Ošetřování pacienta jiného etnika (muslim) Autor příspěvku: Mgr. Pavla KUDLOVÁ, PhD.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ošetřování pacienta jiného etnika (muslim) Autor příspěvku: Mgr. Pavla KUDLOVÁ, PhD."

Transkript

1 Ošetřování pacienta jiného etnika (muslim) Autor příspěvku: Mgr. Pavla KUDLOVÁ, PhD.

2 Islám Je jedno ze tří nejrozšířenějších náboženství na světě. Hovoří se až o 1 miliardě vyznavačů (za buddhismem a křesťanstvím).

3

4 Historie islámu v ČR Na územíčr žije dle soc. výzkumu z roku 2007 (MV ČR) celkem muslimů. Cizinci v ČR žijí a pracují nebo studují. V roce 1934 byla založena první náboženská organizace Muslimská náboženská obec pro Československo. Za komunistického režimu nebyla možnost uznání islámu jako náboženství. V roce 1968 se islámská obec snažila zaregistrovat. V roce 1991 vzniklo Ústředí muslimských náboženských obcí. V roce 1998 otevření mešity a založení Islámského centra v Brně. V roce 1999 založení Islámského centra v Praze.

5 K největšímu přílivu muslimů do ČR dochází v posledních 30. letech. Studenti, osoby hledající zaměstnání nebo rodiny, které se stěhují za svými příbuznými. Přistěhovalci z bývalých socialistických zemí Blízkého východu, například ze Sýrie nebo Iráku, kteří v ČR studovali. Dále se jedná o uprchlíky z Bosny a Hercegoviny nebo příslušníky států bývalého Sovětského svazu.

6 Muslimové žijící v ČR pocházejí z různých sociálních skupin. Nejčastěji se jedná o vysokoškolsky vzdělané lidi, kteří zde pracují jako lékaři, učitelé, architekti či podnikatelé. Mezi nimi však můžeme nalézt i lidi závislé na sociálních dávkách.

7 Islám, význam islámu a pět pilířů islámu považuje za monoteistické náboženství - uznává jediného boha - Alláha Islám rozeznává dva důležité prameny víry jimiž jsou Korán a Sunna, která popisuje život Muhammada, jeho výroky a činy neboli Hadith

8 PRO KAŽDÉHO MUSLIMA JSOU SVATÉ ZÁKLADNÍ NÁBOŽENSKÉ POVINNOSTI (PILÍŘE ISLÁMU NEBO SLOUPY VÍRY) 5 ZÁKLADNÍCH POVINNOSTÍ: Šahada - vyznávání Alláha jako jediného Boha a Muhammada jako posla božího, proroka Salát modlitba (pět modliteb denně podle stanoveného obřadu) Zakát - almužna, obdarovávání chudých a mešity Saum dodržování půstu za denního světla ve svatém měsíci ramadánu Hadždž pouť do svatého města Mekky alespoň jednou za život.

9 MODLITBA - SALÁT Muslim se musí modlit pětkrát denně: před východem slunce v poledne odpoledne při západu slunce večer po západu slunce.

10 Modlitba spojena s povinností omývat se. Rituální omytí: vypláchnutí úst, očí, uší a omytí rukou po lokty a nohou po kolena. Muslim má mít vhodné oblečení: muž by měl být zahalen alespoň od pupku po kolena a žena je zahalena celá mimo obličeje, rukou a chodidel. Podmínkou je, aby oblečení nebylo průhledné. Muslim by měl být duševně zdravý, svéprávný a neměl by trpět vážnou nemocí. Musí dosáhnout určitého věku 15 let. Nikdy neprocházejte před ním, když se modlí, je to považováno za velkou urážku. Projděte za zády modlícího se, nevšímejte si ho.

11 Náboženské předměty modlitební koberec korán amulet černá stuha stříbrný či zlatý řetízek (obsahující citáty z koránu)

12 ALMUŽNA - ZAKÁT Tato almužna (zakát) se týká určitéčásti majetku, dříve to mohly být plodiny, ovoce, ovce, velbloud nebo trochu zlata. Dnes to bývají především peníze.

13 Dodržování půstu - SAUM v měsíci ramadánu - třicet dní při půstu je nutné zdržet se příjímání veškeré stravy a tekutin v době od východu po západ slunce půst se týká i sexuálních aktivit a kouření Týká se všech muslimů, kteří dosáhli plnoletosti. odpuštění půstu: nemocní, kterým hrozí zhoršení zdravotního stavu těhotné a kojící ženy nebo ženy v šestinedělí a v době menstruace staří lidé, lidé na cestách nebo ti, kteří vykonávají těžkou fyzickou práci úlevy u muslimů žijících v Severní Americe a Evropě - v letním období příliš dlouhé dny (možnosti příjímání datlí a čisté vody)

14 Pouť do Mekky HADŽDŽ kde se nachází Kába, v níž se nachází posvátný černý kámen pouť by měl vykonat každý muslim aspoň jedenkrát za život. Pouť se koná v měsíci dhú-l-hidždža Před tím než se muslim vydá na pouť, musí provést zpověď, vyrovnat své dluhy a zajistit rodinu po dobu své nepřítomnosti. Tato pouť se koná každoročně a počet věřících se pohybuje okolo dvou milionů

15 STRAVA Muslimům není dovoleno jíst vepřové maso, ani žádné výrobky z vepřového masa. Maso ze zvířat, které mohou muslimové jíst, má být ze zvířat poražených určitým speciálním způsobem (halal nebo zabiha). Mohou jíst všechny druhy ryb, které mají šupiny a některé měkkýše (např. humry, garnáty )

16 STRAVA Nesmí konzumovat alkoholické nápoje, ani nápoje, do nichž je alkohol přimíšen. Nesmí jíst ani pokrmy, které byly připravovány na alkoholu. Dávají přednost drůbežímu a hovězímu masu. Pokud možno se vyhýbají mletému masu. Jinak na úpravě nezáleží.

