Modul Logistika MTJ Service, s. r. o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modul Logistika. 2005... MTJ Service, s. r. o."

Transkript

1

2

3 Představení zahrnuje celý proces související s pohybem zboží od pořízení kontraktů, evidence zapůjčeného zboží, knihy zařízení a servis až po vztahy mezi doklady.

4

5 Obsah I Obsah 1 Kontrakty... 2 Přehled kontraktů... 2 Nový kontrakt Reklamace... 3 Přehled reklamací... 3 Nová reklamace... 4 Konfigurace Záruční listy... 5 Přehled záručních... listů 5 Přehled zboží v... záručních listech 5 Nový záruční list... 6 Tisk záručních... listů 6 Tisk přehledu záručních... listů 7 Konfigurace Zápujčky... 8 Přehled zapůjčeného... zboží 9 Přehled dokladů... zapůjček 9 Nová zapůjčka... 9 Nové vrácení Tisk zboží na... zápujčkách 12 Tisk dokladů... zápůjček 13 Tisk kontroly... zápůjčních zakázek 14 Kontrola zápujčních... dokladů 14 Konfigurace Tisková sestava... zápůjčky 15 Konfigurace... zápujčních zakázek 15 Povinné údaje... karty zápůjčky 15 Povinné údaje... karty vrácení 15 Křížové tabulky... zápůjček 15 Fakturace pronájmu... zboží 16 Doplňková... varianta tvorba faktury 17 Konečná... uzavírací faktura z dokladu o vrácení 17 Promítnutí... zápujček do ostatních modelů systému Soft-4-Sale 17 Výrobní čísla Příjem zboží... včetně výrobních čísel 19 Generátor... výrobních čísel 19 Generátor... nad celou příjemkou 20 Výdej zboží... ze skladu s generovanými výrobními čísly 20 5 Kniha zařízení... a servis 21 Přehled zařízení Přehled zařízení... na skladě 22 Nové zařízení Karta zařízení Rušení duplicit... zařízení 24 Tisk přehledů... zařízení 24 I

6 II Robot výrobních... čísel 25 Přehled komponent Nový interní servis Přehled historie... zařízení 26 Křížové tabulky... historie zařízení 27 Přehled událostí... zařízení 27 Tisk událostí... zařízení 27 Přehled servisních... úkonů a závad 27 Konfigurace Povinné údaje... karty zařízení 27 Typy řádků... historie zařízení 27 Typy závad... a úkonů 27 Typy komponent... zařízení 28 Konfigurace... modulu výrobních čísel 28 Křížová tabulka... zařízení 28 6 Sklady s řízením... plošných rozměrů 28 7 Vztahy mezi... doklady 28 8 Benefity Přehled využitých... benefitů 28 Přehled benefitů Přehled extra... bodů 29 Číselník rolí Číselník položek... benefitů 29 Konfigurace přístupu... k benefitům 29 Index 30

7 1

8 2 1.1 Kontrakty V menu logistika byl doplněn nový modul kontraktů, který navazuje a souvisí se smlouvami. Obecně byly ve smlouvách vytvořeny dva nové číselníky číselník typy smluv a číselník rolí firem, který může uživatelům sloužit pro popis typu smluv a popis rolí firem ve smlouvách. Jedná se o rozšíření standardních číselníků, kdy typy smluv jako smlouva o dílo, kupní smlouva, byly připraveny v systému napevno a uživatel pokud chtěl využít jiný typ smlouvy jej musel vždy ručně zapisovat do konkrétní smlouvy. Hlavní princip rozšíření smluv o kontrakty spočívá v tom, že kontrakt popisuje především cenové náležitosti příštích dodávek. Kontrakt má tyto atributy: číslo smlouvy Vaše i partnera, má vůči Vám vztah prodejní nebo nákupní, základní informace o termínu, zakázce, vedoucím, oblasti produkce a firmě se kterou je tento kontrakt uzavřen a jako novinka je zde platnost tohoto kontraktu (od kdy do kdy budou ceny popsány v tomto kontraktu platit) a v rámci definice cen uživatel zadává číslo zboží a cenu buďto zahraniční nebo v Kč plus měnu a udává předpokládaný objem množství, které v tomto kontraktu bylo uzavřeno. Výsledkem je tedy speciální popis cen platných v určitém období na dodávku zboží na nákup a odběr. Pokud budou vytvářeny nové faktury přijaté a vydané mají tyto ceny nejvyšší prioritu. Struktura tvorby cen v dokladech přijatých a vystavených faktur je doplněna o novou formu kontraktů, které mají nejvyšší prioritu, pod nimi jsou smluvní ceny, které se podobají kontraktům, ale mohou být pouze v korunách, nejsou časově omezeny a neumožňují zadávat splatnost faktur. Součástí definice kontraktů je kontrahované množství, které bude potom kontrolováno vůči skutečnému objemu, který byl nakoupen nebo prodán, obsahují zahraniční měnu, cenu a cenu v Kč. Aparát kontraktů byl doplněn především do situací, kdy se jedná o opakované dodávky, odběry na základě uzavřených kontraktů, kdy na určité období byly dohodnuty konkrétní ceny, konkrétní množství v zahraničních měnách, v korunách a doklady, které jsou generovány v tomto období a jsou vázány na zakázku, a tím pádem i na platný kontrakt. Modul kontraktů je ještě rozšířen o přehled kontraktů a příkaz nový kontrakt, který slouží k vytváření zápisu nových kontraktů do sytému. Přejít na: Přehled kontraktů Nový kontrakt Přehled kontraktů Funkce Přehled kontraktů zobrazí přehledové okno uzavřených kontraktů (smluv). Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených smluv. VÝBĚR Nový kontrakt Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce. Založení nového kontraktu (smlouvy) může provést několika způsoby: 1. V menu Logistika - Kontrakty - Nový kontrakt (vyplněním prázdného okna) 2. Nad přehledem kontraktů kliknete na ikonu v nástrojové liště 3. Nad přehledem kontraktů kliknete na ikonu v nástrojové liště (zkopírování aktuálního kontraktu

9 3 do nového a následně případně změníte vybrané údaje) 1.2 Reklamace Submenu reklamace slouží k evidenci zboží na reklamačním skladě. Přejít na: Přehled reklamací Nová reklamace Konfigurace Přehled reklamací Funkce Přehled reklamací zobrazí přehledové okno evidovaných reklamací. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených reklamací. VÝBĚR Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce.

10 Nová reklamace Založení nové reklamace může provést několika způsoby: 1. V menu Logistika - Reklamace - Nová reklamace (vyplněním prázdného okna) 2. Nad přehledem reklamací kliknete na ikonu v nástrojové liště, otevře se prázdné okno pro vyplnění údajů dokladu. 3. Nad přehledem reklamací kliknete na ikonu v nástrojové liště (zkopírování aktuálního dokladu do nového a následně případně změníte vybrané údaje) Konfigurace Nastavení typu výstupního tiskového formuláře pro tisk příjemky k reklamaci.

11 5 1.3 Záruční listy Menu Záruční listy obsahuje funkce pro práci se záručními listy v systému Soft-4-Sale. Přejít na: Přehled záručních listů Přehled zboží v záručních listech Nový záruční list Tisk záručních listů Tisk přehledů záručních listů Konfigurace Přehled záručních listů Funkce Přehled záručních listů zobrazí přehledové okno evidovaných záručních listů. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených záručních listů. VÝBĚR Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce Přehled zboží v záručních listech Funkce Přehled zboží v záručních listech zobrazí přehledové okno evidovaného zboží v záručních listech. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazeného zboží v záručních listech. VÝBĚR Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce.

12 Nový záruční list Založení nového záručního listu může provést několika způsoby: 1. V menu Logistika - Záruční listy - Nový záruční list (vyplněním prázdného okna) 2. Nad přehledem záručních listů kliknete na ikonu v nástrojové liště, otevře se prázdné okno pro vyplnění údajů dokladu. 3. Nad přehledem záručních listů kliknete na ikonu v nástrojové liště (zkopírování aktuálního dokladu do nového a následně případně změníte vybrané údaje) Tisk záručních listů Funkce, která vytiskne tiskovou sestavu vybraného množství záručních listů.

13 7 VÝBĚR Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce. TISK Provede tisk jednoho výtisku přímo na tiskárnu. UKAŽ Zobrazí ukázku před tiskem. FORMULÁŘ Volba typu výstupního tiskového formuláře. OPRAVA Otevře kartu záručního listu k editaci. ODZNAČ VŠE Odznačí všechny položky ve výběru. OZNAČ VŠE Označí všechny položky ve výběru. OZNAČENÉ Zobrazí jenom označené položky. TISK Provede tisk výběru přímo na tiskárnu. ZPĚT Zavře aktuální okno Tisk přehledu záručních listů Funkce, která vytiskne tiskovou sestavu vybraného množství záručních listů podle zvolených výběrových kritérií a typu třídění. TISK UKAŽ Provede tisk jednoho výtisku přímo na tiskárnu. Zobrazí ukázku před tiskem.

14 8 ZPĚT Zavře aktuální okno Konfigurace Nastavení typu výstupního tiskového formuláře pro tisk záručních listů. 1.4 Zápujčky Systém Soft-4-Sale byl rozšířen o nové menu logistika, do kterého byly zahrnuty některé nové funkce související s dodávkami, zápůjčkami a realizací složitých zakázek z hlediska množství, dopravy, distribuce zboží a materiálu zákazníkovi. Jedním z těchto nových modulů je modul zápůjček. Modul zápůjček umožňuje detailní evidenci zapůjčeného zboží zákazníkovi s přesnou informací od kdy do kdy které zboží bylo zákazníkovi zapůjčeno. Současně, jako nadstavba nad modulem zápůjček, je umožněno fakturovat pronájem zařízení, zboží zákazníkovi podle počtu měsíců a dní doby, po kterou bylo zboží u zákazníka zapůjčeno a podle nových cen na ceníkové kartě. Jedná se o ceny manipulační poplatek a cenu měsíčního pronájmu. Z těchto dvou hodnot a z doby zápůjčky lze zpracovávat fakturace zákazníkovi. Fakturace pronájmu zařízení je nadstavba nad modulem zápůjček, kterou není nutné využívat a lze používat pouze tu část, která umožňuje detailní evidenci zapůjčeného zboží zákazníkovi. Pro vlastní realizaci zápůjčky byla provedena úprava v číselníku skladů, kde byl doplněn příznak zápůjčního skladu sklad, který bude sloužit pro evidenci zapůjčeného zboží musí mít tento příznak. Princip fungování zápůjček spočívá v tom, že pomocí speciálních převodových dokladů převedeme zboží z normálního skladu do skladu zápůjček a součástí tohoto speciálního převodu je i rozšířená evidence času, zboží a zákazníka, případně číslo zakázky, pro kterou byla zápůjčka realizována. Těmito doklady, které realizují převod a současně zápůjčku, případně vrácení zboží ze zápůjčky (tyto doklady najdete v menu logistika) jsou zápůjčka a vrácení. Principiálně se jedná o klasický převodový doklad ze skladu do skladu s tím, že jako sklad zápůjček se nabízí ty sklady, které mají přijít na zapůjčení a rozšíření spočívá ve vlastní inteligenci provedení převodu, kdy kromě převodu zboží na zápůjční sklad se provede zápis do evidence zapůjčeného zboží. Díky navrženému principu platí, že zboží, které je u zákazníků zapůjčené lze dohledat klasickým způsobem přes stav skladu, kde je vidět na skladu zápůjček množství a cena zboží, které bylo zapůjčeno. Současně v evidenci modulu zápůjček je příkaz pro přehled zapůjčeného zboží, kde je uložena informace o tom, od kdy do kdy, pro jakého zákazníka a pro kterou zakázku, jaké množství a které zboží bylo zapůjčeno.

