Inovační potenciál plzeňského regionu. Innovation Potential of the Pilsen Region

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inovační potenciál plzeňského regionu. Innovation Potential of the Pilsen Region"

Transkript

1 Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region

2

3 Inovační potenciál plzeňského regionu První verze publikace Inovační potenciál plzeňského regionu vznikla v roce 2013 v rámci aktivit sítě Enterprise Europe Network a projektu Západočeské univerzity v Plzni - Regionální kontaktní organizace pro Západní Čechy. Cílem této publikace bylo podpořit mezinárodní technologickou spolupráci zejména malých a středních inovačních firem z plzeňského regionu se zahraničními subjekty. Od roku 2013 byly vydány aktualizované verze této publikace doplněné o profily dalších inovačních firem z plzeňského regionu s potenciálem pro mezinárodní spolupráci. Poslední aktualizované vydání publikace v roce 2016 zajistila společnost BIC Plzeň v rámci svých aktivit v síti Enterprise Europe Network. Enterprise Europe Network je největší síť na světě zaměřená na podporu malých a středních firem (MSP) s potenciálem pro vstup na zahraniční trhy. Služby jsou poskytovány ve více než 60 zemích. V síti působí 600 organizací celkově s více než 3 tisíci experty. Partnery sítě jsou hospodářské a průmyslové komory, technologická centra, inovační centra a výzkumné instituce. Síť pomáhá malým a středním firmám inovovat a expandovat na zahraniční trhy. Aktivity české části Enterprise Europe Network jsou realizovány konsorciem šesti partnerů koordinovaných Technologickým centrem AV ČR. Služby sítě pro podnikatele z plzeňského regionu poskytuje BIC Plzeň. Enterprise Europe Network mezinárodní síť na podporu podnikání a inovací Poradenství Kontakty Inovace Služby Enterprise Europe Network jsou financovány Evropskou unií z programu COSME ( ) na základě grantové smlouvy č a kofinancovány Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Informace a názory uvedené v této publikaci nemusejí nutně vyjadřovat oficiální stanovisko EASME, Evropské komise nebo jiných evropských institucí a tyto instituce ani jakákoli osoba jednající jejich jménem nemohou za užití uvedených informací nést odpovědnost.

4 The innovation potential of the Pilsen Region The first edition of The innovation potential of the Pilsen Region was published in 2013 as part of the activities of the Enterprise Europe Network and a project conducted by the University of West Bohemia in Pilsen Regional Contact Organisation for Western Bohemia. The aim of the project was to support international technological collaboration, especially between small and medium innovation enterprises in the Pilsen Region and foreign subjects. Since 2013, updated editions of the publication have been published and include profiles of additional innovation enterprises from the Pilsen Region that offer potential for international collaboration. The latest 2016 update has been organised by BIC Plzeň as part of its activities in the Enterprise Europe Network. The Enterprise Europe Network is the world s largest support network for small and medium sized businesses (SMEs) with international ambitions. It has 3000 experts across 600 member organisations in more than 60 countries. Member organisations include chambers of commerce and industry, technology centres, innovation centres and research institutes. The Network helps ambitious SMEs innovate and grow internationally. The activities of the Czech part of the Enterprise Europe Network are carried out by a consortium of six partners coordinated by the Technology Centre of the Czech Academy of Sciences. Network services for businesses in the Pilsen Region are provided by BIC Plzeň. Enterprise Europe Network International network for business and innovation support Advisory Partnership Innovation support Services of Enterprise Europe Network are funded from the European Union s COSME Programme ( ) under grant agreement No and co-funded by the Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic. The information and views set out in this publication do not necessarily reflect the official opinion of EASME, the European Commission or other European Institutions and they may not be held responsible for the use made of the information contained, neither any person acting on their behalf.

5 Proč spolupracovat s inovačními firmami z plzeňského regionu Plzeňský kraj má v rámci České republiky strategicky výhodnou geografickou a dopravní polohu na spojnici mezi hlavním městem Prahou a státní hranicí s Německem, což vytváří mimořádně příznivé podmínky pro jeho dlouhodobý rozvoj. Ekonomická prosperita Plzeňského kraje je úzce spjata s průmyslem, který představují jak tradiční velké strojírenské a potravinářské podniky (především strojírenské závody Škoda a Plzeňský Prazdroj) a úspěšné zahraniční investice, tak i řada dynamických malých a středních podniků. Především krajské město Plzeň je sídlem velkého počtu významných zaměstnavatelů, v posledních letech si ale buduje pozici i jako centrum výzkumu, vývoje a inovací. Potenciál specializace regionu je zejména v oborech: Strojírenství a mechatronika Průmyslová automatizace Materiálové inženýrství ICT Biomedicína Elektrotechnika Energetika (zdroj: Research and Innovation Strategy (RIS3) r. 2014) V regionu působí dvě vysoké školy: Západočeská univerzita v Plzni a Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy. Obě vysoké školy kvalitou výuky a zaměřením vyučovaných oborů přitahují studenty nejen z Plzeňska, ale i z jiných regionů ČR a zahraničí. Plzeňský region dlouhodobě vykazuje vyšší poměr studentů VŠ v technických vědách a oborech, než je průměr ČR. Výzkum realizovaný v regionu má silné kompetence v technických, přírodních a lékařských oborech. Výzkumné domény v plzeňském regionu jsou: Materiálový výzkum Udržitelná energetika Dopravní systémy Průmyslové technologie Systémy poznávání, řízení a rozhodování Informační a komunikační technologie Kvalitativní a kvantitativní výzkum mat. modelů Bioinženýrství, biomedicína, zdraví a kvalita života (zdroj: Research and Innovation Strategy (RIS3) r. 2014) Rozvoj inovačních firem v plzeňském regionu tedy vychází jak z tradičních oborů s vysokým potenciálem konkurenceschopnosti, tak i z nových perspektivních oborů využívajících v praxi výsledky výzkumu a vývoje. Firmy disponují vzdělanými, kvalifikovanými a flexibilními lidskými zdroji a při vývoji svých produktů často využívají kapacity univerzitních pracovišť, včetně nedávno dokončených nových výzkumných center. Zvyšuje se rovněž jejich zapojení v mezinárodních projektech výzkumu a vývoje, kde se i do budoucna nabízejí široké možnosti spolupráce se zahraničními partnery.

6 Why work with innovative companies from the Pilsen Region Pilsen Region is in an ideal geographical location, strategically situated on a main artery between the Czech capital of Prague and the German border, which creates exceptionally positive conditions for long-term development. The economic prosperity of the Pilsen Region is closely linked to the manufacturing industry, which is symbolized by both traditional large engineering and food companies (especially Škoda Works and Plzeňský Prazdroj), successful foreign investment and numerous dynamic small and medium-sized companies. The capital of the region, Pilsen, home of a large number of major employers, recently has built its position as a centre of research, development and innovation. The potential for specialisation in the region is primarily in: Mechanical engineering and mechatronics Industry automation Materials science ICT Biomedicine Electrical engineering Energetics (Source: Research and Innovation Strategy (RIS3), 2014) Two university campuses are located in the region: University of West Bohemia in Pilsen and Charles University s Faculty of Medicine in Pilsen. The quality of instruction and focus of curricula at both universities are attracting students not only from the Pilsen Region, but also from other parts of the Czech Republic and beyond. The Pilsen Region has long reported a higher percentage of university students studying science and technology fields than the Czech national average. Research conducted in the region has proven highly applicable in technology, natural sciences and medicine. The main areas of research in the Pilsen Region are: Material research Sustainable energetics Traffic systems Industrial technologies Information and communication technologies Bioengineering, biomedicine, health and quality of life Qualitative and quantitative investigation of mathematical models Cognitive, control and decision-making systems (Source: Research and Innovation Strategy (RIS3), 2014) The development of innovation enterprises in the Pilsen Region is based on historically important industries with high potential for competitiveness and on new, promising industries that are putting R&D results to practice. The companies have educated, qualified, flexible human resources and in developing their products, they often make use of university facilities including recentlycompleted research centres. Involvement in international R&D projects is also increasing, which presents a wide range of opportunities for collaboration with foreign partners.

7 APPLYCON s.r.o. Adresa APPLYCON s.r.o. Pallova Plzeň Telefon Web Oblast činnosti Společnost APPLYCON byla založena 4. července Již od svého počátku navazuje na dlouholeté zkušenosti v oblasti kabelového propojení a konektorové techniky. V současnosti se společnost APPLYCON zaměřuje na vývoj v oblasti nositelné elektroniky a inteligentních textilií, průmyslový design a komplexní inženýring, kontraktační výrobu, konektorovou techniku a kabelovou konfekci. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Yamaichi Electronics Deutschland GmbH (DE) Heitec AG (DE) Interactive Wear AG (DE) ICG Group (DE) Kufner Textilwerke GmbH (AT) NV Belginova (BE) IDI Interconnect Devices (US) Deltron AG (CH) Nabídka spolupráce Vývoj textilních aplikací pro oděvní průmysl a textilní firmy Vývoj konektorů a kabelové konfekce na zakázku, kabely zastříkávané plasty pro vyšší stupně krytí Průmyslový design a komplexní inženýring - mechatronika, návrhy, prototypování a finální konstrukce

8 APPLYCON s.r.o. Address APPLYCON s.r.o. Pallova Pilsen Telephone Website About the Company APPLYCON was established on 4 July, Since its beginning, the company has been building on many years of its expertise in cable interconnections and connector techniques. APPLYCON is currently focusing on development in the field of wearable electronics and smart textiles, industrial design and comprehensive engineering, contract manufacturing, connector technology and cable accessories. International Collaboration Experience References: Yamaichi Electronics Deutschland GmbH (DE) Heitec AG (DE) Interactive Wear AG (DE) ICG Group (DE) Kufner Textilwerke GmbH (AT) NV Belginova (BE) IDI Interconnect Devices (US) Deltron AG (CH) Collaboration Opportunities Development of textile applications for the textile and clothing industry Custom development of connectors and cable accessories, injection over-moulded cables with protective covering Industrial design and comprehensive engineering mechatronics, designs, prototyping and final design

9 Ardat Systems s.r.o. Adresa Ardat Systems s.r.o. Zahradní 2077/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Firma Ardat Systems se zabývá specializovanými výpočty a vývojem výpočetního softwaru - systémů pro fyzikální výpočty, zejména v oblasti termomechaniky, termodynamiky a mechaniky tekutin pro výrobce energetických zařízení a další průmyslové podniky. Nabízí například návrhy turbínových lopatek a stupňů, výpočty termodynamických cyklů, CFD a pevnostní výpočty. Má také zkušenosti s průmyslovou automatizací, měřicími a řídicími systémy. Web Nabídka spolupráce Návrh a optimalizace turbostrojů (vč. lopatkových profilů, stupňů a průtočné části) Návrh vývěv a kondenzátorů, CFD výpočty, optimalizace řízení kompresorů Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Process Automation Solutions (DE) TTI EMEA (UK)

10 Ardat Systems s.r.o. Address Ardat Systems s.r.o. Zahradní 2077/ Pilsen Telephone About the Company Ardat Systems is focused on specialized calculations and computational software development (physical calculation systems, especially in the fields of thermomechanics, thermodynamics and fluid mechanics) for energy equipment manufacturers and other industrial companies. It offers turbine blade and stage designs, thermodynamic cycle calculations, CFD and strength calculations. It also has experience in industrial automation, measuring and control systems. Website Collaboration Opportunities Design and optimisation of turbo machinery (incl. blade profiles and stages, path flow parts) Design of vacuum pumps and condensers, CFD calculations, compressor control optimisation International Collaboration Experience References: Process Automation Solutions (DE) TTI EMEA (UK)

11 ATMOS Chrást s. r. o. Adresa ATMOS Chrást s. r. o. Plzeňská Chrást Telefon Web Oblast činnosti Společnost ATMOS Chrást se zabývá vývojem a výrobou kompresorů již více než 50 let. V současné době vyrábí šroubové kompresory pojízdné, stacionární, lokomotivní a speciální kompresory na přání zákazníka. Vývojové oddělení společnosti, prototypová dílna a zkušebna se zaměřují na vývoj šroubových bloků vlastního návrhu, adsorpční sušení, kompresory do extrémních podmínek, nové technologie v oblasti výroby a úpravy stlačeného vzduchu, akustiky a diagnostiky strojních zařízení. Nabídka spolupráce Vývoj šroubových bloků Vývoj dieselových, elektrických a lokomotivních kompresorů Vývoj adsorpčních sušičů Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 6. rámcový program EU Reference: City University London (UK) ATMOS

12 ATMOS Chrást s. r. o. Address ATMOS Chrást s. r. o. Plzeňská Chrást Telephone Website About the Company ATMOS Chrást has been developing and manufacturing compressors for over 50 years. At present, the company offers portable, stationary, and locomotive screw compressors and special custom-made compressors. The company s development department, prototyping plant and testing laboratory focus on the development of screw blocks of own design; adsorption dryers; compressors to work in very difficult conditions; new technologies in the field of preparation and treatment of compressed air, acoustics and machinery diagnostics. Collaboration Opportunities Development of screw blocks Development of diesel, electric and locomotive compressors Development of adsorption dryers International Collaboration Experience Project collaborations: 6 th Framework Programme (FP6) References: City University London (UK) ATMOS

13 CertiCon a.s. Adresa CertiCon a.s. Univerzitní Plzeň Telefon Oblast činnosti Již 17 let buduje CertiCon konkurenceschopnost svých klientů po celém světě. Řešení dodávaná společností CertiCon zahrnují široké spektrum služeb a řešení v oblasti vývoje softwaru, systémové integrace, verifikace a testování softwaru a návrhu analogových a digitálních integrovaných obvodů. Zkušenosti v oblasti zdravotnických systémů, mission-critical aplikací a hi-tech průmyslových a podnikových systémů umožňují poskytovat klientům ty nejlepší postupy a řešení. CertiCon navrhuje, vyvíjí, prototypuje a nasazuje sofistikovaná softwarová řešení do praxe. Web Nabídka spolupráce Vývoj SW aplikací na míru, návrh elektroniky včetně HW a vývoj produktů pro oblast zdravotnictví, telekomunikací a průmyslu Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 6. rámcový program EU 7. rámcový program EU Horizont 2020 Reference: EADS/Airbus (EU) Medtronic (US) Teradyne Inc. (US) ÅF Group (SE) Bosch (DE) BARCO Orthogon GmbH (DE) CADENCE Design Systems GmbH (DE) Frequentis (AT)

14 CertiCon a.s. Address CertiCon a.s. Univerzitní Pilsen Telephone About the Company For more than 17 years, CertiCon has been improving the competitiveness of its clients all around the world. CertiCon s solutions comprise the full spectrum of services and solutions in software development, system integration, quality-assurance software verification and testing, and design of analogue or digital integrated circuits. The company s experience in the fields of medical and mission-critical applications and high-tech industrial applications enables the company to provide the clients with the best practices and solutions. CertiCon designs, develops, rapid-prototypes and deploys sophisticated software solutions. Website Collaboration Opportunities Custom software development, design of electronics including HW and product development in the area of healthcare, telecommunications and automotive industry International Collaboration Experience Project collaborations: 6 th Framework Programme (FP6) 7 th Framework Programme (FP7) Horizon 2020 References: EADS/Airbus (EU) Medtronic (US) Teradyne Inc. (US) ÅF Group (SE) Bosch (DE) BARCO Orthogon GmbH (DE) CADENCE Design Systems GmbH (DE) Frequentis (AT)

15 COMPUREG Plzeň, s.r.o. Adresa COMPUREG Plzeň, s.r.o. Nádražní Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost COMPUREG Plzeň byla založena v roce Hlavním oborem její činnosti je komplexní návrh a realizace klíčových subsystémů průmyslových řídicích a informačních systémů. Mezi doplňkové obory patří realizace specifických informačních systémů pro zdravotnické laboratoře. Značná část aktivit souvisí s výzkumem a vývojem v oborech automatické řízení, pokročilá diagnostika a podpora rozhodování při neurčitosti informací. Většina realizovaných řídicích systémů se týká válcovacích tratí, dále pak žíhacích pecí, zpracovatelských linek, speciálních strojů apod. Kromě vlastního řízení a podpory rozhodování, při kterém se firma snaží ve vhodných případech uplatňovat pokročilé, zejména pravděpodobnostní přístupy, se COMPUREG zabývá nasazováním výrobních informačních systémů typu MES (Manufacturing Execution Systems), tedy monitorováním výroby, sběrem a archivací dat, diagnostikou a napojením na podnikové informační systémy. Zákazníky jsou hlavně průmyslové podniky v různých regionech České republiky a několik válcoven v zahraničí. Zapojení do národních i evropských výzkumných projektů z velké části souvisí s dlouholetou spoluprací s oddělením Adaptivních systémů Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd ČR (ÚTIA) a s Katedrou kybernetiky Západočeské univerzity v Plzni. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 5. rámcový program EU EUROSTARS Reference: Paturle Aciers (FR) WMN Gliwice (PL) Salgótarjáni Acélárugyár/SILCO (HU) Helwan Diesel Engines Co. (EG) common@compureg.cz Web Nabídka spolupráce Aplikačně orientovaný výzkum v oblasti automatického řízení a podpory rozhodování Softwarová realizace výstupů výzkumu