17 Někdy se rodina nemocného snaží přinést vlastní jídlo z domova nebo bude chtít uvařit jídlo přímo u lůžka nemocného. Muslimové k jídlu používají jen pravou ruku (levá ruka se používá k tzv. nečistým úkonům). Chléb nikdy nekrájejí, ale lámou jej. Jsou pohostinní, odmítnutí je bráno jako urážka.

18 Komunikace důležitá nonverbální ruce v bok - projev arogance pohled do očí - známka náklonnosti, nekorektní chování podávání ruky - kladou ruku na srdce místo podání ruky v případě, kdy muslim podání ruky odmítá, drží ruce za zády. Někteří muslimové, ale podají ruku lékaři nebo lékařce opačného pohlaví. Tyto osoby jsou chápány jako neutrální

19 Oblékání V islámu je dbáno na skromnost, slušnost a cudnost. Nesmí se nosit oblečení a šperky, které by mohly ohrozit mravnost, hlavně pak samotnou podstatu muže a ženy. Muž nemá nosit oděv z čistého hedvábí. Je mu také zakázáno nosit drahé kameny a šperky vyrobené ze zlata, protože ty jsou určeny pro vyzdvižení podstaty ženy. Oblečení mužů musí minimálně halit oblast od pupku ke kolenům, neboť se jedná o intimní místa. Podstata muže není dána jeho oblečením, ale jeho chováním a jeho vysokou morálkou

20 jsou stanoveny podmínky pro malování, chůzi a pohled, který věnují jiným lidem. Např. pohled věnovaný cizímu muži je v islámu tabu. Ženské tělo nesmí spatřit nikdo jiný než její manžel, proto musí oblečení halit celé tělo. To se však netýká chodidel a rukou. Ortodoxní muslimky nosí zahalený i celý obličej, včetně očí, ale není to však vyžadováno. Tělo zakrývá tzv. hidžáb, kterým se dříve zakrývalo celé tělo včetně hlavy a obličeje. Dnes se užívá hlavně k zahalení těla. Alláh nařizuje, aby si ženy zahalovaly také hlavu. Pokrývka, kterou ženy používají k zahalení hlavy je vlastně šátkem a nazývá se chimár. U muslimských žen, i když na první pohled to není zřejmé, jsou typické dlouhé vlasy, které jsou zahaleny chimárem

21 Antikoncepce V islámu se v podstatě přikazuje plodit a plánovat narození dítěte, čímž se zajišťuje pokračování rodu. Je však umožněno používat antikoncepci, pokud nejsou vhodné podmínky pro přivedení dítěte na svět. islám doporučuje antikoncepci především v období dvou let po porodu dítěte, kdy by měla žena kojit. Trvalá antikoncepce je však zakázána. Povoleny všechny typy antikoncepce, které zabraňují styku spermií s vajíčkem, vyjma postinoru.

22 OBŘADY SPOJENÉ S PORODEM DÍTĚTE Novorozenec má být bezprostředně po porodu okoupán a teprve podán matce. Matka, otec, či porodní asistentka pak dítěti zašeptá do jeho pravého ouška výzvu k modlitbě a do levého začátek modlitby.

23 OBŘADY SPOJENÉ S PORODEM DÍTĚTE O sedm dní později dostane dítě jméno. Ostříhají ho dohola, vlásky zváží a stejné množství zlata, stříbra nebo tomu odpovídající hodnota v penězích se rozdá chudým. Obětuje se zvíře, často je to ovce.

24 OBŘADY SPOJENÉ S PORODEM DÍTĚTE Obřízka u chlapů se provádí zpravidla od 7-12 let, přestože je povolena již v prvních sedmi dnech věku dítěte. U předčasně narozených, těžce nezralých dětí se má věnovat zdravotní péče všem, které se narodily ve 130. dnu těhotenství a dále.

25 ZDRAVOTNICKÁ PÉČE O ŽENY PACIENTKY Ženu-pacientku by měla vyšetřovat žena - lékařka. V případě, že to není možné, lze požádat manžela o výjimku a provést ošetření lékařem, ovšem za přítomnosti manžela. V období 10 dní po porodu a 5 až 6 dnů po menstruaci je muslimská žena osvobozena od předepsané modlitby.

26 Interrupce Islám učí, že lidský život je posvátný, protože pochází od Boha. Zároveň však učí, že anděl vkládá do těla duši 120 dní po početí. Právní škola Hanafi (rozšířená v Indii a Turecku) dovoluje potrat před čtvrtým měsícem: žena má právo na potrat do doby prvního pohybu plodu - tzn. 120 dní po otěhotnění Škola Maliki zakazuje potrat absolutně, argumentuje: nesmíme zasahovat do přírodního procesu od okamžiku, kdy je semeno v děloze

27 Obecně je potrat je povolen v těchto případech: pokud je bezprostředně ohroženo zdraví matky pokud je bezprostředně ohrožen život matky pokud je plod mladší než 120 dní (do 17. gestačního týdne) a ještě se nestal osobností a pokud by došlo k zastavení laktace a tím bylo ohroženo zdraví jiného dítěte této matky pokud došlo k otěhotnění matky po znásilnění a existuje obava z psychických traumat matky.

28 ISLÁMSKÁ LÉKAŘSKÁ ETIKA vychází z posvátnosti lidského života a nutnosti chránit jeho hodnoty. Ve smyslu koránu je lidský život drahocenným darem od Alláha. Jelikož jsme svůj život nestvořili, ani nejsme jeho vlastníky, neměli bychom mít ani absolutní moc nad ním. Máme za povinnost uchovávat svůj život a použít jej pro slávu a radost ve službě Alláhu.

