REVIDOVANÁ BLOOMOVA TAXONOMIE V ČESKÉM VZDĚLÁVÁNÍ A REVISION OF BLOOM S TAXONOMY IN CZECH EDUCATION. Jaroslav Vávra

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "REVIDOVANÁ BLOOMOVA TAXONOMIE V ČESKÉM VZDĚLÁVÁNÍ A REVISION OF BLOOM S TAXONOMY IN CZECH EDUCATION. Jaroslav Vávra"

Transkript

1 REVIDOVANÁ BLOOMOVA TAXONOMIE V ČESKÉM VZDĚLÁVÁNÍ A REVISION OF BLOOM S TAXONOMY IN CZECH EDUCATION Jaroslav Vávra Abstrakt Text hodnotí vývoj, současný stav a používání Bloomovy taxonomie kognitivních vzdělávacích cílů, revidovanou taxonomii a její kritiku. V textu se upozorňuje na výhody a přednosti této taxonomie, které se týkají jednoduchosti, srozumitelnosti a přehlednosti. Poukazováno je i na její nedostatky, které se týkají nejednoznačnosti v zařazování vzdělávacích cílů. To je prezentováno na příkladu dotazníkového šetření pomocí matice revidované Bloomovy taxonomie, s jejíž pomocí byly hodnoceny očekávané výsledků z RVP pro základní vzdělávání, vzdělávací obor geografie/zeměpis. V kritickém posuzování je využívaná práce Nové taxonomie (Marzano&Kendall 2007). Klíčová slova: taxonomie vzdělávacích cílů, geografické vzdělávání, kognitivní cíle, afektivní cíle, psychomotorické cíle Abstract Development, current state and using the Bloom's Taxonomy of Educational Objectives are evaluated in the text. A Revision of Bloom's Taxonomy is used rarely in the Czech R. The Taxonomy is simple and intelligible and lucid. But as the text mentioned deficiencies of the taxonomy are in its ambiguity. The strong critique comes from Marzano&Kendall (2007) and their New Taxonomy. The results of simple questionnaire of geography students of Faculty of Education, Technical University of Liberec are presented. They used the Anderson et al. (2001) matrix. They evaluated outcomes of the Czech curriculum of primary school (for pupils aged 14 years). The results say the Czech geographical outcomes are not formulated clearly (several verbs and knowledge appear in one of the outcomes). Key words: taxonomy of educational objectives, geographical education, cognitive objectives, affective objectives, psychomotor objectives 1 ÚVOD K čemu je dobrá taxonomie vzdělávacích cílů (educational objectives)? Lze ji využít pro vlastní práci učitele? Je užitečná pro vytváření standardů? Jednoduchá a stručná odpověď by byla: užitečná je všude tam, kde potřebujeme rozlišovat obtížnost učiva (diferenciaci) a kde plánujeme a kontrolujeme dosažené výsledky výuky například pomocí standardů. Pro naše účely se budeme zabývat především Bloomovou taxonomií kognitivních cílů (Bloom, et al., 1956) a Andersonovou a Krathwohlovou (Anderson & Krathwohl 2001) revidovanou Bloomovou taxonomií (dále RBT). Avšak není možné zcela pominout vzdělávací afektivní cíle (Krathwohl, et al., 1964) a cíle psychomotorické (Simpson, 1972; in:

2 Fontana, 2003). Používání a využití taxonomie ukážeme na příkladech z českého geografického vzdělávání. V českém vzdělávání Hudecová (2003) reaguje na revizi Bloomovy taxonomie Andersona a Krathwohla (2001) a informuje odbornou veřejnost o této revizi. Prakticky současně to činí i Byčkovský a Kotásek (2004). Na Slovensku se dostala revidovaná Bloomova taxonomie do vládního dokumentu Vzdelávanie pre život (Gonda, a další, 2008). 2 VÝVOJ OD BLOOMA K REVIDOVANÉMU BLOOMOVY Původní taxonomie kognitivních cílů byla publikovaná v 50. letech minulého století týmem psychologů zaměřených na vzdělávání pod vedením Benjamina S. Blooma (Bloom, 1956). Později byla tato taxonomie doplněna o taxonomii afektivních cílů. Odborný tým vedl David R. Krathwohl (Krathwohl, et al., 1964). Zhruba o deset let později byly prezentované výsledky výzkumných prací na taxonomii psychomotorických vzdělávacích cílů zaměřených na dovednosti (skills). Vědecký tým vedl E.J. Simpson. První výsledky byly publikovány v roce 1966, pro naše potřeby vycházíme z Fontany (in: Fontana, 2003), který odkazuje na nejčasteji uváděný rok publikování, Další vývoj v poznatcích o hodnocení vzdělávacích cílů dospěl do revidované Bloomovy taxonomie (dále RBT, Anderson a Krathwohl 2001). Následující Tabulka 1 poskytuje srovnání jednotlivých oblastí vzdělávacích cílů od nejnižšího po nejvyšší hierarchický stupeň vybraných autorů. Tabulka 1 Taxonomie vzdělávacích cílů vybraných autorů (nejnižší hierarchický stupeň je ve spodní části tabulky, upraveno podle Vávra 2006, str. 16) Kognitivní Kognitivní RBT (1956) (2001) Afektivní Psychomotorické (Bloom, 1956) (Anderson & Krathwohl, 2001) (Krathwohl, Bloom and Masia (1964) (Simpson, 1972), in: Fontana 2003) Hodnotové posuzování Tvořit Integrace hodnot v charakteru Vytváření nových dovedností Syntéza Hodnotit Integrování hodnot Přizpůsobování (organizace) Analýza Analyzovat Oceňování hodnoty Automatizace složité dovednosti Aplikace Aplikovat Reagování Automatizace jednoduché dovednosti Porozumění Porozumět/chápat Přijímání (vnímavost) Řízené odezvy Zapamatování Zapamatovat - Zaměřenost Vnímání Cíle jsou identifikovány činností, postupem (slovesy) a výsledky, cíli (produkty). Pro výuku geografie tuto problematiku specifikuje Kühnlová (1999, str ) nebo v obecné školní didaktice Kalhous & Obst (2002, str ). Obě práce používají ještě původní Bloomovu taxonomii kognitivních cílů z roku 1956.