15 9 Přejít na: Přehled zapůjčeného zboží Přehled dokladů zapůjček Nová zapůjčka Nové vrácení Tisk zboží na zapůjčkách Tisk dokladů zapůjček Tisk kontroly zapůjčních dokladů Konfigurace Křížové tabulky zapůjček Přehled zapůjčeného zboží Funkce Přehled zapůjčeného zboží zobrazí přehledové okno evidovaných zápůjček zboží. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených zápůjček zboží. VÝBĚR SUMA Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce. Zobrazí okno součtů, které odpovídá zadaným výběrovým kritériím Přehled dokladů zapůjček Funkce Přehled dokladů zápůjček zobrazí přehledové okno evidovaných dokladů zápůjček. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených dokladů zápůjček. VÝBĚR GENERUJ Nová zapůjčka Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce. Funkce pro přepočet stavu zápůjček. Novou zápůjčku je možné vytvořit z několika míst. Prvním místo je standardní příkaz v menu logistika, zápůjčky, nová zápůjčka. Otevře se nový prázdný doklad s nadpisem převodka zapůjčení, který obsahuje především ze kterého skladu do kterého zápůjčního skladu bude převod proveden, odběratele jako povinný údaj, zakázku jako nepovinný údaj, kdo zápůjčku vyhotovil a datum zápůjčky. Současně obsahuje řádky zboží s množstvím, které budou zapůjčeny. Pro tvorbu dokladu zápůjčky můžete využít na nástrojové liště tlačítko ukaž sklad, na základě kterého se otevře stav skladu pro sklad, ze kterého zapůjčuji. Zde mohu vybírat zboží a standardním přenosovým tlačítkem -> zápůjčka přenášet zboží do zápůjčky. Druhým způsobem jak lze vyplnit ručně zapůjčení je výběr zboží podle čísla resp. podle názvu. Pokud vybírá uživatel podle čísla zboží, ukazuje se mu ve třetím sloupci i stav zásob na skladu odkud převádí. Pro provedení zápůjčky je připraveno tlačítko proveď, které provede převod a současně zápis do evidence zapůjčeného zboží k datu, které je uvedeno na dokladu zapůjčení. Další varianta pro tvorbu zápůjčního dokladu jsou varianty generační. Vygenerovat zápůjčku můžeme podle: Přijaté objednávky - pomocí tlačítka zap! se z přijaté objednávky vygeneruje nová zápůjčka Karty zakázky opět pomocí tlačítka zap!. Rozdíl mezi těmito dvěma variantami spočívá především v tom, že při generování zápůjčky z přijaté objednávky se převezme zboží na přijaté objednávce do

16 10 dokladu zápůjčky kdežto při generování zápůjčky vůči zakázce se vytvoří pouze prázdná zápůjčka bez zboží a uživatel musí toto zboží ručně vyplnit. Další variantou, jak vygenerovat zápůjčku je varianta, která prochází přes rezervace, kdy postup ovládání systému spočívá v tom, že nejdříve je vytvořena přijatá objednávka, z ní se vytvoří rezervace a z rezervační karty je možné vygenerovat novou zápůjčku a při generování využít možnosti, které systém nabízí v tom, že nabízí přenos zboží do zápůjčky pouze toho, které je dostupné na skladě. Pomocí přechodu přes rezervace je možné zajistit I tvorbu částečných zápůjček podle dostupnosti zboží na skladě. Vazba mezi rezervacemi a zápůjčním dokladem je klasická, stejná jako mezi rezervací a výdejkou tzn. že pokud je provedeno zapůjčení zboží ze skladu, jsou odepsány I rezervační požadavky na tento sklad, vůči přijaté objednávce zůstane v rezervacích pouze to zboží, které nebylo dosud zapůjčeny a rezervační doklad je schopen zajistit postupné částečné rezervace zboží podle dostupnosti zboží na skladě. Součástí rezervačního dokladu, který je vygenerován z přijaté objednávky je i nová filosofie blokování zboží, kdy se předpokládá, že realizaci zápůjček provádí skladník na základě přípravy, kterou provede obchodník. Obchodník tedy vytvoří rezervaci, případně provede zarezervování až zablokování zboží na skladě a on rozhoduje o uvolnění dané rezervace k zapůjčení. Toto uvolnění realizuje pomocí tlačítka blok na rezervační kartě a má možnost uvolnit zboží do zápůjčky v případě, že je podepsána smlouva tzn. zápůjčka je vázána na zakázku a k zakázce je evidováno datum podpisu smlouvy, potom může vázat uvolnění rezervace na platbu konkrétní zálohové faktury, tzn. skladník je schopen vygenerovat novou zápůjčku z rezervace pouze tehdy, jeli konkrétní zálohová faktura uhrazena a třetí varianta blokace je, že obchodník si zablokuje tvorbu zápůjček z rezervací na své vlastní jméno uživatele. Pomocí tohoto způsobu lze postupně vytvářet rezervační požadavky, ze kterých budou generovány zápůjčky a tyto požadavky částečně nebo úplně blokovat případně uvolňovat k výdeji skladníkovi. Obchodník může realizovat z rezervací i vlastní vygenerování zápůjčního dokladu, které se potom u skladníka představuje formou příkazu k vyskladnění, který je ve fázi přípravy a skladník pouze provede zaskladnění a vyčištění zápůjčního dokladu. Realizace zápůjčky může být vázána v nejjednodušším případě pouze na odběratele, nemusí procházet rezervacemi ani přijatými objednávkami. Na druhé straně realizace zápůjček, ze kterých potom vyplývají fakturace, mohou probíhat přes přijaté objednávky, rezervace, jsou vzájemně svázány, odepisují zboží ze skladu, odepisují zboží z rezervací a jsou vázány na konkrétní zakázku a díky této vazbě na konkrétní zakázku lze provádět fakturace pronájmu zboží Nové vrácení Založení nového záručního listu může provést několika způsoby: 1. V menu Logistika - Zápůjčky - Nové vrácení (vyplněním prázdného okna) 2. Nad přehledem zapůjčeného zboží kliknete na ikonu v nástrojové liště, otevře se prázdné okno pro vyplnění údajů dokladu. 3. Nad přehledem zapůjčeného zboží kliknete na ikonu v nástrojové liště (zkopírování aktuálního dokladu do nového a následně případně změníte vybrané údaje)

17 11 Vrácení zboží je inverzní doklad k zápůjčce. Jedná se tedy o převodový doklad, který převede ze skladu zápůjček zboží do hlavního skladu a současně provede zápisy do evidence zapůjčeného zboží takové, že je zřejmě, že bylo zboží vráceny, kdy, jakým dokladem a kterému zákazníkovi. Doklad vrácení lze opět vytvářet několika způsoby. Opět funguje jeden základní způsob, a to způsob ruční tvorby dokladu v menu logistika, submenu zápůjčky, příkaz nové vrácení. Lze vytvořit nový prázdný doklad, kde je potřeba vyplnit ze kterého skladu zápůjček, na který hlavní sklad bude provedeno vrácení, kterého odběratele, případně na kterou zakázku a který uživatel tento zápůjční doklad provádí. Volba zboží, které chci vrátit je možná provádět přímo v dokladu podle čísla zboží, kde se uživateli ukazuje nejen číslo zboží a název, ale I množství, které bylo zapůjčeno konkrétnímu odběrateli. Nejedná se tedy o zboží dostupné na skladě zápůjček, ale jedná se o zboží, které je vázáno na zápůjčku k danému odběrateli. Uživatel, pokud vybere zboží přímo na dokladu, zboží se mu přenese jako nabízené množství k vrácení, ale uživatel může toto množství modifikovat směrem dolů (může zapsat, že přestože má uživatel zapůjčeno 5 kusů, vrací pouze 4 kusy). Další forma, jak hledat zboží ke vrácení je forma přechodu do evidence stavu skladu. Je možné přejít

18 12 do stavu skladu ze kterého se vrací, zde vybrat zboží a převést je standardním přenosovým tlačítkem -> vrácení do dokladu vrácení. Další forma je možná přechodem do evidence zapůjčeného zboží, což je forma pravděpodobně nejvhodnější, kdy se na základě vyplněné hlavičky dokladu vrácení otevře přehled zapůjčeného zboží na skladě zápůjček, ze které se vrací pro zakázku a odběratele, kteří jsou uvedeni na dokladu vrácení. Objeví se přehled všeho zboží, které má právě v tuto chvíli daný odběratel vůči dané zakázce zapůjčeno. Z tohoto zboží lze opět přes tlačítko -> vrácení přenášet zboží do dokladu vrácení. Po vyplnění dokladu vrácení (převodky vrácení) uživatel použije tlačítko proveď a provede vrácení zboží na sklad. Další forma tvorby dokladu převodka vrácení je forma opět generační. Doklad vrácení může být vygenerován jednak z dokladu zápůjčky (pomocí dohledání dokladu zápůjčky otevře uživatel příslušný doklad zápůjčky a z něj vygeneruje pomocí tlačítka vrac! nový doklad vrácení, kde se převede kompletní evidence zboží z dokladu zápůjčky do dokladu vrácení). Protože se jedná o formu generační, pokud u některých komponent vrací odběratel méně, stačí opravit množství, protože doklad se stále ve stavu přípravy a čeká až uživatel promáčkne tlačítko proveď. Druhá forma generování dokladu vrácení je forma, která navazuje na zakázkový systém, pokud jsou doklady zápůjčky generovány vůči konkrétní zakázce je možné použít tlačítko vyd! vůči otevřené zakázce. Generování výdejky k zakázce má dvě nové formy, a to vrácení zapůjčeného zboží a výdej nevráceného zboží. Pokud je problém zápůjček řízen přes zakázkový systém a vlastní zapůjčení představuje určitou zakázku, potom je systém schopen navrhnout a vygenerovat doklad vrácení podle evidence zapůjčeného zboží pokud zvolíme formu vrácení zapůjčeného zboží, systém dohledá všechny komponenty, které jsou zapůjčeny a nebyly dosud vráceny a z nich vytvoří nový doklad vrácení. Další forma generování vrácení zboží je tzv. odprodej zboží a na tento odprodej je potřeba provést reálnou výdejku. Dostáváme se ke speciální formě vrácení zboží, kdy se zákazník rozhodne zboží zakoupit, není nutné toto zboží fiktivně vracet na hlavní sklad a odtud ho potom vydávat, ale je možné ho vydat přímo ze skladu zápůjček na zakázku pro daného odběratele. Tento postup platí i pro nejjednodušší formu, kdy uživatel vytvoří novou výdejku ze skladu zápůjček a vydá konkrétní množství, které si chce zákazník ze skladu zápůjček ponechat. Na druhou stranu systém umožňuje řešit i složité situace, kdy pronájem zařízení tvoří podstatu obchodního případu a zákazník sice vrátí rozsáhlý počet zboží, ale některá zboží buďto zničí nebo ztratí a tudíž je nemůže vrátit. Na toto zboží je potřeba nachystat odprodej, toto zboží zaplatí v plné hodnotě. Systém potom pracuje takovým způsobem, že nejdříve jsou provedeny všechny doklady vrácení, které jsou možné a na dané zakázce zůstává v evidenci zboží, které nebylo dosud vráceno a pokud vygeneruji vůči této zakázce novou výdejku a zvolím variantu výdej nevráceného zboží, sytém dohledá toto nevrácené zboží a vytvoří pro ně výdejku. Na tyto složité situace umí reagovat fakturační systém, který dokáže dohledat doby zápůjček zboží, ale dokáže I dohledat zboží odprodané a z tohoto vytvořit konečnou fakturu obchodního případu pronájmu zařízení, kdy pro vrácené zboží je fakturována poměrná část podle doby zápůjčky a pro odprodané zboží je fakturována celková prodejní cena daného zboží s tím, že pokud byla částečně fakturována zápůjčka tohoto zboží, tato částečná zápůjčka je potom od konečné faktury odečtena Tisk zboží na zápujčkách Funkce, která vytiskne tiskovou sestavu zapůjčeného zboží podle zadaných výběrových kritérií a způsobu třídění.

