Úloha 2 - Lokálně podepřená deska

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úloha 2 - Lokálně podepřená deska"

Transkript

1 Úloha 2 - Lokálně podepřená deska Návrh tloušťky stropní desky Stropní desky jsou obousměrně pnuté, bezprůvlakové, ztužené pouze po okraji ztužujícím průvlakem nebo stěnou. Návrh tloušťky stropní desky provedeme obdobně jako v 1. úloze. Návrh tloušťky desky pomocí empirického vztahu: h d 1 l 30 n,max Za l n.max dosadíme největší ze světlých rozpětí desky. Stanovíme tloušťku desky s ohledem na ohybovou štíhlost (viz 1. cvičení, d,tab uvažujeme z tabulky pro lokálně podporované desky). Stupeň vyztužení odhadnout 0,5% Využití výztuže odhadnout 80% => κ c3 = 1,25 Tloušťka se rozumně upraví podle ohybové štíhlosti v závislosti na velikosti rozpětí a zatížení. Není nutno podmínku ohybové štíhlosti dodržet (návrh by většinou byl neekonomický). Hodnotu krytí nepočítejte znovu, převezměte z 1. cvičení. Nenavrhujte desky s tloušťkou menší než 200 mm v takových deskách nelze použít výztuž na protlačení a pokud by vám v dalších částech cvičení vyšlo, že výztuž potřebujete, bylo by potřeba přepočítat celý předchozí výpočet. Návrh rozměrů trámů a stěn, výpočet zatížení, návrh rozměrů sloupu Tloušťku stěny zvolte mm. Rozměry okrajového trámu (je-li v konstrukci) zvolte dle zadání. Zatížení desek spočtěte formou tabulek. Návrh rozměrů sloupu: V předběžném návrhu lze v našem cvičení zanedbat výstřednost zatížení a plochu sloupu stanovit z únosnosti v prostém tlaku. Stanovíme normálové zatížení N Ed v patě nejvíce zatíženého sloupu (průřez sloupu pro tuto chvíli odhadneme, volíme cca 0,3x0,3 m). Nezapomeňte, že máte více podlaží! Rozměr sloupu stanovíme ze vztahu: kde: N Rd A c f cd A s s N 0,8A f A N Rd c cd s s Ed je únosnost sloupu v prostém tlaku, je průřezová plocha sloupu, je návrhová pevnost betonu v tlaku, je průřezová plocha výztuže sloupu, A s = s A c, uvažujeme stupeň vyztužení s = 1,5 3 % (zůstává nám tak rezerva na vliv momentu a štíhlosti), je napětí ve výztuži, uvažujeme 400 MPa (viz NNK)

2 N Ed je normálová síla od zatížení. Úpravou dostaneme: A c NEd 0,8 f cd s s Navrhneme sloup čtvercový nebo obdélníkový. Návrh zaokrouhlíme na 50 mm nahoru (tj. vyjde-li například 420 mm, navrhneme 450 mm). Na závěr sladíme šířky sloupu a trámu. Pokud by např. vyšel sloup šířky 400 mm a trám šířky 350 mm, sjednotíme rozměry na 400 mm. Pokud ale bude rozdíl šířek velký (třeba trám 250 mm, sloup 450 mm), není nutno rozměry sjednocovat. Pokud zvětšujeme šířku trámu, není nutno trám znovu ověřovat. Předběžné ověření protlačení Aby nedošlo k propíchnutí bezprůvlakové desky sloupem, musí být splněna podmínka: v v kde v Ed je účinek návrhového zatížení v kontrolovaném obvodu [MPa], v Rd je únosnost v protlačení [MPa] Ve výpočtu se postupně kontrolují podmínky: v v v Ed Ed Ed Ed v v v Rd Rd,max Rd,c Rd,cs kde v Rd,max je únosnost v protlačení v obvodu u 0 (únosnost tlakové diagonály), ve cvičení u 0 odpovídá obvodu sloupu, v Rd,c je únosnost v protlačení bez výztuže na protlačení v kontrolovaném obvodu u 1, v Rd,cs je únosnost v protlačení s výztuží na protlačení. V předběžném návrhu se budeme zabývat první podmínkou a předběžně i druhou podmínkou (v příštím cvičení bude zpřesněna). Budeme ověřovat, zda je konstrukce vhodně navržena, tj. zda je schopna při dostatečném vyztužení přenést požadovaný účinek zatížení. Budeme kontrolovat obvody u 0 a u 1 : Čtvercový sloup: u 0 1 4a u 4a 2 2d První podmínka je normová, ověřuje únosnost tlačené diagonály:

