účinností od:

Více

22. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA,

22. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA, 22. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 5/2007 Sb. hl. m. Prahy, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Konference Analytika odpadů II 27. listopadu 2012 Žďár nad Sázavou VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Andrea Jonášová Odbor odpadů Věcný záměr zákona o odpadech hlavní změny oproti současnému stavu

Více

SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková

SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM. Ing. Eva Šírková SYSTÉM PREVENCE VZNIKU A SBĚRU KOMUNÁLNÍHO ODPADU VE DVOŘE KRÁLOVÉ NAD LABEM Ing. Eva Šírková Praha 31. 5. 2018 SYSTÉM SBĚRU VYUŽITELNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU Systém třídění odpadu byl zaváděn od

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

Obec Tuchlovice U Staré školy Tuchlovice

Obec Tuchlovice U Staré školy Tuchlovice OBEC TUCHLOVICE Obecně závazná vyhláška Obce Tuchlovice č. 01/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015

Komunitní kompostárna. Náměšť n.o. 28.5.2015 Komunitní kompostárna Náměšť n.o. 28.5.2015 Biologicky rozložitelný odpad Bioodpad je odpad podléhající aerobnímu či anaerobnímu rozkladu, jejich seznam je přílohou Vyhláška 341/2008 Sb. V rámci obce kat.č.

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV

STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV STATUTÁRNÍ MĚSTO HAVÍŘOV Obecně závazná vyhláška č. 2/2014, o stanovení systému nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo města Havířova se na svém zasedání dne 22.9.2014 usnesením č. 1283/27ZM/2014

Více

OBEC ZDĚTÍN Zastupitelstvo obce Zdětín Obecně závazná vyhláška. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Třídění komunálního odpadu

OBEC ZDĚTÍN Zastupitelstvo obce Zdětín Obecně závazná vyhláška. Čl. 1 Úvodní ustanovení. Čl. 2 Třídění komunálního odpadu OBEC ZDĚTÍN Zastupitelstvo obce Zdětín Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 O STANOVENÍ SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ A NAKLÁDÁNÍ SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE ÚZEMÍ OBCE NEVŘEŇ

Více

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst

LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst LETNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravská Třebová, 7. června 2017 www.zdravamesta.cz/ls2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Hledají hodnotu v odpadu Šetří lidem peníze

Více

Plán odpadového hospodářství obce

Plán odpadového hospodářství obce Plán odpadového hospodářství obce Zpracoval(a): Zpracoval: Ing. Jana Helllemannová Datum: 3. 5. 2016 Základní informace Produkce nad 10 t nebezpečných odpadů Produkce nad 1000 t odpadu kategorie ostatní

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vedrovice č. 2/2015,

Obecně závazná vyhláška obce Vedrovice č. 2/2015, Obecně závazná vyhláška obce Vedrovice č. 2/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce

Více

Případová studie města Olomouce

Případová studie města Olomouce Případová studie města Olomouce Tato případová studie je součástí projektu Plánování odpadového hospodářství na municipální úrovni (TD020304) a byla vytvořena s finanční podporou TA ČR. Řešitelská organizace:

Více

Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi

Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi Jak chytře snižovat množství směsného komunálního odpadu v praxi Proč? Fyzická analýza potenciálu SKO Vývoj skládkování a poplatku za uložení na skládku -zdroj MŽP, únor 2019 Poplatkové období v roce Dílčí

Více

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Konference Odpady 2011 Plzeň, 15. 11. 2011 Pohled měst a obcí na udržitelné odpadové hospodářství:

Více

Obec Kelníky Zastupitelstvo obce Kelníky. Obecně závazná vyhláška Obce Kelníky č. 1/2016,

Obec Kelníky Zastupitelstvo obce Kelníky. Obecně závazná vyhláška Obce Kelníky č. 1/2016, Obec Kelníky Zastupitelstvo obce Kelníky Obecně závazná vyhláška Obce Kelníky č. 1/2016, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

