MT5 Integration Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.2 Česky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MT5 Integration Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.2 Česky"

Transkript

1 MT5 Integration Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 1.2 Česky

2 II Copyright 2011 Faunus Analytics LLC. Všechna práva vyhrazena. Daný dokument je majetkem společnosti Faunus Analytics. Kopírování, reprodukce a publikace v jakékoliv podobě (včetně za účelem získání komerční výhody) dokumentu jako celku nebo jeho části je bez písemného souhlasu držitele práv zakázáno. Všechny otázky, tykající se tohoto dokumentu a v něm uvedených informací můžete konzultovat prostřednictvím využití elektronické pošty info@faunusanalytics.com nebo telefonních čísel (Moskva) nebo (Praha). Microsoft Windows, Windows Installer registrované obchodní značky Microsoft Corporation. MetaTrader registrovaná obchodní značka MetaQuotes Sowtware Corporation. Jiné obchodní značky a pojmenování produktů jsou majetkem jejích příslušných vlastníků.

3 III Obsah 1. OBECNÉ INFORMACE OMEZENÍ Podmínky poskytování služeb Požadavky vůči nastavením MetaTrader Omezení obchodních podmínek Omezení obchodování ZAPOJENÍ DISTRIBUČNÍHO KANÁLU API NASTAVENÍ AUTO TRADE API Autorizační data Konfigurační data INTEGRACE S OBCHODNÍ PLATFORMOU METATRADER Instalace Parametry poradce Parametry indikátoru Technická analýza Automatické obchodování Řízení objemu orderu (Money management, MM) Kontrola chyb Struktura programu poradce... 9

4 IV 1. OBECNÉ INFORMACE Obchodní platforma MetaTrader 5 podporuje speciální programové zabezpečení automatizace obchodování - obchodní roboty. Obchodní roboty mají v MetaTrader 5 název poradce (Expert). Proto nadále budeme používat pojem poradce. Obchodní platforma MetaTrader 5 podporuje možnost grafické analýzy cenových grafů pomocí technických indikátorů. Technickým indikátorem je matematická transformace ceny a objemů obchodování finančního nástroje do prognózování budoucích změn cen. Na základě signálů technického indikátoru a jiných informací (zprávy, fundamentální analýza atd.) se přijímají rozhodnutí ohledně toho jak a kdy otevírat a uzavírat pozici. Daný dokument popisuje integraci Faunus Auto Trade API s obchodním terminálem MetaTrader 5, což umožní: Automatizovat obchodování pomocí obchodního poradce Zvýšit kvalitu přijímaných obchodních rozhodnutí pomocí technických indikátorů Faunus. Dodatečný popis podporované tržní analytiky je k dispozici v Faunus Asset Management - Services Guide. Balík pro integraci Faunus AutoTrade API s platformou MT4 (Faunus Auto Trade for MT4) se skládá z následujících komponent: faunus_autotrade.mq5 výchozí kód poradce v programovacím jazyce MQL4 faunus_indicator.mq5 výchozí kód indikátoru v programovacím jazyce MQL4 faunus_autotrade.ex5 realizovaný v prostředí MetaTrader 5 soubor poradce faunus_indicator.ex5 realizovaný v prostředí MetaTrader 5 soubor indikátoru Pro fungování Faunus Auto Trade for MT5 jsou dodatečně potřeba: Klientské komponenty Faunus Auto Trade API Distribuční kanál Auto Trade API Obchodní terminál MetaTrader 5

5 V 2. OMEZENÍ 2.1. Podmínky poskytování služeb Pro zahájení používání služeb je potřeba: 1. Zaregistrovat se na webových stránkách projektu 2. Přihlásit se ke službě Obchodní signály anebo Indikátory 3. Nainstalovat a nastavit klientské komponenty Faunus Auto Trade API 4. Aktivovat distribuční kanál «Auto Trade API» 5. Nainstalovat a nastavit obchodní platformu MetaTrader 5 6. Nainstalovat a nastavit Faunus AutoTrade for MT Požadavky vůči nastavením MetaTrader 5 Pro možnost automatizace obchodování musí být v nastaveních obchodní platformy aktivovány režim automatického obchodování

6 VI 2.3. Omezení obchodních podmínek Obchodní účet musí splňovat požadavky: 1. Měna obchodního účtu musí být totožná s nastavením obchodních podmínek. Nastavení obchodních podmínek se realizuje v osobním profilu systému Faunus. Výchozí nastavení předpokládá americký dolar (USD). 2. Obchodní účet musí podporovat Vámi uvedené při přihlášení k rozesílání obchodních signálů obchodní nástroje. 3. Odečítaný brokerem spread se nemusí výrazně lišit od modelového spreadu Faunusu Omezení obchodování Technicky se povoluje ruční uzavírání Faunus Auto Trade for MT5 obchodních pozic. Přitom je potřeba dbát na to, že zásah se jedná o zásah do fungování obchodního systému. Exituje možnost zakázání ručního otevírání pozici (viz parametr poradce auto_trade_only). V tomto případě se všechny obchodní pozice, otevřené ne Faunus Auto Trade for MT5, budou automaticky uzavírat. 3. ZAPOJENÍ DISTRIBUČNÍHO KANÁLU API Pro získávání obchodních signálů přes distribuční kanál Auto Trade API, je potřeba tento kanál aktivovat. To lze provést v Osobním profilu Osobní profil Nastavení rozesílání.

7 VII 4. NASTAVENÍ AUTO TRADE API Nastavení určují autorizační data a nastavení přenosu dat Faunus.. Nastavení lze zadávat na etapu instalace (viz sekci Nastavení klientských komponent ) nebo po instalaci. Pro změnu nastavení po instalaci je potřeba najít symbol Faunus v systémovém treu. Kliknout na symbolu pravým tlačítkem myši, objeví se kontextové menu V nově zobrazeném kontextovém menu zvolit «Settings». 4.1 Autorizační data Autorizační data se určují jménem uživatele a heslem. Jméno uživatele a heslo musí být v souladu s uvedenými při registraci na webových stránkách projektu hodnotami. Autorizační data jsou uložena na počítači uživatele v zašifrované podobě. Nicméně doporučujeme nainstalovat a včas obnovovat prostředky počítačové bezpečnosti.

