Pozvánka na konferenci. Rozvoj školy a supervize

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pozvánka na konferenci. Rozvoj školy a supervize"

Transkript

1 Potřeby učitelů a žáků a inkluze je projekt realizovaný o.s. LUMEN VITALE Centrum vzdělávání, IČ: Šaldova 34, Praha 8 Karlín. CZ.1.07/1.2.00/ Partnery projektu jsou: ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant, ZŠ a MŠ Jílové u Prahy, ZŠ a MŠ Kamenický Šenov, ZŠ Odolena Voda, ZŠ Vrané nad Vltavou Pozvánka na konferenci Rozvoj školy a supervize Dne 31.května 2012 v Kamenickém Šenově v rámci projektu Potřeby učitelů a žáků a inkluze Účast na konferenci je zdarma. Příspěvky zkušených i začínajících supervizorů, zkušenosti ředitelů škol a učitelů se supervizí, reflexe a drobné kazuistiky, příspěvky dalších odborníků. Pod záštitou starosty města pana Bc. Františka Kučery. K účasti se přihlašujte do 10.5., účastníci obdrží CD s příspěvky. Přednost mají účastníci z cílové skupiny projektu, kterou jsou pedagogičtí pracovníci Středočeského a Libereckého kraje. Formulář přihlášky v samostatné příloze.

2 Přispějí do Sborníku (kromě uvedených v programu): Milan Černý, Pavla Doležalová, Anna Hogenová, Zdeněk Martínek, Ivana Slavíková Program: Prezence Zahájení a Úvodní slovo Bc. Františka Kučery, starosty Kamenického Šenova PhDr. Olga Havránková Vliv supervize na osobní rozvoj pracovníka Mgr. Věra Dunajčíková Supervize aneb není něco jinak? Mgr. Jitka Dupalová Význam interního supervizora na škole Hana Svobodová Závěry z hodnotících dotazníků ZŠ Kamenický Šenov o supervizi včetně sebereflexe ředitelky Mgr. Eva Srbová Bojíte se supervize? Mgr. Michal Vybíral Zpráva o vývoji supervizí v jedné velké ZŠ aneb o cestě z undergroundu k systémové spolupráci kávová přestávka Mgr. Dana Šedivá Supervize jako podpůrný prostředek při zavádění systémových změn z oblasti primární prevence rizikového chování na škole Mgr. Iva Macková Role pedagoga v multidisciplinárním týmu pomáhajících profesionálů Diskuse po dopoledním bloku oběd, prohlídka školy PaedDr. Vladimír Šik Supervize jako forma prevence syndromu vyhoření v procesu vzdělávání PhDr. Jiří Tošner Příležitosti a bariéry supervize v pomáhajících profesích PhDr. Jiří Broža Role supervidovaného v procesu supervize Bc. Martin Halama Postoj učitelů k supervizi kávová přestávka PhDr. Vlastimil Sojka Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi /supervize/ PhDr. Miloslav Čedík Supervize a školní poradenské pracoviště Mgr. Dana Šedivá Pedagogové sobě aneb skupinová supervize pro pedagogy drobné zkušenosti, výhody a úskalí Závěrečná diskuse a ukončení RNDr. Renata Fejfarová Role učitele a její limity pokud zbyde čas nebo pouze Sborník

3 PhDr. Jiří Broža, supervizor: Role supervidovaného v procesu supervize Supervize je proces, který je stejnou měrou vytvářen dvěma subjekty, kteří jednají na úrovni dospělý dospělý. Supervidovaný je odpovědný především za obsah supervize a supervizor za proces samotný. Společně vyjednávají o podobě supervizního setkání. PhDr. Miloslav Čedík, psychoterapeut, speciální pedagog SPC při ZŠ pro žáky s SPCH Zlíchov, Praha 5: Supervize a školní poradenské pracoviště Jak implementovat supervizi bezpečně a efektivně do škol. Možnosti přirozené a neinvazivní implementace supervize do škol prostřednictvím školních speciálních pedagogů či psychologů a následně dalších odborných pracovníků školního poradenského pracoviště. Paralelně s tím možnost manažerské supervize pro ředitele a jejich zástupce. V případě aktivního přijetí supervize na těchto úrovních, dále nabídka pro třídní učitele a učitele formou individuální s dalším možným přesahem do supervize týmové. Mgr. Milan Černý, ředitel speciální školy: Implementace supervize z pohledu ředitele školy Od začátku své profesionální kariéry jsem pracoval pod supervizí a postupně jsem začal vést supervize pro různé cílové skupiny. Supervizi považuji za jeden z klíčových nástrojů rozvoje pracovníků i týmu. Když jsem se před dvěma lety stal ředitelem speciální školy, rozhodl jsem se, že implementuji supervizi do procesů školy. Na začátku jsem stál před základním rozhodnutím. Jaký typ supervize zvolit? Zvolit supervizi týmovou nebo případovou. Jaká forma vedení supervize bude nejefektivnější, individuální nebo v týmu. Má být supervizor odborníkem na práci s dětmi s kombinovanými vadami nebo zkušeným supervizorem? Jak se zhodnotí vynaložené prostředky na supervizi? PhDr. Pavla Doležalová: Co by měli učitelé vědět o attachmentu Mgr. Věra Dunajčíková, ředitelka ZŠ Frýdlant, frekventantka supervizního výcviku: Supervize aneb není něco jinak? Mgr. Jitka Dupalová, ředitelka ZŠ a MŠ Jílové u Prahy, frekventantka supervizního výcviku: Význam interního supervizora na škole Dobře fungující učitel je základním kamenem dobře fungující školy. Interní supervize nabízí nejen prevenci, ale i řešení závažnějších problémů, které mohou zbytečně ukončit kariéru výborných kantorů. RNDr. Renata Fejfarová, supervizor, vedoucí projektu: Role učitele a její limity Bc. Martin Halama, supervizor: Postoj učitelů k supervizi Očekávání učitelek a učitelů od supervize do té doby většinou neznámé. Pochybnosti, překážky a smysl, který v supervizi nalezli. Jak porozumět supervizi ve školském prostředí lépe než přes definici kolegy kantora? Příspěvek vznikl na základě individuálních rozhovorů se čtyřiceti ochotnými učitelkami a učiteli škol zapojených do projektu.

