Jak vybírat doplňky stravy?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak vybírat doplňky stravy?"

Transkript

1 Jak vybírat doplňky stravy? Verze 0.2

2 Na kom vydělávají výrobci doplňků stavy nejvíce? Nejsou to vrcholoví sportovci, ale obyčejní lidé, kteří začínají s posilováním a chtějí trochu zlepšit svoji postavu. Kdo jste vy? Odborníci, kteří si čtou etikety a vyznají se ve výrobním procesu suplementů, nebo laici, kteří už sice mají třeba něco načteno a nějaký ten pátek posilují, ale i tak stále trochu tápou? V druhém případě je tento e-book právě pro vás! Oblast doplňků stravy a sportovní suplementace je obrovský byznys. Některé produkty jsou užitečné, ale mnoho jich výrobci nabízí jen proto, že je o ně zájem a že navenek působí atraktivně. Za těch 10 let jsem se už setkal s mnoha produkty a dokonce jsem trochu nahlédnul pod pokličku jejich výroby. Osobně doporučuji užívat pouze ověřené výrobky a co nejméně experimentovat - zkoušet totiž můžete taky donekonečna. Nefunkčních výrobků je obrovské množství, takže pokud na to půjdete systémem pokus-omyl, utratíte pravděpodobně velké množství peněž a nikam se neposunete. Další faktor, který beru v úvahu, je zdravotní stránka. Jen kvůli sportovnímu výkonu byste si neměli své tělo ničit. Ono často také zdravé tělo lép funguje a pokud lze nalézt zdravější alternativu, jsem všemi deseti pro. Takže jaké suplementy doporučuji? Čtěte dále!

3 1) Proteinový přípravek (protein) Proteiňáků existuje více druhů podle základní použité suroviny. Vykašlal bych se na všechny rostlinné zdroje - nemají tak vysokou biologickou hodnotu jako třeba syrovátkový protein, vaječný bílek nebo micelární kasein. Tím jsem nakousnul tři nejlepší zdroje bílkovin podle jejich využitelnosti (především díky jejich aminokyselinovému spektru). Syrovátkový protein Velmi rychle vstřebatelný protein ideální po tréninku nebo ráno po probuzení. Moderní výroba mechanickou filtrací zaručuje jeho vysokou biologickou využitelnost a zachování všech zdravotně přínosných bílkovinných frakcí. Špičkou je syrovátkový protein vyrobený metodou CFM. Ani obyčejné ultrafiltráty ale nejsou špatné. Jen je u filtrace metodou CFM protein ještě o něco více nativní s nepoškozenými frakcemi. To je už ovšem detail. Hydrolyzovaný syrovátkový protein - Je enzymaticky natrávený a naštěpený a tedy ještě rychlejší než syrovátkový. Nicméně mnoho biologicky aktivních frakcí je poškozeno (denaturováno) včetně různých růstových faktorů. Můžete ho tedy použít jako velmi rychlý protein, který neleží v žaludky a rychle se vstřebává (přijmout třeba hodinu před tréninkem), ale stejně bych raději volil klasický syrovátkový protein. Jeho rychlost opět využijete ráno nebo po tréninku. Vaječný bílek (albumin) - Středně rychlý (pomalý) protein. Kvůli své horší chutí se dává především do proteinových směsí, kde se ho využije jen určitá část. Pokud ho koupíte samotný, doporučuji ho také smíchat s jiným proteinem podle potřeby doby vstřebávání. Micelární kasein - Nejpomalejší protein ideální na dobu před spaním nebo pokud víte, že budete delší dobu bez stravy. U proteinových přípravků mám rád jednoduchost. Není potřeba mít tam něco navíc, kupuji si to přeci kvůli té hlavní surovině - bílkovinám, ne? Dobře, některé bonusové látky mohou být prospěšné (kreatin, vitamíny, minerály atp.), ale často mi etiketa připomíná popisek vlašského salátu nebo salámu gothaj. Proč by měl mít sakra proteinový přípravek více než 10 ingrediencí??? Není třeba, v jednoduchosti je zde síla.

4 Zmíním jednu konkrétní látku, na kterou koukám, a to je druh umělého sladidla. Nejhorší je aspartam, špatný je acesulfam K, lepší je sukralóza, nejlepší asi stévie (steviol-glykosidy). Jsou i další špatná umělá sladidla (sacharin, cyklamáty), která se občas u doplňků stravy používají například produkty Weider je obsahují, což je vzhledem k jejich ceně docela extrém. Mé konkrétní doporučení? Z potréninkových syrovátkových proteinů to je Impact Whey Protein od britské značky MyProtein nebo Pure CFM 80 od české značky Prom-In. Ani jedním z těchto dvou rozhodně chybu neuděláte a naopak investujete do kvalitního přípravku s velmi dobrým složením za relativně nízkou cenu. Z nočních proteinů obsahujících micelární kasein doporucuji Micellar Casein od MyProtein nebo Pure Micellar od Prom-In.