16 COMPUREG Plzeň, s.r.o. Address COMPUREG Plzeň, s.r.o. Nádražní Pilsen Telephone About the Company COMPUREG is a small private company founded in From the beginning, its activities have been focused on industrial control and automation (particularly for fast processes such as cold rolling mills) and on information systems. In addition to references in the Czech Republic, the company is also active abroad. COMPUREG tends to utilize modern control methods and up-to-date software solutions. It is active both in the fields of industrial applications and research. Concerning R&D, COMPUREG cooperates for a long time with the Institute of Information Theory and Automation of the Academy of Sciences of the Czech Republic (UTIA) and with the Department of Cybernetics of the University of West Bohemia in Plzen. common@compureg.cz Website Collaboration Opportunities Application-oriented research in the fields of industrial control, decision support and advanced diagnostics Software implementation of research outputs International Collaboration Experience Project collaborations: 5 th Framework Programme (FP5) EUROSTARS References: Paturle Aciers (FR) WMN Gliwice (PL) Salgótarjáni Acélárugyár/SILCO (HU) Helwan Diesel Engines Co. (EG)

17 COMTES FHT a.s. Adresa COMTES FHT a.s. Průmyslová Dobřany Telefon Oblast činnosti COMTES FHT je na českém trhu již od konce roku 2000 a zajišťuje výzkum a vývoj v oblasti kovových materiálů, zavádění nových technologií tváření a tepelného zpracování kovů ve strojírenství, automobilovém průmyslu a energetice. Nabídka činností zahrnuje široké spektrum aktivit od základních měření, přes detailní materiálové analýzy, numerické simulace procesů, návrhy technologií až po výrobu prototypů. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 5. rámcový program EU 6. rámcový program EU Výzkumný fond pro uhlí a ocel EUREKA EUROSTARS Reference: BENTELER Steel/Tube GmbH (DE) Schaeffler Technologies AG&Co.KG (DE) BILSTEIN GmbH & Co. KG (DE) IWU Fraunhofer Institut Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (DE) Institute of Metals and Technology (SLO) Instytut Mechaniki Precyzyjnej (PL) comtes@comtesfht.cz Web Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj nových kovových materiálů, analýz materiálů, konstrukčních prací, modelování technologických procesů, mechanického zkoušení

18 COMTES FHT a.s. Address COMTES FHT a. s. Průmyslová Dobřany Telephone About the Company COMTES FHT has been active in the Czech market since the end of 2000 and has been providing research and development in the field of metallic materials, implementation of new forming technologies and heat treatment of metals in mechanical engineering, automotive and power generation industries. The wide range of the company s activities include measuring, detailed material analyses, numerical simulations of processes, technology designs up to prototyping. International Collaboration Experience Project collaborations: 5 th Framework Programme (FP5) 6 th Framework Programme (FP6) Research Fund for Coal and Steel EUREKA EUROSTARS References: BENTELER Steel/Tube GmbH (DE) Schaeffler Technologies AG&Co.KG (DE) BILSTEIN GmbH & Co. KG (DE) IWU Fraunhofer Institut Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (DE) Institute of Metals and Technology (SLO) Instytut Mechaniki Precyzyjnej (PL) comtes@comtesfht.cz Website Collaboration Opportunities Research and development of new metallic materials, material analyses, design, modelling of technology processes, mechanical testing

19 Czech Nature Energy a.s. Adresa Czech Nature Energy a.s. Částkova 689/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost Czech Nature Energy byla založena za účelem výstavby a provozu alternativních energetických systémů obnovitelných zdrojů se zaměřením na oblast vývoje a aplikace fotovoltaických systémů včetně jejich příprav. Dále poskytuje profesionální vědecké a energetické poradenství ve výše zmíněných oblastech. V případě nových projektů zpracovává veškeré administrativní postupy, které jsou nezbytné pro celou dobu provozu fotovoltaických systémů. Společnost Czech Nature Energy disponuje vlastním týmem zkušených pracovníků spolupracujících se špičkovými vědeckými pracovišti. Web Nabídka spolupráce Vývoj a výzkum fotovoltaických prvků a systémů Uskladňování elektrické energie Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Gehrlicher Solar (DE) ELCOM (SK) GENIELITE (SK) Fronius (AT) Donauer Solartechnik (DE) CITEL-2CP (FR) Aleo solar AG (DE)

20 Czech Nature Energy a.s. Address Czech Nature Energy a.s. Částkova 689/ Pilsen Telephone About the Company Czech Nature Energy was founded with the aim to build and to operate alternative energy systems using renewable sources, with the specialization in the area of development and application of photovoltaic systems, including preparátory project work. In this field, the company also provides professional scientific and energetic consultancy services. As for new projects, it also handles all the administrative procedures, which are essential throughout the whole life-time of the PV installation. Czech Nature Energy has its own team of experienced co-workers who cooperate externally with the top scientific workplaces. Website Collaboration Opportunities Research and development of photovoltaic components and systems Electrical energy storage International Collaboration Experience References: Gehrlicher Solar (DE) ELCOM (SK) GENIELITE (SK) Fronius (AT) Donauer Solartechnik (DE) CITEL-2CP (FR) Aleo solar AG (DE)

21 EDIP s.r.o. Adresa EDIP s.r.o. Pařížská Plzeň Telefon edip@edip.cz Oblast činnosti Česká firma EDIP byla založena v roce Její činností je obor dopravní inženýrství v celé jeho šíři. Zabývá se bezpečností dopravy, kde zejména řeší a zpracovává bezpečnostní audity, dále se zabývá sčítáním dopravy (významně se podílela na Celostátním sčítání dopravy 2010) či posuzováním křižovatek. Zpracovává pasporty komunikací. Vyvíjí a prodává software pro dopravní inženýry. Zpracovává a prodává technické podmínky a normy pro navrhování pozemních komunikací a jejich posuzování. Vydává dvakrát ročně odborný recenzovaný časopis Dopravní inženýrství. Je řešitelem řady výzkumných projektů programu výzkumu Technologické agentury ČR či Ministerstva vnitra ČR. Organizuje vlastní konference a semináře. Je členem České silniční společnosti a Asociace výzkumných organizací. V současné době má pobočky v Plzni a v Mariánských Lázních. Web Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj v dopravním inženýrství Software pro dopravní inženýry Metody sčítání dopravy Bezpečnost dopravy Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace Reference: Schlothauer & Wauer GmbH & Co. KG (DE) PTV Transport Consult GmbH (DE)

22 EDIP s.r.o. Address EDIP s.r.o. Pařížská Pilsen Telephone edip@edip.cz About the Company The Czech company EDIP was founded in The company s business is traffic engineering in its entirety. In particular, EDIP deals with traffic safety where it performs and processes safety audits, engages in traffic counting (with a major contribution to the 2010 National Road Traffic Census) and assessment of intersections. The company prepares passports of roads. Also, it develops and distributes software for traffic engineers. In addition, the company prepares and sells technical conditions and standards for road design and its assessment. Twice a year, EDIP publishes Traffic Engineering, a reviewed magazine. The company is an investigator of a number of research projects of the Technology Agency of the Czech Republic and of the Ministry of Interior of the Czech Republic. Also, EDIP organizes its own conferences and seminars. The company, a member of the Czech Road Society and the Association of Research Organizations, has branches in Pilsen and in Mariánské Lázně. Website Collaboration Opportunities Research and development in traffic engineering Software for traffic engineers Traffic counting methods Traffic safety International Collaboration Experience Project collaborations: Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP) References: Schlothauer & Wauer GmbH & Co. KG (DE) PTV Transport Consult GmbH (DE)

23 ELIS PLZEŇ a. s. Adresa ELIS PLZEŇ a. s. Luční Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost ELIS PLZEŇ patří mezi přední výrobce ultrazvukových a indukčních průtokoměrů kapalin a měřičů tepla ve vodě a v páře. Byla založena v r a v r transformována na akciovou společnost. Převážnou část svého prodejního programu vyrábí na základě vlastního know-how chráněného několika patenty. V oblasti ultrazvukových průtokoměrů kapalin je společnost ELIS PLZEŇ jediným výrobcem v České republice a zařadila se mezi několik málo světových firem, které zvládly náročnou technologii výroby těchto průtokoměrů. Své výrobky firma dodává zejména do vodárenství, teplárenství, energetiky a do různých odvětví průmyslu, jako např. chemického a potravinářského. Pro zákazníky jsou výrobky ELIS PLZEŇ zajímavé zejména pro jejich vysokou technickou úroveň, výhodné ceny, poskytované služby a flexibilitu v plnění nestandardních požadavků zákazníků. Firma nadále pokračuje ve vývoji nových výrobků a i v budoucnu bude uvádět na trh produkty, které budou uspokojovat ty nejnáročnější požadavky širokého okruhu zákazníků. Podstatnou část své produkce společnost exportuje do řady zemí světa. Postupně rozšiřuje své obchodní aktivity do dalších zemí, ve kterých vyhledává vhodné distributory. Web Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj indukčních a ultrazvukových průtokoměrů

24 ELIS PLZEŇ a. s. Address ELIS PLZEŇ a. s. Luční Pilsen Telephone About the Company ELIS PLZEŇ ranks among the leading manufacturers of ultrasonic and induction flow meters, steam heat content and water heat content meters. The company was founded in 1990 and in 1997, it transformed into a joint-stock company. The majority of the company s product portfolio is manufactured under the company s know-how protected by several patents. ELIS PLZEŇ is the only manufacturer of ultrasonic flow meters of liquid content in the country and therefore, it has joined the very few organizations worldwide who have mastered the demanding technology of manufacturing of this type of flow meters. The company supplies its products especially to water industry, heat and power generation, as well as to several branches of industry, e.g. chemistry and food. The customers are attracted by the technical qualities of the company s products, advantageous pricing, services provided and flexibility in meeting customer s specific requirements. The company keeps developing new products and it will launch products to satisfy even the most demanding requirements of the vast array of customers. The company exports a major part of its products to a number of countries worldwide. ELIS continuously expands its commercial activities to other countries by selecting suitable distributors. Website Collaboration Opportunities Research and development of induction and ultrasonic flow meters

25 ENcontrol s.r.o. Adresa ENcontrol s.r.o. Losiná Telefon Web Oblast činnosti Společnost ENcontrol byla založena v roce Již od svého počátku se zaměřuje na poskytování systémů pro automatizaci, měření a regulaci spotřeby. V oblasti výzkumu a vývoje se zabývá vývojem elektronických zařízení, vývojem SW aplikací a zakázkovým vývojem elektronických zařízení v oblasti úspor energií. Cílem společnosti je vyvíjet a neustále zlepšovat komplexní systém, který svým zákazníkům umožní trvale zvyšovat jejich pohodlí, snižovat náklady na provoz objektů a přispěje k jejich bezpečnosti. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: E.ON (DE) Eclipse (TR) Nabídka spolupráce Vývoj elektronických zařízení pro regulaci spotřeby energií a průmyslových médií připojitelných do systému ENcontrol Vývoj elektronických zařízení pro měření spotřeby připojitelných do systému ENcontrol Vývoj software pro měření a regulaci ovládající prvky systému ENcontrol Vytváření nadřazených systémů pro měření a regulaci s použitím prvků ENcontrol Vytváření algoritmů pro automatizované regulace výkonu v samostatných zařízeních

26 ENcontrol s.r.o. Address ENcontrol s.r.o. Losiná Telephone Website About the Company The company ENcontrol was established in Since its very beginning, it has focused on provision of systems for automation, measuring and regulation of consumption. As far as the research and development are concerned, the company deals with the development of electronic devices, development of SW applications and with custom-made development of electronic devices in the field of energy savings. The company aims to develop and to improve the complex system which contributes to customer s safety and which enables the company s customers to permanently increase user comfort and to decrease the costs of owning or operating properties. International Collaboration Experience References: E.ON (DE) Eclipse (TR) Collaboration Opportunities Development of electronic devices regulating energy consumption and development of industrial media connectable to the ENcontrol system Development of electronic devices measuring consumption and connectable to the ENcontrol system Development of measuring and regulation software controlling the ENcontrol system features Design of master systems for measuring and regulation by use of ENcontrol features Design of algorithms for automated regulation of performance of independent devices

27 EXON s.r.o. Adresa EXON s.r.o. Teslova 1242/5c Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost EXON se specializuje na dodávky systémových řešení, služby a konzultace v oblastech DMS (Document Management System), správy dokumentů, outsourcingu datových úložišť, tiskových řešení, digitalizace dokumentů (včetně dodávek skenerů), procesních analýz, dokumentových auditů, podnikových informačních systémů, návrhů a realizací webových aplikací a programování SW business aplikací. Klientům poskytuje optimální řešení pro rychlý a bezpečný rozvoj při nasazení nejnovějších technologií a postupů. Nejrozsáhlejšími oblastmi působnosti společnosti EXON jsou DMS a outsourcing datových úložišť, digitalizace dokumentů, management a správa dat a konzultační služby s nimi spojené. exon@exon.cz Web Nabídka spolupráce Vývoj SW aplikací v oblasti elektronické správy dokumentů Digitalizace dokumentů a vytěžování dat Vývoj SW na bázi JAVA Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: STARCON (DE) i2s DigiBook (FR) ELO Digital Office (DE) Intelligent Document Management

28 EXON s.r.o. Address EXON s.r.o. Teslova 1242/5c Pilsen Telephone About the Company EXON specializes in provision of business solutions, services and consultancy in DMS (Document Management System), document management procedures, outsourcing of data storage, print solutions, digitalization of documents (including the supply of scanners), process analyses, document audits, corporate information systems, design and realization of web applications and programming of SW business applications. Clients are provided with optimal solutions for their fast and secure growth while using the state-of-the-art technologies and procedures. The company s principal spheres of activity are DMS and data storage outsourcing, document imaging and management, data management and all consultancy services related to these. exon@exon.cz Website Collaboration Opportunities Development of SW applications in the field of electronic document management Document digitalization and data mining Development of JAVA-based SW International Collaboration Experience References: STARCON (DE) i2s DigiBook (FR) ELO Digital Office (DE) Intelligent Document Management

29 Grimed, s.r.o. Adresa Grimed, s.r.o. Kařez Zbiroh Telefon Web Oblast činnosti Společnost Grimed vznikla v roce Jejím předmětem činnosti je veterinární zdravotnická technika se zaměřením na diagnostické přístroje a narkotizační techniku. Důraz je kladen na vývoj přístrojů pro aplikace na velmi malých zvířatech od hmotnosti menší než 1 kilogram, což umožňuje mnohem humánnější přístup ke zvířatům. Veškeré výrobky splňují nejpřísnější klinické požadavky. V produktovém portfoliu lze nalézt EKG, monitory a narkotizační přístroje, operační a jiné stoly, operační světla, instrumentační stolky, váhy a jiné. Společnost též vyrábí speciální výrobky na základě individuálních požadavků jednotlivých zákazníků, které lze nalézt i v zemích Evropské unie. Nabídka spolupráce Vývoj veterinárního přístrojového vybavení

30 Grimed, s.r.o. Address Grimed, s.r.o. Kařez Zbiroh Telephone Website About the Company Grimed was founded in 1999 to deal with veterinary care equipment, primarily focusing on diagnostics and anaesthetics equipment. The emphasis is put on the development of equipment aimed at very small animals weighting less than 1 kilogram, which offers a much more humane treatment of animals. All products meet the most stringent clinical requirements. The product portfolio comprises of ECG, monitors and anaesthetics equipment, surgery and other tables, surgery lights, instrument tables, scales, etc. Grimed also offers special custom-made products to suit individual needs of customers from other EU countries. Collaboration Opportunities Development of veterinary equipment

31 HOFMEISTER s.r.o. Adresa HOFMEISTER s.r.o. Mezi Ploty Plzeň Telefon Web Oblast činnosti Výrobní aktivity společnosti HOFMEISTER lze zařadit do oblasti přesného strojírenství - jedná se zejména o vývoj a výrobu speciálních řezných nástrojů, výrobu přípravků, CNC kovoobrábění výrobu přesných strojírenských dílů, výrobu a montáž menších technologických celků (skříňové zásobníky na nástroje, ohraňovací zařízení atd.). Cílovým trhem firmy je oblast strojírenství se zaměřením na přesné obrábění kovů. Společnost HOFMEISTER si za dobu svého působení vytvořila okruh stálých zákazníků, kterým poskytuje své služby v oblasti vývoje a výroby speciálních nástrojů pro kovoobrábění. Výrobky jsou též dodávány zahraničním odběratelům, objem exportu tvoří zhruba 40 % obratu z celkových výrobních výkonů. Nabídka spolupráce Vývoj produktivních řezných nástrojů pro obrábění těžkoobrobitelných materiálů, včetně kompozitů Vývojová a výrobní kooperace v oblasti speciálních strojírenských přípravků Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: OTEC Präzisionsfinish GmbH (DE) AXA ENTWICKLUNNGS-UND MASCHNENBAU GmbH (DE) GSE TECHNOLOGY B.V. (NL) Alicona Imaging GmbH (AU) TRANSOR FILTER GMBH (DE)