8 VIII 4.2 Konfigurační data V daném nastavení musí uživatel ve standardním režimu pouze měnit cestu ke cachesouboru. Do cache-souboru se ukládají všechny aktuální obchodní signály ze serveru Faunus.

9 IX Pro obchodní platformy Meta Trader 5 musí být soubor dat uložen ve složce obchodního terminálu. To může být složka [Složka instalace_metatrader_5]\mql5\files nebo C:\Users\[Windows_User_Name]\AppData\Roaming\MetaQuotes\Termi nal\[složka]\mql5\files v závislosti na verzi OS Windows Zjistit cestu ke složce dat lze v prostředí MetaEditor zapojeného do obchodního terminálu MetaTrader 5. Pro to je potřeba v okně «Navigátor» vyvolat kontextové menu na složce Files a zvolit dále «Vlastnosti». V nově otevřeném okně lze vidět plnou cestu rozpoložení dat. Pozor! Cesta k souboru se musí odkazovat na existující strukturu složek souborového systému. Systém se nebude pokoušet o vytvoření neexistujících složek! Pří normálním fungování systému bude soubor vytvořen v uvedené složce souborového systému automaticky, za nějaký čas po ukončení instalace (normálně v průběhu 5 až 10 minut při existenci stabilního připojení) při první zádosti obchodních signálů anebo indikátorů. Za jméno souboru lze používat jakékoliv podporované operačním systémem a očekávané obchodní platformou jméno.

10 Nabízené podle výchozího nastavení jméno souboru dat je totožné s očekávaným dle výchozího nastavení Faunus AutoTrade for MT5. Můžete nastavit cesty souborového systému samostatně. Také můžete využit funkcí automatické konfigurace pro obchodní platformu MetaTrader. X Podle možností se doporučuje využívat prostředků automatického nastavení. V případě úspěšného splnění automatického nastavení, budou všechny potřebné komponenty integrace s obchodní platformou také nainstalovány. Bez automatického nastavení bude potřeba komponenty integrace s obchodní platformou nainstalovat zvlášť. (viz. Faunus Asset Management - MT4 Integration Guide a Faunus Asset Management - MT5 Integration Guide). Pozor! Funkce automatické konfigurace automatizuje nastavení API a jeho integraci s vybranou obchodní platformou. Funkce automatické konfigurace může trvat podstatně dlouho v závislosti na výkonu vašeho počítače a souborového systému

11 5. INTEGRACE S OBCHODNÍ PLATFORMOU METATRADER Instalace Výchozí a realizovatelné soubory pro MetaTrader 5 jsou podsložce instalace Faunus Auto Trade API. MT5 ve složce Také Faunus Auto Trade for MT5 lze stáhnout z našich webových stránek zvláštním archivním souborem. Toto může být potřeba pokud chcete aplikovat aktualizovaný Faunus Auto Trade for MT5 bez další instalace Faunus Auto Trade API. Faunus AutoTrade for MT5 je potřeba zaregistrovat v obchodní platformě MetaTrader 5. Proto je potřeba: Zkopírovat realizovaný soubor poradce faunus_autotrade.ex5 do složky EXPERTS, která poradci náleží Zkopírovat realizovaný soubor indikátoru faunus_indicator.ex5 do složky Indicators, která náleží uživatelským indikátorům. Nejjednodušší způsob kopírování souborů je využití funkci automatické konfigurace, která je popsaná v sekci Konfigurační data. Zjistit cestu ke složce dat lze v prostředí MetaEditor zapojeného do obchodního terminálu MetaTrader 5. Pro to je potřeba v okně «Navigátor» vyvolat kontextové menu na složce Files nebo indicators zvolit dále «Vlastnosti» nebo Otevřít soubor. V nově otevřeném okně lze vidět plnou cestu rozpoložení dat.

12 I Po zkopírování realizovaných souborů poradce a indikátoru do složky Experts a Indicators se nainstalované komponenty zobrazí v okně Navigátor. Možná bude potřeba aktualizovat okno Navigátor. Po registraci je nutné spojit poradce s libovolným cenovým grafem obchodního nástroje. Poradce je multi-instrumentální. Proto není třeba ho spojovat více, než s jedním grafem. Pozor! Lze umístit poradce pouze na jeden cenový graf! Poradce nemůže fungovat v režimu testování nebo optimalizace poradce na historii kotací!

13 II Po registraci je nutní spojit poradce s cenovým grafem příslušného potřebného obchodního nástroje s časovou periodou. Pozor! Indikátor Faunusu musí být umístěn na graf s časovou periodou. Na grafech s periodou méně než 60 minut se bude indikátor zobrazovat korektně, ale čas mezi vykreslením dvou postupných linií indikátoru bude pořád přibližně 60 minut. Indikátor má parametry, které může uživatel editovat:

14 III 5.2. Parametry poradce Parametr Soubor obchodních signálů Soubor otevřených orderů Frekvence čtení souboru, vteřiny Proklouzávání, body Pojmenování v okně nastavení trade_signal_file_name order_backup_file_name trade_signal_request_ period slippage_in_points Účel parametru Soubor exportu obchodních signálů získaváných od Faunus Auto Trade API. Jméno souboru musí být totožné s jménem souboru uvedeným v nastavení klientských komponent produktu (viz sekci Nastavení Konfigurační data). Soubor rezervní úschovy otevřených orderů pro obnovu fungování poradce po zastavení obchodního terminálu. Periodičnost kontroly existence nových obchodních signálů v souboru exportu. Uvádí se ve vteřinách. Nedoporučuje se číst soubor častěji, než jednou za 30 vteřin, jelikož to může zkomplikovat jeho obnovu. Přípustné proklouzávání (requote) při změně obchodních pozic. Uvádí se v bodech. V případě vzniku proklouzávání převyšujícího přípustnou úroveň se realizuje opakovaný pokus změnit obchodní pozici. TP-úroveň pozice, % SL-úroveň pozice, % Dodatečná kontrola objemu orderu position_tp_in_percent position_sl_in_percent check_order_volume Stop-úroveň obchodní pоzice take profit.. Tato úroveň slouží pro kontrolu pozic na straně brokera v případě trvalé absenci spojení s obchodním serverem, nebo z důvodu prudkých cenových změn. V normálních podmínkách se obchodní pozice řídí obchodními signály od Faunusu. Stop-úroveň obchodní pоzice stop loss. Tato úroveň slouží pro kontrolu pozic na straně brokera v případě trvalé absenci spojení s obchodním serverem, nebo z důvodu prudkých cenových změn. V normálních podmínkách se obchodní pozice řídí obchodními signály od Faunusu. Příznak potřeby dodatečné kontroly objemu otevíraných orderů. Podmínky brokeru omezují možné hodnoty orderu a objemu celkové pozice orderů. Kvůli tomu se aplikovatelný objem orderu můžu lišit od objemu doporučovaného systémem. Kontrola spočívá v upozornění uživatele v případě významného rozdílu mezi doporučovaným a faktickým objemem orderu.

