Návod k obsluze elektrické lokomotivy 47Em řady 340

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod k obsluze elektrické lokomotivy 47Em řady 340"

Transkript

1 Lo /1 Návod k obsluze elektrické lokomotivy 47Em řady 340 Vypracoval: Ing. Horka Datum: 05/2006

2 Lo /2 Obsah I. Všeobecné pokyny II. III. IV. Tlakovzdušná a brzdová zařízení elektrické lokomotivy Příprava elektrické lokomotivy před uvedením do provozu Příprava k ovládání V. Přezkoušení funkcí elektrické lokomotivy před jízdou VI. VII. VIII. IX. Pokyny pro správné ovládání elektrické lokomotivy v provozu Změna stanoviště elektrické lokomotivy Mimořádné zastavení Odstavení elektrické lokomotivy z provozu X. Vytápění vlaku XI. Vytápění vlaku

3 Lo /3 I. Všeobecné pokyny 1. Tento návod je sestaven jen pro správnou obsluhu lokomotivy a jejího zařízení v provozu. Nejsou zde zahrnuty předpisy ČD o obsluze brzdových zařízení a vlaku, jakož i všechny předpisy dopravní a jiné, pokud nesouvisejí přímo s obsluhou lokomotivy. 2. Ve strojovně lokomotivy jsou silnoproudé přístroje a stroje pod vysokým napětím. Je proto životu nebezpečné dotýkat se těchto zařízení pokud je zapnut hlavní vypínač a sběrače zdviženy k trolejovému vedení. Před jakoukoliv manipulací ve strojovně lokomotivy vypněte hlavní vypínač, spusťte sběrače a uzavřete kohoutky sběračů. Tím se uzemní lokomotivní výzbroj. Je rovněž zakázáno manipulovat se sběrači a zařízením 230 V v mezistěnách a stanovištích pod napětím. Při jakékoliv manipulaci ve strojovně lokomotivy musí být na obou stanovištích uzamčeny řídící pulty spínačů a klíč od těchto pultů musí mít obsluha u sebe. 3. Před výstupem na střechu lokomotivy, ať již pro kontrolu sběračů, odpojovačů, hlavního vypínače nebo z jiného důvodu, odstavte lokomotivu na kolej bez trolejového vedení! Není-li to možné, vypněte vedení a uzemněte jej pomocí uzemňovací tyče v bezprostřední blízkosti lokomotivy na straně napájení trolejového vedení! určenými! 4. Jednotlivé přístroje, vypínače, závěry atd. obsluhujte jen zvláštními klíči a rukojeťmi k tomu 5. Gumovou izolaci vodičů a vinutí přístrojů a strojů chraňte před olejem a tuky! 6. Neprovádějte násilné a svévolné zásahy na řídících, ochranných a bezpečnostních zařízeních!

4 Lo /4 II. Tlakovzdušná a brzdová zařízení elektrické lokomotivy 1. Lokomotiva je vybavena brzdou: a) tlakovzdušnou b) mechanickou ruční c) elektrickou odporovou 2. Tlakovzdušná brzda a) samočinná s brzdičem DAKO - BS2 b) přímočinná (přídavná) brzda s brzdičem DAKO BP c) záchranná brzda, ovládaná ventilem AK Mechanická ruční brzda Ruční brzdou mechanickou ovládáme vždy z jednoho stanoviště jen příslušný podvozek, na kterém je brzděno jen jedno dvojkolí. 4. Elektrická brzda odporová Přestavením směrové páky do polohy BP nebo BZ podle směru jízdy se zavede brzdný režim trakčních motorů a velikost brzdné síly je regulována řazením jízdních stupňů řídícím kontrolérem. 5. Umístění brzdových přístrojů Brzdové přístroje jsou umístěny takto: a) na stanovištích b) ve strojovně c) v podvozku a) na stanovišti: Lokomotiva má dvě shodná stanoviště, na kterých jsou umístěny tyto přístroje: Čísla přístrojů odpovídají pneumatickému schématu brzdič DAKO BS2 924/1, 924/2 brzdič přímočinné brzdy DAKO BP 925/1, 925/2 ventil záchranné brzdy AK /1, 927/2 odbrzďovače (vždy 2 na stanovišti) 926/1, 926/2, 926/3, 926/4 manometr napájecího potrubí 944/1, 944/2 manometr brzdového válce 943/2, 943/3 manometr samočinné brzdy 943/1, 943/4 kolo ruční brzdy (v levé části stanoviště)

5 Lo /5 b) ve strojovně: Na přístrojové desce jsou ostatní přístroje mimo odkapnic 914/1, 2, 915, 916 a odbočnice 917, napojených přímo v potrubí samočinné brzdy a pomocných vzduchojemů /L, 907/2. c) v podvozku: V každém podvozku jsou vždy dva brzdové válce 12 položka 912/1, 912/2, 912/3, 912/4. Každý válec ovládá jednu pístnici a pákou mechanickou brzdu jednoho dvojkolí. 6. Spojení brzdového potrubí Jednotlivé díly brzdového potrubí jsou spojeny nátrubky a šroubeními. Brzdová potrubí ve strojovně s potrubím v podvozku je propojeno gumovými hadicemi vždy pro každý podvozek samostatně. 7. Ovládací přístroje tlakovzdušné brzdy a) Odchod z jednoho stanoviště na druhé: Brzdové přístroje na jednotlivých stanovištích jsou vzájemně propojeny, a proto pří přechodu z jednoho stanoviště na druhé musí být dodržovány tyto pokyny: 1) nejdříve přestavit brzdič samočinné brzdy do polohy Závěr 2) rukojeť brzdiče přídavné brzdy DAKO BP přestavte do polohy odbrzděno v případě, že bylo vozidlo přídavnou brzdou zabrzděno b) Příchod na druhé stanoviště: při příchodu na druhé stanoviště proveďte následující: 1) přestavte rukojeť brzdiče samočinné brzdy do polohy Jízda (plnění) 2) rukojeť přídavné brzdy dejte do polohy zabrzděno c) Při spřažení dvou lokomotiv: Na obou stanovištích lokomotivy, ze které nebude řízena jízda vlaku, přestavte brzdič samočinné brzdy do polohy Závěr. Rukojeť brzdiče přídavné brzdy dejte do polohy odbrzděno. Brzda lokomotivy je pak ovládána prostřednictvím průběžného potrubí vlaku. 8. Přetržení spojovacích hadic. Přetržení jedné z hadic spojující podvozek se skříní se projeví při brzdění takto: a) Při brzdění přídavnou brzdou uniká vzduch do ovzduší a nenaskočí ani brzda na podvozku s neporušenou hadicí. b) Při brzdění samočinnou brzdou brzdíme jen podvozek s neporušenou gumovou hadicí. Upozornění: účinek brzdění pro trakční vozidla je poloviční! c) Při zjištění přetržení hadice ihned zastavte a proveďte uzavření příslušných kohoutů. V případě prasknutí hadice u prvého podvozku uzavřete kohout 966/4 a 968/11. V případě prasknutí hadice u druhého podvozku uzavřete kohout 966/5 a 966/8. Oba kohouty jsou na přístrojové desce ve strojovně.

6 Lo /6 Pozor! Po uzavření kohoutů na přístrojové desce brzdí jak samočinná brzda, tak i přídavná brzda u jednoho podvozku tj. polovičním účinkem brzdění relé lokomotivy. 9. Jízda se soupravou osobní a nákladní. Při jízdě se soupravou nákladní je nutno provést na rozvaděči přestavení páky do polohy: nákladní označení N osobní označení O 10. Pískování lokomotivy Pískování lokomotivy je provedeno pneumaticky. Při pískování se pískují přední kola každého podvozku ve směru jízdy. Pískování na povel strojvedoucího může být provedeno stisknutím nožního tlačítka 553, 554 nebo přepnutím spínače pískování 551, 552 do polohy ručně. Pískování se provádí tlakem 0,7 0,9 MPa. Při předvídaném těžkém rozjezdu v některých stanicích pískujte dřív než vlak zastaví, aby kolej byla připravena na těžký rozjezd! Pro pískování jsou na pneumatické přístrojové desce umístěny tyto přístroje: kohout 966/6, škrtič 930, elektromagnetické ventily 558, 559 a ventily pískovačů 934/1, 934/2. Nad podvozky, na postranicích hlavních rámů jsou umístěna pískovací kolena Zvukové návěstí Houkání se provádí pomocí houkaček a píšťaly: nožním spínačem 503 (504) se ovládají oba tóny houkaček, ručním tlačítkem 501 (502) pouze jeden tón. Ruční tlačítko je umístněno uprostřed řídícího kola kontroleru. Píšťaly lze ovládat tlačítkem 517 (518) umístněném na pultu strojvedoucího. Vybavení: hadice 955, kohout 986/6, 986/7 a houkačky 940, Pohon sběračů a tlakovzdušného vypínače Uvádí-li se lokomotiva do provozu při nedostatku vzduchu je nutné doplnit vzduch do jímky sběračů 908 pomocí pomocného kompresoru 939, který je napájen z lokomotivní baterie 833. Zapnutím elektromagnetického ventilu 433, 434 sběračů je možné zdvihnout sběrače k troleji. Proudem z troleje je lokomotiva napájena přes tlakovzdušný vypínač 006, který má pneumatický pohon. Tímto způsobem je možno za předpokladu, že je tlak v jímce hlavního vypínače větší než 0,7 MPa, napájet lokomotivu z troleje. 13. Ostatní přístroje Vedení regulace transformátoru, přístrojové skříně, stykače topení viz popis lokomotivy. Je nutné věnovat pozornost správné poloze vzduchových kohoutů. 14. Odvodnění vzduchového potrubí lokomotivy Vypouštění vody z hlavních vzduchojemů se provádí ze stanoviště lokomotivy pomocí táhla, umístěného v podlaze vlevo od osy lokomotivy kohouty 973/1, 973/2. Brzdové potrubí je odvodněno třemi odkapnicemi z nichž dvě 914/1, 914/2 se odvodňují kohoutem pod stanovištěm vpravo od podélné osy, jedna odkapnice 915 se pak odvodňuje kohoutem vlevo blíže příčné osy lokomotivy pod hlavním rámem.