29 Odtud se odvozují hlavní zásady, jimiž se zdravotní péče o muslimy řídí: respektovat autonomii a odpovědnost jedince (pacient má sám o sobě rozhodovat, pokud je sám schopen porozumět svému zdravotnímu problému a dokáže přijímat inteligentní rozhodnutí) prospívat pacientovi (přijímat rozhodnutí, která jsou prospěšná, vedou k pozitivnímu jednání) neuškodit pacientovi (vyvarovat se postupů, které by mohly poškodit pacientovo zdraví nebo ohrozit jeho život)

30 ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ ZÁKROKY A EUTANÁZIE Mohou se použít všechny prostředky k záchraně života muslima či k prodloužení jeho života. Transfúze krve jsou povoleny. Islám nedovoluje eutanázii a to jak pacientem vyžádanou aktivní eutanázii, tak asistovanou sebevraždu pacienta.

31 STANOVENÍ OKAMŽIKU SMRTI Tradiční definování smrti jako okamžiku, kdy srdce a plíce přestanou pracovat, dnes islám opouští. Rozhodující kriterium - smrt mozku.

32 Problematika umírání a smrti má určité rituály, které je nutno dodržovat umírající pacient může mít přání, aby jeho postel byla otočena tak, že bude ležel čelem směrem k Mekce u lůžka umírajícího bývají přítomni rodinní příslušníci, stařešinové místní komunity, ale také duchovní jedná-li se o ženu, přítomnost mužů z komunity a duchovního je dovolena jen tehdy, pokud si to žena sama přeje příbuzní, duchovní nebo příslušníci komunity recitují umírajícímu verše z Koránu a jeden z příbuzných mu šeptá do ucha výzvy k modlitbě

33 po úmrtí se tělo zcela zakryje a otočí nohama směrem k Mekce následuje rituální omytí celého těla a zahalení zemřelého do bavlněného plátna tělo zemřelého je položeno do máry nebo rakve a je odneseno na modlitební místo (mešita nebo jiné čisté místo, kde je zemřelý opět položen tváří směrem k Mekce) zde se provádí modlitba při níž všichni zúčastnění stojí následuje položení mrtvého do hrobu nekonají se žádné hostiny

34 Pokud není možno kontaktovat rodinu nebo členy komunity, provedou tyto rituály samotní zdravotníci. Pohřeb by měl proběhnout co nejdříve, nejlépe již v den úmrtí. Dojde-li k amputaci části těla, měla by být tato část pohřbena se zemřelým. Co se týká samotného pohřbu, muslim nesmí být nikdy zpopelněn.

35 ODBĚR ORGÁNŮ PRO TRANSPLANTACE Transplantace je povolena, jde-li o dar od živého dárce jiné živé osobě. Z islámského hlediska transplantace orgánů z mrtvého těla živému příjemci není přípustná, pokud není souhlas od dárce ještě za jeho života. Souhlas rodiny zemřelého je rovněž žádoucí.

36 PITVA Je zakázána, neboť mrtvé tělo nepatří zemřelému, pozůstalým a ani společnosti, nýbrž Alláhu. Islám dovoluje pitvy, jejichž cílem je přesněji určit příčinu smrti, pokud to zákony dané země předepisují. Po ukončení pitvy se zahajuje rituální příprava těla na pohřbení. Někdy je tělo zemřelého převezeno k pohřbení do vlasti zemřelého. V principu jsou dovoleny i pitvy, které slouží pro účely lékařského výzkumu či pro výuku mediků.

37 SPECIÁLNÍ LÉČEBNÉ A PREVENTIVNÍ METODY Každé modlitbě musí předcházet omývání. Před vstupem do mešity si věřící umývají nohy. Islám přikazuje pravidelné a častéčištění zubů, k tomu se dosud v určitých arabských oblastech se používá kořene rostliny msuak. Dalším islámským příkazem je střídmost v jídle a půst během ramadánu, který trvá jeden měsíc. Muslim nesmí nic jíst a pít od východu do západu slunce.

38 SPECIÁLNÍ LÉČEBNÉ A PREVENTIVNÍ METODY V této době může muslim odmítat podávané léky per os, zejména ty, které užívá dlouhodobě. Parenterální léčby a místně aplikovaných léků se tento zákaz netýká. Islám doporučuje jíst med k léčbě a prevenci různých nemocí. Datle jsou doporučovány jako vhodná strava pro ženy po porodu. Prorok Mohamed doporučoval pacientům s ascitem a edémem pití mléka a moči velbloudů.

39 SPECIÁLNÍ LÉČEBNÉ A PREVENTIVNÍ METODY Al-Hežama je stará arabská léčebná metoda, jejíž princip spočívá v odsávání krve pod tlakem přes kůži s pomocí kuželu vyrobeného z dýně. Univerzálním islámským lékem jsou tzv. černá zrna, semena černuchy, která jsou dle lidového rčení lékem na všechno kromě smrti. V islámu je pamatováno i na izolaci infekčně nemocných.

40 Při vyšetřování a ošetřování muslimských pacientů doporučujeme řídit se těmito pravidly: Poznamenejte do zdravotnické dokumentace, že pacient je muslimského vyznání. Respektujte jeho stud a nutnost soukromí. Pokud vyšetřujete ženu pacientku, mělo by to být v přítomnosti jiné ženy, popř. v přítomnosti pacientčina manžela. Vyšetřování a ošetřování ženy by měla provádět žena lékařka Vyšetřování per rectum, zejména u žen, provádějte jen po zralém uvážení. Věnujte dostatečný čas vysvětlení diagnostických a terapeutických výkonů, které je čekají.