3 3 PROČ BYLA TAXONOMIE KOGNITIVNÍCH CÍLŮ REVIDOVÁNA? Jak uvádějí Marzano & Kendall (2007, str. 8), původní taxonomie příliš zjednodušovala charakter myšlení a jeho vztah k učení. Bylo nutné jednorozměrný behavioristický model změnit na vícerozměrný model, který se více přibližuje konstruktivistickému charakteru vzdělávání. Nejproblematičtější používání původního Bloomova modelu se jevilo v posledních třech úrovních (analýza, syntéza a hodnocení, viz Obrázek 1). Marzano & Kendall ( 2007, str. 9) tvrdí, že původní Bloomova taxonomie nevykazuje soudržnost jak z logiky věci tak také z hlediska empirického. Citují Rohwera a Sloaneovou (1994), kteří poznamenávali v souvislosti s hierarchií: Struktura, o které se tvrdí, je hierarchická, se podobá hierarchii. (Rohwer and Sloane 1994, str. 47; in: Marzano & Kendall 2007, str. 9, původní zvýraznění). Přitom však Bloomova taxonomie má podle Marzana & Kendalla (2007, str. 11) své přednosti, a to v komplexnosti procesů, které se nemusí po dlouhou dobu měnit, a v široké obeznámenosti, která se naopak může v čase měnit. Podle Marzana a Kendalla platí, čím více je známá uvedená taxonomie, tím větší je pravděpodobnost, že dojde k její kritice. Jak jsme již uvedli, Anderson & Krathwohl (2001) přicházejí s revidovanou taxonomií, která má v kognitivních vzdělávacích cílech dvě hlavní dimenze: doménu kognitivních procesů (cognitive processes) a doménu znalostí/vědomostí (knowledge). V dimenzi kognitivních procesů dochází ke změně v horní části hierarchie (Obrázek 1). V RBT v úrovni, kde je umístěna nejvyšší úroveň tvořit, je z původní hierarchie umístěna syntéza.v úrovni tvořit, ale i dalších úrovních je zahrnovaná i afektivní část. V úrovni tvořit je to konkrétně navrhování či ještě výše konstruování. Další významnou změnou je samotná forma vyjádření. Místo podstatného jména, které charakterizovalo spíše stav, jsou nyní úrovně hierarchie vyjadřované činnými slovesy s důrazem na procesy, které (ty procesy) jsou ještě dále specifikováné, případně jsou jednotlivé stupně ještě charakterizované alternativními názvy (viz Tabulka 2). U pochopit najdeme interpretovat s alternativami (vysvětlit, parafrázovat, znázornit, přeložit). Další podstatnou změnou v RBT je přidání další dimenze znalostí/vědomostí. Autoři do nich zahrnují znalosti faktů (factual knowledge), pojmů (conceptual knowledge), postupů (procedural knowledge) a co se dosud v českém vzdělávání nedoceňuje, metakognici (metacognitive knowledge). Ve faktech a pojmech jsou ve shodě s Brunerovým strukturovaným uspořádáním vědomostí (Bruner, 1966). V Brunerově uspořádání jsou nejvýše generalizace (modely, teorie, principy).

4 Obrázek 1 Bloomova taxonomie kognitivních vzdělávacích cílů, původní a revidovaná Bloomova taxonomie (1956) Revidovaná Bloomova taxonomie (2001) Hodnocení Tvořit Syntéza Hodnotit Analýza Analyzovat Aplikace Aplikovat Porozumění Pochopit Zapamatování Zapamatovat Podstatné jméno Sloveso 1. JAK LZE REVIDOVANOU BLOOMOVU TAXONOMII VYUŽÍVAT Detailní obsah a uspořádání RBT pomáhá uživateli se zařazováním konkrétního vzdělávacího cíle do dvojdimenzionální matrice. Nejdříve se zaměříme na podrobné členění kognitivních procesů v RBT, jak ukazuje následující Tabulka 2, kterou používají liberečtí studenti geografie k hodnocení vzdělávacích výsledků. Tabulka 2 Šest kategorií dimenze kognitivního procesu a příslušných devatenáct kognitivních procesů (Anderson&Krathwohl 2001, str. 31 s původními příklady) Proces/Kategorie Alternativní Vymezení a příklady pojmenování 1. Pamatovat Vybavovat si relevantní znalosti z dlouhodobé paměti 1.1 rozpoznávat Identifikovat Lokalizovat znalost z dlouhodobé paměti, která je konzistentní s předloženým materiálem (např. rozpoznat údaje důležitých historických událostí) 1.2 vybavovat si Opětovně vyvolávat z Vybavit si relevantní znalost z dlouhodobé paměti (např. vybavit si údaje z důležitých historických událostí) dlouhodobé paměti 2. Porozumět Konstruovat význam z výukových sdělení včetně orálních, psaných a grafických komunikací

5 2.1 interpretovat Zjednodušovat Parafrázovat Převádět z jedné formy prezentace např. numerické do jiné např. verbální (např. parafrázovat důležitá sdělení a dokumenty) Představovat Vysvětlovat 2.2 dávat příklady Ilustrovat Doložit příkladem stylů) 2.3 klasifikovat Kategorizovat Zařazovat 2.4 sumarizovat Abstrahovat Zobecňovat 2.5 odvozovat Vyvozovat závěry Extrapolovat Interpolovat Nalézt specifický příklad nebo ukázku pojmu nebo principu (např. dávat příklady z různých malířských Určit, kam něco patří (např. klasifikovat pozorované nebo popisované případy mentálních poruch) Abstrahovat obecné téma nebo hlavní myšlenky (např. psát krátká shrnutí událostí ukázaných na videu) Vyvozovat logické závěry z předložených informací (např. při učení se cizímu jazyku odvozovat gramatické principy z příkladů) Předpovídat 2.6 srovnávat Rozlišovat Mapovat Určovat shody mezi dvěma myšlenkami, objekty a podobně (např. srovnávat historické události se současnou situací) Přiřazovat 2.7 vysvětlovat Vytvářet modely Vytvářet model systému příčin a následků (např. vysvětlovat příčiny významných historických událostí ve Francii v 18. stol.) 3. Aplikovat Provést nebo použít určitý postup v dané situaci 3.1 provádět Uskutečnit Použít postup ve známé úloze (např. dělit celé víceciferné číslo jiným celým číslem) 3.2 realizovat Použít Použít postup v neznámé úloze (např. určit, ve které situaci se dá použít druhý Newtonův pohybový zákon) 4. Analyzovat Rozebrat celek do základních složek a určit, které části k sobě patří, jaká je celková struktura a jaký mají účel 4.1 rozlišovat Dělat rozdíly Rozlišovat mezi relevantními a nerelevantními částmi nebo rozlišovat důležité od nedůležitých částí Rozeznávat ukazovaného celku (např. rozlišovat mezi relevantními a nerelevantními číselnými údaji ve slovní matematické Zaměřovat se úloze) Vybírat 4.2 uspořádat Nalézt soudržnost Integrovat Určit, jak prvky vyhovují nebo fungují v rámci struktury. (např. strukturovat důkaz v historickém popisu do důkazu pro a proti určitému historickému vysvětlování)

