Zásadní změny v oblasti pravosti a uznávání plně elektronických dokumentů (eidas)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zásadní změny v oblasti pravosti a uznávání plně elektronických dokumentů (eidas)"

Transkript

1 Zásadní změny v oblasti pravosti a uznávání plně elektronických dokumentů (eidas) DERS s. r. o. je držitelem certifikátu ISO : 2006 a : 2006 a Licence ITSM.

2 Zásadní změny v oblasti pravosti a uznávání plně elektronických dokumentů Shrnutí: Povinnosti veřejných institucí vyplývající z povinnost řízené dokumentace a z toho, že důkazní břemeno v rámci správních řízení je přeneseno právě na veřejné instituce. Nařízení eidas a povinnosti ohledně XAdES, PDF/A-1 až PDF/A-3, ve veřejných institucích. Povinnosti veřejných institucích, které vyplývají ze zákona č. 499/2004 o Archivnictví a spisové službě Dopady zákona č. 192/2016 Sb., kterými se mění zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech a některá ustanovení zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů (Zákon ISDS). Co je to CUL a co je možné s využitím CUL řešit.

3 Proč vůbec řešit Řízenou dokumentaci (1) Určité typy dokumentace vyžadují, aby její zpracování probíhalo řízeně ve stanovených krocích a jednotlivé její verze byly řádně identifikovány. (ukládáním pod jiným jménem není verzování). Řízená dokumentace nabízí možnost nejen přiřazovat jednotlivé stavy konkrétním dokumentům, ale i zajistit jejich verzování. Při přípravě a připomínkování nové verze dokumentu mají uživatelé přístup k řízené poznámkové diskuzi. Uživatel vždy pracuje jen se schválenou verzí dokumentu. Komentáře k přípravě a ke schvalovacímu procesu se ukládají a lze do nich zpětně nahlédnout. Ze změny zákona o Vysokých školách a změny statutu vyplývá povinnost vedení průkazné a řízené dokumentace, důkazní břemeno v rámci správních řízení je přeneseno na Vysoké školy.

4 Proč vůbec řešit Řízenou dokumentaci (2) Oběh dokumentů je svázán s organizační strukturou organizace (skupiny oprávnění) a probíhá podle předem daných postupů (procesy workflow). Tvorba a další zpracování každého řízeného dokumentu podléhá vnitřním předpisům organizace a účastnit se jí mohou pouze osoby definované v popisu funkcí (definované role). Na základě fáze tvorby dokumentu a svých pravomocí pak mohou dokument číst, editovat, případně rozhodnout o jeho viditelnosti, přičemž práva jedné funkce mohou být v různých fázích tvorby dokumentů různá.

5 Proč vůbec řešit Řízenou dokumentaci (3) Jednotlivé normy a certifikace předepisují pro Řízenou dokumentaci řadu požadavků, jež musí být splněny. Zde jsou uvedeny ty hlavní: jednoznačnost autora, data vzniku jednotlivých verzí a obsahu změny dokumentu, zachování jednotlivých verzí dokumentů, minimálně na úrovni schválených dokumentů, možnost připomínkování a zejména schvalování dokumentů, řízení přístupových oprávnění k dokumentům v jednotlivých fázích procesu řízení dokumentace, potvrzení o přečtení dokumentu, notifikace o přiděleném úkolu atp.

6 Proč vůbec řešit Řízenou dokumentaci (4) Většina institucí řeší základní požadavky, které s uznáním a prokazováním pravosti plně elektronických dokumentů souvisí: organizace a správa elektronických dokumentů jako jsou smlouvy, plné moci, organizační řády, interní směrnice, předpisy, příkazy, BOZP, PO, ISO dokumentace. automatizace, kontrola a optimalizace podnikových procesů pomocí integrovaného systému workflow např. pro schvalovací a změnová řízení, evidence a schvalování smluv, směrnic, metodických pokynů a příkazů, standardních operačních postupů, služebních postupů a interních dokumentů, archivace dat, podpora spisového a skartačního řádu, provázání prvotních dokladů na ekonomickou agendu, zajištění bezpečnosti plně elektronických dokumentů.

7 Povinnosti z Řízené dokumentace (1) Popis modelové situace v instituci - Instituce chce realizovat podepisování elektronických pracovních smluv. - Instituce potřebuje informace: - o technických prostředcích, které je potřeba aplikovat, aby ověřený podpis byl dostatečně průkazný pro případné spory (soudní), - jak zařídit, aby zaměstnanec měl také něco v ruce. - o legislativním rámci projektu Vytvoření 2 Podpis elektronické 3 Důvěryhodné 4 elektronické pracovní PDF smlouvy uložení pracovní PDF zaručeným elektronickým podepsané smlouvy podpisem nebo elektronické a odeslání biometrickým smlouvy k podpisu podpisem. Autorizovaná konverze elektronického dokumentu do papírové podoby Návrh řešení podepisování elektronických smluv

8 Povinnosti z Řízené dokumentace (2) Dokumenty (pracovní smlouvy) podléhají závazným předpisům z pohledu legislativy. Pro dosažení právní prokazatelnosti a důvěryhodnosti dokumentů, je nutno při implementaci řešení podepisování elektronických pracovních smluv, dodržet stěžejní legislativní normy, týkající se nakládání s dokumenty v digitální podobě: zákon č. 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, zákon č. 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, zákon č. 297/2016 Sb. o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce. Z těchto zákonů vyplývají následující legislativní a regulatorní parametry: Autentičnost a nemodifikovatelnost uložených dokumentů. Řízení přístupu k informacím podle oprávnění. Vynucení datové retence dokumentů na úrovni infrastruktury. Možnost uložení dokumentů bezpečným způsobem v jediném konsolidovaném úložišti. Neexistence superuživatele na žádné úrovni (žádný z uživatelů nebo administrátorů nesmí mít možnost modifikovat nastavené legislativní nebo regulatorní parametry). Uložení archivních informací ve vysoce dostupné a geograficky replikované infrastruktuře. Možnost selektivní replikace pouze vybraných dokumentů podle vymezených celků. Trvalá automatická validace konzistence dokumentů. Ochrana proti technologickému zastarání komponent archivní infrastruktury se zachováním ostatních parametrů. 8