19 13 TISK UKAŽ ZPĚT Tisk dokladů zápůjček Provede tisk jednoho výtisku přímo na tiskárnu. Zobrazí ukázku před tiskem. Zavře aktuální okno. Funkce, která vytiskne tiskovou sestavu zapůjčních dokladů podle zadaných výběrových kritérií a způsobu třídění.

20 14 TISK UKAŽ ZPĚT Provede tisk jednoho výtisku přímo na tiskárnu. Zobrazí ukázku před tiskem. Zavře aktuální okno Tisk kontroly zápůjčních zakázek Funkce, která vytiskne tiskovou sestavu kontroly zapůjčeného zboží podle zadaných výběrových kritérií a způsobu třídění. TISK UKAŽ ZPĚT Kontrola zápujčních dokladů Provede tisk jednoho výtisku přímo na tiskárnu. Zobrazí ukázku před tiskem. Zavře aktuální okno. Kontrola zápujčních dokladů zobrazí stav vybrané zápůjčky.

21 Konfigurace V menu Konfigurace nastavíte pomocné položky pro práci se systémem zápůjček. Přejít na: Tisková sestava zápůjčky Konfigurace zápůjčních zakázek Povinné údaje karty zápůjčky Povinné údaje karty vrácení Tisková sestava zápůjčky Nastavení typu výstupního tiskového formuláře pro tisk zápujčky Konfigurace zápujčních zakázek Kontrola zápujčních dokladů zobrazí stav vybrané zápůjčky Povinné údaje karty zápůjčky Nastavení zadávání povinných údajů při zakládání nové karty zápůjčky Povinné údaje karty vrácení Nastavení zadávání povinných údajů při zakládání nové karty vrácení zboží ze zápůjčky Křížové tabulky zápůjček Popis funkce je v přípravě...

22 Fakturace pronájmu zboží Přes doklady vrácení a přes popis situace, ke kterým může v průběhu vrácení zboží docházet, jsme se plynuje dostali k problému fakturace pronájmu zařízení. Systém, který byl rozšířen o modul zápůjček v tuto chvíli dokáže fakturovat pronájem zařízení podle detailních informací, které má v modulu zápůjček. Vychází z těchto informací: na ceníkové kartě zboží jsou uvedeny dvě nové ceníkové položky manipulační poplatek a zápůjční měsíc. Jedná se tedy o dvě ceny, které popisují cenu pronájmu. Fakturace pronájmu je založena na manipulačním poplatku, který je fakturován vždy jednorázově při zapůjčení bez ohledu na dobu zápůjčky, a na základě ceny měsíčního pronájmu. Pokud je pronájem realizován na neukončený měsíc, potom systém v tomto neukončeném měsíci spočítá dny zápůjčky a cenu měsíčního zapůjčení podělí ideálním měsícem (30 dnů) a vynásobí počtem dní, které ještě zbývají. Pokud měl zákazník zapůjčeno zařízení 1 měsíc a 10 dní, cena zápůjčky za 1 měsíc činí 90 Kč, potom mu bude fakturováno 90 Kč a za zbývajících 10 dnů mu bude fakturováno 30 Kč (90 děleno 30 krát 10). Kromě ceny zápůjčky je třeba znát přesnou dobu zapůjčení, a ta vyplývá z evidence zápůjček, tzn. na základě dokladu zápůjčky a na základě dokladu vrácení je pro každou komponentu dané zakázky vypočtena doba zápůjčky a z těchto dvou informací se potom provádí fakturace. Tvorba faktury pronájmu zařízení je vázána na zakázkový systém, pro každou zápůjčku, která má být fakturována musí být vytvořena zakázková karta a z této zakázkové karty lze fakturovat pronájem zařízení. Tvorba faktury probíhá pomocí generačního tlačítka fak!, kde se varianty generování faktury k zakázce rozšířily o nové tři varianty. Všechny jsou uvedeny podle zápůjček a mohou probíhat pomocí těchto tří variant: 1. Částečná Jedná se o částečnou fakturaci, kdy se zákazníkovi fakturuje pronájem za uživatelem zadanou dobu. Nejčastější způsob je, že zákazník vyfakturuje pronájem na 1 měsíc všeho zboží, které je zapůjčeno k této zakázce. Tato částečná fakturace spočívá v tom, že uživatel zadá hodnotu 1 měsíc, vygeneruje fakturu a při generování se může ještě rozhodnout, zda se bude jednat o fakturu zálohovou nebo konečnou. Pod tlačítkem generuj je nová možnost volby typu faktury. Vygeneruje fakturu, systém dohledá veškeré zboží, které je zapůjčeno a navrhne fakturu. V případě, že vůči této zakázce nebyla dosud vytvořena žádná faktura, systém do této částečné faktury vyplní i manipulační poplatky. Fakturace částečného pronájmu předpokládá, že zboží je stále ještě zapůjčeno a nebylo dosud vráceno. 2. Částečná, která předpokládá, že byl již určitý objem zboží vrácen a systém se o tuto informaci dokáže opřít. Jedná se o situaci, kdy zákazník vrátil určitý objem zboží, ale zákazník má ještě část zboží zapůjčeno a my mu chceme vytvořit fakturu, která rekapituluje pronájem zařízení k určitému dni. Tento den se nabídne automaticky, ale můžete tento den změnit na konkrétní datum. Systém potom vyhodnotí jednak veškeré zboží, které bylo vráceno a fakturuje skutečnou dobu pronájmu a současně zboží, které nebylo dosud vráceno fakturuje skutečnou dobu pronájmu k datu, které je uvedeno při generování. Systém dohledá veškeré částečné fakturace zápůjček za jednotlivé měsíce a dny a ty od této konečné faktury odečte. Stále se jedná o částečnou fakturaci, protože na skladu zápůjček ještě existuje zboží, které nebylo dosud vráceno a u kterého pronájem stále běží. 3. Závěrečná fakturace i s odprodejem. Tato fakturace vyžaduje, aby veškeré zboží na dané zakázce bylo buď vráceno nebo vydáno jako odprodej zařízení. Systém v tuto chvíli vygeneruje novou fakturu, která obsahuje kompletní fakturaci pronájmu i s odprodejem. Cena kompletního pronájmu je potom ponížena o všechny částečné fakturace pronájmu, ke kterým došlo a je spojena se všemi zálohovými fakturami vůči dané zakázce, které nejsou dosud svázány s konečnou fakturou. Přejít na: Doplňková varianta tvorby faktury Konečná uzavírací faktura z dokladu o vrácení Promítnutí zápůjček do ostatních modelů systému Soft-4-Sale

23 Doplňková varianta tvorba faktury Existuje ještě doplňková varianta tvorby faktury, která vychází z převodky zapůjčení. Jedná se o jednoduchou formu vygenerování faktury zápůjčky na základě dokladu zapůjčení. Pokud otevřu doklad o zapůjčení a použiji tlačítko fak!, nabídne se možnost vygenerovat fakturu k zápůjčce, ale tato faktura vyžaduje, aby uživatel zadal počet měsíců a počet dnů, které chce odběrateli vyfakturovat. Jedná se o formu částečné fakturace zápůjčky, pokud je zápůjčka vztažena k zakázce, bude zohledněna jako jakákoliv jiná částečná fakturace, pokud není tato převodka zapůjčení zařazena pod zakázku, je možné tuto formu generování faktur využít pro jednorázovou fakturaci zápůjčky zařízení Konečná uzavírací faktura z dokladu o vrácení Vygenerování konečné uzavírající faktury z dokladu vrácení je možné využít v situaci, kdy nad zápůjčkami nejsou vygenerovány zakázky a jedná se o unikátní obchodní případy. Tato konečná faktura není propojena s částečnými fakturacemi, toto propojení musí uživatel zadat ručně (odečíst případné částečné fakturace). To, že není konečná faktura propojena s částečnými fakturami je způsobeno tím, že nad průběhem pronájmu nevisí karta zakázky, která by dokázala vyhodnotil I částečné fakturace. V případě, že uvažujete o fakturaci pronájmu, doporučujeme využívat zakázkový systém, který potom dokáže vyhodnotit situace, kdy dochází k částečnému odprodeji, postupnému vracení zboží Promítnutí zápujček do ostatních modelů systému Soft-4-Sale Obchodní karta zboží obsahuje tlačítko zápůjč., kterým lze aktivovat přehled realizovaných zápůjček. Na obchodní kartě zboží tedy vidím přesně kdy a komu bylo zboží zapůjčeno a zda je již vráceno. Zápůjčky jsou tedy dalším pohledem na obchodní pohyby zboží. Současně na obchodní kartě odběratele je také tlačítko zápůjč., které opět zobrazuje veškeré zboží, které měl nebo má daný odběratel zapůjčeno s tím, že uživatel vidí kdy bylo zapůjčeno, kdy vráceno a zda bylo vráceno, jaké zboží v jakém množství. Na zakázkové kartě najdeme zápůjčky mezi skladovými pohyby s tím, že typy dokladu, které zde doposud byly jsou rozšířeny o typy dokladu zápůjčka a vrácení. Vůči zakázkové kartě v rámci zakázky vidím veškeré doklady zapůjčení a vrácení, které byly vůči této zakázce vytvořeny a současně pod tlačítkem technologie vidím veškeré zapůjčené zboží na tuto zakázku s příznakem zda bylo nebo nebylo již vráceno. Třídění tohoto zboží je realizováno tak, že nejdříve je zboží nevrácené a potom zboží vrácené. V cenově kartě zboží se kromě zahraničních, prodejních a nákupních cen objevily dvě nové ceny manipulační poplatek a cena za půjčení za jeden měsíc. K těmto dvěma cenám se vztahuje podíl, procento z prodejní ceny. Způsob výpočtu manipulačního poplatku je vázán na konfigurační příkaz konfigurace práce s cenami zápůjček, kde systém nabízí tři varianty, jak se příslušné procento bude využívat pro kalkulaci cen. Varianty jsou: 1. Procento dle prodejních cen v korunách, procento tedy definuje podíl z této ceny 2. Procento dle katalogové zahraniční ceny, podle katalogové ceny zahraniční a kurzu, který je na kartě uveden, se vypočte cena zápůjčky 3. Třetí varianta využívá aktuální kurz a při přepočtu manipulačního poplatku dochází vždy a aktualizaci kurzu podle aktuálního kurzu v systému Na tyto varianty výpočtu reagují nové příkazy v menu zboží v úpravách cen, kde se objevil nový příkaz stanovení doplňkových cen a sazeb. Tento příkaz obsahuje dříve známé příkazy změna sazby DPH a procentuální stanovení ceny montáže, ale současně obsahuje 4 další nové přepočty. Jsou to: Stanovení ceny zapůjčením na 1 měsíc, uživatel zadá procento a nechá přepočítat ceník nebo část ceníku. Stanovení manipulačního poplatku opět uživatel zadává procentuálně a nechává přepočítat.

