MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV GEOLOGICKÝCH VĚD

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV GEOLOGICKÝCH VĚD"

Transkript

1 MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV GEOLOGICKÝCH VĚD Rešeršní práce Brno 2013 Jan Hanák

2 1. Úvod Zemědělské obchodní druţstvo Herálec podalo poţadavek na vypracování inţenýrskogeologického průzkumu pro projektovanou bioplynovou stanici 700 kw v areálu na kraji obce Herálec. Průzkumné práce byli poţadovány v rozsahu 5 průzkumných vrtů, do hloubky 3 aţ 8 metrů o celkové délce 33 metrů v místě stavebních objektů bioplynové stanice. Účelem poţadovaných prací bylo ověřit geologické a hydrogeologické poměry staveniště BPS Herálec.(Březina,2011) V závěrečné zprávě zadané Březinou (2011) byly zaznamenány výsledky průzkumu, včetně popisu geologických vrtů, laboratorních zkoušek a technické zprávy. 2. Charakteristika území 2.1 Geografie Obec Herálec leţí cca 7 km východně od města Humpolec. Projektovaná BPS se nachází v areálu Zemědělského druţstva Herálec, při západním okraji obce za místním zámkem. Terén se zde mírně uklání k severozápadu a je převáţně vyasfaltované. Nadmořská výška zájmového objektu je m. n. m (Březina, 2011). Obec leţí v centrální části Českomoravské vrchoviny v tzv. Herálécké vrchovině. Z geomorfologického se Herálec nachází v Herálecké vrchovině, která je okrsek Humpolecké vrchoviny. Je to úzký pruh vrchoviny s kupovitým georeliéfem a konkávními suky. Zabírá 104,84 km 2 a je málo zalesněná. Nejvyšším bodem je vrch Vysočina (Demek, 2006). 2.2 Geologická charakteristika a vývoj zájmové oblasti Herálec se nachází v moldanubickém plutonu, coţ je nejrozsáhlejší hercynský komplex vyvřelých hornin v Českém masivu zaujímající plochu kolem 6000 km 2. (Vávra, Štelcl, Malý, 2008). Skládá se ze dvou větví, které jsou dohromady 240 km dlouhé a 30 km široké. A v těchto rozměrech si zachovávají stejný charakter vnitřní stavby (Holubec, 1990). První větev má směr k SSV, vystupuje v ose antiklinoria Českomoravské vrchoviny a Waldfiertlu od Sázavy k Dunaji a nazývá se centální masiv. Druhá větev má směr ZSZ aţ SZ. Vystupuje v podobě velkého mnoţství drobnější, v hloubce souvisejících, granitoidních těles v šumavském moldanubiku a moldanubiku Bavorského lesa. V obou větvích jsou zastoupeny obdobné typy plutonických hornin (Mísař 1983).

3 Plutonity moldanubického plutonu lze rozdělit podle posloupnosti do tří tříd: 1. Starší synorogenní plutonity, které chladly ve spodním karbonu, bývají spojeny s rozsáhlou migmatizací ve svém okolí. 2. Poněkud mladší, většinou jiţ postorogenní granitoidy jsou datovány do svrchního karbonu a do svého okolí vnikají diskordantně s ostrým omezením. 3. Nejmladší, snad aţ spodnokarbonské, jsou granitoidy freistadtského typu. Pod povrchem jsou skrytá, geofyzikalním výzkumem indikovaná tělesa granitoidů s výraznými magnetickými projevy.(chlupáč et al. 2002). Posledními migmatity vázanými na extenzní reţim po variském vrásnění jsou pně a sloupcovitá subvulkanická tělesa. Ţíly se koncentrují zejména v severojiţní ţelivsko-lásenické zóně, s níţ jsou sdruţeny i kruhovité vulkanotektonické struktury (Vrána, 1990). Podle Holubce (1990) můţeme oblast zařadit mezi moldanubickou příčnou strukturu. Herálec bychom podle něj mohli poté zařadit do Jihlavské zóny (navazující na vrásová pásma středních a jiţních Čech, akorát otočené v jjz. směru), která probíhá ve směru Dačice-Jihlava- Havlíčkův Brod-Vilémov-východní okraj chvalatické ţuly. Centrální masiv není jednotným tělesem a skládá se z několika samostatných těles, lišících se mezi sebou petrografickou povahou hornin a stářím jsou v něm zastoupeny tyto hlavní typy hornin. a) Weinsbergská ţula aţ granodiorit je nejstarší intruzí centrálního masivu. Bývá usměrněná a obsahuje plagioklas, křemen a biotit. Místy přechází aţ do granodioritu. Rozšířená hlavně v Rakousku a u nás zasahuje k Vyššímu Brodu. b) Freistadtský granodiorit je mladší a rozšířen je hlavně v Rakousku a u nás jenom v Novohradských horách. c) Dvojslídná ţula mrákotínského typu je nejmladší intruzí centrálního masivu. Skládá se z ortoklasu, biotitu a muskovitu. Nejrozšířenější v tzv. hraničním masivu od Českých Velenic aţ po Sázavu. Tento masiv je oddělený od melechovského ţulového masivu úzkým pruhem cordietických ţul pláště.(pokorný, 1962) Mezi cordieritické ţuly jsou podle Procházky et.al (2008) zařazeny jemnozrnné ţuly typu Lipnice a Bílý kámen. Jde o horniny s méně výraznou foliací neţ typické biotitické pararuly, ale se stejnou velikostí zrn původního plagioklasu, křemene a biotitu. Tyto ţuly se vyskytují v malých tělesech na větším území.

4 2.3 Hydrologické poměry a klimatické podmínky Z hydrologického hlediska leţí studované území do povodí Boňkovského potoka, které spadá do povodí Severního moře. Tento potok se vlévá postupně do Perlového potoka a řeky Sázavy. Staveniště je odvodňováno soustavou rybníků,,u dubu a to severozápadním směrem. V okolí BPS se nenachází ţádné ochranná pásma zdrojů pitné vody ani domovní studny. Z hlediska podnebí spadá studovaná oblast do mírně teplé klimatické oblasti MT3 podle E. Quita. To znamená ţe je mírně teplá (aţ teplá), vlhká, průměrná teplota je 7,5-8,5 C. Průměrný úhrn sráţek v létě mm,v zimě Maximální teploty bývají v červenci C, minimální naopak v lednu C. Přehledy teplot vzduchu z roku 2011na Vysočině jsou znázorněny v tabulce 1. Tab.1 Přehled teplot na Vysočině podle ČHMÚ (2011) T= teplota vzduchu, N = dlouhodobý normál teploty vzduchu [ C, O = odchylka od normálu [ C] leden březen duben květen červen červenec srpen září říjen listopad prosinec Vysočina T -1,6 3, ,9 16, ,9 14,4 7,3 2 1 N -3,3 2, ,2 16,7 16,2 12,6 7,7 2,3 1,5 O 1,7 1,4 3 0,9 1,3-0,7 1,7 1,8-0,4-0,3 2,5 Relativní doba sněhové pokrývky je dní. A průměrná výška sněhu je cm. Podle ČSN Zatíţení stavebních konstrukcí (1986 a1991) spadá Herálec do 3. větrné oblasti. Budoucí staveniště se nachází na rozhraní 3. aţ 4. sněhové oblasti a na rozhraní střední aţ těţké námrazové oblasti (Březina 2011).

