Vážená paní Ing. Helena Rögnerová náměstkyně ministra Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí P r a h a 2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vážená paní Ing. Helena Rögnerová náměstkyně ministra Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí 2 128 01 P r a h a 2"

Transkript

1 Vážená paní Ing. Helena Rögnerová náměstkyně ministra Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí P r a h a 2 Vážený pan MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele Všeobecná zdravotní pojišťovna Orlická 4/ P r a h a 3 Vážená paní náměstkyně, vážený pane náměstku, dovoluji si navázat na naše předchozí jednání týkající se úhradové vyhlášky a skutečnosti, že (tak jako je tomu i v letošní versi) úhradová vyhláška musí zohlednit v práci klinických laboratoří nejen počty prováděných vyšetření, ale především jejich kvalitu. Slíbil jsem, že do konce října předložím jménem všech odborných společností návrh na další postup, což tímto činím. Jak jsem zmiňoval v předchozích dopisech, jménem všech odborných společností, které mají ve své základní pracovní náplni též provádění laboratorních vyšetření (seznam viz níže) a po projednání s výbory odborných společností a následném jednání Rady pro akreditaci klinických laboratoří, předkládám podklady, podle kterých by měla být posuzována kvalita práce klinických laboratoří. Pokud laboratoře splní uvedená kritéria, je potřebné, aby byly zařazeny do plné úhrady bodu, tak jako tomu bylo v roce Na základě žádosti České Společnosti klinické biochemie, podpořené některými dalšími, současně žádám, aby kritéria po jejich vyhlášení měla alespoň tříměsíční ochrannou dobu k jejich realizaci, při potřebě periodického auditu i delší.

2 Rada v souladu se stanovisky odborných společností, požaduje, aby jako kritérium pro vyšší hodnotu bodu bylo uznáno splnění alespoň jedné z těchto dvou podmínek: a) předložení Osvědčení o auditu II prováděného prostřednictvím NASKL v souladu s normou ČSN EN ISO s tím, že požadavkem je současně - splnění nepodkročitelných minim personálního, technického a analytického vybavení, spektra a provádění výkonů, včetně jejich kvality. Tato kritéria stanovily jednotlivé odborné společnosti ČLS JEP a jejich výbory - pokrytí nejméně 50% prováděných výkonů dokumenty Standardních operačních postupů (v těchto 50 procentech metod musí být vždy metody, vyjmenované odbornými společnostmi pokud je laboratoř provádí) NEBO b) předložení Osvědčení o akreditaci dle ČSN EN ISO prováděné prostřednictvím ČIA s tím, že - jsou současně splněna stejná nepodkročitelná minima jako v bodě (a) - jsou akreditovány výkony (pokud je laboratoř provádí), vyjmenované jednotlivými odbornými společnostmi (viz příloha) Konkrétní volba jedné z výše uvedených forem průkazu je záležitostí strategie vedení laboratoře a pro posuzování dostatečnosti průkazu kvality ve vztahu k určení výše úhrad za prováděné výkony nesmí být důvodem jakékoliv diskriminace ze strany ZP. Upozorňuji současně na to, že u sdílených kódů stačí, aby provádějící laboratoř splňovala kritéria své vlastní odbornosti; pokud je ale výkon mateřskou odborností řazen mezi výkony, které musí být součástí Auditu II nebo akreditace ČIA, musí tuto podmínku splňovat i všechny odbornosti, které výkon sdílejí. Jednotlivé odborné společnosti a Česká lékařská společnost J. E. Purkyně bude i nadále dbát na systematické zvyšování kvality práce laboratoří a lze očekávat, že v budoucnu se budou kritéria upravovat s cílem kvalitu nadále zvyšovat. S mnoha díky za spolupráci, Prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc. místopředseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně a předseda Rady pro akreditaci klinických laboratoří V Hradci Králové dne 29. října 2013 ČLS-Rada-1307/03

3 Příloha: Specifikace požadavků a nepodkročitelných minim jednotlivých odborností Klinická biochemie 801 GLUKÓZA 81439, (statim) KREATININ 81493, (statim) STANOVENÍ C - REAKTIVNÍHO PROTEINU A L T 81337, (statim) A S T 81357, UREA 81621, (statim) CHOLESTEROL CELKOVÝ DRASLÍK 81393, (statim) BILIRUBIN CELKOVÝ 81361, (statim) TRIACYLGLYCEROLY KYSELINA MOČOVÁ SODÍK 81593, (statim) GAMAGLUTAMYLTRANSFERÁZA (GGT) 81435, (statim) Glykovaný hemoglobin Acidobazická rovnováha Troponin TSH (mateřská odbornost nukleární medicína)

4 Klinická imunologie a alergologie 813 Seznam výkonů, které by měly být v laboratoři akreditovány za odbornost 813 Kód Název výkonu IMUNOFENOTYPIZACE BUNĚČNÝCH SUBPOPULACÍ DLE POVRCHOVÝCH ZNAKŮ - PRŮTOKOVÁ CYTOMETRIE STANOVENÍ C - REAKTIVNÍHO PROTEINU STANOVENÍ PROTILÁTEK PROTI ANTIGENŮM VIRŮ (MIMO VIRŮ HEPATITID, HIV, EBV) BAKTERIÍ, PRVOKŮ (ELISA) STANOVENÍ SPECIFICKÉHO IgE PROTI JEDNOTLIVÝM ALERGENŮM - VYSOKOAFINITNÍ FEIA NEBO LEIA (ZÁKLADNÍ INHALAČNÍ A POTRAVINOVÉ ALERGENY) STANOVENÍ SPECIFICKÉHO IgE PROTI INHALAČNÍM ALERGENŮM PRŮKAZ ANTINUKLEÁRNÍCH PROTILÁTEK - JINÉ SUBSTRÁTY STANOVENÍ IgA STANOVENÍ IgG STANOVENÍ IgM STANOVENÍ SPECIFICKÉHO IgE PROTI SMĚSÍM ALERGENŮ - VYSOKOAFINITNÍ FEIA NEBO LEIA STANOVENÍ IgE STANOVENÍ ORGÁNOVĚ SPECIFICKÝCH AUTOPROTILÁTEK A ANTIMITOCHONDRIÁLNÍCH PROTILÁTEK V JEDNÉ TŘÍDĚ IF (IMUNOFLUORESCENCÍ) IMUNOANALYTICKÉ STANOVENÍ AUTOPROTILÁTEK Pozn. k výkonu a 91567: Pokud laboratoř provádí pod tímto výkonem stanovení (průkaz) různých autoprotilátek, musí mít z nich akreditováno alespoň jedno

5 Patologie - 807, 823 Doporučený rozsah akreditovaných výkonů v odbornosti Patologie 807, 823 Společnost českých patologů ČLS JEP stanovila jednotné metody pro ověřování kvality laboratoře v odbornosti 807 resp. 823, které vycházejí z prováděných postupů vyšetření. Laboratoř odbornosti 807 resp. 823, která se prokáže Osvědčením o akreditaci ČIA dle normy ISO či Auditem II NASKL pro metodu Histologické vyšetření tkání a diagnostika, se považuje za akreditovanou pro provádění histologických, cytologických a peroperačních vyšetření, které se vykazují výkony odbornosti 823 resp. 807 a dále sdílenými výkony odbornosti 817: 95111, 95113, 95115, 95117, vyjma níže vyjmenovaných. Pokud laboratoř provádí níže uvedené metody, musí být tyto metody též akreditovány ČIA dle normy ISO či posouzeny v rámci Auditu II NASKL. 1. Imunohistochemická vyšetření antigenů - pro vykazované výkony 87231, 87445, Histochemické vyšetření a diagnostika - pro vykazované výkony 87227, 87229, a Analýza histologických a cytologických vzorků metodou in situ hybridizace - pro vykazované výkony 87619, a sdílený Cervikovaginální cytologické vyšetření a diagnostika pro vykazované výkony 95198, v rámci Programu screeningu karcinomu děložního hrdla. 5. Analýza histologických a cytologických vzorků metodou molekulární genetiky (PCR, qpcr, sekvenace, MPLA) pro vykazované výkony 87620, 87621, 87623, Cytologické vyšetření a diagnostika pokud se jedná o jedinou metodu prováděnou v rámci odbornosti 807, 823.

