2. Tvorba digitálního modelu města

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Tvorba digitálního modelu města"

Transkript

1 1 1. Úvod V současné době dochází k prudkému rozvoji v oblasti informačních technologií, zejména v oblasti 3D modelování. Ve své ročníkové práci se budu zabývat vytvářením digitálních 3D modelů města. Digitální modely měst lze použít mnoha způsoby, například při plánování urbanistického rozvoje, při tvorbě stavebních projektů nebo pro prezentaci města na internetu nebo CDROMu. Tato forma vizualizace informací se bude zřejmě i nadále velmi rychle rozšiřovat. V první části práce se pokusím v krátkosti nastínit, jak se takový model města vytváří a jaké postupy a možnosti existují. V druhé části práce budu popisovat tvorbu mého modelu. Vybrala jsem si část města Sušice a na něm prakticky vyzkouším uvedený postup. Při vytváření modelu budu využívat program MicroStation V8 firmy Bentley. Součástí práce bude také CD s ukázkami vizualizace.

2 2 2. Tvorba digitálního modelu města Digitální model města představuje trojrozměrné znázornění části krajiny, vytvořené pomocí počítače. Skládá se z digitálního modelu terénu a z jednotlivých prvků krajiny přírodních a antropogenních uspořádaných v datových vrstvách a integrovaných do modelu terénu. Doplníme li model o vývoj v čase, získáme model čtyřrozměrný. Model je vždy určitým zobecněním a zjednodušením skutečnosti. Při jeho tvorbě je třeba přihlédnout k tomu, za jakým účelem je model vytvářen, a podle toho si stanovit přesnost, jakou model musí mít. Čím přesnější má totiž model být, tím jsou při jeho zpracovávání nároky na celkový výkon počítače vyšší a doba zpracování se prodlužuje. Způsob, jakým je model terénu vytvářen, závisí nejen na účelu použití modelu, ale také na podkladech, ze kterých byl vytvořen, a na formátu modelu. 2.1 Podkladové materiály Prvním krokem při tvorbě digitálního modelu je výběr a získání dat. V úvahu přichází několik různých zdrojů. Jsou to: - digitální model terénu, - digitální katastrální data, vzniklá digitalizací mapových podkladů, - pozemní geodetická měření, - data z fotogrammetrických měření, leteckých či družicových snímků. Jsou li vybrána vhodná data, může se začít s modelováním. 2.2 Model terénu Nejdříve se vytvoří model terénu. Model terénu popisuje reliéf krajiny. Povrch se zobrazí jako plocha, tvořená pomocí sítě propojených bodů. Síť může být uspořádána pravidelně (oka sítě mají stejný tvar a velikost například pravidelná čtvercová síť) nebo nepravidelně (povrch se rozdělí na nepravidelné plošky různé velikosti například nepravidelná trojúhelníková síť TIN). Tato síť vznikne na základě různých bodů skutečného povrchu v závislosti na datech, která do modelu vstupují. U dat ze stereofotogrammetrických měření se používají výškové

3 3 body a terénní hrany, u digitalizovaných mapových podkladů se používají výškové body a vrstevnice. Po topologických kontrolách je pak generován model terénu. Výsledek je ovlivněn také použitým softwarem, protože každý program má i při zpracování stejných dat jiné metody a přístupy. Je rozdíl mezi tzv. CAD systémy a mezi GIS. Při modelování terénu a prvků v něm s větší podrobností a detailem, což bývají hlavně malá území, se lépe osvědčí CAD systémy, kde lze snadno upravovat jednotlivé objekty. Naopak GIS systémy se uplatní při modelování větších území s velkým počtem objektů a tam, kde není třeba detailní znázornění prvků, ale kde je cílem celková představa o daném území. 2.3 Modelování prvků a objektů na terénu Po vytvoření modelu terénu následuje modelování prvků a objektů v krajině. Konkrétně jde o vodstvo, vegetaci, komunikace, budovy, V závislosti na účelu modelu mohou být jednotlivé objekty znázorněny pomocí základních geometrických tvarů, které zjednodušeně vystihují realitu, nebo pomocí složitějších tvarů, které dostatečně přesně představují vnější vzhled objektu. Komunikace svým tvarem kopírují terén. Jde vlastně jen o to přizpůsobit jejich půdorys povrchu. Obdobné je to u vodstva. Tady je ale ještě nutno zajistit, aby hladina vodních ploch byla vodorovná a vodní toky netekly do kopce. Při modelování budov se vychází z půdorysu objektů. Půdorys se promítne kolmo na digitální model terénu, přiřadí se mu odpovídající výška a vytvoří se daný objekt (objekt vznikne vytažením půdorysu do určité výšky). Model zástavby může být různě složitý podle záměru tvůrce. Součástí modelování budov je také znázornění střech. To může být poměrně obtížné, protože tvary střech jsou velmi různorodé a často komplikované. Modely budov lze podle složitosti detailu a způsobu modelace rozdělit do tří skupin (Sukup, Kotolan 2002): - blokový model, - urbanistický model a - podrobný model budov.

