Pažicí konstrukce Shee2ng

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pažicí konstrukce Shee2ng"

Transkript

1 Pažicí konstrukce Shee2ng Pažení návrh Pažení posudek

2 Definice pažicí konstrukce Jedná se o konstrukce pro zabezpečení svislých stěn stavebních jam, rýh, zářezů a šachet.

3 Druhy výkopů Rýha šachta

4 Druhy výkopů stavební jáma zářez

5 Základní dělení Z hlediska propustnos1: Nepropustné propustné Z hlediska doby funkce : Trvalá Dočasná Dle provádění (použité mechanizace)

6 Pažicí konstrukce Kromě uvedených typů pažení existují ještě jiné speciální způsoby zajištění stěn stavebních jam, např. vyztužení hřebíkováním, zpevnění injektáží, případně zmrazením zvodnělé zeminy nejedná se o pažicí konstrukce Je- li to účelné nebo nutné, lze u jedné stavební jámy použít i více různých typů pažení. U hloubených podzemních staveb jsou nejfrekventovanějšími typy pažení záporové stěny, štětové stěny pilotové stěny a podzemní stěny.

7 Základní typy pažicích konstrukcí pažení příložná, zátažná a hnaná (pouze u rýh a menších šachet) záporové pažení štětové stěny z ocelových zámkových štětovnic pilotové stěny z vrtaných velkoprofilových pilot Mikropilotové stěny Podzemní stěny stěny ze sloupů tryskové injektáže Tyto konstrukce se kombinují s kotevním či rozpěrným systémem

8 Pažicí konstrukce Záporové pažení představuje jeden z nejekonomičtějších způsobů pažení stěn stavebních jam. Záporové pažení se navrhuje pro dočasná pažení stavebních jam, po vybudování podzemní čás2 stavby je možné pažicí konstrukci odstranit. Pažící stěny vytvořené z převrtávaných pilot tvoří tužší pažení, nevýhodou je nutnost úpravy pohledové plochy. Pažení vytvořené podzemní stěnou, která zároveň tvoří základovou stěnu novostavby, je vysoce efek2vním řešením při hlubších podzemních podlažích, zejména pod hladinou podzemní vody.

9 Konstrukční uspořádání

10 Rozpěrné konstrukce Rozpěrné konstrukce zajišťují podepření vlastního pažení pomocí konstrukce vestavěné do vnitřního prostoru jámy. Rozpěrné prvky mohou být podle sta2ckých požadavků rozmístěny po výšce pažící stěny ve více úrovních, z hlediska trvání mohou být dočasné trvalé.

11 Dočasné rozpěry

12 Trvalé rozpěry Začleňují se během výstavby do konstrukce podpovrchového objektu většinou ve formě defini2vních stropů, které bývají železobetonové, řidčeji ocelové. Jako vnitřní podpory, pokud jsou potřebné, se používají vrtané širokoprofilové piloty nebo prvky podzemních stěn.

13 Metoda top and down a) postupně budované stropy, b) spouštěné stropy

14 Kotevní systémy

15 Pažení je ta část konstrukce, která bezprostředně přiléhá k hornině a zajišťuje spolu s dalšími prvky bezpečnost stěn jámy nejen pro2 celkovému sesu[, ale i pro2 erozi, vypadávání menších objemů horniny a u nepropustných pažení i pro2 pronikání podzemní vody.

16 Roznášecí prahy (převázky) jsou vodorovné nebo mírně skloněné nosníky, které přiléhají k pažení a umožňuvelkých soustředěných sil z podpor na větší plochu pažení. Roznášecí prahy se zhotovují v jedné nebo více výškových rovních. Vedle podstatné sta2cké funkce plní též funkci ztužení celého konstrukčního systému pažené jámy a zajišťují vyrovnávání deformací dílčích čás[ pažící konstrukce

17 Roznášecí prahy (převázky)

18 Záporové pažení Braced shee2ng Záporové pažení (někdy označované jako berlínské ) se skládá ze dvou základních prvků zápor a pažin, které jsou u hlubších jam vždy doplněny systémem podpor, tvořených rozpěrami nebo kotvami s převázkami. Záporové pažení je v současnos2 velmi frekventované, neboť má dvě základní přednos2 jednoduché rychlé provádění a nízké náklady na 1 m 2 pažení. Je však použitelné pouze do prostředí nad hladinou podzemní vody.

19 Záporové pažení

20 Pažení do zápor schema půdorys

21 Záporové pažení Zápory jsou válcované ocelové profily typu I nebo H, které jsou svisle zaberaněny nebo zapuštěny do vrtů. Ve vrtech se zápory fixují pode dnem jámy hubeným betonem, po výšce jámy zásypem z nesoudržného materiálu.

22 Záporové pažení Mezi záporami se při hloubení jámy postupně provádí zajištění zeminy pomocí pažin. Pažiny jsou nejčastěji dřevěné z kula2ny nebo polohraněných trámků, použity mohou být i ocelové pažiny. Podmínkou správné funkce záporového pažení je řádná ak2vace pažin

23 Záporové pažení Ak2vace pažin se dosáhne nejlépe utažením pažin dřevěnými plochými klíny pro2 přírubám zápor. Druhou možnos[ (méně spolehlivou) je přirazit pažiny přímo k přírubám zápor a postupně vyplnit prostor mezi pažinami a stěnou výkopu vhodným materiálem, který znemožní rozvolnění líce výkopu

24 S klíny Záporové pažení

25 Se zásypem Záporové pažení

26 Záporové pažení V některých případech se záporové pažení vyrovnává vrstvou stříkaného betonu

27 berlínská, hamburská metoda

28 Výstavba záporového pažení s dělenou převázkou

29 Záporové pažení

30 Záporové pažení

31 Mikrozáporové stěny janovské stěny Jako pažení stěn jámy se v tom případě využívá zápor (v malých vzdálenostech 50 až 150 cm) tvořených buď trubními profily tlakově neinjektovaných mikropilot Ø 100 až 200 mm, nebo mikrozáporami z válcovaných profilů HEB 100 až 160 mm. Prostor mezi mikrozáporami se v horninách a soudržných zeminách zajišťuje stříkaným betonem, v nesoudržných zeminách pažinami dřevěnými nebo ocelovými.