6 Toxikologie/Soudní lékařství - 814: 1. Průkaz a stanovení ethanolu a toxikologicky významných těkavých látek v biologickém materiálu (BM) 2. Cílený imunochemický záchyt vybraných omamných a psychotropních látek (OPL) v moči 3. Cílená identifikace a kvantifikace alespoň jedné vybrané OPL v BM Seznam kódů přiřazených k metodám: ETHANOL - SPECIFICKÉ STANOVENÍ PLYNOVOU CHROMATOGRAFIÍ STATIM DROGY A LÉČIVA - CÍLENÝ IMUNOCHEMICKÝ ZÁCHYT - STATIM DROGY A LÉČIVA - CÍLENÝ IMUNOCHEMICKÝ ZÁCHYT IDENTIFIKACE NEZNÁMÉ LÁTKY POMOCÍ PLYNOVÉ CHROMATOGRAFIE S HMOTOVOU SPEKTROMETRIÍ (GC-MS) ETHANOL - SPECIFICKÉ STANOVENÍ PLYNOVOU CHROMATOGRAFIÍ IZOLACE LÁTKY PRO CÍLENÝ PRŮKAZ PLYNOVOU CHROMATOGRAFIÍ S HMOTOVOU SPEKTROMETRIÍ EXTRAKTIVNÍ LÁTKY - CÍLENÝ PRŮKAZ (KVALITATIVNÍ VYŠETŘENÍ) PLYNOVOU CHROMATOGRAFIÍ S HMOTOVOU SPEKTROMETRIÍ (GC-MS) IZOLACE LÁTKY A PŘÍPRAVA KALIBRÁTORŮ PRO STANOVENÍ PLYNOVOU CHROMATOGRAFIÍ S HMOTOVOU SPEKTROMETRIÍ EXTRAKTIVNÍ LÁTKY - STANOVENÍ (KVANTITATIVNÍ VYŠETŘENÍ) PLYNOVOU CHROMATOGRAFIÍ S HMOTOVOU SPEKTROMETRIÍ (GC-MS)

7 Hematologie Minimum laboratorních vyšetření, která by měla být akreditována měla by být akreditována vyšetření, která činí minimálně 50% všech vyšetření odbornosti 818. Pokud laboratoř provádí následující vyšetření, měla by být minimálně akreditována tato vyšetření (bez ohledu, zda je vyšetření děláno jako sdílené či nesdílené): Koagulační vyšetření: Protrombinový test (PT) koagulační metoda Aktivovaný parciální tromboplastinový test (APTT) koagulační metoda Fibrinogen koagulační metoda D dimery LIA metoda Morfologická vyšetření: Krevní obraz Diferenciální počet leukocytů přístroj Hodnocení nátěru periferní krve (tj. včetně nátěru a barvení)

8 Laboratoř nukleární medicíny 815 Specifikace metod pro ověření průkazu kvality Vyžaduje se: - aby laboratoř měla ověřené (akreditace, Audit II) alespoň 4 metody z níže uvedeného seznamu (za podmínky, že jsou v laboratoři prováděny): TYREOTROPIN (TSH) TYROXIN VOLNÝ (FT4) PROSTATICKÝ SPECIFICKÝ ANTIGEN (PSA) FERRITIN NÁDOROVÉ ANTIGENY CA TYPU nebo TUMORMARKERY CA 19-9, CA 15-3, CA 72-4, CA AUTOPROTILÁTKY PROTI MIKROSOMÁLNÍMU ANTIGENU ALFA FETOPROTEIN (AFP) PARATHORMON VITAMIN B CHORIOGONADOTROPIN (HCG) KARCINOEMBRYONÁLNÍ ANTIGEN (CEA) nebo CEA (MEIA) PROLAKTIN KORTISOL - pokud výše uvedené metody nepokrývají spektrum metod odbornosti 815 prováděných v laboratoři, pak si laboratoř zvolí 4 metody z reálně prováděných v laboratoři; - pokud laboratoř provádí vyšetření v rámci screeningu Downova syndromu, pak musí mít ověřenou alespoň jednu metodu pro daný typ screeningu, podle toho, který typ (1. nebo 2. trimestr), je v laboratoři prováděn: 1. trimestr PAPP - A (TĚHOTENSKÝ PLASMATICKÝ PROTEIN - A) CHORIOGONADOTROPIN V SÉRU - VOLNÁ BETA-PODJEDNOTKA 2. trimestr CHORIOGONADOTROPIN (HCG) ALFA FETOPROTEIN (AFP)

9 Transfuzní lékařství 222 Skupina Povinně akreditovaný výkon 1 vyšetření AB0/RhD 2 3 screening antierytrocytových protilátek metodou sloupcové aglutinace nebo pevné fáze test kompatibility metodou sloupcové aglutinace nebo pevné fáze Hrazené výkony Výkony zahrnující vyšetření antigenů erytrocytů Výkony zahrnující vyšetření a identifikace protilátek Výkony zahrnující testy kompatibility Pokud laboratoř provádí alespoň jeden výkon v dané skupině, musí mít akreditovaný příslušný povinný výkon. Pokud laboratoř neprovádí žádný výkon v některé z uvedených skupin, nemusí mít akreditaci pro povinný výkon.

10 Genetika Způsoby ověření průkazu kvality práce v laboratoři Genetická vyšetření ve smyslu zákona 373/2011 Sb, tj. vyšetření lidského zárodečného genomu, může provádět pouze osoba akreditovaná dle ČSN EN ISO U vyšetření somatického genomu vzhledem k náročnosti genetických vyšetření SLG akreditaci laboratoře dle ČSN EN ISO doporučuje. 2. Specifikace metod pro ověření průkazu kvality V odbornosti 816 vzhledem ke konstrukci výkonů starého i nového sazebníku nemají vykazované kódy přímou návaznost na vyšetřované diagnosy. Nastavení systému řízení kvality genetických laboratoří v ČR podle ČSN EN ISO se liší, některé laboratoře diferencovaly své SOP podle využívaných metod, jiné podle vyšetřovaných diagnos. Oba tyto přístupy SLG považuje za rovnocenné. Na základě výše uvedeného navrhuje SLG stanovit pro odbornost 816 v jednotlivých laboratořích jako hranici akreditaci těch SOP, které představují alespoň 50 % vykazované zdravotní péče. V případě sdílených výkonů odbornosti 816, prováděných v laboratořích jiné základní odbornosti, navrhuje SLG vzhledem k náročnosti genetických vyšetření uplatnit stejné pravidlo, tj. akreditaci těch SOP, které u akreditované osoby představují alespoň 50 % vykazované zdravotní péče autorské odbornosti 816.