4 4 Pro jednoduché vizualizační analýzy postačuje blokový model, budovy se zobrazí jako jednoduché 3D objekty (kvádr, krychle, ), které symbolicky nahrazují reálný tvar objektů, blok domů lze nahradit jedním tělesem. Pořizují li se data fotogrammetricky nebo pozemním měřením, stačí zaměřit obvodový polygon a jeden výškový bod na budově. Střechy se v tomto případě nezobrazují nebo se znázorní jen velmi zjednodušeně. Urbanistický model obsahuje více detailů. Jsou vyobrazeny jednotlivé budovy, které mají celkový tvar odpovídající skutečnosti. Zaměřuje se nejen obvod budovy, ale i obvod střechy budovy a členění charakteristických hřebenů a lomů střechy. Reálné tvary střech se nahradí pravidelnými prostorovými geometrickými tvary tak, aby byl model podobný realitě (obvykle se přitom neuvažuje stavební dělení budovy). Podrobný model se snaží kopírovat skutečnost co nejpřesněji. Vyžaduje podrobné zaměření tvaru budov a střešního krytu domů (včetně oken, balkonů, vikýřů, komínů, ). Střechy se pak vytváří jako složité, často nepravidelné útvary. Bodové prvky (například stromy, telefonní budky, lavičky, odpadkové koše, auta, ) se zobrazí pomocí jednoduchých 3D objektů, které daný prvek prezentují, a umístí se do určitého bodu na povrchu. Záleží opět na podrobnosti modelu. Takto vzniklé objekty sice odpovídají realitě jen v hrubých rysech, ale pro většinu modelů jsou plně dostačující. Jinou možností je umístit na místo objektu rastrový obrázek tohoto objektu. Les nebo skupiny stromů se nejčastěji zobrazí jako uzavřené plochy. Tyto plochy se opět promítnou na model terénu a vytáhnou se do určité výšky. 2.4 Vizualizace modelu města Celý model se doplní vhodnými barvami a texturami tak, aby se model co nejlépe blížil skutečnosti. Lze použít i skutečné snímky. To je vhodné zejména u významných objektů, které jsou obecně známé. Při vizualizaci se řeší také viditelnost, osvětlení a stínování modelu.

5 5 Vizualizace města může nabývat různých forem. Základními prostředky prezentace modelu jsou pohledy z různých míst na zástavbu, animace průjezdů ulicemi i průletů kolem objektů. 3. Postup při tvorbě digitálního modelu města Sušice V této kapitole se budu věnovat tomu, jak jsem postupovala při tvorbě modelu města Sušice. Model představuje jen část města (centrum a jednu čtvrť). Rozsah je ale podle mého názoru pro praktické předvedení postupu tvorby modelu plně dostačující. 3.1 Podkladové materiály pro model Sušice Nejdříve jsem se snažila získat potřebné podklady a data pro model. Data mi zapůjčil Český úřad zeměměřičský a katastrální. Základním podkladovým materiálem byla digitální vektorová mapa ZABAGED (vytvořená digitalizací Základní mapy ČR 1 : ) ve formátu souboru s příponou dgn (formát využívaný programem MicroStation, který uchovává data v trojrozměrné podobě). Dalším použitým podkladem byla rastrová digitální Katastrální mapa 1 : ve formátu souboru s příponou cit (formát rastrového obrázku). Tato mapa byla použita jako doplňkový podklad, protože pro toto území ještě nebyla zaktualizovaná a pochází z r Z mapy jsem převzala některé půdorysy budov. Informace jsem čerpala také z vlastního pozorování a z fotografií města. 3.2 Model terénu Sušice Model terénu jsem vytvořila na základě vrstevnic s intervalem 2 m. Povrch je tvořen pomocí tzv. NURBS plochy (non uniform rational B spline). Tvar této plochy je určen kontrolní sítí bodů podle stanoveného parametru (řádu order). Výhodou takto definované plochy je, že může být snadno změněn jakýkoliv bod kontrolní sítě a změna ovlivní jen omezenou část povrchu. 3.3 Modelování prvků a objektů na terénu města Sušice Po dokončení modelu terénu jsem začala s modelací prvků krajiny. Model obsahuje tyto prvky a objekty: vodní toky, komunikace, budovy se střechami, mosty, stromy a lesní plochy.

6 6 Při modelování vodního toku jsem zvolila následující postup. Tvar vodního toku vychází z tvaru břehovky. Podle tohoto obrysu jsem vytvořila průsečík řeky s povrchem a jeho hrany jsem použila na vytvoření plochy představující řeku. Do povrchu jsem pak vyřízla otvor tam, kde se řeka nachází. Komunikace kopírují svým tvarem tvar modelu terénu. Pro jejich tvorbu jsem použila jejich obrys, podle kterého jsem oddělila povrch komunikací od ostatního povrchu. Mosty jsou nad řekou zobrazeny pomocí jednoduchých geometrických tvarů, přizpůsobených povrchu. Při modelování budov jsem použila nejen data ZABAGED, ale i katastrální mapu jako rastrový podklad, protože v ZABAGED nejsou bloky domů rozlišeny na jednotlivé budovy. Katastrální mapu jsem nejprve upravila afinní transformací pomocí identických bodů a bloky domů jsem překreslila na jednotlivé budovy. Půdorys objektů jsem pak přizpůsobila povrchu. Budovy vznikly vytažením půdorysu do odpovídající výšky. Protože se mi nepodařilo získat výškové údaje budov, odhadovala jsem jejich výšku podle počtu pater. Poté, co byly budovy hotovy, jsem pokračovala s modelováním střech. Střechy jsem vyráběla tak, že jsem půdorysy domů umístila na jejich horní části a vytáhla do určité výšky. Postranní části takto vzniklých těles jsem pak sklopila pod určitým úhlem (30 45 ) podle toho, jaký tvar střechy měl vzniknout. Tvary střech jsou zjednodušeny a nemusí přesně odpovídat skutečnosti, protože byly vytvořeny na základě fotografií a vlastního pozorování a protože nebyly zahrnuty detaily. Lesní plochy jsem vytvořila vytažením obrysu do určité výšky (18 m) a vzniklé těleso jsem ještě upravila zakulacením ostrých horních a postranních hran. Celý model jsem se snažila osázet stromy tak, aby se porost svým vzhledem blížil zahradám, sadům, alejím a parkům. Stromy jsem vytvořila z jednoduchých těles: kmen stromu jako válec a koruny stromů jako koule, válce a jehlany se zaoblenými hranami. 3.4 Vizualizace modelu města Sušice V poslední fázi tvorby modelu města jsem prvkům a objektům přiřadila odpovídající barvy a textury, které modelu dodají realističtější vzhled, a přidala jsem také pozadí modelu.