32 Mikrozáporové stěny válcovaný profil HEB 100 až 160 mm Trubní profily

33 Mikrozápory

34 Pažení Rýhy příložné pažení - zátažné pažení - hnané pažení

35 Pažení

36 Příložné pažení svislé

37 Pažení

38 Systémová desková pažení

39 Štětové stěny Skládají se z jednotlivých válcovaných ocelových prvků (u nás nejčastější larseny), které jsou vedle sebe zaberaněny nejčastěji do nepropustného podloží a spojeny pomocí zámků, v rozích se stěny svařují Pažení lze dělat ze země i z lodi

40 Štětové stěny

41 Larsen

42 Beranění

43 Štětová stěna

44 Štětová stěna

45 Rozepření štětových stěn

46 Postup provádění rozepřeného štětového pažení

47 Postup provádění rozepřeného štětového pažení

48 Postup provádění rozepřeného štětového pažení

49 Pilotové stěny Převrtávané piloty Bez mezer, tangenciální Volně stojící Volně stojící s výplní injektáží Volně stojící se stříkaným betonem S pažnicemi

50 Pilotové stěny

51 Pilotové stěny bez mezer, tangenciální

52 Pilotová stěna převrtávané piloty

53 Pilotová stěna volně stojící se stříkaným betonem

54 Nesouvislá pilotová stěna

55 Pilotová stěna portálu tunelu

56 Pilotové stěny

57 Podzemní stěny Používají se k zapažení hlubokých výkopů jako konstrukce pažicí, zároveň ale mohou být i trvalou součás[ suterénů staveb jako stěny konstrukční. Podzemní stěny se rovněž používají k oddělení dvou zemních prostředí jako stěny těsnicí nebo v kombinaci vyjmenovaných účelů.

58 Podzemní stěny Podzemní stěny vznikají vyplněním vyhloubené rýhy příslušným materiálem Monoli1cké prostý beton, železobeton, jílocement či jílocement s chemickými přísadami Prefabrikované do rýhy vyplněné samotuhnoucí suspenzí je osazen železobetonový panel Kombinované S ostatními prvky pažicích konstrukcí

59 Podzemní stěny monoli1cké Tloušťky podzemních stěn jsou mm (případně mm), hloubky většinou nepřesahují 30 m, mohou být však I několikanásobně větší, zvláště při použi[ hydrofrézy. Podzemní stěna je hloubena po lamelách šířky převážně do 7 m. Vodotěsnost spár mezi jednotlivými lamelami je zajišťována těsnicími pásy, které jsou navlečeny do ocelových pažnic tvořících bednění pracovní spáry (tzv. waterstop).

60 Podzemní stěny monoli1cké Realizace podzemních stěn začíná vybudováním vodicích zídek, které určují jejich přesnou polohu. Vodicí zídky stabilizují horní část rýhy pod terénem, poskytují oporu pro hloubení a osazování prvků do rýhy. Při těžbě také slouží také jako zásobní prostor pro pažicí suspenzi, pod jejíž ochranou je těžba podzemních stěn prováděna. Pažicí suspenze je obvykle jílová a plní funkci hydraulického pažení stěn rýhy a zajišťuje její stabilitu. Rýha podzemní stěny se hloubí hydraulickým nebo lanovým drapákem, popřípadě hydrofrézou.

61 Podzemní stěny monoli1cké Hydraulický drapák při těžbě

62 Podzemní stěny monoli1cké Vodící zídka

63 Podzemní stěny monoli1cké Spouštění armokoše

64 Podzemní stěny monoli1cké Hydrofréza

65 Podzemní stěny monoli1cké postup provádění kotvené monoli1cké podzemní stěny 1a) Těžba jednotlivých záběrů a hrázky drapákem pod ochranou pažicí suspenze; 1b) Do vytěžené rýhy (lamely) je postupně osazen armokoš a zámkové pažnice s těsnicími pásy; 1c) Betonáž lamely podzemní stěny probíhá odzdola pomocí kolon betonářských rour; 1d) Po zatvrdnu[ vyrobených podzemních stěn je lze postupně odkopat a zakotvit po kotevních úrovních až na úroveň defini2vního výkopu.

66 Podzemní stěny monoli1cké

67 Podzemní stěny monoli2cké

68 Podzemní monoli2cké stěny

69 Podzemní stěny monoli1cké Rozepření stěn

70 Podzemní stěny monoli1cké Využi[ stěn v prostorách hydrocentrály

71 Podzemní stěny monoli1cké Použi[ u hloubených podzemních staveb

72 Podzemní stěny monoli2cké

73 Čelní odtěžování v Jihlavském tunelu

74 Prefabrikované podzemní stěny Těsnost svislých spár mezi prefabrikáty je zajištěna gumovou hadicí, vloženou do zámku a zainjektovanou stabilizovanou cementovou směsí. Prefabrikované podzemní stěny lze kotvit zemními kotvami nebo rozpírat.

75 Prefabrikované podzemní stěny Pokud je vyprojektována prefabrikovaná podzemní stěna o hloubce větší než m, provede se jako stěna kombinovaná, přičemž spodní část rýhy je vybetonována stejně jako monoli2cká stěna a do čerstvého betonu je ihned osazen prefabrikát, který tvoří odhalenou výšku stěny.

76 Prefabrikované podzemní stěny

77 Prefabrikované podzemní stěny

78 Prefabrikované podzemní stěny

79 Prefabrikované podzemní stěny

80 Prefabrikované podzemní stěny Schema styku panelů s hadicovým zámkem

81 Prefabrikované podzemní stěny Schema styku panelů s injektovaným waterstopem

82 Kombinované podzemní stěny Prefabrikovaná podzemní stěna kombinovaná ve spodní čás2 s těsnicí stěnou vetknutou až do nepropustného podloží. Dno výkopu lze při tomto řešení dobře odvodnit.