6 Načrtnout Oddělit Strukturovat 4.3 přisuzovat Provést dekonstrukci Určit názor, předsudek, hodnoty nebo zamýšlenou podstatu předkládaného materiálu (např. určit názor autora/autorky eseje vzhledem k jeho/jejímu politickému přesvědčení) 5. Hodnotit Vytvářet hodnocení na základě kritérií a standardů 5.1 kontrolovat Uspořádat (aby se mohlo zkontrolovat) Zjišťovat Monitorovat Zjistit rozpory nebo omyly v postupu nebo výsledku; určit, zdali proces nebo výsledek je vnitřně soudržný/konzistentní; určit účinnost zvoleného postupu (např. určit, zda badatelovy závěry vycházejí ze zjištěných dat) Testovat 5.2 kritizovat Hodnotit Zjisti nesoulad mezi výsledkem a vnějšími kritérii, určit, zda výsledek má vnější soudržnost/konzistenci; zjistit vhodnost postupu u daného problému (např. posoudit, která ze dvou použitých metod je lepší, pokud jde o řešení daného problému) 6. Tvořit Skládat elementy dohromady tak, aby vytvořily koherentní nebo funkční celek; reorganizovat elementy do nového uspořádání/vzorců (pattern) či nové struktury 6.1 generovat Stanovovat hypotézy Přijít s alternativními hypotézami, které jsou založeny na kritériích (např. stanovit hypotézy ve vztahu k pozorovanému jevu) 6.2 plánovat Navrhovat Vytvořit postup, který vede k úspěšnému vyřešení nějakého úkolu (např. vytvořit výzkumný text na dané historické téma) 6.3 budovat zkonstruovat Přijít s novým výsledkem (např. vybudovat obydlí/domov s určitým záměrem) Podívejme se na zařazování konkrétního vzdělávacího cíle do dvojdimenzionální matrice RBT. Konkrétní cíl, který Anderson& Krathwohl (2001, str. 32) uvádějí: student se naučí používat/aplikovat šetrný přístup, který se používá v ochraně životního prostředí zmenšit objem-opakovaně používat-recyklovat Z Obrázku 2 vyplývá, jak lze postupovat se zařazováním tohoto cíle do matrice RBT. Dimenze znalostí je charakterizovaná podstatným jménem (procesní znalost), jinak řečeno čeho má student dosáhnout ( šetrný přístup ), a činné sloveso charakterizuje, jakým kognitivním procesem se má tento cíl dosáhnout ( aplikovat ).

7 Obrázek 2 Jak se vzdělávací cíl klasifikuje v taxonomické tabulce (Anderson&Krathwohl 2001, str. 32) 2. KRITIKA REVIDOVANÉ BLOOMOVY TAXONOMIE Již v průběhu představování a hodnocení Bloomovy taxonomie a její revidovaného pokračování jsme upozorňovali na její silné a slabé stránky, jako jsou jednoduchost na jedné straně a zároveň nejednoznačnost na straně druhé. Marzano&Kendall (2007) přicházejí s novým modelem taxonomie, který podle jejich slov je více než jen rámcem. Právě do rámců řadí původní Bloomovu taxonomii i její revidovanou podobu. Jak tvrdí, jejich Nová taxonomie je modelem, který umožňuje predikci, například specifického chování ve specifických podmínkách, nebo pochopit a rozumět představám jednotlivce o rozhodování chtít se učit, o jeho motivaci k učení. Abychom si ukázali celý Merzanův&Kendallův model, je nad rámec možnosti tohoto textu. Proto jen uvedeme v Tabulce 3 jeho základní uspořádání: Tabulka 3 Nová taxonomie vzdělávacích cílů (Merzano&Kendall, 2007) Taxonomické úrovně Systémy myšlení Domény znalostí (prolínají všechny úrovně v levé části tabulky) Úroveň 1 Obnovování (Retrieval) I Informace Úroveň 2 Pochopení (Comprehension) II Mentální postupy Úroveň 3 Analýza (Analysis) III Psychomotorické postupy Úroveň 4 Úroveň 5 Úroveň 6 Používání znalostí (Knowledge Utilization) Metakognice (Metacognition) Přemýšlení o sobě a ze svého pohledu (Self-system Thinking)

8 Uvedený model má ambici zahrnout všechny tři vzdělávací oblasti kognitivní, afektivní a psychomotorickou. Můžeme také mluvit o trojdimenzionálním modelu. Uvedený model zahrnuje také oblast metakognitivní. Odlišnost tohoto modelu od RBT dokumentují Marzano&Kendall (2007, str. 14) na příkladu vzdělávacího cíle, použitého výše: student se naučí používat/aplikovat šetrný přístup, který se používá v ochraně životního prostředí zmenšit objem-opakovaně používat-recyklovat. V Nové taxonomii (Marzano&Kendall, 2007) bude tento cíl zařazený do analytických aktivit v rámci systémů kognitivních procesů, a bude zařazený do informací v rámci typů znalostního systému myšlení. 3. POUŽITÍ REVIDOVANÉ BLOOMOVY TAXONOMIE NA KNKRÉTNÍM CÍLI V V ČESKÉM GEOGRAFICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ Použití RBT si ukážeme na jednom očekávaném výsledku (vzdělávacím cíli), který je obsažený v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání (dále RVP ZV, in: VÚP, 2007, str. 61), a to v oboru geografie (Regiony světa): Žák porovnává a přiměřeně hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti, potenciál a bariéry jednotlivých světadílů, oceánů, vybraných makroregionů světa a vybraných (modelových) států. Z předloženého cíle je zřejmé, že autoři použili dvě činná slovesa (porovnat a hodnotit), která nejsou ve stejné úrovni kognitivního procesu. Pokud se týká znalostní dimenze, konstatujeme, že je značně široko vymezená a pro žáky i učitele těžko splnitelná, právě ve své šíři. Vezměme si jenom příklad modelového státu. Tak jak je cíl koncipovaný, tlačí učitele i žáky do mantry poloha rozloha přírodní poměry socioekonomické poměry a nějaká zajímavost nakonec, která je zvláště v zahraničním geografickém vzdělávání již překonaná. Dokonce ji kritizovali již přední čeští edukátoři, např. Spalová (1931) nebo Vrána (1934). Jak tento očekávaný výsledek hodnotili studenti učitelství na FP TU v Liberci? Vyzvali jsme 24 studentů, kteří hodnotili všechny očekávané výsledky v geografii základního vzdělávání, a mezi nimi i výše uvedený. Tabulka 4 Hodnocení zvoleného vzdělávacího geografického cíle studenty učitelství TU v Liberci (n=24, podzim 2010) Dimenze kognitivních procesů Dimenze znalostí 2. porozumění 3. aplikace 4. analýza 5. hodnocení CELKEM A. faktů B. pojmů C. postupů D. metakognice CELKEM K výsledkům v Tabulce 4 musíme přistupovat s velkou obezřetností. Jedná se o malý počet respondentů, kteří jsou na počátku své kariérní dráhy. Jsou před ukončením své přípravy na povolání učitele a chybí jim delší pedagogická praxe. Pedagogickou praxi/zkušenost s výukou lze u mnohých počítat maximálně v desítkách odučených hodin. Soubor očekávaných výsledků hodnotili studenti tak, že měli k dispozici RBT v podobě Tabulky 2.

