Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP"

Transkript

1 Veronika Jáglová a kol. OOV MŽP

2 Velká novela vodního zákona Úkol vyplývá z usnesení vlády č ze dne 22. listopadu 2006 a České republiky č. 562 ze dne 23. května 2007 Termín předložení do vlády: (odloženo na konec září) Předkladatel: MZe spolu s MŽP Plánovaná účinnost: (odloženo na )

3 Důvody novelizace úkoly z PHP snížení administrativní zátěže jak na straně státní správy, tak na straně subjektů nakládajících k vodami problémy s aplikací zákona v praxi valorizace poplatků a změna způsobu jejich výměry, vykazování a podmínek pro jejich výběr transpozice směrnic Rámcová směrnice o vodách 2000/60/ES 2007/60/ES - zvládání povodňových rizik 2006/11/ES - vypouštění nebezpečných látek 2006/118/ES - ochrana podzemních vod 2006/7/ES řízení jakosti vod ke koupání (návrh směrnice o EQS)

4 Mezirezortní pracovní skupiny Svodná skupina (SPRSK) 5 zástupců z MŽP i z MZe 4 pracovní skupiny: Státní správa (PS SS) vedení MZe Ochrana vod (PS OV) vedení MŽP Vodní toky (PS VT) - vedení MZe Ochrana před povodněmi (PS OP) vedení MŽP

5 Hlavní podněty

6 Malá a velká RIA (regulation impact asessment) Hodnocení dopadů regulace

7 Vlastní návrh novely VZ

8 Nakládání se srážkov kovými vodami nakládání se sráž ážkovými vodami působp sobí v praxi problémy, je sporné,, zda-li jsou znečištěné srážkov kové vody vodami odpadními, a je nejasné,, jak s nimi zacházet. zet.

9 8 V pochybnostech o tom, zda se jedná nebo nejedná o nakládání s povrchovými nebo podzemními mi vodami a o jaký druh nakládání s povrchovými nebo podzemními mi vodami se jedná,, rozhoduje v řízení z moci úřední vodoprávn vní úřad. 9 vypuštěna možnost prodloužen ení platnosti povolení v návaznosti na úpravu 12 změna nebo zrušen ení povolení z moci úřední i na žádost

10 Výrobkový přístup ( ( 15a) Ohláš ášení vodních děld (1) Ohláš ášení vodoprávn vnímu úřadu vyžaduj adují vodní díla, jejichž podstatnou součást stí jsou výrobky v označovan ované CE podle jiného právn vního předpisu x ), které plní funkci stavby. (3) Jestliže e vodoprávn vní úřad s provedením m ohláš ášeného vodního díla d souhlasí,, sdělí tuto skutečnost neprodleně správci vodního toku a správci povodí. (4) Jestliže e vodoprávn vní úřad s provedením m ohláš ášeného vodního díla d souhlasí,, mám se za povolené i vypouštění odpadních vod prostřednictv ednictvím m ohláš ášeného vodního díla d v souladu s označen ením m CE ohláš ášeného výrobku. v (5) Jestliže e vodoprávn vní úřad s provedením m ohláš ášeného vodního díla d nesouhlasí, postupuje podle 15 odst.. 1 a 38. Odstavec 4 se použije obdobně. Povinnost vlastníka VD ( ( 59) provádět t každé dva roky prostřednictv ednictvím m osoby odborně způsobil sobilé pověř ěřené MŽP technické revize výrobku v označovan ovaného CE, který je podstatnou součást stí vodního díla ohláš ášeného podle 15a, výsledky těchto t revizí předávat do 31. prosince vodoprávn vnímu úřadu; technická revize se neprovádí v roce, ve kterém m vodoprávn vní úřad s provedením m ohláš ášeného výrobku v souhlasil.

11 Plánování v oblasti vod Návrh novely vodního zákona, z resp. Hlava IV Plánov nování je zpracován n ve dvou variantách včetnv etně odůvodn vodnění varianty MŽP. M MŽP P jako nejvyšší ústřední vodoprávn vní orgán, zodpovědn dný za mezinárodn rodní spolupráci v oblasti vod a zejména tvorbu 3 plánů národních částí mezinárodn rodních povodí (Labe, Odry, Dunaje), mám jen minimáln lní možnosti zásahu do schvalování zásadních opatřen ení v jednotlivých povodích navržen ených v rámci zpracování plánů oblastí povodí a programů opatřen ení. V ostatních zemích EU schvaluje plány povodí vláda s tím, že e za jejich plnění bere zodpovědnost dnost a zpovídá se EK. Pokud budou rozhodovat o konečné podobě plánů povodí kraje, pravděpodobn podobně zde bude uplatněn n regionáln lní pohled a ten můžm ůže e některn které národně a mezinárodn rodně důležité cíle pominout. Proto navrhujeme postup, který by minimalizoval uvedené disproporce. Nastavený postup bude aplikován n i při p i zavádění směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňov ových rizik, neboť cílem EU je proces plánov nování podle obou směrnic provázat ve druhém m plánovac novacím m období (2015 až 2021). K tomu ovšem musíme me vytvořit na národnn rodní úrovni legislativní podmínky!

