Specifika zabezpečovací techniky v pražském metru

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Specifika zabezpečovací techniky v pražském metru"

Transkript

1 Specifika zabezpečovací techniky v pražském metru Milan Pecka, Viktor Moch Metro je podle Zákona o dráhách č. 266/1994 Sb. dráhou speciální. Z hlediska zabezpečovací techniky či zabezpečovacích systémů se v metru uplatňují stejné principy a používají podobné, či dokonce shodné zabezpečovací systémy jako na dráhách celostátních či regionálních. Přesto má zabezpečovací technika v metru svoje zvláštnosti, specifika, případně jsou zabezpečovací zařízení upravena a doplněna o různé speciální funkce, které celostátní dráha nezná a nepotřebuje. Tyto úpravy a doplnění vyplývají se zvlášností provozu v metru. 1. Grafikon vlakové dopravy (GVD) Zde ukázka části GVD pro trasu C. Jde o ranní špičku všedního dne. Dobře je vidět pásmování ve stanici Ládví (LA), tedy vždy jeden vlak pokračuje dále směrem na konečnou stanici Letňany (LT) a jeden vlak ve stanici Ládví obrací a vrací se zpět směrem do centra města. 2. Interval následného mezidobí Jednoduchost provozu v metru, tedy symetrický pravidelný GVD, bez křižování vlaků, všechny vlaky jezdí stejně atd. se komplikuje ve chvíli, kdy si uvědomíme požadavek na hustotu provozu, tedy požadavek na dodržení následného intervalu mezi vlaky.

2 Současný požadavek intervalu minimálního následného mezidobí mezi vlaky v pražském metru je 90s. Na tento interval je navržena konfigurace kolejiště stanic metra, na tento interval je navrhováno staniční a traťové zabezpečovací zařízení a vlakový zabezpečovač. Interval 90s je prakticky ověřen a prokázán zkušebními jízdami vlaků bez cestujících. Ve skutečném provozu s cestujícími není možné jezdit podle GVD s intervalem 90s, je třeba započítat vliv cestujících, kteří způsobují nepravidelnosti v dopravě, nastupují a vystupují déle, než je plánovaný pobyt vlaku ve stanici, podrží dveře, aby se nezavřely atd. Ve skutečném provozu s cestujícími je možné vyjet GVD s intervalem cca 110s. Takový interval se jezdí v případě potřeby ve špičce všedního dne na trase C, kde jsou největší požadavky na přepravní kapacitu. Na trase D, kde bude nasazen moderní vlakový zabezpečovač typu CBTC, počítáme s možností jízd vlaků v intervalu přibližně 75s (bez vlivu cestujících), tedy v reálném provozu s cestujícími v intervalu cca 95s. 3. Závěrová tabulka Jako příklad závěrové tabulky v metru uvádím stanici Nové Butovice (NB) a závěrovou tabulku této stanice. Stanice NB je klasická standardní stanice se šesti výhybkami a dvěma obratovými kolejemi. Dříve bývala stanicí konečnou a obratovou, dnes je trasa B prodloužena a stanice NB je tak stanicí průjezdnou. Schématický plán polohy stanice Nové Butovice a Závěrová tabulka jsou uvedeny v Příloze. 4. Časové vyhodnocení zastavení vlaku (ČVZV) Jedná se o speciální bezpečnostní obvod pro zajištění kontroly vyhodnocení zastavení vlakové soupravy ve stanici. Návěstidlo vybavené obvodem ČVZV se označuje doplňkovou tabulkou se symbolem vykřičníku. Takové návěstidlo upozorňuje na nesoulad mezi znakem na návěstidle a rychlostí, kterou povoluje vlakový zabezpečovač. Obvod ČVZV zabezpečuje ochranu proti vjetí vlaku do přestavující se výhybky, kryté návěstidlem, po pevně definovanou dobu určenou závěrovou tabulkou. Obvod ČVZV se využívá při automatickém obratu vlaku ve stanici a důvodem je zajistit co možná nejrychlejší vjezd vlaku do stanice a tím požadovaný interval 90s při zachování bezpečnosti provozu. Příklad pro obrat vlaku ve stanici Nové Butovice viz schématický plán polohy a závěrová tabulka v příloze:

3 - při postavení j.c. od návěstidla L1 se staví výměna V5 automaticky do polohy + (viz závěrová tabulka list 4) - po přiblížení se vlaku (obsazení úseku NB 15) se V5 v poloze + zapevní (viz závěrová tabulka list 1, jízdní cesta č. 34) - vlak vjíždí do stanice, na návěstidle L1x je návěst Stůj, přesto vlakový zabezpečovač dovoluje rychlost před tímto návěstidlem 60km/h (zmíněný nesoulad mezi znakem na návěstidle a kódem vlakového zabezpečovače). Podmínkou je volnou úseků za návěstidlem L1x (NB 5, NB 3, NB 1) - obsazením úseku NB 7 se spustí časový soubor 30s (15+15) - po doběhnutí časového souboru 30s se V5 uvolní a přestaví se do plohy, postaví se jízdní cesta do obratové koleje 5. Automatické stavění jízdních cest V provozu metra se využívají pro stavění jízdních cest následující automatické činnosti: - automatický obrat Jízdy pro automatický obrat vlaku se staví logikou staničního zabezpečovacího zařízení a to reléového, nebo elektronického. Výpravčí (v metru samostatný provozní technik SPT) navolí automatický obrat ve stanici a pro všechny vlaky se staví postupně jízdní cesty pro obrat vlaků a to stále, opakovaně pro všechny vlaky až do zrušení navoleného automatického obratu. Ve stanicích se dvěma obratovými kolejemi je možné navolit automatický obrat po koleji 01, nebo po koleji 02, nebo střídavě po koleji 01 a automatický průjezd Podobně jako pro obrat může navolit SPT automatický průjezd (po koleji 1 a po koleji 2) a pro všechny přijíždějící vlaky se staví ve stanici automaticky postupně jízdní cesty pro průjezd vlaků a to opakovaně pro všechny vlaky až do zrušení navoleného automatického průjezdu. - střídavý automatický průjezd (SAP) Ve stanicích, kde je podle GVD využíván tzv. pásmový provoz, může SPT navolit automatickou činnost Střídavý automatický průjezd (SAP). Znamená to obvykle, že jeden vlak ve stanici obrací a jeden vlak stanicí projíždí. Poměr SAP může být i v jiném poměru než 1:1, např. 2:1 dva vlaky obrací, jeden projíždí. - automatické stavění jízdních cest (ASJC) Oproti všem uvedeným předcházejícím automatickým činnostem, které využívají logiku samotného staničního ZZ, systém ASJC využívá dálkové ovládání ZZ (DOZZ), resp. v metru označovaný jako Automatizovaný systém dispečerského řízení dopravy (ASDŘ D). Systém ASDŘ D je nadstavbou zabezpečovacího zařízení SZZ a TZZ a umožňuje především dálkové ovládání ZZ z pracoviště vlakového dipečera (VD).

