ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ZEMÍCH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY (ZSVE)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ZEMÍCH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY (ZSVE)"

Transkript

1 Multinacionální program PHARE pro dopravu ZVÝŠENÍ KONKURENCESCHOPNOSTI ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ZEMÍCH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY (ZSVE) Listopad 1999 Příloha závěrečné zprávy - Opatření k zlepšení Halcrow Transmark Seznam opatření v rozdělení na kategorie podle účinku: 1. Umístění pracovníků/lidské zdroje AP - opatření, která ovlivňují umístění a management lidských zdrojů a zaměstnanců na železnici 2. Organizační struktura OS - opatření spojená s plánováním a managementem organizační struktury železnice a jejích podstatných částí 3. Roční rozpočty AB - opatření nutná na podporu vytváření, sledování a kontrolu ročních finančních plánů a rozpočtů 4. Dlouhodobé plánování LT - opatření spojená s přípravou a hodnocením podnikání, investic a plánováním zdrojů 5. Cenotvorba a marketing PM - opatření na podporu zákaznického přístupu při vývoji produktu, marketingu a stanovení cen služeb železniční dopravy 6. Finance FN - opatření spojená s celkovým financováním železnic 7. Veřejná nabídková řízení PR - opatření zahrnující pořizování materiálu a služeb z externích zdrojů 8. Provoz OP - spojená s provozem a dodávkou železničních služeb 9. Zúčtovatelnost AC - opatření definující vztahy železnice, zejména s vládou 10. Vláda GT - vnější opatření pro železnice, s odpovědností za realizaci, která bude na vládě. Opatření jsou rozváděna do řady dílčích položek. V tomto výtahu jsou jen jejich názvy a cíle. Neuvádějí se klíčové činnosti, přínosy, překážky rozčleněné podle okruhů, metody hodnocení i příklady zemí, ve kterých jsou tyto změny nezbytně nutné, a příklady dobrých postupů.

2 1. Umísťování pracovníků / lidské zdroje Opatření: AP1 Získávání vyšších a středních managerů z vnějších zdrojů na trhu. Cíle: aktivně získávat klíčové manažery vně železnice a snížit vliv politických jmenování. AP2 Rozvoj strategií pro řízení lidských zdrojů. Cíle: stanovit současnou personální strukturu a dovednosti na železnici, stanovit budoucí personální potřeby a dovednosti k naplnění podnikatelské strategie a plánů. Načrtnout nezbytná opatření k uspokojení těchto požadavků. AP3 Rozvoj strategií a plánů pro osobní vzdělávání a rozvoj. Cíle: stanovit potřeby školení pracovníků pro tržně orientované železnice. Připravit nákladově nejefektivnější opatření rozvoje. AP4 Rozvoj a financování nadbytečných pracovníků, balíčků rekvalifikace a balíčků přerozdělení pracovníků. Cíle: připravit opatření, která mohou poskytnout rozumné vyrovnání pro pracovníky vyřazené železnicí. Snížit rizika sporů v oboru, která mohou významně poškodit železniční finance. Stanovit příležitosti a zdroje pro financování nadbytečnosti pracovníků a balíčků přerozdělení pracovníků. 2. Organizační struktura - OS Opatření: OS1 Snížení počtu úrovní a okruhů managementu. Cíle: snížit počet úrovní managementu a dohledu mezi vedením dráhy a dodávkou služeb pro zákazníky. Zvýšení efektivnosti rozhodování a reakce na potřeby zákazníka. Snížit administrativní náklady. OS2 Rozvoj obchodně orientovaných organizačních struktur. Cíle: rozvinout organizaci železnice, úžeji spjaté s uspokojováním potřeb zákazníků. Uplatnit lepší pochopení vztahu mezi marketingem a poskytováním produktů vlakových služeb. OS3 Posílení managementu o zúčtovatelnost. Cíle: motivovat železniční manažery a dozorčí, dohlédací orgány. Zlepšit poskytování služeb pro konečného zákazníka. Zlepšit finanční výkonnost. OS4 Restrukturalizace organizace infrastruktury a účetnictví nad minimální požadavky směrnice 91/440/ES. Cíle: naplnit požadavky směrnice ES 91/ Vytvořit efektivní organizační strukturu, která přispívá k dosažení vládních cílů pro železnici. OS5 Rozvoj obchodních vztahů mezi útvary železnice. Cíle: vytvořit smluvní vztahy převážně mezi sektory podnikání a provozu. Podnítit vývoj společného podnikání a výrobních iniciativ pro zlepšení výkonnosti a finančních výsledků železnice. OS6 Vývoj managementu prostřednictvím cílů a vnitřním propojením cílů podnikání, provozu a inženýringu. 1 ) Směrnice 91/440 Komise ES navrhla obě navazující směrnice o udělování licencí a alokaci kapacit z roku 1995 novelizovat. Rada dopravy ES v první dekádě minulého roku schválila rozhodující část návrhů na novelizaci, čímž respektovala cca 85% návrhů Evropského parlamentu. Uložila formulačně návrhy upřesnit.

3 Cíle: převést podnikatelské cíle železnice do skupiny specifických cílů pro jednotlivé útvary a management a postavení dohledu. Vyvinout procesy pro sledování a kontrolu těchto cílů. OS7 Realizace managementu změny. Cíle: stanovit nejvhodnější modely změny. Vybrat nejvhodnější nástroje. 3. Roční rozpočty - AB AB1 Rozvoj vhodných a efektivních manažerských informačních systémů. Cíle: poskytnout informace, které podpoří podnikatelskou strukturu sektoru. Vyvinout systém, který zabezpečuje přesnost a rychlost předkládání informací. AB2 Rozvoj procesů alokace zdrojů a nákladů. Cíle: stanovit specifická opatření a náklady spojené s individuálními podnikatelskými aktivitami. Vyvinout systémy, které předloží tyto informace přesně a rychle. Vyvinout procesy, které umožní měření vlivu akčních plánů. AB3 Vývoj procesů analýzy příjmů a predikcí. Cíle: stanovit specifické přepravy a příjmy spojené s jednotlivými činnostmi přepravy cestujících a zboží. Rozvinout systém, který bude prezentovat tyto informace rychle a přesně.vyvinout procesy prognózování vlivu endogenních a exogenních faktorů na poptávku a příjmy. AB4 Vývoj systémů hodnocení a sledování podnikání. Cíle: vyvinout proces, jímž se zhodnotí a budou sledovat finanční výsledky každého ziskového střediska. Vyvinout proces modelující vliv navržených opatření pro zlepšení. AB5 Vývoj analýzy rizika a procesu hodnotového řízení. Cíle: dosáhnout nejlepší hodnoty za peníze s přijatelnou úrovní rizika investičních projektů. Vyhnout se rizikům z chabého řízení, které zvyšuje náklady a snižuje hodnotu za peníze. AB6 Vývoj procesů měření trendů s využitím benchmarkingu a klíčových ukazatelů výkonnosti. Cíle: umožnit porovnání výstupů pro srovnání příkladů vybraných dobrých postupů. Stanovit rozpětí jednoduchých procesů pro měření trendů. AB7 Vývoj a zavádění zlepšených řídících systémů managementu. Cíle: vyvinout řadu vzájemně navazujících informačních a kontrolních systémů které: 1. umožní, aby železniční management dostal rychle vhodné informace a 2. využít tyto informace na podporu procesů rozhodování. AB8 Vývoj lepšího systému vybírání jízdného od cestujících a ochranných systémů. Cíle: zlepšit uspořádání prodeje jízdenek a vybírání jízdného od cestujících. Vyvinout procesy, které budou minimalizovat ztráty příjmů z přepravy cestujících.

