Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2011"

Transkript

1 1 Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2011 Zpracovala: MUDr. Eva Sedláčková Únor 2012

2 2 Osnova výroční zprávy za rok Charakteristika odboru 2. Personální situace 3. Kontrolní činnosti odboru 3.1. kontrolní plány 3.2. běžný hygienický dozor HV (analýza nedostatků - četnost a druh případů závad, výskyt a typy nedostatků, povaha rizika vyplývající z nedostatků, základní příčiny nedodržování) 3.3. běžný hygienický dozor PBU 3.4. vzorky HV 3.5. vzorky PBU 3.6. šetření v rámci systému RASFF (včetně nebezpečných výrobků) 3.7. šetření v rámci systému RAPEX (včetně nebezpečných výrobků) 3.8. cílené úkoly HH ČR HV 3.9. cílené úkoly HH ČR PBU regionální cílené úkoly HV regionální úkoly PBU šetření podnětů preventivní hygienický dozor mimořádné akce opatření k zajištění efektivnosti (počet sankcí a opatření, přehled a druhy uložených opatřeních, opatření přijatá k zajištění účinného provádění dozoru - HV a PBU) 4. Vzdělávání, metodické vedení a standardizace činnosti 5. Ostatní aktivity odboru (přednášková činnost, vzdělávací a konzultační činnost, publikační činnost)

3 3 Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně, obor HV a PBU 1.Charakteristika odboru Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU) je v Krajské hygienické stanici Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně organizačně členěn na 4 oddělení HV ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži a na 1 oddělení PBU ve Zlíně. Oblast problematiky PBU je organizačně samostatně vyčleněna, na každém pracovišti řeší problematiku PBU vždy 1 samostatný pracovník tj. celkem 4, přičemž vedoucí odboru HV a PBU současně vykonává funkci krajského metodika pro PBU a vede práci na oddělení ve Zlíně. 2. Personální situace K pracovalo na odboru hygieny výživy a PBU celkem 19 zaměstnanců, z toho 1 lékařka, 2 MVDr., 3 Ing., 2 Bc. a 11 pracovníků se středoškolským vzděláním. Na územním pracovišti Kroměříž ukončila 1 vysokoškolačka (Mgr.) na vlastní žádost k pracovní poměr, následně byla na oddělení HV v Kroměříži 1 vysokoškolačka (Ing.) přijata. 3 vysokoškolačky (MVDr., Mgr., Ing.) jsou na mateřské dovolené. Všichni zaměstnanci jsou pracovně zařazeni jako referent státní správy. 3. Kontrolní činnosti odboru 3.1 kontrolní plány Státní zdravotní dozor v oboru hygiena výživy a předmětů běžného užívání byl prováděn v souladu s předem stanoveným kontrolním plánem. V oboru hygiena výživy bylo stanoveno provést 1135 kontrol, přičemž v oboru HV pracuje 15 pracovníků (12 úvazků v plánu kontrol- 1 vedoucí odboru, 4 vedoucí oddělení, 10 pracovníků). Předmětem kontroly v oblasti hygieny výživy jsou taková zařízení, která provozovatel provozuje na základě hostinské činnosti. Byly provedeny kontroly zejm. v zařízeních poskytujících stravovací služby, tj. v zařízeních s výrobou pokrmů, v zařízeních bez výroby pokrmů, ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, v prodejnách potravin s občerstvením, v jiných zařízeních stravovacích služeb a v jednotlivých případech také ve výrobnách a prodejnách potravin a v jiných potravinářských provozovnách. Důraz byl kladen zejména na zajištění ochrany potravin před kontaminací, udržování provozu v čistotě a dobrém stavu, sledovatelnost potravin, respektování požadavků na uvádění potravin do oběhu včetně skladovacích podmínek a zavedení stálých postupů založených na zásadách HACCP. Pro obor PBU se 4 pracovníky bylo naplánováno provést 310 kontrol. V oblasti PBU byl státní zdravotní dozor prováděn u výrobců, dovozců a v tržní síti, zejména s ohledem na zabezpečení nezávadnosti výrobků pro spotřebitele. Ve státním zdravotním dozoru byla kontrolní činnost pracovníků odboru HV a PBU zaměřena na plnění ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, nařízení

4 4 Evropského parlamentu a Rady (ES) č.852/2004 o hygieně potravin,v platném znění, nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č.305/2009 Sb., kterým se mění zákon č.379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Při dozorové činnosti se postupovalo v souladu s nařízením č.882/2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat. 3.2 běžný hygienický dozor HV (analýza nedostatků četnost a druh případů závad, výskyt a typy nedostatků, povaha rizika vyplývající z nedostatků, základní příčiny nedodržování) Celkem bylo pracovníky HV provedeno v potravinářských podnicích 1439 kontrol. Plánovaný počet kontrol v rámci Zlínského kraje byl splněn. Procento provedených kontrol činí 126,7 % oproti stanovenému plánu (1135 kontrol). Ve Zlínském kraji byly stanoveny pro výkon SZD tyto krajské prioritní oblasti: - stravování veřejné (otevřené) - provedeno 669 kontrol, plán splněn na 135, 6 % - stravování závodní (uzavřené) - provedeno 62 kontrol, plán splněn na 119,2 % - stánky pevné, stánky mobilní - provedeno 138 kontrol, plán splněn na 140,8 % - stravování VŠ, menzy - provedeny 4 kontroly, plán splněn na 200,0 % Dalších 566 kontrol bylo provedeno v ostatních potravinářských provozech ( provozy bez přípravy pokrmů, stravovací provozy ve zdravotnických a sociálních službách, v prodejnách potravin s občerstvením, dále dle potřeby ve výrobnách potravin a prodejnách potravin). Celkem je odborem HV kontrolováno 2995 objektů zařízení poskytujících stravovací služby. Analýza nedostatků Četnost a druh případů závad: Zařízení poskytující stravovací služby se řadí mezi potravinářské podniky, které spadají do dozorové kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví, a tudíž jejich provozovatelé jsou povinni dodržovat povinnosti stanovené potravinovým právem. Kmenovými předpisy jsou nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů.

5 5 Nejčastější závady zjištěné při výkonu SZD v roce 2010 a 2011: Kód dle IS HVY TYPY NEDOSTATKŮ ROK 2010 ROK 2011 V06 stavebně technický stav provozovny V03 provozní hygiena V07 podmínky skladování potravin V08 datum použitelnosti, datum minimální trvanlivosti V16 kontrola zavedení zavedení HACCP V37 dodržování postupů HACCP V11 manipulace s potravinami, křížení činností V13 uvádění pokrmů do oběhu V12 technologický postup V39 označení provozovny v souladu se zák.č.379/2005 Sb V01 zdravotní průkaz V10 sledovatelnost, doklady o původu potravin V38 požadavky na zařízení V02 osobní hygiena personálu V20 manipulace s odpady V22 materiály, PBU V21 výskyt hmyzu a hlodavců Výskyt a typy nedostatků: Nejvíce nedostatků bylo zjišťováno ve stavebně technickém stavu provozoven, i když oproti roku 2010 došlo ke snížení závad tohoto charakteru. Převážně se jednalo o závady týkající se stavu vnitřních povrchů - podlah, stěn a stropů v potravinářských provozovnách, nefunkční vodoinstalace aj. Co do počtu zjišťovaných nedostatků došlo v roce 2011 ke zlepšení stavu při skladování potravin, při uvádění pokrmů do oběhu, při kontrole technologických postupů, při kontrole manipulace s odpady, méně závad zjištěno rovněž při kontrole zařízení stravovacích provozů. Naopak k mírnému nárůstu závad došlo při kontrole dodržování zásad provozní a osobní hygieny, při zajišťování sledovatelnosti potravin. Více nedostatků bylo zjištěno dále při kontrole značení provozoven v souladu se zákonem č. 379/2005 Sb., v platném znění, což bylo pravděpodobně způsobeno novelizací zákona v roce Celkově se zlepšuje povědomí provozovatelů o povinnosti zavedení postupů HACCP v potravinářských provozovnách, nedostatky jsou však nadále zjišťovány při aplikaci vytvořených postupů do běžné praxe (např. v případě překročení kritických mezí nejsou uváděna nápravná opatření, neprovádí se ověřování funkčnosti systému nebo se provádí formálně). Povaha rizika vyplývajícího z nedostatků: U zjištěných závad se nejedná zpravidla o bezprostřední ohrožení bezpečnosti potravin a lze je odstranit bez prodlev. Pro odstranění závad, které si vyžadují náročnější technická opatření bývá v praxi po dohodě s kontrolovanou osobou stanoven termín pro odstranění závady. Je také využíváno možnosti, kdy je provozovatel vyzván, aby v dohodnutém termínu podal písemnou zprávu, jakým způsobem a v jakém termínu závady odstraní. Následně je ověřováno, zda provozovatel závady skutečně odstranil.

6 6 Základní příčiny případů nedodržování: Zjišťované závady obvykle souvisí s fluktuací pracovníků ve stravovacích službách (zejména v malých a středně velkých provozovnách) a také snahou provozovatelů o maximální úsporná opatření v době pokračující krize. Narůstající modernizace technologického zařízení nemá u provozovatelů žádoucí vliv na zlepšení dodržování hygienických požadavků. Dobrá úroveň je zjišťována u nemocničních kuchyní, kuchyní v lázeňských domech, kuchyní v penzionech a domovech důchodců, pro které je typická stálost personálu, fundovaný managment a moderní vybavení. Zásadní význam pro dobrý stav provozovny má obecně proškolený pracovník vybavený odpovídajícími znalostmi při činnostech epidemiologicky závažných zejm. v hygieně potravin. 3.3 běžný hygienický dozor PBU V PBU bylo provedeno celkem 398 kontrol, z toho 74 u výrobců a dovozců PBU (kosmetické prostředky, předměty a materiály přicházející do styku s potravinami a pokrmy, hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let) a na 324 místech v tržní síti. Plánovaný počet kontrol (310) v rámci Zlínského kraje byl splněn. Procento provedených kontrol činí 128,3 % oproti stanovenému plánu. Navíc bylo provedeno 132 kontrol v rámci systému hlášení RAPEX, a to se zápisem. Ve Zlínském kraji byly stanoveny pro výkon SZD tyto celostátní a krajské prioritní oblasti: Celostátní prioritní oblasti výkonu SZD: - kontrola správné výrobní praxe u výrobců kosmetických prostředků - provedeny 3 kontroly, plán splněn na 100 % - kontrola správné výrobní praxe u výrobců výrobků přicházejících do styku s potravinami a pokrmy - provedeno 20 kontrol, plán splněn na 95,2 % Krajské prioritní oblasti: - krabice na pizzu (regionální úkol) - provedeno 42 kontrol - distribuční síť a prodejny, kontrola lesků na rty, značení a v odůvodněných případech odběr vzorků - 8 kontrol - distribuční síť a prodejny, kontrola značení KP ze třetích zemí - provedeno 28 kontrol Činnost PBU v roce 2011 byla zaměřena na plnění kontrolního plánu, šetření nebezpečných výrobků hlášených v systémech RAPEX a RASFF nebo nebezpečných výrobků, které byly vyhlášeny Ministerstvem zdravotnictví ČR. Od byly nově prováděny kontroly podle nařízení Komise (EU) č. 284/2011 ze dne 22. března 2011, kterým se stanoví zvláštní podmínky a podrobné postupy dovozu plastového kuchyňského nádobí z polyamidu a melaminu pocházejícího nebo zasílaného z Čínské lidové republiky a čínské zvláštní administrativní oblasti Hongkong. Za toto období byla zkontrolována dokumentace 5 zásilek zaslaných z Číny pro výrobce TESCOMA s.r.o., U Tescomy 241, Zlín. Zásilky splnily požadavky nařízení. Analýza nedostatků Četnost a druh případů závad: V oblasti předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami jsou základním právními předpisy nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS, zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů,

