2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství"

Transkript

1 2. Z Dubèe k Hraniènímu dubu Uhøínìveského panství Celková délka trasy: 5,2 km Poèet stromù: 17 Poèet informaèních tabulí: 3 Pøírodní památka Jasan ztepilý Rohožník - Lom v Dubèi Dubeè u kostela sv. Petra Vycházku zaèínáme v Dubèi na autobusové zastávce Dubeèek, Dubeè kam jede linka 111 a 329 od stanice metra A Skalka nebo 240 z koneèné metra C Háje nebo metra B z Èerného Mostu. Nacházíme se na Lipovém námìstí, jehož dominantou je kostel sv. Petra s památným jasanem stojícím Duby u Podleského rybníka pøed jeho vstupem. Kostel byl pùvodnì gotický, menší a vedle nìj stála samostatnì zvonice. Byl to spádový kostel pro obyvatele Dubèe, Dolních a Horních Mìcholup. Pøestal však svojí kapacitou staèit, proto byla v letech 1867 až Trasa vycházky 1868 pøistavìna vìž a okna lodi byla Hranice chránìného území znaènì zvìtšena. Dne 23. srpna Památný strom 1868 byl kostel znovu vysvìcen. Významný nepamátný strom V presbytáøi je kopie cenného Informaèní tabule deskového gotického obrazu, jehož Zaèátek Konec trasy originál je umístìn v Národní Pøírodní památka galerii pod názvem "Votivní deska Obora v Uhøínìvsi z Dubeèka". Hranièní dub První zmínka o Dubèi se datuje již Uhøínìvského panství k roku Pùvod názvu obce se odvozuje od dubu. Døíve se v okolí nacházely rozsáhlé dubové lesy, Duby letní jiné prameny hovoøí o odvození od v pásu u Øíèanky výrazu pro dìlníky specializované na kácení a zpracování døeva, pøevážnì dubù. Nenechme se mýlit dnešní témìø odlesnìnou krajinou. Ještì ve 14. století dosahoval ke vsi velký komplex listnatého lesa, Dub letní táhnoucí se skoro až k Labi. Dubeè za námìstím byla døevaøskou osadou zásobující Bratøí Jandusù Prahu. V roce 1502 za vlády Jana Dubeèského z Dubèe byla obec povýšena králem Vladislavem II. Jagellonským na mìsteèko. 26 Jasan ztepilý u kostela sv. Petra*** S rekonstrukcí kostela souvisí vysazení dnes památného jasanu ztepilého. Pùvodnì byly pøed kostelem vysazeny jasany dva. Levý stojí dosud, zatímco pravý byl v roce 1945 pokácen a použit na stavbu barikády proti nìmeckému vojsku. Dobová fotografie z pøelomu 19. a 20.

2 století, která je na informaèní tabuli u stromu, ještì zachycuje oba jasany. Souèasný jedinec má obvod 371 cm a zdvihá svoji košatou korunu do výšky 28 m. Rovný kmen nese ètyøi silné vìtve, které se rozbíhají na další vìtve a vìtvièky a vytváøejí tím pùsobivý dojem. Jeho stáøí je odhadováno na 145 let. Od kostela pokraèujeme ulicí K Starému lomu, k Øíèanskému potoku, který pøecházíme po lávce a pokraèujeme po pìšinì smìrem proti proudu toku. Pøírodní památka Rohožník - Lom v Dubèi Po levé stranì míjíme pøírodní památku Rohožník, vyhlášenou v roce Samotný název Rohožník, pùvodnì Rohozný vrch, je odvozován od staroèeského slova rohoz, což je oznaèení pro rákos, kterým byly porostlé mokøady kolem hory. Odtìžením ordovických køemencù, které se vytvoøily pøed 470 milióny lety jako usazeniny na dnì moøe, vznikla nynìjší pøírodní památka lom. Archeologický výzkum ukázal, že Rohozný vrch byl jedním z nejdøíve osídlených míst v širokém okolí. V pozdní dobì kamenné, asi 2000 let pøed naším letopoètem, tady vzniklo výšinné hradištì, které s pøestávkami existovalo bezmála 3000 let. Ocitáme se v pøírodním parku Øíèanka. Ten byl vyhlášen v roce Osou celého parku je Øíèanský potok tekoucí mezi Uhøínìvsí a Bìchovicemi. Pøírodní památka Rohožník - lom v Dubèi Jasan ztepilý spoleènì s kostelem sv. Petra je výraznou dominantou Lipového námìstí Dvì samostatná území (dnes již nepoužívané lomy) mezi Dubeèkem a Dubèí, ve stráni na pravém bøehu Øíèanského potoka, spojená úzkým pruhem ochranného pásma. Rok vyhlášení: Rozloha: 3,45 ha. Dùvod ochrany: Významné výchozy øevnických køemencù a dalších hornin libeòského souvrství (ordovik), umožòující výzkum jejich litologie a tektoniky. Odkrytí M-vrásy a významný krajinný prvek. Øevnické køemence libeòského souvrství ordoviku. Køemence jsou lokálnì provrásnìné a v západní èásti odkrývá stìna lomu Rohožník M-vrásu. Lom v Dubèi odkrývá plochu radiálního zlomu se zachovalou nadložní polohou bazálních slepencù sladkovodní køídy (perucké souvrství). Ve stìnì lomu zøetelnì odkryto horizontální tektonické rýhování. Slepence jsou silnì rozpadavé, vytváøejí v místech svého výskytu štìrkovité polohy. Celkový úklon vrstev je kolem st. k sz. Na skalách je vyvinut trávník s ovsíkem vyvýšeným, ostøicí èasnou a mateøídouškou panonskou, na jz. orientovaném svahu spoleèenstva drolin s chmerkem vytrvalým a na hlubší pùdì trávníky s kostøavou žlábkatou a mochnou støíbrnou. Bìžnì zde hnízdí straka obecná a kalous ušatý. Z bezobratlých pouze bìžnìjší druhy suchých pastvin.

