ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti"

Transkript

1 ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti ArcelorMittal Ostrava Do bývalé Nové huti Klementa Gottwalda, která je v provozu od roku 1951, vstoupila největší světová ocelářská a těžařská skupina ArcelorMittal v roce Ta je obchodním, výzkumným a vývojovým lídrem na všech klíčových ocelářských trzích. Roční kapacita výroby v Ostravě je 3 miliony tun oceli, zhruba polovina produkce se exportuje do více než 40 zemí světa. ArcelorMittal Ostrava vyrábí železo, ocel a špičkové ocelové výrobky v souladu s veškerou ekologickou legislativou. Do ekologizace investovala od roku 2003 celkem 4 miliardy korun z vlastních zdrojů. Za tuto dobu snížila huť emise prachových částic o více než dvě třetiny na 584 tun v roce Již dnes tak splňuje limity EU určené tzv. nejlepšími dostupnými technikami (BAT), které vstoupí v platnost až v roce Dceřiné společnosti NOVÁ HUŤ Projekce, spol. s r.o. ArcelorMittal Frýdek-Místek a.s. ArcelorMittal Tubular Products Karviná a.s. ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a.s. ArcelorMittal Distribution Solutions Czech Republic, s.r.o. ArcelorMittal Energy Ostrava s.r.o. ArcelorMittal Engineering Products Ostrava s.r.o. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají více než 7500 zaměstnanců. Průměrná mzda v roce 2012 činila korun.

2 ArcelorMittal Ostrava je největším hutním komplexem v České republice

3 Proces výroby železa a oceli Koksovna Na koksovně se z pomletého uhlí za teploty kolem 1000 C vyrábí koks, který je jako zdroj čistého uhlíku jednou ze základních surovin pro výrobu železa. Ročně vyrobíme 1,2 milionu tun koksu, což z nás činí největšího výrobce v ČR. Aglomerace Dvě naše aglomerace (Sever a Jih) spékají na pěti aglomeračních pásech železnou rudu, která tvoří další výchozí surovinu pro výrobu železa. Vzniklý tzv. aglomerát tvoří spolu s koksem vsázku do vysokých pecí. Ročně na aglomeraci vyrobíme 2,6 milionu tun aglomerátu. Vysoká pec Vsázka (koks a aglomerát) je vkládána do 30 metrových vysokých pecí, kde se vysuší. Poté chemickou reakcí vznikne železo a struska. Při tzv. odpichu pece vytéká tekuté železo o teplotě 1400 C do připravených vozů zvaných Veronika, které ho zavezou do ocelárny. Ročně na vysokých pecích vyrobíme 2 miliony tun surového železa. Ocelárna V tandemových pecích ocelárny je oxidací snižován obsah uhlíku v dovezeném železe. To se tak přemění v ocel, která je díky kujnosti vhodnější pro výrobu finálních produktů než křehké železo. Ocel se pak zpracovává v koncových závodech. Ročně vyrobíme 2 miliony tun oceli.

4 Ročně vyrobíme přibližně 2 miliony tun oceli Konvenční výroba oceli (primární ocelářství) uhlí KOKSOVNA koks železná ruda AGLOMERACE spékaná ruda VYSOKÁ PEC surové železo 1400 C ocelárna surová ocel Přeměna surového železa do tekuté oceli legující prvky MIMOPECNÍ ZPRACOVÁNÍ A ODLÉVÁNÍ OCELI odlévaná ocel

5 Ostravské mýty o ekologii Mýty a fakta o ArcelorMittal Ostrava (M) Instalují nová odprašování, ale nezachytávají malé částice (F) V souladu s tzv. nejlepšími dostupnými technikami ArcelorMittal Ostrava instaluje tkaninové filtry, které jsou nejmodernější světovou technologií na odprašování. Se stejnou účinností zachytávají nejen částice PM10 a PM2,5, ale také nejmenší PM1. (M) Přes den limity plní, ale na noc odprašování vypínají (F) Všechny odprašovací technologie ArcelorMittal Ostrava pracují 24 hodin denně. Na dominantních zdrojích, které mohou ovlivňovat kvalitu ovzduší, je instalován nepřetržitý kontinuální monitoring emisí. Není tedy možné vypnout filtr, aniž by přístroj naměřil zvýšené hodnoty emisí. Pokud by naměřené hodnoty nebyly v souladu se stanovenými emisními limity, následovaly by postihy ze strany kontrolních orgánů. Navíc by se filtry zanesly prachem a zničily. Miliardové investice do nich by byly zbytečné. (M) Omezují výrobu a zavírají jednu vysokou pec za druhou (F) Huť ArcelorMittal Ostrava může ze svých čtyř vysokých pecí najednou používat tři, zatímco čtvrtá podstupuje opravy. Od roku 2008 se v důsledku krize vyrábí ve dvou vysokých pecích cca 2 miliony tun železa ročně. (M) Brzy se odstěhují do Polska, kde jsou volnější limity (F) Moravskoslezský kraj byl vždy průmyslovým regionem a hutnická a strojírenská výroba zde má více než 180 let dlouhou tradici. ArcelorMittal chce tuto tradici zachovat a neuvažuje o odchodu z regionu. (M) Porušují emisní limity a jednají protizákonně (F) Na všech svých provozech dodržuje Arcelor- Mittal Ostrava přísnější limity, než jak je udává legislativa. Celkově huť plní nejen limity dané českými zákony a stropy určené integrovaným povolením Moravskoslezského kraje, ale s předstihem také emisní limity dané tzv. nejlepšími dostupnými technikami (BAT) Evropské unie, které vstoupí v platnost až v roce Navíc emisní stropy v Moravskoslezském kraji jsou několikanásobně nižší než například v sousedních zemích. (M) Mají vysoké zisky, ale do ekologizace téměř neinvestují (F) Od vstupu do huti v roce 2003 investovala společnost ArcelorMittal Ostrava do ekologizace výroby 4 miliardy korun z vlastních zdrojů. Díky tomu za deset let snížila emise prachu na třetinovou úroveň: za rok 2012 vykazovaly emise historicky nejnižší hodnotu 584 tun. Mýty a fakta o ovzduší v Moravskoslezském kraji (M) Ostrava má nejhorší vzduch na světě (F) Data Světové zdravotnické organizace (WHO) prokazují, že roční průměry koncentrace prachových částic PM10 byly v roce 2008 v Ostravě stejné jako například v Paříži (38 µg/m 3 ). Více zaprášené podle dat WHO byly mimo jiné Atény (41), Milán (44), Jeruzalém (60), Sofia (68) nebo Peking, který zaznamenal hodnotu 121 µg/m 3. Celosvětový průměr byl pak 71 µg/m 3.