9 Povinnosti z Řízené dokumentace (3) 1 Vytvoření elektronické pracovní PDF smlouvy a odeslání k podpisu Příslušná legislativa - Zákon č. 499/2004 Sb. v paragrafu 69a Zvláštní ustanovení o dokumentech v digitální podobě - Instituce vytvoří v AIS elektronický dokument (Word, Excel nebo jíný office balík). - Příslušný dokument například vzniknuvší pracovní smlouva je převeden z formátu např. WORD do formátu PDF. - Převod je možné realizovat standardními prostředky systému Word (případně jiné aplikace), kdy je možné formou tisku realizovat vytvoření příslušného PDF dokumentu. - Nebo je možné využít možností volně dostupných konvertorů, které převedou příslušný dokument do formátu PDF. - Příslušný PDF dokument je pak zaslán k podpisu na příslušného pracovníka. - Zde je možné využít vlastností ového systému nebo lze realizovat workflow proces s využitím AIS systému, který přináší tu výhodu, že všechny informace lze ukládat do tzv. Transakčního logu. - Dokument může být automaticky podepsán elektronickým podpisem autora, elektronickou pečetí a časovým razítkem Instituce. (4) Dokument v digitální podobě vzniklý převedením z dokumentu v analogové podobě nebo změnou datového formátu dokumentu v digitální podobě opatří určený původce doložkou, která obsahuje údaje týkající se převedení nebo změny datového formátu, podepsanou uznávaným elektronickým podpisem osoby odpovědné za převedení z dokumentu v analogové podobě anebo změnu datového formátu dokumentu v digitální podobě nebo označenou elektronickou značkou určeného původce, a dále opatřenou kvalifikovaným časovým razítkem. Údaje týkající se převedení nebo změny datového formátu stanoví prováděcí právní předpis. (5) Neprokáže-li se opak, dokument v digitální podobě se považuje za pravý, byl-li podepsán uznávaným elektronickým podpisem nebo označen uznávanou elektronickou značkou osoby, která k tomu byla v okamžiku podepsání nebo označení oprávněna, a následně za doby platnosti uznávaného elektronického podpisu a kvalifikovaného certifikátu, na kterém je uznávaný elektronický podpis založen, nebo uznávané elektronické značky a kvalifikovaného systémového certifikátu, na kterém je uznávaná elektronická značka založena, opatřen kvalifikovaným časovým razítkem. To platí i pro dokumenty vzniklé z činnosti původců, kteří nejsou určenými původci.

10 Povinnosti z Řízené dokumentace (4) 2 Podpis elektronické pracovní PDF smlouvy zaručeným elektronickým podpisem nebo biometrickým podpisem. - Uživatel obdrží příslušný PDF dokument a podepíše je příslušným uznávaným elektronickým podpisem nebo příslušným biometrickým podpisem. Elektronický podpis lze realizovat v prostředí Adobe Acrobat Reader: - Nutno si uvědomit, že uznávaný elektronický podpis vydávají pouze vybrané certifikační autority a v době podpisu smlouvy nebude mít zaměstnanec příslušný elektronický podpis. - Řešení s využitím biometrického podpisu se jeví jako řešení, které je možné relativně snadno technicky realizovat. - O aktu podpisu je nutné vždy vytvořit záznam. Ideálně do transakčního logu příslušného PDF dokument nebo lze využít i příslušné datové vrstvy PDF dokumentu. - Podepsání je možné realizovat oběma stranami nebo pouze příslušným pracovníkem. Vysvětlení pojmů spojených s podepisování dokumentů z pohledu definovány Zákonem č. 297/2016 Sb. o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce - Podepisování elektronických dokumentů je definován Zákonem č. 297/2016 Sb. o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce. Elektronického podepisování je z hlediska prokazatelnosti definováno v těchto částech zákona: - Podepisování dokumentů elektronických dokumentů je definováno 5, 6 a 7. K podepisování elektronickým podpisem lze použít pouze kvalifikovaný elektronický podpis, podepisuje-li elektronický dokument, kterým právně jedná. - Pečetění dokumentu je určeno 8, 9 a 10. K pečetění elektronickou pečetí lze použít zaručenou elektronickou pečeť, uznávanou elektronickou pečeť, případně jiný typ elektronické pečeti, pečetí-li se elektronický dokument, kterým se právně jedná. - Použití kvalifikované elektronického časového razítka je určena 11. Veřejnoprávní podepisující opatří podepsaný nebo zapečetěný nebo podepsaný a zapečetěný elektronický dokument kvalifikovaným elektronickým časovým razítkem.

11 Povinnosti z Řízené dokumentace (5) 3 Důvěryhodné uložení podepsané elektronické smlouvy - Podepsaný elektronický dokument je uložen v důvěryhodném úložišti, které zajistí následující činnosti: - Autenticita : Prokázání, kdo je skutečným původcem dokumentu a zachování jeho nepopiratelnosti. - Důvěryhodnost : Poskytnutí důvěryhodného prostředí pro práci s elektronickými dokumenty, které je založené na objektivních dokazovacích postupech a zajišťuje právní nezpochybnitelnosti uložených dokumentů. - Čitelnost : Zajištění integrity a čitelnosti po celou dobu úschovy (tj. volba vhodného formátu nebo zajištění transformace do jiného formátu bez ztráty obsahové nebo jiné informace, která má být uchována ). - Prokazatelnost : Uchování prokazatelně nezměněného obsahu dokumentu, který lze vždy bezpečně v budoucnu použít, a to bez závislosti na charakteru a způsobu jeho uložení. Příslušná legislativa - Zákon č. 499/2004 Sb. v paragrafu 3 odstavec (5) - (5) V případě dokumentů v digitální podobě se jejich uchováváním rozumí rovněž zajištění věrohodnosti původu dokumentů, neporušitelnosti jejich obsahu a čitelnosti, tvorba a správa metadat náležejících k těmto dokumentům v souladu s tímto zákonem a připojení údajů prokazujících existenci dokumentu v čase. - XML Advanced Electronic Signatures (XAdES) : XAdES (připojování podpisu k XML datům) je označení umožňující vložení elektronického podpisu upraveného v normě ISO a rozšířeného o části Validation Related Information (dále jen VRI) a Document Security Store (dále jen DSS). XAdES obecně vychází z následujících požadavků: - všechno důležité je uvnitř dokumentu k dokumentu jsou připojeny veškeré informace, - nezávislost na úložišti, - odolnost vůči vnějším událostem, - Nezpochybnitelnost po neomezenou dobu.

