Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 Vytápění

2

3 PILIŇÁKY

4

5

6 Ţivotní prostředí - Čistota ovzduší LOKALITA Umístění stavby Architektonicko stavební řešení Tepelně technické konstrukční vlastnosti ZDROJ ENERGIE Forma přeměny energie Účinnost zařízení zdroje tepla Účinnost rozvodů Forma předávání tepla Způsob řízení regulace Pomocná energie Poţadovaný tepelný stav vnitřního prostředí Způsob větrání Potřeba energie pro vytápění Energetická náročnost budovy Potřeba energie pro: Vytápění Větrání Chlazení Klimatizaci Přípravu teplé vody Osvětlení

7 Vytápění objektů můţe mít mnoho podob. Existuje několik desítek sytémů vytápění, lišících se druhem paliva, provedením a umístěním topidel, způsobem rozvodu tepla do místností, topným výkonem, náročností na odtah spalin, způsobem obsluhy a doplňování paliva apod. Společnou však mají svoji základní funkci - zajistit s co nejniţšími provozními náklady na topení a poţadavky na obsluhu v budově co nejvyšší úroveň tepelné pohody pro jeho obyvatele. Vzhledem k tomu, že každý dům má jiné podmínky pro využívání zdrojů tepla, jsou i jednotlivé druhy vytápění dosti odlišné a při rozhodování pro ten správný otopný systém hrají roli jak finanční možnosti investora, tak i dostupnost paliv a energií v místě objektu.

8 Základní dělení otopných systémů Podle vytápěného mnoţství obytných jednotek a umístění topidla Lokální vytápění - vytápění jedné místnosti jedním topidlem - obvykle přímotopem bez rozvodů tepla a otopných těles Etáţové vytápění - jedním topidlem se systémem rozvodů tepla a otopných těles vytápí více místností jednoho bytu nebo patra Ústřední vytápění - jedno topidlo vytápí několik bytů a pater jednoho objektu Dálkové vytápění - více objektů je vytápěno z jednoho topidla nebo systému topidel umístěných ve vzdálené kotelně nebo pomocí výměníku tepla

9 Podle způsobu přenosu tepla do místností Vytápění otopnými tělesy - systémem rozvodů tepla se teplo od topidla přenáší do systému otopných těles (radiátorů), které předávají teplo do místností Podlahové vytápění - systém trubek umístěných v podlaze předává teplo do místnosti bez otopných těles přímým přestupem tepla do podlahy. Počítáme do něj i podlahové konvektory. Stěnové vytápění - systém trubek s topnou kapalinou je umístěn ve stěnách a předává teplo do místností sáláním. Patří mezi ně i stěnové konvektory a topení infrapanely Teplovzdušné vytápění - vytápění teplým vzduchem ohřátým teplovzdušným topidlem - teplovzdušné krby, teplovzdušné ventilátory, konvektory, klimatizační jednotky apod.

10 Charakteristika jednotlivých druhů vytápění obytných domů Lokální vytápění patří mezi nejjednodušší, a mnohdy i nejvhodnější způsob vytápění jedné či více místností. Zdrojem tepla je topidlo, které je zároveň i topným tělesem. předává teplo do celé místnosti. tento systém vytápění pouţívá hlavně v objektech s občasným uţíváním, nebo v menších účelových objektech. Výhodou lokálního vytápění je rychlá instalace topidla bez nutnosti budování rozvodných systémů tepla,jednoduchá obsluha a nízká pořizovací cena. Nevýhodou je nutnost samostatné obsluhy kaţdého topidla a obtíţná regulace.

11 Etáţové vytápění je otopný systém zaloţený na jednom topidle, které vyrábí teplo rozváděné trubkovými rozvody tepla do otopných těles nacházejících se ve stejné rovině jako vlastní topidlo (bez přestupu rozvodů tepla do dalších podlaţí). Výhodou je vysoký komfort bydlení, snadná regulace teploty v bytě a skutečnost, ţe náklady na vytápění platí jediný uţivatel (který je tímto motivován k hledání úsporných opatření proti únikům tepla). Nevýhodou jsou vyšší náklady na vybudování otopného systému.

12 Ústřední vytápění je nejčastěji vyuţívaný systém topení v obytných domech. Topidlo je umístěno obvykle v samostatné místnosti (kotelně) je teplo rozváděno do dalších podlaţí domu, kde je předáváno do místností a rozvody topení sestavou otopných těles. Výhodné řešení pro vytápění celých domů, teplotu v celém domě lze snadno regulovat a celou obytnou plochu domu je moţné vyuţít k bydlení. Nevýhodou jsou ztráty v rozvodech tepla a nutnost rozúčtování tepla na všechny vytápěné bytové jednotky.

13 Dálkové vytápění je otopný systém zaloţený na topidle umístěném mimo vytápěný objekt v samostatné budově (kotelna, výměník tepla, teplárna). Do vytápěných objektů je teplo přenášeno trubkovými rozvody, kde je pak do místností předáváno otopnými tělesy. Je nejčastěji vyuţívaným otopným systémem na sídlištích. Výhodou je především nejvyšší komfort bydlení (uţivatelé vytápěných objektů nemají ţádnou starost s vytápěním), mezi nevýhody patří vysoké ztráty tepla v distribučních rozvodech, obtíţná regulace, vyšší náklady na topení, nutnost rozúčtování nákladů na topení a tepelné ztráty mezi všechny uţivatele vytápěných objektů a také nebezpečí ohroţení mnoha obyvatel při výpadku centrálního topidla. Uţivatelé vytápěných jednotek nejsou motivováni k hledání úspor v únicích tepla a systém je svádí k plýtvání teplem.

14

15 NÁVRHOVÉ PARAMETRY VODNÍCH OTOPNÝCH SOUSTAV PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ SOUSTAVY NEJVYŠŠÍ PRACOVNÍ TEPLOTA KONSTRUKCE EXPANZNÍ NÁDOBY OBĚH OTOPNÉ VODY MATERIÁL ROZVODU VZÁJEMNÉ PROPOJENÍ TĚLES UMÍSTĚNÍ LEŢATÉHO ROZVODU VEDENÍ PŘÍPOJEK K TĚLESŮM NÍZKOTELOTNÍ DO 65 o C OTEVŘENÁ PŘIROZENÝ OCEL JEDNOTRUBKOVÉ DVOUTRUBKOVÉ PRŮTOČNÁ PROTIPROUD SPODNÍ HORNÍ HORIZONTÁLNÍ VERTIKÁLNÍ TEPLOVODNÍ od 65 o C do 115 o C UZAVŘENÁ NUCENÝ MĚĎ S OBTOKEM SOUPROUD KOMBINOVANÁ HVĚZDICOVÁ HORKOVODNÍ NAD 115 o C PLASTY

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41 Soustavy vytápěné teplou vodou Teplonosnou látkou je většinou voda. V případech přerušovaného vytápění, kdy by v době přerušení mohlo dojít k zamrznutí vodní náplně, je jako teplonosná látka uţita nemrznoucí směs (Fridex). Maximální provozní teplota teplonosné látky je u otevřených vodních systémů 95 C. U uzavřených systémů je maximální provozní teplota 110 C a provozní tlak 0,4 Mpa.

42 Podle způsobu dosaţení proudění vody mohou být soustavy - s přirozeným oběhem vody - s nuceným oběhem vody.

43 U soustav s přirozeným oběhem vody dochází k jejímu proudění v důsledku rozdílu hustoty teplé vody vystupující z kotle a chladné vody vracející se od otopných těles zpět do kotle. Protoţe funkce oběhu je samočinná, je jeho provoz bezpečnější. Pořizovací náklady jsou niţší o cenu oběhového čerpadla, ale trubky rozváděcího systému musí mít větší světlost a proto jsou draţší. Doba roztopení systému je delší. Tento způsob je vhodný pro menší objekty, zejména rodinné domky.u větších budov můţe dojít k jejich nerovnoměrnému vytápění.