32 HOFMEISTER s.r.o. Address HOFMEISTER s.r.o. Mezi Ploty Pilsen Telephone Website About the Company Manufacturing activities of the company HOFMEISTER belong to the precision engineering family they comprise the development and manufacturing of special cutting tools, manufacturing of fixtures, CNC machining manufacture of precision engineering parts, manufacturing and assembly of smaller technology units (box tool holders, edge removal equipment, etc.). The domain of mechanical engineering focusing on precision machining of metals is the company s target market. During its existence, HOFMEISTER has established a group of regular customers who receive services in the field of development and manufacturing of special metal machining tools. The company s products are also delivered to foreign customers and because of that, the export volume of the company amounts to ca. 40% of sales for all manufacturing products. Collaboration Opportunities Development of production cutting tools for machining of hard-to-machine materials, including composites Development and production cooperation in the field of special engineering fixtures International Collaboration Experience References: OTEC Präzisionsfinish GmbH (DE) AXA ENTWICKLUNNGS-UND MASCHNENBAU GmbH (DE) GSE TECHNOLOGY B.V. (NL) Alicona Imaging GmbH (AU) TRANSOR FILTER GMBH (DE)

33 IFER - Ústav pro výzkum lesních ekosystémů, s.r.o. Adresa IFER - Ústav pro výzkum lesních ekosystémů, s.r.o. Strašice Strašice Oblast činnosti Společnost IFER se od svého vzniku v roce 1994 zabývá výzkumem, vývojem, expertní činností, poskytováním specializovaných služeb souvisejících s využíváním technologie Field-Map a produktů souvisejících. Těžiště aktivit IFER leží v oblasti lesnictví, a to na všech jeho úrovních - ať už je to lesnický provoz (lesní těžba, pěstování lesů atd.), hospodářská úprava lesa, monitoring chráněných území, lesnická politika, správa databází a vývoj SW pro lesnictví a mnoho dalších. IFER svými výsledky přímo ovlivnil rozvoj v některých oblastech lesnického výzkumu. V IFER vyvinuté růstové modely a z nich odvozené růstové tabulky jsou součástí platné legislativy. V oblasti dendrometrie se IFER dále zabývá kvantifikací biomasy pomocí alometrických modelů a vývojem metod a technologické podpory vhodné pro zjištění objemu a kvality zásob dřevní hmoty v lesních porostech. Tato východiska jsou zásadní např. při řešení projektů zaměřených na bilanci uhlíku v tropických lesích včetně přípravy podkladů pro certifikaci nebo při organizaci prodeje dřeva nastojato. Významnou oblastí výzkumu, ve které IFER dosáhl řady významných a prakticky uplatnitelných výsledků, je využití statistických inventarizačních metod v lesnictví. IFER vytvořil a v pilotním experimentu ověřil metodiku i technologické řešení prvního i druhého cyklu NIL ČR. IFER také zajistil čtyři opakování celorepublikového šetření škod způsobených zvěří. Pro MŽP pak zúročil všechny své zkušenosti s multizdrojovými inventarizacemi a vytvořil metodiku a zrealizoval první cyklus inventarizace krajiny CzechTerra. Telefon info@ifer.cz Web Nabídka spolupráce Výzkumná činnost v oblasti produkční ekologie lesa Expertní spolupráce a metodická podpora národních inventarizací lesa Emisní bilance sektorů lesů a krajiny a zemědělství Vývoj a implementacenových postupů v lesnickém hospodářském plánování Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 6. a 7. rámcový program EU Copernicus - The European Earth Observation Programme Joint Research Centre (JRC) Evropské Komise Reference: European Forest Institute (FI) Wageningen University (NL) BOKU: University of Natural Resources and Life Sciences (AT) Ukrainian Research Institute of Forestry and Forest Melioration (UA)

34 IFER - Ústav pro výzkum lesních ekosystémů, s.r.o. Address IFER - Ústav pro výzkum lesních ekosystémů, s.r.o. Strašice Strašice About the Company Since its establishment in 1994, IFER has dealt with the research, development, advisory, provision of special services related to using the Field-Map technology and related products. The focus of IFER s activities covers the forestry in its entirety, ranging from the forestry practice (forest harvesting, forest growing, etc), cultivating modification of forest, monitoring of preserved areas, forestry policy, to database management and development of forestry SW, and many others. In certain aspects, FER s findings have directly influenced the development of forest research. The growth models and growth charts based on the IFER s development activities form part of the legislation in force. In terms of dendrometry, IFER explores the biomass quantification by using allometric models and develops methods and technological support required to estimate the volume and quality of wood reserve in forests. Those points are crucial e.g. when investigating projects focusing on the presence of carbon in tropical forests, including the preparation of documents for certification, or when assorting the volume of standing timber stock before its purchase. The use of statistic methods in forestry inventory is a significant research domain where IFER has achieved many important results that are applicable in practice. In a pilot experiment, IFER created and verified the methodology and technology solution of Stage 1 and 2 of NIL CZ. IFER also organized four repeatings of nation-wide investigation of damage caused by animals. As a supplier for the Ministry of the Environment of the Czech Republic, IFER benefited from its experience with multi-source inventories and created the methodology and performed the first cycle of landscape inventory CzechTerra. International Collaboration Experience Project collaborations: 6 th and 7th Framework Programme (FP6 and FP7) Copernicus - The European Earth Observation Programme European Commission s Joint Research Centre (JRC) Reference: European Forest Institute (FI) Wageningen University (NL) BOKU: University of Natural Resources and Life Sciences (AT) Ukrainian Research Institute of Forestry and Forest Melioration (UA) Telephone info@ifer.cz Website Collaboration Opportunities Research in forest production ecology Expertise cooperation and methodical support to national forest inventory efforts Pollutant screening of the forest, land and agriculture Development and implementation of new procedures in forestry economic planning

35 INVENTI Consulting s.r.o. Adresa INVENTI Consulting s.r.o. Teslova 1202/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Inventi je IT firma, která působí v oblasti vývoje software na míru a poskytovaní konzultací v této oblasti. Nabízí klientům mnohaleté zkušenosti v oboru analýzy, vývoje software a testování, mobilních aplikací, práci dle uznávaných metodik a s použitím moderních technologií. Mezi dodaná řešení patří zákaznické portály, integrační software, mobilní aplikace či zajištění testování. Inventi spolupráci staví na dlouhodobém partnerství. Při spolupráci klade důraz na pochopení a naplnění potřeb zákazníka. Na trhu působí od roku Zákazníci Inventi patří mezi špičku ve svém oboru finančnictví, pojišťovnictví, telekomunikace či obchod. Web Nabídka spolupráce Vývoj mobilních aplikací pro Android a ios Vývoj softwarových řešení na míru v programovacích jazycích Java či C# Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: KBC Group NV (BE) Global Payments, Inc. (US) Telekom Deutschland GmbH (DE) CGI Group Inc. (CA) ModusLink Global Solutions, Inc. (US)

36 INVENTI Consulting s.r.o. Address INVENTI Consulting s.r.o. Teslova 1202/ Pilsen Telephone About the Company Inventi is an IT company that develops software and delivers consultations in that area. It offers expertise in fields of SW analysis, development, testing and mobile applications development. Inventi follows standard methodics and uses modern technologies. Examples of delivered products are customer portals, integration software, mobile applications or outsourcing of whole testing process. Inventi builds collaboration on long-term relationship. During cooperation Inventi stresses understanding of customer s needs as well as understanding the issue that needs solving. Inventi was founded in Its cutomers are in the top of their respective fields financial sector, insurance, telecommunications or commerce. Website Collaboration Opportunities Development of mobile applications for Android and ios platforms Development of software in Java or C# International Collaboration Experience References: KBC Group NV (BE) Global Payments, Inc. (US) Telekom Deutschland GmbH (DE) CGI Group Inc. (CA) ModusLink Global Solutions, Inc. (US)

37 JALUD Embedded s.r.o. Adresa JALUD Embedded s.r.o. Jižní Předměstí Plzeň Telefon Oblast činnosti JALUD Embedded s.r.o. se zabývá tvorbou vložených (Embedded) 32 bitových systémů, mobilních aplikací a integrací těchto řešení. Nabízí řešení nezávislé na operačním systému. Společnost nabízí vývoj uživatelských rozhraní vložených systémů na přání zákazníka pro následující odvětví/zařízení: průmyslový trh, automotive, letectví, lékařské potřeby, přenosná a mobilní zařízení, systémy pro koncové spotřebitele, bílá technika, informační kiosky (pro turisty, supermarkety, restaurace, hotely) a mnoho dalších. JALUD Embedded také nabízí možnosti uplatnění a licencování svých produktů zaměřených na zpracování dat v reálném čase. Jedná se o detektor zájmových zvuků s nenáročným bateriovým provozem. Uplatnění lze nalézt například ve formě bezpečnostního systému jako detektor výstřelů na veřejných místech. Kvalitu a spolehlivost výsledných produktů zajišťuje tým expertů s inovativními nápady a zkušenostmi s nejmodernějšími technologiemi. Web Nabídka spolupráce Vývoj embedded systémů

38 JALUD Embedded s.r.o. Address JALUD Embedded s.r.o. Jižní Předměstí Pilsen Telephone About the Company JALUD Embedded specializes in building 32bit Embedded solutions, specific mobile applications and integrating these solutions. The company develops solutions independent on operating system. The company offers the HMI development of Embedded systems in market areas and industries, such as: industrial, automotive, marine, aviation, white goods, medical and healthcare, handheld and mobility, consumer & entertainment use (mobile app., systems for intelligent home, etc.), information kiosk (for tourists, supermarkets, restaurants, hotels, etc.) and many other areas. JALUD Embedded also offers possibilities of licensing its products and has unique experience in real time data processing. Currently offers sound event detector running on battery. Application of such system can be found in the form of security system - for example as a detector of gunshot fire on public places. Quality and reliability of embedded systems is supported by a team of highly skilled engineers with cutting-edge ideas and vast experience with modern technology. Website Collaboration Opportunities Development of embedded systems

39 K&K TECHNOLOGY a.s. Adresa K&K TECHNOLOGY a.s. Zlatnická Klatovy Telefon Web Oblast činnosti K&K TECHNOLOGY působí jako inženýrskododavatelská společnost po více než 20 let na trhu v ČR a SR, ale i v zahraničí RF, v zemích SNS, Španělsku a Itálii. Je jedním z hlavních dodavatelů investičních celků, provozních souborů a výrobků v oblasti úpraven pitné vody a vody pro průmysl, komunálních, průmyslových a zemědělských čistíren odpadních vod, bioplynových stanic s kogenerační výrobou energií, kotelen a tepelných hospodářství, průmyslových potrubních systémů, elektrotechnologických částí průmyslových staveb a průmyslové automatizace. Společnost je držitelem certifikátů ISO 9000:2008, ISO 14001:2004 a OHSAS 18001:2007. Základem úspěšnosti nabídek společnosti je vlastní výzkum a vývoj, moderní technologie projektování a konstruování, kvalitní výrobní technologická zařízení, promyšlená montáž, aktivní účast při oživování zařízení a jejich uvádění do provozu, služby spojené se záručním a pozáručním servisem a trvalým provozním poradenstvím. Hlavní konkurenční výhodou je individuální přístup ke každému klientovi a společné hledání optimálního řešení. Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj v oblasti technologií pro životní prostředí

40 K&K TECHNOLOGY a.s. Address K&K TECHNOLOGY a.s. Zlatnická Klatovy Telephone Website About the Company K&K TECHNOLOGY is an engineering-supply company that has operated for over 20 years not only in the Czech and Slovak Republics, but also in foreign countries e.g. Russian Federation, the Commonwealth of Independent States (CIS), Spain and Italy. It is one of the major suppliers of investment units, operational systems and products for drinking and industrial water treatment plants, municipal, industrial and agricultural waste water and treatment plants, biogas stations with co-generation units, boiler houses and heat management systems, industrial pipelines, electro-technology in industrial structures and industrial automation. The company holds certificates for ISO 9000:2008, ISO 14001:2004 and OHSAS 18001:2007. The success of the company s offers is based on many aspects, such as the company s own research and development; state-of-the-art technologies in design and construction; high-quality production technological facilities; elaborate approach towards assembly; active participation in restoring and commissioning of facilities; warranty and post-warranty services; and lifetime operation consultancy. The company s core competitive advantage lies in the individual approach to every client and a co-operative search for optimal solutions. Collaboration Opportunities Research and development in environmental technology

41 LINTECH, spol. s r.o. Adresa LINTECH, spol. s r.o. Žižkova Domažlice Telefon info@lintech.cz Web Oblast činnosti Společnost LINTECH nabízí od svého založení v roce 1993 prodej laserové technologie a značicích systémů (laserové značicí, svařovací, řezací a vrtací systémy, mikrobodové značicí systémy, elektrochemické značení, razníky, razidla, pneumatické razicí stroje). Zabývá se prodejem laserové technologie na aplikace laserového popisování, svařování, gravírování, navařování, řezání a vrtání. Nabízí služby zakázkového popisu (laserový popis, gravírování, popis reklamních předmětů), dále služby v oblasti výroby nestandardních razníků a raznic, různých hliníkových dílů zejména pro elektrotechnický průmysl. Společnost též poskytuje zakázkové opravy a úpravy nástrojů laserovým svařováním-navařováním, zakázkovou ruční montáž precizních dílů, konstrukce jednoúčelových strojů či výrobu průmyslových rozvaděčů. Nabídka spolupráce Vývoj a stavby laserových zařízení Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Continental AG (DE) Siemens (DE) Bosch (DE) Faurecia (FR) Honeywell (USA)

42 LINTECH, spol. s r.o. Address LINTECH, spol. s r.o. Žižkova Domažlice Telephone info@lintech.cz About the Company Since its foundation in 1993, LINTECH has been focusing on the laser-based equipment and marking systems (laser marking, welding, cutting and drilling systems, micro dot marking systems, electro-chemical marking, stamps, dies and punches, pneumatic punching machines). The company sales laser-based equipment for laser marking applications, welding, engraving, material addition by laser welding, cutting and drilling. LINTECH provides tailored services in the field of laser marking (e.g. laser marking, engraving, laser marking of promotional materials), services in the manufacture of atypical dies and punches, various aluminium components especially for electro-technical industry. The company also offers custom repair and modification of tools by laser welding - material addition by laser welding, custom manual assembly of precision parts, design of single-purpose machines and manufacturing of industrial switchboards. Website Collaboration Opportunities Development and manufacturing of laser-based equipment International Collaboration Experience References: Continental AG (DE) Siemens (DE) Bosch (DE) Faurecia (FR) Honeywell (USA)

43 LOGIC ELEMENTS s.r.o. Adresa LOGIC ELEMENTS s.r.o. Teslova 1266/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost LOGIC ELEMENTS, s.r.o. je inovačním centrem v oblasti výzkumu a vývoje elektronických systémů. Byla založena v roce 2015 a je součástí skupiny Jablotron Group. Portfolio služeb je v oblasti výzkumu a vývoje nových technologií a inovativních řešení pro elektronické řídící a měřící systémy. Standardní firemní řešení většinou vychází z moderních procesorů ARM (celé portfolio Cortex) nebo FPGA integrovaných obvodů pro ty nejnáročnější aplikace. Výsledky práce lze nalézt v přístupových a zabezpečovacích systémech nebo domácí automatizaci. info@logicelements.cz Web Nabídka spolupráce Návrh hardware ve vyšších konstrukčních třídách včetně různých komunikačních rozhraní jako Ethernet, USB, GSM, Sigfox Vývoj firmware pro mikrokontroléry s ARM jádry Vývoj software pro embedded Linux Vývoj firmware pro FPGA obvody

44 LOGIC ELEMENTS s.r.o. Address LOGIC ELEMENTS s.r.o. Teslova 1266/ Pilsen Telephone About the Company LOGIC ELEMENTS s.r.o. is a centre of innovation in the field of research and development of electronic systems. Founded in 2015, the company is a part of the Jablotron Group. The service portfolio focuses on research and development of new technologies and innovative solutions for electronic control and measuring systems. Most standard corporate solutions are based on modern ARM processors (entire Cortex portfolio) and FPGA integrated circuits for highly sophisticated applications. The results of its work can be found in access control systems and home automation. info@logicelements.cz Website Collaboration Opportunities Hardware design in higher structural classes, including various communication interfaces such as Ethernet, USB, GSM, Sigfox Development of firmware for ARM core MCUs Development of software for embedded Linux Development of firmware for FPGA circuits