12 Podzemní vody

13 Ochrana vod 30 - OPVZ vyhláš ášení opatřen ením m obecné povahy včetnv etně činností poškozuj kozující nebo ohrožuj ující vydatnost, jakost nebo zdravotní nezávadnost vodního zdroje nelze v tomto pásmu provádět, jaká technická opatřen ení je třeba t v ochranném m pásmu p provést 36 MZP - MZP stanoví vodoprávn vní úřad v povolení k nakládání s vodami, které může e mít m t za následek n sledek snížen ení průtoku vodního toku. Dále D stanoví místo a způsob měření minimáln lního zůstatkovz statkového průtoku a četnost předkládání výsledků těchto chto měřm ěření vodoprávn vnímu úřadu. Postup stanovení,, měřm ěření a kontroly minimáln lního zůstatkového průtoku stanoví Ministerstvo životního prostřed edí v dohodě s Ministerstvem zemědělstv lství vyhláš áškou.

14 38 Odpadní vody Za odpadní vody se dále d nepovažuj ují srážkov kové vody, pokud je s nimi nakládáno no podle 6a. Za odpadní vody se dále d nepovažuj ují srážkov kové vody z dešťov ových oddělova lovačů,, pokud funkce oddělova lovače e splňuje podmínky, které stanoví vláda nařízen zením. Rozvolnění vypouštění do vod podzemních (možné i pro služby) Nejlepší dostupné technologie definice, zmocnění pro nařízení vlády, omezení přísnějších emisních limitů Výrobkový přístup k DČOV Ošetření nakládání s obsahy žump V pochybnostech o tom, zda se jedná nebo nejedná o odpadní vody, rozhoduje v řízení z moci úřední vodoprávn vní úřad.

15 39 odst.(2) a) vypracovat plán n opatřen ení pro případy p pady havárie (dále jen "havarijní plán") a předložit jej ke schválen lení příslušnému vodoprávn vnímu úřadu,, můžm ůže-li havárie ovlivnit vodní tok, projedná jej uživatel u závadnz vadných látek l před p předlop edložením m ke schválen lení s příslup slušným m správcem vodního toku, kterému také předá jedno jeho vyhotovení; havarijní plán n schvaluje příslup slušný vodoprávn vní úřad rozhodnutím, (3) Seznam nebezpečných závadnz vadných látek l (dále jen "nebezpečné látky") je uveden v příloze č. 1 k tomuto zákonu; z tento seznam obsahuje i zvláš ášť nebezpečné závadné látky (dále jen "zvláš ášť nebezpečné látky"). K omezení znečišťov ování povrchových a podzemních vod nebezpečnými látkami l a zvláš ášť nebezpečnými látkami l můžm ůže e stanovit vláda nařízen zením m Program na snížen ení znečištění povrchových a podzemních vod nebezpečnými závadnz vadnými látkami l a zvláš ášť nebezpečnými závadnz vadnými látkami. l Prioritní látky jsou konkrétn tní nebezpečné a zvláš ášť nebezpečné látky, které představují významné riziko pro vodní prostřed edí a související ekosystémy. Seznam prioritních látek l stanoví vláda nařízen zením. Součást stí seznamu prioritních látek l je také kategorie prioritní nebezpečné látky, což jsou látky, l které vytváří velmi vysoké riziko z důvodu své perzistence a schopnosti bioakumulace pro nebo zprostředkovan edkovaně přes vodní prostřed edí.

16 39 (4) Každý,, kdo zachází se zvláš ášť nebezpečnými látkami l nebo nebezpečnými látkami nebo kdo zachází se závadnz vadnými látkami l ve většív ším m rozsahu nebo kdy zacházen zení s nimi je spojeno se zvýš ýšeným m nebezpečím, je povinen učinit u odpovídaj dající opatřen ení,, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod nebo do kanalizací,, které netvoří součást st technologického ho vybavení výrobního zařízen zení.. Je povinen zejména c) nejméně jednou za 6 měsícům kontrolovat sklady a skládky, včetně výstupů jejich kontrolního systému pro zjišťov ování úniku závadnz vadných látekl a nejméně jednou za 5 let, pokud není technickou normou nebo výrobcem v stanovena lhůta kratší ší, přímým m nebo nepřímým m způsobem zkoušet těsnosti t potrubí nebo nádrží určen ených pro skladování a prostředk edků pro dopravu zvláš ášť nebezpečných látek l a nebezpečných látek, l a v případp padě zjištění nedostatků bezodkladně provádět t jejich včasnv asné opravy; sklady musí být t zabezpečeny eny nepropustnou úpravou proti úniku závadnz vadných látek l do podzemních vod, (8) Použit ití závadných látek l v rozsahu výjimky v podle odst.. 7 písm.. b), d) a e) a podmínky pro její povolování,, stanoví Ministerstvo životního prostřed edí v dohodě s Ministerstvem zemědělstv lství vyhláš áškou.