5 3. Geologické poměry studovaného území 3.1 Geologie Podle Mísaře (1987) se studované území nachází v českém moldanubiku, které je oblasti BPS zastoupeno regionálně metamorfovanými horninami prekambrického stáří, kterými pronikají mladší paleozoické ţuly centrálního moldanubického plutonu. Širší okolí je pak znázorněno na mapě 1:25000 list Jihlava z produkce ČGÚ Praha, M. Veselá et.al(1989). Podle mapy je skalní podloţí tvořeno cordierit-biotitickými migmatity, kterými pronikají biotit-muskovitické ţuly, typu Lipnice a typu Bílý kámen. Skalní podloţí je ve studovaném území zcela překryto kvartérními sedimenty, z nichţ převládají hlinitopísčité aţ hlinitokamenité uloţeniny a v místech mělkých aluvialních niv jsou vyvinuty i fluviální Obr.1: Výřez z geologické mapy 1:50000 s vyznačenou písčitohlinité sedimenty. lokalitou výzkumu.(upraveno podle ČGS,2011), (Březina, 2011) 3.2 Hydrogeologie Hydrogeologie území kraje Vysočina je charakterizována poměrně monotónními poměry. Protoţe je většina jejího území tvořena horninami krystalinika. Jen malé relikty sedimentárních formací vytvářejí místy kolektory a jen v malé míře jsou vyvinuty méně propustné aţ relativně nepropustné izolátory (Myslil et al., 1986). Studované území spadá podle Michlíčka et.al (1968) do hydrogeologického rajonu č. 654 krystalinikum v povodí řeky Sázavy. Hydrogeologické poměry lokality jsou závislé na stavbě metamorfovaných hornin moldanubika a dále na propustnosti kvartérního pokryvu. Krystalinické horniny moldanubika

6 mají ve svrchních částech většinou sníţenou puklinovou propustnost, která v dosahu zvětrávacích procesů závisí hlavně na charakteru a mocnosti zvětralin, které nebývají moc propustné (Březina, 2011). Na základě změny propustnosti horninotvorných komplexů lze na území vymezit dvě základní skupiny. Skupinu mělkých a hlubších zvodnění. Mělké jsou vázány povrchovou zónou území tvořených krystalinikem a kvartérem. K infiltraci dochází v celé ploše rozšíření kolektoru. Oběh vody je víceméně lokální a odvodňování nastává v úrovni nad místní erozní báze. Hlubší zvodně jsou zde velmi omezené.(myslil et. al., 1986). Podle hydrogeologické mapy ČR, list Jihlava, měřítka 1:50000, Český geologický ústav Praha (Hazdrová et.al. 1990), je hlavní kolektorem podzemní vody studovaného území puklinový systém moldanubického krystalinika při východním okraji centrálního moldanubického masivu. A nejniţší erozní bází staveniště je mělká avuliální niva Boňkovského lesa s rybníky. Staveniště BPS je součástí území s málo vyhovující kvalitou podzemní vody druhé kategorie a to z důvodu antropogenního znečištění. Největší znečištění bylo dřívější zemědělskou velkovýrobou s pouţíváním statkových, ale zejména i umělých hnojiv v kombinaci s dalšími chemickými látkami k ošetřování rostlin včetně defoliantů. Kromě těchto polutantů se v podzemní vodě objevují přírodně zvýšené obsahy ţeleza (Fe) a manganu (Mn) (Březina, 2011). 3.3 Inženýrskogeologické poměry V předběţném inţenýrskogeologickém průzkumu bylo vrtáno pět.průzkumných vrtů V1 V5 o celkové délce 33 m (tab.2, příloha 2). Tyto jádrové vrty na zkoumaném území zastihly kvartérní uloţeniny (vrstvy asfaltu, naváţky, svahové sedimenty) a skalní podloţí lokality (migmatizované biotitické pararuly a dvojslídné ţuly). Skalní podklad není jednotný.

7 Tab.2. Rozšíření, hloubkový dosah kvartérních zemin a typy skalního podloţí (Březina,2011) Označení vrtů Hloubka m Kvartér m Skalní podloţí Eluvium R6- R5 R4 R3 R3-R2 V ,5 1,5-4,40 4,4-6,1 - - V ,2-1,2-2,4 2, V ,6 1,6-2,1 2, V ,5 1, V ,6 1,6-2,6 2,6-3,80 3,8-4,2 6 - V nadloţí (obr.2) jsou kvartérní sedimenty (antropogenní uloženiny) vytvořeny člověkem, byli zastiţeny ve všech vrtech a tvoří je asfalt ze zemědělského dvora a naváţky. Mocnost je malá do 1 metru. Následují kvartérní uloženiny in situ do hloubky 1,6 metru tvořené svahovými sedimenty. To jsou převáţně štěrkovité písky a svahovými štěrky. Byly zastiţeny ve všech vrtech a z geotechnického hlediska se jedná o hlinité písky třídy S4(SM) podle staré normy, jsou středně ulehlé hnědá barva a místy s úlomky hornin do 3cm. Jílovitými písky S5(SC), tuhé konzistence světle šedozrzavé barvy. Písky s příměsí jemnozrnné zeminy S3(S-F), středně ulehlý s příměsí štěrčíku z drceného kamene a ve svrchní části s příměsí humózní hlíny s kořeny stromů. Obr.2 Kvartérní sedimenty pod Štěrky příměsí jemnozrnné zeminy G3( G-F), které fermentorem, Hanák (2012) jsou kamenité, ulehlé s úlomky ţul do 10 cm, barva světle béţová aţ šedobílá. (Březina, 2011)

8 Skalní podloží bylo zastiţeno ve všech vrtech od hloubek 1,20-1,60 m. Je tvořeno regionálně metamorfovanými migmatizovanými pararulami prekambrického stáří, kterými prochází poloha dvojslídné ţuly. Z geotechnického hlediska jde o zcela zvětralé pararuly třídy R6 R5, charakteru eluviálních zemin má barvu šedorezavou aţ rezavou, místy silně rozpukaná. Dále zcela Obr.3 Ruly pod siláţním ţlabem. Hanák 2012 zvětralými horninami třídy R4, barva světle šedá v puklinách rezavá, rozpukaná. Navětralé žuly R2-R3, slabě rozpukané. Podzemní voda byla v prostoru staveniště nalezena ve všech vrtech kromě vrtu V4. Voda se vyskytoval v hloubkách 1,95 m 3,10 m to je v úrovni 568,43-569,41 m. n. m. Přítoky podzemní vody byly ovlivněny ročním obdobím. Chemismus vody byl sledován ze vzorku z vrtu V1 a voda na lokalitě nepřekračovala ukazatele agresivity. Jenom v jednom případě vykazovala voda mírně kyselou koncentraci vodíkových iontů ph = V obsahu útočného kysličníku uhličitého byla voda středně silně agresivní. Na základě hydrogeologického průzkumu bylo moţné předpokládat, ţe zemní práce byly v létě a na podzim do hloubky 2 m od stávajícího povrchu prováděny nad hladinou podzemní vody. Teprve od této úrovně bylo moţné očekávat přítoky podzemních vod, které bylo nutné odčerpávat ze stavební jámy. Na jaře mohly být přítoky podzemní vody do výkopu vydatnější (Březina, 2011) Z technického hlediska bylo staveniště označeno jako vhodné aţ podmínečně vhodné s mírně sloţitými geologickými poměry, jelikoţ zde nebyly zjištěny ţádné neúnosné organické zeminy ani ţádné mocnější polohy antropogeních uloţenin. Vzhledem k vysoce vystouplému skalnímu podloţí bylo moţné všechny stavby BPS zaloţeny v únosných skalních horninách a v dostatečné zámrzné hloubce pod úrovní 1,2 m. Pokud bylo zakládáno na horninách třídy R6 - R3 je moţné hovořit o jednoduchých poměrech základové půdy. Projektované objekty označené podle normy jako jednoduché konstrukce bylo moţné zakládat podle 1. geotechnické kategorie. Velkoprůměrové nádrţe (fermentor a koncový

9 sklad) jsou objekty se staticky náročnými konstrukcemi a zakládaly se podle 2. geotechnické kategorie. Ale skutečná hloubka zaloţení BPS v Herálci musela být určena statikem na základě výpočtu s přihlédnutím ke směrným normovým charakteristikám (Březina, 2011).