7 7 Zároveň je vhodné také definovat světlo. Model jsem osvětlila sluncem. MicroStation dovoluje přiřadit modelu zeměpisnou šířku a délku, datum a čas a podle těchto parametrů vypočte výsledné osvětlení. Modelu jsem tedy přiřadila zeměpisné souřadnice Sušice. Většina snímků a animací odpovídá 11 hodině Model byl při modelování zobrazen jako tzv. drátový model (vypadá jako změť čar). Pro vizualizaci je nutné provést rendering neboli stínování. Program MicroStation nabízí několik druhů s různou složitostí. Ty jednodušší vypadají méně realisticky, jejich výhodou je však rychlost renderování. Patří k nim skryté hrany, vyplněné hrany, konstantní stínování, hladké (Gouraudovo) a Phongovo stínování (Hidden Line, Filled Hidden Line, Smooth, Phong shading). Složitější typy renderování slouží pro fotorealistické vyobrazení modelu a jejich zpracování trvá déle. K nim patří RayTracing, radiosita a sledování částic (RayTracing, Radiosity, Particle Tracing). Ukázky některých z nich jsou uvedeny v Příloze. Pro většinu obrázků jsem použila Phongovo stínování a RayTracing a pro většinu animací Phongovo stínování. U rozsáhlých modelů totiž kvalitnější stínování neúměrně prodlužuje dobu zpracování a zvyšuje nároky na paměť. Součástí této práce je přiložený CDROM se snímky a animacemi. CD obsahuje také soubor susice.dgn s modelem Sušice. Soubory s příponou DGN je možné uložit i v jiných formátech. Program umožňuje konverzi dat do formátů: - DXF a DWG (AutoCAD), - IGES (Initial Graphics Exchange Specification ANSI standard, neutrální formát souboru, sloužící jako mezinárodní standard výměny dat mezi různými CAD/CAM systémy), - XMT (Parasolid), - ACIS SAT, - CGM (Computer Graphics Metafile ANSI standard pro výměnu obrazových dat mezi různými grafickými programy), - STEP AP203/AP214 (Aplication Protocols, mezinárodní standardy), - VRML (Virtual Reality Modeling Language). Program ArcView je schopen přečíst přímo soubor s příponou dgn.

8 8 V souboru susice.dgn nejsou zahrnuty tabulky barev a materiálů. K tomu je potřeba vytvořit tzv. archiv, což se mi ale nepodařilo.

9 9 4. Závěr Tato ročníková práce se zabývala tvorbou digitálního modelu města. Během vypracovávání jsem se naučila mnoho nového, zejména jsem poznala, jaké jsou rozdíly mezi klasickými GIS programy a CAD programy. Také jsem si uvědomila, že tvorba podrobného modelu města je poměrně složitá záležitost. Klade vysoké nároky nejen na čas, ale i na technické vybavení počítače. S dalším rozvojem počítačové techniky a softwaru bude možné vytvořit stále dokonalejší a detailnější modely krajiny s menším úsilím. Bylo by velmi zajímavé toto téma dále rozvíjet a propojit model s informační databází, zabývat se automatickou tvorbou modelu nebo dalšími možnostmi vizualizace.

10 10 Seznam použité literatury: 1) Kolejka, Jaromír: Digitální model krajiny jako integrovaný databázový nástroj, htm, ) Xu, X. Műller, K. R. Lorber, G.: Von 2D und 2,5D GIS-Daten bis zum 3D Stadtmodell, přeložil Šimek, J., ) Šindelář, Vladislav: Digitální model terénu 1. a 2. část, ) Tomiga, Jan: 3D model města Přerova, ) Sukup, Karel Kotolan, Jaroslav: Digitální model CyberCity, Computer Design 3/2002, str ) Sýkora, Petr: MicroStation V8: podrobná příručka, Computer Press, Praha, ) Help programu MicroStation V8

11 11 Příloha 1: Vektorová data ZABAGED

12 12 Příloha 2: Pohled na model od západu Pohled na model od východu

13 13 Příloha 3: Pohled na část náměstí

14 14 Příloha 4: Pohled na část města srovnání různých způsobů stínování Hidden Line Rendering Filled Hidden Line Rendering Constant Rendering Smooth Rendering Phong Rendering RayTracing

15 15 Příloha 5: Srovnání modelu se skutečností kaple Anděla Strážce v Sušici

16 16 Příloha 6: Srovnání modelu se skutečností náměstí, Sušické muzeum

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech hojně využívány pro různé účely. Naměřená terénní data jsou často zpracována do podoby

Více

Základy 3D modelování a animace v CGI systémech Cinema 4D C4D

Základy 3D modelování a animace v CGI systémech Cinema 4D C4D EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základy 3D modelování a animace v CGI systémech Cinema 4D C4D PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Mgr. David Frýbert 2013 CGI systémy Computer - generated imagery - aplikace

Více

Laserové skenování (1)

Laserové skenování (1) (1) Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem astátním rozpočtem

Více

Počítačová grafika RHINOCEROS

Počítačová grafika RHINOCEROS Počítačová grafika RHINOCEROS Ing. Zuzana Benáková Základní otázkou grafických programů je způsob zobrazení určitého tvaru. Existují dva základní způsoby prezentace 3D modelů v počítači. První využívá