4 4. Dlouhodobé plánování - LT LT1 Vývoj podnikatelských strategií a plánů. Cíle: stanovit strategické zaměření železniční společnosti a jejích základních podnikatelských a provozních sektorů. Předložit tyto strategie do cílově orientovaných a měřitelných plánů. LT2 Příprava podnikatelských strategií specifických pro Albánii, Bosnu a Hercegovinu, Jugoslávii. Cíle: stanovit příležitosti pro rozvoj železnic na Balkáně. Vyvinout strategii, která zvýší výkonnost balkánských železnic. LT3 Příprava podnikatelských strategií specifických pro Estonsko, Lotyšsko a Litvu. Cíle: stanovit příležitosti pro rozvoj železnice baltských států. Vyvinout strategii, která rozlišuje a optimalizuje vliv ruské ekonomiky na výkonnost baltských železnic. LT4 Rozvoj procesů plánování a hodnocení investic. Cíle: vyvinout strukturovaný systém plánování a hodnocení investic. Zavést proces stanovení investičních priorit, které zajistí, že každý systém poskytne hodnotu za peníze. LT5 Hodnocení a stanovení schémat obnovy. Cíle: stanovit a zhodnotit všechny potřebné systémy obnovy. Zhodnotit rozpětí systémů a stanovení priorit pro alokaci vzácných investičních prostředků. LT6 Vývoj návrhů na mírně cílené investice (Balkán). Cíle: stanovit velké potřeby obnovy pro železnice Albánie, Bosny a Hercegoviny a Jugoslávie. Připravit náčrt hodnocení pro cílené investice. LT7 Vývoj zlepšených procesů projektů řízení. Cíle: zlepšení poskytování investičních schémat z hlediska nákladů a dodávek. Dosáhnout i financování ze vzácných zdrojů hodnotu za peníze. LT8 Vývoj strategií a inovačních řešení na udržení a zvýšení podílu železnic na trhu. Cíle: připravit robustní strategie, které by čelily narůstajícímu ohrožování podílu železnic na trhu v osobní a nákladní přepravě a rozvinuly vznikající příležitosti. LT9 Vývoj strategií pro racionalizaci a obnovu infrastruktury. Cíle: stanovit příležitosti pro snížení majetkového základu infrastruktury. Soustředit investice na zlepšení a rozvoj budoucí jádrové sítě. LT10 Vývoj strategií pro zařízení a dílny pro údržbu zařízení infrastruktury. Cíle: vyvinout režimy, které umožní využít moderní zařízení a dílny. Zlepšit nákladovou efektivnost metod údržby a obnovy. LT11 Vývoj strategií parku lokomotiv a vozidel. Cíle: stanovit dlouhodobé požadavky na lokomotivy, železniční osobní a nákladní vozy. Vyvinout strategie investic pro obnovu vozidel nebo nová vozidla pro uspokojení těchto požadavků. LT12 Vývoj strategií pro depa pro údržbu a velké dílny.

5 Cíle: soustředit činnosti údržby a oprav lokomotiv do lokalit, které jsou nákladově efektivnější. Vyvinout příležitosti pro prodej železničních pozemků a nemovitostí. 5. Stanovení cen a marketing PM1 Vývoj struktury stanovení tržních cen v osobní dopravě v rámci vládních finančních a sociálních cílů - opatření AC1, AC2 a AC3. Cíle: PM2 vytvořit balíček produktů v přepravě cestujících a cen, které maximalizují čisté příjmy při zachování souladu s vládními cíli. Vývoj struktury stanovení cen v nákladní dopravě v rámci vládních finančních a sociálních cílů a mezinárodních závazků (opatření AC1, AC2 a AC3). Cíle: vytvořit balíček produktů a cen v nákladní dopravě, které maximalizují čistý příjem při zachování souladu s vládními cíli. PM3 Stanovení a hodnocení příležitostí k zlepšení čistých příjmů železnice v rámci vládních sociálních cílů. (Opatření AC3). Cíle: ukázat vládě, že tu je řada možností různých voleb dostupných pro železnici, aby se umožnilo dosažení sociálních cílů. PM4 Cíle: Stanovení a hodnocení příležitostí k zlepšení čistých příjmů železnice v rámci vládních cílů finančních a výkonnosti (opatření AC1) ukázat vládě, že je tu řada možností pro různé možnosti volby pro železnici, umožňující dosažení sociálních cílů. PM5 Přehled ztrátových služeb, včetně těch, které se poskytují jako závazek veřejné služby (opatření AC6 a PR1). Cíle: podnítit dialog mezi vládou a železnicí o realizaci a vlivu provozování ztrátových služeb. PM6 Stanovení a hodnocení příležitostí k zlepšení integrace železnice a jiných druhů dopravy. Cíle: podněcovat integraci železnice a jiných druhů doprav, která by vedla k zvýšení celkového využívání železniční dopravy. Zlepšit integraci mezi celostátními a a místními službami a sítěmi. PM7 Vytváření specializovaných mezinárodních železničních seskupení k překonání problémů marketingu a stanovení cen. Cíle: Spojit individuální kvalifikace a zkušenosti veřejných a soukromých poskytovatelů služeb železnice. Vyvinout produkty služeb, které překonají překážky na hranicích. PM8 Rozvoj atraktivních produktů služeb. Cíle: vyvinout specifické skupiny služeb vlakové dopravy v osobní a nákladní dopravě, uspokojující poptávku zákazníků a vytvářející předpokládaný čistý příjem. PM9 Zavedení strukturovaného průzkumu trhu pro účely vývoje produktu, sledování a analýzu. Cíle: vyvinout a zavést program průzkumu trhu, který doplní informace o poptávce a příjmech a napomůže procesům analýzy a rozhodování.

