Oděvnictví obor - průmyslové odvětví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Oděvnictví obor - průmyslové odvětví"

Transkript

1 Oděvnictví obor - průmyslové odvětví Oděv je specifický výrazový prostředek člověka, patrný na velkou vzdálenost. Šaty vypovídají o svém nositeli mnoho, aniž jsme s ním někdy promluvili jediné slovo. Vypovídají o jeho třídní příslušnosti, zaměstnání, národnosti, věku, vzdělání, vkusu, vášních, pořádnosti, marnotratnosti, lakomství, povrchnosti, bohatství i chudobě. TUL / FT / Katedra oděvnictví: Ing. Mgr. Marie Nejedlá, Ph. D.

2 Oděvnictví móda vkus - estetika Slyšíme-li slovo MÓDA, bývají naše představy obyčejně velmi jednoduché. Vidíme rozmanitá vyobrazení v módních časopisech, výkladech konfekčních prodejen, někoho známého, který platí všeobecně za vkusného člověka, anebo si představíme oblíbenou filmovou herečku na plátně biografu. Málokdo si však dokáže vyložit jeho přesný význam. Vcelku lze říci, že je to relativně krátkodobý estetický názor velké části lidstva na vnější formy života, zvláště odívání. V žádném případě však nelze spojovat módu jen s oděvem. Nemůžeme klást rovnítko mezi slovo móda a slovo šatstvo. Odívání tvoří jen její nejmilejší předmět, má ovšem též jiné funkce než módní, jako je ochrana proti nepříznivým povětrnostním podmínkám, funkce estetická,či mravní. Módní změny se týkají i úpravy zevnějšku člověka, forem předmětů denní potřeby, nábytku, tvaru dopravních prostředků, forem společenských styků a dokonce umění. Móda se projevuje i v tom, která umělecká díla se kupují, jaké knihy se nejvíce čtou, co se nejčastěji tančí a hraje v divadlech, kinech, rozhlase i televizi, které značky aut nebo druhy nábytku, záclon a koberců jdou nejvíce na odbyt, či jaké rasy psů nejčastěji potkáváme v městských sadech.

3 Proč se lidé začali oblékat? Co všechno vedlo naše předky k tomu, že začali halit svá obnažená těla? Proč jednou předpisuje příliš mnoho spodniček a zanedlouho oděv prakticky anuluje? Na všechny tyto otázky se nám pokusí odpovědět vnější módní činitelé: Podnebí Sexus Lidská psychika Mravnost Racionální element Estetika potřeba symbolického vyjádření uplatnění výtvarného názoru důkaz nadřazenosti vládnoucích tříd Když studujeme dějiny módy, zjistíme, že nejsou dějinami skromnosti a praktického významu oblečení, ale dějinami výrazu sebevědomí, moci a pojetí krásy.

4 Racionální element Oděv má udržovat teplotu těla, chránit před ozařováním, povětrnostními vlivy, špínou, prachem a někdy i pískem. Oděv má být krásný, levný, trvanlivý, užitečný a přitom plně odpovídat současnému stavu vědeckých poznatků a zásadám zdravého rozumu. Musí být čistý, snadno udržovatelný, lehký, vzdušný a umožňovat volnost pohybu. Nesmí nikde svírat a tlačit. Pěkné oblečení od svého nositele vyžaduje zdravé držení těla a čistotu. Každá doba v sobě nese svůj ideál krásy, tělesný ideál krásy. Oděvní vkus souvisí s myšlením a cítěním vládnoucích tříd v jednotlivých epochách vývoje lidstva.

5 Estetika Estetické vnímání a cítění je vlastně schopnost uvědomovat si krásy života. Estetický odkaz skutečnosti v lidské mysli není jen záležitostí individuální psychiky jedince, je podmíněn společensko-historicky. Všechny estetické pocity, vjemy, představy a reakce nutno pokládat za společensky podmíněný odraz skutečnosti. Estetické vnímání není jen vlastnost některých jedinců, ale je to rozvinutá, kultivovaná a společensky podmíněná schopnost člověka pociťovat a uvědomovat si působení všech kladných vnějších podnětů. Podstatnou snahou tvůrců módy by mělo být, aby dávali všem oděvním předmětům nejen tvar účelný, ale i krásný. Modely se nemají nikdy dostat do sporu s krásou a účelností. Estetiku oděvu není možno posuzovat bez jeho živého nositele. Šat bez člověka je mrtvý. Oblečení tvoří přirozený celek jen s osobou, které je určeno. Oděv spolu s naším tělem má vytvářet harmonii hmot, čar, materiálu a barev. Vyrovnanost, harmonie, rytmus a jednota jsou důležité pojmy estetiky, které se uplatňují i při vytváření módy.

6 Lidské tělo se za tisíciletí příliš nezměnilo, lišil se však a liší použitý materiál, technika, střih, ale také vkus Obr. 1 Střih pánského wamsu 13. století (1. přední díl, 2. zadní díly, 3. rukáv, ostatní díly jsou k pánskému kabátci ) Obr. 2 Střih španělského mužského oděvu 15. stol. (1. přední díl, 2. zadní díl, 3. dvoudílný rukáv, 4. límec, 5. šosy kabátce, 6. nárameníky, 7. kalhoty z pásů, 8. krytí) Obr. 3 - Střih justarcorpsu a kalhot 17. stol. (1. přední díl, 2. zadní díl, 3. rukáv, 4. přeložená manžeta, 5. přední díl kalhot, 6. zadní díl kalhot)

7 Lidské tělo se za tisíciletí příliš nezměnilo, lišil se však a liší použitý materiál, technika, střih, ale také vkus Obr. 4 - Střih pánského oděvu kolem r frak - (1. přední díl, 2. zadní díl, 3. rukáv límec, 4. límec, 5. zadní díl kalhot, 6. přední díl, 7. pásek, 8.náběry) Obr. 5- Střih pánského saka r (1. přední díl saka, 2. zadní díl saka, 3. límec, 4. rukáv)

8 Dnes je oděv vyráběn průmyslovým způsobem pro anonymního zákazníka, nositele zakázkovým způsobem pro konkrétního zákazníka Základem pro tvorbu oděvu je: Znalost anatomie a plasticity lidského těla Kosterní Svalová Kožní soustava Fyzické antropologie Somatometrie Typologie Proporcionalita Vlastnosti a charakter materiálu Technologie zpracování Módní směry a vlivy

9 Vědy, které ovlivnily vznik SOMATOMETRIE Antropologie - z řeckého slova anthropos = člověk - je součástí biologie. Studuje celkový tělesný stav somatický i proměnlivost variabilitu tělesných znaků u současných, historických a prehistorických populací skupin obyvatelstva. Anatomie - se zabývá makroskopickou stavbou člověka. Je to nauka, která studuje skladbu, strukturu a polohu částí lidského těla. Pro oděváře, stejně jako pro výtvarníky je důležitá anatomie plastická tj. anatomie aplikovaná zkoumá zevní vzhled těla. Somatologie Je to nauka o lidském těle. Pochází z latinského slova soma = tělo a logos = věda. Zabývá se lidským tělem jeho stavbou a funkcemi. Při hodnocení tvarů a rozměrů lidského těla jsou v rámci antropometrických disciplin vypracována všeobecně uznávaná pravidla a metody popisu těla. Fyzická antropologie Zkoumá lidské tělo z hlediska morfologického (hodnocení vnějších i vnitřních tvarových poměrů) a fyziologického (hodnocení funkcí lidského těla a jeho částí). Antropometrie a somatometrie Jsou to obory, které se zabývají zjišťováním rozměrů lidského těla, jeho proporcemi.