6 Ostravské mýty o ekologii (M) Měřící stanice v Radvanicích a Bartovicích měří nejhorší hodnoty v MSK (F) Za první čtvrtletí roku 2013 byla průměrná denní hodnota imisí prachu PM10 podle dostupných dat v Radvanicích 72,9 µg/m 3. Za stejné období bylo v Českém Těšíně průměrně naměřeno 74,3, ve Věřňovicích 74 a v Bohumíně 77 µg/m 3. Je patrné, že obdobné a vyšší imisní hodnoty se reportují v celém MSK. (M) Za znečištění v Moravskoslezském kraji může hlavně průmysl (F) Podíl průmyslu na znečištění ovzduší klesá (od roku 2003 do predikce roku 2012 klesl podíl velkých zdrojů z 58 na 37 %), zatímco podíl automobilové dopravy a lokálních topenišť neustále roste, v tomto období z 23 na 25 %, resp. ze 14 na 29 %. Na kvalitě ovzduší se podílejí také rozptylové podmínky nebo geografická poloha regionu. Průmyslové mýty a fakta (M) Kdyby skončil těžký průmysl, ovzduší v kraji by se zlepšilo (F) I když ArcelorMittal Ostrava snížila své emise od roku 2008 na polovinu, na kvalitě ovzduší na měřící stanici Radvanice a Bartovice se to výrazně neprojevilo. Stejně tak se na imisích významně neodráží dočasné regulace výroby během smogových dní. (M) Čím více vyrábí hutní podniky, tím je vzduch horší (F) Průmyslové podniky vyrábějí po celý rok s přibližně stejnou intenzitou, přičemž problémy se znečištěním ovzduší se vyskytují především v zimě, kdy působí i jiné zdroje znečištění, často se horší rozptylové podmínky a vznikají inverze. (M) Těžký průmysl nezaměstnává mnoho lidí, zavření podniků neohrozí region (F) Průmyslové podniky zaměstnávají v MSK 36 % ekonomicky aktivních lidí (téměř 200 tisíc občanů kraje). V případě uzavření podniků by však nepřišli o práci jen tito lidé, ale také mnoho dalších z oborů, jež jsou na průmyslové výrobě přímo závislé. (M) Limity pro průmyslové podniky nejsou v MSK přísné (F) Moravskoslezský kraj má jedny z nejpřísnějších emisních limitů v celé Evropské unii. V některých oblastech jsou stropy dané integrovaným povolením přísnější limity než podle evropské legislativy, která bude pro členské země EU závazná od roku (M) Znečištění benzo(a)pyrenem je nejhorší v průmyslových oblastech (F) Benzo(a)pyren vzniká při nedokonalém spalování o teplotách 300 až 600 C. Nižší teploty spalování ukazují na to, že zdrojem benzo(a)pyrenu mohou být kromě průmyslových podniků, které spalují za extrémně vysokých teplot, například i lokální topeniště. Ze sčítání lidu vyplývá, že moravskoslezská města mají nejvyšší hustotu lokálních topenišť v ČR, přičemž Orlová a Bohumín zaujímají první dvě místa.

7 Společenská odpovědnost Nedílnou součást řízení společnosti ArcelorMittal Ostrava tvoří společenská odpovědnost. Naše aktivity v této oblasti dělíme do čtyř základních skupin: Investice do našich zaměstnanců Výroba trvale udržitelné oceli Obohacování místní komunity Uplatňování transparentního řízení Podporujeme lepší život v regionu: Vzdělávání: Pomáháme rozvoji technického i humanitního vzdělávání. Organizujeme soutěže, praxe a stáže pro školáky a studenty a spolupracujeme s VŠB TUO na rozvoji vědy a výzkumu. Zaměřujeme se i na vzdělávání učitelů. Zdraví: Podporujeme bezplatné dárcovství krve, spolupracujeme s Českým červeným křížem, přispíváme na ozdravné pobyty dětí a vytvořili jsme vzdělávací kampaň pro prevenci úrazů u dětí. Sociální projekty: Rozvíjíme partnerství s mnoha neziskovými organizacemi a pomáháme s projekty zaměřenými na pomoc handicapovaným, seniorům, rodinám či sociálně ohroženým dětem. Kultura: Jsme Kulturním partnerem města Ostravy. Pravidelně podporujeme například festival Colours of Ostrava nebo Letní Shakespearovské slavnosti. Založili jsme dětský gospelový sbor a spolupořádáme benefiční koncerty. Dobrovolnická pomoc: Každoročně se do firemního dobrovolnictví zapojují stovky našich zaměstnanců. Pořádáme také humanitární a charitativní sbírky a zaměstnanci mohou neziskovým organizacím pomáhat i prostřednictvím zaměstnaneckých grantů.