9 Dále musíme upozornit na to, že zde hodnotíme vzdělávací výsledky, které jsou ve formě záměru, nikoliv v realizované podobě (konkrétně navržený a realizovaný Školní vzdělávací program, dále ŠVP). Ve výsledku se objevují i různé představy respondentů/studentů jak tyto cíle naplňovat. Z Tabulky 4 je zřejmé, že studenti u zvoleného cíle nevolili krajní hodnoty v dimenzi kognitivních procesů ( zapamatovat a tvořit ). Z výsledku vyplývá, že se řídili činnými slovesy z RVP ZV, která jejich odpovědi na kognitivní proces (mohli zařazovat pouze do jedné kategorie) polarizovala do dvou kategorií porozumět a hodnotit. V odpovědích se také odráží nevhodně formulovaná dimenze znalostí v RVP. Výsledné hodnocení se koncentruje do pojmů. 4. ZÁVĚR K čemu jsou taxonomie vzdělávacích cílů? V učitelově praxi, jak jsme prezentovali v tomto textu, mají následující významy (podle Marzano&Kendall, 2007, str ): 1. pomáhají vytvořit vzdělávací cíle nebo je pomáhají klasifikovat; 2. vytvářejí pomůcku/rámec pro hodnocení vzdělávacích cílů; 3. vytvářejí rámec pro navrhované celostátní a místní standardy, kterým rozumí také žáci/studenti. Dodáváme, že také rodiče a další laická veřejnost; 4. je to rámec pro navrhování kurikula; 5. je to rámec pro kurikulum, který vede k rozvoji myšlení; Je to odpoutání od drilu a tupého procvičování, což však na určité úrovni poznávání musí být. V Česku jak skončené vzdělávací programy (Základní škola, Obecná škola, Národní škola a dal.) tak také nastupující vlastní ŠVP vytvořené na základě RVP ZV, mají rámcový charakter a ponechávají učiteli či škole prostor jak pro výběr učiva tak prostor na jeho úpravu pro potřeby žáků. Učitel se kompetentně rozhoduje, co a jaké učivo bude učit, tedy ono CO, JAK a PROČ, a to ve větší míře než tomu bylo v minulosti. S tím však vzrostly nároky na učitele, jeho kompetence a odpovědnost. Učitel-profesionál musí rozumět principům tvorby kurikula, přenesení kurikula na žáky, do jejich kompetencí a učitel musí také nést odpovědnost za výsledky učení žáků i být nápomocný k tomu, aby se žáci později uplatnili ve svých životech. Jak učitel, tak jeho žáci dnes žijí ve světě, který je více dynamický, glokalizovaný (propojenost míst s celým světem a zasahování globální záležitostí do jednotlivých míst, Swyngedouw 1989) a komplikovaný. Toto vše klade značné nároky na flexibilitu a kompetentnost učitele. Odpovědnost školy/učitele je v tom, že musí žáky na život v takovémto světě co nejlépe připravit (individuální a rodinný život, trh práce a další). Nejčastěji je kvalita vzdělávání vztahovaná k žákům - jak pracují, jaké výsledky dosahují, jakým způsobem, jak si dosažené výsledky ve vzdělávání udržují a jak je dokážou aplikovat ve svém současném i budoucím životě. Avšak kvalita vzdělávání se týká i učitele, zda nezakládá výuku pouze na memorování (behavioristický přístup ve stylu žák jako Pavlovův slintající pes), ale naopak na konstruktivní výuce, založené na tvořivosti. Je nutné zdůraznit, že oba přístupy jsou ve škole používané a jsou nutné. Ve třídě existují minimálně dvě skupiny žáků (nemluvíme o početní velikosti, ale o kvalitě), které tyto odlišné přístupy vyžadují. Ale kvalita se týká i učitele, aby neustrnul na faktografické úrovni, kdy se učitel za 10, 20 let své praxe neustálým opakováním faktů dostává do encyklopedických výšin oceňovaných v televizních kvízech.

10 Použitá literatura 1. ANDERSON, L. W. and KRATHWOHL, D. R. A Taxonomy for Learning, Teaching and Assessing. Abridged Edition. s.l. : Addison Wesley Longman, Inc., s. ISBN X. 2. BLOOM, B. S. (ed.). Taxonomy of Educational Objectives.The Classification of Educational Goals. Handbook I: Cognitive Domain. Reprinted New York : David McKay Company, Inc., s. 3. BRUNER, J. (ed.). Learning about Learning, a conference report. Washington : U.S. Department of Helth, Education, and Welfare, Office of Education, s. 4. BYČKOVSKÝ, P. a KOTÁSEK, J. Revize Bloomovy taxonomie edukačních cílů. Pedagogika. roč. LIV, č. 3, 2004, str FONTANA, D. Psychologie ve školní praxi. Příručka pro učitele. 2. vydání. Praha : Portál, s. ISBN GONDA, P. a další. Vzdelávanie pre život. Reforma školstva ve společenskom kontexte. Bratislava : Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, s. ISBN HUDECOVÁ, D. Revize Bloomovy taxonomie edukačních cílů. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. [Online] 3. říjen [Citace: 21. červenec 2010.] 8. KALHOUS, Z.,OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha : Portál, s. ISBN X. 9. KRATHWOHL, D. R., BLOOM, B. S. and MASIA, B. B Taxonomy of Educational Objectives. The Classification of Educational Goals. Handbook II: Affective Domain. February New York : s. 10. KÜHNLOVÁ, H. Kapitoly z didaktiky geografie. Praha : Univerzita Karlova v Praze, s. ISBN MARZANO, R. J. and KENDALL, J. S. The New Taxonomy of Educational Objectives. London : Corwin Press, A SAGE Publications Company, s. ISBN SIMPSON, E.J. The classification of educational objectives, psychomotor domain. Illinois Teacher of Home Economics , str SPALOVÁ, K. Metodika zeměpisu. 2. nové upravené vydání. Velké Meziříčí : Nakladateství Alois Šašek, s. 14. VÁVRA, J. Didaktika geografie I: od vzdělávacího programu k vyučovací hodině v zeměpisu na ZŠ, na příkladu tématu Světový oceán. Učební texty. Liberec : Technická univerzita v Liberci, s. ISBN VRÁNA, S Učebné metody. Praha : Dědictví Komenského v Praze, s. 16. VÚP Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha : Výzkumný ústav pedagogický, s. Kontaktní údaje RNDr. Jaroslav Vávra, Ph.D. Technické univerzita v Liberci, Fakulta přírodovědně humanitní a pedagogická Studentská 2, Liberec Tel: jaroslav.vavra@tul.cz

Geografické/ prostorové myšlení u 10 až 15 letých. Jaroslav Vávra 2015, katedra geografie, TU v Liberci

Geografické/ prostorové myšlení u 10 až 15 letých. Jaroslav Vávra 2015, katedra geografie, TU v Liberci Geografické/ prostorové myšlení u 10 až 15 letých Jaroslav Vávra 2015, katedra geografie, TU v Liberci Myšlení Prostorové (kognitivní psychologie) pravděpodobně jedním z nejdůležitějších způsobů myšlení

Více

Cíle vyučování zeměpisu

Cíle vyučování zeměpisu Cíle vyučování zeměpisu stanovení si jasných, jednoznačných a dosažitelných cílů by mělo určovat základní obsahové prvky učiva teprve poté je vhodné se ptát na prostředky cíle obsah prostředky základní