44 Soustavy s nuceným oběhem vody mají do oběhu zařazeno oběhové čerpadlo poháněné elektromotorem. V případě přerušení dodávky elektrického proudu by mohlo dojít k přetopení kotle, čemuţ je moţno zabránit zvláštním zabezpečovacím zařízením, které v daném případě propojí oběh mimo čerpadlo. Rychlost zátopu je vyšší neţ u přirozeného oběhu. Snadněji se zde dosahuje rovnoměrného rozvodu tepla i v rozsáhlých objektech. Je moţno uţít rozvodných trubek menší světlosti.

45

46 Otopná tělesa jsou podle svého tvaru a konstrukce -článková, nazývaná radiátory, jejichţ články mohou být odlity z litiny nebo vylisovány z plechu -desková, nazývaná panely, která jsou vylisována vcelku z plechu - skříňová, nazývaná konvektory, která jsou sloţena z jedné nebo dvou paralelně spojených trubek s přivařenými ţebry (lamelami) pro zvýšení teplosměnné plochy a odnímatelného pláště - trubková, vytvořená ve tvaru hadovitě zohýbané trubky nebo ve tvaru registru, tj. soustavy vodorovných nebo svislých trubek příčně spojených rozváděcí trubkou; jednotlivé části těchto těles mohou být pro zvýšení teplosměnné plochy propojeny ţebry.

47 Rozvod teplé vody je proveden potrubím. Podle způsobu připojení otopných těles může být rozvod - dvoutrubkový, u kterého jsou vstupy do těles připojeny k jedné trubce a výstupy k druhé trubce Schéma dvoutrubkové vertikální soustavy s přirozeným oběhem otopné vody

48 Schéma jednotrubkové horizontální soustavy s nuceným oběhem otopné vody

49 Podle polohy rozvodných trubek můţe být rozvod -vertikální,, u kterého rozvodné trubky spojují tělesa umístěná v jednotlivých podlaţích nad sebou - horizontální, u kterého rozvodné trubky spojují tělesa umístěná v témţe podlaţí vedle sebe.

50 Schema dvoutrubkové horizontální soustavy s nuceným oběhem otopné vody

51

52

53

54

55

56

57 vykreslení potrubních rozvodů v jednotlivých podlaţích s definovanými stoupačkami.

58

59

60 Podlahové topení

61 Varianty spodního připojení VARIANTY SPODNÍHO PŘIPOJENÍ

62 HORIZONTÁLNÍ OTOPNÁ SOUSTAVA 1) stoupací potrubí, 2) rozdělovač, 3, 4, 5) připojovací potrubí, 6) otopné těleso se spodním připojením

63

64 Možnost zapojení krbových kamen s teplovodním výměníkem do otopné soustavy se zabezpečením proti přetopení

65

66 Tento kotel je vhodný pro vytápění bytů, rodinných domků, menších provozoven do 880 m 3 při tepelné ztrátě 25W/m 3. Je určen jako zdroj teplovodního topení. Do stávajících i nových systému, jako samostatný zdroj nebo v kombinaci s jinými zdroji. Lze vřadit do technologických linek do teploty 90 o C.

67

68 Na Hyacint má každý Hyacint Vertical single od firmy Laurens Praha je exkluzivní designový radiátor, který je vhodný svým tvarem na užší a vyšší stěny. V koupelnách, ložnicích i halách se obzvláště vyjímá varianta se zrcadlem, která nahradí předsíňovou stěnu nebo koupelnovou skříňku. Cena začíná na částce 5300 korun.

69 Zapomeňte na obyčejné trubky, radiátor mohou zdobit mnohem zajímavější tvary. Příkladem je Ideos, který nejen dobře vypadá, ale také má vysokou výhřevnost. Atypický vzhled ho předurčuje k tomu, aby se neukrýval někde v koupelně, zdobit může i kuchyň nebo obývák. Kermi ho nabízí za cenu korun a více.

70 Když oceníte ladné křivky Jemný a zaoblený tvar zdobí otopné těleso Kermi Icaro se zdůrazněnou svislou částí. Jen na majiteli záleží, zda ji chce mít vpravo nebo vlevo, stačí radiátor otočit o sto osmdesát stupňů, technické řešení to dovoluje. Koupíte ho od korun výše, podle velikosti a zvoleného materiálu.

71 Krásný a praktický k tomu Pěkný a zároveň i praktický je radiátor Credo Half od společnosti Kermi. Zajímavý kontrast zde tvoří plochý svislý kryt a jemné vodorovné trubky. Ty jsou pospojované jen z jedné strany, druhá zůstává volná. Díky tomu na trubky jednoduše navléknete ručníky nebo oblečení, které potřebujete rychle usušit. Cena začíná na korunách, závisí na velikosti a provedení.

72 Jako dětská stavebnice Dětskou stavebnici připomíná radiátor Scirocco Brick. A jako se stavebnicí si s ním můžete pohrát při navrhování svého interiéru. V nabídce je totiž mnoho velikostí a barev, z nichž si sestavíte různé vzory. Cena u společnosti AquaTrade začíná na korunách.

73 Milujete všechno staré? Nelíbí se vám moderní jednoduchá otopná tělesa a nedáte dopustit na klasické radiátory? Dopřejte si více krásy s kolekcí Retro Bagno. Edice těchto žebříků připomíná historická otopná tělesa, a podtrhnou tím ještě víc krásu interiérů zařízených ve starém stylu, například Retro koupelen, která jsou v kurzu!. Společnost Laurens Praha je nabízí za korun a více.

74 Navrhněte si svůj kousek sami! Jednoduchý a hladký radiátor z kolekce Polux Flat si nyní můžete nechat díky novým technologiím nechat vyzdobit dekorem podle vašeho přání a vkusu. Klidně si vyberte design, který bude dokonale ladit s vybavením místnosti, a na radiátoru se objeví. Společnost Trivero je prodává za cenu od korun výše.

75 Ozdoba nejen do koupelny Otopné těleso z River pochází z dílny předního italského návrháře Jamese di Marca. Luxusní a zajímavý, zároveň však nenápadný vzhled a široká paleta barev ho předurčují k tomu, aby zdobilo nejen koupelnu, ale stalo se krásným doplňkem i jiných místností. Firma Laurens Praha ho nabízí za korun a více, záleží na velikosti a provedení.

76 Nevšimnout si ho by byla škoda! Nejen pro milovníky minimalismu, ale i pro znalce a obdivovatele krásných a drahých věcí je určený výrobek TBT Triple od AquaTradu. Vytvořili ho známí designéři Ludovica a Roberto Palomba a za tuto sestavu o velikosti 55 x 120 centimetrů v chromovém provedení zaplatíte korun.

77 Seznamte se: Survidors Calidus Světem zvířat se inspiroval český designér Jiří Svatoň, když navrhl pro firmu Trivero toto unikátní otopné těleso. Každý díl radiátoru je zpracován ruční sochařskou prací samotného autora, konečnou podobu si určuje zákazník sám, takže se vám nestane, že byste někde našli stejný kousek. Radiátor zatím existuje jen v jednom provedení, podle kterého si může zájemce určit podobu toho svého vysněného. Cena se pak stanovuje individuálně, záleží na velikosti, náročnosti a podobně.