10 4. Geotechnický průzkum 4.1 Normy ČSN EN ISO Geotechnický průzkum a zkoušení - pojmenování a zatřiďování zemin- Část 1: Pojmenování a popis. Tato část normy společně s ISO stanovují základní principy pro pojmenování a zatřiďování zemin pro inţenýrské účely na základě popisu těchto materiálů a vlastností zemního stavu. Významné vlastnosti se mohou lišit, a proto pro určité projekty nebo materiály můţe být vhodné vypracovat podrobnější dělení popisných a kvalifikačních termínů. Obecné pojmenování a popis zemin je zaloţeno na pruţném systému pro okamţité (terénní) pouţití. Zahrnuje vlastnosti jak materiálu zemního masivu, stanovené vizuálně a jednoduchými manuálními postupy. V normě jsou uvedeny podrobnosti jednotlivých vlastností pro pojmenování zemin a popisné názvy pro běţné pouţití včetně těch, které souvisí s výsledky terénních zkoušek. Tato část platí pro přírodní zeminy v původním uloţení in situ, podobné antropogenní materiály in situ a zeminy přemístěné antropogenní činností. Tato evropská norma nahradila normy ČSN a musí se pouţívat od února ČSN EN ISO Geotechnický průzkum a zkoušení - Pojmenování a zatřiďování zemin - Část 2: Zásady pro zatřiďování Tato část normy společně s ISO stanovuje základní principy pro pojmenování a zatřiďování zemin na základě jejich látkových a hmotnostních vlastností, zpravidla pouţívaných pro inţenýrské účely. Významné vlastnosti jednotlivých zemin se mohou lišit, a proto můţe být vhodnější, pro konkrétnější projekty nebo materiály, pouţít podrobnější rozdělení nebo klasifikaci. Zásady zatřiďování, stanovené v této části normy, umoţňují seskupit zeminy do jednotlivých tříd s podobným sloţením, geotechnickými vlastnostmi a s ohledem na jejich vhodnost pro geotechnické inţenýrské účely, mezi něţ patří: zakládání, zlepšování zemin, pozemní komunikace, násypy, přehrady, odvodňovací systémy. Tato norma je pouţitelná pro přirozené zeminy a pro materiály jim podobné, jako jsou materiály in situ lidskou činností či přírodní materiály znovu uloţené, ale není to klasifikace samotné zeminy.

11 ČSN EN ISO Geotechnický průzkum a zkoušení - Pojmenování zatřiďování hornin Část 1: Pojmenování a popis Tato část normy stanoví pojmenování a popis horninových materiálů a masivů na základě mineralogického sloţení, geneze, struktury, zrnitosti, diskontinuity a dalších parametrů. Zároveň poskytuje pravidla, jak pro popis dalších charakteristik, tak i pro jejich určení. Část 1 platí pro popis hornin pro geotechniku a inţenýrskou geologii v stavebním inţenýrství. Popis se provádí na vrtných jádrech a dalších vzorcích přírodních horninových masivů. Tato část neplatí pro systém zatřídění hornin vyuţívajících jeden nebo více popisných parametrů pro stanovení pravděpodobného chování horninového masivu. ČSN EN ( ) Eurokód 7: Navrhování geotechnických konstrukcí Část 1: Obecná pravidla neboli norma ČSN EN ( ). Je to česká verze evropské normy EN : 2004, která má statut české technické normy. Norma ČSN EN ( ) nahradila normy ČSN P ENV ( ), ČSN EN a ČSN EN ( ) z března Norma EN rozlišuje zásady a aplikační pravidla, které mají pro stavby umístěné na území České republiky normativní charakter. Změny proti předchozí normě se vztahují ke změně způsobu převzetí EN do soustavy norem ČSN a ČSN EN z března 2005 převzala EN schválením k přímému pouţívání jako ČSN, tato norma ji přejímá překladem. EN 1997 a EN 1990:2002 se pouţívají pro stanovení zásad a poţadavků pro bezpečnost a pouţitelnost, popisuje zásady navrhování a ověřování a uvádí pokyny pro související hlediska spolehlivosti konstrukcí. Z geotechnického hlediska se zabývá navrhováním pozemních a inţenýrských staveb, je zaměřena na poţadavky pevnosti, stability, pouţitelnosti a trvanlivosti konstrukcí. Norma EN rozlišuje zásady a aplikační pravidla, které se pouţívají v České republice jako normativní.

12 ČSN EN ( ) Navrhování geotechnických konstrukcí Část 2: Navrhování na základě laboratorních zkoušek. Účelem zkoušení propustnosti zemin je stanovit součinitele propustnosti nebo hydraulickou vodivost pro vodu, proudící nasycenou zeminou. Poţadavky pro zkoušky propustnosti jílů, hlín a organických zemin mohou být pouţity jen zkušební vzorky 1. nebo 2. třídy jakosti. Pokud jsou pro jíly pouţity zkušební vzorky 3. třídy jakosti, měla by být uváţena rekonsolidace pro minimalizování účinku porušeni vzorku. Pro písky a štěrkové materiály mohou být pouţity zkušební vzorky 3. třídy jakosti a také prohnětené nebo zhutněné vzorky zemin. ČSN P ENV ( ) Navrhování geotechnických konstrukcí Část 3: Navrhování na základě terénních zkoušek neboli norma ČSN P ENV Tato norma dnes jiţ neplatí, byla nahrazena normou ČSN EN ( ) Eurokód 7: Navrhování geotechnických konstrukcí Část 2: Průzkum a zkoušení základové půdy, která slouţí také jako náhrada ČSN P ENV ( ), ČSN P ENV ( ) a ČSN EN ( ). Norma ČSN P ENV ( ) byla předběţná norma, která slouţila jako doporučený dokument pro pouţití terénních zkoušek při navrhování geotechnických konstrukcí ČSN Zakládání staveb: Základová půda pod plošnými základy(platná od do ) Tato norma stanoví zásady pro posuzování mezních stavů základových půd pod plošnými základy. Vychází z ČSN a z ČSN a platí pro všechny druhy plošných základů u stavebních objektů a konstrukcí včetně panelových obytných budov, pokud pro ně nejsou vydány zvláštní předpisy. Norma neplatí pro stavby zemní, vodní, některé stavby dopravní a zvláštní stavební objekty, které se řeší individuálně. Nevylučuje se pouţití jiných postupů, neţ které jsou stanoveny v normě, pokud jsou věcně a odborně odůvodněny. Postupy musí mít stejnou odbornou úroveň a nesmějí být v rozporu se zásadami normy. Tato norma je závazná pro projekty, pro něţ inţenýrskogeologický průzkum započal po nabytí její účinnosti.