41 Při vyšetřování a ošetřování muslimských pacientů doporučujeme řídit se těmito pravidly: Pacienta musíte získat pro spolupráci. Podávejte mu jídla, která jsou v souladu s jeho náboženskými předpisy. Dovolte pacientům modlit se a číst korán. Seznamte je s právy pacientů, podporujte jejich autonomii a odpovědnost. Dovolte, aby pacienta mohl navštěvovat muslimský duchovní (imám). Dovolte návštěvy příbuzných. V případě úmrtí netrvejte na pitvě nebo darování orgánu.

42 Při vyšetřování a ošetřování muslimských pacientů doporučujeme řídit se těmito pravidly: Pokud žena muslimka rodí, neměl by v místnosti být přítomen žádný muž, s výjimkou manžela. Dovolte pozůstalým a duchovnímu, aby mohli tělo zemřelého připravit na pohřeb v duchu islámských tradic.

43 Zdroj literatury: Islám. [online]. [Cit ]. Dostupné z www: LORENZOVÁ, D., MAREŠ, J., MĚRKA, V Zdravotnická péče o muslimské pacienty Stručná příručka pro vojenské lékaře působící v zahraničí. Hradec Králové: Vojenská lékařská akademie Jana Evangelisty Purkyně, ISBN STRNADEL, Z. Pohřební zvyky napříč monoteistickými náboženstvími: křesťanství, judaismus a islám (online). c 2004, (Cit ). Dostupné z ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. 1. vydání. Praha: Portál, s. ISBN TANČOUS, T. Specifika ošetřování muslimů v podmínkách ČR. Diplomová práce. JU v Českých Budějovicích, ZSF, Vedoucí Tóthová, V.

44 Děkuji za pozornost

ISLÁM. Lucie Ložinská 9.A 2011/2012

ISLÁM. Lucie Ložinská 9.A 2011/2012 ISLÁM Lucie Ložinská 9.A 2011/2012 Islám je monoteistické abrahámovské náboženství založené na učení proroka Muhammada, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století. Slovo islám znamená podrobení

Více

Monoteistické náboženství Náboženství knihy Vznik náboženství v souvislosti s prorokem Mohamedem (7. st. n. l.) podle muslimů je toto náboženství

Monoteistické náboženství Náboženství knihy Vznik náboženství v souvislosti s prorokem Mohamedem (7. st. n. l.) podle muslimů je toto náboženství Islám Monoteistické náboženství Náboženství knihy Vznik náboženství v souvislosti s prorokem Mohamedem (7. st. n. l.) podle muslimů je toto náboženství starší (návaznost na židovskou tradici). Proroci

Více

Vznik islámu, dnešní situace

Vznik islámu, dnešní situace ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám monoteistické náboženství Bůh seslal lidstvu proroka Muhammada (Mohameda), aby šířil víru Svatá kniha Korán autentické slovo Boží Vznik islámu, dnešní situace Asi r.

Více

Islám VY_32_INOVACE_BEN35

Islám VY_32_INOVACE_BEN35 Islám M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Islám Monoteistické náboženství založené na učení proroka Muhammada, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století. Islám znamená podrobení se či

Více

Možný vliv náboženského vyznání na demografickou reprodukci

Možný vliv náboženského vyznání na demografickou reprodukci Možný vliv náboženského vyznání na demografickou reprodukci Mgr. Daniela Boďová 1 Daniela.Bodova@seznam.cz 2. ročník doktorského studia demografie Úvod Určitý vliv nezměřitelný Ostatní vlivy; individuální

Více

JZ Asie kolébka tří náboženství

JZ Asie kolébka tří náboženství JZ Asie kolébka tří náboženství Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Vojáčková Ludmila Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní

Více

Islám v České republice. Jana Virágová

Islám v České republice. Jana Virágová Islám v České republice Jana Virágová http://www.dailymail.co.uk/news/article-1351251/number-british-muslims-double-5-5m-20-years.html Islám v českých zemích, ČSR, ČSSR nezprostředkované zkušenosti Rakousko-Uhersko:

Více

Specifika multikulturní péče

Specifika multikulturní péče Specifika multikulturní péče Hradec Králové úterý 20.11.2007 MUDr. Zdeněk Schwarz Transkulturní přístup základní fakta Migrace je jedním z nejzávažnějších celosvětových problémů Zdravotní stav migrantů

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

přírodní (kmenové) náboženství šamana

přírodní (kmenové) náboženství šamana Světová náboženství Úvod již pravěcí lidé uctívali přírodní živly, zvířata i totemy jako božstva dodnes žijí ve světě kmeny, které vyznávají přírodní (kmenové) náboženství (důležitá postava šamana) náboženství

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 432 Autor: Silvie Lidmilová Datum: 26.3.2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa

Více

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 MONOTEISTICKÁ

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list

Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list Právo jako norma, právo jako vztah Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - právo a morálka, funkce práva, hierarchie práva námět na domácí přípravu nebo práci s internetem - křesťanské desatero,

Více

Multikulturní ošetřovatelství 2

Multikulturní ošetřovatelství 2 Multikulturní ošetřovatelství 2 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Předmět navazuje na znalosti studentů získané v rámci předmětu Multikulturní ošetřovatelství 1. Cílem předmětu

Více

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST klíč

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST klíč PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST klíč 1 1. Zdravotní péče na Kypru je ze 75 % financována státem. Pravda / nepravda 2. Poměr sester je 5,7 na 1000 obyvatel. Pravda / nepravda 3. Ministerstvo zdravotnictví

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola 7. ročník Se zvýšeným zájmem občanská

Více

a Muslimové a jejich svět

a Muslimové a jejich svět Miloš Mendel a Muslimové a jejich svět O VÍŘE, ZVYKLOSTECH A SMÝŠLENÍ VYZNAVAČŮ ISLÁMU Druhé vydání Dingir 2018 Obsah Úvod...................................................................11 Co je dobré

Více

Psychologické aspekty provázející práci členů Traumateamu ČR. Bc. Lenka Slavíková, DiS.