11 Cytologie Seznam výkonů, které by měly být akreditovány v odbornosti 817 (820) Laboratoř klinické cytologie cervikovaginální cytologie screening karcinomu děložního hrdla negativní nález cervikovaginální cytologie screening karcinomu děložního hrdla abnormální nález Vyšetření přítomnosti nukleové kyseliny vysoce rizikových typů HPV v cervikálním stěru stanovení obtížné cytologické diagnózy stanovení základní cytologické diagnózy barvení cytologického preparátu polychromatickou metodou kontrola cytologického nálezu specializovaným cytologem nebo patologem Seznam sdílených výkonů, které by měly být akreditovány v rámci vykazování cytologie likvoru (v odbornostech 209, 801) STANOVENÍ CYTOLOGICKÉ DIAGNÓZY I. STUPNĚ OBTÍŽNOSTI STANOVENÍ CYTOLOGICKÉ DIAGNÓZY II. STUPNĚ OBTÍŽNOSTI STANOVENÍ CYTOLOGICKÉ DIAGNÓZY III. STUPNĚ OBTÍŽNOSTI

12 Klinická farmakologie 1. Nepodkročitelné personální obsazení: a) klinický farmakolog minimálně 0,2 úvazku, b) odborný pracovník v laboratorních metodách se specializovanou způsobilostí v oboru, farmaceut se specializovanou způsobilostí v laboratorních a vyšetřovacích metodách minimálně 0,5 úvazku Úvazky jsou rozvrženy tak, aby úvazek uvedený v písmenech a) a b) činil alespoň 1,0. 2. Minimální požadavky na počet a spektrum vyšetření Antibiotika, antiepileptika 2. Pokud laboratoř žádá o akreditaci ČIA pro odbpornostn klinické farmakologie, pak povinně akreditované metody: cyclosporin a takrolimus imunosupresiva jednotlivě (setové metody) (cyclosporin A a takrolimus) imunosupresiva (HPLC metody) sdílený kód s 814 (cyclosporin A a takrolimus)

13

14 ČESKÁ Mikrobiologie Spektrum metod Mikroskopie, kultivace, isolace a kultivace kmenů aerobní a mikroaerofilní metodou identifikace kmenů, Stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům kvalitativní a kvantitativní metodou průkaz protilátek v séru, průkaz bakteriálních antigenů v moči Průkaz antigenů v primárních vzorcích z dýchacích cest a protilátek v séru Mikroskopie, kultivace, isolace a kultivace kmenů aerobní metodou identifikace kmenů, Stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům kvalitativní a kvantitativní Minimální verze seznamu akreditovaných vyšetření spolu s výkony odbornosti 802 Název vyšetření a kódy výkonů Diagnostika infekcí respiračního traktu bakteriálního původu Primární vzorky: výtěry z krku, nosu, vzorky z dolních cest dýchacích, krev, moč Konstantní kódy: 82017, Variabilní kódy: 82049, 82029, 82031, 82057, 82059, 82063, 82065, 82069, 82117, 82079, * Diagnostika infekcí respiračního traktu vyvolaných viry Primární vzorky: výtěry z horních cest dýchacích, vzorky z dolních cest dýchacích, krev 82117, 82079, 82097, * Diagnostika infekcí močových cest bakteriálního původu Primární vzorky: moč Konstantní kód: Variabilní kódy: 82029, 82049, 82057, 82059, 82063, 82065, 82069, 82131,*

15 metodou ČESKÁ Mikroskopie, kultivace, isolace a kultivace bakteriálních kmenů aerobní a mikroaerofilní metodou identifikace kmenů, Stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům kvalitativní a kvantitativní metodou Cílená kultivace Trichomonas vaginalis, mykologické vyšetření, Identifikace kvasinek, vyšetření mykoplasmat Diagnostika infekcí urogenitálního traktu : Primární vzorky : poševní výtěry, výtěry z uretry Konstantní kódy: 82011, 82025, 84021, 98111, Variabilní kódy: 82056, 82049, 82029, 82031, 82057,82059, 82063, 82065, 82069, 82131, 98115, 82231*

16 Stanovení protilátek v séru Stanovení protilátek v séru Kultivace, isolace a kultivace kmenů aerobní a mikroaerofilní metodou identifikace kmenů, Serotypizace střevních patogenů Průkaz toxinu a antigenu ve stolici Kultivace stolice anaerobní metodou, isolace a kultivace kmenů anaerobní metodou, identifikace kmenů, stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům kvalitativní a kvantitativní metodou Průkaz virového antigenu ve stolici Stanovení protilátek a antigenů hepatitid v séru ČESKÁ Diagnostika syfilis Primární vzorek: krev Konstantní kódy: 82145, Diagnostika toxoplazmózy Primární vzorek: krev Konstantní kód: Diagnostika infekcí gastrointestinálního traktu bakteriálního původu Primární vzorek: výtěr z rekta Konstantní kódy: 82013, Variabilní kódy: 82029, 82049, 82031, 82057, 82059, 82063, 82065, 82069, 82149* Diagnostika pseudomembranózní enterokolitidy Primární vzorek: stolice Konstantní kódy: 82083, 82027, Variabilní kódy: 82049, 82031, 82061* Diagnostika infekcí gastrointestinálního traktu virové etiologie Primární vzorek: stolice Konstantní kód: nebo Diagnostika virových hepatitid Primární vzorek: krev

17 Mikroskopie Mikroskopie, průkaz pouzderných antigenů, kultivace aerobní a mikroaerofilní metodou, isolace a identifikace kmenů, Stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům kvalitativní a kvantitativní metodou Mikroskopie, kultivace aerobní, mikroaerofilní a anaerobní metodou, identifikace kmenů, Stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům kvalitativní a kvantitativní metodou Vyšetření hemokultur Kultivace aerobní a anaerobní ČESKÁ 82075, 82077, Parazitologické vyšetření stolice Primární vzorek stolice Konstantní kódy: 84011, 84013, 84017, Vyšetření na enterobiózu Primární vzorek perianální stěr nebo otisk Konstantní kód: Diagnostika infekcí CNS bakteriálního původu Primární vzorek: mozkomíšní mok Konstantní kódy: 82021, 82049, Variabilní kódy: 82037, 82029, 82031, 82057, 82059, 82065, 82063, 82069* Diagnostika infekcí kůže, podkoží, měkkých tkání, pohybového aparátu, hluboké systémové infekce nitrohrudních a nitrobřišních orgánů bakteriálního původu. Primární vzorek: stěry z ran, obsahy primárně sterilních a patologických dutin, hnisy, punktáty, tkáně, cizorodé implantáty, katétry, apod. Konstantní kód: Variabilní kódy: 82049, 82029, 82027, 82031, 82057, 82059, 82065, 82067, 82069, 82131* Infekce krevního řečiště a sepse Primární vzorek krev