4 PhDr. Olga Havránková, supervizor: Vliv supervize na osobní rozvoj pracovníka Kvalita supervizního prostoru - zaměření na téma - nazírání problematiky z různých úhlů pohledu (tvořivost, vzájemné naslouchání) - místo pro každý nápad, o všem se dá mluvit (přijetí, tolerance) - přínos zpětné vazby (sebepoznání, upřímnost a pravdivost k sobě samému) - identifikace slabých míst (bezpečí x nebezpečí) - podpora sebedůvěry a sebeúcty. Prof. PhDr. Anna Hogenová, filosof: Role učitele v dnešní době PaedDr. Zdeněk Martínek: Kdo jsou agresoři a oběti v rámci šikany Mgr. Iva Macková, sociální pracovník, supervizor: Role pedagoga v multidisciplinárním týmu pomáhajících profesionálů Od pedagogů základních či středních škol se očekává především role vzdělavatele, kterou však není možné oddělit od jeho další významné role vychovatele. Právě v roli vychovatele, a to především v případech žáků pocházejících ze selhávajícího rodinného prostředí, by neměl být pedagog osamocen, ale měl by být součástí multidisciplinárních týmů pomáhajících profesionálů. Mezioborová spolupráce pedagogů, sociálních pracovníků, lékařů, dětských psychologů či orgánů činných v trestním řízení by měla být v současné praxi péče o nezletilé děti zasažené syndromem CAN (týrané, zneužívané a zanedbávané děti) samozřejmostí. V souvislosti s připravovanou novelou zákona o sociálně-právní ochraně dětí by měl být posílen význam spolupráce pomáhajících profesionálů, kteří by měli řešit případy ohrožených dětí ve vzájemné součinnosti. Společným prostorem pro posuzování případů nezletilých by jim měly být do praxe nově zaváděné případové konference. Od případových konferencí se očekává, že pomohou komplexně a co možná nejobjektivněji řešit konkrétní situace ohrožených dětí. Předpokládá se, že konference by měl moderovat nestranný profesionál facilitátor. Zde se nabízí polemika, zda by nebylo vhodnější, aby byl nestranným profesionálem supervizor. Jednoduše shrnuto, učitelé by neměli být v práci s dětmi s problémy sami, v terénu často v dobré víře plní úkoly, které přísluší jiným institucím, a to za cenu vlastního vyčerpání. PhDr. Ivana Slavíková, psycholog: Uplatňování supervize ve školských zařízení institucionální výchovy a preventivní péče PhDr. Vlastimil Sojka, psycholog: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi /supervize/ Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi /supervize/. V letech proběhl kurz výuky supervize pro učitele dvou škol - Základní školy speciální a Základní školy praktické. Příspěvek popisuje smysl kurzu, jeho průběh a výstupy, také možnosti využití zkušeností tohoto kurzu pro další školy. Mgr. Eva Srbová, zástupkyně ředitelky ZŠ Odolena Voda: Bojíte se supervize? Hana Svobodová, ředitelka ZŠ Kamenický Šenov: Závěry z hodnotících dotazníků ZŠ Kamenický Šenov o supervizi včetně sebereflexe ředitelky Příspěvek je zamyšlením autorky nad významem a možnostmi supervize v rozvoji šenovské školy s přihlédnutím k závěrům z hodnotících učitelských dotazníků a její osobní zkušenosti.