24 18 Dva následující příkazy, které provádí přepočet ceny zapůjčení a přepočet manipulačního poplatku předpokládají, že procento bylo dříve stanoveno, ale je potřeba nechat znovu vyhodnotit cenu zapůjčení, případně cenu manipulačního poplatku, protože byla změna katalogová cena, nebo byla změněna prodejní cena v Kč a nebo byl změněn pouze kurz. Pokud volíte variantu podle katalogové ceny a aktuálního kurzu, je třeba po zadání aktuálního kurzu je třeba nechat přepočítat ceny za půjčení za 1 měsíc, případně nechat přepočítat manipulační poplatek. Tyto varianty přepočtu manipulačních poplatků ceny a ceny za půjčení umožňují stanovení těchto procentuálních sazeb a poté jejich využívání při rekalkulaci cen zápůjček po určitých cenových změnách. Novinka při stanovování těchto cen je ta, že systém umožňuje přecenění nebo výpočet i bez omezení parametry, tzn. pro celý ceník, pouze v rámci realizace tohoto pokynu se systém ještě jednou zeptá, zda chce uživatel provést tento přepočet přes celý ceník. Systém zápůjček se promítl ještě do nabídek a do přijatých objednávek, a to v tom smyslu, že je nejdříve možné vyplnit klasicky nabídku nebo přijatou objednávku a potom požádat přes hromadnou opravu požádat o změnu cenu zkalkulovanou jako zápůjčku. Na kartě hromadné opravy přijaté objednávky a nabídky je nová funkce obnov jako zápůjčku. Jedná se o obnovení cen jako zápůjčky a pokud uživatel zvolí tuto funkci musí zvolit I počet měsíců resp. dnů pro které chce cenu zkalkulovat Výrobní čísla Evidence výrobních čísel začíná u ceníku zboží. Na ceníkové kartě je položka, nazvaná Výrobní číslo (výr. č.), a do této položky zaznamená uživatel způsob, jakým chce evidovat výrobní čísla. K tomuto zařízení má k dispozici tři základná možnosti. První možnost je příznak 0, tento příznak znamená, že výrobní čísla vůči tomuto zařízení nebudou existovat, nebudou evidovány. Mimo jiné to znamená, že v případě, že toto zařízení přijímá na sklad systém po něm nevyžaduje žádné výrobní číslo, Tento stav je implicitní, základní a s tímto stavem se uživatel setkává ve standardní situaci, kdy eviduje sklady. To znamená, že sklady fungují tak, že evidují pouze množství a výrobním číslům se nevěnují. Varianta číslo 2 je příznak roven 1. To znamená, že výrobní čísla budou evidovány 1 ku 1. Tahle varianta znamená, že pokud přijímám 5 tiskáren, systém požaduje 5 výrobních čísel. Pokud vydávám zákazníkovi 4 tiskárny, systém vyžaduje vybrat 4 tiskárny. Vůči jednomu výrobnímu číslu existuje jedno konkrétní zařízení. Tento stav je typický při prodeji dražšího zařízení, při prodeji komplikovaných velkých zařízení, můžeme si představit pod tímto způsobem evidenci prodaných bagrů, počítačů, monitorů. Varianta číslo 3 je hodnota větší než 1. Tato hodnota říká, že výrobní čísla budou evidována dávkově, po jednotlivých šaržích. Tato varianta znamená, že pokud přijímám výrobní číslo do skladu na příjmový doklad, systém po mě chce pouze jedno výrobní číslo bez ohledu na to, kolik toho zboží přijímám. Pokud je na příjemce napsáno, že přijímáte 25 kusů konkrétního zařízení, kde se eviduje výrobní číslo dávkově, systém po vás chce pouze 1 výrobní číslo, ke kterému on dopíše, že se jedná o 25 ks tohoto zboží. Pokud přijímáte 1 ks chce po vás 1 výrobní číslo, pokud přijímáte 20 ks chce po vás také 1 výrobní číslo. Tento systém umožňuje dohledat zpětně, kterým příjmovým dokladem dané zboží bylo nakoupeno. Pokud zákazník bude mít na dodacím listě konkrétní výrobní číslo, je uživatel Soft-4-Salu schopen dohledat, kterým příjmovým dokladem, to znamená od kterého dodavatele, v kterou dobu to dané zboží nakoupil. Neví sice, který z těch 25 to byl, ale ví, kdo mu to dodal a v kterém období. Tato informace je důležitá vzhledem k zárukám, je důležitá u zařízení, kde nemá smysl evidovat co kus to 1 výrobní číslo, ale kde má smysl hledat odpovědnost dodavatele za konkrétní dodávky daných zařízení.! Příklad! Pokud si to uvedeme na konkrétním příkladě, tyto 3 varianty u HW firmy, můžeme si představit, že pro diskety nechce vůbec evidovat výrobní čísla, tzn. varianta 0, pro CD-ROMy chce evidovat čísla po dávkách jak je nakupuje, tzn. var.2 a pro monitory a počítače chce evidovat výrobní čísla ke

25 19 konkrétnímu zařízení, tedy var. č. 1. Takto si rozliší položky na ceníkových kartách, kde se výr. čísla objevují v systému S4S: první místo je příjmový doklad do skladu, tehdy vzniká požadavek na zavedení konkrétních výrobních čísel. Na příjemce má uživatel možnost zadávat čísla dvojím způsobem. Pokud vyplní jednotlivé řádky zboží, které přijímá, má možnost buď otevřít konkrétní řádek dvojitým kliknutím na daný řádek a na kartě jedné položky přijmu se objeví sestava výr. čísel. Do této sestavy může uživatel buďto zapisovat výr. čísla jedno za druhým tak jak je čte na konkrétních zařízení a nebo využije tlačítko pro generování výr. čísel, kdy systém předgeneruje výr. čísla. Řízení kvality - výrobní čísla Výrobní čísla slouží k přesnějšímu sledování toku zboží firmou, s tím, že je to jakási součást řešení pro oblast řízení kvality. Základní filosofie je postavena na tom, že zboží, které přijde do firmy nese na sobě výrobní číslo a toto zboží je potom dále sledováno jak ve skladě tak u zákazníka, nejen co se týká konkrétního typu zboží, ale i přesně které výrobní číslo ten zákazník má. Výrobní čísla rozšiřují modul skladů a to tak, že pokud zboží přijímáme do skladu, systém po nás požaduje zadání výrobního čísla daného zboží, ve skladě je dále vedena evidence nejen co do počtu kusů, ale i evidence všech výrobních čísel, které na skladě mám. Tím pádem pokud vydávám zboží ze skladu, systém mi nabídne výrobní čísla, které mohu ze skladu vydat. Opět uživatel rozhodne, která výrobní čísla vydá a vybere konkrétní čísla, která vydá zákazníkovi. Následující evidence nad výrobními čísli nebo nad oblastí řízení kvality směřuje k tomu, že nad konkrétním zařízením je možné provádět další činnosti. Karta zařízení Karta zařízení umožňuje zavést jednak tisk záručního listu, umožňuje vést záznamy o technických prohlídkách, např. o zahoření zařízení, o přípravě k prodeji, o modifikaci zařízení než se prodá, dále umožňuje zavést hlášení závad a vyřešení závad konkrétní opravou, mohou to být zásahy nebo opravy záruční, pozáruční, profilaktické atd Příjem zboží včetně výrobních čísel S výrobními čísly se uživatel setkává buď na kartě řádku příjemky a nebo u příjemky jako celku pokud promáčkne tlačítko výrobní čísla, které zobrazuje výrobní čísla příjmového dokladu. Na obou těchto kartách je tlačítko pro generování výrobních čísel. Toto tlačítko funguje tak, že vygeneruje jakousi pracovní verzi výrobních čísel pro buďto konkrétní řádek příjemky a nebo pro celou příjemku jako takovou. Tento generátor reaguje na stav nastavení položky výrobního čísla v ceníku, tzn. pro zboží, které má příznak 0 negeneruje žádná výrobní čísla, pro zboží s příznakem 1 generuje tolik výrobních čísel kolik kusů je napsáno na příjemce. Tyto výrobní čísla začínají příznakem & a pokračují pořadovým číslem. Pro variantu 2 generuje se pro dané zařízení pouze 1 výrobní číslo a doplní příslušný počet kusů. Generátor pro variantu 2 pracuje tak, že vezme interní číslo zboží a dogeneruje čtyřmístný kód dané dodávky, což je pořadové číslo dodávky daného zboží. V případě varianty 0 je jasné, že systém pracuje korektně, že výrobní čísla negeneruje. V případě varianty 1, kdy vzniká jakási pomocná výrobní čísla začínající znakem &, systém předpokládá, že uživatel tyto výrobní čísla přepíše konkrétními výrobními čísli, které jsou v daných zařízeních. Tyto výrobní čísla samozřejmě může uživatel snímat čarovým kódem a nechat zabudovat do systému. Práci s čárovými kódy se věnuje samostatná kapitola. Pro variantu 2, kdy se evidují jednotlivé dodávky je předpoklad, že uživatel využije generovaných výrobních čísel, protože pokud eviduje výr. čísla na dodávky, pravděpodobně tyto výrobní čísla nebudou mít vztah ke konkrétním výr. číslům daných zařízení, protože ta buď vůbec neexistují a nebo jsou členěna detailněji než chce uživatel, který pracuje v tomto případě se šaržemi neboli dávkami podle příjmových dokladů Generátor výrobních čísel Systém předgenerace výrobních čísel pracuje tak, že výr. čísla jsou generovány podle toho, jaký typ nebo variantu uživatel zadá, tzn. že pokud je typ 0 nevygeneruje se žádné číslo, pokud je typ 1