45 MATEX PM, s.r.o. Adresa MATEX PM, s.r.o. Morseova Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost MATEX PM se věnuje výzkumu a vývoji laserových aplikací a technologií pro zpracování materiálů. Výzkum laserového kalení je zaměřen na zvyšování životnosti funkčních silně namáhaných povrchů, laserové navařování je orientováno na opravy strojních součástí, ochranu proti abrazivnímu, vysokoteplotnímu a koroznímu opotřebení. Laserové svařování se zaměřuje na dopravní techniku, materiály pro energetiku a vysokopevné ocele pro automotive. V kompletně vybavených analytických laboratořích pro materiálový výzkum sleduje struktury, chemické změny a mechanické vlastnosti laserem zpracovaných materiálů. Vývoj je prováděn na základě požadavků zákazníka nebo pro vlastní potřeby společnosti MATEX PM, výsledky vývoje převádí až do komerčního využití. Za tím účelem provozuje job-shop laserového kalení, svařování a navařování vrstev v pobočkách v Plzni a Ostravě. Shromážděné znalosti uplatňuje pro stavbu laserových zařízení na klíč, včetně poradenství a potřebného know-how. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: EUREKA Reference: IWS Fraunhofer (DE) Volkswagen AG (DE) KUKA ENCO Werkzeugbau (SK) MAGNA Europe International (AT) University of Groningen (NL) info@matexpm.com Web Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj v oblasti laserových technologií se zaměřením na povrchové úpravy, svařování a tepelné zpracování kovových materiálů

46 MATEX PM, s.r.o. Address MATEX PM, s.r.o. Morseova Pilsen Telephone About the Company MATEX PM deals with research and development of laser applications and technology for processing of materials. The objective of the research on laser hardening of metals is to increase the lifetime of the functional, heavily strained surfaces; material addition by laser welding is oriented on repair of machine components and protection against wear caused by abrasion, high temperatures and corrosion. As for laser welding, it focuses on transportation equipment, power engineering materials and automotive highstrength steels. Thanks to the fully equipped analytical laboratories for material research, the company can study the structure, chemical changes and mechanical properties of laser processed materials. The research is conducted upon the customer s requirements or to serve internal needs of MATEX PM; development results are applied up to commercial utilization. Therefore, the company operates a job-shop for laser hardening, welding and deposition of layers in its branches in Pilsen and Ostrava. The acquired knowledge is used for the construction of turnkey laser equipment, including consultancy and corresponding know-how. International Collaboration Experience Project collaborations: EUREKA References: IWS Fraunhofer (DE) Volkswagen AG (DE) KUKA ENCO Werkzeugbau (SK) MAGNA Europe International (AT) University of Groningen (NL) info@matexpm.com Website Collaboration Opportunities Research and development in laser technology focusing on surface treatment methods, welding and heat treatment of metallic materials

47 MCAT AUTOMATION s.r.o. Adresa MCAT AUTOMATION s.r.o. Nepomucká Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost MCAT AUTOMATION byla založena v roce 1992 Jaroslavem Stunou, který je v současné době zároveň vlastníkem i výkonným ředitelem. Už od svého založení se společnost zaměřila na dodávku kvalitních průmyslových řídicích systémů investorům v České republice i v zahraničí. Společnost má mnoho zkušeností s návrhem a implementací řídicích systémů pro široké spektrum technologických procesů - od výrobních linek, částí elektráren, řízení produkce potravin, výrobu a zpracování materiálů, protipovodňových opatření až k řízení dekorativních fontán. Řadu referencí lze nalézt v oblasti pivovarnického průmyslu: řídicí systémy pro Plzeňský Prazdroj, velkokapacitní distribuce piv pro sportovní stadiony, informační technologie pro samoobslužné pivní bary (The PUB, 2S2B, 2SMT, Beer House), řízení mini a pikopivovarů. Web Nabídka spolupráce Vývoj systémů distribuce piva v moderních víceúčelových halách a restauracích Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: MARS WRIGLEY Inc (US) EFES Breweries (TR)

48 MCAT AUTOMATION s.r.o. Address MCAT AUTOMATION s.r.o. Nepomucká Pilsen Telephone About the Company MCAT AUTOMATION was founded in 1992 by Jaroslav Stuna, who currently is the owner and the managing director as well. From its very beginning, the company has focused on the delivery of highquality industrial control systems to customers in the Czech Republic and abroad. The company has extensive experience in designing and implementation of control systems for a wide range of technology processes ranging from production lines, parts of power generation plants, controls of food production, production and treatment of materials, flood control damns, and controls for decorative fountains. The company has a good reputation in the beer industry e.g. thanks to its control systems for Pilsner Urquell brewery, high-capacity beer distribution systems for sports stadiums, information technology for self-service beer bars (The PUB, 2S2B, 2SMT, Beer House), control systems in mini- and pico- breweries. Website Collaboration Opportunities Development of beer distribution systems in contemporary multipurpose halls and restaurants International Collaboration Experience References: MARS WRIGLEY Inc (US) EFES Breweries (TR)

49 Nakladatelství Fraus, s.r.o. Adresa Nakladatelství Fraus, s.r.o. E. Beneše Plzeň Telefon Oblast činnosti Nakladatelství Fraus se za více než 20 let působení stalo největším učebnicovým nakladatelstvím v České republice a lídrem v zavádění ICT technologií a interaktivity do výuky. Jako první uvedlo na český trh interaktivní učebnici pro interaktivní tabule, stolní počítače a notebooky. V době tabletů a chytrých telefonů se dalo cestou vývoje vzdělávacích aplikací, které drží krok s dobou a především usnadňují učení. Vývojem aplikací se zabývá jeho dceřiná společnost Fraus Media. Hlavní důraz je kladen na to, aby aplikace především vzdělávaly a zároveň byly pro žáky a studenty i zábavné. Hlavním mottem tohoto snažení je přesvědčení, že technologie je dobrým pomocníkem, ale pro vzdělání je nejdůležitější obsah. Obě společnosti nabízí didakticky zpracovaný vzdělávací obsah pro využití na jakémkoli zařízení v tištěné podobě, v podobě pro interaktivní tabule, počítače i mobilní zařízení. Se vzdělávacími materiály Nakladatelství Fraus a Fraus Media se lze učit skutečně kdykoli a kdekoli. Web Nabídka spolupráce Vývoj interaktivních vzdělávacích aplikací Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Apple Czech (USA) Hewlett-Packard (USA) ) Intel (USA) Microsoft (USA)

50 Nakladatelství Fraus, s.r.o. Address Nakladatelství Fraus, s.r.o. E. Beneše Pilsen Telephone About the Company In more than 20 years of its existence, Nakladatelství Fraus has become the biggest textbook publishing company in the Czech Republic and a leader in introducing ICT technologies and interactivity into the classrooms. As the first company, it launched an interactive textbook for interactive whiteboards, desktop computers and laptops to the Czech market. In the days of tablets and smart phones, it has taken the path of developing educative applications, which keep up with the times and above all, make education easier. Its subsidiary company Fraus Media is engaged in developing these applications. It puts emphasis on design of educative and amusing applications for pupils and students at the same time. The main motto of this effort is the conviction that technologies are good assistants, but as for education, the content is the most important. Both companies offer didacticallymade education content that could be used at any device e.g. printed, adapted for interactive whiteboards, computers or mobile devices. With the educational material issued by Nakladatelství Fraus and Fraus Media, learning can be done everywhere and at any time. International Collaboration Experience References: Apple Czech (USA) Hewlett-Packard (USA) Intel (USA) Microsoft (USA) info@fraus.cz Website Collaboration Opportunities Development of interactive educative applications

51 NANOPROTEX s.r.o. Adresa NANOPROTEX s.r.o. Dýšina č. p Dýšina Telefon Oblast činnosti Společnost NANOPROTEX má svůj původ v České republice a od svého založení velmi intenzivně spolupracuje s předními univerzitami na vývoji nových nanovlákenných výrobků a vrstev, plazmatických povrchových úprav, nanášení vrstev pomocí laminace a další činnosti s velkou přidanou hodnotou. Výrobky společnosti NANOPROTEX nacházejí uplatnění v kompozitních materiálech, automobilovém průmyslu, konstrukcích, filtracích plynu a kapalin, balistice, akustice, textilním průmyslu a dalších odvětvích, které vyžadují Hi-tech technologie. Představované produkty jsou chráněny řadou patentů a užitných vzorů. Například nanovlákenná membrána od společnosti NANO- PROTEX se může pochlubit extrémně vysokou paropropustností, která je dána unikátní nanovlákennou strukturou a průměrem nanovláken od 30 nm (30 nano-metrů). rudolf.rambousky@nanoprotex.eu Web Nabídka spolupráce Vývoj nanovláken (vrstvy, filtry, membrány) a kompozitní materiálů za účelem zlepšení jejich vlastností, pevnosti a pružnosti zahrnující plazmatické úpravy (hydrofilní, hydrofobní, čištění, aktivace, leptání PTFE), laminace a nanášení vrstev Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Oneill (NL) Burton (USA)

52 NANOPROTEX s.r.o. Address NANOPROTEX s.r.o. Dýšina č. p Dýšina Telephone About the Company Since its foundation in the Czech Republic, the NANOPROTEX company very intensively cooperates with leading universities to develop new products from nanofiber layers, plasma surface treatment, coating layers by lamination and other activities with high added value. NANOPROTEX company s products are used in composite materials, automotive, construction, gases filtration, liquids filtration, ballistics, acoustics, textile and other industries that require hi-tech technology. Represented products are protected by numerous patents and utility models. For example, nanofibrous membrane from NANOPROTEX boasts extremely high vapor permeability, which is given by a unique nanofiber structure and a diameter of nanofibres from 30 nm (30 nano-meters). rudolf.rambousky@nanoprotex.eu Website Collaboration Opportunities Development of nanofibers (layers, filters, membranes) and composite materials to improve their strength and flexibility including plasma treatment (hydrophilic, hydrophobic, cleaning, activating, etching of PTFE), lamination and coating International Collaboration Experience References: Oneil (NL) Burton (USA)

53 nanospace s.r.o. Adresa nanospace s.r.o. Rohova Domažlice Telefon Web Oblast činnosti Firma nanospace působí na českém a zahraničním trhu zejména v oblasti výrobků z nanovláken. Jako první nabídla svým zákazníkům bariérové antialergické lůžkoviny vyrobené z nanovláken. Díky tomuto inovativnímu řešení došlo k výraznému pokroku v boji proti prachové alergii. Otvory v nanovlákenné struktuře jsou tak malé, že nedovolí prachovým roztočům a jejich alergenům proniknout do lůžkovin a způsobovat alergii. Nanovlákenný materiál je dobře prodyšný a vodopropustný, což zajišťuje velmi dobrý fyziologický komfort při spánku. Nabídka spolupráce Vývoj produktů pro alergiky na bázi nanovláken

54 nanospace s.r.o. Address nanospace s.r.o. Rohova Domažlice Telephone Website About the Company The nanospace company acts in the Czech and international markets in the field of nanofiber products. It is the first company all over the world which offered its customers barrier hypoallergenic bed sheets made from nanofibers. Thanks to this innovative solution, the company achieved a major progress in combating allergy to dust. The gaps in the nanofiber structure are so small that they prevent dust mites and their allergen to penetrate into the bed linen. Nanofibers are highly breathable and water permeable which ensures exceptional physiological comfort during one s sleep. Collaboration Opportunities Development of products based on nanofibers for allergic persons

55 NetPro systems, s.r.o. Adresa NetPro systems, s.r.o. Studentská Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost NetPro systems byla založena 16. května Od začátku se zaměřuje na vývoj, výrobu a dodávky prostředků a zařízení v oboru informačních systémů vystavěných prostřednictvím modulárních softwarových a hardwarových nástrojů na platformě zabezpečených extranetových a intranetových zón internetu. Jejím stěžejním projektem je IQ house, který představuje komplexní řešení inteligentní instalace od návrhu po realizaci inteligentního bydlení v rodinném, bytovém, nebo komerčním objektu. Stanovuje standard komunikační vrstvy, bezpečnostní komunikační protokol, zabezpečovací a ochranné prvky, elektroinstalační materiály a programové a algoritmické nástroje. Umožňuje ovládání a kontrolu všech prvků systému s využitím prostředků internetu a mobilních zařízení. NetPro Group je skupina skládající se ze společnosti NetPro Systems a partnerských firem, které dodávají a propagují produkty společnosti. Společnost NetPro Systems přenechává distribuci svých produktů partnerům, a sama se plně věnuje vývoji a výrobě nových a moderních produktů. Web Nabídka spolupráce Návrh a vývoj hardwaru a softwaru pro inteligentní domy Vývoj v oblasti automatizací domácností a energeticky úsporných budov

56 NetPro systems, s.r.o. Address NetPro systems, s.r.o. Studentská Pilsen Telephone About the Company The company NetPro systems was founded on 16 May, It has always focused on the development, manufacturing and supply of tools and equipment for information systems built from modular software and hardware tools on the platform of secure extranet and intranet zones of the Internet. The IQ house is a flagship project offering a comprehensive solution with an intelligent installation from the design to the realization of intelligent living in a family house, apartment, or commercial building. The project specifies the standard of the communication layer, safety communication protocol, security and protection components, electrical installation materials as well as programming and algorithm tools. It allows to control and to check all system components via the Internet and mobile devices channels. NetPro Group consists of NetPro Systems and partner companies that supply and promote the group s products. NetPro Systems entrusts the distribution of its products to its partners, so that it can fully focus on the development and production of new modern products. Website Collaboration Opportunities Design and development of hardware and software for smart houses Development in the field of automation of the household and low-energy buildings

57 Openmatics s.r.o. Adresa Openmatics s.r.o. Poděbradova 2842/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Openmatics je flexibilní, otevřená telematická platforma pro automobilové aplikace. Stejnojmenná firma Openmatics s.r.o. se sídlem v Plzni byla založena v roce 2010 jako dceřiná společnost firmy ZF Friedrichshafen AG s cílem vytvořit a provozovat telematickou platformu nezávislou na výrobcích vozidel. Openmatics může být libovolně rozšiřována uživateli, partnery a třetími stranami, kteří s pomocí Openmatics SDK (vývojového kitu) vyvíjejí vlastní aplikace a prodávají je v Openmatics shopu. Web Nabídka spolupráce Vývoj SW aplikací pro telematickou platformu Openmatics Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Air Pullman (IT) ALK (DE) Cluetec (DE) Fehrenkötter (DE) Spedion (DE)

58 Openmatics s.r.o. Address Openmatics s.r.o. Poděbradova 2842/ Pilsen Telephone About the Company Openmatics is a flexible, open telematics platform for vehicle applications. The company Openmatics s.r.o. was founded in Pilsen, Czech Republic, in 2010, with the goal to develop and operate a platform which is independent of vehicle and component suppliers. In addition to a great Openmatics product portfolio the system itself can be expanded as required by customers. Partners and third-parties can develop their own applications by using the Openmatics SDK and can sell them via the Openmatics app shop. Website Collaboration Opportunities SW development of vehicle applications for telematics platform Openmatics International Collaboration Experience References: Air Pullman (IT) ALK (DE) Cluetec (DE) Fehrenkötter (DE) Spedion (DE)

59 PEARTEC s.r.o. Adresa PEARTEC s.r.o. Morseova 1126/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost PEARTEC s.r.o. je vývojovou a inženýrskou společnosti, poskytující své produkty a služby do automobilového a strojírenského průmyslu. V oblasti automobilového průmyslu se soustřeďuje na vývoj dílů, konstrukci, výrobu a dodávky forem pro vstřikování plastových dílů, dále na malosériovou výrobu plastových komponent a zároveň montovaných celků. Jako související aktivita je poskytována externí supervize a dohled v rámci Evropy a Asie při výrobě vstřikovacích nástrojů obchodních partnerů s omezenými kapacitami pro provádění této činnosti. V oblasti strojírenství se společnost orientuje na vývoj a výrobu zařízení pro indukční ohřevy, kalení a žíhání, a zároveň na výrobu a opravy induktorů. Veškeré projekty jsou pokryty vlastním simulačním softwarem a zkušebnou. Web Nabídka spolupráce Vývoj plastových dílů včetně doplňkových simulací (výpočet plnění, výpočet deformací dílů, výpočet dotlaků, výpočty časově proměnného chlazení, výpočty 2K vstřikování a obstřiků) Vývoj FEM softwarů pro multifyzikální výpočty v oblasti průmyslových aplikací (tepelné, mechanické, elektromagnetické, sdružené úlohy) Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Toyota Motor Manufacturing Ltd. (UK) Daikin Europe NV (BE) Daimler AG (DE) ZF Friedrichshafen AG (DE) SSL s.r.o. (SK) Federal-Mogul Corp. (US)

