13. Podél lanovky na Petøín

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "13. Podél lanovky na Petøín"

Transkript

1 Celková délka trasy: 2,5 km Poèet stromù: Podél lanovky na Petøín Jasan ve Strahovské zahradì Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom Informaèní tabule Zaèátek Konec trasy Pøírodní památka Petøínské skalky Kaštan jedlý Líska turecká Babyka v Semináøské zahradì Nerudova hrušeò Petøín dostal jméno od latinského "petra" což znamená skála, balvan; však se zde v minulosti tìžil pískovec a opuka. Také to bylo døíve popravèí místo. Park Rùžový sad na Petøínì (5,6 hektaru) je návštìvníky hojnì využíván, vznikl po r. 1932, v centru rozaria se nachází Štefánikova hvìzdárna a park zdobí sousoší Rozumu a cti od L. Šalouna. Dostaneme se sem buï pìšky ze Strahova (zastávka Koleje Strahov bus è. 143, 149, 217) nebo na Petøín vyjedeme lanovkou z Újezdu (tram è. 6, 9, 12, 20 èi 22). Park u rozhledny na Petøínì (2,5 hektaru) se kromì hlavní výškové stavby pyšní i kopií Kalvárie, kaplí Božího hrobu a kaplí Køížové cesty. K úpravì došlo z popudu purkrabího K. Chotka roku Po výstupu z horní stanice lanovky dojdeme pøes park Rùžový sad k Štefánikovì hvìzdárnì a pøed ní vzdáme èest nejen Milanu Rastislavu Štefanikovi (jednomu ze tøí evangelíkù, kteøí se zasloužili o náš národ a stát dalšími byli Jan Amos Komenský a František Palacký), ale také zaniklé památné lísce turecké. Líska turecká Praha 1-Petøín, obvod 265 cm, výška 10 m, stáøí 80 let, døíve vyhlášena za památný strom, ale ochrana byla v roce 2005 zrušena, strom je suchý. Torzo slouží k podpoøe popínavého "psího vína" (loubinec popínavý). Líska pøed vchodem do Štefánikovy hvìzdárny na Petøínì bývala krásná. Na str. 13 mùžeme vidìt její døíve krásnì tvarovanou korunu. Souèasný stav zachycuje fotografie na str Po nejstarší dvousetleté lísce turecké, která rostla na vyhlídkové trase pod Strahovským klášterem, a po lísce v zahradì Trojského zámku už není žádná památka. Velká zdravá líska turecká roste v Královské zahradì pøi cestì od letohrádku od Zpívající fontány k terase jízdárny. Nejvìtší líska tohoto druhu roste blízko hranièního pøechodu v Petrovicích (okr. Ústí nad Labem) s obvodem kmene 360 cm, výškou 17 m a stáøím 150 let. Je zdravá a porostlá bøeè anem. 154 Všechny lískové oøíšky, které kupujeme hlavnì pøed Vánocemi, nejsou z naší lísky obecné, což je keø, ale jde o dovoz z Turecka tedy právì z lísky turecké.

2 Vrátíme se ke stanici lanovky, necháme ji po pravé ruce stejnì jako kostel sv. Vavøince, zrcadlové bludištì, Petøínskou rozhlednu a park u rozhledny a pokraèujeme alejí maïalù do ulice Strahovské. Po pravé stranì mineme èp. 203, snad nejromantiètìjší bydlení v Praze pøistavené k Hladové zdi s výstupem na její ochoz. Visí zde pamìtní deska hereèky Národního divadla Marie Landové ( 1931). Tento dùm byl postaven Líska turecká vìtve nižšího øádu jsou odstranìny a torzo se zelená popínavou døevinou údajnì pro velitele stráží obranné Hladové zdi. Za ním nejbližším prùchodem v Hladové zdi projdeme do Velké strahovské zahrady za nejvìtším pražským kaštanem jedlým. Ten byl navržen v roce 2004 na vyhlášení za památný strom, což se ale pro zhoršený zdravotní stav stromu neuskuteènilo, nicménì strom stojí za naši pozornost. Kaštan jedlý Praha 1-Hradèany, Velká Strahovská zahrada, obvod 450 cm, výška stromu 12 m, výška kmene 1,5 m, prùmìr koruny 10 m. Kmen je dutý, koruna jednostranná, zdravotní stav 4, tedy silnì poškozený, vitalita slabá. Staøièký kaštan roste pøi Hladové zdi a vytváøí zajímavý jazykový paradox kaštan jedlý vedle Hladové zdi. Velká Strahovská zahrada, založena ve 12. stol., je souèástí klášterního komplexu na Strahovì. Rozlehlá jedenáctihektarová zahrada je vymezena Hladovou zdí, Strahovským klášterem, Úvozem a Lobkovickou zahradou. Její území slouží klášteru od jeho založení, èasto i užitkovì, tj. jako obora, štìpnice, vinice, zahradnictví a drobné stavby, napø. vinný lis èi sušárny ovoce. Hladová zeï oddìlující Kinského zahradu (vlevo) od Semináøské zahrady na asi 120 let staré kresbì 155