7 Lo /7 Potrubí hlavních vzduchojemů je odvodněno odkapnicí 916 vlevo blíže příčné osy lokomotivy pod hlavním rámem. Přístrojový vzduchojem 120 l je odvodněn kohoutem 974/1 ve strojovně. Pomocné vzduchojemy 120 l jsou odvodněny kohouty 974/2, 974/3 vlevo v příčné ose lokomotivy pod hlavním rámem. Pomocný vzduchojem 10 l je umístěn na přístrojové desce a odvodňuje se pomocí zátky. 15. Kompresorové soustrojí Kompresorové soustrojí 900 s kompresorem 3DSK 100 je spojeno s mezichladičem v jeden celek. Mezichladič se odvodňuje automaticky při každém zastavení kompresoru vlivem poklesu tlaku v mazacím okruhu. Stejným způsobem je odvodněn kompresor. Porucha mazacího systému a ventilů kompresoru je signalizována na displeji strojvedoucího. 16. Mechanická brzda Mechanická brzda má 4 brzdové válce 912. Průměr brzdových válců je 12. Vysunutí pístnice je asi mm. Nutno kontrolovat, aby vysunutí pístnice všech válců bylo v rozmezí mm.

8 Lo /8 III. Příprava elektrické lokomotivy před uvedením do provozu A. Technická prohlídka elektrické lokomotivy (bez trolejového napětí) Účelem prohlídky je zjistit v nejzákladnějších rysech, zda lokomotiva nevykazuje zjevné a zásadní závady. Tuto prohlídku je nutné provést před zahájením jakéhokoliv druhu provozu. 1. Prohlídka stavu sběračových smykadel, tlakových pružin, namazání smykadel, případně jejich výměna. 2. Očištění podpěrných izolátorů sběračů, přepojovače systémů, měřícího systémového trafa, izolátorů hlavního vypínače a ostatních střešních izolátorů. 3. Kontrola stavu tlakovzdušné a ruční brzdy. 4. Kontrola displejů. 5. Stav narážecího a tažného zařízení, event. domazání strojním olejem. 6. Prohlídka olejového chlazení transformátoru, stav oleje a těsnění. 7. Stav písku v písečných sloupech. 8. Kontrola, případně doplnění maziva do zásobníku mazacího zařízení nákolků. 9. Zběžná prohlídka podvozků: a) stav pružin ložiskových domků vnějších a vnitřních b) stav listových pružin c) překontrolování celého přenosu tažných sil (od otočného čepu až k uložení do hlavního rámu) d) stav brzdových zdrží a zařízení brzdy e) není-li zjevně někde uvolněný šroub nebo matice f) těsnost převodových skříní 10. Prohlídka kompresorů: a) stav oleje b) stav potrubí, zda neteče olej, uvolněné šrouby dotáhnout, utěsnit c) okolí očistit od oleje d) vadné těsnění kompresoru vyměnit

9 Lo /9 11. Prohlídka pomocných strojů: a) stav kompresorových strojů, stav komutátorů, uhlíků, držáků, není-li olej v motoru b) stav ventilátorových motorů, komutátorů, uhlíků c) správná poloha kohoutů tlakovzdušné brzdy d) správné upevnění topné spojky 12. Ostatní přístroje: a) stav polohy padáčků v releové skříni ochran 830 a skříních trakčních a pomocných usměrňovačů b) stav přepínače na trafu, hlavního vypínače, stykačů pomocných pohonů c) stav zaplombovaných přístrojů a skříní d) funkce stíračů 13. Kontrola řídícího displeje B. Kontrola výstroje elektrické lokomotivy 1. Stav nářadí podle seznamu. 2. Nejnutnější náhradní součástky: Pojistné vložky PR 500, PR 200, jistič LSN 6 A a 10 A, žárovky 24V 2W, 48V 5W, 15W, 20W, ventily MK 200/5, pojistky PK 400 se signalizací, ventil 8 VZ, těsnění pro kompresory, těsnění trubek 3. Výstroj na zimu: Pochodeň pro rozmrazení. 4. Mazací potřeby: Olej pro kompresory a převodové skříně, tuk pro ložiska motorů a stolní olej pro všeobecné mazání. 5. Dolití vody do boileru 6. Kontrola stavu rychloměru. 7. Obsluha kompresoru. Před spuštěním kompresoru je nutné provést: a) V létě nalít do olejové nádrže 8 l trvanlivého oleje značky OT-K8-ČSN V zimním období při 10 o C, je-li kompresor vystaven delšímu působení této teploty použijte olej M5A obchodní značky 0A-M6-ČSN b) Překontrolovat sací filtry zda nejsou znečištěny. c) Překontrolovat dotažení ventilů. d) Mezitlak kompresorů je cca 0,2 MPa, při chodu kompresoru je nutno kontrolovat tlak oleje

10 Lo /10 8. Obsluha pomocného kompresoru. K mazání kompresoru T 36a se používá automobilový olej AD-M9 (AF) dle ČSN Náplň oleje je asi 0,15l a tento stav je nutno kontrolovat. Ke kontrole slouží měrka, která je zašroubovaná ve víku odvzdušnění kompresoru. Odvzdušnění nastane po sejmutí víka a vyjmutí vložky, která slouží také k nalévání mazacího oleje. Sníží-li se výkon kompresoru, bývá příčina v znečištěných ventilech nebo v zapečených pístních kroužcích. Pomocným kompresorem dosáhneme tlaku 0,8 MPa přibližně za 10 minut při jmenovitém napětí baterie 48 V.. 9. Kontrola otevření hlavních jímek. 10. Překontrolovat, případně doplnit zásobník maziva pro mazání nákolků. Návod k obsluze mazacího zařízení podle zvláštního předpisu.

11 Lo /11 IV. Příprava k ovládání 1. Zapneme jistič 832 a zkontrolujeme napětí na voltmetru 842, 843. Při zapnutém jističi 345 naběhne diagnostika a na displejích 861 (862) se objeví základní obrázek. 2. Zkontrolujeme správnou polohu padáčků a ochranných relé ve skříni ochran 830. Dále zkontrolujeme stav přístrojů na diagnostickém obrázku displeje. 3. Ve strojovně překontrolujeme správnou polohu kohoutů: přístrojového vzduchojemu 906, stykače topení 972/3, pohonu regulace 969/3, pohonů přístrojové skříně 970/1, Zapneme ve strojovně odpojovače sběračů 003 a otevřeme kohouty sběračů. 5. Zavřeme všechny dveře do strojovny. 6. Na stanovišti, ze kterého chceme lokomotivu ovládat, odemkneme blokovacím klíčem ovládací panel a zapneme spínač řízení 370 (372) do polohy I. 7. Spínačem 551 (552) zapneme pomocný kompresor. Jeho chod je signalizován piktogramem na displeji. Po dosažení potřebného tlaku kompresor samočinně vypne. Vypnutí pomocného kompresoru je signalizováno zhasnutím piktogramu na displeji strojvedoucího. 8. Spínači 431 (432) zvedneme příslušný sběrač a vyčkáme až voltmetr trolejového napětí 801 (802) ukáže napětí. Indikovaný trolejový systém se zobrazí na displeji. Spínačem 436 (437) navolíme požadovaný trolejový systém 25 kv, 50 Hz nebo 15 kv, 16,7 Hz a na displeji zkontrolujeme souhlas S přepojovačů systémů v závislosti na indikovaném trolejovém napětí. 9. Spínačem řízení 370 (372) zapneme hlavní vypínač. Stav hlavního vypínače je signalizován na provozním obrázku displeje strojvedoucího Nezapne-li vypínač, zkontrolujeme obvod hlavního vypínače na diagnostickém obrázku. Po zapnutí hlavního vypínače se začínají rozbíhat čerpadla oleje transformátoru, což lze kontrolovat piktogramem na základním obrázku displeje porucha čerpadel. Nerozběhnou-li se čerpadla je nutné zkontrolovat jejich obvod. Pozn. V zimním období po delším odstavení lokomotivy nemusí ihned po zapnutí hlavního vypínače dojít k rozběhu čerpadel, což je způsobeno nízkou teplotou oleje. Čerpadla se rozbíhají po dosažení teploty oleje 15 C. 10. Spínače kompresorů 449 (451) nebo 450 (452) přepneme do polohy automaticky. Dostoupí-li tlak v hlavní jímce na 0,8 MPa. (pozorujeme na tlakoměru 944/1, 944/2) vypneme spínačem 551 (552) pomocný kompresor.

12 Lo / Po dosažení tlaku 0,9 MPa v hlavních vzduchojemech 905 proveďte zkoušku samočinné a přídavné brzdy. Musí být dodržovány pokyny pro vzájemnou polohu brzdových kohoutů na obou stanovištích. Kontrolujte tlak vzduchu na tlakoměru brzdového potrubí 943/1, 943/4. Tlak musí být 0,5 MPa min. 4,5 MPa. 12. Navolte spínačem 438 (439) režim O pro lehké vlaky nebo režim N pro těžké vlaky. Tyto režimy jsou aktivní pouze na systému 15 kv, 16 2/3 Hz. Na systému 25 kv, 50 Hz se tato volba nepoužívá a je blokována. Pozn. Nezaměňujte pojem režim osobní nákladní s polohami brzdiče osobní O a nákladní N. Na displeji zkontrolujte Souhlas přepojovače režimu s požadavkem od strojvedoucího.

13 Lo /13 V. Přezkoušení funkcí lokomotivy před vyjetím A. Bez trolejového napětí 1. Chod měničů směru vpřed i vzad a přepojovačů J-B při pohybu válce (341 1 ). 2. Chod regulace autotransformátoru ovládacím kolem povelového válce řídícího kontroléru (341.21). Zvlášť nutné v zimním období. Je-li přepínací zařízení mimo provoz déle než 24 hodin, je nutno protočit přepínací zařízení naprázdno dvěma regulačními cykly. Důvodem tohoto úkonu je zvýšení pasivních odporů mechanismu zařízení při odstavení lokomotivy z provozu. 3. Kontrola funkce stykače vlakového topení. Zapínání provádíme klíčem vypínače 447 (448). 4. Kontrola činnosti přídavné brzdy. 5. Kontrola činnosti samočinné brzdy. 6. Činnost pískování. Nožním tlačítkem 553 (554) nebo spínačem 551 (552), v poloze A impulzní pískování, spínačem 551 (552) v poloze T trvalé pískování. Činnost pískování je signalizována piktogramem na displeji. 7. Činnost pneumatických houkaček nožním tlačítkem 503 (504) a ručním tlačítkem 501 (502). Činnost píšťal ručním tlačítkem 517 (518). 8. Odvodnění všech odkapnic a hlavních vzduchojemů. 9. Činnost elektrických stíračů a ostřikovačů ovladačem 575 (576) 10. Kontrola osvětlení čela lokomotivy: spínačem 608 (630) hlavní reflektory, spínači 609, 610, 619 (631, 632, 643) přední návěstní světla, spínači 663, 664 (667, 668) zadní návěstní světla, spínačem 661, (665) sdružené ovládání návěstních světel B. Při napájení trolejovým vedením 1. Chod ventilátorů trakčních motorů a trakčních usměrňovačů spínači 454 (455) a signalizaci piktogramem na displeji. 2. Chod kompresorových soustrojí (bez klepání, dobrá těsnost vzduchu a oleje) spínači 449, 450, (451, 452) a signalizaci piktogramem na displeji 3. Chod motor-čerpadlového soustrojí a funkci signalizace piktogramem na displeji 4. Chod nabíjecího zařízení. Na voltmetru 842 (843) zkontrolujeme napětí 48 ± 4 V, případně funkci poruchové signalizace na displeji. 5. Kontrola kaloriferu vytápění stanovišť řidiče a ofukování oken pomocí spínačů 252, 253 (282, 283). Kontrola přepínání jednotlivých topných stupňů. 6. Kontrola sálavého topení spínačem 152 (153) 7. Činnost tlakového spínače 407. Poklesne-li tlak v brzdovém potrubí pod nastavenou mez a je-li regulace transformátoru na stupních, pak vypíná hlavní vypínač. 8. Spínání stykače vlakového topení 710 spínačem 447 (448), signalizováno piktogramem na displeji.