12 Povinnosti z Řízené dokumentace (6) 4 Autorizovaná konverze elektronického dokumentu do papírové podoby - V případě, že zaměstnanec potřebuje tzv. Něco do ruky v papírové podobě, musí dostat papírový dokument, který vznikne z elektronického dokument autorizovanou konverzí. - Autorizovanou konverzi dokumentů musí provádět místa Czech POINT, tj.: notáři, krajské úřady, matriční úřady, obecní úřady avšak nikoli všechny, seznam stanoví prováděcí právní předpis, pošta, Hospodářská komora České republiky. - Elektronický originál i po autorizované konverzi zůstává uložen v důvěryhodném uložišti Instituce Příslušná legislativa Zákon č. 300/2008 Sb. v paragraf 22 Konverze - 22 Konverze - (2) Dokument, který provedením konverze vznikl (dále jen výstup ), má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu, jehož převedením výstup vznikl (dále jen vstup ). - (3) Má-li být podle jiného právního předpisu předložen dokument v listinné podobě správnímu orgánu, nebo soudu anebo jinému státnímu orgánu, zejména aby byl užit jako podklad pro vydání rozhodnutí, je tato povinnost splněna předložením jeho výstupu Ověřovací doložka - (2) Ověřovací doložka konverze do dokumentu v listinné podobě je součástí výstupu a obsahuje: a) název subjektu, který konverzi provedl, b) pořadové číslo, pod kterým je konverze vedena v evidenci provedených konverzí, c) údaj o ověření toho, že obsah výstupu odpovídá obsahu vstupu, d) údaj o tom, z kolika listů se skládá výstup, e) datum vyhotovení ověřovací doložky, f) údaj o tom, zda byl vstup podepsán platným uznávaným elektronickým podpisem nebo označen platnou uznávanou elektronickou značkou, číslo kvalifikovaného certifikátu, na němž je uznávaný elektronický podpis založen, nebo číslo kvalifikovaného systémového certifikátu, na němž je uznávaná elektronická značka založena, a obchodní firmu akreditovaného poskytovatele certifikačních služeb, který kvalifikovaný certifikát nebo kvalifikovaný systémový certifikát vydal, g) datum a čas uvedené v kvalifikovaném časovém razítku, číslo kvalifikovaného časového razítka a obchodní firmu akreditovaného poskytovatele certifikačních služeb, který kvalifikované časové razítko vydal, h) otisk úředního razítka, jméno, popřípadě jména, příjmení a podpis osoby, která konverzi provedla.

13 Povinnosti z Řízené dokumentace (7) Příklad řešení : Interaktivní formuláře Převod papírové podoby na inteligentní interaktivní PDF formulář. Příklad realizace PoC formulářů pro ČSOB Pojišťovnu

14 Povinnosti z Řízené dokumentace (8) Příklad řešení : Interaktivní formuláře Vyplnění a podpis Inteligentní PDF formuláře nebo PDF dokumentu na tabletu. Využívá se elektronického nebo biometrického podpisu pro podpis formulářů ve formátu PDF.

15 Povinnosti z Řízené dokumentace (9) Příklad řešení : Interaktivní formuláře Vyplnění a podpis Inteligentní PDF formuláře nebo PDF dokumentu na tabletu. Využívá se biometrického podpisu pro podpis formulářů ve formátu PDF.

16 eidas (1) Zkratka eidas se používá pro Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu a o zrušení směrnice 1999/93/ES, které bylo publikováno v Úředním věstníku Evropské unie dne 23. července 2014.

17 eidas (2) Nařízení eidas sebou přináší: vzájemné uznávání identifikačních prostředků pro online identifikaci a autentizaci Vnitrostátní úprava autorizace a právních účinků Služby vytvářející důvěru Elektronický podpis Elektronická pečeť Elektronická časová značka Elektronické doporučené doručování Autentizace webu Elektronické dokumenty Nařízení eidas je v ČR platné od

18 eidas (3) Z pohledu elektronického dokumentu Nařízení eidas k definuje, že pro elektronický dokument: podepsaný kvalifikovaným elektronickým podpisem platí, že se na něj nahlíží stejně jako na dokument v listinné podobě podepsaný vlastnoručním podpisem opatřený kvalifikovanou elektronickou pečetí platí domněnka integrity dat a správnosti původu dokumentu, se kterým je pečeť spojena opatřený kvalifikovaným elektronickým časovým razítkem platí domněnka správnosti data a času, které udává, a integrity elektronického dokumentu doručený službou elektronického doporučeného doručování platí domněnka integrity dat, odeslání a přijetí těchto dat identifikovaným odesílatelem a příjemcem, správnosti data a času odeslání a přijetí.