5 2) Sacharidový přípravek (gainer) Gainer se užívá ze dvou hlavních důvodů: 1) Kvůli doplnění energie (glykogenových zásob) po tréninku a nastartování anabolických procesů. 2) Kvůli navýšení kalorického příjmu u lidí, kterým dělá problém navýšit svoji hmotnost. Rozhodně bych v každém z těchto dvou případů využíval rozdílné přípravky. Po tréninku nám jde o sacharidy (přesněji cukry), které jsou velmi rychlé a mají vysoký glykemický a inzulínový index, dokáží tedy rychle zvýšit hladinu cukru v krvi a vyprovokovat inzulin, který nám přijatou energii nacpe do svalů. V případě navýšení kalorického příjmu přes den chci ale postupovat jinak. Naším cílem je nabrat kvalitní svalovou hmotu a ne podkožní tuk. První krok je tedy změna jídelníčku zvýšit příjem živin z běžné stravy. Pokud nezvládáme běžnou stravou doplnit dostatek živin, můžeme si pak pomoci doplňky stravy, ale rozhodně není vhodné pít přes den gainery plné cukru ty si nechme až na dobu po tréninku. Pokud přes den budeme přijímat příliš mnoho rychlých cukrů (které jsou v gainerech), nejen že budeme tloustnout, ale rozhodíme si i hormonální rovnováhu a připravíme si náběh na cukrovku 2. typu. Pojďme se podívat na složení gainerů. Pokud se v něm vyznáte, sami si dokážete najít vhodný výrobek. Glukóza (dextréza) Skvělý cukr po tréninku. Nejrychleji vstřebatelná, ale nesmí jí být moc (max cca 50 g na 1 litr vody). Vytváří totiž hustý roztok, který se těžko vstřebává. Jedna možnost je naředit ji více vodou. Druhá (lepší) možnost je zkombinovat ji s jiným sacharidem - maltodextrinem. Maltodextrin - Perfektní sacharid po tréninku. Velmi vysoký glykemický a inzulinový index, molekulární hmotnost nízká, tedy dá se tedy rozpustit hodně prášku v málu vody, aniž by byl roztok hustý a špatně vstřebatelný. Protože glukózy nelze rozpustit velké množství v jednom potréninkovém nápoji, maltodextrinem to lehce doženete.

6 Fruktóza To ne! Po tréninku rozhodně ne (nízký glykemický a inzulinový index - inzulin na ni nereaguje po tréninku ale potřebujeme inzulin) a přes den také ne - metabolizuje se specificky v játrech a přebytek fruktózy se ukládá rovnou do tuku. Svalový glykogen se vám z ní neobnoví. Mimochodem, nemluvím tu o ovoci, mluvím tu o koncentrované fruktóze v gainerech, kde jí přijmete velké množství. Palatinóza - Pomalý sacharid svým složením podobným sacharóze řepnému cukru. Myslíte, že je vhodná přes den, protože má nízký glykemický index? Není, je to zase zpolovinu fruktóza, akorát po ní ztloustnete. Sacharóza - Řepný (stolní) cukr - Podobné jako palatinóza, zpoloviny se jedná o fruktózu (ideální k zatučnění jater) a způlky glukóza (fajn po tréninku, ale kombinace s fruktózu nedává smysl). Opět sacharózu v haineru nechcete. Mleté ovesné vločky - Super věc pro užití přes den pro doplnění kalorií, pokud jich máte málo a chcete nabrat hmotu. Ovesné vločky patřily řadu let mezi základní složku sportovní stravy. Přestože dnes se od obilovin zčásti ustupuje, rozhodně s nimi chybu neuděláte, pokud chcete nabrat více hmoty. Chcete nabrat na hmotnosti? 100 g mletých vloček dopoledne a 100 g odpoledne ke svačině pomůže. Nevykašlete se ale na normální jídlo! Jedná se tu o doplňkové navýšení kalorií. Mé konkrétní doporučení na gainery? Po tréninku užívat maltodextrin (od značky Prom-In nebo od značky My Protein) nebo přípravek, který obsahuje především maltodextrin a glukózu, třeba tento. Ohledně gaineru pro užití přes den je výběr dost omezený. V podstatě se jedná jen o mleté ovesné vločky. Standardní gainer určitě nedoporučuju. Jinak není moc firem, které by je dodávaly tak najemno namleté, že by byly instatní (rozpustné). Firma Reflex je používá ve svých gainerech, což zní fajn, ale na druhou stranu jsou její gainery miš maš, u kterého nevíte, jestli je užívat po tréninku nebo v průběhu dne. Kombinace rychlých a pomalých sacharidů v jednom přípravku mi nepřijde moc šťastná. V případě mletých ovesných vloček tedy rozhodně doporučuji Instant Oats, opět od MyProtein.

7 3) Kreatin monohydrát Ověřený a funkční doplněk stravy pro růst svalů, výkonu a síly. Doporučuji monohydrát a ne jiné varianty - účinnost je u dražších variant stejná nebo dokonce nižší. Říká se, že kreatin monohydrát je nestabilní a proto jsou lepší jiné varianty, ale jeho stabilita je docela zanedbatelná (když se ho % ztratí, určitě vás to nezabije). Osobně doporučuji kvalitní kreatin monohydrát se známkou Creapure. Budete mít jistotu, že to není nějaký levný a kntaminovaný kreatin z Číny. Příplatek az kvalitu pár desítek korun. Je to na každém z vás, rozdíl asi nepoznáte, ale třeba taky jo, když náhodou budete mít smůlu na nějakou shit surovinu. Konkrétní doporučení? Surovina je zcela identická, proto se doporučuji rozhodnout podle konkrétního e-shopu, osobních preferencí a ceny za gram kreatinu. Já volím Extrifit Creatin Creapure nebo MyProtein Creatine Monohydrate Creapure. 4) Rybí olej / omega 3 Rybí olej (obsahující omega 3) má řadu zdravotních benefitů a podporuje i hormonální rovnováhu (více testosteronu), inzulínovou senzitivitu, činnost mozku, imunitu a řadu dalších pochodů v těle, které mají pozitivní vliv na výkon. Pokud si myslíte, že získáte dostatek omega 3 z rostlinných zdrojů (řepkový nebo lněný olej), jste na omylu. Z rostlinných zdrojů se využije pro tvorbu kyselin EPA a DHA (ty důležité) pouze úplně minimum. Momentálně užívám Opti Omega 3 od Health Institute. Bezkonkurenční poměr ceny a množství. Užívá je a doporučuje je i mistr Evropy v klasické kulturistice Boris Orava. Tak snad i kvalita je dobrá, těžko se to hodnotí. Nebo máte snad jiné doporučení?

