Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011"

Transkript

1 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Hradec Králové, 24. ledna 2012 Jan Řezáč

2 Východiska Co je problémem (důsledkem) nízké informovanosti? převažující společenský názor, že české lesy jsou ve špatném zdravotním stavu a že se na tom významnou mírou podílí lesní hospodářství (tj. hospodářské využívání lesů), propaguje se více les jako nejzachovalejší přírodní ekosystém ve střední Evropě, který je přesto nutné vrátit co nejblíže původnímu stavu, než práce lesníků, převaha informací o LH v médiích má negativní zabarvení, novináři (jsou to jen lidi) více naslouchají hlasům volajícím po přísné ochraně přírody, převažující veřejné mínění, že lesy (přírodu) je důležitější především chránit, tj. nevyužívat hospodářsky, než obhospodařovat (i šetrným, trvale udržitelným způsobem) a využívat jako zdroj obnovitelné suroviny, veřejnost vnímá informace o lesnictví selektivním způsobem, nemůže si je ověřit (a nemá ani potřebu si je ověřovat), je snadno manipulovatelná a podléhá dezinformačním kampaním.

3 Co vede k existenci (co je příčinou) tohoto problému? mění se pohled veřejnosti na lesy, neboť převážná většina obyvatelstva žije ve městech a lesy jsou veřejností vnímány především jako prostředí sloužící k odpočinku, rekreaci a sportu, nízký podíl LH na HDP, z toho plynoucí názor, že LH není pro společnost ekonomicky důležité nedostatečná schopnost lesníků účinné (asertivní) komunikace s veřejností, srozumitelné obhajoby vlastní práce, sebevědomé diskuse s jinými názorově odlišnými společenskými skupinami; zahleděnost do vlastních vnitroresortních problémů, neexistence vize lesnictví pro 21. století, konzervativní lpění na starých schématech z 19. a části 20. století, hájení dobytých pozic dosažených v minulých společenských převratech (1. pozemková reforma, znárodnění), vytváření lesnických mýtů o vlastní výjimečnosti, neexistence jednotné strategie komunikace pro lesnické subjekty v ČR, neexistence veřejně dostupných, srozumitelných, profesionálně spravovaných informačních databází o lesnictví (např. webových portálů).

4 DOPORUČENÍ Zpracovat analýzu současného stavu v interní a externí komunikaci sektoru lesního hospodářství Legislativa Vytvořit podmínky pro vznik analýzy, nastavit metodiku a pravidla nakládání s výsledky, určit, kdo bude jejich majitelem Analýzu zadat profesionální komunikační agentuře. Finanční nástroje Analýzu financovat z prostředků MZe či NLP Z prostředků MZe podporovat realizaci pravidelných průzkumů veřejného mínění.

5 Zpracovat analýzu současného stavu v interní a externí komunikaci sektoru lesního hospodářství Osvěta a poradenství Publikovat závěry analýzy Na základě závěrů analýzy vydat doporučení o způsobech (pravidlech) vedení interní a externí komunikace, které povedou ke zvýšení prestiže oboru. Ostatní Řídit se doporučenými pravidly komunikace.

6 Podpořit osvětu a komunikaci k prioritním tématům NLP Legislativa Vytvořit strategii komunikace NLP (doporučit kdo co a jak vhodně bude komunikovat). Finanční nástroje Financovat z prostředků vyčleněných na NLP.

7 Podpořit osvětu a komunikaci k prioritním tématům NLP Osvěta a poradenství Prioritní témata, která by bylo vhodné v rámci NLP II komunikovat: Přírodě blízké formy hospodaření Přemnožená zvěř, škody zvěří Efektivní využití dřeva jako obnovitelného zdroje, význam lesů vzhledem ke klimatickým změnám Význam lesů z hlediska plnění mimoprodukčních funkcí (proč potřebujeme v krajině zdravé lesy); chování návštěvníků v lese, úcta k lesu, úcta ke stromům; využívání nedřevních produktů Význam lesů ponechaných na samovývoj Ostatní Pro jednotlivá témata zpracovat modelový scénář komunikace. Cíl: Ovlivnit (změnit) názory veřejnosti, které jsou v některých případech v současné době výrazně odlišné od doporučení přijatých KR.