83 Kombinované podzemní stěny Prefabrikovaná stěna kombinovaná s dočasnou záporovou stěnou v horní čás2. Zápory jsou vetknuty do koruny panelů.

84 Kombinované podzemní stěny Prefabrikovaná stěna vetknutá patou do stěny z monoli2ckého betonu, takže je schopna přenášet trvale ver2kální za[žení z horní stavby.

85 Kombinované podzemní stěny Vyztužená jílocementová podzemní stěna kombinuje výplň stěny jílocementovou směsí s vyztužením ocelovými nosnými prvky jako jsou I profi ly. DOČASNÁ KONSTRUKCE

86 Kotvení pilotové stěny

87 KOTVY Existují zemní či horninové kotvy a svorníky. Svorník je krátká tyčová horninová kotva. U zemních kotev existují i zavrtávací kotvy 30cm dlouhé, které slouží pro ukotvení drobných prvků. Kotvy mohou být dočasné či trvalé. Základní prvky jsou společné všem druhům kotev. kotva je tvořena třemi hlavními částmi hlavou, táhlem a kořenem, podle typu táhla na kotvy tyčové, pramencové (lanové) a drátové,

88 Kotvy Konstrukce kotvy může být různého typu, důležité je rozlišení, zda se jedná o kotvu dočasnou nebo trvalou se zvláštní ochranou. Táhlo kotvy se provádí z ocelových pramenců, tyčí, trubek ap.

89 Vzájemná poloha kotev

90 Kotvení pomocí kotevních prvků 1 pažící stěna, 2 táhlo, 3 kotevní deska, 4 pilota, 5 pilotová stěna, 6 studna, 7 tahová pilota, 8 účinná délka tahové piloty

91

92

93

94

95 Klínový svorník

96 Lepené svorníky ampule SIS

97 CKT svorník

Obr. 58 Průřezové schema zeminovým štítem 1 šnekový dopravník 2 přístupová tlaková komora 3 kruhový erektor

Obr. 58 Průřezové schema zeminovým štítem 1 šnekový dopravník 2 přístupová tlaková komora 3 kruhový erektor 50 Zeminový štít se používá v tlačivých nestabilních horninách, bez masivní přítomnosti vody. Jeho princip tkví v tom, že přepážkou oddělená komora na čele štítu s razicí hlavou je trvale vyplněna rozpojenou

Více

1.1 Účel stavebních jam

1.1 Účel stavebních jam 1 1. STAVEBNÍ JÁMY (Zpracoval prof. JIŘÍ BARTÁK) 1.1 Účel stavebních jam Stavební jámy jsou výkopy sloužící pro spolehlivé založení stavby a výstavbu podzemních prostor objektu. Orientační dělení podzemních

Více

Stavební jámy. Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi

Stavební jámy. Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi Mechanika zemin a zakládání staveb, 2 ročník bakalářského studia Stavební jámy Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Fakulta

Více

Zakládání staveb. 15. ZÁKLADY speciální technologie zakládání

Zakládání staveb. 15. ZÁKLADY speciální technologie zakládání S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 15. ZÁKLADY speciální technologie zakládání Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Téma: Zemní práce II

Téma: Zemní práce II Téma: Zemní práce II Vypracoval: Ing. Josef Charamza TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN E VR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Roubení Pokud nemůžeme provést svahované

Více

Kopané, hloubené stavby

Kopané, hloubené stavby Kopané, hloubené stavby 25/08/2014 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby 1 OBSAH Charakteristika kopaných hloubených GS Jámy Pažící konstrukce Zatížení pažící konstrukce Řešení pažící konstrukce Stabilita

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

PAŽENÉ A TĚSNĚNÉ STAVEBNÍ JÁMY

PAŽENÉ A TĚSNĚNÉ STAVEBNÍ JÁMY PAŽENÉ A TĚSNĚNÉ STAVEBNÍ JÁMY!"svislé stěny!"vyšší náklady než svahované!"obrys se zvyšuje max. o 1m (izolace, bednění) účel - zachycení zemních tlaků Obr. 1. Funkce stavební jámy a) paící a tsnící, b)

Více

Doc.Ing.Jan Masopust, CSc VUT Brno, Ústav geotechniky. 4. tunelářské odpoledne 11/2011

Doc.Ing.Jan Masopust, CSc VUT Brno, Ústav geotechniky. 4. tunelářské odpoledne 11/2011 Stavební jámy Doc.Ing.Jan Masopust, CSc VUT Brno, Ústav geotechniky Úvodní poznámky Obsah Geotechnická problematika výstavby stavebních jam Metody návrhu a provádění stavebních jam Statickéřešení pažících

Více

Zakládání staveb. 14. ZÁKLADY hlubinné zakládání

Zakládání staveb. 14. ZÁKLADY hlubinné zakládání S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 14. ZÁKLADY hlubinné zakládání Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Obr. 68 Jáma s boky zapaženými štětovými stěnami a se souvislou pilotovou stěnou v čele

Obr. 68 Jáma s boky zapaženými štětovými stěnami a se souvislou pilotovou stěnou v čele 56 Štětovnice se vyrábějí v profilech různé velikosti i tloušťky, z čehož rezultují odpovídající hodnoty průřezových veličin, potřebných pro dimenzování štětové stěny. Únosnost štětové stěny je možné zvýšit

Více

Příloha č.2 Rozpočty pro projekt BD U Milosrdných

Příloha č.2 Rozpočty pro projekt BD U Milosrdných Příloha č.2 Rozpočty pro projekt BD U Milosrdných Položkový rozpočet z programu KROS Plus, cenová databáze ÚRS. Č. Kód položky Popis MJ Množství celkem Cena jednotková Cena celkem HSV Práce a dodávky HSV

Více

Základové konstrukce (3)

Základové konstrukce (3) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Základové konstrukce (3) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Přednáška 3 Zatížení, příprava stavby, zemní práce

Přednáška 3 Zatížení, příprava stavby, zemní práce BH 02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 3 Zatížení, příprava stavby, zemní práce Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 06. 10. 2014 Zatížení působící na objekty Příprava stavby Postup výstavby Ústav