3 70 Duby na hrázi Podleského rybníka*** Podél Øíèanského potoka lemovaného topoly se dostáváme na hráz Podleského rybníka. Ten vznikl v 16. století jako souèást rybnièní soustavy skládající se z 50 rybníkù, které byly navzájem propojeny kanály. Šlo o jakési Tøeboòsko na okraji Prahy. Traduje se, že rybník vybudovali tureètí zajatci. Na hrázi je stromoøadí dubù letních, z nichž osm bylo vyhlášeno jako památné 15. dubna Jednotlivé stromy dosahují výšky od 15 do 23 metrù. Dub s nejmenším obvodem má 257 cm, naopak ten nejmohutnìjší má obvod kmene neuvìøitelných 575 cm. Statnì kraluje u stavidla a obrovskými koøeny se opírá o hráz. Je možné, že byl zasazen už pøi založení rybníka. Stromy zde svými koøeny zpevòují hráz a jejich stín vytváøí pøíhodný biotop pro ohrožené a vzácné druhy rostlin a živoèichù. Dnes jsou pøipomínkou pùvodního bohatého porostu hráze. Pod hrází stojí pùvodem støedovìký Podleský mlýn, v nìmž se mlelo až do zaèátku ètyøicátých let 20. století. V souèasné dobì je mlýn ve velmi špatném stavu a historický ráz komplexu je do znaèné míry setøen. Duby zpevòují svými koøeny hráz Podleského rybníka, který je druhý nejvìtší v Praze Povìst vypráví, že v rybníku žila vodnièka Kapøivka, která se zamilovala do mlynáøe. Ten její city využíval k vlastnímu obohacení a dal pøed ní pøednost bohaté statkáøce. Zklamaná Kapøivka je nakonec oba utopila. Hráz Podleského rybníka je 200 metrù dlouhá a 5 metrù vysoká a pøecházíme ji spoleènì s modrou turistickou znaèkou, po které pokraèujeme dále po jeho bøehu. Zde byly za první republiky láznì s kabinkami, ubytováním a restaurací, které byly oblíbeným výletním místem mnoha Pražanù. V létì sem dennì, pokud nemìl státnické povinnosti, dojíždìl na koni prezident T. G. Masaryk ze zámku v Kolodìjích. 98 Podleský rybník je se svými 14 ha druhý nejvìtší v Praze. Slouží pøevážnì k chovu ryb, koupání a rekreaci. U mlýna pod rybníkem se nachází obora s jeleny a daòky.

4 Odtud pokraèujeme stále po modré turistické znaèce podél Øíèanského potoka a na prvním rozcestí zamíøíme doleva po neznaèené pìšinì, která nás dovede na širší asfaltovou cestu. Po ní jdeme doprava smìrem na Uhøínìves. Historie zdejší obce sahá do 13. století. Nejstarší záznamy pocházejí z období kolem roku 1227, kdy se pod názvem Vgrinewez objevuje ve výètu lokalit. Další zmínka je v listinì z roku 1228, kdy je Uhøínìves zapsána ve vlastnictví kláštera sv. Jiøí na Pražském hradì. Tehdy se o ní píše jako o Ugrina ves. Svùj název dostala patrnì po svém zakladateli, jakémsi Ugrim, který se zde usadil a založil osadu. K nejvìtšímu rozvoji Uhøínìvsi dochází v 19. století. Z vesnice se v roce 1866 stává mìstys. Rozvíjí se zemìdìlství i prùmysl. Rozhodující byla stavba železnièní trati Praha Èeské Budìjovice, která byla budována v roce èervence 1974 se spolu s pøipojenými obcemi Pitkovice a Hájek stává souèástí Prahy 10. Hranièní dub Uhøínìveského panství je zmínìn v protokolu z roku 1662, který stanovoval hranice mezi panstvími Uhøínìves a Škvorec 56 Hranièní dub Uhøínìveského panství*** Z asfaltové cesty již vidíme pøes pole 300 metrù vzdálený mohutný Hranièní dub Uhøínìveského panství, který èní do výšky 33 metrù a obvod jeho kmene mìøí 515 cm, což ho øadí k nejmohutnìjším v celé Praze. Pøírodní památka Obora v Uhøínìvsi V sv. èásti katastru obce Uhøínìves, navazuje pøímo na zástavbu ze západní strany a na areál školy a sportovních zaøízení na severní stranì. Územím protéká potok Øíèanka. Rok vyhlášení: Rozloha: 34,85 ha. Dùvod ochrany: Cenný soubor pøirozených lesních spoleèenstev s bohatým bylinným a keøovým patrem. Refugium rostlinstva a živoèišstva v zemìdìlské a sídelní krajinì. Nálezy zajímavých druhù hub. Holocénní naplaveniny a pleistocenní hlíny spoèívají na proterozoických písèito-jílovitých bøidlicích s relikty cenomanských vrstev. Nivní, pøevážnì oglejené pùdy a hnìdozemì. Široká niva Øíèanského potoka s dobøe zachovalým porostem støemchové jaseniny se starými duby. Na svahu na pravém bøehu potoka èernýšová dubohabøina. Z významných druhù zde roste kruštík širolistý, bradáèek vejèitý, kosatec žlutý, prvosenka vyšší, ochmet evropský. Z území pochází øada významných nálezù hub. Z broukù nosatcovitých napø. zobonoska. Z typicky lesních druhù støevlíkovitých jsou to Trechus austriacus, Harpalus quadripunctatus a Dromius kunzei. Hnízdí zde více druhù ptákù, ze silnì ohrožených krutihlav obecný a sýèek obecný, dále puštík obecný, kalous ušatý, krahujec obecný, žluna šedá a strakapoud velký. Jsou zde asi ètyøi desítky druhù drobných pìvcù. Ze savcù ježek západní, drobné šelmy, liška 99 obecná, veverka obecná a drobní hlodavci.

