Požadavky ke složení zápočtu a zkoušky pro disciplínu Úvod do studia literatury Mgr. Jiří Koten studium v kombinaci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Požadavky ke složení zápočtu a zkoušky pro disciplínu Úvod do studia literatury Mgr. Jiří Koten studium v kombinaci"

Transkript

1 Požadavky ke složení zápočtu a zkoušky pro disciplínu Úvod do studia literatury Mgr. Jiří Koten studium v kombinaci Zápočet (ZS; LS): 1. aktivní účast v semináři 2. kontrolní test 3. seminární práce (pouze LS) Zkouška (okruhy a otázky) (1) Literatura a její vymezení (a) Co je literatura? Povaha literatury Funkce literatury Estetická zkušenost Literatura a jiná umění (b) Jonathan Culler: Co je to literatura (II. kapitola knihy Krátký úvod do literární teorie) (2) Problematika znaků (a) Znaky Saussure význam reference smysl řečové akty Bühler, Jakobson, Austin (b) Aleš Haman: Jazykový znak (II. kapitola knihy Úvod do studia literatury a interpretace literárního díla) (3) Literární věda (a) Literatura věda teorie Kulturní studia Poetika Kritika Interpretace Hermeneutika (b) René Wellek Austin Warren: Definice a vymezení problému (první část knihy Teorie literatury) (4) Autor a čtenář (a) Autor Autorské role Biografický kontext Čtenář Komunikační situace v literatuře: mimotextová, textová a tematická rovina (b) Josef Peterka: Autor; Čtenář (kapitoly z knihy Teorie literatury pro učitele) (c) Umberto Eco: Šest procházek literárními lesy (libovolná kapitola) (5) Organizace literárního díla

2 (a) Literární druhy a žánry Historičnost klasifikací Lyrika epika drama Próza poezie drama Evoluce žánrových konfigurací Žánrové formy a varianty Aktuálnost teorie žánrů Vnitřní výstavba literárního díla Motiv Téma Čas a prostor (b) Eduard Petrů: Organizace literárního díla (III. kapitola knihy Úvod do studia literární vědy) (c) (ed.) Dagmar Mocná Josef Peterka: Encyklopedie literárních žánrů (kapitoly Epos a Román) (6) Narativ (a) Literární vyprávění Naratologie Narativní fikce Modely základního rozlišení Vypravěč Fokalizace Narativní mody (b) Jonathan Culler: Narativ (VI. kapitola Krátkého úvodu do literární teorie) (7) Drama (a) Základní pojmy Dramatický dialog Dramatická osoba Dramatický děj Hlavní dramatické žánry (b) Jiří Veltruský: Drama jako básnické dílo (libovolná kapitola) (8/9) Lyrika / poezie (a) Rétorické figury Lyrika a její výjimečnost Verš Rytmus Metrika Časoměrný verš Sylabický verš Tónický verš Sylabotónický verš Trochejský, jambický, daktylský verš Bezrozměrný verš Volný verš (b) Josef Hrabák: Úvod do teorie verše (c) Miroslav Červenka: Glosář (slovníček v knize Dějiny českého volného verše) (10) Základní přehled škol a směrů (a) Ruský formalismus Nová kritika Fenomenologie Strukturalismus Sémiotika Dekonstrukce (b) Jonathan Culler: Teoretické školy a směry (příloha knihy Krátký úvod do literární teorie)

3 NOVÝ SYLABUS Úvod do studia literatury Anotace: Předmět si klade za cíl, aby si studenti osvojili základní znalosti v oblasti literární teorie, historie a kritiky. Na půdorysu obecných pojmových systémů (žánrových, versologických, naratologických aj.) se v semináři pracuje s konkrétními texty krásné literatury, takže si budoucí učitelé osvojují interpretační praxi. Největší důraz se klade na problematiku žánrových systémů, příběhu a jeho vyprávění (zimní semestr), resp. na taxonomii prozodických a metrických systémů (letní semestr). V semináři se studentům poskytuje nejzákladnější přehled existujících teorií, škol a ústředních paradigmat (formalismus, strukturalismus, fenomenologie, dekonstrukce, hermeneutika, recepční estetika aj.), přičemž se dbá, aby představené modely nebyly prezentovány jako kanonická dogmata, nýbrž jako myšlenkové konstrukce. Studenti se seznamují s historickou genezí myšlení o literatuře, jsou podněcováni k vlastním úvahám o daných problémech, hledají souvislosti mezi jednotlivými teoretickými projekty a snaží se navzájem srovnávat různá stanoviska. V neposlední řadě seminář poskytuje poučení o aktuálních perspektivách oboru (mezikulturní konfrontace, elektronická média apod.). Kontrola vědomostí je provedena testem. Program seminářů: (a) okruhy probíraných problémů; (b) četba ke zkoušce. (1) Literatura a její vymezení (c) Co je literatura? Povaha literatury Funkce literatury Estetická zkušenost Literatura a jiná umění (d) Jonathan Culler: Co je to literatura (II. kapitola knihy Krátký úvod do literární teorie) (2) Problematika znaků (a) Znaky Saussure význam reference smysl řečové akty Bühler, Jakobson, Austin (c) Aleš Haman: Jazykový znak (II. kapitola knihy Úvod do studia literatury a interpretace literárního díla) (3) Literární věda (c) Literatura věda teorie Kulturní studia Poetika Kritika Interpretace Hermeneutika (d) René Wellek Austin Warren: Definice a vymezení problému (první část knihy Teorie literatury)

4 (4) Autor a čtenář (d) Autor Autorské role Biografický kontext Čtenář Komunikační situace v literatuře: mimotextová, textová a tematická rovina (e) Josef Peterka: Autor; Čtenář (kapitoly z knihy Teorie literatury pro učitele) (f) Umberto Eco: Šest procházek literárními lesy (5) Organizace literárního díla (d) Literární druhy a žánry Historičnost klasifikací Lyrika epika drama Próza poezie drama Evoluce žánrových konfigurací Žánrové formy a varianty Aktuálnost teorie žánrů Vnitřní výstavba literárního díla Motiv Téma Čas a prostor (e) Eduard Petrů: Organizace literárního díla (III. kapitola knihy Úvod do studia literární vědy) (f) (ed.) Dagmar Mocná Josef Peterka: Encyklopedie literárních žánrů (kapitoly Epos a Román) (6) Narativ (c) Literární vyprávění Naratologie Narativní fikce Modely základního rozlišení Vypravěč Fokalizace Narativní mody (d) Jonathan Culler: Narativ (VI. kapitola Krátkého úvodu do literární teorie) (7) Drama (c) Základní pojmy Dramatický dialog Dramatická osoba Dramatický děj Hlavní dramatické žánry (d) Jiří Veltruský: Drama jako básnické dílo (8/9) Lyrika / poezie (c) Rétorické figury Lyrika a její výjimečnost Verš Rytmus Metrika Časoměrný verš Sylabický verš Tónický verš Sylabotónický verš Trochejský, jambický, daktylský verš Bezrozměrný verš Volný verš (d) Josef Hrabák: Úvod do teorie verše (c) Miroslav Červenka: Glosář (slovníček v knize Dějiny českého volného verše)