5 Mgr. Dana Šedivá, P-centrum Centra protidrogové prevence terapie, o.p.s. Plzeň: Supervize jako podpůrný prostředek při zavádění systémových změn z oblasti primární prevence rizikového chování na škole Příspěvek seznamuje se zkušenostmi P-centra CPPT, o.p.s. v Plzni, které využilo supervize jako podpůrného nástroje pro implementaci dokumentů MŠMT a praktických doporučení pro primární prevenci na školách v rámci evropského projektu KOTVA (další vzdělávání pedagogů v primární prevenci). Pedagogové sobě aneb skupinová supervize pro pedagogy drobné zkušenosti, výhody a úskalí V příspěvku budou prezentovány zkušenosti ročního fungování supervizní skupiny pro pedagogy realizované v rámci evropského projektu. Zajištění komplexních služeb střediska primární prevence, P-centrem, CPPT, o.p.s. v Plzni. V příspěvku budou sděleny pohledy supervizorky i supervidovaných na skupinovou supervizi pedagogů z různých typů škol, pedagogů různých škol a pozic. PaedDr. Vladimír Šik, Asociace supervizorů pomáhajících profesí Supervize jako forma prevence syndromu vyhoření v procesu vzdělávání Příspěvek pojednává o významu supervize v procesu prevence syndromu vyhoření u profesionálů v oblasti vzdělávání. V úvodní části se zabývá vymezením syndromu vyhoření, jeho příčinami, fázemi, a důsledky na proces vzdělávání, v rovině určitého teoretického konstruktu. V další části diskutuje a reflektuje možnosti využití supervize v rámci prevence a zvládání tohoto jevu. V aplikační části příspěvku autor nabízí praktický kazuistický pohled na využití supervize v praxi školy. PhDr. Jiří Tošner, HESTIA, o.s., Praha Příležitosti a bariéry supervize v pomáhajících profesích Příspěvek prezentuje zkušenosti se zaváděním supervize v oblasti sociálních služeb, zejména nejčastější překážky při zavádění supervize a možnosti jejich překonání. Jedná se zejména obavy z narušení vlastního soukromí, o nedůvěru ke členům supervizního týmu, obavu z prosakování citlivých informací ze supervize směrem k zaměstnavateli, obavy ze supervizora jako z nové neznámé role, která je chápana převážně jako kritická a kontrolní a obavy z neprofesionality supervizora a nezvládnutí jeho role v průběhu supervize, kdy může způsobit více škody než užitku. Mgr. Michal Vybíral, psychoterapeut, konzultant a lektor Zpráva o vývoji supervizí v jedné velké ZŠ aneb o cestě z undergroundu k systémové spolupráci.

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství

Případová konference jako pracovní nástroj ve školství Případová konference jako pracovní nástroj ve školství Případová konference Pracovní setkání odborníků nad jasně vymezeným tématem, s jasně danými cíli a kompetencemi. Výsledkem případové konference je

Více

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Ph.D. Mgr. Pavel Dosoudil

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Ph.D. Mgr. Pavel Dosoudil XI. ročník konference PPRCH (Ne)bezpečná škola! A pro koho? 18. 19.11.2014 Bezpečná supervize Lucie Myšková, Ph.D. Mgr. Pavel Dosoudil Supervize ve školství Statistiky nekompletní Odlišnosti mezi školou

Více

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Pavel Dosoudil

Bezpečná supervize Lucie Myšková, Pavel Dosoudil Bezpečná supervize Lucie Myšková, Pavel Dosoudil Supervize ve školství Statistiky nekompletní Odlišnosti mezi školou a školským zařízením pro výkon úv, ov Celkové informace pouze v oblasti institucionální

Více

Supervize ve výchovných. domovech

Supervize ve výchovných. domovech Supervize ve výchovných zařízen zeních a dětských d domovech XI. ročník k konference PPRCH (Ne)bezpečná škola! A pro koho? 18. 19.11.2014 Příklad dobré praxe a inspirace pro další oblasti školství PhDr.

Více

Cesta supervize do škol a školských zařízení

Cesta supervize do škol a školských zařízení XI. ročník konference PPRCH (Ne)bezpečná škola! A pro koho? 18. 19.11.2014 Cesta supervize do škol a školských zařízení PhDr. Sylva Hönigová www.psycholog-pisek.cz Cílem příspěvku představení supervizních

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

2. odborná konference projektu moderní učitel

2. odborná konference projektu moderní učitel 2. odborná konference projektu moderní učitel Druhá konference projektu Moderní učitel se nesla pod motem Alternativní vzdělávací koncepce jako možnost zkvalitnění školního vzdělávání. Konference hledala

Více

Supervize jako podpůrný prostředek při zavádění systémových změn zoblasti PP rizikového chování na škole

Supervize jako podpůrný prostředek při zavádění systémových změn zoblasti PP rizikového chování na škole Supervize jako podpůrný prostředek při zavádění systémových změn zoblasti PP rizikového chování na škole Mgr. Markéta Polanecká, Mgr. Dana Šedivá za laskavého přispění a souhlasu účastníků projektu Kdo

Více

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání Pozvánka Kurz: Koučink ve výchově a vzdělávání v rámci projektu Bildungskooperationen in der Grenzregion Spolupráce v přeshraničním regionu v oblasti vzdělávání BIG číslo projektu: ATCZ5 Realizace kurzu:

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2012/2013

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2012/2013 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2012/2013 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Mgr. Jana Kadlecová Ing.

KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování. Mgr. Jana Kadlecová Ing. KOTVA - Systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v primární prevenci rizikového chování Mgr. Jana Kadlecová Ing. Michaela Šilhavá VÝCHODISKA činnost P-centra, střediska primární prevence CPPT,

Více

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností)

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností) Podpora profesního rozvoje učitelů ze strany ředitele Dobrý den, jsem studentka PedF UK obor Školský management.věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se týká šetření

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III

ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III Doba realizace: 1.9.2011 31.12.2013 Příjemce dotace: MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo operačního programu: CZ.1.07/4.1.00/33.0001

Více

Jitka Skopalová, Lucie Blaštíková, Pedagogická fakulta UP v Olomouci

Jitka Skopalová, Lucie Blaštíková, Pedagogická fakulta UP v Olomouci Jitka Skopalová, Lucie Blaštíková, Pedagogická fakulta UP v Olomouci Role pracovníků školního poradenského pracoviště při tvorbě a realizaci minimálního preventivního programu Obsah a zaměření prezentace

Více

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Informační semináře a pracovní jednání Další vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků Jednání se zástupci

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

Národní institut pro další vzdělávání

Národní institut pro další vzdělávání Národní institut pro další vzdělávání partner pedagogů v oblasti DVPP MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání Cílem je zlepšit kvalitu vzdělávání ve školách tím, že bude podpořena spolupráce zřizovatelů,

Více

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání nabízí Praktické kompetence pro začínající učitele v roce 2012 akreditováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Dalšího vzdělávání

Více

3. ČTYŘI PILÍŘE NAŠÍ ČINNOSTI: Naší činností se neustále prolínají čtyři základní hodnoty, které se snažíme důsledně uplatňovat.

3. ČTYŘI PILÍŘE NAŠÍ ČINNOSTI: Naší činností se neustále prolínají čtyři základní hodnoty, které se snažíme důsledně uplatňovat. ZPRÁVA O ČINNOSTI V ROCE 2012 O NÁS: 1. NAŠE POSLÁNÍ: Pomáháme žákům, pedagogům i širší veřejnosti s tím, jak komunikovat a spolupracovat s lidmi jako s rovnými partnery. Pomáhame školám zavádět osobnostní

Více

Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace

Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace V L A S T N Í P R O G R A M 1. Koordinace preventivních aktivit na škole seznámení ředitele školy se Školní preventivní

Více

Projekt KIPR vychází ze strategických záměrů ČR v rozvoji vzdělávání a řeší otázky související se zajištěním kvality, provázanosti, srovnatelnosti a

Projekt KIPR vychází ze strategických záměrů ČR v rozvoji vzdělávání a řeší otázky související se zajištěním kvality, provázanosti, srovnatelnosti a Projekt vychází ze strategických záměrů ČR v rozvoji vzdělávání a řeší otázky související se zajištěním kvality, provázanosti, srovnatelnosti a efektivity poradenských služeb a vytvořením podmínek pro

Více

Klíčové aktivity projektu. KA 3 Praktické kompetence pro začínající pedagogy

Klíčové aktivity projektu. KA 3 Praktické kompetence pro začínající pedagogy Klíčové aktivity projektu KA 3 Praktické kompetence pro začínající pedagogy Podrobný popis realizace klíčové aktivity Cílová skupina (začínající pedagogičtí pracovníci středních zemědělských a lesnických

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MAP ORP Žďár nad Sázavou

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MAP ORP Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ MAP ORP Žďár nad Sázavou Aktivita: Budování znalostních kapacit Verze: 1. 10. 2017 Vzdělávací akce Lektor Termín konání Matematická pregramotnost Mgr. Lenka Bínová 20. března

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ ZŠ ZBRASLAVICE PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 Zpracovala: Aneta Zdeňková OBSAH: Společné vzdělávání a supervize Užší realizační tým Zmapování situace a motivování pedagogů pro změnu

Více

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013 Výchovný ústav, SVP HELP, ZŠ a SŠ Střílky, Zámecká 107 Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013 Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292 686 01 Uherské Hradiště Zpracoval: Mgr. Karel Opravil

Více

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1 SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) PC = cílová skupina Pracovník v sociálních službách - další vzdělávání (dle 116 odst. 9 Zákona) VP = cílová skupina Vedoucí pracovníci (dle 117a