13 4.2 Provádění průzkumu Geotechnický průzkum musí poskytnout veškeré údaje o základové půdě a reţimu podzemní vody na staveništi a v jeho okolí nutné k řádnému popisu základních vlastností základové půdy a spolehlivému stanovení charakteristických hodnot parametrů základové půdy, které budou pouţity ve výpočtech při návrhu stavby. 1. geotechnická kategorie: Minimálním poţadavkem je ověření všech návrhových předpokladů nejpozději během dohledu při provádění stavby. Průzkum má obsahovat vizuální prohlídku staveniště a také mělké kopané sondy, penetrační zkoušky a vrty spirálovým vrtákem.(weiglová, 2007). 2. geotechnická kategorie: Vyuţívá se jak pro jednoduché základové poměry s náročnou konstrukcí, tak pro sloţité základové poměry s nenáročnou konstrukcí. Pro tuto kategorii můţeme pouţít směrné normové charakteristiky, které jsou pro jednotlivé zeminy uvedeny. Musíme však pro zatřídění zeminy mít k dispozici základní průkazné hodnoty jako je vlhkost, konzistenční meze, zrnitost a ulehlost (Weiglová, 2007). 3. geotechnická kategorie: Je zaměřena na sloţité základové poměry s náročnou konstrukcí, jedná se především o plošné a výškové stavby. Pro výpočty únosnosti a sedání musíme pouţítprůkazné hodnoty, pomocí laboratorních nebo polních zkoušek. Pokud máme k dispozici velké mnoţství výsledků průkazných zkoušek, provedeme statistický rozbor a na jeho základě stanovíme výpočtové charakteristiky zemin (Weiglová, 2007). Část studovaného území, které je tvořeno jednoduchými konstrukcemi můţeme zařadit do 1. geotechnické kategorie. Ale velkoprůměrové nádrţe jsou staticky náročnými konstrukcemi, a proto je moţné doporučit provádění výpočtů, návrhů a posouzení základových konstrukcí podle 2. geotechnické kategorie. (Březina, 2011).

14 11. Literatura BENDOVÁ, L (2012) Navrţení technologického postupu výstavby hluboké stavební jámy pro zaloţení objektu ICRC v areálu FN u Sv. Anny v Brně, Brno, 37s BŘEZINA, S (2011) Závěrečná zpráva inţenýrskogeologického průzkumu Herálec bioplynová stanice 700 kw, Jihlava DEMEK, J., MACOVIČ, P. (2006) Zeměpisný lexikon ČR. Hory a níţiny. AOPK ČR, Brno 2006, 580s HAZDROVÁ, M. (1990) Vysvětlivky k mapě jakostních zdrojů podzemní vody ČR 1:50000, list Jihlava, - Český geologický ústav, Praha HOLUBEC,.J., (1990) Struktura českého masivu, - Vydavatelství Ústředního ústavu geologického,praha, 216s CHLUPAČ, I., BRZOBOHATÝ R., KOVANDA J., STRANIK Z. (2002): Geologicka minulost České republiky. Academia. Praha. 436s. KODYM, O., (1948) Geologie českého masivu, -AOPK, Praha, 120s KOS, J., ZAJÍC, J. (1961): Technická geologie. Státní nakladatelství technické literatury. Praha. 428s. MÍSAŘ, Z., DUDEK, A., HAVLENA, V., WEISS, J. (1983): Geologie ČSSR I, Česky masiv. Statni pedagogické nakladatelství. Praha. 333s. MYSLIL,V.,(1986) Vysvětlivky k základní hydrogeologické mapě ČSSR 1: List 23 Jihlava, - Ústřední ústav geologický, Praha, 101s POKORNÝ, M., (1962) Regionalní geologie ČSSR pro stavební inţenýry, - Státní nakladatelství pro stavební inţenýry, Praha, 155s PROCHÁZKA, V., MATĚJKA, D., UHER,P. (2008) Nové údaje ze známých i neznámých hornin okolí Lipnice nad Sázavou Zprávy o geologických výzkumech v roce 2007, - Česká geologická sluţba, 30 33, Praha ROZSYPAL, A. (2001) Kontrolní sledování a rizika v geotechnice. Jaga group vydavatelství, Bratislava, 198s TOLASZ, R., (2007) Atlas podnebí Česka,.- Český hydrometeorologický ústav, Praha, 255s VÁVRA,V., ŠTELCL,J., MALÝ,K. (2008) Průvodce po geologických zajímavostech kraje Vysočina Edice Vysočiny,145s VRÁNA, S.,(1990) Vysvětlivky k základní geologické mapě ČSSR 1:250000, Trhavé Sviny, - Ústřední ústav geologický, Praha, 51s

15 WEIGLOVÁ, K. (2007): Mechanika zemin. Akademické nakladatelství. Brno. 186s Normy a vyhlášky ČSN EN ISO (2004) Geotechnický průzkum a zkoušení - pojmenování a zatřiďování zemin- Část 1: Pojmenování a popis. ČSN EN ISO (2004) Geotechnický průzkum a zkoušení-pojmenování a zatřiďování zemin- Část 2: Zásady pro zatřiďování ČSN EN ISO (2004) Geotechnický průzkum a zkoušení - Pojmenování zatřiďování hornin Část 1: Pojmenování a popis ČSN EN ( ) (2004) Eurokód 7: Navrhování geotechnických konstrukcí Část 1: Obecná pravidla neboli norma ČSN EN ( ) ČSN EN ( ) (2004) Navrhování geotechnických konstrukcí Část 2: Navrhování na základě laboratorních zkoušek ČSN P ENV ( ) (2004) Navrhování geotechnických konstrukcí Část 3: Navrhování na základě terénních zkoušek neboli norma ČSN P ENV ČSN (1988) Základová půda pod plošnými základy. - Vydavatelství úřadu pro normalizaci a měření. Praha. MDT MěÚ Havlíčkův Brod (2009): Územní rozhodnutí. Rozhodnutí o umístění stavby, č.j. ST/1364/2009/Ve, ze dne

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení Název úkolu : Horní Lhota, polní cesty Číslo úkolu : 2013-1 - 089 Odběratel : Gepard spol. s r.o., Štefánikova 52,

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02 HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K 02 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H

V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K P O D H R A B I C E M I - J I H h y d r o g e o l o g i c k

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K N A D T R A T Í HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K N A D T R A T Í h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, České Budějovice, ÚS V I M P E R K 01. RNDr. Marcel Homolka HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail hydropruzkum@hydropruzk um.cz H P ÚS V I M P E R K 01 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

ÚS V I M P E R K, N A K A L V Á R I I

ÚS V I M P E R K, N A K A L V Á R I I HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail hydropruzkum@hydropruzk um.cz H P ÚS V I M P E R K, N A K A L V Á R I I h y d r o g e o l o g i c k é p o s o

Více

Rešerše geotechnických poměrů v trase přeložky silnice II/154 v Třeboni

Rešerše geotechnických poměrů v trase přeložky silnice II/154 v Třeboni Název akce: Studie proveditelnosti přeložky silnice II/154 a železniční tratě v Třeboni včetně napojení na silnici I/34, 2.etapa Rešerše geotechnických poměrů v trase přeložky silnice II/154 v Třeboni

Více

Věc: IG průzkum pro akci Velká Bíteš - rekonstrukce náměstí

Věc: IG průzkum pro akci Velká Bíteš - rekonstrukce náměstí Sídlo: Kainarova 54 616 00 BRNO Kancelář: Gromešova 3 621 00 BRNO Tel.: 541218478 Mobil: 603 427413 E-mail: dbalun@balun.cz Internet: www.balun.cz Město Velká Bíteš V Brně dne 9. ledna 2012 Věc: IG průzkum

Více

1 Geotechnický průzkum

1 Geotechnický průzkum 1 Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum musí poskytnout dostatečné údaje o základové půdě a podzemní vodě na staveništi a v jeho okolí pro sestavení prostorového modelu geologických a hydrogeologických

Více

ZKUŠENOSTI Z INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝCH PRŮZKUMŮ PŘI ZAKLÁDÁNÍ STOŽÁRŮ ELEKTRICKÝCH VENKOVNÍCH VEDENÍ. Michaela Radimská Jan Beneda Pavel Špaček