17 Vodní toky

18 Ochrana před povodněmi

19 Poplatky za odebrané množstv ství podzemních vod Odběratel není povinen poplatkové hláš ášení podávat pokud nepodléhá zpoplatnění dle odst.. 2. Odběratel rovněž není povinen podávat poplatkové hláš ášení v případě, že e od prvního jím j m podaného poplatkového hláš ášení nedošlo ke změně povolení k odběru podzemní vody, na jehož základě bylo první poplatkové hláš ášení podáno. Výše e záloh z a výšv ýše čtvrtletních nebo měsíčních m splátek stanovená zálohovým m výměrem v platí až do doby jejich změny novým m zálohovz lohovým m výměrem v vydaným m na základz kladě nového poplatkového hláš ášení.

20 Poplatky příloha č.2 Sazby poplatku pro výpočet plateb za skutečně odebrané množství podzemní vody Navýšení sazeb za skutečně odebrané množství vody Sazby pro výpočet poplatku a hmotnostní a koncentrační limity zpoplatnění Úprava ukazatelů Změna sazeb navýšení Snížení limitu zpoplatnění - hmotnostních i koncentračních Pro vybrané ukazatele průmyslového znečištění ponechány pouze koncentrační limity.

21 Děkujeme za pozornost a přejeme dobrou chuť k obědu

Ochrana vod závadné látky

Ochrana vod závadné látky 19.02.2015 Ochrana vod závadné látky Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 603 520 684 E-mail: klir@vurv.cz Web: www.vurv.cz Závadné látky Nakládání se závadnými látkami

Více

ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI

ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI Ing. Pavel Koreček Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství Čistírny do kapacity 50 EO Hlavní změny ohlášení

Více

Velká RIA k zákonu. 254/2001 Sb., o vodách a o zm n n kterých p edpis (vodní zákon)

Velká RIA k zákonu. 254/2001 Sb., o vodách a o zm n n kterých p edpis (vodní zákon) Národní 981/ 17, Praha 1 Staré M sto, 110 08 tel.: +420 224 232 754, +420 224 224 242, fax: +420 224 238 738, e-mail: mail@eeip.cz Velká RIA k zákonu. 254/2001 Sb., o vodách a o zm n n kterých p edpis

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013 PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, listopad 2013 Vody jako složka životního prostředí význam: zdroj pitné vody pro obyvatelstvo pro zemědělství prostředí vodních ekosystémů pro ostatní rostliny

Více

Vodohospodářské aktuality

Vodohospodářské aktuality Vodohospodářské aktuality v oblasti působnosti odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Medlov 8. a 9. října 2014 Král Miroslav Zákon č. 61/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 350/2011

Více

Zákonný základ nakládání se závadnými látkami

Zákonný základ nakládání se závadnými látkami Zákonný základ nakládání se závadnými látkami Praha 25. října 2011 Závadné látky ( 39) závadná látka = jakákoliv látka, resp. cokoliv ohrožující jakost vod 39 odst. 1: Závadné látky jsou látky, které nejsou

Více

Vypouštění odpadních vod do vod povrchových. RNDr. Viktor Kliment

Vypouštění odpadních vod do vod povrchových. RNDr. Viktor Kliment Vypouštění odpadních vod do vod povrchových RNDr. Viktor Kliment Nařízení vlády č. 23/2011 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 61/2003 Sb. Aplikace kombinovaného přístupu Závadné látky podle 39 vodního

Více

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104 Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 REJSTŘÍK PRÁVNÍCH

Více

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI OPATŘEN ENÍ OBECNÉ POVAHY - OOP Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení připravil Václav Šenkyřík, ČMI Novelou zákona z o metrologii zákonem z č.. 481/2008 Sb. byl ČMI zmocněn k vydávání

Více

Odborné setkání starostů a místostarostů Zlínského kraje

Odborné setkání starostů a místostarostů Zlínského kraje Odborné setkání starostů a místostarostů Zlínského kraje Ing. Jana Krejčířov ová Odbor vodovodů a kanalizací tel.:221 812 387 e-mail:jana.krejcirova@mze.cz Obsah Dotace na kanalizace a vodovody Povolení

Více

ŘEŠENÍ ZNEČIŠŤOVÁNÍ POVRCHOVÝCH A PODZEMNÍCH VOD PODLE VODNÍHO ZÁKONA Ing. Bc. Pavel Valerián, Ph.D. Právní úprava Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vodní zákon ).