Více

Dodání služeb vzdělávacích kurzů pro zaměstnance Domova Sluníčko

Dodání služeb vzdělávacích kurzů pro zaměstnance Domova Sluníčko Příloha č.1 SPECIFIKACE A ROZSAH PŘEDMĚTU PLNĚNÍ Předmět veřejné zakázky Dodání služeb vzdělávacích kurzů pro zaměstnance Domova Sluníčko Předpokládaný začátek a konec: 1. 3. 2014 31. 5. 2015 Maximální

Více

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017

Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209. Program proti šikanování 2016/2017 Základní škola Nový Bydžov Karla IV.209 Program proti šikanování 2016/2017 Program proti šikanování Definice šikany (dle Metodického pokynu ministryně MŠMT k prevenci a řešení šikany škol a školských zařízení,)

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště Od listopadu 2011 pracoval ve škole poradenský tým ve složení výchovný poradce, metodik prevence a školní psycholog. Fungovala také velmi úzká spolupráce s učiteli, zákonnými

Více

Krizový plán školy. ZŠ Opava, Mařádkova 15 p. o.

Krizový plán školy. ZŠ Opava, Mařádkova 15 p. o. KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY 2014/2015 1 Krizový plán školy Cílem krizového plánu je eliminovat či minimalizovat škody v případě, kdy k projevům rizikového chování ve školním prostředí dojde. Je pomocným manuálem

Více

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek

Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků. Doc. PhDr. Oldřich Matoušek Poznámky k profesní dráze A vzdělávání sociálních pracovníků Doc. PhDr. Oldřich Matoušek ZAČÁTEK V dětství, mládí je člověk něčím silně ovlivněn (někdy jde i o traumatickou zkušenost), podobně jako Buddha

Více

Aktivní detekce ohrožených dětí v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám.

Aktivní detekce ohrožených dětí v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám. Projekt č. 3640069 - Aktivní detekce ohrožených dětí v prvních třídách základních škol v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám; Realizátor: Oběcně prospěšná společnost

Více

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi OBSAH Úvod 1. Bolesti a výzvy krize z různých úhlů pohledu 1.1 Filozofické základy vnímání krize 1.1.1 Fragmenty moderní filozofie 1.1.1.1 Naděje ve filozofii 1.2 Krize v psychologii 1.2.1 Zvládání obtížných

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

PROFESIONÁLNÍ PODPORA NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ VE FN BRNO. Ježová Miroslava Špačková Jana

PROFESIONÁLNÍ PODPORA NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ VE FN BRNO. Ježová Miroslava Špačková Jana PROFESIONÁLNÍ PODPORA NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH PRACOVNÍKŮ VE FN BRNO Ježová Miroslava Špačková Jana Sestra by měla zvládat každodenní problémy i náročné situace, měla by být komunikativní, ovládat sama

Více

Setkání metodiků ŠPP. PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, PhD. Mgr. Jana Mrázková

Setkání metodiků ŠPP. PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, PhD. Mgr. Jana Mrázková Setkání metodiků ŠPP Tematická metodická zpráva č. 4 školní speciální pedagogové: Řešení rizikového chování ve školním prostředí, spolupráce s dalšími subjekty PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, PhD. Mgr. Jana

Více

Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, Třebíč

Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, Třebíč Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, 674 01 Třebíč PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB pro školní rok 2016/2017 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem

Více

RAMPS VIP III Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb VIP III

RAMPS VIP III Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb VIP III RAMPS VIP III Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb VIP III Anotace Projekt je zaměřen na zvýšení kvality poskytovaných služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, které jsou poskytovány

Více

Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová

Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová Na Poříčí 12, Praha 1,110 00 tel.: 224 872 075-7, fax: 224 872 076 e-mail: klara.aronova@hest.cz www.hest.cz Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová Co vše patří do supervize? Podpora, vztah, prevence, interakce,

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 2. Obsah podrobná struktura a soubor témat výuky: SOUHRNNÁ ANOTACE KURZU: KURZ JE URČEN PRO VYUČUJÍCÍ ZŠ A SŠ. ZAMĚŘUJE

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická Technická univerzita v

Více

Kde: Caritas VOŠ sociální Olomouc, Křížkovského 6

Kde: Caritas VOŠ sociální Olomouc, Křížkovského 6 Pedagogicko psychologická poradna a Speciálně pedagogické centrum Olomouckého kraje za finanční podpory Olomouckého kraje pořádají VI. ročník Krajské konference primární prevence rizikového chování pro

Více

V l a s t n í p r o g r a m

V l a s t n í p r o g r a m S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark V l a s t n í p r o g r a m 1. Koordinace preventivních

Více

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie

Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie Základní škola Horní Jelení, příspěvková organizace Školní preventivní strategie 2016-2020 Dne 30. 9. 2016 vypracoval Mgr. Jiří Daněk, školní metodik prevence Obsah 1 Základní údaje o škole... 3 Školní