Více

BH02 Úvod do navrhování pozemních staveb

BH02 Úvod do navrhování pozemních staveb BH02 Úvod do navrhování pozemních staveb Ing. Táňa Švecová (Juráková) Zemní práce Základové konstrukce Roznášení zatížení v základové půdě Návrh základů vychází z celkového zatížení (stálého a nahodilého)

Více

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz KPG Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy základová

Více

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Severní přístavba 2.1. Technická zpráva a) Podrobný popis navrženého nosného

Více

Pažení stavebních jam. Sheeting of Building Pits

Pažení stavebních jam. Sheeting of Building Pits ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra geotechniky Pažení stavebních jam Sheeting of Building Pits Diplomová práce Studijní program: Stavební inženýrství Studijní obor: Konstrukce

Více

STAVEBNÍ TECHNIKA 19. STOLETÍ JEŘÁBOVÝ NOSIČ BAUER MC 64 HLOUBENÉ TUNELY LETNÁ POLYFUNKČNÍ OBJEKT 3NITY A FIRMA LANNA A FRÉZA BC 32 V BRATISLAVĚ

STAVEBNÍ TECHNIKA 19. STOLETÍ JEŘÁBOVÝ NOSIČ BAUER MC 64 HLOUBENÉ TUNELY LETNÁ POLYFUNKČNÍ OBJEKT 3NITY A FIRMA LANNA A FRÉZA BC 32 V BRATISLAVĚ Časopis ZAKLÁDÁNÍ STAVEB, a. s. 1/2009 Ročník XXI STAVEBNÍ TECHNIKA 19. STOLETÍ A FIRMA LANNA JEŘÁBOVÝ NOSIČ BAUER MC 64 A FRÉZA BC 32 HLOUBENÉ TUNELY LETNÁ POLYFUNKČNÍ OBJEKT 3NITY V BRATISLAVĚ Dopravní

Více

Ing. Pavel Šípek RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., Prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc.

Ing. Pavel Šípek RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., Prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc. Ing. Pavel Šípek Geoengineering, spol.s r.o., Korunní 32, 708 00 Ostrava Mar. Hory tel.: 596 624 091, fax: 596 615 889, e mail: pavel.sipek@geoengineering.cz RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., Prof. Ing. Josef

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH PAŽENÍ STAVEBNÍ JÁMY DESIGN OF THE FOUNDATION PIT SHEETING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY NÁVRH PAŽENÍ STAVEBNÍ JÁMY DESIGN OF THE FOUNDATION PIT SHEETING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEOTECHNIKY FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF GEOTECHNICS NÁVRH PAŽENÍ STAVEBNÍ JÁMY DESIGN OF THE FOUNDATION

Více

Přednáška 4 Základové konstrukce

Přednáška 4 Základové konstrukce BH 02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 4 Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 13. 10. 2014 Návrh základů Ústav pozemního stavitelství 1 NÁVRH ZÁKLADŮ Základ musí být navržen tak, aby bezpečně přenesl

Více

Vestavba výtahu do stávající konstrukce zámku. Výtah bude v rozsahu 1.NP (přízemí) a 2.NP. Předmětem řešení je: Založit výtah s dojezdovým prostorem.

Vestavba výtahu do stávající konstrukce zámku. Výtah bude v rozsahu 1.NP (přízemí) a 2.NP. Předmětem řešení je: Založit výtah s dojezdovým prostorem. FILIP KOUDELKA 2.S Vestavba výtahu do stávající konstrukce zámku. Výtah bude v rozsahu 1.NP (přízemí) a 2.NP. Předmětem řešení je: Založit výtah s dojezdovým prostorem. Prostup výtahu zděnou klenbou do

Více

1 Stavební jámy. 1.1 Účel stavebních jam. 1.2 Druhy stavebních jam. Stavební jámy

1 Stavební jámy. 1.1 Účel stavebních jam. 1.2 Druhy stavebních jam. Stavební jámy 1 Stavební jámy 1.1 Účel stavebních jam Stavební jámy jsou výkopy sloužící pro spolehlivé založení stavby a výstavbu podzemních prostor objektu. Různě hluboké stavební jámy se provádějí prakticky ve všech

Více

1. identifikační údaje... 2 2. úvod... 3 3. přehled výchozích podkladů... 3 4. popis stavby... 3. 4.1. Čerpací stanice ČSOV 2... 3 4.2. Výtlak V1...

1. identifikační údaje... 2 2. úvod... 3 3. přehled výchozích podkladů... 3 4. popis stavby... 3. 4.1. Čerpací stanice ČSOV 2... 3 4.2. Výtlak V1... OBSAH: 1. identifikační údaje... 2 2. úvod... 3 3. přehled výchozích podkladů... 3 4. popis stavby... 3 4.1. Čerpací stanice ČSOV 2... 3 4.2. Výtlak V1... 4 4.2.1. Trasa... 4 4.2.2. Materiál... 5 4.2.3.

Více

Hlubinné základy. Obr. 1. Druhy hlubinného zakládání a - piloty; b - studně; c - keson; d - podzemní stěny

Hlubinné základy. Obr. 1. Druhy hlubinného zakládání a - piloty; b - studně; c - keson; d - podzemní stěny Hlubinné základy Obr. 1. Druhy hlubinného zakládání a - piloty; b - studně; c - keson; d - podzemní stěny Důležité pro návrh:!"zatížení!"idealizovaný geol. profil!"mat. model základů (otázka únosnosti;

Více

OBSAH. 8 Návrh a posouzení detailů a styků ovlivňující bezpečnost konstrukce 9 Postup výstavby

OBSAH. 8 Návrh a posouzení detailů a styků ovlivňující bezpečnost konstrukce 9 Postup výstavby OBSAH 1 Koncepční řešení nosné konstrukce 2 Použité podklady 3 Statický model konstrukce 4 Materiály a technologie 5 Jakost navržených materiálů 6 Rekapitulace zatížení 7 Návrh a posouzení nosných prvků