78 1.Elektrická lokální topidla Druhy topidel lokálního vytápění Elektrické přímotopy - elektrické konvektory vyuţívající cirkulace ohřátého vzduchu Nástěnné infrazářiče - elektrická topidla vyuţívající sálání tepla bez cirkulace vzduchu Akumulační elektrická kamna - elektrické přímotopy se schopností akumulace tepla Elektrické krby - elektrické náhrady klasických krbů vyuţívající sálání tepla 2.Plynová lokální topidla Nástěnná plynová lokální topidla - vyústění odvodů spalin do komína nebo přes zeď (Karma) Přenosná plynová lokální topidla - nepotřebují vyústění spalin (Campingaz, venkovní topidla) 3.Lokální topidla na tuhá paliva Kamna - klasická topidla s uzavřeným topeništěm a často schopností akumulace tepla Krby - topidla s otevřeným topeništěm nebo se skleněným průhledem do uzavřeného topeniště Krbová kamna - typová topidla spojující výhody samostojných kamen a krbů

79 Nejčastější druhy topidel pro etáţové vytápění : Kotle na tuhá paliva - kotle na uhlí, dřevo, koks, štěpky Kotle na kapalná paliva - kotle na topnou naftu a lehké topné oleje Plynové kotle - kotle na zemní plyn Elektrické kotle - kotle převádející elektřinu na teplo Druhy topidel pro etáţové vytápění

80 Druhy topidel pro ústřední vytápění Nejčastější druhy topidel pro ústřední vytápění : Kotle na tuhá paliva - kotle na uhlí, dřevo, koks, štěpky Kotle na kapalná paliva - kotle na topnou naftu a lehké topné oleje Plynové kotle - kotle na zemní plyn a svítiplyn Elektrické kotle - kotle převádející elektřinu na teplo

81 Druhy topidel pro dálkové vytápění Nejčastěji vyuţívaná topidla v kotelnách pro dálkové vytápění Kotle na pevná paliva Kotle na uhlí Kotle na koks Kotle na dřevo Kotle na štěpky Kotle na kapalná paliva Kotle na topnou naftu Kotle na lehké topné oleje Kotle na plyn Kotle na zemní plyn Kotle na svítiplyn Kotle na elektřinu

82 Podlahové topení elektrické nebo s topnou vodou v trubkách? Podlahové topení je moţné realizovat pomocí dvou odlišných technologií. Nejčastěji montovaným podlahovým topením je podlahové vytápění v trubkách - technologie zahrnující topidlo a rozvody tepla ohřátou vodou vedenou v trubkách a hadech. Výhodou podlahového vytápění v trubkách je především relativně levný provoz. Je vhodné jako hlavní vytápění v objektu, počítá se u něj s provozem po celou dobu topné sezóny. Podlahové vytápění Další technologií je podlahové topení realizované pomocí elektrických topných těles, fungujících bez oběhu otopné kapaliny. Jejich aplikace je výrazně jednoduţší a levnější neţ montáţ podlahového vytápění v trubkách, ale je potřeba počítat s vyššími náklady na provoz.

83 Nevýhodou podlahového vytápění je skutečnost, ţe stěny místností zůstávají chladné a prakticky odebírají záporným sáláním teplo získané z teplé podlahy i z těla bydlících osob

84 Stěnové topení tento nedostatek odstraňuje a naopak zajišťuje kladný přenos tepla z celého okolí bydlících osob. Vhodnou kombinací podlahového a stěnového vytápění tak můţeme zajistit, ţe v domě nezůstane chladná plocha, která by sniţovala pocitově i reálně efekt nízkoteplotního vytápění. Stěnové vytápění

85 Stěnové topení elektrické nebo s topnou vodou v trubkách? Stěnové topení je moţné realizovat pomocí dvou odlišných technologií. Nejčastěji montovaným stěnovým topením je stěnové vytápění v trubkách - technologie zahrnující topidlo a rozvody tepla ohřátou vodou vedenou v měděných trubkách a hadech. Výhodou stěnového vytápění v trubkách je především relativně levný provoz. Je vhodné jako hlavní vytápění v objektu, počítá se u něj s provozem po celou dobu topné sezóny. Další technologií je stěnové topení realizované pomocí elektrických topných těles, fungujících bez oběhu otopné kapaliny. Jejich aplikace je výrazně jednoduţší a levnější neţ montáţ stěnového vytápění v trubkách, ale je potřeba počítat s vyššími náklady na provoz. Elektrické stěnové vytápění se vyuţívá nejčastěji jako doplňkové topení například pro vytápění koupelen a toalet, vytápění stěn v okolí domácích bazénů - zkrátka všude tam, kde potřebujeme vytápět stěnu jen na chvíli na krátkou dobu a ohřev desítek litrů vody v takovém systému by prodraţil provoz. Výhodou je kromě snadné instalace i rychlost náběhu a nezávislost na hlavním otopném systému. Elektrické stěnové topení si můţeme zapnout jen na pár minut stejně jako světlo. Při jeho realizaci není potřeba změnit ve staveniště celou plochu bytu, je moţné jej zabudovat například jako doplňkové vytápění při rekonstrukci koupelny během jednoho dne. Při kombinaci spodlahovým topením se tak pobyt v koupelně naboso stane příjemným záţitkem.

86 Teplovzdušné vytápění s rekuperací vzduchu Teplovzdušné vytápění Existuje naštěstí způsob, jak hygienickou normu povinné obměny vzduchu splnit a zároveň se nezbavovat tepla jiţ dodaného do obytného prostoru. Řešením je teplovzdušné vytápění s rekuperací. Princip teplovzdušného vytápění s rekuperační jednotkou je jednoduchý : V objektu je zajištěna nucená cirkulace vzduchu ve všech místnostech. Cirkulační okruh je propojen dvěma otvory s venkovním prostorem. Jedním otvorem je průběţně v poţadovaném objemu nasáván do systému čerstvý vzduch zvenčí, druhým otvorem je pak stejný objem odpadního vzduchu vyfukován ven. Aby nedocházelo při výfuku odpadního vzduchu k úniku tepla a zároveň nebyl interiér ochlazován chladným čerstvým vzduchem, stará se rekuperační jednotka o to, aby bylo teplo z odpadního vzduchu odebráno a stejné teplo předáno do nasávaného vzduchu dříve, neţ je vpuštěno do obývaných místností. Tomuto jevu se říká rekuperace vzduchu.

87

88 Vytápění krby a kamny s teplovzdušným výměníkem Poslední desetiletí zaţívají boom krby a kamna opatřené krbovou vloţkou s teplovzdušným výměníkem - tedy tzv. teplovzdušné krby a teplovzdušná kamna. Výhodou těchto řešení krbových těles je především moţnost vytápění aţ několika místností anebo celého domu z jednoho krbu či kamen. Krb či kamna slouţí jako topidlo s relativně levným provozem, ve výměníku krbové vloţky nebo v komorách kamen dochází k zahřátí vzduchu, který je poté vydechován do místností systémem teplovzdušných rozvodů. Vzduch postupně předává teplo do místnosti, postupně se ochlazuje a následně je opět nasán výměníkem. Tímto dochází k jevu cirkulace vzduchu v objektu podobně jako je tomu u teplovzdušného topení s rekuperací vzduchu. Podobnost se systémem teplovzdušného vytápění s rekuperací vzduchu svádí k doměnce, ţe se jedná prakticky o stejný systém. Není tomu tak - teplovzdušné vytápění krbem nebo kamny je výrazně odlišné od vytápění s rekuperací vzduchu. Jedná se totiţ o neřízené teplovzdušné vytápění, které má oproti řízenému vytápění s rekuperací vzduchu řadu nevýhod a nečekaných nebezpečí.

89 Řízené teplovzdušné vytápění s rekuperační jednotkou zajišťuje, ţe vzduch cirkulující objektem je jednat průběţně filtrován a navíc je zajištěno, aby se odpadní vzduch z místností, v nichţ se předpokládá vznik zápachu, kouře, mikrobů anebo vodní páry, nedostal ihned znovu zahřátý do oběhu. Tato zásada však není zajištěna u neřízeného teplovzdušného vytápění, mezi které počítáme vytápění teplovzdušným krbem nebo teplovzdušnými kamny, případně to platí i pro všechny druhy konvektorů. Proto je u neřízeného teplovzdušného vytápění potřeba myslet na to, ţe kdykoli se v některé z takto vytápěných místností objeví zápach, kouř nebo třeba vodní pára, budou v krátké době přítomny ve zředěné formě v celém domě, neţ dojde

90 ALTERNATIVNÍ vytápění

91 Jak fungují tepelná čerpadla TEPELNÁ ČERPADLA Tepelná čerpadla pracují na stejném principu jako všem známé chladničky - z jednoho prostoru odebírají teplo (u chladničky z vnitřního prostoru s potravinami, kde vzniká chlad) a do druhého prostoru je vydávají (u chladničky se projevuje tak, ţe vzadu na mříţce topí). S jediným rozdílem - tepelná čerpadla fungují přesně obráceně. Tepelné čerpadlo odebírá teplo vodě, vzduchu nebo zemi a prostřednictvím otopných těles je pak předává do vytápěných místností. Princip tepelného čerpadla přesně vystihuje vedlejší obrázek.