8 Využít potenciálu orgánů státní správy, státních lesů a zájmových sdružení v komunikaci s veřejností při prezentaci lesního hospodářství, zejména v oblasti poskytovaných služeb a funkcí lesa Legislativa V oblasti pracovního práva podporovat pracovníky různých institucí při komunikaci s veřejností, upravovat náplně práce, vytvářet pracovní pozice pro komunikaci s veřejností i na regionální úrovni. Finanční nástroje Podporovat z krajských lesnických dotačních titulů tvorbu různých propagačních materiálů prezentující místní lesy a péči lesníků o ně Z prostředků MZe pravidelně podporovat tvorbu propagačních materiálů prezentující lesy celé ČR. Osvěta a poradenství Vytvořit příručky (manuály) pro prezentaci jednotlivých částí LH Pořádat pravidelně kursy komunikace a osobní prezentace.

9 Využít potenciálu orgánů státní správy, státních lesů a zájmových sdružení v komunikaci s veřejností při prezentaci lesního hospodářství, zejména v oblasti poskytovaných služeb a funkcí lesa Ostatní Vytvořit komplexní PR projekt českého lesnictví Podle průzkumů veřejného mínění, provedených v posledním desetiletí, více než polovina dospělé populace se domnívá, že lesů v ČR ubývá a hospodaření v lese poškozuje zdraví stromů. Tento negativní obraz lesního hospodářství se dlouhodobě nedaří změnit. Přičemž situace je přesně opačná, zalesněných ploch v ČR přibývá, zásoby dřeva se neustále zvyšují a většina vlastníků lesa používá při hospodaření v lese certifikační systémy, které zaručují trvale udržitelné hospodaření v lese. Takže nejdříve musíme mít vizi, potom plán komunikace vědět co a jak komunikovat pak můžeme efektivně uvažovat, jak smysluplně využít všechny možné potenciály, které máme k dispozici.

10 Využít potenciálu orgánů státní správy, státních lesů a zájmových sdružení v komunikaci s veřejností při prezentaci lesního hospodářství, zejména v oblasti poskytovaných služeb a funkcí lesa Ostatní Napříč opatřeními KA 15 sjednotit cíle osvětových aktivit napravit nesrovnalosti mezi vnímáním veřejnosti a skutečnými fakty o lesích a lesnictví zlepšit informovanost o lesích a lesnictví a tím dosáhnout kvalitnějších rozhodnutí týkajících se lesů Z tohoto důvodu se prioritně zaměřit na: zvýšení obecného povědomí o pozitivním stavu lesů v ČR vysvětlení funkce lesů zvýšení atraktivnosti dřeva jako obnovitelné suroviny vysvětlení hospodaření v lese a práci lesníka

11 Usilovat o vytvoření dostatečného prostoru v médiích pro objektivní informování veřejnosti o polyfunkčním významu lesů Legislativa Není reálné v této oblasti cokoliv legislativně prosazovat, naopak je nutná dlouhodobá systematická a pragmatická spolupráce s médií a budování image lesnictví jako k přírodě přátelského a ke společnosti informačně otevřeného oboru Vytvořit systém lesnických mluvčí jednotlivých lesnických organizací v krajích ČR Vytvořit systém spolupráce s radami pro televizní a rozhlasové vysílání, jednotlivými vydavatelstvími a redakcemi významných médií. Finanční nástroje Změnit opatření v rámci Programu rozvoje venkova tak, aby bylo možné podporovat startovní PR projekty lesnických organizací Na základě předem daných kritérií podporovat z dotačních titulů Mze ty lesnické organizace, jejichž pracovníci aktivně komunikují s médii.

12 Usilovat o vytvoření dostatečného prostoru v médiích pro objektivní informování veřejnosti o polyfunkčním významu lesů Osvěta a poradenství Vysvětlovat lesníkům, proč je důležitá proaktivní a vstřícná komunikace s novináři Naučit lesníky psát tiskové zprávy a pravidelně je posílat do médií Široce využívat a podporovat nejrůznější lesnické internetové portály jako významný zdroj informací pro veřejnost. Ostatní Vytvořit manuál lesníka pro komunikaci s médii Vytvářet, udržovat, aktualizovat veřejně přístupně a uživatelsky příjemné databáze informací o lesích.

13 Začlenit do systému lesnického vzdělávání zlepšení osobních komunikačních schopností Legislativa Na lesnických školách zavést předmět komunikace v LH Podporovat zlepšování osobních komunikačních dovedností v rámci celoživotního vzdělávání dospělých. Finanční nástroje Změnit opatření v rámci Programu rozvoje venkova ve prospěch vzdělávání v oblasti komunikace a PR Podporovat vzdělávání dospělých v rámci dotačních titulů ministerstva zemědělství Finančně podporovat vzdělávací kursy na zlepšení osobních komunikačních dovedností Podporovat lesnické organizace, které umožňují svým zaměstnancům se vzdělávat v komunikaci s veřejností.