3 Koneènì i v souèasném stavu je ovocný sad v èásti pøiléhající k Strahovské ulici. Lesnatá partie v jižní èásti je tvoøena duby a habry. Pøed 30 lety byla provedena opatøení asanaèní, regeneraèní a pìstební, dostalo se i na parkové úpravy. Strahovský klášter založil v roce 1140 kníže Vladislav II. pro pøísný øád premonstrátù. Znalci tvrdí, že klášter s chrámem Nanebevzetí Panny Marie byl ve své dobì nejvìtší románskou stavbou v Evropì. Areál pøežil velký požár, dobytí husity a rabování Švédù. Opakovanì byl pøestavován a unikl i známému rušení klášterù Josefem II. díky tomu, že se promìnil na badatelský ústav. Unikátní je skvìlá knihovna se svazky vèetnì iluminovaných rukopisù a prvotiskù, pozoruhodné jsou sály Teologický a Filozofický. Nyní je tu èinný klášter, muzeum, obrazárna a Památník národního písemnictví. Karel IV. nechal pøi fortifikaci levobøežní èásti Prahy zahrnout do plochy Petøín i premonstrátský klášter na Strahovì. Hladová zeï se stavìla za Karla IV. z opuky, èásteènì jako opevnìní a také šlo o to dát lidem práci. Stavba trvala tøi roky a zùstala dochována dodnes témìø v celém rozsahu. Je vysoká 6 m, 2 m silná, vyztužená hranolovými vìžemi a na vnitøní stranì je vytvoøen ochoz chránìný cimbuøím. Zachovalo se m délky pùvodní zdi. Po 250 letech již opevnìní nestaèilo. Praha byla nìkolikrát rychle obsazena, proto v roce 1650 generál Monte Cuccolli pøedstavil plán nového opevòování, které realizovali pøevážnì italští stavitelé. Práce jim však trvala 74 let. Po tøicetileté válce bylo budováno nové mohutné barokní pøevážnì cihlové opevnìní Prahy pøedsunuté pøed pùvodní gotické opevnìní, zpevnìné ètyøiceti pìtibokými bastiony a opatøené jedenácti branami. Rozsáhlé pozùstatky tohoto fortifikaèního systému zùstaly zachovány na Petøínì a Strahovì, kde prakticky kopírují Hladovou zeï. Malou Stranu a Hradèany chránil silný zemní val dvaceti bastionù opatøených cihlovým armováním, oèíslovaných a vìtšinou pojmenovaných jmény svìtcù. Prùchod umožòovalo deset bran, avšak ani toto opevnìní nezabránilo dalšímu rychlému obsazování Prahy nepøátelskými vojsky (napø. Francouzi v roce 1741). Marie Terezie tak dekretem zrušila pevnostní funkci Prahy. Právì cestou ke kaštanu je mohutné opevnìní nejzachovalejší. Od tzv. Kazatelny scházíme serpentinami po nezpevnìných cestách, mùžeme odboèit okolo poustevny i na místì smìrovkami oznaèené jako Panny Marie v Exilu odkud je krásný rozhled a kde je klid, protože dále je cesta neprùchozí. Serpentinami 156 Úctyhodné živé torzo kaštanu jedlého je skryto pod Hladovou zdí pokraèujeme na asfaltovou cestu, kde se dáme doleva smìrem pod klášter Premonstrátù na Strahovì.