Více

Aktuální otázky vodního hospodářství

Aktuální otázky vodního hospodářství Aktuální otázky vodního hospodářství JUDr. Ing. Zdeněk k Strnad Ministerstvo zemědělstv lství zdenek.strnad@mze..strnad@mze.cz Organizace vodního hospodářstv ství Sdílen lené kompetence Správa vodních

Více

Zkvalitňov prostřednictv. ednictvím m Evropského lního fondu v letech 2007-13. Mgr. Barbora Hoškov. ková

Zkvalitňov prostřednictv. ednictvím m Evropského lního fondu v letech 2007-13. Mgr. Barbora Hoškov. ková Zkvalitňov ování vzdělávání prostřednictv ednictvím m Evropského sociáln lního fondu v letech 2007-13 Mgr. Barbora Hoškov ková Ministerstvo školství,, mláde deže e a tělovýchovy t ČR Obsah prezentace Programové

Více

č.. 254/2001 Sb., o vodách a konů

č.. 254/2001 Sb., o vodách a konů Zákon č.. 254/2001 Sb., o vodách a změněn n některých n zákonz konů Účelem je chránit povrchové a podzemní vody, stanovit podmínky pro hospodárné využívání vodních zdrojů a pro zachování i zlepšení jakosti

Více

Vypouštění odpadních vod do vod povrchových. RNDr. Viktor Kliment mail:

Vypouštění odpadních vod do vod povrchových. RNDr. Viktor Kliment mail: Vypouštění odpadních vod do vod povrchových RNDr. Viktor Kliment mail: viktor.kliment@mzp.cz Kombinovaný přístup Evropa Zaveden článkem 10 Rámcové směrnice pro vodní politiku 2000/60/ES. Obecně jde o postup,

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27.

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27. Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2010 5. volební období 127. USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27. ledna 2010 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o

Více

Ochrana podzemních vod před znečištěním nebezpečnými látkami Ing. Josef Svoboda

Ochrana podzemních vod před znečištěním nebezpečnými látkami Ing. Josef Svoboda Ochrana podzemních vod před znečištěním nebezpečnými látkami Ing. Josef Svoboda Ochrana podzemních vod C-C ÚKZÚZ přebírá kompetence od ČIŽP od roku 2010 dle novely zákona č. 147/2002 Sb., 2 odst. 5 (zákon

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Skladování chemických látek a odpadů z hlediska podnikové ekologie. ENVI GROUP s.r.o. Ing. Zdeněk Fildán

Skladování chemických látek a odpadů z hlediska podnikové ekologie. ENVI GROUP s.r.o. Ing. Zdeněk Fildán Skladování chemických látek a odpadů z hlediska podnikové ekologie ENVI GROUP s.r.o. Ing. Zdeněk Fildán www.envigroup.cz info@envigroup.cz 1 Oblasti Prevence závažných havárií: Zákon č. 224/2015 Sb., o

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů

N á v r h. ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů N á v r h ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST

Více

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán.

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán. Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 388/1991 Sb., o Státním

Více

Úkoly ve školním m roce 2008/2009

Úkoly ve školním m roce 2008/2009 Úkoly České školní inspekce ve školním m roce 2008/2009 Mgr. Karel BártaB ředitel Libereckého inspektorátu tu ČŠI Masarykova 28, 460 00 Liberec karel.barta@csicr.cz,, tel.: 485 234 400 Úloha ČŠI I vyplývá

Více

Správní orgány. Stavební úřady Vodoprávní úřady Dotčené orgány (vydávají závazná stanoviska, stanoviska, rozhodnutí)

Správní orgány. Stavební úřady Vodoprávní úřady Dotčené orgány (vydávají závazná stanoviska, stanoviska, rozhodnutí) Zákon o vodovodech a kanalizacích č. 274/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů Právní předpisy Správní řád, zákon č. 500/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů Vodní zákon, zákon č. 254/201 Sb., ve znění

Více

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod 13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana vod Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod Ochrana vod strana 2 Úvod Voda je jednou ze základních součástí

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

Vodohospodářské. Seminář pro vodoprávní úřady Medlov Král Miroslav

Vodohospodářské. Seminář pro vodoprávní úřady Medlov Král Miroslav Vodohospodářské (vodoprávní) aktuality Seminář pro vodoprávní úřady Medlov 2012 Král Miroslav Obsah Vodohospodářská politika Plánování v oblasti vod (Mgr. Čurda) Preventivní protipovodňová opatření (Ing.

Více

1 ) Směrnice Rady 75/440/EHS ze dne 16. června 1975 o požadované. Směrnice Rady 84/156/EHS ze dne 8. března 1984 o mezních

1 ) Směrnice Rady 75/440/EHS ze dne 16. června 1975 o požadované. Směrnice Rady 84/156/EHS ze dne 8. března 1984 o mezních Strana 186 Sbírka zákonů č.23 / 2011 23 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. prosince 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních

Více

Doporučen zení - technická norma. Jana Šenkapoulová VAS, a.s. Brno Konference SOVAK Provoz VaK sítí - Plzeň,

Doporučen zení - technická norma. Jana Šenkapoulová VAS, a.s. Brno Konference SOVAK Provoz VaK sítí - Plzeň, Doporučen ení pro návrh, n výstavbu a provoz vsakovacích ch zařízen - technická norma Jana Šenkapoulová VAS, a.s. Brno Konference SOVAK Provoz VaK sítí - Plzeň, 9.- 10.11.2010 Vsakování = součást st hospodařen

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Ing. Pavel Koreček. Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství.