4 Součástí ASDŘ D je subsystém pro ASJC, který umožňuje v jednotlivých stanicích automatické stavění j.c. podle GVD, tedy automatické obraty a průjezdy v jednotlivých stanicích, střídavý automatický průjezd (SAP), ale také stavění j.c. pro vlaky přijíždějící z depa na trať nebo naopak pro vlaky do depa z trati odstupující. Pokud probíhá provoz přesně v souladu s GVD, staví se všechny potřebné jízdní cesty pro všechny vlaky na trati metra zcela automaticky prostřednictvím systému ASJC. Teprve v případě odchýlení provozu od GVD je třeba zásah dopravního zaměstnance, tedy vlakového dispečera, nebo SPT. 6. Nouzové zastavení vlaku (NZV) Jedná se o doplňkové zabezpečovací zařízení sloužící pro případ pádu osoby do kolejiště metra. Tlačítka NZV jsou umístěna na nástupištích stanic a dále také na stanovišti dozorčího stanice, případně SPT. Princip činnosti NZV:

5 Stisknutím tlačítka NZV se ovlivní obvod návěstních relé příslušných návěstidel (obdobně v SW pro elektronické stavědlo) a dojde k rozsvícení nejpovážlivějšího návěstního znaku (Stůj na absolutním návěstidle, Opatrně na permisivním návěstidle). Současně jsou ovlivněny i obvody vlakového zabezpečovače a okamžitě tak dochází k zadání nouzové brzdy, jestliže se vlak nachází v oblasti nástupiště (ovlivnění konkrétních kolejových úseků je uvedeno v závěrové tabulce stanice). Pro obnovení provozu musí příslušný provozní pracovník ve stanici po provedení kontroly na místě obsloužit tlačítko pro anulaci NZV. 7. Traťový uzávěr V tunelech jsou umístěny traťové uzávěry jako součást ochranného systému metra (OSM). Slouží jako ochrana např. při povodni. Vrata traťového uzávěru se mohou tlakově uzavřít. Vazba na zabezpečovací zařízení je obdobná jako u tlačítek NZV, ztratí li traťový uzávěr koncovou polohu, dojde k ovlivnění staničního, případně traťového ZZ a obvodů vlakového zabezpečovače.

6 8. Mechanický autostop Jedná se o doplňkové mechanické zabezpečovací zařízení. Pevná skoba autostopu - zajišťuje mechanickou překážku v průjezdném profilu - montuje se vně kolejnice, vždy vpravo ve směru jízdy - mechanicky namontovaná skoba zajistí při styku s rámečkem EPV (elektropneumatického ventilu) vlakové soupravy okamžité vypuštění tlaku z brzdového potrubí - zřizuje se na konci tratí a na koncích zkušebních tratí v depech V pražském metru jsou použity tyto typy autostopů: - pevný pro krytí konců tratí - inerční, výkyvný (pro rychlost do 20 km/h) Inerční autostop umožňuje průjezd bez zásahu EPV do rychlosti soupravy 20 km/h. Při překročení této rychlosti se chová jako autostop pevný.

7 9. Bezobslužný obrat Bezobslužný obrat je nadstavbovou funkcí vlakového zabezpečovače LZA a je realizován na trati A ve stanici Dejvická. Umožňuje provedení automatického obratu ve stanici bez účasti strojvedoucího. Princip činnosti: Po zastavení soupravy ve stanici u nástupiště strojvedoucí přepne přepínač jízdních režimů do polohy RBO režim bezobslužného obratu. Po vyjmutí karty strojvedoucího z řídícího pultu strojvedoucí opustí kabinu soupravy a přiloží svoji identifikační kartu ke skříňce, do bloku odesílacího tlačítka na hraně nástupiště. Po identifikaci karty strojvedoucí stiskne tlačítko START. Při splnění předepsaných podmínek souprava obdrží signál BOP (bezobslužný obrat vpřed), automaticky zavře dveře, odbrzdí a odjíždí na obratovou kolej. Po zastavení v obratové koleji deaktivuje přijímací antény z čela vlaku a zaktivuje přijímací antény na opačném čele soupravy a je li postavena j.c., obdrží souprava signál BOZ (bezobslužný obrat vzad) a odjíždí na staniční odjezdovou kolej. Po zastavení soupravy v místě zastavení strojvedoucí nastoupí do kabiny, vloží svou identifikační kartu a může pokračovat v jízdě. Systém EZS Pro indikaci pádu osoby (nebo předmětu) do kolejiště je v 1. staniční koleji stanice DE instalován systém elektronické zabezpečovací signalizace (EZS) založený na inteligentní videodetekci. V případě zaznamenání pádu osoby či předmětu do kolejiště je aktivována vazba na staniční ZZ a vlakový zabezpečovač a dojde k okamžitému nouzovému zastavení soupravy. Obrazové záznamy ze zařízení EZS:

8 Pozn: Systém videodetekce EZS nefunguje bohužel zcela spolehlivě a proto je možné využívat bezobslužný obrat ve stanici Dejvická pouze omezeně. Konkrétní formou je tzv. automatizovaný obrat, kdy na zadní stanoviště při odjezdu vlaku do obratové koleje nastoupí strojvedoucí, který při výjezdu soupravy z obratové koleje směrem k nástupišti může v případě potřeby nouzově soupravu zabrzdit.

Vlakové zabezpečovače v pražském metru, současný stav, provozní zkušenosti, perspektiva

Vlakové zabezpečovače v pražském metru, současný stav, provozní zkušenosti, perspektiva Vlakové zabezpečovače v pražském metru, současný stav, provozní zkušenosti, perspektiva Jaroslav Hauser, Milan Pecka 1. Úvod Vlakový zabezpečovač je technické zařízení, jehož úlohou je přispívat ke zvýšení

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT v

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT v

Více

Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku

Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 Přípojový provozní řád pro dráhu - vlečku Vojenská vlečka č. 28 Týniště nad Orlicí Správa železniční dopravní cesty, státní

Více

PŘÍLOHA 3 MECHANICKÁ A ELEKTROMECHANICKÁ STANIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ

PŘÍLOHA 3 MECHANICKÁ A ELEKTROMECHANICKÁ STANIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ České dráhy, a.s. ČD Z 1 PŘÍLOHA 3 MECHANICKÁ A ELEKTROMECHANICKÁ STANIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ Příloha 2 k ČD Z1 Účinnost od 01. 01. 2007 Verze 6.2 2 Verze 6.2 Příloha 2 k ČD Z1 Účinnost od 01. 01.