4 Podle orientaèních tabulí najdeme bod è tj. pramen sira Nicolase Wintona, zachránce 669 židovských dìtí, a ve smìru pohledu mezi klášterem a Hradèany je nepøehlédnutelný památný jasan. 83 Jasan ve Strahovské zahradì*** Praha 1-Hradèany, vyhlášen památným v roce Tento opravdu mohutný strom patøí mezi nejvìtší jasany v Praze. Roste asi 15 m pod cestou, pod ním je jeden z mnoha pramenù Petøínských strání. Obvod kmene je 510 cm (2010), strom je od 4 m dvoják, výška stromu 30 m, prùmìr pravidelné koruny je 30 m, zdravotní stav velmi dobrý. Stáøí 100 let. Pro pøesnost je nutno uvést, že jasan v parku v Èakovicích má sice obvod vìtší 628 cm, ale v 1,5 m je troják. Nevyhlášený jasan v Motole má obvod 525 cm, takže také nelze porovnávat. Od stromu, respektive z cesty nad ním, je daleký rozhled pøes údolí Vltavy na pražskou kotlinu: od Hradèan pøes Prosek až ke Kbelùm, Vítkovský památník, Žižkovský vysílaè, Vinohrady, tisíce domù a snad sto vìží. Jasan ve Strahovské zahradì roste na místì mimoøádného výhledu na Hradèany a panorama Prahy Jasan je døevinou lužních lesù a k dobrému rùstu potøebuje neobyèejné množství vody má z našich døevin nejvyšší výpar. A jak to øešil náš jasan? Svahy k Vltavì od Petøínské plánì jsou bohaté na prameny, nìkolik jich je v Kinského sadech. Podzemní voda z petøínských stání døíve ohrožovala i Nebozízek. Právì u takového pøirozeného prameništì se náš jasan usadil od paty kmene je dobøe vidìt. Pøestože obvodem kmene je v rámci celé Èeské republiky ze 170 památných jasanù až asi na dvacátém místì, lze ho považovat za nejmohutnìjší, což je dáno výškou, hmotností, rozpìtím a bohatostí koruny. Strahovská zahrada má nyní rozlohu cca 11 hektarù, leží mezi Vlašskou ulicí a Hladovou zdí a je pro veøejnost pøístupná. Toto území vìnoval klášteru kníže Vladislav II. roku Plocha byla mnohokrát upravována a rùznì využívána, bývaly zde vinice, sad kaštanovníkù, štìpnice a ovocné sady. Dnešní podoba vznikla po asanaèních, 157 regeneraèních a pìstebních opatøeních uskuteènìných pøed lety.

5 Vyhlídkovou cestou ve smìru od Strahovského kláštera pøejdeme do Lobkovické zahrady, kde podle hojnì osazených orientaèních tabulí sledujeme cíl è. 22 restaurace Petøínské terasy. Pokud sestoupíme až k Vlašské ulici, musíme k prùchodu do Lobkovické zahrady jít asi 100 m vzhùru. Po pøibližnì vrstevnicové cestì pokraèujeme východním smìrem. Po pravé stranì za louèkou je ve štole XXII zajímavá expozice "Podzemní Praha", která je otevøená v dubnu až listopadu o sobotách a nedìlích od 11 do 18 hod. Projdeme okolo pomníku Jaroslava Vrchlického do Semináøské zahrady a dorazíme k nìkdejšímu refektáøi, dnes restauraci Petøínské terasy. 102 Babyka v Semináøské zahradì** Malá Strana. Památný strom vyhlášený v roce Semináøská zahrada leží na východním svahu Petøína, od støedovìku zde byly vinohrady, pozdìji, kdy místo získal arcibiskupský semináø, byly založeny ovocné sady. Obec zahradu zakoupila v roce 1927 a od roku 1930 je pøístupná veøejnosti. V posledních desetiletích je návštìvnost znaèná. Pøibližnì ve støedu plochy zahrady (ve výškové úrovni Nebozízku) se nachází bývalý klasicistní refektáø (klášterní jídelna), který byl po rekonstrukci v roce 1998 zmìnìn na restauraci Petøínské terasy. Pod ní naleznete malý rybníèek, nad kterým vévodí pùvabný památný strom javor babyka, výška 24 m (což je na babyku rekordní, protože èasto vytváøí keøovou formu), krásná pravidelná koruna, obvod kmene 280 cm, je ve velmi dobrém zdravotním stavu. Babyka v Semináøské zahradì je zdravá, krásná a pravidelná a i od ní je krásný výhled na Prahu Odtud klesáme po asfaltové cestì a stáèíme se mírnì doleva, až dojdeme ke køižovatce cest, kde hledáme Nerudovu hrušeò. Správné místo je v prodloužení støedu pøímky mezi vìžemi Týnského kostela na Staromìstském námìstí a malostranskou vìží Karlova 158 mostu. Strom není oznaèen, od zámìru v roce 2004 vyhlásit strom jako památný bylo upuštìno.