60 PEARTEC s.r.o. Address PEARTEC s.r.o. Morseova 1126/ Pilsen Telephone About the Company PEARTEC s.r.o. is a development and engineering company providing its products and services to the automotive and engineering industries. In automotive sector, the company focuses on the development of parts, design, production and supply of injection moulds for plastic parts, as well as for small batch production of plastic components and assembled units. External supervision within Europe and Asia in the production of injection tools of business partners with limited capacities for carrying out this activity is provided as a related activity. In the field of engineering, the company focuses on the development and production of equipment for induction heating, hardening and annealing, as well as the production and repair of inductors. All projects are covered by own simulation software and testing room. Website Collaboration Opportunities Development of plastic parts, including additional simulations (calculation of performance - flow, part deformations - warp, holding pressure - pack, time-varying cooling - cool/transient and 2K injections - MCM) Development of FEM computer software for multiphysical calculations in the field of industrial applications (thermal, mechanical, electromagnetic, coupling problems). International Collaboration Experience References: Toyota Motor Manufacturing Ltd. (UK) Daikin Europe NVt (BE) Daimler AG (DE) ZF Friedrichshafen AG (DE) SSL s.r.o. (SK) Federal-Mogul Corp. (US)

61 PILSEN TOOLS s.r.o. Adresa PILSEN TOOLS s.r.o. Tylova Plzeň Telefon Web Oblast činnosti PILSEN TOOLS se zabývá vývojem, konstrukcí a výrobou řezného a upínacího nářadí, závitových měřidel a kalibrů, speciálního nářadí, přípravků, tvrdoměrů, forem pro vysokotlaké vstřikování plastických hmot, tepelným zpracováním kovů a strojními ko-operacemi. Vysoce přesná technologická základna využívaná vysoce kvalifikovanými pracovníky staví na tradici přesné strojírenské výroby sahající až do roku V oblasti strojírenského nářadí je společnost schopna plnit individuální požadavky zákazníků a výrobky jsou dodávány do mnoha zemí pěti kontinentů. Nabídka spolupráce Vývoj, konstrukce a výroba speciálních nástrojů, měřidel, přípravků a forem Vývoj tepelného zpracování a alkalického černění kovových dílů Optimalizace řezných parametrů a nástrojů v oblasti obrábění Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: EUREKA EUROSTARS Reference: SowaTool (CA, US) HANN KUEN MACHINERY (TW) KENNAMETAL Europe GmbH (DE) Caterpillar Mannheim (DE) Tatravagónka a.s. (SK) GST (AT) Hutchinson (PL) AO ZOCM (KZ) G&N GmbH (DE)

62 PILSEN TOOLS s.r.o. Address PILSEN TOOLS s.r.o. Tylova Pilsen Telephone Website About the Company PILSEN TOOLS engages in the development, design and production of cutting and clamping tools, thread gauges and gauges, special tools, fixtures, hardness testers, high pressure injection moulds for plastics, heat treatment of metals and machinery cooperation. High-specific technological base used by highly qualified staff builds on the tradition of precise machine production, ranging up to The company is able to meet individual customer requirements and delivers its products and services to many countries of five continents. Collaboration Opportunities Development, design and manufacture of special tools, gauges, fixtures and dies Development of heat treatment and alkaline blacking of metal parts Optimization of cutting parameters and tools in the field of machining International Collaboration Experience Project collaborations: EUREKA EUROSTARS References: SowaTool (CA, US) HANN KUEN MACHINERY (TW) KENNAMETAL Europe GmbH (DE) Caterpillar Mannheim (DE) Tatravagónka a.s. (SK) G&N GmbH (DE) GST (AT) Hutchinson (PL) AO ZOCM (KZ)

63 RAPTECH s.r.o. Adresa RAPTECH s.r.o. U Vodárny Zruč-Senec Telefon Oblast činnosti Společnost RAPTECH se věnuje aditivní výrobě a využití laserových technologií ve výrobě. Aplikace laserového kalení je zaměřena na zvyšování životnosti funkčních silně namáhaných povrchů, jako jsou lisovací formy a ohraňovací nástroje. Laserové navařování je orientováno na opravy strojních součástí a zápustek, ochranu proti abrazivnímu, vysokoteplotnímu a koroznímu opotřebení. Technologie laserového svařování jsou vyvíjeny pro nové aplikace spojování vysokopevných jemnozrnných vícefázových ocelí. V oblasti aditivní výroby hledá společnost RAPTECH nové výzvy, kde jsou k výrobě součástí s vysokou přidanou hodnotou kovové prášky spékány laserovým paprskem. Vývoj technologií je prováděn v těsné spolupráci se zákazníkem, výsledky vývoje jsou převedeny až do komerčního využití. Shromážděné znalosti jsou též uplatňovány při poradenství a pro stavbu laserových zařízení. info@raptech.cz Web Nabídka spolupráce Technologická a vývojová spolupráce ve strojírenských aplikacích aditivní výroby a laserového zpracování materiálu Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: University of Groningen (NL) Škoda Auto (CZ) FAIVELEY TRANSPORT CZECH (CZ) Bombardier Transportation (CZ) IWS Fraunhofer (DE)

64 RAPTECH s.r.o. Address RAPTECH s.r.o. U Vodárny Zruč-Senec Telephone About the Company RAPTECH company is dedicated to additive manufacturing and the use of laser technology in manufacturing. Application of laser hardening is aimed at increasing the life of functional heavily loaded surfaces, such as dies and folding tools. Laser welding is focused on machine parts and dies repairing, protection against abrasion, corrosion and high temperature wear. Laser welding technology is being developed for new applications joining high strength fine-grained multiphase steels. In the field of additive manufacturing, RAPTECH company is looking for new challenges, where the components with high added-value are produced by metal powders sintering with a laser beam. Technological development is carried out in close cooperation with the customer, development results are converted to commercial use. Gathered knowledge is also applied in consulting and construction of laser devices. info@raptech.cz Website Collaboration Opportunities Technological and development cooperation in the engineering applications of additive manufacturing and laser material processing International Collaboration Experience References: University of Groningen (NL) Škoda Auto (CZ) FAIVELEY TRANSPORT CZECH (CZ) Bombardier Transportation (CZ) IWS Fraunhofer (DE)

65 RVTech s.r.o. Adresa RVTech s.r.o. Letkov č.p Letkov Telefon Web Oblast činnosti Společnost RVTech s.r.o. je mladá a dynamická společnost, která se zabývá výstavbou optických a metalických sítí, outsourcingem ICT pro malé a střední podniky a poskytováním telekomunikačních služeb. Mimo tyto aktivity se také zabývá vývojem systému pro internet věcí tzv. IoT. V této oblasti staví vlastní síť na území Plzně na technologii LoRa 868 Mhz a vyvíjí vlastní bezdrátové bateriově napájené senzory použitelné např. pro měření environmentálních vlastností prostředí, sledování obsazenosti parkovacích míst, monitorování obsazenosti odpadových nádob a lokalizaci pohybujících se objektů. Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj elektronických systémů pro využití v oblasti Smart city Výzkum a vývoj senzorů komunikujících na technologii LoRa 868 MHz

66 RVTech s.r.o. Address RVTech s.r.o. Letkov č.p Letkov Telephone Website About the Company RVTech s.r.o. is a young and dynamic company specialized in building optical and metalic networks, ICT outsourcing for small and middle companies and providing telecommunication services. Moreover, the company develops systems for Internet of Things, so called IoT. In this area, the company is building its own network in Pilsen using the technology LoRa 868 Mhz and develops its own wireless, batterypowered, sensors used for example for measuring environmental features, observing of occupancy of parking places, monitoring of fullness of garbage containers and localisation of moving subjects. Collaboration Opportunities Research and development of electronic systems for application in the field of Smart city Research and development of sensors for LoRa technology 868 MHz

67 SentiSquare s.r.o. Adresa SentiSquare s.r.o. Lísková Plzeň Telefon Oblast činnosti SentiSquare je univerzitní start-up založený v roce 2014, který navazuje na více než 12 let výzkumu v oblasti zpracování přirozeného jazyka (Natural Language Processing). Společnost SentiSquare poskytuje služby v oblasti analýzy textových Big Data, např. z online zdrojů (diskusní fóra, Facebook, Twitter, YouTube, ) či interních firemních systémů (CRM systémy, systémy call center aj.). Největší přidanou hodnotou je jazyková nezávislost, která umožňuje analyzovat data v různých jazycích po celém světě a schopnost získat z velkého množství dat hlavní témata a klíčové názory. Koncovými zákazníky společnosti SentiSquare jsou zejména: manažeři v oblasti digitálního marketingu sledující jaké jsou potřeby zákazníků jejich firmy a co se o daném produktu či značce ve světě říká; lidé pracující v oddělení customer experience, risk management a business continuity. Dalšími zákazníky jsou také vládní organizace a politické strany, které ze získaných informací těží ve svém rozhodovacím procesu, jak lépe cílit volební kampaně a tím zvýšit počet voličů, apod. info@sentisquare.com Web Nabídka spolupráce Zpracování přirozeného jazyka (sémantická analýza textu, analýza polarity názorů, sumarizace, rozpoznávání pojmenovaných entit, extrakce informací) Strojové učení bez učitele Jazykově nezávislé metody Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Eoweo SAS (FR) University of Essex (GB) Joint Research Centre (IT) Ontotext (BG)

68 SentiSquare s.r.o. Address SentiSquare s.r.o. Lísková Pilsen Telephone About the Company SentiSquare is a university spin-off founded in 2014, based on more than 12 years of research and development in Natural Language Processing. The company specializes in textual Big Data analyses, e.g. from online media (discussion forums, Facebook, Twitter, YouTube, ) or from internal data of big companies (CRM systems, call centres etc.). However, the biggest strength is language independence which enables to analyze the vast amount of data from all the foreign markets and to extract main topics and key opinions. Typical client is a digital media manager responsible for the brand in online world who listens to customer s needs and wishes and who needs to know what people are saying about the brand.; or customer experience manager, risk manager and business continuity manager as well. Moreover, government organizations, political parties and politicians themselves can use this information for their decisions, e.g. how to target their election campaigns and how to raise the number of their voters. info@sentisquare.com Website Collaboration Opportunities Natural language processing (semantic analysis, sentiment analysis, summarization, named entity recognition, information extraction) Unsupervised machine learning Language-independent approaches International Collaboration Experience References: Eoweo SAS (FR) University of Essex (GB) Joint Research Centre (IT) Ontotext (BG)

69 Skeleton Software s.r.o. Adresa Skeleton Software s.r.o Sady Pětatřicátníků Plzeň Telefon Web Oblast činnosti Společnost Skeleton Software s.r.o. se zaměřuje na návrh a vývoj komplexních informačních systémů bez omezení pro konkrétní oblast podnikání. Specializuje se výhradně na technologie společnosti Microsoft, které dokonale ovládá. Druhou oblastí je vývoj mobilních aplikací pro Android, ios a Windows Mobile. Při návrhu a následném vývoji aplikace se řídí doporučením pro konkrétní platformu. Výsledná aplikace je tedy plně kompatibilní i po stránce designu. Poslední oblastí je návrh a vývoj SW z oblasti IoT (Internet of Things). Společnost je schopna kromě SW zajistit i návrh a výrobu konkrétního HW. Nabídka spolupráce Vývoj komplexních informačních systémů a software na míru Vývoj mobilních aplikací pro Android, ios a Windows Mobile Návrh a vývoj SW z oblasti IoT, včetně návrhu a zajištění výroby HW Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: MIA Mercato Internazionale Audiovisivo (IT) Erlebnis Akademie AG (DE) Slovenský skauting (SK)

70 Skeleton Software s.r.o. Address Skeleton Software s.r.o Sady Pětatřicátníků Pilsen Telephone Website About the Company Skeleton Software s.r.o. is a company specialising in design and development of complex information systems without restriction to a specific business area. The company focuses exclusively on Microsoft technologies, perfectly mastered by own experts. Another market area addressed is development of Android, ios and Windows Mobile based mobile applications. When designing and developing an application, the company respects the requirements and recommendations for the specific platform. That makes the final product fully compatible not only in function, but also in design. Yet another product offered is design and development of IoT (Internet of Things) software. In addition to the software product, the company can also provide design and arrange manufacturing of specific hardware. Collaboration Opportunities Development of complex information systems and customized software Development of Android, ios and Windows Mobile based applications Design and development of IoT software, including design of specific hardware and arrangement of its production International Collaboration Experience References: MIA Mercato Internazionale Audiovisivo (IT) Erlebnis Akademie AG (DE) Slovak Scouting (SK)

71 SmartMotion s.r.o. Adresa SmartMotion s.r.o. Teslova 1242/5c Plzeň Telefon Oblast činnosti Společnost SmartMotion je dynamická společnost v oblasti strojírenství, zejména pak dopravy a mobility. Jméno společnosti SmartMotion předurčuje její zaměření, cílem je poskytovat služby pro oblast inteligentního pohybu a to jak konzultační, vývojové, konstrukční, tak i výrobní. Mimo to se společnost zaměřuje i na další oblasti strojírenství, všeobecnou konstrukci a také na mechatronické systémy, se kterými souvisí i oblast inteligentních dopravních prostředků. info@smart-motion.cz Web Nabídka spolupráce Výzkum a vývoj v oblasti elektromobility a UAV (bezpilotní létající zařízení) Vývoj v oblasti mechatronických systémů a mobility postižených

72 SmartMotion s.r.o. Address SmartMotion s.r.o. Teslova 1242/5c Pilsen Telephone About the Company SmartMotion is a dynamic company acting in the field of mechanical engineering, particularly oriented at traffic and mobility. The company s name, Smart and Motion, forecasts its focus: it aims to provide services for the sector of smart motion both in consultancy, development, design and manufacturing. The company also focuses on other fields of engineering general design and mechatronic systems which relate to the world of smart traffic vehicles. info@smart-motion.cz Website Collaboration Opportunities Research and development for electric vehicles and unmanned aerial vehicles (UAV s) Development in the field of mechatronic systems and mobility of disabled persons

73 SMS CZ, s.r.o. Adresa SMS CZ, s.r.o. Náměstí U Saské brány Rokycany Telefon smscz@smscz.cz Oblast činnosti SMS CZ je inženýrská, výrobní a dodavatelská firma v oboru strojírenství a strojně-technologických zařízení pro ekologii a zemědělství. Její výrobní program je tvořen výrobou zemědělských strojů, která představuje širokou nabídku strojů na zpracování půdy, setí a manipulační techniky. Druhou část výrobního programu tvoří produkce spaloven pro spalování odpadů se zaměřením na likvidaci nebezpečných odpadů všeho druhu, tomu se firma věnuje již více než 30 let i po vývojové stránce. Web Nabídka spolupráce Vývoj v oblasti spaloven nebezpečného odpadu a filtrace (čištění) kouřových plynů Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: EUREKA Reference: Archív SB s.r.o. (SK) SENOVÉ (LT) AS Epler& Lorenz (EE)

74 SMS CZ, s.r.o. Address SMS CZ, s.r.o. Náměstí U Saské brány Rokycany Telephone smscz@smscz.cz About the Company SMS CZ is an engineering, manufacturing and supplier company in the engineering industry and machine-technology devices for the ecology and agriculture. The manufacture of agriculture machinery is the core of the company s production programme it offers a wide range of machines for the processing of soil, sowing and handling equipment. Incineration plants burning waste material, with a notion of disposal of hazardous materials, are another part of the manufacturing programme in which the company has been involved for over 30 years also in terms of their development. Website Collaboration Opportunities Development in plants for incineration of hazard waste and filtration (cleaning) of flue gas International Collaboration Experience Project collaborations: EUREKA References: Archív SB s.r.o. (SK) SENOVÉ (LT) AS Epler& Lorenz (EE)

75 SpeechTech, s.r.o. Adresa SpeechTech, s.r.o. Morseova Plzeň Telefon info@speechtech.cz Web Oblast činnosti Společnost SpeechTech se zabývá vývojem a výzkumem v oblasti počítačového zpracování řeči se zaměřením na jazyky: český, slovenský, ruský, anglický a počítá s dalšími jazyky do budoucna. Hlavním oborem je rozpoznávání a syntéza řeči. Kromě produktů a služeb z této oblasti poskytuje konzultace a vývoj v oblasti hlasových dialogových systémů, v oblasti systémů pro doporučování (recommendation engine) nebo v dlouhodobě aktuální oblasti identifikace nebo verifikace osoby pomocí hlasu. Nabídka spolupráce Vývoj softwaru pro rozpoznání, zpracování a porozumění řeči Automatický a ruční přepis řeči do textu Vyhledávání a indexace audiovizuálních databází Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: SVOX A.G. (CH) CereProc Ltd. (UK)

76 SpeechTech, s.r.o. Address SpeechTech, s.r.o. Morseova Pilsen Telephone info@speechtech.cz Website About the Company SpeechTech deals with the research and development of speech computer processing with a special focus on Czech, Slovak, Russian, English language and many others are to be involved in the future. The main task is to recognize the speech and to do its synthesis. Apart from products and services mentioned in this portfolio, the company offers consultancy and development in voice dialogue systems, in recommendation engines, or, in the long-term topical issue - in identification or verification of people by using their voice uniquely. Collaboration Opportunities Development of speech recognition, processing and understanding software Automated and manual transcription of speech to text Searching and indexing of audio-visual databases International Collaboration Experience References: SVOX A.G. (CH) CereProc Ltd. (UK)