14 Začlenit do systému lesnického vzdělávání zlepšení osobních komunikačních schopností Osvěta a poradenství Systematicky vysvětlovat lesníkům, proč je v dnešní době komunikace s veřejností tak důležitá. Ostatní Pravidelně organizovat vzdělávací kursy (i pokračovací, nebo pro pokročilé) na různá témata v oblasti komunikace, inspirace např. pro lesnické fakulty.

15 Rozvíjet lesní pedagogiku Legislativa Ve spolupráci s MŠMT vytvořit pedagogické standardy lesní pedagogiky a začlenit ji do vzdělávacího systému ČR Lesní pedagogy vybavit certifikovaným pedagogickým vzděláním (pedagogickým minimem). Finanční nástroje Změnit opatření v rámci Programu rozvoje venkova ve prospěch LP Usilovat o změnu grantové politiky MŠMT V rámci ministerstva zemědělství vytvořit samostatný dotační vzdělávací titul zaměřený na lesní pedagogiku.

16 Rozvíjet lesní pedagogiku Osvěta a poradenství Vytvořit platformu lesnických institucí, která finančně, organizačně a metodicky zajistí rozvoj lesní pedagogiky v ČR Prezentovat učitelům ZŠ přínosy lesní pedagogiky v oblasti dosahování vzdělávacích cílů Pro úspěšné rozvíjení LP je nutné získávat spojence: učitele na školách, úředníky na úřadech ve státní správě a samosprávě, politiky, cílové skupiny veřejnosti Pomoci lesnickým organizacím s přípravou a získáváním grantů na lesní pedagogiku. Ostatní Zařadit lesní pedagogiku do pracovní náplně lesníků lesních pedagogů usilovat o profesionalizaci Připravit se na situaci, kdy bude poptávka větší než nabídka.

17 Rozvíjet lesní pedagogiku Ostatní Na lesnických školách zavést předmět komunikace v lesním hospodářství s využitím lesní pedagogiky Prosazovat princip účasti každého žáka na aktivitě LP v průběhu povinné školní docházky LP by měla dosáhnout širšího společenského konsensu a rozšířit svůj koaliční potenciál. Pro úspěšné dosahování jakýchkoliv společenských cílů je dnes nutné uzavírat koalice s těmi, kdo mají podobné zájmy nebo společný prospěch. Závěr Lesní pedagogika se může stát nástrojem managementu a řízení lesních podniků, jehož prostřednictvím můžeme věrohodně a smysluplně komunikovat naši společenskou odpovědnost za stav nám svěřených lesních majetků.

18 Mnoho úspěchů při zvládání komunikace s veřejností vám přeje Jan Řezáč

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Hradec Králové, 24. ledna 2013 Jan Řezáč Ing. Jan Řezáč Složení expertní

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR 1. Úvod Lesní pedagogika (dále jen LP) je nedílnou součástí environmentálního vzdělávání, které má za cíl zvýšit ve společnosti

Více

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH

KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH KA 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH 12.1. Organizovat správu a obhospodařování lesního majetku, zejména státního tak, aby přispívala ke zvýšení zaměstnanosti z místních zdrojů, za

Více

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv

Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru. Petr Zahradník a kolektiv Cíl I - KA 2: Podpořit výzkum a technologický rozvoj s cílem zvýšit konkurenceschopnost lesnického sektoru Petr Zahradník a kolektiv Řešitelský tým doc. Dr. Ing. Petr Horáček doc. Dr. Ing. Libor Jankovský

Více

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování v Moravskoslezském kraji aneb Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě Prezentace

Více

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, Jiráskovy sady 387 Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 Mgr. Bc. Zdenka Mačinová, ředitelka školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015 2017

Více

Dlouhodobý plán školy

Dlouhodobý plán školy Základní škola Lužec nad Vltavou, příspěvková organizace Dlouhodobý plán školy 2017-2019 Ing. Pavla Kopeluková Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2017-2019 Oblast řízení a správy - udržovat

Více

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH

Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Téma 1a : Cíle lesního hospodářství, ekonomická, environmentální a sociální kritéria ekonomické i v lesním hospodářství Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická LH Tento projekt je spolufinancován

Více

Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Expertní skupina pracovala na návrhu řešení klíčové akce v letech 2010 2012. Závěry byly projednány v Koordinační radě NLP II začátkem roku 2012 a to ve

Více

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Složení expertní skupiny KA 13 Ing. Jelínek Petr - SVOL Ing. Šimon Martin zástupce zpravodaje - VLS Ing. Štěpán Kalina - ČLS Ing. Jaroslav

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN KONCEPČNÍ ZÁMĚRY A ÚKOLY V OBDOBÍ