15 IV Vypnout ruční obchodování auto_trading_only Pokud má háček hodnotu true, pak se všechny nesystémové obchodní pozice (včetně ručně otevřených) budou automaticky uzavírat. Parametr umožňuje se zabezpečit před vznikem pozic, které nejsou řízený systémem Faunus. Doporučuje se tento parametr nastavovat jako true, pokud neplánujete ručně otevírat dodatečné obchodní pozice. Minimální úroveň marže bez páky, % minimum_margin_level Je možná situace, kdy parametry vašeho obchodního účet neumožňují plnit obchodní signály. Například to neumožňuje váš obchodní účet. V tomto případě je zapotřebí místo doporučeného objemu používat nejbližší přípustný objem. Může to vést k růstu rizik. Pro kontrolu rizik se zavádí dodatečné omezení na minimální úroveň marže bez páky. Například pokud equity vašeho účtu je 1000$, a otevíráte pozici podle EUR\USD s objemem 0.1 standardního lotu, pak úroveň marže bez páky je: 100 * equity marg in 100 *1000$ 0.1* $ 10% Nové obchodní signály nezvyšují objem pozic dokud úroveň marže bez páky je menší přípustné hodnoty Parametry indikátoru Parametr v okně nastavení poradce Soubor indikátorů Parametr v kóde poradce indicator_file_name Účel parametru Soubor exportu indikátorů získávaných od Faunus Auto Trade API. Jméno souboru musí být totožné s jménem souboru uvedeným v nastavení klientských komponent produktu (viz Nastavení Konfigurační data). Frekvence čtení souboru, vteřiny Úroveň spolehlivosti doporučení (od 1 do 10) indicator_request_ period cutoff_level Periodičnost kontroly existence nových indikátorů v souboru exportu. Uvádí se ve vteřinách. Nedoporučuje se číst soubor častěji, než jednou za 30 vteřin, jelikož to může zkomplikovat jeho obnovu. Parametr umožňuje nastavit algoritmus dodatečných obchodních doporučení. Spolehlivost indikátoru Faunus (prognózy) se měří podle 10-bodové škály. Pro

16 Krátké pojmenování indikátoru indicator_short_name V indikátory se spolehlivostí ne menší, než cutooff_level v pravém horním rohu okna cenového grafu se objeví doporučení na otevření obchodní pozice. Text, které se objeví v levém horním rohu okna indikátoru. Šířka čáry indikátoru line_width Šířka čáry indikátoru Stly čáry indikátoru line_style Styl čáry indikátoru Barva čáry prognózy růstu cen Barva čáry prognózy snížení cen increase_color decrease_color Barva čáry indikátoru poukazujícího na růst cen Barva čáry indikátoru poukazujícího na prognózu snížení cen Technická analýza

17 Indikátory Faunusu bezprostředně poukazují na budoucí očekávanou tendenci změny cen v průběhu následujících 24 hodin aktivity trhu. Například, indikátor Faunus, в :00 UTC dle EUR/USD, může poukazovat, že za období od сказать :00 do :00 (za následujících 24 hodin) se očekává růst kotací. Může se také prognózovat snížení kotací, v závislosti na tržní situace. Indikátory Faunusu se zobrazují v podobě histogramu ve vláštním okně. Barvou a směrem linií se zobrazuje prognóza směry změny ceny, délkou linií se zobrazuje úroveň spolehlivosti prognózy. Indikátor Faunusu je prognóza na 24 hodin dopředu. Zelená čára zobrazuje očekávaní růstu cen, červená čára zobrazuje snížení cen. Čim je čára delší, tím je větší pravděpodobnost splnění prognózy. Perioda prognózy se začíná od okamžiku zobrazení čáry indikátoru. Jakákoliv prognóza se charakterizuje spolehlivostí. Pro indikátory Faunus se používá 10-bodová škála hodnocení spolehlivosti. Hodnota bodu spolehlivosti se dodatečně zobrazuje v textovém formátu v levém horním rohu okna indikátoru. VI U dvou za sebou jdoucích čar indikátoru se může názor o budoucnosti lišit. Vždyť druhá čára indikátoru se buduje na základě nových informací. Nejcennější informace dává poslední čára indikátoru. Analýza dynamiky změny prognózy může také nést užitečnou informaci. Pro zjednodušení rozhodování podporuje indikátor parametr prahové hodnoty spolehlivosti prognózy. Pokud úroveň spolehlivosti prognózy se rovná nebo převyšuje zadanou prahovou hodnotu, pak se v levém horním rohu cenového grafu objeví nadpis o doporučení nákupu nebo prodeje, v závislosti na prognózované změně cen.

18 VII 5.5. Automatické obchodování Spolu s tokem obchodních signálů bude poradce otevírat a měnit obchodní pozice. Všechny operace se uskutečňují v automatickém režimu. Ale obchodník může zasahovat předčasným uzavíráním pozic. Podobné kroky vedou k narušení obchodní strategie, ale technicky jsou přípustné. Pokud jste se rozhodli zasahovat do práce poradce, pak pozici uzavírejte úplně. Částečné uzavření pozic v ručním režimu není povoleno Řízení objemu orderu (Money management, MM) Faunus samostatně řídí objem orderů (výši kontraktu). Kromě jiných faktorů, závisí také objem orderu na současném rozměru obchodní bilance, typu obchodního účtu, očekávané intenzivitě toku obchodních signálů. Měna obchodního účtu a jiné parametry se zadávají v nastaveních osobního profilu na webových stránkách projektu (výchozí nastavení předpokládá dolarový účet). Pokud očekávaná měna není totožná s reálnou měnou, pak vydá poradce diagnostickou zprávu, a nadále nebude obchodovat. Objem orderu se koriguje s ohledem na současnou bilanci obchodního účtu. Objem orderů v obchodním signále může neodpovídat omezením brokera. V tomto se případě objem orderu uvádí do nejbližší přípustné hodnoty. Ale pokud odklon od originálního objemu orderu je vyšší, než 5% a parametr «Dodatečná kontrola objemu orderu», pak poradce zobrazí upozornění. Obchodník musí rozhodnout, zda bude v obchodování pokračovat.