Více

Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380

Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380 Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380 Příloha přehled piktogramů Vypracoval: Ing. Radek Šafránek Číslo dokumentu: Lo2009-31-CZ Kontroloval: Ing. Václav Bierhanzl Datum vypracování:

Více

AŽD Praha s.r.o. Technické prostředky řízení dopravy pro zvyšování úsekové rychlosti vlaků. Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D.

AŽD Praha s.r.o. Technické prostředky řízení dopravy pro zvyšování úsekové rychlosti vlaků. Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D. AŽD Praha s.r.o. Technické prostředky řízení dopravy pro zvyšování úsekové rychlosti vlaků Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D. ŽELAKTUEL 2013 Praha, 16. 5. 2013 Opatření pro zvýšení rychlosti Stavební úpravy

Více

Technika pražského Metra (1)

Technika pražského Metra (1) Technika pražského Metra (1) Ondřej Caletka SUT SH Technika pražského Metra Železniční zabezpečovací technika Rozdělení, základy Prostředky detekce vlaků Vlakové zabezpečovače v Pražském Metru Návěsti

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Železniční vozidla železniční vozidla Co je to vlak? CO JE TO VLAK? Vlak je sestavená a svěšená skupina vozidel* označená stanovenými návěstmi

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2008 Věc: Použití písku pro trakční účely

Více

AŽD Praha s.r.o. Výstražné zařízení pro zabezpečení centrálních přechodů na platformě stavědla ESA 44

AŽD Praha s.r.o. Výstražné zařízení pro zabezpečení centrálních přechodů na platformě stavědla ESA 44 AŽD Praha s.r.o. Výstražné zařízení pro zabezpečení centrálních přechodů na platformě stavědla ESA 44 Ing. Zdeněk KRŮTA, Ing. Lubomír MACHÁČEK České Budějovice, 2017 VZPK VÝSTRAŽNÉ ZAŘÍZENÍ PRO PŘECHOD

Více

Praha 1. METROPROJEKT Praha a.s Praha 2. tel.: Ing. Petr ZOBAL.

Praha 1. METROPROJEKT Praha a.s Praha 2. tel.: Ing. Petr ZOBAL. Souřadnicový systém S-JTSK Výškový systém Bpv Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Správa železniční dopravní cesty, s.o. Stavební správa západ Sokolovská 278/1955, 190 00 Praha 9 METROPROJEKT Praha a.s. nám.

Více

AŽD Praha s.r.o. Zabezpečení tunelu Ejpovice

AŽD Praha s.r.o. Zabezpečení tunelu Ejpovice AŽD Praha s.r.o. Zabezpečení tunelu Ejpovice Ing. Zdeněk KRŮTA Plzeň 29.05.2019 Základní informace Tunel Ejpovice Mezistaniční úsek Ejpovice Plzeň, dva jednokolejné tunelové tubusy vzájemně propojené bezpečnostními

Více

DOPRAVNÍ PŘEDPISY. Pomůcka pro provoz na kolejišti sekce N-scale

DOPRAVNÍ PŘEDPISY. Pomůcka pro provoz na kolejišti sekce N-scale DOPRAVNÍ PŘEDPISY Pomůcka pro provoz na kolejišti sekce N-scale Pomůcka vychází z předpisů ČSD D1, D2 a D3 zjednodušených pro provoz na modulovém kolejišti v epoše IIIc-IVb (1965-1985). Datum aktualizace:

Více

Varovná přenosná a nepřenosná návěstidla pro pracovní místa ustanovení předpisů SŽDC

Varovná přenosná a nepřenosná návěstidla pro pracovní místa ustanovení předpisů SŽDC . Varovná přenosná a nepřenosná návěstidla pro pracovní místa ustanovení předpisů Společná část D1/328. Dávat pokyny návěstmi nebo umísťovat přenosná návěstidla je dovoleno jen zaměstnanci, který je pro

Více

Platné znění příslušných ustanovení vyhlášky č. 177/1995 Sb. s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST DRUHÁ

Platné znění příslušných ustanovení vyhlášky č. 177/1995 Sb. s vyznačením navrhovaných změn a doplnění ČÁST DRUHÁ IV. Platné znění příslušných ustanovení vyhlášky č. 177/1995 Sb. s vyznačením navrhovaných změn a doplnění.. ČÁST DRUHÁ TECHNICKÉ PODMÍNKY ČLENĚNÍ ŽELEZNIČNÍCH DRAH, ZPŮSOB OZNAČENÍ A ZABEZPEČENÍ KŘÍŽENÍ

Více

Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí

Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí Provozně technologické podmínky a údaje: technické podmínky Max. traťová rychlost Km/h 80 Min. provozní interval s 90 Min. technický interval na trati

Více

Popis stávajícího stavu traťového úseku Praha-Krč Vrané nad Vltavou. Semestrální práce

Popis stávajícího stavu traťového úseku Praha-Krč Vrané nad Vltavou. Semestrální práce Popis stávajícího stavu traťového úseku Praha-Krč Vrané nad Vltavou Semestrální práce Umístění trati Součást tratě 210 Praha-Vršovice Vrané nad Vltavou Čerčany/Dobříš V žst. Praha-Vršovice napojeno na

Více

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2011

Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2011 Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy pro zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 1/2011 Věc: Zavedení nové funkce staničního

Více

Děčín hl.n. Staniční zabezpečovací zařízení : Jednotné obslužné pracoviště Kód : 22 / 1 ESA 11. Dopravní stanoviště : St.Sp St.V St.

Děčín hl.n. Staniční zabezpečovací zařízení : Jednotné obslužné pracoviště Kód : 22 / 1 ESA 11. Dopravní stanoviště : St.Sp St.V St. Děčín hl.n. Trať : 27, 44 Km 4,238 = 1,1 Ev. č. : 697 Trať : 27, 3 (9) Km 38,34 =, Trať : 27, 3 (91a,92a) Km 39,41 =, (proti směru) Trať : 27, 4 Km 39,227 = 1,127 Vlakotvorná stanice : 33 Staniční zabezpečovací

Více

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Výhybkář (kód: 37-007-H)

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Výhybkář (kód: 37-007-H) Vzdělávací program profesní kvalifikace Výhybkář (kód: 37-007-H) v rámci projektu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v oblasti dopravy CZ.1.07/3.2.11/02.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

ELEKTROMECHANICKÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ CITICE PORUCHOVÉ STAVY NA ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍ DOPRAVNÍ SÁL SŠES

ELEKTROMECHANICKÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ CITICE PORUCHOVÉ STAVY NA ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍ DOPRAVNÍ SÁL SŠES ELEKTROMECHANICKÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ CITICE PORUCHOVÉ STAVY NA ZABEZPEČOVACÍM ZAŘÍZENÍ DOPRAVNÍ SÁL SŠES Poruchy, které vznikají na řídicím a výhybkářském přístroji při stavění vlakové cesty: 1.1 Nelze