5 (10) Základní přehled škol a směrů (c) Ruský formalismus Nová kritika Fenomenologie Strukturalismus Sémiotika Dekonstrukce (d) Jonathan Culler: Teoretické školy a směry (příloha knihy Krátký úvod do literární teorie) Doporučená a rozšiřující literatura k předmětu Syntetické příručky: 2002 CULLER, Jonathan Krátký úvod do literární teorie (Brno: Host) [přehledný průvodce po soudobé teorii; autor se poměrně zábavnou formou věnuje v jednotlivých kapitolách mj. povaze a vymezení literatury, teorie, kulturních studií; problematikám významu, narativu, subjektu performativního jazyka atd.] 2005 EAGLETON, Terry Úvod do literární teorie (Praha: Triáda) [kniha se v jednotlivých esejích zaměřuje především na nejvýznamnější teoretické směry a školy 20.století (fenomenologie, hermeneutika, strukturalismus, psychoanalýza, marxismus a politická kritika atd.), analyzuje jejich přínos a pojednává poznatky nejvýznamnějších představitelů] 1999 HAMAN, Aleš Úvod do studia literatury a interpretace díla (Jinočany: H+H) [podrobná příručka úvodu ; věnuje se mj. problematice znaku, estetična, rovinám literární komunikace atd.] 1988 (red.) MACURA, Vladimír Průvodce po světové literární teorii (Praha: Panorama) [slovníková příručka se v heslech zaměřuje na významné teoretiky; podrobně pojednává obsahy nejzásadnějších knih literární teorie 20.století] 2006 NÜNNING, Ansgar Lexikon teorie literatury a kultury (Brno: Host) [vynikající a vyčerpávající slovník; německé vydání bylo doplněno o česká hesla J. Trávníčkem a J. Holým] 1999 (red.) PECHLIVANOS, Miltos a kol. Úvod do literární vědy (Praha: Herrmann a synové) [publikace kolektivu autorů se věnuje všem základním otázkám, které zaměstnávají literární vědu; probírá teoretické problémy (žánry, lyrika, narativita, drama a divadlo, intertextualita), přístupy a školy (formalismus, strukturalismus, hermeneutika, feminismus, dekonstrukce) a metodologii (dekonstrukce, close reading )] 2001 PETERKA, Josef Teorie literatury pro učitele (Praha: PF UK) [přehledná příručka přímo zaměřená na studenty učitelství (!)] 2000 PETRŮ, Eduard Úvod do studia literární vědy (Olomouc: Rubico) [ tradiční příručka E. Petrů si všímá i aspektů, které bývají někdy opomíjeny; např. výklad o žánrech zahrnuje i starší literaturu, zabývá se pomocnými disciplínami literární vědy, přehledně třídí figury apod.] 1996 WELLEK, René WARREN, Austin Teorie literatury (Olomouc: Votobia)

6 [příručka v duchu zásad Nové kritiky podrobně definuje a vymezuje problémy; zkoumá mj. vztah literatury a biografie, psychologie, společnosti atd.; důkladně pojednává vnitřní přístup ke zkoumání literatury (interpretace a analýza děl; styl; metrum a rytmus, narativ), zvláštní kapitola se zabývá literární historií] Literatura, její vymezení: 2005 CULLER, Jonathan Studie k teorii fikce (Brno Praha: ÚČL AV ČR) [první studie se zabývá obecně problematikou fikčnosti; ve druhé se Culler zamýšlí nad dichotomií fabule syžet resp. příběh diskurs; třetí je kritikou konceptu vševědoucího vyprávění] 2004 ECO, Umberto O literatuře (Praha: Argo) [soubor esejů; zabývá se mj. funkcemi literatury, literárním stylem, symbolem, intertextualitou atd.] 1993 GENETTE, Gérard Fiction & Diction (Ithaca and London: Cornell University Press) [ve čtyřech esejích promýšlí čelný představitel francouzského strukturalismu otázky literárnosti a co z díla činí estetický objekt ; svoje úvahy vztahuje k teorii fikcionality, naratologii, teorii řečových aktů atd. Kniha na KBO] 2001 CHVATÍK, Květoslav Strukturální estetika (Brno: Host) [kniha předkládá utřídění základních pojmů estetiky, přičemž se metodologicky opírá o pražský strukturalismus a především dílo J. Mukařovského] 1999 MUKAŘOVSKÝ, Jan Studie I. (Brno: Host) první z dvojice svazků obsahuje práce z estetiky, obecné teorie umění a studie o divadle a filmu (mj. Estetická funkce, norma a hodnota jako sociální fakty; O strukturalismu atd. ] Sémiotika, strukturalismus, řečové akty: 2000 AUSTIN, John L. Jak udělat něco slovy (Praha: Filosofia) [přednášky britského filosofa, který založil tzv. teorii řečových aktů (pojem performativ apod.)] 1999 GRYGAR, Mojmír Terminologický slovník českého strukturalismu (Brno: Host) [slovníková příručka systematicky uspořádává pojmy navržené především Mukařovským; jsou řazeny do oddílů strukturalismus; struktura; estetická funkce, norma, hodnota; znak; význam; sémantické gesto] 1999 HAWKES, Terence Strukturalismus a sémiotika (Brno: Host) [publikace mapuje strukturální myšlení v lingvistice (Saussure), antropologii (Lévi-Strauss) a zejména ve vědách o literatuře (formalisté, Jakobson, Barthes, Todorov, Greimas, Nová kritika). Kniha nepředpokládá předchozí znalost problematiky; obsahuje vyčerpávající soupis literatury] 1995 JAKOBSON, Roman Poetická funkce (Jinočany: H&H) [výbor z celoživotního díla zpřístupňuje Jakobsonovy studie o podstatě literatury, jeho fonologické analýzy prozodických systémů, práce o slovesnosti českého středověku i o novější české a světové literatuře] 2005 JANKOVIČ, Milan Cesty za smyslem literárního díla (Praha: Karolinum) [publikace je výborem z Nesamozřejmosti smyslu a Díla jako dění smyslu ; jednotlivé studie objasňují Jankovičova teoretická a interpretační stanoviska. Klíčová je otázka po smyslu literárního díla a jeho vnímání a opakované promýšlení Mukařovského konceptu sémantického gesta]