92 Jaká jsou tepelná čerpadla Tepelná čerpadla jsou charakterizována několika veličinami : Zdrojem energie (prostředí, z něhoţ je teplo odebíráno) vzduch - teplo odebírá ze vzduchu voda - teplo odebírá z vody země - teplo odebírá ze země (vrty nebo podpovrchový zemní kolektor) Teplosměnným médiem (látka, která teplo odebírá a předává) vzduch - teplo je v systému rozváděno vzduchem (teplovzdušné vytápění) voda - teplo je v otopném systému rozváděno vodou (většina systémů) Topným faktorem - určuje účinnost tepelného čerpadla

93 Druh tepelného čerpadla se udává obvykle dvouslovným názvem : zdroj tepla - teplosměnné médium. Rozeznáváme tyto typy tepelných čerpadel : Tepelná čerpadla vzduch - voda - teplo je odebíráno ze vzduchu, teplo je předáváno otopným systémem naplněným vodou Tepelná čerpadla voda - voda - teplo je odebíráno z podzemní (vzácněji povrchové) vody, otopný systém je naplněn vodou Tepelná čerpadla země - voda - teplo je odebíráno ze země (vrty nebo kolektory), rozváděno je systémem s vodou Tepelná čerpadla vzduch - vzduch - teplo je odebíráno ze vzduchu a rozváděno teplovzdušným otopným systémem

94

95 Druhy solárního vytápění SOLÁRNÍ KOLEKTORY Solární vytápění můţeme realizovat pomocí tří různých technologií, dělených podle principu přeměny sluneční energie na teplo a způsobu jeho distribuce : Solární vytápění kapalinové - vyuţívají kapalinové sluneční kolektory k ohřevu vody, která se pak pouţívá k vytápění nebo jako teplá uţitková voda Solární vytápění teplovzdušné - vyuţívají teplovzdušné sluneční kolektory k ohřevu vzduchu, který je pak rozváděn po objektu pomocí ventilátorů Solární vytápění fotovoltaické - vyuţívají přímé přeměny slunečního záření na elektrickou energii, která je pak v místě potřeby přeměněna na teplo

96 Kapalinové solární vytápění - princip činnosti 1. Solární vytápění KAPALINOVÉ Základní částí kapalinového solárního otopného systému jsou kapalinové solární kolektory. Jsou to plochá zařízení opatřená průsvitným nebo průhledným sklem, pod nímţ je systém trubek anebo plochá komora s teplonosným médiem. V něm dochází k ohřevu teplonosného média, nejčastěji otopné vody anebo nemrznoucí kapaliny, která pak předává teplo otopné vodě. Podle konstrukce, rychlosti průtoku, plochy kolektoru a intenzity slunečního svitu kapalinový solární kolektor ohřeje vodu v jednom průtoku kolektorem o cca 5 C - 80 C.

97

98 2. Solární vytápění TEPLOVZDUŠNÉ Vytápění domů a venkovních staveb teplovzdušnými solárními kolektory má tradici zejména v severských zemích. Zde je teplovzdušnými solárními panely různých konstrukcí zajištěno celoroční temperování objektů vzdálených od elektřiny, plynu a jiných běţných zdrojů tepla. Rovněţ je běţné, ţe teplovzdušné solární kolektory vyhřívají chodníky, parkoviště a střechy a zajišťují tak suché povrchy i v době sněhových a dešťových sráţek. Oproti kapalinovým solárním kolektorům mají teplovzdušné solární kolektory řadu výhod. Zejména neobsahují ţádnou kapalinu a tedy u nich nehrozí zamrznutí a poškození mrazem. Jsou konstrukčně mnohem jednoduţší, neboť u nich nejsou kladeny vysoké nároky na těsnost, odolnost vůči tlakům, neohroţuje je koroze. Jejich výroba je tedy mnohem levnější, coţ se odráţí na příznové pořizovací ceně teplovzdušných solárních kolektorů. Díky jednoduché konstrukci a malým nárokům na odolnost jsou vysoce spolehlivé a vyznačují se dlouhodobou ţivotností.

99

100

101

102

103

104 3. Solární vytápění FOTOVOLTAICKÉ Fotovoltaické solární panely zajistí levnou elektřinu nejen pro vytápění Fotovoltaické solární panely jsou plochá zařízení, vyrábějící elektrickou energii přímou přeměnou slunečního záření na tok volných elektronů, přičemţ vyuţívají tzv. fotovoltaický jev. Elektrony jsou vyzařovány z látky v důsledku absorbce elektromagnetického záření touto látkou. Dochází k tzv. fotoelektrické emisi. Nejčastěji se k vyuţití tohoto jevu k výrobě elektřiny pouţívají polovodiče, které při dopadu slunečního světla produkují napětí 0,6-0,7V. Spojováním fotoelektrických článků do sérioparalelního zapojení pak dostáváme fotovoltaické solární panely o poţadovaném napětí a výkonu. Nejčastěji se fotovoltaické solární panely vyrábějí v provedení pro výrobu 12V anebo 24V stejnosměrného napětí. Zapojením tzv. napěťového měniče lze z tohoto stejnosměrného malého napětí získat střídavé nízké napětí 230V, pro které jsou ve střední Evropě konstruovány elektrické spotřebiče. Získaná elektrická je pak vyuţitelná mnoha způsoby - k napájení domácích spotřebičů, ke svícení, k napájení zabezpečovacího systému a v neposlední řadě také k vytápění objektu

105 Infratopení - vytápění sálavým teplem infračervených paprsků Infratopení je způsob vytápění domů, který vyuţívá jevu infračerveného záření. To není ničím jiným, neţ tepelným zářením, které pociťujeme jako příjemný hřejivý pocit při nastavení tváře slunci anebo při posezení u otevřeného ohně. Z fyzikálního hlediska je infračervené záření elektromagnetickým zářením s vlnovou délkou delší neţ má viditelné světlo, ale kratší neţ má mikrovlnné záření. Umoţňuje přenos tepla ze zdroje na ţivý organismus sáláním - tj. bez nutnosti přenosu tepla teplonosným médiem. Právě díky infrazáření dokáţe Slunce ohřát všechny předměty na Zemi i nás samotné, a to i přesto, ţe mezi Sluncem a Zemí se nachází miliony kilometrů vakua

106

107 EKOLOGICKÉ VYTÁPĚNÍ Infrapanely: Vyplatí se jako hlavní zdroj vytápění? Vytápět byt nebo dům elektřinou nemusí být příliš drahé, použije-li se ten správný zdroj. Vytápění infrapanely, neboli topnými obrazy, může být levnější než vytápění plynem. Jaké jsou výhody infrapanelů? Kolik stojí a jak vysoké jsou provozní náklady? Princip topných obrazů je založen na vyzařování infračervených vln, tedy energie, kterou i slunce nebo lidské tělo. Na rozdíl od slunce ale topné obrazy žádné UV paprsky nevydávají. Infračervené vlny neohřívají vzduch jako běžná topná tělesa (např. radiátory), ohřívají pouze předměty, nábytek a dostupnou plochu v místnosti. Od těchto

108 Stropní nebo stěnový infrapanel Stropní a stěnové infrapanely vypadají na první pohled jako stejná topná tělesa, která ve skutečnosti mají celkem podstatné rozdíly ve vytápění. Stropními infrapanely není možné vyhřát celou místnost rovnoměrně, ohřívá se pouze podlaha a jen minimální část povrchu nábytku. Tímto způsobem dochází k ohřátí asi 40 % dostupného povrchu v místnosti Výhody a nevýhody Jedna z výhod infrapanelů spočívá například v minimální cirkulaci vzduchu, nedochází téměř vůbec k víření prachu a alergenů v místnosti. Mohou být vhodnou alternativou v domácnostech, v nichž žijí alergici nebo astmatici. Tělesa jsou nenáročná, nepotřebují vůbec žádnou údržbu a jejich životnost se pohybuje mezi lety. Za další možné pozitivum lze označit vysoušení zdiva během vytápění. Je-li vnější hydroizolace domu nenarušená, pak se skutečně jedná o pozitivní funkci infrapanelu. Pokud je ale jen zčásti porušená, zdivo neustále vlhne a zároveň je vysušováno infrapanelem. Dochází tak nejen k jeho poškozování, ale i k plýtvání energie, kterou by panel mohl vyzařovat do interiéru.