8 Od roku 2003 jsme na podporu společnosti věnovali 458 milionů Kč

Odsíření koksovny ArcelorMittal Ostrava finišuje výstavbou 31metrové pračky a chladícího zařízení

Odsíření koksovny ArcelorMittal Ostrava finišuje výstavbou 31metrové pračky a chladícího zařízení ArcelorMittal Ostrava a.s. Barbora Černá Dvořáková tisková mluvčí tel.: +420 595 683 390 GSM: +420 606 774 346 barbora.cerna-dvorakova@arcelormittal.com www.arcelormittal.com/ostrava Odsíření koksovny

Více

Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu

Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu 10. únor 2011, Ostrava Klub regionalistů Ing. Štěrba Radomír vedoucí oddělení ochrany

Více

PRESS KIT. 2015: Rekordní rok ekologizace a modernizace ArcelorMittal Ostrava

PRESS KIT. 2015: Rekordní rok ekologizace a modernizace ArcelorMittal Ostrava PRESS KIT 2015: Rekordní rok ekologizace a modernizace ArcelorMittal Ostrava květen 2016 1 Obsah 1. Ekologické investice... 1 1.1. Přehled ekologických investic realizovaných v roce 2015... 1 2. Tkaninový

Více

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Obsah Analýza smogových situací Nástroje k minimalizaci smogových situací Analýza

Více

Aktivity kraje v oblasti ochrany ovzduší

Aktivity kraje v oblasti ochrany ovzduší Aktivity kraje v oblasti ochrany ovzduší Mgr. Daniel Havlík náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Praha, 10.12.2013 Obsah Kotlíková dotace Častější čištění komunikací Výsadba izolační zeleně Dotační

Více

2100 REZZO Registru emisí zdrojů znečišťování ovzduší REZZO

2100 REZZO Registru emisí zdrojů znečišťování ovzduší REZZO Je prokázáno, že znečištění ovzduší na Ostravsku pochází ze čtyř zdrojů: průmyslových podniků, lokálních topenišť, dopravy a emisí, které pocházejí z Polska. Studie Zdravotního ústavu prokázala, že v období

Více

10 let ArcelorMittal v Ostravě

10 let ArcelorMittal v Ostravě 10 let ArcelorMittal v Ostravě ArcelorMittal Ostrava, a.s. Vratimovská 689, 707 02 Ostrava-Kunčice, www.arcelormittal.cz Úvodní slovo 10 let je významná doba i v podniku, který má více než šedesátiletou

Více

Tradiční průmysl je tradiční pouze názvem

Tradiční průmysl je tradiční pouze názvem Tradiční průmysl je tradiční pouze názvem 19. 6. 2014, GONG, Ostrava The ArcelorMittal Orbit Budoucnost průmyslu a ArcelorMittal v kraji Tradiční Železo se v Pobeskydí vyrábí již od 17. století Další rozvoj

Více

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014

Hospodářské výsledky ArcelorMittal za čtvrté čtvrtletí 2014 a celkové výsledky za rok 2014 ArcelorMittal Ostrava a.s. Barbora Černá Dvořáková tisková mluvčí T +420 595 683 390 M +420 606 774 346 barbora.cerna-dvorakova@arcelormittal.com www.arcelormittal.com/ostrava Hospodářské výsledky ArcelorMittal

Více

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Zpracoval(a): Marek Bruštík Datum: 18.6.2015 Obsah Kvalita ovzduší z pohledu Moravskoslezského kraje Kvalita ovzduší Moravskoslezského

Více

Realizace projektů ke snížení znečišťujících látek ze zdrojů znečišťování ovzduší společnosti TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s.

Realizace projektů ke snížení znečišťujících látek ze zdrojů znečišťování ovzduší společnosti TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. 2 Realizace projektů ke snížení znečišťujících látek ze zdrojů znečišťování ovzduší společnosti TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s. Ing. Gajdacz Tomáš Ochrana ovzduší TŽ, a.s. 3 Cíl prezentace: Informovat o: Vývoji

Více

Protokol o měření. Popis místa měření: Fotografie z měření:

Protokol o měření. Popis místa měření: Fotografie z měření: Protokol o měření Měřící místo: Stadion Bazaly, Slezská Ostrava GPS souřadnice: 49 50' 35" N, 18 18' 0" E Nadmořská výška místa: 250 m Datum měření: 13. března 2014 Čas měření: od 13.00 do 16.00 hod Popis

Více

Zkušenosti s aplikací nástrojů v rámci smogových situací na území Moravskoslezského kraje

Zkušenosti s aplikací nástrojů v rámci smogových situací na území Moravskoslezského kraje Zkušenosti s aplikací nástrojů v rámci smogových situací na území Moravskoslezského kraje Hustopeče, 9. 10.11.2011 Zpracoval : Marek Bruštík Obsah Analýza smogových situací (kdy je v kraji problém se smogem

Více

Implementace nejlepších dostupných technik (BAT) do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji

Implementace nejlepších dostupných technik (BAT) do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Implementace nejlepších dostupných technik (BAT) do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Zpracoval: Marek Bruštík Datum: 22.9.2016 Obsah Kolik máme zařízení spadající pod IPPC v našem kraji

Více

NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V MSK STUDIE PROVEDITELNOSTI. Jiří Jedlička, Libor Špička

NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V MSK STUDIE PROVEDITELNOSTI. Jiří Jedlička, Libor Špička NÍZKOEMISNÍ ZÓNY V MSK STUDIE PROVEDITELNOSTI Jiří Jedlička, Libor Špička Obsah Informace ze zahraničí Definice nízkoemisních zón Kvalita ovzduší v MSK Příklad Závěr Zahraniční zkušenosti Realizace a plán