18 metodou, mikroskopie, kultivace, izolace a identifikace kmenů, stanovení citlivosti k antibiotickým preparátům Komentáře dokumentují možnosti praktické aplikace Minimální verze seznamu výkonů v praxi ve vazbě na typ vyšetření, charakteristiku klientely laboratoře a na typ specializovaného pracoviště. ČESKÁ Konstantní kód: nebo Variabilní kódy: 82049, 82029, 82031, 82057, 82059, 82061, 82063, 82065, 82067, 82069, 82131* Komentáře : 1.Výčet předkládaných laboratorních vyšetření a kódů odbornosti 802 je minimální a odpovídá potřebám mikrobiologické laboratoře s klientelou praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost a ambulantní specialisty. Skladba laboratorních vyšetření se bude lišit u laboratoří, které vyšetřují primární vzorky hospitalizovaných pacientů v závislosti na klinických diagnózách a prováděných výkonech v jednotlivých ZZ. a) Předpokládá se, že názvy akreditovaných SOP nebudou a nemusí přesně kopírovat názvy položek v tomto seznamu vyšetření minimálně do doby vzniku národních SOP. Z toho důvodu mohou existovat přesahy mezi jednotlivými položkami v tom smyslu, že samostatně uváděné vyšetření v seznamu může být akreditováno jako volitelný pracovní postup, který je součástí nadřazené SOP. Příklad: SOP vyšetření stolice může obsahovat jako pracovní postup vyšetření toxinu u pseudomembranózní kolitidy, vyšetření virů ze stolice latexaglutinací, základní parazitologické vyšetření stolice a vyšetření na enterobiózu. b) Zde předložený seznam představuje minimum požadovaných znalostí, ale nemůže tvořit minimum proplacených kódů od pojišťoven, protože frekvence jednotlivých variabilních kódů uvnitř vyšetření je naprosto závislá např. na počtu izolovaných patogenů, na stupni jejich identifikace a dalších parametrech, které jsou předmětem vlastních SOP a v budoucnu Národních SOP. V tomto ohledu musí pojišťovny respektovat výsledek auditu. Frekvence kódů je také uvedena v SZV, neznamená to však, že tam, kde z odborné podstaty vyšetření vyplývá nutnost frekvence překročit, nebudou tato sekundární odborně zdůvodněná vyšetření provedena. c) sdílené kódy jsou přesně definovány v Minimech odbornosti 802 a dále v SZV. d) seznam použitých kódů v tomto dokumentu bude inovován podle změněné situace v případě schválení

19 ČESKÁ nového SZV. Připravované kódy v nové verzi SZV jsou zde uvedeny kurzivou a v textu jednotlivých položek jsou označeny * : 82058, 82060, 82066, 82097, 82079, 82024, 82064, 82068, 82064, 82068, 82067,82064, 82068, 82064, 82068, 82066, 82064, Specializované laboratoře. Výčet laboratorních vyšetření a kódů se bude dále lišit u specializovaných laboratoří zaměřených výhradně na mykobakteriologickou, parazitologickou, virologickou popř. mykologickou problematiku. 3. Národní referenční laboratoře Národní referenční laboratoře v oblasti mikrobiologie a infekčních onemocnění (dále NRL) jsou laboratoře zřízené Ministerstvem zdravotnictví, v působnosti zákona 258/2000 Sb., O ochraně veřejného zdraví v aktuálním znění. Přehled NRL v oblasti mikrobiologie a infekčních onemocnění (dle abecedy): viz tabulka na poslední straně. NRL jsou specializovaná odborná pracoviště provádějící laboratorní, diagnostickou, posudkovou a monitorovací činnost v oblasti infekcí dle platné legislativy ČR i EU (např. Vyhláška 473/2008 Sb.o systému epidemiologické bdělosti pro vybrané infekce v aktuálním znění). Skladba laboratorních vyšetření v NRL se liší podle požadavku zadavatele vyšetření, může jít jak o primární diagnostiku specifického agens, tak i o vysoce specializovaná vyšetření ne vždy dostupná ostatním laboratořím. NRL provádějí také konfirmační vyšetření, která jsou v některých případech i podložena legislativou ČR. Doporučeno je posouzení spektra metod tak, aby byla pokryta polovina prováděných metodik v jednotlivé NRL.

20 ČESKÁ Konfirmační vyšetření Vyšetření v rámci surveillance Primární vyšetření včetně výše uvedených NRL kumulativní uvedení vykazovaných kódů. Primární či sekundární vzorek dle požadovaného vyšetření (primární vyšetření, konfirmace) Variabilní kódy: sérologie: 82113, 82077, 82075, 82079, 82119, 82121, 82123, 82137, 82135, 82145, molekulární mikrobiologie: 82041, 82043, 85123, 82149, 82057, 85111, 85117, pokud laboratoř provádí některý z těchto výkonů, měla by jej mít akreditovaný Poznámka: Národní referenční laboratoře mimo SZÚ jsou charakterizovány názvem a lze důvodně předpokládat, že spektrum vykazovaných kódů spadá buď do položek obecného přehledu nebo do specializovaných položek NRL. Zaměření a činnost extramurálních NRL je uvedena na webu SZÚ

21 ČESKÁ Seznam Národních referenčních laboratoří (odb. 802) ve Státním zdravotním ústavu v Praze NRL pro antibiotika diagnostiku syfilis difterii a pertusi E. coli a shigely enteroviry hemofilové nákazy herpetické viry HIV/AIDS chlamydie chřipku a nechřipkové respirační viry leptospiry lymeskou borreliózu meningokokové nákazy mykobakterie průkaz infekčních agens elektronovou mikroskopií salmonely stafylokoky streptokokové nákazy toxoplasmosu virové hepatitidy zarděnky, spalničky, parotitidu a parvovirus B19

22 ČESKÁ Seznam Národních referenčních (odb. 802) laboratoří umístěných mimo SZÚ v Praze NRL pro antrax arboviry biomarkery mykotoxinů a mykotoxiny v potravinách cytomegaloviry diagnostiku střevních parazitóz diagnostiku tropických parazitárních infekcí legionely papillomaviry patogenní aktinomycety prionové choroby tetanus tkáňové helmitózy urogenitální trichomonózu vzteklinu

Stanovisko odborných společností k průkazu kvality práce v laboratoři pro stanovení výše úhrady zdravotní péče zdravotními pojišťovnami

Stanovisko odborných společností k průkazu kvality práce v laboratoři pro stanovení výše úhrady zdravotní péče zdravotními pojišťovnami Příloha č. 1 Stanovisko odborných společností k průkazu kvality práce v laboratoři pro stanovení výše úhrady zdravotní péče zdravotními pojišťovnami Způsoby ověření průkazu kvality práce v laboratoři Jednotlivé

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská 3/55,80 00 Praha 8 3. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská /55,80 00 Praha 8. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

Vyšetření: 1. Kvantitativní stanovení látkové koncentrace kyseliny močové [Kyselina močová] fotometricky

Vyšetření: 1. Kvantitativní stanovení látkové koncentrace kyseliny močové [Kyselina močová] fotometricky Vyšetření: 801 - Klinická biochemie 1. Kvantitativní stanovení kyseliny močové [Kyselina močová] SOPV-OKL/B-02 2. Kvantitativní stanovení SOPV-OKL/B-05 močoviny [Urea] 3. Kvantitativní stanovení SOPV-OKL/B-09