109 Podlahové vytápění: jak na to! Jak vytápět dům? Jak funguje? Je ekonomicky výhodné? Jak probíhá instalace podlahového vytápění? Teplovodní i elektrické podlahové vytápění je možné instalovat za využití mokrého i suchého systému. Suchý systém se hodí do dřevostaveb nebo tam, kde nesmí stavební výška podlahy (topení) přesáhnout 3 cm. Mokrý systém má ale lepší tepelnou vodivost a i po vypnutí

110 Druhy podlahového vytápění Podle způsobu předávání tepla rozlišujeme sálavé (teplovodní, elektrické) nebo konvekční (teplovzdušné) podlahové systémy. Teplovodní podlahové vytápění patří mezi nízkoteplotní systémy s teplotou 38/35 C (topná voda/vratná voda). Tloušťka betonové vrstvy při zabudování elektrického systému určuje, zda jde o přímotopné nebo akumulační podlahové vytápění. O přímotopné podlahové vytápění se jedná v případě, že topnou část kryje malá vrstva betonu. Pokud je topná část kryta velkou vrstvou betonu, teplo se akumuluje a jde o akumulační podlahové vytápění.

111 Sálavé podlahové vytápění U sálavého podlahového vytápění se předává teplo do místnosti sáláním z topné části zabudované do podlahy. Do podlahy jsou zabudovány buď trubky, ve kterých obíhá teplá voda (teplovodní vytápění), nebo elektrické kabely, popř. rohože (elektrické vytápění). Zdrojem energie pro teplovodní systém může být: plyn (plynový kotel), tuhá paliva (kotle na tuhá paliva), včetně biomasy), elektřina (elektrokotel, tepelné čerpadlo + energie prostředí), sluneční energie (solární kolektory). Rozvod a instalace elektrického podlahového vytápění je snadnější než u zabudování teplovodních rozvodů. Topné kabely jsou buď samostatné, nebo tvoří rohože či fólie. Rohože se mohou pokládat přímo pod podlahovou krytinu (přímotopný systém), kdy je topný náběh ve srovnání s teplovodním vytápěním okamžitý, teplo v místnosti ale nevydrží dlouho. Efektivněji lze elektrickou energii využít při akumulaci tepla po zabudování systému pod vrstvu betonu (10 cm i více).

112 Konvekční podlahové vytápění U konvekčního podlahového vytápění se teplo do místnosti předává prouděním (konvekcí). V podlaze jsou zabudovány podlahové konvektory (bez ventilátoru nebo s ventilátorem), které nejsou zabetonovány, ale ukládají se do tzv. vany (zpravidla plechová nádoba). Podlahové konvektory se umisťují na okraje podlahové plochy (nejčastěji v místě oken), ale je možné je podle dispozic interiéru umístit do prostoru. Konvekční podlahové vytápění nebylo běžné v obytných místnostech, postupně si ale získává své příznivce.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění prostorů. Základní pojmy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění prostorů Základní pojmy Energonositel UHLÍ, PLYN, ELEKTŘINA, SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ hmota nebo jev, které mohou být použity k výrobě mechanické

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. Vytápění místností. Princip ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění místností 67 Princip Zajištění tepelného komfortu pro uživatele při minimálních provozních nákladech Tepelná ztráta při dané teplotě

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. 125ESB Energetické systémy budov. prof. Ing. Karel Kabele, CSc. ESB1 - Harmonogram ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov 125ESB Energetické systémy budov prof. Ing. Karel Kabele, CSc. prof.karel Kabele 1 ESB1 - Harmonogram 1 Vytápění budov. Navrhování teplovodních

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy 109 Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov

Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov Tematické okruhy z předmětu Vytápění a vzduchotechnika obor Technická zařízení budov 1. Klimatické poměry a prvky (přehled prvků a jejich význam z hlediska návrhu a provozu otopných systémů) a. Tepelná

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: místní vytápění Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1208_místní_vytápění_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Vytápění budov Otopné soustavy

Vytápění budov Otopné soustavy ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Vytápění budov Otopné soustavy Systémy vytápění Energonositel Zdroj tepla Přenos tepla Vytápění prostoru Paliva Uhlí Zemní plyn Bioplyn

Více

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění

Anhydritový potěr s podlahovým topením. Elektrické nízkoteplotní vytápění Anhydritový potěr s podlahovým topením Elektrické nízkoteplotní vytápění ANHYLEVEL a se řadí mezi nejefektivnější podlahové topné systémy současnosti. Využití nanotechnologie karbonu pro elektrické topné

Více

VAŠE ÚSPORY PRACUJE PRO

VAŠE ÚSPORY PRACUJE PRO ? VHODNÝ PRO NOVOSTAVBU I REKONSTRUKCI NÍZKÁ KONSTRUKČNÍ VÝŠKA DO MM INOVATIVNÍ ŠVÉDSKÁ TECHNOLOGIE VYŠŠÍ COP PRO TEPELNÁ ČERPADLA ŽIVOTNOST POTRUBÍ 80 LET EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK RYCHLÁ REAKCE SYSTÉMU

Více

kompaktní akumulační kamna

kompaktní akumulační kamna kompaktní akumulační kamna RoVe ucelená stavebnice kompaktních akumulačních kamen Kamnová stavebnice RoVe byla vyvinuta na základě dvanáctiletých zkušeností s navrhováním a stavbou akumulačních kamen.

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 2 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1205_soustavy_vytápění_2_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

TZB - Vytápění. Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze

TZB - Vytápění. Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze TZB - Vytápění Daniel Macek Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví, Fakulta stavební, ČVUT v Praze Volba paliva pro vytápění Zemní plyn nejrozšířenější palivo v ČR relativně čistý zdroj tepelné energie

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo,

ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, ZDROJE TEPLA Rozdělení Jako zdroj tepla může být navržena kotelna, CZT (centrální zásobování teplem) nebo netradiční zdroj (tepelné čerpadlo, sluneční energie, termální teplo apod.). Nejčastější je kotelna.

Více

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Technické systémy pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Technické systémy pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DŮM - VYTÁPĚNÍ snížení potřeby tepla na vytápění na minimum

Více

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ (DISTRICT HEATING, CZT CENTRALIZOVAN ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM)

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ (DISTRICT HEATING, CZT CENTRALIZOVAN ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM) DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ (DISTRICT HEATING, CZT CENTRALIZOVAN ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM) 125TBA1 - prof. Karel Kabele 160 Zdroj tepla Distribuční soustava Předávací stanice Otopná soustava Dálkové vytápění Zdroj tepla

Více

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM

DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM DÁLKOVÉ VYTÁPĚNÍ =DISTRICT HEATING, = SZT SYSTÉM ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM = CZT CENTRALIZOVANÉ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM 184 Zdroj tepla Distribuční soustava Předávací stanice Otopná soustava Dálkové vytápění Zdroj tepla

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

Cena za set Kč SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks.

Cena za set Kč SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks. Solární system SESTAVA OBSAHUJE: Nádrž 250 L se dvěma trubkovými výměníky 1 ks. Čerpadlová skupina dvoucestná 1 ks. Plochý solární kolektor 2 m 2 ks Solární regulátor 1 ks Solární nádoba 18 L 1 ks Připojovací

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 8 8 Copyright U k á z k

Více

10. Energeticky úsporné stavby

10. Energeticky úsporné stavby 10. Energeticky úsporné stavby Klíčová slova: Nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům, aktivní dům, solární panely, fotovoltaické články, tepelné ztráty objektu, součinitel prostupu tepla. Anotace

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Jaroslav Dufka Hospodárné vytápění domů a bytů Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220

Více

Plynové kotle. www.viadrus.cz

Plynové kotle. www.viadrus.cz Plynové kotle www.viadrus.cz Plynové kotle G36 stacionární samotížný plynový kotel G42 (ECO) stacionární plynový nízkoteplotní kotel vysoká provozní spolehlivost a dlouhá životnost litinového tělesa vysoká

Více

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA

PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA PODLAHOVÉ VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍ SYSTÉM PRO NOVOSTAVBY A REKONSTRUKCE REVOLUČNÍ TECHNOLOGIE INOVATIVNÍ MATERIÁLY ŠVÉDSKÁ KVALITA SYSTÉM OPTIHEAT OPTIHeat je ucelený systém teplovodního vytápění

Více

VY_32_INOVACE 42. Ročník : domácnosti

VY_32_INOVACE 42. Ročník : domácnosti VY_32_INOVACE 42 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Ročník : Člověk a svět práce Provoz a údržba domácnosti 9. TEPELNÁ POHODA teplota vzduchu v místnosti průměrná teplota okolních ploch udržování tepelné

Více

Základní části teplovodních otopných soustav

Základní části teplovodních otopných soustav OTOPNÉ SOUSTAVY 56 Základní části teplovodních otopných soustav 58 1 Navrhování OS Vstupní informace Umístění stavby Účel objektu (obytná budova, občanská vybavenost, průmysl, sportovní stavby) Provoz

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136247893 Investor : Hrstka Rd Podsedice Tel: Email: Montážní firma: Tomáš Mach

Více

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup.