10 Fyzická antropologie Studuje celkový tělesný stav somatický i proměnlivost variabilitu tělesných znaků u současných, historických a prehistorických populací skupin obyvatelstva. Ke zvláště výrazným změnám dochází v jednotlivých obdobích růstu. Vývoj lidského organismu je totiž velice nerovnoměrný, dochází v něm ke střídání období rychlejšího a pomalejšího růstu (akcelerace zrychlení, retardace - zpomalení růstu) posléze následuje období relativního vývojového klidu Novorozenecké období Kojenecké období Období batolete Období předškolního věku Období mladšího školního věku Období staršího věku Období dorostového věku Období plné dospělosti Období zralosti Obr. 8 Změny tělesných proporcí během vývoje (upraveno podle K. H. Stratze) S tím, jak se tělo vyvíjí v jednotlivých obdobích růstu, se současně mění i tělesné proporce.

11 Antropometrie a somatometrie Stanovení postupů a metod, kterými se zhodnotí a posuzují tvary, rozměry a proporce těla, nezbytné pro konstruování oděvů Somatometrické měření se provádí zpravidla v rámci rozsáhlejších akcí, tyto akce jsou prováděny na celém území státu Při somatickém měření jsou vybrány určité skupiny obyvatelstva a to z hlediska: Věkového Profesionálního oblastního nebo jiného rozdělení Měření jsou podrobeni náhodně vybraní jedinci Zpracování zjištěných údajů se provádí na základě statistických charakteristik Výsledkem měření jsou poznatky o struktuře populace a slouží k vytvoření: Typologie Velikostních sortimentů Pro určování velikostí Při vlastním konstruování oděvů

12 Tvarotvorné soustavy organizmu člověka Kosterní Soustava kosterní také ve značné míře určuje proporce, rozměry a tvary lidského těla a jeho částí. Svalová Svaly mají mnoho funkcí. Nejenže zajišťují klouby v určité po loze, ale umožňují i jejich pohyby, a tím vytvářejí aktivní pohybový aparát. Kožní Z hlediska oděvního průmyslu je důležitá plastická funkce kůže, protože zaobaluje povrch těla a vyrovnává řadu prohloubených míst, ploch, rýh a hrbolů na lidském těle. Obr.6 Kostra lidského těla [7] 1 lebka, 2- páteř, 3 pletenec horní končetiny (lopatkový), 4- kost hrudní, 5 žebra (12), 6 kostra volné horní končetiny, 7 pletenec dolní končetiny (pánevní), 8 kostra volné dolní končetiny Obr. 7 Svalová soustava lidského těla [7] 1 ohybač hlavy, 2 sval trapézový, 3 sval deltový, 4 velký prsní sval, 5 dvojhlavý sval pažní, 6 trojhlavý sval pažní, 7 přímý sval břišní, 8 zevní šikmý sval břišní, 9 krejčovský sval, 10 čtyřhlavý sval stehenní, 11 přední sval holenní

13 Orientace na lidském těle hlavní osy a roviny Roviny a osy na těle: A rovina mediální předozadní, B rovina frontální čelní, C rovina transverzální horizontální; O T Tělní osa, O PZ osa předozadní mediální, O PL osa pravolevá - transverzální Hlavní roviny Výchozí rovinou je rovina země. Rovina střední - mediální - je rovina svislá, kolmá na výchozí rovinu, jde zepředu dozadu a dělí tělo na levou a pravou polovinu. Roviny šípové - sagitální - jsou všechny další roviny rovnoběžné s rovinou mediální. Rovina čelní - frontální - je rovina svislá, rovnoběžná s čelem, kolmá na roviny sagitální dělí tělo na přední a zadní část. S ní jsou rovnoběžné další čelní roviny. Roviny příčné transverzální - jsou roviny rovnoběžné s rovinou výchozí, kolmé na roviny mediální, sagitální a frontální. Je-li umístěna transverzální rovina v místě pase, dělí tělo na horní a dolní část.

14 Tělesné rozměry a jejich druhy pro konstrukci oděvů Tělesné rozměry - jsou vzdálenosti mezi stanovenými body (somatometrickými), čarami a rovinami přesně zjištěnými na povrchu těla měřené osoby. Zjišťují se speciální antropometrickou technikou. Jsou základem pro konstrukci střihů. ČSN Metodika měření tělesných rozměrů - tato norma stanovuje somatometrické body na těle a obecné zásady a metodiku měření tělesných rozměrů

15 Dvě cesty pro zjišťování tělesných rozměrů Metody kontaktní - při nichž dochází k přímému dotyku (kontaktu) měřidla a těla měřeného probanda za použití techniky klasické antropometrie, jako antropometr, torakometr, pelvimetr, kefalometr, posuvné měřítko, dynamometr, kaliper, úhloměr, měřící páska apod. Metody bezkontaktní - měření bez přímého dotyku, vycházející z optického záznamu, netradiční metoda zjišťování tělesných rozměrů

16 Pomůcky využívané v klasické Antropometr a Torakometr antropometrii Pelvimetr měření ramenní a pánevní šířky Kefalometr - měření přímých vzdáleností na hlavě Měřící páska Goniometr měření sklonu ramen Měřidlo nohy Konturograf - snímání obvodových kontur Váhy - zjišťování hmotnosti

17 Měření povrchu lidského těla bezkontaktní metodou na TU v Liberci 2D aktivní triangulace - znamená označení povrchu objektu světelným pruhem Aktivní je zdroj světla světelný pruh Aktivní triangulační metodu lze obecně matematicky popsat na základě znalosti všech vnitřních i vnějších parametrů kamery Scanování světelným pruhem má jednodušší konstrukci a jednodušší popis

18 Systém MaNescan pro scanování povrchu lidského těla Rotační podstavec bez a s anatomickými holami Kalibrační předmět Ramenový stojan Laser pro nasvícení povrchu těla polovodičový čárový laserový modul IMM-1255L K (LAS63/01-Linie) Fotoaparát snímač obrazu Nikon COOLPIX 4500 Velikost obrazu 1600x1200 bodů

19 Scanování povrchu lidského těla Pořízení kalibračních snímků je provedeno ve čtyřech krocích, pro r1=0, r2=100mm, r3=200 mm, r=300 mm. Snímky jsou pořízeny za světla a za tmy Proband oděn v prádle si nasadí ochranné brýle a postaví doprostřed na rotační podstavec tak, aby laserový paprsek procházel vertikálně středem zad. Zaujme postoj s mírným rozkročením, pažemi ohnutými v lokti a rukama opřenýma v bocích Pořizování snímků jednotlivých scanů snímané postavy po každém pootočení rotačního podstavce o 9 stupňů v temné místnosti provádí obsluha celého zařízení Snímky jednotlivých scanů představují profily řezů objektu, přičemž každý z nich představuje profil pohledu pod jiným úhlem. Ukázka jednoho snímku scanované linie Výpočet souřadnic x, y, z Matlab, Excel, MIT_MaNescan Import dat do 3D CAD programu CATIA

20 Měření na těle postavy v 3D CAD programu CATIA kótování měření vzdáleností měření polyline linií určení souřadnic bodů vyznačení bodů vytvoření přímých linií vytvoření polyline Zobrazení horizontálních rovin a měření výškových rozměrů Zobrazení a měření linií - řez vertikální rovinou Zobrazení a měření obvodových linií - řez horizontální rovinou

21

22 Metodika měření tělesných rozměrů kontaktním a bezkontaktním způsobem

23 Možnosti vyobrazení a měření povrchu lidského těla v programu CATIA Proporční členění lidského těla na 100 dílů Znázornění výškových rozměrů pomocí kót Znázornění řezů, čelních a profilových šířek a obvodových rozměrů Řezy na těle - pohled shora

24 Obecná pravidla pro konstrukci oděvů Označení konstrukčních přímek v konstrukci oděvu

25 Konsrukční síť a vytvoření základní konstrukce Bodové označování Kótování Základní konstrukce halenky (šatů) Základní tělesné rozměry: výška postavy, délka zad, šířka zad, délka oděvu, obvod krku, obvod hrudníku,obvod pasu, obvod sedu, šířka ramene, délka rukávu, Konstrukce dámského trika Základní tělesné rozměry: délka zad, šířka zad, délka oděvu, obvod krku, obvod hrudníku, délka rukávu,