19 Pro nápravu problému, pokud jsou objemy orderů v obchodních signálech příliš malé, lze: Přejít na mini nebo micro obchodní účet VIII Snížit očekávanou intenzivitu toku obchodních signálů prostřednictvím snížení objemu služeb (odstranit část háčků v matici aplikací). Podrobnosti jsou k dispozici v dokumentu Faunus Asset Management - Subscription Guide CZE. Parametr Minimální úroveň marže bez páky, % umožňuje kontrolovat společný objem všech otevřených pozic Kontrola chyb Všechny kroky poradce se zobrazují v sekci Experti. Kromě protokolování operací otevření, změny a uzavření orderů se také zobrazují chyby vzájemné spolupráce s obchodním serverem brokera. Formát zprávy o chybě obchodního serveru [KÓD PRO KOMFORTNÍ VYHLEDÁNÍ ŘÁDKU V PROGRAMU PORADCE] ERROR: retcode= [ČÍSELNÝ KÓD VRACENÝ OBCHODNÍM SERVEREM]. Detailnější informace o chybě lze získat z pomocných skriptů o programovacím jazyku MQL5 (viz návod MqlTradeResult). Ne všechny chyby jsou kritické, ale mohou poukazovat na potencionální problémy v nastavení poradce. Také jsou možné chyby fungování souborů atd. V tomto případě je formát zprávy analogický, jenom místo kódu se zobrazuje krátký popis chyby.

20 IX 5.8. Struktura programu poradce Expert +OnInit() +RestoreOrders() +BackupOrders() +BrokerSymbolStandart() +BrokerVolumeStandart() «call» CVirtualOrderManager «call» Timer +OnTimer() «call» «type» CTradeSignal «call» «call» COrder Na diagramu je zobrazen UML-diagram tříd poradce. Expert je poradcem. Na etapě inicializace se provádí následující operace: Uploaduje se informace o dříve otevřených obchodních orderech 1. Inicializuje se timer Další práce poradce se provádí v režimu dle vyvolání události OnTimer třídy Timer. Právě zde je realizován cyklus čtení obchodních signálů a vzájemné spolupráce s jinými objekty. Třída CTradeSignal slouží jako struktura dat pro uložení již přečteného obchodního signálu. Na základě dat o obchodních signálech se vytvářejí objekty třídy Corder. Tato třída slouží pro realizaci tržního obchodního orderu řízeného na klientské úrovni. Připomínáme, že obchodní platforma MetaTrader 5 umožňuje otevírat obchodním serveru ne více, než jednu obchodní pozici na jeden obchodní nástroj. Proto množství obchodních orderů se řídí na klientské straně, kdežto na serverové straně se zobrazuje pouze z nich sestavená celková pozice.

21 Objekt třídy СVirtualOrderManager realizuje řízení množství obchodních pozic na klientské straně a vzájemnou spolupráci s obchodním serverem. Na úrovni poradce (Expert) jsou určeny dvě důležité metody, které mohou ve vzácných situacích vyžadovat editaci. BrokerSymbolStandart se realizuje transformace pojmenování obchodního nástroje od standardu Faunusu do standardu vašeho brokera. V příkladě tato metoda nic nedělá a tak vrací pojmenování obchodního nástroje bez transformací. BrokerVolumeStandart přivedení objemu obchodního orderu uvedeného v obchodním signále od Faunusu k nejbližší vašim brokerem přípustné hodnotě. Metoda realizuje funkční algoritmus transformace. V dané sekci jsou popsány pouze nejdůležitější elementy poradce. Můžete se také seznámit s výchozím kódem poradce obsahujícím podrobné komentáře. X

MultiCharts Integration Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.0 Česky

MultiCharts Integration Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.0 Česky www.faunus-am.com www.faunusanalytics.com MultiCharts Integration Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 1.0 Česky I Copyright 2012 Faunus Analytics LLC. Všechna práva vyhrazena. Daný

Více

Auto Trade API Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.9 Česky

Auto Trade API Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.9 Česky www.faunus-am.com www.faunusanalytics.com Auto Trade API Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 1.9 Česky II Copyright 2011 Faunus Analytics LLC. Všechna práva vyhrazena. Daný dokument

Více

Subscription Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 2.4 Česky

Subscription Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 2.4 Česky www.faunus-am.com www.faunusanalytics.com Subscription Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 2.4 Česky I Copyright 2012 Faunus Analytics LLC. Daný dokument je majetkem společnosti Faunus

Více

Web-terminal User s Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.0 Česky

Web-terminal User s Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.0 Česky www.faunus-am.com www.faunusanalytics.com Web-terminal User s Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 1.0 Česky I Copyright 2010 Faunus Analytics LLC. Daný dokument je majetkem společnosti

Více

Jak Admiral.MAC funguje?