7 Kulturní studia, literární věda; teorie, historie, kritika; poetika, hermeneutika: 2001 ABRAMS, Meyer Howard Zrcadlo a maska. Romantická teorie a tradice estetického myšlení (Praha: Triáda) [kniha se snaží sledovat proměny myšlení o literatuře od antiky (přibližuje mj. mimetickou doktrínu), zejm. se soustředí na podle autora pro lit. vědu přelomové období romantismu (Coleridge, Wordsworth)] 2004 BARTHES, Roland Mytologie (Praha: Dokořán) [původně časopisecky publikované úvahy o soudobé společnosti, které se staly jedním ze zakládajících textů kulturních studií] 1992 ČERNÝ, Václav Co je kritika, co není a k čemu je na světě In: Tvorba a osobnost (Praha: Odeon) [hlavní zásady disciplíny srozumitelně vysvětlené na minimálním prostoru vhodné pro přípravu na zkoušku] 2000 DOLEŽEL, Lubomír Kapitoly z dějin strukturální poetiky (Brno: Host) [kniha si všímá několika myslitelů a historických období, které zásadním způsobem ovlivnily chápání literatury; zároveň sleduje formování myšlení, které nazýváme strukturálním ; v jednotlivých kapitolách se Doležel zaměřuje mj. na Aristotelovu Poetiku, zárodek teorie možných světů u Leibnize, morfologický model formální školy v Německu a v Rusku či pražský strukturalismus] 2000 HAMAN, Aleš Nástin dějin české literární kritiky (Jinočany: H+H) [vhodný orientační přehled literární kritiky od národní obrození po současnost] 2004 ISER, Wolfgang Teorie literatury. Aktuální perspektiva (Brno-Praha: ÚČL AV ČR) [přednáška, v níž autor promýšlí aktuální perspektivy a výzvy oboru] 2003 (red.) Kudrnáč, Jiří Česká literární kritika v dotyku se strukturalismem (Brno: Host) [antologie obsahuje mj. kritiky J. Durdíka, O. Hostinského, F.X. Šaldy, T.G. Masaryka, O. Zicha ad.] 2005 PAPOUŠEK, Vladimír TUREČEK, Dalibor Hledání literárních dějin (Praha Litomyšl: Paseka) [příručka hledá nové metodologické inspirace pro psaní literárních dějin; obsahuje také soupis příruček dějin české literatury ve 20.století] 2004 RICŒUR, Paul Úkol hermeneutiky (Praha: Filosofia) [dva krátké eseje se zabývají otázkou místa interpretace; přibližují také hlavní osobnosti hermeneutiky] 2003 SZONDI, Peter Úvod do literární hermeneutiky (Brno: Host) [výbor ze Szondiho přednášek se věnuje obecným úvahám o literárních textech, jejich povaze a založení; počátky moderní hermeneutiky S. klade již před Schleiermachera, přičemž představuje řadu zajímavých myslitelů (Chladenius, Meier, Ast)] 1998 VODIČKA, Felix Struktura vývoje (Praha: Dauphin) [výbor z literárněhistorických studií přední osobnosti pražského strukturalismu obsahuje zásadní Vodičkovy texty mj. text Literární historie, její problémy a úkoly nebo Problematiku ohlasu Nerudova díla ad.] 2005 WELLEK, René Koncepty literární vědy (Jinočany: H+H)

8 [výbor ze studií k teoretické, literárněhistorické i kritické problematice; věnuje se mj. problematice historických období, literárních směrů a hnutí (romantismus, realismus, symbolismus aj.)] Textologie: 2006 (red.) HAVEL, Rudolf - ŠOREK, Břetislav Editor a text: Úvod do praktické textologie (Praha, Litomyšl: Paseka) [základní příručka pro ediční praxi; zabývá se problematikou přípravy kritických edic nové české literatury a teoretickými i praktickými otázkami, které doprovázejí vydávaný text od rukopisu až k jeho definitivní podobě] 1999 MOLDANOVÁ, Dobrava Základní pojmy z textologie (Ústí nad Labem: PF) [přehledné skriptum slouží jako úvod do problematiky a terminologie] Autor, čtenář: 2004 ECO, Umberto Meze interpretace (Praha: Karolinum) [patnáct esejů vzniklých v letech 20. století. Eco hodnotí interpretační přístupy od Aristotela po současnost; formuluje své názory na otevřenost díla, modelového čtenáře či interpretační meze] 1997 ECO, Umberto Šest procházek literárními lesy (Olomouc: Votobia) [čtivá příručka je sestavena z šesti přednášek, které se zabývají především problematikou autora a čtenáře] Organizace literárního díla; žánry; vnitřní výstavba: 1971 BACHTIN, Michail M. Dostojevskij umělec (Praha: Československý spisovatel) [Kniha mj. charakterizuje Dostojevského díla jako polyfonní romány; Bachtin zde objasňuje svoje pojetí dialogičnosti a vícehlasí, které se mj. stalo inspirací pro doktrínu intertextuality] 2006 BACHTIN, Michail M. Francois Rabelais a lidová kultura středověku a renesance (Praha: Argo) [Kniha mj. charakterizuje román jako projev lidové kultury; nízký žánr románu stojí v protikladu k vysokému žánru epopeje; materiálem je B. tentokrát dílo F. Rabelaise] 1980 BACHTIN, Michail M. Román jako dialog (Praha: Odeon) [Kniha obsahuje mj. Bachtinovy zásadní studie Epos a román či Čas a chronotop v románu; literární žánry jsou představeny jako nadčasové esence; ke studiu lit. prostoru se nabízí kategorie chronotopu ] 1998 CURTIUS, Ernst Robert Evropská literatura a latinský středověk (Praha: Triáda) [základní práce evropské literární medievalistiky mj. zakládá literární topologii, která si všímá návratných míst topoi či loci communes a včleňuje je do společné tradice evropské literatury] 1992 ČERVENKA, Miroslav Významová výstavba literárního díla (Praha: UK) [Červenka se pečlivě věnuje elementům významové výstavby díla; studuje problematiku utváření významových komplexů (lyrický subjekt, vypravěč, děj, postavy, kompozice ad.); navazuje na pražskou školu a promýšlí také literární dílo ve smyslu jeho znakové povahy]