Psychologické aspekty provázející práci členů Traumateamu ČR. Bc. Lenka Slavíková, DiS. Psychologické aspekty provázející práci členů Traumateamu ČR Bc. Lenka Slavíková, DiS. Traumateam České republiky předsunutá zdravotnická jednotka zasahující v bezprostřední blízkosti mimořádné události,

Více

4.2.2.. Poznávej světová náboženství doporučená vzdělávací oblast, předmět

4.2.2.. Poznávej světová náboženství doporučená vzdělávací oblast, předmět 4.2.2.. Poznávej světová náboženství doporučená vzdělávací oblast, předmět cíl aktivity rozvíjená klíčová kompetence pomůcky doba trvání aktivity organizace základy společenských věd, soudobý svět, člověk

Více

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ První charta práv nemocných byla vyhlášena v USA (1972), kde byly vždy vysoce ceněny lidská práva a občanské svobody David Anderson (farmakolog z Virginie )- formuloval první

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta. Specifika ošetřování muslimů v podmínkách ČR Diplomová práce

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta. Specifika ošetřování muslimů v podmínkách ČR Diplomová práce Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Specifika ošetřování muslimů v podmínkách ČR Diplomová práce Vedoucí práce prof. PhDr. Valérie Tóthová Ph.D., R.N. Autor práce Bc.Tomáš

Více

Zdravotnická etika od A do Z

Zdravotnická etika od A do Z VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA HORNICKO GEOLOGICKÁ FAKULTA INSTITUT GEOINFORMATIKY Zdravotnická etika od A do Z Marta Munzarová Radek Fujak GB3GIS01 Medicína ztrácí svou lidskou milosrdnou

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

Střední východ. Bahrajn Irák, Írán. Jemen. Katar Kuvajt. Omán. Saúdská Arábie. Spojené arabské emiráty

Střední východ. Bahrajn Irák, Írán. Jemen. Katar Kuvajt. Omán. Saúdská Arábie. Spojené arabské emiráty Střední východ Bahrajn Irák, Írán Jemen Katar Kuvajt Omán Saúdská Arábie Spojené arabské emiráty Historie Ur Persepolis Oblast, kde ve starověku vznikly nejstarší civilizace Sumer, Babylonie, Persie (Írán),

Více

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 %

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 % STUDIJNÍ MATERIÁL ZDRAVOTNICKÁ ČÁST ORGANIZACE Zdravotnický systém na Kypru tvoří státní a soukromé instituce. V rámci HNP se výdaje na zdravotnictví zvýšily z 4,42 % (2004) na 6,5 % (2014). Na Kypru se

Více

Komentář k pracovnímu listu

Komentář k pracovnímu listu Komentář k pracovnímu listu Název: Islám Cíle aneb K čemu by práce s tímto pracovním listem měla vést: Cílem PL je procvičit a upevnit si znalosti o islámu, zároveň jej zasadit do souvislostí s ostatními

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 16 VY 32 INOVACE 0114 0316

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 16 VY 32 INOVACE 0114 0316 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 16 VY 32 INOVACE 0114 0316 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

18 Soudní a medicínsko-právní aspekty Forensic and Medicolegal

18 Soudní a medicínsko-právní aspekty Forensic and Medicolegal 18 Soudní a medicínsko-právní aspekty Forensic and Medicolegal Cílem kapitoly je shrnout základní zásady manipulace s dokumentací zraněných, připomenout získávání souhlasu pacienta s poskytnutím zdravotního

Více

Metodický list. Příjemce: Základní škola Integra Vsetín. Světová náboženství. Název materiálu Autor. Mgr. Martina Borská

Metodický list. Příjemce: Základní škola Integra Vsetín. Světová náboženství. Název materiálu Autor. Mgr. Martina Borská Projekt: Zlepšení podmínek pro vzdělávání Příjemce: Základní škola Integra Vsetín Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3764 Název materiálu Autor Světová náboženství Mgr. Martina Borská Metodický list

Více

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník ISLÁM. referát. Jméno a příjmení: Bruno KALLUP Sofie LJUBOŇKA

Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav. Zeměpis I. ročník ISLÁM. referát. Jméno a příjmení: Bruno KALLUP Sofie LJUBOŇKA Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav Zeměpis I. ročník ISLÁM referát Jméno a příjmení: Bruno KALLUP Sofie LJUBOŇKA Třída: 5. O Datum: 1. 6. 2016 Islám 1. Základní informace Islám je náboženství opředené

Více

Kulturní a náboženské zvyky v souvislosti s umíráním a smrtí. Mgr. Helena Škrabová

Kulturní a náboženské zvyky v souvislosti s umíráním a smrtí. Mgr. Helena Škrabová Kulturní a náboženské zvyky v souvislosti s umíráním a smrtí Srpen 2010 Mgr. Helena Škrabová KULTURNÍ ZVYKY A RITUÁLY V SOUVISLOSTI SE SMRTÍ Islámské zvyky Praktiky při umírání : U umírajícího muslima

Více

Právní prameny. Trestní řád, č. 141/1961 (TŘ) JIŽ NE: Vyhláška o postupu při úmrtí a pohřebnictví č. 19/1998 Sb., ZRUŠENO pozor skripta

Právní prameny. Trestní řád, č. 141/1961 (TŘ) JIŽ NE: Vyhláška o postupu při úmrtí a pohřebnictví č. 19/1998 Sb., ZRUŠENO pozor skripta Postup při úmrtí a pitvy - 2014 Tomáš Vojtíšek Právní prameny Provádění pitev v ČR je regulováno právními předpisy Občanský zákoník, č. 89/2012 Sb., od 1. 1. 2014 (NOZ) Zákon o zdravotních službách, č.