8 5) Beta-alanin Skvělá věc, která nejen že nabudí a nastimuluje, ale zároveň zvyšuje sílu, regeneraci a výkon. Beta alanin je prekurzorem karnosinu, který pomáhá stabilizovat svalové ph (které během tréninku roste - svaly se zakyselují) a tím zvyšuje výkon. Beta-alanin je také výborným pomocníkem kreatinu, s nímž působí synergicky a zvyšuje se tak účinnost obou látek. Užívám opět beta-alanin od MyProtein, ale věřím, že kterýkoliv jiný, čistý beta-alanin udělá stejnou službu. 6) MCT olej - ideálně kokosový Výhody MCT olejů? Jsou lehce vstřebatelné a rychle využitelné. Pomáhají tělo naučit využívat tuk jako zdroj energie a zastabilizovat krevní cukr (aby vám moc nekolísal). Skvělé nejen pokud chcete hubnout, ale i pokud chcete být zdravější a vyrýsovanější. Flexibilita metabolismu (schopnost využívat správné látky ve vhodnou chvíli) je prospěšná snad pro každého. Kokosový olej není 100% MCT olej (medium chain triglycerides - se středním řetězcem), ale z velké části ano a dá se tak využívat. Kokosový olej kupuji pouze panenský, za studena lisovaný a ještě k tomu bio. Není rafinovaný, takže voní po kokosu. Panenský kokosový olej má navíc také řadu zdravotních benefitů a tisíce sportovců po světě si ho neskutečně oblíbilo. Klasický MCT olej je mezitím vysoce zpracovaný a tedy nepřináší všechny výhody kokosového oleje. Já sám si kupuji pravidelně velké balení 2,5 litru od firmy Tropicai. Přijde mi, že nabízí skvělou kvalitu za rozumnou cenu. Třeba jsou ale i lepší varianty, jen musíte hodně hledat a pídit se, jestli se jedná opravdu o nerafinovaný, panenský BIO kokosový olej.

9 7) Multivitamín a multiminerál - Nexgen Pro Jeden z nejlepších multivitamínů a multiminerálů je podle mě Nexgen Pro od Reflexu a nic na něj na českém trhu zatím nemá. Obsahuje hromadu užitečných mikroživin v dobře vstřebatelných, chelátových vazbách. Skvělý pro zvýšení testosteronu, podporu imunity a celého vašeho metabolismu, aby všecho běželo jako hodinky. Možná byste Nexgen Pro nepotřebovali, kdybyste jedli hromadu kvalitní zeleniny, chodili často na slunce, žili v dobrém prostředí a celkově váš život byl ideální. Ale tak to asi není. Proto si já osobně rád dopřávám Nexgen kdykoliv, kdy skutečně tvrdě trénuji a nebo má mé tělo jakkoliv nastavené těžší podmínky. Cenově se vám může zdát drahý, ale pokud si člověk něco zjistí o látkách, které obsahuje, a o jejich vstřebatelnosti, vychází Nexgen Pro mnohem levněji než ostatní přípravky. Znáte nějakou jinou alternativu tohoto skvělého multivitamínu a multiminerálu? 8) Nakopávače, stimulanty, NO Pokud potřebujete nakopnout před tréninkem a dát tělu látky, které mu můžou při tréninku pomoci, doporučuji například Nitrox od české značky Prom-In. Výrobce sám uvadí výhody Nitroxu pomocí extrémně vysoké dávky beta alaninu (3000), optimální dávky prémiového mikronizovaného kreatin monohydrátu, synergické kombinace arginin alfa ketoglutarátu (A-AKG) a citrulin malátu na podporu prokrvení a nabuzující směsi taurinu, kofeinu a extraktu ze zeleného čaje. Jedna zajímavost k produktům od značky Prom-In - najdete u nich pouze lepší umělá sladidla (žádný acesulfam K nebo aspartam) a příchutě jsou prý primárně vyvinuty pro kojeneckou výživu. Také by tedy mohly být lepší. Suplementy Prom-In byly navíc navrženy známým českým lektorem a výživovým poradcem Pavlem Samkem. Pro mě je to rozhodně pozitivní věc, která se odrazila na složení jejich výrobků - žádné zbytečné látky navíc a pouze kvalitní suroviny. Jinak na trhu je samozřejmě i řada jiných dobrých nakopávačů, ale musíte hledat a pečlivě zkoumat složení.