6 PM10 Vývoj produktů služeb vlakové dopravy podle segmentů trhu. Cíle: zavést strukturované procesy analýzy poptávky a specifikace a vývoje nových služeb vlakové dopravy. PM11 Vývoj stanovení tržních cen a metod managementu pro stanovení výnosů. Cíle: vyvinout procesy pro zvýšení výnosu na jednotku produktu kombinací stanovení prémií a slev na jízdném a u tarifů. PM12 Zavedení tržních faktorů k poskytování a obsluze vozidlového parku osobní a nákladní dopravy. Cíle: zajistit, aby se plně braly v úvahu potřeby trhu zboží a cestujících v procesech projektování vozidel. Vyhnout se nákladným následným úpravám a modifikacím, když se zjistí, že se vozidla shledají jako nevyhovující. PM13 Vývoj zlepšených metod prodeje v nákladní dopravě a procesů kontrahování. Cíle: vývoj struktury a postupů, které zvýší reakci železnic na trhu v sektoru železniční nákladní dopravy. PM14 Vývoj strategií propagace a reklamy. Cíle: podpořit produkty železniční dopravy na cílené potenciální cestující prostřednictvím nejvhodnějšího media. PM15 Vývoj Charty cestujících. Cíle: předložit zákazníkům v určitých podrobnostech normy výkonnosti služeb, které jsou přiřazeny produktu, nabízenému spolu se závazkem jej poskytnout v plném rozsahu, nebo nahradit v případě neposkytnutí. PM16 Stanovení právního rámce nezávislé organizace s odpovědností za podporu zájmů uživatelů. Cíle: poskytnout uživatelům vyšší úroveň a význačnější roli v současném a budoucím směrování železnic. PM17 Zavedení pravidelné komunikace se zákazníky. Cíle: vyvinout procesy vytváření oboustranných komunikací mezi železnicí a jejími zákazníky. Rozšířit formální zdroje informací a výzkumu s neformálními vstupy přímo od zákazníků. 6. Finance FN1 Poskytnutí legálního oprávnění železnici vypůjčit si od vlády a se souhlasem vlády od multinacionálních a komerčních institucí. Cíle: komercionalizovat železnice. Poskytnout managementu železnice větší komerční svobodu. FN2 Poskytnutí oprávnění železnici zbavovat se činnosti a vlastnictví. Cíle: komercionalizovat železnice. Umožnit železnici soustředit se na jádrové činnosti. FN3 Příprava návrhů na finanční příspěvky k odstranění nadbytečné kapacity. Cíle: stanovit příležitosti pro racionalizaci infrastruktury, kde jsou zapotřebí určité investice. Vyhodnotit, ocenit a vyhledat orgán pro financování.

7 FN4 Stanovení příležitostí pro soukromé financování železničních investic. Cíle: vyhledat alternativní zdroje financování schémat obnovy a investic. Snížit požadavky na financování ze zdrojů veřejných a mezinárodních finančních institucí. FN5 Vývoj systémů poplatků za přístup na infrastrukturu. Cíle: určit rozpětí možností volby pro vývoj systémů poplatků za přístup, které uspokojí potřeby konkrétní železnice a finanční cíle vlády. 7. Veřejná nabídková řízení PR1 Stanovení příležitostí pro vyčleňování, outsourcing nebo alternativní financování ztrátových a okrajových (nikoliv jádrových) činností. Cíle snížit požadavky na finanční podporu ztrátových činností železnice. Dosáhnout zlepšení kvality a výkonnosti těchto činností. PR2 Rozvoj příležitostí pro zapojení soukromého sektoru do provozování železničních terminálů. Cíle: stanovit příležitosti pro injekce ze strany soukromého sektoru v oblasti dovedností a investic do rozvoje a provozování železničních osobních stanic a nákladních terminálů. PR3 Rozvoj příležitostí pro zapojení soukromého sektoru do služeb nákladní dopravy a terminálových zařízení. Cíle: zapojit investice a kvalifikaci soukromého sektoru do provozování služeb železniční nákladní dopravy a terminálů. Vytvořit příležitosti pro outsourcing služeb. PR4 Stanovení a hodnocení příležitostí pro outsourcing údržby infrastruktury. Cíle: snížit náklady údržby infrastruktury a přidružených aktivit. Zlepšit produktivitu a kvalitu údržby. PR5 Stanovení a hodnocení příležitostí pro outsourcing poskytování a údržby lokomotiv a vozidlového parku. Cíle: snížit náklady na poskytování vozidel a jejich údržbu. Zvýšit spolehlivost a výkonnost lokomotiv a vozidlového parku. PR6 Rozvoj soutěžních nabídkových řízení a zlepšených procesů řízení zásob. Cíle: snížit délku trvání prostoje vozidlového parku pro nedostupnost náhradních dílů a materiálů. Dosáhnout úspory nákladů z lepšího řízení náhradních dílů a materiálů. 8. OP Provoz OP1 Kapacity infrastruktury orientované na podnikání a přehled zdrojů. Cíle: analyzovat případy podnikání s aktivy a majetkem infrastruktury a zdroji spojenými s provozováním služeb osobní a nákladní dopravy. Určit nadbytečné kapacity a příležitosti pro racionalizaci. OP2 Stanovení příležitostí pro zvýšení kapacity tras. Cíle: vyhledat příležitosti pro zvýšení kapacity tras úpravami, modifikacemi infrastruktury a opatřeními k dosahování vyšších rychlostí.

8 OP3 Zlepšení řízení provozování infrastruktury. Cíle: vyvinout procesy zajišťující poskytování infrastruktury uspokojující poptávku na služby a produkty vlakové dopravy. Zapojit profesionalitu manažerů infrastruktury do vývoje organizací orientovaných na podnikání. OP4 Stanovení možností pro snížení bezpečnostních rizik. Cíle: stanovit a zhodnotit bezpečnostní rizika spojená s železničním provozem. Zavést opatření, která sníží tato rizika a poskytnou prostředí převážně bez nehod. OP5 Osobní cíle a výkonnost managementu. Cíle: poskytnout manažerské a dohledné cíle, které přispívají k zvýšení výkonnosti jak železnice jako celku, tak jednotlivců. Rozvinout kontrolu a manažerské procesy, zaměřené na plynulé zlepšování. OP6 Vývoj celkového řízení kvality. Cíle: vytvořit závazky shora dolů k plynulému zlepšování výkonnosti železnice. Zavést procesy, které povedou k zlepšení uspokojení zákazníků a snížení nákladů. OP7 Vývoj metod pro zlepšování údržby a spolehlivosti infrastruktury. Cíle: snížit dopad špatného stavu infrastruktury a zlepšit doby cestování a přepravy u osobních i nákladních vlaků. Snížit náklady na údržbu infrastruktury. OP8 Stanovení a hodnocení příležitostí a zvýšenou produktivitu pracovníků infrastruktury a vybavení. Cíle: zvážit rozpětí pro snižování nákladů prostřednictvím zvýšení produktivity personálu a vybavení v rámci činností infrastruktury. OP9 Zlepšení údržby a zvýšení spolehlivosti lokomotiv a vozidlového parku. Cíle: zvýšit počet lokomotiv, osobních a nákladních železničních vozů dostupných pro provoz: Snížit počet poruch v provozu. OP10 Stanovení a hodnocení příležitostí pro zvýšenou produktivitu pracovníků v provozu. Cíle: posoudit rozsah příležitostí pro snižování nákladů prostřednictvím zvyšování produktivity personálu na všech úrovních železničních organizací. Zhodnotit vliv, který bude mít zvýšení produktivity na náklady provozu železnic ZSVE. OP11 Stanovení a hodnocení příležitostí pro zvýšení produktivity lokomotiv, vozidlového parku a jiného vybavení. Cíle: zpracovat přehled využití vozidlového parku a vybavení. Stanovit příležitosti pro zvýšené využití. Zhodnotit snížení nákladů. OP12 Vývoj systémů řízení a sledování přepravy zboží. Cíle: vyvinout systém postupů, zahrnující schopnost sledovat a kontrolovat nákladní přepravu v tranzitu a odhadnout čas příjezdu do terminálu místa určení. Využít výstupy ze systému k podnícení managementu služeb a produktivity zdrojů. OP13 Zkoumání příležitostí k zvýšení bezpečnosti přepravy zboží. Cíle: snížit rizika škod a krádeží v přepravě zboží. Prokázat závazek provést dlouhodobá opatření v oblasti bezpečnosti. OP14 Vývoj strategií a plánů k zlepšení prodeje železničních služeb v drobném.