Více

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN VÝMĚNA ZEMINY Rozsah prací:!"podsyp - štěrk (do 0,2 m) pod základem; ochrana proti klimatu!"plomba - výměna neúnosné zeminy v omezené části půdorysu!"polštář - náhrada pod celým

Více

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT Technologický postup: a) vyvrtání či vyhloubení vrtu b) přípravné práce c) armování a betonáž d) odpažení a úprava hlavy AD c) zapuštění a osazení armokoše betonáž

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

SO 202 Východní lávka

SO 202 Východní lávka Soupis prací - pomocné výpočty SO 1 - Zemní práce 1 Čerpání vody na povrchu čerpání vody ve výkopu hod odhad 240,000 zaokrouhlení 0,000 celkem 240,000 2 Hloubení jam zapaž. i nezapaž. tř.i s odvozem do

Více

Dodatečná informace č. 43

Dodatečná informace č. 43 Dodatečná informace č. 43 Číslování dotazů ponecháno dle číselné řady zaslané uchazečem Dotaz uchazeče 21) ze dne 6.3.2015: SO 09.1 Pol. 22 a 23 Vrty a trny V projektové dokumentaci jsme tyto konstrukce

Více

Prvky vystrojování. Ocelová výstroj Svorníková výstroj Stříkaný beton

Prvky vystrojování. Ocelová výstroj Svorníková výstroj Stříkaný beton Prvky vystrojování Ocelová výstroj Svorníková výstroj Stříkaný beton Ocelová výstroj Ocel je dnes hlavním typem vystrojení nahradila výdřevu. Největší výhodou ocelové výstroje proti výdřevě je skutečnost,

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 1 ZÁKLADNÍ KONSTRUKČNÍ PRVKY STAVEB PS 18. ZEMNÍ PRÁCE ZAJIŠŤOVÁNÍ STĚN VÝKOPŮ DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Brno, Hrázní 170/1. Oprava opěrné zdi

Brno, Hrázní 170/1. Oprava opěrné zdi Příloha č. 1 smlouvy o dílo k čj. PPR-12639-12/ČJ-2012-990656 Brno, Hrázní 170/1 Oprava opěrné zdi Základní rozpočtové náklady 1. Zemní práce 190 814 0 2. Štětové stěny 208 188 0 3. Konstrukce svislé 337

Více

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m.

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m. Spodní stavba Ochrana před pronikání podpovrchové vody (zemní vlhkosti, prosakující vodě a podzemní vodě) do konstrukcí je prováděna převážně povlakovou tj. vodotěsnou hydroizolací a to převážně asfaltovými

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Extenzometrická měření doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Zakládání staveb. 04. Zemní práce ve stavební praxi

Zakládání staveb. 04. Zemní práce ve stavební praxi S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 04. Zemní práce ve stavební praxi Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

INŽENÝRSKÉ KONSTRUKCE

INŽENÝRSKÉ KONSTRUKCE INŽENÝRSKÉ KONSTRUKCE sylabus přednášek pro předmět 133BK02 a Michal Drahorád Marek Foglar INŽENÝRSKÉ KONSTRUKCE Stavební konstrukce nebo jejich části, které nelze primárně klasifikovat jako pozemní stavby,

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Varianty zajištění stavební jámy.

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Varianty zajištění stavební jámy. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Varianty zajištění stavební jámy David Tůma 2017 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Václav Pospíchal, Ph.D. Prohlašuji,

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb 2. Řešení prostorové struktury Obsah: 2.1 Doprovodná zpráva k řešení prostorové struktury 2.2 Tabulka rozdělení stavby na technologické

Více

T E R M I N O L O G I E

T E R M I N O L O G I E 800-2 Zvláštní zakládání objektů T E R M I N O L O G I E A Armokoš pro provázání betonových konstrukcí je výztuž, která není staticky posuzována z hlediska únosnosti vlastní piloty a slouží pro spojení

Více

ZÁKLADY. Obecné konstrukční a technologické informace. Základy plošné. III. Základy hlubinné. IV. Speciální technologie pro spodní stavbu

ZÁKLADY. Obecné konstrukční a technologické informace. Základy plošné. III. Základy hlubinné. IV. Speciální technologie pro spodní stavbu ZÁKLADY I. II. Obecné konstrukční a technologické informace Základy plošné III. Základy hlubinné IV. Speciální technologie pro spodní stavbu 1 I. Obecné konstrukční a technologické informace Obecné konstrukční

Více

Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti

Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti Obchodní název Ulice a č.p. Místo PSČ IČO DIČ Kontaktní osoba telefon, fax e-mail Poznámka : Ve všech listech tohoto souboru můžete měnit pouze buňky s modrým

Více

PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ

PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA Katedra geotechniky a podzemního stavitelství PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ PŘEDNÁŠKY 5 ŠTOLY, KLASICKÉ METODY RAŽENÍ Definice štoly: liniové vodorovné nebo šikmé podzemní

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. PROF.ING.MILOŠ PAVLÍK, DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. PROF.ING.MILOŠ PAVLÍK, DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ HLUBINNÉ ZÁKLADY POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. PROF.ING.MILOŠ PAVLÍK, DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ TYPY HLUBINNÁÝCH ZÁKLADŮ o o o o o piloty velkoprůměrové (opřené, opření+smyk) piloty maloprůměrové (mikropiloty)

Více

CENÍK 800-1 ZEMNÍ PRÁCE

CENÍK 800-1 ZEMNÍ PRÁCE CENOVÉ PODMÍNKY 2015/ I. CENÍK 800-1 ZEMNÍ PRÁCE I. OBECNÉ PODMÍNKY CENÍKU 1. ČLENĚNÍ A PLATNOST CENÍKU 11. Členění Ceník obsahuje položky zemních prací pro: Část A - Zřízení konstrukcí stavebních objektů

Více

Dílce ostění se ukládají erektorem, prostor mezi dílcem a horninou se vyplňuje injektáží, případně se dělá zakládka