6 Nerudova hrušeò* Dožívající Nerudova hrušeò ještì každým rokem vykvétá Praha 1-Malá Strana, Semináøská zahrada, obvod kmene 288 cm, výška 8,5 m, stáøí 200 let, zdravotní stav 4. Kmen se rozpadá, otvory a centrální dutinou je prùhledný, koruna nízká hustá malebná. Roste asi uprostøed svahu smìrem k Vrtbovské zahradì, pod restaurací Petøínské terasy. Semináøská zahrada o výmìøe 13 hektarù byla pùvodnì velká vinice Pražské kapituly pozdìji pøemìnìná na ovocnou zahradu. Již v roce 1433 byla nazývána Na Nebozezu. Objekt Na Nebozízku u vinice vybudoval roku 1677 svobodný pán Lažanský, budovy se pøestavovaly, mìnily a chátraly, až v roce 1809 zde velkoobchodník a knihtiskaø B. Haas zøídil výletní restauraci a položil základ k pohostinské tradici tohoto místa. Pøejmenoval jej po sobì na Haasenburg. V tìsné blízkosti Nebozízku, pøibližnì v místech nad Nerudovou hrušní, bydlel v dnes již neexistujícím domku pražský úøední cenzor A. Berghofer, èlovìk vzdìlaný, ale neoblíbený. Podivín, který s celou svou rodinou holdoval tehdy ještì nevídanému nudismu a budil tím velké pohoršení. Provozu restaurace pomohlo vybudování lanovky (v r. 1891), pøesto býval provoz ztrátový. Od roku 1930 byla cesta z Nebozízku osvìtlena až do pùlnoci na žádost návštìvníkù restaurace vracejících se pozdì veèer domù. V Nedìlních listech v roce 1940 se tak trochu nadnesenì hlásalo: "Všem tìm, jimž osud nedopøál, aby mohli osvìžit své nervy na zdravém horském vzduchu, doporuèujeme Nebozízek". Od Nerudovy hrušnì klesáme na Újezd èi do Helichovy ulice, kde naše procházka konèí. Dominantou Strahovské zahrady je areál Strahovského kláštera (kresba z r. 1890) 159

6. Z Chodova do Kunratic

6. Z Chodova do Kunratic 6. Z Chodova do Kunratic Celková délka trasy: 8,2 km Poèet stromù: 8 Poèet informaèních tabulí: 1 Vycházka má jako výchozí bod zastávku autobusù MHD Chodovská tvrz, kde je možné vystoupit z linek è. 125,

Více

17. Za památnými stromy Nového Mìsta

17. Za památnými stromy Nového Mìsta Celková délka trasy: 2,6 km Poèet stromù: 2 Poèet informaèních tabulí: 1 17. Za památnými stromy Nového Mìsta Vycházka nás povede z Václavského námìstí k univerzitní botanické zahradì. Vhodným východiskem

Více

5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7

5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7 5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7 5.1 Napiš k jednotlivým kresbám vìtvièek stromù jejich správný název a název èeledi, do níž daný strom patøí. dub letní - bukovité... buk lesní - bukovité...

Více

14. Okolím zbraslavského námìstí

14. Okolím zbraslavského námìstí Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 5 14. Okolím zbraslavského námìstí Na mìstském znaku Zbraslavi je vyobrazena lípa napravo od kostela, jedná se tedy o erbovní strom Zbraslavi. Zbraslavské námìstí

Více

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR.

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR. Památné stromy správního obvodu Čelákovic Čelákovice jako pověřený obecní úřad zajišťují na svém správním území (zahrnujícím Čelákovice, Lázně Toušeň, Mochov, Nehvizdy, Svémyslice, Vyšehořovice a Zeleneč)

Více

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 9. Po parku Cibulka. Pøírodní památka. Skalka. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 9. Po parku Cibulka. Pøírodní památka. Skalka. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem 9. Po parku Cibulka Celková délka trasy: 2,0 km Poèet stromù: 8 Park Cibulka leží jižnì od Plzeòské ulice s hlavními pøístupy z ulice U Cibulky a Na Hliníku (blízko tramvajové zastávky Poštovka linky è.

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST

ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY V PRAZE PREZENTOVANÉ NA MÍSTĚ (IN SITU) I. ČÁST Úvod Pražský hrad Obrazová příloha k článku na str. 25 : ZA STAROU PRAHU : 4. Trojlodní krypta sv. Kosmy a Damiána s dochovanými částmi

Více

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic 4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic Celková délka trasy: 3,8 km (4,7 km) Poèet stromù: 7 Dolní Poèernice Obec leží v místì starého osídlení. V pozdní dobì kamenné (asi 4000 let pø. n. l.)

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Již více než 20 let na adrese

Již více než 20 let na adrese 01/014 INFORMACE nové služby akèní nabídky novinky KONTAKT Díky naším informacím mají klienti vždy na realitním trhu náskok pøed ostatními!!! Nová služba pro naše klienty Pøipravili jsme pro Vás zcela

Více

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY. 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY 5. třída ZŠ BŘEŢANY Praha Hlavní město České republiky Praha je hlavním městem našeho státu. Je sídlem prezidenta republiky, který má svoji kancelář na Pražském hradě.