3 V v v 0,4 f Ed Ed,0 Rd,max cd ud 0 kde je součinitel polohy sloupu, v našem případě (vnitřní sloup, další podmínky viz přednášky) budeme uvažovat = 1,15, V Ed je návrhová hodnota smykové síly (jedná se o sílu hodnota v N, nikoliv v MPa!), spočte se jako celkové návrhové zatížení běžného podlaží vynásobené zatěžovací plochou sloupu (uvažujeme sloup s největší zatěžovací plochou, bereme zatížení pouze z jednoho podlaží pouze tato síla způsobuje propíchnutí dané desky sloupem), d je staticky účinná tloušťka desky, čteme [ný], je součinitel zmenšující pevnost betonu v tlaku, který vyjadřuje vliv fck přídavných namáhání, 0, f ck dosadit v MPa. Upravená druhá podmínka je v současné době doporučená, vychází z výsledků experimentů a ověřuje, zda je v konstrukci možno zajistit požadované kotvení výztuže na protlačení: V v k v k C k 100 l f Ed 3 Ed,1 max Rd,c max Rd,c ck ud 1 kde k max je součinitel maximální únosnosti, jeho hodnota závisí na účinné tloušťce desky d a typu smykové výztuže, určí se následovně: U desek se smykovou výztuží spolehlivě zakotvenou v úrovni horní i dolní výztuže a se svařovanými smykovými mřížkami dostatečně zakotvenými při obou lících deskového prvku se uvažuje: k max = 1,45 při tloušťce desky h = 200 mm, k max = 1,70 při h 700 mm, pro mezilehlé hodnoty h lze hodnotu k max interpolovat. U základů se smykovou výztuží se uvažuje k max = 1,5. Při použití patentovaných výrobků pro smykovou výztuž (zejména smykových trnů) se uvažuje hodnota k max podle příslušného evropského technického osvědčení 1. C Rd,c uvažujeme 0,18/ c = 0,18/1,5 = 0,12, k uvažujeme k ,0, d dosazujeme v mm, d l je stupeň vyztužení průřezu ohybovou výztuží, prozatím odhadneme l = 0,005 f ck dosazujeme v MPa. 1 V současnosti se velmi často používají smykové trny. Ukazuje se však, že při návrhu smykových trnů podle dále uvedeného postupu vychází nadměrné množství trnů. Pro ekonomický návrh smykových trnů je nutno použít speciální výpočetní programy výrobců. Takový postup by však byl pro pochopení principu návrhu neúčelný, a proto ve cvičeních provedeme návrh vyztužení pomocí klasické výztuže. Vzorové příklady výpočtu výztuže na protlačení je možno najít ve skriptu Kohoutková, Procházka, Vašková: Navrhování železobetonových konstrukcí: Příklady a postupy (ČVUT, Praha, 2014).

4 Pokud jsou obě podmínky splněny, je tloušťka desky vyhovující. Pokud některá nevyhoví, znamená to, že desku nelze v souladu s předpisy vyztužit na protlačení a je tedy potřeba návrh korigovat. Existuje několik možností: Zvětšit tloušťku desky (neefektivní zvýší se zatížení) Zvětšit rozměry sloupu (efektivní, ale zmenšuje se podlahová plocha) Zvýšit třídu betonu (může vyjít dost draho, nemusí být dostatečné) Navrhnout desku s plochými průvlaky nebo zesílením v oblasti sloupu Navrhnout konstrukci s viditelnými nebo skrytými hlavicemi Pokud v našem cvičení podmínky nevyhoví, navrhneme manžetovou hlavici (svařenec z ocelových plechů). Tím se zvětší délky kontrolovaných obvodů: u 0 1 obvod hlavice u obvod ve vzdálenosti 2 d od líce hlavice Nevyhovující podmínky posoudíme znovu s novými hodnotami u 0 a u 1 (změní se pouze hodnoty v Ed, hodnoty v Rd se nemění nepočítejte znovu). Pokud by ani poté konstrukce nevyhověla, zvětšíme tloušťku desky. Skica tvaru Do statického výpočtu na samostatný list A4 nakreslete skicu tvaru konstrukce. Skica bude nakreslena od ruky, ovšem v měřítku a s dodržením zásad pro kreslení výkresů tvaru (viz NNK). Skica bude obsahovat půdorys konstrukce a sklopený řez v obou směrech. Budou okótovány základní půdorysné rozměry a navržené rozměry konstrukcí (desky, trámu, sloupu, stěny).

5 Momenty na lokálně podepřené desce Budeme řešit momenty v pásech C a 3 (vyšrafované v zadání), vždy krajní pole a jedno vnitřní pole celkem tedy řešíme 4 pole desky. Postup je ilustrován vzorovým příkladem viz web. Použijeme metodu součtových momentů. Je potřeba mít na paměti, že tuto metodu lze použít pouze pro pravidelné konstrukce, musí být dodržena omezení pro geometrii a zatížení konstrukce. Teorie bude vyložena na přednáškách. Celkový součtový moment Princip metody součtových momentů vychází ze skutečnosti, že vzepětí momentové křivky na libovolném oboustranně podepřeném nosníku je 1/8fl 2 Nejprve stanovíme celkové součtové momenty na jednotlivých polích desky podle vztahu: kde b l n 1 M g q bl 8 2 tot d d n je šířka uvažovaného pruhu, tj. součet polovin rozpětí přilehlých polí, je světlý rozpon vyšetřovaného pole. Celkový záporný a kladný moment V jednotlivých polích rozdělíme celkový součtový moment na celkový kladný a celkový záporný moment pomocí součinitelů viz obrázek a tabulka. Pro krajní pole uvažujeme: V případě vetknutí do stěny součinitele pro vetknutý okraj pole. V případě obvodových trámů součinitele pro okraj se ztužujícím trámem. V případě překonzolování získáme hodnoty součinitele interpolací mezi tabulkou pro okraj bez ztužujícího trámu a tabulkou pro vetknutý okraj. Interpolujeme podle toho, jak velký je konzolový moment v porovnání s momentem, který by teoreticky vznikl ve zcela tuhé podpoře (příklad viz web).

6 Momenty ve sloupovém a středním pruhu Řešené pásy rozdělíme na sloupový a střední pruh. Šířka sloupového pruhu je ¼ kratšího rozponu příslušného pole na každou stranu od osy. Pozor: Sloupový pruh nemusí mít po celé délce pruhu stejnou šířku. Pruhy mohou být na každou stranu od osy jinak široké. U vašich zadání ale nic z toho nenastane, neboť všechna pole mají stejně rozměry. Celkové kladné a záporné momenty rozdělíme na momenty v pruzích pomocí součinitelů (viz tabulka). Vždy přidělíme sloupovému pruhu -násobek příslušného celkového kladného/záporného momentu, středovému pruhu pak (-násobek.