Více

Příloha k nařízení statutárního města Ostravy č. 8/2010

Příloha k nařízení statutárního města Ostravy č. 8/2010 Příloha k nařízení statutárního města Ostravy č. 8/2010 MÍSTNÍ REGULAČNÍ ŘÁD STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY Řídícím pracovištěm je Magistrát města Ostravy, odbor ochrany životního prostředí (dále jen magistrát

Více

Řízení kvality ovzduší v ČR

Řízení kvality ovzduší v ČR Řízení kvality ovzduší v ČR Jan Kužel, Jiří Morávek, odbor ochrany ovzduší MŽP» Analýza stávající situace» Principy řízení kvality ovzduší v České republice» Možnosti řešení situace» programy ke zlepšení

Více

Kolik stojí 1 µg g? cesta ke zlepšen. ení kvality ovzduší

Kolik stojí 1 µg g? cesta ke zlepšen. ení kvality ovzduší Kolik stojí 1 µg g? Snižov ování emisí z hutních podniků - nejefektivnější cesta ke zlepšen ení kvality ovzduší? Zamyšlen lení nad většinovv inově uznávanými prioritami ochrany ovzduší se zaměř ěřením

Více

Kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji

Kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji Kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno O čem budu povídat Trocha teorie nikoho nezabije Kvalita ovzduší v posledních letech Problémy

Více

Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji Ing. Marek Bruštík Hrotovice, 24.10.2014 Obsah Princip kotlíkové dotace Proč se zaměřujeme na výměnu starých kotlů? Proč motivovat

Více

Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší

Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší Libor Černikovský Oddělení ochrany čistoty ovzduší, pobočka Ostrava Výroční seminář ÚOČO, Kletečná, 21. 9. 2016 Identifikace zdrojů znečišťování Spolupráce ČHMÚ

Více

Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku

Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku 18. konference Zdraví a životní prostředí Milovy, 2.-3. 10.2013. Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku Jiří Bílek Situace v MSK a Ostravě V kraji 3 špinavé oblasti: Ostravsko Karvinsko/Bohumínsko

Více

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí HSRM dne 11. 5. 2015 Most Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Kvalita ovzduší v Ústeckém kraji rozdílnost kraje z hlediska přírodních podmínek i hospodářství, Krušné

Více

Název lokality Stehelčeves 53,91 41,01 40,92 48,98 89,84 55,06 43,67 Veltrusy 13,82 14,41

Název lokality Stehelčeves 53,91 41,01 40,92 48,98 89,84 55,06 43,67 Veltrusy 13,82 14,41 Název lokality 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Stehelčeves 53,91 41,01 40,92 48,98 89,84 55,06 43,67 Veltrusy 13,82 14,41 Kromě meteorologických podmínek má na koncentrace suspendovaných

Více

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR

Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR Sledování a hodnocení kvality ovzduší v ČR (zejména z pohledu ČHMÚ) Jan Macoun Český hydrometeorologický ústav, macoun@chmi.cz Seminář Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře. 3. září

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.5: Kvalita místního ovzduší v Praze Libuši v roce 2008

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.5: Kvalita místního ovzduší v Praze Libuši v roce 2008 Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.5: Kvalita místního ovzduší v Praze Libuši v roce 2008 Vydala: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj Zpracovala: Michaela Pomališová http://www.timur.cz

Více

Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Ing. Kateřina Sukdolová 11. listopadu 2010 Beroun

Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Ing. Kateřina Sukdolová 11. listopadu 2010 Beroun Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji Ing. Kateřina Sukdolová 11. listopadu 2010 Beroun Zpráva Zpracována na základě usnesení PS č. 1531 ze

Více

Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko -Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu = projekt AIR SILESIA

Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko -Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu = projekt AIR SILESIA Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko -Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu = projekt AIR SILESIA Lucie Hellebrandová Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě 1 Základní údaje

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01ESURT* Čj: MSK 128801/2014 Sp. zn.: ŽPZ/26827/2014/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

Vliv ovzduší v MSK na zdraví populace v regionu

Vliv ovzduší v MSK na zdraví populace v regionu KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Vliv ovzduší v MSK na zdraví populace v regionu diskusní panel Český Těšín, 21.5.214, Ing.Miroslava Rýparová miroslava.ryparova@khsova.cz

Více

Znečištění ovzduší a zdraví

Znečištění ovzduší a zdraví Znečištění ovzduší a zdraví Čelákovice, 31. března 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) Evropa: asi 370 tisíc předčasných úmrtí ročně zkracuje

Více

Kvalita ovzduší v přeshraniční oblasti Slezska a Moravy - výsledky projektu Air Silesia

Kvalita ovzduší v přeshraniční oblasti Slezska a Moravy - výsledky projektu Air Silesia Kvalita ovzduší v přeshraniční oblasti Slezska a Moravy - výsledky projektu Air Silesia Projekt probíhal od 1. 7. 2010 do 30. 6. 2013, byl financován z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká

Více

Příloha č. 2 k opatření obecné povahy č.j.: 23967/ENV/16

Příloha č. 2 k opatření obecné povahy č.j.: 23967/ENV/16 Použité zkratky: PZKO = Program zlepšování kvality ovzduší aglomerace Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek CZ08A OOP = opatření obecné povahy BAT = nejlepší dostupné technologie zákon = zákon č. 201/2012 Sb.,

Více

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR Tabulka 47: Úplná emisní bilance kraje Vysočina, údaje rok 2011,