Více

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST

PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST PRACOVNÍ LIST ZDRAVOTNICKÁ ČÁST 1) Na jakém principu je založen Evropský pojišťovací systém, který je užíván i v České republice? a, princip odpovědnosti b, princip solidarity c, princip soukromého zdravotního

Více

PRACOVNÍ LIST KLÍČ 1

PRACOVNÍ LIST KLÍČ 1 PRACOVNÍ LIST KLÍČ 1 ZDRAVOTNICKÁ ČÁST KLÍČ Transplantace orgánů 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? 2. Jsou možné transplantace od žijících dárců? 3. Jsou možné transplantace od mrtvého dárce?

Více

372/2011 Sb., účinnost Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče

372/2011 Sb., účinnost Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče Postup při úmrtí a pitvy Zákon o zdravotních službách 372/2011 Sb., účinnost 1. 4. 2012 Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče Nakládání s tělem zemřelého v rozsahu stanoveném tímto zákonem

Více

FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ

FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Nikola Starková FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Ošetřovatelství B 5341 Nikola Starková Studijní obor:

Více

SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK

SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK Sociální standard Veřejný závazek Místo realizace: Účel standardu: Cíl standardu: SOCIÁLNÍ STANDARD č. 1 VEŘEJNÝ ZÁVAZEK Domov se zvláštním režimem Vejprty Krakonoš Jasně definovaná pravidla fungování

Více

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2

Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 Výchova ke zdraví poučení o lidském těle 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Onanie se jinak nazývá M masturbace správná odpověď náhradní otázka 2) Hymen znamená

Více

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ II.

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ II. Pracovní list 02-04 SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ II. Úkol č. 1: Otázky 1. Které ze světových náboženství je nábožensko filozofickým systémem? 2. Judaismus, křesťanství, islám, hinduismus, buddhismus, taoismus -

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST. Transplantace orgánů. 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? A. ANO B. NE

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST. Transplantace orgánů. 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? A. ANO B. NE PRACOVNÍ LIST 1 Transplantace orgánů 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? 2. Jsou možné transplantace od žijících dárců? 3. Jsou možné transplantace od mrtvého dárce? 2 Transplantace orgánů 4.

Více

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107

Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107 Arabská říše Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0107 Do 7. století netvořily jednotný stát. Arabské kmeny se živily především pastevectvím. Vzhledem ke geografické poloze, kde Arabové žili, probíhaly mezi

Více

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.10 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum

Více

Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14. PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14

Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14. PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14 Základní škola a Mateřské škola Brno, Milénova 14 PROVOZNÍ ŘÁD Školní kuchyně ZŠ a MŠ Milénova 14 1. Požadavky na zdravotní stav pracovníků školní kuchyně a jejich osobní hygiena: pracovníci musí mít vystavený

Více

Judaismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 VY_32_INOVACE_BEN28

Judaismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 VY_32_INOVACE_BEN28 Judaismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Judaismus patří ke světově rozšířeným monoteistickým náboženstvím důraz na posvátný biblický text, zejména Tóru opírá především o náboženské právo a dodržování

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o. projektový ateliér Mnoho z nás vyskytuje v pozici, že má na starosti jednoho a více podřízených. V tomto případě je

Více

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Obecné zásady 1 (1) Stavovskou povinností lékaře je péče o zdraví jednotlivce i celé společnosti v souladu se zásadami lidskosti,

Více

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY Datum přijetí do péče Om/Nom Datum hodnocení Datum změny Pohlaví Adresa faktického pobytu Datum narození, rodné číslo Mateřský jazyk rodičů Mateřský

Více

KURZ SOCIÁLNÍ PRÁVO kombinované studium JUDr. Iva Kernová SOCIÁLNÍ PRÁVO

KURZ SOCIÁLNÍ PRÁVO kombinované studium JUDr. Iva Kernová SOCIÁLNÍ PRÁVO KURZ SOCIÁLNÍ PRÁVO kombinované studium JUDr. Iva Kernová Vyučující: JUDr. Iva Kernová Kurz navazuje na kurz základy práva. SOCIÁLNÍ PRÁVO sylabus Cíl: Uvést studenty hlouběji do současného stavu sociálního

Více

Základní škola a Mateřská škola Roztoky u Jilemnice

Základní škola a Mateřská škola Roztoky u Jilemnice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Autor Mgr. Irena Grosmanová Datum vytvoření VM 2. 12. 2013 Datum ověření 4. 12. 2013 Ročník

Více

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv Člověk a společnost 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 1

Více

Pitvy odd.patologie. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. Platná verze je k dispozici v místě uložení.

Pitvy odd.patologie. Před použitím dokumentu si podle čísla verze ověřte, že se jedná o aktuální verzi. Platná verze je k dispozici v místě uložení. Pitvy odd.patologie NT_OSM_PAT_23 Verze: 02 Datum vydání: 01.04.2012 Účinnost od : 01.04. 2012 Vypracoval Kontroloval Schválil MUDr. Alena Štrérová, CSc MUDr. Josef Kult Prim.Mudr.Josef Kult Před použitím

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Základní pojmy v oboru výživy a stravování

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Základní pojmy v oboru výživy a stravování Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1

Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Výchova ke zdraví Poučení o lidském těle 1 Poučení o 1 lidském těle 1 4 2 3 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1) Antikoncepce musí být LDV Levná, dostupná, vratná správná

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa těhotných a kojících žen Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa těhotné 1 Na výživě a zdravém životním stylu významně závisí dobrý průběh těhotenství a porození zdravého dítěte