26 20 vygeneruje se tolik čísel kolik zařízení přijímám, pokud mám na řádku 5 ks konkrétního zařízení, předgeneruje se 5 nových výr. čísel, které začínají znakem zavináč a jsou číslovány v rámci systému unikátně. Pro konkrétní číslo zboží může existovat libovolný počet výr. čísel, ale není možné mít dva záznamy téhož zboží se stejným výr. číslem. Generátor slouží k tomu, aby uživatel měl méně práce, pouze přepisuje jednotlivá výr. čísla konkrétními čísli, které na daném zařízení má. Tento generátor je tedy pomocník, který vygeneruje příslušný potřebný počet výrobních čísel. Je potřeba si uvědomit, že tento generátor má v sobě zabudovanou ještě další logiku.! Příklad! V případě, že pořídíte příjemku, ve které je 5 ks jednoho zařízení a 5 ks druhého zařízení, přičemž zařízení 1 je typu 1 a zařízení 2 je typu 2, co se týká výrobních čísel, systém předgeneruje 6 výrobních čísel, 5 výrobních čísel pro zařízení 1 a 1 výrobní číslo pro 5 ks zařízení 2. V případě, že změním na příjemce ještě před provedením příjmu počty, tzn. že to změním na 6 a 6, systém tento stav opraví, tzn.že ten generátor pokud je opakovaně používán se snaží tu situaci napravit, tedy že pro zařízení 1 vygeneruje nové výr. číslo šesté a pro zařízení číslo 2 na příjemce opraví počet ks na Generátor nad celou příjemkou Pokud generátor pracuje nad celou příjemkou, což je v případě karty výrobní čísla příjmového dokladu potom se tento generátor postará o příjemku jako celek, všechna objednací čísla, která tam jsou případně vyruší i výr. čísla, která přebývají buď díky tomu, že určitý řádek příjemky byl v rámci přípravy té příjemky zrušen a nebo protože ten řádek příjemky měl změněno zboží co do počtu zboží nebo čísla zboží. Stále pracujeme ve fázi přípravy příjemky, tzn. výrobní čísla se zadávají ve fázi přípravy příjemky. Jakmile je příjemka připravena kompletně a uživatel se rozhodne provést příjem do skladu, provede se zaskladnění daného množství zboží včetně finanční hodnoty do standardního skladu a kromě toho vznikají jednotlivé záznamy o výrobních číslech do detailnější skladové evidence. Pokud při provedení příjmu nebyla výr.čísla regulérně předdefinována, ať už byl chybný počet nebo nebyla čísla vůbec zadána, potom se na pozadí provede automaticky předgenerování výrobních čísel. Jsou tedy možné dvě situace. První situace je, že uživatel korektně připravil příjemku, má přesný počet výr. čísel a všechny řádky odpovídají tomu, jak ta příjemka má být připravena. V tomto případě generátor v podstatě neudělá nic, pouze zkontroluje, že počty výr. čísel jsou v pořádku. V případě, že počty nejsou v pořádku při provedení příjmu se tato situace pomocí generátoru napraví, tzn. předgenerují se čísla, která chybí popřípadě se zruší výrobní čísla zboží, které přebývá a potom se provede zaskladnění. Pokud mám příjemku zaskladněnu vznikly ve skladové evidenci záznamy o zařízení a jejich výrobních číslech. Každé zařízení, které bylo jednou přijato na sklad má vytvořenu novou vlastní kartu zařízení, v této kartě zařízení vznikají kromě základního popisu zboží, pod jakým číslem,atd. vznikají záznamy o historii tohoto zařízení. První historický záznam, který vznikne automaticky při provedení příjmu, je záznam o příjmu zboží na sklad. Jakýkoliv další skladový pohyb, tzn. převod nebo výdej nebo vratka příjmu nebo vratka výdeje se dál zaznamenává do historie tohoto zařízení Výdej zboží ze skladu s generovanými výrobními čísly Pokud se uživatel rozhodne vydat zboží ze skladu, na které eviduje výrobní čísla, dostává se do obdobné situace jako u příjmu zboží s výrobními čísly. Tzn., že výdejka obsahuje tlačítko výrobní čísla,kdy ukáže, jaký existuje výběr výdejních čísel pro danou výdejku. Zadávání konkrétních výrobních čísel, která uživatel vydává ze skladu touto výdejkou se provádí ve fázi přípravy výdejek. Tzn., nejdříve se vyplní výdejka - druh skladu, rok, přidělí se číslo výdejky, zadá se libovolný počet řádků na dané výdejce zboží, kterou uživatel vydává a potom otevřením řádku výdejky - dvojité kliknutí na daný řádek - se otevře karta řádku výdejky, kde se ke konkrétnímu zboží, které uživatel chce vydat, objeví nabídka výrobních čísel, která v daném skladě systém eviduje. Uživatel pouze zaklikáváním sloupce výběr rozhoduje, která z výrobních čísel se rozhodl ze skladu pro zákazníka vydat.

27 21 Typy evidence výrobních čísel V případě, že se jedná o typ evidence výrobních čísel 0, nenabízejí se samozřejmě žádná výrobní čísla v systému. Tyto položky z hlediska výrobních čísel ignoruje. V případě, že se jedná o zboží, které má typ 1, objevuje se sloupec výběr, kde uživatel zakřížkuje, která výrobní čísla chce ze systému vydat (pokud vydává dva kusy, měl by ve sloupci výběr prokliknout dvě vybrané položky, které chce ze skladu vydat a ve sloupci kolik se automaticky doplňuje číslo 1. Tzn., na skladu mám jeden kus daného výrobního čísla, chci ho vydat a vydávám jeden kus. To je v případě evidence 1 : 1 - jeden kus zboží má jedno výrobní číslo). V případě, že se výrobní číslo eviduje způsobem 2, tzn. určitá akce, objeví se na kartě řádku příjemky stejná informace, pouze uživatel musí vyplnit nejen, která výrobní čísla má vydat, ale i počet ks, které z dané várky vlastně vydává. Je možné si představit situaci, kdy má na skladě 25 ks zařízení, z čehož 10 ks přišlo první várkou, prvním příjmovým dokladem (je to jedno výrobní číslo) a 15 ks druhým dokladem.! Příklad! Pokud se uživatel rozhodne vydat 10 ks, má několik možností: první varianta je, že se rozhodne 10 ks z první várky - tzn. proklikne sloupec prvního výrobního čísla a nechá předgenerované 10 ks, které se mu nabídne. Druhá varianta je, že chce vydat 10 ks z druhé várky, potom zaklikne ve druhém řádku ve sloupci výběr, že vydává toto výrobní číslo a číslo 15, které se mu automaticky doplní do sloupce kolik přepíše číslem 10. Uživatel má možnost vydat zboží ještě třetím způsobem. Vydá 5 ks z první várky a 5 ks z druhé várky. Potom zaklikne dva řádky a do sloupce kolik vyplní 5 ks, 5 ks. Generátor výdeje Takto může uživatel připravovat výdej zboží s evidencí výrobních čísel. Tyto činnosti musí uživatel provést ve stádiu přípravy výdejky, protože při provedení výdeje pracuje podobný generátor jako při provedení příjmu. Pouze jeho logika práce je poněkud jiná. Tento generátor zjišťuje, zda pro zboží, které má zapnuty příznaky, že mají zaevidovat výrobní čísla na skladě, zkontroluje, zda počet vybraných výrobních čísel odpovídá množství, které chce uživatel ze skladu vydat. Pokud toto množství neodpovídá, potom před provedením výdeje systém sám výrobní čísla vybere a danému výdajovému dokladu přiřadí. To samozřejmě není optimální situace a pokud to uživatel neuděl sám, pak systém musí daný výdajový program uvést do pořádku. V případě, že vydává 5 ks a nevybral výrobní čísla a je to typ 1, systém vybere prvních pět výrobních čísel, která najde v systému a ta přidělí danému výdeji. V případě, že jste vybral více výrobních čísel, která na konci přebývají, její zařazení do výdejky zruší. Teprve poté, co uvede stav vybraných výrobních čísel do pořádku, je proveden výdej. Tento výdej opět samozřejmě sníží stav zásob na skladě finančně i množstevně, ale současně provede potřebné akce i na evidenci výrobních čísel, tím pádem, mimo jiné, do karty zařízení, která byla zadávána, se objeví nový historický zápis Výdej zboží ze skladu se jménem zákazníka, pro něhož byl výdej proveden. 1.5 Kniha zařízení a servis Prejít na: Prehled zarízení Prehled zarízení na sklade Nové zarízení Karta zarízení Rušení duplicit zarízení Tisk prehledu Prehled komponent

28 22 Nový interní servis Prehled historie zarízení Krížové tabulky historie zarízení Prehled událostí zarízení Tisk událostí zarízení Prehled servisních úkonu a závad Konfigurace Krížová tabulka zarízení Přehled zařízení Funkce Přehled zařízení zobrazí přehledové okno zařízení evidovaných v systému Soft-4-Sale. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených zařízení. VÝBĚR Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce Přehled zařízení na skladě Funkce Přehled zařízení na skladě zobrazí přehledové okno zařízení na skladě evidovaných v systému Soft-4-Sale. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených zařízení na skladě. VÝBĚR Nové zařízení Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce. Založení nového zařízení může provést několika způsoby: 1. V menu Logistika - Kniha zařízení a servis - Nové zařízení (vyplněním prázdného okna) 2. Nad přehledem zařízení kliknete na ikonu v nástrojové liště, otevře se prázdné okno pro vyplnění údajů dokladu. 3. Nad přehledem zařízení kliknete na ikonu v nástrojové liště (zkopírování aktuálního dokladu do nového a následně případně změníte vybrané údaje)

29 Karta zařízení Kartu zařízení zobrazíte přes parametry výběru zařízení s výrobním číslem.

30 24 OK ZPĚT Rušení duplicit zařízení Otevře kartu zařízení dle zvolených kritérií výběru. Zavře aktuální okno. Funkce zruší zařízení a ve všech souvisejících dokladech ho nahradí zařízením zastupujícím Tisk přehledů zařízení Funkce, která vytiskne přehledovou sestavu zařízení podle zadaných výběrových kritérií, způsobu třídění a typu výstupu.

31 25 TISK UKAŽ ZPĚT Robot výrobních čísel Popis funkce je v přípravě Přehled komponent Provede tisk jednoho výtisku přímo na tiskárnu. Zobrazí ukázku před tiskem. Zavře aktuální okno. Funkce Přehled komponent zobrazí přehledové okno komponent evidovaných v systému Soft-4-Sale. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených komponent. VÝBĚR Nový interní servis Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce. Založení nového záručního listu může provést několika způsoby: V menu Logistika - Kniha zařízení a servis - Nový interní servis (vyplněním prázdného okna)

32 Přehled historie zařízení Funkce Přehled historie zařízení zobrazí přehledové okno historie pohybů zařízení evidovaných v systému Soft-4-Sale. Pomocí výběrových kritérií a kritérií třídění můžete měnit obsah přehledu zobrazených zařízení. VÝBĚR Provede výběr a setřídění informací z databáze podle zadaných výběrových kritérií a zobrazí je v přehledu na obrazovce.

Modul Konfigurace. 2006... MTJ Service, s.r.o.

Modul Konfigurace. 2006... MTJ Service, s.r.o. Modul Konfigurace Modul Konfigurace Představení Menu konfigurace sdružuje všechny konfigurační příkazy k celému systému Soft-4-Sale. Dále konfigurace kopíruje jednotlivé moduly systému tzn. že existuje

Více

Vlastní tisk dokladu je proveden prostřednictvím tisku z náhledu, nebo přímo přes tlačítko tisk.

Vlastní tisk dokladu je proveden prostřednictvím tisku z náhledu, nebo přímo přes tlačítko tisk. Obecně o EET v systému Evidence Autobazaru Systém Evidence Autobazaru je od 1.3.2017 napojen na evidenci EET. EET se týká veškerých příjmů (tržeb) realizovaných v hotovosti, nebo platební kartou. Tržbou

Více

06/2008 Novinková dokumentace

06/2008 Novinková dokumentace 06/2008 Novinková dokumentace N E W S 0 6 / 2 0 0 8 KONFIGURACE PŘECHODU NA EUR...2 ZBOŽÍ A CENY...3 CENÍKOVÉ KARTY UMOŽŇUJÍ PŘIPOJIT VÍCERO OBRÁZKŮ... 3 HROMADNÉ NAPLNĚNÍ SMLUVNÍCH CEN PŘES MARK. VÝBĚR...

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký 2 ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD500" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu a výdeje až do 99 druhů skladů (Sklady materiálů, zboží, potovarů, vlastních

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí EPH. Skladové karty. Podklady pro školení.