7 7 ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů. V oblasti kosmetických prostředků jsou základním právními předpisy Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 ze dne 30. listopadu 2009 o kosmetických přípravcích, zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 448/2009 Sb., o stanovení hygienických požadavků na kosmetické prostředky, ve znění pozdějších předpisů. V oblasti výrobků pro děti ve věku do 3 let a hraček jsou základním právními předpisy zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláška č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let, ve znění pozdějších předpisů. Výskyt a typy nedostatků: Nejvíce nedostatků bylo zjištěno při státním zdravotním dozoru v požadavcích na značení výrobků a jejich dosledovatelnost. Co se týče tržní sítě, bylo zjištěno, že na prodejnách často nejsou požadovaná prohlášení k dispozici. Prohlášení jsou většinou uváděna na fakturách od dodavatelů, které se fyzicky nachází v účetnictví nebo je kontrolovaná osoba má uložena na jiném místě (na adrese trvalého pobytu či místě podnikání, případně v sídle firmy). Prodávající byli následně požádáni o dodatečné doložení prohlášení.ve většině případů byla prohlášení předložena. Povaha rizika vyplývajícího z nedostatků: V případě nevyhovujících předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami postup pro dovozce a distributory těchto výrobků upravuje 5 odst. 6 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků), ve znění pozdějších předpisů. Zákon stanoví povinnost distributorů a dovozců výrobky okamžitě stáhnout z trhu a současně jim ukládá, aby bylo spotřebitelům umožněno vrátit výrobek zpět. Základní příčiny případů nedodržování: Ve všech oblastech PBU tkví hlavní příčina nedodržování požadavků na tyto výrobky v neznalosti právních předpisů, kterými se stanovují požadavky na tyto výrobky. Jednoznačně největší problém představuje dovoz ze zemí mimo Evropskou unii, především z Číny, Vietnamu, Hongkongu, ale i z dalších rozvojových států. Výrobky jsou velmi často prodávány na tržištích, prodejci nejsou schopni doložit dokumentaci k výrobkům a není často možné ani dosledovat původ výrobku. 3.4 vzorky HV V hygieně výživy bylo odebráno celkem 69 vzorků, tj. 5 vzorků teplých pokrmů, 7 vzorků studených pokrmů, 1 vzorek cukrářského výrobku, 12 vzorků zmrzliny, 5 vzorků rychlého občerstvení, 3 vzorky pitné vody, 13 vzorků potravin ( vejce, kuřecí maso, tatarská omáčka, dětská výživa Nutrilon, paštika, masné výrobky, saláty, sýry) a 23 stěrů. Uvedený počet odebraných vzorků zahrnoval vzorky odebrané v provozovnách při výkonu plánovaného státního zdravotního dozoru, v rámci plnění úkolu hlavního hygienika ČR, při šetření podnětů spotřebitelů, v souvislosti s epidemiologickým šetřením a došetřováním výskytu patogenních mikroorganizmů. Z celkového počtu 69 odebraných vzorků v hygieně výživy nevyhovělo 17 vzorků, tj. 1 vzorek teplého pokrmu, 8 vzorků zmrzliny, 3 vzorky pitné vody a 5 stěrů.

8 8 16 vzorků nevyhovělo mikrobiologickému vyšetření, 1 vzorek pitné vody nevyhověl chemickému vyšetření. Mezi nejčastěji odebírané komodity patřily zmrzliny - 12 vzorků (nevyhovělo 8 vzorků - 66,6 %), studené pokrmy - 7 ( vyhověly), teplé pokrmy - 5 vzorků (nevyhověl 1 vzorek - 20 %), pokrmy rychlého občerstvení - 5 vzorků (vyhověly). Příčinou nevyhovujícího hodnocení vzorků pokrmů a stěrů byl nález nadlimitního množství bakterií čeledi Enterobacteriaceae - nevyhovělo 14 vzorků pokrmů a 5 stěrů. Bakterie Salmonella spp. a bakterie Listeria monocytogenes nebyly u vyšetřovaných vzorků prokázány. 3.5 vzorky PBU V oblasti PBU byl plánován odběr min.14 vzorků. Celkem bylo odebráno 47 vzorků. Mimo plánované odběry byl navíc proveden odběr vzorků v rámci pokynů hlavního hygienika ČR, regionálního úkolu a na základě podnětů spotřebitelů. Z celkového počtu 47 vzorků bylo 12 vzorků nevyhovujících. Jednalo se o 3 vzorky kosmetických prostředků (2 laky na nehty a 1 rtěnka), a 1 vzorek výrobku určeného pro děti do 3 let (dětský bryndák), 8 vzorků pro styk s potravinami (5 krabic na pizzu a 3 kojenecké láhve). V oblasti předmětů a materiálů určených pro styk s potravinami bylo odebráno 26 vzorků, z toho byly 3 výrobky kojeneckých lahví, které byly hodnoceny jako nevyhovující. Jednalo se o přítomnost BPA v kojeneckých a dětských láhvích z polykarbonátu zn. Boček. V oblasti kosmetických prostředků bylo odebráno celkem 17 vzorků, z toho byly 3 vzorky nevyhovující. Jednalo se o 2 laky na nehty, kde byly analýzou stanoveny ftaláty a o 1 rtěnku, ve které chemické vyšetření předmětného vzorku prokázalo, že kosmetický prostředek Rtěnka zn. Lucci COSMETIC, odstín 15 růžová, nesplňuje požadavky vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 448/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů, v ukazateli kadmium, když výše uvedený kosmetický prostředek obsahoval podle přiloženého laboratorního protokolu 2,28 ± 20% mg/kg kadmia. V oblasti hraček byly odebrány 2 vzorky. Oba vzorky byly vyhovující. V oblasti výrobků pro děti byly odebrány 2 vzorky, z toho 1 vzorek nevyhověl. Jednalo se o dětský bryndák, kde v ukazateli sumy esterů kyseliny ftalové byla zjištěna hodnota 31,0 hmot. % při nejistotě ± 40 % (limit: 0,1 hmotnostních %). Podstatné je zmínit, že vlastní kontrolní činností KHS ZK se sídlem ve Zlíně byly Ministerstvem zdravotnictví vyhlášeny 4 nebezpečné výrobky, a na základě žádosti hlavního hygienika byly odhaleny 3 výrobky, které byly vyhlášeny jako nebezpečné. 3.6 šetření v rámci systému RASFF (včetně nebezpečných výrobků) HV Filety z aljašské tresky (Thereagra chalcogramma), RASFF č : Oznámení bylo do systému RASFF vloženo Spolkovou republikou Německo z důvodu nelegálního dovozu a falšovaných zdravotních certifikátů k uvedenému produktu. Dovozce do EU - společnost Nowaco Kralupy, s.r.o., přičemž se jedná o společnost Nowaco Czech Republic s.r.o.

9 9 Podle distribučního seznamu byly dodány Filety z treskovitých ryb karton 10 x 1 kg, DMT , šarže L300310B L020410B, L070410C, L210110C výrobek byl uváděn na trh v období od do provozoven v okrese Uh.Hradiště a Kroměříž. Byl proveden cílený zdravotní dozor ve 4 provozovnách stravovacích služeb v okrese Uh.Hradiště a Kroměříž. Uvedená šarže aljašské tresky nebyla v kontrolovaných provozovnách nalezena. Mléčná rýže původem z Německa, RASFF Na základě oznámení v systému RASFF bylo požádáno o došetření distribučních cest u potravinového výrobku Mléčná rýže, ve kterém byly nalezeny kousky skla. Odběratel firma Alimpex Food informovala všechny odběratele o nutnosti stažení výrobků z trhu. Jedním z odběratelů byla i firma Miltra B, s.r.o., Kroměříž, která obdržela předmětný výrobek mléčnou rýži dietní (Miller) od firmy Alimpex Zlín. Dle sdělení pracovnice firmy byl výrobek dále distribuován do stravovacího zařízení Domov u rybníka, Víceměřice na okrese Prostějov. Na základě telefonického kontaktu bylo zjištěno, že podezřelý výrobek již byl stažen z oběhu. Vepřová panenka mrazená, DMT , šarže 2081, RASFF č Na základě uvedeného oznámení byl proveden státní zdravotní dozor zaměřený na ověření naložení s nevyhovující potravinou Vepřová panenka mrazená (překročení limitu pro obsah reziduí sulfadiazinu) původem z Belgie ve 2 provozovnách stravovacích služeb se sídlem ve Zlínském kraji, konkrétně v okrese Vsetín (Bistro Hrachovec, Hrachovec a Pizzerie Pepino, Brňov). Provozovatelka jedné provozovny uvedla, že maso s označením vepřová panenka mrazená vůbec neodebírá a dosud neobdržela informaci o žádné dodávce závadného masa. Provozovatelka pizzerie byla dodavatelem upozorněna na závadný výrobek a maso dne vrátila dodavateli. Vepřové maso podezřelé z vysokého obsahu dioxinů, RASFF č Dne provedeno šetření v provozovně Restaurace Rajka, Valašské Meziříčí. Firma NOWACO Czech Republic s.r.o. zde dodala dne vepřovou krkovici chlazenou v množství 21,33 kg. Dne obchodní zástupce firmy NOWACO Czech Republic s.r.o. telefonicky kontaktoval odběratele, ale bohužel dodané maso již bylo spotřebováno v rámci poskytování stravovacích služeb. PBU Překročení limitu pro migraci formaldehydu a celkové migrace u naběraček z melaminu, RASFF č Důvodem kontroly bylo prošetření Oznámení RASFF č Brussels, 7 December, 2011 vložené Spolkovou republikou Německo. Migration of formaldehyde and too high level of total migration from melamine soup and sauce ladles from Hong Kong. Součástí dodatečného oznámení add01 byl distribuční seznam daných výrobků. Jednalo se o překročení limitu pro migraci formaldehydu a celkové migrace u naběraček z melaminu. SZD byl zaměřen na kontrolu dokumentace k melaminové naběračce na omáčky a polévky původem z Hongkongu zn.flow, Art.: (Flow Suppenkelle), Art.: Flow Saucenkelle. Uvedené výrobky se v sídle firmy nenacházely. Dodavatelem je firma Villeroy & Boch AG, Postfach , D Merzig.