14 Lo /14 VI. Pokyny pro správné ovládání elektrické lokomotivy v provozu Pro uvedení lokomotivy do provozu je nutno splnit následující předpoklady: a) zapnout jistič baterie 832, zapnout spínač řízení 370 (372), jistič 345 pro napájení displejů a diagnostiky, jistič 851 napájecího zdroje elektroniky, jistič 846 pro napájení ochran a příslušné jističe napájecích obvodů. b) zvednout trolejový sběrač spínačem 431 (432) c) zvolit napájecí systém spínačem 436 (437) d) zapnout hlavní vypínač spínačem 370 (372) do vratné polohy e) zvolit režim jízdy spínačem 438 (439) f) provedena příprava k ovládání a přezkoušena funkce lokomotivy podle čl. III, IV g) tlak v hlavních jímkách 0,7 MPa. h) kohouty pneumatické části a chladícího systému trafa v příslušných polohách Při splnění těchto předpokladů lze lokomotivu uvést do provozu. A. Jízda 1. Reverzní pákou zařadíme příslušný směr jízdy (poloha JP nebo JZ ). Při kontrole piktogramů na displeji nesmí být zobrazen žádný poruchový piktogram. Je zobrazen O. Po zobrazení souhlasu S s režimem jízdy lze najíždět na 1. stupeň regulace. Stupně regulace transformátoru lze řadit dvojím způsobem. a) Po jednom stupni přestavením řídícího kontroléru do polohy +1. Po každém stupni se řídící kontrolér vrací do polohy X vlastním mechanismem. b) Po více stupních přestavením řídícího kontroléru do polohy +. Regulace postupuje nahoru pokud je nastavena poloha +. Zastavení řazení jízdních stupňů se provádí uvolněním z polohy Obdobným způsobem se ovládá regulace i při chodu dolů. Při sjíždění o 1 stupeň nastavíme polohu -1 a při sjíždění o více stupňů polohu -. 0 stupeň regulace a jednotlivé mezistupně jsou zobrazovány piktogramy na displeji. 3. Za jízdy je nutné sledovat údaje na řídícím displeji. Trakční proudy jednotlivých podvozků Budící proud Poměrný tah Předvolená rychlost (pouze při jízdě na automatiku) Skutečná rychlost Jízdní stupeň Číslo shuntu Trakční proudy větší než 1170 A jsou krátkodobé a je dovoleno je používat jen po dobu max. 5 minut za studeného stavu, tj. po předchozím nejméně 5ti minutovém dochlazování el. zařízení bez

15 Lo /15 zatížení. Systém měření proudů a regulace jízdních stupňů nedovoluje jízdu proudem větším než 1500 A. 4. Na displeji v polích piktogramů je nutné kontrolovat správnou funkci jednotlivých zařízení lokomotivy. 5. Pomocí spínačů 848 (849) lze zvolit proudový stupeň automatiky rozjezdu. 6. Spínačem 878 (879) lze volit požadovanou rychlost lokomotivy. 7. Je-li spínač ventilátorů 454 (455) v poloze A, dochází k zapnutí ventilátorů po najetí regulace na jízdní stupně. Po sjetí z jízdních stupňů jsou ventilátory v činnosti do té doby, než teplota oleje trafa klesne pod hodnotu 65 o C.. Dále je možno za účelem dochlazování el. zařízení během provozování lokomotivy zapnout ventilátory trvale přestavením spínačů do polohy R. Bude-li v jízdě dále pokračováno, ventilátory vypněte nejdříve za 5 minut od okamžiku zániku proudu v trakčních obvodech. Vypnutí ventilace se provede přestavením do polohy VYP B. Elektrická brzda Je-li lokomotiva v normálním provozu, tzn. bez vyřazeného trakčního motoru nebo usměrňovače, je možno užít elektrické odporové brzdy. Brzdění el. brzdou (přechod z normální jízdy na el. brzdu a opačně). 1. Řídícím kontrolérem nastavíme nulový stupeň regulace. 2. Reverzní páku (341 1 ) přeložíme do polohy BZ nebo BP podle směru jízdy. Při nesprávném přestavení brzdových obvodů dojde k zobrazení piktogramu porucha EDB na displeji. Piktogram ventilátor EDB kontroluje správnou funkci ventilátoru brzdového odporníku, zhasne tedy až po najetí regulace na stupeň. 3. Řídícím kontrolérem najíždíme na stupně regulace transformátoru. Tím řídíme budící proud trakčních motorů při brzdě, a tím při určité rychlosti i brzdnou sílu elektrické lokomotivy. 4. Při činnosti elektrické brzdy nesmí kotevní proudy překročit hodnotu 730 A a budící proud nesmí překročit hodnotu 1200 A. Napětí trakčních motorů nesmí překročit hodnotu 750 V. Kontrola a omezení těchto hodnot je zajištěna řídícím systémem BKS1. 5. Přechod na jízdu Řídícím kontrolerem ( ) najedeme na 0 stupeň regulace. Reverzní páku (341 1 ) přeložíme do polohy JP nebo JZ podle směru jízdy. 6. Blokování elektrické brzdy a samočinné tlakovzdušné brzdy Elektrická brzda odporová je blokována se samočinnou brzdou tlakovou na trakčním vozidle. Při použití elektrické brzdy je brzda samočinná odpojena pomocí elektromagnetického ventilu 420, který ovládá vypouštěcí ventil 922. Uzavřený ventil 922 zajišťuje, že tlakový vzduch z rozvaděče nemůže projít do potrubí k brzdovým válcům. Toto blokování neovlivňuje činnost samočinné brzdy vlakové soupravy. Při brzdění přímočinnou brzdou při zvýšení tlaku v brzdovém válci nad nastavenou hodnotu vypne tlakový spínač 347 elektrickou odporovou brzdu z činnosti, aby nenastalo při brzdění lokomotivy působení obou brzd současně (tj. přebrzdění lokomotivy). 7. Při zemním spojení není možné použít EDB 8. Při vyřazení trakčního motoru nebo usměrňovače není možné použít EDB

16 Lo /16 9. Porucha EDB je signalizována na displeji strojvedoucího C. Změna napěťové soustavy Před vjezdem pod neutrální úsek trolejového napětí zavést režim jízdy bez výkonu, tlačítkem 400 (401) vypnout hlavní vypínač a ovladač sběračů 431 (432) přestavit do polohy 0. Po projetí neutrálního úseku, když je lokomotiva pod trolejí s napětím, zvednout sběrač ovladačem 431 (432). Po naindikování příslušného systému navolit spínačem volby systému 436 (437) příslušný systém. Po kontrole stavu přepojovačů dle indikovaného systému řídícím systémem, se na displeji zobrazí Souhlas S. Po zobrazení S zapnout hlavní vypínač. D. Změna režimu jízdy O N 1. Navolit režim jízdy bez výkonu 2. Přepínačem 438 (439) navolit požadovaný režim N velká tažná síla, malá rychlost O - větší rychlost při menší tažné síle Navolený režim je zobrazen na displeji. Po zkontrolování přestavení přepojovačů řídícím systémem BKS1 se objeví na displeji S jako souhlas s navoleným režimem. 3. Změna je provedena a může se najet odbočkami do výkonu v novém režimu. E. Jízda za mrazu Jelikož kompresor má zařízení na automatické odvodňování prvního i druhého stupně při každém zastavení kompresoru, je kondensát pravidelně odpouštěn, a proto není nebezpečí zamrznutí kondensátu. Odvodnění hlavních vzduchojemů nutno provádět alespoň 1x za hodinu, při zamrznutí ihned rozmrazit. Odvodňovací kohouty hlavních vzduchojemů jsou vybaveny el. ohřevem ovládaným spínačem 580 (581). F. Poruchová jízda 1. Porucha trakčního motoru. V případě, že vznikne v provozu závada na některém trakčním motoru, je možno po jeho odpojení pokračovat v poruchové jízdě sníženou tažnou silou. Odpojení se provádí v přístrojové skříni příslušného podvozku přepojovači J-B 071 a měniči směru 031 ručním přepojením do polohy PM. Odpojení motoru je vždy dvoupólové. Veškeré tyto úkony lze provádět pouze při vypnutém hlavním vypínači. 2. Mechanické poškození spojky nebo ložiska trakčního motoru. V případě poškození ložiska trakčního motoru je možno provést demontáž spojení mezi motorem a skříní. Na unášecím pastorku na obou ramenech se odmontují vždy dva šrouby, držící lůžka ložiskových čepů. Za pomocí šroubů zašroubovaných do odtlačovacích otvorů se lůžka vysunou z drážek na unášeči. Na kardanový hřídel nasuneme závěsný třmen, který zavěsíme na závěsné šrouby na štítu motoru. Kardanový hřídel se zasune do dutiny motoru až na doraz a dotáhnou se matky závěsných šroubů. Touto operací se přeruší mechanické spojení motoru s převodovkou.