ZKUŠENOSTI Z INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝCH PRŮZKUMŮ PŘI ZAKLÁDÁNÍ STOŽÁRŮ ELEKTRICKÝCH VENKOVNÍCH VEDENÍ. Michaela Radimská Jan Beneda Pavel Špaček ZKUŠENOSTI Z INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝCH PRŮZKUMŮ PŘI ZAKLÁDÁNÍ STOŽÁRŮ ELEKTRICKÝCH VENKOVNÍCH VEDENÍ Michaela Radimská Jan Beneda Pavel Špaček OBSAH 1. PŘENOSOVÁ SOUSTAVA 1.1 Stožáry elektrického vedení 1.2

Více

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Zpracoval: Mgr. Michal Havlík Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Kapitola 4 - GEOLOGIE A TEPELNÉ

Více

Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb

Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb Stavební fakulta ČVUT Praha Program, ročník: S+A, 3. Katedra geotechniky K135 Posluchač/ka: Akademický rok 2018/2019 LS Stud. skupina: Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb Příklad 1 30

Více

135MZA - Mechanika zemin a zakládání staveb. Příklad 1 a 2 Stanovení zrnitosti, parametry zeminy a zatřídění

135MZA - Mechanika zemin a zakládání staveb. Příklad 1 a 2 Stanovení zrnitosti, parametry zeminy a zatřídění ČUT v Praze - Fakulta stavební Centrum experimentální geotechniky (K220) 135MZA - Mechanika zemin a zakládání staveb Příklad 1 a 2 Stanovení zrnitosti, parametry zeminy a zatřídění Jde o obecné studijní

Více

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Radek Bernatík SŽDC, s.o., Ředitelství, Obor traťového hospodářství, Praha 1. Úvod Geotechnický průzkum je soubor činností vedoucích ke zjištění a posouzení

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Inženýrskogeologický a radonový průzkum pro plánovanou sportovní halu v Táboře

Inženýrskogeologický a radonový průzkum pro plánovanou sportovní halu v Táboře Inženýrskogeologický a radonový průzkum pro plánovanou sportovní halu v Táboře Závěrečná zpráva Praha, srpen 2013 Ing. Pavel Zika, CSc. Ing. Pavel Zika,CSc., fyzická osoba Sídlo a pobočka pro střední Čechy

Více

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN Stanovení vlhkosti zemin ČSN ISO/TS 17892-1 Vlhkost zeminy Základní zkouška pro zatřídění, pojmenování a popis Příklady dalšího použití: stanovení

Více

PAVILONY SLONŮ A HROCHŮ. Geologická dokumentace průzkumných IG a HG vrtů. Inženýrskogeologický průzkum. měř. 1 : 100 příloha č.

PAVILONY SLONŮ A HROCHŮ. Geologická dokumentace průzkumných IG a HG vrtů. Inženýrskogeologický průzkum. měř. 1 : 100 příloha č. Vytěžené vrtné jádro průzkumného IG vrtu IJ-6, v popředí hlubší část vrtu. CHEMCOMEX Praha, a.s. Pražská 810/16, 102 21 Praha 10 Inženýrskogeologický průzkum PAVILONY SLONŮ A HROCHŮ PRAHA 7 - Troja ZOO

Více

Imagine the result Stránka 1 / 4. Město ZLIV Ing. Jan Koudelka - starosta Dolní Náměstí 585 373 44 ZLIV

Imagine the result Stránka 1 / 4. Město ZLIV Ing. Jan Koudelka - starosta Dolní Náměstí 585 373 44 ZLIV j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.cz Město ZLIV Ing. Jan Koudelka - starosta Dolní Náměstí 585 373 44 ZLIV

Více

Ing. František Pacák G E O K O N Z U L T Říčanská 5, 635 00 Brno. Závěrečná zpráva orientačního geotechnického průzkumu SILNICE I/37

Ing. František Pacák G E O K O N Z U L T Říčanská 5, 635 00 Brno. Závěrečná zpráva orientačního geotechnického průzkumu SILNICE I/37 Ing. František Pacák G E O K O N Z U L T Říčanská 5, 635 00 Brno Závěrečná zpráva orientačního geotechnického průzkumu SILNICE I/37 Ţďár nad Sázavou - obchvat Výtisk č. Číslo akce: 08 0009 Účel: Posouzení

Více

HLUK RD V LOKALITĚ POD SÁDKAMA GEOLOGICKÝ PRŮZKUM. Objednatel: Město Hluk. Místo : Hluk. A.č.: CD6 / L / 001 Z.č.:

HLUK RD V LOKALITĚ POD SÁDKAMA GEOLOGICKÝ PRŮZKUM. Objednatel: Město Hluk. Místo : Hluk. A.č.: CD6 / L / 001 Z.č.: HLUK RD V LOKALITĚ POD SÁDKAMA Objednatel: Město Hluk Místo : Hluk GEOLOGICKÝ PRŮZKUM Z.č.: 122505 Vyhotovení: Listopad 2012 a. s. HLUK RD V LOKALITĚ POD SÁDKAMA Z.č.: 122505 Počet stran : 8 INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝ

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / III. DOKUMENTACE VRTŮ DOKUMENTACE VRTŮ Vrt nejčastější průzkumné dílo (především vig průzkumu) Dokumentace vrtu jednou znejběžnějších

Více

Hydrogeologický posudek. Louka u Litvínova - k.ú st.p.č.157

Hydrogeologický posudek. Louka u Litvínova - k.ú st.p.č.157 Hydrogeologický posudek Louka u Litvínova - k.ú. 687219 st.p.č.157 Prosinec 2013 Výstup : Zadavatel : Investor : hydrogeologický posudek příčiny průniku a podmáčení budovy OÚ Ing. Křesák - SDP Litvínov

Více

GEOSERVIS spol. s r.o. Barvičova 45, Brno. : Vodárenská akciová společnost, a.s. Technická divize, útvar projekce Soběšická Brno

GEOSERVIS spol. s r.o. Barvičova 45, Brno. : Vodárenská akciová společnost, a.s. Technická divize, útvar projekce Soběšická Brno GEOSERVIS spol. s r.o. Barvičova 45, 602 00 Brno Číslo úkolu : 13 002 Název úkolu : Mikulovice ČOV IG, HG Objednatel : Vodárenská akciová společnost, a.s. Technická divize, útvar projekce Soběšická 151

Více

HYDROGEOLOGICKÉ POSOUZENÍ LOKALITY. možnosti zasakování srážkových vod do půdních vrstev v plánované nové zástavbě 32 rodinných domů v obci Rudíkov

HYDROGEOLOGICKÉ POSOUZENÍ LOKALITY. možnosti zasakování srážkových vod do půdních vrstev v plánované nové zástavbě 32 rodinných domů v obci Rudíkov 1 HYDROGEOLOGICKÉ POSOUZENÍ LOKALITY možnosti zasakování srážkových vod do půdních vrstev v plánované nové zástavbě 32 rodinných domů v obci Rudíkov Objednatel: Obec Rudíkov, Rudíkov 2, 675 05 Rudíkov

Více

2. GEOLOGICKÉ ŘEZY 1:250/1:125

2. GEOLOGICKÉ ŘEZY 1:250/1:125 PŘÍLOHY 1. SITUACE 1 : 200 2. GEOLOGICKÉ ŘEZY 1:250/1:125 3. GEOLOGICKÁ DOKUMENTACE SOND 4. PROTOKOLY SOND TDP 5. LABORATORNÍ ROZBOR ZEMIN s.r.o. GEODRILL s.r.o. Stavební geologie - GEOTECHNIKA,

Více

Číslo zakázky : 15/054 Křemže, květen 2015 Název zakázky : Kaplice DPS. y = 758372.7 x = 1191362.4

Číslo zakázky : 15/054 Křemže, květen 2015 Název zakázky : Kaplice DPS. y = 758372.7 x = 1191362.4 Závěrečná zpráva o výsledcích inženýrskogeologického průzkumu pro přístavbu objektu domova pro seniory v ulici Míru na pozemcích 1985/1, 1985/2, 1985/3 a 1986/2 v katastrálním území Kaplice (663069). y

Více

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 fax. 284823774 e-mail: schreiber@pruzkum.cz OVĚŘENÍ SLOŽENÍ VALU V MALKOVSKÉHO ULICI

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 fax. 284823774 e-mail: schreiber@pruzkum.cz OVĚŘENÍ SLOŽENÍ VALU V MALKOVSKÉHO ULICI s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 fax. 284823774 e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 9 - LETŇANY OVĚŘENÍ SLOŽENÍ VALU V MALKOVSKÉHO ULICI Mgr. Martin Schreiber Objednatel: Městská

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

G-Consult, spol. s r.o.