Více

Terestrické 3D skenování

Terestrické 3D skenování Jan Říha, SPŠ zeměměřická www.leica-geosystems.us Laserové skenování Technologie, která zprostředkovává nové možnosti v pořizování geodetických dat a výrazně rozšiřuje jejich využitelnost. Metoda bezkontaktního

Více

Vektorové grafické formáty

Vektorové grafické formáty Vektorové grafické formáty Semestrální práce na předmět KAPR Fakulta stavební ČVUT 28.5.2009 Vypracovali: Petr Vejvoda, Ivan Pleskač Obsah Co je to vektorová grafika Typy vektorových formátů Souborový

Více

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS)

POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) POSKYTOVÁNÍ A UŽITÍ DAT Z LETECKÉHO LASEROVÉHO SKENOVÁNÍ (LLS) Petr Dvořáček Zeměměřický úřad ecognition Day 2013 26. 9. 2013, Praha Poskytované produkty z LLS Digitální model reliéfu České republiky 4.

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

16.3.2015. Ing. Pavel Hánek, Ph.D. hanek00@zf.jcu.cz

16.3.2015. Ing. Pavel Hánek, Ph.D. hanek00@zf.jcu.cz Ing. Pavel Hánek, Ph.D. hanek00@zf.jcu.cz Přednáška byla zpracována s využitím dat a informací uveřejněných na http://geoportal.cuzk.cz/ k 16.3. 2015. Státní mapová díla jsou stanovena nařízením vlády

Více

FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VÝMĚNA DAT MEZI CAD SYSTÉMY

FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VÝMĚNA DAT MEZI CAD SYSTÉMY FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VÝMĚNA DAT MEZI CAD SYSTÉMY FORMÁTY UKLÁDÁNÍ OBRAZOVÝCH INFORMACÍ VEKTOROVÁ GRAFIKA Obraz reprezentován pomocí geometrických objektů (body, přímky, křivky, polygony).

Více

Tvorba dat pro GIS. Vznik rastrových dat. Přímo v digitální podobě družicové snímky. Skenování

Tvorba dat pro GIS. Vznik rastrových dat. Přímo v digitální podobě družicové snímky. Skenování Vznik rastrových dat Tvorba dat pro GIS Přednáška 5. Přímo v digitální podobě družicové snímky Skenováním z analogové podoby: Mapy Letecké snímky na fotografickém materiálu Pořizov izování dat Podle způsobu

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro podporu rozhodování veřejné správy Internet ve státní správě a samosprávě 1. 4. 2019 Obsah Jaké produkty/data poskytuje ČÚZK/ZÚ Informace o datech/produktech Jak lze

Více

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování problematika geometrického modelování manifold, Eulerova rovnost základní typy modelů hranový model stěnový model objemový model datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování těleso

Více

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací.

Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Společnost ATLAS, spol. s r.o. byla založena roku 1990 za účelem vývoje vlastního grafického software pro oblast inženýrských prací. Během dosavadní činnosti společnost navázala dlouhodobou spolupráci

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2013 3D MODELY STROMŮ PRO VYUŽITÍ V REAL-TIME APLIKACI. Michaela Brázdilová

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2013 3D MODELY STROMŮ PRO VYUŽITÍ V REAL-TIME APLIKACI. Michaela Brázdilová Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2013 3D MODELY STROMŮ PRO VYUŽITÍ V REAL-TIME APLIKACI Michaela Brázdilová STOČ 25. dubna 2013 UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, 2013 2 OBSAH ANOTACE...

Více

ZAMĚŘENÍ FASÁD METODOU VÍCESNÍMKOVÉ POZEMNÍ FOTOGRAMMETRIE

ZAMĚŘENÍ FASÁD METODOU VÍCESNÍMKOVÉ POZEMNÍ FOTOGRAMMETRIE ZAMĚŘENÍ FASÁD METODOU VÍCESNÍMKOVÉ POZEMNÍ FOTOGRAMMETRIE SFP Letecká a pozemní fotogrammetrie Radobyčická 10, Plzeň, ČR tel./fax 377 970 901, info@sfp-carto.cz Praxe prokázala, že oproti klasickým geodetickým

Více

Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu

Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu Přehled kartografické tvorby Zeměměřického úřadu Ing. Danuše Svobodová 6. září 2013, Plzeň Obsah prezentace O státním mapovém díle Státní mapové dílo = tisíce mapových listů Klady mapových listů Obsah

Více

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1

Rastrová reprezentace geoprvků model polí Porovnání rastrové a vektorové reprezentace geoprvků Digitální model terénu GIS 1 153GS01 / 153GIS1 GIS 1 153GS01 / 153GIS1 Martin Landa Katedra geomatiky ČVUT v Praze, Fakulta stavební 14.11.2013 Copyright c 2013 Martin Landa Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under

Více

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf

Zdroj: http://geoportal.cuzk.cz/dokumenty/technicka_zprava_dmr_4g_15012012.pdf Zpracování digitálního modelu terénu Zdrojová data Pro účely vytvoření digitálního modelu terénu byla použita data z Digitálního modelu reliéfu 4. Generace DMR 4G, který je jedním z realizačních výstupů

Více

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje

Obsah. Co je to Field-Map? Field-Map software Popis technologie Field-Map Zdroje Michal Zigo, ZIG012 Obsah Co je to Field-Map? Field-Map software Zdroje Co je to Field-Map? Field-Map je technologie, která vzniká spojením jedinečného software s vhodným hardwarem, takže umožňuje terénní