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

6. Ostatní dvoudìložné stromy 1/5

6. Ostatní dvoudìložné stromy 1/5 6. Ostatní dvoudìložné stromy 1/5 6.1 Napiš k jednotlivým kresbám vìtvièek stromù jejich správný název a název èeledi, do níž daný strom patøí. (olivovníkovité) (jilmovité) (oøešákovité) javor mléè (javorovité)

Více

12. Z námìstí Kinských k "M" Malostranská "Platanová"

12. Z námìstí Kinských k M Malostranská Platanová 12. Z námìstí Kinských k "M" Malostranská "Platanová" Celková délka trasy: 3,0 km Poèet stromù: 5 Poèet informaèních tabulí: 3 Vycházku zaèneme na námìstí Kinských, kam se dostaneme tramvají (è. 6, 9,

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 2 Obrazy. 16,5 km. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 2 Obrazy Trasa: Značení KČT: 16,5 km Hostinné Chotěvice (4,5 km) Chotěvice Nové Zámky (9 km) Nové Zámky Hostinné (3 km) (trasa vlakové nádr. Hostinné až most v Debrném bez značení) Občerstvení:

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

Svìtové dìdictví UNESCO

Svìtové dìdictví UNESCO Svìtové dìdictví UNESCO VLKOLÍNEC Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Slovensko VLKOLÍNEC 3 SK STØEDNÍ SLOVENSKO Památková rezervace lidové architektury Vlkolínec byla

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

14.1. Dùm s peèovatelskou službou Vltavínská, Tøebíè

14.1. Dùm s peèovatelskou službou Vltavínská, Tøebíè 14. Praktická èást 14.1. Dùm s peèovatelskou službou Vltavínská, Tøebíè bjekt se nachází na samém okraji mìsta Tøebíè, v tìsném sousedství mìstské polikliniky a jednou z èástí nemocnice. S objektem sousedí

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení

11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení 11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení 11.5. 1 Royal school for the Deaf Manchester, Velká Británie ahrada se nachází v centru školního areálu pro dìti s postižením sluchu,. Byla navržena

Více

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG

Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Svìtové dìdictví UNESCO QUEDLINBURG Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko QUEDLINBURG 14 D SACHSEN-ANHALT SASKO-ANHALTSKO Staré mìsto Quedlinburg bylo spolu se

Více

Svijanská jedenáctka

Svijanská jedenáctka Námět turistického pochodu Svijanská jedenáctka Turistický výlet na místa, kam se často pěšky nechodí. Přesto i zde se dá najít řada zajímavostí: vesnické kostelíky, údolí Jizery s mohutnými stromy, jezera

Více

Mìsto místo továrny / kompaktní bydlení v Bøeclavi

Mìsto místo továrny / kompaktní bydlení v Bøeclavi Mìsto místo továrny / kompaktní bydlení v Bøeclavi / Vypracoval Diplomová práce, 2009/10 Bc. David Pøikryl Vedoucí práce Ing. arch Gabriel Kopáèik, Dr. Diplomová práce Èíslo diplomové práce: FA-DIP0044/2009

Více

3. Ostatní dvoudìložné byliny II 1/5

3. Ostatní dvoudìložné byliny II 1/5 3. Ostatní dvoudìložné byliny II 1/5 3.1 Napiš k jednotlivým kresbám dvoudìložných rostlin jejich správný název................ 3.2 Utvoø správné dvojice. Spoj, co se k sobì hodí. bøeè an popínavý barvínek

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_126 Datum: 28.2. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Pražský hrad. Created by zisava

Pražský hrad. Created by zisava Pražský hrad Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pražský hrad. Dejte se doleva a za necelých 5 min. přijdete na II. nádvoří. Dojeďte tramvají č. 22 na zastávku Pohořelec. Za 10 minut chůze dojdete na Hradčanském

Více

Muzeum vltavínù v Èeském Krumlovì

Muzeum vltavínù v Èeském Krumlovì Muzeum vltavínù v Èeském Krumlovì Základní informace o projektu Víte, e......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tìlesa na Zemi?...vltavíny znali a pou ívali lidé ji v dobì kamenné?...vltavíny pøiletìly

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

ČESKY. Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO

ČESKY. Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO ČESKY 8 Středověk a lázeňská noblesa CHEBSKO A MARIÁNSKOLÁZEŇSKO 1 3 Klášter Teplá Na jihozápadě Karlovarského kraje ochutnáme jak temný Prohlídka středověk, s tak průvodcem vznešené zahrnuje lázeňství.