10 10 V rámci systému RASFF bylo v oblasti PBU hlášeno 26 varování nebezpečného výrobku. Z toho bylo prošetřeno 1 hlášení (migrace formaldehydu a celková migrace u naběraček z melaminu). Vlastním šetřením KHS ZK byly zjištěny nebezpečné výrobky (kojenecké lahve s obsahem bisfenolu A, které byly hlášeny ČR do kontaktního místa RASFF- hlášení , , ). 3.7 šetření v rámci systému RAPEX (včetně nebezpečných výrobků) V rámci systému RAPEX bylo za KHS ZK prošetřeno 124 notifikací ve 132 provozovnách. Notifikace se týkaly hlavně kosmetických prostředků (98), následovaly hračky (18) a výrobky pro děti (8). Ve Zlínském kraji bylo celkově provedeno na základě jednotlivých notifikací 467 šetření. Ve Zlínském kraji nebyly nalezeny žádné hlášené výrobky. V roce 2011 bylo hlavním hygienikem České republiky vyhlášeno 51 nebezpečných výrobků. Hlášení byla zveřejněna na úředních deskách. 3.8 cílené úkoly HH ČR HV Pro rok 2011 vyhlásil hlavní hygienik České republiky tři celostátní úkoly v oboru hygieny výživy. Jednalo se o provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na kontrolu dodržování požadavků právních předpisů v zařízeních poskytujících stravovací služby typu asijských restaurací, o provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů a výrobků z rybího masa a mořských plodů v zařízeních poskytujících stravovací služby a o provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na kontrolu dodržování právních předpisů při přípravě a podávání pokrmů z masa ulovené volně žijící zvěře v zařízeních poskytujících stravovací služby. I. Pokyn hlavního hygienika ČR č.j.:mzdr 63050/2011/OVZ z k provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na kontrolu dodržování právních předpisů v zařízeních poskytujících stravovací služby typu asijských restaurací, pokud jde o původ a identitu používaných surovin. Pokyn byl pracovníky Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně plněn ve dnech Celkem bylo provedeno 20 kontrol v provozovnách poskytujících stravovací služby, jednalo se o asijské restaurace a bistra. SZD byl zaměřen na: zajištění sledovatelnosti surovin používaných při přípravě pokrmů, zejména doložení původu masa používaného k přípravě pokrmů a jeho identifikace, doložení původu a identifikace všech látek používaných v provozovně stravovacích služeb k přípravě pokrmů, nebo surovin k přípravě pokrmů, další možná rizika kontaminace prostředí a následně ohrožení bezpečnosti pokrmů podle konkrétní situace v provozovně

11 11 Při SZD zjištěno: V provozovnách je používáno pro výrobu pokrmů maso vepřové a drůbeží, maso neznámého původu nebylo zjištěno. Chybějící nabývací doklady k masu byly v několika případech doloženy dodatečně. Různé: - V jednom případě zjištěno používání sýru tofu, nabývací doklad byl předložen. - 1x zajišťován v provozovně doplňkový prodej potravin spotřebitelům (např.nudle, omáčky, bambus). Některé potraviny nebyly značeny v českém jazyce, po upozornění byly potraviny ihned staženy z prodeje. Odběr vzorků: V rámci cíleného SZD nebyly odebrány vzorky pokrmů ani surovin. Zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách: nedostatky při skladování potravin - riziko kontaminace potravin nevhodným skladováním, skladování potravin při nevyhovující teplotě není zajištěna sledovatelnost potravin - suroviny bez označení, k surovinám nebyly k dispozici nabývací doklady, neoznačené polotovary a rozpracované pokrmy potraviny s prošlým datem použitelnosti nedostatky při rozmrazování masa křížení činností nedostatky v provozní hygieně - nečisté povrchy zařízení, nádob, dále podlah a obkladů, uložení předmětů nesouvisejících s činností výskyt hmyzu - rusů pro uložení potravin používány obaly nevhodné pro styk s potravinami (pytle na odpad) nedostatky v zavedení systému HACCP : - nedostatečné vedení záznamů o sledování kritických bodů Sankce a opatření: Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bylo uloženo celkem 11 blokových pokut dle zákona č.200/1990 Sb., v platném znění, v celkové výši ,- Kč. V jedné provozovně bylo nařízeno provedení speciální ochranné desinsekce dle čl. 54 nařízení ES č.882/2004, v platném znění. Dále budou uloženy 2 pokuty ve správním řízení dle zákona č.258/2000 Sb., v platném znění, v celkové výši ,- Kč. V jednom případě byl podán podnět na Městský úřad Valašské Meziříčí, Odbor obecní živnostenský úřad, k přezkoumání splnění povinností podnikatele stanovených v 31 odst. 8 zák.č. 455/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, neboť podnikatelský subjekt nezajistil, aby v provozní době určené pro styk se spotřebiteli byla přítomna osoba splňující podmínku znalosti českého jazyka nebo slovenského jazyka. II. Pokyn hlavního hygienika ČR č.j.:mzdr 39249/2011/OVZ z k provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti pokrmů a výrobků z rybího masa a mořských plodů v zařízeních poskytujících stravovací služby

12 12 Pokyn byl pracovníky Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně plněn ve dnech Celkem bylo provedeno 12 kontrol v provozovnách poskytujících stravovací služby (restaurace, rybárny). SZD byl zaměřen na: zajištění sledovatelnosti dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných pokrmů/polotovarů a hotových pokrmů ochrana potravin před kontaminací, včetně postupů při rozmrazování rybího masa a mořských plodů podmínky tepelného opracování dodržování osobní a provozní hygieny manipulaci a nakládání s odpady kontrolu zavedení postupů založených na zásadách HACCP další možná rizika kontaminace prostředí a následně ohrožení bezpečnosti pokrmů podle konkrétní situace v provozovně Při provádění cíleného SZD nebyly v provozovnách stravovacích služeb zjištěny suroviny původem z Japonska. Odběr vzorků: V rámci cíleného SZD byly odebrány 4 vzorky pokrmů z rybího masa a mořských plodů (slávky na víně, aljašská treska s bylinkovým máslem, krevetový koktejl, carpaccio z tuňáka). Laboratorní vyšetření uvedených vzorků bylo prováděno v tomto rozsahu: stanovení množství histaminu. Vyšetřením bylo zjištěno následující: - ve třech vzorcích bylo chemickým vyšetřením stanoveno množství histaminu < 10,0 mg/kg, v jednom vzorku zjištěna hodnota histaminu 48,0 mg/kg (carpaccio z tuňáka). Všechny odebrané vzorky vyhověly požadavkům nařízení Komise (ES) č.1441/2007, kterým se mění nařízení (ES) č.2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách: není zajištěna sledovatelnost potravin - suroviny bez označení nedostatky při skladování potravin - společné skladování vzájemně neslučitelných potravin potraviny s prošlým datem použitelnosti křížení činností nedostatky v provozní hygieně nedostatky v zavedení systému HACCP: - nedostatečné vedení záznamů o sledování kritických bodů - není prováděno ověřování funkčnosti systému

13 13 Sankce a opatření: Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bylo uloženo celkem 7 pokut v celkové výši ,- Kč tj.: 6 blokových pokut dle zákona č.200/1990 Sb., v platném znění, ve výši 5.500,- Kč 1 pokuta v příkazním řízení (příkaz na místě) dle zákona č.258/2000 Sb., v platném znění, ve výši 6.000,- Kč III. Pokyn hlavního hygienika ČR č.j.:mzdr 56025/2011/OVZ z k provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na kontrolu dodržování právních předpisů při přípravě a podávání pokrmů z masa ulovené volně žijící zvěře v zařízeních poskytujících stravovací služby Pokyn byl pracovníky Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně plněn ve dnech Cílený SZD byl proveden ve 12 provozovnách poskytujících stravovací služby. V 5 případech byly kontroly provedeny při konání zvěřinových hodů a v 7 případech v rámci provádění plánovaného státního zdravotního dozoru. Kontroly jsou zaznamenány v IS HVY. Při SZD byly kontrolovány zejm. následující ukazatele: - doklad, že zvěřina pochází ze závodu schváleného pro zpracování zvěřiny - zajištění sledovatelnosti - teplotní režim - manipulaci s uloveným kusem z hlediska hygienických požadavků V rámci cíleného SZD nebyly odebrány vzorky surovin nebo pokrmů. Hygienické nedostatky zjištěné v provozovnách v souvislosti s kontrolou zvěřiny: - nedostatky ve sledovatelnosti potravin v 5 případech nebyly při kontrole k dispozici požadované doklady o nabytí zvěřiny, doklady ke zvěřině byly doloženy dodatečně - v jednom případě zjištěny nedostatky při rozmrazování zvěřiny Jiné hygienické závady: - závady v provozní hygieně - křížení činností - nedostatky při skladování potravin - chybí teploměry v lednici - zjištění potravin s prošlým datem použitelnosti a minimální trvanlivosti - používání materiálů nevhodných pro styk s potravinami při skladování surovin a manipulaci s pokrmy - nedostatky v zavedení systému HACCP tj. nabyla doložena dokumentace HACCP, nebyly k dispozici záznamy o sledování CCP Sankce a opatření: Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách bylo uloženo celkem 7 pokut v celkové výši ,- Kč tj.: 5 blokových pokut dle zákona č.200/1990 Sb. v platném znění ve výši 8.500,- Kč 2 pokuty v příkazním řízení dle zákona č.258/2000 Sb., v platném znění, ve výši 7.000,- Kč