77 STROJÍRNA TYC s.r.o. Adresa STROJÍRNA TYC, s.r.o. Dlouhá třída Mýto Telefon Web Oblast činnosti STROJÍRNA TYC funguje na trhu už více než 15 let. Zabývá se výrobou portálových obráběcích center vlastního vývoje a konstrukce. Společnost disponuje vývojovým oddělením, které inovativním přístupem reaguje na zákaznické potřeby a požadavky, a tím nabízené produkty drží mezi špičkou ve svém oboru. Další oblastí zájmu je samotné obrábění, ročně společnost obrobí přes 400 tun oceli a litiny. Jako vedlejší činnost společnost nabízí modernizaci a generální opravy různých strojů. Od počátku roku 2013 se společnost věnuje kompletní výrobě souvisle řízených hlav, pro jejichž výrobu byla zakoupena licence od společnosti Tramec GmbH. Tyto hlavy budou dodávány jak k vlastním strojům, tak i ostatním zákazníkům původního výrobce. Nabídka spolupráce Aplikace nových materiálů na nosné dílce strojů velkých rozměrů Optimalizace montážních skupin a uzlů na obráběcích centrech velkých rozměrů Společný vývoj a aplikace speciálního příslušenství zvyšujícího technologickou vyspělost strojů Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 7. rámcový program EU Reference: Tramec GmbH (DE) Sempuco GmbH (DE) GRS Ural (RU)

78 STROJÍRNA TYC s.r.o. Address STROJÍRNA TYC, s.r.o. Dlouhá třída Mýto Telephone Website About the Company STROJÍRNA TYC has been present in the market for over 15 years, manufacturing own development and design portal machining centres. The company benefits from a modern development department which adopts innovative methods to customers needs, and thus keeping its product on the top. The machining process on its own is another point of the company s interest; the company machines over 400 tons of steel and grey iron per year. Tyc also offers updating and overhauling of various types of machines. Since the beginning of 2013, the company has engaged in the manufacturing of continuously controlled heads; a license for the production was purchased from Tramec GmbH. The heads will be supplied to own machinery and to other customers of the original manufacturer. International Collaboration Experience Project collaborations: 7 th Framework Programme (FP7) References: Tramec GmbH (DE) Sempuco GmbH (DE) GRS Ural (RU) Collaboration Opportunities Application of new materials to structural components of oversized machines Optimization of assembly groups and nodes at oversized machining centres Joint development and application of special accessories to promote technical advancement of machines

79 STYL PLZEŇ, výrobní družstvo Adresa STYL PLZEŇ, výrobní družstvo Dopravní Plzeň Telefon Oblast činnosti Firma STYL Plzeň byla založena r a po roce 1992, po změně společenských podmínek v ČR, úspěšně prošla transformačním procesem. STYL Plzeň je předním zaměstnavatelem převážně zdravotně postižených osob v Plzeňském kraji, kdy kombinuje uplatnění zdravých a zdravotně postižených pracovníků na výrobě a službách v závodech a provozech k docílení co nejlepších podmínek pro zákazníky. Závod Elektro je od r jedním z jejích výrobních závodů. Zabývá se vývojem, výrobou a distribucí elektrokomponentů, kabelových a drátových svazků pro široké spektrum průmyslových oborů. Zastoupeny jsou sektory průmyslové diagnostiky, lékařství, senzorové techniky, automobilového průmyslu, telematické a regulační techniky, atd. Výrobní a dodavatelské procesy dlouhodobě probíhají pod standardy ISO 9001/2008, IPC/WHMA-A-620 (třída 1,2 i 3) a UL inspekcemi. elektro@nh.styl-plzen.cz Web Nabídka spolupráce Vývoj a výroba elektrokomponentů Vývoj a výroba kabelových a drátových svazků Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: EUREKA Reference: Philips Medical Systems, BV (NL) Volvo trucks, AB (SE) Volvo Cars, AB (SE)

80 STYL PLZEŇ, výrobní družstvo Address STYL PLZEŇ, výrobní družstvo Dopravní Pilsen Telephone About the Company STYL Plzeň was founded in 1957 and in 1992, after the social environment shift in the Czech Republic, it successfully completed the transformation process. STYL Plzeň is the Pilsen region s leading employer of physically handicapped persons; the plant combines the talents of healthy and challenged persons in the manufacturing and service departments in the plants and lines to establish the best available conditions for the customers.the Electric plant became one of the company production plants in 2003.The plant develops, manufactures and distributes electrical components, cable and wire harnesses for a wide range of industry fields.the range includes industrial diagnostics, medicine, sensor equipment, automotive industry, telematic and control equipment, etc.manufacturing and supplier standards have a long history of complying with standards ISO 9001/2008, IPC/WHMA-A-620 (class 1, 2, and 3) as well as with UL inspections. International Collaboration Experience Project collaborations: EUREKA References: Philips Medical Systems, BV (NL) Volvo trucks, AB (SE) Volvo Cars, AB (SE) elektro@nh.styl-plzen.cz Website Collaboration Opportunities Development and manufacturing of electric components Development and manufacturing of cable and wire harnesses

81 Výtahy VOTO Plzeň s.r.o. Adresa Výtahy VOTO Plzeň s.r.o. Jateční Plzeň Telefon Web Oblast činnosti Firma Výtahy VOTO Plzeň byla založena v roce 1995 a zabývá se vývojem, výrobou, instalacemi a následným servisem výtahů vlastní konstrukce. Doplňkovou činností je vývoj a výroba výtahových plošin pro imobilní uživatele. Společnost má vlastní konstrukční a projektové oddělení a disponuje moderními výrobními prostory. Nabídka spolupráce Nové konstrukce výtahů, skupin a podskupin, nové materiály, pohony, řídící systémy se zaměřením na snížení hmotnosti výtahů, zvýšení efektivity a bezpečnosti jejich rovozu či zjednodušení výroby Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 5. rámcový program EU Reference: Linde Engineering Dresden (DE) Tatralandia (SK)

82 Výtahy VOTO Plzeň s.r.o. Address Výtahy VOTO Plzeň s.r.o. Jateční Pilsen Telephone Website About the Company The company Výtahy VOTO Plzeň was founded in 1995 and since then, it has engaged in the development, manufacturing, installing and follow-up servicing of company-designed elevators. The development and manufacturing of lift platforms for wheelchair users is an additional activity. The company has its own design and project department and has modern manufacturing facilities. Collaboration Opportunities New design of elevators, groups and subgroups, new materials, drives, control systems aiming at reduction elevator weight, higher efficiency and safety of operation or simplification of manufacturing International Collaboration Experience Project collaborations: 5 th Framework Programme (FP5) References: Linde Engineering Dresden (DE) Tatralandia (SK)

83 Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Adresa Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Tylova 1581/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Výzkumný a zkušební ústav Plzeň (VZÚ Plzeň) patří k nejvýznamnějším pracovištím zabývajícím se převážně výzkumem, vývojem a náročnou diagnostikou energetických zařízení. VZÚ Plzeň je dceřinou společností ÚJV Řež, a. s. Hlásí se k tradici Škodových závodů, jejíž kořeny sahají až k roku VZÚ Plzeň poskytuje celou řadu služeb pro výrobní závody energetického, dopravního a metalurgického strojírenství a také pro provozovatele energetických zařízení. Jedná se o celou řadu činností od akreditovaných materiálových zkoušek a výpočtů až po velice náročnou diagnostiku výrobků (materiálovou, pevnostní, vibrodiagnostickou), spojenou s životností či řešením posthavarijních stavů. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Projektové spolupráce: 6. rámcový program EU 7. rámcový program EU EUREKA Reference: UGL Rail Services (AU) Babcock Borsig Services (SA) Siemens (DE) Bombardier (FR) vyzkum@vzuplzen.cz Web Nabídka spolupráce Vibrodiagnostika a vyvažování točivých strojů (turbíny, atd.) Výzkum a zkoušky materiálů, posuzování životnosti Pevnostní, dynamické crash výpočty, výpočty proudění Únavové zkoušky silničních a kolejových vozidel Žárové nástřiky pro prvovýrobu a renovace

84 Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Address Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. Tylova 1581/ Pilsen Telephone About the Company Výzkumný a zkušební ústav Plzeň (Research and Testing Institute in Pilsen) ranks among the most important places dealing with the research, development and complex diagnostics of power engineering equipment in particular. RTI Pilsen is a daughter company of the Nuclear Physics Institute of the ASCR in Řež. The plant builds on the tradition of Škoda plants which dates back to RTI Pilsen provides a whole range of services for power engineering, transportation and metallurgy engineering manufacturing plants, as well as for operators of energy systems. The services range from accredited material tests and calculations up to the highly complex products diagnostics (material, strength, and vibration diagnostics) related to life expectancy or administration of post-emergency situations. International Collaboration Experience Project collaborations: 6 th Framework Programme (FP6) 7 th Framework Programme (FP7) EUREKA References: UGL Rail Services (AU) Babcock Borsig Services (SA) Siemens (DE) Bombardier (FR) vyzkum@vzuplzen.cz Website Collaboration Opportunities Vibration diagnostics and balancing of rotary machines (turbines, etc.) Research and testing of materials, lifetime assessment Strength, dynamics and crash calculations, flow calculations Fatigue tests of road and rail vehicles Thermal sprayed coatings for production and renovation

85 WILENS, spol. s r.o. Adresa WILENS, spol. s r.o. Tyršova Klatovy Telefon info@wilens.cz Oblast činnosti Společnost WILENS byla založena v roce V polovině roku 1992 převzala činnost od státního podniku OKULA, kde se kontaktní čočky vyráběly od roku Jedním z původních zakladatelů společnosti WILENS byl akademik Otto Wichterle, který vyvinul první materiál pro měkké kontaktní čočky i technologii jejich výroby. V současnosti patří společnost WILENS mezi významné firmy v oblasti výroby kontaktních čoček a roztoků nejen v ČR, ale také ve více než 20 zemích světa. K dosažení cílů je využíván vlastní výzkum a vývoj podpořený dlouholetými zkušenostmi s výrobou a prodejem. Web Nabídka spolupráce Vývoj biopolymerů pro medicínské aplikace (kontaktní čočky, intraokulární čočky, oční implantáty, biodegradabilní polymery) Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Aquilus Lens International Pte Ltd (SG) Ultravision International Ltd (UK)

86 WILENS, spol. s r.o. Address WILENS, spol. s r.o. Tyršova Klatovy Telephone info@wilens.cz About the Company WILENS was founded in In the middle of 1992, it adopted the operations of the former state company OKULA which had produced contact lenses since Otto Wichterle, a member of the Czech Academy of Sciences and the inventor of the first material for soft contact lenses as well as of the manufacturing technology, was one of the original founders of WILENS. The company WILENS currently ranks among the most important companies in the field of contact lenses and solutions manufacture not only in the Czech Republic, but also in more than 20 countries all around the world. In order to achieve its goals, the company takes advantages of own research and development, supported by long-term experience in the manufacturing and sales of contact lenses. Website Collaboration Opportunities Development of biopolymers for medical applications (contact lenses, eye implants, biodegradable polymers) International Collaboration Experience References: Aquilus Lens International Pte Ltd (SG) Ultravision International Ltd (UK)

87 Workpress Aviation s.r.o. Adresa Workpress Aviation s.r.o. Jesenická Plzeň Telefon info@workpressaviation.com Oblast činnosti Workpress Aviation se specializuje na výrobu komponentů z různých typů materiálů pro letecký průmysl. Firma disponuje kompletním vybavením pro strojní obrábění včetně speciálních vakuových upínacích zařízení a také kompletním vybavením na dělení materiálu. Primární cíl společnosti je maximální flexibilita a inovativní přístup k výrobním procesům. Pro výrobu jsou využívány výhradně certifikované materiály. Ve výstupní kontrole je každý díl individuálně kontrolován, čímž je zajištěna garance 100% kvality. Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: Zodiac Aerospace (FR) Airbus (FR) Boeing (US) Web Nabídka spolupráce Spolupráce při vývoji nových typů povrchových úprav komponentů Podílení se na výzkumu a vývoji používaných materiálů (únavová životnost) Možnost spolupráce s předními leteckými výrobci na kooperačních projektech Podílení se na procesech zavádění automatizace v malosériové letecké výrobě

88 Workpress Aviation s.r.o. Address Workpress Aviation s.r.o. Jesenická Pilsen Telephone info@workpressaviation.com About the Company Workpress Aviation specializes in the production of components from different types of materials for the aerospace industry. The company has complete equipment for machining including special vacuum clamping device and complete equipment for cutting. The primary objective of the company is maximum flexibility and innovative approach to production processes. For the production are used exclusively certified materials. The output checking each element is individually controlled, thus ensuring guarantee for 100% quality. International Collaboration Experience References: Zodiac Aerospace (FR) Airbus (FR) Boeing (US) Website Collaboration Opportunities Cooperation on development of new types of surface finishing of components Participation in research and development of materials used (fatigue life) Possibility of cooperation with leading aircraft manufacturers on cooperation projects Participation in introduction of automation processes in smallscale aircraft production

89 Zero systems s.r.o. Adresa Zero systems s.r.o. Pod Tratí 493/ Plzeň Telefon Oblast činnosti Firma Zero systems, obráběcí technika, vznikla jako rodinná firma v roce 2004, a to po mnohaletých zkušenostech s výrobou a ostřením nástrojů pro třískové obrábění i s obchodem zaměřeným na tyto nástroje. Díky flexibilitě a zkušenostem se firmě v průběhu let podařilo získat důležité zákazníky, dodavatele a významné obchodní partnery. To umožnilo investice do moderních strojů, měřicích zařízení a rozvoje celé firmy. Jedním z pilířů činnosti firmy je vlastní výroba, ostření standardních a zejména výroba a úpravy speciálních nástrojů ze slinutých karbidů (TK), z rychlořezné oceli (HSS) či diamantů (PKD). V současné době firma Zero systems spolupracuje s předními světovými výrobci a dodavateli nástrojů. V roce 2011 se stala také certifikovaným servisním partnerem firmy KOMET GROUP GmbH, pro kterou zajišťuje kompletní autorizovaný servis nástrojů firmy pod značkou KOMET SERVICE pro Českou republiku. Web Nabídka spolupráce Vývoj řezných nástrojů pro třískové obrábění Zkušenosti s mezinárodní spoluprací Reference: KOMET GROUP (DE) MAKA Systems (DE) RSA cutting systems (DE)

90 Zero systems s.r.o. Address Zero systems s.r.o. Pod Tratí 493/ Pilsen Telephone About the Company The company Zero systems, machining technologies, was established as a family business in 2004 after many years of previous experience with manufacturing and sharpening of tools for chip-forming machining and with a sale focused on these tools. Thanks to its flexibility and experience, the company succeeded in acquiring important customers, suppliers and significant trading partners. All that made possible the investments in modern machines, measuring devices and the development of the whole company. One of the pillars of the company is its own manufacture, sharpening of standard tools and in particular, manufacture and finishing of special tools from sintered tungsten carbide (HM), from the highspeed steel (HSS) or diamonds (PCD). At present, the company Zero systems cooperates with world major manufacturers and tool suppliers. In 2011, it became a certified service partner of the company KOMET GROUP GmbH, for which it provides complete authorized service of tools under the brand KOMET SERVICE in the Czech Republic. International Collaboration Experience References: KOMET GROUP (DE) MAKA Systems (DE) RSA cutting systems (DE) Website Collaboration Opportunities Development of cutting tools for chip-forming machining

Podpora inovačního podnikání v plzeňském regionu. BIC Plzeň. 4. ročník konference SMART CITY PLZEŇ Digitalizace průmyslu a dopravy

Podpora inovačního podnikání v plzeňském regionu. BIC Plzeň. 4. ročník konference SMART CITY PLZEŇ Digitalizace průmyslu a dopravy 4. ročník konference SMART CITY PLZEŇ Digitalizace průmyslu a dopravy Podpora inovačního podnikání v plzeňském regionu Plzeň 30. března 2016 Business and Innovation Centre služby na podporu inovačního

Více

VÚTS, a.s. Liberec CENTRE OF ENGINEERING RESEARCH AND DEVELOPMENT

VÚTS, a.s. Liberec CENTRE OF ENGINEERING RESEARCH AND DEVELOPMENT VÚTS, a.s. Liberec CENTRE OF ENGINEERING RESEARCH AND DEVELOPMENT KEY DATA CENTER OF ENGINEERING RESEARCH AND DEVELOPMENT LIBEREC ESTABLISHED 1951 200 employees Turnover : 15 Mio EUR (2013) ISO 9001 certification