19 eidas (4) Nařízením eidas jsou v české legislativě definovány nástroje pro vytváření kvalifikovaných podpisů na kvalifikovaném certifikátu, které jsou k dispozici již od Od tohoto data nemůže veřejná správa požadovat pouze listinou podobu dokumentů, ale musí akceptovat elektronické dokumenty, které splní všechny požadavky dle Nařízení eidas. Jedná se na příklad o ETSI standardizační aktivity: AdES Signature formats: CAdES, XAdES, PAdES (EN319122/132/142) Signature formats: ASiC (EN ) AdES signatures generation and validation procedures (EN )

20 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (1) Cíle elektronické spisové služby Elektronická spisová služba (ess) je řešení, které zajišťuje činnosti bezprostředně souvisejících s výkonem elektronické spisové služby a musí zajistit naplnění Národního standardu pro spisovou službu ve společnosti. Činnosti a procesy musí být v souladu se zněním Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, ve znění pozdějších právních předpisů a vyhlášek Ministerstva vnitra. Jedná se zejména o činnosti a procesy: příjem rekordů (rekord = záznamů nebo číslo jednací), označování a evidenci rekordů. ukládání rekordů. výstupní datové formáty rekordů v digitální podobě, vyřazování rekordů, kontrolu a bezpečnost spisové služby vykonávané v elektronické podobě, spisový a skartační plán, správcovské funkce, metadata, spisovou rozluku. Systém elektronické spisové služby, který je nebo bude provozován ve společnosti, by měl splnit všechny body auditní metodiky, která je popsána v dokumentu Metodický návod pro kontrolu výkonu spisové služby vedené prostřednictvím elektronického systému spisové služby u veřejnoprávních původců. Metodický návod je pojat jako seznam a obsahuje vybrané požadavky především Zákona č. 499/2004 Sb., Vyhlášky č. 259/2012 Sb. a Národního standardu pro elektronické systémy spisové služby (dále jen NSESSS). Metodický pokyn byl vydán Ministerstvem vnitra ve verzi 1.3. ze dne

21 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (2) Nová verze standard NSESSS Nové znění národního standardu bylo upraveno na základě praktických zkušeností původců i dodavatelů elektronických systémů spisové služby. přestrukturován podle posloupnosti činností při výkonu spisové služby. Za zcela zásadní je třeba považovat začlenění popisu rozhraní na propojení systémů spravujících dokumenty. S tím souvisí i nové XML schéma v S ohledem na problémy se ztvárňováním transakčního protokolu do PDF/A bylo pro něj vytvořeno nové schéma XML V oblasti skartačního řízení byla zohledněna také existence národního digitálního archivu a jeho národního archivního portálu a zejména výkladem Místo pojmu agendový informační systém je nově použit obecnější výraz informační systém spravující dokumenty, resp. v případě samostatných evidencí dokumentů informační systém, který není primárně určen pro výkon spisové služby. V souvislosti s eidas ním souvisejícím zákonem č. 297/2016 Sb., o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce, byl upraveny postupy elektronického podepisování. Národní standard nabývá účinnosti dnem 1. dubna 2017, týmž dnem se zrušuje národní standard pro elektronické systémy spisové služby zveřejněný ve Věstníku Ministerstva vnitra čá. 64/2012.

22 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (3) Myšlenková mapa elektronické Spisové služby

23 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (4) Myšlenková mapa elektronické Spisové služba

24 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (5) Myšlenková mapa elektronické Spisové služby

25 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (6) Myšlenková mapa elektronické Spisové služby

26 Soulad se Zákonem č. 499/2004 Sb. (7) Stanovisko MV k elektronické Spisové službě: Ministerstvo vnitra vydalo dne Stanovisko k výkladu skutkové podstaty správního deliktu podle 74 odst. 9 písm. a) zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, kterým odpovídá na dotaz Národního archivu v téže věci. Předmětem stanoviska je výklad ustanovení 74 odst. 9 písm. a) zákona č. 499/2004 Sb., který zní "Určený původce nebo původce uvedený v 63 odst. 2 se dopustí správního deliktu tím, že v rozporu s 63 nevykonává spisovou službu". Odbor archivní správy Ministerstva vnitra pak dovozuje, že porušením povinnosti vést spisovou službu je nejen stav, kdy povinný původce spisovou službu vůbec nevykonává, ale i stav, kdy porušuje jednotlivé podmínky jejího vedení, jak jsou stanoveny v 63 odst. 3 a 4. Správním deliktem je tedy například i situace, kdy elektronický systém spisové služby, ve kterém povinný původce vykonává spisovou službu, nesplňuje podmínky Národního standardu pro elektronické systému spisové služby. Toto stanovisko, jakkoliv není závazným právním výkladem, představuje velmi významné vodítko při posuzování výkonu spisové služby u jednotlivých původců a určení, zda je spisová služba provozována způsobem odpovídajícím zákonu.

27 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů Uložení Sdílení Bezpečnost Vyhledání Spolupráce

28 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (1) Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů CUL je systém, který nabízí svým uživatelům nejmodernější přístupy k efektivnímu řízení životního cyklu důvěryhodných dokumentů. Systém má zajištěn pravidelný rozvoj včetně reakcí na nové trendy a legislativní požadavky. Dlouhodobě nabízí vysoký udržitelný standard. Důvěryhodný dokument Elektronický dokument se dá pokládat za důvěryhodný, je-li opatřen platným elektronickým podpisem, značkou/pečetí organizace a kvalifikovaným časovým razítkem. Při zachování platnosti těchto prvků elektronického zabezpečení a neporušenosti datové integrity se dá takovýto dokument pokládat za důvěryhodný bez ohledu na formu jeho fyzického uložení. eidas: 28. srpna 2014 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 ze dne 23. července 2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu a o zrušení směrnice 1999/93/ES

29 Uložení Dlouhodobé uchovávání elektronických dokumentů Elektronický dokument je dostupný na jednom místě ze všech informačních systémů Zajišťuje bezpečnost a důvěryhodnost elektronického dokumentu Systémem jsou zajištěny základní funkcionality DMS Sdílení Verzování elektronického dokumentu Poslední platná verze elektronického dokumentu přístupná pro všechny informační systémy Řízená dokumentace a sdílení platných verzí elektronického dokumentu Bezpečnost Dlouhodobost standardní formát elektronického dokumentu - PDF/A Prokazatelnost elektronického dokumentu v čase: e-razítka, e-pečeti, e-podpisy, ověřovací doložka, transakční log Systém splňuje nařízení eidas, EU Trusted List