Více

1. Zapamatování termíny a fakta, jejich klasifikace a kategorizace

1. Zapamatování termíny a fakta, jejich klasifikace a kategorizace Cílová kategorie (úroveň osvojení) 1. Zapamatování termíny a fakta, jejich klasifikace a kategorizace 2. Pochopení překlad z jednoho jazyka do druhého, převod z jedné formy komunikace do druhé, jednoduchá

Více

Obecná didaktika. Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie

Obecná didaktika. Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie Obecná didaktika Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie Práce s vzdělávacími cíly Od 50. let požadavek na vymezení cílů v podobě jasně a přesně definovaných výkonů (operacionalizovanost cílů) Jak na to? Formulace

Více

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE. Cíle učení

PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE. Cíle učení PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Cíle učení Učení Co je to učení? Jaký je rozdíl mezi učením individuálním a ve skupině? Jaký je rozdíl mezi tím, kdy se chce člověk něco naučit sám a kdy něco potřebuje někoho naučit?

Více

Kolo ipadagogiky. Martin Prade Lucie Rohlíková

Kolo ipadagogiky. Martin Prade Lucie Rohlíková Kolo ipadagogiky Martin Prade Lucie Rohlíková Plán workshopu 1. Úvodní informace 2. Pozdrav od Allana Carringtona 3. Trocha teorie a praxe vzdělávacích cílů 4. Jednotlivé části Kola ipadagogiky 5. Praktické

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? Obsah vzdělávání (vědomosti, dovednosti, hodnoty, vlastnosti) Kurikulum (charakteristika, typy) Kurikulární dokumenty Standardy

Více

Cíle a obsah vyučování zeměpisu

Cíle a obsah vyučování zeměpisu Cíle a obsah vyučování zeměpisu stanovení si jasných, jednoznačných a dosažitelných cílů by mělo určovat základní obsahové prvky učiva teprve poté je vhodné se ptát na prostředky cíle obsah prostředky

Více

S každým dílčím cílem (stupněm) souvisí aktivní sloveso, kterým se dá dosažení cíle nejlépe definovat.

S každým dílčím cílem (stupněm) souvisí aktivní sloveso, kterým se dá dosažení cíle nejlépe definovat. Taxonomie výukových cílů Členění cílů výuky podle oblasti rozvoje žákovy osobnosti: 1. Kognitivní (vzdělávací)- osvojování si vědomostí a intelektuálních dovedností 2. Afektivní (postojové) - vztahují

Více

CÍLE VE VÝUCE. Co nás čeká? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Funkce cílů (k čemu slouží) Vlastnosti cílů (jaké jsou požadavky)

CÍLE VE VÝUCE. Co nás čeká? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Funkce cílů (k čemu slouží) Vlastnosti cílů (jaké jsou požadavky) CÍLE VE VÝUCE RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Funkce cílů (k čemu slouží) Co nás čeká? Vlastnosti cílů (jaké jsou požadavky) Stanovení cílů (postup a chyby) Taxonomie (typy) cílů Kognitivní Afektivní Psychomotorické

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ CÍLE

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ CÍLE VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ CÍLE Výukovým cílem by měla být kvalitativní i kvantitativní změna u jednotlivých žáků, a to v oblasti kognitivní (vzdělávací), afektivní (postojové) a psychomotorické (výcvikové).

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

Jak efektivně přednášet v době e-learningu

Jak efektivně přednášet v době e-learningu ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Jak efektivně přednášet v době e-learningu David Vaněček Masarykův ústav vyšších studií Katedra inženýrské pedagogiky Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Cíle výchovy a vzdělávání: Otázky spojené s konceptem klíčových kompetencí podle RVP. Učitel a cíle výuky. Pavla Zieleniecová, MFF UK 1 Obsah: 1. Tři otázky

Více

Projektově orientované studium. Kompetence

Projektově orientované studium. Kompetence Pojem kompetence Současný pojetí pojmu kompetence je vágní a neuchopitelné, každý si pod ním může představit cokoliv a kdykoliv to změnit. Současné pojetí pojmu kompetence logicky neumožňuje zlepšení protože

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO Vzdělání Učivo patří mezi jeden ze tří hlavních činitelů výuky. Za dva zbývající prvky se řadí žák a učitel. Každé rozhodování o výběru učiva a jeho organizaci do kurikula vychází

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v multimediální učebně a odborných učebnách s využitím interaktivní tabule.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v multimediální učebně a odborných učebnách s využitím interaktivní tabule. 7.6.4 Charakteristika předmětu 2. stupně Zeměpis je zařazen do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 6. a 8. ročníku 1 hodinu týdně a v 7. a 9. ročníku 2 hodiny týdně.

Více

Předmět Zeměpis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. Ve všech ročnících má časovou dotaci dvě hodiny týdně.

Předmět Zeměpis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. Ve všech ročnících má časovou dotaci dvě hodiny týdně. 1.1 Zeměpis Charakteristika vyučovacího předmětu Zeměpis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Zeměpis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. Ve všech ročnících

Více

Rozvíjení klíčové kompetence k učení. Karolina Duschinská katedra pedagogiky

Rozvíjení klíčové kompetence k učení. Karolina Duschinská katedra pedagogiky Rozvíjení klíčové kompetence k učení Karolina Duschinská katedra pedagogiky 11. 5. 2017 Myslitel, Auguste Rodin (zdroj Wikimedia Commons) Klíčová kompetence k učení (RVP ZV) Na konci základního vzdělávání

Více

U nás zaváděn teprve po roce Na západě od 60. let (Curriculum research and development). Význam pojmu ne zcela průhledný.

U nás zaváděn teprve po roce Na západě od 60. let (Curriculum research and development). Význam pojmu ne zcela průhledný. KURIKULUM KURIKULUM U nás zaváděn teprve po roce 1989. Na západě od 60. let (Curriculum research and development). Význam pojmu ne zcela průhledný. Existuje mnoho definic. Seznam vyučovacích předmětů a

Více

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI OBSAH Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI 1. Psychologie, její role a význam v procesu vzdělávání 16 1.1 Současné pojetí psychologie ve vzdělávání 16

Více

MAPOVÉ DOVEDNOSTI V ČESKÝCH A ZAHRANIČNÍCH KURIKULÁRNÍCH DOKUMENTECH: SROVNÁVACÍ STUDIE

MAPOVÉ DOVEDNOSTI V ČESKÝCH A ZAHRANIČNÍCH KURIKULÁRNÍCH DOKUMENTECH: SROVNÁVACÍ STUDIE GEOGRAFIE ROK 2013 ČÍSLO 2 ROČNÍK 118 MARTIN HANUS, MIROSLAV MARADA MAPOVÉ DOVEDNOSTI V ČESKÝCH A ZAHRANIČNÍCH KURIKULÁRNÍCH DOKUMENTECH: SROVNÁVACÍ STUDIE HANUS, M., MARADA, M. (2013): Map skills in Czech