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 744/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 744/2017 ze dne: Zdravotnická laboratoř Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Zdravotnická laboratoř UNILAB s.r.o Vltavínská 1289/10, Horka-Domky, 674 01 Třebíč 2. Odběrové pracoviště Náměšť nad Oslavou Husova 898, 675

Více

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Lékařská mykologie 1. Vyšetření mikroorganismů z klinického materiálu a z kultur mikroskopicky - barvený

Více

Nepodkročitelná minima odbornosti

Nepodkročitelná minima odbornosti POLITIKA KVALITY METODICKÝ POKYN PRO AKREDITACI SLM ČLS JEP A SEM ČLS JEP_QMPA_1.5 (verze 6) Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST JANA EVANGELISTY PURKYNĚ

Více

Vývoj objemu a struktury laboratorních výkonů v ČR od roku 2007 ve vazbě na výši úhrady

Vývoj objemu a struktury laboratorních výkonů v ČR od roku 2007 ve vazbě na výši úhrady Vývoj objemu a struktury laboratorních výkonů v ČR od roku 2007 ve vazbě na výši úhrady Sympozium FONS 2012 24. 9. 2012 Pardubice RNDr. Marcela Ambrožová, Ing. L. Dvořáček, Ph.D. Obsah sdělení Výkony laboratorních

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 146/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 146/2017 ze dne: Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. laboratoř 2. odběrové a sběrné místo Krčská Krčská 1075/58, 1400 00 Praha 4 3. odběrové a sběrné místo Tajovského Tajovského 1310/4, 142 00 Praha 4 4. odběrové a

Více

1. Biochemická a hematologická laboratoř MZ-BIOCHEM Poliklinika sv. Alžběty, Vodní 13, Uherské Hradiště

1. Biochemická a hematologická laboratoř MZ-BIOCHEM Poliklinika sv. Alžběty, Vodní 13, Uherské Hradiště Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Poliklinika sv. Alžběty, Vodní 13, 686 01 Uherské Hradiště 2. Městská nemocnice s poliklinikou, Partyzánů 2174, 688 01 Uherský Brod 1. Vyšetření: 1. Stanovení látkové

Více

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní -

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní - Hlášení výsledků v kritických intervalech Jeli nalezena významně patologická hodnota výsledku vyšetření, bez návaznosti na výsledky předchozích vyšetření konkrétního pacienta, je tento výsledek neprodleně

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným odběrem biologického materiálu a jeho správným

Více

Nemocnice TGM Hodonín, příspěvková organizace Laboratoře Oddělení laboratorní medicíny Purkyňova 11, Hodonín

Nemocnice TGM Hodonín, příspěvková organizace Laboratoře Oddělení laboratorní medicíny Purkyňova 11, Hodonín Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště klinické biochemie 2. Pracoviště klinické mikrobiologie 3. Pracoviště hematologie a TS 1. Pracoviště klinické biochemie Vyšetření: 1 Stanovení katalytické

Více

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce mikrobiologie Vrbenská 197/23, České Budějovice SOP A.

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce mikrobiologie Vrbenská 197/23, České Budějovice SOP A. Vyšetření: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích včetně izolace a identifikace Bordetella pertussis a parapertussis 2 Kultivační vyšetření výtěrů z rekta 3 Kultivační vyšetření moče ke

Více

Lékařská mikrobiologie II

Lékařská mikrobiologie II Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Lékařská mikrobiologie II Lékařská mikrobiologie II Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Březen 2013-0:00. Sylabus praktických

Více

Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie

Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie Platné od: 1.3.2013 POLITIKA KVALITY METODICKÝ POKYN PRO AKREDITACI SLM ČLS JEP_ (NM20100302 v.1) - Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST JANA EVANGELISTY PURKYNĚ

Více

IFCOR-99, s.r.o. Laboratoř IFCOR-99 Viniční 235, Brno

IFCOR-99, s.r.o. Laboratoř IFCOR-99 Viniční 235, Brno Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Mikrobiologická laboratoř 2. Laboratoř alergologická a imunologická Krajní 25, 678 01 Blansko 3. Laboratoř alergologická, imunologická Stojanova 1366 a mikrobiologická

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie

Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie Platné od: 1.12.2013 POLITIKA KVALITY METODICKÝ POKYN PRO AKREDITACI SLM ČLS JEP A SEM ČLS JEP_ (NM20100302 v.4) Nepodkročitelná minima odbornosti lékařské mikrobiologie ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST JANA

Více

Akreditované zkoušky prováděné v Laboratořích CEM

Akreditované zkoušky prováděné v Laboratořích CEM Strana č.: 1 Nahrazuje stranu: 1 Akreditované zkoušky prováděné v Laboratořích CEM EIA - stanovení protilátek HIV-1/2, HIV-1 p24 antigenu a současné stanovení protilátek HIV-1/2 a HIV-1 p24 antigenu SOP-NRL/AIDS-01-01

Více

CentroLab s.r.o. Sokolovská 810/304, Praha 9

CentroLab s.r.o. Sokolovská 810/304, Praha 9 Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Laboratoř Sokolovská 2. Odběrové místo Lovosická Lovosická 440/40, 190 00 Praha 9 3. Odběrové místo Mazurská Mazurská 484/2, 181 00 Praha 8 4. Odběrové místo Zenklova

Více

Přehled kódů OKB MN Privamed (vč. přístrojového vybavení)

Přehled kódů OKB MN Privamed (vč. přístrojového vybavení) Přehled kódů OKB MN Privamed (vč. přístrojového vybavení) KOD NAZEV STROJ 06119 KOMPLEX - ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU - 09111 ODBĚR KAPILÁRNÍ KRVE - 09113 ODBĚR KRVE Z ARTERIE - 09115 ODBĚR BIOLOGICKÉHO

Více

Oblastní nemocnice Kolín, a.s., nemocnice Středočeského kraje Centrální laboratoře (CL) Žižkova 146, Kolín

Oblastní nemocnice Kolín, a.s., nemocnice Středočeského kraje Centrální laboratoře (CL) Žižkova 146, Kolín Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Oddělení klinické biochemie (OKB). Transfuzní a hematologické oddělení (THO). Oddělení lékařské mikrobiologie (OLM). Oddělení patologie (PAT) 5. Oddělení klinické biochemie,

Více

Varovné meze a jejich hlášení. Nahrazuje dokument I-ÚLBLD-1 Varovné meze a jejich hlášení vyd.5, zm.1 ze dne

Varovné meze a jejich hlášení. Nahrazuje dokument I-ÚLBLD-1 Varovné meze a jejich hlášení vyd.5, zm.1 ze dne Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky U Nemocnice 499/2, 128 08 Praha 2 http://www.vfn.cz http://intranet.vfn.cz Strana 1 z 5 Varovné meze a jejich hlášení

Více

Změny sazebníku výkonů pro mikrobiologické obory

Změny sazebníku výkonů pro mikrobiologické obory Změny sazebníku výkonů pro mikrobiologické obory Ing. Hana Hrbáčková LTK CEM SZÚ 2011 - Původní návrh MZ Grant Evropského fondu pro regionální rozvoj Vítěznou nabídku na řešení Kultivace Seznamu zdravotních

Více

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 Vrbenská 197/23, České Budějovice

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 Vrbenská 197/23, České Budějovice Pracoviště zdravotnické laboratoře: Odběrové pracoviště Trhové Sviny Nábřeží Sv. Čecha 664, 374 01 Trhové Sviny Odběrové pracoviště Písek Drlíčov 149, 397 01 Písek Odběrové pracoviště Český Krumlov T.G.Masaryka

Více

Identifikace postupu vyšetření Klinická biochemie SOP-OKB-01 SOP-OKB-03 SOP-OKB-04 SOP-OKB-05 SOP-OKB-06 SOP-OKB-07

Identifikace postupu vyšetření Klinická biochemie SOP-OKB-01 SOP-OKB-03 SOP-OKB-04 SOP-OKB-05 SOP-OKB-06 SOP-OKB-07 Pracoviště zdravotnické laboratoře: Oddělení klinické biochemie (OKB) Podolské nábřeží 157, Praha 4 Podolí 2. Oddělení klinické hematologie a krevní banka (OKH) Podolské nábřeží 157, Praha 4 Podolí 3.