Návrh realizace odvozného systému tříděného odpadu pro obec Němčice nad Hanou

Návrh realizace odvozného systému tříděného odpadu pro obec Němčice nad Hanou Návrh realizace odvozného systému tříděného odpadu pro obec Němčice nad Hanou Název projektu: Odvozný systém (tzv. pytlový sběr) tříděného odpadu. Cíl projektu: Zvýšit míru materiálového využití komunálních

Více

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí

Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Problematika nakládání s bioodpady z pohledu měst a obcí Mgr. Pavel Drahovzal předseda Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky Ing. Bc. Barbora Fűrstová Oddělení legislativně-právní

Více

Obecně závazná vyhláška. města Staré Město. č. 1/2008. o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání

Obecně závazná vyhláška. města Staré Město. č. 1/2008. o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání Obecně závazná vyhláška města Staré Město č. 1/2008 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města

Více

OBEC MIROŠOVICE. Obecně závazná vyhláška obce Mirošovice č. 1/2016

OBEC MIROŠOVICE. Obecně závazná vyhláška obce Mirošovice č. 1/2016 OBEC MIROŠOVICE Obecně závazná vyhláška obce Mirošovice č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010,

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010, Obecně závazná vyhláška č. 3/2010, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na správním území města Český Brod a systém

Více

Cíle a opatření koncepce nakládání s odpady obce Mořice

Cíle a opatření koncepce nakládání s odpady obce Mořice Cíle a opatření koncepce nakládání s odpady obce Mořice Připravil: 10/2009 Hnutí DUHA Bratislavská 31 602 00 Brno www.hnutiduha.cz Obsah: Cíl 1. Prevence vzniku odpadů a opakované použití:...3 1.1. Provoz

Více

Článek 1 Předmět a působnost vyhlášky. Článek 2 Základní pojmy

Článek 1 Předmět a působnost vyhlášky. Článek 2 Základní pojmy Obecně závazná vyhláška obce Terezín č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním a kovovým

Více

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Hospodaření s odpady v obci Velké Březno za rok 217 Děčínská 211, 43 23 Velké Březno IČO: 2 67 139 E-mail: obec@velke-brezno.cz DIČ: CZ267139 Stránky obce:

Více

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s.

Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci. Petr Balner EKO-KOM,a.s. Význam principu znečišťovatel platí ve vztahu k materiálové recyklaci Petr Balner EKO-KOM,a.s. Závazky ČR vůči EU Hlavní cíle plynoucí ze směrnic: Rámcová směrnice o odpadech (50 % využití některých odpadů

Více

SSOS_ZE_3.07 Komunální odpady

SSOS_ZE_3.07 Komunální odpady Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.07

Více

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz

www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.jaktridit.cz Pro více informací www.ekokom.cz www.tonda-obal.cz Pro děti... www.tonda-obal.cz Děti se mohou na Tondu obracet také se svými dotazy (e-mail: tonda@ekokom.cz). Pojízdná výstava o zpracování

Více

M Ě S T O P R O S E Č

M Ě S T O P R O S E Č M Ě S T O P R O S E Č Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Proseč

Více

Město Morkovice-Slížany Náměstí 29, Morkovice

Město Morkovice-Slížany Náměstí 29, Morkovice Město Morkovice-Slížany Náměstí 29, 768 33 Morkovice Obecně závazná vyhláška č. 1/2017, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM MĚSTO OTROKOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM Zastupitelstvo města Otrokovice rozhodlo dne 16. dubna 2015 usnesením č. ZMO/45/04/15

Více

Porovnání odpadového hospodářství. měst Benátky nad Jizerou. a Lysá nad Labem

Porovnání odpadového hospodářství. měst Benátky nad Jizerou. a Lysá nad Labem Porovnání odpadového hospodářství měst Benátky nad Jizerou a Lysá nad Labem Zpracovatel: Arnika program Toxické látky a odpady Dělnická 13, 170 00, Praha 7 Zpracovali: RNDr. Jindřich Petrlík, tel.: 774

Více

Město Zliv. Čl. 1 Předmět úpravy

Město Zliv. Čl. 1 Předmět úpravy Město Zliv Obecně závazná vyhláška č. 1/2018 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území města Zliv