17 Lo /17 3. Porucha ventilátorového motoru pro chlazení trakčních motorů. Při poškození některého ventilátorového motoru trakčních motorů nebo usměrňovače je nutno odpojit vždy trakční motor podvozku výše popsaným způsobem. Zároveň je nutno odpojit porušený ventilátorový motor jeho pojistkou. 4. Porucha čerpadla. Při poruše jednoho čerpadla je lokomotiva schopna jízdy s druhým čerpadlem až do případného dosažení maximální dovolené teploty trafa. Totéž platí analogicky i při poruše střídače čerpadla. Poruchový stav je signalizován na displeji. Při poruše vypněte jistič porouchaného čerpadla, střídače 231 nebo Poruchy, při kterých elektrická lokomotiva nesmí pokračovat v jízdě vlastní silou, ale může být odtažena jinou lokomotivou. a) proražení izolace VN kabelu trakčních obvodů nebo na primární straně trafa, nebo pokles celkového izolačního odporu obvodu VN pod dovolenou hranici b) poškození elektrických přístrojů, ochran, vyhoření některých přístrojů, porucha trafa a důležitých strojů a přístrojů. c) porucha obou kompresorů d) poškození obou sběračů e) prasklé vzduchové potrubí nebo válce tlakovzdušné brzdy f) poškození hlavních nebo pomocných jímek g) porucha hlavního vypínače 6. Poruchy, při kterých elektrická lokomotiva nesmí pokračovat v jízdě vlastní silou ani pomocí jiné, ale jen pomocí poruchové dílenské čety: a) poškození ložisek převodové skříně, závěsu k převodové skříni b) poškození nápravového ložiska c) poškození náprav d) poškození obručí, hvězdic e) násilné poškození (srážka, vykolejení)

18 Lo /18 VII Změna stanoviště Postup je následující. 1. Zabrzděte lokomotivu samočinnou brzdou brzdičem 924. Rukojeť brzdiče přestavte do závěrné polohy a klíčem rukojeť uzamkněte. V uzamknuté poloze je možné klíček vytáhnout ze zámku a odemknout jím brzdič na druhém stanovišti. Stejným způsobem zajistit rukojeť brzdiče při jízdě s přípřeží, ale klíček nevyjímat! 2. Rukojeť brzdiče přímé brzdy DAKO BP 925 dejte do polohy odbrzděno. 3. Řídící kontroler musí být v poloze X po předchozím najetí na 0 stupeň regulace. Směrovou páku přestavte do 0 polohy a vyjměte! 4. Spínače kompresorových motorů 449, 450 nebo 451, 452 přestavte do polohy R! Po dosažení max.tlaku v jímkách přestavte spínače do polohy Vypněte kalorifery topení stanoviště a rozmrazování oken spínači 252, 253 a 282, Vypněte spínač vlakového topení 447 (448) a vyjměte rukojeť. 7. Tlačítkem 400 (401) vypněte hlavní vypínač. 8. Spínač sběračů přestavte do střední 0 polohy. 9. Vypněte spínač řízení 370 (372). 10. Blokovacím klíčkem uzamkněte spínače ovládacího panelu a klíček vyjměte! 11. Vypněte bílá návěstní světla a zapněte podle potřeby červená. Návěstní světla lze ovládat individuelně spínači 609, 610, 619 (631, 632, 643) pro přední světla spínači 663, 664 (667, 668) pro zadní návěstní světla (pojem přední, zadní je vztažen k obsaženému stanovišti) nebo centrálním ovládáním spínači 661, 665. Na neobsazeném stanovišti musí být v nule. 12. Před odchodem na II. stanoviště vezměte s sebou: a) směrovou páku b) blokovací klíček ovládacího panelu c) rukojeť vypínače vlakového topení d) klíček od brzdiče Hlavně překontrolujte uzavření brzdiče! Na druhém stanovišti postupujeme takto: a) brzdič klíčkem odemkněte a přestavte do polohy J b) odemkněte blokovacím klíčkem ovládací panel c) zapněte spínač řízení 370 (372) do polohy I d) zvedněte sběrače, navolte příslušný trolejový systém a zapněte hlavní vypínač (viz. čl. VI) e) spínače kompresoru 449, 450 (451, 452) přepněte do polohy A f) ostatní pomocná zařízení uveďte do chodu podle potřeby g) přestavte směrovou páku do požadovaného směru jízdy Tím je lokomotiva připravena pro řízení.

19 Lo /19 VIII. Mimořádné zastavení 1. Všeobecně. V případě náhlé neschopnosti strojvedoucího ovládat lokomotivu z jakýchkoliv příčin, může další na tomtéž stanovišti (odkud je lokomotiva ovládána), přítomná osoba za těchto mimořádných okolností lokomotivu (vlak) zastavit dle dále uvedených pokynů. Pokyny zde uvedené se týkají jen těch. záležitostí, spojených s mimořádným zastavení lokomotivy a neřeší ostatní podmínky s tímto související. Ostatní podmínky mimořádného zastavení jsou závislé na příslušných platných zákonných ustanoveních a předpisech ČD. Mimořádné zastavení lokomotivy (vlaku) lze předpokládat za normálních nebo vyjímečných okolností: a) Za normální okolnosti lze označit takový stav, když nehrozí nebezpečí srážky a překážkou na jízdní dráze, nebo není jiného ohrožení bezpečnosti osob, majetku a věcí. b) Za vyjímečné okolnosti lze označit takový stav, když existuje reálné nebezpečí srážky s překážkou na jízdní dráze, nebo jiný nebezpečný stav ohrožující osoby, majetek a věci. 2. Zastavení za normálních okolností. Vykonáním těchto manipulací lze zastavit lokomotivu (vlak), přičemž zůstane stát v pohotovostním stavu schopna následné jízdy: a) Řídící kontrolér se uvede do polohy X a vyčká se až regulace trafa sjede z odboček do nulové polohy b) Pak se samočinnou vlakovou brzdou (nebo lokomotivní) normálním způsobem zabrzdí až do klidu. c) Směrová páka se přestaví do nulové polohy. Vyžaduje-li dále situace uvést lokomotivu do klidového stavu (vypnuto, odpojeno a uzemněno) lze ji do tohoto stavu uvést vykonáním těchto manipulací: 1) Pomocné pohony (ventilátory, kompresory) se vypnou a jejich spínače uvedou do základní polohy. 2) Topení vlaku a stanovišť se vypne. 3) Vypínacím tlačítkem 400 (401) se vypne hlavní lokomotivní vypínač. 4) Přepínač sběračů 431 (432) se přestaví do polohy vypnuto. 5) Spínač řízení 370 (372) se vypne a uzamkne se spínačový panel na ovládacím pultu. 3. Zastavení za vyjímečných okolností. Vykonáním těchto manipulací lze dosáhnout zastavení lokomotivy (vlaku) bez dalších časových ztrát: a) Stisknutím vypínacího tlačítka se vypne hlavní lokomotivní vypínač. b) Páka brzdiče samočinné vlakové brzdy se přestaví do polohy rychlobrzda. Dovolí-li následný vývoj situace možnost dalších manipulací, přestaví se řídící kontrolér do nuly a nechá se doběhnout regulace trafa rovněž do nulové polohy.

20 Lo /20 IX. Odstavení lokomotivy z provozu 1. Směrovou páku přestavte do nulové polohy. 2. Spínače kompresorů 449, 450 (451, 452) přepněte do polohy R a po načerpání hlavních jímek na maximální tlak přepněte spínače do polohy Do nulové polohy přepněte spínače topení stanoviště 253 (283) a rozmrazování oken 252 (282), spínač vlakového topení 447, Vypněte hlavní vypínač tlačítkem 400 (401). 5. Spínače sběračů 431 (432) přestavte do polohy Vypněte spínač řízení do polohy Blokovacím klíčem uzamkněte ovládací panel a klíček vyjměte. 8. Uzavřete kohout hlavního vypínače 966/3. 9. V chodbě strojovny odpojte oba odpojovače sběračů a uzavřete kohouty sběračů 972/1, 972/ Vypněte jistič baterie Rukojeť brzdiče 924 přestavte do závěrné polohy a klíčem rukojeť uzamkněte. 12. Vypusťte sraženou kapalinu ze vzduchojemů odkapnic a filtrů 905/1, 905/2, 906, 907/1, 907/2, 988/2, 928/3, 916, 914/1, 914/2, 915, 913/1, 913/2, 929/3, 928/1, 929/ Zjistěte dotekem ruky, zda nehřejí nápravová ložiska, ložiska trakčních motorů, ventilátorových a kompresorových motorů. 14. Z kabiny zabrzděte ruční brzdu pro zabezpečení lokomotivy proti samovolnému rozjezdu. Pozor! Při odstavení lokomotivy z provozu je nutné kontrolovat, zda-li trakční motory jsou bezpečně odpojeny (viz. čl. VI), aby mohlo být lokomotivou bezpečně posunováno jiným vozidlem.

21 Lo /21 X. Topení vlaku 1. Spínačem 462 (463) navolte požadovaný systém topení. Spínačem lze navolit napětí pro topení 1000 V, 1500 V nebo 3000 V. Řídící systém BKS1 (880) pak již automaticky v závislosti na trolejovém systému zajistí správné přestavení přepojovačů 700, 702 dle požadovaného napětí. Na systému 15 kv, 16 2/3 Hz se používá pouze napětí 1000 V, 16 2/3 Hz. 2. Navolený systém je signalizován na displeji. Strojvedoucí zkontroluje správné navolení. 3. Zapnout stykač topení spínačem 447 (448) 4. Zapnutí stykače topení se signalizuje piktogramem na displeji.

22 Lo /22 XI. Nastavení přístrojů a ochran 1. Nastavení ochran. Měřící transformátory. Topení vlaku A/5A v 850 nastavit 500A ; 5A Primár trafa A/5A v 850 nastavit - 300A; 5A Diference trafa A/5A v 850 nastavit - 30A; 0,5A Nadproud. usm A/5A 3100A; 7,75A Nadproud. usm A/5A 3100A; 7,75A LEMY. Nadproud motoru 025 v 850 nastavit 1500A při J, 760A při B Nadproud motoru 026 v 850 nastavit 1500A při J, 760A při B Nadproud buzení 029 v 850 nastavit A Napětí motorů 142 v 350 nastavit omezení na 950V při B Podpětí. Výstup z 850 nastavit tak, aby relé 851C přitáhlo při 19kV a odpadlo při 17,5kV na systému 50Hz, resp, aby relé 851C přitáhlo při 11,4kV a odpadlo při 10,5kV na syst / 3 Hz Zemní ochrana. Relé 860A, 861A nastavit na možnou citlivost tak, aby přitahovalo při zkoušce napětím 48V 30% nebo na max. 2. odb. reg. při systému 25kV, 50Hz Napětí v troleji. Výstup z 850 nastavit tak, aby při 25kV/166V voltmetr na stupnici ukazoval 25kV tak, aby při 15kV/100V voltmetr na stupnici ukazoval 15kV 2. Tlakové spínače. 347 DM 110kPa 407 DM 300kPa 453 DM 450kPa 536 DM 50kPa 838 DM 720kPa Ti 50kPa Ti 60kPa Ti 150kPa Ti 100kPa Ti 150kPa 876 DM 60kPa Ti 20kPa

23 Lo /23 3. Nastavení shuntovacích odporů viz diagram Lo1454 D. Postup nastavení je naznačen u motoru 050, u ostatních motorů je analogicky stejný. Na svorce 20/1 přístrojové skříně odpojit vodič 038. Měnič směru 031 nastavit do mezipolohy. Změřit odpor hlavních pólů (i s přívody) mezi svorkami 12/1 a 22/1. Podle naměřeného odporu hlavních pólů odečíst z grafu hodnoty pro 1., 2. a 3. shunt. odpor opět i s přívody. Při nastavování shunt. odporů nutno odpojit ještě vodič 040 nebo 042. Odpor opět měřit mezi svorkami 12/1, 22/1. Při měření 1. odporu, označení A1-B1, sepnut stykač 062. Při měření 2. odporu, označení A1-C1, sepnut stykač 063. Při měření 3. Odporu, označení A1-E1, sepnut stykač 061. Měření odporů provést voltampérovou metodou. 4. Pískování. Relé 855 nastavit na interval spínání cca 0,5 sec.