Více

Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region

Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region BUSINESS Publikace Inovační potenciál plzeňského regionu Publikace Inovační potenciál plzeňského regionu vznikla v rámci

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Drags imun. Innovations

Drags imun. Innovations Energy news 2 Inovace Innovations 1 Drags imun V příštích plánovaných výrobních šaržích dojde ke změně balení a designu tohoto produktu. Designové změny sledují úspěšný trend započatý novou generací Pentagramu

Více

Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region

Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region Publikace Inovační potenciál plzeňského regionu Publikace Inovační potenciál plzeňského regionu vznikla v rámci aktivit sítě

Více

PÁSOVÉ PILY NA KOV - BAND SAWS MACHINE - ЛЕНТОЧНЫЕ ПИЛЫ SCIES Á BANDE - BANDSAEGEMASCHINEN - PRZECINARKI TAŚMOWE NA KOV SCIES A RUBAN - SIERRAS DE

PÁSOVÉ PILY NA KOV - BAND SAWS MACHINE - ЛЕНТОЧНЫЕ ПИЛЫ SCIES Á BANDE - BANDSAEGEMASCHINEN - PRZECINARKI TAŚMOWE NA KOV SCIES A RUBAN - SIERRAS DE PÁSOVÉ PILY NA KOV - BAND SAWS MACHINE - ЛЕНТОЧНЫЕ ПИЛЫ SCIES Á BANDE - BANDSAEGEMASCHINEN - PRZECINARKI TAŚMOWE NA KOV SCIES A RUBAN - SIERRAS DE CINTA - SEGATRICI EXPORT TO THE WHOLE WORLD / EXPORT

Více

Moderní technologie dokončování velmi přesných děr vystržováním a její vliv na užitné vlastnosti výrobků

Moderní technologie dokončování velmi přesných děr vystržováním a její vliv na užitné vlastnosti výrobků Moderní technologie dokončování velmi přesných děr vystržováním a její vliv na užitné vlastnosti výrobků Stanislav Fiala 1, Ing. Karel Kouřil, Ph.D 1, Jan Řehoř 2. 1 HAM-FINAL s.r.o, Vlárská 22, 628 00

Více

Project Life-Cycle Data Management

Project Life-Cycle Data Management Project Life-Cycle Data Management 1 Contend UJV Introduction Problem definition Input condition Proposed solution Reference Conclusion 2 UJV introduction Research, design and engineering company 1000

Více

SGM. Smart Grid Management THE FUTURE FOR ENERGY-EFFICIENT SMART GRIDS

SGM. Smart Grid Management THE FUTURE FOR ENERGY-EFFICIENT SMART GRIDS WHO ARE WE? a company specializing in software applications for smart energy grids management and innovation a multidisciplinary team of experienced professionals from practice and from Czech technical

Více

SME instrument v praxi 2014

SME instrument v praxi 2014 PNO is market leader in innovation PNO is market financing, leader with in a innovation special focus financing, on grants. with Our a special service focus model on aims grants. at supporting Our service

Více

místo, kde se rodí nápady

místo, kde se rodí nápady místo, kde se rodí nápady a private european network of information centres on materials and innovative products. Created in 2001 in Paris, it provides members with a large selection of specific, reproducible

Více

První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s. was founded in 1950. E.g. sales people, purchasing clerks, development workers, designers.

První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s. was founded in 1950. E.g. sales people, purchasing clerks, development workers, designers. www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Velká Bíteš a.s. (_velka_bites.jbb) Velká Bíteš a.s. Lekce: Pomalejší tempo řeči Cvičení: PBS Velká Bíteš, a.s. První brněnská strojírna Velká

Více

Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region

Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region Inovační potenciál plzeňského regionu Innovation Potential of the Pilsen Region Publikace Inovační potenciál plzeňského regionu Publikace Inovační potenciál plzeňského regionu vznikla v rámci aktivit sítě

Více

Metodika pro zadání veřejné zakázky formou DESIGN & BUILD pro dopravní stavby v ČR

Metodika pro zadání veřejné zakázky formou DESIGN & BUILD pro dopravní stavby v ČR Metodika pro zadání veřejné zakázky formou DESIGN & BUILD pro dopravní stavby v ČR Jan Věžník, Deloitte 19. 5. 2015 Konference Projektování pozemních komunikací Přístup k zpracování metodiky Analytická

Více

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů

Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) Státnicové předměty navazujících magisterských studijních oborů Informace pro uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů (2016/17) doporučení k uznání státnicových předmětů potvrzuje garant předmětu doporučení k uznání předmětů, které nejsou uvedeny jako státnicové,

Více

ITICA. SAP Školení přehled 2012. Seznam kurzů

ITICA. SAP Školení přehled 2012. Seznam kurzů ITICA SAP Školení přehled 2012 Seznam kurzů SAP Školení v roce 2012 Způsob realizace školení Naše školení jsou zaměřena především na cíl předvést obrovský a rozsáhlý systém SAP jako použitelný a srozumitelný

Více

Enabling Intelligent Buildings via Smart Sensor Network & Smart Lighting

Enabling Intelligent Buildings via Smart Sensor Network & Smart Lighting Enabling Intelligent Buildings via Smart Sensor Network & Smart Lighting Petr Macháček PETALIT s.r.o. 1 What is Redwood. Sensor Network Motion Detection Space Utilization Real Estate Management 2 Building

Více

Why PRIME? 20 years of Erasmus Programme Over 2 million students in total Annually

Why PRIME? 20 years of Erasmus Programme Over 2 million students in total Annually What is PRIME? Problems of Recognition In Making Erasmus European-wide research project Conducted by ESN with the support of the European Commission Two editions: 1 st in 2009 Follow-up in 2010 Why PRIME?

Více

Ready for your business

Ready for your business Ready for your business MANUFACTURING & LOGISTICS CENTRE Excellent position Europe - EU CZ - Chropyně Berlin 625 km Krakow 250 km Praha 250 km VÝROBNÍ & LOGISTICKÝ AREÁL CHROPYNĚ Munich 650 km Wien 190

Více

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R. O.

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R. O. VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL. S R. O. Návrh konceptu konkurenceschopného hotelu v době ekonomické krize Diplomová práce 2013 Návrh konceptu konkurenceschopného hotelu v době ekonomické krize Diplomová

Více

PROSPERITY Programme. OP Enterprise and Innovation. Klára Hanušová

PROSPERITY Programme. OP Enterprise and Innovation. Klára Hanušová PROSPERITY Programme OP Enterprise and Innovation Klára Hanušová Prosperity What the programme supports -- Establishment and further development of infrastructure required for industrial research, technological

Více

CENTRAL EUROPEAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY

CENTRAL EUROPEAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY CENTRAL EUROPEAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY Středoevropský technologický institut CEIT (Central European Institute of Technology) nabízí nejmodernější, inovativní a vysoce kvalitní řešení pro průmysl, zdravotnictví

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL Název TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Název Standardní ba studia ii P 3942 Nanotechnologie 3942V001 Nanotechnologie 31.12.2019 31.12.2024 4 P, K Název FAKULTA

Více

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI

HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI HODNOCENÍ INOVAČNÍCH VÝSTUPŮ NA REGIONÁLNÍ ÚROVNI Vladimír ŽÍTEK Katedra regionální ekonomie a správy, Ekonomicko-správní fakulta, Masarykova Univerzita, Lipová 41a, 602 00 Brno zitek@econ.muni.cz Abstrakt

Více

The Military Technical Institute

The Military Technical Institute The Military Technical Institute The security is essential, the security is a challenge Jitka Čapková Petr Kozák Vojenský technický ústav, s.p. The Czech Republic security legislation applicable to CIS:

Více

Energy vstupuje na trh veterinárních produktů Energy enters the market of veterinary products

Energy vstupuje na trh veterinárních produktů Energy enters the market of veterinary products Energy news2 1 Energy vstupuje na trh veterinárních produktů Energy enters the market of veterinary products Doposud jste Energy znali jako výrobce a dodavatele humánních přírodních doplňků stravy a kosmetiky.

Více

Řešení průmyslové automatizace Industry 4.0

Řešení průmyslové automatizace Industry 4.0 Řešení průmyslové automatizace Industry 4.0 EPLAN je součástí mezinárodní skupiny Friedhelm Loh Group Rittal the system. Faster better everywhere. Celosvětový lídr rozváděčových skříní, klimatizační systémy,

Více

Horizont 2020 Přístup k rizikovému financování

Horizont 2020 Přístup k rizikovému financování Horizont 2020 Přístup k rizikovému financování Ing. M. Škarka Tel. 234 006 113 skarka@tc.cz Technologické centrum AV ČR Ve Struhách 27 16000 Praha Praha 5.12.2013 HORIZONT 2020 (2014-2020) Je nejvýznamnějším

Více

Litosil - application

Litosil - application Litosil - application The series of Litosil is primarily determined for cut polished floors. The cut polished floors are supplied by some specialized firms which are fitted with the appropriate technical

Více

Specifické podmínky jednotlivých partnerských agentur v rámci 6. veřejné soutěže programu DELTA

Specifické podmínky jednotlivých partnerských agentur v rámci 6. veřejné soutěže programu DELTA Specifické podmínky jednotlivých partnerských agentur v rámci 6. veřejné soutěže programu DELTA Č. j.: TACR/1-51/2018 Tento dokument slouží pro základní orientaci v podmínkách partnerských agentur. 1.

Více

Petr Bednář managing director

Petr Bednář managing director PRESENTATION Petr Bednář managing director Company profile Designing office Petr Bednář Tebeco was established in 2004. At the beginning the company was mainly focusing on mechanical-engineering consulting

Více

Can City of Zagreb increase Croatian innovation score?

Can City of Zagreb increase Croatian innovation score? Can City of Zagreb increase Croatian innovation score? Danica Ramljak, DVM, PhD. November 20, 2017 Innovation Union Scoreboard 2017 The National Innovation System Macroeconomic and Regulatory Context Innovation

Více

B1 MORE THAN THE CITY

B1 MORE THAN THE CITY B1 MORE THAN THE CITY INTRODUCTION ÚVOD B1 Budova B1 je součástí moderního kancelářského projektu CITY WEST a nově budované městské čtvrti Západní město, Praha 5 - Stodůlky. Tato lokalita kromě vynikající

Více

Plzeňské podnikatelské vouchery na podporu spolupráce podniků a univerzit v Plzeňském kraji

Plzeňské podnikatelské vouchery na podporu spolupráce podniků a univerzit v Plzeňském kraji , Plzeňské podnikatelské vouchery na podporu spolupráce podniků a univerzit v Plzeňském kraji Odborná konference INNOVA 2014 Setkání firem a vědecko-výzkumných institucí v Plzeňském kraji 24. září 2014

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL

SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL Název TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Název Standardní ba studia ii P 3942 Nanotechnologie 3942V001 Nanotechnologie 31.12.2019 31.12.2024 4 P, K Název FAKULTA

Více

Second WHO Global Forum on Medical Devices. Ing. Gleb Donin

Second WHO Global Forum on Medical Devices. Ing. Gleb Donin Second WHO Global Forum on Medical Devices Ing. Gleb Donin Témata Regulace a nomenklatury Systémy sledování nákupů Základní technické specifikace Další aktivity WHO Nomenklatura zdravotnických prostředků

Více

RYBÁŘSKÉ ŘETĚZY FISHING CHAINS

RYBÁŘSKÉ ŘETĚZY FISHING CHAINS Řetězárna a.s Polská 48 790 81 Česká Ves Czech Republic + 420 584 488 111 + 420 584 428 194 export@retezarna.cz www.retezarna.cz RYBÁŘSKÉ ŘETĚZY FISHING CHAINS RYBÁŘSKÉ ŘEŤEZY Chains exported worldwide...

Více

Inovace řízení a plánování činností s ohledem na požadavky ISO 9001

Inovace řízení a plánování činností s ohledem na požadavky ISO 9001 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE PLZEŇ 2015 Inovace řízení a plánování činností s ohledem na požadavky ISO 9001 Kateřina Bícová, Josef Sklenička Fakulta strojní, ZČU v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň 30614, E-mail:

Více

Accelerating High Performance Operations

Accelerating High Performance Operations Accelerating High Performance Operations 1 Rockwell Automation - celosvětově at A GLANCE 22,500 EMPLOYEES 80+ COUNTRIES $6.3B Fiscal 2015 Sales Leading global provider of industrial power, control and

Více

Koncept stroje. Jak rozhýbat náčrtek stroje. unrestricted Siemens AG 2018

Koncept stroje. Jak rozhýbat náčrtek stroje. unrestricted Siemens AG 2018 Koncept stroje Jak rozhýbat náčrtek stroje Unrestricted Siemens AG 2018 Tomáš Froněk Virtuální zprovoznění S řídicím systémem propojeným se simulačními nástroji Simulace jednotlivých automatizačních uzlů

Více

EEA and Norway Grants. Norské fondy a fondy EHP

EEA and Norway Grants. Norské fondy a fondy EHP EEA Scholarship Programme & Bilateral Scholarship Programme The programme offers various options for scholarship funding of international institutional cooperation projects and mobilities among the Czech

Více

Palackého 1-3, 612 42 Brno

Palackého 1-3, 612 42 Brno CZ Palackého 1-3, 612 42 Brno 1 vfu@vfu.cz veřejná vysoká škola s více než 90ti letou tradicí zajímavé a perspektivní studijní obory se zaměřením na veterinární medicínu, veterinární hygienu a ekologii

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Evropské projekty a jejich možnosti Vladimíra Pavlicová Konference projektu Matematika s radostí, 15. 5. 2015 Programy v gesci DZS European Schoolnet Scientix EUN Academy e-skills

Více

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999

Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999. Political Education and Democracy Support since 1999 Politické vzdělávání a podpora demokracie od roku 1999 Political Education and Democracy Support since 1999 PODPORA DEMOKRACIE DEMOCRACY SUPPORT CÍLE CEVRO GOALS OF CEVRO MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE INTERNATIONAL

Více

National exchange workshop

National exchange workshop National exchange workshop v rámci projektu CNCB Clarion Congress Hotel Prague 17. března 2011 Základní informace Název projektu: Akronym: Číslo projektu: Cluster and Network Cooperation for Business Success

Více

ANF DATA spol. s r.o. a Siemens company. Den průmyslu na FIT 12. dubna 2012

ANF DATA spol. s r.o. a Siemens company. Den průmyslu na FIT 12. dubna 2012 ANF DATA spol. s r.o. a Siemens company Den průmyslu na FIT 12. dubna 2012 1. ANF DATA - základní údaje rok založení 1992 vlastník 100% Siemens AG Rakousko roční obrat 267 mil CZK (2010/2011) 220 zaměstanců

Více

Kulatý stůl k přípravě 9. Rámcového programu EU pro výzkum, vývoj a inovace HORIZON EUROPE ( )

Kulatý stůl k přípravě 9. Rámcového programu EU pro výzkum, vývoj a inovace HORIZON EUROPE ( ) Kulatý stůl k přípravě 9. Rámcového programu EU pro výzkum, vývoj a inovace HORIZON EUROPE (2021-2027) Petr Pracna, Naďa Koníčková Technologické centrum AV ČR 4. září 2018 Pilíře H2020 vs. Horizon Europe

Více

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů

Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Uznávání předmětů ze zahraničních studijních pobytů Podnikání a administrativa 7 Mezinárodní obchod Ekonometrie Obecná ekonomie III 8 Velkoobchod a maloobchod Management 9 Marketingové řízení Strategický

Více

BRNO - VÝSTAVIŠTĚ / BRNO - EXHIBITION CENTRE VELETRH OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ

BRNO - VÝSTAVIŠTĚ / BRNO - EXHIBITION CENTRE VELETRH OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ VELETRH OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ ENERGIE V ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNICTVÍ TRADE FAIR FOR RENEWABLE ENERGY RESOURCES IN AGRICULTURE AND FORESTRY 31. 3. 4. 4. 2012 BRNO - VÝSTAVIŠTĚ / BRNO - EXHIBITION CENTRE souběžně

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Název studijního oboru. P 3942 Nanotechnologie 3942V001 Nanotechnologie P, K FAKULTA STROJNÍ

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI. Název studijního oboru. P 3942 Nanotechnologie 3942V001 Nanotechnologie P, K FAKULTA STROJNÍ SEZNAM AKREDITOVANÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ TUL (modře označené studijní programy / studijní obory pouze na dostudování stávajících studentů) * Uchazeči o studium mohou být přijímáni nejpozději do 31. prosince

Více

Research and development history of technical consultants in various technical fields: DuPont de Nemours - Geneva, CH, worldwide patent on a new

Research and development history of technical consultants in various technical fields: DuPont de Nemours - Geneva, CH, worldwide patent on a new Co nás čeká? 1. Představení SmarTech Solutions 2. Odčitatelná položka na VaV dle legislativy 3. Co lze odečíst v rámci odčitatelné položky na VaV? 4. Jak využít nepřímou podporu VaV? 5. Kdo má na podporu