9 Cíle: posílit vybavení a procesy spojené s prodejem železničních služeb. Podnítit růst poptávky po železnici. OP15 Vývoj strategií a plánů pro zlepšení osobních stanic a zařízení. Cíle: zlepšit prezentaci železničních stanic pro přepravu cestujících pro zákazníky a rozvinout příležitosti pro vytváření příjmů. OP16 Vývoj strukturovaných procesů hodnocení pro služby vlaků osobní dopravy. Cíle: zavést postupy pro pravidelné hodnocení podnikatelské výkonnosti skupin služeb vlakové dopravy a ziskových středisek. Vyvinout marketingové a produkční plány pro zlepšení výkonnosti a finančních výsledků. OP17 Vývoj strukturovaných přehledů služeb pro hodnocení vlaků nákladní dopravy. Cíle: zavést postupy pro pravidelné hodnocení podnikatelské výkonnosti služeb nákladních vlaků, skupin zboží a ziskových středisek. Vyvinout marketingové a produkční plány pro zlepšení výkonnosti a finančních výsledků. OP18 Vývoj strategií a plánů pro zlepšení stanic s nákladní dopravou a terminálů. Cíle: snížit náklady na provoz a zlepšit chabou kvalitu služeb spojených s prováděním přepravy zboží. OP16 Vývoj zlepšené mezinárodní provozní propojitelnosti. Cíle: stanovit řešení, která významně zlepší doby mezinárodních přeprav. Snížit náklady spojené s provozní komplexností. OP17 Rozvoj příležitostí k snížení vlivu celních a bezpečnostních aktivit. Cíle: přispět k balíčku opatření navržených k zlepšení cestovních dob (dob jízdy) u mezinárodních přeprav. Hledat zmírnění celních a bezpečnostních aktivit na základě liberalizace obchodu mezi sousedními zeměmi. OP18 Rozvoj strategií a plánů pro zlepšení stanic pro nákladní dopravu a terminálů. Cíle: snížit náklady na provoz a zlepšit chabou kvalitu služeb spojených s prováděním přepravy zboží. OP19 Rozvoj zlepšené mezinárodní propojitelnosti. Cíle: určit řešení, která významně zlepší cestovní doby v mezinárodní přepravě. Snížit náklady spojené s provozními komplexními postupy. OP20 Rozvoj příležitostí pro snížení vlivu celních a bezpečnostních aktivit. Cíle: přispět k balíčku opatření určených ke zkrácení cestovních dob u mezinárodních přeprav. Hledat zmírnění celních a bezpečnostních aktivit s ohledem na liberalizaci obchodu mezi sousedními zeměmi. OP21 Vytvoření zlepšené prezentace pro zákazníky v osobních a nákladních nádražích a ve vlacích. Cíle: vytvořit atraktivnější a zákazníky vítající zařízení na stanicích, v terminálech a ve vlacích. Rozvinout procesy a systémy vedoucí k nepřetržitému zlepšování. OP22 Rozvoj spolehlivosti a přesnosti služeb spojených s vlakovou dopravou. Cíle: připravit procesy a systémy, zajišťující, že služby vlakové dopravy budou poskytovány zákazníkům v souladu s očekáváními, plynoucími z jízdních řádů a propagačních materiálů.

10 OP23 Zkoumání příležitostí pro zlepšení bezpečnosti cestujících - s policií a jinými institucemi. Cíle: vytvořit bezpečnější a méně ohrožující prostředí na železnici. OP24 Určení a hodnocení příležitostí pro zavedení moderních technik prodeje v malém. Cíle: zavést techniky a technologie, urychlující doby transakcí a zlepšující systémy informací a analýzy pro management. OP25 Rozvoj strategií a plánů k zlepšení poskytování informací pro cestující. Cíle: zlepšit poskytování a kvalitu informací poskytovaných zákazníkům železniční dopravy a ve vlacích a zejména v dobách narušení (poruch). OP26 Zavedení přehledů spokojenosti zákazníků a analýzy tras. Cíle: určit problémy, které jsou nejdůležitější, a měřit, jak dobře železnice uspokojuje jejich očekávání. OP27 Rozvoj zlepšených postupů v mezinárodní přepravě zboží. Cíle: snížit komplikovanost a omezit problémy spojené s přepravou vlaky nákladní dopravy přes hranice. Zlepšit schopnost marketinku mezinárodní železniční přepravy. OP28 Rozvoj zlepšených postupů v mezinárodní přepravě cestujících. Cíle: snížit složitost a omezit problémy spojené s mezinárodní přepravou cestujících přes hranice. Zvýšit schopnost marketinku u mezinárodních přeprav cestujících. 9. AC Zúčtovatelnost AC1 Definice a kontrola finančních cílů a provozních cílů ze strany vlády. Cíle: vytvořit rámec mezi vládou a managementem železnice, který jasně stanoví cíle finanční a výkonnosti. Stanovit, jaký mají vztah k celkové vládní politice poskytování a financování činností veřejného a soukromého sektoru dopravních činností. AC2 Definice a kontrola pravomocí (oprávnění) a odpovědnosti železnic a vlády. Cíle: vytvořit kontraktační vztah mezi vládou a železničním managementem, který jasně definuje pravomoci a zúčtovatelnost každé strany. Určit, jak budou posíleny. AC3 Vývoj definitivního kontraktu na služby ve veřejném zájmu mezi vládou a železnicí. Cíle: vytvořit rámec, který uspokojuje sociální a ostatní požadavky, určené vládou, a definovat úlohu železnice s ohledem na poskytování ztrátových služeb železniční dopravy, sníženého jízdného pro cestující a jiných specifikovaných činností. Upřesnit balíček finančních náhrad. Uspokojit požadavky EU vztahující se ke smlouvám na závazky veřejné služby. AC4 Nezávislost v komerčním rozhodování. Cíle: poskytnout managementu železnic oprávnění a odpovědnost, aby železnice mohla fungovat jako komerční entita. AC5 analýza a sledování všech jádrových a nejádrových aktivit. Cíle: stanovit náklady a přínosy ze všech podnikatelských, provozních a podpůrných činností na železnici. Sledovat výsledky a rozlišovat mezi jádrovými a okrajovými ( nejádrovými ) činnostmi. Určit ty činnosti, které nevytvářejí čistý příjem.