DLOUHODOBÝ PLÁN KONCEPČNÍ ZÁMĚRY A ÚKOLY V OBDOBÍ DLOUHODOBÝ PLÁN KONCEPČNÍ ZÁMĚRY A ÚKOLY V OBDOBÍ 2017-2019 Základní škola a Mateřská škola Chotyně, příspěvková organizace, Chotyně 79, 463 34 Hrádek nad Nisou Mgr. et Mgr. Petr Kruliš ředitel školy Dlouhodobý

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 9: Trvalá udržitelnost lesních ekosystémů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Co

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019

Implementace OVZ. v investiční oblasti. Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Implementace OVZ v investiční oblasti Výjezdní workshop KrÚ JMK 20/8/2019 Motivace Externí: Interní: ISO 20400: Udržitelné nakupování semináře: Implementace odpovědného veřejného zadávání metodika: Implementace

Více

KONCEPCE ŠKOLY

KONCEPCE ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA VENDRYNĚ 236, OKRES FRÝDEK- MÍSTEK 739 94 VENDRYNĚ IČO: 61955639, č.ú. 101055449/0300 telefon ŘŠ : 558 554 313 Telefon: 558 554 311, ŠJ: 558 554 314 telefon ZŘ: 558 554 316 E-mail: zsvendryne@volny.cz;

Více

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období ZŠ T. G. Masaryka Kutná Hora, Jiráskovy sady 387 Dlouhodobý plán školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015-2017 Mgr. Bc. Zdenka Mačinová, ředitelka školy Koncepční záměry a úkoly v období 2015 2017

Více

Individuální národní projekt UNIV 2 KRAJE

Individuální národní projekt UNIV 2 KRAJE Individuální národní projekt UNIV 2 KRAJE Projekt, do kterého se škola přihlásila Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Valašské Meziříčí 19. listopad 2009 Projekt UNIV (1) Výsledky projektu UNIV (1)

Více

Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013. 23. ledna 2014 Hradec Králové

Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013. 23. ledna 2014 Hradec Králové Postup práce na realizaci NLP II v roce 2013 23. ledna 2014 Hradec Králové Rok 2013 pátý rok realizace Národního lesnického programu II Priority roku 2013 z pohledu MŽP využití přijatých doporučení ke

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21 2018 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21 Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého a MA21 Plán zlepšování je základním pracovním nástrojem koordinátora. Obsahuje souhrnný

Více

MÍSTNÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN VELKÉ HAMRY

MÍSTNÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN VELKÉ HAMRY MÍSTNÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN VELKÉ HAMRY Úvod Předkládaný dokument má za cíl ujasnit a nastavit způsoby informování zejména veřejnosti o aktivitách obce v oblasti sociálního začleňování, potažmo sociální politiky,

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2019-2021 Oblast řízení a správy udržovat naplněnost školy, zaměřit se na získávání žáků školy zlepšenou propagací práce školy, spolupracovat se zřizovatelem

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Národní lesnický program II

Národní lesnický program II Národní lesnický program II CÍL IV Posílení koordinace a komunikace pilíř KOMUNIKACE KA 14 Zlepšit slabé postavení LH v rámci veřejné správy Hradec Králové 27.ledna 2011 KA 14 Zlepšit slabé postavení LH

Více

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8, 669 02 Znojmo příspěvková organizace Václavské nám. 8 IČO: 70921211; ID dat. schr. ryuma3j Jubilejní park 23 Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období

Více

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec

Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova. 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec Celostátní síť pro venkov Program rozvoje venkova 2. mezinárodní konference Národnej siete rozvoja vidieka SR Senec 1. - 2.12.2010 Obsah Základní informace o PRV, Síti Cíle Sítě, členství v Síti Celkové

Více

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Liberec, Husova 142/44

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Liberec, Husova 142/44 Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období 2014 2017 Základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Liberec, Husova 142/44 Koncepční záměry a úkoly v období 2014-2017 strana 1 Oblast řízení a správy

Více

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova

Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Klíčová akce 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova Expertní skupina ustavena v létě 2009 Zpravodajem byl KR schválen pan

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období Příloha č. 36 Analýza rizik Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS 21 na období 2014-2020 Příloha č. 36 Analýza Příloha č. 36 Analýza Cílem této analýzy je definovat realizace SCLLD MAS 21 a kvantifikovat pravděpodobnost

Více

Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů

Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů Kulatý stůl č. 2 projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů 22. 9. 2015, České Libchavy Ing. Tomáš Vacenovský Obsah prezentace: Základní fakta o projektu Výstupy projektu Témata

Více

LESNÍ PEDAGOGIKA Jihlava

LESNÍ PEDAGOGIKA Jihlava LESNÍ PEDAGOGIKA 2012 6. 3. 2012 Jihlava Vše o lese najdeš v lese Co je lesní pedagogika: Lesní pedagogika (LP) je vzdělávací směr, který jako přírodní učebnu vyuţívá přirozené prostředí lesa. Hlavním

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu Elektronické formy úředníků Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121

Více

ACTION POINTS.