Více

Faktory ovlivňující výběr potravy

Faktory ovlivňující výběr potravy Hejmalová Michaela Faktory ovlivňující výběr potravy dostupnost potravy ekonomické faktory fyziologické faktory psychologické faktory mechanismy a metody trhu výživové znalosti kulturní a sociální zvyklosti

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Právní předpisy upravující

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

Islám. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: prosinec 2012

Islám. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: prosinec 2012 Islám Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: prosinec 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: prosinec 2012 Ročník: 3. ročník střední zdravotnická škola

Více

ROSA CENTRUM PRO ŽENY, Z.S ŽENY OBĚTI DOMÁCÍHO NÁSILÍ, STATISTIKA ZA ROK FORMY NÁSILÍ

ROSA CENTRUM PRO ŽENY, Z.S ŽENY OBĚTI DOMÁCÍHO NÁSILÍ, STATISTIKA ZA ROK FORMY NÁSILÍ ROSA CENTRUM PRO ŽENY, Z.S ŽENY OBĚTI DOMÁCÍHO NÁSILÍ, STATISTIKA ZA ROK 2016 1. FORMY NÁSILÍ Domácí násilí má několik podob od psychického, přes ekonomické, sexuální až po fyzické. Téměř všechny klientky

Více

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TEST ZAMĚŘENÝ NA PROBÍRANOU LÁTKU - PRÁVO

KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TEST ZAMĚŘENÝ NA PROBÍRANOU LÁTKU - PRÁVO KAPITOLY Z POLITOLOGIE A PRÁVA TEST ZAMĚŘENÝ NA PROBÍRANOU LÁTKU - PRÁVO NA ÚVOD NĚKOLIK ZNÁMÝCH INFORMACÍ Ukliďte si všechno z lavice buď do lavice nebo do aktovek Vezměte si čistý papír, psací potřeby

Více

VYHLÁŠKA MZ 19/1988 O POSTUPU PŘI ÚMRTÍ A O POHŘEBNICTVÍ

VYHLÁŠKA MZ 19/1988 O POSTUPU PŘI ÚMRTÍ A O POHŘEBNICTVÍ Sdružení pro poradenství při poskytování pohřebních, kremačních a hřbitovních služeb i příbuzných oborů v ČR VYHLÁŠKA MZ 19/1988 O POSTUPU PŘI ÚMRTÍ A O POHŘEBNICTVÍ PLATNÁ USTANOVENÍ DLE ZÁKONA 256/2001

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Občanská nauka, 4. ročník, SŠ Přílohy. Bez příloh. Identifikační údaje školy

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Občanská nauka, 4. ročník, SŠ Přílohy. Bez příloh. Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Náboženství na Zemi. VY_32_INOVACE_Z.1.15 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014

Náboženství na Zemi. VY_32_INOVACE_Z.1.15 PaedDr. Alena Vondráčková 1.pololetí školního roku 2013/2014 Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Management porodní asistence v České republice Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Mezinárodn rodní definice porodní asistentky Porodní asistentka je osoba, která byla řádně

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202 ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202 POBYTOVÁ SOCIÁLNÍ SLUŽBA DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (7776586) ODLEHČOVACÍ SLUŽBA (9346727) Číslo jednací Došlo dne:

Více

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT?

PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PLÁNOVANÝ POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM ANEB CO MOHU OČEKÁVAT? EDUKAČNÍ MATERIÁL POROD CÍSAŘSKÝM ŘEZEM Císařský řez patří mezi základní porodnické operace a provádí se na základě komplexního

Více

Asistovaná sebevražda Právní úprava v České Republice

Asistovaná sebevražda Právní úprava v České Republice Asistovaná sebevražda Právní úprava v České Republice JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář JUDr. Holubové Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK FHS UK, IPVZ Praha Členění situací 1. Aktivní

Více

Světová náboženství: Hinduismus: Buddhismus: Konfucianismus: Taoismus: Judaismus: Křesťanství: Islám: - 1 -

Světová náboženství: Hinduismus: Buddhismus: Konfucianismus: Taoismus: Judaismus: Křesťanství: Islám: - 1 - Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.31 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lukáš Humpl Mgr. Marie Marková, PhD. Hana Vraspírová OBSAH PREZENTACE Systém psychosociální intervenční služby ve zdravotnictví = péče dovnitř První psychická

Více

Kulturní a náboženské zvyky v souvislosti s narozením. Mgr. Helena Škrabová

Kulturní a náboženské zvyky v souvislosti s narozením. Mgr. Helena Škrabová Kulturní a náboženské zvyky v souvislosti s narozením Říjen 2010 Mgr. Helena Škrabová Kulturní zvyky při zrození Příběh z klinické praxe Mladá Afričanka přišla do porodnice s břichem opásaným šňůrou s

Více

Judaismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o.

Judaismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Judaismus určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. je termín, který označuje (zhruba od 19. století) náboženství židovského národa Izraele.

Více

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník Příloha 1 - Anonymní dotazník Anonymní dotazník Vážení studenti, tento anonymní dotazník bude sloužit pro zpracování bakalářské práce Komparativní analýza úrovně znalostí v oblasti lidské sexuality mezi

Více

ISLÁM. Romana Hanousková Kristýna Machová Kateřina Stoklásková Jana Brožková Petr Večeřa

ISLÁM. Romana Hanousková Kristýna Machová Kateřina Stoklásková Jana Brožková Petr Večeřa ISLÁM Romana Hanousková Kristýna Machová Kateřina Stoklásková Jana Brožková Petr Večeřa ISLÁM Monoteistické, abrahámovské náboţenství Alláh Korán a Sunny Vznik na počátku 7. století prorok Mohamed (Muhammad)

Více

Dotazník. Příloha č. 1

Dotazník. Příloha č. 1 Errata PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Oceňování bezpříspěvkových dárců krve Příloha č. 3 Grafy: Graf č. 1: Věkové rozpětí respondentů. Graf č. 2: Početní zastoupení dárců krve