7 Stanovení : Žádný pás není ztužen ve směru vyšetřovaných momentů, zajímají nás proto řádky pro 1 = 0 ( 1 vyjadřuje vliv podélného ztužení). Pro všechny kladné momenty je = 0,6. Pro všechny záporné momenty ve střední podpoře je = 0,75. Na kraji vetknutém do stěny se celkový záporný moment rozdělí rovnoměrně po celé šířce stěny (nedělíme na sloupový a střední pruh). Na konzole Ve sloupovém pruhu uvažujeme celkový záporný moment (= 1,0). Navíc ve středním pruhu uvažujeme 0,65násobek konzolového momentu rovnoměrně rozprostřeného po celé šířce pásu v případě, kdy mezi krajními sloupy není ztužující trám (to je případ našeho cvičení) a 1,0násobek v případě, kdy mezi krajními sloupy je ztužující trám. Pro záporný moment na kraji pole přiléhajícího ke konzole je nutno součinitel stanovit interpolací podle hodnoty součinitele mezi hodnotou pro (odpovídá hodnotě zcela netuhý okraj) a (odpovídá hodnotě zcela tuhý okraj). Pro záporný moment na kraji ztuženém žebrem je nutno stanovit interpolací podle t mezi řádkem pro t = 0 (zcela netuhý okraj) a t = 2,5 (velmi tuhý okrajový trám) viz dále. Stanovení tuhostního součinitele t pro krajní trám: kde I s I t It t 2I s je moment setrvačnosti desky ve vyšetřovaném pruhu, je moment setrvačnosti v kroucení (torzní moment) trámu s částí desky (viz obrázek). Trám rozdělíme oběma možnými způsoby na dva obdélníky, spočteme torzní momenty pro jednotlivé varianty a uvažujeme větší hodnotu.

8 Torzní moment trámu se počítá jako součet torzních momentů jednotlivých obdélníků ze vztahu: I t n t t a 1 0,63 i1 ai 3 3 i i i Kde t i je délka kratší strany obdélníka, a i délka větší strany obdélníka. Na závěr spočtené hodnoty momentů vydělíme šířkou sloupového, resp. středního pruhu, abychom dostali hodnoty na 1 m šířky desky, a vykreslíme průběh momentů ve sloupovém a středovém pruhu pro pásy C a 3 (celkem 4 obrázky jako ve vzorovém příkladu, není nutno kreslit celé pruhy).

9 Ohybová výztuž Postup návrhu a posouzení viz NNK, viz 1. úloha. Při návrhu plochy výztuže v desce s velkým rozpětím je nutno si navíc uvědomit, že rozhoduje spíše kritérium použitelnosti (průhyb) než kritérium únosnosti konstrukce. V našem případě se s touto skutečností zjednodušeně vypořádáme tak, že navrhneme skutečnou plochu výztuže a s,prov cca o % větší než požadovanou plochu a s,req. To ostatně odpovídá hodnotě c3 = 1,2 až 1,3, kterou jsme zvolili při posuzování podmínky ohybové štíhlosti pokud jsme v předběžném návrhu předpokládali, že výztuže bude 1,2x až 1,3x více než je minimální nutná plocha, měli bychom tento předpoklad respektovat i při podrobném návrhu výztuže. Navíc ověříme požadovanou minimální plochu výztuže pro omezení šířky trhlin: a s,prov k kf a as,min,3 c ct,eff ct kde k c je součintel, kterým se zohledňuje rozdělení napětí v průřezu těsně před vznikem trhlin, ve cvičení zjednodušeně a bezpečně uvažujeme k c = 0,4, k je součinitel vyjadřující nerovnoměrnost rozdělení napětí, ve cvičeních uvažujeme k = 1,0, f ct,eff je průměrná hodnota pevnosti betonu v tahu v okamžiku vzniku trhlin, uvažujeme f ct,eff = f ctm, a ct je plocha tažené části betonu těsně před vznikem trhlin, uvažujeme a ct = b*h d /2, šířku průřezu b berte 1 m, s je největší přípustná hodnota napětí ve výztuži těsně po vzniku trhlin, ve cvičení uvažujeme s = f yk, ale obecně může být nutná menší hodnota (blíže viz pokročilejší kurzy betonových konstrukcí). Návrh bude ve tvaru Ø X à Y mm (např. Ø 10 à 150 mm). Vhodné je používat větší počet menších profilů (lepší z hlediska mezních stavů použitelnosti), rozteče by ale zároveň neměly být příliš malé kvůli pracnosti (v našem případě bychom neměli jít pod 100 mm). Návrh bude proveden pro všechny spočtené momenty. Je vhodné provést určité sjednocení výztuže, např. používat jednu velikost profilů pro sloupové a jinou pro středové pruhy a rozlišovat pouze rozteče. Je vhodné navrhovat velikost profilů ob profil, tj. navrhovat např. profily 8 a 12, nikoliv 10 a 12 (snadná záměna na stavbě). U hodnoty d je nutno si uvědomit, že je různá pro směry C a 3. Ve více namáhaném směru budeme uvažovat vyšší hodnotu, v méně namáhaném směru nižší hodnotu. Pro jeden průřez proveďte výpočet ručně s rozepsáním všech vztahů. Dále můžete použít excelovou tabulku podle vzoru na webu. Vaše tabulka bude obsahovat stejnou hlavičku a všechny uvedené sloupce (můžete si libovolně nějaké sloupce přidat, NE ubrat). s