Více

PROJEKTOVÁNÍ KOLEJOVÉ DOPRAVY

PROJEKTOVÁNÍ KOLEJOVÉ DOPRAVY PROJEKTOVÁNÍ KOLEJOVÉ DOPRAVY cvičení z předmětu 12PKD ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Úloha 2 Železniční stanice dopravní schéma stanice ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav

Více

Prováděcí nařízení pro tratě D3:

Prováděcí nařízení pro tratě D3: Prováděcí nařízení pro tratě D3: 549 Odb. Zálabská Kostelec n./l. 549a Odb. Zálabská Vršiny Přípojové provozní řády: Vlečka: ČSPLO s.p. přístav Holešky Nákladiště: Kocourkov u Labe nz Obsluhovací řád:

Více

Rozkaz vrchního přednosty uzlové ŽST Plzeň k ZDD Staniční řád

Rozkaz vrchního přednosty uzlové ŽST Plzeň k ZDD Staniční řád České dráhy, a. s. UZLOVÁ ŽELEZNIČNÍ STANICE PLZEŇ Rozkaz vrchního přednosty uzlové ŽST Plzeň k ZDD Staniční řád ŽST Plzeň hl. n.: 03 / 2006 Tento rozkaz založte do přílohy č. 58 SŘ a u příslušných článků

Více

ŽD PD. Provozování dráhy Železnice Desná. Vnitřní předpis provozovatele dráhy dle 22 čl. 1 b zákona 266/1994 Sb. Účinnost od 1.7.

ŽD PD. Provozování dráhy Železnice Desná. Vnitřní předpis provozovatele dráhy dle 22 čl. 1 b zákona 266/1994 Sb. Účinnost od 1.7. ŽD PD Provozování dráhy Železnice Desná Vnitřní předpis provozovatele dráhy dle 22 čl. 1 b zákona 266/1994 Sb. Účinnost od 1.7.2012 Vypracoval / dne: Karel Mičunek / 25.4.2012 Podpis: Schválil / dne: Ing.

Více

DEFINOVÁNÍ KONKRÉTNÍCH CÍLŮ A OPATŘENÍ SOUHRNNÝ PŘEHLED PO JEDNOTLIVÝCH TRATÍCH. Trať Požadovaná koncepce Infrastrukturní překážky Opatření

DEFINOVÁNÍ KONKRÉTNÍCH CÍLŮ A OPATŘENÍ SOUHRNNÝ PŘEHLED PO JEDNOTLIVÝCH TRATÍCH. Trať Požadovaná koncepce Infrastrukturní překážky Opatření PŘÍLOHA Č. P4-02-03 DEFINOVÁNÍ KONKRÉTNÍCH CÍLŮ A OPATŘENÍ SOUHRNNÝ PŘEHLED PO JEDNOTLIVÝCH TRATÍCH. Trať Požadovaná koncepce Infrastrukturní překážky Opatření rychlé spojení Liberec Turnov Železný Brod

Více

Automatické stavění vlakových cest Příležitost, zkušenost a další rozvoj

Automatické stavění vlakových cest Příležitost, zkušenost a další rozvoj AŽD Praha s.r.o. Automatické stavění vlakových cest Příležitost, zkušenost a další rozvoj Ing. Vlastimil POLACH, Ph.D Ing. Martin ŠTURMA Závod Technika, Výzkum a vývoj, VP09 ASVC1: Lokality OP Lysá nad

Více

SPOLUPRÁCE ATP A ATO

SPOLUPRÁCE ATP A ATO SPOLUPRÁCE ATP A ATO Ing. Libor Šimek AŽD Praha s.r.o. 1. AKTUÁLNÍ STAV BEZPEČ NOSTI 1.1 Drážní inspekce: Výroční zprávy Ve výročních zprávách Drážní inspekce od roku 2009 lze sledovat statistiky pro mimořádné

Více

Možnosti využití diagnostiky u provozovaných zabezpečovacích zařízení SŽDC,s.o. Rozdělení ZZ podle kategorie zařízení

Možnosti využití diagnostiky u provozovaných zabezpečovacích zařízení SŽDC,s.o. Rozdělení ZZ podle kategorie zařízení semiinář K aktuállníím probllémům zabezpečovacíí techniiky v dopravě IIV Praktické poznatky z využití diagnostických a elektronických záznamových zařízení v zabezpečovací technice 27..května 2009 ZČU Pllzeň,,

Více

Pokyn generálního ředitele č. 5/2014

Pokyn generálního ředitele č. 5/2014 1/14 Pokyn generálního ředitele č. 5/2014 Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 5. listopadu 2014 č.j.: S 46931/2014-O14 Gestorský útvar: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Odbor automatizace

Více

MATURITNÍ PRÁCE. Téma: Dispečerské řízení pražského metra

MATURITNÍ PRÁCE. Téma: Dispečerské řízení pražského metra Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola dopravní, Praha 1, Masná 18 Masná 18, 110 00 Praha 1 Obor vzdělání: Zaměření: 37-41-M/006 Provoz a ekonomika dopravy Městská doprava MATURITNÍ PRÁCE Téma:

Více

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MHD cvičení z předmětu 12OMHD LS 2014/2015

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MHD cvičení z předmětu 12OMHD LS 2014/2015 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MHD cvičení z předmětu 12OMHD LS 2014/2015 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT

Více

ČESKÉ DRÁHY, a. s. Generální ředitelství Odbor osobní dopravy a přepravy Krajské centrum Karlovy Vary Krajské centrum Ústí nad Labem ČEKACÍ DOBY

ČESKÉ DRÁHY, a. s. Generální ředitelství Odbor osobní dopravy a přepravy Krajské centrum Karlovy Vary Krajské centrum Ústí nad Labem ČEKACÍ DOBY ČESKÉ DRÁHY, a. s. Generální ředitelství Odbor osobní dopravy a přepravy Krajské centrum Karlovy Vary Krajské centrum Ústí nad Labem ČEKACÍ DOBY a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy Platí od 11.