Jak Admiral.MAC funguje? Jak Admiral.MAC funguje? Účet Admiral.MAC je založen na principu zrcadlení obchodování, kdy jsou kopírovány otevírané a uzavírané pokyny, které jsou obchodované v jednom účtu (MAC-Manager, dále jen MACM)

Více

MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ

MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ 1 OBSAH Instalace 3 Přihlášení 4 Trh 5 Symboly 4 Graf 6 Vlastnosti grafu 7 Nový pokyn okamžitá realizace 7 Nový pokyn čekající 8

Více

2

2 Goldstarway.com Goldstarway Trading + MetaTrader 4 = Moderní a spolehlivé řešení připojení na burzu. Návod na používání platformy MetaTrader 4 v prostředí Goldstrway. Tato platforma funguje také v prostředí

Více

POSTUP NAHRÁNÍ SOFTWAROVÝCH ROZŠÍŘENÍ DO OBCHODNÍ PLATFORMY METATRADER 4 PRO UŽIVATELE MS WINDOWS

POSTUP NAHRÁNÍ SOFTWAROVÝCH ROZŠÍŘENÍ DO OBCHODNÍ PLATFORMY METATRADER 4 PRO UŽIVATELE MS WINDOWS POSTUP NAHRÁNÍ SOFTWAROVÝCH ROZŠÍŘENÍ DO OBCHODNÍ PLATFORMY METATRADER 4 PRO UŽIVATELE MS WINDOWS Obchodní platforma MetaTrader 4 nabízí díky své popularitě mezi tradery a zároveň mezi programátory mnoho

Více

Provozní pokyny. Aplikační stránky

Provozní pokyny. Aplikační stránky Provozní pokyny Aplikační stránky OBSAH Jak číst tuto příručku...2 Použité symboly...2 Vyloučení odpovědnosti...3 Poznámky...3 Co lze na aplikačních stránkách dělat...4 Před použitím aplikačních stránek...5

Více

Up & Down Opce. Manuál. Obsah

Up & Down Opce. Manuál. Obsah Up & Down Opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 3 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 3 2.2 Market Watch... 4 2.3 Click & Trade okno... 7 2.4 Okno Obchodního portfolia...

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Provozní pokyny Aplikační stránky

Provozní pokyny Aplikační stránky Před použitím tohoto zařízení si důkladně přečtěte tento manuál a mějte jej po ruce pro budoucí použití. Provozní pokyny Aplikační stránky OBSAH Jak číst tuto příručku...2 Použité symboly...2 Vyloučení

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro běžného uživatele

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro běžného uživatele Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro běžného uživatele Vytvořeno dne: 7. 7. 2011 Aktualizováno: 7. 6. 2017 Verze: 2.4 2017 MVČR Obsah Příručka pro běžného uživatele 1 Úvod...3 1.1

Více

Základní popis obsluhy lokalizačního serveru systému REX

Základní popis obsluhy lokalizačního serveru systému REX Základní popis obsluhy lokalizačního serveru systému REX 1. Přihlášení do systému 2. Hlášení o nedůvěryhodném připojení: - instalace certifikátu pro prohlížeč Mozilla Firefox - instalace certifikátu pro

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

EvMO postup při instalaci

EvMO postup při instalaci EvMO2017 - postup při instalaci 1 Program EvMO2017 je distribuován v přenosné verzi. Obsahuje datové a systémové soubory. Pro jeho komfortní zprovoznění byl vytvořen jednoduchý instalační program. Ten

Více

Důležité odkazy pro zákaznický samoobslužný portal

Důležité odkazy pro zákaznický samoobslužný portal Důležité odkazy pro zákaznický samoobslužný portal Obsah Kapitola 1: Registrace a přihlášení k samoobslužnému portalu 1 Kapitola 2: Základní informace 5 Kapitola 3: Registrace produktu 7 Kapitola 4: Případy

Více

BALÍKONOŠ.CZ NÁVOD. 1. Obsah. 2. Aktivace účtu

BALÍKONOŠ.CZ NÁVOD. 1. Obsah. 2. Aktivace účtu BALÍKONOŠ.CZ NÁVOD 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Aktivace účtu... 1 3. První přihlášení... 2 4. Práce se zásilkami... 2 4.1. Vkládání zásilek... 2 4.2. Editace zásilek... 3 4.3. Uzavírání dávek... 4 4.4. Tisk

Více

METATRADER 4 PRŮVODCE ZAČÁTEČNÍKA

METATRADER 4 PRŮVODCE ZAČÁTEČNÍKA METATRADER 4 PRŮVODCE ZAČÁTEČNÍKA OBSAH Stažení MetaTrader 4 3 První přihlášení k MetaTrader 4 7 Přihlášení k MetaTrader 4 7 Změna jazyka 8 Změna vašeho hesla 9 Zapomenuté heslo 9 Obchodování s MetaTrader

Více

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál DPD CZ Obsah 1. Úvod... 3 2. Přihlášení... 3 Přihlášení... 3 Nový uživatel, zapomenuté heslo... 5 3. Nastavení... 6 Nastavení uživatele... 6 Nastavení bankovních účtů...

Více

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze Zpravodaj Uživatelská příručka Verze 02.01.02 1. Úvod... 3 2. Jak číst tuto příručku... 4 3. Funkčnost... 5 3.1. Seznam zpráv... 5 4. Ovládání programu... 6 4.1. Hlavní okno serveru... 6 4.2. Seznam zpráv...

Více

EvMO postup při instalaci

EvMO postup při instalaci EvMO2017 - postup při instalaci 1 Program EvMO2017 je distribuován v přenosné verzi. Obsahuje datové a systémové soubory. Pro jeho komfortní zprovoznění byl vytvořen jednoduchý instalační program. Ten

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Návod na základní používání Helpdesku AGEL

Návod na základní používání Helpdesku AGEL Návod na základní používání Helpdesku AGEL Úvod Přihlášení Nástěnka Vyhledání a otevření úlohy Otevření úlohy Seznam úloh Vyhledávání úloh Vytvoření nové úlohy Práce s úlohami Editace úlohy Změna stavu

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Mobilní aplikace pro WinSignals 3.0 Online

Mobilní aplikace pro WinSignals 3.0 Online Mobilní aplikace pro WinSignals 3.0 Online Jak WinSignals 3.0 fungují? WinSignals nejsou robot (AOS), využívají zkušeností reálných obchodníků pracujících se živými účty. Na základě aktuálního sledování

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Mobilní aplikace pro WinSignals Online

Mobilní aplikace pro WinSignals Online Mobilní aplikace pro WinSignals Online Jak WinSignals fungují? WinSignals nejsou robot (AOS), využívají zkušeností reálných obchodníků pracujících se živými účty. Na základě aktuálního sledování trhu a

Více

xmobile Operační systém Andorid Uživatelský manuál X-Trade Brokers DM S.A., organizační složka 1/12

xmobile Operační systém Andorid Uživatelský manuál X-Trade Brokers DM S.A., organizační složka 1/12 xmobile Operační systém Andorid Uživatelský manuál 1/12 Návod xmobile OS Android Přihlášení... 3 Trh... 3 Symboly... 4 Graf... 5 Vlastnosti grafu... 6 Obchod... 6 Nový pokyn okamžitá realizace... 7 Nový

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro běžného uživatele

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro běžného uživatele Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro běžného uživatele Vytvořeno dne: 7. 7. 2011 Aktualizováno: 11. 2. 2015 Verze: 2.2 2015 MVČR Obsah Příručka pro běžného uživatele 1 Úvod...3

Více

Postup instalace síťové verze Mount Blue

Postup instalace síťové verze Mount Blue Postup instalace síťové verze Mount Blue Instalace na serveru 1. Stáhněte si instalační balíček pro server ze stránek Mount Blue na adrese: http://www.mountblue.cz/download/mountblue-server-setup.exe 2.