Více

KARTA POVINNÉ PRAXE V KLINICKÉ LABORATOŘI

KARTA POVINNÉ PRAXE V KLINICKÉ LABORATOŘI KARTA POVINNÉ PRAXE V KLINICKÉ LABORATOŘI Jméno studenta, osobní číslo. Studijní obor: Praxe v klinické laboratoři I (1. ZL, LS) Mikrobiologie (2 týdny) Histologie (2 týdny) 1 Praxe v klinické laboratoři

Více

1. Laboratoř klinické biochemie a hematologie Zahradníkova 494/2, Brno 2. Odběrové místo Jugoslávská 13, Brno. Identifikace postupu vyšetření

1. Laboratoř klinické biochemie a hematologie Zahradníkova 494/2, Brno 2. Odběrové místo Jugoslávská 13, Brno. Identifikace postupu vyšetření Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Zahradníkova 494/2, Brno 2. Odběrové místo Jugoslávská 13, Brno Vyšetření: 1. (1) koncentrace celkového bilirubinu [S Bilirubin celkový] 2. (1) koncentrace ALT [S

Více

MMN, a.s. Oddělení laboratoře Metyšova 465, Jilemnice

MMN, a.s. Oddělení laboratoře Metyšova 465, Jilemnice Vyšetření: 1. Kvantitativní stanovení albuminu v lidském séru a Albumin 2. Kvantitativní stanovení katalytické aktivity ALT ALT 3. Kvantitativní stanovení katalytické aktivity AST AST 4. Kvantitativní

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 443/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 443/2017 ze dne: Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie 1 Průkaz antigenu virů imunochromatografickou metodou [Průkaz SOP 026 ROTAVIRU, ADENOVIRU a NOROVIRU genoskupiny 1 a genoskupiny 2] 2 Stanovení nespecifických protilátek

Více

Plán programů zkoušení způsobilosti/externího hodnocení kvality (PT/EHK) na rok 2015

Plán programů zkoušení způsobilosti/externího hodnocení kvality (PT/EHK) na rok 2015 Plán programů zkoušení způsobilosti/externího hodnocení kvality (PT/EHK) na rok 2015 Organizátor: Státní zdravotní ústav, Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti internet - http://www.szu.cz/espt Ing.

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

Ceník poskytovaných služeb nehrazených zdrav.pojišťovnami

Ceník poskytovaných služeb nehrazených zdrav.pojišťovnami Mikrobiologické oddělení Bakteriologie - kultivační vyšetření kultivační vyšetření respiračního traktu 130 Kč kultivační vyšetření stolice komplexní 2 kvantitativní kultivační vyšetření moče 170 Kč semikvantitativní

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2013 Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Oddělení virologie Praha Budínova 67/2, Praha 8

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2013 Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Oddělení virologie Praha Budínova 67/2, Praha 8 Vyšetření: Pořadové 802 - Lékařská mikrobiologie 1 Průkaz antigenu virů imunochromatografickou metodou [Průkaz SOP 026 ROTAVIRU, ADENOVIRU a NOROVIRU genoskupiny 1 a genoskupiny 2] 2 Stanovení nespecifických

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 6 0 4 7 0 4 8 8 IČZ smluvního ZZ 0 6 2 2 3 0 0 0 Číslo smlouvy 8 A 0 6 K 2 2 3 Název IČO AeskuLab k.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů laboratoř klinické cytologie (817)

Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů laboratoř klinické cytologie (817) 1) Definice laboratoře Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů laboratoř (817) Odbornost Definice laboratoře Laboratoří se rozumí jedno laboratorní zařízení, mající jednu smlouvu se zdravotními

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu v oboru soudní toxikologie a slouží

Více

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029 Klinický materiál odeslaný do laboratoře je zpracován dle standardních postupů (SOP) a vyšetření je kódováno dle sazebníku zdravotnických. O dalším vyšetřovacím postupu rozhoduje lékař se specializovanou

Více

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Oddělení klinických laboratoří Purkyňova 1849, Česká Lípa

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. Oddělení klinických laboratoří Purkyňova 1849, Česká Lípa Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Oddělení klinické mikrobiologie 2. Oddělení klinické biochemie 1. Oddělení klinické mikrobiologie Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie 1. Stanovení mikrobiální

Více

CENÍK SLUŽEB NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ PRO VEŘEJNOST POSKYTOVANÝCH V CHRUDIMSKÉ NEMOCNICI

CENÍK SLUŽEB NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ PRO VEŘEJNOST POSKYTOVANÝCH V CHRUDIMSKÉ NEMOCNICI CENÍK SLUŽEB NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ PRO VEŘEJNOST POSKYTOVANÝCH V CHRUDIMSKÉ NEMOCNICI Ceník služeb, které poskytuje a nejsou uvedené v Ceníku služeb nehrazených ze zdravotního pojištění

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie Strana č: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích Kultivační vyšetření materiálu z dolních cest dýchacích (mimo TBC) B01/LKM B06/LKM B02/LKM Kultivační semikvantitativní vyšetření moče Typ

Více

MASARYKOVA NEMOCNICE V RAKOVNÍKU CENÍK PLACENÝCH SLUŽEB

MASARYKOVA NEMOCNICE V RAKOVNÍKU CENÍK PLACENÝCH SLUŽEB MASARYKOVA NEMOCNICE V RAKOVNÍKU CENÍK PLACENÝCH SLUŽEB Druh placené služby Kč vč.dph INTERNA Nadstandardní pokoj (č. 212 a 214) 500,-/den Nadstandardní pokoj (č. 201) 600,-/den Doprovod na nadstandardním

Více

Česká laboratorní s.r.o. Laboratoř OmniLab Jeseniova 780/101, Praha 3

Česká laboratorní s.r.o. Laboratoř OmniLab Jeseniova 780/101, Praha 3 Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Odběrové místo Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi 448/6, 128 00 Praha 2 Odběrové místo Poliklinika Barrandov Krškova 807/21, 152 00 Praha 5 Odběrové a sběrné místo Nemocnice

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Specifika odběrů pro bakteriologická vyšetření Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným

Více

Externí hodnocení kvality činnosti mikrobiologických laboratoří v ČR v letech

Externí hodnocení kvality činnosti mikrobiologických laboratoří v ČR v letech Externí hodnocení kvality činnosti mikrobiologických laboratoří v ČR v letech 1993 2010 External quality assessment scheme for good clinical microbiology laboratory practice in the Czech Republic in 1993-2010