G-Consult, spol. s r.o. G-Consult, spol. s r.o. BÍLOVEC - parcela 773/1 hydrogeologický průzkum pro vodní zdroj Závěrečná zpráva Číslo zakázky Evidenční číslo Geofondu Účel Etapa Ověření charakteru a využitelnosti kvartérní zvodně

Více

podzemních staveb jarní semestr 2014

podzemních staveb jarní semestr 2014 Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 ÚVODNÍ INFORMACE O STUDIU Rozsah 1/1 Přednášky Úterý 9:00 11:00 Cvičení Úterý 9:00 11:00 Nepravidelně Hodnocení Ukončení Podle aktuálně

Více

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění

ZAJEČÍ - prameniště. projekt hloubkového odvodnění ZAJEČÍ - prameniště projekt hloubkového odvodnění Brno, září 2013 2 Obsah 1. Úvod... 4 2. Hydrogeologické podmínky pro realizaci hloubkového odvodnění... 4 3. Návrh technického řešení hloubkového odvodnění...

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Klasifikace zemin

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4.

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4. PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.020 Listopad 2016 ČSN P 73 1005 Inženýrskogeologický průzkum Ground investigation Obsah Strana Předmluva 4 Úvod 6 1 Předmět normy 7 2 Citované dokumenty 7 3 Termíny

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

Odvedení splaškových vod z obce Škudly a Lhota pod Přeloučí do kanalizačního systému města Přelouč

Odvedení splaškových vod z obce Škudly a Lhota pod Přeloučí do kanalizačního systému města Přelouč 1. ÚVOD Na základě objednávky zástupce firmy IKKO s.r.o. byl proveden předkládaný inženýrskogeologický průzkum ve vybraných místech před výstavbou kanalizace v obci Lhota pod Přeloučí a Škudly. Cílem akce

Více

Principy zakládání budov

Principy zakládání budov ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Principy zakládání budov doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní

Více

2. GEOLOGICKÉ POMĚRY 3. GYDROGEOLOGICKÉ POMĚRY 4. VYHODNOCENÍ SONDY DYNAMICKÉ PENETRACE

2. GEOLOGICKÉ POMĚRY 3. GYDROGEOLOGICKÉ POMĚRY 4. VYHODNOCENÍ SONDY DYNAMICKÉ PENETRACE Zpráva č. 2013-23 RNDr. Ivan Venclů Sídlo: Zahradní 1268, Lipník nad Bečvou 751 31 O B S A H : 1. ÚVOD 1.1 smluvní vztahy 1.2 účel průzkumu 1.3 podklady pro průzkumné práce 1.4 měřické práce 1.5 sondáž

Více

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů 1) Průzkum přírodních stavebních surovin metodika ložiskové geologie do ig se nezařazuje provádění: specializovaná průzkumná pracoviště úkoly:

Více

ÚZEMNÍ STUDIE STOKLASNÁ LHOTA S7, S28/1

ÚZEMNÍ STUDIE STOKLASNÁ LHOTA S7, S28/1 ÚZEMNÍ STUDIE STOKLASNÁ LHOTA S7, S28/1 Hydrogeologický posudek zdrojů individuálního zásobování vodou, zneškodňování vyčištěných odpadních vod a zasakování srážkových vod v zastavitelné ploše S7 a S28/1,

Více

JUNIORSTAV 2006, Brno 25.1.2006

JUNIORSTAV 2006, Brno 25.1.2006 PROBLÉMY SVAHOVÝCH DEFORMACÍ PŘI REALIZACI OBYTNÝCH BUDOV V BRNĚ - MEDLÁNKÁCH A PROBLEMS OF THE SLOPE INSTABILITY DURRING THE RALIZATION OF BLOCKS OF FLATS IN BRNO - MEDLÁNKY Ivan Poul 1, Stanislav Štábl

Více

Zpráva o IG průzkumu. Kainarova 54 616 00 Brno. Nedvědice - Bořínov - mosty. Zak. č.: 10224. Ing. Antonín Pechal, CSc. Zpracovatel: Jakub Horna

Zpráva o IG průzkumu. Kainarova 54 616 00 Brno. Nedvědice - Bořínov - mosty. Zak. č.: 10224. Ing. Antonín Pechal, CSc. Zpracovatel: Jakub Horna Kainarova 54 616 00 Brno Kancelář: Gromešova 3 621 00 BRNO Tel.: 541218478 Mobil: 603 427413 E-mail: dbalun@balun.cz WWW: www.balun.cz Zpráva o IG průzkumu Akce: Nedvědice - Bořínov - mosty Zak. č.: 10224

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

Ing. Oldřich Hlásek (asistent) Poznaňská Praha 8. Žižkovo náměstí 2 Tábor

Ing. Oldřich Hlásek (asistent) Poznaňská Praha 8. Žižkovo náměstí 2 Tábor 1. Úvod Na základě objednávky pana Ing. Pavla Ziky, CSc. předkládáme výsledky z průzkumu stanovení radonového indexu pro projekt stavby sportovního centra v Táboře. Měření bylo prováděno dne 2.8. 2013

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu Název úkolu : Krchleby, rekonstrukce mostu ev. č. 18323-1 (most přes Srbický potok) Číslo úkolu : 2014-1 - 072 Odběratel

Více

1. Úvod. 2. Archivní podklady

1. Úvod. 2. Archivní podklady 1. Úvod Na základě požadavku projekční organizace Architekti Headhand s.r.o., U Obecního dvora 7, 110 00 Praha 1 jsem shromáždila dostupné archivní materiály Geofondu Praha a na jejich základě zpracovala

Více

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, , , ZŠ JIZERSKÁ

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, , , ZŠ JIZERSKÁ s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 602317155, 266316273 www.pruzkum.cz e-mail: storek@pruzkum.cz PRAHA 9 - ČAKOVICE ZŠ JIZERSKÁ HYDROGEOLOGICKÉ POSOUZENÍ INFILTRAČNÍCH POMĚRŮ ÚZEMÍ PRO VSAKOVÁNÍ

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

Geologické výlety s překvapením v trase metra V.A

Geologické výlety s překvapením v trase metra V.A Geologické výlety s překvapením v trase metra V.A Lucie Bohátková Jiří Tlamsa Tunelářské odpoledne 2/2011 CzTA ITA-AITES 1.6.2011 Praha Přehled provedených průzkumných prací na trase metra V.A Rešerše

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o výsledcích podrobného inženýrskogeologického průzkumu na akci Retail park Písek

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o výsledcích podrobného inženýrskogeologického průzkumu na akci Retail park Písek Název zakázky: Písek Retail park GTP Číslo zakázky: 14 1273 Z 051 Odpovědný řešitel geologických prací: Mgr. Tomáš Pašek Kontroloval: Ing. Petr Karlín ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o výsledcích podrobného inženýrskogeologického

Více

5. Hodnocení vlivu povodně na podzemní vody

5. Hodnocení vlivu povodně na podzemní vody 5. Hodnocení vlivu povodně na podzemní vody Podzemní vody jsou součástí celkového oběhu vody v povodí. Proto extrémní srážky v srpnu 2002 významně ovlivnily jejich režim a objem zásob, které se v horninovém

Více

INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ RAJONIZACE

INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ RAJONIZACE INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ RAJONIZACE Posudek číslo: 50 Datum: 13. červen 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1153808, Y = 496222 katastrální území: Vsetín obec: Vsetín Zlínský kraj

Více

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie. Pedogeografie a biogeografie.