Více

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP 8 vyučovacích hodin Agresivita dětí 2009/368 - SP 7 vyučovacích hodin Aktivizace seniorů

Více

Na Poříčí 1041/12, Praha 1, tel.: ww.hest.cz. Jak se vyvíjí supervize v sociáln

Na Poříčí 1041/12, Praha 1, tel.: ww.hest.cz. Jak se vyvíjí supervize v sociáln Na Poříčí 1041/12, Praha 1, 110 00 tel.: 224 872 075 e-mail: jiri.tosner@hest.cz, ww.hest.cz Jak se vyvíjí supervize v sociáln lních službách PhDr. Jiří Tošner I. krok Začalo to v roce 2008 doporučením

Více

Curriculum výcviku v supervizi

Curriculum výcviku v supervizi Curriculum výcviku v supervizi Českomoravský institut pro supervizi a koučing, o.p.s. člen Evropské asociace pro supervizi a koučing (EASC) a držitel akreditace MŠMT k provádění vzdělávacích programů podle

Více

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok Výchovný ústav, SVP HELP, ZŠ a SŠ Střílky, Zámecká 107 Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2014-2015 Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292 686 01 Uherské Hradiště Zpracoval: Mgr. Karel Opravil

Více

STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ

STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ KRITÉRIUM 6A STANDARD 6 PROFESNÍ ROZVOJ ZAMĚSTNANCŮ Vedoucí zaměstnanec orgánu sociálně-právní ochrany zařazený k výkonu sociálně-právní ochrany pravidelně hodnotí podřízené zaměstnance, kteří se podílejí

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017

Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Mateřská škola a Základní škola pro tělesně postižené Brno, Kociánka, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, případně

Více

Metodická konference Jak vyučovat v terénu

Metodická konference Jak vyučovat v terénu Metodická konference Jak vyučovat v terénu 8. června 2009 ZŠ Edvarda Beneše Lysice Lektoři: Mgr. Václav Piskač a Mgr. Hana Tesařová Program konference Jak vyučovat v terénu 12,00 12,15 presence účastníků

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-1142/IZS 2006 Praha 24. dubna 2006 S c h v a l u j e:... Generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra, v.r. V Z

Více

Výroční zpráva o činnosti

Výroční zpráva o činnosti Výroční zpráva o činnosti Dětský diagnostický ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče, základní škola a školní jídelna Homole 90 Pracoviště : Středisko výchovné péče Spirála Český Krumlov,

Více

Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019

Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019 Mateřská škola a základní škola Brno, Kociánka, příspěvková organizace Preventivní program školy pro školní rok 2018/2019 Charakteristika školy: škola pro žáky s tělesným, kombinovaným postižením a PAS

Více

Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2015

Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2015 Závěry mezinárodní vědecké konference ICOLLE 2015 Ve dnech 15. a 16. září 2015 byl Institutem celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně pořádán již 7. ročník mezinárodní vědecké konference celoživotního

Více

Mentoring nebo jen hodnocení? aneb co, jak, kdo a proč

Mentoring nebo jen hodnocení? aneb co, jak, kdo a proč Mentoring nebo jen hodnocení? aneb co, jak, kdo a proč Saša Dobrovolná, 11. června 2014 Dobrý večer O čem to dnes bude? TÉMA mentoring ve vzdělávání CO? - informovat o mentoringu JAK? - seznámit, jakým

Více

Česká společnost Dyslexie

Česká společnost Dyslexie Česká společnost Dyslexie POZVÁNKA NA KONFERENCI Termín konání: 10.11.2010 Místo: Základní škola profesora Zdeňka Matějčka Most, Zdeňka Štěpánka 340 Program: Ukázkové hodiny u interaktivní tabule, ve čtecí

Více

Kázeň ve třídě, učitel a supervize. RNDr. Renata Svobodová

Kázeň ve třídě, učitel a supervize. RNDr. Renata Svobodová Kázeň ve třídě, učitel a supervize RNDr. Renata Svobodová Rizika a důsledky při nedostatku kázně Nedostatečná ochrana žáků pocit bezpečí je pro žáky důležitý Znejistění fungování pravidel, autorit a institucí

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky

ŠSP se věnují: Individuální práci se žáky Skupinové práci se žáky Komunikaci s rodiči žáků Práci s pedagogickými pracovníky ŠPP poskytuje pedagogicko-psychologickou a metodickou pomoc žákům, učitelům i rodičům ve škole. Tým tvoří školní psycholog, školní speciální pedagog, výchovný poradce a školní metodik prevence. Odborníci

Více

Problémové situace ve školství

Problémové situace ve školství EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Problémové situace ve školství Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Řízení lidských zdrojů ve školství Ve škole můžeme

Více

Alfa Human Service

Alfa Human Service Možnosti práce s rodiči žáků se SPUCH 25.9. 2012 Mgr. Martina Chmelová Školou bez překážek - příklady dobré praxe ve vzdělávání žáků se specifickými poruchami učení a chování Kdo jsme Nezisková organizace