Dílce ostění se ukládají erektorem, prostor mezi dílcem a horninou se vyplňuje injektáží, případně se dělá zakládka Prstencová metoda Pro soudržné zeminy, poloskalní a skalní horniny Ražení plným profilem destruktivním či nedestruktivním způsobem na délku prstence definitivního ostění či délku rámu provizorního ostění

Více

Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti

Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti Obchodní název Ulice a č.p. Místo PSČ IČO DIČ Kontaktní osoba telefon, fax e-mail Poznámka : Ve všech listech tohoto souboru můžete měnit pouze buňky s modrým

Více

Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti

Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti Vyplňte následující údaje o Vaší společnosti Obchodní název Ulice a č.p. Místo PSČ IČO DIČ Kontaktní osoba telefon, fax e-mail Poznámka : Ve všech listech tohoto souboru můžete měnit pouze buňky s modrým

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

8. ZEMNÍ PRÁCE 1.GEOLOGICKÝ A HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM ZAKLÁDÁNÍ STAVEB SE ZABÝVÁ NAVRHOVÁNÍM A ZPŮSOBEM ZALOŽENÍ ZÁKLADŮ. ÚČELEM GEOLOGICKÉHO

8. ZEMNÍ PRÁCE 1.GEOLOGICKÝ A HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM ZAKLÁDÁNÍ STAVEB SE ZABÝVÁ NAVRHOVÁNÍM A ZPŮSOBEM ZALOŽENÍ ZÁKLADŮ. ÚČELEM GEOLOGICKÉHO 8. ZEMNÍ PRÁCE 1.GEOLOGICKÝ A HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM ZAKLÁDÁNÍ STAVEB SE ZABÝVÁ NAVRHOVÁNÍM A ZPŮSOBEM ZALOŽENÍ ZÁKLADŮ. ÚČELEM GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU JE ZJIŠTĚNÍ ZÁKLADOVÝCH PODMÍNEK V MÍSTĚ VYBRANÉHO

Více

DOSTAVBA AREÁLU FIRMY KIEKERT

DOSTAVBA AREÁLU FIRMY KIEKERT DOSTAVBA AREÁLU FIRMY KIEKERT Pavel Čížek, Zora Čížková, Martin Vašina 1 Úvod Dostavba areálu firmy KIEKERT CS s.r.o. v Přelouči nebyla jednoduchá. Halové objekty skladu a expedice s přímou návazností

Více

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT Sanace spodních staveb injektážemi Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT marek.novotny.izolace@email.cz +420 724 258 500 Základní systémy injektáže do země - na vnější stranu

Více

SANACE OPĚRNÝCH ZDÍ V HISTORICKÉM CENTRU MĚSTA FULNEK

SANACE OPĚRNÝCH ZDÍ V HISTORICKÉM CENTRU MĚSTA FULNEK Ing. Karel Polach, Ing. Zdeněk Cigler Carbotech-Bohemia s.r.o., Lihovarská 10, 716 04 Ostrava Radvanice, Tel.: 596 232 803 Fax: 596 232 994, E-mail: grouting@carbotech.cz SANACE OPĚRNÝCH ZDÍ V HISTORICKÉM

Více

D1_1_2_01_Technická zpráva 1

D1_1_2_01_Technická zpráva 1 D1_1_2_01_Technická zpráva 1 D1_1_2_01_Technická zpráva 2 1.Stručný popis konstrukčního systému Objekt výrobní haly je navržen jako jednopodlažní, nepodsklepený, halový objekt s pultovou střechou a s vestavbou

Více

2 Kotvení stavebních konstrukcí

2 Kotvení stavebních konstrukcí 2 Kotvení stavebních konstrukcí Kotvení stavebních konstrukcí je velmi frekventovanou metodou speciálního zakládání, která umožňuje přenos tahových sil z konstrukce do horninového prostředí, případně slouží

Více

TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz

TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok PlayBlok a WallFishBlok NOVINKA! KB PlayBlok zkosení hrany po celém obvodu pohledové plochy výška zkosení 7 mm označení povrchové úpravy v kódu

Více

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované technologie Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované železobetonové stavby U montovaného skeletu je rozdělena nosná část sloupy, průvlaky a stropní panely) a výplňová část (stěny): Podle

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

OŘ37, Příloha č. 3. Druhy stabilizace bodů ŽBP

OŘ37, Příloha č. 3. Druhy stabilizace bodů ŽBP OŘ37, Příloha č. 3. Druhy stabilizace bodů ŽBP 4.1 STABILIZACE BODU ZABETONOVANOU NIVELAČNÍ ZNAČKOU N1 Otvor pro zabetonování nivelační značky N1 do betonového základu, do skály nebo doprostřed opracované

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

stanovení postupů řešících technická nebo organizační opatření,

stanovení postupů řešících technická nebo organizační opatření, SPOLEČNÁ VIZE ZADAVATEL stavby Záměr NV 591/2006 Sb. Příloha č. 6 Cíl: Zásady pro zpracování plánu BOZP na staveništi a minimální požadavky na plán stanovení postupů řešících technická nebo organizační

Více

SOUPIS PRACÍ. ASPE9 Strana: 1. Stavba: 2012-53. Objekt: 2012-53. Rozpočet: 2012-53 REKONSTRUKCE PODCHODU POD ULICÍ U SPOŘITELNY

SOUPIS PRACÍ. ASPE9 Strana: 1. Stavba: 2012-53. Objekt: 2012-53. Rozpočet: 2012-53 REKONSTRUKCE PODCHODU POD ULICÍ U SPOŘITELNY ASPE9 Strana: 1 SOUPIS PRACÍ Objednavatel: Zhotovitel dokumentace: Základní cena: Cena celková: DPH: Cena s daní: ěrné jednotky: Počet měrných jednotek: Náklad na měrnou jednotku: 1,00 Vypracoval zadání:

Více

VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA AKCE: VZOROVÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Místo stavby : Objednatel : Stupeň dokumentace : DSP Část : D.1.2 Stavebně konstrukční část Vypracoval : Zodpovědný projektant : Datum : Zakázkové číslo : ZADÁVACÍ PODMÍNKY:

Více

Zajištění stavební jámy podzemními stěnami

Zajištění stavební jámy podzemními stěnami Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Studentská vědecká a odborná činnost Akademický rok 2005/2006 Zajištění stavební jámy podzemními stěnami Jméno a příjmení studenta : Ročník, obor : Vedoucí

Více

ROZDĚLENÍ ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ

ROZDĚLENÍ ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ 9. ZAKLÁDÁNÍ STAVEB ZAKLÁDÁNÍ STAVEB JE OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ NÁVRHEM A POSOUZENÍM ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE OBJEKTU. TVAR A KONSTRUKČNÍ USPOŘÁDÁNÍ ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ JSOU OVLIVNĚNY ZEJMÉNA KONSTRUKČNÍM

Více

Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2. OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč

Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2. OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč Zmáhání závalů na stavbě tunelu Jablunkovský č.2 OSTRAVA, 25. ZÁŘÍ 2013 Ing. Petr Středula Ing. Pavel Ďurkáč Mimořádná událost ze dne 15.11 a 17.11.2009 Zával části tunelu v délce 120 m vyraženého primární

Více

Realizace výtahu v budově ÚZSVM ÚP Plzeň Americká 8/39, Plzeň

Realizace výtahu v budově ÚZSVM ÚP Plzeň Americká 8/39, Plzeň STATICA Plzeň s.r.o. statika konstrukcí V Obilí 1180/12, 326 00, Plzeň Realizace výtahu v budově ÚZSVM ÚP Plzeň Americká 8/39, Plzeň D.1.2.1. Objednatel: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Více

Návrh kotvené pažící stěny

Návrh kotvené pažící stěny Inženýrský manuál č. 6 Aktualizace: 03/2018 Návrh kotvené pažící stěny Program: Pažení posudek Soubor: Demo_manual_06.gp2 V tomto inženýrském manuálu je provedeno ověření návrhu kotvené pažící konstrukce

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ.

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. PŘENÁŠÍ ZATÍŽENÍ S T Á L É / VLASTNÍ HMOTNOST KCE / N

Více

Rohové překlady Porotherm KP Vario UNI R

Rohové překlady Porotherm KP Vario UNI R Rohové překlady Porotherm KP Vario UNI R Varianta se sloupkem Překlady Porotherm KP Vario UNI lze využít i pro konstrukci pravoúhlého rohového okna s dodatečnou možností osazení předokenních rolet či žaluzií.

Více

4 Opěrné zdi. 4.1 Druhy opěrných zdí. 4.2 Navrhování gravitačních opěrných zdí. Opěrné zd i

4 Opěrné zdi. 4.1 Druhy opěrných zdí. 4.2 Navrhování gravitačních opěrných zdí. Opěrné zd i Opěrné zd i 4 Opěrné zdi 4.1 Druhy opěrných zdí Podle kapitoly 9 Opěrné konstrukce evropské normy ČSN EN 1997-1 se z hlediska návrhu opěrných konstrukcí rozlišují následující 3 typy: a) gravitační zdi,

Více

TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz

TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok prvky tvarovek PlayBlok perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití str. perokresba název výrobku povrchová úprava barevné

Více

P E N T A s.r.o. S T R A K O N I C E

P E N T A s.r.o. S T R A K O N I C E A T E L I E R P E N T A s.r.o. S T R A K O N I C E T E C H N I C K Á Z P R Á V A ke konstrukční části projektu Stavební úpravy a přístavba zemědělské budovy+přístavba přístřešku Buzice SO 01- Stáj s porodnou,

Více

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC. ING. MILOSLAV PAVLÍK, CSC. Základové konstrukce Hlavní funkce: přenos zatížení do základové půdy ochrana před negativními účinky základové půdy ornice

Více

ZADÁNÍ S VÝKAZEM VÝMĚR

ZADÁNÍ S VÝKAZEM VÝMĚR Celková cena 001 HSV 001 Zemní práce 1 00572474 Osivo směs travní krajinná - svahová kg 39,174 0,035*1119,26 39,174 2 001 121101101 Sejmutí ornice s přemístěním na vzdálenost do 50 m m3 335,778 3 001 129203101

Více

ZAHRADNÍ SKLEP. Zahradní sklep rozdělen na část určený k uskladnění vína a posezení. Druhá část je určena pro uskladnění ovoce a zeleniny.

ZAHRADNÍ SKLEP. Zahradní sklep rozdělen na část určený k uskladnění vína a posezení. Druhá část je určena pro uskladnění ovoce a zeleniny. ZAHRADNÍ SKLEP Zahradní sklep rozdělen na část určený k uskladnění vína a posezení. Druhá část je určena pro uskladnění ovoce a zeleniny. Části jsou od sebe odděleny dveřmi a každá část má vlastní systém

Více

TECHNOLOGIE STAVEB 11 SEMINÁRNÍ PRÁCE

TECHNOLOGIE STAVEB 11 SEMINÁRNÍ PRÁCE TECHNOLOGIE STAVEB 11 SEMINÁRNÍ PRÁCE vypracoval: Michal Kalfeřt ČVUT Fsv A III.ročník 5/2005 název projektu : Novoplaza (společenské a obchodní centrum) místo realizace : Novodvorská 994, Praha 4 - Braník

Více

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 14, Díl 7, Kapitola 2.1, str. 1 14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY 14/7.2.1 KONVENČNÍ METODA RAŽBY Konvenční metodou ražby rozumíme především tzv. Novou rakouskou

Více

Eurokód 1: Zatížení konstrukcí, objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

Eurokód 1: Zatížení konstrukcí, objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb Obsah: 1. Předmět dokumentace... 2 2. Podklady statické části projektu... 2 3. Předpisy, literatura... 2 4. Inženýrsko geologické poměry stavby... 3 5. Statické řešení nosné konstrukce... 3 5.1 Příprava