Více

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA NÁVOD NA TVORBU SÍŤOVÉ GRAFIKY

TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA NÁVOD NA TVORBU SÍŤOVÉ GRAFIKY TECHNOLOGIE DOPRAVY A LOGISTIKA NÁVOD NA TVORBU SÍŤOVÉ GRAFIKY Síťová grafika, zvaná též mapa taktových linek, je grafickým zobrazením koncepce linek taktového (či intervalového) jízdního řádu v určitém

Více

Rozkaz přednosty stanice ke staničnímu řádu železniční stanice Dolní Bousov číslo 1 / 2004

Rozkaz přednosty stanice ke staničnímu řádu železniční stanice Dolní Bousov číslo 1 / 2004 Železniční stanice Mladá Boleslav hl.n. Č.j.: 452/04 V Mladé Boleslavi dne:16.2.2004 Rozkaz přednosty stanice ke staničnímu řádu železniční stanice Dolní Bousov číslo 1 / 2004 Platnost od: 16.2.2004 (po

Více

AŽD Praha s.r.o. Dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení podmínka dispečerského řízení dopravy. Ing. Josef Schrötter

AŽD Praha s.r.o. Dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení podmínka dispečerského řízení dopravy. Ing. Josef Schrötter AŽD Praha s.r.o. Dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení podmínka dispečerského řízení dopravy Ing. Josef Schrötter Úvod Pokud se podíváme do historie železnic, pak vidíme, že postupně byla kontrola

Více

Elektronické přejezdové zabezpečovací zařízení PZS-12

Elektronické přejezdové zabezpečovací zařízení PZS-12 Elektronické přejezdové zabezpečovací zařízení PZS-12 Ing. Vladimír Štorek, Ing. Jiří Konečný, Ing. Radek Valenta, Petr Svícenec Středisko elektroniky, Starmon s.r.o. Koncepce PZS-12 použita univerzální

Více

Vzory písemných rozkazů SŽDC a ŽSR používaných na pohraniční trati a v pohraničních stanicích Mosty u Jablunkova (ČR) - Čadca (SR)

Vzory písemných rozkazů SŽDC a ŽSR používaných na pohraniční trati a v pohraničních stanicích Mosty u Jablunkova (ČR) - Čadca (SR) Příloha 3 Príloha 3 Vzory písemných rozkazů SŽDC a ŽSR používaných na pohraniční trati a v pohraničních stanicích Mosty u Jablunkova (ČR) - Čadca (SR) Vzory písomných rozkazov SŽDC a ŽSR používaných na

Více

TS 3/2007-Z. Zkratky. ČSN ČR EN PZS Sb. TNŽ

TS 3/2007-Z. Zkratky. ČSN ČR EN PZS Sb. TNŽ Obsah 1 Úvodní ustanovení...3 2 Požadavky na zařízení dálkově ovládané signalizace pro nevidomé...3 3 Požadavky na umístění přijímače dálkového ovládání a zdroje akustického signálu pro nevidomé...5 4

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2016/2017 Grafikon vlakové dopravy grafikon vlakové dopravy JÍZDNÍ ŘÁD určuje časovou polohu konkrétního vlaku na konkrétním úseku grafikon vlakové dopravy

Více

Problematika dojezdu vlaku ke konci oprávnění k jízdě v ETCS z pohledu SŽDC

Problematika dojezdu vlaku ke konci oprávnění k jízdě v ETCS z pohledu SŽDC Problematika dojezdu vlaku ke konci oprávnění k jízdě v ETCS z pohledu SŽDC Ing. Martin Trögel seminář K aktuálním problémům zabezpečovací techniky ZČU Plzeň, 23. 5. 2018 Úvod Základní princip dohledu

Více

AŽD Praha s.r.o. ZABEZPEČOVACÍ A TELEKOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY NA ŽELEZNICI Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky safety and security

AŽD Praha s.r.o. ZABEZPEČOVACÍ A TELEKOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY NA ŽELEZNICI Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky safety and security AŽD Praha s.r.o. ZABEZPEČOVACÍ A TELEKOMUNIKAČNÍ SYSTÉMY NA ŽELEZNICI Aktuální vývoj zabezpečovací a telekomunikační techniky safety and security České Budějovice 2017 Spolupráce ATP a ATO Ing. Libor Šimek

Více

Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy

Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy říjen 2010 Bc. Marek Binko Bc. Marek Binko: Ověření propustnosti žst. Praha hl. n. pro výhledový rozsah dopravy Kapacita žst. Praha hlavní

Více

České dráhy, a.s. Generální ředitelství O 11/14 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem PROVOZNÍ ŘÁD

České dráhy, a.s. Generální ředitelství O 11/14 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem PROVOZNÍ ŘÁD České dráhy, a.s. Generální ředitelství O 11/14 Regionální centrum řízení provozu a provozování drážní dopravy Ústí nad Labem Příloha č.21 Staničního řádu UŽST Příloha č.2 Provozního řádu DKV PROVOZNÍ

Více

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Vlakvedoucí osobní přepravy (kód: 37-015-H)

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Vlakvedoucí osobní přepravy (kód: 37-015-H) Vzdělávací program profesní kvalifikace Vlakvedoucí osobní přepravy (kód: 37-015-H) v rámci projektu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v oblasti dopravy CZ.1.07/3.2.11/02.0004 Tento projekt je spolufinancován

Více

Vlakové cesty ve stanicích

Vlakové cesty ve stanicích Použití signalizace v BAHNu pro výstavbu ZZ pro jízdu vlaků Od BAHNu verze 3.88 lze naprogramovat reálnou funkci zabezpečovacího zařízení (ZZ). Jak, to si ukážeme v tomto textu. Obecně platí Místa, kde

Více

ve znění změn č. 1, 2 a 3 (účinnost od )

ve znění změn č. 1, 2 a 3 (účinnost od ) Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Pokyn provozovatele dráhy k zajištění plynulé a bezpečné drážní dopravy č. 3/2010 ve znění změn č. 1, 2 a 3 (účinnost

Více

Provozní řád vlečky. 3. Místo styku drah v souladu s platným úředním povolením pro provozování vlečky:

Provozní řád vlečky. 3. Místo styku drah v souladu s platným úředním povolením pro provozování vlečky: Provozní řád vlečky DKV Česká Třebová, PP Pardubice 1. Název dráhy - vlečky (dále jen vlečky) Číslo vlečky: 4465 Název vlečky: DKV Česká Třebová, PP Pardubice UP/2016/5059, Čj.: DUCR-12102/16/Pt Provozovatel

Více

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD. nákladiště. Kout na Šumavě 2. ZMĚNA. Účinnost od 15. 07.2006. Jan Vobruba

České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD. nákladiště. Kout na Šumavě 2. ZMĚNA. Účinnost od 15. 07.2006. Jan Vobruba České dráhy JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU OBSLUHOVACÍ ŘÁD nákladiště Kout na Šumavě 2. ZMĚNA Účinnost od 15. 07.2006 Jan Vobruba... dopravní kontrolor Schválil: Č.j. 15/2006 KT - 03 dne Ivan Bořík... VP UŽST

Více

ŠKOLA STROJVEDOUCÍ. září / říjen Marek Poustka

ŠKOLA STROJVEDOUCÍ. září / říjen Marek Poustka ŠKOLA STROJVEDOUCÍ září / říjen 2014 Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307 Výnos č.1 k předpisu SŢDC D1 Výnos číslo 1 Uvedené změny v návěstění musí být v kolejišti provedeny k 13.12.2014