30 Spolupráce Řízení přístupových práv k elektronickým dokumentům a jeho verzím Spolupráce při vytváření elektronických dokumentů - editace, revize, poznámky atd. Sdílení zpracovaných elektronických dokumentů Připomínkování a schvalování elektronických dokumentů Vyhledávání Podpora digitalizace fyzických dokumentů Systém podporuje možností OCR/ICR nad vybranými typy elektronických dokumentů Fulltext nad celým úložištěm nebo jeho definovanými částmi nebo definovaným typem elektronického dokumentu Variabilní metadata podle typu elektronického dokumentu

31 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (2) Hlavním cílem systému CUL je vytvoření efektivního systému pro správu a sdílení vybraných digitálních důvěryhodných dokumentů (DMS), který usnadní jejich oběh a schvalování uvnitř organizace. Zajistí platformu pro přehledné ukládání a umožní bezproblémové vyhledávání dokumentů, a to vše v uživatelsky maximálně přívětivém, komfortním a jednoduchém grafickém rozhraní při splnění všech bezpečnostních pravidel. Technologický rozvoj systému CUL je postaven na technologii systému Alfresco Community. Provozní podpora je zajišťována společností Ders, tak aby byly zajištěny veškerá požadavky na bezpečnost a provozuschopnost systému.

32 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (3) Bezpečné úložiště s řízením přístupů pro různé uživatele se stejným způsobem vyhledávání jaký běžně používáte při vyhledávání na Google. Fulltextové vyhledávání prohledá celý archiv a vrátí dokumenty, které jsou požadovány, systém prohledává dokumenty dle libovolných částí textu. Pro upřesnění výsledku je možné zadávat časové údaje nebo název dodavatele, případně jiné značky, které odpovídají řízení dokumentů v organizaci. Workflow definuje oběh dokumentů v rámci schvalovacích či připomínkovacích procesů a zajišťuje dodržování a hlídání termínů. Systém umožňuje verzování dokumentů a hlídá jejich změnu. Auditní stopa o změně a verzi dokumentů, kontrolované sdílení dokumentů vně i uvnitř organizace.

33 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (4) Shrnutí vlastností: CUL je kromě toho, že je to Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů, je i plnohodnotný DMS systém zajišťující následující funkce: Sdílení a verzování dokumentů Práce s metadaty dokumentů Náhledy dokumentů bez nutnosti nativní licence Workflow procesy pro schvalování a připomínkování Řízení oprávnění Integrace s dalšími informačními systémy nebo AIS Efektivní uživatelské rozhraní Digitální podpisy, digitální pečeti a časová razítka Bezpečné úložiště s řízením přístupů Vysoký výkon i při velkých objemech dokumentů

34 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (5) CUL spojení s Alfresco Alfresco je důvěryhodný DMS systém pracující na kvalitních technologie. Celosvětové reference: Zdravotnictví Farma Automotive Finanční sektor Chemie Letecký průmysl Telco NASA

35 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (6) Výhody spojení CUL s Alfresco

36 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (7)

37 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (8) CUL - XAdES CUL zajistí po podepsání dokumentu a uložení podepsaného dokumentu. Informace o existenci dokumentu v CUL, budou předány do modulu CUL- XAdES. Systém CUL-XAdES nový dokument zaeviduje a vrátí identifikátor pod kterým byl dokument v CUL-XAdES zaevidován. Identifikátor UUID bude v případě potřeby sloužit k získání důkazních materiálů a audit logu vztahující se k předmětnému dokumentu. Systém CUL-XAdES zajistí následující činnosti: převzetí dokumentu vyřazení dokumentu zavedení vazby na dokument do CUL-XAdES a opatření časovým razítkem pravidelná kontrola konzistence obsahu dokumentu notifikace administrátora o porušení konzistence obsahu dokumentu

38 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (9) CUL EU Trusted List (EULT) EU Trusted List (EULT): Nyní ověřujeme elektronické podpisy u důvěryhodných dokumentů vůči předem schválenému seznamu autorit. EUTL umožní ověřovat digitální podpisy vůči autoritám schváleným Evropskou Unií. EUTL automaticky zajišťuje aktuální seznamy autorit tzn. že již nebude nutné při vypršení stávajících certifikátů autorit doplňovat nové do lokálního úložiště.

39 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (10) Soulad s ISO Výstupem evropské aktivity nazývané European Framework for Audit and Certification of Digital Repositories Evropská platforma pro Audit a Certifikaci digitálních úložišť, jsou dvě nové normy ISO a ISO Norma ISO definuje co důvěryhodné úložiště musí splnit, abychom jej mohli prohlásit za důvěryhodné a dlouhodobé.

40 CUL - Centrální důvěryhodné dlouhodobé úložiště dokumentů (11) Soulad s OAIS CUL jako je kompletní digitální uložiště, které poskytuje funkce všech hlavních celků referenčního modelu OAIS OAIS Funkční celky Plánování ukládání P ů v o d c e SIP Vstup Management Data Popisné informace Archival Storage AIP Přístup dotazy Seznam výsledků objednávka DIP B a d a t e l Administrace a správa SIP = Submission Information Package AIP = Archival Information Package DIP = Dissemination Information Package MANAGEMENT

41 Děkujeme za pozornost

ICT seminář GDPR, eidas, ZoKB. Nové legislativní povinnosti organizací a co s tím?