Více

Přes tři hrady a dvě řeky

Přes tři hrady a dvě řeky Přes tři hrady a dvě řeky Výlet v okolí obce, který vás zavede na zříceninu hradu Kraví Hora, hradu Levnov a tvrze Šance. Cestou překročíme několikrát dvě řeky - Oslavku a Chvojnici. - Časová náročnost:

Více

Rezidence Na hradì, Tøebíè. Pojïte s námi oživit Borovinu

Rezidence Na hradì, Tøebíè. Pojïte s námi oživit Borovinu Rezidence Na hradì, Tøebíè Pojïte s námi oživit Borovinu LOKACE SOHO Tøebíè Zámìrem projektu SOHO Tøebíè je pøebudování celého území bývalé továrny BOPO na bydlení s obèanskou vybaveností. Borovina tím

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Plzeň město piva Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

16. Za památnými stromy centra Prahy

16. Za památnými stromy centra Prahy Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 3 16. Za památnými stromy centra Prahy Východiskem naší vycházky je stanice metra trasy A a B Mùstek uprostøed Václavského námìstí. Vydáme se Jindøišskou ulicí.

Více

Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou

Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou Lesní správa Hluboká n. Vl. GPS s 49.06049 v 14.43311 1 Chata Stará Obora GPS s 49.08437 v 14.45508 3 Revír Stará Obora GPS s 49.09609 v 14.41983

Více

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Pardubický kraj Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Text a foto: Vojtěch Pavelčík Většina turistických tras vede z jednoho místa na místo druhé. To je samozřejmě v pořádku, ale přece jen se výletníci potřebují čas od

Více

LU!EBNÍ ZÁVODY DRASLOVKA a.s., KOLÍN

LU!EBNÍ ZÁVODY DRASLOVKA a.s., KOLÍN LU!EBNÍ ZÁVODY DRASLOVKA a.s., KOLÍN V rámci pøípravy projektu byla provedena analýza budov rozsáhlého areálu chemického závodu a na základì výbìrových kritérií vyhodnoceno 5 objektù jako nejvhodnìjší

Více

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko VÖLKLINGEN 15 D SAARLAND SÁRSKO Hutì ve Völklingenu byly zahrnuty do seznamu UNESCO jako

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11

Více

Evangelický kostel se mìl stát dominantou projektovaného, ale nikdy nedokonèeného, trnovanského námìstí. Okolní domy na rohu Scheinerovy a Nedbalovy

Evangelický kostel se mìl stát dominantou projektovaného, ale nikdy nedokonèeného, trnovanského námìstí. Okolní domy na rohu Scheinerovy a Nedbalovy èást tøetí èást/str. obsah 1/2 Fy. Schilling& Graebner 1/3 radnice Dresden Pieschen 1/4 nìkdejí kostel Chabaøovice 1/5 nìkdejí kostel Teplice Trnovany 1/6-7 kostel Hrob u Duchcova 1/8-10 kostel Duchcov

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_08_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 10. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 17.

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

Autorská zprava. Úvod. Bytové domy pro seniory

Autorská zprava. Úvod. Bytové domy pro seniory Autorská zprava Úvod Zadání diplomové práce je návrh souboru staveb sloužících pro ubytování seniorů, včetně denního stacionáře na parcele v prostoru křižovatky ulic U Krčské vodárny a U Habrovky na Praze

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

Památné stromy Českotřebovska

Památné stromy Českotřebovska Památné stromy Českotřebovska V Ústředním seznamu ochrany přírody (ÚSOP) je na území Českotřebovska evidováno devět památných stromů, skupin stromů nebo alejí. 1. Alej Maxe Švabinského - stromořadí 3 km

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

ZREALIZOVANÉ PRŮHLEDY Aktivita 3.4

ZREALIZOVANÉ PRŮHLEDY Aktivita 3.4 ZREALIZOVANÉ PRŮHLEDY Aktivita 3.4 PRŮHLED č. 1 Rozšíření pohledu na protější stráň "Podhradnice" a říční splav Vyřezat výmladky javoru babyka, ošetřit nátěrem. Odstranit suché větve, nechat pahýl 50cm

Více

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 PŘÍLOHA Č. 3 SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 1. prostor mezi hřbitovním kostelem Nejsvětější Trojice a východní část náměstí, areál

Více

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ

ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ ORGANIZAČNÍ POKYNY A POPIS PĚŠÍ TRASY VH 50 Pátek 11. 9. 2015 16:30 20:00 Příjezd účastníků, registrace a ubytování Masarykova kolej, Thákurova 1, 160 41, Praha 6. Účastnící obdrží startovní balíček s

Více

Praha - Žižkov. Anita Prokešová Richard Ott. LS 2010/11 Urbanismus I. mapový list 56_14

Praha - Žižkov. Anita Prokešová Richard Ott. LS 2010/11 Urbanismus I. mapový list 56_14 Praha - Žižkov Popis území Čtvrť Žižkov se nachází východně od centra Prahy. Patří převážně do městské části Praha 3. Žižkov začal vznikat v druhé polovině 19. století a v roce 1922 byl připojen k Praze.