14 cílené úkoly HH ČR PBU V roce 2011 vyhlásil hlavní hygienik ČR 1 celostátní pokyn v oblasti PBU. Pokyn hlavního hygienika ČR č.j.: 54846/2011/OVZ z k provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na kontrolu zdravotní nezávadnosti kosmetických prostředků deklarovaných jako bio nebo přírodní V rámci pokynu hlavního hygienika České republiky k provedení cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na kontrolu zdravotní nezávadnosti kosmetických prostředků deklarovaných jako bio nebo přírodní, který byl vydán dne č.j.: 54846/2011/OVZ, provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně šetření u 4 druhů kosmetických prostředků z hlediska značení včetně odběru 4 vzorků šetřených kosmetických prostředků v tržní síti za účelem ověření jejich bezpečnosti pro konečného spotřebitele, pokud jde o mikrobiologickou kvalitu kosmetických prostředků. Vzorky byly podrobeny mikrobiologickému zkoušení a zátěžovým testům ve Zkušebních laboratořích č. 1206, akreditované ČIA, Centrum toxikologie a zdravotní bezpečnosti, Státní zdravotní ústav, Šrobárova 48, Praha Jasmínový masážní a tělový olej zn. Bio Relax Výrobce: / Země původu: Tunis Dovozce: YASMINA CZECH s.r.o., Koryčany 2. BENTLEY ORGANIC THE NATURAL CHOICE baby lotion made with 90% organic ingredients Dětské tělové mléko Výrobce: Bentley TM Organic, PO Box 319, Leeds, LS19 9ES, Made in England; Distributor: Jitka Dopitová, Zlín 3. Raw Gaia For Her Daughters Organic Living Moisturiser BIO hydratační krém pro ženy Výrobce: Raw Gaia, Made in the UK. Brighton, BN2 6NF, Distributor: pro ČR Martina Malinková, Zlín 4. Zelený balzám WOJNAR Výrobce: WOJNAR - THEACOMPLEX, Lučina U všech kontrolovaných kosmetických prostředků byl posouzen soulad značení výrobků na obale s požadavky na označování kosmetických prostředků dle 2 vyhlášky č. 448/2009 Sb., o stanovení hygienických požadavků na kosmetické prostředky, ve znění pozdějších předpisů. Ve všech případech kontrolovaných výrobků bylo značení v souladu s výše citovaným předpisem. Výsledky provedeného mikrobiologického zkoušení v SZÚ Praha: Mikrobiologické vyšetření neprokázalo u žádného z odebraných vzorků kontaminaci mikroby, plísněmi ani kvasinkami, ani kontaminaci Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ani Candida albicans. Zátěžový mikrobiologický test prokázal účinnost konzervace, resp. antimikrobiální ochrana výrobku byla hodnocena jako vyhovující kriteriu A (vzorky kosmetických prostředků pod body 1. až 3.) a jako vyhovující kriteriu B (vzorek kosmetického prostředku pod bodem 4.) používaném pro kosmetické prostředky podle Českého lékopisu 2009 v platném znění.

15 15 Závěr: Výsledky vyšetření dokumentují zdravotní nezávadnost testovaných vzorků ve všech sledovaných parametrech.odebrané kosmetické prostředky odpovídají v rozsahu provedených vyšetření vyhlášce MZ č. 448/2009 Sb., o stanovení hygienických požadavků na kosmetické prostředky, ve znění pozdějších předpisů regionální cílené úkoly HV Regionální cílený úkol : Kontrola provozu a hygienické vybavenosti stánků rychlého občerstvení v rámci pořádání jednorázových akcí Předmětem výkonu státního zdravotního dozoru byly prodejní stany, stánky a pojízdné provozy nabízející občerstvení během slavností, jarmarků, výstav, hudebních a dalších akcí, které jsou pořádány na území Zlínského kraje. Nejvíce těchto akcí probíhá v teplém období od dubna do září, kdy může vlivem počasí při nerespektování stanovených hygienických požadavků snadněji dojít ke zkáze potravin, pomnožení patogenních mikroorganismů a tím i onemocnění spotřebitelů. Proto prvotní byla kontrola bezpečnosti nabízených potravin, předcházení riziku kontaminace, neporušení chladícího řetězce, splnění požadavků na vybavení, zásobování pitnou vodou, sanitaci. Státní zdravotní dozor byl prováděn na akcích: Řemeslný jarmark Kroměříž (Kr) Velikonoční jarmark Zlín (Zl) Floria Věžky, jarní zahradnická výstava (Km) -9.5., a Jízda králů ve Vlčnově (UH) Cyrilometodějská pouť na Velehradě (UH) Masters of Rock ve Vizovicích (Zl) Kopaničářské slavnosti ve Starém Hrozenkově (UH) Letní filmová škola Uh.Hradiště (UH) Slavnosti piva Kamínka Roštín (Km) Floria Věžky, letní zahradnická výstava (Km) - 9.a Moravia Food Festival Kroměříž 2011 (Km) Dožínkový jarmark lidových řemesel v Kroměříži (Km) Vizovické trnkobraní ročník 2011 (Zl) Valašské záření ve Vsetíně (Vs) Slovácké slavnosti vína v Uh. Hradišti (UH) Kroměřížské Vánoční trhy (Km) Vánoční trhy v Uh.Hradišti (UH) a Při uvedených akcích bylo zkontrolováno celkem 200 přechodných provozů. Za porušení právních předpisů bylo uloženo 16 blokových pokut dle zákona č.200/1990 Sb., v platném znění, v celkové výši ,- Kč. Nejčastěji zjišťované závady při kontrole provozů poskytujících stravovací služby: - nezajištění zařízení pro udržování odpovídající osobní hygieny (chybějící prostředky pro mytí a osoušení rukou, není zajištěna voda nebo teplá voda) - nevyhovující skladovací podmínky pro potraviny (např. skladování pokrmů a potravin při nevyhovujících teplotách, uložení potravin na zemi, skladování neslučitelných potravin, chybějící teploměry v chladících zařízeních apod.)

16 16 - nebyly k dispozici nabývací doklady k potravinám, nezajištění sledovatelnosti potravin - nevyhovující čistota zařízení, nevhodné povrchy pracovních ploch, nezajištění ochrany proti vlivům počasí (sněžení) - kouření při práci ve stáncích Závěr: Tyto kontroly provádíme každoročně ve srovnatelném rozsahu. Letos problematických provozů významně ubylo, což je patrné i na počtu a sumě uložených pokut, některé nedostatky se již téměř nevyskytují (např. nález potravin s prošlým datem použitelnosti, používání nevhodného obalového materiálu k balení potravin). Provozovatelé, kteří se těchto akcí zúčastňují opakovaně mají již zajištěno potřebné vybavení, znalosti nezbytné k výkonu této činnosti a na kontrolu jsou dobře připraveni. Mnozí provozovatelé deklarovali, že byli kontrolováni i na akcích v jiných krajích, což je pozitivní. Nedostatky tak byly zjišťovány především u provozovatelů, kteří se těchto akcí účastnili poprvé Regionální cílený úkol: Kontroly provozů veřejného stravování sezónního charakteru v turisticky, sportovně a společensky atraktivních oblastech Zlínského kraje Tento regionální úkol byl zaměřen na kontrolu provozoven společného stravování u cyklostezek v okrese Uh.Hradiště a Vsetín. V okrese Vsetín se státní zdravotní dozor soustředil na cyklostezku Bečva, která vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s Moravou a její celková délka činí 160 km. Kontroly byly provedeny v období od 14. června do 7. září V úseku Vsetín Velké Karlovice byly kontrolovány 4 provozovny, v úseku Valašské Meziříčí Horní Bečva 4 provozovny a v úseku Valašské Meziříčí Vsetín 1 provozovna. Celkem byla provedena kontrola v devíti provozovnách, jednalo se o pevné stavby se sezónním provozem a pevné i mobilní stánky sezónního charakteru. V okrese Uh.Hradiště byly kontroly prováděny u následujících tras cyklostezek: vedle Baťova kanálu v Babicích, Kunovice - Ostrožská Nová Ves, Staré Město Salaš, Uh.Brod Nivnice. Celkem bylo zkontrolováno 5 provozoven, které byly vybudovány v přímé návaznosti na cyklostezky. Ve čtyřech případech se jednalo z hlediska typu provozovny o stánky pevné a v jednom případě o typ prodejna potravin s rychlým občerstvením - otevřená. V okrese Uh.Hradiště je velmi hustá síť cyklostezek. Řada z nich vede kolem již stávajících zařízení společného stravování. Tato zařízení však nebyla v rámci tohoto úkolu kontrolována. Kontroly byly provedeny v následujících provozovnách: Cyklobar HELLO, Nivnice, sortiment: čepované pivo, alko a nealko nápoje, teplé nápoje, mražené smetanové krémy. Provozovna napojena na veřejný vodovod a jedná se o stánek pevný. Rychlé občerstvení U Komára, cyklostezka Kunovice, sortiment: nealko nápoje, balené nápoje, párek v rohlíku, pokrmy ze zmražených polotovarů (hranolky, hamburgery), balené mražené výrobky. Provozovna je napojena na studnu. Jedná se stánek pevný. Bufet v Autocampingu, Velehrad, sortiment: čepované pivo, alko, nealko nápoje, naložený hermelín, balená zmrzlina, balené cukrovinky a pečivo. Provozovna je napojena na veřejný vodovod. Jedná se o stánek pevný. Šenkovna U skanzenu, Modrá, sortiment: čepované pivo, alko, nealko nápoje, teplé nápoje, párek v rohlíku, hranolky, hamburgery, uzená žebra, cigára, nanuky a balené trvanlivé cukrovinky a pečivo. Provozovna napojena na veřejný vodovod. Jedná se typ zařízení prodejna potravin s rychlým občerstvením. Odpočívárna U Rybičky, Babice č.p.53, Baťův kanál přístaviště, sortiment: polévky, ohřívaná a grilovaná uzenina, párek v rohlíku, pokrmy ze zmražených polotovarů, balené cukrovinky, balené