KUSOVNÍK LOKOMOTIVY 240

KUSOVNÍK LOKOMOTIVY 240 KUSOVNÍK LOKOMOTIVY 240 Obsah: SCHÉMA ZAPOJENÍ HLAVNÍCH OBVODŮ... 1 SCHÉMA ZAPOJENÍ POMOCNÝCH POHONŮ... 2 SCHÉMA OCHRAN A MĚŘENÍ LOKOMOTIVY... 4 SCHÉMA ZAPOJENÍ ŘÍZENÍ LOKOMOTIVY... 5 SCHÉMA ZAPOJENÍ OVLÁDÁNÍ

Více

Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380

Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380 Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380 Příloha přehled piktogramů Vypracoval: Ing. Radek Šafránek Číslo dokumentu: Lo2009-31-CZ Kontroloval: Ing. Václav Bierhanzl Datum vypracování:

Více

NÁVOD K OBSLUZE LOKOMOTIVY ŘADY 130 - E479.0 TYP 79 E1

NÁVOD K OBSLUZE LOKOMOTIVY ŘADY 130 - E479.0 TYP 79 E1 NÁVOD K OBSLUZE LOKOMOTIVY ŘADY 130 - E479.0 TYP 79 E1 POSTUP PŘI OŽIVENÍ SAMOSTATNÉ LOKOMOTIVY Oživení jednotlivého hnacího vozidla. Pod napájeným trakčním vedením je možno provést oživení lokomotivy

Více

Barevný nákres lokomotivy

Barevný nákres lokomotivy Lokomotiva řady 799 Barevný nákres lokomotivy Technický nákres Popis lokomotivy Mechanická část Lokomotiva je koncipována jako kapotová, se dvěma sníženými a zúženými představky a centrální věžovou kabinou

Více

Technické závady vozu KT8 RN2P Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Tomášek Tomáš 225023 Kos Jan 1726

Technické závady vozu KT8 RN2P Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Tomášek Tomáš 225023 Kos Jan 1726 Technické závady vozu KT8 RN2P Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Tomášek Tomáš 225023 Kos Jan 1726 Obsah: Seznam pojistek 600V v odpojovači OTZ 3 Seznam jističů 4 DIAGNOSTIKA ZÁVAD NA VOZE Popis a foto panelů

Více

Funkční popis elektrických obvodů. elektrické lokomotivy 47 Em. řady 340

Funkční popis elektrických obvodů. elektrické lokomotivy 47 Em. řady 340 Lo 2000-75/1 Funkční popis elektrických obvodů elektrické lokomotivy 47 Em řady 340 Vypracoval: Ing. Horka Datum: 05/2006 Lo 2000-75/2 Úvod. Lokomotiva řady 340 je upravená lokomotiva řady 240, doplněná

Více

ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. TYPOVÝ NÁČRT

ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o. TYPOVÝ NÁČRT ELEKTRICKÁ TŘÍSYSTÉMOVÁ LOKOMOTIVA ŘADA 380 ČD, TYP ŠKODA 109 E TYPOVÝ NÁČRT ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ PARAMETRY Určení interoperabilní lokomotiva pro osobní i nákladní dopravu Výrobce ŠKODA TRANSPORTATION s.r.o.

Více

Schémata elektrických obvodů

Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Schémata elektrických obvodů Číslo linie napájení Elektrický obvod 30 Propojení s kladným pólem akumulátorové baterie 31 Kostra 15, 15a Propojení s kladným pólem akumulátorové

Více

Motorový vůz řady 831

Motorový vůz řady 831 Motorový vůz řady 831 Technický nákres Technické údaje Typ spalovacího motoru Vrtání Zdvih Trvalý výkon SM Zásoba paliva Olejové hospodářství Vodní hospodářství 6 S 150 PV 2A (má opačné číslování válců!)

Více

NOUZOVÉ A PORUCHOVÉ STAVY

NOUZOVÉ A PORUCHOVÉ STAVY NOUZOVÉ A PORUCHOVÉ STAVY Nouzové dobíjení baterie 24V Pokud dojde k vybití startovací baterie 24V a baterie 48V je plně nabita, lze z displeje strojvedoucího povolit dobíjení baterie 24V z baterie 48V

Více

DOPRAVNÍ PODNIK hl. m. Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání - Tramvaje KT8D5R.N2P. u č e b n í p o m ů c k a k v ě t e n 2 0 0 9

DOPRAVNÍ PODNIK hl. m. Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání - Tramvaje KT8D5R.N2P. u č e b n í p o m ů c k a k v ě t e n 2 0 0 9 DOPRAVNÍ PODNIK hl. m. Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání - Tramvaje TRAMVAJ KT8D5R.N2P u č e b n í p o m ů c k a k v ě t e n 2 0 0 9 Obsah: 3... Úvod KT8D5.RN2P 3... Základní údaje,

Více

PŘÍLOHA 9 OBSLUHA BRZDOVÝCH ZAŘÍZENÍ NA HNACÍCH VOZIDLECH

PŘÍLOHA 9 OBSLUHA BRZDOVÝCH ZAŘÍZENÍ NA HNACÍCH VOZIDLECH PŘÍLOHA 9 OBSLUHA BRZDOVÝCH ZAŘÍZENÍ NA HNACÍCH VOZIDLECH 1 Ovládání průběžné brzdy vlaku brzdičem DAKO-BS2 (Příloha č. 13, obr. 1, 2, 3 a, 3 b) 1.1 Při ovládání průběžné brzdy vlaku brzdičem DAKO-BS2

Více

Mezistěna na st. I. ř. 130

Mezistěna na st. I. ř. 130 Mezistěna na st. I. ř. 130 Západka dveří B24-3 pro funkční stav J B25-3 B26-3 ze stan. II. Hl. vypínač 0 I Normal. stav 1 2 1/1 Start Napěťová sekce 1 6 9 AKNB Automaticka Kontrola Nabíjení Západka dveří

Více

Rozsah MM motorové lokomotivy řady 704,708, 709

Rozsah MM motorové lokomotivy řady 704,708, 709 Rozsah MM motorové lokomotivy řady 704,708, 709 Úvodní instrukce pro provedení MM prohlídky: - Není-li v textu uvedeno jinak, potom všechny parametry úkonů MM prohlídky (jako jsou např. množstevní údaje,

Více

Technické závady vozu 14 T. Tůma Marek 222 938 Kos Jan 1726 (spolupráce na voze)

Technické závady vozu 14 T. Tůma Marek 222 938 Kos Jan 1726 (spolupráce na voze) Technické závady vozu 14 T Zpracovali: 1 Tomášek Tomáš 225023 Tůma Marek 222 938 Kos Jan 1726 (spolupráce na voze) Obsah: Seznam jističů 3 Manipulace s vozem 4 ČERVENÉ ZÁVADY Porucha pohonu (porucha tachografu)

Více

ZKOUŠKA ŘIDIČŮ TRAMVAJÍ. Technická příprava

ZKOUŠKA ŘIDIČŮ TRAMVAJÍ. Technická příprava ZKOUŠKA ŘIDIČŮ TRAMVAJÍ Technická příprava Jméno: ID testu: Os. č. Útvar: Technická příprava 1) Zhasnutá kontrolka zrychlovače při zadané jízdě znamená: 1 b. a) a) vyřazení zrychlovače z trakčního obvodu

Více

DOPRAVNÍ PODNIK hl. m. Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání - Tramvaje KT8D5. u č e b n í p o m ů c k a k v ě t e n 2 0 0 9

DOPRAVNÍ PODNIK hl. m. Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání - Tramvaje KT8D5. u č e b n í p o m ů c k a k v ě t e n 2 0 0 9 DOPRAVNÍ PODNIK hl. m. Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání - Tramvaje TRAMVAJ KT8D5 u č e b n í p o m ů c k a k v ě t e n 2 0 0 9 Obsah: 3... Úvod KT8D5.RN2P 3... Základní údaje, podmínky

Více

TECHNICKÉ ZÁVADY VOZU T6A5

TECHNICKÉ ZÁVADY VOZU T6A5 TECHNICKÉ ZÁVADY VOZU T5 Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Kos Jan 1726 Tomášek Tomáš 225023 Obsah: Seznam pojistek 600V v odpojovači OTZ 3 Seznam jističů a pojistek 24V u vozů ev. č. 8601-8680 4 Seznam jističů

Více

ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel

ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel ZKUŠEBNÍ TEST MVTV 2 technické části zkoušky způsobilosti k řízení speciálních hnacích vozidel 1. Montážní vůz MVTV 2 má pojezd v provedení a) dvojkolí jsou vedena v rámu vozidla s vůlí v příčném směru,

Více

Depo kolejových vozidel Praha duben 2013. 162 a 163 OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ KONSTRUKCE A ŘÍZENÍ (OKRUHY OTÁZEK) Tabulka změn dokumentu

Depo kolejových vozidel Praha duben 2013. 162 a 163 OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ KONSTRUKCE A ŘÍZENÍ (OKRUHY OTÁZEK) Tabulka změn dokumentu Depo kolejových vozidel Praha duben 2013 162 a 163 OVĚŘENÍ ZNALOSTÍ KONSTRUKCE A ŘÍZENÍ (OKRUHY OTÁZEK) 10. 4. 2013 Vydání dokumentu Tabulka změn dokumentu Miroslav Svoboda, DKV Praha 2 Vážení kolegové,

Více

Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380

Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380 Návod k obsluze třísystémové elektrické lokomotivy ŠKODA 109E ČD 380 Příloha přehled alarmů Vypracoval: Ing. Radek Šafránek Číslo dokumentu: Lo2009-32-CZ Kontroloval: Ing. Václav Bierhanzl Datum vypracování:

Více

RVH = regulátor výkonu; RT = regulátor topení; TU = usměrňovač topení; RRN = regulátor nabíjení; TM = trakční motor

RVH = regulátor výkonu; RT = regulátor topení; TU = usměrňovač topení; RRN = regulátor nabíjení; TM = trakční motor Nízkonapěťové třífázové statorové vinutí topného alternátoru TA napájí oba budící měniče (řízené usměrňovače): BM1 v obvodu buzení trakčního dynama a BM2 v obvodu buzení topného alternátoru. Cizí buzení