26 Způsoby konstruování a modelování oděvů 1) Ručně s využitím rýsovacích potřeb Model halenky Základní střihové díly pro modelování halenky Základní konstrukce dámské halenky Základní střih předního dílu Modelové řešení levého předního dílu Základní střih předního dílu a vyznačení modelového řešení Modelové řešení pravého předního dílu

27 Způsoby konstruování a modelování oděvů 2) S využitím výpočetní techniky Přímé konstruování pomocí 2D CAD programů Pomocí nástrojů programu obdélník, linie, bod, úhly, kružnice Definice obrysu dílu vytvoření dílu Pomocí makra součást 2D CAD programů Sestavení programu Pro základní konstrukci Pro modelové řešení Vytvoření dílů Spouštění makra - automatické Modelování Převádění výběrů Členění dílů podélně a příčně Vytváření záhybů, protizáhybů, řasení Přidávání švových a koncových záložek

28 Způsoby transformace střihového dílu do počítače CAD systémy jsou v dnešní době na takové úrovni, že umožňují více způsobů přenosu střihových dílů do počítače. Existuje celkem pět způsobů transformace střihového dílu do počítače: scanování digitalizace přímá konstrukce pomocí tzv. MAKRA automatická konstrukce

29 Skenování Ke snímání obrazu střihového dílu se používá velkoplošný scanner, dále Nscan, Nscan formátu A3, Nscan kamera. Jedná se o digitální snímač, kterým se přenáší obraz střihového dílu nebo souboru střihových dílů do počítače. Snímání je založeno na postupném snímání sloupců po jednotlivých řádcích systém CYBRID. Snímání obrysu, linií a bodů s využitím odpovídajícího software Nscan

30

31 Digitalizace Digitalizace je v podstatě snímání souřadnic bodů vyznačených na obrysu a uvnitř snímaného střihového dílu. Digitalizace udává postup snímání obrysu dílu, který je vázán na přesný způsob označování dílů, názvy bodů, linií a dále na název fazony, stupňovací tabulku a základní velikost. Digitalizace pracuje na principu elektromagnetických impulzů. Digitalizovat je možné: Jednotlivé díly Velké díly, které se na digitizér nevejdou najednou. Snímání pak probíhá po částech. Střihovou síť jednotlivých dílů Snímání více referenčních linií název linie (např. G1), sejmutím linie G2, atd.

32 Digitizer snímač souřadnic stupňovacích bodů Snímání a stupňování bodu 7: Stupňovací bod 7 má souřadnice: (x7, y7) Stupňovací bod 7 po vystupňování má souřadnice: (x7+δx7), (y7-δy7)

33 Přímá konstrukce CAD systémy dnes dávají možnost zhotovení střihové konstrukce bez použití tužky, pravítka, kružítka a gumy. Základ pro konstrukci tvoří: díl obdélník, čtverec, kruh. Místo výše uvedených nástrojů je využíváno nástrojů programu a základních stavebních prvků pro tvorbu bodů, linií, dílů, dále klávesnice a myš. Princip spočívá v nanášení horizontálních a vertikálních úseček, křivek a ve využívání konstrukčních nástrojů programu nezbytných ke zhotovení daného dílu nebo jeho součásti.

34 Konstrukce a modelování v CAD systému AccuMark

35 Uživatelský panel nástrojů - zobrazit

36 Uživatelský panel nástrojů - bod

37 Uživatelský panel nástrojů - linie

38 Uživatelský panel nástrojů - díl

39 Uživatelský panel nástrojů - stupňování

40 Konstrukce pomocí MAKRA Jedná se o způsob konstruování nepřímým způsobem. Princip je založen na vytváření programu pro konstrukci daného typu oděvu s tím, že výrobce systému sestavil pokyny pro zápis úkonů pro konstruování. Makro, je uložená posloupnost funkcí, která se po spuštění vykonává automaticky v tom sledu, v jakém byla vytvářená. Tvorba makra má smysl tom případě, pokud k dosažení určitého výsledku se používají stále stejné funkce ve stejném pořadí, např. při tvorbě podšívek, dílů pro podlepování apod. Makra je možné tvořit dvěma způsoby: v absolutním režimu, tj. vytvoření makra automaticky se stále stejnými konstantními hodnotami v režimu zadávání - makro je vytvořeno obecně platnými vzorci a spouští se tak, že při chodu makra se zadávají konkrétní hodnoty buď tělesných rozměrů nebo jejich částí, koeficientů a absolutních členů apod. nebo je makro vytvořeno obecně platnými vzorci s vazbou na tabulku velikostí a konstrukčních rozměrů a při spouštění makra se vybere pro zobrazení jedna nebo více velikostí, popřípadě síť velikostí.

41 Program MAKRA a vyobrazení v CAD systému InvenCAD

42 Tvorba MAKRA v CAD systému AccuMark

43 Automatická konstrukce Jedná se o způsob získávání obrazu střihového dílu na obrazovce na základě předem vytvořeného programu postupu určité konstrukce oděvního výrobku podle dané konstrukční metodiky. Práce v takovém systému spočívá ve vkládání: tělesných rozměrů, hodnot přídavků a koeficientů, které ovlivňují výsledný obraz konstruovaného oděvního dílu. Uživatel však musí konstrukční metodiku perfektně ovládat, aby věděl, jak a kterou hodnotou může výsledný obraz oděvního dílu ovlivnit - obraz střihového dílu se následně vykreslí automaticky. U takového systému se každá další menší nebo větší velikost získá opakovanou konstrukcí, nikoliv stupňováním.

44 Automatická konstrukce CAD systém PDS Tailor ClassCAD Zlín

45 Stupňování střihových dílů Program v CAD programu pro stupňování bude uveden do provozu jen za předpokladu splnění dvou podmínek: 1. vytvoření stupňovací tabulky 2. vložení střihového dílu do systému (digitalizací nebo přímým konstruováním) Stupňovací tabulka musí být připravena předem, neboť se na ni při digitalizaci odvoláváme. Stupňovací tabulka obsahuje: název tabulky, velikosti dle velikostního sortimentu, stupňovací body (jména stupňovacích bodů) hodnoty stupňovacích pravidel, které udávají vzdálenosti, tj. intervaly a směr posunu stupňovacích bodů v osách x a y při vytváření větších a menších velikostí, tj. při stupňování.

46 Stupňovací tabulka obsahuje NÁZEV TABULKY kód, libovolně volitelný, který si stanoví každý podnik sám. Kód může být složen z čísel nebo písmen v rozsahu stanoveného maximálního počtu míst. Je vázán na velikostní sortiment a kategorii pohlaví a věku, popřípadě na druh oděvu a rok výroby. OZNAČENÍ VELIKOSTÍ je vázáno na zpracovávaný velikostní sortiment, např. německý velikostní sortiment HAKA pro muže a DOB pro ženy, náš národní sortiment apod.. Příklad značení velikostí: 36, 38, 40,..., 48 46, 48, 50,..., , 2466, 2486, 2506,..., 2626 M, L, XL, XXL, ZÁKLADNÍ VELIKOST velikost, ve které se zhotovuje model oděvu, tj. střih, který je výchozím při vstupu do počítače. V našem případě je to např. velikost 40.