Více

4. Digitální model terénu.

4. Digitální model terénu. 4. Digitální model terénu. 154GEY2 Geodézie 2 4.1 Úvod - Digitální model terénu. 4.2 Tvorba digitálního modelu terénu. 4.3 Druhy DMT podle typu ploch. 4.4 Polyedrický model terénu (TIN model). 4.5 Rastrový

Více

5. GRAFICKÉ VÝSTUPY. Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje. Koncepce ochrany přírody Olomouckého kraje

5. GRAFICKÉ VÝSTUPY. Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje. Koncepce ochrany přírody Olomouckého kraje 5. GRAFICKÉ VÝSTUPY Grafickými výstupy této studie jsou uvedené čtyři mapové přílohy a dále následující popis použitých algoritmů při tvorbě těchto příloh. Vlastní mapové výstupy jsou označeny jako grafické

Více

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný

Počítačová grafika. Studijní text. Karel Novotný Počítačová grafika Studijní text Karel Novotný P 1 Počítačová grafika očítačová grafika je z technického hlediska obor informatiky 1, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů a dále také

Více

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i

Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i Zpráva o řešení úkolu za I. pololetí 2011 Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí Červen 2011 Výzkumný ústav geodetický,

Více

Geoinformační technologie

Geoinformační technologie Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál l pro gymnázia a ostatní středn ední školy Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ 1357P2006

Více

9 Prostorová grafika a modelování těles

9 Prostorová grafika a modelování těles 9 Prostorová grafika a modelování těles Studijní cíl Tento blok je věnován základům 3D grafiky. Jedná se především o vysvětlení principů vytváření modelů 3D objektů, jejich reprezentace v paměti počítače.

Více

IVT. Grafické formáty. 8. ročník

IVT. Grafické formáty. 8. ročník IVT Grafické formáty 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

11 Zobrazování objektů 3D grafiky

11 Zobrazování objektů 3D grafiky 11 Zobrazování objektů 3D grafiky Studijní cíl Tento blok je věnován základním algoritmům zobrazení 3D grafiky. Postupně budou probrány základní metody projekce kolmé promítání, rovnoběžné promítání a

Více

Využití dat leteckého laserového skenování pro zpřesnění ZABAGED

Využití dat leteckého laserového skenování pro zpřesnění ZABAGED Využití dat leteckého laserového skenování pro zpřesnění ZABAGED RNDr. Jana Pressová 15. 16.5. 2014, GIVS Praha Legislativní východisko Základním legislativním východiskem pro tvorbu a správu ZABAGED je

Více

Plzeňský kraj převzal v rámci realizace projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje první část hotového díla Účelovou katastrální mapu.

Plzeňský kraj převzal v rámci realizace projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje první část hotového díla Účelovou katastrální mapu. Plzeňský kraj převzal v rámci realizace projektu Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje první část hotového díla Účelovou katastrální mapu. Jedná se o digitalizovanou katastrální mapu v místech,

Více

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MICHAL SÝKORA TOPGIS, S.R.O. 4.6.2015 1 PROGRAM PREZENTACE Seznam.cz TopGis, s.r.o. O společných mapách O přístupu k mapám Nástroje pro práci s Mapy.cz GisOnline - GisManager

Více

ZABAGED Mgr. Petr Neckář

ZABAGED Mgr. Petr Neckář ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD ZABAGED Mgr. Petr Neckář Zeměměřický úřad 27. 4. 2017, Pardubice ZABAGED ZÁKLADNÍ BÁZE GEOGRAFICKÝCH DAT digitální geografický model území České republiky, který je spravován Zeměměřickým

Více

Grafické programy pro tvorbu 3D modelů

Grafické programy pro tvorbu 3D modelů přednáška 1 Grafické programy pro tvorbu 3D modelů Úvodní přednáška bude věnována vysvětlení obecných základních pojmů, které se v souvislosti s počítačovým modelováním používají a principu, na kterém

Více

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely 2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor Ing. K.

Více

9. přednáška z předmětu GIS1 Digitální model reliéfu a odvozené povrchy. Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D.

9. přednáška z předmětu GIS1 Digitální model reliéfu a odvozené povrchy. Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. 9. přednáška z předmětu GIS1 Digitální model reliéfu a odvozené povrchy Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Lehký úvod Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech

Více

Digitální kartografie 7

Digitální kartografie 7 Digitální kartografie 7 digitální modely terénu základní analýzy a vizualizace strana 2 ArcGIS 3D Analyst je zaměřen na tvorbu, analýzu a zobrazení dat ve 3D. Poskytuje jak nástroje pro interpolaci rastrových

Více

Autodesk AutoCAD 2020

Autodesk AutoCAD 2020 Novinky Autodesk AutoCAD 2020 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com PDF dokument obsahuje přehled novinek produktu AutoCAD 2020. Obsah: Úvod... 3 1. Zjednodušené vkládání bloků...

Více

Data a služby Zeměměřického úřadu

Data a služby Zeměměřického úřadu ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Data a služby Zeměměřického úřadu Jana Kuchařová GIVS 2015, Praha 4. 5. 2015 Poskytování dat ZÚ Digitální data (souborová data, služby), tištěné mapy, publikace Smlouva x Dohoda (OCL)

Více

Typy geometrie v. Rhinu. Body

Typy geometrie v. Rhinu. Body Typy geometrie v 16 Rhinu Rhino rozeznává pět základních typů geometrie: body (points), křivky (curves), plochy (surfaces) a spojené plochy (polysurfaces). Navíc jsou plochy nebo spojené plochy, které

Více

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 2. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 2. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Animace a geoprostor První etapa: Animace 2. přednáško-cvičení Jaromír Landa jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Náplň přednáško-cvičení - Flamingo Prostředí Nekonečná rovina

Více

Metodický pokyn. k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území

Metodický pokyn. k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území Ministerstvo zemědělství ČR Č.j.: 28181/2005-16000 Metodický pokyn k zadávání fotogrammetrických činností pro potřeby vymezování záplavových území Určeno: K využití: státním podnikům Povodí Zemědělské

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING.