Více

Další vzdělávání pedagogických pracovníků. Nabídka kurzů. Akreditace MŠMT ČR Čj.: 14 059/2009-25-287 ze dne 26.5.2009

Další vzdělávání pedagogických pracovníků. Nabídka kurzů. Akreditace MŠMT ČR Čj.: 14 059/2009-25-287 ze dne 26.5.2009 Další vzdělávání pedagogických pracovníků Nabídka kurzů Akreditace MŠMT ČR Čj.: 14 059/2009-25-287 ze dne 26.5.2009 Přehled kurzů: Anglický jazyk pro pedagogy (MODUL 1) Anglický jazyk pro pedagogy (MODUL

Více

Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012

Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012 Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012 Rovnost x odlišnost v poradenství Poradenská služba vytváří koncept rovných příležitostí, vychází ze snahy vyrovnávat podmínky pro vzdělání, s respektem

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Židlochovice, Tyršova 611 školní rok 2013/14 Garant programu: Ing. Milena Rotterová, školní metodik prevence Při přípravě MPP vycházíme legislativy v účinném znění. Při

Více

P-centrum. Plachého 6 301 00 Plzeň Tel.: 377 220 325

P-centrum. Plachého 6 301 00 Plzeň Tel.: 377 220 325 P-centrum Plachého 6 301 00 Plzeň Tel.: 377 220 325 OBSAH P-centrum, CPPT, o. p. s. 2 Vzdělávací služby P-centra 2 Specializační kurz prevence rizikového chování 3 Tematické semináře 5 Semináře na klíč

Více

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ??

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané. Jan Ámos Komenský Místo konání : Velká Hradební 3118/48, Ústí nad Labem, prostory Krajského úřadu Ústeckého

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve školním roce 26/7 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování tabulek a grafů: PPP Opava 1. Úvod

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KONANÉ V PRAZE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KONANÉ V PRAZE VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KONANÉ V PRAZE ROZVÍJENÍ DOVEDNOSTÍ V KRIZOVÉ INTERVENCI 24 hodin Číslo kurzu: 116 005 Cena kurzu: 2 900,- Kč (plnění je osvobozeno od DPH) Termín konání:

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

Pedagogicko-psychologická poradna Plzeň. Pracoviště: Plzeň-sever, Částkova 78, Plzeň tel: /172

Pedagogicko-psychologická poradna Plzeň. Pracoviště: Plzeň-sever, Částkova 78, Plzeň   tel: /172 Pedagogicko-psychologická poradna Plzeň Pracoviště: Plzeň-sever, Částkova 78, 326 00 Plzeň e-mail: poradnasever@pepor-plzen.cz, tel: 377 468 133/172 Příjmení a jméno:... nar.... Bydliště s adresou, PSČ:...

Více

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG

VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA NA STŘEDNÍ ŠKOLE MGR. KATEŘINA TEUEROVÁ, ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG ŠKOLA JE KOMPLEXEM PLNĚ BEZBARIÉROVÝCH OBJEKTŮ A ZAŘÍZENÍ S VYBAVENÍM PRO TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ,

Více

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška Identifikace Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Adresa školy: Kpt. Jaroše 612, 432 01 Kadaň Ředitelka školy: Bc. Diana Roubová

Více

2010/2011. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice. Pedagogové:

2010/2011. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice. Obránců míru 369 Kopřivnice. Pedagogové: MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2010/2011 ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice Obránců míru 369 Kopřivnice ředitel školy: Mgr. Lumír Pospěch reditel@zsmilhor.cz školní metodik prevence: Mgr. Michaela Lukešová

Více

DVPP v projektu KIPR

DVPP v projektu KIPR DVPP v projektu Nově se systém DVPP v projektu dělí na Centrální (témata přímo navázaná na implementaci Společného vzdělávání na školách a školských poradenských zařízeních MŠMT). Nejnovější informace

Více

Nabídka projektů dalšího vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení na rok 2017:

Nabídka projektů dalšího vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení na rok 2017: Nabídka projektů dalšího vzdělávání vedoucích pracovníků na rok 2017: Přihlášky posílejte na adresu: blazkova@gytool.cz (formuláře přihlášek a aktualizované informace k seminářům naleznete na www.gytool.cz

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Výroční zpráva SVP HELP

Výroční zpráva SVP HELP Výchovný ústav, Středisko výchovné péče HELP, střední škola a školní jídelna, Zámecká 107 zařízení poskytující školské služby Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292, 686 01 Uherské Hradiště Tel/fax:

Více

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog

Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog Mgr. Jana Matochová Ph.D., školní psycholog 1 STŘE DNÍ Š KO LA PRO F. ZDEŇKA MATĚ J ČKA O STRAVA - PO RUBA, 17. LISTO PADU 1123, PŘÍS PĚVKO VÁ O RG ANIZACE Škola je komplexem plně bezbariérových objektů