5 To vidíme na jeho kmenu, pro jehož obejmutí je potøeba hned nìkolik lidí. Z kmene vycházejí tak silné vìtvì, že by to mohly být samostatné stromy. Jeho stáøí se odhaduje na 360 let. Tento strom je zmínìn v hranièním protokolu Uhøínìveského panství z roku 1662, který stanovoval hranice mezi panstvími Uhøínìves a Škvorec. Podobu protokolu je možné vidìt na informaèní tabuli umístìné u stromu. Je známo, že vysazování hranièních stromù probíhalo již od raného støedovìku. Do stromù byla vyøezávána znamení, na kterých se majitelé dohodli. Až pozdìji je doplnili mezníky se znaky panství. Ale zatímco mezník je možné pøemístit, strom urèené místo zmìnit nemùže. A to je výhoda hranièních stromù. Aby se jejich vysazení øádnì zapsalo svìdkùm do pamìti, bylo provázeno rùznými obøady. Nìkdy se uskuteènila slavnost se svìcením místa, jindy na tom místì dali vybraným výrostkùm výprask a následnì je odmìnili. Pøírodní památka Obora v Uhøínìvsi Památné duby v pásu Øíèanského potoka tvoøí významnou souèást bøehového porostu Uhøínìveská obora byla vyhlášena jako pøírodní památka již v roce Chrání soubor pøirozených lesních spoleèenstev s bohatým bylinným a keøovým patrem. Malý zázrak prožívá každoroènì obora s nástupem jara. Pøibližnì v polovinì dubna, v dobì kdy stromy zaèínají teprve rašit, pokryje celý její povrch pestrý koberec tvoøený sasankou hajní, sasankou pryskyøníkovitou, orsejem jarním, dymnivkou dutou, plicníkem lékaøským a nenápadnou pižmovkou mošusovou. Všechny kvítky mají naspìch, aby stihly odkvést, než stromy rozvinou své listy a jásavé barvy vystøídá jemné šero bujné zelené vegetace léta. 100 Unaven lidmi a prací, rád se na èas utíkám do stínu tìch velikánù, kteøí mnì prchajícímu pøed spoleèností jsou nejmilejšími spoleèníky. Oni jsou minulost a pøece jdou s èasem. Alois Jirásek

6 32 Duby letní v pásu u Øíèanky* Od tohoto památného dubu jdeme dále po asfaltové cestì, kde nás po chvíli po pravé stranì pøekvapí mohutné duby letní v pásu Øíèanského potoka. Vyhlášeno jich bylo v roce 1999 šest. Nejmohutnìjší z nich má obvod 428 cm a výšku 30 metrù. Struktura jejich rozložitých korun je nejlépe vidìt v dobì vegetaèního klidu. Duby jsou významnou souèástí bøehového porostu a tvoøí zbytek pùvodní skladby døevin. Hned za posledním dubem vede lávka pøes potok, po které když pøejdeme, tak se ocitneme na Novém námìstí. Zde zastavují autobusy MHD, které nás dovezou tøeba na metro C Háje nebo na stanici metra A Depo Hostivaø. 52 Dub letní za námìstím Bratøí Jandusù** Pokud budeme pokraèovat po cestì dále, dáme se na první køižovatce doprava, a pak ulicí V Potokách dojdeme k hlavní silnici, kterou pøejdeme pøímo. Ocitáme se na námìstí Bratøí Jandusù, tím projdeme podél potoka až úplnì na konec, kde uvidíme památný dub letní. Prý byl podle souèasného majitele vysazen pradìdeèkem jeho babièky kolem roku 1805, který jej zasadil jako proutek v blízkosti latríny. A protože mìl dub hodnì živin a vody z nedalekého potoka, dorostl do dnešních dnù do úctyhodných rozmìrù. V souèasnì dobì se tyèí do výšky 36 m a obvod kmene mìøí 465 cm. Zvláštì výrazné jsou jeho koøenové nábìhy a koruna, která jde hlavnì do výšky a øadí tohoto jedince k nejvyšším památných stromùm v Praze. Dub letní za námìstím Bratøí Jandusù roste v blízkosti Øíèanského potoka Vrátíme-li se zpìt k hlavní silnici smìøující na Kutnou Horu, pøijdeme na zastávku MHD Uhøínìves, ze které se dostaneme na stejné koneèné stanice metra linek C a A jako z Nového námìstí. Jinou možností se cesta vlakem linky S 9 napøíklad na pražské hlavní nádraží. Nauèná stezka Dubeè Uhøínìves Vede pøedevším podél potoka Øíèanky. Seznamuje s pravìkým sídlištìm na návrší Rohožník, potokem Øíèankou, se starými lomy, rybníkáøstvím, a místní faunou a flórou. Navštìvuje dvì pøírodní památky: Rohožník Lom v Dubèi, a Obora v Uhøínìvsi. Zaèíná ve Starodubeèská ulici, zastávka autobusu MHD Za Pavilonem a konèí v Uhøínìvsi na køižovatce ulic Morávkova a Vachkova (blízko zastávky autobusu MHD Picassova ) Její 99 délka je cca 4,5 km a má 15 zastávek. Bližší informace