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH VYUŽITÍ V KRIZOVÉM ŘÍZENÍ ING. JIŘÍ BARTA, RNDR. ING. TOMÁŠ LUDÍK Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Více

Geografické informační systémy v územním plánování

Geografické informační systémy v územním plánování Geografické informační systémy v územním plánování Jiří Ježek (s využitím materiálů ing. arch. Ireny Králové z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně) Geografický informační systém (GIS) je informační

Více

3D v datových specifikacích INSPIRE. Lukáš HERMAN Geografický ústav PřF MU Brno

3D v datových specifikacích INSPIRE. Lukáš HERMAN Geografický ústav PřF MU Brno 3D v datových specifikacích INSPIRE Lukáš HERMAN Geografický ústav PřF MU Brno Obsah 3D a referenční systémy 3D v datových specifikacích Téma Nadmořská výška (Elevation) Terminologie Reprezentace dat Kvalita

Více

Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT

Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT Karel Benda Petr Soukup ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Zkušenosti s výukou ATLAS DMT na Stavební fakultě ČVUT Hotel Flora, Olomouc, 16. a 17 října 2012 Kdo jsme Kat. mapování

Více

Digitální kartografie 10

Digitální kartografie 10 Digitální kartografie 10 Možnosti vizualizace geodat v ESRI ArcGIS Digitální kartografie 10 Digitální model terénu v geodatabázi Tvorba příčných profilů 3D vizualizace DMT v geodatabázi strana 2 Založte

Více

Obsah. Úvod do prostorového modelování 9. Prostředí AutoCADu při práci ve 3D 15 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2

Obsah. Úvod do prostorového modelování 9. Prostředí AutoCADu při práci ve 3D 15 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 1 Úvod do prostorového modelování 9 Produkty společnosti Autodesk 9 3D řešení 10 Vertikální řešení založené na platformě AutoCAD 10 Obecný AutoCAD 11 Obecné 2D kreslení 11 Prohlížeče a pomocné

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Vyvinuté programové vybavení (projekt čís. TA02030806)

Vyvinuté programové vybavení (projekt čís. TA02030806) Vyvinuté programové vybavení (projekt čís. TA02030806) 1.část programů Předzpracování dat Program sloužící k vytvoření Digitálního modelu reliéfu, povrchu a bezpečnostní hladiny, do formátu grid, s konstantním

Více

SPRING Lenka Egrmajerová

SPRING Lenka Egrmajerová SPRING je GIS produkt vyvíjený Brazilským národním institutem pro vesmírný výzkum ( INPE Brazil s National Institute for Space Research) ve spolupráci : EMBRAPA/CNPTIA - Brazil's Agricultural Research

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY NA FORMU SDĚLENÍ OBCE SPRÁVCI REGISTRU

TECHNICKÉ POŽADAVKY NA FORMU SDĚLENÍ OBCE SPRÁVCI REGISTRU TECHNICKÉ POŽADAVKY NA FORMU SDĚLENÍ OBCE SPRÁVCI REGISTRU Leden 2017 Strana 1/5 1. Sdělení údajů o definiční čáře ulice Sdělení údajů o definiční čáře ulice vychází z 9 vyhlášky č. 359/2011 Sb., o základním

Více

Příloha 1 Podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace

Příloha 1 Podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace Příloha 1 Podmínky zpracování a předávání geodetické části dokumentace Obsah Úvodní ustanovení... 1 Základní pojmy a zkratky... 1 Ohlašovací povinnost a postup předání správci TM...2 Datová struktura prvků

Více

Digitální modely terénu (9-10) DMT v ArcGIS Desktop

Digitální modely terénu (9-10) DMT v ArcGIS Desktop Digitální modely terénu (9-10) DMT v Desktop Ing. Martin KLIMÁNEK, Ph.D. 411 Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně 1 Digitální

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence Přednáška č.7 Vytyčování, souřadnicové výpočty, podélné a příčné profily Vytyčování Geodetická činnost uskutečněná odborně a nestranně na

Více

Digitální modely terénu a vizualizace strana 2. ArcGIS 3D Analyst

Digitální modely terénu a vizualizace strana 2. ArcGIS 3D Analyst Brno, 2014 Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Cvičení č. 7 Digitální kartografie Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na

Více

Rastrové digitální modely terénu

Rastrové digitální modely terénu Rastrové digitální modely terénu Rastr je tvořen maticí buněk (pixelů), které obsahují určitou informaci. Stejně, jako mohou touto informací být typ vegetace, poloha sídel nebo kvalita ovzduší, může každá

Více

Geografické podklady Zeměměřického úřadu pro státní správu a samosprávu

Geografické podklady Zeměměřického úřadu pro státní správu a samosprávu Geografické podklady Zeměměř ěřického úřadu pro státn tní správu a samosprávu Ing. Petr Dvořáček Zeměměř ěřický úřad Obsah Státn tní mapová díla ZABAGED Data200 Ortofoto České republiky Výškopisn kopisná

Více

Počítačová grafika 2 (POGR2)

Počítačová grafika 2 (POGR2) Počítačová grafika 2 (POGR2) Pavel Strachota FJFI ČVUT v Praze 19. února 2015 Kontakt Ing. Pavel Strachota, Ph.D. Katedra matematiky Trojanova 13, místnost 033a E-mail: pavel.strachota@fjfi.cvut.cz WWW:

Více

Tvorba digitálního modelu terénu a animací v něm. - ročníková práce -

Tvorba digitálního modelu terénu a animací v něm. - ročníková práce - Tvorba digitálního modelu terénu a animací v něm - ročníková práce - Lucie Knížová 3. kartografie a geoinformatika 2002-2003 OBSAH 1. Úvod.. 2. Podklady pro tvorbu DMT. 3. Tvorba DMT. 4. Otázka přesnosti

Více

7. Geografické informační systémy.

7. Geografické informační systémy. 7. Geografické informační systémy. 154GEY2 Geodézie 2 7.1 Definice 7.2 Komponenty GIS 7.3 Možnosti GIS 7.4 Datové modely GIS 7.5 Přístup k prostorovým datům 7.6 Topologie 7.7 Vektorové datové modely 7.8

Více

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : (MORP 50)

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : (MORP 50) ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ NÁVOD PRO TVORBU, OBNOVU A VYDÁVÁNÍ MAPY OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ 1 : 50 000 (MORP 50) Praha 2016 Zpracoval: Schválil: Vydal: Zeměměřický úřad Ing. Karel Štencel,

Více

Fotogammetrie. Zpracoval: Jakub Šurab, sur072. Datum:

Fotogammetrie. Zpracoval: Jakub Šurab, sur072. Datum: Fotogammetrie Zpracoval: Jakub Šurab, sur072 Datum: 7.4.2009 Co je fotogrammetrie Fotogrammetrie je věda, způsob a technologie, která se zabývá získáváním využitelných měření map, digitálních modelů a

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY KGI/APGPS RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D. Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Environmentální vzdělávání rozvíjející

Více

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE

SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 4.ročník JEDNOSNÍMKOVÁ FOTOGRAMMETRIE MATEMATICKÉ ZÁKLADY JEDNOSNÍMKOVÉ FTM Matematickým vyjádřením skutečnosti je kolineární transformace, ve které

Více

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Laserové skenování

Seznámení s moderní přístrojovou technikou Laserové skenování Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje

Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje stanovují způsob tvorby ÚKM Jihočeského kraje a její aktualizace do doby než dojde ke zprovoznění RUIAN, poté přechází

Více

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ. HAVLÍČKŮV BROD lokality Z96, Z103, Z105, Z173, K13 ORP HAVLÍČKŮV BROD

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ. HAVLÍČKŮV BROD lokality Z96, Z103, Z105, Z173, K13 ORP HAVLÍČKŮV BROD O D B O R R O Z V O J E M Ě S T A Ú S E K Ú Z E M N Í H O P L Á N O V Á N Í A G I S ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ HAVLÍČKŮV BROD lokality Z96, Z103, Z105, Z173, K13 ORP HAVLÍČKŮV BROD Základní

Více

DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU

DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Zeměměřický úřad DATA A SLUŽBY ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU Ing. Bohumil Vlček Zeměměřický úřad Odbor správy a užití geoinformací 8. 11. 2013 Geografické informace poskytované ZÚ Geografické podklady, produkty

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování Animace

Více

8. přednáška z předmětu GIS1 Rastrový datový model a mapová algebra

8. přednáška z předmětu GIS1 Rastrový datový model a mapová algebra 8. přednáška z předmětu GIS1 Rastrový datový model a mapová algebra Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI,

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

1 Obsah přípravné fáze projektu Poohří

1 Obsah přípravné fáze projektu Poohří 1 Obsah přípravné fáze projektu Poohří V rámci projektu Poohří budou pro účely zatápění povrchových hnědouhelných dolů modelovány a predikovány pohyby nadzemních i podzemních vod a jejich předpokládané

Více

MAPOVÉ PODKLADY PRO ZAMĚŘOVÁNÍ A ANALÝZU DOPRAVNÍCH NEHOD

MAPOVÉ PODKLADY PRO ZAMĚŘOVÁNÍ A ANALÝZU DOPRAVNÍCH NEHOD MAPOVÉ PODKLADY PRO ZAMĚŘOVÁNÍ A ANALÝZU DOPRAVNÍCH NEHOD Abstrakt Petr Dvořáček 27 Důležitými vstupními daty pro analýzu dopravních nehod jsou i vhodné mapové podklady. Ty umožňují zasadit řešenou událost

Více

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností:

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností: 11 Styly zobrazení Vizualizační styly umožňují zobrazit model v programu AutoCAD mnoha různými způsoby, jako technickou kresbu, čárovou kresbu, stínovanou kresbu nebo fotorealistický obrázek. Pomocí vizualizačních

Více

Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri

Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri Staré mapy a jejich využití v projektech Katedry geomatiky na ČVUT v Praze založených na technologii Esri Jiří Cajthaml ČVUT v Praze Katedra geomatiky STARÉ MAPY NA KATEDŘE GEOMATIKY tradiční téma déle

Více

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ. HAVLÍČKŮV BROD lokality Reynkova, Cihlář ORP HAVLÍČKŮV BROD

ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ. HAVLÍČKŮV BROD lokality Reynkova, Cihlář ORP HAVLÍČKŮV BROD O D B O R R O Z V O J E M Ě S T A Ú S E K Ú Z E M N Í H O P L Á N O V Á N Í A G I S ZADÁNÍ ÚZEMNÍ STUDIE VEŘEJNÉHO PROSTRANSTVÍ HAVLÍČKŮV BROD lokality Reynkova, Cihlář ORP HAVLÍČKŮV BROD Základní identifikační

Více

Křivky a plochy technické praxe

Křivky a plochy technické praxe Kapitola 7 Křivky a plochy technické praxe V technické praxi se setkáváme s tím, že potřebujeme křivky a plochy, které se dají libovolně upravovat a zároveň je jejich matematické vyjádření jednoduché.