Více

Akademické centrum poradenství a supervize Shrnutí dvou let činnosti Pavel Humpolíček Představení projektu Projekt byl spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státním rozpočtem České republiky

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Cesty prevence od chaosu ke struktuře

Cesty prevence od chaosu ke struktuře Cesty prevence od chaosu ke struktuře PhDr. Masáková Václava ředitelka, psycholožka PaedDr.Marušková Lenka metodik prevence rizikového chování Pohled do historie 90tá léta 1994 převažovala sekundární a

Více

Pracovní zátěž KDV0152_sazba.indd 69 KDV0152_sazba.indd :11: :11:34

Pracovní zátěž KDV0152_sazba.indd 69 KDV0152_sazba.indd :11: :11:34 Pracovní zátěž 70 Pracovní zátěž Zátěž Pracovní vytížení pedagogů Pracovní zátěž v pedagogických profesích je různorodá. objekt zájmu (médií) Zde jen pro ukázku vybíráme dvě profesní skupiny: učitele a

Více

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana Základní škola a mateřská škola Ostrava - Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Program proti šikanování 1. Právní východiska Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

Akční plán vzdělávání Hranicka pro rok 2017

Akční plán vzdělávání Hranicka pro rok 2017 Akční plán vzdělávání Hranicka pro rok 2017 (výňatek pro pracovní skupinu zabývající se ČG a MG) Vypracováno v říjnu 2016 Verze: 0.1 Autoři: Realizační tým MAP Hranicko 3. Akční plán Opatření pro rok 2017

Více

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne

ŠMP je zároveň výchovným poradcem / výchovnou poradkyní Ne Výkaz pro školní rok 2016/2017 Zá kládní ú dáje IČ organizace: 71005153 Název organizace: Základní škola a Mateřská škola Čimelice, okres Písek Ředitel/ka (Statutární zástupce): Mgr. Josef Pouch Adresa:

Více

Katalog preventivních programů 2018/2019

Katalog preventivních programů 2018/2019 Katalog preventivních programů 2018/2019 ÚVODNÍ SLOVO V rukou držíte nový katalog Preventivních programů Maják zpracován na období školního roku 2018/2019. V katalogu naleznete základní informace o našich

Více

Osobnost vedoucího pracovníka

Osobnost vedoucího pracovníka 1 Osobnost vedoucího pracovníka (přerod spolupracovníka v nadřízeného, silné a slabé stránky, budování autority) odpovědnosti a převažující činnosti v jednotlivých rolích legislativní rámec odpovědností

Více

V. KRAJSKÁ KONFERENCE PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ

V. KRAJSKÁ KONFERENCE PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ V. KRAJSKÁ KONFERENCE PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ Konference se koná pod záštitou Mgr. Ivany Stráské, 1. náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví a JUDr.

Více

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2009/2010

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2009/2010 Základní škola Hrádek u Sušice, okres Klatovy Hrádek 73, Sušice PSČ 342 01 Tel / fax: 376 508 517 IČO: 61785300 e-mail: skola@hradekususice.cz www.hradekususice.cz Kvantitativní hodnocení MPP školní rok:

Více

Zpráva o realizaci a naplňování KAP. Lenka Baťová Zlín,

Zpráva o realizaci a naplňování KAP. Lenka Baťová Zlín, Zpráva o realizaci a naplňování KAP Lenka Baťová Zlín, 19. 12. 2017 2 Naplňování KAP v roce 2017 Projekty zjednodušeného vykazování (šablony) Projekty realizované v IROP Aktivity realizované přímo školami

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Supervize a koučování v kontextu sociální práce Adéla Mojžíšová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Cílem koučování

Více

Výkaz pro školní rok 2016/2017

Výkaz pro školní rok 2016/2017 Výkaz pro školní rok 2016/2017 * Zobrazuji uzavřený výkaz. Základní údaje Výkaz vyplnil: Stanislava Gergelová IČ organizace: 16355474 Název organizace: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Nabídka přednáškových programů pro pedagogické pracovníky.

Nabídka přednáškových programů pro pedagogické pracovníky. Nabídka přednáškových programů pro pedagogické pracovníky. Lektor : Ing. Mgr. Marie Nováková Účinný výchovný styl pedagoga integrace žáků do kolektivu třídy Doporučeno: Pedagogický pracovník ZŠ, SŠ, vychovatel

Více

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p

Vážené kolegyně, vážení kolegové! Cílem konference s mezinárodní účastí je diskuse nad aktuálními problémy vzdělávání učitelů primární a preprimární p Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra primární pedagogiky si Vás dovoluje pozvat na konferenci s mezinárodní účastí ZA KVALITOU VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ PRIMÁRNÍ A PREPRIMÁRNÍ PEDAGOGIKY

Více