Více

Jazz Server osobní nastavení uživatele

Jazz Server osobní nastavení uživatele Jazz Server osobní nastavení uživatele Změněno kým Datum RTC verze Verze dokumentu Popis Jan Boháč 10. 2. 2010 2.0.0 1.0 Vytvoření dokumentu Tento dokument popisuje činnosti, které musí každý uživatel

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni.exe.

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni.exe. Návod pro Windows 7 Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou od výrobce)

Více

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti.

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti. Obsah Přihlášení k Office 365... 1 Nastavení přeposílání (předávání) doručené pošty... 2 Instalace plného balíku aplikací Office 365 Pro Plus pro studenty... 3 Přihlášení v plné verzi Office 365 Pro Plus

Více

Základy práce s aplikací ecba / ESOP

Základy práce s aplikací ecba / ESOP Základy práce s aplikací ecba / ESOP Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY A REGISTRACE... 2 Nová registrace... 2 2. SPRÁVA PROJEKTŮ... 3 Horní lišta... 3 Levé menu... 4 Operace s projekty... 4 3. PRÁCE S PROJEKTEM...

Více

Services Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 2.3 Česky

Services Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 2.3 Česky www.faunus-am.com www.faunusanalytics.com Services Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 2.3 Česky I Copyright 2012 Faunus Analytics LLC. Daný dokument je majetkem společnosti Faunus

Více

Nová áplikáce etesty Př í přává PC ž ádátele

Nová áplikáce etesty Př í přává PC ž ádátele Nová áplikáce etesty Př í přává PC ž ádátele Verze 0.6 Datum aktualizace 20. 12. 2014 Obsah 1 Příprava PC žadatele... 2 1.1 Splnění technických požadavků... 2 1.2 Prostředí PC pro žadatele... 2 1.3 Příprava

Více

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU PŘIHLÁŠENÍ K E-MAILOVÉMU ÚČTU Pro přihlášení k účtu je třeba do internetového vyhledávače napsat internetovou adresu http://hotmail.com. Po

Více

Elektronické výplatní pásky

Elektronické výplatní pásky Elektronické výplatní pásky Uživatelský manuál Zpracoval: Jiří Pašák Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy 31. 1. 2017 Verze 4.6 1 Obsah 0. Úvod...2 1. Přihlášení do aplikace...2 2. Zobrazit detail

Více

Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS

Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS Obsah: 1. Nastavení Internet Exploreru pro vstup do IS ARGIS... 3 1.1. Postup uživatele při umístění IS ARGIS do zóny důvěryhodných serverů... 3 1.2.

Více

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE

T-Mobile Internet. Manager. pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE T-Mobile Internet Manager pro Mac OS X NÁVOD PRO UŽIVATELE Obsah 03 Úvod 04 Podporovaná zařízení 04 Požadavky na HW a SW 05 Instalace SW a nastavení přístupu 05 Hlavní okno 06 SMS 06 Nastavení 07 Přidání

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

Aktuální výběr, nad kterým je kurzor myši

Aktuální výběr, nad kterým je kurzor myši Hlavní okno Po přihlášení do aplikace se vám zobrazí Hlavní okno. Zde můžete vidět stav vašeho účtu pro hlavní i australské konto. Stav účtů se ve výchozím nastavení automaticky aktualizuje každých 5 sekund

Více

THEOPHILOS. (návod k použití)

THEOPHILOS. (návod k použití) THEOPHILOS (návod k použití) Nejprve si z internetových stránek www.theophilos.com (nebo www.theophilos.sk) stáhněte všechny soubory, které Vás zajímají a nainstalujte je (podrobný návod na instalaci programu

Více

BRICSCAD V15. Licencování

BRICSCAD V15. Licencování BRICSCAD V15 Licencování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích

Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích 2 Money Dnes Publisher Uživatelská příručka Aplikace a služba Money Dnes Publisher v deseti krocích Tento step-by-step manuál vás provede korektním nastavením ovladače Money Dnes Publisher pomocí přiloženého

Více

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka

IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka IceWarp Mail server 10 IceWarp Outlook Sync Rychlá příručka Verze 10.4 Printed on 20 September, 2011 Instalace Prostudujte si před instalací Na cílové pracovní stanici musí být nainstalovaný program Microsoft

Více

NIBE Uplink Uživatelská příručka

NIBE Uplink Uživatelská příručka NIBE Uplink Uživatelská příručka Obsah 1 Všeobecné Úrovně služby Požadavky 2 Registrace služby NIBE Uplink 3 Navigace na stránkách Moje systémy Software Nastavení účtu Odhlášení 1. Všeobecné Aplikace NIBE

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

Základní uživatelský manuál služby WMS Drive

Základní uživatelský manuál služby WMS Drive Základní uživatelský manuál služby WMS Drive Uživatelský manuál Obsah Uživatelský manuál Obsah 2 Webový klient Základní prostředí 3 Webový klient Oblíbené položky 4 Webový klient Upload souborů 5 Webový

Více

Uživatelský manuál.