11 AC6 Ocenění a stanovení priorit ztrátových činností. Cíle: určit ty aktivity železnice, které jsou převážně ztrátové. Určit priority v relativním významu těchto činností jak na železnici, tak na národní a mezinárodní scéně. AC7 Vývoj režimů výkonnosti. Cíle: zavázat externí a vnitřní kontrahenty a poskytovatele služeb k takovým dodávkám, které dosáhnou dohodnuté cíle ve výkonnosti. Rozvinout pokuty (postihy) a procesy náhrad zajišťující plnění těchto závazků. 10. GT Vláda GT1 Zrychlení legislativního programu pro restrukturalizaci a komercionalizaci železnic. Cíle: vytvořit legislativu, která umožní železniční organizaci, aby se restrukturalizovala k dosažení efektivnosti, doprovázené v případě potřeby finanční rekonstrukcí. Vytvořit a liberalizovat rámec, v němž se bude požadovat, aby železnice pracovaly. GT2 Rozvoj privatizačních programů, uspokojujících finanční cíle a cíle kvality. Cíle: připravit a vyvinout program, který umožní železnicím vyčlenit jádrové a nejádrové činnosti do soukromého sektoru, kde vytvoří významné přínosy ve výsledcích výkonnosti a finančních. GT3 Vývoj restrukturalizačního programu vládou. Cíle: uplatnit legislativní rámec, který by jasně definoval zúčtovatelnost a oprávnění železnic, rozdělení infrastruktury a provozu, přístup k železniční infrastruktuře, vývoj nově vstupujících. GT4 Vývoj licencování železnic, bezpečnostních a jiných regulačních systémů vládou. Cíle: určit a realizovat rámec, který stanoví nejrůznější ustanovení pro udělování licencí pro všechny provozovatele železnic a vlastníky infrastruktury, kteří provádějí jádrové činnosti, akreditaci všech společností zapojených do operací bezpečnosti vlakové dopravy, pro jiné regulační systémy, jako je stanovení cen a soutěž. GT5 Vývoj systémů pro otevřený přístup (pro provozovatele železniční dopravy) a alokaci přidružených tras a procesy zpoplatňování. Cíle: podpořit konkurenci mezi železničními provozovateli prostřednictvím nediskriminačních pravidel, podpořit nově vstupující a ochránit před dominancí již existujících provozovatelů, zajistit, že kapacita a zpoplatnění jsou rovné pro všechny. GT6 Určení vládních závazků v dělbě přepravy mezi jednotlivé druhy dopravy. Cíle. Ujasnit politiku vlády ve vztahu k veřejné dopravě. Stanovit a přehodnotit oblasti nedokonalé soutěže. GT7 Vývoj národních strategií zaměstnanosti vládou. Cíle: vytvořit rámec, v němž je management železnice schopen vyvinout svoje vlastní strategie pro jednání se silnými železničními odbory v době významných změn v oboru. Stanovit, jak se tyto strategie vztáhnou k celkovým politikám vlády

12 v oblasti zvládání změn v profilu zaměstnanosti v oboru, včetně přeškolení, regenerace a náhrad při propouštění. Je třeba zdůraznit, že se Česká republika vyskytuje na řadě míst jako země, kde jsou změny nejnaléhavější, ale jen jednou mezi zeměmi, které by posloužily jako dobrý příklad. (Rušení neefektivních nákladních terminálů a zařízení pro nákladní dopravu).

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ OBCHOD A MARKETING Odbor řízení značky O29 SMS ticket O29 po dohodě s vedoucím práce, u diplomové práce cca 30 stran, u bakalářské práce cca 15 stran Koncepce zavedení

Více

Chystaná změna pravidel pro smlouvy o veřejné přepravě cestujících po železnici - novelizace nařízení (ES) č.1370/2007.

Chystaná změna pravidel pro smlouvy o veřejné přepravě cestujících po železnici - novelizace nařízení (ES) č.1370/2007. Chystaná změna pravidel pro smlouvy o veřejné přepravě cestujících po železnici - novelizace nařízení (ES) č.1370/2007 Marek Stavinoha KONFERENCE DOHLED NAD ZADÁVÁNÍM VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V ČR Brno, 6. října

Více

Souhrnné údaje o přímých podporách malého a středního podnikání v roce a plán na rok počet mil. Kč počet mil. Kč mil.

Souhrnné údaje o přímých podporách malého a středního podnikání v roce a plán na rok počet mil. Kč počet mil. Kč mil. Příloha č. 1 Souhrnné údaje o přímých podporách malého a středního podnikání v roce 2004-2005 a plán na rok 2006 Skutečnost 2004 Skutečnost 2005 Plán 2006 počet mil. Kč počet mil. Kč mil. Kč Výše poskytnutých

Více

Příloha č.2 - Výběrová kritéria

Příloha č.2 - Výběrová kritéria Příloha č.2 - Výběrová kritéria Program INOVACE-inovační projekty Výzva č. I Dělení výběrových kritérií Pro každý projekt existují tyto typy kritérií: I. Binární kritéria - kritéria typu ANO/NE. Aby projekt

Více

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o.

Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Školení QMS pro zaměstnance společnosti ČSAD Tišnov, spol. s r.o. Ing. Pavel Trvaj QESTR Spojenců 876 674 01 Třebíč pavel.trvaj@qestr.cz IČ: 68660910 Řízení QMS Co je to kvalita? Řízení QMS jakost (kvalita)

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven Řízení pojišťovacího podniku Podnikové řízení chápeme jako velmi složitý a mnohostranný proces. Obecný cíl podnikání: maximalizace zisku, maximalizace tržní hodnoty podniku. Cíl podnikání

Více

Léto 2014 Interní audit vymezení IA a outsourcing, benchmarking Ing. Petr Mach 1. Vymezení interního auditu, vztah k EA 2. Interní audit a outsourcing 3. Interní audit a benchmarking 2 Cíle auditu: Externí

Více

Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy. Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie

Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy. Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie Dosahování udržitelné mobility prostřednictvím integrovaného plánování dopravy Rafael Cuesta Vedoucí zastoupení Centro, Velká Británie Cíl dnešního dne Usnadnění tvorby kvalitního Městského Plánu Udržitelné

Více

LIBERALIZACE ODVĚTVÍ DOPRAVY A SOUVISEJÍCÍ EVROPSKÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC

LIBERALIZACE ODVĚTVÍ DOPRAVY A SOUVISEJÍCÍ EVROPSKÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC LIBERALIZACE ODVĚTVÍ DOPRAVY A SOUVISEJÍCÍ EVROPSKÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Otázky: Regulační a institucionální rámec pro trh EU s doručováním balíků

Otázky: Regulační a institucionální rámec pro trh EU s doručováním balíků Otázky: Regulační a institucionální rámec pro trh EU s doručováním balíků 1) Pro účely této zelené knihy je pojem balík vymezen v nejširším smyslu a rozumí se jím veškeré zásilky s hmotností do 30 kg včetně.