10 Výztuž na protlačení Hrozí-li protlačení (obrázek vlevo), je nutno navrhnout výztuž na protlačení. Na obrázku uprostřed je zobrazeno řešení s využitím smykových trnů. Návrh trnů podle dále uvedeného postupu však není v normě ČSN EN definován, bylo by nutno využít software výrobce, což je pro účely výuky nevhodné. Pro pochopení principu návrhu (který je v softwarech de facto stejný, liší se pouze hodnoty součinitelů, které jsou získány ze zkoušek) navrhneme ve cvičení obdobný způsob vyztužení s využitím klasické betonářské výztuže (obrázek vpravo). Budeme počítat výztuž na protlačení sloupu C3. Již dříve jsme v předběžném návrhu ověřili maximální únosnost v protlačení v líci sloupu nemusíme znovu počítat. Pro další výpočty stanovíme průměrnou hodnotu staticky účinné výšky stropní desky: d d d C 3 2 Únosnost bez výztuže na protlačení v kontrolovaném obvodu u 1 Posoudíme podle podmínky: V v v max C k 100 f ; 0, 035 k f 3 Ed 3 Ed,1 Rd,c Rd,c l ck ck ud 1 kde l je stupeň vyztužení průřezu ohybovou výztuží, 3 0,02 l lc l lc, l3 jsou stupně vyztužení ohybovou výztuží v průřezu vzdáleném 3d (tj. obvod u 1 rozšířený o d) ve směru pásu C, resp. pásu 3, stanoví se jako asc as3 lc, resp. l3, 1000d 1000d C 3 a sc,a s3 jsou průřezové plochy horní ohybové výztuže na 1 m šířky desky v pásu C, resp. v pásu 3, ostatní viz minulé cvičení. Máte-li v konstrukci hlavici, uvažujte u 1 s hlavicí!!! Pokud podmínka vyhoví, teoreticky není nutno navrhovat výztuž na protlačení deska by měla přenést požadované síly i bez speciálního vyztužení. Jde však o nejcitlivější místo tohoto typu konstrukce, a proto i v případě, že není podle výpočtu nutná výztuž na protlačení, se doporučuje navrhnout alespoň výztuž konstrukční 2x2 ohyby nad sloupem pro oba směry. Pokud podmínka nevyhoví, navrhneme výztuž na protlačení dále uvedeným postupem.

11 Uspořádání výztuže na protlačení Nejprve stanovíme délku kontrolovaného obvodu u out, ve kterém již není potřeba smyková výztuž (jedná se o obvod, ve kterém by platilo v Ed,out = v Rd,c ): u out VEd v d Tvar tohoto obvodu závisí na způsobu vyztužení. Následující obrázky ukazují tvar postupně pro vyztužení radiální výztuží na protlačení, ortogonální svislou výztuží v celé oblasti a ortogonální svislou výztuží pouze v části oblasti. Rd,c Zdroj: Šmejkal, Procházka, Hanzalová: Navrhování na mezní stav porušení protlačením část I. BETON TKS 5/2011, str

12 Pro naši výztuž na protlačení je tedy obvod u out kruhový. Jeho poloměr je: r out uout 2 Nyní můžeme navrhnout uspořádání výztuže na protlačení: První výztužný profil smí být umístěn 0,3d až 0,5d od líce sloupu (pokud by byl blíže než 0,3d, nebylo by možné zajistit dostatečné zakotvení výztuže pod trhlinou), poslední výztužný profil nesmí být dále než 1,5d od obvodu u out, rozteče výztužných profilů s r jsou max. 0,75d, vzdálenost lišt v tangenciálním směru s t je max. 2d, vzdálenost lišt v tangenciálním směru na úrovni obvodu u 1 je max. 1,5d. Zvolíme profil trnů Ø sw (primárně volíme cca mm, více jen pokud nevyhoví). Spočteme potřebný počet lišt na vyztužení jednoho sloupu. Vycházíme z podmínek pro maximální vzdálenosti v tangenciálním směru: n 2 ( r 1,5 d) u 2d 1,5d out 1 max ; Průřezová plocha výztužných profilů v jednom obvodu je A sw = n.a sw,1, kde A sw,1 je průřezová plocha 1 výztužného profilu. Únosnost s výztuží na protlačení v kontrolovaném obvodu u 1 Posoudíme podle podmínky: V d 1 v v 0, 75v 1,5 A f sin u d s u d Ed Ed,1 Rd,cs Rd,c sw ywd,ef 1 r 1 kde f ywd,ef je efektivní návrhová mez kluzu výztuže na protlačení, f ywd,ef = ,25d f ywd, f ywd je skutečná návrhová hodnota meze kluzu výztuže na protlačení, uvažujte 435 MPa, je úhel mezi smykovou výztuží a rovinou desky, v našem případě 90, ostatní hodnoty viz předchozí výpočty.

13 Pokud nevyhoví, zvýšíme profil výztuže na protlačení nebo zmenšíme hodnotu s r a posoudíme znovu. Doporučení: nenavrhovat s r méně než 100 mm. Nakonec musíme zkontrolovat konstrukční zásadu pro minimální stupeň vyztužení: A sw sw,1 ck 1,5 sw,min 0, 08 srst fyk f Pokud nevyhoví, opět zvýšíme profil výztuže na protlačení nebo zmenšíme hodnotu s r a posoudíme znovu. Je-li vzdálenost mezi u 1 a u out větší než 2d, měli bychom definovat ještě mezilehlý kontrolovaný obvod u 2 (teoreticky i u 3 při vzdálenosti nad 4d atd.) a v něm znovu provést návrh a posouzení výztuže. Výztuž na protlačení (je-li navržena) bude pro sloup C3 rozkreslena na samostatném výkrese formátu A4 v měřítku 1:20 nebo 1:10 v půdoryse i v řezu. Je-li navržena hlavice, bude zde rovněž zakreslena. Možno v CADu nebo i ručně do staťáku, ale podle pravítka!!! (viz vzor na webu).

14 Skica ohybové výztuže desky Jeden výkres pro dolní povrch, jeden výkres pro horní povrch. Výztuž na protlačení bude rozkreslena samostatně (viz předchozí text), což se na výkrese ohybové výztuže uvede do poznámky. Jedná se pouze o skicu navržené staticky nutné výztuže. Výkres nebude obsahovat lemovací a konstrukční výztuž. V reálném výkrese by se jinak kótovaly polohy prutů dělníky na stavbě nezajímá dělení na sloupový a středový pruh. Měřítko zvolte tak, aby se výkres vešel na formát A3 (lze slepit ze dvou listů A4). Kóty a popisky musí být čitelné. Na výkresu budou rozkresleny tvary výztužných profilů, bude uveden zjednodušený výkaz výztuže (nemusí být uvedeny kilogramy oceli), přehled materiálů, kotevní délky, krytí a rozpiska (viz vzor na webu). Přesahy výztuže zjednodušeně a bezpečně podle následujících instrukcí, podrobněji viz tabulka na webu. Přesah horní výztuže za líc podpory ve sloupovém pruhu uvažujte 1/3 světlého rozponu pole. Přesah horní výztuže za líc podpory ve středním pruhu uvažujte 1/4 světlého rozponu pole. Přesah dolní výztuže nad podporu uvažujte 10Ø (minimálně ale 80 mm). V případě, že při porušení podpůrné svislé nosné konstrukce hrozí progresivní kolaps části konstrukce, je nutno vložit nad podporu k dolnímu povrchu ještě příložky zabraňující progresivnímu kolapsu.