Více

Ochrana venkovního ovzduší zapojení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Ochrana venkovního ovzduší zapojení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Ochrana venkovního ovzduší zapojení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě pracovní setkání, Krajský

Více

Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví

Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví Doprava, znečištěné ovzduší a lidské zdraví Bratislava, 2. února 2011 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik e-mail: miroslav.suta (zavináč) centrum.cz http://suta.blog.respekt.ihned.cz

Více

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Efektivita regulací SVRS Posouzení podílu sekundárních částic v koncentracích suspendovaných částic v MSK Stanovení

Více

Dlouhodobý vývoj imisní zátěže v Moravskoslezském kraji a porovnání s ostatními oblastmi ČR

Dlouhodobý vývoj imisní zátěže v Moravskoslezském kraji a porovnání s ostatními oblastmi ČR Dlouhodobý vývoj imisní zátěže v Moravskoslezském kraji a porovnání s ostatními oblastmi ČR Jana Ostatnická ČHMÚ Moravskoslezský kraj Aglomerace Moravskoslezský kraj je oblast s nejvíce znečištěným ovzduším

Více

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech 2 Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020 Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech Koncepční dokumenty jako základ P.O.2 Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR V současné době připravena

Více

Informativní materiál pro zastupitelstvo statutárního města Ostravy

Informativní materiál pro zastupitelstvo statutárního města Ostravy Informativní materiál o možnostech zlepšení kvality ovzduší při zavedení opatření v dopravě A. Studie proveditelnosti pro zavedení nízkoemisních zón na území statutárního města Ostravy B. Studie efektivity

Více

Projekty na pobočce Brno v roce Mgr. Robert Skeřil, Ph.D.

Projekty na pobočce Brno v roce Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Projekty na pobočce Brno v roce 2014 Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Strategie ovzduší 2020 Harmonogram Základní struktura NPSE 2020 Analytická část je strukturována standardním mezinárodně uznávaným modelem

Více

PŘEDBĚŽNÉ ZHODNOCENÍ. Znečištění ovzduší benzo[a]pyrenem, těžkými kovy a benzenem na území České republiky v roce 2018

PŘEDBĚŽNÉ ZHODNOCENÍ. Znečištění ovzduší benzo[a]pyrenem, těžkými kovy a benzenem na území České republiky v roce 2018 Český hydrometeorologický ústav Úsek kvality ovzduší PŘEDBĚŽNÉ ZHODNOCENÍ Znečištění ovzduší benzo[a]pyrenem, těžkými kovy a benzenem na území České republiky v roce 2018 12. duben 2019 Obsah Shrnutí...

Více

Znečištěné ovzduší a lidské zdraví

Znečištěné ovzduší a lidské zdraví Znečištěné ovzduší a lidské zdraví Brno, 11. ledna 2011 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik e-mail: miroslav.suta (zavináč) centrum.cz http://suta.blog.respekt.ihned.cz Znečištění

Více

INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011

INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011 INDIKATIVNÍ MĚŘENÍ MS HAVÍŘOV Vyhodnocení za rok 2011 Zadavatel: Odpovědný pracovník: Statutární město Havířov Mgr. Jiří Bílek Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Oddělení ovzduší Partyzánské nám. 7, 702

Více

Příprava kraje na programovací období 2014-2020

Příprava kraje na programovací období 2014-2020 Příprava kraje na programovací období 2014-2020 vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Ing. Tomáš Kotyza 6.9.2012, Hotel Imperial, Ostrava Obsah Zpřísnění integrovaných povolení pro významné

Více

Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji. Ing. Lucie Hellebrandová Ing. Vladimír Lollek

Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji. Ing. Lucie Hellebrandová Ing. Vladimír Lollek Identifikace zdrojů znečišťování ovzduší v Moravskoslezském kraji Ing. Lucie Hellebrandová Ing. Vladimír Lollek Základní informace a cíle projektu: - byl realizován za podpory OPŽP(CZ.1.02/2.1.00/11.13405)

Více

Implementace prioritní osy 2 OPŽP

Implementace prioritní osy 2 OPŽP Implementace prioritní osy 2 OPŽP Ochrana ovzduší ve státní správě, teorie a praxe 11. listopadu 2015, Hustopeče Obsah PO 2 OPŽP SC 2.1. SC 2.2. SC 2.3. Současný stav Střednědobá strategie (do roku 2020)

Více

Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace

Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum: 21.10.2015 Obsah Proč podporovat výměnu starých kotlů na tuhá paliva? Porovnání staré a nové kotlíkové

Více

Kvalita ovzduší a emisní inventury v roce 2007

Kvalita ovzduší a emisní inventury v roce 2007 Kvalita ovzduší a emisní inventury v roce 2007 Ochrana ovzduší ve státní správě 18. 20. listopadu 2007 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav macoun@chmi.cz Emisní bilance podklady: REZZO 1: údaje

Více

EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 2. ČTVRTLETÍ 2010

EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 2. ČTVRTLETÍ 2010 Překlad anglického originálu TZ EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 2. ČTVRTLETÍ 15. 7. Evraz Group S.A. (LSE: EVR) dnes zveřejnila své provozní výsledky za 2. čtvrtletní OBJEMY VÝROBY Výrobek,

Více

DOHODA uzavřená ve smyslu 51 občanského zákoníku v platném znění

DOHODA uzavřená ve smyslu 51 občanského zákoníku v platném znění DOHODA uzavřená ve smyslu 51 občanského zákoníku v platném znění Česká republika - Ministerstvo životního prostředí se sídlem Vršovická 1442/65, Praha 10, 100 00, IČ: 001 64 801, zastoupené ministrem Mgr.