Více

Mimořádné události z pohledu Drážní inspekce a předcházení jejich vzniku Mgr. Martin Drápal mluv

Mimořádné události z pohledu Drážní inspekce a předcházení jejich vzniku Mgr. Martin Drápal mluv Mimořádn dné události z pohledu Drážní inspekce a předchp edcházení jejich vzniku Mgr. Martin Drápal mluv Obsah 1. Představení Drážní inspekce 2. Mimořádné události na dráhách 3. Mimořádná událost srážka

Více

ROZKAZ O VÝLUCE č. 45003

ROZKAZ O VÝLUCE č. 45003 SŽDC OŘ Hradec Králové Jízdní řád 2012/2013 V Hradci Králové dne 22.11.2012 Č.j.: 15786/2012-OŘ HKR Zpracovatel: Zdeněk Kříž, hlavní zpracovatel tel.: 972 341 653 e-mail: KrizZ@szdc.cz ROZKAZ O VÝLUCE

Více

Informační systém ViSl

Informační systém ViSl Informační systém ViSl Matěj Pavlík kontakt: matej.pavlik@outlook.cz Úvod Program má dva základní funkční režimy: Editace grafikonu v tomto režimu se tvoří grafikon, který se dále použije v režimu řízení

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město. Dopravní a návěstní předpis

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město. Dopravní a návěstní předpis Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 - Nové Město SŽDC D1 Změna č. 1 Dopravní a návěstní předpis Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 17. června 2013

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA HLAVNÍ STAVEBNÍ PRÁCE NA TRATI LYSÁ NAD LABEM MILOVICE ÚSPĚŠNĚ POKRAČUJÍ

TISKOVÁ ZPRÁVA HLAVNÍ STAVEBNÍ PRÁCE NA TRATI LYSÁ NAD LABEM MILOVICE ÚSPĚŠNĚ POKRAČUJÍ HLAVNÍ STAVEBNÍ PRÁCE NA TRATI LYSÁ NAD LABEM MILOVICE ÚSPĚŠNĚ POKRAČUJÍ V době od 10.9.2009 do 10.12.2009 probíhají hlavní stavební práce spojené s Elektrizací trati Lysá nad Labem - Milovice Od 20.8.2009

Více

1 MEZILEHLÉ STANICE Zásady pro číslování traťových kolejí

1 MEZILEHLÉ STANICE Zásady pro číslování traťových kolejí 1 MEZILEHLÉ STANICE Mezilehlé stanice se zřizují na železničních sítích za účelem řízení vlakové dopravy zejména k předjíždění či křižování vlaků. Jejich hlavním posláním je tedy z hlediska dopravního

Více

Vybavení zkušebního centra VUZ Velim technologií pro testování ETCS

Vybavení zkušebního centra VUZ Velim technologií pro testování ETCS AŽD Praha s.r.o. Vybavení zkušebního centra VUZ Velim technologií pro testování ETCS Ing. Jan Patrovský AŽD Praha, ZTE 20. května 2015, ZČU v Plzni Charakteristika stavby Stavba se skládala z pěti základních

Více

Centrální přechody z pohledu SŽDC

Centrální přechody z pohledu SŽDC Centrální přechody z pohledu SŽDC Ing. Marcel Klega 8. konference Zabezpečovací a telekomunikační systémy na železnici České Budějovice, 31. 10. 2. 11. 2017 Úvod Centrálním přechodem se rozumí úrovňové

Více

OBSAH OBSAH Záznam o změnách... 3 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Úvodní ustanovení...

OBSAH OBSAH Záznam o změnách... 3 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Úvodní ustanovení... OBSAH OBSAH... 2 Záznam o změnách... 3 SEZNAM POUŽITÝCH ZNAČEK A ZKRATEK... 5 1. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ... 6 1.1 Úvodní ustanovení... 6 2. VLAKOVÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ... 7 2.1 Úvodní ustanovení... 7 2.2

Více

ASDŘ -T Oprava povelového a signalizačního kabelu ve stanici metra Stodůlky - převedení všech povelů a signálů do nové skříně ASDŘ-T a úprava SW

ASDŘ -T Oprava povelového a signalizačního kabelu ve stanici metra Stodůlky - převedení všech povelů a signálů do nové skříně ASDŘ-T a úprava SW METRO PRAHA Technická pomoc při haváriích a opravách ASDŘ-T (v realizaci) rámcová smlouva oprava a odstraňování havárií HW a SW automatického systému dispečerského řízení technologie ve stanicích metra

Více

Hodnoticí standard. Výhybkář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37)

Hodnoticí standard. Výhybkář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Výhybkář (kód: 37-007-H) Autorizující orgán: Ministerstvo dopravy Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Týká se povolání: Obsluha železniční dopravní cesty Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Vyhláška č. 76/2017 Sb., o obsahu a rozsahu služeb poskytovaných dopravci provozovatelem dráhy a provozovatelem zařízení služeb.

Vyhláška č. 76/2017 Sb., o obsahu a rozsahu služeb poskytovaných dopravci provozovatelem dráhy a provozovatelem zařízení služeb. Vyhláška č. 76/2017 Sb., o obsahu a rozsahu služeb poskytovaných dopravci provozovatelem dráhy a provozovatelem zařízení služeb Ministerstvo dopravy stanoví podle 66 odst. 1 zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách,

Více

Provoz jednotek 680 Pendolino

Provoz jednotek 680 Pendolino Provoz jednotek 680 Pendolino Zápis do Knihy předávky Z důvodu nemožnosti zápisu údajů do záznamového zařízení Memocard nařizuji doplnit zápis v Knize předávky v kolonce domovské DKV o SAPové číslo strojvedoucího

Více

Technologické vybavení metra I.D. Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB

Technologické vybavení metra I.D. Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB Technologické vybavení metra I.D Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ: Systém napájení metra elektrickou energií Převážná část elektrických zařízení

Více

DOPRAVNÍ PROVOZ. Soubor pomůcek pro provoz na kolejišti sekce N-scale

DOPRAVNÍ PROVOZ. Soubor pomůcek pro provoz na kolejišti sekce N-scale DOPRAVNÍ PROVOZ Soubor pomůcek pro provoz na kolejišti sekce N-scale Pomůcky vychází z předpisů ČSD D1, D2 a D3 zjednodušených pro provoz na modulovém kolejišti v epoše IIIc-IVb (1965-1985). Datum aktualizace:

Více

PŘÍLOHA 4 ELEKTRICKÁ STANIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ

PŘÍLOHA 4 ELEKTRICKÁ STANIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ České dráhy, a.s. ČD Z 1 PŘÍLOHA 4 ELEKTRICKÁ STANIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ Příloha 4 k ČD Z1 Účinnost od 01.01. 2007 Verze 6.2 2 Verze 6.2 Příloha 4 k ČD Z1 Účinnost od 01.01.2007 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ

Více

Traťové rádiové systémy

Traťové rádiové systémy Traťové rádiové systémy 1 Základní a náhradní traťové spojení Příloha F 1.1 Vlaková rádiová zařízení 1) na dráze provozované SŽDC jsou používána jako základní nebo náhradní traťové rádiové spojení nebo

Více

Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1

Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1 Otázky a odpovědi z předpisu SŽDC (ČD) D1 Názvy návěstí jsou uvedeny velkými písmeny Článek 1 1 Předpis SŽDC (ČD) D1 je předpis: pro používání návěstí při organizování a provozování drážní dopravy. pro

Více

České dráhy ČD D 23. SLUŽEBNÍ PŘEDPIS pro stanovení provozních intervalů a následných mezidobí

České dráhy ČD D 23. SLUŽEBNÍ PŘEDPIS pro stanovení provozních intervalů a následných mezidobí České dráhy ČD D 23 SLUŽEBNÍ PŘEDPIS pro stanovení provozních intervalů a následných mezidobí České dráhy ČD D 23 SLUŽEBNÍ PŘEDPIS pro stanovení provozních intervalů a následných mezidobí Schváleno rozhodnutím

Více

Trasa D pražského metra

Trasa D pražského metra Trasa D pražského metra - Nově koncipovaný moderní systém lehkého kolejového metra - Plně automatizovaný provoz bez řidiče - Zabezpečení nástupišť oddělovací stěnou od kolejiště - Vrchní odběr trakční

Více

SIRIUS AC Počítač náprav s přenosovým systémem. Ing. Jaroslav Mládek, Ing. Jiří Holinger a kolektiv střediska elektroniky STARMON s.r.o.

SIRIUS AC Počítač náprav s přenosovým systémem. Ing. Jaroslav Mládek, Ing. Jiří Holinger a kolektiv střediska elektroniky STARMON s.r.o. SIRIUS AC Počítač náprav s přenosovým systémem Ing. Jaroslav Mládek, Ing. Jiří Holinger a kolektiv střediska elektroniky STARMON s.r.o. Choceň V/2017 Použité zkratky o o o o o o o o o o o o TP, OCcpu technologický

Více

Liberec. Kód 1 1 5 1 1 Zjišťování zast. 20 20 20 20 20 konce vlaku proj. 10 10 10 10 10. Evidenční číslo 542126 Liberec 160,36 (Pardubice - Liberec)

Liberec. Kód 1 1 5 1 1 Zjišťování zast. 20 20 20 20 20 konce vlaku proj. 10 10 10 10 10. Evidenční číslo 542126 Liberec 160,36 (Pardubice - Liberec) Liberec směr : Jeřmanice Liberec Vesec Chrastava Mníšek Srovnávací Hláska Pilínkov Horní Růžodol u Liberce u Liberce km 160,359 145,107 0,000 0,132 160,359 Traťové Telefonické Telefonické Releový Telefonické

Více

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA k TNŽ 34 2605 (normativní) OBRAZOVÁ PŘÍLOHA

OBRAZOVÁ PŘÍLOHA k TNŽ 34 2605 (normativní) OBRAZOVÁ PŘÍLOHA OBRAZOVÁ PŘÍLOHA k TNŽ 34 2605 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA Obrazová příloha je normativní ve smyslu ustanovení článků textové části normy. Rozměrové a jiné odchylky jsou možné. Podrobnosti stanoví dokumentace zavedeného

Více

Zvyšování rychlostí na stávajících tratích a koncepce Rychlých spojení

Zvyšování rychlostí na stávajících tratích a koncepce Rychlých spojení Zvyšování rychlostí na stávajících tratích a koncepce Rychlých spojení Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie České Budějovice, 8. dubna 2014 Rychlejší železnice = atraktivnější pro zákazníky (objednatele

Více

Rozkaz VP UŽST Strakonice K ZDD. Staniční řád ŽST Písek č.1 / 2006

Rozkaz VP UŽST Strakonice K ZDD. Staniční řád ŽST Písek č.1 / 2006 České dráhy, a.s. UŽST S t r a k o n i c e Strakonice dne: 31.8.2006 Č.j. 158 S / 2006 Účinnost od 15.9.2006 do vydání změny SŘ, nejpozději do 14.9.2007. Rozkaz VP UŽST Strakonice K ZDD Staniční řád ŽST

Více

trasa D pražského metra

trasa D pražského metra trasa D pražsk ského metra - Nově koncipovaný moderní systém lehkého kolejového metra - Plně automatizovaný provoz bez řidiče - Zabezpečení nástupišť oddělovací stěnou od kolejiště - Vrchní odběr trakční

Více

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612)

ŽELEZNIČNÍ PROVOZ. cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016. ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) ŽELEZNIČNÍ PROVOZ cvičení z předmětu 12ZELP ZS 2015/2016 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT v

Více

ŠKOLA STROJVEDOUCÍ. květen / červen 2014. Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307

ŠKOLA STROJVEDOUCÍ. květen / červen 2014. Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307 ŠKOLA STROJVEDOUCÍ květen / červen 2014 Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307 Zastavení v ŢST Zastavení v ŢST. Vlak musí zastavit pokud moţno tak,aby - uvolnil zadní námezník alespoň

Více

Vzdělávací program (inovovaný) profesní kvalifikace Signalista (kód: 37-008-H)

Vzdělávací program (inovovaný) profesní kvalifikace Signalista (kód: 37-008-H) Vzdělávací program (inovovaný) profesní kvalifikace Signalista (kód: 37-008-H) v rámci projektu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v oblasti dopravy CZ.1.07/3.2.11/02.0004 Tento projekt je spolufinancován

Více

Hodnoticí standard. Výpravčí (kód: N) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37)

Hodnoticí standard. Výpravčí (kód: N) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Výpravčí (kód: 37-052-N) Autorizující orgán: Ministerstvo dopravy Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Týká se povolání: Výpravčí Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 5 Odborná způsobilost Název Orientace

Více

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Chomutov k PND3 pro trať Kaštice Kadaň město Kadaňský Rohozec Vilémov u Kadaně č. 2 / 2006

Rozkaz vrchního přednosty UŽST Chomutov k PND3 pro trať Kaštice Kadaň město Kadaňský Rohozec Vilémov u Kadaně č. 2 / 2006 České dráhy, a.s. Uzlová železniční stanice CHOMUTOV Č.j.: 2438 / 2006 Účinnost od 7.7.2006 do vydání 1. změny PND3 V Chomutově dne 30. 6. 2006 Rozkaz vrchního přednosty UŽST Chomutov k PND3 pro trať Kaštice