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

6. Z Chodova do Kunratic

6. Z Chodova do Kunratic 6. Z Chodova do Kunratic Celková délka trasy: 8,2 km Poèet stromù: 8 Poèet informaèních tabulí: 1 Vycházka má jako výchozí bod zastávku autobusù MHD Chodovská tvrz, kde je možné vystoupit z linek è. 125,

Více

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic

4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic 4. Za památnými stromy Dolních Poèernic a Hostavic Celková délka trasy: 3,8 km (4,7 km) Poèet stromù: 7 Dolní Poèernice Obec leží v místì starého osídlení. V pozdní dobì kamenné (asi 4000 let pø. n. l.)

Více

Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice

Pražský divočinový speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Pražský "divočinový" speciál! Přírodní park Modřanská rokle-cholupice Potěšte se výhledem na malebnou scenárii Prahy z keltského oppidia Závist na naučné Keltské stezce anebo se vydejte objevovat krásu

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou

Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou Lesy Èeské republiky, s. p. Lesní správa Hluboká nad Vltavou Lesní správa Hluboká n. Vl. GPS s 49.06049 v 14.43311 1 Chata Stará Obora GPS s 49.08437 v 14.45508 3 Revír Stará Obora GPS s 49.09609 v 14.41983

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA

PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA PROJEKT - KRNSKÁ STEZKA Vytvořily děti z Dětského domova Krnsko příspěvkové organizace: trasa 1: Aneta Daová, Michal Stuchlík, Emílie Oláhová, Adam Oláhvedoucí Petr Špaček, Trasa2: Leona Daová, Hana Abbasová,

Více

5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7

5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7 5. Bukovité, bøízovité, vrbovité a lískovité 1/7 5.1 Napiš k jednotlivým kresbám vìtvièek stromù jejich správný název a název èeledi, do níž daný strom patøí. dub letní - bukovité... buk lesní - bukovité...

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

5. Za památnými stromy pøírodního parku Modøanská rokle-cholupice

5. Za památnými stromy pøírodního parku Modøanská rokle-cholupice 5. Za památnými stromy pøírodního parku Modøanská rokle-cholupice Celková délka trasy: 8,2 Poèet stromù: 8 Cholupice Vycházku zaèínáme v Cholupicích na jižním okraji Prahy. Na zastávku MHD Cholupice nás

Více

17. Za památnými stromy Nového Mìsta

17. Za památnými stromy Nového Mìsta Celková délka trasy: 2,6 km Poèet stromù: 2 Poèet informaèních tabulí: 1 17. Za památnými stromy Nového Mìsta Vycházka nás povede z Václavského námìstí k univerzitní botanické zahradì. Vhodným východiskem

Více

Svìtové dìdictví UNESCO

Svìtové dìdictví UNESCO Svìtové dìdictví UNESCO VLKOLÍNEC Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Slovensko VLKOLÍNEC 3 SK STØEDNÍ SLOVENSKO Památková rezervace lidové architektury Vlkolínec byla

Více

14. Okolím zbraslavského námìstí

14. Okolím zbraslavského námìstí Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 5 14. Okolím zbraslavského námìstí Na mìstském znaku Zbraslavi je vyobrazena lípa napravo od kostela, jedná se tedy o erbovní strom Zbraslavi. Zbraslavské námìstí

Více

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 9. Po parku Cibulka. Pøírodní památka. Skalka. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 9. Po parku Cibulka. Pøírodní památka. Skalka. Dub letní v lesoparku Na Cibulkách Dub s bizarním kmenem 9. Po parku Cibulka Celková délka trasy: 2,0 km Poèet stromù: 8 Park Cibulka leží jižnì od Plzeòské ulice s hlavními pøístupy z ulice U Cibulky a Na Hliníku (blízko tramvajové zastávky Poštovka linky è.

Více

13. Podél lanovky na Petøín

13. Podél lanovky na Petøín Celková délka trasy: 2,5 km Poèet stromù: 5 13. Podél lanovky na Petøín Jasan ve Strahovské zahradì Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom Informaèní tabule Zaèátek

Více

Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL

Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL Svìtové dìdictví UNESCO MESSEL Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Ppress ve keré texty, fotografie, obrázky, mapy a pod. jsou chránìny autorskými právy jednotlivých

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

Svijanská jedenáctka

Svijanská jedenáctka Námět turistického pochodu Svijanská jedenáctka Turistický výlet na místa, kam se často pěšky nechodí. Přesto i zde se dá najít řada zajímavostí: vesnické kostelíky, údolí Jizery s mohutnými stromy, jezera

Více

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR.