Ing. Pavel Koreček. Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství. Ing. Pavel Koreček Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství e-mail: pavel.korecek@chrudim-city.cz zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní

Více

Právní předpisy týkající se omezování znečistění povrchových a podzemních vod. cizorodými látkami.

Právní předpisy týkající se omezování znečistění povrchových a podzemních vod. cizorodými látkami. Pesticidy a ochrana vod Právní předpisy týkající se omezování znečistění povrchových a podzemních vod cizorodými látkami. Ústí nad Orlicí 19. dubna 2012 Motto: Zdroj - Plány oblastí povodí Negativní vliv

Více

VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE TEXTOVÁ ČÁST. II. plánovací období ( )

VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE TEXTOVÁ ČÁST. II. plánovací období ( ) VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE TEXTOVÁ ČÁST II. plánovací období (2015-2021) Pořizovatel: Povodí Labe, státní podnik Víta Nejedlého 951, 500 03 Hradec Králové ve spolupráci s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje

Více

ednášky světový den vody legislativa, pojmy zdroje vody ENÍ S VODOU ZDROJE VODY, VLASTNOSTI VODY, ÚSPORY VODY HOSPODAŘEN - katedra technických zařízen

ednášky světový den vody legislativa, pojmy zdroje vody ENÍ S VODOU ZDROJE VODY, VLASTNOSTI VODY, ÚSPORY VODY HOSPODAŘEN - katedra technických zařízen HOSPODAŘEN ENÍ S VODOU ZDROJE VODY, VLASTNOSTI VODY, ÚSPORY VODY Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízen zení budov - 1 Obsah přednp ednášky světový den vody legislativa, pojmy zdroje

Více

Uznání a výkon rozhodnutí. 44/2001 (Brusel I) Mgr. Roman Kališ

Uznání a výkon rozhodnutí. 44/2001 (Brusel I) Mgr. Roman Kališ Uznání a výkon rozhodnutí podle nařízen zení Rady č. 44/2001 (Brusel I) Mgr. Roman Kališ Úprava před p vstupem ČR R do EU Zakotvena v zákonz koně č.. 97/1963 Sb., o mezinárodn rodním m právu soukromém

Více

Právo ve vodním hospodářství. Z historie právní úpravy oblasti péče o vody. Další právní předpisy ve vodním hospodářství.

Právo ve vodním hospodářství. Z historie právní úpravy oblasti péče o vody. Další právní předpisy ve vodním hospodářství. Z historie právní úpravy oblasti péče o vody Právo ve vodním hospodářství prosinec 2012 JUDr. Ludmila Žaludová tzv. zemské zákony z roku 1870 návrh zákona o vodním právu připravovaný v letech 1921-1937,

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března /2012 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 28. března 2012 143/2012 Sb. o postupu pro určování znečištění odpadních vod, provádění odečtů množství znečištění a měření objemu vypouštěných odpadních vod do povrchových vod Vláda

Více

Zákon. č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho. z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb.

Zákon. č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho. z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb. Zákon č.. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon) ve znění změn z.č.. 312/2006 Sb. z.č.. 108/2007 Sb. z.č.. 296/2007 Sb. novela z.č.. 265/1992 Sb. www.insolvencni insolvencni-zakon.cz

Více

Změny v podmíněnosti od roku 2014. Lubomír Smrček Agroteam CZ s.r.o.

Změny v podmíněnosti od roku 2014. Lubomír Smrček Agroteam CZ s.r.o. Změny v podmíněnosti od roku 2014 Lubomír Smrček Agroteam CZ s.r.o. Změny v podmíněnosti v roce 2014 Novela č. 400/2013 Sb., vydána dne 11. prosince 2013, účinnost od 1. ledna 2014 Obsahem novely je: Změna

Více

Procesní postupy vodoprávních úřadů při řešení střetů při nakládání s vodami. 23. dubna 2014 Ostrava

Procesní postupy vodoprávních úřadů při řešení střetů při nakládání s vodami. 23. dubna 2014 Ostrava Procesní postupy vodoprávních úřadů při řešení střetů při nakládání s vodami 23. dubna 2014 Ostrava Jaroslava Nietscheová, prom. práv. e-mail: nietscheova@pvl.cz Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně

Více

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele

stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Dodržov ování povinností stanovených zákonem z o ochraně spotřebitele Poctivost prodeje výrobků a poskytování služeb správn vné hmotnosti, míry m nebo množstv ství a umožnit spotřebiteli překontrolovat

Více

VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu

VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu Strana 2730 Sbírka zákonů č. 183 / 2018 183 VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu Ministerstvo zemědělství

Více

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost,

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost, Oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí MHMP vykonává přenesenou působnost kraje a některé působnosti obecního úřadu s rozšířenou působností a obecního úřadu Aktualizovaný text ke dni

Více

183/2018 Sb. VYHLÁŠKA

183/2018 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 15.10.2018 do částky 113/2018 Sb. a 27/2018 Sb.m.s. - RA1282 Stránka 1 z 8 183/2018 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 150/2010 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 150/2010 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 150/2010 Sb. Zákon, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích,

Více

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR

Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR ÚSTAV APLIKOVANÉ A KRAJINNÉ EKOLOGIE - MENDELU oppeltova@mendelu.cz Vodárenská akciová společnost, a.s. novak@vasgr.cz Vývoj stanovování ochranných pásem vodních zdrojů v ČR Petra Oppeltová Jiří Novák

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2016 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

V území nelze připustit činnosti, v jejichž důsledku by znečištění povrchových vod překročilo ukazatele stanovené právními předpisy.