9 2003 FRYE, Northrop Anatomie kritiky (Brno: Host) [kniha usiluje o vymezení principů a terminologie platných pro literární vědu; ve čtyřech esejích se Frye zabývá historickou, etickou, archetypální a rétorickou kritikou a uvádí příklady z antické i moderní literatury. Jednotlivá díla vřazuje kulturního kontextu a odmítá jejich hodnocení z pozic ideologie] 1960 KUNDERA, Milan Umění románu. Cesta Vladislava Vančury za velkou epikou (Praha: Československý spisovatel) [naratologická studie o V. Vančurovi se pokouší vřadit V. vypravěčské umění do tradice velkého románového vyprávění ; romány z avantgardního období Kundera považuje za méně zdařilé] 2005 KUNDERA, Milan Zneuznávané dědictví Cervantesovo (Brno: Atlantis) [kniha obsahuje dva eseje z knihy L art du roman; oba asi nejlépe představují Kunderovo pojetí románu jako bytostně evropského umění., které je spjato s novověkou historií a s noetickými úkoly] 1967 LUKÁCS, Györy Metafyzika tragédie (Praha: Československý spisovatel) [Pohled na systém žánrů; román je nazírán jako epopej nové doby (měšťanské epochy); v marxistickém pohledu jsou druhy odvozovány z daností doby] 2004 (red.) MOCNÁ, Dagmar PETERKA, Josef Encyklopedie literárních žánrů (Praha Litomyšl: Paseka) [encyklopedická příručka v abecedním pořadí představuje všechny důležité literární žánry; nechybí ukázky] Naratologie základní: 1993 DOLEŽEL, Lubomír Narativní způsoby v české literatuře (Praha: Český spisovatel) [kniha poskytuje přehlednou typologii narativních způsobů; teoretický fond Doležel posléze využívá při analýze děl mj. K.V.Raise, K.Čapka, V. Vančury, M.Kundery] 2001 RIMMON-KENANOVÁ, Shlomith Poetika vyprávění (Brno: Host) [syntetická příručka přehledně mapuje poznatky zejm. anglosaské a francouzské naratologie] 1988 STANZEL, Franz K. Teorie vyprávění (Praha: Odeon) [základní dílo německé teorie vyprávění uvádí do typologie vyprávěcích situací; v jednotlivých kapitolách se podrobně věnuje VS v 1.osobě, autorské a personální VS, VS situuje do typologického kruhu ] Naratologie rozšiřující: 1985 BAL, Mieke Narratology: Introduction to the Theory of Narrative (Toronto: [syntetická příručka se věnuje všem základním aspektům fikčních narativů; česky kapitola o fokalizaci v časopise Aluze 2004/2-3; kniha na KBO] 2003 DOLEŽEL, Lubomír Heterocosmica. Fikce a možné světy (Praha: Karolinum) [příručka využívá koncept možných světů pro výklad literární fikcionality; navrhuje terminologii pro analýzu světů, které jsou konstruovány fikčními texty] 2005 FOŘT, Bohumil Úvod do sémantiky fikčních světů (Brno: Host) [přehledný úvod do problematiky možných světů a jejich adaptace pro literární potřeby ]

10 1986 GENETTE, Gérard Narrative Discourse (Ithaca, New York: Cornell University Press) [Základní práce diskursivní naratologie; zavádí mj. pojem fokalizace (v rámci způsobu vyprávění; překlad do angličtiny východiskem pro anglosaskou naratologii; kniha na KBO] 1990 GENETTE, Gérard Narrative Discourse Revisited (Ithaca, New York: Cornell University Press) [V Nové rozpravě o vyprávění Genette reagoval na kritiky své předchozí knihy; řadu problému opakovaně promýšlí a obhajuje své názory; kniha je k dispozici na KBO] 1978 CHATMAN, Seymour Story and Discourse (Ithaca London: Cornell UP) [nejvlivnější anglo-americká syntéza teorie vyprávění; shrnuje a modifikuje výzkumy anglofonních teoretiků (James, Lubbock, Booth) i evropských badatelů (Genette, Todorov); kniha na KBO] 2002 (red.) Kyloušek, Petr Znak, struktura, vyprávění (Brno: Host) [výbor obsahuje mj. zakládající studii T.Todorova Kategorie literárního vyprávění, dále mj. články R. Barthese, C. Brémonda či A.J. Greimase] 1986 PAVEL, Thomas G. Fictional Worlds (Cambridge London: Harvard UP) [základní kniha teorie fikčních světů; Pavel promýšlí pojetí fikcionalisty prostřednictvím adaptace možných světů z logiky a zvažuje využitelnost této výpůjčky pro teorii literatury; kniha na KBO] 2006 PIER, John Sémiotika narativu (Brno-Praha: ÚČL AV ČR) [dvě studie založené na sémiotice se zabývají modely základního rozlišení a problémem narativní konfigurace] 1999 PROPP, Vladimir J. Morfologie pohádky (Jinočany: H+H) [základní kniha příběhové naratologie; Propp chápe role postav v příběhu jako funkce ; stavbu kouzelných pohádek lze podle něj vyložit na základě 31 funkcí v syžetu] 2006 RONENOVÁ, Ruth Možné světy v teorii literatury (Brno: Host) [kniha studuje mezioborovou výpůjčku, srovnává koncept možných světů v logice a v teorii literatury] 2004 SCHMID, Wolf Narativní transformace (Brno-Praha: ÚČL AV ČR) [studie představuje generativní čtyřúrovňový model narativní transformace; v úvodní části přehledně představuje dosavadní modely základního rozlišení] 2002 SCHOLES, Robert KELLOGG, Robert Povaha vyprávění (Brno: Host) [esejistická kniha se zabývá narativní literaturou z perspektivy jejího vývoje a vývoje prostředků, které jsou pro literární vyprávění dominantní] 2000 TODOROV, Tzvetan Poetika prózy (Praha: Triáda) [dvě knihy vůdčího představitele francouzského strukturalismu; první díl se soustřeďuje na stanovení obecných zákonů a poznávání literatury; druhá obsahuje i výklad vybraných děl světové literatury]

11 Lyrika; poezie: 2001 ČERVENKA, Miroslav Dějiny českého volného verše (Brno: Host) [podrobné dějiny rozvolněného a volného verše v české poezii doplňuje vynikající slovníček versologických pojmů (Glosář)] 2003 ČERVENKA, Miroslav Fikční světy lyriky (Praha-Litomyšl: Paseka) [Červenka v knize promýšlí fikčnost lyriky; světy lyriky chápe jako neúplné pásy a pečlivě se zaobírá rozvržením subjektů na jednotlivých komunikačních rovinách] 1996 ČERVENKA, Miroslav Obléhání zevnitř (Praha: Torst) [k versologické problematice se vztahuje první část knihy (např. Verš a poezie, Rytmický impuls). Druhá část přináší Červenkovy recenze české poezie za dobu více než třiceti let, třetí pak obecné úvahy] 2002 ČERVENKA, Miroslav JANKOVIČ, Milan KUBÍNOVÁ, Marie LANGEROVÁ, Marie Pohledy zblízka: zvuk, význam, obraz (Praha: Torst) [2. díl Poetiky literárního díla 20.stol. obsahuje mj. studie o hláskové instrumentaci, rýmu, básnické obraznosti atd.] 1999 ČERVENKA, Miroslav Z večerní školy versologie IV (Praha:ÚČL) [monografie o daktylu; Červenka sleduje principy a proměny metrického systému; po popisu metrických pravidel se soustředí na jeho realizace v české literatuře od 18.stol. po současnost] 1986 HRABÁK, Josef Úvod do teorie verše (Praha: SPN) [syntetická příručka definuje základní pojmy versologie, následně se ve výkladu zabývá mj. prozodickými a metrickými systémy, problematikou rýmu atd.] 2005 FRIDRICH, Hugo Struktura moderní lyriky (Brno: Host) [klasická kniha oboru se pokouší postihnout základní rysy moderní lyriky] 2001 MUKAŘOVSKÝ, Jan Studie II. (Brno: Host) [první část knihy obsahuje mj. studie o básnickém jazyce, lyrice, studii Obecné zásady a vývoj novočeského verše ad.; druhá část je zaměřena na konkrétní díla] Konkrétní školy, směry, teoretikové: 2003 (red.) Glanc, Tomáš Exotika (Brno: Host) [výbor z prací tartuské školy; obsahuje mj. studie J. Lotmana, B. Uspenského, V. Toporova ad.] 2006 HAMAN, Aleš HOLÝ, Jiří PAPOUŠEK, Vladimír Kritické úvahy o západní literární teorii (Praha: Arsci) [eseje našich předních odborníků se zabývají mj. francouzským strukturalismem (Haman), novým historismem (Papoušek) či recepční estetikou (Holý)] 2005 JAKOBSON, Roman (red.) Glanc, Tomáš Formalistická škola a dnešní literární věda ruská (Praha: Academia) [přednášky o ruském formalismu pro Masarykovu univerzitu v Brně. Jakobson v nich rekapituloval vznik směru, na němž se sám podílel.doplněno o důkladný poznámkový aparát a řadu dokumentů]