Rozmístění památných stromů a alejí s památnými stromy. Zdroj: Drusop AOPK ČR. Památné stromy správního obvodu Čelákovic Čelákovice jako pověřený obecní úřad zajišťují na svém správním území (zahrnujícím Čelákovice, Lázně Toušeň, Mochov, Nehvizdy, Svémyslice, Vyšehořovice a Zeleneč)

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení

11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení 11.5 Pøíklady realizací zahrad speciálních zaøízení 11.5. 1 Royal school for the Deaf Manchester, Velká Británie ahrada se nachází v centru školního areálu pro dìti s postižením sluchu,. Byla navržena

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

Lokalita Ďáblic v rámci Prahy

Lokalita Ďáblic v rámci Prahy Lokalita Ďáblic v rámci Prahy Ďáblice jsou situovány na severovýchodním okraji Prahy. Vzhledem k tomu, že území Prahy je ve vztahu k centru asymetrické, jsou Ďáblice přes svoji okrajovou polohu od centra

Více

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA

ČESKY. Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA ČESKY 9 Okolo Sokolova PĚŠÍ VÝLETY OKOLO SOKOLOVA 1 Pochoďáky Kolem průmyslových závodů se prosmýkneme do kou- Loketské zelné přírody kolečko opředené (12 km) pověstmi a bohaté na zážitky. Autobusem Z

Více

Pøepì ová ochrana videomonitorovacích systémù s analogovými kamerami Témìø celý povrch naší planety je pokrytý hustou sítí elektrických propojení. Kromì energetických sítí nyní zažívají bouølivý rozvoj

Více

Husova pout. Hus - Pilgerwanderung Etappe 1 Krakovec - Bärnau 05.07-13.07.2013. Hlavní organizátor: Petr Brožek petrbrozek@yahoo.com +420 777 235 578

Husova pout. Hus - Pilgerwanderung Etappe 1 Krakovec - Bärnau 05.07-13.07.2013. Hlavní organizátor: Petr Brožek petrbrozek@yahoo.com +420 777 235 578 Husova pout Hus - Pilgerwanderung Etappe 1 Krakovec - Bärnau 05.07-13.07.2013 Hlavní organizátor: Petr Brožek petrbrozek@yahoo.com +420 777 235 578 1 1. den = Pátek, 05.07.2013 17:00 sraz úèastníkù na

Více

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let. PAMÁTNÉ STROMY VALAŠSKOMEZIŘÍČSKA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Lípa ve Valašském Meziříčí Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

Barokní. perly Třeboňska na kole.

Barokní. perly Třeboňska na kole. Barokní perly Třeboňska na kole www.itrebon.cz Baroko v krajině Třeboňska Třeboňská rybniční krajina, protkaná sítí vodních kanálů, s rašeliništi a borovými lesy, je většinou vnímána jako dílo renesančních

Více

Věstník Jihočeského kraje, částka 9, rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE. Částka 9 Rozesláno dne Rok 2013

Věstník Jihočeského kraje, částka 9, rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE. Částka 9 Rozesláno dne Rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 9 Rozesláno dne 18.12. 2013 Rok 2013 Obsah: 1. Nařízení Jihočeského kraje č. 22/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní památky Sokolí hnízdo a bažantnice a jejího

Více

Lesy v Ceské Republice

Lesy v Ceské Republice Les kolem nás Lesy v Ceské Republice -Největší zastoupení mezi stromy na počet jedinců mají jehličnaté stromy, v přirozeném přírůstku mají větší zastoupení listnaté stromy. Druhové sloţení lesů v ČR: 1)Smrk

Více

Přes tři hrady a dvě řeky

Přes tři hrady a dvě řeky Přes tři hrady a dvě řeky Výlet v okolí obce, který vás zavede na zříceninu hradu Kraví Hora, hradu Levnov a tvrze Šance. Cestou překročíme několikrát dvě řeky - Oslavku a Chvojnici. - Časová náročnost:

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

3. etapa (čtvrtek): Boží Dar Český Mlýn Potůčky Sauersack Stříbrná (50 km)

3. etapa (čtvrtek): Boží Dar Český Mlýn Potůčky Sauersack Stříbrná (50 km) 3. etapa (čtvrtek): Boží Dar Český Mlýn Potůčky Sauersack Stříbrná (50 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/iti3 Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067456-pum-2015-3-ctvrtek Stoupání:

Více

Zaèínáme hrát Souèástí hry je herní deska (japonsky goban) se ètvercovou sítí 19 19. Pro zaèáteèníky

Zaèínáme hrát Souèástí hry je herní deska (japonsky goban) se ètvercovou sítí 19 19. Pro zaèáteèníky PRAVIDLA GO Japonské slovo go znamená sílu, tvrdost, protiúder. GO je 4000 let stará, pùvodnì èínská, stolní hra pro dva hráèe. Pøed více než 1300 lety se rozšíøila do Japonska, kde byla její pravidla

Více

ROP SM, 5,19 km I/55 II/367 Střížovice, Kvasice. SFDI, VZ Cyklostezka podél Baťova kanálu - úsek Otrokovice 2,69 km I/55

ROP SM, 5,19 km I/55 II/367 Střížovice, Kvasice. SFDI, VZ Cyklostezka podél Baťova kanálu - úsek Otrokovice 2,69 km I/55 24. Moravská cyklistická cesta / podél Baťova kanálu ve Zlínském kraji 65,3 km Celková situace: Cyklostezka podél Baťova kanálu a Moravské stezky je budována postupně (viz. tabulka) Kompletní cyklostezka

Více

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie.

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie. VODĚRADSKÝ POTOK Voděradský potok, na rozdíl od Blinky, přímo protéká obcí a vždy jí dával nejen vodu, ale i obživu. Vždyť staroslovanské slovo Voděrad znamená - nevolník, který u vodě robil. Kolik zde

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

PRACOVNÍ LIST. Pøírodní krásy domova - Voticko PR Podhrázský rybník JMÉNA: Podhrázský rybník. 2 Jsme na hrázi rybníka. Víte, k èemu hráz slouží?