ACTION POINTS. ACTION POINTS www.biodiversitymanifesto.com Lov je velmi oblíbeným způsobem rekreace v přírodě, který praktikuje 7 miliónů lovců a myslivců napříč celou Evropou. Lov je jeden z nejstarších způsobů využívání

Více

Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří. Schváleno KR

Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří. Schváleno KR 1 Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří Schváleno KR 10.11.09 2 Okus siky na borovici 3 Koordinační rada doporučuje MZe ve spolupráci s MŽP připravit novelu vyhlášky č. 55/1999

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo PO ii : 7. 3 Prioritní osa: Název PO: Další vzdělávání Číslo oblasti 7. 3. 1 podpory:

Více

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie

Evropská unie. Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Fondy Evropské unie Fondy Evropské unie Fondy EU představují hlavní nástroj realizace evropské politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Jejich prostřednictvím

Více

SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ /0.0/0.0/15_005/

SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000724 Prioritní oblast rozvoje 1: Kvalitní a dostupné prostředí pro vzdělávání v mateřských

Více

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta

Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta Akční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Královéhradeckém kraji na léta 2016 2018 Obsah Seznam použitých zkratek... 3 1. Úvod... 4 1.1. Účel akčního plánu EVVO... 4 1.2. Zpracovatelé

Více

Public Relations (PR) Přemysl Průša

Public Relations (PR) Přemysl Průša Public Relations (PR) Přemysl Průša PR - definice PR = záměrné, plánované a dlouhodobé úsilí vytvářet a podporovat vzájemné pochopení a soulad mezi organizacemi a jejich veřejností (IPR, UK) PR = řada

Více

KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH. na období 2012 2015

KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH. na období 2012 2015 KONCEPCE ROZVOJE ZŠ A MŠ V HOLASICÍCH na období 2012 2015 Brno, květen 2012 Obsah : I.. Úvodní informace II. Charakteristika školy III. Hlavní cíle školy 1. Oblast výchovně vzdělávací A: Předškolní vzdělávání

Více

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Dokument byl vytvořen v rámci projektu Úspěšná škola vzdělávání řídicích a strategických týmů středních škol v Plzeňském

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH.

Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH. Národní lesnický program II Cíl III Zlepšení kvality života. PILÍŘ SOCIÁLNÍ Klíčová akce 12 Podporovat zlepšení sociální situace pracovníků v LH. (KA je ve stádiu projednávání) Členové ES pro KA12 Ing.

Více

CZ.1.07/3.2.07/01.0069

CZ.1.07/3.2.07/01.0069 KONFERENCE 7.6.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Výstupy projektu 6 nově vytvořených

Více

Program rozvoje venkova

Program rozvoje venkova Program rozvoje venkova 26. 3. 2018 / Dyjice M Í S T N Í A K Č N Í S K U P I N A M I K R O R E G I O N U T E L Č S K O Informace o výzvách Vyhlášení výzvy: 28. 3. 2018 seminář k výzvě: 10. 4. 2018 příjem

Více

Jak mohou smart city klastry pomoci starostům. Jiří Stich, člen výkonného výboru CSCC

Jak mohou smart city klastry pomoci starostům. Jiří Stich, člen výkonného výboru CSCC Jak mohou smart city klastry pomoci starostům Jiří Stich, člen výkonného výboru CSCC Stávající členové CSCC CSCC se snaží stimulovat investice a inovace v zapojených městech a regionech, dosáhnout základních

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další činnosti B.I.B.S., a. s. vysoké školy na období 2015 2020 Září 2015 Dlouhodobý záměr vzdělávací, vědecké a výzkumné, vývojové,

Více

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb

Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání. Karlovarského kraje r. č. CZ /0.0/0.0/15_002/ Prioritizace potřeb Projekt Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje r. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 Prioritizace potřeb Zpracovatel: realizační tým projektu Krajský akční plán rozvoje vzdělávání

Více

2 schůzka Fóra kvality vnitřního prostředí a seminář projektu InAirQ SZÚ, , 10:00 Výsledky SWOT analýzy k situaci v českých školách

2 schůzka Fóra kvality vnitřního prostředí a seminář projektu InAirQ SZÚ, , 10:00 Výsledky SWOT analýzy k situaci v českých školách 2 schůzka Fóra kvality vnitřního prostředí a seminář projektu InAirQ SZÚ, 19. 6. 2017, 10:00 Výsledky SWOT analýzy k situaci v českých školách Mgr. Lenka Pekařová SWOT je zkratka z anglického originálu,