17 17 mražené výrobky, nápoje. Provozovna je napojena na veřejný vodovod, jedná se o stánek pevný. Zjištěné závady: Provozní hygiena: 2x - uložení osobních věcí personálu a předmětů nesouvisejících s výkonem pracovní činnosti v prostorách manipulace s potravinami a pokrmy. Zásobování pitnou vodou: 2x - provozovna byla zásobována pitnou vodou balenou. K mytí rukou se používala nejakostní voda z barelu umístěného za stánkem, který nebyl krytý před slunečním zářením. Tento nedostatek byl vyřešen na místě vypuštěním barelu. Provozovatel nepředložil aktuální protokol o analýze vody ze studny doloženo dodatečně. Stavebně technický stav: 5x - oprýskaný, neomyvatelný povrch pracovních ploch v jednom případě, ve druhém šlo o nevybavení umyvadel prostředky k hygienickému mytí a osušení rukou v bufetu pod kávovarem pracovní plocha kryta znečištěným textilním ubrusem, v prostoru provozovny poškozená PVC podlaha. Smyslové vlastnosti potravin: 1x - nalezeny deformované balené ice creamy. Datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti: 2x Značení pokrmů, doklady o původu potravin: 3x - neoznačené párky a korbačiky. V prvním případě, kdy chyběly dodací listy ke korbačikům, byly od provozovatele tyto nabývací doklady předloženy na KHS ZK dodatečně, u jednoho provozovatele bylo zjištěno, že korbačiky jsou dodávány z neschváleného a neregistrovaného podniku a byl dán podnět na KVS pro Zlínský kraj. Manipulace s odpady 1x - odpadkový koš nebyl uzavíratelný Výskyt hmyzu - 1x v bufetu byl v době kontroly zvýšený výskyt hmyzu, zásobovací dveře nebyly opatřeny sítí proti vnikání hmyzu Na okrese Vsetín bylo za porušení právních předpisů bylo uloženo 5 blokových pokut dle zákona č.200/1990 Sb., v platném znění, v celkové výši 4500,- Kč. V okrese Uh.Hradiště nebyl žádné sankce uloženy. Závěr: Před zahájením letní sezóny konzultovalo na KHS ZK ú.p. Vsetín několik provozovatelů možnost zahájení provozu rychlého občerstvení bez vytvoření potřebného zázemí a bez napojení na zdroj pitné vody. Při kontrolách prováděných v rámci tohoto úkolu však nebyly zjištěny žádné provozovny, které by nebyly řádně schváleny. Při prováděných kontrolách nebyly zjištěny závažnější závady. Většina provozoven splňovala požadavky na dodržování osobní i provozní hygieny Regionální cílený úkol: Kontrola fritovacích olejů v provozovnách stravovacích služeb V rámci regionálních úkolů byly ve Zlínském kraji v období od do kontrolovány fritovací oleje používané k přípravě pokrmů v provozovnách stravovacích služeb. Sledován byl obsah polární látek (TPM), druh používaného oleje, datum minimální trvanlivosti, podmínky skladování a bylo též prováděno smyslové posouzení používaného oleje. Stanovení TPM bylo provedeno pomocí testeru fritovacího oleje testo 270. Při uvedené akci bylo zkontrolováno 19 provozoven a provedeno celkem 29 měření obsahu polárních látek olejů ve fritézách. Jedna čtvrtina olejů nevyhověla, když obsah polárních látek byl roven nebo větší 25%. Tato hranice indikuje, kdy se zhoršují funkční vlastnosti tuku a pokrm dostává horší chuť. Smyslové vlastnosti používaného oleje korelovaly s naměřenou

18 18 hodnotou TPM. Při nevyhovujícím výsledku TPM byl olej tmavě hnědý až načernalý, se zbytky připálených potravin nepříjemného zápachu.teploty skladování olejů a data minimální trvanlivosti byla respektována. Nejčastěji bylo zjištěno používání oleje řepkového, následoval olej sojový + řepkový a palmový. Závěr: Kontroly prokázaly, že personál provozoven je schopen na základě zkušenosti rozeznat i bez přístrojového vybavení, kdy je olej již nekvalitní a je potřeba jej vyměnit Regionální kontrolní akce: Kontrola sezonních provozoven stravovacích služeb ve Zlínském kraji Kontroly sezonních provozoven stravovacích služeb byly uskutečněny na koupalištích a v kempech ve Zlínském kraji, v areálu Luhačovické přehrady, přehrady Bystřička, v areálu ZOO Lešná,v Podzámecké a Květné zahradě v Kroměříži, v oblasti Horní a Prostřední Bečvy, dále byly provedeny kontroly bufetů u lyžařských vleků v Hutisku, ve Valašské Bystřici a v Novém Hrozenkově. Nejčastější hygienické nedostatky: - nevyhovující provozní hygiena - nevyhovující stavebně technický stav - nezajištění sledovatelnosti potravin - závady při skladování potravin (skladování potravin určených pro stravovací službu společně se soukromými potravinami,chybějící teploměry v chladících a mrazících zařízeních,používání materiálů nevhodných pro styk s potravinami) - potraviny s prošlým datem použitelnosti a minimální trvanlivosti - nepředložen zdravotní průkaz pracovníků Celkem bylo v zařízeních stravovacích služeb provedeno 51 kontrol. Za zjištěné nedostatky bylo uloženo 6 blokových pokut dle zák. č.200/1990 Sb., v platném znění, v celkové výši 4.000,- Kč, dále byla uložena 1 pokuta ve správním řízení dle zák. č.258/2000 Sb.,v pl. znění, ve výši 3.000,-Kč regionální úkoly PBU Regionální cílený úkol: Kontrola výrobků určených pro styk s potravinami a pokrmy krabice na pizzu Byl proveden státní zdravotní dozor zaměřený na značení pizza krabic a kontrolu písemných prohlášení o shodě dle požadavků čl. 15 a 16 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS, u výrobců, dále ve velkoobchodech, kde jsou pizza krabice nabízeny k prodeji, a v restauracích, kde se pizza prodává a krabice jsou k ní dodávány jako přepravní obal. Současně byl kontrolován způsob uložení pizzy do transportního obalu, zda-li je používána podkladová folie, či papír vhodný pro styk s potravinami a pokrmy. Součástí úkolu byl také odběr vzorků na stanovení optických zjasňovacích prostředků, stanovení specifických migrací formaldehydu, fenolických sloučenin, primárních aromatických aminů, esterů kyseliny ftalové, rtuti, kadmia, šestimocného chromu, olova a arzénu, a stanovení fotoiniciátorů (benzofenonu, 4-methyl-benzofenonu a 4-hydroxybenzofenonu). Termín realizace úkolu: od do

19 19 Termín byl prodloužen z důvodu rozšíření o další vyšetření a pozdějšího dodání výsledků vyšetření ze Státního zdravotního ústavu, Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let, Šrobárova 48, Praha 10. Ve Zlínském kraji byl proveden státní zdravotní dozor ve 42 provozovnách. Z toho bylo provedeno 7 kontrol u výrobců a distributorů a 35 kontrol v provozovnách společného stravování. Celkem bylo odebráno 13 vzorků krabic na pizzu. Výsledky kontrol v pizzeriích: Pizza je podkládána alobalovou fólií ve 31 provozovnách, v 1 provozovně je podkládána špejlemi a ve 3 provozovnách pizzu nepodkládají s odůvodněním, že používají krabice, které splňují legislativní požadavky pro styk s potravinami a pokrmy. Posouzení vzorků: výsledky stanovení specifických migrací formaldehydu, fenolických sloučenin, primárních aromatických aminů, výsledky stanovení obsahu dialkylesterů kyseliny ftalové a výsledky stanovení obsahu sledovaných těžkých kovů lze vyhodnotit u všech vzorků jako vyhovující požadavkům vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění pozdějších předpisů, za podmínek odpovídajících použití výrobku. Výsledky zkoušky přenosu fluorescenčních zjasňovacích prostředků ze vzorku do papíru ze skleněných vláken, nasyceného zkušební kapalinou dle postupu A dlouhodobý styk byly vyhodnoceny jako nevyhovující u 5 vzorků. Stanovení fotoiniciátorů - u všech vzorků byla nalezena přítomnost benzofenonu a 4-methylbenzofenonu. Pro benzofenon a jeho deriváty nejsou pro papír a karton ani pro potištěné obalové materiály stanoveny legislativní požadavky na úrovni Evropského společenství ani národními předpisy. V souladu s pokyny MZDR č.j. 3341/2010/OVZ z k vyhodnocení SZD, zaměřeném na výše uvedené látky, je z naměřených hodnot možno odvozovat, že vzhledem k podmínkám použití krabic na pizzu akutní ohrožení lidského zdraví nehrozí. Pro posouzení chronického účinku by musely být analyzovány skutečné potraviny, které jsou s obaly v kontaktu. Regionální úkol prokázal, že se u některých výrobců i v provozovnách (restaurace a pizzerie) používá nevyhovující materiál, z kterého jsou pizza krabice vyráběny. V 5 případech byl zjištěn nevyhovující stupeň míry přenosu fluorescenčních zjasňovacích prostředků ze vzorku do papíru ze skleněných vláken, nasyceného zkušební kapalinou dle postupu A dlouhodobý styk Další nedostatky byly zjištěny při kontrole značení těchto výrobků a v prohlášeních o shodě. Kontrolované osoby byly seznámeny s těmito nedostatky a poučeny o legislativních požadavcích na značení výrobků pro styk s potravinami a pokrmy. Regionální úkol prokázal nutnost pravidelných kontrol Další regionální akce: 1. Zahrádkářské výstavy - FLORIA Věžky Kroměříž květen a srpen 2011 (7 kontrol) 2. Velikonoční jarmark v Kroměříži - duben 2011 (1 kontrola) 3. Svatojánský jarmark lidových řemesel v Uherském Hradišti - červen 2011 (3 kontroly) 4. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velehradě - červenec 2011 (3 kontroly) Na uvedených akcích byly provedeny kontroly u prodejců keramiky, kosmetiky a výrobků pro děti do 3 let.

20 20 Celkem bylo provedeno 14 kontrol. Z toho 8 kontrol FCM, 2 kontroly kosmetických prostředků a 4 kontroly výrobků pro děti do 3 let Ze strany prodejců byla učiněna dobrovolná opatření a nedostatky byly odstraněny. Sankce uloženy nebyly šetření podnětů V roce 2011 bylo v rámci Zlínského kraje přijato odborem HV a PBU celkem 118 podnětů, tj. 110 podnětů v oblasti HV a 8 podnětů v PBU. Celkově se počet podnětů snížil o 7,1 % oproti roku 2010 (v roce 2010 celkem 127 podnětů, 118 v HV, 9 v PBU). Počet podnětů v oblasti HV se v roce 2011 snížil o 6,8 %, v oblasti PBU se počet podnětů snížil o 11,2 %. HV - ze 110 podnětů bylo 36 oprávněných podnětů, 54 podnětů bylo vyhodnoceno jako neoprávněných, 20 podnětů bylo předáno k vyřízení jiným orgánům. Charakter podnětů v HV v roce 2011: - podněty na nevyhovující hygienické podmínky a nedodržování provozní hygieny v zařízeních stravovacích služeb (cca 30 %) - podněty řešené v souvislosti se zdravotními potížemi po konzumaci pokrmů nebo potravin (cca 17 %) - podněty na závadné pokrmy nebo potraviny (cca 13 %) - podněty na provozování potravinářských činností v nepovolených provozovnách (cca 9 %) - podněty týkající se zjištění potravin s prošlou lhůtou spotřeby (cca 5 %) - podněty týkající se rozlévání alkoholu v prodejnách potravin (cca 5 %) - podněty upozorňující na nevyhovující skladování potravin (cca 4 %) - podněty týkající se nevyhovujícího stavebně technického stavu provozovny (cca 4 %) - podněty týkající se klamání spotřebitele (cca 3 %) - ostatní podněty se týkaly nevyhovujícího zásobování provozovny pitnou vodou, dodržování osobní hygieny personálu, výskytu hlodavců nebo hmyzu v provozovnách a jejich okolí, pobytu zvířat v potravinářských podnicích, likvidace odpadů atd. (cca 10 %) Za zjištěné nedostatky v rámci řešení podnětů v oblasti HV byla uložena dle zákona č. 200/1990 Sb., v pl.znění, 1 pokuta v příkazním řízení ve výši 1.000,- Kč a 31 blokových pokut v celkové výši ,- Kč, dle zákona č. 258/2000 Sb., v pl. znění, bylo uloženo ve správním řízení 8 pokut v celkové výši ,- Kč, dle zákona č.634/1992 Sb., v platném znění,uloženy 2 pokuty v celkové výši ,- Kč. Celkem bylo uloženo při šetření podnětů v oblasti HV 42 pokut v celkové výši ,- Kč. PBU z 8 podnětů byly 3 podněty oprávněné, 4 podněty byly vyhodnoceny jako neoprávněné, 1 podnět byl předán k vyřízení jiným orgánům. Charakter podnětů v PBU v roce 2011: - podnět na výrobek Celluless MD (podnět byl pro věcnou nepříslušnost předán zpět ČOI, bylo zjištěno, že se nejedná o kosmetický prostředek, nýbrž o masážní stroj proti celulitidě) - podnět na výrobek Nerozlitný hrníček 270 ml zn. Suavinex ukousnutá savička (nebylo zjištěno žádné pochybení, podnět neoprávněný)

Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2011. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem

Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2011. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2011 Leden 2012 1. Charakteristika odboru 2. Personální situace V roce 2011 pracovaly v období 1.1.2011 19.6.2011 na oddělení PBU celkem 2 SŠ pracovnice (AHS JOP). Řízením

Více

Výsledky výkonu státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb ve Zlínském kraji za období od 1. 1. 2014 do 31. 12.