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie. týkající se EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU podle čl. 294 odst. 6 Smlouvy o fungování Evropské unie týkající se postoje Rady k přijetí

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni

Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni Zahájení diskuse na téma: Role a očekávaný přínos inteligentních dopravních systémů Rámce pro zavádění ITS na evropské i národní úrovni Martin Pichl vedoucí oddělení ITS Odbor kosmických technologií a

Více

SMĚRNICE RADY 91/440/EHS Z 29. ČERVENCE 1991 O ROZVOJI ŽELEZNIC SPOLEČENSTVÍ

SMĚRNICE RADY 91/440/EHS Z 29. ČERVENCE 1991 O ROZVOJI ŽELEZNIC SPOLEČENSTVÍ Rada ES - se zřetelem na: SMĚRNICE RADY 91/440/EHS Z 29. ČERVENCE 1991 O ROZVOJI ŽELEZNIC SPOLEČENSTVÍ - - Smlouvu o ustavení EHS, zejména čl. 75, - - návrh Komise; - - názor Evropského parlamentu; - -

Více

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ)

OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) Příloha č. 4 OSNOVA PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU (PZ) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

Aktualizace energetické koncepce ČR

Aktualizace energetické koncepce ČR Aktualizace energetické koncepce ČR Ing. Zdeněk Hubáček Úvod Státní energetická politika (SEK) byla zpracována MPO schválena v roce 2004 Aktualizace státní energetické politiky České republiky byla zpracována

Více

Cílem akvizice je dosažení synergie a další růst Nutná správná postakviziční integrace firmy do stávající organizace akvizitora

Cílem akvizice je dosažení synergie a další růst Nutná správná postakviziční integrace firmy do stávající organizace akvizitora Proces získávání či nabytí nějakého aktiva (předmětu, věci, osoby) nebo cíl tohoto procesu V ekonomice se rozumí právní i ekonomické spojení (převzetí) podniků Cílem akvizice je dosažení synergie a další

Více

kam směřuje zelený závazek EU?

kam směřuje zelený závazek EU? Energetická účinnost: Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor debata v Evropském domě 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic PŘEDSTAVENÍ REGIONÁLNÍ KANCELÁŘE pro ZLÍNSKÝ KRAJ 7. března 2012 Ing. Daniel Hajda Ředitel Regionální kanceláře Zlín CzechInvest Agentura pro podporu

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Posláním organizování je vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její části. Formou sdružování činností

Více

Železniční infrastruktura a legislativa

Železniční infrastruktura a legislativa Dopravní infrastruktura a potřeba změny legislativy Poslanecká sněmovna PČR Hospodářský výbor, 27. 2. 2014, 14:00 h Železniční infrastruktura a legislativa Prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D. Univerzita

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Proč je potřeba organizovat Jak se postupuje při tvorbě organizační struktury Co je výsledkem organizování Ovlivňují organizaci právní předpisy? Proč je potřeba organizovat

Více

Business Development Rozvoj podniku

Business Development Rozvoj podniku Marketing vytváření obchodních příležitostí pomocí: udržením stávajících zákazníků přilákáním nových zákazníků Tržby vyhráním zakázky Zákaznická služba Cíle společnosti, které ovlivňují marketingové činnosti:

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál) Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál) Ing. Jan Zeman Regionální koordinátor Obsah 1. Náplň projektu 2. Kouč v projektu CzechEkoSystem 3. Poradenské služby 4. Aktuální stav 5. CzechEkoSystem

Více

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace)

Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 272/B2 Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a Národní inovační strategie (souhrn úkolů pro Radu pro výzkum, vývoj a inovace) 1. Úvod 1.1. Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Materiál Strategie

Více

Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU

Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU Sbližování právních předpisů jako faktor upevňování jednotného vnitřního trhu EU Mgr. Ing. Petr Wawrosz Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Vyhodnocení Lisabonské

Více

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic

CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic AGENTURA CZECHINVEST 4. června 2012 Bc. Veronika Zumrová Regionální projektový manažer pro Královéhradecký kraj Agentura pro podporu podnikání a investic

Více

4.1TORs-cesky.doc ZAVÁDĚNÍ STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU

4.1TORs-cesky.doc ZAVÁDĚNÍ STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU ZADÁNÍ 4.1TORs-cesky.doc ZAVÁDĚNÍ STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ PRO ČESKOU REPUBLIKU 1 Základní informace V listopadu 2000 dokončil Národní vzdělávací fond (NVF) České republiky s pomocí projektů Phare

Více

3. Očekávání a efektivnost aplikací

3. Očekávání a efektivnost aplikací VYUŽÍVANÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V ŘÍZENÍ FIREM Ota Formánek 1 1. Úvod Informační systémy (IS) jsou v současnosti naprosto nezbytné pro úspěšné řízení firem. Informačním ním systémem rozumíme ucelené softwarové

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/MARK Přednáška č 10 a 11 a 12 Plánování Audit marketingu

Více

Národní akční plán čistá mobilita

Národní akční plán čistá mobilita Národní akční plán čistá mobilita AMPER 26. března 2015 Obsah Představení projektu Definice čisté mobility, struktura Časový plán čisté mobility Analytická část Opatření Představení projektu Cílem projektu

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH 12.1. Organizovat správu a obhospodařování lesního majetku, zejména státního tak, aby přispívala ke zvýšení zaměstnanosti z místních zdrojů, za

Více

1. Úvod. Tabulka 1.1. Srovnání množství a výkonů přepraveného zboží v závislosti na druhu dopravy v ČR.

1. Úvod. Tabulka 1.1. Srovnání množství a výkonů přepraveného zboží v závislosti na druhu dopravy v ČR. 1. ÚVOD Česká republika má vzhledem ke své poloze ve středu Evropy důležitou úlohu v mezinárodní dopravě. Rok 2004 pro nás byl zlomový díky našemu vstoupení do EU a v dopravě se to projevilo podle očekávání

Více

Možnosti snižování energetické náročnosti

Možnosti snižování energetické náročnosti Možnosti snižování energetické náročnosti Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor konference Průmysl 4.0 snižuje energetickou náročnost ČR 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými

Více

Soutěže v železniční dopravě. příležitost nebo riziko? Nabídková řízení ve veřejné dopravě příležitosti a hrozby. Telč,

Soutěže v železniční dopravě. příležitost nebo riziko? Nabídková řízení ve veřejné dopravě příležitosti a hrozby. Telč, Soutěže v železniční dopravě příležitost nebo riziko? Nabídková řízení ve veřejné dopravě příležitosti a hrozby Telč, 5. 11 2015 Očekávání spojená s nabídkovými řízeními Objednatelé Nastavení výhodnějších

Více

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského

Více

Průběh čerpání strukturálních fondů

Průběh čerpání strukturálních fondů Rámec podpory Společenství představuje základní strategii pro rozvoj regionů České republiky na období 2006. Řídicí orgán Rámce podpory Společenství (MMR) plní roli výkonného orgánu, který zajišťuje celkovou

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

Rada Evropské unie Brusel 14. října 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 14. října 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 14. října 2016 (OR. en) 13231/16 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců / Rada 12390/16

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Implementace GeoInfoStrategie