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD)

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EZFRV) (European Agricultural Fund for Rural Development - EAFRD) Program rozvoje venkova České republiky na období 2007-2013 vychází

Více

Koncepce rozvoje školy pro léta

Koncepce rozvoje školy pro léta Základní škola Dolní Lhota, příspěvková organizace, Čs. tankistů 76 Koncepce rozvoje školy pro léta 2018 2020 V Dolní Lhotě dne 3. 1. 2018 Mgr. Lasáková Věra, ředitelka 1 Základní cíle rozvoje Poskytovat

Více

Komunikační strategie MČ Praha 15. pro období

Komunikační strategie MČ Praha 15. pro období Komunikační strategie MČ Praha 15 pro období 2019-2022 Cíle strategie Využít soubor opatření a komunikačních nástrojů, které povedou ke zvyšování povědomí o veškerém dění v Městské části Praha 15. Rozvinutí

Více

KONCEPCE ROZVOJE. Základní školy Šatov, Šatov 398. Zpracovala: Mgr. Petra Konvalinová Vlašínová

KONCEPCE ROZVOJE. Základní školy Šatov, Šatov 398. Zpracovala: Mgr. Petra Konvalinová Vlašínová KONCEPCE ROZVOJE Základní školy Šatov, Šatov 398 Zpracovala: Mgr. Petra Konvalinová Vlašínová ÚVOD Tato koncepce vychází z mých osobních poznatků, znalosti místního prostředí, poměrů, zvyklostí i možností

Více

STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2020 25. listopadu 2014 Ondřej NEUMAJER

STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2020 25. listopadu 2014 Ondřej NEUMAJER STRATEGIE DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2020 25. listopadu 2014 Ondřej NEUMAJER Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 12. listopadu 2014 schválila vláda ČR usnesením č. 927/2014 dokument Strategie

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od s výhledem do )

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od s výhledem do ) STŘEDNÍ ŠKOLA ODĚVNÍHO A GRAFICKÉHO DESIGNU, LYSÁ NAD LABEM, Stržiště 475 IČO: 00663565, IZO: 150068654 Tel.: 325 551 074, email: sekretariat@ogdlysa.cz, www.ogdlysa.cz KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od 1. 9.

Více

Město Nové Hrady vydává tuto Směrnici rady města. SŘ o strategickém řízení úřadu města

Město Nové Hrady vydává tuto Směrnici rady města. SŘ o strategickém řízení úřadu města Město Nové Hrady vydává tuto Směrnici rady města SŘ-01-16 o strategickém řízení úřadu města Tato směrnice stanovuje postup při tvorbě a realizaci postupu Strategického řízení úřadu města Nové Hrady jako

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Pardubickým krajem

Tento projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Pardubickým krajem Partnerství pro rozvoj cestovního ruchu na území Pardubického kraje Základní informace o významu a aktivitách nově vznikající Destinační společnosti Východní Čechy Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

MAP vzdělávání Tišnovska. Potřeby. Na základě jednání PS

MAP vzdělávání Tišnovska. Potřeby. Na základě jednání PS MAP vzdělávání Tišnovska Potřeby 1. 2. 2017 Na základě jednání PS Dosavadní setkání ZŠ, MŠ: 4x Neformální a zájmové vzdělávání: 3x Zřizovatelé: 1x Zřizovatelé Možná témata Spádové obvody město Tišnov 3

Více

STRATEGIE NKÚ

STRATEGIE NKÚ STRATEGIE NKÚ 2018 2022 KVĚTEN 2018 STRATEGIE NKÚ NA OBDOBÍ 2018 2022 SÍLA JE V DATECH Posláním NKÚ je poskytovat objektivní informace o hospodaření státu s veřejnými penězi parlamentu, vládě, ale i široké

Více

Charta služeb. Marketingová strategie a propagace charty. Jak užívat chartu ke zlepšení služeb

Charta služeb. Marketingová strategie a propagace charty. Jak užívat chartu ke zlepšení služeb Marketingová strategie a propagace charty Jak užívat chartu ke zlepšení služeb Vyhlášení charty Po zpracování definitivní verze charty nastává čas jejího zveřejnění. Pro zajištění maximální informovanosti

Více

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU INKLUZE Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro jednotlivá klíčová témata. Konkrétní