Více

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

Název školního vzdělávacího programu: Základní škola a mateřská škola Středokluky

Název školního vzdělávacího programu: Základní škola a mateřská škola Středokluky ZÁKLADNÍ ŠKOLA STŘEDOKLUKY, příspěvková organizace 252 68 Středokluky, Školská 82, tel. 233900786, e-mail:reditelstvi@zsamsstredokluky Dodatek k ŠVP ZV č. 7 - Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími

Více

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Cíle výchovy a vzdělávání: Kategorizace cílů, Bloomova taxonomie. Vztah cíle a výsledků vzdělávání. 1 Obsah: 1. Kategorizace cílů vzdělávání 2. Bloomova

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

Studijní výsledky a Bloomova taxonomie

Studijní výsledky a Bloomova taxonomie Studijní výsledky a Bloomova taxonomie REFIMAT Pavel Pražák, Táňa Gavalcová FIM UHK Říjen, 2010 Pavel Pražák, Táňa Gavalcová (Institute) Studijní výsledky a Bloomova taxonomie Říjen, 2010 1 / 19 Definice

Více

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Josef Trna Pedagogická fakulta MU v Brně Abstrakt: Jádrem příspěvku je problematika konstituování didaktiky přírodovědy jako mezioborové didaktiky, včetně

Více

Cvičení v anglickém jazyce

Cvičení v anglickém jazyce Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

PEDAGOGIKA Téma podle sylabu: Cíle výchovy a vzdělávání.

PEDAGOGIKA Téma podle sylabu: Cíle výchovy a vzdělávání. PEDAGOGIKA Téma podle sylabu: Cíle výchovy a vzdělávání. 2. část (ze 3) Obsah: III.5 Kategorizace cílů vzdělávání - Kognitivní, psychomotorické a afektivní cíle - Bloomova taxonomie III.6 Vztah cíle a

Více

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda Ondřej Šimik Kontext přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ Transformace české školy - RVP ZV Člověk a jeho svět

Více

VYUŽITÍ TÉMATU DIPLOMOVÉ PRÁCE V GEOGRAFICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLE VE VAZBĚ NA RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO GYMNAZIÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

VYUŽITÍ TÉMATU DIPLOMOVÉ PRÁCE V GEOGRAFICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLE VE VAZBĚ NA RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO GYMNAZIÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ VYUŽITÍ TÉMATU DIPLOMOVÉ PRÁCE V GEOGRAFICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLE VE VAZBĚ NA RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO GYMNAZIÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Protože s odbornou geografií a kartografií současně studuji obor

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Studijní program Učitelství pro základní školy, Učitelství pro střední školy (navazující magisterské studium,

Více

2

2 1 2 Rámcové vzdělávací programy jsou zpracovány pro každý obor, uvedený v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání. Celkový počet RVP pro odborné vzdělávání

Více

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE.

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE. DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE e-mail: krpp01@vse.cz Cíle v ekonomickém vzdělávání CÍL = ideální představa o tom, čeho chceme ve vzdělávání dosáhnout z hlediska

Více

INTEGRACE ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY DO VYUČOVÁNÍ MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ VÝSLEDKY ANALÝZY

INTEGRACE ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY DO VYUČOVÁNÍ MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ VÝSLEDKY ANALÝZY Škola a zdraví 21, 2009, Aktuální otázky výchovy ke zdraví INTEGRACE ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY DO VYUČOVÁNÍ MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ VÝSLEDKY ANALÝZY Drahomíra HOLUBOVÁ Abstrakt: Příspěvek pohlédne do

Více

Kritéria evaluace elektrotechnické a elektronické stavebnice

Kritéria evaluace elektrotechnické a elektronické stavebnice Kritéria evaluace elektrotechnické a elektronické stavebnice Čestmír Serafín, Lenka Partíková Souhrn Hodnocení učebních pomůcek používaných ve vyučovacím procesu patří mezi základní kompetence učitele.

Více

Didaktické cíle (klasifikace, formulace, práce s cíli ve výuce)

Didaktické cíle (klasifikace, formulace, práce s cíli ve výuce) Didaktické cíle (klasifikace, formulace, práce s cíli ve výuce) Gabriela Fišarová Dosáhnout cíle, který si neurčíte, je stejně obtížné jako se vrátit z místa, kde jste nikdy nebyli. Zig Ziglar Průvodce

Více

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ.

DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ. DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc. KDEP FFÚ VŠE e-mail: krpp01@vse.cz Doporučená literatura a informační zdroje: Asztalos, O. Ekonomické vzdělávání v systému středního a vyššího

Více

Didaktika účetnictví Kurs DEP507

Didaktika účetnictví Kurs DEP507 Snímek 1 Didaktika účetnictví Kurs DEP507 marie.fiserova@oavin.cz Ing. Marie Fišerová, Ph.D. Snímek 2 Obsah výchovně vzdělávací práce v účetnictví na OA a EL Kurs 1DP507 Snímek 3 Didaktika ekon. předmětů

Více

MATEMATIKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník

MATEMATIKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu 1.1 Vzdělávací obsahy, ze kterých je vyučovací předmět utvořen MATEMATIKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník Vzdělávání klade důraz na důkladné

Více

Rámcové vzdělávací programy

Rámcové vzdělávací programy Rámcové vzdělávací programy Školní vzdělávací programy QUO VADIS? Katedra pedagogiky PF UJEP Scientistický model -Striktní rigidní osnovy -Hromadná výuka -Transmisivně-instruktivní vzdělávací postupy -Kognitivní

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Rozšíření akreditace studijních oborů o kombinovanou formu studia s podporou různých forem e-learningu a dalších moderních didakticých metod (CZ.1.07/2.2.00/18.0023) Přijímací řízení zohledňující specifika

Více

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU VSTUPNÍ OTÁZKY: Co je vzdělávací kurikulum Co ovlivňuje podobu kurikula (edukační teorie a jejich vliv na výběr

Více

Trendy ve vzdělávání 2010 Sekce 1 Podpora výuky

Trendy ve vzdělávání 2010 Sekce 1 Podpora výuky DÍLČÍ POSOUZENÍ STAVU REALIZACE VÝUKY VZDĚLÁVACÍ OBLASTI INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH NA ZÁKLADĚ ANALÝZY ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ VYBRANÝCH ŠKOL HAVELKA Martin, ČR Resumé

Více

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín KLIMA ŠKOLY Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha Termín 29.9.2011-27.10.2011-1 - Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, milí kolegové! Dovolte, abychom

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

Tomáš Janík, Eduard Hofmann

Tomáš Janík, Eduard Hofmann Oborová didaktika v učitelském studiu Tomáš Janík, Eduard Hofmann Pojetí oborových didaktik Jakou OD potřebujeme? OD je aplikovanou teoretickou disciplínou, jejíž klíčovou prověrkou je funkčnost vůči školní

Více

Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ

Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ (dále jen RSZ ZŠ) je akreditováno MŠMT pod č. j.: MSMT-16524/2016-2-572, v souladu s ustanovením 6 odst. 1 písmena