10 9) Větvené aminokyseliny (BCAA) Otázka je, zda vůbec BCAA potřebujete. Po tréninku stačí syrovátkový CFM protein, který už sám o sobě hodně BCAA obsahuje. V BCAA vidím výhodu v podobě jejich snadné vstřebatelnosti a stravitelnosti. Pokud je užijete, neucítíte je skoro vůbec ležet v žaludku (jako třeba protein), můžete je tedy užívat i při tréninku nebo těsně před ním. Zkuste si dát před sérií těžkých dřepů syrovátkový protein. Poznáte rozdíl, po BCAA vám nebude špatně. Větší význam tedy vidím pouze u náročnějších tréninků trvajících přes hodinu. Pokud trvá méně než hodinu, tělo to zvádne i bez nich a nějakého výrazného katabolismu se bát nemusíte. I tak je ale před tréninkem můžete dávat, není potřeba žádná velká dávka, ale tělu to může pomoci. Já je používám především když jsem ve spěchu a nestihnul jsem se v dostatečném odstupu před tréninkem najíst. Než jíst na trénink hladový, doplním lehce vstřebatelné živiny - sacharidy v podobě maltodextrinu, kokosový olej pro vyrovnání krevního cukru, abych nedostal po maltodextrinu brzy opět hlad, a BCAA jako lehce vstřebatelné aminokyseliny, v podstatě náhradu bílkovin, které tělo také potřebuje, ale těsně před tréninkem by mi je už tělo nestihlo rozložit a využít. Jinak zajímavý ještě může být hydrolyzovaný syrovátkový protein, což je vlastně syrovátkový protein naštěpený na aminokyseliny a peptidy (několik svázaných aminokyselin). Ten je svými vlastnostmi někde mezi samotnými aminokyselinami (BCAA, glutamin atp.) a syrovátkovým proteinem. Jeho vstřebávání je velmi rychlé a také neleží dlouho v žaludku, takže ho lze užít před tréninkem, ale přesto doporučuji s určitým odstupem, třeba půl hodiny. Pokud bych měl nějaká BCAA doporučit, budou to pravděpodobně instantní, které si můžete rozpustit ve vodě, po vypití neleží v žaludku a momentálně vycházejí cenově asi nejlépe. Z konkrétních výrobků doporučuji Survival Instant Amino a Prom-In BCAA Synergy. Oboje obsahují navíc arginin a glutamin, skvěle chutnají a jsou slazeny sukralózou (což je ok). Survival dokonce ve svých Instant Amino využil i stévii, kterou nahradil část sukralózy. Další možností je využití BCAA v kapslích a tabletách. Kapslové jsou celkově dražší, protože kapsle samotné a následně kapslování BCAA jsou spíše dražší technologií. Navíc BCAA využitá v kapslích nejsou instantní (rozpustná) a můžou tedy ležet delší dobu v žaludku (způsobuje třeba říhání při tréninku). Tabletové BCAA vycházejí cenově dobře, ale

11 často je problém s technologickou výrobou tablet, kdy se musí využít tabletovací látky (pojiva), aby to celé drželo pohromadě. Může tak být ohrožena jejich vstřebatelnost a navíc do sebe můžete s každou tabletou cpát docela vysoké množstvý pojiv. Pokud bych měl nějaké doporučit i v tabletách a kapslích, byly by to BCAA Pure (kapslové) a BCAA 1800 Mega Tablets (tabletové) od Extrifitu. A co ostatní produkty? Ostatní látky, o kterých jsem tu nepsal, pravděpodobně patří do skupiny možná na někoho fungují. Jenže takových látek máte stovky. Opravdu chcete všechny zkoušet a možná některá z nich trochu pomůže? Jestli jste milionáři a rádi experimentujete, klidně. Ale já doporučuji zůstat zatím u toho ověřeného. Pokud se něco nového a opravdu funkčního objeví, nebojím se, že bychom se o tom nedozvěděli. Tolik k suplementaci. Jaký je váš názor na jednotlivé látky? Souhlasíte se mnou, nebo to vidíte jinak? Pošlete mi osobní zprávu a prodiskutujeme to.

12 Jak začít posilovat? Zajímá tě, jak začít cvičit, aby to bylo maximálně efektivní a přitom udržitelné z hlediska zdraví? Tak se pusť do detailnějího studia na Dozvíš se tam, jakým způsobem tělo funguje, jak to využít ve svůj prospěch a jak dané metody efektivně zařadit do svého života. Potom tě už nikdo nenapálí! Budeš si umět sám přebrat informace na internetu a oddělit tak zrno od plev. Ukážu ti, jak nastavit tvé tělo aby fungovalo lépe. Zlepšíš kompozici těla (více svalů a méně tuku), metabolismus (přeměnu a využívání látek, tedy i spalování tuku, když je potřeba), budeš mít více energie a budeš zdravější a silnější. Pojďme společně do toho!

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ. Nový 100% syrovátkový protein na trhu. Uvedení na trh: 1. 3. 2011. Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů:

WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ. Nový 100% syrovátkový protein na trhu. Uvedení na trh: 1. 3. 2011. Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů: WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ Nový 100% syrovátkový protein na trhu Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů: WPC WPI - šetrná výroba metodou CFM. Vyvážený obsah živin: 76 % bílkovin, 8 % sacharidů,

Více

SIZEANDSYMMETRY NENÍ JEN A POUZE BRAND DOPLŇKŮ STRAVY POCHÁZEJÍCÍ Z NĚMECKA. NAŠÍ FILOSOFIÍ JE BÝT VÁM, NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A CVIČENCŮM CO NEJBLÍŽE

SIZEANDSYMMETRY NENÍ JEN A POUZE BRAND DOPLŇKŮ STRAVY POCHÁZEJÍCÍ Z NĚMECKA. NAŠÍ FILOSOFIÍ JE BÝT VÁM, NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A CVIČENCŮM CO NEJBLÍŽE SIZEANDSYMMETRY NENÍ JEN A POUZE BRAND DOPLŇKŮ STRAVY POCHÁZEJÍCÍ Z NĚMECKA. NAŠÍ FILOSOFIÍ JE BÝT VÁM, NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A CVIČENCŮM CO NEJBLÍŽE. TOHO SI VÁŽÍME A PROTO I DO OSTATNÍCH AKTIVIT, KTE- RÝMI

Více

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11 OPTIMÁLNÍ VÝŽIVA PRO SPORTOVCE Správná sportovní výživa vám dodá sebedůvěru. Formula 1 Sport obsahuje vyvážené množství sacharidů, proteinů, vitamínů a minerálů a vytváří tak pevný základ pro dosažení

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM Autor: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut STRAVA PŘED CVIČENÍM A PO CVIČENÍ VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝKON, RYCHLOST REGENERACE, PÁLENÍ TUKŮ, ZOTAVENÍ PO VÝKONU, NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY, A TAKÉ TŘEBA TO, JESTLI

Více

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od 1.12.2013)