12 2006 LAKOFF, George Ženy, oheň a nebezpečné věci (Praha: Triáda) [kultovní kniha kognitivní vědy; zabývá se představovými schématy a kategorizací zkušenosti] 2002 LAKOFF, George JOHNSON, Mark Metafory, kterými žijeme (Brno: Host) [základní kniha kognitivních věd poskytuje nový pohled na metaforu; podle autorů se jazyk realizuje na základě metafor; metafory jsou koncepty, jejichž prostřednictví se seznamujeme se světem] 2005 (red.) Matejov, Fedor Zajac, Peter Od iniciatívy k tradícíi (Brno: Host) [výbor z prací slovenského strukturalismu obsahuje mj. texty M. Bakoše, F. Mika, N. Krausové ad.] 2001 Sedmidubský, Miloš Červenka, Miroslav Vízdalová, Ivana Čtenář jako výzva (Brno: Host) [výbor z prací kostnické školy recepční estetiky obsahuje studie nejpřednějších představitelů uskupení Jausse, Isera, Stierla, Lachmannové; studie J. Striedtera se přehledně ohlíží za přínosem pražské školy] 2002 (red.) Trávníček, Jiří Od poetiky k diskursu (Brno: Host) [výbor z prací polského strukturalismu 20.stol.; zahrnuje mj. texty M. Głowińského, W. Kalagy ad.] 2003 ŠKLOVSKIJ, Viktor Poetika prózy (Praha: Akropolis) [základní dílo formální školy, mj. studuje metodu umění, zabývá se stavbou novely a románu, zamýšlí se nad souvislostmi syžetové výstavby, metodami stylu a propracovává koncept ozvláštnění. Knihu doplňuje dobový komentář Bohumila Mathesia a recenze Jana Mukařovského] 1970 TOMAŠEVSKIJ, Boris Teorie literatury (Praha: Lidové nakladatelství) [kniha, která se stala vlivnou příručkou; západnímu světu zprostředkovala názory a terminologii formalistů; představuje stručnou a přehlednou syntézu teorie formální školy] 1988 TYŇANOV, Jurij N. Literární fakt (Praha: Odeon) [výbor z prací předního autora ruské formální školy]

R e š e r š e. (Dokumentografická jednorázová rešerše) Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/ Liberec

R e š e r š e. (Dokumentografická jednorázová rešerše) Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/ Liberec R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Kategorie času v literatuře Vypracovala: Krajská vědecká knihovna v Liberci Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec tel. +420-482 412 111 fax +420-482 412

Více

Okruhy otázek z literatury ke SZZ pro navazující magisterská studia

Okruhy otázek z literatury ke SZZ pro navazující magisterská studia Okruhy otázek z literatury ke SZZ pro navazující magisterská studia Pro programy Učitelství pro základní školy (N7503) a Učitelství pro střední školy (N7504) platí okruhy otázek 1-26. Pro studenty oboru

Více

Psychologie literatury

Psychologie literatury Psychologie literatury Vyučující: Mgr. Martin Švanda Tel.: 532290382 E-mail: svanda@psu.cas.cz Syllabus, jarní semestr 2005 Charakteristika kurzu: Cílem kurzu je seznámit posluchače se základními pojmy,

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

Starší česká literatura pro Bc JS 2006

Starší česká literatura pro Bc JS 2006 Starší česká literatura pro Bc JS 2006 I. program semestru, seznam primární a sekundární literatury II. středověká kronika Kosmova Kronika česká Ironické prvky v Kosmově podání české prehistorie III. středověká

Více

L I T E R A T U R A :

L I T E R A T U R A : Literatura: ARISTOTELÉS. 1993. Poetika. (Přel. František Groh) Gryf, Praha. BACHTIN, Michail Michailovič. 1980. Formální metoda v literární vědě. (Přeložil Jiří Honzík) Lidové nakladatelství, Praha. [rusky

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Výtvarná a typografická úprava Sylabus k přednášce Redakční zpracování textu

Více

Šablona: I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Literatura TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ prima Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden, 70hod/rok Literatura pro 1. ročník středních

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA. STUDIJNÍ KATALOG Seminář estetiky

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA. STUDIJNÍ KATALOG Seminář estetiky MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA STUDIJNÍ KATALOG 2013 2014 Seminář estetiky Estetika ÚVOD Estetika (lat. aesthetica, od řec. aisthésis = vnímání, zakoušení) je obor lidského myšlení, který má

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Koncepce antologie Sylabus k přednášce Redakční zpracování textu Dr. Michael

Více

Souborné zkoušky z modulů

Souborné zkoušky z modulů Souborné zkoušky z modulů (platí pro studenty, kteří nastoupili do magisterského studia české filologie v roce 2012/2013) V souladu s akreditacemi a Modrou knihou 2012/2013 je student jednooborové české

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Evropa a její literární tradice Český jazyk a literatura Pavla Jamborová 01- Literatura

Více

Typy literárněvýchovného působení v MŠ:

Typy literárněvýchovného působení v MŠ: Typy literárněvýchovného působení v MŠ: Předčítání knih (příběhů) bez navazujících činností (za odměnu, před spaním ). Předčítání jako motivace k jiným než literárněvýchovným aktivitám. setkávání s literárním

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

Databáze českých meter

Databáze českých meter Databáze českých meter 1795 1825 KVĚTA SGALLOVÁ Představením Thesauru českých meter raného obrození chceme upozornit bohemistickou odbornou veřejnost na databázi, která vznikla v Ústavu české literatury

Více

Ročník, obor 1. ročník, studijní obory i učební obory, ověřeno Mechanik opravář motorových vozidel (A1B) 10.6.2013

Ročník, obor 1. ročník, studijní obory i učební obory, ověřeno Mechanik opravář motorových vozidel (A1B) 10.6.2013 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast- Sada 38 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_741_Literatura_pwp Střední odborná škola a Střední odborné

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz. Název školy Dostupné z:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz. Název školy Dostupné z: Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast- Sada 38 Téma Typ materiálu Ročník, obor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_745_Versologie_pwp Střední odborná škola a Střední

Více

Literatura v češtině Primární texty: Bachtin, Michail Michajlovič: François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance. Praha 1975, Eco, U

Literatura v češtině Primární texty: Bachtin, Michail Michajlovič: François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance. Praha 1975, Eco, U Úvod do uměnovědných studií Co je populární kultura? Literatura v češtině Primární texty: Bachtin, Michail Michajlovič: François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance. Praha 1975, 2007. Eco,

Více

Co jsou uměnovědná studia? Úvod do uměnovědných studií

Co jsou uměnovědná studia? Úvod do uměnovědných studií Co jsou uměnovědná studia? Úvod do uměnovědných studií Požadavky Zpracovat slovníkové heslo z minimálně 2 různých zdrojů Umělecké dílo; Otevřené dílo; Mimoumělecké estetično; Funkce umění; Umělecká hodnota;

Více

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.

ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. Podklady k tiskové konferenci dne 20.2. 2009 1 ARCHEOLOGIE PRAVĚKÝCH ČECH. SV. 1-8 Jiráň, Luboš Venclová, Natalie (editoři) Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i. 2007-2008 Dosud nejrozsáhlejší

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Cesta od myšlenky k finální úpravě knihy Sylabus k přednášce Redakční zpracování

Více

recenze r e c e n z e

recenze r e c e n z e recenze Překročit hranice Stanislava Fedrová, Alice Jedličková (eds.): Intermediální poetika příběhu. Praha: ÚČL AV ČR, Akropolis 2011 Intermediální studia nemají zatím v českém uměnovědném kontextu dlouhou

Více

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté 5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace 4 4 4 4 Realizuje se obsah vzdělávacího oboru

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Darina Kosťunová

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Darina Kosťunová Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast- Sada 38 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_749_Tematika_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Více

Výběr z nových knih 9/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 9/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 9/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Bezpečný internet : chraňte sebe i svůj počítač / Mojmír Král -- První vydání Praha : Grada Publishing, a.s., 2015 -- 183 stran ISBN 978-80-247-5453-6

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

LITERATURA. Oddíl E učební osnovy I.2.C

LITERATURA. Oddíl E učební osnovy I.2.C LITERATURA Oddíl E učební osnovy I.2.C Charakteristika předmětu: LITERATURA ve čtyřletém gymnáziu Obsah předmětu Vzdělávací obsah předmětu literatura úzce souvisí s předmětem český jazyk a vychází ze vzdělávací

Více

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) Literatura Sexta A, B Mgr. Libuše Kratochvilová 2 hodiny

Více

Myslím, že jsem tenkráte šílil Proměny interpretace Nerudovy povídky U Tří lilií s ohledem na věk čtenáře Mgr. Eva Marková

Myslím, že jsem tenkráte šílil Proměny interpretace Nerudovy povídky U Tří lilií s ohledem na věk čtenáře Mgr. Eva Marková Myslím, že jsem tenkráte šílil Proměny interpretace Nerudovy povídky U Tří lilií s ohledem na věk čtenáře Mgr. Eva Marková KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého

Více

ZKUŠEBNÍ OTÁZKY SZZK - BC. FILMOVÁ VĚDA TEORIE 1. Popište vývoj teorie filmu v rámci paradigmatického konceptu Francesca Casettiho.

ZKUŠEBNÍ OTÁZKY SZZK - BC. FILMOVÁ VĚDA TEORIE 1. Popište vývoj teorie filmu v rámci paradigmatického konceptu Francesca Casettiho. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY SZZK - BC. FILMOVÁ VĚDA TEORIE 1. Popište vývoj teorie filmu v rámci paradigmatického konceptu Francesca Casettiho. Přibližte jednotlivá paradigmata. 2. Rámcově nastiňte historický vývoj

Více

Ruští formalisté. Činnost formalistů lze přehledně rozdělit do tří fází

Ruští formalisté. Činnost formalistů lze přehledně rozdělit do tří fází KFS FF UK nám. J. Palacha 2, Praha 1, tel.: +420 221 619 227, e-mail: film@ff.cuni.cz Ruští formalisté Literatura a literární teorie se po přelomu 19. století nacházela v kritickém stavu, obě byly často

Více

Proč a jak studovat svět učebnic matematiky? Metodologické přístupy k výzkumu

Proč a jak studovat svět učebnic matematiky? Metodologické přístupy k výzkumu Proč a jak studovat svět učebnic matematiky? Metodologické přístupy k výzkumu Konceptuální rámec Oblast výzkumu učebnic Co jsou učebnice, kdo jsou jejich autoři a vydavatelé? Jakou roli hrají v edukačním

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2018/19) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) PRAVIDLA HODNOCENÍ A PLNĚNÍ POVINNOSTÍ LITERATURA

Více

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 3/2015 ostatní společenskovědní obory 1. Církev : průvodce českou historií / Alena a Vlastimil Vondruškovi -- Vyd. 1. Praha : Vyšehrad, 2014 -- 199 s. -- cze ISBN 978-80-7429-441-9

Více

K pojetí výuky literární teorie na 2. stupni ZŠ průzkumné šetření v západní části mikroregionu Hlučínsko Gabriel Juchelka

K pojetí výuky literární teorie na 2. stupni ZŠ průzkumné šetření v západní části mikroregionu Hlučínsko Gabriel Juchelka K pojetí výuky literární teorie na 2. stupni ZŠ průzkumné šetření v západní části mikroregionu Hlučínsko Gabriel Juchelka KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY S DIDAKTIKOU, PdF OU Průzkumné šetření ZŠ Bolatice,

Více

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program

Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program Ústav bohemistických studií Bohemistika pro cizince tříletý bakalářský studijní program https://ubs.ff.cuni.cz/cs/ Charakteristika studijního programu SP vychází zvl. z vědních oborů: lingvistika, literatura,

Více

Tematika XVI. mezinárodního sjezdu slavistů v Bělehradě v r JAZYK Etymologie a historicko-srovnávací výzkum slovanských jazyků.

Tematika XVI. mezinárodního sjezdu slavistů v Bělehradě v r JAZYK Etymologie a historicko-srovnávací výzkum slovanských jazyků. Tematika XVI. mezinárodního sjezdu slavistů v Bělehradě v r. 2018 přijatá na zasedání MKS v Praze 31. srpna 2015 a schválená na zasedání Prezidia MKS v Bělehradě 3. prosince 2015. Na XVI. mezinárodním

Více

Okruhy otázek a soupis doporučené literatury. ke státní rigorózní zkoušce

Okruhy otázek a soupis doporučené literatury. ke státní rigorózní zkoušce Okruhy otázek a soupis doporučené literatury ke státní rigorózní zkoušce Státní rigorózní zkouška má ústní formu a skládá se z obhajoby rigorózní práce (bližší informace na www.ff.jcu.cz, Opatření děkana

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Nepřímá prezentace Komika Jazyková komika Komika záznamová Komika proslovitelná

Nepřímá prezentace Komika Jazyková komika Komika záznamová Komika proslovitelná OBSAH: 1. Úvod... 5 1.1. Předmět zkoumání... 5 1.2. Literatura... 7 2. Pohádky jako integrální součást Werichova díla... 10 2.1. Jan Werich - divadelník... 10 2.2. Jan Werich - pohádkář... 13 3. Helena

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma Učivo PT Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) KK Vlastenectví jako literární

Více

Prvky umělecké literatury v esejích Václava Cílka

Prvky umělecké literatury v esejích Václava Cílka Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra bohemistiky Prvky umělecké literatury v esejích Václava Cílka Bakalářská diplomová práce Markéta LANČOVÁ Vedoucí práce: doc. PhDr. Lubomír MACHALA,

Více

PŘEHLED ODBORNÉ ČINNOSTI

PŘEHLED ODBORNÉ ČINNOSTI PŘEHLED ODBORNÉ ČINNOSTI Jméno: Robert Kolár Oddělení: Oddělení teorie ÚČL AV ČR A) Publikační činnost Knižní monografie (individuální, popřípadě dílo autorské dvojice) Teorie literatury: učebnice pro

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, předmět dramatické výchovy, její vztah k dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve estetické

Více

LITERÁRNÍ VĚDA. PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.