Více

Interdisciplinarita jako terminologický problém Andrea Nohelová

Interdisciplinarita jako terminologický problém Andrea Nohelová Interdisciplinarita jako terminologický problém Andrea Nohelová KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY S DIDAKTIKOU, PdF OU Anotace pojetí termínu interdisciplinarita v RVP pojetí termínu interdisciplinarita

Více

A. Datová příloha k potřebám regionálního školství

A. Datová příloha k potřebám regionálního školství A. Datová příloha k potřebám regionálního školství 1 Významný počet žáků nedosahuje ani základní úrovně v klíčových kompetencích Graf ukazuje podíl žáků, kteří dosáhli nižší úrovně než 2 (tmavě modré)

Více

VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE českého jazyka a literatury

VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE českého jazyka a literatury VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE českého jazyka a literatury Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU Brno Vzdělávací technologie a učitel ve škole 21. století

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

INTERAKTIVNÍ TABULE A MATEMATICKÝ SOFTWARE GEOGEBRA PŘI VÝUCE MATEMATIKY V ANGLICKÉM JAZYCE

INTERAKTIVNÍ TABULE A MATEMATICKÝ SOFTWARE GEOGEBRA PŘI VÝUCE MATEMATIKY V ANGLICKÉM JAZYCE INTERAKTIVNÍ TABULE A MATEMATICKÝ SOFTWARE GEOGEBRA PŘI VÝUCE MATEMATIKY V ANGLICKÉM JAZYCE Olga Komínková Základní škola Velká Bíteš kominkova.olga@zsbites.cz Abstrakt: Příspěvek se zabývá možnostmi využití

Více

České školství v mezinárodním srovnání Ing. Kateřina Tomšíková

České školství v mezinárodním srovnání Ing. Kateřina Tomšíková České školství v mezinárodním srovnání 2015 Ing. Kateřina Tomšíková OECD Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj OECD Organisation for Economic Co-operation and Development Světová organizace sdružující

Více

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU. Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Rozvíjení informační gramotnosti v pregraduální přípravě učitelů na PřF OU Doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc. Úvodem Člověk přece vţdy musel pracovat s informacemi tak proč se s tím nadělá tolik křiku????

Více

VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI

VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI PROJEKT ZŠ ZLATÉ HORY UČÍME SE MODERNĚ, UČÍME SE PRO ŽIVOT! CZ.1.07/1.1.26/02.0020 VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI PROJEKTOVÉ VÝUKY DIDAKTICKÉ ZÁSADY PŘI TVORBĚ PROJEKTOVÝCH ÚKOLŮ Mgr. Michal Sedláček, Ph.D.

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5

Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5 Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět

Více

SOUHRNNÁ ZPRÁVA Výběr a definice klíčových kompetencí řídících pracovníků školských zařízení pro zájmové vzdělávání a nestátních neziskových

SOUHRNNÁ ZPRÁVA Výběr a definice klíčových kompetencí řídících pracovníků školských zařízení pro zájmové vzdělávání a nestátních neziskových SOUHRNNÁ ZPRÁVA Výběr a definice klíčových kompetencí řídících pracovníků školských zařízení pro zájmové vzdělávání a nestátních neziskových organizací dětí a mládeže, nebo pracujících s dětmi a mládeží.

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY. et al.

KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY. et al. KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al. 1 VÝCHODISKA ( AXIOMY ) REFORMY a) zvýšení vzdělávací autonomie škol umožnit školám svobodnější rozhodování, pokud jde především o volbu vzdělávacích

Více

RVP v širších souvislostech

RVP v širších souvislostech RVP v širších souvislostech Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání základní koncepční materiál, na kterém byla nalezena společenská shoda popisuje vztah kurikulárních dokumentů mezi sebou, jejich

Více

Učitelé matematiky a CLIL

Učitelé matematiky a CLIL ŠULISTA Marek. Učitelé matematiky a CLIL. Učitel matematiky. Jednota českých matematiků a fyziků, 2014, roč. 23, č. 1, s. 45-51. ISSN 1210-9037. Učitelé matematiky a CLIL Úvod V České republice došlo v

Více

Základní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov

Základní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov Klíčové kompetence Veškeré klíčové kompetence žáci získávají a rozvíjejí prostřednictvím učiva. Předpokládáme, že všichni žáci nedosáhnou stejné úrovně ve stejném časovém úseku. Budou se lišit rychlostí

Více

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 k učení 6 vyhledává a třídí informace efektně je využívá v procesu

Více

ČESKÝ JAZYK. Třída: 5. ročník

ČESKÝ JAZYK. Třída: 5. ročník Výsledky testování třídy Výběrové zjišťování výsledků žáků 2016/2017 5. a 9. ročník ZŠ Školní rok 2016/2017 ČESKÝ JAZYK Termín akce: 09.05.2017 26.05.2017 Termín testování: 11.05.2017 19.05.2017 Datum

Více

Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska

Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska Edukátor učitel TV Ondřej Mikeska Kdo je to edukátor? Edukátor je profesionál, který provádí edukaci (někoho vyučuje, vychovává, školí, zacvičuje, trénuje, atd.) (Průcha, 2002). Profese učitele Učitelé

Více

Výuka čtenářských strategií v zahraničí (evropské a zámořské trendy) Ladislava Whitcroft

Výuka čtenářských strategií v zahraničí (evropské a zámořské trendy) Ladislava Whitcroft Výuka čtenářských strategií v zahraničí (evropské a zámořské trendy) Ladislava Whitcroft Co jsou čtenářské strategie? Záměrné a cílené pokusy čtenáře o kontrolu nad schopností dekódovat text, porozumět

Více

Předmět: Konverzace v ruském jazyce

Předmět: Konverzace v ruském jazyce Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Konverzace v ruském jazyce Vyučovací předmět Konverzace v ruském jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk, který

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) 1. Obsahové vymezení předmětu v předmětu fyzika se realizuje obsah vzdělávacího oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti

Více

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z českého jazyka Dovednost užívat češtiny jako mateřského jazyka v jeho mluvené i

Více

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá

ŽIVOTOPIS. Zuzana Tichá ŽIVOTOPIS Osobní údaje Křestní jméno / Příjmení Tituly E-mail Státní příslušnost Zuzana Tichá PhDr., Ph.D. zuzana.ticha@upol.cz ČR Pracovní zkušenosti Období (od-do) Hlavní pracovní náplň a odpovědnost

Více

Vybrané kapitoly z didaktiky a psychodidaktiky

Vybrané kapitoly z didaktiky a psychodidaktiky Vybrané kapitoly z didaktiky a psychodidaktiky doc. PhDr. Vladimír Rambousek, CSc. Katedra informačních technologií a technické výchovy, Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta d alší vzdělávání

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Metody a formy výuky

Metody a formy výuky Projekt: AUTOEVALUACE V LIBERECKÉM KRAJI Reg. č. CZ.1.07/1.1.22/02.0024 Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Metody a formy výuky Zpráva z evaluačního