V území nelze připustit činnosti, v jejichž důsledku by znečištění povrchových vod překročilo ukazatele stanovené právními předpisy. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

Ing. Pavel Koreček. Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství

Ing. Pavel Koreček. Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství Ing. Pavel Koreček Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství Člen výkladové komise MZe pro vodní zákon a související právní předpisy e-mail: pavel.korecek@chrudim-city.cz

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Odbor ochrany vod michaela.vojtechovska@mzp.cz Vodoprávní úřady Nové Město, 29. 30. 4. 2015 Obsah prezentace Legislativa Co je plánování? Jaké

Více

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104 Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 REJSTŘÍK PRÁVNÍCH

Více

4.1.101 PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD

4.1.101 PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

III. N á v r h ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Změna vodního zákona. Čl. I. 1. V 2 odst. 2 se za slovo protékající vkládá slovo podzemními.

III. N á v r h ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Změna vodního zákona. Čl. I. 1. V 2 odst. 2 se za slovo protékající vkládá slovo podzemními. III. N á v r h ZÁKON ze dne 2009, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění

Více

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství Seminář pro ZEV, VŽP, HV PS PČR 19. 11. 2009 19.-20. října 2011, Hotel Medlov Roční seminář pro vodoprávní úřady Vodohospodářské aktuality Průběh přípravy novely vodního zákona a charakteristika problematických

Více

Ochrana před negativními účinky vod

Ochrana před negativními účinky vod Mořské a vodní právo Ochrana před negativními účinky vod Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 10 Negativní účinky vod Povodně Vodní eroze (zdravotní rizika) Povodeň Dočasné

Více

KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování

KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování Verze 01-1A-2018 KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování Určeno vlastníkům vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, kteří si zajišťují správu a provoz vlastním jménem a

Více

PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD

PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

Nakládání se závadnými látkami po novelizaci vyhlášky 450/2005 Sb. RNDr. Viktor Kliment

Nakládání se závadnými látkami po novelizaci vyhlášky 450/2005 Sb. RNDr. Viktor Kliment Nakládání se závadnými látkami po novelizaci vyhlášky 450/2005 Sb. RNDr. Viktor Kliment Cíle novely havarijní vyhlášky Požadavky vzniklé novelou vodního zákona (novelizace 150/2010 Sb.): odborně způsobilá

Více

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon

Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Působnost vodoprávních úřadů v oblasti vodovodů a kanalizací podle vodního zákon Praha 11. 5. 2016 Jaroslava Nietscheová, prom. práv Povodí Vltavy, státní podnik nietscheova@pvl.cz Používané zkratky VZ

Více

Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě

Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě Setkání vodoprávních úřadů s odborem ochrany vod MŽP Nové Město na Moravě 29. - 30. 4. 2015 Plánování v oblasti vod na dílčí úrovni programy opatření Ing. Miroslav Foltýn, Povodí Moravy, s.p. Obsah plánů

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 53 Rozeslána dne 21. května 2010 Cena Kč 46, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 53 Rozeslána dne 21. května 2010 Cena Kč 46, O B S A H : Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 53 Rozeslána dne 21. května 2010 Cena Kč 46, O B S A H : 150. Zákon, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA 30.5.2018 STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA ZVLÁDÁNÍ SUCHA A NEDOSTATKU VODY NOVELA VODNÍHO ZÁKONA Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),

Více

123/2012 Sb. VYHLÁŠKA

123/2012 Sb. VYHLÁŠKA 123/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. března 2012 o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 92 odst. 2, 93 odst. 1, 94 odst. 1 a 96 odst. 8 zákona

Více

Společné setkání odboru ochrany vod MŽP s vodoprávními úřady 29. dubna 2015 Nové Město na Moravě

Společné setkání odboru ochrany vod MŽP s vodoprávními úřady 29. dubna 2015 Nové Město na Moravě Společné setkání odboru ochrany vod MŽP s vodoprávními úřady 29. dubna 2015 Nové Město na Moravě Program 29. dubna 2015 10.00 12.15 hod. - přednášky Úvod (MŽP Ing. Nistler) Aktuality z povodňové ochrany

Více

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Systémy jakosti (úvod( do systémů řízení) Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Úvod Zavedení systému managementu jakosti mám být strategickým rozhodnutím m organizace. Návrh a uplatnění