Více

VÝSLEDKY MĚŘENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V BOLATICÍCH 12. 12. 211 27. 1. 212 Zpracoval: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Mgr. Blanka Krejčí Lokalita CZ I - Bolatice Měření 12. 12. 211-27. 1.

Více

Stav a vývoj kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004 2013

Stav a vývoj kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004 2013 Stav a vývoj kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004 2013 a) Zhodnocení stavu a vývoje kvality ovzduší v Praze-Satalicích v letech 2004-2013 zejména vzhledem k zprovoznění Vysočanské radiály.

Více

Znečištění ovzduší. Bratislava, 19. února 2014 MUDr. Miroslav Šuta. a lidské zdraví. Centrum pro životní prostředí a zdraví

Znečištění ovzduší. Bratislava, 19. února 2014 MUDr. Miroslav Šuta. a lidské zdraví. Centrum pro životní prostředí a zdraví Znečištění ovzduší a lidské zdraví Bratislava, 19. února 2014 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) způsobuje předčasnou smrt asi 370 tisíc Evropanů

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.5: Kvalita místního ovzduší v Praze Libuši

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.5: Kvalita místního ovzduší v Praze Libuši Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.5: Kvalita místního ovzduší v Praze Libuši Vydala: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj Zpracoval/a: Josef Novák, Michaela Pomališová http://www.timur.cz

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01FL7PM* Čj: MSK 143637/2014 Sp. zn.: ŽPZ/29437/2014/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

Hodnocení smogové situace v Ostravě Listopad 2011

Hodnocení smogové situace v Ostravě Listopad 2011 Hodnocení smogové situace v Ostravě Listopad 2011 Zadavatel: Statutární město Ostrava Prokešovo náměstí 8 72930 Ostrava Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Partyzánské náměstí 7 Ostrava 70200 596200111

Více

Mgr. Jiří Bílek, Ph.D. Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku

Mgr. Jiří Bílek, Ph.D. Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku Mgr. Jiří Bílek, Ph.D. Ovzduší na českopolském pohraničí Trajektorie PM10 ve Slezsku Situace v MSK a Ostravě V kraji 3 špinavé oblasti: Ostravsko Karvinsko/Bohumínsko Třinecko Stav Dlouhodobě překračovány

Více

Krajský integrovaný program ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje

Krajský integrovaný program ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Krajský integrovaný program ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje vydané nařízením Moravskoslezského kraje č.1/2009 ze dne 4. 3. 2009 24.4.2012 Identifikace zpracovatele: obchodní firma:

Více

EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 1. ČTVRTLETÍ 2010

EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 1. ČTVRTLETÍ 2010 URČENO K OKAMŽITÉMU ZVEŘEJNĚNÍ Překlad anglického originálu TZ EVRAZ GROUP - ZVEŘEJNĚNÉ PROVOZNÍ VÝSLEDKY 1. ČTVRTLETÍ 15. 4. Evraz Group S.A. (LSE: EVR) dnes zveřejnila své provozní výsledky za 1. čtvrtletní

Více

Znečištění ovzduší v České republice. MUDr. Miroslav Šuta. Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015. Centrum pro životní prostředí a zdraví

Znečištění ovzduší v České republice. MUDr. Miroslav Šuta. Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015. Centrum pro životní prostředí a zdraví Znečištění ovzduší v České republice Bielsko-Biala, 17.-18. srpna 2015 odborný konzultant v oblasti ekologických a zdravotních rizik Znečištění ovzduší (kontext) Evropa: asi 370 tisíc předčasných úmrtí

Více

PROJEKT DOPRAVA prezentace výsledků

PROJEKT DOPRAVA prezentace výsledků PROJEKT DOPRAVA prezentace výsledků S:\!Projekty\_Interni projekty\doprava Jan Sládeček, Lea Paličková, Jana Ďoubalová, Václav Novák, Jan Horálek, Josef Keder, Martin Beran, Hana Škáchová, Leona Vlasáková

Více

APLIKACE ANALYZÁTORU GRIMM PRO IDENTIFIKACI ZDROJŮ SUSPENDOVANÝCH ČÁSTIC V PRŮMYSLOV

APLIKACE ANALYZÁTORU GRIMM PRO IDENTIFIKACI ZDROJŮ SUSPENDOVANÝCH ČÁSTIC V PRŮMYSLOV APLIKACE ANALYZÁTORU GRIMM PRO IDENTIFIKACI ZDROJŮ SUSPENDOVANÝCH ČÁSTIC V PRŮMYSLOV MYSLOVÉ OBLASTI ČR Josef Keder, Hana Miturová, Jiří Bílek Český hydrometeorologický ústav Zdravotní ústav Ostrava Suspendované

Více

15 let. od privatizace ostravské huti. ArcelorMittal Ostrava, a.s. Vratimovská 689, Ostrava-Kunčice,

15 let. od privatizace ostravské huti. ArcelorMittal Ostrava, a.s. Vratimovská 689, Ostrava-Kunčice, 15 let od privatizace ostravské huti ArcelorMittal Ostrava, a.s. Vratimovská 689, 707 02 Ostrava-Kunčice, www.arcelormittal.cz 2 15 let od privatizace ostravské huti 3 Úvodní slovo Vážené dámy, vážení

Více

ení kvality ovzduší oblasti Česka a Polska

ení kvality ovzduší oblasti Česka a Polska Zlepšen ení kvality ovzduší v příhraniční oblasti Česka a Polska doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek Ostrava 29. června 2010 O projektu Název prioritní osy a oblasti podpory: Posilování dostupnosti, ochrana ŽP