Uživatelský manuál. Uživatelský manuál www.dpd.cz/objednavkaprepravy Obsah 1 Úvod 1 2 Přihlášení 1 2.1 Nový uživatel, zapomenuté heslo 1 3 Nastavení 2 3.1 Nastavení 2 3.2 Uživatelé 3 3.3 Bankovní účty 4 3.4 Adresář 5 3.4.1

Více

Czech Nature Photo Návod

Czech Nature Photo Návod Czech Nature Photo Návod Tento návod vás provede všemi úkony nutnými pro úspěšné přihlášení vašich fotogra?ií do soutěže Czech Nature Photo. Pokud narazíte na problém, který není v tomto dokumentu podchycen,

Více

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace... 4 Instalace a přihlášení... 5 Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO... 10 Nastavení displeje, tlačítek... 11 Obecná konfigurace... 11 GPS pozice...

Více

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ TACHOTel manuál 2 TACHOTel Obsah Foreword I Úvod 0 3 1 Popis systému... 3 2 Systémové... požadavky 4 3 Přihlášení... do aplikace 5 II Nastavení aplikace 6 1 Instalace... a konfigurace služby ATR 6 2 Vytvoření...

Více

Mobilní aplikace pro WinSignals Online

Mobilní aplikace pro WinSignals Online Mobilní aplikace pro WinSignals Online Jak WinSignals fungují? WinSignals nejsou robot (AOS), využívají zkušeností reálných obchodníků pracujících se živými účty. Na základě aktuálního sledování trhu a

Více

Program pro tvorbu technických výpočtů. VIKLAN - Výpočty. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu. Ing.

Program pro tvorbu technických výpočtů. VIKLAN - Výpočty. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu. Ing. Program pro tvorbu technických výpočtů VIKLAN - Výpočty Uživatelská příručka pro seznámení se základními možnostmi programu Ing. Josef Spilka VIKLAN - Výpočty Verse 1.10.5.1 Copyright 2010 Ing. Josef Spilka.

Více

Certifikační autorita EET Modelové postupy vytvoření souboru žádosti o certifikát

Certifikační autorita EET Modelové postupy vytvoření souboru žádosti o certifikát Certifikační autorita EET Modelové postupy vytvoření souboru žádosti o certifikát verze 1.0, 1.9.2016 OBSAH 1 Úvod... 3 2 Sestavení souboru žádosti o certifikát ve Windows 7... 4 Přidání modulu snap-in

Více

Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows

Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows Instalace systému Docházka 3000 na operační systém ReactOS Zdarma dostupné kompatibilní alternativě k systému Windows Tento návod popisuje možnost provozovat Docházku 3000 pod zdarma dostupným operačním

Více

Reporting Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.8 Česky

Reporting Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T. Verze 1.8 Česky www.faunus-am.com www.faunusanalytics.com Reporting Guide A S S E T M A N A G E M E N T P R O J E C T Verze 1.8 Česky I Copyright 2012 Faunus Analytics LLC. Všechna práva vyhrazena Tento dokument je majetkem

Více

MT4 Supreme Edition Celosvětové mínění

MT4 Supreme Edition Celosvětové mínění MT4 Supreme Edition Celosvětové mínění V tomto manuálu naleznete instrukce pro instalaci a použití MT4 Supreme Edition. Instalační proces a použití je stejné jako u nové MT5 Supreme Edition. Jednoduše

Více

Tour de ABB 2013 Průvodce online aplikací http://www.tourdeabb.cz

Tour de ABB 2013 Průvodce online aplikací http://www.tourdeabb.cz Tour de ABB 2013 Průvodce online aplikací http://www.tourdeabb.cz 1. V online systému došlo v tomto roce k několika změnám, proto není možno použít uživatelský účet z roku loňského. Prvním krokem je tedy,

Více

Pravidla používání webového rezervačního systému bezpečnostních školení Letiště Praha, a. s. - jednotlivec

Pravidla používání webového rezervačního systému bezpečnostních školení Letiště Praha, a. s. - jednotlivec Pravidla používání webového rezervačního systému bezpečnostních školení Letiště Praha, a. s. - jednotlivec Jako jednotlivec se na portálu www.skoleni-lp.cz registrujte, pokud jste nepodnikající fyzická

Více

On-line učební moduly pro nakládáni s odpady, skládkování odpadů a recyklace odpadů

On-line učební moduly pro nakládáni s odpady, skládkování odpadů a recyklace odpadů On-line učební moduly pro nakládáni s odpady, skládkování odpadů a recyklace odpadů Uživatelský manuál k e-learningovému systému WASTRE Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za

Více

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny.

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny. Uživatelská příručka 1 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 Merbon SCADA... 3 1.1.1 K čemu program slouží...3 2 Přihlášení a odhlášení z programu... 4 3 Projekty... 5 3.1 Výběr zobrazení... 5 3.2 Schémata... 6 3.3 Grafy...

Více

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro

Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Instalace a první spuštění Programu Job Abacus Pro Pro chod programu je nutné mít nainstalované databázové úložiště, které je připraveno v instalačním balíčku GAMP, který si stáhnete z našich webových

Více

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK Systém WorkWatch je určen pro malé a střední firmy, které se zabývají službami nebo zakázkovou výrobou. Zajistí dokonalý přehled o všech zakázkách a jejich rozpracovanosti.

Více

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Návod popisuje kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v prostředí operačního systému Apple

Více

Elektronický portál VAS UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Elektronický portál VAS UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 1 Úvodní stránka eportálu VAS... 2 2 Registrace uživatelského profilu... 3 2.1 Nastavení uživatelského profilu... 4 3 Poskytnutí informace o existenci sítí... 6 3.1 Vytvoření nové

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

TouchGuard Online pochůzkový systém

TouchGuard Online pochůzkový systém TouchGuard Příprava telefonu a instalace aplikace Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz

Více

Úvod 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera

Úvod 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera Moje DPD Víkendová aktualizace 21. 1. 2017 Obsah 1 Úvod 1 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 2 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 3 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera

Více

Synchronizace kontaktů z ESO9 do MS Outlook

Synchronizace kontaktů z ESO9 do MS Outlook Synchronizace kontaktů z ESO9 do MS Outlook E S O 9 i n t r a n e t, a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 7) Popis... 3 Instalace a nastavení doplňku klienta... 3 Instalace... 3

Více

InsideBusiness Payments CEE

InsideBusiness Payments CEE InsideBusiness Payments CEE Referenční příručka k novému vzhledu Přístupová cesta do střední a východní Evropy InsideBusiness Payments CEE Potřebujete pohodlný a bezproblémový přístup k úplné nabídce služeb