Více

PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD

PŘÍPUSTNÉ STUPNĚ ZNEČIŠTĚNÍ POVRCHOVÝCH VOD Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.1.101 PŘÍPUSTNÉ

Více

Váš partner v profesním rozvoji. Příloha č. 2 vodního zákona_platné znění

Váš partner v profesním rozvoji. Příloha č. 2 vodního zákona_platné znění Váš partner v profesním rozvoji Příloha č. 2 vodního zákona_platné znění Sazby poplatku pro výpočet plateb za skutečně odebrané množství podzemní vody Účel užití odebrané podzemní vody Sazba v Kč/m3 Pro

Více

1 Předmět úpravy Tato vyhláška upravuje a) prokazování odborné způsobilosti oprávněných laboratoří, kontrolních laboratoří a měřících skupin

1 Předmět úpravy Tato vyhláška upravuje a) prokazování odborné způsobilosti oprávněných laboratoří, kontrolních laboratoří a měřících skupin Částka 45 Sbírka zákonů č. 123 / 2012 Strana 1859 123 VYHLÁŠKA ze dne 30. března 2012 o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových Ministerstvo životního prostředí stanoví podle 92 odst.

Více

Novela vodního zákona - chronologicky

Novela vodního zákona - chronologicky Novela vodního zákona - chronologicky 26. 8. 2015 Návrh materiálu, v oblasti poplatků zohledňující usnesení Vlády ČR 620/2015 bod B. jako legislativní opatření pro boj se suchem, byl předložen do vnitřního

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

a odstraňování jejich škodlivých následků,

a odstraňování jejich škodlivých následků, Strana 1782 Sbírka zákonů č. 175 / 2011 175 VYHLÁŠKA ze dne 20. června 2011, kterou se mění vyhláška č. 450/2005 Sb., o náležitostech nakládání se závadnými látkami a náležitostech havarijního plánu, způsobu

Více

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství Vyhláška č. 432 432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství ze dne 3. prosince 2001, o dokladech Ïádosti o rozhodnutí nebo vyjádfiení a o náleïitostech povolení, souhlasû a vyjádfiení vodoprávního úfiadu Ministerstvo

Více

ované k Rozhodnutí o poskytnutí louvě o poskytnutí podpory v gramu Životní prostředí

ované k Rozhodnutí o poskytnutí louvě o poskytnutí podpory v gramu Životní prostředí OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EVROPSKÁ UNIE Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Pro vodu, vzduch a přírodu Směrnice MŽP Č. 5/2008 - PŘÍLOHA 2 Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí

Více

legislativa v oblasti

legislativa v oblasti Aktuáln lní EU a česká legislativa v oblasti venkovního ovzduší Konzultační den hygieny ovzduší, SZÚ, 11.12.2008 1996/62/ES 1999/30/ES 2000/69/ES 2002/3/ES (Rámcová) (SO 2, NO X, PM 10, Pb) (C 6 H 6, CO)

Více

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi

Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Zavádění systému EMAS na MěÚ v Chrudimi Co znamená EMAS? Jde o systém řízení chodu úřadu z hlediska ochrany životního prostřed edí a udržiteln itelného rozvoje, který je uplatňov ován v rámci Evropské

Více

Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed. edí

Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed. edí Příprava a realizace staveb a ochrana životního prostřed edí Ochrana životního prostřed edí a stavebnictví Stavebnictví je jedním m z hlavních činitelů tvorby životního prostřed edí,, současn asně však

Více

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S OCHRANOU PODZEMNÍCH VOD NA JIŽNÍ MORAVĚ; PROBLÉMY PŘI STANOVOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ OCHRANNÝCH PÁSEM

PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S OCHRANOU PODZEMNÍCH VOD NA JIŽNÍ MORAVĚ; PROBLÉMY PŘI STANOVOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ OCHRANNÝCH PÁSEM PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI S OCHRANOU PODZEMNÍCH VOD NA JIŽNÍ MORAVĚ; PROBLÉMY PŘI STANOVOVÁNÍ A PROVOZOVÁNÍ OCHRANNÝCH PÁSEM Ing. Jiří Novák VODÁRENSK RENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. Ing. Petra Oppeltová,,

Více

PLÁN DÍLČÍHO POVODÍ HORNÍ ODRY 2016 2021

PLÁN DÍLČÍHO POVODÍ HORNÍ ODRY 2016 2021 PLÁN DÍLČÍHO POVODÍ HORNÍ ODRY 2016 2021 NÁVRH VII. EKONOMICKÉ ÚDAJE Textová část Pořizovatel: Povodí Odry, státní podnik Varenská 49, Ostrava 701 26 Ve spolupráci s: Krajským úřadem Moravskoslezského

Více

Doklady pro vydání povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami [K 8 odst. 1 písm. a) nebo b) vodního zákona]

Doklady pro vydání povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami [K 8 odst. 1 písm. a) nebo b) vodního zákona] 432/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 3. prosince 2001 o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení, souhlasů a vyjádření vodoprávního úřadu Změna: 195/2003

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH NEBO PODZEMNÍCH *) PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ)

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH NEBO PODZEMNÍCH *) PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ) Příloha : Vyplněný formulář žádosti o povolení *) *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH NEBO PODZEMNÍCH *) PRO POTŘEBY

Více

enýrství 141RIN (3+0) zk ová(b825), Krupička (B819)

enýrství 141RIN (3+0) zk ová(b825), Krupička (B819) Říční inženýrstv enýrství 141RIN (3+0) zk pondělí 12,00-14,00 v B880 Vyučuj ující: : Sklenář(B817), Mattas (D2094), Marešov ová(b825), Krupička (B819) 1 Obsah a časový rozvrh předmp edmětu 19.9.2011 1.