47 Stupňovací tabulka obsahuje STUPŇOVACÍ BODY body umístěné na obvodu nebo uvnitř dílu, v nichž dochází ke změně polohy bodu vlivem stupňování. Číslují se od 1 po 999 a umísťují se tam, kde se protínají linie (přímky a křivky), tj. v rozích střihu nebo v místě změny směru sousední linie. Slouží ke stanovení šířek a délek střihu, tj. k měření vzdáleností z bodu do bodu. Stupňovací bod na základní velikosti odpovídá bodu na ostatních velikostech. HODNOTY STUPŇOVACÍCH PRAVIDEL přírůstky Δx a Δy, tj hodnoty, které určují velikost a směr posuvu bodu sousedních velkostí ve vztahu k výchozí velikosti. Stanovují se výpočtem nebo grafickou cestou. Výpočtem, tj. na základě konstrukčních vzorců, jejichž velikost se stanovuje k počátečnímu bodu souřadnicového systému. Graficky, tj. konstrukčně - konstruováním základní a sousedních menších a větších velikostí a odměřením jednotlivých x-ových a y-ových vzdáleností.

48 Typy stupňování Pravidelné stupňování - stupňovací hodnoty mají stále stejné intervaly mezi velikostmi na ose x a y. Průběh je lineární.

49 Typy stupňování Nepravidelné stupňování - intervaly stupňovacích hodnot se mění na ose x a y. Průběh je nelineární. Vyskytují se tzv. zlomové velikosti.

50 Stupňování v CAD systému AccuMark

51 Stupňování střihových dílů Po náležité modelové úpravě střihového dílu v počítači lze přistoupit k vystupňování střihového dílu. PROCESEM STUPŇOVÁNÍ se rozumí zvětšení nebo zmenšení střihového dílu podle předem daných pravidel, které udávají hodnoty stupňovacích přírůstků uložených ve stupňovací tabulce. Během procesu stupňování lze provádět: kontrolu čísla stupňovacího bodu kontrolu stupňovacích hodnot x, y změnu stupňovacího bodu změnu stupňovací hodnoty x, nebo y, popřípadě obou rušení stupňovacího bodu přidání stupňovacího bodu přenesení jednoho stupňovacího bodu včetně stupňovací hodnoty na nový díl přenesení všech stupňovacích bodů včetně stupňovacích hodnot na nový díl počet stupňovacích bodů na obou dílech musí být stejný CAD systémy umožňují: proces stupňování stále sledovat na obrazovce vidět jen konečný vystupňovaný díl nebo skupinu dílů na obrazovce Výsledkem procesu stupňování je databanka dílů (sada) všech velikostí, uvedených ve stupňovací tabulce, náležejících k danému vzoru nebo-li fazoně.

52 Polohování oděvních dílů a součástí POLOHOVÁNÍ je pokládání střihových šablon na oděvní materiál s cílem dosáhnout optimálního využití plochy textilie. Určením správné polohy jednotlivých střihových šablon se zajistí nejen potřebná a požadovaná kvalita výrobku, ale i minimální spotřeba oděvního materiálu. Nakreslená střihová poloha se nazývá polohový plán. Polohujeme střihové šablony střihové díly s přídavky na švy a záložkami

53 Polohování oděvních dílů a součástí Uspořádání střihových šablon ve střihové poloze závisí na: fazóně počty dílů počty velikostí jednopolohy až čtyřpolohy použitém druhu materiálu (dezén, šíře, vzor) Vrchový, podšívkový, vložkový materiál Vlas referenční linie Káro sesazovací body Povolení rotace dílu Blok u kárových materiálů Nárazník u kárových materiálů technologii nakládání Materiál v přehybu Rozložený materiál Hadice - pletenina technologii oddělování Zástřihy - typ Vrtané otvory

54 Minimalizace technologického odpadu Obecně platí - čím více velikostí a druhů oděvů je obsazených ve střihové poloze (např. vesta, sako, kalhoty), tím výhodněji lze střihové šablony položit na materiál a tím docílit maximální spotřebu materiálu - výtěžnost. Délka polohy je omezená délkou nakládacího stolu. Vztahy pro výpočet výtěžnosti polohy B p šířka polohy *m+ L p délka polohy *m+ S p plocha polohy *m 2 ] ΣS i plocha všech střihových součástí *m 2 ] e výtěžnost polohy *%+ O t technologický odpad *m 2 ]

55 Způsoby POLOHOVÁNÍ Výchozí pro sestavování střihové polohy je sada střihových šablon pro každou fazónu a každou velikost. Tuto sadu střihů lze polohovat ručně nebo pomocí CAD systému a to interaktivně nebo automaticky.

56 SYSTEMATIKA POLOHOVÁNÍ Systematikou polohování se rozumí: uspořádaní střihových šablon ve střihové poloze v závislosti na fazóně, textilním materiálu (druh, dezén, šířka, jakost, atd.) a technologii oddělování a spojování. Při nastavování střihových šablon do střihové polohy se v praxi požívají různé metody nakládání. 1. Jednopolohy je to kompletní sada střihových dílů pro jeden výrobek. Z hlediska výtěžnosti je většinou nevýhodná, proto se využívá kombinací, případně násobků velikostí jednotlivých výrobků. 2. Vícepolohy obsahují kompletní sadu střihových dílů pro více výrobků. Může být pro jeden druh výrobku ve více velikostech, více druhů výrobků v jedné velikosti nebo pro více druhů výrobků v různých velikostech.

57 Polohování v CAD systému AccuMark

58 Návaznost vzoru na výrobku sako, kalhoty, vesta polohování napřesno a nahrubo

59 OPTIMALIZACE VÝROBY S VYUŽITÍM OPTIPLANU Systém Optiplan je programové vybavení, pomocí něhož asi 300 výrobců oděvů řídí svoje stříhárny. Zahrnuje více než 50 programů. Poskytuje možnost komplexního řešení a plánování výstřihu včetně kalkulace nákladů a spotřeby materiálu, při dosažení výrazných úspor živé práce a materiálu. Automaticky plánuje střihové polohy pro pokrytí výrobní zakázky. Zohledňuje všechny technologické podmínky pro výstřih, nastavené uživatelem v parametrické tabulce použitou nakládací technologii, rozměry stolů, metodu nakládání, maximální výšku nálože. Parametrické tabulky obsahují velikostní sortiment, fiktivní obvody a plochy střihových dílů, fiktivní výtěžnost a spotřeby, charakter materiálu, skutečnou šířku materiálu apod. Tyto informace jsou základem pro automatický výpočet návrhu poloh v systému Optiplan. Systém automaticky zpracuje plán výstřihu ve formě přesných a podrobných instrukcích včetně grafického zobrazení nálože. Vypočítá ke každé zakázce náklady všech metod nakládání a porovná je. Vybere z nich metodu nejvhodnější, s nejnižšími náklady. Spočítá spotřebu materiálu, čas nakládání a řezání, náklady a velikostní sortiment pro každou nálož a celkem na výrobní zakázku.

60 OPTIPLAN Automaticky provádí optimalizaci přiřazení rolí k jednotlivým náložím. Spotřebovaný materiál automaticky odečítá ze skladové evidence, zbytkové metráže vrací do skladové evidence. Obsahuje integrační program, který zakázky na stejnou fazonu s použitím odpovídajícího materiálu spojí dohromady. Zakázky však musí mít stejný okruh velikostního sortimentu. Umožňuje využití polohy ze staré zakázky do nové v případě, že se jedná o stejnou fazonu. Jejich uplatnění je však optimalizováno podle nákladových kritérií. Polohy jsou archivovány v knihovně poloh. Kromě této knihovny se může použít knihovna pro nežádoucí kombinace velikostí. Program v ní vyhledá kombinace, kterým se má vyhnout. Výstupem ze systému Optiplan jsou informace, které se doplní do plánů na oddělení rozpisu výroby. Toto oddělení rozesílá kompletní plány po podniku: do skladu, na dispečink, na střihárnu, kde pracovníky střihárny informuje o technice výřezu a technologii nakládání. Obsahuje seznam všech poloh, kombinace velikostí, počet listů a kusů výrobků, délka polohy a nálože, spotřeba materiálu. Závěr tabulky uvádí celkový počet kusů, délku polohy, spotřeby materiálu na celou zakázku.