LITERÁRNÍ VĚDA. PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D. LITERÁRNÍ VĚDA PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Inovace studijních oborů na PdF UHK, reg.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Literární věda Inovace studijních oborů PhDr. Zdeněk

Více

STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA

STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA Státní závěrečná zkouška navazujícího magisterského studia oboru STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA Rok přijetí 2017 a později Katedra středoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Datum poslední aktualizace:

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Osobnosti české a světové literatury 20. a 21. století Český jazyk a literatura Pavla

Více

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly

pracovní list pro výkladovou část hodiny Popis a vysvětlení literárních termínů Významní autoři: život a dílo Kontrolní otázky a úkoly SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA MAJA, s.r.o., Viničná 463, Mladá Boleslav VÝUKOVÝ MATERIÁL: JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 8.9.2012 PRO ROČNÍK: 3. OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: VY_32_INOVACE_DUM

Více

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Bednarzová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

Ruská literatura. Oborová komise: prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc. předseda. doc. PhDr. Josef Dohnal, CSc. místopředseda.

Ruská literatura. Oborová komise: prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc. předseda. doc. PhDr. Josef Dohnal, CSc. místopředseda. Ruská literatura Oborová komise: předseda místopředseda Interní členové prof. PhDr. Danuše Kšicová, DrSc. doc. PhDr. Galina Binová, CSc. prof. PhDr. Michaela Soleiman pour Hashemi, CSc. Externí členové

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Český jazyk a literatura Kód modulu Čj-M-2/1-3 Délka modulu 99 hodin Platnost 1.09.2010 Typ modulu povinný

Více

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166)

Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Dlouhá cesta k malé knize. Projektové vyučování pro studenty Střední průmyslové školy grafické v Praze (CZ.2.17/3.1.00/34166) Ediční a redakční práce na Čtení o Jaroslavu Vrchlickém Sylabus k semináři

Více

Kapitoly z dějin filmu 1 výukové okruhy, studijní literatura, výkladové metody

Kapitoly z dějin filmu 1 výukové okruhy, studijní literatura, výkladové metody Kapitoly z dějin filmu 1 výukové okruhy, studijní literatura, výkladové metody Doporučená literatura BARTOŠEK, Luboš: Náš film. Kapitoly z dějin (1896-1945). Mladá fronta, 1985. BORDWELL, David THOMPSONOVÁ,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve výchově a vzdělávání; vymezí obsah dramatické

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2018/19) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ CÍL a NÁPLŇ SEMINÁŘE METODY a AKTIVITY PRAVIDLA HODNOCENÍ A PLNĚNÍ POVINNOSTÍ MATURITNÍ LITERATURA

Více

Jiří Levý. Bratislava

Jiří Levý. Bratislava Jiří Levý Bratislava 28. 2. 2011 Jiří Levý (1926 1967) Absolvoval angličtinu a češtinu na Masarykově Univerzitě v Brně, kde také pedagogicky působil Spoluzakladatel edice Český překlad Základní práce:

Více

Koncepce kurzu Úvod do studia dějepisu dle jednotlivých hodin:

Koncepce kurzu Úvod do studia dějepisu dle jednotlivých hodin: Koncepce kurzu Úvod do studia dějepisu dle jednotlivých hodin: I. Uvedení (TM): a) Úvod do kurzu, jeho obsah a účel, požadavky ke zkoušce, povinná studijní literatura. b) Pojem historie, historie jako

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) ZSV septima Robert Weinrich 2 hod./ týden BRÁZDA,

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

OBSAH LITERÁRNÍ ŽIVOT... 13

OBSAH LITERÁRNÍ ŽIVOT... 13 OBSAH LITERÁRNÍ ŽIVOT................................................. 13 Politické a kulturní souvislosti.................................. 15 Bezprostřední důsledky únorového převratu v činnosti spisovatelských

Více

Český jazyk pro 7. ročník

Český jazyk pro 7. ročník 1V3, 1V5, 1V6, 1V7, 1V8 1V5, 1V10, 1V1, 1V2, 1V5, 1V9, 1V10, Komunikační a slohová výchova 1V1, 1V5, 1V7, 1V10, 1V5, 1V6, 1V7, 1V10, 1V3, 1V5, 1V6, 1V7, Český jazyk pro 7. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové

Více

Jan Mukařovský dnes. tradice a perspektiva českého strukturalismu

Jan Mukařovský dnes. tradice a perspektiva českého strukturalismu Jan Mukařovský dnes tradice a perspektiva českého strukturalismu Společná konference Pražského lingvistického kroužku a Ústavu pro českou literaturu AV ČR 14 15.XI 2011 zasedací místnost ÚČL Na Florenci

Více

Pojednání k Disertační práci/discourse on the PhD Thesis

Pojednání k Disertační práci/discourse on the PhD Thesis Pojednání k Disertační práci/discourse on the PhD Thesis Ing. Eva Fridrichová Vedoucí práce: doc. Ing. arch. Jan Rajlich Ústav konstruování Odbor průmyslového designu Fakulta strojního inženýrství Vysoké

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk literatura 19. století. PhDr. Iveta Pelcová

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Český jazyk literatura 19. století. PhDr. Iveta Pelcová Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2

Více

Význam Francie pro českou kulturu kolem roku 1900

Význam Francie pro českou kulturu kolem roku 1900 R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše) Význam Francie pro českou kulturu kolem roku 1900 Vypracovala: Krajská vědecká knihovna, příspěvková organizace Rumjancevova 1362/1 460 53 Liberec

Více

Lucia Pastirčíková 1

Lucia Pastirčíková 1 Kopeček, Lubomír: Politické strany na Slovensku 1989 až 2006. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2007, 628 stran, ISBN 978-80-7325-113-0. Lucia Pastirčíková 1 Docent Lubomír Kopeček, působící

Více

Dramatická výchova. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Rozvoj poznávacích, komunikačních a sociálních dovedností dětí

Dramatická výchova. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Rozvoj poznávacích, komunikačních a sociálních dovedností dětí Dramatická výchova ročník 1 Dramatická výchova a její postavení v oboru předškolní a mimoškolní pedagogika Nonverbální komunikace, pohyb a pantomima charakterizuje cíle a prostředky oboru dramatická výchova

Více

Literární a slohová výchova, komunikace

Literární a slohová výchova, komunikace Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Literatura (LIT) Literární a slohová výchova, komunikace Tercie 2 hodiny týdně Dataprojektor Literární výchova I Čte s porozuměním Shromáždí a zapíše co nejvíc

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Česká

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět český jazyk a literatura se vyučuje jako samostatný předmět. V 6., 8. a

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

KOREANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie

KOREANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie KOREANISTIKA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie S společný základ S 1 Úvod do filozofie * Y SPOLEČNÉHO ÁKLADU POVINNÉ 1 (Platnost akreditace: 30.11. 009 31.1. 017) k p 6 1 / S, LS p 6 PhDr.