Více

Koncepční záměry a úkoly v období 2014 2016

Koncepční záměry a úkoly v období 2014 2016 Dlouhodobý plán Základní a mateřské školy Heřmánek Koncepční záměry a úkoly v období 2014 2016 Oblast řízení a správy - zlepšit a stále zlepšovat komunikaci v týmu a organizaci práce a vzájemnou vykazatelnost

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ. NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ V PARDUBICÍCH Pro Centre s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606628873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 1. pololetí 2016 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu vzdělávání Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121 500 Brojova 16 326

Více

Dotazník, který se chystáte vyplnit, je součástí širšího evropského výzkumného projektu

Dotazník, který se chystáte vyplnit, je součástí širšího evropského výzkumného projektu Vážená paní, vážený pane Dotazník, který se chystáte vyplnit, je součástí širšího evropského výzkumného projektu European Monitor of Government Communication realizovaného každoročně společností Westminster.

Více

Strategie regionálního rozvoje a bytová politika

Strategie regionálního rozvoje a bytová politika Strategie regionálního rozvoje a bytová politika MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová náměstkyně ministra Obsah prezentace: 1/ Strategie regionálního rozvoje a bytová politika; 2/ Bytová

Více

Vlastní hodnocení Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky

Vlastní hodnocení Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Rudolfovská 92 372 16 České Budějovice www.soscb.cz Jazyková škola s právem státní jazykové

Více

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY

PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Karlovarského kraje Reg. číslo: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_002/0000624 PŘEDSTAVENÍ NÁVRHU KAP 1 ŘV MAP ORP K. VARY Karlovy Vary dne 16. 3. 2017 MŠMT RSK 6. 3. 2017 PSV

Více

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec

Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje Liberec Úvodní konference k tvorbě Programu rozvoje Libereckého kraje 2014 2020 3.6.2013 Liberec Plánovací období 2014-2020 na evropské, národní a krajské úrovni Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

Více

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21 Jednání Kolegia obcí K21 20. 11. 2015 1 2 Hlavní cíl projektu Zajištěním dostupnosti a rozvojem vybraných sociálních služeb v komunitě umožnit osobám se zdravotním postižením setrvat ve svém přirozeném

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní Národní ústav odborného vzdělávání Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: 3 Oblast podpory: 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání

Více

Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz

Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz Gender mainstreaming pohledem genderového projektu: Prolomit vlny www.proequality.cz Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky 2.5.2007 1 Gender mainstreaming

Více

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP

ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP ŠAP (43 SŠ ve ZK) a soulad s KAP Oblast Podpora inkluze Obecná priorita A13: Vzdělávání žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami společně s ostatními Obecný cíl A13.1: Zajistit optimální vzdělávání

Více

Národní lesnický program II Klíčová akce 5 Podpořit spolupráci vlastníků lesů. Postup práce na realizaci NLP II v roce 2009

Národní lesnický program II Klíčová akce 5 Podpořit spolupráci vlastníků lesů. Postup práce na realizaci NLP II v roce 2009 Národní lesnický program II Klíčová akce 5 Podpořit spolupráci vlastníků lesů Postup práce na realizaci NLP II v roce 2009 Hradec Králové 28. ledna 2010 Zpravodaj: Ing. Milan Slavinger Klíčová akce 5 Podpořit

Více

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny

Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Vývoj českého lesnictví v uplynulých sto letech: společenské okolnosti, přírodní vlivy, způsoby hospodaření, potřeba změny Josef Fanta Platforma pro krajinu, Botanický ústav AV ČR v. v. i., Průhonice Obsah

Více

NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU

NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU NÁRODNÍ STRATEGICKÝ PLÁN LEADER 2014+ VÝZVA KE SPOLEČNÉMU POSTUPU 1 STRATEGICKÝ POZIČNÍ DOKUMENT NÁRODNÍ SÍTĚ MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN ČESKÉ REPUBLIKY PRO PŘÍPRAVU POLITIK ROZVOJE VENKOVA V RÁMCI PROGRAMOVACÍHO

Více

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II

SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II SESTAVOVÁNÍ PLÁNU MYSLIVECKÉHO HOSPODAŘENÍ a NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II NÁRODNÍ LESNICKÝ PROGRAM II Nejvyšší koncepční materiál lesního hospodářství Pro období do roku 2013 Schválen vládou ČR 1. 10. 2008

Více

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21

PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 21. Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého města a MA21 209 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ ZDRAVÉHO MĚSTA TÁBORA A MÍSTNÍ AGENDY 2 Zpracovala: Ing. Jana Lorencová koordinátorka Zdravého a MA2 Plán zlepšování je základním pracovním nástrojem koordinátora. Obsahuje souhrnný