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od 1.12.2013) 1-2 HODINY PŘED VÝKONEM ENERVIT PRE SPORT (8x 45 g) pomeranč 359 Jedinečný na trhu: dlouhodobé uvolňování energie díky sacharidům s nízkým glykemickým indexem svým složením představuje optimální jídlo

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu

Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu Díl V.: Výživa a suplementace během výkonu Co obsahuje tento díl: - zdroje energie pro vytrvalostní výkon - čím nejefektivněji doplňovat energii během sportu - jaké je doporučené dávkování sacharidů během

Více

Katalog nejčastějších cílů a jak na ně

Katalog nejčastějších cílů a jak na ně ne rv it sh op. cz C. 1 jjak podpořit výkonnost a minimalizovat únavu během sportu 2 jjak zkvalitnit regeneraci 3 jjak zabránit vzniku křečí 4 jjak nejlépe jíst před sportovní aktivitou 5 jjak nabírat

Více

DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY. Pavel Suchánek

DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY. Pavel Suchánek DOPLŇKY STRAVY PŘÁNÍ A DŮKAZY Pavel Suchánek Potřeba živin u jednotlivých sportů Basketbal, lední hokej, fotbal,volejbal: sacharidy při vysoké intenzitě tréninku : 8 10 g/kg (60%-65%) bílkoviny : 1,4 1,7

Více

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život SRPEN 2014 Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 Esenciální mastné kyseliny naše tělo neumí produkovat v dostatečném množství. Podporují růst, zrak a správnou funkci mozku. & omega 3 omega 6 Mastné kyseliny

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Jídlo a doplňky výživy

Jídlo a doplňky výživy Jídlo a doplňky výživy Co běžně jím a jaké doplňky výživy při závodech používám Jak si chráním některé exponované částí těla Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Patřím mezi ty ultramaratonce,

Více

COMPRESS EXPAND =TOP PRODUCTS FOR HARDCORE BODYBUILDERS=

COMPRESS EXPAND =TOP PRODUCTS FOR HARDCORE BODYBUILDERS= COMPRESS EXPAND =TOP PRODUCTS FOR HARDCORE BODYBUILDERS= COMPRESS EXPAND je nová exkluzivní řada doplňků sportovní výživy, která je určena pro nejnáročnější klienty, pro hardcore kulturisty. Každý z produktů

Více

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu II

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu II Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu II Co obsahuje tento díl: V tomto díle rozvíjíme problematiku zotavení a regenerace po výkonu z předchozího dílu o syntézu bílkovin po tréninku a o pohled na suplementaci

Více

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ VÝŽIVA Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým

Více

Doporučené užívání: 0,5 litru asi 1 hodinu před závodem a během tréninků nebo soutěží každých 20 minut vypít cca 250 ml.

Doporučené užívání: 0,5 litru asi 1 hodinu před závodem a během tréninků nebo soutěží každých 20 minut vypít cca 250 ml. Prášek pro přípravu sportovního nápoje k uhašení žízně a dodání energie Sodík se stará o efektivní přenos sacharidů a podporuje distribuci tekutin L-Carnitin podporuje prokrvení a postará se o zlepšení

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

NUTRILITE DOUBLE X a NUTRILITE Daily

NUTRILITE DOUBLE X a NUTRILITE Daily NUTRILITE DOUBLE X a NUTRILITE Daily Co je to zdraví? Zdraví je stav úplné fyzické, mentální a sociální pohody, nejen pouhá absence nemoci.* *Definice Světové zdravotnické organizace Faktory ovlivňující

Více

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU

ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU DUBEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ ZHUBNĚTE DO PLAVEK SE SPRÁVNOU VÝŽIVOU Několik jednoduchých změn ve vašem stravování dnes vám pomůže vypadat a cítit se perfektně, až přijde léto. Je to takhle: bezpečná a

Více

Složení a výživové hodnoty

Složení a výživové hodnoty NE Složení a výživové hodnoty WHEY 94 PROTEIN DOPLNĚK STRAVY příchuť ČOKOLÁDA. SLOŽENÍ: Syrovátkový proteinový izolát 86% (Irsko), kakao výrazně zbaveno oleje 10%, zahušťovadla (mouka z guarových bobů,

Více

Čistá výživa pro mozek. Výborná chuť s maximálním účinkem

Čistá výživa pro mozek. Výborná chuť s maximálním účinkem Čistá výživa pro mozek Výborná chuť s maximálním účinkem Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem kvalita. Již déle než 20

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka a o složení potravy. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Více

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon

Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Vliv zdravé stravy na sportovní výkon Martin Poklop SCM soustředění - 27.10.2014 Kladky u Konice Motivace Program přednášky Sportovní výkon z pohledu výživy Co si tedy dát? Zajímavá témata z pohledu zdravé

Více

Co jsou aminokyseliny

Co jsou aminokyseliny Co jsou aminokyseliny Aminokyseliny jsou molekuly obsahující vodík, uhlík, kyslík a dusík. Dusík je ve formě aminoskupiny, typické právě jen pro aminokyseliny. Přeměnou aminokyselin se vytváří z aminoskupiny

Více

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Požadavky Při načasování příjmu stravy a tedy zejména energie před výkonem je potřeba

Více

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od )

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od ) PŘED VÝKONEM ENERVIT CARBO FLOW SPORT (440 g) 4 ks v přepravním kartonu 877 podporuje optimální okysličování svalů během výkonu začít užívat týden před náročným výkonem ENERVIT PRE SPORT (8x 45 g) 380

Více

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová

Sipping. Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Sipping Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová Přípravky enterální klinické výživy dle složení a stupně naštěpení jednotlivých živin: polymerní, oligomerní, speciální a modulární Polymerní

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Více rozmanitosti, více vitality