Výsledky výkonu státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb ve Zlínském kraji za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz, ID: xwsai7r Výsledky výkonu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY VÝŽIVY ZA ROK 2011 KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové

VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY VÝŽIVY ZA ROK 2011 KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY VÝŽIVY ZA ROK 2011 KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Charakteristika odboru Orgány ochrany veřejného zdraví provádí státní zdravotní dozor v souladu

Více

V 1. čtvrtletí 2018 pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové:

V 1. čtvrtletí 2018 pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové: Přehled o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové za období od 1. 1. 2018 do 31. 03. 2018 V 1. čtvrtletí 2018 pracovnice odboru hygieny

Více

KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Výroční zpráva HV za rok 2010

KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Výroční zpráva HV za rok 2010 KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Výroční zpráva HV za rok 2010 Úřední kontroly provedené orgány ochrany veřejného zdraví Orgány ochrany veřejného zdraví v souladu s kompetencemi vymezenými

Více

*s00mx0044gab* ČÍSLO JEDNACÍ: KHSUL 12809/2011 S00MX0044GAB

*s00mx0044gab* ČÍSLO JEDNACÍ: KHSUL 12809/2011 S00MX0044GAB *s00mx0044gab* ČÍSLO JEDNACÍ: KHSUL 12809/2011 S00MX0044GAB Výroční zpráva odboru hygiena výživy za rok 2010 Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2011 Výsledky státního

Více

Krajská hygienická stanice. Ústeckého kraje. se sídlem v Ústí nad Labem

Krajská hygienická stanice. Ústeckého kraje. se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2009 Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2010 1 1. Personální situace V roce 2009 pracovaly v období 1.1.2009 31.5.2009 na oddělení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ ZA r. 2011 KHS KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V HRADCI KRÁLOVÉ

VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ ZA r. 2011 KHS KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V HRADCI KRÁLOVÉ VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ ZA r. 2011 KHS KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V HRADCI KRÁLOVÉ Charakteristika odboru Orgány ochrany veřejného zdraví v souladu s kompetencemi

Více

Vyhláška MZ ČR k nemocničnímu stravování (HACCP)

Vyhláška MZ ČR k nemocničnímu stravování (HACCP) Vyhláška MZ ČR k nemocničnímu stravování (HACCP) konference Dietní výživa 2015 Pardubice 22. 23. 9. 2015 Ing. Eva Přibylová Oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání Odbor ochrany veřejného zdraví

Více

KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2010

KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2010 KHS Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2010 Úřední kontroly provedené orgány ochrany veřejného zdraví Orgány ochrany veřejného zdraví v souladu s kompetencemi

Více

Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti realizované v roce 2010 odborem hygieny výživy a předmětů běžného užívání

Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti realizované v roce 2010 odborem hygieny výživy a předmětů běžného užívání Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti realizované v roce 2010 odborem hygieny výživy a předmětů běžného užívání Obsah: 1. OBLAST HYGIENY VÝŽIVY... 2 1.1 Činnost dotčeného orgánu státní správy...

Více

Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání realizované v roce 2009 ve Středočeském kraji

Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání realizované v roce 2009 ve Středočeském kraji Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání realizované v roce 29 ve Středočeském kraji 1. Hodnocení dozoru nad stravovacími službami a bezpečnosti potravin

Více

Tabulka č. 1: Přehled o počtech dozorovaných provozoven stravovacích služeb

Tabulka č. 1: Přehled o počtech dozorovaných provozoven stravovacích služeb Výroční zpráva o výsledcích státního zdravotního dozoru ve školních jídelnách a ostatních provozovnách stravovacích služeb pro děti a mladistvé v Královéhradeckém kraji za rok 2016 Krajská hygienická stanice

Více

Zpráva o kontrolní akci GULÁŠFEST konané ve dnech na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí

Zpráva o kontrolní akci GULÁŠFEST konané ve dnech na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín Tel.: 577 006 737, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz, ID: xwsai7r Zpráva o kontrolní akci GULÁŠFEST

Více

Z P R Á V A. Důvody sledování

Z P R Á V A. Důvody sledování Z P R Á V A o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na ověření zdravotní nezávadnosti zmrzlin podávaných v zařízeních poskytujících stravovací služby V první polovině roku 2014 byl

Více

KHS Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech

KHS Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech KHS Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech Výsledky státního zdravotního dozoru za rok 2010 Hygiena výživy a PBU 1. Úřední kontroly provedené orgány ochrany veřejného zdraví Krajská hygienická

Více

A VÝROBKŮ Z DRŮBEŽÍHO MASA

A VÝROBKŮ Z DRŮBEŽÍHO MASA ZPRÁVA o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti POKRMŮ A VÝROBKŮ Z DRŮBEŽÍHO MASA v zařízeních poskytujících stravovací

Více

Ostatní 20. Ostatní SS 17. Opakovaný 33. SS na ZA 11 RASFF 7. Alimentární onemocnění 5

Ostatní 20. Ostatní SS 17. Opakovaný 33. SS na ZA 11 RASFF 7. Alimentární onemocnění 5 Výroční zpráva o výsledcích státního zdravotního dozoru ve školních jídelnách a ostatních provozovnách stravovacích služeb pro děti a mladistvé v Královéhradeckém kraji za rok 2017 Krajská hygienická stanice

Více

KHS kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2014

KHS kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2014 KHS kraje Vysočina Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2014 Vážení čtenáři a návštěvníci internetových stránek KHS kraje Vysočina, na

Více

KHS Kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb

KHS Kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb KHS Kraje Vysočina Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb Vážení čtenáři a návštěvníci internetových stránek KHS Kraje Vysočina, na následujících

Více

Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti realizované v roce 2012 odborem hygieny výživy a PBU

Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti realizované v roce 2012 odborem hygieny výživy a PBU Přehled vybraných výsledků kontrolní činnosti realizované v roce 2012 odborem hygieny výživy a PBU Obsah: 1. OBLAST HYGIENY VÝŽIVY... 2 1.1 Personální situace a vzdělávání... 2 1.2 Činnost dotčeného orgánu

Více

3. Místo kontroly (název a adresa provozovny nebo jiný přesný popis místa): Výdejna stravy při pracovištích praktického výcviku Loštice Žádlovice 18

3. Místo kontroly (název a adresa provozovny nebo jiný přesný popis místa): Výdejna stravy při pracovištích praktického výcviku Loštice Žádlovice 18 K R A J S K Á H Y G I E I C K Á S T A I C E OLOMOUCKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OLOMOUCI Lidická 56, 787 01 Šumperk, tel. 583 301 500, e-mail: podatelna@su.khsolc.cz, ID: 7zyai4b PROTOKOL o k o n t r o l e č.j.:khsoc/26440/2016/su/hdm

Více

SLAVNOSTI PIVA Pod komínem Záhlinice 2017

SLAVNOSTI PIVA Pod komínem Záhlinice 2017 Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín Tel. 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz, ID: xwsai7r Zpráva o kontrolní

Více

Zpráva o činnosti odboru HV a PBU. KHS ZK se sídlem ve Zlíně. rok 2013

Zpráva o činnosti odboru HV a PBU. KHS ZK se sídlem ve Zlíně. rok 2013 Zpráva o činnosti odboru HV a PBU KHS ZK se sídlem ve Zlíně rok 2013 Zpráva o činnosti odboru HV a PBU KHS ZK se sídlem ve Zlíně rok 2013 Stránka 1 z 23 1.1 Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání

Více

Výroční zpráva oddělení hygieny dětí a mladistvých za rok 2010. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem

Výroční zpráva oddělení hygieny dětí a mladistvých za rok 2010. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva oddělení hygieny dětí a mladistvých za rok 2010 Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2011 1 Výsledky státního zdravotního dozoru za rok 2010 Úřední

Více

V daném období pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové:

V daném období pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové: Přehled o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové za období od 1. 1. 2019 do 31. 03. 2019 V daném období pracovnice odboru hygieny výživy

Více

Krajská hygienická stanice. Ústeckého kraje. se sídlem v Ústí nad Labem

Krajská hygienická stanice. Ústeckého kraje. se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva odboru hygiena výživy a předmětů běžného užívání za rok 2009 Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2010 1 1. Personální situace K 31.12. 2009 bylo na

Více

Nejčastější hygienické závady stravovacích provozů

Nejčastější hygienické závady stravovacích provozů Nejčastější hygienické závady stravovacích provozů MVDr.Renáta Brablcová Oddělení hygieny výživy Telefon 595138138 renata.brablcova@khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Zaměření

Více

*s00mx0044g8l* ČÍSLO JEDNACÍ: KHSUL 12807/2011 S00MX0044G8L

*s00mx0044g8l* ČÍSLO JEDNACÍ: KHSUL 12807/2011 S00MX0044G8L *s00mx0044g8l* ČÍSLO JEDNACÍ: KHSUL 12807/2011 S00MX0044G8L Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2010 Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2011 Výsledky státního zdravotního

Více

Výroční zpráva oddělení hygieny dětí a mladistvých za rok 2012. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem

Výroční zpráva oddělení hygieny dětí a mladistvých za rok 2012. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva oddělení hygieny dětí a mladistvých za rok 2012 Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2013 1 Výsledky státního zdravotního dozoru - stravovací služba

Více

Zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) Příloha č. 4 ke směrnici O školním stravování řád HACCP

Zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) Příloha č. 4 ke směrnici O školním stravování řád HACCP Speciální základní škola a Speciální mateřská škola, Teplice, Trnovanská 1331, příspěvková organizace Zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) Příloha č. 4 ke směrnici O školním stravování

Více

Zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného z open air festivalu Masters of Rock ve Vizovicích

Zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného z open air festivalu Masters of Rock ve Vizovicích Zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného z open air festivalu Masters of Rock ve Vizovicích Místo konání akce: Areál likérky R. Jelínek Vizovice Datum konání akce: 11. 7. 2019 14. 7. 2019 Kromě

Více

V roce 2010 byl dále předložen k posouzení vyšší počet projektových dokumentací k zapteplení budov a k výměně oken u škol a školských zařízení.