Více

Zpráva ze zahraniční služební cesty

Zpráva ze zahraniční služební cesty Zpráva ze zahraniční služební cesty Jméno a příjmení účastníka cesty Ing. Petra Vávrová, Ph.D. Pracoviště dle organizační struktury OOKF 1.4, OVVL 1.4.1 Pracoviště zařazení Ředitelka Odboru ochrany knihovních

Více

EXACT DS OFFICE. The best lens for office work

EXACT DS OFFICE. The best lens for office work EXACT DS The best lens for office work EXACT DS When Your Glasses Are Not Enough Lenses with only a reading area provide clear vision of objects located close up, while progressive lenses only provide

Více

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME ČTVRTLETNÍ PŘEHLED (04-06/2017) QUARTERLY IEW (04-06/2017) I. Návrhy ČSN k veřejnému připomínkování (Drafts of national standards for public comments) B26 Úkol/Project

Více

Digitalizace Možnosti a výhledy digitální společnosti

Digitalizace Možnosti a výhledy digitální společnosti Digitalizace Možnosti a výhledy digitální společnosti Ing. Filip Nechvátal 10. května 2016 Obsah 1 Průmysl 4.0 a veřejné mínění 2 Siemens pozice v rámci Průmyslu 4.0 a digitalizace 3 Základ digitalizace

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ ZŠ Dělnická Určeno pro žáky 8. a 9. ročníků Sekce základní Předmět zeměpis

Více

23-25. 10. 2013. Výstaviště Praha - Holešovice Prague Exhibition Grounds. www.pragoalarm.cz www.pragosmart.cz. 20 th anniversary

23-25. 10. 2013. Výstaviště Praha - Holešovice Prague Exhibition Grounds. www.pragoalarm.cz www.pragosmart.cz. 20 th anniversary 20. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO VELETRHU ZABEZPEČení a požární ochrany 20 th INTERNATIONAL FAIR OF SECURITY & FIRE PREVENTION 20 th anniversary tradition & innovation 2. ročník veletrhu chytrého bydlení, šetrných

Více

IT4Innovations Centre of Excellence

IT4Innovations Centre of Excellence IT4Innovations Centre of Excellence Supercomputing for Applied Sciences Ivo Vondrak ivo.vondrak@vsb.cz: VSB Technical University of Ostrava http://www.it4innovations.eu Motto The best way to predict your

Více

Research infrastructure in the rhythm of BLUES. More time and money for entrepreneurs

Research infrastructure in the rhythm of BLUES. More time and money for entrepreneurs Research infrastructure in the rhythm of BLUES More time and money for entrepreneurs 1 I. What is it? II. How does it work? III. References Where to find out more? IV. What is it good for? 2 I. What is

Více

TECHNICKÁ NORMALIZACE V OBLASTI PROSTOROVÝCH INFORMACÍ

TECHNICKÁ NORMALIZACE V OBLASTI PROSTOROVÝCH INFORMACÍ TECHNICKÁ NORMALIZACE V OBLASTI PROSTOROVÝCH INFORMACÍ Ing. Jiří Kratochvíl ředitel Odboru technické normalizace Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví kratochvil@unmz.cz http://cs-cz.facebook.com/normy.unmz

Více

AMOSDESIGN CESTA K ÚSPĚCHU THE ROAD TO SUCCESS

AMOSDESIGN CESTA K ÚSPĚCHU THE ROAD TO SUCCESS AMOSDESIGN CESTA K ÚSPĚCHU 1 / Moravská galerie Brno UPM expozice 2 / Soukromá rezidence Brno postel / Corian / Mendelova univerzita v Brně velká aula 4 / Soukromá rezidence Brno kuchyňský ostrov / Corian

Více

ActiPack rozšířil výrobu i své prostory EMBAX 2016. Od ledna 2015 jsme vyrobili přes 59.000.000 lahviček či kelímků. Děkujeme za Vaši důvěru!

ActiPack rozšířil výrobu i své prostory EMBAX 2016. Od ledna 2015 jsme vyrobili přes 59.000.000 lahviček či kelímků. Děkujeme za Vaši důvěru! ACTIPACK CZ, a.s. www.actipack.cz Newsletter 2/2015 ActiPack rozšířil výrobu i své prostory Vážení obchodní partneři, Závod prošel významnými audity od předních letošní rok byl ve znamení potravinářských

Více

Whatever you frame. výška / high. šířka / width

Whatever you frame. výška / high. šířka / width MOULDINGS Whatever you frame CZ Kolekce Classic je exklusivní kolekce převážně ručně dokončovaných lišt, které jsou svým vzhledem, nápaditostí a výrazem charakteristické pro společnost Lira, obrazové lišty

Více

Goodman Mladá Boleslav Logistics Centre. 35 000 sqm of logistics space for development. Drive your business+

Goodman Mladá Boleslav Logistics Centre. 35 000 sqm of logistics space for development. Drive your business+ Goodman Mladá Boleslav 35 000 sqm of logistics space for development Drive your business+ Goodman Mladá Boleslav Plazy 129, 293 01 Plazy/Mladá Boleslav, Česká Republika Flexibilní logistické a výrobní

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů

Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Návrh a implementace algoritmů pro adaptivní řízení průmyslových robotů Design and implementation of algorithms for adaptive control of stationary robots Marcel Vytečka 1, Karel Zídek 2 Abstrakt Článek

Více

Enterprise Content Management IBM Corporation

Enterprise Content Management IBM Corporation Enterprise Content Management Přehled IBM Enterprise Content Management Vstup dokumentů Zpřístupnění Sdílení Vyhledávání Integrace Zpracování BPM Case Management Uložení Archivace Bezpečnost Editace Anotace

Více

Health Information and Public Health WHO Activities in the Czech Republic

Health Information and Public Health WHO Activities in the Czech Republic Health Information and Public Health WHO Activities in the Czech Republic 29th November 2016, MoH Alena Šteflová WHO Country Office in the Czech Republic BCA 2016-17 Programme area: Health systems, information

Více

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME ČTVRTLETNÍ PŘEHLED (01-03/2018) QUARTERLY REWIEW (01-03/2018)

PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME ČTVRTLETNÍ PŘEHLED (01-03/2018) QUARTERLY REWIEW (01-03/2018) PLÁN NÁRODNÍCH PRACÍ NATIONAL WORK PROGRAMME ČTVRTLETNÍ PŘEHLED (01-03/2018) QUARTERLY REWIEW (01-03/2018) I. Návrhy ČSN k veřejnému připomínkování (Draft of national standards for public comments) Úkol/Project

Více

ERC Starting Grant z pohledu úspěšné i neúspěšné uchazečky. Jana Roithová

ERC Starting Grant z pohledu úspěšné i neúspěšné uchazečky. Jana Roithová ERC Starting Grant z pohledu úspěšné i neúspěšné uchazečky Jana Roithová Grantový návrh ERC StG: Individuální grant Hodnotící kritéria: Řešitel Projekt Instituce Řešitel 1. Nezávislost (publikace bez jiných

Více

Životopis. Osobní údaje. Vzdělání. Zaměstnání. Řešené projekty. Projekty mimo univerzitu. Akademické stáže. doc. Ing. Romana Čižinská, Ph.D.

Životopis. Osobní údaje. Vzdělání. Zaměstnání. Řešené projekty. Projekty mimo univerzitu. Akademické stáže. doc. Ing. Romana Čižinská, Ph.D. Životopis Osobní údaje doc. Ing. Romana Čižinská, Ph.D. Vzdělání 2000 Bc. Brno University of 2002 Ing. Brno University of 2005 Ph.D. Brno University of 2009 Doc. Tax Counseling Corporate Finance and Business

Více

Národní informační den společných technologických iniciativ ARTEMIS a ENIAC

Národní informační den společných technologických iniciativ ARTEMIS a ENIAC Národní informační den společných technologických iniciativ ARTEMIS a ENIAC 21. března 2011, Praha Pravidla a podmínky účasti v projektech ARTEMIS a ENIAC v ČR Úvod k finančním pravidlům JTIs (ARTEMIS

Více

for your fingerboard and for your fingers

for your fingerboard and for your fingers for your fingerboard and for your fingers big construction for your f ingerboard www.bigconstruction.cz big construction for your f ingerboard Rampy Big Construction jsou jedny z nejlepších ramp pro fingerboarding

Více

[ 1 ] PRAC. Perspective from a Member State. MUDr. Jana Mladá 2015 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 1 ] PRAC. Perspective from a Member State. MUDr. Jana Mladá 2015 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] PRAC Perspective from a Member State [ 2 ] Today EU regulatory drug safety network PRAC conclusions and recommendations at national level Modern history of pharmacovigilance in Czech Republic [ 3

Více

Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

INTEGRACE AIS SE ZÁKLADNÍMI REGISTRY

INTEGRACE AIS SE ZÁKLADNÍMI REGISTRY Solutions for Demanding Business INTEGRACE AIS SE ZÁKLADNÍMI REGISTRY egovernment 20:10, Mikulov 2012 Petr Čermák, Josef Krtil Září 2012 AGENDA Asseco Central Europe Zkušenosti a výzvy velkých integračních

Více

Theme 6. Money Grammar: word order; questions

Theme 6. Money Grammar: word order; questions Theme 6 Money Grammar: word order; questions Čas potřebný k prostudování učiva lekce: 8 vyučujících hodin Čas potřebný k ověření učiva lekce: 45 minut KLÍNSKÝ P., MÜNCH O., CHROMÁ D., Ekonomika, EDUKO

Více

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o.

Czech Republic. EDUCAnet. Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. Czech Republic EDUCAnet Střední odborná škola Pardubice, s.r.o. ACCESS TO MODERN TECHNOLOGIES Do modern technologies influence our behavior? Of course in positive and negative way as well Modern technologies

Více

Představení programu SME Instrument SME Instrument a projekty z oblasti eko-inovací Tipy pro sepsání žádosti

Představení programu SME Instrument SME Instrument a projekty z oblasti eko-inovací Tipy pro sepsání žádosti hradilova@jic.cz Představení programu SME Instrument SME Instrument a projekty z oblasti eko-inovací Tipy pro sepsání žádosti Podpora inovativních malých a středních podniků s velkým potenciálem pro další

Více

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY

TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY TELEGYNEKOLOGIE TELEGYNECOLOGY Račanská E. 1, Huser M. 1, Schwarz D. 2, Šnábl I. 2, Ventruba P. 1 1) Gynekologicko porodnická klinika LF MU a FN Brno 2) Institut biostatistiky a analýz LF a PřF MU Abstrakt

Více

Seznam bibliografických citací vybraných publikací

Seznam bibliografických citací vybraných publikací Seznam bibliografických citací vybraných publikací Macík, K. - Freiberg, F. - Zralý, M.: Studie ke kalkulaci výrobků v divizi obráběcích strojů ZPS a.s. [Technická zpráva]. Praha: ČVUT, Fakulta strojní,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: Název materiálu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 CZ.1.07/1.5.00/34.0410 II/2 Parts of a computer IT English Ročník: Identifikace materiálu: Jméno

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

NABÍDKA BUSINESS A MANAŽERSKÉHO PORADENSTVÍ - BMC Consulting Souhrnná www prezentace ( www BMC Offer Summary )

NABÍDKA BUSINESS A MANAŽERSKÉHO PORADENSTVÍ - BMC Consulting Souhrnná www prezentace ( www BMC Offer Summary ) 1. NABÍDKA BUSINESS A MANAŽERSKÉHO PORADENSTVÍ - BMC Consulting Souhrnná www prezentace ( www BMC Offer Summary ) Text a dokument souhrnné www prezentace:nabídka NANAŽERSKÉHO A BUSINESS PORADENSTVÍ - BMC

Více

Perfect Project Management Nikdy nekončící proces učení

Perfect Project Management Nikdy nekončící proces učení Perfect Project Management Nikdy nekončící proces učení Systém školení a růstu PM v Logice CEE Pavel Reich, Programme Manager & PM Practice Manager 19.11.2010 Kdo jsme? Více než 39.000 spolupracovníků

Více

EMOS Company. Energy changing our world

EMOS Company.  Energy changing our world EMOS Company A stable company, which has been in the electrical accessories market for 20 years Registered office: Přerov, Czech Republic 4 affiliated companies: Slovakia, Poland, Hungary and Slovenia

Více

Zpráva o právních aspektech energetické účinnosti v textilním průmyslu

Zpráva o právních aspektech energetické účinnosti v textilním průmyslu Zpráva o právních aspektech energetické účinnosti v textilním průmyslu Přehled právních aspektů, které se týkají energetické účinnosti v České republice a jsou zajímavé pro textilní průmysl Autor: ATOK,

Více

Petr Vlk KPCS CZ. WUG Days října 2016

Petr Vlk KPCS CZ. WUG Days října 2016 Petr Vlk KPCS CZ WUG Days 2016 8. října 2016 Jednoduchá správa Zařízení Jednotné přihlašování Windows Server Active Directory Další systémy a aplikace Uživatelské jméno Azure Veřejný Cloud SaaS Office

Více

Risk management in the rhythm of BLUES. Více času a peněz pro podnikatele

Risk management in the rhythm of BLUES. Více času a peněz pro podnikatele Risk management in the rhythm of BLUES Více času a peněz pro podnikatele 1 I. What is it? II. How does it work? III. How to find out more? IV. What is it good for? 2 I. What is it? BLUES Brain Logistics

Více

Integrating procurement into innovation Integrace zadávání zakázek a inovací. All rights reserved Eveneum and Conbelts.

Integrating procurement into innovation Integrace zadávání zakázek a inovací. All rights reserved Eveneum and Conbelts. Integrating procurement into innovation Integrace zadávání zakázek a inovací ANNA KUBIAK CONBELTS RAFAŁ DADOS EVENEUM Conbelts Eveneum Profit, Cash flow, Risk mitigation, Efficiency Tools Competencies

Více

dokumentu: Proceedings of 27th International Conference Mathematical Methods in

dokumentu: Proceedings of 27th International Conference Mathematical Methods in 1. Empirical Estimates in Stochastic Optimization via Distribution Tails Druh výsledku: J - Článek v odborném periodiku, Předkladatel výsledku: Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i., Dodavatel

Více

Table of contents. 5 Africa poverty reduction. Africa's growth. Africa - productivity. Africa - resources. Africa development

Table of contents. 5 Africa poverty reduction. Africa's growth. Africa - productivity. Africa - resources. Africa development Africa Table of contents 1 Africa's growth 2 Africa - productivity 3 Africa - resources 4 Africa development 5 Africa poverty reduction 6 Africa Trade opportunities Africa's growth Different approaches

Více

ZALOŽENÍ ČESKÉ VĚTVE SVĚTOVÉ PODNIKATELSKÉ RADY PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ. Petr J. Kalaš Česká Manažérská Asociace Golem Club 19.1.

ZALOŽENÍ ČESKÉ VĚTVE SVĚTOVÉ PODNIKATELSKÉ RADY PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ. Petr J. Kalaš Česká Manažérská Asociace Golem Club 19.1. ZALOŽENÍ ČESKÉ VĚTVE SVĚTOVÉ PODNIKATELSKÉ RADY PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ Petr J. Kalaš Česká Manažérská Asociace Golem Club 19.1.2012 INICIATIVA ČMA: ZÁMĚR, CÍLE Záměr: Cíl: Znovuobnovit činnost české pobočky

Více

Základní škola Marjánka

Základní škola Marjánka Základní škola Marjánka Historie školy The school history Roku 1910 začíná v budově na Marjánce vyučování v pěti postupných ročnících s pěti paralelními třídami. The Marjanka elementary school was established

Více

Biosensors and Medical Devices Development at VSB Technical University of Ostrava

Biosensors and Medical Devices Development at VSB Technical University of Ostrava VŠB TECHNICAL UNIVERSITY OF OSTRAVA FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMPUTER SCIENCE Biosensors and Medical Devices Development at VSB Technical University of Ostrava Ing. Martin Černý Ph.D. and

Více

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR

Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci. Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Možnosti pro vyhledávání inovací a partnerů pro zahraniční spolupráci Jiří JANOŠEC Technologické centrum AV ČR Technologické centrum AV ČR Sdružení právnických osob založeno v roce 1994 Oddělení TC AV

Více

Reference Podlahové krytiny. References Floor coverings

Reference Podlahové krytiny. References Floor coverings fatrafloor Reference Podlahové krytiny References Floor coverings Obsah / Table of contents Thermofix Thermofix 12130-1 Farmářské dřevo / Farmer s Wood...3/4 Thermofix 12109-1 Buk rustikál / Rustic Beech...5/6

Více

USER'S MANUAL FAN MOTOR DRIVER FMD-02

USER'S MANUAL FAN MOTOR DRIVER FMD-02 USER'S MANUAL FAN MOTOR DRIVER FMD-02 IMPORTANT NOTE: Read this manual carefully before installing or operating your new air conditioning unit. Make sure to save this manual for future reference. FMD Module

Více