Více

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech 1780-1790 - největší a nejmocnější pevnost v České zemi

Pevnost Terezín světový unikát - mistrovské dílo pevnostního stavitelství postavené v letech 1780-1790 - největší a nejmocnější pevnost v České zemi Integrovaný operační program 2007-2013 Prioritní osa 5 Oblast intervence 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví Podporovaná aktivita 5.1b Realizace vzorových projektů obnovy a využití

Více

P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA

P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA Mikroregion Konstantinolázeòsko BEZDRUŽICE - dobrovolný svazek obcí - vznikl v roce 2000 - nyní jej tvoøí

Více

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 11. Oborou Hvìzda. Dub zimní. u Libocké brány. Buk lesní. u Libocké brány. Skupina 5 jírovcù.

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 11. Oborou Hvìzda. Dub zimní. u Libocké brány. Buk lesní. u Libocké brány. Skupina 5 jírovcù. 11. Oborou Hvìzda Celková délka trasy: 3,0 km Poèet stromù: 10 Buk lesní pod letohrádkem u vodoteèe Pøírodní památka Obora Hvìzda Dub zimní u Libocké brány Buk lesní u Libocké brány Skupina 5 jírovcù u

Více

DOLOMITI DI BRENTA 2007

DOLOMITI DI BRENTA 2007 Iteneráø: 1.Den: 2.Den: 3.Den: 4.Den: Nároènost: Doss del Sabbion - Rif. XII Apostoli - Bocca d Ambiéz - Bocca d. Tosa - Rif. Pedrotti Rif. Pedrotti - Bocca di Brenta - Bocca d. Armi - Bocca del Tuckett

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv.

1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. 1. Klášter Břevnov: prohlídka kláštera o cca 90 minut o s průvodcem v 11:00, 14:00 a 16:00 hodin o součástí prohlídky barokní bazilika sv. Markéty (Dienzenhofer!), románská krypta z 11. století a barokní

Více

2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství

2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství 2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství Celková délka trasy: 5,2 km Poèet stromù: 17 Poèet informaèních tabulí: 3 Pøírodní památka Jasan ztepilý Rohožník - Lom v Dubèi Dubeè u kostela sv. Petra

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

Zámìr: Komplex pro bydlení a ubytování TRIANGLE, Praha 6, k.ú. Støešovice

Zámìr: Komplex pro bydlení a ubytování TRIANGLE, Praha 6, k.ú. Støešovice PID HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDí Váš dopis zn SZn. S-M HM P-O69712/2007 /OOPNI/EIA/329-2/Be Vyøizuje/linka Ing. Beranová/4443 Datum 12.6.2007 ZÁVÌR ZJIŠøOVACíHO

Více

Malostranské opevnění

Malostranské opevnění 1996-2005 Malostranské opevnění Jarmila Čiháková, Jan Havrda V létě roku 1994 došlo k objevu, který byl převratem v poznání vývoje pražského podhradí. Výzkum při zřizování nových suterénů v nárožním domě

Více

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB

PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB PROKONZULTA, a.s. Křenová 26, 602 00 Brno tel. +420 543 255 515, info@prokonzulta.cz PRODEJ ZÁMKU V MOSTOVĚ, OKRES CHEB Areál zámku - zámeckého hotelu v Mostově na Chebsku, v klidné přírodní lokalitě při

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Svìtové dìdictví UNESCO LORSCH

Svìtové dìdictví UNESCO LORSCH Svìtové dìdictví UNESCO LORSCH Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Ppress ve keré texty, fotografie, obrázky, mapy a pod. jsou chránìny autorskými právy jednotlivých

Více

Villa Park Strahov: luxusní bydlení nad Prahou

Villa Park Strahov: luxusní bydlení nad Prahou Villa Park Strahov: luxusní bydlení nad Prahou Author: -jak- Published: 25.09.2002 Vysoký standard bydlení Hrana Strahovského svahu je v pražské krajině svébytným fenoménem, jehož jedinečnost spočívá v

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_09_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 11. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 24.