61 Optiplán - METODY NAKLÁDÁNÍ Metody nakládání, které Optiplan používá při porovnávání nejvhodnější metody s nejnižšími náklady. Neřetězová nálož používá se u jednobarevného dezénu při velkém počtu kusů. Z hlediska vysokých nákladů na zpracování je neřetězová nálož neefektivní u vícebarevného dezénu. Vytvářejí se samostatné nálože pro jednotlivé dezény a polohy, nálože mají rozdílnou výšku a délku.

62 Optiplán - METODY NAKLÁDÁNÍ Řetězová nálož (bloková) nálože mají stejnou výšku, ale rozdílnou délku. Náklady na polohování jsou poměrně nízké. Jednostranně stupňovitá nálož (kaskáda) při této náloži dochází k časové úspoře řezání a k zvýšení účinnosti polohování.

63 Optiplán - METODY NAKLÁDÁNÍ Oboustranně stupňovitá nálož (pyramida) zde je největší úspora materiálu a času potřebného na dělení. Rozdílná je výška i délka u jednotlivých listů nálože.

64 Software pro Textilní a oděvní DESIGN Vytvoření střídy vzoru materiálu s potiskem Vytvoření střídy vzoru kárového materiálu Redukce a čištění barev vytvořeného vzoru Vytvoření skici postavy dle předlohy s aplikací textury materiálu Výběr barev, definice barev a tvorba palety barev Vytvoření katalogu a dezénů vzorku textilního materiálu Simulace 3D na postavě s obměnou textury Návrh tkané textilie (střída vazby a barva nití) Návrh pletené textilie (simulace oček, sloupků, řádků)

65 Fima GERBER designer Artworks Studio Vision Fashion Studio Photoshop Artworks ColorBook Palete Colorways Draping Easy Weave Easy Knit

66 DESIGN návrh textilie Artworks Studio Photoshop Colorways Easy Weave Easy Knit

67 Navrhování modelu program Photoshop

68 DRAPING simulace 3D (obměny textury zachovány stíny a záhyby)

69 Software AccuMark a V-Stitcher vytvoření oděvu na virtuální postavě

70 Sešití střihových dílů saka Při sešívání střihových dílů dámského saka se musí dbát na to, aby nedocházelo ke špatnému sešití vlivem neznalosti technologického postupu

71 Oděv na virtuální postavě V-Stitcher

72 Aplikace oděvních doplňků na oděv Program V-Stitcher umožňuje vytvoření libovolného oděvu dokáže vytvořit věrohodnou simulaci oděvních doplňků na kteroukoliv část oděvu. Mezi oděvní doplňky patří drobná oděvní příprava - knoflíky, zdrhovadla, druky, prýmky, přezky, různé druhy švů a stehů a ozdobného prošití, a také aplikace jako jsou různá loga, obrázkové potisky, ale i součásti oděvu, tj. patky, kapsy, pásky, apod. Jednotlivé oděvní doplňky lze vytvořit skenováním, popřípadě vlastní tvorbou pomocí Photoshopu a Artworks Studia K simulaci na oděv byly použity tyto oděvní doplňky: aplikace stehu aplikace knoflíku a kapsy

73 Vývoj počítačového umění je spjat s technickým vývojem Počítačová grafika se objevila v r Vývoj a rozšiřování funkcí, specializace počítačových programů na nejrůznější oblasti a použití Univerzální kreslící programy pro libovolnou profesi Nákladná výroba prototypů všech výrobků různých odvětví Cíl usnadnit a zefektivnit práci

Bezkontaktní způsob snímání povrchu lidského těla pro potřeby aplikace

Bezkontaktní způsob snímání povrchu lidského těla pro potřeby aplikace Bezkontaktní způsob snímání povrchu lidského těla pro potřeby aplikace Zpracování přehledu aktuálního stavu bezkontaktních metod používaných při snímání lidského těla Řešení pracoviště pro bezkontaktní

Více

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu

Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Hodnocení tvarů postavy a padnutí oděvu Vlivy na padnutí oděvu ze strany nositele: konstrukce kostry držení těla tvar a proměnlivost postavy Faktory jejichž příčinou existuje spousta variací postav: zaměstnání,

Více

OPTIPLAN. Funkční popis systému OPTIPLAN. Přehled hlavní nabídky

OPTIPLAN. Funkční popis systému OPTIPLAN. Přehled hlavní nabídky CAD systém počítačem podporovaný design výrobku CAM systém počítačem podporovaná výroba (automatický výřez materiálu) OPTIPLAN pojící článek mezi CAD a CAM systémy CIM systém integrovaná výroba řízená

Více

Opravená verze 2018 STUPŇOVÁNÍ

Opravená verze 2018 STUPŇOVÁNÍ STUPŇOVÁNÍ Na rozdíl od individuální výroby oděvů, kde se střih zhotovuje zvlášť pro každého zákazníka podle jeho tělesných rozměrů, se v hromadné výrobě díky vypracovaným velikostním sortimentům využívají

Více

Snímání skenování povrchu lidského těla nebo jeho částí

Snímání skenování povrchu lidského těla nebo jeho částí Snímání skenování povrchu lidského těla nebo jeho částí Ing. Mgr. Marie Nejedlá, Ph. D. Bezkontaktní snímání povrchu lidského těla Bezkontaktní metody lze charakterizovat jako takové, kterými lze provést

Více

Oděvní technik konstruktér a modelář (kód: M)

Oděvní technik konstruktér a modelář (kód: M) Oděvní technik konstruktér a modelář (kód: 31-050-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik Kvalifikační

Více

TEXTILNÍ TECHNOLOGIE II ODĚVNÍ VÝROBA. Technická příprava výroby Konstrukční příprava výroby Technologická příprava výroby

TEXTILNÍ TECHNOLOGIE II ODĚVNÍ VÝROBA. Technická příprava výroby Konstrukční příprava výroby Technologická příprava výroby 1 TEXTILNÍ TECHNOLOGIE II ODĚVNÍ VÝROBA Technická příprava výroby Konstrukční příprava výroby Technologická příprava výroby 2 Proč se oblékáme Potřeby biologické a materiální - příjemnější a bezpečnější

Více

Pokročilé CAD, CAM, CIM - řešení pro výrobu oděvů

Pokročilé CAD, CAM, CIM - řešení pro výrobu oděvů Pokročilé CAD, CAM, CIM - řešení pro výrobu oděvů CAD SYSTÉM Computer Aided Design -počítačem podporovaný návrh, konstrukce, modelování, polohování CAM SYSTÉM Computer Aided Manufacturing -počítačem podporovaná

Více

Ing. EVA VELÍKOVÁ. Oděvní technologie III. pro učební obor Krejčí, Krejčová

Ing. EVA VELÍKOVÁ. Oděvní technologie III. pro učební obor Krejčí, Krejčová Ing. EVA VELÍKOVÁ Oděvní technologie III pro učební obor Krejčí, Krejčová PRAHA 2003 OBSAH 1 TECHNOLOGICKÝ POSTUP ZHOTOVOVÁNÍ KAPES TRUPOVÝCH PODŠITÝCH ODĚVŮ.................... 11 1.1 Druhy kapes...............................................