ICT seminář GDPR, eidas, ZoKB. Nové legislativní povinnosti organizací a co s tím? Důvěryhodný dokument ICT seminář GDPR, eidas, ZoKB. Nové legislativní povinnosti organizací a co s tím? Autor prezentace: Martin Hapl Kontakt: mhapl@mit-consulting.cz Datum: 12. 9 2017 Strana 1 1 Důvěryhodný

Více

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba

Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba Tzv. životní cyklus dokumentů u původce (Tematický blok č. 4) 1. Správa podnikového obsahu 2. Spisová služba 1. 1. Správa podnikového obsahu (Enterprise Content Management ECM) Strategie, metody a nástroje

Více

Správa a ukládání elektronických dokumentů. Úvod. Ing. Jaroslav Lubas

Správa a ukládání elektronických dokumentů. Úvod. Ing. Jaroslav Lubas Správa a ukládání elektronických dokumentů Úvod Ing. Jaroslav Lubas Složení pracovního teamu Beránek Kamil Fiala Stanislav Frk Jan Kubíček Petr Lubas Jaroslav Rada Michal Tejchman Jan Hlavní cíl pracovního

Více

eidas stav k Ing.Robert Piffl poradce náměstka ministra

eidas stav k Ing.Robert Piffl poradce náměstka ministra eidas stav k 17.3.2016 Ing.Robert Piffl poradce náměstka ministra Poznámka k prezentaci Tato prezentace slouží jako následná prezentace v rámci 3-cyklu setkání na téma eidas v poslanecké sněmovně a předpokládá

Více

Důvěra napříč Evropou nařízení eidas. + návrh zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce

Důvěra napříč Evropou nařízení eidas. + návrh zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce Důvěra napříč Evropou nařízení eidas + návrh zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce 1 Nařízení eidas 2 Co znamená zkratka eidas Nařízení eidas = Nařízení (č. 910/2014) Evropského

Více

Spisová služba odborná správa dokumentů. Mgr. Marie Tarantová, SOA v Praze 16. dubna 2018

Spisová služba odborná správa dokumentů. Mgr. Marie Tarantová, SOA v Praze 16. dubna 2018 Spisová služba odborná správa dokumentů Mgr. Marie Tarantová, SOA v Praze 16. dubna 2018 Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Více

Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb

Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb Digitální dokumenty a elektronické systémy spisových služeb Plán 1. části kurzu digitálního archivnictví 28. 2. 2017 - legislativní východiska pro digitální archivnictví 7. 3. 2017 (9:00-11:00) - KÚ JmK

Více

Dokumenty dle eidas v praxi Michal Vejvoda

Dokumenty dle eidas v praxi Michal Vejvoda Dokumenty dle eidas v praxi Michal Vejvoda neuděluje poskytnutím informací žádné licence na užití autorských děl ani jiná práva duševního vlastnictví. Dokumenty dle eidas v praxi eidas dokumenty Jak na

Více

Ředitel odboru archivní správy a spisové služby PhDr. Jiří ÚLOVEC v. r.

Ředitel odboru archivní správy a spisové služby PhDr. Jiří ÚLOVEC v. r. VMV čá. 65/2012 (část II) Oznámení Ministerstva vnitra, kterým se zveřejňuje vzorový provozní řád archivu oprávněného k ukládání archiválií v digitální podobě Ministerstvo vnitra zveřejňuje na základě

Více

Národní digitální archiv a egovernment 2. 12. 2009

Národní digitální archiv a egovernment 2. 12. 2009 Národní digitální archiv a egovernment 2. 12. 2009 Elektronizace veřejné správy - rok 2009 je z hlediska eletronizace přelomový - Informační systém datových schránek (ISDS) - zákon č. 300/2008 Sb. - povinnost

Více

Co je to spisová služba

Co je to spisová služba ERMS - essl Co je to spisová služba životní cyklus dokumentů zahrnující příjem, označování, evidenci, rozdělování, oběh, vyřizování, vyhotovování, podepisování, odesílání, ukládání a vyřazování formy:

Více

DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA

DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA Pavel Pačes Listopad 2009 Seminář E-spis Elektronická spisovna Agendové aplikace Vzhledem k tomu, že některé dokumenty mají skartační lhůty 30, 50 i více let, je nutno

Více

EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS. Jan Tejchman Business Consultant

EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS. Jan Tejchman Business Consultant EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS Jan Tejchman Business Consultant Moderní paperless eidas Digitální důvěra NAŘÍZENÍ EIDAS A DIGITÁLNÍ DŮVĚRA DŮVĚRA VE FYZICKÉM SVĚTĚ legislativní prostředí

Více

Účetnictví bez papíru

Účetnictví bez papíru Listopad 2017, Praha Účetnictví bez papíru právně i technicky Milan Vodička, ev.č. KDP ČR 1366 Copyright 2017 Milan Vodička, All rights reserved. Elektronicky a právně správně 3 Copyright 2015 Milan Vodicka.

Více

Práce s datovými úložišti (egon)

Práce s datovými úložišti (egon) Práce s datovými úložišti (egon) 1 Rozsah: 3 hodin Anotace: Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech úložišť digitálních dokumentů. Průvodce

Více

Elektronický archiv jako nadstavba DMS

Elektronický archiv jako nadstavba DMS Elektronický archiv jako nadstavba DMS Jak a k čemu může být užitečný Petr Dolejší, Senior Business Consultant Jak nakládáme s dokumenty Papírové dokumenty (podatelna) Elektronické dokumenty SAP EVIS,

Více

Telefónica O 2. Praktické aspekty dlouhodobého a důvěryhodného ukládání elektronických dokumentů

Telefónica O 2. Praktické aspekty dlouhodobého a důvěryhodného ukládání elektronických dokumentů Telefónica O 2 Praktické aspekty dlouhodobého a důvěryhodného ukládání elektronických dokumentů RNDr. Miroslav Šedivý Telefónica O2 Business Solutions, spol. s r.o. 2 Specifika elektronických dokumentů

Více

DATA ULOŽENÁ NA VĚČNÉ ČASY. (ICZ DESA / Microsoft Azure) Mikulov 8. 9. 2015 Michal Matoušek (ICZ) / Václav Koudele (Microsoft)

DATA ULOŽENÁ NA VĚČNÉ ČASY. (ICZ DESA / Microsoft Azure) Mikulov 8. 9. 2015 Michal Matoušek (ICZ) / Václav Koudele (Microsoft) DATA ULOŽENÁ NA VĚČNÉ ČASY (ICZ DESA / Microsoft Azure) Mikulov 8. 9. 2015 Michal Matoušek (ICZ) / Václav Koudele (Microsoft) ICZ DESA - Důvěryhodná elektronická spisovna a archiv ICZ DESA - Důvěryhodná