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie. Pedogeografie a biogeografie. Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Pedogeografie a biogeografie Půdní profil Pavel BŘICHNÁČ 2. ročník BGEKA zimní semestr 2006/07 Praha 2007 I. Základní

Více

PRŮZKUMNÉ VRTY, ŘEŽ, ÚSTAV JADERNÉHO VÝZKUMU BUDOVA Č. 294

PRŮZKUMNÉ VRTY, ŘEŽ, ÚSTAV JADERNÉHO VÝZKUMU BUDOVA Č. 294 zhotovitel: AZ Consult, spol. s r.o. Klíšská 12, 400 01 Ústí nad Labem objednatel: AZ Sanace, a.s. Pražská 53, 400 01 Ústí nad Labem PRŮZKUMNÉ VRTY, ŘEŽ, ÚSTAV JADERNÉHO VÝZKUMU BUDOVA Č. 294 Název zprávy:

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 5 Povodí Odry, státní

Více

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE

s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE s.r.o. NOVÁKOVÝCH 6, PRAHA 8, 180 00 266310101, 266316273 www..pruzkum.cz e-mail: schreiber@pruzkum.cz PRAHA 7 HOLEŠOVICE PŘÍSTAVBA KLINIKY SV. KLIMENTA INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ REŠERŠE Mgr. Martin Schreiber

Více

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 ODVĚTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Leden 2014 MZe ČR GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 Obsah Strana Předmluva... 2 Úvod. 3 1 Předmět normy... 4 2 Citované dokumenty...

Více

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Půdní profil

Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Půdní profil Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta katedra fyzické geografie a geoekologie Půdní profil Pedogeografie a biogeografie Václav ČERNÍK 2. UBZM ZS 2012/2013 1. Základní údaje o lokalitě Název

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry ZPRÁVA O HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ PODZEMNÍCH VOD V DÍLČ ÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2014 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských koncepcí a informací

Více

Příloha P.9.5 POSOUZENÍ INVESTIČNÍHO ZÁMĚRU BYTY BERANKA I POSOUZENÍ POVODÍ A KAPACITY JIRENSKÉHO POTOKA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ HORNÍ POČERNICE

Příloha P.9.5 POSOUZENÍ INVESTIČNÍHO ZÁMĚRU BYTY BERANKA I POSOUZENÍ POVODÍ A KAPACITY JIRENSKÉHO POTOKA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ HORNÍ POČERNICE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební K144 - Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Thákurova 7, 166 29 Praha 6 POSOUZENÍ POVODÍ A KAPACITY JIRENSKÉHO POTOKA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Katedra geotechniky

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 6 Povodí Odry, státní

Více

Hydrogeologie a právo k část 1.

Hydrogeologie a právo k část 1. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 1. Pro začátek několik úvodních proklamací Ústava ČR v hlavě 1, článku 1, odstavci 1 říká, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený

Více

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 PRŮZKUM EKOLOGICKÉ ZÁTĚŽE VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH V HRADCI KRÁLOVÉ Základní údaje Objednatel: Statutární město Hradec Králové Doba řešení projektu: 2017

Více

Brno Nový Lískovec. Albert - přestavba

Brno Nový Lískovec. Albert - přestavba Brno Nový Lískovec Albert - přestavba Brno, srpen 2011 GEOtest, a.s. tel.: 548 125 111 Šmahova 1244/112, 627 00 Brno fax: 545 217 979 IČ: 46344942 DIČ: CZ46344942 e-mail: geotechnika@geotest.cz Geologické

Více

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Z P R Á V A. Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í P O D Z E M N Í C H V O D V D Í LČÍM POVODÍ HORNÍ ODRY ZA ROK 2012 Povodí Odry, státní podnik, odbor vodohospodářských

Více

ZPRÁVA O INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÉM A HYDROGEOLOGICKÉM PRŮZKUMU V MÍSTĚ NOVĚ NAVRŽENÉ ČOV V AREÁLU ZD KOKORY

ZPRÁVA O INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÉM A HYDROGEOLOGICKÉM PRŮZKUMU V MÍSTĚ NOVĚ NAVRŽENÉ ČOV V AREÁLU ZD KOKORY Ing. Jaroslav Tylich 783 55 Velký Újezd 166 GTX Olomoucký kraj Inženýrská geologie tel. / fax : 585 358 282 a její aplikace mobil : 62 78 425 INVESTOR: Voding Hranice spol. s r.o. Zborovská 583 753 1 Hranice

Více

BH1. Projekt: Měřítko: jedna stránka HPV ustálená: 15,80 m Souřadnice Z: 209,05 m

BH1. Projekt: Měřítko: jedna stránka HPV ustálená: 15,80 m Souřadnice Z: 209,05 m Závěrka 12,Praha 6,169 Geologická dokumentace vrtu BH1 Číslo projektu: 8_A- Příloha č.: 3 Vrtná souprava: Hütte 22 TF Místo/Okres: Jihlava Celková hloubka: 2 m Poloha vrtu: Datum zač.: 22.11.2 Vrtmistr:

Více

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC. ING. MILOSLAV PAVLÍK, CSC. Základové konstrukce Hlavní funkce: přenos zatížení do základové půdy ochrana před negativními účinky základové půdy ornice

Více

Popis zeminy. 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy)

Popis zeminy. 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy) Klasifikace zemin Popis zeminy 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy) kyprá, hutná 2. Struktura (laminární) 3. Barva 4. Velikost částic frakc 5. Geologická

Více

IMOS Brno, a.s. divize silniční vývoj Olomoucká 174, Brno

IMOS Brno, a.s. divize silniční vývoj Olomoucká 174, Brno IMOS Brno, a.s. divize silniční vývoj Olomoucká 174, 627 00 Brno výzkum, vývoj, poradenství, průzkumy a diagnostika, akreditovaná zkušební laboratoř tel: 548129331, 724333094, fax: 548129285 E-mail: kresaj@imosbrno.eu,

Více

JIRKOV Průmyslový park

JIRKOV Průmyslový park RNDr. Jiří Starý Jizerská 2945/61 Ústí nad Labem 400 11 Název akce: JIRKOV Průmyslový park Geologický a hydrogeologický průzkum Zpracoval: RNDr. Jiří Starý Jirkov Průmyslový park geologický a hydrogeologický

Více

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry

Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Vodohospodářská bilance dílčího povodí Horní Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í M N O Ž S T V Í POD Z E M N Í C H V O D V D Í L Č Í M P O V O D Í H O R N Í O D R Y Z A R O K 2 0 1 7 Povodí Odry, státní

Více

Náhradní jímací vrt PH-3

Náhradní jímací vrt PH-3 RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology Tréglova 795, 152 00 Praha 5, tel. 777 249 826 RNDr. Václav Dubánek, Tréglova 795, 152 00 Praha 5 Náhradní jímací vrt PH-3 projekt hydrogeologických průzkumných