Více

Pokročilé C.A.D., C.A.M., C.I.M. - řešení pro výrobu oděvů

Pokročilé C.A.D., C.A.M., C.I.M. - řešení pro výrobu oděvů Pokročilé C.A.D., C.A.M., C.I.M. - řešení pro výrobu oděvů C.A.D. SYSTEM Computer Aided Design -počítačem podporovaný návrh,konstrukce, modelování, polohování C.A.M. SYSTEM Computer Aided Manufacturing

Více

Hodnoticí standard. Oděvní návrhář a modelář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Oděvní návrhář a modelář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Oděvní návrhář a modelář (kód: 31-051-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik návrhář modelář Kvalifikační

Více

Hodnoticí standard. Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: 31-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků

Více

Tabulky velikostí vojenské výstroje

Tabulky velikostí vojenské výstroje Tabulky velikostí vojenské výstroje Příloha k publikaci Výstroj českých vojáků (dle předpisu Int-51-4) Vojenské zařízení 8521 Brno 2006 MĚŘENÍ TĚLESNÝCH ROZMĚRŮ TĚLESNÉ ROZMĚRY MUŽI 1 výška 2 obvod hlavy

Více

Tabulky velikostí vojenské výstroje

Tabulky velikostí vojenské výstroje Tabulky velikostí vojenské výstroje Příloha k publikaci Výstroj českých vojáků (dle předpisu Int-51-4) Vojenské zařízení 8521 Brno 2006 MĚŘENÍ TĚLESNÝCH ROZMĚRŮ TĚLESNÉ ROZMĚRY MUŽI 1 výška 2 obvod hlavy

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech.

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. Cílem je čtení, kreslení jednoduchých

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

obrázek 12.1 Technický nákres dámských šatů

obrázek 12.1 Technický nákres dámských šatů 12 DÁMSKÉ ŠATY obrázek 12.1 Technický nákres dámských šatů 64 KONSTRUKCE DÁMSKÝCH ŠATŮ (literatura: Dokumentace základních střihových konstrukcí v NVS, VÚO Prostějov, 1979) Zobrazená konstrukce odpovídá

Více

Somatologie a somatometrie

Somatologie a somatometrie Somatologie a somatometrie Po prostudování této kapitoly byste měli vědět, co ovlivňuje tvar lidského těla, měli by se na lidském těle umět orientovat a změřit ho. Také by měl být objasněn pojem proporce

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

Pracovník zakázkové a měřenkové výroby oděvů (kód: M)

Pracovník zakázkové a měřenkové výroby oděvů (kód: M) Pracovník zakázkové a měřenkové výroby oděvů (kód: 31-057-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik Kvalifikační

Více

Provádění technického dozoru nad stavem strojů a zařízení technologického úseku střihárny a jejich obsluhování 4

Provádění technického dozoru nad stavem strojů a zařízení technologického úseku střihárny a jejich obsluhování 4 Oděvní technik střihač (kód: 31-043-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Oděvní technik střihač Kvalifikační úroveň

Více

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY A TECHNOLOGIE VÝROBY. Ing. Petra Komárková, Ph.D. Katedra oděvnictví budova E3 petra.komarkova@tul.cz

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY A TECHNOLOGIE VÝROBY. Ing. Petra Komárková, Ph.D. Katedra oděvnictví budova E3 petra.komarkova@tul.cz TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY A TECHNOLOGIE VÝROBY Ing. Petra Komárková, Ph.D. Katedra oděvnictví budova E3 petra.komarkova@tul.cz POŽADAVKY KE ZKOUŠCE ZKOUŠKA - písemná část + ústní část Podmínka: zápočet

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Ceník. na nabízené úpravy oděvů

Ceník. na nabízené úpravy oděvů Ceník na nabízené úpravy oděvů Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že za případné urychlení Vaší zakázky účtujeme příplatek: do 12 hodin 50% do 24 hodin 25% Na opravu přijímáme pouze čisté věci.

Více

Obsah OBECNÉ: aktualizace dne: 1/13/19. 1/13/19 - MM_PP_obecne.odt

Obsah OBECNÉ: aktualizace dne: 1/13/19. 1/13/19 - MM_PP_obecne.odt Obsah OBECNÉ: aktualizace dne: 1/13/19 standardy kvality společnosti MarZ Corporation, s.r.o. upřesnění detailů šití PROUŽKŮ upřesnění detailů šití DOPLŇKŮ upřesnění detailů šití KOSTKY - detail prošití

Více

Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů. Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry

Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů. Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry Na Interdisciplinární charakter ergonomie. Dynamické tělesné rozměry. Konstrukce oděvů Interdisciplinární charakter ergonomie Dynamické tělesné rozměry Interdisciplinární charakter ergonomie Ergonomie

Více

Výroba oděvů Výrobní proces

Výroba oděvů Výrobní proces Výroba oděvů Výrobní proces Technická univerzita v Liberci Katedra oděvnictví 1 Komplexní výrobní proces pomocný výrobní proces hospodaření s materiálem technická příprava výroby oddělovací proces spojovací

Více

Hodnoticí standard. Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Stříhání oděvů (střihová služba) (kód: 31-008-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Střihač oděvů Kvalifikační úroveň

Více

TECHNOLOGICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY. Technologická dokumentace

TECHNOLOGICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY. Technologická dokumentace TECHNOLOGICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY Technologická dokumentace 1 VÝROBNÍ POSTUP Účelné přiřazení pracovních operací na pracovní místa CÍL zajistit plynulou výrobu Max využití: pracovní doby, výrobního zařízení,

Více

Somatometrie, klinická antropometrie

Somatometrie, klinická antropometrie Somatometrie, klinická antropometrie Teorie: Somatometrie je základní výzkumná metoda v antropologii. Jedná se o měření tělesných proporcí a rozměrů na živém jedinci. Pravidla, rozdělení, hranice a klasifikace,

Více

Konstrukce čtyřdílného střihu. Martina Horáková

Konstrukce čtyřdílného střihu. Martina Horáková Konstrukce čtyřdílného střihu Martina Horáková Měření a konstrukce střihu ÚVOD -snaha o zjednodušení a přiblížení soudobého střihu, ne rekonstrukce historických střihů -aplikace střihu STŘIH -rozvržení

Více

POPIS VÝSTROJE VČETNĚ POŽADOVANÝCH PARAMETRŮ. 8. část VZ

POPIS VÝSTROJE VČETNĚ POŽADOVANÝCH PARAMETRŮ. 8. část VZ Příloha č. 1 Výzvy k podání nabídky POPIS VÝSTROJE VČETNĚ POŽADOVANÝCH PARAMETRŮ 8. část VZ Předmět: Kalhoty Softshell TECHNICKÉ PARAMETRY: Barva: černá Materiál: 94% PES 6% Elastan s membránou Specifické

Více

Konstrukce trupového oděvu

Konstrukce trupového oděvu Konstrukce trupového oděvu 1. Získání rozměrů 1.1 Z tabulky tělesných rozměrů (příloha Tabulka tělesných rozměrů) - pro konstrukci trupového oděvu z tabulky odečítáme: vp oh op os dz hs hpb pdb zhp š.průr.

Více

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Školení programu TopoL xt Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Obsah: 1. Uživatelské rozhraní (heslovitě, bylo součástí minulých školení) 2. Nastavení programu (heslovitě, bylo součástí minulých

Více

Zhotovování pánských plášťů a bund (kód: H)

Zhotovování pánských plášťů a bund (kód: H) Zhotovování pánských plášťů a bund (kód: 31-007-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků

Více

Anatomie. Roviny. Směry

Anatomie. Roviny. Směry Anatomie Pro popis těla se používá terminologie rovin a směrů abychom se orientovali v umístění jednotlivých částí a v pohybech, je to něco jako kompas. Postavení těla pro popis je vzpřímený postoj s volně

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Moderní trendy měření Radomil Sikora

Moderní trendy měření Radomil Sikora Moderní trendy měření Radomil Sikora za společnost RMT s. r. o. Členění laserových měřičů Laserové měřiče můžeme členit dle počtu os na 1D, 2D a 3D: 1D jsou tzv. dálkoměry, které měří vzdálenost pouze

Více

TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá

TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá TECHNICKÝ POPIS - Košile s krátkým světle modrá Provedení: - Košile s dlouhým rukávem světle modrá Košile pánská krátký rukáv je rovného střihu, zapínaná na 7 knoflíků. Přední díly u košil s krátkým rukávem

Více

Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 361/2007 Sb. (Zapracovaná změna provedená NV č. 68/2010 Sb. a změna č. 93/2012 Sb.)

Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 361/2007 Sb. (Zapracovaná změna provedená NV č. 68/2010 Sb. a změna č. 93/2012 Sb.) Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 361/2007 Sb. (Zapracovaná změna provedená NV č. 68/2010 Sb. a změna č. 93/2012 Sb.) Fyzická zátěž, její hygienické limity a postup jejich stanovení ČÁST A Přípustné a průměrné

Více

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY. Konstrukční příprava výroby Zpracování nabídkových kolekcí Ekonomické vyhodnocení

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY. Konstrukční příprava výroby Zpracování nabídkových kolekcí Ekonomické vyhodnocení TECHNICKÁ PŘÍPRAVA VÝROBY Konstrukční příprava výroby Zpracování nabídkových kolekcí Ekonomické vyhodnocení KONSTRUKČNÍ PŘÍPRAVA Část TPV Zahrnuje: VÝROBY Modelovou tvorbu návrh a schválení kolekce Vytvoření

Více

Skupina přiléhavosti 4 Velikost: 38 Tabulka velikostí: vp oh op os dz hs ,6 20,6

Skupina přiléhavosti 4 Velikost: 38 Tabulka velikostí: vp oh op os dz hs ,6 20,6 Dámská halenka s výběry (přiléhavé siluety) podle Múller & Sohn Skupina přiléhavosti 4 Velikost: 38 Tabulka velikostí: vp oh op os dz hs 168 88 72 97 41,6 20,6 Proporční výpočty s přičtením přídavků na

Více

Technické zobrazování

Technické zobrazování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Technické zobrazování V technické praxi se setkáváme s potřebou zobrazení prostorových útvarů pomocí náčrtu

Více

Měření rozměrů těla. Díl 4.

Měření rozměrů těla. Díl 4. Měření rozměrů těla Díl 4. Při měření výškových rozměrů vycházíme ze základního antropometrického postavení: kdy je hlava v orientační rovině, (určená horními okraji zvukovodů a dolním okrajem očnice rovina

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 38 KONTROLA A POHONY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 38 KONTROLA A POHONY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 38 KONTROLA A POHONY] 1 ÚVOD Úloha 38 popisuje jednu část oblasti sestava programu Solid Edge V20. Tato úloha je v první části zaměřena

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Výrobce oděvů a kusových výrobků

Výrobce oděvů a kusových výrobků Zhotovování sukní, halenek a šatů (kód: 31-001-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků Doklady

Více

Střední škola designu a módy, Prostějov

Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018 2. Množiny, funkce MNOŽIN, ZÁKLDNÍ POJMY Pojem množiny patří v matematice ke stěžejním. Nelze jej zavést ve formě definice pomocí

Více

INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 9: CAD

INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 9: CAD Vyšší odborná škola ekonomická a zdravotnická a Střední škola, Boskovice INOVACE PŘEDMĚTŮ ICT MODUL 9: CAD Metodika Zpracoval: Ing. Miroslav Hrdý srpen 2009 Mezi hlavní cíle tohoto modulu patří zejména

Více

Cotehardie. Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století. popis oděvu. datace: 60. léta 14. století. vytvořeno: červenec 2011

Cotehardie. Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století. popis oděvu. datace: 60. léta 14. století. vytvořeno: červenec 2011 Cotehardie Těsný oděv s živůtkem pro šlechtičnu, třetí čtvrtina 14. století popis oděvu datace: 60. léta 14. století vytvořeno: červenec 2011 příležitost: Císařský den Kadaň, 2011 popis: Spolu s mužskou

Více

Pro školní rok 2012/13 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky:

Pro školní rok 2012/13 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky: Pro školní rok 2012/13 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky: Platí pro profilovou část maturitní zkoušky jarního a podzimního zkušebního období. Termíny konání

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ _ C N C V Z T A Ž N É A O B R Y S O V É B

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ _ C N C V Z T A Ž N É A O B R Y S O V É B A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 8 _ C N C V Z T A Ž N É A O B R Y S O V É B O D Y _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Střední škola designu a módy, Prostějov

Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2017/2018 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Hodnoticí standard. Úpravy a opravy oděvů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Úpravy a opravy oděvů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Úpravy a opravy oděvů (kód: 31-009-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Textilní výroba a oděvnictví (kód: 31) Týká se povolání: Výrobce oděvů a kusových výrobků Kvalifikační

Více

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu.

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. PŘÍTAHY Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. Táhnout a tlačit. Přítahy jsou jedny z nejobávanějších

Více

Terestrické 3D skenování

Terestrické 3D skenování Jan Říha, SPŠ zeměměřická www.leica-geosystems.us Laserové skenování Technologie, která zprostředkovává nové možnosti v pořizování geodetických dat a výrazně rozšiřuje jejich využitelnost. Metoda bezkontaktního

Více

VKLÁDÁNÍ OBJEKTŮ - tabulka

VKLÁDÁNÍ OBJEKTŮ - tabulka VKLÁDÁNÍ OBJEKTŮ - tabulka Autor: Mgr. Dana Kaprálová Datum (období) tvorby: srpen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žák se orientuje v prostředí aplikace

Více

Specifikace veřejné zakázky pro hudebníky HHS a P ČR: Stejnokroj pro hudebníky a dirigenty HHS a PČR. Materiál

Specifikace veřejné zakázky pro hudebníky HHS a P ČR: Stejnokroj pro hudebníky a dirigenty HHS a PČR. Materiál - 1 - POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Správa logistického zabezpečení PŘÍLOHA Č.2 K Č.j: PPR-10743-4/ČJ-2012- Specifikace veřejné zakázky pro hudebníky HHS a P ČR: Stejnokroj pro hudebníky a dirigenty

Více

spsks.cz Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU

spsks.cz Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU Část druhá - Praxe Technologie řízení robotického ramena Zpracováno v rámci projektu CZ.1.07/3,2, 10/04.0024 financovaného z fondů EU kapitola 3 Obsah 9 Úvod... 37 10 Metodika... 38 10.1 Úprava vstupních

Více

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13 OBSAH L J Kompendium informací o LCS...12 1.1 Úvod... 1.2 Součásti LCS... 12 1.3 Lesní cesty... 1.4 Dělení lesních cest... 13 1.4.1 Dělení podle probíhající části dopravního procesu...13 1.4.2 Dělení dle

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Matematika 1 (pro 9-12 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat (horní

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

Zdravotní TV. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Zdravotní TV. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Zdravotní TV Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Zdravotní tělesná výchova forma tělesné výchovy určená pro zdravotně oslabené jedince (z hlediska zdravotnické klasifikace se jedná o III. zdravotní

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá

TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá Provedení: TECHNICKÝ POPIS - Košile s dlouhým rukávem společenská bílá Košile pánská dlouhý rukáv je rovného střihu, zapínaná na 7 knoflíků. Pravý přední díl i levý přední díl mají střižen včetně záložky

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE LIBEREC 2011 PAVLA SKOPALOVÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ HISTORIE VÝVOJE METODIK KONSTRUKCE ODĚVŮ A PRÁDLA V ČESKÝCH

Více

Kompatibilita a import CAD

Kompatibilita a import CAD Kompatibilita a import CAD Import a automatické rozpoznání 3D vlastností CATIA V5 WorkNC nyní nabízí import a automatické rozpoznání vlastností vrtaných otvorů z CATIA V5. V modulu automatického vrtání

Více

1. Druhy pánských košil

1. Druhy pánských košil PÁNSKÁ KOŠILE 1. Druhy pánských košil Klasická košile - charakterizována límcem (dvoudílným nebo jednodílným) zapínaným ke krku, k němuž se nosí vázanka, přední díl je zpravidla celozapínací. Má 1 kapsu.