Více

Zababovské státní dráhy. Základní dopravní informace. pro provoz na kolejišti sekce TT Provoz v Zababově

Zababovské státní dráhy. Základní dopravní informace. pro provoz na kolejišti sekce TT Provoz v Zababově Zababovské státní dráhy Základní dopravní informace pro provoz na kolejišti sekce TT Provoz v Zababově Platí od 30. I. 2018 sekce TT Provoz Ředitelství státních drah v Zababově frakce: agrární, dvoukolejka,

Více

Graficko-technologická nadstavba zabezpečovacího zařízení

Graficko-technologická nadstavba zabezpečovacího zařízení Vlastimil Polach, Pavel Houda Graficko-technologická nadstavba zabezpečovacího zařízení Klíčová slova: řízení dopravy, zabezpečovací zařízení, informační systémy, graficko- technologická nadstavba. Úvod

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 12. Trasování žel. tratí, speciální dráhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Průvodčí osobní přepravy (kód: 37-016-H)

Vzdělávací program. profesní kvalifikace. Průvodčí osobní přepravy (kód: 37-016-H) Vzdělávací program profesní kvalifikace Průvodčí osobní přepravy (kód: 37-016-H) v rámci projektu Podpora nabídky dalšího vzdělávání v oblasti dopravy CZ.1.07/3.2.11/02.0004 Tento projekt je spolufinancován

Více

Název testu: V-08 D1 (varianta A)

Název testu: V-08 D1 (varianta A) Název testu: V-08 D1 (varianta A) 1. V-08 D1 60 Správný název návěsti je: [předpis SŽDC (ČD) D1 čl. 510, 511, 512] a. Jízda přímým směrem zleva doprava b. Jízda přímým směrem zprava doleva c. Jízda vedlejším

Více

ŠKOLA STROJVEDOUCÍ. duben/květen 2013. Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307

ŠKOLA STROJVEDOUCÍ. duben/květen 2013. Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307 ŠKOLA STROJVEDOUCÍ duben/květen 2013 Marek Poustka poustka@gmail.com 603 851 311 724 109 307 Výprava vlaku Kaţdý dopravce musí svým předpisem stanovit postup pro doprovod vlaku před uvedením vlaku do pohybu,

Více

DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ. u č e b n í p o m ů c k a

DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ. u č e b n í p o m ů c k a DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ APEX u č e b n í p o m ů c k a s r p e n 2 0 0 9 2 ZAPNUTÍ POČÍTAČE Po zapnutí řízení tramvajového

Více

D S F D DOPRAVNÍ SÁL FAKULTY DOPRAVNÍ ČVUT V PRAZE

D S F D DOPRAVNÍ SÁL FAKULTY DOPRAVNÍ ČVUT V PRAZE DOPRAVNÍ SÁL FAKULTY DOPRAVNÍ ČVUT V PRAZE 2 Obsah Účel Dopravního sálu Fakulty dopravní Popis Dopravního sálu Fakulty dopravní Kolejiště Dopravního sálu Ovládání technologie kolejiště Zabezpečovací zařízení

Více

Zabezpečovací systém LOCOPROL

Zabezpečovací systém LOCOPROL Petr Kolář Zabezpečovací systém LOCOPROL Klíčová slova: zabezpečovací zařízení, LOCOPROL, satelitní navigace, mobilní síť GSM. 1. Úvod Současný světový trend je takový, že nově vyvíjená a zaváděná zabezpečovací

Více

Č E K A C Í D O B Y a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy

Č E K A C Í D O B Y a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy Č E S K É D R Á H Y, a. s. Generální ředitelství Odbor osobní dopravy a přepravy Krajské centrum osobní dopravy Liberec Č E K A C Í D O B Y a opatření při zpoždění vlaků osobní dopravy G r a f i k o n

Více

Hradec Králové hl.n.

Hradec Králové hl.n. Hradec Králové hl.n. C SENA / JTom Trať : 0 / 0 Km 22,20 (Pardubice - Jaroměř) = 28,047 (Velký Osek - Lichkov) II. / 2004 Trať : 0 / 11 Km 28,047 (Velký Osek - Lichkov) = 0,000 (H.Králové - Ostroměř) Ev.

Více

238/1998 Sb. VYHLÁŠKA

238/1998 Sb. VYHLÁŠKA 238/1998 Sb. VYHLÁŠKA Českého báňského úřadu ze dne 30. září 1998, kterou se mění vyhláška Českého báňského úřadu č. 55/1996 Sb., o požadavcích k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti

Více

ZKOUŠKA ŘIDIČŮ TRAMVAJÍ. Přezkoušení - Obsluha LD Petřín

ZKOUŠKA ŘIDIČŮ TRAMVAJÍ. Přezkoušení - Obsluha LD Petřín ZKOUŠKA ŘIDIČŮ TRAMVAJÍ Přezkoušení - Obsluha LD Petřín Jméno: ID testu: Os. č. Útvar: Organizace provozu 1) Při výkonu směny se musí pracovníci LDP řídit: 1 b. b) a) Provozním předpisem L1/1, příkazy

Více

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro nákladiště Blatnice pod svatým Antonínkem. Účinnost od

ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D. pro nákladiště Blatnice pod svatým Antonínkem. Účinnost od ČESKÉ DRÁHY JEN PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU O B S L U H O V A C Í Ř Á D pro nákladiště Blatnice pod svatým Antonínkem. Účinnost od 1.7.2002 Ing. Tomáš Hrbáček v.r. přednosta ŽST Bohuslav Hrubý v.r... dopravní

Více

0 - A 0 - A 0 - A B B B

0 - A 0 - A 0 - A B B B 0 - A 0 - A 0 - A 300 m před místem zastavení musí provozní operátor vzdálenost odhadovat v: a) vozech b) metrech c) nápravách Anulační stav je a) stav PZS v době od obsazení přejezdu železničním kolejovým

Více

Hodnoticí standard. Staniční dozorce (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37)

Hodnoticí standard. Staniční dozorce (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Staniční dozorce (kód: 37-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo dopravy Skupina oborů: Doprava a spoje (kód: 37) Týká se povolání: Obsluha železniční dopravní cesty Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná

Více

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 532 nákladní pro tratě

SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD. 532 nákladní pro tratě Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SEŠITOVÝ JÍZDNÍ ŘÁD 532 nákladní pro tratě Kralupy nad Vltavou Neratovice (Všetaty) Čelákovice Neratovice Čelákovice Mochov Platí od 9. prosince 2012

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1. Dopravní a návěstní předpis. Účinnost od: 1.

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1. Dopravní a návěstní předpis. Účinnost od: 1. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC D1 Změna č. 3 Dopravní a návěstní předpis Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 8. dubna 2015 č.j.: S 7161/2015-O12

Více