MODERNÍ SYSTÉM. Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Výstup. MODERNÍ SYSTÉM NOVINKA Inteligentní zařízení pro teplovzdušné vytápění a větrání s rekuperací tepla s tepelným čerpadlem vzduch-voda. Odsávání znečištěného Výstup čerstvého 18 C - 15 C Vstup čerstvého

Více

Teplovodní otopné soustavy II.část

Teplovodní otopné soustavy II.část ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Teplovodní otopné soustavy II.část 20 Návrhové parametry teplovodních OS geometrické, teplotní, tlakové a materiálové parametry (1) Způsob

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Rekuperace. Martin Vocásek 2S

Rekuperace. Martin Vocásek 2S Rekuperace Martin Vocásek 2S Co je rekuperace? rekuperace = zpětné získávání tepla abychom mohli teplo zpětně získávat, musíme mít primární zdroj bez vnitřního (primárního) zdroje, kterým mohou být vedle

Více

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie

Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Obnovitelné zdroje energie Budovy a energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Pracovní materiály pro výuku předmětu. 1 Nízkoenergetické budovy

Více

alternativní zdroje energií

alternativní zdroje energií alternativní zdroje energií Energie biomasy Velké mnoţství rozdílných druhů biomasy skýtá široké moţnosti a neomezenou variabilitu vyuţití, především lokálně v uvaţované oblasti. ALTERNATIVNÍ ZDROJE V

Více

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07 Seznam analyzovaných opatření a jejich ji logika výběru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Oblasti analýz výzkumu Energetika původních PD ve zkratce Problémy dnešních rekonstrukcí panelových

Více

Krby se stále čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ

Krby se stále čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ Krby se stále čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ Krby se stále čistým sklem Milujete dokonalý pohled na oheň? Díky unikátnímu systému spalování FLAMclean mají krbové vložky FLAMEN stále nádherně čisté sklo, které

Více

Nádrže HSK a DUO. Akumulační nádrže s přípravou teplé vody a dělicím plechem. Úsporné řešení pro vaše topení

Nádrže HSK a DUO. Akumulační nádrže s přípravou teplé vody a dělicím plechem. Úsporné řešení pro vaše topení Nádrže HSK a DUO Akumulační nádrže s přípravou teplé vody a dělicím plechem www.regulus.cz NÁDRŽE HSK NÁDRŽE DUO Akumulační nádrže Regulus HSK s dělicím plechem s nerezovými výměníky pro průtokový ohřev

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2018 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2018 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy jaro 2018 Tepelná čerpadla vzduch/voda www.regulus.cz Příklad č. 1 Pan Karel z Klatov se rozhodl změnit systém vytápění i přípravy teplé vody. Vyměnil kotel

Více

DESIGNOVÉ KONVEKTORY

DESIGNOVÉ KONVEKTORY DESIGNOVÉ KONVEKTORY O NÁS O SPOLEČNOSTI Společnost MINIB,a.s. je ryze českou společností, která patří k předním výrobcům konvektorů v České republice. V současné době exportuje své výrobky do třiceti

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Funkce, rozdělení, parametry, začlenění parního kotle do schémat

Více

Otopné plochy. Otopná tělesa

Otopné plochy. Otopná tělesa Otopné plochy Otopné plochy a otopná tělesa soustavy ústředního vytápění předávají do prostoru teplo z topného média (dnes většinou topné vody, připravovaného centrálně ve zdroji (např. kotli. Otopné těleso

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko

Typové domy ALPH. základní informace o ALPH 86 a 133. Pasivní domy Těrlicko Typové domy ALPH základní informace o ALPH 86 a 133 1 Technologie Pasivní domy ALPH 86, 133 ALPH přináší zdravé a bezpečné bydlení i nejmodernější technologie. To vše nejen s ohledem k životnímu prostředí,

Více

Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu z oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností

Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu z oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností Krycí list technických parametrů k žádosti o podporu z oblasti podpory B - Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností 1 ČÍSLO ŽÁDOSTI * Část A - Identifikační údaje IDENTIFIKACE ŽADATELE

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S

Chlazení, chladící trámy, fan-coily. Martin Vocásek 2S Chlazení, chladící trámy, fan-coily Martin Vocásek 2S Tepelná pohoda Tepelná pohoda je pocit, který člověk vnímá při pobytu v daném prostředí. Jelikož člověk při různých činnostech produkuje teplo, tak

Více

Pokrytí potřeby tepla na vytápění a ohřev TV (90-95% energie užité v domě)

Pokrytí potřeby tepla na vytápění a ohřev TV (90-95% energie užité v domě) méně solárních zisků = více izolace ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA PASIVNÍ DŮM PRO NZU TEPELNÉ ZISKY SOLÁRNÍ ZISKY orientace hlavních prosklených ploch na jih s odchylkou max. 10, minimum oken na severní fasádě

Více

5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ.

5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ. 5. TEPLOTA A VLHKOST TEPLOTA A VLHKOST VZDUCHU V INTERIÉRU JSOU DŮLEŽITÉ PARAMETRY PRO KVALITNÍ A ZDRAVÉ VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ. TEPELNĚ-VLHKOSTNÍ MIKROKLIMA BUDOVY JE V PRVNÍ ŘADĚ URČENO VNĚJŠÍM KLIMATEM.

Více

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7

Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 Obsah: ÚVOD:... 4 TEPELNÉ ČERPADLO... 5 PRINCIP TEPELNÉHO ČERPADLA VZDUCH- VODA... 6 9 DŮVODŮ, PROČ TOPIT TEPELNÝM ČERPADLEM... 7 KOLIK UŠETŘÍ TEPELNÉ ČERPADLO?... 8 VLASTNÍ ZKUŠENOSTI?... 9 TEPELNÉ ČERPADLO

Více

Fotovoltaický ohřev teplé vody v zásobnících DZ Dražice

Fotovoltaický ohřev teplé vody v zásobnících DZ Dražice Fotovoltaický ohřev teplé vody v zásobnících DZ Dražice Fotovoltaický systém využívá k ohřevu teplé vody elektrickou energii, která je vyrobena fotovoltaickými panely. K přenosu tepla do vody se využívá

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT VYUŽITÍ ELEKTRICKÉ ENERGIE Obor: Ročník: Zpracoval: Elektrikář - silnoproud Třetí Bc. Miroslav Navrátil PROJEKT ŘEMESLO

Více

Termodynamické panely = úspora energie

Termodynamické panely = úspora energie Termodynamické panely = úspora energie EnergyPanel se zabývá vývojem a výrobou termodynamických a solárních systémů. Tvoří součást skupiny podniků Macral s podnikatelskou působností více než 20-ti let.