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 33/2018 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 33/2018 ze dne: Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc Nezvalova 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 34, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště Valašské

Více

SZV 2017 změny Pavel Čermák

SZV 2017 změny Pavel Čermák SZV 2017 změny Pavel Čermák Thomayerova nemocnice Praha - Krč Základní princip Peníze, zisk Kam???? Základní změny Sloučení odborností pod 802 Odsouhlaseno výborem SLM (2012) a PSMR pro SZV Certifikát

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII

PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII PREGRADUÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGII Milan Kolář Lékařská fakulta UP v Olomouci ZÁVĚRY Z PŘEDCHÁZEJÍCÍCH SETKÁNÍ Výuka lékařské mikrobiologie patří k nezbytným předpokladům pro výuku klinických

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 546/2018 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 546/2018 ze dne: Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Aeskulab Budějovická 2. Odběrové místo Pacovská Pacovská 869/31, 140 00 Praha 4 3. Odběrové místo Zárubova Zárubova 498/31, 143 00 Praha 4 4. Odběrové místo Troilova

Více

PŘEHLED SOP A INSTRUKCÍ PRO AKREDITOVANÉ METODY

PŘEHLED SOP A INSTRUKCÍ PRO AKREDITOVANÉ METODY PŘEHLED SOP A INSTRUKCÍ PRO AKREDITOVANÉ METODY Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. OKLT - OKB (odd. klinické biochemie) 2. OKLT - HTO (hematologicko-transfúzní

Více

1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, Olomouc. 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, Přerov

1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, Olomouc. 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, Přerov a.s. Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 41, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště

Více

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Oddělení laboratoře Masarykova městská nemocnice v Jilemnici Metyšova 465, 514 01 Jilemnice, tel: 481 551 341 Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Klinická biochemie Hematologie Sérologie Odběr

Více

AeskuLab k.s. AeskuLab Budějovická Antala Staška 1670/80, Praha 4

AeskuLab k.s. AeskuLab Budějovická Antala Staška 1670/80, Praha 4 Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Aeskulab Budějovická 2. Odběrové místo Šustova Šustova 1930, 148 00 Praha 4 3. Odběrové místo Zárubova Zárubova 498/31, 143 00 Praha 4 4. Odběrové místo Božkovská

Více

Časová dostupnost výsledků laboratorních vyšetření Oddělení klinické biochemie, MMN, a.s., nemocnice Jilemnice. Strana 1 z 8

Časová dostupnost výsledků laboratorních vyšetření Oddělení klinické biochemie, MMN, a.s., nemocnice Jilemnice. Strana 1 z 8 Acidobazická rovnováha 30 min 30 min ACR - index x do 8 hodin od dodání materiálu do laboratoře Aktivovaný parciální tromboplastinový test (APTT) 120 min do 8 hodin od dodání materiálu do laboratoře Alaninaminotransferáza

Více

Dopravní zdravotnictví a.s. Laboratoře Dopravního zdravotnictví Čechy (LDZČ) Švihovská 14, Plzeň

Dopravní zdravotnictví a.s. Laboratoře Dopravního zdravotnictví Čechy (LDZČ) Švihovská 14, Plzeň Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. OKBH Plzeň 2. OKBH Praha Italská 37, 121 43 Praha 2 3. OLM 4. Odběrové pracoviště Bor Přimdská 501, 348 02 Bor 5. Odběrové pracoviště Přeštice Sedláčkova 553, 334

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 6 6 9 8 0 6 IČZ smluvního ZZ 4 4 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 P 4 4 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Plzeň PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 6 4 0 5 2 4 3 5 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 1 2 3 5 0 0 0 Číslo smlouvy 7 U 5 1 K 0 0 1 Název IČO MUDr. Milena Veberová - Imunobact s.r.o. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.08.08 /4_11 SMLOUVY

Více

Pavel Čermák. Thomayerova nemocnice Praha - Krč. 14.2.2013 výroční zasedání SLM

Pavel Čermák. Thomayerova nemocnice Praha - Krč. 14.2.2013 výroční zasedání SLM Pavel Čermák Thomayerova nemocnice Praha - Krč Úkoly na rok 2012 Vytvoření seznamu přístrojů Doplnění podkladů pro kalkulaci Možná úprava některých stávajících výkonů?? Revize pracovních časů u všech výkonů

Více

Pavel Čermák. Thomayerova nemocnice Praha - Krč. 14.2.2013 výroční zasedání SLM

Pavel Čermák. Thomayerova nemocnice Praha - Krč. 14.2.2013 výroční zasedání SLM Pavel Čermák Thomayerova nemocnice Praha - Krč lidé Skupina cca 20 lidí obou společností Princip dobrovolnosti Skupiny s tematickým zaměřením (virologie, mykologie, mykobakteriologie, genetika...) Skupiny

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Informace Pracovní skupiny pro správnou laboratorní práci (PS SLP) Eliška Bébrová

Informace Pracovní skupiny pro správnou laboratorní práci (PS SLP) Eliška Bébrová Informace Pracovní skupiny pro správnou laboratorní práci (PS SLP) Eliška Bébrová Mikrobiologické pracoviště Nepodkročitelná personální minima odborností 802, 804,805, 822 a) Mikrobiolog se specializovanou

Více

SCREENINGOVÉ PROGRAMY V ČR Z POHLEDU VZP ČR

SCREENINGOVÉ PROGRAMY V ČR Z POHLEDU VZP ČR SCREENINGOVÉ PROGRAMY V ČR Z POHLEDU VZP ČR 5.12. 2013 MUDr. HANA ŠUSTKOVÁ, VZP ČR OBSAH 1. Screening karcinomu děložního hrdla 2. Mamografický screening 3. Screening kolorektálního karcinomu 4. Projekt

Více

Závěrečná zpráva. PT#M/11/2017 (č. 965) Identifikace respiračních virů. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality)

Závěrečná zpráva. PT#M/11/2017 (č. 965) Identifikace respiračních virů. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17043 reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Oddělení klinické biochemie MMN, a.s., nemocnice Jilemnice Metyšova 465, 514 01 Jilemnice, tel: 481 551 341 Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Klinická biochemie Hematologie Sérologie Odběr biologického

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

IMALAB s.r.o. U Lomu 638, Zlín

IMALAB s.r.o. U Lomu 638, Zlín Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Laboratoř molekulární biologie 2. Cytogenetická laboratoř 3. Imunoanalytická laboratoř 4. Biochemická laboratoř tř. T. Bati 3705, 760 01 Zlín 4.1 Odběrové a sběrné

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru MIKROBIOLOGIE. (zdravotní laborant)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru MIKROBIOLOGIE. (zdravotní laborant) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru MIKROBIOLOGIE (zdravotní laborant) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: @mzcr.cz, www.mzcr.cz

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Identifikační značka: NRSBN Vydání: 6 Stránka 1 z 6 Ceník laboratorních vyšetření Statimové vyšetření je provedeno do 1 hodiny od přijetí vzorku do laboratoře. Společné výkony 0. Odběr dítě (žíla) 77 Kč

Více

1 Mikrobiologická laboratoř Viniční 235, Brno

1 Mikrobiologická laboratoř Viniční 235, Brno List 1 z 13 Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1 Mikrobiologická laboratoř Viniční 235, 615 00 Brno Zprávy podepisuje: RNDr. Eva Plíšková-Pakrová MUDr. Dana Krčková Odborný vedoucí laboratoře VŠ pracovník