Více

Monitorování kvality ovzduší v České republice

Monitorování kvality ovzduší v České republice Monitorování kvality ovzduší v České republice Jaroslav Šantroch, Jana Ostatnická Český hydrometeorologický ústav Sezimovo Ústí 4. 6.. 006 Sledování kvality ovzduší legislativně vymezují Český hydrometeorologický

Více

VIZUALIZACE TRANSPORTU ZNEČIŠTĚNÍ V OSTRAVSKO KATOVICKÉ PRŮMYSLOVÉ OBLASTI (manažerské shrnutí)

VIZUALIZACE TRANSPORTU ZNEČIŠTĚNÍ V OSTRAVSKO KATOVICKÉ PRŮMYSLOVÉ OBLASTI (manažerské shrnutí) VIZUALIZACE TRANSPORTU ZNEČIŠTĚNÍ V OSTRAVSKO KATOVICKÉ PRŮMYSLOVÉ OBLASTI (manažerské shrnutí) MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ 1. Identifikační údaje projektu 1.1 Název projektu Vizualizace transportu znečištění v

Více

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s.

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Ostrava 10. 11. 2011 Obsah 1. Strategie rozvoje na léta 2009-2016 2. Program

Více

Imisní zátěž v obcích Moravskoslezského kraje

Imisní zátěž v obcích Moravskoslezského kraje Imisní zátěž v obcích Moravskoslezského kraje Blanka Krejčí Seminář Škodliviny v ovzduší vznikající spolu-spalováním komunálního odpadu v domácnostech, Horní Bečva 18. 19. 6. 2015 Zdroj: Znečištění ovzduší

Více

Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko -Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu = projekt AIR SILESIA

Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko -Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu = projekt AIR SILESIA Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko -Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu = projekt AIR SILESIA Lucie Hellebrandová Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě 1 Základní údaje

Více

Měření znečištění ovzduší, transhraniční přenos

Měření znečištění ovzduší, transhraniční přenos Měření znečištění ovzduší, meteorologicko-imisní imisní vztahy, transhraniční přenos Zdeněk Blažek, Libor Černikovský, Blanka Krejčí, Vladimíra Volná Český hydrometeorologický ústav Aktivity ČHMÚ v projektu

Více

Znečištění ovzduší města Liberce

Znečištění ovzduší města Liberce Znečištění ovzduší města Liberce Úvod Problematika znečištění ovzduší je pro všechny z nás stále aktuální téma dané tím, že vzduch, který se kolem nás nachází nemůžeme přestat dýchat, nemáme možnost výběru.

Více

Aktivity KHS MSK v oblasti ovzduší a zdraví (1.část)

Aktivity KHS MSK v oblasti ovzduší a zdraví (1.část) KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Aktivity KHS MSK v oblasti ovzduší a zdraví (1.část) Slezské dny preventivní medicíny, Darkov, 1.3.2011 MUDr. Helena Šebáková Ing.Miroslava

Více

VÝSLEDKY MĚŘENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ. mobilními vozy ČHMÚ. Zpracoval: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, červen 2013

VÝSLEDKY MĚŘENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ. mobilními vozy ČHMÚ. Zpracoval: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, červen 2013 ÝLEDKY MĚŘENÍ NEČIŠTĚNÍ ODUŠÍ mobilními vozy ČHMÚ pracoval: Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, červen 213 Mgr. Blanka Krejčí, RNDr. ladimíra olná Fotografie: Ing. Pavel molík MĚŘENÍ Měření

Více

Národní program snižování emisí ČR

Národní program snižování emisí ČR Seminář Ochrana ovzduší ve státní správě II Sezimovo Ústí 14. 16. listopadu 2006 Národní program snižování emisí ČR Výsledky projektu VaV MŽP SM/9/9/04 Vladislav Bízek, Jana Kašková a Pavel Balahura DHV

Více

č. 6/2011, kterým se vydává Místní regulační řád statutárního města Karviné

č. 6/2011, kterým se vydává Místní regulační řád statutárního města Karviné STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Nařízení č. 6/2011, kterým se vydává Místní regulační řád statutárního města Karviné Schváleno: 14.06.2011 Účinnost: 29.06.2011 Zpracovatel: Kancelář tajemníka Rada města Karviné

Více

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP ) jako příslušný správní orgán podle ustanovení 9 odst. 1 zákona č. 201/ 2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění, (dále

Více

Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje

Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského

Více

Orlová Ing. Radim Sobotík, MBA místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a.s.

Orlová Ing. Radim Sobotík, MBA místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a.s. Odpojování od SZTE 23. 4. 2018 Orlová Ing. Radim Sobotík, MBA místopředseda představenstva a obchodní ředitel ČEZ Teplárenská, a.s. CAPEX CAPEX stanoven ze strany ESCO, zahrnuje veškeré nutné investice

Více

POPIS ODBĚROVÉHO MÍSTA

POPIS ODBĚROVÉHO MÍSTA POPIS ODBĚROVÉHO MÍSTA F22 Zopowy Adresa: ul. Opawska, Zopowy (arál ZŠ a MŠ) umístění odb. místa: měřicí místo je umístěno v areálu ZŠ a MŠ v polské obci Zopowy Vzhledem k okolní zástavbě a své poloze

Více

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 1 8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 Zdroje, emitující do ovzduší znečišťující látky, jsou celostátně sledovány v registru emisí a stacionárních zdrojů podle 7, odst. 1 zákona č. 201/2012 Sb.,

Více

Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu CZ.3.22/1.2.00/09.

Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu CZ.3.22/1.2.00/09. Shrnutí projektu Ostrava, Katowice, Zabrze - červenec 2013 Projekt je unikátní nejen rozsahem zpracovaných informací, ale rovněž rozsahem spolupráce českých a polských institucí. Poprvé byly informace

Více

PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL:

PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL: Krajský program snižování emisí podle přílohy č. 2 odst. 2 k zák. č. 86/2002 Sb. PROGRAM ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ PARDUBICKÉHO KRAJE PŘÍLOHA A IMISNÍ STUDIE DRUH A POSOUZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ ZHOTOVITEL:

Více

ArcelorMittal Ostrava a.s. - Závod 10 - Koksovna Integrované povolení čj. ŽPZ/124/05/Hd ze dne 26.1.2005, ve znění pozdějších změn

ArcelorMittal Ostrava a.s. - Závod 10 - Koksovna Integrované povolení čj. ŽPZ/124/05/Hd ze dne 26.1.2005, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Partyzánská 1/7 PRAHA

Partyzánská 1/7 PRAHA sdružení podnikatelů v teplárenství Partyzánská 1/7 PRAHA 7 170 00 tscr@tscr.cz Pohled teplárenství na Závěry o BAT pro LCP Ing. Jiří Vecka, Ph.D. vecka@tscr.cz XVIII. zasedání Fóra pro výměnu informací

Více

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec):

1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): ŽELEZO - cvičení 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? 2. Jmenujte příklad jedné železné rudy (název a vzorec): 1. V jakých typech sloučenin se železo v přírodě nachází? V oxidech,

Více

ArcelorMittal Ostrava zkušenosti se zaváděním BAT. Ostravice Sepetná 22. září 2016 Ing. Jiří Krčmář.

ArcelorMittal Ostrava zkušenosti se zaváděním BAT. Ostravice Sepetná 22. září 2016 Ing. Jiří Krčmář. ArcelorMittal Ostrava zkušenosti se zaváděním BAT Ostravice Sepetná 22. září 2016 Ing. Jiří Krčmář. Společnost ArcelorMittal ve Světě Společnost ArcelorMittal v Evropě Europe Austria, Belgium, Bosnia &

Více

Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina

Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina Informační systém kvality ovzduší v Kraji Vysočina JMÉNO: Pavel Chaloupecký (Envitech Bohemia s.r.o.) chaloupecky@envitech-bohemia.cz AKCE: Ochrana ovzduší ve státní správě VIII, teorie a praxe DATUM:

Více

VÝZNAMNÉ SMOGOVÉ SITUACE A JEJICH ZÁVISLOST NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH V ČR

VÝZNAMNÉ SMOGOVÉ SITUACE A JEJICH ZÁVISLOST NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH V ČR VÝZNAMNÉ SMOGOVÉ SITUACE A JEJICH ZÁVISLOST NA METEOROLOGICKÝCH PODMÍNKÁCH V ČR Jana Šimková, Robert Skeřil, Gražyna Knozová Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Smogová situace je podle zákona

Více

Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje

Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje Ing. Radomír Štěrba 9.-10. září 2015 Rožnov pod Radhoštěm ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Více

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice Ing. Jan Kužel, Mgr. Veronika Tomášková, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Východiska a

Více

STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI. Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel

STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI. Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel STUDIE PROVEDITELNOSTI NÍZKOEMISNÍCH ZÓN VE MĚSTĚ OLOMOUCI Jiří Jedlička, Libor Špička, Marek Tögel Obsah Výchozí situace Obecný postup studie proveditelnosti Konkrétní kroky studie proveditelnosti Závěr

Více

Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin

Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin Konference k vyhlášení výsledků soutěže žáků a studentů (PŘÍTECH) 23. dubna 2015 od 10 hodin Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 Název projektu: Věda pro život, život pro vědu SVĚT (A) ENERGIE Dana

Více

Měření a modelování znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji (spolupráce s KÚ MSK)

Měření a modelování znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji (spolupráce s KÚ MSK) Měření a modelování znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji (spolupráce s KÚ MSK) Vladimíra Volná Blanka Krejčí Kromě standardních měření Měření vzorkovači v MSK V roce 2008 zakoupeny 2 vzorkovače

Více

Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji

Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji Zpracoval: Marek Bruštík Datum: 14. 11. 2017 Obsah něco málo o Moravskoslezském kraji Proces integrované prevence v ČR Integrovaná povolení v Moravskoslezském

Více

INFORMAČNÍ KAMPAŇ LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ ARGUMENTAČNÍ KATALOG

INFORMAČNÍ KAMPAŇ LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ ARGUMENTAČNÍ KATALOG INFORMAČNÍ KAMPAŇ LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ ARGUMENTAČNÍ KATALOG OSTRAVA 2011 Proč má MSK takový problém se znečištěným ovzduším? Moravskoslezský kraj je specifický především díky těmto faktorům: 1. Koncentrace

Více

Modelování znečištění ovzduší. Nina Benešová

Modelování znečištění ovzduší. Nina Benešová Modelování znečištění ovzduší Nina Benešová 2. května 2012 trocha historie druhy znečišt ujících látek a jejich vliv na člověka a životní prostředí k čemu je dobré umět znečištění modelovat typy modelů

Více

Společný program Moravskoslezského kraje a Ministerstva životního prostředí na podporu výměny stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva

Společný program Moravskoslezského kraje a Ministerstva životního prostředí na podporu výměny stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva Společný program Moravskoslezského kraje a Ministerstva životního prostředí na podporu výměny stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva Moravskoslezský Kočov, 8.11.2012 PROČ??? vysoká hustota lokálních

Více

Státní podpora č. SA (2013/N) Česká republika

Státní podpora č. SA (2013/N) Česká republika EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 19.06.2013 C(2013) 3212 final VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ ZNĚNÍ Tento dokument je poskytnut pouze pro informační účely. Subject: Státní podpora č. SA.35598 (2013/N) Česká republika

Více