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy podzim 2017 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy podzim 2017 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy podzim 2017 Tepelná čerpadla vzduch/voda www.regulus.cz Příklad č. 1 Pan Karel z Klatov se rozhodl změnit systém vytápění i přípravy teplé vody. Vyměnil kotel

Více

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4

Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Téma sady: Všeobecně o vytápění. Název prezentace: soustavy vytápění 4 Autor prezentace: Ing. Eva Václavíková VY_32_INOVACE_1207_soustavy_vytápění_4_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název

Více

Otopné plochy Pojistné a zabezpečovací zařízení OS

Otopné plochy Pojistné a zabezpečovací zařízení OS ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Otopné plochy Pojistné a zabezpečovací zařízení OS 128 Pojistné a zabezpečovací zařízení teplovodních otopných soustav Pojistné zařízení

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Funkce teplovzdušného krbu :

Funkce teplovzdušného krbu : Funkce teplovzdušného krbu : Už z názvu je patrné, že tyto krby využívají během své funkce ohřevu vzduchu. To je jeden z hlavních rozdílů, oproti akumulačním sálavým stavbám využívajícím zdravé, bezprašné

Více

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Hospodaření s energiemi Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Rozdělení tématu Hospodaření v domácnostech Hospodaření ve velkých organizacích Podrobnější rozdělení 1. Hospodaření v domácnostech 1.1 Pasivní

Více

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE

ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE EMI-TEST s.r.o. Na Sibiři 451 549 54 Police nad Metují ZPRÁVA O KONTROLE KOTLŮ A ROZVODŮ TEPELNÉ ENERGIE podle 3 odstavec 1 a 3 vyhlášky 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie číslo 0043/14

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy jaro 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy jaro 2019 Tepelná čerpadla vzduch/voda www.regulus.cz Příklad č. 1 Pan Karel z Klatov se rozhodl změnit systém vytápění i přípravy teplé vody. Vyměnil kotel

Více

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal

Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal Chytré bydlení TRIGEMA 11/2016 autor: Jan Vostoupal OBSAH: A. Představení produktu 1) Obálka budovy v souvislosti s PENB 2) Větrání bytů v souvislostech 3) Letní stabilita bytů 4) Volba zdroje tepla pro

Více

KAPILÁRNÍ SYSTÉM PRO VYTÁPĚNÍ A CHLAZENÍ Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. 1), Ing. Daniel Veselý 2) 1) ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí, Technická 4, 166 07 Praha 6 2) Instaplast AISEO

Více

PODKLADY POTŘEBNÉ PRO ZPRACOVÁNÍ PRŮKAZU PRO

PODKLADY POTŘEBNÉ PRO ZPRACOVÁNÍ PRŮKAZU PRO PODKLADY POTŘEBNÉ PRO ZPRACOVÁNÍ PRŮKAZU PRO RODINNÉ A BYTOVÉ DOMY ANEB ODFAJKUJTE SI, JESTLI MÁTE VŠE PRO PRODEJ NEBO PRONÁJEM BYTU NEBO CELÉ BUDOVY POTŘEBNÉ PODKLADY V případě, že nechcete jenom čekat,

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. TZ1- Vytápění

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov. TZ1- Vytápění ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TZ1- Vytápění Předn Přednáška 13 13 Otopné Otopnésoustavy prof.ing.karel prof.ing.karel Kabele,CSc. Kabele,CSc. Teplovodní otopné soustavy

Více

Nádrže VEGA. Akumulační nádrže s přípravou TV a modulární kotelnou. Úsporné řešení pro vaše topení

Nádrže VEGA. Akumulační nádrže s přípravou TV a modulární kotelnou. Úsporné řešení pro vaše topení Nádrže VEGA Akumulační nádrže s přípravou TV a modulární kotelnou Regulus spol. s r.o. Do Koutů 1897/3, 143 00 Praha 4 Tel.: 241 764 506, Fax: 241 763 976 E-mail: obchod@regulus.cz Web: www.regulus.cz

Více

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch

Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné. Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Stropní systémy pro vytápění a chlazení Komfortní a energeticky úsporné Vytápění Chlazení Čerstvý vzduch Čistý vzduch Zehnder vše pro komfortní, zdravé a energeticky úsporné vnitřní klima Vytápění, chlazení,

Více

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa

OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles 1. Lokální tělesa 2. Konvekční tělesa Článková otopná tělesa OTOPNÁ TĚLESA Rozdělení otopných těles Stejně jako celé soustavy vytápění, tak i otopná tělesa dělíme na lokální tělesa a tělesa ústředního vytápění. Lokální tělesa přeměňují energii v teplo a toto předávají

Více

PROJEKT STAVBY. 1.4.a. Zařízení pro vytápění staveb. Dostavba squashových kurtů a zázemí Sportovní klub Uherský Brod, Zátiší 1958, Uh.

PROJEKT STAVBY. 1.4.a. Zařízení pro vytápění staveb. Dostavba squashových kurtů a zázemí Sportovní klub Uherský Brod, Zátiší 1958, Uh. Ing. Martin Dufka projektová a inženýrská činnost ve stavebnictví Hluk 43, 687 25, tel. 572579646 PROJEKT STAVBY 1.4.a. Zařízení pro vytápění staveb Stavba: Investor: Dostavba squashových kurtů a zázemí

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Říjen 2009 Pracovní materiály pro seminář Tepelná čerpadla Vývoj Principy Moderní technická řešení Vazba na energetické systémy budov Navrhování

Více

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard

NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti. Komfortní bydlení - nový standard NÍZKOENERGETICKÉ BYDLENÍ Snížení energetické náročnosti Snížení energetické závislosti Naše domy mají tak malé ztráty tepla. Využívají energii ze slunce, teplo vydávané domácími spotřebiči a samotnými

Více

Zkušenosti našich zákazníků s interiérovým kotlem VERNER

Zkušenosti našich zákazníků s interiérovým kotlem VERNER EXPERT NA TEPLO Zkušenosti našich zákazníků s interiérovým kotlem VERNER Návštěva v Podkrkonoší 3.10.2011 Typ objektu: novostavba roubeného rodinného domu Systém vytápění: interiérový kotel VERNER 13/10

Více

Akumulační nádrže a zásobníkové ohřívače teplé vody

Akumulační nádrže a zásobníkové ohřívače teplé vody Akumulační nádrže a zásobníkové ohřívače teplé vody ZDROJE SPOTŘEBIČE Sluneční kolektory Otopná tělesa Plynový/olejový kotel Podlahové vytápění Elektrické topení Koupelnová tělesa Tepelné čerpadlo Teplá

Více

NADČASOVÉ KOTLE NA TUHÁ PALIVA. kolektory. výměníky. ohřívače. www.topmax.eu. Způsob dokonalého vytápění KATALOG PRODUKTŮ

NADČASOVÉ KOTLE NA TUHÁ PALIVA. kolektory. výměníky. ohřívače. www.topmax.eu. Způsob dokonalého vytápění KATALOG PRODUKTŮ NADČASOVÉ KOTLE NA TUHÁ PALIVA Způsob dokonalého vytápění KATALOG PRODUKTŮ www.topmax.eu výměníky kotle ohřívače kolektory Kotel TOP-Uni II s ručním přikládáním Kotle TOP-UNI II a TOP-UNI II plus jsou

Více

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n

EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n EKOkonstrukce, s.r.o. U Elektrárny 4021/4B 695 01 H o d o n í n Rodinný dům ZERO1 Počet místností 3 + kk Zastavěná plocha 79,30 m 2 Obytná plocha 67,09 m 2 Energetická třída B Obvodové stěny akrylátová

Více

ZDIVO POROTHERM- STAVBA RD

ZDIVO POROTHERM- STAVBA RD ZDIVO MEDMAX Stavba systémem MEDMAX. Tepelný odpor při tloušťce zdi 35 cm je R=7,0 což je velice dobré. Výhoda je izolace z vnitřní strany 5 cm Izopor. Nedochází k úniku tepla do zdiva s možností i úniku

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

Solární tepelné soustavy. Ing. Stanislav Bock 3.května 2011

Solární tepelné soustavy. Ing. Stanislav Bock 3.května 2011 Solární tepelné soustavy Ing. Stanislav Bock 3.května 2011 Princip sluneční kolektory solární akumulační zásobník kotel pro dohřev čerpadlo Možnosti využití nízkoteplotní aplikace do 90 C ohřev bazénové

Více

Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy. 1. Identifikační údaje

Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy. 1. Identifikační údaje 1. Identifikační údaje Příloha č. 5 k vyhlášce č. xxx/2006 Sb. 17.10.2005 Vzor protokolu pro průkaz energetické náročnosti budovy Adresa budovy (místo, ulice, číslo, PSČ) Kód obce Kód katastrálního území