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02)

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02) Podklad k příkladu S ve cvičení předmětu Zpracoval: Ing. Petr Bílý, březen 2015 Návrh rozměrů Rozměry desky a trámu navrhneme podle empirických vztahů vhodných pro danou konstrukci, ověříme vhodnost návrhu

Více

NK 1 Konstrukce. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

Betonové konstrukce (S)

Betonové konstrukce (S) Betonové konstrukce (S) Přednáška 10 Obsah Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Tabulkové údaje - nosníky Tabulkové údaje - desky Tabulkové údaje - sloupy (metoda A, metoda B, štíhlé sloupy

Více

4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil

4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil 4. cvičení výpočet zatížení a vnitřních sil Výpočet zatížení stropní deska Skladbu podlahy a hodnotu užitného zatížení převezměte z 1. úlohy. Uvažujte tloušťku ŽB desky, kterou jste sami navrhli ve 3.

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Příklad - opakování 1:

Příklad - opakování 1: Příklad - opakování 1: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku Skladba stropu: Podlaha, tl.60mm, ρ=2400kg/m 3 Vlastní žb deska, tl.dle návrhu, ρ=2500kg/m 3 Omítka, tl.10mm,

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B2. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B2. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B2 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Tahové zpevnění spolupůsobení taženého betonu mezi trhlinami

Více

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018 PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018 Zkouška sestává ze dvou písemných částí: 1. příklad (na řešení 60 min.), 2. části teoretická (30-45 min.).

Více

Uplatnění prostého betonu

Uplatnění prostého betonu Prostý beton -Uplatnění prostého betonu - Charakteristické pevnosti - Mezní únosnost v tlaku - Smyková únosnost - Obdélníkový průřez -Konstrukční ustanovení - Základová patka -Příklad Uplatnění prostého

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Betonové a zděné konstrukce Přednáška 1 Jednoduché nosné konstrukce opakování

Betonové a zděné konstrukce Přednáška 1 Jednoduché nosné konstrukce opakování Betonové a zděné konstrukce Přednáška 1 Jednoduché nosné konstrukce opakování Ing. Pavlína Matečková, Ph.D. 2016 Pavlína Matečková, LP-A-303 pavlina.mateckova@vsb.cz http://homel.vsb.cz/~zid75/ Zkouška:

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 12 přednáška. Prvky namáhané kroutícím momentem Prvky z prostého betonu Řešení prvků při místním namáhání

Prvky betonových konstrukcí BL01 12 přednáška. Prvky namáhané kroutícím momentem Prvky z prostého betonu Řešení prvků při místním namáhání Prvky betonových konstrukcí BL01 12 přednáška Prvky namáhané kroutícím momentem Prvky z prostého betonu Řešení prvků při místním namáhání Prvky namáhané kroucením Typy kroucených prvků Prvky namáhané kroucením

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška Zásady vyztužování - podélná výztuž - smyková výztuž Vyztužování bet. prvků desky - obecné zásady - pásové a lokální zatížení - úpravy kolem otvorů trámové

Více

ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Zadání předmětu RBZS obor L - zimní semestr 2015/16

ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Zadání předmětu RBZS obor L - zimní semestr 2015/16 ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Zadání předmětu RBZS obor L - zimní semestr 2015/16 Přehled úloh pro cvičení RBZS Úloha 1 Po obvodě podepřená deska Úloha 2 Lokálně

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

pedagogická činnost

pedagogická činnost http://web.cvut.cz/ki/ pedagogická činnost -Uplatnění prostého betonu - Charakteristické pevnosti - Mezní únosnost v tlaku - Smyková únosnost - Obdélníkový ýprůřez - Konstrukční ustanovení - Základová

Více

Železobetonové nosníky s otvory

Železobetonové nosníky s otvory Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Dejvice Česká republika Železobetonové nosníky s otvory 2 Publikace a normy Návrh výztuže oblasti kolem otvorů specifická úloha přesný postup nelze dohledat v závazných normách

Více

Schöck Isokorb typ K. Schöck Isokorb typ K

Schöck Isokorb typ K. Schöck Isokorb typ K Schöck Isokorb typ Schöck Isokorb typ (konzola) Používá se u volně vyložených ů. Přenáší záporné ohybové momenty a kladné posouvající síly. Prvek Schöck Isokorb typ třídy únosnosti ve smyku VV přenáší

Více

předběžný statický výpočet

předběžný statický výpočet předběžný statický výpočet (část: betonové konstrukce) KOMUNITNÍ CENTRUM MATKY TEREZY V PRAZE . Základní informace.. Materiály.. Schéma konstrukce. Zatížení.. Vodorovné konstrukc.. Svislé konstrukce 4.

Více

φ φ d 3 φ : 5 φ d < 3 φ nebo svary v oblasti zakřivení: 20 φ

φ φ d 3 φ : 5 φ d < 3 φ nebo svary v oblasti zakřivení: 20 φ KONSTRUKČNÍ ZÁSADY, kotvení výztuže Minimální vnitřní průměr zakřivení prutu Průměr prutu Minimální průměr pro ohyby, háky a smyčky (pro pruty a dráty) φ 16 mm 4 φ φ > 16 mm 7 φ Minimální vnitřní průměr

Více

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem Stavba: Stavební úpravy skladovací haly v areálu firmy Strana: 1 Obsah: PROSTAB 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2 2. Seznam použité literatury 2 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013 PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013 Zkouška sestává ze dvou písemných částí: 1. příklad (na řešení 60 min.), 2. části teoretická (30-45 min.).