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí EPH. Skladové karty. Podklady pro školení. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí EPH Skladové karty Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz 1. Úvod

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký 2 ÚVOD : Program skladové evidence "Konsignační skaldy" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu a výdeje až do 99 druhů skladů ma př. zboží od různých dodavatelů,

Více

Více než 60 novinek, změn a vylepšení

Více než 60 novinek, změn a vylepšení Více než 60 novinek, změn a vylepšení Nová řada programu 2HCS Fakturace Vám nabízí více než 60 novinek, změn a vylepšených funkcí. Zde je jejich seznam, pro Vaši lepší orientaci rozdělený podle jednotlivých

Více

Allegro obchodní doklady

Allegro obchodní doklady Allegro obchodní doklady Modul obchodních dokladů nabízí vše, co je zapotřebí pro obchodování menších a středních firem. K dispozici je evidence nákupu a objednávek materiálu, systém pokrývá celý prodejní

Více

Inventura skladových zásob

Inventura skladových zásob Inventura skladových zásob E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 6) Kroky inventury... 3 Průběh inventury... 3 Inventurní soupis skladu k datu (2.3.3.1)...

Více

SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM

SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM Obsah dokumentu Tento dokument popisuje funkcionalitu modulu EKO-KOM v programu Sklad odpadů 8 (dále jen SKLAD). Cílová skupina komu je modul EKO-KOM v programu SKLAD určen Modul

Více

Penalizační faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Penalizační faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Penalizační faktury E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 6) Vytvoření penalizačních faktur (1.3.3.2)... 3 Správa penalizačních faktur (1.3.3.3)...

Více

Modul Sklad. 2006... MTJ Service, s.r.o.

Modul Sklad. 2006... MTJ Service, s.r.o. Představení Skladové hospodářství v systému Soft-4-Sale pro Windows má všechny důležité funkce běžného skladového hospodářství a bylo vytvořeno tak, aby komunikovalo s podvojným účetnictvím. Navíc je v

Více

Novinky ve verzi 1.72.A

Novinky ve verzi 1.72.A Novinky ve verzi 1.72.A U DDT sestav jsme přistoupili k číslování. Pokud má sestava nějaký formulář, zobrazí se v jeho záhlaví verze (v.x.y) v je jen zkratka verze, x.y. - je pak číslo verze, začínáme

Více

Opravy a prodej. Uživatelská příručka. Milan Hradecký.

Opravy a prodej. Uživatelská příručka. Milan Hradecký. Opravy a prodej Uživatelská příručka Milan Hradecký. 2 1. ÚVOD : Program slouží k evidenci dílenských oprav, k prodeji náhradních dílů a k fakturaci. Pracuje v prostředí WINDOWS 95 až WINDOWS XP. K rychlému

Více

2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok 2012 - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH -

2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok 2012 - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH - 2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok 2012 - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH - Autor: Tomáš Halász pro verzi: 3.7.245 a novější 2H C.S. s.r.o. dne: 28.12.2011 Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice

Více

2HCS Fakturace 3 - přechod na rok 2008 - - změna snížené sazby DPH na 9% - - převod dat z předchozího roku -

2HCS Fakturace 3 - přechod na rok 2008 - - změna snížené sazby DPH na 9% - - převod dat z předchozího roku - 2HCS Fakturace 3 - přechod na rok 2008 - - změna snížené sazby DPH na 9% - - převod dat z předchozího roku - Autor: Tomáš Halász - 776 052 219 pro verzi: 3.5.100 a novější 2H C.S. s.r.o. dne: 22.12.2007

Více

Sklad - informace a nastavení

Sklad - informace a nastavení Sklad - informace a nastavení E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 15) Popis... 5 Sklady (9.5.7)... 5 Důležité položky... 5 Typ skladu... 5 Adresa...

Více

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky

Integrovaný modul DeCe SKLAD, verze 2014 DeCe COMPUTERS s.r.o. Děčín, ledn 2014. I. Obsah příručky I. Obsah příručky I. OBSAH PŘÍRUČKY...I-1 II. ÚVODNÍ INFORMACE...II-2 III. OVLÁDÁNÍ MODULU...III-3 Sklad evidence zboží...iii-3 Fak.př. faktury přijaté...iii-10 Odb. + Dod. odběratelé nebo dodavatelé...iii-12

Více

Novinky Mediox 3000 verze 285

Novinky Mediox 3000 verze 285 Obsah 1 Novinky Mediox 3000 verze 285 21. prosinec 2016 Obsah: 1 Úpravy v programu 2 1 Elektronická... evidence tržeb 2 2 Úprava výše... dispenzačního poplatku 2 3 Nová struktura... číselníků SÚKL SCAU

Více

Novinky pro prodej vozů. Hana Dolejšová, 12. 11. 2014

Novinky pro prodej vozů. Hana Dolejšová, 12. 11. 2014 Novinky pro prodej vozů Hana Dolejšová, 12. 11. 2014 Pakety Pakety místo doplňků zahrnuty do kalkulace vozu, možnost aplikace slevy Pakety místo popisu požadavků na servis Funkce Pakety: 2 Pakety Vybrané

Více

Allegro fakturace. Schéma fakturačního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Fakturace

Allegro fakturace. Schéma fakturačního modulu. Podstatné vlastnosti. Allegro Business Solution Fakturace Allegro fakturace Obsahuje evidenci faktur vydaných i přijatých a stejně tak zálohových faktur vydaných i přijatých. Ačkoli je modul z praktických důvodů veden jako samostatný celek, jeho úzká provázanost

Více

Změny v programu AutoSalon 9.82 minor 0004.

Změny v programu AutoSalon 9.82 minor 0004. Změny v programu AutoSalon 9.82 minor 0004. Firma ProCad spol. s r.o. si vyhrazuje z hlediska vývoje programu právo na změny v zaslané aplikaci oproti popisu změn. V průběhu roku v případě dalších změn

Více

1. Změna sazby DPH od 1. 1. 2013

1. Změna sazby DPH od 1. 1. 2013 1. Změna sazby DPH od 1. 1. 2013 Od 1.1.2013 bude v platnosti nová základní a snížená sazba DPH. V souvislosti s novou sazbou DPH 21% a 15% zavádíme nové kódy DPH pro základní i sníženou sazbu. POSTUP

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD503" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu převodů a výdeje až do 99 druhů skladů. Sortiment materiálu je ve všech skladech

Více

Propojení s externími dopravci. Číselník způsobů dopravy umožňuje členit externí dopravce podle následujících hodnot:

Propojení s externími dopravci. Číselník způsobů dopravy umožňuje členit externí dopravce podle následujících hodnot: PPL a DHL Rozšíření číselníků způsobů dopravy Číselník způsobů dopravy umožňuje členit externí dopravce podle následujících hodnot: NULL=není 1=Kurýr 2=Zahraničí 3=PPL Express+ 4=B2C 5=Volné 6=PPL 9=DHL

Více

2HCS Fakturace 3 - modul Banka -

2HCS Fakturace 3 - modul Banka - 2HCS Fakturace 3 - modul Banka - Autor: Tomáš Halász 2H C.S. s.r.o. Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice Email: info@faktury.cz Web: www.faktury.cz pro verzi: dne: 3.7.23 a novější 01.09.2010 1/16 Obsah Úvod...3

Více

SKLAD. verze 9.xx.xx, licence BASIC. Stručný popis programu

SKLAD. verze 9.xx.xx, licence BASIC. Stručný popis programu SKLAD verze 9.xx.xx, licence BASIC Stručný popis programu Ovládání programu Ovládání je kromě myši přizpůsobeno i klávesnici. Je rozděleno do třech vrstev. 1, hlavní nabídka zde najdete výběr hlavních

Více

Změna sazby DPH od

Změna sazby DPH od Změna sazby DPH od 1. 1. 2013 Od 1.1.2013 bude v platnosti nová základní a snížená sazba DPH. V souvislosti s novou sazbou DPH 21% a 15% zavádíme nové kódy DPH pro základní i sníženou sazbu. 1. POSTUP

Více

Modul Zakázky. 2006... MTJ Service, s.r.o.

Modul Zakázky. 2006... MTJ Service, s.r.o. Představení Zakázkový systém obsahuje řešení celého průběhu obchodního případu. Tento modul zahrnuje tvorbu, evidenci a operativní a manažerskou práci se všemi druhy dokladů, které s průběhem obchodního

Více

Video průvodci. Výkazy práce a výdajů. Zadávání výkazů práce

Video průvodci. Výkazy práce a výdajů. Zadávání výkazů práce Video průvodci Zadávání výkazů práce Průvodce je k dispozici též na YouTube: https://www.youtube.com/ watch?feature=player_embedded&v=ak0vrub7nuy Nastavení automatického oceňování výkazů práce Průvodce

Více

PŘEHLED FUNKCÍ PROGRAMU KROK ZA KROKEM

PŘEHLED FUNKCÍ PROGRAMU KROK ZA KROKEM PŘEHLED FUNKCÍ PROGRAMU KROK ZA KROKEM Základní informace: Program byl konstruován především pro komplexní zpracování zakázek ve společnosti. Je postaven obecně, specializované funkce byly však přizpůsobeny

Více

DENT 12.1 popis novinek

DENT 12.1 popis novinek DENT 12.1 popis novinek Nastavením v předvolbách Parametrech si lze určit, kde má být umístěn kurzor po otevření formuláře nové zakázky Tedy, zda v pořadovém čísle jako dosud, či v položce Odběratel, Příjmení

Více

Obsah. Novinky Mediox 3000 verze leden Obsah: 1 Úpravy v programu. 2 Sestavy. 1 Nové sestavy Apatyka servis s.r.

Obsah. Novinky Mediox 3000 verze leden Obsah: 1 Úpravy v programu. 2 Sestavy. 1 Nové sestavy Apatyka servis s.r. Obsah 1 Novinky Mediox 3000 verze 3.0.0.46 11. leden 016 Obsah: 1 1 Předání hlášení distributorů v rozhraní DIS-13 Doplněk 1 Úprava zjednodušeného zadávání přípravku k objednání (rozdělaný recept) 3 3

Více

Obsah. spuštění modulu Sklad. skladové položky

Obsah. spuštění modulu Sklad. skladové položky Obsah...3 Úvod...3 První...3 spuštění modulu Konfigurace...3 skladů ové... položky Karta... skladové položky Hromadný...5 příjem, výdej, převod Individuální...5 příjem, výdej, převod Automatický...6 výdej

Více

Jak používat statistiky položkové v systému WinShop Std.

Jak používat statistiky položkové v systému WinShop Std. Jak používat statistiky položkové v systému WinShop Std. Systém WinShop Std. využívá k zápisům jednotlivých realizovaných pohybů (příjem zboží, dodací listy, výdejky, převodky, prodej zboží na pokladně..)