Více rozmanitosti, více vitality Více rozmanitosti, více vitality Happy life, den za dnem. Pro mého psa vybírám a kupuji jen to nejlepší. Obsahuje výborné drůbeží a jehněčí maso a k tomu denní porci ovoce a zeleniny. To se přece líbí

Více

Předspánková suplementace

Předspánková suplementace Předspánková suplementace Přespánková suplementace Předspánková suplementace je zatím v České Republice jedno velké tabu. Málokdo vám u nás dokáže fundovaně referovat o látkách, které přispívají ke zlepšení

Více

zdraví síla rychlost vytrvalost

zdraví síla rychlost   vytrvalost zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

O B S A H ÚVOD... 3 BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY... 4 ENERGIE PŘI TRÉNINKU... 7 SPALOVÁNÍ TUKU... 9 PITNÝ REŽIM... 11 ZÁVĚR... 12

O B S A H ÚVOD... 3 BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY... 4 ENERGIE PŘI TRÉNINKU... 7 SPALOVÁNÍ TUKU... 9 PITNÝ REŽIM... 11 ZÁVĚR... 12 O B S A H ÚVOD... 3 BUDOVÁNÍ SVALOVÉ HMOTY... 4 ENERGIE PŘI TRÉNINKU... 7 SPALOVÁNÍ TUKU... 9 PITNÝ REŽIM... 11 ZÁVĚR... 12 Ú V O D Vítejte u prvního (a ne posledního) e-booku od Myozinu! Víte, co mě vedlo

Více

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Optimální péče od samého začátku Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem

Více

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým

Otázky a odpovědi. TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým 1. Co je TIENS Kardi krillový olej s rakytníkem řešetlákovým? TIENS Kardi je výživový doplněk obsahující olej z antarktického krillu, olej z plodů rakytníku

Více

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Ing. Ivan Mach, CSc. Zdravotní komise ČOV Aliance výživových poradců ČR Charakter kategorie

Více

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE. Pavel Suchánek NEJČASTĚJŠÍ CHYBY VE VE VÝŽIVĚ DĚTÍ A SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE Pavel Suchánek Jaké jsou výkonnostní požadavky na sportovce? Rychlost, ryclost na větš Akcelerace, výbušnost Síla, vytrvalost Dlouhodobá vysoká

Více

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku BŘEZEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ Dobrá výživa pro dobrý noční spánek Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku Tip na dobrou výživu pro dobrý noční spánek Vápník potřebný pro udržení

Více

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6.

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6. Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

2013 Jarmila Černá PREVENCE A VÝŽIVA PREVENCE A VÝŽIVA

2013 Jarmila Černá PREVENCE A VÝŽIVA PREVENCE A VÝŽIVA PREVENCE A VÝŽIVA Prevence Prevence = předcházení něčemu. Jednoduchý výklad a přesto někdy tak složité k pochopení. Častá námitka: jsem zdravý jím hodně zeleniny a ovoce mám pohyb prevence stojí další

Více

Složení a výživové hodnoty WHEY 94

Složení a výživové hodnoty WHEY 94 Složení a výživové hodnoty WHEY 94 OBJEM 425g příchuť ČOKOLÁDA SLOŽENÍ: Syrovátkový proteinový izolát 86% (Irsko), kakao výrazně zbaveno oleje 10%, zahušťovadla (mouka z guarových bobů, xanthan), emulgátor

Více

PROTEINY GAINERY KREATINY AMINOKYSELINY KLOUBY PITNÝ REŽIM VITAMÍNY OSTATNÍ REDUKCE VÁHY

PROTEINY GAINERY KREATINY AMINOKYSELINY KLOUBY PITNÝ REŽIM VITAMÍNY OSTATNÍ REDUKCE VÁHY MaxxWin nutrition ( ) vznikl na základě našich dlouholetých zkušeností s distribucí sportovní výživy. Jako přímý prodejce jsme měli nejblíže svým zákazníkům, čerpali jsme z jejich poznatků a zkušeností,

Více

QUICK! prodluž si svůj den

QUICK! prodluž si svůj den QUICK! prodluž si svůj den = LAHODNÝ POVRCH ŽVÝKACÍ ČÁST JÁDRO S ENERGIÍ O PRODUKTU Každý den řešíme mnoho různých úkolů najednou. V rytmu moderního života je těžko udržet svou aktivitu po dobu celého

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

1 rada jak konečně začít přibírat na váze

1 rada jak konečně začít přibírat na váze 1 rada jak konečně začít přibírat na váze Chtěli by jste konečně přibrat nějaké kila? Nedaří se vám jít do pořádného objemu, i když jezdíte velké váhy a 6-8 opakování? No, problém určitě nebude v tréninku.

Více

Follow the Nature. Katalog produktů. cítit se lépe

Follow the Nature. Katalog produktů. cítit se lépe Follow the Nature Katalog produktů cítit se lépe VLÁKNINA S PROBIOTIKY Kombinace vlákniny psyllium a specifických kmenů živých kultur pro lepší zažívání a komfort střev. VLÁKNINY Tato řada výrobků je založena

Více

NUTRACEUTIKA PROTEINY

NUTRACEUTIKA PROTEINY NUTRAEUTIKA PROTEINY VYUŽITÍ Proteiny, aminokyseliny, koncentráty většinou pro sportovní výživu Funkční potraviny hydrolyzáty Bílkovinné izoláty i v medicíně Fitness a wellness přípravky PROTEINY Sušená

Více

extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů

extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů Gerifit Doplněk stravy Energie plná zdraví na celý den! Kvalitní produkt z Dánska spojující: extrakt ženšenu extrakt zeleného čaje multivitamin obsahující vyvážené množství 12 druhů vitamínů a 9 minerálů

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

BIOS LIFE SLIM PROČ BIOS LIFE SLIM DŮLEŢITÉ INFORMACE O BIOS LIFE SLIM

BIOS LIFE SLIM PROČ BIOS LIFE SLIM DŮLEŢITÉ INFORMACE O BIOS LIFE SLIM BIOS LIFE SLIM PROČ BIOS LIFE SLIM Je prvním klinicky prověřeným produktem na světě, který byl vyvinut, aby odbourával uložený tuk a k podpoře zdravých hladin cholesterolu. Je vyroben z přírodních ingrediencí.