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice

www.praguecityline.cz Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Série - Bezbariérové trasy Českou republikou Buchlovice Tato trasa je publikována jako součást série bezbariérových tras Českou republikou, které jsou vhodné pro bezbariérové cestování Všechny publikované

Více

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 1 PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 Kietrz Třebom Sudice Pietraszyn Krzanowice Chuchelná Strahovice Rohov Ściborzyce Wielkie Kietrz Délka trasy: 39.1 km VYPRACOVAL/A (Jméno a příjmení) KONTAKT (e-mail, telefonní

Více

Sobota 9.června 2018

Sobota 9.června 2018 Sobota 9.června 2018 Výlet na méně známé vrcholy mezi Teplickými skalami a Javořími horami Spojení: Sraz: V dostatečném předstihu před odjezdem vlaku v hale hlavního nádraží. Trasy: Trasa 1: 21 km; 665

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1)

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) V blízkosti brány do zámeckého parku, nedaleko od bývalého pivovaru, se nalézá dům č.2 komplex bývalého zahradnictví. Fotografie z roku 1996. Dům č.2, stejně tak

Více

Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je

Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je Národní památkový ústav se přiklonil k variantě, která využívá stávající vjezd z druhého konce bývalé uličky Vedle masných krámů. V současné době je na tomto místě žulou vydlážděná plocha využívaná k parkování

Více

Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy. Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník. Jižní Morava, červenec 2013

Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy. Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník. Jižní Morava, červenec 2013 Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník Jižní Morava, červenec 2013 Ing. Jana Stejskalová Vranov nad Dyjí - komplex románského

Více

PRŮVODCE PO STOPÁCH IR 18

PRŮVODCE PO STOPÁCH IR 18 Historický C. k. Řadový pěší pluk č. 18, z. s. Hrádek 36, 503 15 Nechanice IČ: 64809200 Bankovní spojení: ČSOB, a. s., pobočka HK, č. ú.: 184523884/0300 Tel: +420 605 837 097 E-mail: 18IR@email.cz, klika-m@email.cz

Více

KATALOG SKEL A VITRÁŽÍ 2008

KATALOG SKEL A VITRÁŽÍ 2008 KATALOG SKEL A VITRÁŽÍ 2008 Pravidla opracování skla: Pískování a gravír - obecnì se doporuèuje pískování motivu na hladká skla ( Float, Planibel, Satináto) Ornamentní skla - gravír je umístìn na stranì

Více

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad Chřiby, 11.4.2015 Trasa autobusu: Ostrava D1 exit 298 Lipník - 47 Přerov - 55 Říkovice - D1 exit 258 Kroměříž 367 Kroměříž kruh. objezd nám. Míru 1.výjezd 432 Važany Šelešovice Zdounky Roští n Přejezd

Více

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY Ahoj mladý odvážlivèe. Já jsem divoké prasátko Karel a tohle je mùj kamarád lev Pepa. Místní lidé nás oba zvolili do znaku mìsta. Jsme moc

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

U bran přírodní rezervace

U bran přírodní rezervace U bran přírodní rezervace Projekt situovaný v malebné části Prahy 6, poblíž přírodní rezervace Divoká Šárka nabízí reprezentativní byty v kompletně zrekonstruované barokní budově, a další bytové jednotky

Více

PRACOVNÍ LIST. Pøírodní krásy domova - Voticko PR Podhrázský rybník JMÉNA: Podhrázský rybník. 2 Jsme na hrázi rybníka. Víte, k èemu hráz slouží?

PRACOVNÍ LIST. Pøírodní krásy domova - Voticko PR Podhrázský rybník JMÉNA: Podhrázský rybník. 2 Jsme na hrázi rybníka. Víte, k èemu hráz slouží? PR Podhrázský rybník 8. - 9. tøída A Podhrázský rybník 1 Proè jste pøišli zrovna sem? Co je zde tak významného? Byli jste nìkdy na podobném místì? Kde to bylo? Co konkrétnì, jaký výrazný prvek vás tu zaujal?

Více

Památná místa naší země a našich dějin

Památná místa naší země a našich dějin V rámci celoroční činnosti DSK Motýlek se koná jeden z výletů vlastivědného cyklu: Památná místa naší země a našich dějin V letošním roce pokračujeme s výlety po krásách naší země s připomenutím historie

Více

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let. PAMÁTNÉ STROMY VALAŠSKOMEZIŘÍČSKA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Lípa ve Valašském Meziříčí Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří

Více

Svìtové dìdictví UNESCO

Svìtové dìdictví UNESCO Svìtové dìdictví UNESCO SPIŠSKÝ HRAD Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Slovensko SPIŠSKÝ HRAD SK VÝCHODNÍ SLOVENSKO Spišský hrad a Spišské Podhradí, Spišská Kapitula

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN

Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Svìtové dìdictví UNESCO MAULBRONN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko MAULBRONN 12 D BADEN-WÜRTTEMBERG BÁDENSKO-WÜRTTEMBERSKO Mìsteèko s nejvìtším zachovalým

Více