Implementace GeoInfoStrategie Implementace GeoInfoStrategie Eva Kubátová, odbor egovernmentu, MV 16. října 2015, seminář sdružení Nemoforum, Praha Obsah Úvod o Rámce GeoInfoStrategie GeoInfoStrategie o Základní informace o projektu

Více

Výroční setkání představitelů českého železničního průmyslu. Dopravní politika ČR

Výroční setkání představitelů českého železničního průmyslu. Dopravní politika ČR ACRI Asociace podniků českého železničního průmyslu Výroční setkání představitelů českého železničního průmyslu 8.11.2012, Zámek Štiřín Dopravní politika ČR Prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D. Poslanecká

Více

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu

Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Financování investic v České republice: Investiční plán pro Evropu Praha, 17. září 2015 MPO, podpora podnikání a tzv. Junckerův balíček MPO je dlouhodobě hlavním podporovatelem českého průmyslu a inovací

Více

ZÁKAZNÍK. SYSTÉM MANAGEMENTU JAKOSTI Řízení dokumentů a záznamů. ODPOVĚDNOST MANAGEMENTU Řízení zdravotní pojišťovny

ZÁKAZNÍK. SYSTÉM MANAGEMENTU JAKOSTI Řízení dokumentů a záznamů. ODPOVĚDNOST MANAGEMENTU Řízení zdravotní pojišťovny Systém veřejného zdravotního pojištění v ČR a jeho vývoj Vladimír Kothera generální ředitel ZP M-A prezident SZP ČR Duben 2008 Obsah přednášky Představení Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCEALIANCE Historický

Více

TIC v ČR Agentura CzechTourism uvádí více než 600 (není databáze) Ministerstvo pro místní rozvoj 470 (souborná databáze)

TIC v ČR Agentura CzechTourism uvádí více než 600 (není databáze) Ministerstvo pro místní rozvoj 470 (souborná databáze) STRATEGICKÁ ÚLOHA 2 Turistické informační centrum (TIC) je účelové zařízení poskytující v oblasti svého působení (město, region, turistická oblast) informace o všech službách souvisejících s cestovním

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

Budoucnost metody QUEST a navazující aktivity

Budoucnost metody QUEST a navazující aktivity Budoucnost metody QUEST a navazující aktivity Radomíra Jordová, CDV, v.v.i. Zbyněk Sperat, CDV, v.v.i. Pardubice, 17. září Obsah Možnosti EU QUEST a související projekty Plány udržitelné městské mobility

Více

Dopravní politika ČR 2014-2020. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie

Dopravní politika ČR 2014-2020. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie Dopravní politika ČR 2014-2020 Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie Účel Dopravní politiky ČR 2014 2020 (2050) Vrcholný strategický dokument Vlády ČR pro sektor Doprava Ministerstvo dopravy

Více

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách

Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Ministerstvo průmyslu a obchodu a strategie v energetických úsporách Konference Nová zelená úsporám 2015 Praha, Masarykova kolej ČVUT, 14. dubna 2015 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

Více

Podnikatelský záměr - PZ (Osnova)

Podnikatelský záměr - PZ (Osnova) Příloha č. 5 Podnikatelský záměr - PZ (Osnova) 1 Identifikační údaje žadatele o podporu 1.1 Obchodní jméno, sídlo, IČ/DIČ 1.2 Jméno a příjmení osoby statutárního zástupce žadatele/osoby oprávněné jednat

Více

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci)

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ŘÁD Služby veřejného zájmu Pro služby poskytované společností ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ODDÍL I. OBECNÉ PODMÍNKY Článek 1 Předmět úpravy 1. Účelem řádu Služby

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Strana 2914 Sbírka zákonů č. 232 / 2015 Částka 96 232 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. srpna 2015 o státní energetické koncepci a o územní energetické koncepci Vláda nařizuje podle 3 odst. 7 a 4 odst. 9 zákona

Více

Sekce D Lidské zdroje pro výzkum a inovace. Úvodní slovo přednesl moderátor sekce prof. Petr Matějů.

Sekce D Lidské zdroje pro výzkum a inovace. Úvodní slovo přednesl moderátor sekce prof. Petr Matějů. Sekce D Lidské zdroje pro výzkum a inovace Úvodní slovo přednesl moderátor sekce prof. Petr Matějů. Sekce D zahájila diskusi srovnáním základních pilířů konkurenceschopnosti ČR a zemí, které jsou v tomto

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE. FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ Obor Provoz a ekonomie Katedra ekonomických teorií TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI Téma: Charakteristika konkurenceschopnosti podniků ČR v souvislosti

Více

Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2010 2013 VZDĚLÁVACÍ MODUL. Strategické řízení Význam PRJMK v řízení kraje

Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2010 2013 VZDĚLÁVACÍ MODUL. Strategické řízení Význam PRJMK v řízení kraje Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2010 2013 VZDĚLÁVACÍ MODUL Strategické řízení Význam PRJMK v řízení kraje 10. prosince 2009 Hlavní body Strategie, cíl strategického řízení Implementace strategie

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ děláme z dobrých firem skvělé Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ Proč jsou procesy na prvním místě Úspěšné společnosti optimalizují své procesy, zvyšují efektivitu výroby, prohlubují flexibilitu

Více

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE

BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 BALÍČEK OPATŘENÍ K ENERGETICKÉ UNII PŘÍLOHA PLÁN VYTVÁŘENÍ ENERGETICKÉ UNIE ke SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU

Více

SMĚRNICE 2001/14/ES EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

SMĚRNICE 2001/14/ES EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY SMĚRNICE 2001/14/ES EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY ze dne 26. února 2001, o přidělování kapacity železniční infrastruktury a zpoplatnění použití železniční infrastruktury a o bezpečnostní certifikaci EVROPSKÝ

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

Požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na hospodářskou politiku vlády. A) Naléhavé úkoly, jejichž řešení je nutné zahájit na podzim 2006

Požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na hospodářskou politiku vlády. A) Naléhavé úkoly, jejichž řešení je nutné zahájit na podzim 2006 Požadavky Svazu průmyslu a dopravy ČR na hospodářskou politiku vlády Výkon a nízká kvalita státní správy je příčinou drahého a neefektivního státu zatěžujícího občany i podnikatele a zároveň neumožňuje

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/PEM Přednáška č 10 Řízení podnikových financí, úvěry,

Více

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice

komplexní podpora zvyšování výkonnosti strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice strana 1 Využití Referenčního modelu integrovaného systému řízení veřejnoprávní korporace Město Hořovice 19.3.2018 Zpracoval: Roman Fišer, strana 2 1. ÚVOD... 3 2. POPIS REFERENČNÍHO MODELU INTEGROVANÉHO

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

Příprava nové právní úpravy v drážní dopravě. odbor drah, železniční a kombinované dopravy

Příprava nové právní úpravy v drážní dopravě. odbor drah, železniční a kombinované dopravy Příprava nové právní úpravy v drážní dopravě odbor drah, železniční a kombinované dopravy Potřeba nové právní úpravy drážní dopravy Stávající zákon o dráhách: koncepčně vychází z uspořádání drážního sektoru