Více

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33

Křesťanství 2 VY_32_INOVACE_BEN33 Křesťanství 2 M g r. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Podoby náboženství 1. Katolicismus - nejrozšířenější skupinou v křesťanství. V nejširším smyslu slova sem patří všechny církve, které si nárokují všeobecnost,

Více

10. přehledu o provedení krevní transfúze v uplynulých

10. přehledu o provedení krevní transfúze v uplynulých Strana 1236 Sbírka zákonů č. 114 / 2013 Částka 51 114 VYHLÁŠKA ze dne 29. dubna 2013 o stanovení bližších podmínek posuzování zdravotní způsobilosti a rozsahu vyšetření žijícího nebo zemřelého dárce tkání

Více

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Eva Kalvínská Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP eva.kalvinska@fnmotol.cz Konference Vzdělávání ve zdravotnictví IPVZ 14.12.2007 Spirituální

Více

Novinky ve zdravotnické legislativě. JUDr. Petr Šustek, Ph.D.

Novinky ve zdravotnické legislativě. JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Novinky ve zdravotnické legislativě JUDr. Petr Šustek, Ph.D. Práva pacienta ( 28) - Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem, nestanoví-li tento zákon

Více

Obsah Předmluva Zrození, život a smrt Úvod do principů tibetské medicíny

Obsah Předmluva Zrození, život a smrt Úvod do principů tibetské medicíny Obsah Předmluva Zrození, život a smrt Úvod do principů tibetské medicíny Povaha šťáv a organických složek těla Druhy šťáv Pět druhů větru Pět druhů žluči Pět druhů hlenu Šest hlavních charakteristických

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška Předmět MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Obor vzdělání: Sociální činnost pro národnostní menšiny Kód oboru: 75-41-M/01 Školní rok: 2014/2015 Třída: SČ4A

Více

Vnitřní řád NNB. Nemocnice Na Bulovce Budínova 67/2, Praha 8 Řád

Vnitřní řád NNB. Nemocnice Na Bulovce Budínova 67/2, Praha 8   Řád Budínova 67/2, 180 81 Praha 8 http://www.bulovka.cz http://intranet Strana 1 z 5 Řád Strana 2 z 5 1. Účel dokumentu Vnitřní řád Nemocnice Na Bulovce (dále jen NNB) vymezuje základní pravidla provozu zdravotnických

Více

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník

Anonymní dotazník. Příloha 1 - Anonymní dotazník Příloha 1 - Anonymní dotazník Anonymní dotazník Vážení studenti, tento anonymní dotazník bude sloužit pro zpracování bakalářské práce Komparativní analýza úrovně znalostí v oblasti lidské sexuality mezi

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

Dávky státní sociální podpory

Dávky státní sociální podpory Dávky státní sociální podpory Tyto dávky najdeme v zákonu č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Kde lze o dávky SSP požádat? O dávky SSP se žádá na pracovištích úřadů

Více

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce Obsah 13 Předmluva k novému vydání 17 Předmluva k prvnímu českému vydání 19 Předmluva k prvnímu vydání Těhotenství První tři měsíce 27 Průvodní znaky těhotenství 33 Léky a potravinové doplňky v raném těhotenství

Více

Informovaný souhlas. 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví. JUDr. Milada Džupinková, MBA

Informovaný souhlas. 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví. JUDr. Milada Džupinková, MBA Informovaný souhlas 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Souhlas s výkonem Úmluva o lidských právech a biomedicíně Článek 5 Obecné pravidlo

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

9. Chetité, Frýgové, Iónové, Lýdové, Uruartri civilizace, které žily na území Anatolie.

9. Chetité, Frýgové, Iónové, Lýdové, Uruartri civilizace, které žily na území Anatolie. OTÁZKY 1. Které moře není v Turecku? A) Středozemní B) Černé C) Kaspické 2. Které z následujících zemí nesousedí s Tureckem? A) Gruzie B) Ázerbájdžán C) Sýrie D) Dánsko 3. Kolik je v Turecku zeměpisných

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu Výchova ke zdraví Vzdělávací obsah předmětu preventivní ochrana a odpovědnost

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve!

Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Chcete zažít ten pocit, že dáváte kus ze sebe pro záchranu někoho druhého? Přidejte se k dobrovolným dárcům krve! Někdo se krve bojí, někomu se z ní dělá špatně, ale někdo krev chodí darovat. Jsou lidé,

Více

Ministerstvo zdravotnictví České socialistické republiky stanoví podle 82 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu:

Ministerstvo zdravotnictví České socialistické republiky stanoví podle 82 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu: 19/1988 Sb. VYHLÁŠKA ministerstva zdravotnictví České socialistické republiky ze dne 9. listopadu 1987 o postupu při úmrtí a pohřebnictví Změna: 256/2001 Sb. Ministerstvo zdravotnictví České socialistické

Více

HISTORIE A TEORETICKÉ ZÁKLADY

HISTORIE A TEORETICKÉ ZÁKLADY Obsah Úvod... 13 HISTORIE A TEORETICKÉ ZÁKLADY... 17 Živa univerzální síla života... 18 Živa a božské předurčení... 27 Energetické léčení prána, reiki a další... 34 Živa duchovní prameny... 40 Rodosvit...

Více

SYMPTOMATOLOGIE A DIAGNOSTIKA

SYMPTOMATOLOGIE A DIAGNOSTIKA STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU SYMPTOMATOLOGIE A DIAGNOSTIKA Mgr. Pavlína Lysá ANAMNÉZA ANAMNESE - "VZPOMENOUT SI" ANAMNÉZA rozhovor lékaře s pacientem,

Více