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 1 M 0 0 4 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.10.10 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Název IČO Vsetínská nemocnice a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Vsetínská nemocnice a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 8 7 1 0 6 8 IČZ smluvního ZZ 9 4 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 Z 9 4 N 0 0 5 Název IČO Vsetínská nemocnice a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Identifikace postupu vyšetření Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Laboratoř lékařské mykologie

Identifikace postupu vyšetření Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Laboratoř lékařské mykologie Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc Nezvalova 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 34, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště Valašské

Více

F 4 Ceník laboratorního vyšetření

F 4 Ceník laboratorního vyšetření F 4 Ceník laboratorního vyšetření Ceny za jednotlivá vyšetření jsou stanoveny dle aktuálně platného Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Vyšetření Cena v Kč 17- OH progesteron 184,- alaninaminotransferáza

Více

Zápis z 58. jednání Rady pro akreditaci klinických laboratoří ČLS JEP konaného dne 5. září 2016 v LD ČLS v Praze

Zápis z 58. jednání Rady pro akreditaci klinických laboratoří ČLS JEP konaného dne 5. září 2016 v LD ČLS v Praze Zápis z 58. jednání Rady pro akreditaci klinických laboratoří ČLS JEP konaného dne 5. září 2016 v LD ČLS v Praze Přítomni, omluveni: viz níže Jednání řídil předseda Rady, prof Palička Hosté: NASKL: p Kotrbatý,

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

Název IČO Psychiatrická nemocnice Brno. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Psychiatrická nemocnice Brno. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 1 6 0 1 0 5 IČZ smluvního ZZ 7 2 9 3 5 0 0 0 Číslo smlouvy 2 B 7 2 F 0 0 3 Název IČO Psychiatrická nemocnice Brno PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Ceník laboratorního vyšetření

Ceník laboratorního vyšetření Ceník laboratorního vyšetření Odběr krve ze žíly Separace séra a zpracování biologického materiálu 37 Kč 17 Kč Vyšetření moči Moč chemicky + sediment 31 Kč Průkaz drog a léků v moči (semikvantitativní

Více

Laboratorní vyšetřovací metody Mikrobiologie, cytologie

Laboratorní vyšetřovací metody Mikrobiologie, cytologie Laboratorní vyšetřovací metody Mikrobiologie, cytologie Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr. Helena Kollátorová MIKROBIOLOGIE

Více

Název IČO Nemocnice Havlíčkův Brod, přísp. org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Nemocnice Havlíčkův Brod, přísp. org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 1 7 9 5 4 0 IČZ smluvního ZZ 6 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 J 6 0 N 0 0 1 Název IČO Nemocnice Havlíčkův Brod, přísp. org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

5 20,0 (hosp.) Albumin_S, Albumin_P g/l Amyláza_S, Amyláza_P µkat/l 10,0 6 Bilirubin celkový_s, Bilirubin celkový_p

5 20,0 (hosp.) Albumin_S, Albumin_P g/l Amyláza_S, Amyláza_P µkat/l 10,0 6 Bilirubin celkový_s, Bilirubin celkový_p Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let Vyšetření Jednotky pod nad pod nad Sodík_S, Sodík_P mmol/l 120 155 130 150 Draslík_S, Draslík_P mmol/l 3,0 6,0 4,5

Více

synlab czech, s.r.o. Laboratoř Plzeň, Majerova 2525/7 Majerova 2525/7, Plzeň

synlab czech, s.r.o. Laboratoř Plzeň, Majerova 2525/7 Majerova 2525/7, Plzeň Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. 2. Odběrové pracoviště Plzeň, Terezie Brzkové 15 Terezie Brzkové 15, 318 00 Plzeň 1. Vyšetření: 1 Stanovení hmotnostní koncentrace albuminu fotometricky [Albumin]

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2016 (č. 952)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2016 (č. 952) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK Objednávající lékař (oddělení): Objednal: Pracoviště: Datum objednání: Objed. číslo Odběrová souprava Kusů Urogenitální mykoplazmata transportní médium Doporučujeme v kombinaci s 1672 nebo 1656 (stěr před

Více

Endokrinologický ústav Laboratorní komplement Endokrinologického ústavu Národní 8, Praha 1

Endokrinologický ústav Laboratorní komplement Endokrinologického ústavu Národní 8, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře: Oddělení klinické biochemie (OKB) Oddělení steroidů a proteofaktorů (OSP) Oddělení klinické imunoendokrinologie (OKIE) 4. Oddělení molekulární endokrinologie (OME) Oddělení

Více

Vykazování pro zdravotní pojišťovny a zákonné požadavky pro genetická vyšetření

Vykazování pro zdravotní pojišťovny a zákonné požadavky pro genetická vyšetření Vykazování pro zdravotní pojišťovny a zákonné požadavky pro genetická vyšetření Hana Feixová Komplement laboratoří ÚHKT, Praha WWW.UHKT.CZ Novela SZV k 1. 1. 2017 Vyhláška č. 421/2016 Sb. Vyhláška, kterou

Více

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2017 (č. 997)

Závěrečná zpráva. Zkoušení způsobilosti v lékařské mikrobiologii (Externí hodnocení kvality) PT#M/20-2/2017 (č. 997) Státní zdravotní ústav Expertní skupina pro zkoušení způsobilosti Poskytovatel programů zkoušení způsobilosti akreditovaný ČIA dle ČSN EN ISO/IEC 17043, reg. č. 7001 Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Vinohrady

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2013: Zdravotnická laboratoř Mediekos Labor třída Tomáše Bati 3910, Zlín

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2013: Zdravotnická laboratoř Mediekos Labor třída Tomáše Bati 3910, Zlín Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Zdravotnická laboratoř Zlín včetně odběrového místa 2. Zdravotnická laboratoř Otrokovice včetně odběrového místa třída Osvobození 1388, 765 02 Otrokovice 3. Zdravotnická

Více

VYKAZOVÁNÍ PRO ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY

VYKAZOVÁNÍ PRO ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY VYKAZOVÁNÍ PRO ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY JAK VYKAZOVAT JEDNOTLIVÁ VYŠETŘENÍ Vraná Milena Odd. HLA, Národní referenční laboratoř pro DNA diagnostiku, ÚHKT, Praha WWW.UHKT.CZ Přehled nových genetických kódů pro

Více

Nemocnice Šumperk a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Nemocnice Šumperk a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 6 8 2 7 9 5 IČZ smluvního ZZ 9 3 2 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 M 9 3 N 0 0 1 Název IČO Nemocnice Šumperk a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let

Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let Vyšetření Jednotky pod nad pod nad Sodík_S, Sodík_P mmol/l 120 155 130 150 Draslík_S, Draslík_P mmol/l 3,0 6,0 3,0

Více

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim stand. vč.citlivosti prův. listu listu materiálu množství pomůcky po odběru krk, nos 24 hod. 3 dny mikrobiologické vyš. krk - nos ráno, na lačno pokojová teplota

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 4 7 8 1 3 7 5 0 IČZ smluvního ZZ 9 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 9 0 N 0 0 1 Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.11.11 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol

Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol Lidmila Hamplová a kol. Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie, Hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol Tato kniha ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována ani

Více