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie (Platnost akreditace: )

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie (Platnost akreditace: ) ČESKÝ JAYK A LITERATURA (jednooborové bakalářské studium) B 7310 Filologie (Platnost akreditace: 16.10. 2009 1.12. 2017) 1. Úvod do filozofie * PŘEDMĚTY SPOLEČNÉHO ÁKLADU POVINNÉ 1 způs. druh před. k p

Více

Centrum dalšího vzdělávání FF UK Univerzita třetího věku Rozvrh přednášek pro akademický rok 2017/2018 Název kurzu 1. skupina kurzů Jak poslouchat vážnou hudbu II. Poklady českého a evropského výtvarného

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

First published: Soudobé dějiny, 2015, 1-2

First published: Soudobé dějiny, 2015, 1-2 Zitierhinweis Sommer, Vítězslav: Rezension über: Jakub Jareš / Matěj Spurný / Katka Volná (Hg.), S minulostí zúčtujeme. Sebereflexe Filozofické fakulty UK v dokumentech sedmdesátých a devadesátých let

Více

Fakulta humanitních studií

Fakulta humanitních studií Fakulta humanitních studií Cesty k filosofii I, II Mgr. Richard Zika, Ph.D. Člověk a náboženství I, II Interpretování filosofických textů (Descartes, Hobbes, Anselm, Platón a další). Mgr. Ondřej Skripnik

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Fakulta sociálních studií Katedra politologie Lukáš Visingr (UČO 60659) Bezpečnostní a strategická studia Politologie Bakalářské studium Imatrikulační ročník 2005 Weberův přístup

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

B A K A L Á Ř I Český jazyk a literatura

B A K A L Á Ř I Český jazyk a literatura B A K A L Á Ř I Český jazyk a literatura Poetika poezie, prózy a dramatu pondělí 10:50 prof. Bílek Základy literární historie čtvrtek 10:50 dr. Merhaut Základy odborného psaní a redigování textu (bude

Více

Výběr z nových knih 2/2012 ostatní společenskovědní obory

Výběr z nových knih 2/2012 ostatní společenskovědní obory Výběr z nových knih 2/2012 ostatní společenskovědní obory 1. Bible a moderní kritika : česká a světová progresivní exegeze ve víru (anti-) modernistické krize / Tomáš Petráček Praha : Vyšehrad (nakladatelství),

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy

TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy TISKOVÁ ZPRÁVA: Nové kritické vydání Máje Karla Hynka Máchy Praha 21. 6. 2019 Po více jak šedesáti letech od posledního akademického vydání nejznámější básně české moderní poezie, Máje Karla Hynka Máchy,

Více

ASZJSV102 Teoretické základy literární vědy 4 2/- Zk -/- TraJ

ASZJSV102 Teoretické základy literární vědy 4 2/- Zk -/- TraJ STŘEDOEVROPSKÁ STUDIA (polština, maďarština, slovenština) SES SES / jednooborové Bakalářské studium prezenční (tříleté) Společné oborové předměty 90 kreditů ASZJSV101 Teoretické základy jazykovědy 4 2/-

Více

REGIONÁLNÍ DISPARITY DISPARITY V REGIONÁLNÍM ROZVOJI ZEMĚ, JEJICH POJETÍ, IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ

REGIONÁLNÍ DISPARITY DISPARITY V REGIONÁLNÍM ROZVOJI ZEMĚ, JEJICH POJETÍ, IDENTIFIKACE A HODNOCENÍ Series on Advanced Economic Issues Faculty of Economics, VŠB-TU Ostrava Alois Kutscherauer Hana Fachinelli Jan Sucháček Karel Skokan Miroslav Hučka Pavel Tuleja Petr Tománek REGIONÁLNÍ DISPARITY DISPARITY

Více

Umělecká kritika. Úvod do uměnovědných studií

Umělecká kritika. Úvod do uměnovědných studií Umělecká kritika Úvod do uměnovědných studií Opakování O jaký typ znaku se jedná? 2 Opakování O jaký typ znaku se jedná? m kravské zvony v 2. větě Mahlerovy 7. symfonie červená na semaforu 3 Opakování

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA (dvouoborové navazující magisterské studium) N 7310 Filologie (Platnost akreditace:

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA (dvouoborové navazující magisterské studium) N 7310 Filologie (Platnost akreditace: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA (dvouoborové navazující magisterské studium) N 710 Filologie (Platnost akreditace: 11.5. 2010 0.6. 2018) OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 1. Metody lingvistické práce B * 0p + 2s Zk

Více

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE

METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE METODICKÉ LISTY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM PŘEDMĚTU ZÁKLADNÍ OTÁZKY DEMOKRACIE Cílem předmětu je seznámit studenty s pojmem demokracie. V průběhu kurzu bude sledován obsahový vývoj pojmu demokracie. Posluchačům

Více

METAFYZIKA A PAVOUK V KOUTĚ. Metafyzika

METAFYZIKA A PAVOUK V KOUTĚ. Metafyzika METAFYZIKA A PAVOUK V KOUTĚ Metafyzika 2 Průvodce tématem metafyzika - 1. část 2.1 ÚVOD - METAFYZIKA 2.2 PRVNÍ KROK NĚKOLIK TEORETICKÝCH INFORMACÍ 2.3 DRUHÝ KROK TEXT Z OBLASTI METAFYZIKY 2.4 TŘETÍ KROK

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované v předmětu Mediální výchova Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

Tematický plán. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti

Tematický plán. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Textologie v digitálním věku / Textual Criticism in the Computer Age tematický plán / volitelný seminář 20 x za akademický školní rok ZS teoretická část (kombinovaná s ukázkami a příklady dobré praxe)

Více

Výběr z nových knih 11/2015 pedagogika

Výběr z nových knih 11/2015 pedagogika Výběr z nových knih 11/2015 pedagogika 1. 100 her pro děti do tří let: v dětských skupinách a mateřských školách / Katharina Bäcker-Braun ; z německých originálů Die 50 besten Spiele für unterdreijährige

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h

UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA. O b s a h UČITELSTVÍ PRO 3. STUPEŇ SŠ ČESKÝ JAZYK A LITERATURA O b s a h DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 1 2 DIDAKTIKA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY 2 4 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE 6 PRŮBĚŽNÁ PEDAGOGICKÁ PRAXE

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy ANDRÉ BRETON Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA Knihy Co je surrealismus? Tři přednášky (o vývoji surrealismu a surrealistické situaci objektu a politické posici dnešního umění. Doslov napsal

Více