Více

OBEC DĚTMAROVICE Zastupitelstvo obce Dětmarovice Obecně závazná vyhláška obce Dětmarovice č. 1/2015,

OBEC DĚTMAROVICE Zastupitelstvo obce Dětmarovice Obecně závazná vyhláška obce Dětmarovice č. 1/2015, OBEC DĚTMAROVICE Zastupitelstvo obce Dětmarovice Obecně závazná vyhláška obce Dětmarovice č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

OBEC CHOTUSICE, Chotusice 61 285 76 CHOTUSICE

OBEC CHOTUSICE, Chotusice 61 285 76 CHOTUSICE OBEC CHOTUSICE, Chotusice 61 285 76 CHOTUSICE IČO 00 23 61 28, DIČ CZ 00 23 61 28 tel.: 327 399 223, 739 435 041, www.chotusice.cz, e-mail:urad@chotusice.cz ID: smmaqfz Obecně závazná vyhláška Obce Chotusice

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 20. června 2013 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

Čl. 1 Úvodní ustanovení

Čl. 1 Úvodní ustanovení OBEC HORKA NAD MORAVOU Zastupitelstvo obce Horka nad Moravou Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE PIČÍN č. 2/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Pičín

Více

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY VELKÁ NOVELA ZÁKONA O ODPADECH RNDr. Martin Bursík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY Hlavní cíle velké novely 1. Usnadnit občanům třídění odpadů 2. Ekonomicky zvýhodnit recyklaci před spalováním

Více

OBEC BŘEZOLUPY Zastupitelstvo obce Březolupy

OBEC BŘEZOLUPY Zastupitelstvo obce Březolupy OBEC BŘEZOLUPY Zastupitelstvo obce Březolupy Obecně závazná vyhláška obce Březolupy č. 1/2017, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a

Více

OBEC Citice Obecně závazná vyhláška Obce Citice č. 1/2015

OBEC Citice Obecně závazná vyhláška Obce Citice č. 1/2015 OBEC Citice Obecně závazná vyhláška Obce Citice č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území

Více

OBEC NIVNICE. Zastupitelstvo obce Nivnice

OBEC NIVNICE. Zastupitelstvo obce Nivnice OBEC NIVNICE Zastupitelstvo obce Nivnice Obecně závazná vyhláška Obce Nivnice č. 1/2017 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání

Více

Obec Komňa Zastupitelstvo obce Komňa. Obecně závazná vyhláška Obce Komňa č. 1/2016,

Obec Komňa Zastupitelstvo obce Komňa. Obecně závazná vyhláška Obce Komňa č. 1/2016, Obec Komňa Zastupitelstvo obce Komňa Obecně závazná vyhláška Obce Komňa č. 1/2016, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, o nakládání s komunálním odpadem na území města Přerova Zastupitelstvo města Přerova se na svém zasedání dne 7. září 2015 usneslo vydat na základě

Více

Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně

Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně platných starých POH obcí Plánování odpadového hospodářství

Více

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 Zadávací dokumentace veřejné zakázky Nakládání s komunálním odpadem v Jindřichově Hradci v letech 2016 2020 Město Jindřichův Hradec Klášterská 135/II, 377 22 Jindřichův Hradec SPECIFIKACE

Více

OBEC HABARTICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2013,

OBEC HABARTICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, OBEC HABARTICE Obecně závazná vyhláška č. 1/2013, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce

Více

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí

Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Obecní úřad Velké Březno Úsek životního prostředí Hospodaření s odpady v obci Velké Březno za rok 218 Děčínská 211, 43 23 Velké Březno IČO: 2 67 139 E-mail: obec@velke-brezno.cz DIČ: CZ267139 Stránky obce:

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 Obec OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA Č. 2 / 2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na území obce Zastupitelstvo

Více

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb

Odpadové hospodářství. Milan Havel Arnika Prosinec města Cheb Odpadové hospodářství Milan Havel Arnika Prosinec 2014 města Cheb STAV ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ produkce komunálních odpadů v roce 2013, vývoj tříděného sběru v posledních 10 letech náklady města na odpadové

Více