Více

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196

ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 ŘÍDÍCÍ AUTOMATIKA EMA 194, 196 POUŽITÍ Řídící automatiky EMA 194 a EMA 196 jsou užívány jako řídící a kontrolní zařízení pro systémy centrálního mazání s progresivními rozdělovači a mazacím přístrojem

Více

MAZÁNÍ OKOLKŮ LOKOMOTIV OK - 02

MAZÁNÍ OKOLKŮ LOKOMOTIV OK - 02 MAZÁNÍ OKOLKŮ LOKOMOTIV OK - 02 POUŽITÍ Mazací systém OK - 02 je určen k mazání okolků lokomotiv převážně s obousměrným provozem. Je to moderní mazací systém, u kterého mazivo rozptýlené ve vzduchu je

Více

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 1 - ŘIDIČ TRAMVAJE TECHNICKÁ PŘÍPRAVA 15T

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 1 - ŘIDIČ TRAMVAJE TECHNICKÁ PŘÍPRAVA 15T Dopravní podnik hlavního města Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání Tramvaje SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 1 - ŘIDIČ TRAMVAJE TECHNICKÁ PŘÍPRAVA 15T 1. Dosáhnout pří jízdě ze svahu

Více

S2L - Obsluha, nastavení, montáž

S2L - Obsluha, nastavení, montáž S2L - Obsluha, nastavení, montáž PŘEHLED OVLÁDACÍCH PRVKŮ SOLAR POWER, s.r.o., Brněnská 681/5, 695 01 Hodonín Ruční provoz (zap. nebo vyp.) Výstup P1 resp. P2 Ruční/Auto tlačítko výstup P1 Min. teplota

Více

750.7 ČD. I. kapitola PODVOZEK. Svoboda, rev

750.7 ČD. I. kapitola PODVOZEK. Svoboda, rev 750.7 ČD PODVOZEK I. kapitola Svoboda, rev20110605 Pod lokomotivou Pod lokomotivou Celkový pohled na sestavu Pod lokomotivou Vzduch Záklopka záchranné brzdy (66.1, 66.2) (ovládaná táhlem ze stanoviště

Více

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 1 - ŘIDIČ TRAMVAJE TECHNICKÁ PŘÍPRAVA 15T

SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 1 - ŘIDIČ TRAMVAJE TECHNICKÁ PŘÍPRAVA 15T Dopravní podnik hlavního města Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání Tramvaje SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 1 - ŘIDIČ TRAMVAJE TECHNICKÁ PŘÍPRAVA 15T Platí od září 2011 verze 02 1.

Více

ELEKTRICKÉ MOTOROVÉ JEDNOTKY ŘADY 470. Motorový vůz řady 470

ELEKTRICKÉ MOTOROVÉ JEDNOTKY ŘADY 470. Motorový vůz řady 470 ELEKTRICKÉ MOTOROVÉ JEDNOTKY ŘADY 470 V letech 1986 1991 byly pro potřeby ČSD vyvinuty a postaveny dvě prototypové elektrické jednotky řady 470. Jednotka, složená z elektrických vozů řady 470 a nemotorových

Více

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 CV 120 366 21.3.2014 Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 Návod k montáži a obsluze Vydání: 3 Počet listů: 6 TTC TELSYS, a.s. Tel: 234 052 222 Úvalská 1222/32, 100 00 Praha 10 Fax: 234 052 233 Internet

Více

SOKV Č. Budějovice. Rozsah EM prohlídek elektrických lokomotiv střídavých ř. 230, 240, 340

SOKV Č. Budějovice. Rozsah EM prohlídek elektrických lokomotiv střídavých ř. 230, 240, 340 Rozsah EM prohlídek elektrických lokomotiv střídavých ř. 230, 240, 340 Úvodní instrukce pro provedení EM prohlídky: - Není-li v textu uvedeno jinak, potom všechny parametry úkonů EM prohlídky (jako jsou

Více

Závady. vozů. T3R.P a T3R.PLF

Závady. vozů. T3R.P a T3R.PLF Závady vozů T3R.P a T3R.PLF 1 Vůz T3R.P., T3R.PV a T3 R.PLF Alstom s tranzistorovou výzbrojí TV Progres. Panel indikace poruch. Panel je instalován vpravo od tachografu v zorném poli řidiče. A B Regulátor

Více

Obrázkovým průvodce s popisem lokomotivy REKO

Obrázkovým průvodce s popisem lokomotivy REKO České dráhy provedly několik rekonstrukcí lokomotiv řady 754. Hlavním zásahem bylo dosazení nového řídícího systému MSV. Stroje mají schopnost dálkového řízení přes UIC kabel. Prvním pokusem o rekonstrukci

Více

Popis změn SW. S:\TRANSPORTATION\TVR\Technika\Projekty\85Em_PROJEKT\109E_Schvalování\Dok_živ_cykl\Navod_k_obsluze\Lo2010_20_Změny_SW_ Pack7.

Popis změn SW. S:\TRANSPORTATION\TVR\Technika\Projekty\85Em_PROJEKT\109E_Schvalování\Dok_živ_cykl\Navod_k_obsluze\Lo2010_20_Změny_SW_ Pack7. Popis změn SW Změny SW obsažené v Pack8 Vypracoval: Ing. Jiří Šašek, Ph.D. Číslo dokumentu: Lo2010-5 Kontroloval: Ing. Vlastimil Buba, Ph.D. Datum vypracování: 4.3.2011 Ing. Radek Šafránek Datum poslední

Více

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Aktualizované vydání Leden 2012 Zpracoval: Schválil: 23.1.2012 24.1.2012 Ing. Petr Jambura J.E.S. spol.

Více

CAS 32/8200/800-S3R. NA PODVOZKU T 815 PR2 6x6

CAS 32/8200/800-S3R. NA PODVOZKU T 815 PR2 6x6 CAS 32/8200/800-S3R NA PODVOZKU T 815 PR2 6x6 VŠEOBECNÝ POPIS Těžká cisterna na 3 nápravovém podvozku T815 PR-2. Čerpadlo nízkotlaké 3200 l/min 8200 l vody, 800 l pěnidla Posádka 1+3 Zásah vodou i pěnou

Více

Příloha 4 Příklady provedení brzdových zařízení. 1. Přestavovače. 1.1 Obecná ustanovení

Příloha 4 Příklady provedení brzdových zařízení. 1. Přestavovače. 1.1 Obecná ustanovení Příloha 4 Příklady provedení brzdových zařízení 1. Přestavovače 1.1 Obecná ustanovení 1.1.1 Ruční přestavovače jsou umístěny na obou stranách vozidla. Musí být dobře viditelné a snadno přístupné; u hnacích

Více

Rozvodná zařízení (BRZB)

Rozvodná zařízení (BRZB) Přednášející: Prof. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. orsagova@feec.vutbr.cz, VUT FEKT Technická 12, Brno Střídavá elektrická rozvodná zařízení Rozvodná zařízení (BRZB) e-power - Inovace výuky elektroenergetiky

Více

STRUČNÝ OBRÁZKOVÝ PRŮVODCE LOKOMOTIVOU ŘADY 111.

STRUČNÝ OBRÁZKOVÝ PRŮVODCE LOKOMOTIVOU ŘADY 111. STRUČNÝ OBRÁZKOVÝ PRŮVODCE LOKOMOTIVOU ŘADY 111. ZPRACOVAL ZD. HURYCH 11/ 2008 OBSAH Technický popis 3 LOKOMOTIVA 111 030-3 37 Blokové schéma 4 Pult 38 SOS 5-7 Přepínače 39 Stanoviště pult 8 9 Zobrazovací

Více

Návod k obsluze Ovládací jednotka WTC3

Návod k obsluze Ovládací jednotka WTC3 Návod k obsluze Ovládací jednotka WTC3 Wolf GmbH, Postfach 1380, 84048 Mainburg, tel.: 08751/74-0, fax 08751/741600, Internet: www.wolf-heiztechnik.de 1 WTC3 (Obecný popis) Ovládací jednotka WTC3 (pro

Více

Příručka zapojení Moeller 02/05. Vačkové spínače

Příručka zapojení Moeller 02/05. Vačkové spínače Příručka zapojení Moeller / Strana Přehled - Vypínače zapnuto-vypnuto, hlavní vypínače, vypínače pro opravy a údržbu - Přepínače, reverzační přepínače - (Reverzační) přepínače hvězda-trojúhelník - Vícerychlostní

Více

Motorový vůz řady 851

Motorový vůz řady 851 Motorový vůz řady 851 Technický nákres Technické údaje Typ spalovacího motoru Objem spalovacího motoru Vrtání Zdvih Otáčky volnoběh / maximální Zásoba paliva Maximální tažná síla Trvalý výkon SM Převodovka

Více

Ověřovací provoz nových technologií organizování a provozování drážní dopravy - č. 4/2006 Zpracovatel: Zusková 9722 32392 zuskova@gr.cd.

Ověřovací provoz nových technologií organizování a provozování drážní dopravy - č. 4/2006 Zpracovatel: Zusková 9722 32392 zuskova@gr.cd. Č.j.: Věc: České dráhy a.s. Generální ředitelství Nábřeží Ludvíka Svobody 1222, Praha 1, 110 15 IČ: 70994226 Zápis v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou oddíl B, vložka 8039

Více

Pomůcka na lokomotivu 753.7

Pomůcka na lokomotivu 753.7 Pomůcka na lokomotivu 753.7 1. úkony před startem spalovacího motoru Napětí akumulátorové baterie musí být minimálně 20 V. V případě, že po zapnutí odpojovače voltmetr neukazuje žádnou hodnotu napětí,

Více

CHARAKTERISTICKÉ ÚDAJE

CHARAKTERISTICKÉ ÚDAJE CHECKLIST Mobilní jeřáb s teleskopickým výložníkem na kolovém podvozku. hodnocení technického stavu OBECNÉ ÚDAJE Druh zkoušky: Místo provedení: Datum: Obsluha: IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Výrobce: Typ: Výrobní

Více

Filtračně kompenzační zařízení (řízená kompenzace s filtrací 3. a 5. harmonické)

Filtračně kompenzační zařízení (řízená kompenzace s filtrací 3. a 5. harmonické) Filtračně kompenzační zařízení (řízená kompenzace s filtrací 3. a 5. harmonické) 2 0 0 3 1 0 0,75 nh 2 x za t - kontrola zabezpečení objektu proti vstupu nepovolaných osob - kontrola uzemnění, kondenzátorových

Více

Obsah 1 Úvod Oprávnění k obsluze Základní funkce zařízení KBS Automatická výluka kontroly bdělosti...