Více

Použitelnost. Žádné nesnáze s použitelností u historických staveb

Použitelnost. Žádné nesnáze s použitelností u historických staveb Použitelnost - funkční způsobilost za provozních podmínek - pohodlí uživatelů - vzhled konstrukce Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí: mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti,

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška Mezní stavy použitelnosti (MSP) Použitelnost a trvanlivost Obecně Kombinace zatížení pro MSP Stádia působení ŽB prvků Mezní stav omezení napětí Mezní stav

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška Zásady vyztužování - podélná výztuž - smyková výztuž Vyztužování bet. prvků Desky - obecné zásady - pásové a lokální zatížení - úpravy kolem otvorů trámové

Více

Bibliografická citace VŠKP

Bibliografická citace VŠKP Bibliografická citace VŠKP PROKOP, Lukáš. Železobetonová skeletová konstrukce. Brno, 2012. 7 stran, 106 stran příloh. Bakalářská práce. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav betonových

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A9. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška A9. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška A9 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Posuzování betonových sloupů Masivní sloupy

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce Návrh

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Betonové konstrukce. Beton. Beton. Beton

Betonové konstrukce. Beton. Beton. Beton Beton Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy Praha 2. 2. 2012 Betonové konstrukce prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Ing. Radek Štefan Nehořlavý materiál. Ve srovnání s jinými stavebními

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 5. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 5. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 5. přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou. Chování a modelování prvků před a po vzniku trhlin, způsob porušení. Prvky bez smykové výztuže. Prvky se

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

Desky Trámy Průvlaky Sloupy

Desky Trámy Průvlaky Sloupy Desky Trámy Průvlaky Sloupy Deska působící: v jednom směru ve dvou směrech Rozpětí l až 8 m h ~ l / 26, až 0,30 m M ~ w l 2 /8 Přednosti: -větší tuhost než u bezhřibové desky - nižší než bezhřibová deska

Více

RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn

RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn RBZS Úloha 4 Postup Zjednodušená metoda posouzení suterénních zděných stěn Zdivo zadní stěny suterénu je namáháno bočním zatížením od zeminy (lichoběžníkovým). Obecně platí, že je výhodné, aby bočně namáhaná

Více

Předpjatý beton Přednáška 9. Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování.

Předpjatý beton Přednáška 9. Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování. Předpjatý beton Přednáška 9 Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování. Analýza napjatosti namáhání předpjatých prvků Analýza napjatosti namáhání předpjatých prvků Ohybový

Více

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní prvek, stádium II dříve vznikají trhliny ohybové a

Více

Prostý beton Pedagogická činnost Výuka bakalářských a magisterský předmětů Nosné konstrukce II

Prostý beton  Pedagogická činnost Výuka bakalářských a magisterský předmětů Nosné konstrukce II Prostý beton http://www.klok.cvut.cz Pedagogická činnost Výuka bakalářských a magisterský předmětů Nosné konstrukce II - Uplatnění prostého betonu -Ukázky staveb - Charakteristické pevnosti -Mezní únosnost

Více

15. ŽB TRÁMOVÉ STROPY

15. ŽB TRÁMOVÉ STROPY 15. ŽB TRÁMOVÉ STROPY Samostatné Společně s deskou trámového stropu Zásady vyztužování h = l/10 až l/20 b = h/2 až h/3 V každém rohu průřezu musí být jedna vyztužená ploška Nosnou výztuž tvoří 3-5 vložek

Více

133YPNB Požární návrh betonových a zděných konstrukcí. 4. přednáška. prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc.

133YPNB Požární návrh betonových a zděných konstrukcí. 4. přednáška. prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. 133YPNB Požární návrh betonových a zděných konstrukcí 4. přednáška prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Obsah přednášky Zjednodušené

Více

Příklad 2 Posouzení požární odolnosti železobetonového sloupu

Příklad 2 Posouzení požární odolnosti železobetonového sloupu Příklad 2 Posouzení požární odolnosti železobetonového sloupu Uvažujte železobetonový sloup ztužené rámové konstrukce o průřezu b = 400 mm h = 400 mm a účinné délce l 0 = 2,1 m (Obr. 1). Na sloup působí

Více

Základní rozměry betonových nosných prvků

Základní rozměry betonových nosných prvků Základní rozměry betonových nosných prvků Desky Trámy Průvlaky Sloupy Ohybové momenty [knm] na nosníku Prostě uloženýnosník q[kn/m] 1/8 ql 2 Oboustranně vetknutý nosník 1/12 ql 2 1/12 ql 2 q[kn/m] 1/24

Více

7. cvičení návrh a posouzení smykové výztuže trámu

7. cvičení návrh a posouzení smykové výztuže trámu 7. cvičení návrh a poouzení mykové výztuže trámu Výtupem domácího cvičení bude návrh proilů a roztečí třmínků na trámech T1 a T2. Pro návrh budeme jako výchozí hodnotu V Ed uvažovat největší hodnotu mykové

Více

4 MSÚ prvky namáhané ohybem a smykem

4 MSÚ prvky namáhané ohybem a smykem 4 MSÚ prvky namáhané ohybem a smykem 4.1 Ohybová výztuž Obvykle navrhujeme jednostranně vyztužený průřez, zcela mimořádně oboustranně vyztužený průřez. Návrh výztuže lze provést buď přímým výpočtem, nebo

Více

ENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S OTVOREM VE SLOUPOVÉM PRUHU

ENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S OTVOREM VE SLOUPOVÉM PRUHU P Ř Í K L A D Č. 4 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S OTVOREM VE SLOUPOVÉM PRUHU Projekt : FRVŠ 011 - Analýza metod výpočtu železobetonových lokálně podepřených desek Řešitelský kolektiv : Ing. Martin

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 04. VYZTUŽOVÁNÍ - TRÁMY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

P Ř Í K L A D Č. 5 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S VÝRAZNĚ ROZDÍLNÝM ROZPĚTÍM NÁSLEDUJÍCÍCH POLÍ

P Ř Í K L A D Č. 5 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S VÝRAZNĚ ROZDÍLNÝM ROZPĚTÍM NÁSLEDUJÍCÍCH POLÍ P Ř Í K L A D Č. 5 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S VÝRAZNĚ ROZDÍLNÝ ROZPĚTÍ NÁSLEDUJÍCÍCH POLÍ Projekt : FRVŠ 011 - Analýza metod výpočtu železobetonových lokálně podepřených desek Řešitelský

Více

PŘÍKLAD Č. 3 NÁVRH A POSOUZENÍ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY. Zadání: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku.