PRACOVNÍ LIST. Pøírodní krásy domova - Voticko PR Podhrázský rybník JMÉNA: Podhrázský rybník. 2 Jsme na hrázi rybníka. Víte, k èemu hráz slouží? PR Podhrázský rybník 8. - 9. tøída A Podhrázský rybník 1 Proè jste pøišli zrovna sem? Co je zde tak významného? Byli jste nìkdy na podobném místì? Kde to bylo? Co konkrétnì, jaký výrazný prvek vás tu zaujal?

Více

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace

Březinka. Starý porost s bukem na škrapech. P. Jelínek a M. Čech. Mendelova univerzita v Brně. Přírodní rezevace Přírodní rezevace Březinka Starý porost s bukem na škrapech P. Jelínek a M. Čech Mendelova univerzita v Brně Březinka Mapový server seznam.cz OBSAH Co území chrání...3 Liána..10 Stromy.....4 Mrtvé dřevo...

Více

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m Trasa č. 2 Janov nad Nisou - Maliník (Bedřichov) - Česká chalupa (Rudolfov) Lidové Sady (Liberec) Ruprechtice (Liberec) Rudolfov - Vodní nádrž Bedřichov Bedřichov Janov nad Nisou Popis trasy: Délka: 31,22

Více

Průvodce "Průvodce Praha"

Průvodce Průvodce Praha Milíčovský les a rybníky Přírodní park 50 1'16.26"N 14 32'18.72"E byla vyhlášena r. 1988 jako ochrana významných společenstev rostlin a živočichů. má rozlohu 93 ha. Autor článku: Michal Šruta Další informace

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 11. Oborou Hvìzda. Dub zimní. u Libocké brány. Buk lesní. u Libocké brány. Skupina 5 jírovcù.

VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU. 11. Oborou Hvìzda. Dub zimní. u Libocké brány. Buk lesní. u Libocké brány. Skupina 5 jírovcù. 11. Oborou Hvìzda Celková délka trasy: 3,0 km Poèet stromù: 10 Buk lesní pod letohrádkem u vodoteèe Pøírodní památka Obora Hvìzda Dub zimní u Libocké brány Buk lesní u Libocké brány Skupina 5 jírovcù u

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Plotny u Malešova. Šimákovská stěna Ještě před tím projdeme pod impozantní polověžě Šimákovská stěna. Poskytuje kolmé a dobře odjištěné lezení.

Plotny u Malešova. Šimákovská stěna Ještě před tím projdeme pod impozantní polověžě Šimákovská stěna. Poskytuje kolmé a dobře odjištěné lezení. Plotny u Malešova Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, pásu pískovcových skal u říčky Vrchlice. Po okolní krajině jsou tu a tam rozházené okrajové skalky i samostatné

Více

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová č.j. NZ 50/07 Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu ARCHAIA Olomouc, o.p.s. Feat. ARCHAIA Brno o.p.s. 2007 2 Tato práce, která vznikla

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

V Dobí, Za Douby Nad Jordánek územní plán 2005 v katastru Libně. 5 Za Valy 1841,1927 pod Ovčínem na svahu k obci

V Dobí, Za Douby Nad Jordánek územní plán 2005 v katastru Libně. 5 Za Valy 1841,1927 pod Ovčínem na svahu k obci Příloha 3 Pomístní jména v Libři a okolí Číslo odkazuje na přiloženou mapku, vytvořenou na podkladě indikační skici z roku 1841 (NA, I.odd, Fond IS, i.č. 4656) č. Název stáří výklad názvu objekt umístění

Více

skupina UZAVÍRKASILNICEI/124

skupina UZAVÍRKASILNICEI/124 skupina DOPRAVNĚ INŽ ENÝRSKÉ OPATŘ ENÍ ISO901:209 ISO1401:205 OHSAS1801:208 UZAVÍRKASILNICEI/124 -FRANTIŠ KOV Vypracoval:Neckář Pavel Datum:Srpen2012 DIO - silnice II/124 - M. Vožice - Františkov 1. ÚVOD

Více

ČESKY. Nahlédněte do dolu TĚŽBA UHLÍ OD A DO Z

ČESKY. Nahlédněte do dolu TĚŽBA UHLÍ OD A DO Z ČESKY 10 Nahlédněte do dolu TĚŽBA UHLÍ OD A DO Z 1 Na Sokolovsku se již desítky let intenzivně těží hnědé Z uhlí, vyhlídky které se u Lomnice nejen ve (parkoviště zdejších elektrárnách u silnice 2 km proměňuje

Více

Posuzování vlivù na životní prostøedí (EIA)

Posuzování vlivù na životní prostøedí (EIA) Posuzování vlivù na životní prostøedí (EIA) EIA (Environmental Impact Assessment) je jedním z nástrojù ochrany životního prostøedí eliminující potenciální negativní vlivy pøipravovaných zámìrù a investic.

Více

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN

Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Svìtové dìdictví UNESCO VÖLKLINGEN Lumír Pecold, Vladimír Tkáè Internet Geographic Magazine www.ingema.net Nìmecko VÖLKLINGEN 15 D SAARLAND SÁRSKO Hutì ve Völklingenu byly zahrnuty do seznamu UNESCO jako

Více

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B.