Více

ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK

ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK Zeměměřický úřad ROZVOJ SLUŽEB GEOPORTÁLU ČÚZK Ing. Petr Dvořáček Zeměměřický úřad 9. dubna 2013, Hradec Králové http://geoportal.cuzk.cz ČÚZK - jaké geografické informace poskytuje Informace z katastru

Více

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání profilující okruhy Název: Technické kreslení a CAD I. Autor: ing. Milan Hanus Datum, třída:

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

WDLS (BUILDINGDESIGN)

WDLS (BUILDINGDESIGN) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební METODICKÝ POSTUP PRO PRÁCI S PROGRAMEM WDLS (BUILDINGDESIGN) Vypracoval: doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Ing. Marcela Černíková Ing.

Více

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data I. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální prostorová

Více

Výkres. Vytvoření nového výkres. Otevření výkresu

Výkres. Vytvoření nového výkres. Otevření výkresu Výkres Vytvoření nového výkres Otevření výkresu 1 Výkres V Microstationu můžeme vytvořit výkres ve 2D (dvojrozměrný) nebo 3D (trojrozměrný). Výkres se skládá z jednoduchých prvků (úsečka, oblouk, obdélník,

Více

Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO

Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO Základní formáty STD ME PRO Nahrávání a ukládání souborů DWG a DWT Převod a podpora starších

Více

HVrchlík DVrchlík. Anuloid Hrana 3D síť

HVrchlík DVrchlík. Anuloid Hrana 3D síť TVORBA PLOCH Plochy mají oproti 3D drátovým modelům velkou výhodu, pro snadnější vizualizaci modelů můžeme skrýt zadní plochy a vytvořit stínované obrázky. Plochy dále umožňují vytvoření neobvyklých tvarů.

Více

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA

2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie pro ZAKA Přednáška č.8 Mapy, rozdělení map, státní mapové dílo Mapa výsledkem většiny mapovacích prací je mapa, plán případně mapové dílo zmenšený generalizovaný

Více

GEODETICKÉ VÝPOČTY I.

GEODETICKÉ VÝPOČTY I. SPŠS Č.Budějovice Obor Geodézie a Katastr nemovitostí 2.ročník GEODETICKÉ VÝPOČTY I. TABELACE FUNKCE LINEÁRNÍ INTERPOLACE TABELACE FUNKCE Tabelace funkce se v minulosti často využívala z důvodu usnadnění

Více

Úvod do GIS. Prostorová data II. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data II. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data II. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální

Více

Jana Dannhoferová Ústav informatiky, PEF MZLU

Jana Dannhoferová Ústav informatiky, PEF MZLU Počítačová grafika 1. Definice oblasti souvisí: a) s definováním množiny všech bodů, které náleží do hranice a zároveň do jejího vnitřku b) s popisem její hranice c) s definováním množiny všech bodů, které

Více

Téma: Geografické a kartografické základy map

Téma: Geografické a kartografické základy map Topografická příprava Téma: Geografické a kartografické základy map Osnova : 1. Topografické mapy, měřítko mapy 2. Mapové značky 3. Souřadnicové systémy 2 3 1. Topografické mapy, měřítko mapy Topografická

Více

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček

ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD. Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR. Petr Dvořáček ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké laserové skenování Nový výškopis ČR Petr Dvořáček Ústí nad Labem 25. 10. 2016 VÝŠKOPIS ČESKÉ REPUBLIKY (1957-1971) www.cuzk.cz 2 VÝCHODISKA - STAV VÝŠKOPISNÝCH DATABÁZÍ V ČR Stručný

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II.

Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Příloha č. 1 Zadávací dokumentace Dodávka základního SW pro projekt DMVS PK Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje - část II. Zadávací dokumentace výběrového řízení: "Dodávka základního SW pro

Více

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT. Ing. Karel Brázdil, CSc

ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT. Ing. Karel Brázdil, CSc ČESKÝ ÚŘAD ZEMĚMĚŘICKÝ A KATASTRÁLNÍ ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD TVORBA ORTOFOT Ing. Karel Brázdil, CSc. karel.brazdil@cuzk.cz 21.10.2009 1 OBSAH PREZENTACE 1. Něco málo historie o leteckém měřickém snímkování 2.

Více

Staré mapy TEMAP - elearning

Staré mapy TEMAP - elearning Staré mapy TEMAP - elearning Modul 5 Digitalizace glóbů Ing. Markéta Potůčková, Ph.D. 2015 Přírodovědecká fakulta UK v Praze Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie Motivace Glóby vždy byly a jsou

Více

PROBLEMATICKÉ ASPEKTY GEOREFERENCOVÁNÍ MAP

PROBLEMATICKÉ ASPEKTY GEOREFERENCOVÁNÍ MAP Digitální technologie v geoinformatice, kartografii a DPZ PROBLEMATICKÉ ASPEKTY GEOREFERENCOVÁNÍ MAP Katedra geomatiky Fakulta stavební České vysoké učení technické v Praze Jakub Havlíček, 22.10.2013,

Více

Seminář. Územně analytické podklady v Plzeňském kraji 8.3.2012

Seminář. Územně analytické podklady v Plzeňském kraji 8.3.2012 Seminář Územně analytické podklady v Plzeňském kraji 8.3.2012 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje a Odbor informatiky Program 2 Zahájení Úvodní slovo Ing. arch. Miloslav Michalec vedoucí

Více

3D modelování. Výška objektů

3D modelování. Výška objektů terénu a objektů na něm bude předvedeno v produktu ESRI ArcGIS 3D Analyst, který zahrnuje i aplikace ArcGlobe a ArcScene. Pomocí nich lze na své zájmové území podívat z ptačí perspektivy. Na plasticky

Více