Více

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje

Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Regionální inovační strategie důležitý faktor rozvoje Zlínského kraje Ing. Jaroslav Drozd náměstek hejtmana Zlínského kraje Kde leží Zlínský kraj Kde leží Zlínský kraj Obecné informace o kraji Počet obyvatel:

Více

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ Ekonomika Odbor plánování a controllingu Návrh implementace metody Balanced Scorecard v podmínkách ČD, a.s. Návrh souboru nástrojů strategického systému měření výkonnosti

Více

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka

MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma. 2018/2019 Marek Trabalka MSFN Hodnocení firem aneb co to znamená úspěšná firma 2018/2019 Marek Trabalka Hodnocení firem Subjektivní Objektivní číselné vyjádření (CF, roční obrat) Kombinace Úspěch a hodnocení firmy Dosažení určitého

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy

Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období. Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy Hlavní priority MD v železniční dopravě pro nadcházející období Ing. Jindřich Kušnír ředitel Odbor drah, železniční a kombinované dopravy 1 Hlavní strategické dokumenty ČR Dopravní politika EU zvýšení

Více

Dlouhodobá vize SŽDC. Bc. Marek Binko. ředitel odboru strategie. Czech Raildays, Ostrava, 18. června 2013

Dlouhodobá vize SŽDC. Bc. Marek Binko. ředitel odboru strategie. Czech Raildays, Ostrava, 18. června 2013 Dlouhodobá vize SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Hlavní poslání a činnosti Předmět činnosti Na základě platné právní úpravy Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, plní funkci

Více

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Regionální kancelář CzechInvest pro Jihomoravský kraj Jakub Černík regionální projektový manažer, Brno 24.2. 2016 Školicí střediska Výzva II

Více

Informace o přípravě nového programového období

Informace o přípravě nového programového období Informace o přípravě nového programového období Eva Brožová Brno, 7. 1. 2014 Program prezentace 1. Přehled situace 2. Stručný souhrn klíčových informací k OP VVV (struktura, alokace, synergie) 3. Podrobnější

Více

Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR

Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR FÓRUM ČESKÉHO STAVEBNICTVÍ 2010 STAVEBNICTVÍ A RECESE Praha 3. března 2010 Ing. Václav Matyáš Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR Obsah prezentace: Vývoj stavebnictví v roce 2009 a výhled zakázky Strategie

Více

OPPIK: Nové výzvy Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o. člen AMSP ČR

OPPIK: Nové výzvy Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o.   člen AMSP ČR Číslo: 12/2016 Datum vydání: 30. 11. 2016 Monitoring Obsah gg dotačních příležitostí OPPIK: Nové výzvy... 3 Odborný obsah byl připraven ve spolupráci se společností enovation, s.r.o. www.enovation.cz člen

Více

Organizační struktury. 3. cvičení

Organizační struktury. 3. cvičení Organizační struktury 3. cvičení Organizační výstavba podniku Poslání organizování = vymezit a hospodárně zajistit plánované i jiné nezbytné činnosti lidí při plnění cílů a dalších potřeb firmy nebo její

Více

Podpora rozvoje podnikatelských aktivit prostřednictvím Sektorového operačního programu Průmysl

Podpora rozvoje podnikatelských aktivit prostřednictvím Sektorového operačního programu Průmysl Podpora rozvoje podnikatelských aktivit prostřednictvím Sektorového operačního programu Průmysl Zdeněk Lukáš, Soukromá vysoká škola ekonomických studií Praha Příprava České republiky na vstup do Evropské

Více

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Realizace dopravně-provozních opatření

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Realizace dopravně-provozních opatření DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE Realizace dopravně-provozních opatření Realizace dopravně-provozních opatření realizace prostorových opatření (přímá spojení, koncentrace nabídky, omezení souběhů) a časových

Více

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Informační strategie Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 23 1 Firemní strategie Firma Poslání Vize Strategie Co chceme? Kam směřujeme? Jak toho dosáhneme? Kritické faktory úspěchu CSF 23 2 Strategie

Více

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem?

Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? Debata na téma Cíle energetické účinnosti: cesta správným směrem? 2. října 2014 OBSAH PREZENTACE: I. Směrnice o energetické účinnosti z roku 2012 II. Legislativní provedení Směrnice o energetické účinnosti

Více

Analýza a vytváření pracovních míst

Analýza a vytváření pracovních míst Analýza a vytváření pracovních míst Definice pracovního místa a role Pracovní místo Analýza role Roli lze tedy charakterizovat výrazy vztahujícími se k chování existují-li očekávání, pak roli představuje

Více

Oblasti vedení závěrečných prací pedagogů ekonomického oddělení 545

Oblasti vedení závěrečných prací pedagogů ekonomického oddělení 545 Oblasti vedení závěrečných prací pedagogů ekonomického oddělení 545 Ing. Igor Černý, Ph.D. 1. Strukturální pomoc EU ve vybraných oblastech a společnostech 2. Analýza vybraných politik EU/ES 3. Ekonomická

Více

Strategický dokument se v současné době tvoří.

Strategický dokument se v současné době tvoří. Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.9 Elektronizace odvětví: ejustice Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo vnitra

Více

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky)

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) 30.1.2014 multimediální sál budovy Krajského úřadu Libereckého kraje Struktura

Více

Příprava nové právní úpravy v oblasti drážní dopravy

Příprava nové právní úpravy v oblasti drážní dopravy Příprava nové právní úpravy v oblasti drážní dopravy Ministerstvo dopravy odbor drah, železniční a kombinované dopravy Potřeba nové právní úpravy drážní dopravy Stávající zákon o dráhách: koncepčně vychází

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR. Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy

Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR. Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy 1 Transevropské dopravní sítě původní rozhodnutí EP a Rady č. 1692/96/ES nové rozhodnutí

Více

Mýtný systém v ČR a jeho budoucnost. Všechny údaje obsažené v dokumentu jsou informativní

Mýtný systém v ČR a jeho budoucnost. Všechny údaje obsažené v dokumentu jsou informativní Mýtný systém v ČR a jeho budoucnost Všechny údaje obsažené v dokumentu jsou informativní Aktuální organizace mýtného systému v ČR Stát si objednal dodávku a provozování mýtného systému na klíč Projekt

Více

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu

Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Obsah Strategie rozvoje infrastruktury pro prostorové informace v ČR do roku 2020 (GeoInfoStrategie) Jiří Čtyroký, vedoucí Zpracovatelského týmu Prostorové informace jako součást digitální budoucnosti,

Více

Hodnocení implementace

Hodnocení implementace Hodnocení implementace Obsah: A. KONKURENCESCHOPNÉ PODNIKÁNÍ... 3 OPATŘENÍ 1.1.1 ROZVOJ INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ VČETNĚ INFRASTRUKTURY... 3 OPATŘENÍ 1.1.2 EFEKTIVNÍ SPOLUPRÁCE MEZI VŠ, VÝZKUMNÝMI ÚSTAVY A

Více

Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz

Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz Ondřej Hykš ondrej.hyks@vse.cz International Organization for Standardization Mezinárodní organizace Mezinárodní organizace pro normalizaci Dokumenty ISO Mezinárodní normy Technické specifikace (TS) Technické

Více