České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Cyklovýlet č. 6 České Budějovice Dvořiště Lomnice Rožmberk Třeboň Č.B. Trasa : Č.B. pravý břeh Vltavy Hrdějovice Borek Dvořiště Lomnice Rožmberk Stará Hlína Třeboň rybník Svět Zvíkov Kaliště Dobrá Voda

Více

Uber plyn! www.uberplyn.cz RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! KAMPAÒ UBER PLYN! SE VÌNUJE NEPØIMÌØENÉ RYCHLOSTI CÍLE KAMPANÌ

Uber plyn! www.uberplyn.cz RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! KAMPAÒ UBER PLYN! SE VÌNUJE NEPØIMÌØENÉ RYCHLOSTI CÍLE KAMPANÌ Uber plyn! RUNTER VOM GAS! UBER PLYN! Liberecký kraj ve spolupráci s Nìmeckou radou pro bezpeènost provozu na pozemních komunikacích (DVR) pøevzal a adaptoval vybrané prvky kampanì Runter vom Gas! do Libereckého

Více

MALOPLOŠNÁ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ Přírodní památka Jílovské tisy Na pravém břehu Jílovského potoka nedaleko obce Jílové, v těžko přístupných, strmých skalnatých a suťovitých svazích vrchu Výrovna, je v lesních

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

16. Za památnými stromy centra Prahy

16. Za památnými stromy centra Prahy Celková délka trasy: 1,5 km Poèet stromù: 3 16. Za památnými stromy centra Prahy Východiskem naší vycházky je stanice metra trasy A a B Mùstek uprostøed Václavského námìstí. Vydáme se Jindøišskou ulicí.

Více

Do obcetehov jezdí autobusové linky íslo 494 a 489, které spojují obec s íanami a Stránicemi, kde v obou pípadech jezdí z Prahy vlak.

Do obcetehov jezdí autobusové linky íslo 494 a 489, které spojují obec s íanami a Stránicemi, kde v obou pípadech jezdí z Prahy vlak. Říčanský potok Po Praze podél potoků - Říčanský potok. Aktualizovaný popis k 8/2009. TRASA ČÍSLO: 22 Základní údaje Popis trasy Další návaznosti Zajímavosti Co řekli autoři Fotogalerie Popis je aktualizován

Více

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa.

EKOSYSTÉM LES. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. EKOSYSTÉM LES Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lesa. Ekosystém lesa produkují velké množství kyslíku jsou zásobárnou

Více

statutární město Frýdek-Místek (z větší části) vlastníkem části pozemků je Slezan Frýdek - Místek a. s.

statutární město Frýdek-Místek (z větší části) vlastníkem části pozemků je Slezan Frýdek - Místek a. s. 11. Park U nádraží Mezi ulicí Těšínskou a nádraţím vznikl textilní podnik Filipa Landsbergera, kterému patřily i pozemky aţ k silnici vedoucí před nádraţní budovu. Na fotografiích hotelu Škrábal (později

Více

(2) Za národní přírodní památku se vyhlašuje přírodní útvar, územně vymezený v odstavci 3, s výskytem

(2) Za národní přírodní památku se vyhlašuje přírodní útvar, územně vymezený v odstavci 3, s výskytem Částka 40 Sbírka zákonů č. 106 / 2017 Strana 1173 106 VYHLÁŠKA ze dne 27. března 2017 o vyhlášení Národní přírodní památky Kosířské lomy a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 28/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní rezervace Vrbenské rybníky a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje

Více

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná

1 Chráněná krajinná oblast Poodří K zajištění ochrany přírody a krajiny části území nivy řeky Odry se vyhlašuje Chráněná krajinná Strana 546 Sbírka zákonů č. 51 / 2017 51 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 15. února 2017 o Chráněné krajinné oblasti Poodří Vláda nařizuje podle 25 odst. 3 zákona č. 114/ /1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny: 1

Více

Oznámení záměru Obvodová komunikace 31/DK/51 2. část Praha 22 - Uhříněves

Oznámení záměru Obvodová komunikace 31/DK/51 2. část Praha 22 - Uhříněves Oznámení záměru Obvodová komunikace 31/DK/51 2. část Praha 22 - Uhříněves dle 6 zákona č. 100 / 2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Územní plán obce Rohozec, 2000

Územní plán obce Rohozec, 2000 Územní plán obce Rohozec, 2000 Širší vztahy: -VRT vysokorychlostní trať Praha Brno - vojenské letiště Chotusice-Čáslav (ochranná hluková pásma) - regionální ÚSES -vedení vysokého napětí - vysokotlaký plynovod

Více

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Chráněné území Omezují činnosti, jež by mohly vést k rušení, poškození nebo k zničení dochovaného stavu území, cenného pro svůj krajinný

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 8/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní památky Hlubocké hráze a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského kraje stanoví

Více

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY

Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Pardubický kraj Kolem SEČSKÉ PŘEHRADY Text a foto: Vojtěch Pavelčík Většina turistických tras vede z jednoho místa na místo druhé. To je samozřejmě v pořádku, ale přece jen se výletníci potřebují čas od

Více

Bazén a sauna přímo za domem? Pohodlně ne kole cyklotrasy

Bazén a sauna přímo za domem? Pohodlně ne kole cyklotrasy Bazén a sauna přímo za domem? Plavecký bazén Sportovního centra Univerzity Karlovy v Praze Hostivaři je určen především pro potřeby studentů. K dispozici je plavecký bazén 25m se 6ti drahami a sauna. Pro

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 22/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní památky Sokolí hnízdo a bažantnice a jejího ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada Jihočeského

Více

6 Slověnice, kemp Na Borkách - Ševětín 13,1 km

6 Slověnice, kemp Na Borkách - Ševětín 13,1 km 6 Slověnice, kemp Na Borkách - Ševětín 13,1 km 60 Itinerář Informace celk. dist. místo 0,0 0,0 kemp Na Borkách 3,2 3,2 Hůrky 4,3 1,1 Žižkův dub 6,1 1,8 odbočení vpravo ze zelené turistické trasy 7,1 1,0