Více

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29 Úvod 9 Kapitola 1 11 Orientace v prostředí programu SolidWorks 11 Pruh nabídky 12 Nabídka Možnosti 14 Nápověda 14 Podokno úloh 15 Zdroje SolidWorks 15 Knihovna návrhů 15 Průzkumník souborů 16 Paleta pohledů

Více

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014

PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 PROGRAM RP56 Odvodnění pláně Příručka uživatele Základní verze 2014 Pragoprojekt a.s. 2014 1 Program RP-56 Program RP-56... 2 Funkce programu a zásady použité při jejich řešení... 2 56-1. Zadávací okno

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium (rozpis

Více

Hodnoticí standard. Krejčí scénických kostýmů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82)

Hodnoticí standard. Krejčí scénických kostýmů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Krejčí scénických kostýmů (kód: 82-019-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Umění a užité umění (kód: 82) Týká se povolání: Krejčí scénických kostýmů a krojů Kvalifikační

Více

Pojem a úkoly statistiky

Pojem a úkoly statistiky Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Pojem a úkoly statistiky Statistika je věda, která se zabývá získáváním, zpracováním a analýzou dat pro potřeby

Více

Výrobce dámských kostýmů a plášťů

Výrobce dámských kostýmů a plášťů Výrobce dámských kostýmů a plášťů Výrobce dámských kostýmů a plášťů zhotovuje dámské kalhoty, sukně, saka, vesty a pláště z různých tetilních materiálů, kožešin, usní a galanterie. Odborný směr: Odborný

Více

6. Dámské spodní a sportovní prádlo

6. Dámské spodní a sportovní prádlo . Dámské spodní a sportovní prádlo Spodní prádlo z nepružných materiálů - při konstrukci prádla z nepružných materiálů vycházíme z naměřených rozměrů, ke kterým se podle modelu přičítají přídavky (hedvábnické

Více

4. MODELACE DÁMSKÝCH PLÁŠŤŮ. 4.1 Podélné členící švy z náramenice - anglické

4. MODELACE DÁMSKÝCH PLÁŠŤŮ. 4.1 Podélné členící švy z náramenice - anglické 4. MODELACE DÁMSKÝCH PLÁŠŤŮ 4.1 Podélné členící švy z náramenice - anglické 2 až 4 možno otevřít až 1 cm U tohoto typu členění je důležité, stejně jako u šatů a halenek, aby člení švy PD a ZD navazovaly

Více

Popis základního prostředí programu AutoCAD

Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD CÍL KAPITOLY: CO POTŘEBUJETE ZNÁT, NEŽ ZAČNETE PRACOVAT Vysvětlení základních pojmů: Okno programu AutoCAD Roletová

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC

NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC NÁVRH ODVODNĚNÍ KŘIŽOVATKY POMOCÍ PROJEKTOVÝCH VRSTEVNIC 1. Odvodnění křižovatky U místních komunikací lemovaných zvýšenými obrubníky se k odvedení srážkových vod používají obvykle typové uliční vpusti

Více

M - 2. stupeň. Matematika a její aplikace Školní výstupy Žák by měl

M - 2. stupeň. Matematika a její aplikace Školní výstupy Žák by měl 6. ročník číst, zapisovat, porovnávat, zaokrouhlovat, rozkládat přirozená čísla do 10 000 provádět odhady výpočtů celá čísla - obor přirozených čísel do 10 000 numerace do 10 000 čtení, zápis, porovnávání,

Více

Měření magnetické indukce permanentního magnetu z jeho zrychlení

Měření magnetické indukce permanentního magnetu z jeho zrychlení Měření magnetické indukce permanentního magnetu z jeho zrychlení Online: http://www.sclpx.eu/lab3r.php?exp=3 K provedení tohoto experimentu budeme potřebovat dva kruhové prstencové magnety s otvorem uprostřed,

Více

Obsah. Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13. Úvod do obsluhy AutoCADu 23. Kapitola 1 11. Kapitola 1 23

Obsah. Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13. Úvod do obsluhy AutoCADu 23. Kapitola 1 11. Kapitola 1 23 Předmluva 9 Komu je tato kniha určena 11 Kapitola 1 11 Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13 CAD technologie 13 Product Lifecycle Management 14 AutoCAD není jenom CAD, je to vývojová platforma

Více

Rozdělení oděvů. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé

Rozdělení oděvů. Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé Rozdělení oděvů Tato prezentace vznikla s podporou materiálů Ing. Blaženy Musilové a Ing. Daniely Veselé MUŽSKÝ ODĚV Pánský oděv Dorostový chlapecký oděv ODĚV ŽENSKÝ ODĚV Dámský oděv Dorostový dívčí oděv

Více

2.12 Vstupní zařízení II.

2.12 Vstupní zařízení II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Variace Svalová soustava

Variace Svalová soustava Variace 1 Svalová soustava 21.7.2014 16:15:35 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA Stavba a funkce svalů Sval ( musculus ) hybná, aktivní část pohybového aparátu, kosterní sval

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Zobrazování Petr Šňupárek, Martin Marek 1 Co je

Více

Hodnocení stavu výživy

Hodnocení stavu výživy Hodnocení stavu výživy 1 Úvod Odpovězte na otázky Vyjmenujte složky tvořící Metabolický syndrom: I. Indexy vycházející z antropometrických ukazatelů: Cílem cvičení se seznámit s indexy, které můžeme stanovit

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Matematika 1 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu

Více

Zhotovování sukní, halenek a šatů (31-001-H)

Zhotovování sukní, halenek a šatů (31-001-H) Projekt UNIV 2 KRAJE Proměna škol v centra celoživotního učení PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Zhotovování sukní, halenek a šatů (31-001-H) Copyright: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 1. Identifikační

Více

Návlek ručně oddělený kus niti dlouhý asi 60 cm, může být jednoduchý nebo dvojitý

Návlek ručně oddělený kus niti dlouhý asi 60 cm, může být jednoduchý nebo dvojitý 2. RUČNÍ ŠITÍ 2.1 Základní pojmy Steh základním prvkem šití, vzniká protažením niti od jednoho vpichu jehly k výpichu, od kterého se úkon opakuje Šířka stehu vzdálenost mezi dvěma vpichy jehly měřená kolmo

Více

JAK NA VELIKOST? Pro určení správné velikosti oděvu Vám doporučujeme ověřit si velikost dle našich tabulek.

JAK NA VELIKOST? Pro určení správné velikosti oděvu Vám doporučujeme ověřit si velikost dle našich tabulek. ZDRAVOTNICKÉ ODĚVY Milí zákazníci, jsme tradiční česká výrobní firma se zaměřením na zdravotnickou konfekci. Od počátku se profilujeme jako společnost, která přináší módní trendy do výroby, nebojí se používat

Více

CO OČI NEVIDÍ POMŮCKY NASTAVENÍ MĚŘICÍHO ZAŘÍZENÍ. Vzdělávací předmět: Fyzika. Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje

CO OČI NEVIDÍ POMŮCKY NASTAVENÍ MĚŘICÍHO ZAŘÍZENÍ. Vzdělávací předmět: Fyzika. Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje CO OČI NEVIDÍ Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Elektromagnetické a světelně děje Tematická oblast: Střídavý proud Cílová skupina: Žák 9. ročníku základní školy Cílem pokusu je sledování

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Formáty výkresů 1 Formáty výkresů

Více

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Kód DUMu Název DUMu Autor DUMu Studijní obor Ročník Předmět Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0560

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

VÝUKOVÝ SOFTWARE PRO ANALÝZU A VIZUALIZACI INTERFERENČNÍCH JEVŮ

VÝUKOVÝ SOFTWARE PRO ANALÝZU A VIZUALIZACI INTERFERENČNÍCH JEVŮ VÝUKOVÝ SOFTWARE PRO ANALÝZU A VIZUALIZACI INTERFERENČNÍCH JEVŮ P. Novák, J. Novák Katedra fyziky, Fakulta stavební, České vysoké učení technické v Praze Abstrakt V práci je popsán výukový software pro

Více