Více

Nové státnice a pojetí didaktiky dějepisu (platné od 2019/2020)

Nové státnice a pojetí didaktiky dějepisu (platné od 2019/2020) Nové státnice a pojetí didaktiky dějepisu (platné od 2019/2020) 1) Atestace z didaktiky dějepisu: a) po 1. semestru NMgr. kolokvium b) po 2. semestru NMgr. obhajoba úplné didaktické analýzy vybraného tematického

Více

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň Inovace ICT kurikula SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň 16.10. 2017 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních technologií

Více

Autodiagnostika učitele

Autodiagnostika učitele Autodiagnostika učitele Přednáška PdF MU Jana Kratochvílová Autodiagnostika učitele Co si představíme pod daným pojmem? Autodiagnostika učitele V nejširším smyslu jako způsob poznávání a hodnocení vlastní

Více

MOŽNOSTI PŘÍPRAVY STUDENTŮ UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ ZŠ V OBLASTI ICT

MOŽNOSTI PŘÍPRAVY STUDENTŮ UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ ZŠ V OBLASTI ICT MOŽNOSTI PŘÍPRAVY STUDENTŮ UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ ZŠ V OBLASTI ICT MANĚNOVÁ Martina, ČR Resumé Rámcový vzdělávací program stanovuje pro 1. stupeň základní školy novou povinnou vzdělávací oblast Informační

Více

MATEMATIKA. Třída: 5. ročník

MATEMATIKA. Třída: 5. ročník Výsledky testování třídy Výběrové zjišťování výsledků žáků 2016/2017 5. a 9. ročník ZŠ Školní rok 2016/2017 MATEMATIKA Termín akce: 09.05.2017 26.05.2017 Termín testování: 10.05.2017 16.05.2017 Datum vyhodnocení:

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. CITÁTY KOMENSKÉHO Poněvadž při všem je nesnadněji odučovati se než učiti se, musí být opatrně přihlíženo k tomu, aby se ničemu

Více

Daniel Tocháček, Miroslava Černochová Katedra IT a technické výchovy PedF UK v Praze KAM SMĚŘOVAT VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ V ICT?

Daniel Tocháček, Miroslava Černochová Katedra IT a technické výchovy PedF UK v Praze KAM SMĚŘOVAT VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ V ICT? Daniel Tocháček, Miroslava Černochová Katedra IT a technické výchovy PedF UK v Praze KAM SMĚŘOVAT VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ V ICT? Malostranský palác, Praha, 23.3. 2011 1. ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ NA PEDF UK

Více

PŘÍRODOVĚDNÁ GRAMOTNOST

PŘÍRODOVĚDNÁ GRAMOTNOST PŘÍRODOVĚDNÁ GRAMOTNOST Kvalitní přírodovědné vzdělání, resp. získání přírodovědné gramotnosti umožní žákům porozumět přírodním vědám a efektivně je využívat ve svém každodenním, školním i budoucím profesním

Více

http://www.msmt.cz/files/doc/nhrevizebloomovytaxonomieedukace.doc

http://www.msmt.cz/files/doc/nhrevizebloomovytaxonomieedukace.doc http://www.msmt.cz/files/doc/nhrevizebloomovytaxonomieedukace.doc Revize Bloomovy taxonomie edukačních cílů V r. 2001 byla vydána kniha Taxonomie pro učení, vyučování a hodnocení vzdělávacích cílů 1, která

Více

Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ

Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium zeměpisu pro 2. stupeň ZŠ (dále jen RSZ ZŠ) je akreditováno MŠMT pod č. j.: MSMT-16524/2016-2-572, v souladu s ustanovením 6 odst. 1 písmena

Více

Edukační interakce s cílovými skupinami celoživotního vzdělávání v knihovnách

Edukační interakce s cílovými skupinami celoživotního vzdělávání v knihovnách Edukační interakce s cílovými skupinami celoživotního vzdělávání v knihovnách Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU pmazacov@phil.muni.cz Co je obsahem Kompetenční

Více

studijních oborů na MU

studijních oborů na MU Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008 Odbor pro strategii a rozvoj 1 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních

Více

Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat

Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat Základní informace o aktivitách VÚP Praha v oblasti dějepisu a souvisejících průřezových témat Inovace dějepisného kurikula v RVP G aktuální stav řešené problematiky Mgr. Aleš Franc, seminář v Telči, 7.-

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

INFORMACE PRO ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ

INFORMACE PRO ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ INFORMACE PRO ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍKY VE ŠKOLSTVÍ Č. 9 /2008 Výběrová rešerše z Pedagogické bibliografické databáze Plné texty článků lze objednat v elektronické podobě prostřednictvím elektronické pedagogické

Více

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast je v našem vzdělávání zastoupena jedním předmětem matematikou, od 1. do 9. ročníku. Podle vývoje dětské psychiky a zejména

Více

- konzistentnost, kontrolovatelnost, komplexnost, přiměřenost (více viz např. Obst, Kalhous)

- konzistentnost, kontrolovatelnost, komplexnost, přiměřenost (více viz např. Obst, Kalhous) (pracovní materiály k výuce, bez jazykové korektury, sestavila K.Vlčková) - edukační cíl = základní ped. kategorie, projektuje výchovně-vzdělávací výsledky, vyjadřuje účel edukace a implikuje směr působení,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Základní škola Havířov Podlesí F. Hrubína 5/1537 okres Karviná ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁNÍ DODATEK č.1 Pro 8.ročník 1 ZEMĚPIS Vyučovací předmět Období Člověk a příroda ZEMĚPIS 3. 8.

Více

Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 6.

Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 6. Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo zhodnotí postavení Země ve vesmíru a srovnává podstatné vlastnosti Země s ostatními tělesy sluneční

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu 5.6.4.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět zeměpis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8., 9. ročníku po dvou hodinách týdně. Zeměpis patří do okruhu vzdělávací oblasti Člověk a příroda.

Více

ÚVOD Didaktika fyziky jako vědní obor a jako předmět výuky v přípravě učitelů F Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

ÚVOD Didaktika fyziky jako vědní obor a jako předmět výuky v přípravě učitelů F Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY ÚVOD Didaktika fyziky jako vědní obor a jako předmět výuky v přípravě učitelů F Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY JAKO VĚDNÍ OBOR - zákl. oblasti HROMADA poznatků, dovedností,

Více

Pedagogická diagnostika. Zora Syslová

Pedagogická diagnostika. Zora Syslová Pedagogická diagnostika Zora Syslová Požadavky ke zkoušce: Zkouška proběhne formou individuálního rozhovoru. Budou hodnoceny teoretické znalosti, porozumění obsahu předmětu, kritický přístup k daným tématům

Více

Rozšiřující studium občanské výchovy pro 2. stupeň ZŠ

Rozšiřující studium občanské výchovy pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium občanské výchovy pro 2. stupeň ZŠ Rozšiřující studium občanské výchovy pro 2. stupeň ZŠ (dále jen RVO2) je akreditováno MŠMT pod č. j.: MSMT-16524/2016-2-572, v souladu s ustanovením

Více