PŘÍKLAD Č. 3 NÁVRH A POSOUZENÍ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY. Zadání: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku. PŘÍKLAD Č. 3 NÁVRH A POSOUZENÍ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY Zadání: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku Skladba stropu: Podlaha, tl.60mm, ρ=400kg/m 3 Vlastní žb deska, tl.dle návrhu,

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

Jednoduchá metoda pro návrh ocelobetonového stropu

Jednoduchá metoda pro návrh ocelobetonového stropu Jednoduchá metoda pro návrh Jan BEDNÁŘ František WALD, Tomáš JÁNA, Olivier VASSART, Bin ZHAO Software pro požární návrh konstrukcí 9. února 011 Obsah prezentace Chování za požáru Jednoduchá metoda pro

Více

P Ř Í K L A D Č. 3 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S OTVOREM VE STŘEDNÍM PRUHU

P Ř Í K L A D Č. 3 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S OTVOREM VE STŘEDNÍM PRUHU P Ř Í K L A D Č. 3 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S OTVOREM VE STŘEDNÍM PRUHU Projekt : FRVŠ 011 - Analýza metod výpočtu železobetonových lokálně podepřených desek Řešitelský kolektiv : Ing. Martin

Více

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 IDEA StatiCa Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 Praktické použití programu IDEA StatiCa pro návrh betonových prvků Složitější případy

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení,

Více

Průmyslová střední škola Letohrad. Ing. Soňa Chládková. Sbírka příkladů. ze stavebních konstrukcí

Průmyslová střední škola Letohrad. Ing. Soňa Chládková. Sbírka příkladů. ze stavebních konstrukcí Průmyslová střední škola Letohrad Ing. Soňa Chládková Sbírka příkladů ze stavebních konstrukcí 2014 Tento projekt je realizovaný v rámci OP VK a je financovaný ze Strukturálních fondů EU (ESF) a ze státního

Více

BL001 Prvky betonových konstrukcí

BL001 Prvky betonových konstrukcí BL001 Prvky betonových konstrukcí Vyučující: společné konzultace ve formě přednášek, zkoušky: - Ing. Josef Panáček, tel. 541147856, mail: panacek.j@fce.vutbr.cz, pracovna E309, - doc., tel. 541147847,

Více

BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI

BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI doc. Ing. Miloš Zich, Ph.D. Ústav betonových a zděných konstrukcí VUT FAST Brno 1 OSNOVA 1. Co je to mezní stav použitelnosti (MSP)?

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail Navrhování betonových konstrukcí 1D Úvod Nové moduly dostupné v Hlavním stromě Beton 15 Původní moduly dostupné po aktivaci ve Funkcionalitě projektu Staré posudky betonu

Více

Návrh žebrové desky vystavené účinku požáru (řešený příklad)

Návrh žebrové desky vystavené účinku požáru (řešený příklad) Návrh žebrové desky vystavené účinku požáru (řešený příklad) Posuďte spřaženou desku v bednění z trapézového plechu s tloušťkou 1 mm podle obr.1. Deska je spojitá přes více polí, rozpětí každého pole je

Více

BETONOVÉ A ZDĚNÉ KONSTRUKCE 1. Dimenzování - Deska

BETONOVÉ A ZDĚNÉ KONSTRUKCE 1. Dimenzování - Deska BETONOVÉ A ZDĚNÉ KONSTRUKCE 1 Dimenzování - Deska Dimenzování - Deska Postup ve statickém výpočtu (pro BEK1): 1. Nakreslit navrhovaný průřez 2. Určit charakteristické hodnoty betonu 3. Určit charakteristické

Více

VYZTUŽOVÁNÍ. Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková,CSc.

VYZTUŽOVÁNÍ. Ing. Hana Hanzlová, CSc., Ing. Jitka Vašková,CSc. JEDNOTLIVÉ DESKY Deska po obvodě kloubově podepřená Ohybové momenty počítáme v kolmých řezech desky a uprostřed rozpětí příslušných prostých nosníků, jsou to tedy hodnoty maximální. Ty se směrem k okrajům

Více

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému

NK 1 Konstrukce 2. Volba konstrukčního systému NK 1 Konstrukce 2 Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Ing. Jana Marková, Ph.D. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc., Fakulta

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Nosné konstrukce AF01 ednáška

Nosné konstrukce AF01 ednáška Brno University of Technology, Faculty of Civil Engineering Institute of Concrete and Masonry Structures, Veveri 95, 662 37 Brno Nosné konstrukce AF01 3. přednp ednáška Deska působící ve dvou směrech je

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz STAVEBNÍ KONSTRUKCE Témata k profilové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

10. cvičení Dimenzování výztuže rámu

10. cvičení Dimenzování výztuže rámu 10. vičení Dimenzování výztuže rámu Pokud není u konkrétního výpočtu uvedeno jinak, budeme rám počítat na extrémní hodnoty z obálek vnitřníh sil v 1. podlaží Příčel Ohybová výztuž Ohybovou výztuž příčle