Více

Spisová služba. Předarchivní péče o dokumenty v praxi

Spisová služba. Předarchivní péče o dokumenty v praxi Spisová služba Předarchivní péče o dokumenty v praxi Legislativní předpisy a metodiky Legislativní předpisy Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška

Více

POVINNOSTI VE VÝKONU SPISOVÉ SLUŽBY

POVINNOSTI VE VÝKONU SPISOVÉ SLUŽBY POVINNOSTI VE VÝKONU SPISOVÉ SLUŽBY Metodické setkání k výkonu spisové služby v elektronické podobě, Clam-Gallasův palác, 29. 9. 2015 Monitoring AHMP výsledky Typ původce Počet původců Počet digitálních

Více

Identifikátor datové schránky

Identifikátor datové schránky 21 K 20 odst. 1 Ustanovení konkretizuje všechny činnosti ministerstva, které jako správce informačního systému datových schránek musí provádět. Ministerstvo zajišťuje průkaznost doručování datových zpráv

Více

Legislativní změny v oblasti spisové služby a archivnictví od 1.7.2012

Legislativní změny v oblasti spisové služby a archivnictví od 1.7.2012 Legislativní změny v oblasti spisové služby a archivnictví od 1.7.2012 Karel Škrle ICZ a. s. 22.05.2012 1 Co přináší datum 1.7.2012 Končí platnost přechodných ustanovení (čl. II zákona 190/2009 Sb.) Uvést

Více

EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS. Jan Tejchman Business Consultant

EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS. Jan Tejchman Business Consultant EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS Jan Tejchman Business Consultant Moderní paperless eidas Digitální důvěra NAŘÍZENÍ EIDAS A DIGITÁLNÍ DŮVĚRA DŮVĚRA VE FYZICKÉM SVĚTĚ legislativní prostředí

Více

Archivace digitálních dokumentů. Elektronická spisovna

Archivace digitálních dokumentů. Elektronická spisovna Archivace digitálních dokumentů Elektronická spisovna ISSS Hradec Králové duben 2010 ICZ, a.s. Motivace 1. Nárůst počtu elektronických dokumentů, zahájení provozu ISDS 2. Legislativní požadavky 3. Technologická

Více

Jaromír Látal Technický ředitel. Michal Dvořák Produktový manažer

Jaromír Látal Technický ředitel. Michal Dvořák Produktový manažer prezentuje Jaromír Látal Technický ředitel připravil Michal Dvořák Produktový manažer 3.11.2016 1 Řešení pro státní správu a samosprávu 3.11.2016 2 Portál úředníka Základní vlastnosti Redakční systém Články

Více

ELEKTRONICKA FAKTURACE

ELEKTRONICKA FAKTURACE ELEKTRONICKA FAKTURACE Základní přehled problematiky zpracování elektronické faktury v elektronickém systému spisové služby a systémech spravujících dokumenty Obsah dokumentu Praha, 13. 8. 2018 Obsah dokumentu...

Více

Obsah. Úroveň I - Přehled. Úroveň II - Principy. Kapitola 1. Kapitola 2

Obsah. Úroveň I - Přehled. Úroveň II - Principy. Kapitola 1. Kapitola 2 Úroveň I - Přehled Úroveň II - Principy Kapitola 1 Kapitola 2 1. Základní pojmy a souvislosti 27 1.1 Zpráva vs. dokument 27 1.2 Písemná, listinná a elektronická podoba dokumentu 27 1.3 Podpis, elektronický

Více

Povinnosti obcí plynoucí ze zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce

Povinnosti obcí plynoucí ze zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce Povinnosti obcí plynoucí ze zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce Mgr. Tomáš Lechner, Ph.D. Triada, spol. s r. o. Obsah Adaptace nařízení eidas Co přineslo nařízení eidas a

Více

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby

Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Národní standard pro elektronické systémy spisové služby Ing. Miroslav Kunt 29.11.2017 Národní standard pro essl NSESSS je prováděcí právní předpis zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě

Více

eidas změny v 2016 Ing.Robert Piffl poradce náměstka ministra

eidas změny v 2016 Ing.Robert Piffl poradce náměstka ministra eidas změny v 2016 Ing.Robert Piffl poradce náměstka ministra Poznámka k prezentaci Tato prezentace slouží jako stručný přehled změn souvisejících s nařízením eidas a předpokládá alespoň obecnou znalost

Více

Víc než kvalifikovaná služba. SecuSign.

Víc než kvalifikovaná služba. SecuSign. Víc než kvalifikovaná služba. SecuSign. Ing. Pavel Nemrava Software602 6. září 2017 Software602 a.s. neuděluje poskytnutím informací žádné licence na užití autorských děl ani jiná práva duševního vlastnictví.

Více

Nová archivní legislativa

Nová archivní legislativa Nová archivní legislativa Jana Hájková, Ministerstvo vnitra Miroslav Kunt, Národní archiv Důvody a důsledky Rozvoj e-govermentu a zákon 300/2008 Sb. (novela archivního zákona mění i tento zákon) Zkušenosti

Více

Každý písemný, obrazový, zvukový, elektronický nebo jiný záznam, ať již v podobě analogové či digitální, který vznikl z činnosti původce.

Každý písemný, obrazový, zvukový, elektronický nebo jiný záznam, ať již v podobě analogové či digitální, který vznikl z činnosti původce. 6.4 Slovník archiv původce dokument archiválie Zařízení podle Zákona 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, které slouží k ukládání archiválií a péči o ně. Každý, z jehož

Více

Výkon spisové služby podle zákona č. 499/2004 sb. o archivnictví a spisové službě ve znění pozdějších předpisů

Výkon spisové služby podle zákona č. 499/2004 sb. o archivnictví a spisové službě ve znění pozdějších předpisů SPISOVÁ SLUŽBA Výkon spisové služby podle zákona č. 499/2004 sb. o archivnictví a spisové službě ve znění pozdějších předpisů zajištění odborné správy dokumentů vzniklých z činnosti původce a jeho právních

Více

Telefónica O 2. Digitalizace a důvěryhodná archivace dokumentů. RNDr. Miroslav Šedivý Telefónica O2 Business Solutions, spol. s r.o.