Obsah 1 Úvod Oprávnění k obsluze Základní funkce zařízení KBS Automatická výluka kontroly bdělosti... Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Oprávnění k obsluze... 4 1.2 Základní funkce zařízení KBS06... 4 1.3 Automatická výluka kontroly bdělosti... 4 2 Skladba a začlenění zařízení KBS06 do vozidla... 5 3 Rozhraní zařízení

Více

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2

BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 Baspelin, s.r.o. Hálkova 10 614 00 BRNO tel. + fax: 545 212 382 tel.: 545212614 e-mail: info@baspelin.cz http://www.baspelin.cz BASPELIN MRP Popis obsluhy indikační a řídicí jednotky MRP T2 květen 2004

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20

NÁVOD K OBSLUZE. Zimní sada SWK-20 NÁVOD K OBSLUZE Zimní sada SWK-20 - plynulá regulace otáček ventilátoru - ovládání ohřívače podle okolní teploty -alarm při vysoké kondenzační teplotě - zobrazení aktuální teploty - mikroprocesorové řízení

Více

Návod k oblsuze lokomotivy řady 742 "reko batoh"

Návod k oblsuze lokomotivy řady 742 reko batoh Návod k oblsuze lokomotivy řady 742 "reko batoh" Úvod Lokomotivy řady 742 (původním označením T 466.2) byly v letech 1977 až 1986 vyráběny v pražské lokomotivce ČKD. Jedná se o dieselelektrické čtyřnápravové

Více

SMĚŠOVACÍ SYSTÉM OLEJ / VZDUCH

SMĚŠOVACÍ SYSTÉM OLEJ / VZDUCH SMĚŠOVACÍ SYSTÉM OLEJ - VZDUCH POUŽITÍ Mazací systémy olej - vzduch jsou užívány pro trvalé, pravidelné mazání a chlazení směsí oleje a vzduchu různých strojů, strojních technologií a zařízení. Systém

Více

PŘÍLOHA 13 Vyobrazení ovladačů brzdy

PŘÍLOHA 13 Vyobrazení ovladačů brzdy PŘÍLOHA 13 Vyobrazení ovladačů brzdy 1 Brzdič DAKO-BS2 1.1 Vyobrazení brzdiče DAKO-BS2: obr. 1 1 rukojeť, 2 závěrný šroub přerušovacího ventilu, 3 zámek, 4 stavěcí šroub regulátoru tlaku, 5 závěrný šroub

Více

POPIS POPIS LOKOMOTIVY

POPIS POPIS LOKOMOTIVY LOKOMOTIVY 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Konstrukční typ Lokomotiva je podvozková s uspořádáním náprav Bo Bo. Je normálně -rozchodná, určená pro provoz na proudovém systému 15kV 16,7Hz. Řada 1116 je určená navíc pro

Více

Příloha 7 Závady na brzdovém zařízení vlaku a způsoby jejich odstranění

Příloha 7 Závady na brzdovém zařízení vlaku a způsoby jejich odstranění Příloha 7 Závady na brzdovém zařízení vlaku a způsoby jejich odstranění 1 Odborně způsobilí zaměstnanci odstraňují v provozu níže uvedené závady. Nepodaří-li se závadu odstranit, musí zaměstnanec určený

Více

Středoškolská technika 2015

Středoškolská technika 2015 Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Bytový rozváděč Král Jaromír, Valenta Jakub Střední průmyslová škola stavební a, příspěvková orgnizace Čelakovského

Více

MAZACÍ PŘÍSTROJ VEG CENTRÁLNÍ MAZÁNÍ

MAZACÍ PŘÍSTROJ VEG CENTRÁLNÍ MAZÁNÍ MAZACÍ PŘÍSTROJ POUŽITÍ Mazací přístroje jsou používány jako zdroje tlakového maziva pro vícepotrubní centrální mazací systémy. Vzhledem k vysoce variabilnímu počtu vývodů a možnosti kombinace s progresivními

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a provádět jeho

Více

UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU

UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU Tato kapitola se zabývá vybavením vašeho traktoru, které zvyšuje jeho výkon na poli. UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU VÝSTRAHA: Nejezděte po silnicích, nebo vysokou rychlostí kdekoli, se zapnutou uzávěrkou diferenciálu.

Více

Zařízení pro obloukové svařování, kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu podle ČSN EN 60974-4/STN EN 60974-4

Zařízení pro obloukové svařování, kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu podle ČSN EN 60974-4/STN EN 60974-4 Zařízení pro obloukové svařování, kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu podle ČSN EN 60974-4/STN EN 60974-4 Antonín ŠEVČÍK, Rudolf HUNA Platnost ČSN/STN EN 60974-4 od 01/09/2007 je ve všech

Více

Popis řady 130 (E 479.0) (E 479.0) - 1 -

Popis řady 130 (E 479.0) (E 479.0) - 1 - E l e k t r i c k á l o k o m o t i v a ř a d y 130 (E 479.0) - 1 - Hlavní obvody (silnoproud) Série 1. st. Proud jde z troleje přes sběrač D1-1 (D2-1), odpojovač V1-1 (V2-1), reaktor L1-1, hlavní vypínač

Více

TATRA Nabídka náhradních dílů mopas a.s., Holešov

TATRA Nabídka náhradních dílů mopas a.s., Holešov JKPOV Název skladové položky Cena/ks Cena/ks bez DPH vč. 20% DPH 336 140 211 SKRIN POMOCNÉHO POHONU 1 390,00 1 668,00 344 239 733 ROZPĚRKA 440,00 528,00 336 210 320 KUŽEL SYNCHRONIZACE 1 057,82 1 269,38

Více

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY

ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY ZAŘÍZENÍ PRO MĚŘENÍ DÉLKY typ DEL 2115C www.aterm.cz 1 1. Obecný popis Měřicí zařízení DEL2115C je elektronické zařízení, které umožňuje měřit délku kontinuálně vyráběného nebo odměřovaného materiálu a

Více

Elektromotorické pohony

Elektromotorické pohony 4 508 Elektromotorické pohony pro kohouty s úhlem natočení 90 napájecí napětí AC 230 V napájecí napětí AC 24 V 3-polohový řídicí signál Jmenovitý úhel natočení 90 Jmenovitý krouticí moment 5 Nm Přímá montáž

Více

POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU. Dobíječ SM. Podrobnější technické informace jsou uvedeny v Technickém popisu T73311.

POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU. Dobíječ SM. Podrobnější technické informace jsou uvedeny v Technickém popisu T73311. Označení: Název: POKYNY PRO PROJEKTOVÁNÍ, MONTÁŽ A ÚDRŽBU Dobíječ SM OJ: TNU Datum: 04.2008 Datum: Počet stran: (bez příloh) 4 P 73311 Útvar: TEO Zpracoval: Ing.Dittrich V. Schválil: Počet příloh: 2 OBSAH

Více

Návod k obsluze Řídící automat čerpací stanice odpadních vod S-3302

Návod k obsluze Řídící automat čerpací stanice odpadních vod S-3302 Návod k obsluze Řídící automat čerpací stanice odpadních vod S-3302 Řídící automat pro řízení čerpací stanice odpadních vod S-3302 ovládá čerpadlo čerpadla dle plovákových spínačů. Automat lze použít jak

Více

01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09

01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09 01 Motor s krytem 02 Čerpadlo 12 03 Rozvaděč 04 Rozvod pohonných hmot 05 Benzínová nádrž 06 Vývěva s ovládáním 07 Vývěva 12 08 Chlazení motoru 09 Chladič 10 Čistič 11 Zapalování - úplné 12 Přístrojová

Více

BEZPEČNOST STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ

BEZPEČNOST STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava BEZPEČNOST STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ (DLE ČSN EN 60204-1) ELEKTRICKÉ POHONY Obsah 1. Všeobecně o normě ČSN EN 60204-1 2. Připojení

Více

Praská-li pojistka řízení - vyndat pojistku signalizace - na 95 % je možno odjet. - přetavená pojistka ČB. - vadný brzdič na 1 podvozku 1 vozu

Praská-li pojistka řízení - vyndat pojistku signalizace - na 95 % je možno odjet. - přetavená pojistka ČB. - vadný brzdič na 1 podvozku 1 vozu Závady vozu T3 Závady T3. Praská-li pojistka řízení - vyndat pojistku signalizace - na 95 % je možno odjet. Pojistka řízení MG netočí, vůz nehouká, nejede při jízdě sám zastaví na ČB. Pojistka řízení -

Více

Elektrický palivový ventil

Elektrický palivový ventil Předmluva pro uživatele tohoto manuálu Vyobrazení ukazuje pohon Jumo 004B-1 v Me 262. Provozní stavy jsou rozděleny do jednotlivých fází, takže obrázky zobrazují pohon od rozběhu po zastavení. Na levé

Více

ŠKODA 71 Em, ČD 363.5

ŠKODA 71 Em, ČD 363.5 Přehled alarmů ŠKODA 71 Em, ČD 363.5 Vymezení platnosti: Verze SW: LCC: 1.20 TDD: 1.20 Elektrická výzbroj: 1.5 Vypracoval: Ing. Martin Sychra Číslo dokumentu: LoTP000846 Kontroloval: Ing. Václav Bierhanzl

Více

http://www.workshopdata.com/printmaintenance.do

http://www.workshopdata.com/printmaintenance.do Stránka č. 1 z 5 Údaje o zákazníkovi: Jméno: Poštovní Kód: : : SPZ: Stav najetých kilometrů: Vysvětlující ikony: Kód OE Dodatečná Práce OK Dokončeno Potřebuje výměnu/opravu * Mohou být potřebné náhradní

Více

SKUPINA PŘÍLOH XV. Ostatní speciální vozidla

SKUPINA PŘÍLOH XV. Ostatní speciální vozidla SKUPINA PŘÍLOH XV Ostatní speciální vozidla Příloha XV /1 k ČD S 8/3 - Účinnost od 1.1.2005 Pokladač kabelů SČH 150.K 1. POPIS STROJE Pokladač kabelů SČH 150.K (SHV-pracovní stroj) vznikl rekonstrukcí

Více

MOTOR JIKOV GH 1509, GH 1511

MOTOR JIKOV GH 1509, GH 1511 MOTOR JIKOV GH 1509, GH 1511 Vladimír Bernklau 1509,1511 Kliková skříň, vačka JIKOV 4 TAKT Katalog číslo 40/Verze 1/Strana 2 1509,1511 Kliková skříň, vačka 1 5171711 TRUBKA 2 1 2 7461121 DRŽÁK 2 1 3 1512583

Více

Dopravní podnik hlavního města Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání Tramvaje SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 9 - PRŮVODČÍ