Více

Ceník Sestavy pro vytápění a ohřev pitné vody

Ceník Sestavy pro vytápění a ohřev pitné vody Ceník Sestavy pro vytápění a ohřev pitné vody platné od 27. 3. 2013 Wolf Česká republika váš partner pro energeticky úsporné systémy v oblasti vytápění, větrání a klimatizace! Společnost Wolf Česká republika

Více

P.5 Výpočet tlakových ztrát

P.5 Výpočet tlakových ztrát P.5 Výpočet tlakových ztrát Číslo Název Tlaková Přirážka Celková tlaková Celková tlaková okruhu okruhu ztráta [Pa] škrcením [Pa] ztráta [Pa] ztráta [kpa] 1 Otopná tělesa v 1.NP 5 759 4 000 9 759 9,8 2

Více

Jak snížit cenu tepelného čerpadla i tepla

Jak snížit cenu tepelného čerpadla i tepla www.novinky.cz/bydleni 2. 7. 2018 Jak snížit cenu tepelného čerpadla i tepla Jak snížit cenu tepelného čerpadla i tepla V běhu jsou stále výzvy programu Nová zelená úsporám a tzv. kotlíkové dotace. Podpora

Více

TECHNOLOGICKÝ POSTUP STAVBY NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU RESPERKIVE JINAK POSTAVENÉHO PASÍVNÍHO DOMU

TECHNOLOGICKÝ POSTUP STAVBY NÍZKOENERGETICKÉHO DOMU RESPERKIVE JINAK POSTAVENÉHO PASÍVNÍHO DOMU NÍZKOENERGETICKÝ DŮM V PARAMETRECH PASIVU!!! RODINNÝ DŮM TÉMĚŘ BEZ VYTÁPĚNÍ LZE UŠETŘIT AŽ 70% V PROVOZNÍCH NÁKLADECH! RODINNÉ DOMKY S NEUVĚŘITELNÝMI TEPELNÝMI ZTRÁTAMI 5-6,4 A 8 KW. TECHNOLOGICKÝ POSTUP

Více

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel Co je třeba vědět o tepelném čerpadle ALTERNATIVNÍ ENERGIE 2/2002 Co je vlastně tepelné čerpadlo a jaký komfort můžeme očekávat Tepelné čerpadlo se využívá jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev teplé užitkové

Více

Tepelná čerpadla přivádí teplo do domu rovnou z přírody

Tepelná čerpadla přivádí teplo do domu rovnou z přírody ~ 1 ~ Tepelná čerpadla přivádí teplo do domu rovnou z přírody Bohuslav Hatina Právo foto: TC MACH, Buderus, Tepelná čerpadla IVT, Climatec Systémy s tepelným čerpadlem jsou třikrát až pětkrát účinnější

Více

Podlahové vytápění. Jaroslav Dufka

Podlahové vytápění. Jaroslav Dufka Jaroslav Dufka Podlahové vytápění Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@gradapublishing.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 2547. publikaci Odpovědný

Více

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII REKUPERACE TEPLA Z VODY VE SPRŠE POMOCÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK SÉRIE/ 1

ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII REKUPERACE TEPLA Z VODY VE SPRŠE POMOCÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK SÉRIE/ 1 ŠETŘETE DÍKY MĚDI ENERGII REKUPERACE TEPLA Z VODY VE SPRŠE POMOCÍ MĚDĚNÝCH TRUBEK SÉRIE/ 1 Úvodní slovo série Jako trvalý a udržitelný kov s dlouhou životností a úplnou recyklací hraje měď klíčovou roli

Více

Nová izolace pro minimální tepelné ztráty a větší požární bezpečnost

Nová izolace pro minimální tepelné ztráty a větší požární bezpečnost NÁDRŽE LYRA ÚSPORNÉ ŘEŠENÍ PRO VAŠE TOPENÍ Lyra není jen nádrž, ale promyšlený celek skládající se z řady řešení, která dohromady přináší významné úspory energie a šetří naše životní prostředí Na nádrži

Více

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic. TRONIC CONTROL Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.cz Firemní program Výrobní oblast vývoj a výroba řídicích systémů

Více

Slunce # Energie budoucnosti

Slunce # Energie budoucnosti Možnosti využití sluneční energie Slunce # Energie budoucnosti www.nelumbo.cz 1 Globální klimatická změna hrozí Země se ohřívá a to nejrychleji od doby ledové.# Prognózy: další růst teploty o 1,4 až 5,8

Více

Krby s dokonale čistým sklem

Krby s dokonale čistým sklem Krby s dokonale čistým sklem WWW.FLAMEN.CZ Krby s dokonale čistým sklem Milujete dokonalý pohled na oheň? Díky unikátnímu systému spalování FLAMclean mají krbové vložky FLAMEN dokonale čisté sklo, které

Více

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy podzim 2017 Solární systémy. Úsporné řešení pro vaše topení

Akční nabídka pro rodinné domy. Sezónní sestavy podzim 2017 Solární systémy. Úsporné řešení pro vaše topení Akční nabídka pro rodinné domy Sezónní sestavy podzim 2017 Solární systémy www.regulus.cz NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM Na solární sestavy lze žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám, a to i do novostaveb.

Více

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra

Bydlíme s fyzikou. včera, dnes i zítra Bydlíme s fyzikou včera, dnes i zítra Povídání o genezi problému, motivaci a inspiraci Návrh pro standard pasivního domu vznikl mezi stavebními fyziky švédem prof.adamsonem a němcem Wolfgangem Feistem

Více

SYSTÉM PRO PLECHOVÉ STŘEŠNÍ KRYTINY S

SYSTÉM PRO PLECHOVÉ STŘEŠNÍ KRYTINY S OBSAH: ÚVOD...2 POCHŮZNÝ SYSTÉM obecně...3 POCHŮZNÝ SYSTÉM Stoupací rošt...4 Držák stoupacího roštu...4 Střešní stupínek...4 Spojka ke stoupacímu roštu...4 Vzpěra stoupacího roštu universální...5 Vzpěra

Více

KONDENZAČNÍ TURBO PLYNOVÉ TOPIDLO FOTOVOLTAIKA

KONDENZAČNÍ TURBO PLYNOVÉ TOPIDLO FOTOVOLTAIKA KONDENZAČNÍ TURBO PLYNOVÉ TOPIDLO FOTOVOLTAIKA BALI BTFS E32 elektronické zapalování hořák vybaven třemi hořákovými trubicemi a ionizační kontrolou plamene atmosférický hořák z nerezové oceli sekundární

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Technické údaje obsahující základní parametry a normové hodnoty Nemocnice Hustopeče D1.01.05-001 Technická zpráva Úprava 1.NP budovy D na ambulance DSP+DPS Vytápění Výchozí podklady a stavební program. TECHNICKÁ ZPRÁVA Podkladem pro vypracování PD vytápění byly stavební

Více

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie

Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Budovy a energie Obnovitelné zdroje energie doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Verze 2.17 Solární energie Kolektory

Více

(dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy)

(dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) [PENB] PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (dle vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy) Objekt: Bytový dům Adresa: Českobrodská 575 190 11 Praha - Běchovice kraj Hlavní město Praha Majitel:

Více

Technická data. Technická data. Technická data

Technická data. Technická data. Technická data Technická data Tepelné čerpadlo vzduch-voda Hydro-box HWS- HWS- 802H-E 802XWH**-E 1102H-E 1402XWH**-E 1402H-E 1402XWH**-E Topný výkon Jmenovitý příkon topení Účinnost topení COP Chladící výkon Jmenovitý

Více

OHŘE V VODY OBNOV I TELNÉ ZDROJE ENERGIE V Y TÁPĚNÍ

OHŘE V VODY OBNOV I TELNÉ ZDROJE ENERGIE V Y TÁPĚNÍ OHŘE V VODY OBNOV I TELNÉ ZDROJE ENERGIE V Y TÁPĚNÍ reference tepelná čerpadla 1 1 TEPELNÁ ČERPADLA INDIVIDUÁLNÍ ŘEŠENÍ PRO VÁŠ DŮM Tepelná čerpadla Stiebel Eltron jsou tak mnohostranná, jako je architektura

Více