Více

DOLNÍ KOUNICE. Inženýrsko-geologický prùzkum

DOLNÍ KOUNICE. Inženýrsko-geologický prùzkum DOLNÍ KOUNICE Inženýrsko-geologický prùzkum OHSAS 18001 kvìten 2015 GEODRILL s.r.o., Bìlohorská 2115/6,, tel.: +420 544 525 240, fax: +420 549 273 293, e-mail: info@geodrill.cz Zaveden integrovaný systém

Více

Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb

Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb Interpretace a korelace dynamické a statické penetrační zkoušky pro efektivnější navrhování dopravních staveb Prezentace výzkumného projektu TA04031092 Tématem prezentace je seznámení odborné veřejnosti

Více

Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod

Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod Rizikovéčinnosti ovlivňující vodárenské využívání podzemních vod RNDr. Svatopluk Šeda OHGS s.r.o. Při posuzování rizikových činností patří mezi klíčové úlohy hydrogeologů definovat místo výskytu vodárensky

Více

Geotechnický průzkum

Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum jednotlivé metody jsou vysoce účinné jen v určitém typu horniny volba vhodné metody je závislá na výstižné klasifikaci horniny v celé dotčené oblasti (např. po celé délce trasy tunelu)

Více

ČSN EN OPRAVA 1

ČSN EN OPRAVA 1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.01; 91.120.20 Říjen 2010 Eurokód 7: Navrhování geotechnických konstrukcí Část 2: Průzkum a zkoušení základové půdy ČSN EN 1997-2 OPRAVA 1 73 1000 idt EN 1997-2:2007/AC:2010-06

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

2. Stupňovité mrazové sruby a kryoplanační terasy na jihozápadní straně Tisé skály.

2. Stupňovité mrazové sruby a kryoplanační terasy na jihozápadní straně Tisé skály. TISÁ SKÁLA Rozsáhlý skalní útvar Tisá skála (394 m) leží v zalesněném terénu v katastru obce Bratčice na okrese Kutná Hora, 7 kilometrů jižně od Čáslavi. Geologicky je Tisá skála tvořena masívem granitické

Více

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Stavební fakulta ČVUT Praha Katedra geotechniky Rok 2004/2005 Obor, ročník: Posluchač/ka: Stud.skupina: Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Příklad 1 30g vysušené zeminy bylo podrobeno

Více

Geologická rešerše C 3

Geologická rešerše C 3 Doplňující záznamy: Ing. Jiří Činka Ing. D. Cichra 0 11/2008 ČISTOPIS v.r. v.r. v.r. Revize Datum Popis Navrhl Kontroloval Schválil Objednatel: Souprava: Statutární město České Budějovice nám. Přemysla

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA INŽENÝRSKO-GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU zapsaný u Krajského soudu v Plzni, odd. C, vl.13663 Politických vězňů 36, 301 00 Plzeň tel : 377423722, 377421556, fax: 377429847 e-mail: gekon@gekon-plzen.cz, fajfr@gekon-plzen.cz Výtisk č. 1 ZÁVĚREČNÁ

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Význam hydraulických parametrů zemin pro určení obtížně sanovatelných lokalit ve vztahu k in situ technologiím

Význam hydraulických parametrů zemin pro určení obtížně sanovatelných lokalit ve vztahu k in situ technologiím Význam hydraulických parametrů zemin pro určení obtížně sanovatelných lokalit ve vztahu k in situ technologiím Jiří Slouka, Petr Beneš EKOSYSTEM, spol. s r.o., Praha VŠCHT Praha, Ústav chemie ochrany prostředí

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TP-76 TECHNICKÉ PODMÍNKY GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO POZEMNÍ KOMUNIKACE Část A Zásady geotechnického průzkumu Schváleno : MD-OSI č.j. 485/09-910-IPK/1 ze

Více

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití

Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Umělá infiltrace na lokalitě Káraný jako nástroj řešení nedostatku podzemní vody pro vodárenské využití Marek Skalický Národní dialog o vodě 2015: Retence vody v krajině Medlov, 9. 10. června 2015 Časté

Více

VOTICKÉHO Ing. Libor Mařík, IKP Consulting Engineers, s. r. o. libor.marik@ikpce.com AITES

VOTICKÉHO Ing. Libor Mařík, IKP Consulting Engineers, s. r. o. libor.marik@ikpce.com AITES Ing. Libor Mařík, IKP Consulting Engineers, s. r. o. libor.marik@ikpce.com Česká tunelářsk ská asociace ITA-AITES AITES TUNELÁŘSK SKÉ ODPOLEDNE č.. 1/2011 Masarykova kolej 23.3.2011 1 Základní informace

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Přírodovědecká fakulta Vítězslav Straka Zhodnocení dosavadních průzkumných prací v oblasti ložiska uhlovodíků Uhřice Jih a jejich aplikace při posuzování využitelnosti ložiska

Více

Základním kvalitativním znakem zemin je zrnitostní složení, které je určeno zrnitostní křivkou.

Základním kvalitativním znakem zemin je zrnitostní složení, které je určeno zrnitostní křivkou. KLASIFIKACE A CHARAKTERISTIKY STAVU ZEMIN podle ČSN 731001 a ČSN 73 6133 Základním kvalitativním znakem zemin je zrnitostní složení, které je určeno zrnitostní křivkou. Zrnitostní křivka je součtová čára,

Více

Zpráva o IG průzkumu. Kainarova 54 616 00 Brno. Brno - Líšeň - Podolská - Polyfunkční dům. Zak. č.: 10060. Zpracovatel: Jakub Horna

Zpráva o IG průzkumu. Kainarova 54 616 00 Brno. Brno - Líšeň - Podolská - Polyfunkční dům. Zak. č.: 10060. Zpracovatel: Jakub Horna Kainarova 54 616 00 Brno Kancelář: Gromešova 3 621 00 BRNO Tel.: 541218478 Mobil: 603 427413 E-mail: dbalun@balun.cz WWW: www.balun.cz Zpráva o IG průzkumu Akce: Brno - Líšeň - Podolská - Polyfunkční dům

Více

SPOLEČENSKÉ A OBCHODNÍ CENTRUM BŘEZNICKÁ INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝ PRŮZKUM. Zadavatel: Graslon a.s. Místo : Zlín. A.č.: BUD/ L / 001 Z.č.

SPOLEČENSKÉ A OBCHODNÍ CENTRUM BŘEZNICKÁ INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝ PRŮZKUM. Zadavatel: Graslon a.s. Místo : Zlín. A.č.: BUD/ L / 001 Z.č. SPOLEČENSKÉ A OBCHODNÍ CENTRUM BŘEZNICKÁ Zadavatel: Graslon a.s. INŽENÝRSKOGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Místo : Zlín A.č.: BUD/ L / 001 Z.č.: 064403A Vyhotovení: Březen 2007 a. s. A.č.: BUD/L / 001 SPOLEČENSKÉ A

Více

Zdroje. Vaníček: Mechanika zemin, ČVUT Verruijt: Soil Mechanics Časopis Geotechnika, Tunel

Zdroje.  Vaníček: Mechanika zemin, ČVUT Verruijt: Soil Mechanics Časopis Geotechnika, Tunel Zdroje www.fsv.cvut.cz Vaníček: Mechanika zemin, ČVUT Verruijt: Soil Mechanics Časopis Geotechnika, Tunel Fáze v zemině Pevná fáze (zrna) Kapalná a plynná (voda a vzduch v pórech) Vzájemné poměry fází

Více

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev Seminář na aktuální téma v oboru hydrogeologie - Ostrava, 11112010 Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních

Více

GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz

GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Předmět a náplň vyjádření osoby s odbornou způsobilostí hydrogeologa Vymezení legislativního rámce geologického práva, metodika průzkumu Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Pruška, J. (2002): Geomechanika Mechanika hornin. ČVUT

Více