Více

PRODEJ Prodej je pochopitelně základní funkcí pokladního systému. Systému MERCATOR umožňuje prodej realizovat ve 3 režimech:

PRODEJ Prodej je pochopitelně základní funkcí pokladního systému. Systému MERCATOR umožňuje prodej realizovat ve 3 režimech: MERCATOR Moderní pokladní systém od společnosti SICONET a.s. Co je MERCATOR MERCATOR je PC pokladní systém určený především maloobchodním a velkoobchodním prodejnám společností, jejichž podnikovým systémem

Více

ver. E.134 Manuál Skladové hospodářství - inventura

ver. E.134 Manuál Skladové hospodářství - inventura ver. E.134 Manuál Skladové hospodářství - inventura Skladové hospodářství - inventura Manuál popisuje postup inventury v modulu Skladové hospodářství, které je součástí modulu Autoservis. 1.1 Kontrola

Více

Modul Půjčovna Materiál pro samostudium +1873

Modul Půjčovna Materiál pro samostudium +1873 Modul Půjčovna Materiál pro samostudium +1873 18.4.2016 Scheib Pavel Datum tisku 18.4.2016 2 Modul Půjčovna Modul Pu jč ovna Obsah Úvod... 3 Položky označení položek v podmnožině... 3 Číselník stromů položek

Více

2HCS Fakturace 3 - výzvy k platbě (upomínky) -

2HCS Fakturace 3 - výzvy k platbě (upomínky) - 2HCS Fakturace 3 - výzvy k platbě (upomínky) - Autor: Tomáš Halász - 776 052 219 pro verzi: 3.5.597 a novější 2H C.S. s.r.o. dne: 19.05.2008 Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice Email: info@faktury.cz Web:

Více

Přenesení daňové povinnosti. Metodika vykazování DPH. www.money.cz

Přenesení daňové povinnosti. Metodika vykazování DPH. www.money.cz Přenesení daňové povinnosti Metodika vykazování DPH www.money.cz 2 Money S5 Přenesení daňové povinnosti Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti Režim přenesení daňové povinnosti (dále

Více

k modulu podnikový informační systém (ERP) RPDP Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti

k modulu podnikový informační systém (ERP) RPDP Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) RPDP Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti Metodika vykazování DPH v režimu přenesení daňové povinnosti (dále RPDP) je specifická

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

Modul Intrastat. www.money.cz

Modul Intrastat. www.money.cz Modul Intrastat www.money.cz 2 Money S5 Intrastat Co je Intrastat Intrastat je statistika obchodu se zbožím mezi Českou republikou a ostatními členskými státy Evropské unie. Informace lze najít na www.czso.cz,

Více

Allegro release 2.59 ( )

Allegro release 2.59 ( ) Allegro release 2.59 (28. 3. 2019 18. 4. 2019) Symbol označuje nové aplikace Účetnictví - Výpočet DPH z částky včetně daně probíhá nově dle změny v zákoně o DPH (tzn. ne dle zaokrouhlovaného koeficientu

Více

Následně je již možné provést vlastní přenos číselníků do Dotykačky a to v menu Sklad / Akce / Dotykačka / Export. Zde systém nejprve provede

Následně je již možné provést vlastní přenos číselníků do Dotykačky a to v menu Sklad / Akce / Dotykačka / Export. Zde systém nejprve provede Adresář Nové údaje pro zadání fyzické osoby s možností kontroly insolvence V adresáři firem je nyní možné zapsat i údaje o fyzické osobě. Pokud zároveň budete mít placenou funkci Credit Check hlídání insolvence

Více

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange 2013 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontingenční tabulky... 3 1.1 Vytvoření nové kontingenční tabulky... 3 2

Více

NÁVOD K POUŽITÍ B2B V PROVOZU

NÁVOD K POUŽITÍ B2B V PROVOZU NÁVOD K POUŽITÍ B2B V PROVOZU VYHOTOVIL: LUCIE ČERMÁKOVÁ, JANA EHRENBERGEROVÁ, JITKA NEUMANNOVÁ DATUM VYHOTOVENÍ: 5.3.2010 DATUM ÚPRAVY: 8.4.2010 1 OBSAH DOMÁCÍ STRÁNKA... 3 OBCHODNÍ PŘÍPADY... 4 OBCHODNÍ

Více

Návod na obsluhu softwaru Amobile Sale objednávkový a prodejní software pro PDA a tablety s OS Android.

Návod na obsluhu softwaru Amobile Sale objednávkový a prodejní software pro PDA a tablety s OS Android. Návod na obsluhu softwaru Amobile Sale objednávkový a prodejní software pro PDA a tablety s OS Android. Úvod popis funkcí softwaru. Nový doklad Ceník Kontakty Doklady Nastavení Reporty Import Export Přihlášení

Více

Allegro release 2.31 ( )

Allegro release 2.31 ( ) Allegro release 2.31 (11. 2. 2018 4. 3. 2018) Symbol označuje nové aplikace Účetnictví Účtování bankovních výpisů Pokud je podkladem pro zaúčtování výpisu soubor v Banklink aplikaci, je možné pomocí nového

Více

Modul EKO-KOM. www.money.cz

Modul EKO-KOM. www.money.cz Modul EKO-KOM www.money.cz 2 Money S5 EKO-KOM Systém EKO-KOM Systém EKO-KOM zajišťuje sdružené plnění povinností zpětného odběru a využití odpadů z obalů prostřednictvím systémů tříděného sběru v obcích

Více

SKLAD ODPADŮ modul MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ Vedení evidence MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ K VYUŽÍVÁNÍ NEBO ODSTRAŇOVÁNÍ ODPADŮ

SKLAD ODPADŮ modul MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ Vedení evidence MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ K VYUŽÍVÁNÍ NEBO ODSTRAŇOVÁNÍ ODPADŮ SKLAD ODPADŮ modul MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ Vedení evidence MOBILNÍCH ZAŘÍZENÍ K VYUŽÍVÁNÍ NEBO ODSTRAŇOVÁNÍ ODPADŮ Obsah dokumentu Tento dokument popisuje a vysvětluje specifické činnosti vedení evidence v programu

Více

Novinky v oblasti prodeje nových a ojetých vozů. Hana Dolejšová, 12. 11. 2015

Novinky v oblasti prodeje nových a ojetých vozů. Hana Dolejšová, 12. 11. 2015 Novinky v oblasti prodeje nových a ojetých vozů Hana Dolejšová, 12. 11. 2015 Podíl prodejce Podíl prodejce Podíl prodejce je určen ke sledování ekonomiky obchodního případu prodeje nového i ojetého vozu

Více

Malý program pro EET Uživatelský manuál

Malý program pro EET Uživatelský manuál Malý program pro EET Uživatelský manuál 1) Objednávka a aktivace licence Po instalaci programu běží 30-ti denní zkušební lhůta. Čas zbývající do konce dema se zobrazí na horní liště programu. Pokud se

Více

Novinky systému Signys AB JET spol. s r.o. Zákazník: AB JET spol. s r.o. Výroba Koeficient pro přepočet měrné hmotnosti [1312] Měrná hmotnost [1312]

Novinky systému Signys AB JET spol. s r.o. Zákazník: AB JET spol. s r.o. Výroba Koeficient pro přepočet měrné hmotnosti [1312] Měrná hmotnost [1312] AB JET spol. s r.o. AB JET spol. s r.o. Výroba Koeficient pro přepočet měrné hmotnosti [1312] V globálních parametrech zaveden "Koeficient pro přepočet měrné hmotnosti". Využívá se pro zadání počtu materiálu

Více

Výběr a instalace mobilního terminálu. II. Používání čárových kódů v katalogu položek. III. Tisk etiket s čárovými kódy

Výběr a instalace mobilního terminálu. II. Používání čárových kódů v katalogu položek. III. Tisk etiket s čárovými kódy Mobilní terminály slouží pro sběr dat v terénu a následnou automatickou tvorbu dokladů typu zakázka, vydaná objednávka nebo skladový doklad v systému WAK INTRA. Komunikace mezi přenosnými terminály a systémem

Více

Změny v programu AutoSalon 9.85 minor 0004

Změny v programu AutoSalon 9.85 minor 0004 Změny v programu AutoSalon 9.85 minor 0004 Firma ProCad spol. s r.o. si vyhrazuje z hlediska vývoje programu právo na změny v zaslané aplikaci oproti popisu změn. V průběhu roku v případě dalších změn

Více

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV Obsah Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV... 2 Nastavení systému... 2 Úloha Klasifikace CPV... 3 Úloha Limity CPV... 3 Postup vytvoření limitu CPV... 3 Karta Seznam CPV... 4 Funkce úlohy

Více

Modul Číselníky. 2006... MTJ Service, s.r.o.

Modul Číselníky. 2006... MTJ Service, s.r.o. Modul Číselníky Modul Číselníky Představení V modulu Číselníky jsou ukryty jednoduché tabulky, které slouží ke zjednodušení práce se systémem Soft-4-Sale pro Windows. Po naplnění tabulek se jejich obsah

Více

Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen SilverDAT II.

Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen SilverDAT II. Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen. Autoservis Verze 106.1009 2 / 11 Verze dokumentu Datum Verze Popis Autor 22/10/2010 V01 Vytvoření dokumentu Libor Lapčík 1. Popis Systém dodávaný firmou

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Sklad rev.201004191 Seznam skladových karet Obsah

Sklad rev.201004191 Seznam skladových karet Obsah Obsah Sklad... 2... 3 Navigátor... 4 Seznam hlaviček skladových karet... 4 Barevné rozlišení v seznamu skladových karet... 5 Menu Vztahy... 6 Skladová karta... 7 Popis záložek... 7 Obecné... 7 Příjem...

Více

Přenesení daňové povinnosti. Režim přenesení daňové povinnosti o co se jedná?

Přenesení daňové povinnosti. Režim přenesení daňové povinnosti o co se jedná? Přenesení daňové povinnosti Téma: Použití režimu přenesení daňové povinnosti 92a Zákona o DPH Program: SKLAD 8 od verze 8.5.7.1 Vypracoval: Tomáš Vrba (oddělení technické podpory) Revize: 31.7.2012 (verze

Více

Cenotvorba v HELIOS Red nastavení cen, přirážek a slev pro zákazníky v modulech SKLAD, NÁKUP A PRODEJ a POKLADNÍ PRODEJ

Cenotvorba v HELIOS Red nastavení cen, přirážek a slev pro zákazníky v modulech SKLAD, NÁKUP A PRODEJ a POKLADNÍ PRODEJ Cenotvorba v HELIOS Red nastavení cen, přirážek a slev pro zákazníky v modulech SKLAD, NÁKUP A PRODEJ a POKLADNÍ PRODEJ Správné nastavení cen pro zákazníky nebo zákaznické skupiny je v mnoha firmách základem

Více

AUTOMATICKÝ VÝBĚR POHLEDÁVEK (NEZAPLACENÝCH PŘEDPISŮ) PRO UPOMÍNKY...

AUTOMATICKÝ VÝBĚR POHLEDÁVEK (NEZAPLACENÝCH PŘEDPISŮ) PRO UPOMÍNKY... EVIDENCE UPOMÍNEK Nový systém upomínek od verze 2.14 podstatně rozšiřuje stávající možnosti a dává k dispozici automatický systém generace ( bez nutnosti výběrů ). Stávající systém, kdy si uživatel určuje

Více

Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen AudaPadWeb.

Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen AudaPadWeb. Spolupráce systému Caris s kalkulačním systémen. Autoservis Verze 106.0911 2 / 16 Verze dokumentu Datum Verze Popis Autor 22/11/2009 V01 Vytvoření dokumentu Libor Lapčík 1. Popis Systém dodávaný firmou

Více

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Rezervace a blokace zásob

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Rezervace a blokace zásob Money S4 Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) 1 v Money Systém Rezervací a blokací byl vytvořen pro agendy s velkým pohybem zboží, ve kterých jsou neustále přijímány i vystavovány objednávky

Více

Identifikační a kontaktní údaje

Identifikační a kontaktní údaje Dokumentace Informačního systému Sisyfos Sklady Identifikační a kontaktní údaje Obchodní jméno Právní forma Sídlo Adresa pro písemný styk Statutární zástupce Řešitel Alef Jeseník, s.r.o. společnost s ručením

Více

Novinky v programu MSklad 1.51

Novinky v programu MSklad 1.51 Novinky v programu MSklad 1.51 Poznámka v receptuře V receptuře lze nově připsat ke každé položce poznámku, které se pak zobrazí při tisku dělené žádanky a volitelně též při tisku komplexní žádanky. Poznámka

Více

Používání IS Carsystem

Používání IS Carsystem Používání IS Carsystem Zadávání nové servisní zakázky 1. Krok: Přidání zakázky... 1 2. Krok: Karta příjem vozidla... 4 3. Krok: Karta Zadání oprav... 5 4. Krok: Tisk servisní zakázky a pracovního listu...

Více

OrtoProtet program pro evidenci zakázek, fakturace, evidenci pacientů, evidenci pracovníků a dalších níže uvedených operací pro ortopedické protetiky

OrtoProtet program pro evidenci zakázek, fakturace, evidenci pacientů, evidenci pracovníků a dalších níže uvedených operací pro ortopedické protetiky OrtoProtet program pro evidenci zakázek, fakturace, evidenci pacientů, evidenci pracovníků a dalších níže uvedených operací pro ortopedické protetiky Představení programu pro tvorbu zakázek,kalkulací,

Více

VERSO - Pořízení žádanek

VERSO - Pořízení žádanek VERSO - Pořízení žádanek Přihlášení do aplikace VERSO na webové adrese https://mis.jcu.cz/ (přihlašovací jméno a heslo je stejné jako do počítače/příp. do výplatních pásek). Zobrazí se hlavní nabídka:

Více

Depozitář 2 manipulace s předměty

Depozitář 2 manipulace s předměty Příručka uživatele systému Museion Depozitář 2 manipulace s předměty Autorská práva Copyright 2012-2014 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Chcete mít klid a svá data o skladových zásobách a jejich pohybech v pořádku? Nebojte se a provádějte pravidelně Dokladovou inventuru.

Chcete mít klid a svá data o skladových zásobách a jejich pohybech v pořádku? Nebojte se a provádějte pravidelně Dokladovou inventuru. NÁŠ TIP PRO TENTO MĚSÍC 16. dubna 2008 Chcete mít klid a svá data o skladových zásobách a jejich pohybech v pořádku? Nebojte se a provádějte pravidelně Dokladovou inventuru. Pro koho je Dokladová inventura

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Modul Zboží. 2006... Your company

Modul Zboží. 2006... Your company Modul Zboží Modul Zboží Představení Funkce modulu zboží umožňují vést kompletní informační databanku produktů, které uživatel nabízí nebo dodává zákazníkům. Mezi produkty mohou být i služby a jiné neskladovatelné

Více

Zvláštní režim DPH. podnikový informační systém (ERP) k modulu

Zvláštní režim DPH. podnikový informační systém (ERP) k modulu Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Evidence nákupu a prodeje cestovních služeb, použitého zboží, uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností Vykazování DPH ve zvláštním režimu

Více

Modul Veř ejne zaka zky v IS KP14+

Modul Veř ejne zaka zky v IS KP14+ Modul Veř ejne zaka zky v IS KP14+ V aplikaci IS KP14+ vznikl nový modul Veřejné zakázky. Je řazen na detailu projektu v oblasti Informování o realizaci. Tento modul je relevantní od úrovně žádosti o podporu

Více

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k

Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k Elektronická evidence tržeb (EET) v programu HARMONIK stav k 27.2.2017 Abyste mohli využívat odesílání tržeb do systému EET, je třeba, abyste měli k dispozici certifikát od správce daně tj. soubor s příponou

Více

Novinky systému Signys - verze 5.0

Novinky systému Signys - verze 5.0 Všeobecné Nastavení vzhledu dialogů pro vyhledávání a vzhledu formulářů [1312] Je možné nastavit jiný styl zobrazení všech dialogů a formulářů aplikace (podobně jako už to je možné u dialogů pro vyhledávání).

Více

Add-on modul Microsoft Dynamics NAV. Doprava - základ. manuál

Add-on modul Microsoft Dynamics NAV. Doprava - základ. manuál Add-on modul Microsoft Dynamics NAV Doprava - základ manuál 2010 AutoCont CZ a.s. dokument obsahuje informace důvěrného charakteru a informace v něm obsažené jsou vlastnictvím AutoCont CZ a.s. Žádná část

Více

Modul Upomínky a penalizace. www.money.cz

Modul Upomínky a penalizace. www.money.cz Modul Upomínky a penalizace www.money.cz 2 Money S5 Upomínky a penalizace Představení modulu Obchodní modul Upomínky a penalizace je v Money zařazen do části Účetnictví. Volba menu Účetnictví / Upomínky

Více

Elektronická evidence tržeb (EET)

Elektronická evidence tržeb (EET) Úvod Elektronická evidence tržeb (EET) Podle zákona o evidenci tržeb 112/2016 Sb. (ZoET) byla do Money doplněna funkčnost evidování tržeb. V navigátoru přibyl nový modul EET, který obsahuje dva uzly: Účtenky

Více

Identifikační a kontaktní údaje

Identifikační a kontaktní údaje Dokumentace Informačního systému Sisyfos Fakturace faktury vydané Identifikační a kontaktní údaje Obchodní jméno Právní forma Sídlo Adresa pro písemný styk Statutární zástupce Řešitel Alef Jeseník, s.r.o.

Více

ZÁSOBY PLÁNOVÁNÍ VÝROBY Materiál pro samostudium +1532

ZÁSOBY PLÁNOVÁNÍ VÝROBY Materiál pro samostudium +1532 ZÁSOBY PLÁNOVÁNÍ VÝROBY Materiál pro samostudium +1532 27.11.2014 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 27.11.2014 2 PLÁNOVÁNÍ VÝROBY PLÁ NOVÁ NÍ VY ROBY Obsah Úvod... 3 Blokové schema... 4 Nastavení výrobních

Více

CRM - manuál. Vypracovala: Monika Balažovičová [1] Softapp s.r.o., Kouty 1419, Valašské Meziříčí, tel.:

CRM - manuál. Vypracovala: Monika Balažovičová [1] Softapp s.r.o., Kouty 1419, Valašské Meziříčí, tel.: CRM - manuál Vypracovala: Monika Balažovičová [1] Obsah 1. Cíl... 3 2. Programové požadavky... 3 3. Přihlašovací údaje... 3 4. Nastavení programu... 4 5. Úvodní obrazovka... 4 6. Marketingové seznamy...

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, připravili jsem pro vás nový modul Zakázka, který Vám přináší nový vzhled a nové možnosti. Pro snadnější přechod na novou verzi zůstává ve WAK INTRA souběžně i stávající modul zakázek.

Více

Uživatelský manuál: Fuelomat systém

Uživatelský manuál: Fuelomat systém Uživatelský manuál: Fuelomat systém 1 z 18 Obsah: Adresa systému:... 3 Úvodní obrazovka:... 3 Modul: Vozové parky... 3 Menu: Domů... 3 Menu: Transakce... 4 Submenu: Transakce... 4 Submenu: Nastavení...

Více

PŘÍKAZ K ZADÁNÍ SEPA PLATBY V APLIKACI MULTICASH KB

PŘÍKAZ K ZADÁNÍ SEPA PLATBY V APLIKACI MULTICASH KB V rámci instalace MultiCash KB je SEPA modul její součástí od poloviny roku 2010 (v3.21 a vyšší). Dodavatel softwaru (fy. MD Praha) doporučuje minimálně verzi 3.22 a vyšší. Pokud máte verzi nižší, kontaktujte

Více

Nové funkcé programu TRIFID 2015

Nové funkcé programu TRIFID 2015 Nové funkcé programu TRIFID 2015 Popis rozdílů verze 6.30 oproti verzi 6.20 Třetí sazba DPH V případě potřeby je možné nastavit program pro použití třech sazeb DPH (pro rok 2015 jsou do druhé snížené sazby

Více

2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH -

2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH - 2HCS Fakturace 3 - přechod na nový rok - - převod dat do nového roku - - změna sazby DPH - Autor: Tomáš Halász pro verzi: 3.6.823 a novější 2H C.S. s.r.o. dne: 27.12.2009 Dukelská 691/5, 742 21 Kopřivnice

Více

Novinky v programu SKLADEK

Novinky v programu SKLADEK Novinky v programu SKLADEK Vysvětlivky: zásadní změna vlastností programu drobná úprava opravy chyby 20.3.2019 v kartě se dá ručně označit, že je díl již nějak objednaný a takový se potom v přehledu zobrazuje

Více

Program Půjčovna sportovních potřeb

Program Půjčovna sportovních potřeb Program Půjčovna sportovních potřeb verze 1.67, 3.7.2014 Objednávky V hlavním menu Obchod naleznete dvě nové položky. "Seznam objednávek" a "Přidat objednávku". Obrázek 1: Hlavní menu První z těchto voleb

Více

Co je nového v systémech DUNA, DUNA/ÚČTO, DUNA/OBCHOD 2009.1

Co je nového v systémech DUNA, DUNA/ÚČTO, DUNA/OBCHOD 2009.1 Co je nového v systémech DUNA, DUNA/ÚČTO, DUNA/OBCHOD 2009.1 V Přerově, 2.2.2009 Účetnictví Při vypnutém automatickém účtování dokladů (Nastavení základní konfigurace Účetnictví záložka Účetní období a

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Novinky v programu Stravné 4.60

Novinky v programu Stravné 4.60 Novinky v programu Stravné 4.60 Při aktivaci objednávání internetem lze předvyplnit některé údaje V nastavení programu lze vyplnit hodnoty, které se mají vyplňovat při aktivaci objednávání internetem.

Více

1.1 Úvod. 1.2 Dohadné položky (DP)

1.1 Úvod. 1.2 Dohadné položky (DP) 1.1 Úvod Dohadné položky jsou vytvářeny pracovníky všech oddělení společnosti, kteří mají informace o nákladech daného období, pro které ještě nejsou v systému zadány faktury došlé nebo tyto faktury ještě

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

SQL EKONOM ROČNÍ ZÁVĚRKA 2016

SQL EKONOM ROČNÍ ZÁVĚRKA 2016 SQL EKONOM ROČNÍ ZÁVĚRKA 2016 (PŘECHOD NA ÚČETNÍ ROK 2017) Str. 1 Úkolem tohoto manuálu je seznámit uživatele informačního systému SQL Ekonom s postupem prací souvisejících s roční závěrkou 2016 a přechodem

Více

Manuál k produktu. fajny shop. FajnyWEB.cz 2008 (6.11.2008)

Manuál k produktu. fajny shop. FajnyWEB.cz 2008 (6.11.2008) Manuál k produktu fajny shop FajnyWEB.cz 2008 (6.11.2008) Obsah Obsah... 2 1 Popis administrace... 4 1.1 Objednávky... 4 1.1.1 Přehled... 4 1.1.1.1 Filtry a vyhledávání... 4 1.1.1.2 Seznam objednávek a

Více

RDS Rapid Data Systém

RDS Rapid Data Systém Návod na obsluhu pokladních a objednávkových terminálů RDS Rapid Data Systém Úvod RDS (Rapid Data Systém) je parametrický systém pokladních a objednávkových terminálů. Jednotlivé terminály mají programově

Více