Dopravní podnik hlavního města Prahy, akciová společnost oddělení Výcvik a vzdělávání Tramvaje SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 9 - PRŮVODČÍ Dopravní podnik hlavního města Prahy, akciová společnost 120030 oddělení Výcvik a vzdělávání Tramvaje SOUBOR TESTOVÝCH OTÁZEK ZKOUŠKA D 9 - PRŮVODČÍ 2/5 1. Vlakvedoucím, který je nadřízen ostatním pracovníkům

Více

LS06 AŽD PRAHA S.R.O. O Vlakový zabezpečovač NÁVOD PRO OBSLUHU O REVIZE: 1 PLATÍ OD:

LS06 AŽD PRAHA S.R.O. O Vlakový zabezpečovač NÁVOD PRO OBSLUHU O REVIZE: 1 PLATÍ OD: AŽD PRAHA S.R.O. O 80 610 NÁVOD PRO OBSLUHU Vlakový zabezpečovač LS06 O 80 610 REVIZE: 1 PLATÍ OD: 09.10.2014 SCHVÁLIL: 09.10.2014 Ing. Antonín Diviš PODPIS: SOUHLASU AŽD PRAHA S.R.O. ZAKÁZÁNO. PORUŠENÍ

Více

Manuál k pracovní stanici SR500

Manuál k pracovní stanici SR500 Manuál k pracovní stanici SR500 Obsah Manuál k pracovní stanici SR500...1 1. Bezpečnostní pokyny...2 1.1 Instalace a uvedení do provozu...2 1.2 Odpovědnost za škody...2 1.3 Popis symbolů...2 2. Instalace...3

Více

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ23

Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ23 Technické podmínky a návod k použití zdroje NZ23 Napájecí zdroj NZ23 slouží k napájení jednoho nebo více kusů detektorů plynu. Zdroj NZ23 umožňuje také zpracovat výstupní signál z detektorů. Relé, která

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě lineárních motorových pohonů LM 50

Návod k montáži, obsluze a údržbě lineárních motorových pohonů LM 50 Návod k montáži, obsluze a údržbě lineárních motorových pohonů LM 50 1 Motorové pohony LM 50 pro vnitřní prostředí slouží k dálkovému ovládání spínacích přístrojů vn především odpojovačů, uzemňovačů a

Více

HX9801 / HX9802 / 9803 Návod k instalaci

HX9801 / HX9802 / 9803 Návod k instalaci ROZMĚRY: 120*80*225 CM ROZMĚRY: 100*80*225 CM ROZMĚRY: 95*95*225 CM 1 Potřebné nástroje (nejsou součástí dodávky) Zkontrolujte, máte-li připravené následující nástroje, k dispozici dostatek suchého místa

Více

Univerzální mikroprocesorová řídicí jednotka čerpadla

Univerzální mikroprocesorová řídicí jednotka čerpadla Firma TMK sp.j. Września Szosa Witkowska 105 tel./fax +48 61 437 97 www.tmk.com.pl Univerzální mikroprocesorová řídicí jednotka čerpadla MTS 100 Návod k obsluze a instalaci Použití Řídicí jednotka je určena

Více

OVĚŘOVACÍ TEST l ZÁKLADNÍ

OVĚŘOVACÍ TEST l ZÁKLADNÍ OVĚŘOVACÍ TEST l ZÁKLADNÍ 1. Speciálním vozidlem se rozumí drážní vozidlo (vyhláška č. 173/95 Sb. ve znění pozdějších předpisů) pro údržbu a opravy trolejového vedení, vybavené vlastním pohonem a speciálním

Více

AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI

AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI INSTALAČNÍ A UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA i Přečtěte si návod k použití Obsah 1. Úvod... 3 2. Popis funkce zařízení... 3 3. Činnost ovládacích prvků

Více

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol použitý ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce znamená, že se máte seznámit s příslušnou částí

Více

Manuál k EMJ 460 JachyHm 2017

Manuál k EMJ 460 JachyHm 2017 Manuál k EMJ 460 JachyHm 2017 Obsah 1. Instalace... 1 2. První start EMJ 460... 1 2.1. Zapnutí baterií... 1 2.2. Zapnutí pomocného kompresoru... 2 2.3. Zapnutí baterií na zbylých stanovištích... 2 2.4.

Více

KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA

KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA KOLEJOVÁ ŽELEZNIČNÍ VOZIDLA DRUHY KOLEJOVÝCH VOZIDEL Hnací vozidla - jsou schopna vyvinout tažnou sílu Přípojná vozidla - nejsou schopna vyvinout tažnou sílu DRUHY HNACÍCH VOZIDEL Lokomotivy - pouze strojní

Více

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část Program pro regulaci kaskády čerpadel v závislosti na tlaku SGC3

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část Program pro regulaci kaskády čerpadel v závislosti na tlaku SGC3 Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Program pro regulaci kaskády čerpadel v závislosti na tlaku SGC3 Obsah: 1.0 Program... 2 1.1 Popis programu... 2 1.2 Zobrazení na

Více

KONTROLA KOMPRESORU KLIMATIZACE

KONTROLA KOMPRESORU KLIMATIZACE KONTROLA KOMPRESORU KLIMATIZACE Nářadí [1] Souprava Exxoclim (viz návod od výrobce) : Flash vybavení 2.4.2-1 [2] Zařízení pro vypouštění, recyklaci, vysávání, plnění [3] Sada zátek (pro klimatizaci) :

Více

Návod k obsluze motorového pohonu s možností dálkového ovládání - DOU 1111G-B

Návod k obsluze motorového pohonu s možností dálkového ovládání - DOU 1111G-B Návod k obsluze motorového pohonu s možností dálkového ovládání - DOU 1111G-B 1 Úvod Systém dálkového ovládání je zařízení pro dálkové ovládání úsekových odpínačů a vypínačů. Systém je chráněn proti rušivým

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA Měření a regulace Rekonstrukce plynové kotelny

TECHNICKÁ ZPRÁVA Měření a regulace Rekonstrukce plynové kotelny Niersberger Instalace, s.r.o. Tyršova 2075 256 01 Benešov Telefon (+420) 317 721 741-2 Fax (+420) 317 721 841 E-mail: instalace@niersberger.cz IČO 64577252 DIČ CZ64577252 TECHNICKÁ ZPRÁVA Měření a regulace

Více

STYKAČE. Obr. 3.4.1. Schématická značka elektromagnetického stykače

STYKAČE. Obr. 3.4.1. Schématická značka elektromagnetického stykače STYKAČE Obr. 3.4.1. Schématická značka elektromagnetického stykače Stykače jsou takové spínače, které mají aretovanou jen jednu polohu (obvykle vypnutou) a ve druhé poloze je musí držet cizí síla. Používají

Více

SPOUŠTĚČE MOTORŮ SM1. Spouštěče motorů. Parametry. Tepelná spoušť: nastavení I e

SPOUŠTĚČE MOTORŮ SM1. Spouštěče motorů. Parametry. Tepelná spoušť: nastavení I e SPOUŠTĚČE MOTORŮ Především k jištění proti přetížení a zkratu 1 až 3 fázových elektromotorů do 25 A, 690 V a.c. K ručnímu spínání (zapínání / vypínání) elektromotorů zeleným a červeným tlačítkem z čela

Více

Provoz jednotek 680 Pendolino

Provoz jednotek 680 Pendolino Provoz jednotek 680 Pendolino Zápis do Knihy předávky Z důvodu nemožnosti zápisu údajů do záznamového zařízení Memocard nařizuji doplnit zápis v Knize předávky v kolonce domovské DKV o SAPové číslo strojvedoucího

Více

Digitální měřící kleště VE 2608

Digitální měřící kleště VE 2608 Digitální měřící kleště VE 2608 Použití: Měřící kleště jsou především určeny pro měření DC a AC proudů bez rozpojení obvodu. Dále slouží pro měření napětí DC a AC, měření odporů, kapacit, frekvence, pospojení

Více

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ

1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ 1 BRZDY A BRZDNÁ ZAŘÍZENÍ AUTOMOBILŮ Brzdná zařízení automobilů je možno rozdělit na : Brzdové soustavy mají rozhodující vliv na bezpečnost jízdy automobilu. Zpomalovací soustavy ústrojí, sloužící ke zmírňování

Více

Základní zapojení stykačových kombinací. Stykač. UČEBNÍ TEXT Elektrická instalace v budovách občanské vybavenosti

Základní zapojení stykačových kombinací. Stykač. UČEBNÍ TEXT Elektrická instalace v budovách občanské vybavenosti Základní zapojení stykačových kombinací Stykač Stykač je zařízení pro spínání nebo rozepínání elektrického spojení. Stykače se používají v ovládacích obvodech, např. jako řídicí stykače pro střední výkony.

Více

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů

9/10/2012. Výkonový polovodičový měnič. Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace. Výkonový polovodičový měnič. Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič Konstrukce polovodičových měničů Výkonový polovodičový měnič obsah prezentace Výkonový polovodičový měnič. Přehled norem pro rozvaděče a polovodičové měniče.. Výběr z výkonových

Více

MĚNIČ NAPĚTÍ DC/AC VÝKON: 100 W 150 W 300 W 350 W 400 W 600 W. Návod k obsluze

MĚNIČ NAPĚTÍ DC/AC VÝKON: 100 W 150 W 300 W 350 W 400 W 600 W. Návod k obsluze MĚNIČ NAPĚTÍ DC/AC VÝKON: 100 W 150 W 300 W 350 W 400 W 600 W Návod k obsluze 1. POPIS 2. ZAPOJENÍ ZAŘÍZENÍ Červený kabel veďte z červené svorky (+) baterie do červené zdířky (+) v měniči napětí a černý

Více

Technický nákres. Lokomotivy byly vyrobeny ve dvou seriích v letech 1979 až 1980 v počtu 86 kusů

Technický nákres. Lokomotivy byly vyrobeny ve dvou seriích v letech 1979 až 1980 v počtu 86 kusů Lokomotiva řady 754 Technický nákres Lokomotivy byly vyrobeny ve dvou seriích v letech 1979 až 1980 v počtu 86 kusů Technické údaje Délka přes nárazníky Šířka Výška Maximální rychlost Minimální poloměr

Více

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania:

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Všeobecně Všeobecně Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Přípravky Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Číslo dílu Označení 99 309 Přípravek pro otáčení 99 318 Podpěra motoru 99 502

Více

Universální motorové pohony UM. pro vnitřní a venkovní spínací přístroje

Universální motorové pohony UM. pro vnitřní a venkovní spínací přístroje Universální motorové pohony UM pro vnitřní a venkovní spínací přístroje 1 Universální motorové pohony UM Slouží k dálkovému ovládání spínacích přístrojů především vn odpojovačů a odpínačů. Variabilnost

Více