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH KONSTRUKČNÍHO PRVKU KRÁTKÉ KONZOLY METODOU PŘÍHRADOVÉ ANALOGIE

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH KONSTRUKČNÍHO PRVKU KRÁTKÉ KONZOLY METODOU PŘÍHRADOVÉ ANALOGIE VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH KONSTRUKČNÍHO PRVKU KRÁTKÉ KONZOLY METODOU PŘÍHRADOVÉ ANALOGIE Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové

Více

list číslo Číslo přílohy: číslo zakázky: stavba: Víceúčelová hala Březová DPS SO01 Objekt haly objekt: revize: 1 OBSAH

list číslo Číslo přílohy: číslo zakázky: stavba: Víceúčelová hala Březová DPS SO01 Objekt haly objekt: revize: 1 OBSAH revize: 1 OBSAH 1 Technická zpráva ke statickému výpočtu... 2 1.1 Úvod... 2 1.2 Popis konstrukce:... 2 1.3 Postup při výpočtu, modelování... 2 1.4 Použité podklady a literatura... 3 2 Statický výpočet...

Více

14. ŽB DESKOVÉ STROPY

14. ŽB DESKOVÉ STROPY 14. ŽB DESKOVÉ STROPY NAVRHOVÁNÍ, POSOUZENÍ M d M u ZÁKLADNÍ POJMY PRO VÝZTUŽ M d moment od výpočtového (extrémního) zatížení M u moment na mezi únosnosti - výzutž rozumíme souhrn všech ocel. výztuž. vložek,

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad)

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad) KERAMICKÉ STROPY HELUZ MIAKO Tabulky statických únosností stropy HELUZ MIAKO Obsah tabulka č. 1 tabulka č. 2 tabulka č. 3 tabulka č. 4 tabulka č. 5 tabulka č. 6 tabulka č. 7 tabulka č. 8 tabulka č. 9 tabulka

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru Jednoduchá metoda pro požární návrh

Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru Jednoduchá metoda pro požární návrh Ocelobetonové stropní konstrukce vystavené požáru požární návrh Cíl návrhové metody požární návrh 2 požární návrh 3 Obsah prezentace za požáru ocelobetonových desek za běžné Model stropní desky Druhy porušení

Více

NAVRHOVÁNÍ ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ ZE SYSTÉMU. dle ČSN EN a ČSN EN NEICO - ucelený systém hrubé stavby

NAVRHOVÁNÍ ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ ZE SYSTÉMU. dle ČSN EN a ČSN EN NEICO - ucelený systém hrubé stavby ZE SYSTÉMU dle ČSN EN 1996-1-1 a ČSN EN 1996-3 NEICO - ucelený systém hrubé stavby K dosažení co nejlepších výsledků navrhování zdiva z betonových skořepinových tvárnic NEICO a k zachování hlavních výhod

Více

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti.

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. 9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. Spřažené ocelobetonové konstrukce (ČSN EN 994-) Spřažené nosníky beton (zejména lehký)

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B3. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B3 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Předpjatý beton 1. část - úvod Obsah: Podstata předpjatého

Více

NK 1 Konstrukce. Co je nosná konstrukce?

NK 1 Konstrukce. Co je nosná konstrukce? NK 1 Konstrukce Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc., Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc., FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa Holická, CSc. - Uspořádání konstrukce - Zásady

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 03. VYZTUŽOVÁNÍ - DESKOVÉ PRVKY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Připojení konzoly IPE 180 na sloup HEA 220 je realizováno šroubovým spojem přes čelní desku. Sloup má v místě přípoje vyztuženou stojinu plechy tloušťky 10mm. Pro sloup

Více

NOVING s.r.o. Úlehlova 108/1 700 30 Ostrava - Hrabůvka TEL., Tel/fax: +420 595 782 426-7, 595 783 891 E-mail: noving@noving.cz http://www.noving.

NOVING s.r.o. Úlehlova 108/1 700 30 Ostrava - Hrabůvka TEL., Tel/fax: +420 595 782 426-7, 595 783 891 E-mail: noving@noving.cz http://www.noving. ČSN EN ISO 9001 NOVING s.r.o. Úlehlova 108/1 700 30 Ostrava - Hrabůvka TEL., Tel/fax: +420 595 782 426-7, 595 783 891 E-mail: noving@noving.cz http://www.noving.cz PROLAMOVANÉ NOSNÍKY SMĚRNICE 11 č. S

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových charakteristik, oficiální přehled

Více

ŽELEZOBETONOVÁ SKELETOVÁ KONSTRUKCE

ŽELEZOBETONOVÁ SKELETOVÁ KONSTRUKCE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV BETONOVÝCH A ZDĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF CONCRETE AND MASONRY STRUCTURES ŽELEZOBETONOVÁ

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

Statika 2. Vybrané partie z plasticity. Miroslav Vokáč 2. prosince ČVUT v Praze, Fakulta architektury.

Statika 2. Vybrané partie z plasticity. Miroslav Vokáč 2. prosince ČVUT v Praze, Fakulta architektury. ocelových 5. přednáška Vybrané partie z plasticity Miroslav Vokáč miroslav.vokac@klok.cvut.cz ČVUT v Praze, Fakulta architektury 2. prosince 2015 Pracovní diagram ideálně pružného materiálu ocelových σ

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B5. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B5. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 33PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B5 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Předpjatý beton 2. část návrh předpětí Obsah: Navrhování

Více

Předběžný Statický výpočet

Předběžný Statický výpočet ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních staveb Předběžný Statický výpočet Stomatologická klinika s bytovou částí v Praze 5 Bakalářská práce Jan Karban Praha,

Více

REZIDENCE KAVČÍ HORY, PRAHA

REZIDENCE KAVČÍ HORY, PRAHA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí REZIDENCE KAVČÍ HORY, PRAHA RESIDENTIAL HOUSE KAVČÍ HORY, PRAGUE REŠERŠNÍ ČÁST DIPLOMOVÁ PRÁCE DIPLOMA THESIS

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více