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Richard Turek Ředitel obecně prospěšné společnosti Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. (K.P.I.) IČO: 274 94 799 Bří. Čapků 246, 541 01 TRUTNOV Oblasti

Více

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 2013 1 Novinky pro 2007-2013 2013 (terminologie) Priorita Opatřen ení 2004 2006 Grantové schéma Projekt (národn rodní, systémový) Konečný ný

Více

č.. 91/2010 o podmínk ebičů paliv nabývá účinnosti od 1.1.2011 áška

č.. 91/2010 o podmínk ebičů paliv nabývá účinnosti od 1.1.2011 áška Nařízen zení vlády č.. 91/2010 o podmínk nkách požárn rní bezpečnosti při p i provozu komínů,, kouřovod ovodů a spotřebi ebičů paliv nabývá účinnosti od 1.1.2011 zrušuje uje se vyhláš áška č.. 111/1981

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. č.j.: KULK/2714/2003 ze dne 11. května 2004 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 8. srpna 2011 Sp. Zn. OŽPZ 203/2010 Č. j. KULK 29223/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v letech 2007-2013. Výběr projektů a jejich realizace

Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v letech 2007-2013. Výběr projektů a jejich realizace v letech 2007-2013 Výběr projektů a jejich realizace Doručen ení žádostí Termín n a místo m podání Žádosti musí být doručeny v obálce osobně,, doporučenou poštou, kurýrníči i jinou podobnou službou Adresa

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

Současný stav ochrany vod v oblasti jakosti a množstv - navrhované projekty

Současný stav ochrany vod v oblasti jakosti a množstv - navrhované projekty Technologická platforma pro udržitelné vodní zdroje Technology Platform on Sustainable Water Resources CZ Současný stav ochrany vod v oblasti jakosti a množstv ství (ČR, EU) - navrhované projekty RNDr.Pavel

Více

Odbor obrany a bezpečnosti - sekretariát Bezpečnostní rady státu

Odbor obrany a bezpečnosti - sekretariát Bezpečnostní rady státu Odbor obrany a bezpečnosti - sekretariát Bezpečnostní rady státu 1 LEGISLATIVA zákon č.. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon), zákon č.. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (krizový zákon), z ústavní zákon

Více

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb.

Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Nařízení vlády č. 57/2016 Sb. Ing. Evžen Zavadil Školení VPÚ září 2016 38 Odpadní vody Rozšíření možnosti vypouštění odpadních vod do vod podzemních na: Jednotlivé stavby pro bydlení Jednotlivé stavby

Více

R o z h o d n u t í. vydává

R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 9. 9. 2016 Číslo jednací: 123781/2016/KUSK OŽP/Vk Spisová značka: SZ_123781/2016/KUSK/7 dle rozdělovníku Oprávněná úřední osoba: Ing. Věra Vacková R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

(2) Klasifikace výrobku označovaného CE, který je podstatnou součástí vodních děl ohlášených podle 15a zákona, je uvedena v příloze č.

(2) Klasifikace výrobku označovaného CE, který je podstatnou součástí vodních děl ohlášených podle 15a zákona, je uvedena v příloze č. Strana 562 Sbírka zákonů č. 57 / 2016 57 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3. února 2016 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění odpadních vod a náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních

Více

II. Odborné setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje

II. Odborné setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje II. Odborné setkání starostů a místostarostů Olomouckého kraje Aktuální informace Ministerstva zemědělství z oblasti vodního hospodářství Obsah Protipovodňová opatření Dotace na kanalizace a vodovody Povolení

Více

Ing. Pavel Koreček. Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství.

Ing. Pavel Koreček. Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství. Ing. Pavel Koreček Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství e-mail: pavel.korecek@chrudim-city.cz 126 (6) Ohlašovací povinnost vůči vodoprávním úřadům nebo oprávněným

Více

CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH

CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH CO DŮLEŽITÉHO PŘINESLA ZMĚNA ZÁKONA O VODOVODECH A KANALIZACÍCH Ing. Miloslava Melounová SOVAK ČR, Novotného lávka 5, 116 68 Praha 1 Anotace Novela zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu

Více

Problematika sucha a vody zhodnocení vývoje od roku září 2018

Problematika sucha a vody zhodnocení vývoje od roku září 2018 Problematika sucha a vody zhodnocení vývoje od roku 2015 11. září 2018 RNDr. Jan Daňhelka,Ph.D., ředitel pro hydrologii, ČHMÚ Ing. Tereza Davidová, Ph.D., oddělení ochrany před povodněmi, MŽP danhelka@chmi.cz,

Více