V roce 2010 byl dále předložen k posouzení vyšší počet projektových dokumentací k zapteplení budov a k výměně oken u škol a školských zařízení. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ za rok 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ za rok 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA ODDĚLENÍ HYGIENY PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ za rok 2014 Charakteristika oboru Orgány ochrany veřejného zdraví v souladu s kompetencemi vymezenými v zákoně č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného

Více

Z P R Á V A. Outbreaks in 2009, The EFSA Journal 2011;9(3):2090. Strana 1 (celkem 7)

Z P R Á V A. Outbreaks in 2009, The EFSA Journal 2011;9(3):2090. Strana 1 (celkem 7) Z P R Á V A o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru v provozovnách stravovacích služeb zaměřeného na sledování zdravotní nezávadnosti ovocných a zeleninových salátů, pokrmů obsahujících syrovou

Více

V 1. pololetí 2018 pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové:

V 1. pololetí 2018 pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové: Přehled o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové za období od 1. 1. 2018 do 30. 06. 2018 V 1. pololetí 2018 pracovnice odboru hygieny

Více

Zpráva o průběhu letní dětské rekreace v roce 2006 Liberecký kraj

Zpráva o průběhu letní dětské rekreace v roce 2006 Liberecký kraj Zpráva o průběhu letní dětské rekreace v roce 2006 Liberecký kraj Níže uvedený přehled shrnuje průběh letní dětské rekreace v roce 2006 ve čtyřech okresech Libereckého kraje. Různorodá a krásná příroda

Více

Krok (otázka) č.1. Krok (otázka) č.2. Krok (otázka) č.3. Krok (otázka) č. 4. Obecný postup identifikace kritických bodů. Příloha č.

Krok (otázka) č.1. Krok (otázka) č.2. Krok (otázka) č.3. Krok (otázka) č. 4. Obecný postup identifikace kritických bodů. Příloha č. Seznam příloh: Příloha č. 1 Obecný postup identifikace kritických bodů Příloha č. 2 Kategorie provozoven - Metodický návod MZ ČR z 20.2.2007 Příloha č. 3 Přehled hodnocených ukazatelů bližší specifikace

Více

Ozdravení školního stravování z pohledu hygienika

Ozdravení školního stravování z pohledu hygienika Ozdravení školního stravování z pohledu hygienika MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. zástupkyně hlavního hygienika ČR ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví Školní stravování Regulováno evropským potravinovým

Více

Zpráva o činnosti. odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání. za rok 2014. Ve Zlíně, dne 4. 2. 2015. Zpracovala: MUDr.

Zpráva o činnosti. odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání. za rok 2014. Ve Zlíně, dne 4. 2. 2015. Zpracovala: MUDr. Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz, podatelna@khszlin.cz, ID: xwsai7r Zpráva o činnosti

Více

Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru hygieny dětí a mladistvých za rok 2008

Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru hygieny dětí a mladistvých za rok 2008 Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín tel.: 577210266, fax: 577006746, e-mail: khs@khszlin.cz Výroční zpráva KHS ZK se sídlem ve Zlíně odboru

Více

KHS kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2016

KHS kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2016 KHS kraje Vysočina Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2016 Vážení čtenáři a návštěvníci internetových stránek KHS kraje Vysočina, na

Více

ČÁST 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Str. 1 z 5

ČÁST 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Str. 1 z 5 Str. 1 z 5 Příloha č. 1 Výtah z vyhlášky č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby (legislativní podklady pro nejasnosti i v oblasti provozní a osobní hygieny, HACCP) 137 VYHLÁŠKA

Více

Mikrobiologické požadavky. Kamila Míková

Mikrobiologické požadavky. Kamila Míková Mikrobiologické požadavky Kamila Míková Mikrobiologické požadavky Do r. 2006 národní legislativy (Vyhláška č. 294/1997 Sb. ve znění novely č. 132/2004 Sb.) dnes ČSN 56 9609 Dnes Nařízení komise o mikrobiologických

Více

Funkčnost systému řízení bezpečnosti potravin v sektoru veřejného stravování v České republice.

Funkčnost systému řízení bezpečnosti potravin v sektoru veřejného stravování v České republice. Funkčnost systému řízení bezpečnosti potravin v sektoru veřejného stravování v České republice. Odborný seminář Aktuálne problémy systémov riadenia bezpečnosti potravín Nitra Ing. Jindřich Pokora Státní

Více

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje se sídlem v Karlových Varech adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Zpráva o činnosti odboru hygieny

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ZA ROK 2014

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ZA ROK 2014 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ZA ROK 2014 Magistrát města Zlína, Odbor živnostenský Živnostenský odbor Magistrátu města Zlína vykonává kontrolní a dozorovou činnost z titulu výkonu funkce obecního živnostenského

Více

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2008

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2008 1 Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2008 Zpracovala: MUDr. Eva Sedláčková Únor 2009 2 Osnova zprávy 1. Personální situace 2. Standardizace činnosti 3. Preventivní hygienický dozor 4. Běžný

Více

Zpráva o průběhu letní dětské rekreace v roce 2008 Liberecký kraj

Zpráva o průběhu letní dětské rekreace v roce 2008 Liberecký kraj Zpráva o průběhu letní dětské rekreace v roce 2008 Liberecký kraj Níže uvedený přehled shrnuje průběh letní dětské rekreace v roce 2008 ve čtyřech okresech Libereckého kraje (okres Liberec, Česká Lípa,

Více

Povinnosti PPP. Kamila Míková

Povinnosti PPP. Kamila Míková Povinnosti PPP Kamila Míková Zákon č. 110 / 1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích Vydán MZe r. 1997 Poslední znění č. 224 / 2008 Sb. (návaznost na předpisy ES) Prováděcí vyhlášky MZe a MZdrav.

Více

Výroční zpráva odboru HV a PBU. za rok 2015. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem

Výroční zpráva odboru HV a PBU. za rok 2015. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva odboru HV a PBU za rok 2015 Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Únor 2016 Obor hygieny výživy 1. Charakteristika oboru (včetně řízení, kontrol a činnosti

Více

KHS kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2015

KHS kraje Vysočina. Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2015 KHS kraje Vysočina Informace pro veřejnost v oblasti kontroly potravinového práva v provozovnách stravovacích služeb za r. 2015 Vážení čtenáři a návštěvníci internetových stránek KHS kraje Vysočina, na

Více

Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích. Hygiena povrchů, předmětů, instalací a zařízení ve školních jídelnách

Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích. Hygiena povrchů, předmětů, instalací a zařízení ve školních jídelnách Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích krajská priorita kontrolního plánu odboru HDM 2016, 2017 Hygiena povrchů, předmětů, instalací a zařízení ve školních jídelnách Pracovní

Více

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb.,

Více

Zpráva o činnosti odboru HV PBU za rok 2010. Popis činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání

Zpráva o činnosti odboru HV PBU za rok 2010. Popis činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zpráva o činnosti odboru HV PBU za rok 2010 Popis činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání vykonává specializované úkony v ochraně veřejného zdraví v oblasti hygieny výživy vykonává státní

Více

Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2012. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem

Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2012. Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Výroční zpráva oddělení PBU za rok 2012 Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Leden 2013 1. Charakteristika odboru 2. Personální situace V roce 2012 pracovaly na oddělení

Více

Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví Orgán ochrany veřejného zdraví - Hygiena dětí a mladistvých MUDr. Zdeňka Trestrová, MZ ČR Praha 31. 10. 2016 PS PČR Státní zdravotní dozor v roce 2015 Obor hygiena dětí a mladistvých

Více

Základní škola a Mateřská škola Brumovice, okres Břeclav, příspěvková organizace ŘÁD HACCP 1. 2. 2014 1. 2. 2014

Základní škola a Mateřská škola Brumovice, okres Břeclav, příspěvková organizace ŘÁD HACCP 1. 2. 2014 1. 2. 2014 Základní škola a Mateřská škola Brumovice, okres Břeclav, příspěvková organizace ŘÁD HACCP Č.j.: 8/2014 Vypracovala: Schválila: Mgr. Marie Michnová, Veronika Veselá Mgr. Marie Michnová Pedagogická rada

Více

Výsledky státního zdravotního dozoru za rok odbor HV a PBU KHS Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně

Výsledky státního zdravotního dozoru za rok odbor HV a PBU KHS Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Výsledky státního zdravotního dozoru za rok 2010 - odbor HV a PBU KHS Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně 2 1. Úřední kontroly provedené orgány ochrany veřejného zdraví Orgány ochrany veřejného zdraví v

Více

Výskyt salmonelózy po konzumaci tatarského bifteku v restauraci

Výskyt salmonelózy po konzumaci tatarského bifteku v restauraci Výskyt salmonelózy po konzumaci tatarského bifteku v restauraci Průchová J., Pazdiora P. KHS Plzeňského kraje se sídlem v Plzni 24. Pečenkovy epidemiologické dny České Budějovice, 15. 17.9.2010 25.3.2009

Více

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v masném průmyslu (kód: M)

Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti potravin v masném průmyslu (kód: M) Technik pro kontrolu kvality a bezpečnosti v masném průmyslu (kód: 29-077-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a ářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technik

Více

Výskyt akutních gastroenteritid norovirové etiologie u účastníků IT konference

Výskyt akutních gastroenteritid norovirové etiologie u účastníků IT konference Výskyt akutních gastroenteritid norovirové etiologie u účastníků IT konference MUDr. Martina Marešová Mezikrajský seminář epidemiologů Pardubice, 16. 5. 18. 5. 2017 Noroviry Čeleď Caliciviridae Neobalené

Více

MASTERS OF ROCK VIZOVICE

MASTERS OF ROCK VIZOVICE Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně odbor hygieny obecné a komunální Zpráva o kontrolní akci MASTERS OF ROCK VIZOVICE 2015 Místo konání akce: R. JELÍNEK DESTILLERY AREÁL VIZOVICE

Více

Výroba a prodej zmrzliny Prodej hlubokozmrazené zmrzliny

Výroba a prodej zmrzliny Prodej hlubokozmrazené zmrzliny 1 Program k zajištění bezpečnosti poskytovaných stravovacích služeb Upozornění: Návod pro vytvoření postupu založeného na zásadách HACCP v odkazu čl. 5 Nařízení EP a Rady (ES) č. 852/2004 je zpracován