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI. Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE Hana BECHNÁ Katalog topolů kanadských v nivě řeky Odry Olomouc 2008 SEZNAM VYBRANÝCH LOKALIT 1. Jeseník nad Odrou Mankovice...3

Více

Botanický průzkum nivy v zámeckém parku Maříž. Průběžná zpráva

Botanický průzkum nivy v zámeckém parku Maříž. Průběžná zpráva Botanický průzkum nivy v zámeckém parku Maříž Objednavatel: Město Slavonice Horní náměstí 525 278 81 Slavonice Zpracovatel: Mgr. Ivana Paukertová Poradenská a konzultační činnost v oblasti životního prostředí

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

2 Předmět ochrany Předmětem ochrany národní přírodní památky jsou

2 Předmět ochrany Předmětem ochrany národní přírodní památky jsou Strana 2004 Sbírka zákonů č. 205 / 2013 205 VYHLÁŠKA ze dne 4. července 2013 o vyhlášení Národní přírodní památky Stránská skála a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Ministerstvo životního prostředí

Více

H O L Á S E C K Á J E Z E R A

H O L Á S E C K Á J E Z E R A Přírodní památka H O L Á S E C K Á J E Z E R A Botanický průzkum Autor: Ing. Jindřich Šmiták Česká 32 602 00 Brno Datum zpracování: duben-červenec 2012 1. Stručná charakteristika Přírodní památka Holásecká

Více

Údolími v okolí Nového Města n. M. Sobota 22. dubna 2017

Údolími v okolí Nového Města n. M. Sobota 22. dubna 2017 rt, jenž můžeš Údolími v okolí Nového Města n. M. Sobota 22. dubna 2017 Odjezd: Pardubice hl.n. 8:05 (Rx 885 Galán) Choceň př. 8:22 Odj. 8:39 (Sp 1870 Ostaš) Nové Město nad Metují 9:25 Sraz: V dostatečném

Více

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Ing. Jan Dovrtěl Ing. Miroslav Svoboda Lesy České republiky, s.p. Lesní závod Židlochovice Lesní závod Židlochovice organizační

Více

Přílohy. Seznam příloh

Přílohy. Seznam příloh Přílohy Seznam příloh Obr. 1: Košťálova studánka odtok, Thomsonův přepad (Jaitnerová, červenec 2015) Obr. 2: Machle odtok, Thomsonův přepad (Jaitnerová, září 2015) Obr. 3: Staviště odtok (Jaitnerová, září

Více

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku

přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku Opavský září 2013 přírodovědný zpravodaj Elektronický měsíčník o přírodě a lidech kolem ní nejen na Opavsku V Žimrovicích se nebojí velkých projektů Projekt Český les na ZŠ Vávrovice Černýš hajní posel

Více

P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA

P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA P R O P O J E N Í C Y K L O - A H I P P O T U R I S T I K Y V P Ø Í H R A N I È Í INTERREG IIIA Mikroregion Konstantinolázeòsko BEZDRUŽICE - dobrovolný svazek obcí - vznikl v roce 2000 - nyní jej tvoøí

Více

1. Obora Hukvaldy hlavní alej.

1. Obora Hukvaldy hlavní alej. 16. Obora Hukvaldy Jedním z nejznámějších míst Frýdecko-Místecka a Palkovických hůrek jsou Hukvaldy. Půvabná osada s rozsáhlým hradem a oborou s chovem daňčí a mufloní zvěře. Hrad Hukvaldy dostal jméno

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Do práce na kole! I. trasa

Do práce na kole! I. trasa Do práce na kole! Mnozí z nás musí dojíždět za prací do Prahy a jsou tak prakticky každý den vystaveni nekonečným kolonám na silnicích vedoucích do hlavního města. Existuje však i alternativní způsob dopravy,

Více

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18

zpracovatel: architekti Praha 6 Radimova 18 Severní Terasa STŘÍBRNÍKY Radimova 18 územní studie Praha 6 pořizovatel: Magistrát města Ústí nad Labem odbor územního plánování Velká Hradební 8 Ústí nad Labem, 401 00 datum: 12. 2009 OBSAH DOKUMENTACE:

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C

Exkurze Nemošická stráň. Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Exkurze Nemošická stráň Marta Kovářová, Jolana Rufrová a Veronika Klimešová 2. C Úvod Dobrý den, jako úkol jsme dostali seznámit Vás s náplní naší exkurze, kde jsme se dozvěděli kupu novinek a zajímavostí.

Více

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Hlavní geologické procesy v okolí Zlína

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Hlavní geologické procesy v okolí Zlína 0 Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť Hlavní geologické procesy v okolí Zlína 0 Obsah Úvod:... 1 Cíl:... 1 Zápis o činnosti:... 2 Přírodní památka Skály... 2 Přírodní památka Králky... 2 Zápisky

Více

3. Ostatní dvoudìložné byliny II 1/5

3. Ostatní dvoudìložné byliny II 1/5 3. Ostatní dvoudìložné byliny II 1/5 3.1 Napiš k jednotlivým kresbám dvoudìložných rostlin jejich správný název................ 3.2 Utvoø správné dvojice. Spoj, co se k sobì hodí. bøeè an popínavý barvínek

Více

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí

ZÁVÌR ZJIŠ OVACíHO ØíZENí PIt HLAVNí MÌSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNíHO MÌSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTØEDí Váš dopis zn, SZn. S-M H M P-232654/2008/00PNI/E 1A/539-2Nè Vyøizuje/ linka Mgr. Vèislaková / 4490 Datum 7.7.2008 ZÁVÌR ZJIŠ

Více