Více

Tunel Poľana. Ing. Jiří Břichňáč Ing. Jiří Kocian Ing. Ján Papcún

Tunel Poľana. Ing. Jiří Břichňáč Ing. Jiří Kocian Ing. Ján Papcún Tunel Poľana Ing. Jiří Břichňáč Ing. Jiří Kocian Ing. Ján Papcún IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název stavby: Dálnice D3 Svrčinovec - Skalité Ucelená časť stavby: Tunel Poľana Místo stavby: k.ú. Skalité okres Čadca,

Více

UKONČENÍ NÁSTUPIŠTĚ 1. ÚVOD 2. POPIS A POUŽITÍ VÝROBKŮ 3. UKONČENÍ NÁSTUPIŠTĚ SCHODY

UKONČENÍ NÁSTUPIŠTĚ 1. ÚVOD 2. POPIS A POUŽITÍ VÝROBKŮ 3. UKONČENÍ NÁSTUPIŠTĚ SCHODY MONTÁŽNÍ NÁVOD pro dodávky a montáž stavebních dílců, vyráběných společností ŽPSV a.s. zapsané v obchodním rejstříku, vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka B. 744, den zápisu 29. 4. 1992. 1. ÚVOD

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB 1) Tvarovky jsou určené pro zdění na spáru ložnou a styčnou o tl. 8 10 mm. 2) Základními modulovými rozměry tvarovek systému KB je šířka 400mm a výška 200 mm (včetně

Více

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. jpasek@bivs.cz Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Nosné konstrukce 1. Svislé konstrukce 2. Vodorovné konstrukce 3. Konstrukční

Více

ZAHRADNÍ SKLEP. Zahradní sklep rozdělen na část určený k uskladnění vína a posezení. Druhá část je určena pro uskladnění ovoce a zeleniny.

ZAHRADNÍ SKLEP. Zahradní sklep rozdělen na část určený k uskladnění vína a posezení. Druhá část je určena pro uskladnění ovoce a zeleniny. ZAHRADNÍ SKLEP Zahradní sklep rozdělen na část určený k uskladnění vína a posezení. Druhá část je určena pro uskladnění ovoce a zeleniny. Části jsou od sebe odděleny dveřmi a každá část má vlastní systém

Více

Výkresová dokumentace stavební části Materiály nosných prvků

Výkresová dokumentace stavební části Materiály nosných prvků Výkresová dokumentace stavební části Materiály nosných prvků Projektování elektrických systémů České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra technologie staveb ng. Ladra 1 Konstrukční schéma

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou

Více

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č.

A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. A. 2. Stavebně konstrukční část Perinatologické centrum přístavba a stavební úpravy stávajícího pavilonu na parcele č. 1270 Střední část 2.1. Technická zpráva a) Podrobný popis navrženého nosného systému

Více

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž G. POROTHERM STROP 1. Skladování a doprava Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. podkládat stropní nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně

Více

Slepý rozpočet. Rozpočtové náklady. Cena za objekt celkem: TATRADOMY - KANALIZACE JKSO: REKONSTRUKCE KANALIZAČNÍ STOKY SKP: TATRADOMY - KANALIZACE

Slepý rozpočet. Rozpočtové náklady. Cena za objekt celkem: TATRADOMY - KANALIZACE JKSO: REKONSTRUKCE KANALIZAČNÍ STOKY SKP: TATRADOMY - KANALIZACE Slepý rozpočet Rozpočet: Stavba: Název objektu: Název stavby: JKSO: SKP: Projektant: MJ: Počet měrných jednotek: 0,0000 Objednatel: Náklady na MJ: Počet listů: 6 Zakázkové číslo: Zpracovatel projektu:

Více

Celkem Stavební objekt ZRN NUS Celkem bez DPH DPH vč. DPH. SO 01 - Tlaková kanalizace , , , , ,05

Celkem Stavební objekt ZRN NUS Celkem bez DPH DPH vč. DPH. SO 01 - Tlaková kanalizace , , , , ,05 Psáry - kanalizace a vodovod v ul. Nad Cihelnou Sestavení nákladů Celkem Stavební objekt ZRN NUS Celkem bez DPH DPH vč. DPH SO 01 - Tlaková kanalizace 371 407,98 40 854,88 412 262,85 86 575,20 498 838,05

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring stavebních jam doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek Navrhování základových konstrukcí Základy jsou konstrukční nosné prvky stavebních objektů, které zabezpečují přenášení účinků stavby (svislých nosných konstrukcí = zatížení) do základové půdy. Základy

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Návrh nekotvené pažící stěny

Návrh nekotvené pažící stěny Inženýrský manuál č. 4 Aktualizace 03/2018 Návrh nekotvené pažící stěny Program: Pažení návrh Soubor: Demo_manual_04.gp1 V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh nekotvené pažící stěny na trvalé i mimořádné

Více

Z P R Á V A č. 3/15. Diagnostický průzkum opěr most přes Chodovský potok, Ulice Kpt. Jaroše KARLOVY VARY

Z P R Á V A č. 3/15. Diagnostický průzkum opěr most přes Chodovský potok, Ulice Kpt. Jaroše KARLOVY VARY DIAGNOSTIKA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ s.r.o. Svobody 814, Liberec 15, 460 15, tel.482750583, fax.482750584, mobil 603711985, 724034307 e-mail : diagnostika.lb@volny.cz, http:// www.diagnostikaliberec.cz Z

Více

FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 26101 Příbram III, Česká republika, Tel: +420 318 637 763, Fax: +420 318 624 181. Oblasti použití strojů

FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 26101 Příbram III, Česká republika, Tel: +420 318 637 763, Fax: +420 318 624 181. Oblasti použití strojů FILAMOS, s.r.o. Hatě 546, 26101 Příbram III, Česká republika, Tel: +420 318 637 763, Fax: +420 318 624 181 Oblasti použití strojů Stroje firmy FILAMOS, s.r.o. jsou používané zejména v následujících oblastech:

Více

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM

KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Strana: 1 KONSTRUKČNĚ STATICKÝ PRŮZKUM Stavba: Stavební úpravy regenerace bytového domu Nová 504, Kunštát Část: Konstrukčně statický průzkum Zpracovatel části: Ing. Petr Fousek Dusíkova 19, 638 00 Brno

Více