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016

Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016 Značka roku 2017 vítěz mezi suchými krmivy v UK 2016 exkluzivní formule ve dvou variantách Meat & Fish Fish bez obilovin pro všechny velikosti psů pro všechny věkové kategorie vyjímečně chutné a stravitelné

Více

DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ

DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ DĚLÁME VÁŠ ŽIVOT LEPŠÍ 90-TI DENNÍ TRANSFORMACE 90-ti denní - TRANSFORMACE 90-ti denní TRANSFROMACE je vaše šance jak zlepšit zdraví a postavu. Ve 12-ti týdenním programu vyčistíme váš organismus od toxinů,

Více

Sport a PKU dieta. Dodržováním diety chrání žena své dítě avjeho zájmu by neměla jídelníček porušit až do jeho narození.

Sport a PKU dieta. Dodržováním diety chrání žena své dítě avjeho zájmu by neměla jídelníček porušit až do jeho narození. Strana 30 Po celou dobu těhotenství je žena s PKU v kontaktu s metabolickým centrem a svůj jídelníček upravuje podle pokynů dietní sestry. Cílem léčby dietou je udržovat hladinu PHE pod 6 mg/dl (360 mol/l).

Více

Biochemie, Makroživiny. Chemie, 1.KŠPA

Biochemie, Makroživiny. Chemie, 1.KŠPA Biochemie, Makroživiny Chemie, 1.KŠPA Biochemie Obor zabývající se procesy uvnitř organismů a procesy související s organismy O co se biochemici snaží Pochopit, jak funguje život Pochopit, jak fungují

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA, A SOUVISEJÍCÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA MLÁDEŽNICKÉHO FOTBALISTY

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA, A SOUVISEJÍCÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA MLÁDEŽNICKÉHO FOTBALISTY JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA, A SOUVISEJÍCÍ ZDRAVOTNÍ RIZIKA MLÁDEŽNICKÉHO FOTBALISTY Pavel Suchánek Seminář SCM a SpSM, Nymburk 21. 22. 11. 2016 JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA FOTBALISTU? Trénink a jeho pravidelnost

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK Pavel Suchánek Výživa pravidelně sportující mládeže Sportovní výživa je samostatný vědní obor, protože sportovci mají zcela odlišné požadavky

Více

6. chyba vytrvalců: nedostatečný příjem bílkovin

6. chyba vytrvalců: nedostatečný příjem bílkovin 6. chyba vytrvalců: nedostatečný příjem bílkovin Existují lidé, kteří se bílkovinám vyhýbají nebo jich přijímají znepokojivě málo. A z toho pak pramení mnohé zdravotní komplikace nebo únava. K těmto lidem

Více

Zásady racionální stravy ve sportovní výživě

Zásady racionální stravy ve sportovní výživě Zásady racionální stravy ve sportovní výživě Sportif nutriton Projekt zaměřený na racionální stravování ve sportovní výživě využívající potraviny z kontrolovaného ekologického zemědělství (BIO) Od sportovců

Více

Follow the Nature. Katalog produktů. cítit se lépe

Follow the Nature. Katalog produktů. cítit se lépe Follow the Nature Katalog produktů cítit se lépe VLÁKNINA S PROBIOTIKY Kombinace vlákniny psyllium a specifických kmenů živých kultur pro lepší zažívání a komfort střev. VLÁKNINY Tato řada výrobků je založena

Více

Slaďte zdravě bez cukru! www.natusweet.cz

Slaďte zdravě bez cukru! www.natusweet.cz Slaďte zdravě bez cukru! www.natusweet.cz Natusweet - to nejlepší ze Stevie Vážení zákazníci, Máte před sebou informační brožuru s kompletní nabídkou špičkových sladidel přírodního původu Natusweet, které

Více

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

WE RE NOT ONLY CHEWING GUM. WE RE ENERGY GUM.

WE RE NOT ONLY CHEWING GUM. WE RE ENERGY GUM. WE RE NOT ONLY CHEWING GUM. WE RE ENERGY GUM. Bitters jsou mnohem účinnější, než jakýkoliv jiný energetický stimulant. Velká většina z nich se vstřebává v žaludku a účinné látky z nich musí projít trávicím

Více

Řada TIENS Biologický vápník. Školicí středisko, Oddělení vzdělávání. Tiens Global Marketing Center

Řada TIENS Biologický vápník. Školicí středisko, Oddělení vzdělávání. Tiens Global Marketing Center Řada TIENS Biologický vápník Školicí středisko, Oddělení vzdělávání. Tiens Global Marketing Center 1 Základní informace 2 Představení výrobků 3 Metoda zpracování 4 Prodejní body I Základní informace Vápník

Více

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství

Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce. Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Glykemický index a jeho využití ve výživě sportovce Bc. Blanka Sekerová Institut sportovního lekařství Bc. Blanka Sekerová Nutriční terapeutka Institut sportovního lékařství a.s. Vlastní poradenská činnost

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

Volba potravin a jejich časování po sportovním výkonu

Volba potravin a jejich časování po sportovním výkonu výkonnost Volba potravin a jejich časování po sportovním výkonu Víte, kdy skutečně roste vaše výkonnost? A v jaké fázi se nejvíce rozhoduje o únavě znatelné na následujícím tréninku? Odpověď lze najít

Více

Doplňky stravy pro sportovce ve výživě bobistů. Bakalářská práce

Doplňky stravy pro sportovce ve výživě bobistů. Bakalářská práce MASARYKOVA UNIVERZITA Fakulta sportovních studií Katedra podpory zdraví Doplňky stravy pro sportovce ve výživě bobistů Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: MUDr. Kateřina Kapounková Vypracovala:

Více

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU

SESTAVOVÁNÍ JÍDELNÍČKU Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2117 (Sestavování jídelníčku) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum

Více

4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ

4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ 4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ Chcete svému tělu dopřát maximum živin, vitamínů, minerálů a cenných látek? Zároveň se vyhýbáte prázdným cukrům a udržujete si postavu? Pak pro vás máme 4 nejlepší

Více

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo.

Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. TIENS DIGEST DOBRÉ ZINC and A ŠPATNÉ its influence BAKTERIE on V TRÁVICÍM human body SYSTÉMU Bakterie mohou být dobré nebo špatné. Jejich hlavním úložištěm je tlusté střevo. Špatné bakterie podporují chorobné

Více

HYDRATACE to nejjednodušší a nejdůležitější co můžete udělat pro své zdraví, energii a vitalitu

HYDRATACE to nejjednodušší a nejdůležitější co můžete udělat pro své zdraví, energii a vitalitu HYDRATACE to nejjednodušší a nejdůležitější co můžete udělat pro své zdraví, energii a vitalitu Pokud nepijete denně alespoň 2 až 3 litry čisté vody, je tento dokument právě pro vás... Fakta o vodě voda

Více

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí.

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. ČOKOLÁDOVÁ TYČINKA Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. kj 1556 622 Kcal 373 149 Bílkoviny (g) 32,7 13,1 Asimilovatelné sacharidy (g) 23,9 9,6 z toho polyoly 16,3 6,5

Více

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí.

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. CHLAZENÝ CITRONOVÝ NÁKYP a sníženým obsahem cukrů, s cukrem a sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. kj 1598 400

Více

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino.

Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. CAPPUCCINO SE STÉVIÍ obsahem cukrů, s cukrem a přírodním sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní proteinový nápoj s vitamíny, s příchutí cappuccino. kj 1582 395 Kcal 373 93 Bílkoviny

Více

Jste připraveni získat zdraví?

Jste připraveni získat zdraví? Jste připraveni získat zdraví? Kdo jsme a co děláme Jsme: Profesionální wellness koučové Pro naše klienty zajišťujeme následující servis: Wellness profil ZDARMA Návrhy na zlepšení stravovacích návyků Pomoc

Více

GRAIN FREE 75% 25% 0%

GRAIN FREE 75% 25% 0% 75% maso a ryby 25% 0% ovoce a zelenina bez obilovin HIGH MEAT Bezobilná krmiva s vysokým obsahem masa pro dospělé psy a štěňata všech plemen HIGH MEAT & Adult Turkey & Sweet Potatoes with Cranberry SUPER

Více

Krmiva pro jezírkové ryby '16/'17

Krmiva pro jezírkové ryby '16/'17 Krmiva pro jezírkové ryby '16/'17 Potápivé krmivo Prebiotické krmivo Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Poloplovoucí krmivo Pond pellet Vyvážený poměr nutrinetů Lze krmit po celý rok Nízká úroveň

Více

Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku

Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku Náhradní mléčná výživa versus kravské mléko Mléko jako zdroj vápníku Mateřské mléko Nejlepší způsob výživy je mateřské mléko složení je přizpůsobeno výživovým potřebám v různých fázích vývoje Složení mateřského

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

Follow the Nature. Katalog produktů. cítit se lépe

Follow the Nature. Katalog produktů. cítit se lépe Follow the Nature Katalog produktů cítit se lépe VLÁKNINA S PROBIOTIKY Lepicol Basic Lepicol ProActive Balení: 80 g prášek / 80 kapslí Balení: 80 g prášek 37000 prášek 37006 kapsle 37089 prášek Lepicol

Více

toto je skuteèná velikost euro vizitky 85 x 55 mm

toto je skuteèná velikost euro vizitky 85 x 55 mm ZÁKLADNÍ SORTIMENT VÝROBKÙ PRO VÁŠ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Spoleènost FAN vyrábí moderní stolní sladidla, nízkokalorické pøírodní cukry a doplòky potravin, které umožòují dodržovat zdravý životní styl nejen

Více

Jak správně napájet psa při závodech?

Jak správně napájet psa při závodech? Jak správně napájet psa při závodech? Závody denní (týdenní) chléb pro řadu majitelů psů. Patříte k nim právě Vy? Agility, canicross, coursing, dogfrisbee, dogtrekking, dostihy, flyball, mushing. Vidíte

Více

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I Co obsahuje tento díl: - co rozumíme pod pojmem regenerace - čím a jak optimálně doplnit svalový glykogen - důvody, proč nepodceňovat regeneraci Může správná

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová Náhradní sladidla Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Ostatení

Více

One Stop XTREME THE HARDCORE ANABOLIC MUSCLE BUILDER

One Stop XTREME THE HARDCORE ANABOLIC MUSCLE BUILDER One Stop XTREME THE HARDCORE ANABOLIC MUSCLE BUILDER Jde o nejsilnější hardcore verzi Reflex Nutrition, která byla vyvinuta za posledních 15 let. Základem je patentovaná směs anabolických bílkovin s postupným

Více

Slaďte zdravě bez cukru!

Slaďte zdravě bez cukru! NOVINKY NOVINKY Slaďte zdravě bez cukru! www.natusweet.cz Natusweet to nejlepší ze Stevie Vážení zákazníci, Máte před sebou informační brožuru s kompletní nabídkou špičkových sladidel a výrobků přírodního

Více