Více

Kritéria MA21 pro města a obce

Kritéria MA21 pro města a obce Kritéria pro města a obce KATEGORIE ZÁJEMCI KRITÉRIUM UKAZATEL LIMIT i Zájem o zápis do evidence Vyplnění registračního formuláře do Databáze ii Kontaktní osoba Stanovení kontaktní osoby - zástupce právnické

Více

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce Dům zahraniční spolupráce Text Erasmus+ Struktura programu Erasmus+ 2018 v číslech ROZDĚLENÍ FINANCÍ DLE SEKTORU (V EURECH) Vzdělávání dospělých 5% Mládež 9% Školní vzdělávání 16% Odborné vzdělávání

Více

Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice

Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice Elektronizace veřejné správy v budoucí kohezní politice Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj VIZE 2014+ 14. listopadu 2012, Praha Obsah 1. Elektronizace a ICT v evropských podmínkách 2. Elektronizace

Více

KOMPETENCE PRO ŽIVOT. Informační seminář o projektu. Festival vzdělávání LABYRINT. 18.- 19. 9. 2008, Janáčkova konzervatoř, Ostrava Rozdíl je v lidech

KOMPETENCE PRO ŽIVOT. Informační seminář o projektu. Festival vzdělávání LABYRINT. 18.- 19. 9. 2008, Janáčkova konzervatoř, Ostrava Rozdíl je v lidech KOMPETENCE PRO ŽIVOT Festival vzdělávání LABYRINT Informační seminář o projektu 18.- 19. 9. 2008, Janáčkova konzervatoř, Ostrava ZROD NÁPADU 1997 Inspirace z USA Competence at Work 2002 Inspirace ze Skotska

Více

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 METODIKA PRO ŽADATELE O NADAČNÍ PODPORU Nadace Proměny (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2015 v programu Zahrada hrou (dále jen grantová výzva ). Program Zahrada

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období

Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období Koncepce prorodinné politiky města Hradce Králové na období 2016 2020 schválená usnesením Zastupitelstva města Hradce Králové č. 1017/2016 dne 29. 3. 2016 Hradec Králové věnuje dlouhodobě pozornost vytváření

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: 19. 11. 2015 bod programu: 2 věc: Podání žádosti, předfinancování a spolufinancování projektu Podpora inkluzivního vzdělávání v Ústí nad Labem v rámci Operačního

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OBCE. Obrnice

KOMUNIKAČNÍ PLÁN OBCE. Obrnice KOMUNIKAČNÍ PLÁN OBCE Obrnice 1 Tento materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost v rámci projektu Systémové zajištění sociálního začleňování,

Více

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání

KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání Anotace Dle harmonogramu zavádění dvoustupňové tvorby kurikula v odborném vzdělávání, který schválilo MŠMT v roce

Více

Komunikační strategie MAS

Komunikační strategie MAS Komunikační strategie MAS Obsah komunikační strategie: Cíle komunikace Mezi cíle komunikace obvykle patří informovat relevantní zainteresované strany o podstatě a harmonogramu projektu, přesvědčit je o

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

PROMĚNA STŘEDNÍCH ŠKOL V CENTRA CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Stručný výtah z projektové žádosti projektu UNIV 2 KRAJE

PROMĚNA STŘEDNÍCH ŠKOL V CENTRA CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Stručný výtah z projektové žádosti projektu UNIV 2 KRAJE PROMĚNA STŘEDNÍCH ŠKOL V CENTRA CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Stručný výtah z projektové žádosti projektu UNIV 2 KRAJE Cílem projektu je proměna SŠ (především odborných) v centra celoživotního učení, tzn. otevřené

Více

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY.

E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ V NÍŽE UVEDENÉM SEZNAMU JSOU OTEVŘENÉ KURZY, KTERÉ JSME VÁM PŘIPRAVILI NA ZÁKLADĚ AKTUÁLNÍ POPTÁVKY. Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628 873 www.procentre.eu E F E K T I V N Í V Z D Ě L Á V Á N Í ZAMĚSTNANCŮ NABÍZÍME VÁM OTEVŘENÉ KURZY OBDOBÍ 2. POLOLETÍ 2018 REALIZOVANÉ PŘEVÁŽNĚ

Více

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost. Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Celostátní síť pro venkov-vize a skutečnost Ing. Jana Bačkovská metodik vzdělávání Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha (do 30.6.2008 Ústav zemědělských a potravinářských informací) 9. září 2010

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. E) Podpora inkluze a další specifická témata Ústeckého kraje

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. E) Podpora inkluze a další specifická témata Ústeckého kraje Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ E) Podpora inkluze a další specifická témata Ústeckého kraje 1. Charakteristika podpory inkluze Inkluzivní vzdělávání je přístup ke vzdělávání, kde

Více