Více

Příprava prostředí pro výuku PHP a MySQL

Příprava prostředí pro výuku PHP a MySQL Příprava prostředí pro výuku PHP a MySQL Pro předmět PGA 2013/2014 Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Obsah 1 Úvod... 2 2.1 Potřebné soubory... 2 2 Instalace... 2 2.1 Webový server Apache... 2

Více

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html

Návod pro Windows 7. http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 http://tarantula.ruk.cuni.cz/uvt-416.html Návod pro Windows 7 a Vista Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Přehled přítomnosti osob v oblastech a místnostech, změna uživatelského hesla a PINu a nastavení časového plánu Instalační a uživatelská příručka

Více

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti,

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti, Vážená domácnosti, nejprve Vám chceme poděkovat za Vaši účast v projektu Elektronického měření sledovanosti televize metodou TV metrů. Pouze díky Vašemu přesnému zaznamenávání přítomnosti u televizní obrazovky

Více

APS Control Panel. Ovládací panel systému APS mini Plus pro SW balík APS Administrator. Uživatelská příručka

APS Control Panel. Ovládací panel systému APS mini Plus pro SW balík APS Administrator. Uživatelská příručka APS Control Panel Ovládací panel systému APS mini Plus pro SW balík APS Administrator Uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., Věštínská 1611/19, Praha, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Průběh - uživatelská příručka Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 STAŽENÍ HESEL K TESTŮM... 4 2.1

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

REMARK. Perfektně popsaný záznam. Uživatelský manuál

REMARK. Perfektně popsaný záznam. Uživatelský manuál REMARK Perfektně popsaný záznam Uživatelský manuál áudified AUDIFIED REMARK Uživatelský Manuál 2 Obsah Úvod 3 Prostředí programu 3 Nastavení programu 4 Karta Audio 4 Karta Export a přenos 5 Karta Obecné

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Na vod k nastavenı e-mailu

Na vod k nastavenı e-mailu Na vod k nastavenı e-mailu 1. Návod k nastavení e-mailových schránek na serveru stribrny.net. Do e-mailových schránek lze přistupovat přes webové rozhraní Webmail nebo přes poštovního klienta. Návod popisuje

Více

plussystem Příručka k instalaci systému

plussystem Příručka k instalaci systému plussystem Příručka k instalaci systému Tato příručka je určena zejména prodejcům systému a případně koncovým uživatelům. Poskytuje návod, jak provést potřebná nastavení komponent. ITFutuRe s.r.o. 26.2.2015

Více

s anténou a podstavcem CD-ROM obsahující návod a informace o záruce Ethernetový kabel (CAT5 UTP nekřížený) ADSL kabel (standardní telefonní kabel)

s anténou a podstavcem CD-ROM obsahující návod a informace o záruce Ethernetový kabel (CAT5 UTP nekřížený) ADSL kabel (standardní telefonní kabel) ČESKY Toto zařízení lze nastavit pomocí libovolného aktuálního webového prohlížeče, např. Internet Explorer 6 nebo Netscape Navigator 6.2.3. DSL-G664T Bezdrátový ADSL směrovač Než začnete 1. Pokud jste

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Popis programu EnicomD

Popis programu EnicomD Popis programu EnicomD Pomocí programu ENICOM D lze konfigurovat výstup RS 232 přijímačů Rx1 DIN/DATA a Rx1 DATA (přidělovat textové řetězce k jednotlivým vysílačům resp. tlačítkům a nastavovat parametry

Více

Aplikační profily v PLC Tecomat

Aplikační profily v PLC Tecomat Aplikační profily v PLC Tecomat TXV 003 39.01 první vydání září 2012 změny vyhrazeny 1 TXV 003 39.01 Historie změn Datum Vydání Popis změn Září 2012 1 První vydání OBSAH 1 Úvod...3 2 Kontrola aplikačních

Více

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s.

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s. SME Terminál + SmeDesktopClient Instalace AutoCont CZ a.s. Strana 1 / 6 1 Úvod Tento dokument popisuje postup nasazení aplikace SMETerminal CIS STK jedná se o webovou část aplikace, která běží na internetovém

Více

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni3.exe.

Návod pro Windows 7. Automatická konfigurace Windows 7 a Vista umožňují použít konfiguraci WiFi připojení pomocí programu eduroamcuni3.exe. Návod pro Windows 7 Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows 7 a Vista pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou od výrobce)

Více

Pro přihlášení do aplikace SUS použijte pouze prohlížeč Internet Explorer (IE). Aplikací podporované verze IE jsou 9-11.

Pro přihlášení do aplikace SUS použijte pouze prohlížeč Internet Explorer (IE). Aplikací podporované verze IE jsou 9-11. Obsah I. Úvod... 2 II. První přihlášení do aplikace SUS... 2 III. Postup nastavení pro uživatele Windows Vista a Windows 7... 3 IV. Postup nastavení pro uživatele Windows 8 a Windows 10... 5 V. Nastavení

Více

FIO API PLUS. Verze 1.1.1

FIO API PLUS. Verze 1.1.1 FIO API PLUS Verze 1.1.1 www.fio.cz Verze 29. 5. 2015 OBSAH: 1 FUNKČNÍ POPIS... 2 2 INSTALACE APLIKACE... 2 3 ZÍSKÁNÍ TOKENU... 2 4 PŘIDÁNÍ ÚČTU / TOKENU DO APLIKACE... 3 5 STAŽENÍ DAT... 3 Periodické

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

Návod k nastavení uvolnění tisku

Návod k nastavení uvolnění tisku Návod k nastavení uvolnění tisku OBSAH O TOMTO NÁVODU.................................................................................... 2 FUNKCE UVOLNĚNÍ TISKU.............................................................................

Více

Výplatní pásky. Obsah. 1. Přihlášení do aplikace. Uživatelská dokumentace (poslední aktualizace )

Výplatní pásky. Obsah. 1. Přihlášení do aplikace. Uživatelská dokumentace (poslední aktualizace ) Výplatní pásky Uživatelská dokumentace (poslední aktualizace 26.8.2013) Obsah Výplatní pásky... 1 1. Přihlášení do aplikace... 1 2. Zobrazit detail osoby... 2 3. Výplatní pásky... 3 4. Nastavení hesla

Více