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. Praha, 2013 Legislativa

Více

Tisková konference k ukončení projektu:

Tisková konference k ukončení projektu: Tisková konference k ukončení projektu: MODERNIZACE A VYBAVENÍ NRL PRO VÝROBKY URČENÉ PRO STYK S POTRAVINAMI A PRO VÝROBKY PRO DĚTI DO 3 LET Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu

Více

Konference školní stravování 2018 Pardubice

Konference školní stravování 2018 Pardubice Konference školní stravování 2018 Pardubice HACCP ve školním stravování z pohledu hygienika Mgr. Svatava Navrátilová Co to je HACCP Systém HACCP = soubor preventivních opatření. Spolu s dodržováním zásad

Více

Novela zákona o potravinách Petr Bendl, ministr zemědělství

Novela zákona o potravinách Petr Bendl, ministr zemědělství Novela zákona o potravinách Petr Bendl, ministr zemědělství tisková konference 13. listopadu 2012 Ministerstvo zemědělství Základní východiska nejrozsáhlejší změna od vstupu ČR do EU dopad na celý potravinářský

Více

Nařízení č. 1/2004 ze dne 19. ledna 2004, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD

Nařízení č. 1/2004 ze dne 19. ledna 2004, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD Nařízení č. 1/2004 ze dne 19. ledna 2004, kterým se vydává TRŽNÍ ŘÁD Rada města Moravský Krumlov vydává dne 19. ledna 2004 na základě ust. 18 odst. 1 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav

Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola. Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů v potravinách, maximální limity reziduí a jejich dodržování a kontrola Karel Pepperný Státní zdravotní ústav Rezidua pesticidů Účinné látky, jejich metabolity a reakční a rozkladné produkty,

Více

Zpráva z cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na ověření bezpečnosti pokrmů připravovaných bez tepelného opracování z ovoce a zeleniny

Zpráva z cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na ověření bezpečnosti pokrmů připravovaných bez tepelného opracování z ovoce a zeleniny Zpráva z cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na ověření bezpečnosti pokrmů připravovaných bez tepelného opracování z ovoce a zeleniny V období srpen říjen 2017 byl realizován krajskými hygienickými

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. Jiří Bílek Hygienická služba a orgán ochrany veřejného zdraví Vznik

Více

Z P R Á V A. sledovatelnosti podle nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení vlády č. 317/2012 Sb.;

Z P R Á V A. sledovatelnosti podle nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení vlády č. 317/2012 Sb.; Z P R Á V A o výsledcích cíleného státního zdravotního dozoru zaměřeného na sledování bezpečnosti lihovin podávaných v provozovnách stravovacích služeb V roce 2013 byl hlavním hygienikem České republiky

Více

PŘÍLOHA Č. 2 PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉ SKUPINY RYBIČKY ZÁSADY HACCP PRO MANIPULACI S POTRAVINAMI A POKRMY

PŘÍLOHA Č. 2 PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉ SKUPINY RYBIČKY ZÁSADY HACCP PRO MANIPULACI S POTRAVINAMI A POKRMY PŘÍLOHA Č. 2 PROVOZNÍ ŘÁD DĚTSKÉ SKUPINY RYBIČKY ZÁSADY HACCP PRO MANIPULACI S POTRAVINAMI A POKRMY Garant a zpracovatel: Ing. Hana Svobodová, certifikovaná manažerka bezpečnosti potravin Strana 1 (celkem

Více

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě NA BĚLIDLE 7, 702 00 OSTRAVA VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: 6. 2. 2017 SPIS. ZNAČKA: S-KHSMS 06117/2017/OV/OPaK ČÍSLO JEDNACÍ.: KHSMS 08047/2017/OV/OPaK

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Vypracoval: Schválil: ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 43. ŠKOLNÍ JÍDELNA - ŘÁD HACCP Pedagogická rada projednala dne 28. 8. 2009 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1. září 2009 Mgr. Michaela Hanyšová, ředitelka

Více

Systém úřední kontroly v ČR

Systém úřední kontroly v ČR Systém úřední kontroly v ČR Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány ) v působnosti

Více

V daném období pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové:

V daném období pracovnice odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové: Přehled o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové za období od 1. 1. 2018 do 30. 09. 2018 V daném období pracovnice odboru hygieny výživy

Více

Zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) Příloha č. 4 ke směrnici O školním stravování řád HACCP

Zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) Příloha č. 4 ke směrnici O školním stravování řád HACCP Speciální základní škola a Speciální mateřská škola, Teplice, Trnovanská 1331, příspěvková organizace Zavedení systému kritických kontrolních bodů (HACCP) Příloha č. 4 ke směrnici O školním stravování

Více

Kontrola lékáren v roce 2018

Kontrola lékáren v roce 2018 Kontrola lékáren v roce 2018 Hodnocení činnosti odboru lékárenství a distribuce lékáren. Předmětem dozorové činnosti SÚKL v lékárnách je plnění požadavků: zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších

Více

Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání v roce 2018

Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání v roce 2018 Zpráva o činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání v roce 2018 Charakteristika odboru Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání (dále jen HVPBU) vykonává SZD nad dodržováním zákazů

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 54. ŠKOLNÍ JÍDELNA - ŘÁD HACCP Spisový/ skartační znak Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne 28. 8. 2009 Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1. září 2009 A.1/A10

Více

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání rok 2013

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání rok 2013 Výroční zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání rok 2013 Zpracovali: Ing. Jitka Švecová, Ing. Aleš Tesařík Osnova : Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání 2.6.1 Popis činnosti

Více

Zpráva o činnosti odboru HV PBU za rok 2011. 1. Popis činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání

Zpráva o činnosti odboru HV PBU za rok 2011. 1. Popis činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Zpráva o činnosti odboru HV PBU za rok 2011 1. Popis činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání vykonává specializované úkony v ochraně veřejného zdraví v oblasti hygieny výživy vykonává

Více

Bakteriologická analýza potravin

Bakteriologická analýza potravin Bakteriologická analýza potravin a. Souhrn Ve studii zaměřené na bakteriologickou analýzu potravin jsme sledovali výskyt vybraných patogenních agens v potravinách z tržní sítě. Výběr vyšetřovaných komodit

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem 400 01 ÚSTÍ NAD LABEM, MOSKEVSKÁ 15, P. O. Box 78

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem 400 01 ÚSTÍ NAD LABEM, MOSKEVSKÁ 15, P. O. Box 78 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem 400 01 ÚSTÍ NAD LABEM, MOSKEVSKÁ 15, P. O. Box 78 čj.: KHSUL 42767/2015 khsuese5a03d PROTOKOL o kontrole pořízený z kontroly vykonané

Více

Makroinvest s.r.o., sídlo: Slovenská 1779, 356 01, Sokolov, IČO: 25015044

Makroinvest s.r.o., sídlo: Slovenská 1779, 356 01, Sokolov, IČO: 25015044 K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Kontrolní

Více

Mgr. Królová Klára odborný asistent Katedry cestovního ruchu, SU Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Na Vyhlídce 1079/1, Karviná - Nové

Mgr. Królová Klára odborný asistent Katedry cestovního ruchu, SU Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Na Vyhlídce 1079/1, Karviná - Nové Mgr. Królová Klára odborný asistent Katedry cestovního ruchu, SU Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Na Vyhlídce 1079/1, 735 06 Karviná - Nové Město +420 596395 810 krolova@opf.slu.cz Hazard Analysis

Více

Česká legislativa. Vydává ministr příslušného ministerstva Konkrétní naplnění opatření daných zákonem

Česká legislativa. Vydává ministr příslušného ministerstva Konkrétní naplnění opatření daných zákonem Česká legislativa Zákony Schvaluje parlament ČR Obecné teze, záměry Vyhlášky Vydává ministr příslušného ministerstva Konkrétní naplnění opatření daných zákonem Harmonizace českých národních předpisů s

Více

Kontrola zavedení postupů na principu HACCP v zařízeních školního stravování

Kontrola zavedení postupů na principu HACCP v zařízeních školního stravování Kontrola zavedení postupů na principu HACCP v zařízeních školního stravování MVDr. Milena Frühaufová Konzultační den HDM, SZÚ 17.3.2010 Rozdíl v pojetí národní a evropské legislativy Evropská legislativa

Více

Nakládání s odpady charakteru vedlejších živočišných produktů

Nakládání s odpady charakteru vedlejších živočišných produktů Nakládání s odpady charakteru vedlejších živočišných produktů Ing. Petr Havelka náměstek pro sekci technické ochrany ŽP ředitel odboru odpadového hospodářství ČIŽP - ředitelství Obsah prezentace Legislativa

Více

PROTOKOL o k o n t r o l e č. j.: KHSOC/08125/2017/OC/HDM

PROTOKOL o k o n t r o l e č. j.: KHSOC/08125/2017/OC/HDM K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E OLOMOUCKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OLOMOUCI Wolkerova 74/6, 779 11 Olomouc, tel. 585 719 111, e-mail: epodatelna@khsolc.cz, ID: 7zyai4b PROTOKOL o k o n t r o

Více

Kontrolní činnost SZPI Čerstvá zelenina. Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel SZPI

Kontrolní činnost SZPI Čerstvá zelenina. Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel SZPI Kontrolní činnost SZPI Čerstvá zelenina Ing. Martin Klanica Ústřední ředitel SZPI 9. února 2017 2016 přes 550 zaměstnanců Činnost SZPI Kontrola výroby, dovozu, prodeje, internetového obchodu, celních skladů,

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Úvod do potravinářské legislativy Lekce 7-1: mikrobiologické požadavky na potraviny Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc. a doc. ing. Kamila Míková, CSc. a ing. Jana Kohoutková,

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Více

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2009

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2009 1 Výroční zpráva odboru hygieny výživy a PBU za rok 2009 Zpracovala: MUDr. Eva Sedláčková Únor 2010 2 Osnova zprávy 1. Personální situace 2. Standardizace činnosti 3. Preventivní hygienický dozor 4. Běžný

Více

Dozor nad potravinami

Dozor nad potravinami Hejmalová Michaela Dozor nad potravinami Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti:

Více

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2016

Výroční zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2016 Výroční zpráva odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání za rok 2016 Charakteristika oboru Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání (dále jen HVPBU ) vykonává dozor nad dodržováním zákazů

Více

Legislativní požadavky na stravovací služby (doc. Dlouhý)

Legislativní požadavky na stravovací služby (doc. Dlouhý) Legislativní požadavky na stravovací služby (doc. Dlouhý) Z hlediska hygienické legislativy a potravinového práva platí v nemocničním stravování stejné předpisy, jako v jakékoliv jiné provozovně, poskytující

Více