Telefónica O 2. Digitalizace a důvěryhodná archivace dokumentů. RNDr. Miroslav Šedivý Telefónica O2 Business Solutions, spol. s r.o. Telefónica O 2 Digitalizace a důvěryhodná archivace dokumentů RNDr. Miroslav Šedivý Telefónica O2 Business Solutions, spol. s r.o. 2 Dlouhodobá archivace - požadavky legislativy Zákony Pravost dokumentu

Více

DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ ARCHIVACE. Petr Dolejší Senior Solution Consultant

DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ ARCHIVACE. Petr Dolejší Senior Solution Consultant DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ ARCHIVACE Petr Dolejší Senior Solution Consultant Klasická papírově orientovaná organizace Vytváření Aplikace Tiskárna Prostá digitalizace Příchozí dokumenty Zpracování Papír Provozní

Více

Dlouhodobé a důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů. Oskar Macek

Dlouhodobé a důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů. Oskar Macek Dlouhodobé a důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů Oskar Macek Co je to dokument? co se rozumí pod pojmem dokument, je definováno v zákoně 499/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů v 2, písmeno

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 1 Zajištění funkcionality "Internetové kontaktní místo veřejné správy Czech POINT" 1. Obecná informace Projekt Czech POINT (dále i CzP) v současné

Více

DMS - řízená dokumentace, archiv a co dále? ICT ve zdravotnictví 2014

DMS - řízená dokumentace, archiv a co dále? ICT ve zdravotnictví 2014 DMS - řízená dokumentace, archiv a co dále? ICT ve zdravotnictví 2014 Praha 17.09.2014 Jiří Voves Proč otazník v názvu přednášky? Nové technologie Nové přístrojové vybavení Nové postupy Nová data Data

Více

DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ ARCHIVACE. Jan Tejchman Electronic Archiving Consultant

DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ ARCHIVACE. Jan Tejchman Electronic Archiving Consultant DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ ARCHIVACE Jan Tejchman Electronic Archiving Consultant Vytváření PKI Biometrie Důvěryhodná digitalizace Příchozí dokumenty Důvěryhodný el. dokument Zpracování X Provozní systémy

Více

Legislativa - co se děje v oblasti spisové služby u nás a EU

Legislativa - co se děje v oblasti spisové služby u nás a EU Legislativa - co se děje v oblasti spisové služby u nás a EU Karel Škrle, ICZ a. s. 31. 10. 2013 1 Historie se opakuje 2 Digitální dokument se pere o svá práva Rovnoprávnost dokumentů v analogové a digitální

Více

POVINNOSTI VE VÝKONU SPISOVÉ SLUŽBY

POVINNOSTI VE VÝKONU SPISOVÉ SLUŽBY POVINNOSTI VE VÝKONU SPISOVÉ SLUŽBY Metodické setkání k výkonu spisové služby v elektronické podobě, Clam-Gallasův palác, 9. 6. 2015 Monitoring AHMP výsledky Typ původce Počet původců Počet digitálních

Více

Dlouhodobé a důvěryhodné uchovávání elektronických dokumentů

Dlouhodobé a důvěryhodné uchovávání elektronických dokumentů Dlouhodobé a důvěryhodné uchovávání elektronických dokumentů Roman Kratochvíl, ICZ a. s. 4.dubna 2011 Konference ISSS 2011 1 Agenda Motivace Typy dokumentů a rizika uchovávání Varianty řešení Koncept a

Více

EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS V PRAXI. Jan Tejchman Business Consultant

EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS V PRAXI. Jan Tejchman Business Consultant EIDAS, DIGITÁLNÍ DŮVĚRA A MODERNÍ PAPERLESS V PRAXI Jan Tejchman Business Consultant Digitální Evropa Digitální transformace Moderní paperless Právní validita Služby vytvářející důvěru Business aplikace

Více

Jak může probíhat vedení čistě elektronické zdravotní dokumentace v NIS

Jak může probíhat vedení čistě elektronické zdravotní dokumentace v NIS Jak může probíhat vedení čistě elektronické zdravotní dokumentace v NIS Ing. Petr Jelínek, STAPRO s.r.o. s využitím podkladů M. Novotného, P. Grodzického, J. Horáka a dalších Cíl řešení elektronické zdravotní

Více

Národní digitální archiv 2. 4. 2012

Národní digitální archiv 2. 4. 2012 2. 4. 2012 Představení projektu Název: Národní digitální archiv Číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/10.06977 Cíl: Vybudovat servisní pracoviště zajišťující dlouhodobé uchování digitálních archiválií vybraných

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí:

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 3.1 Úplné elektronické podání Ministerstvo vnitra Správa základních registrů, OSS,

Více

Víc než kvalifikovaná služba. SecuSign.

Víc než kvalifikovaná služba. SecuSign. Víc než kvalifikovaná služba. SecuSign. Ing. Pavel Nemrava Software602 9. května 2017 Software602 a.s. neuděluje poskytnutím informací žádné licence na užití autorských děl ani jiná práva duševního vlastnictví.

Více

Project:Úplné elektronické podání

Project:Úplné elektronické podání Project:Úplné elektronické podání Den publikace: 23 Lis 2016 Verze 1.0 Atributy modelu: Obsah 0 Celkovy prehled 1 Vyber, identifikace, autentizace 2 Priprava podani 3 Podani, ukon 4 Ulozeni a potvrzeni

Více

Ukládání dokumentů v digitální podobě v systémech elektronické spisové služby. Martina Macek

Ukládání dokumentů v digitální podobě v systémech elektronické spisové služby. Martina Macek Ukládání dokumentů v digitální podobě v systémech elektronické spisové služby Martina Macek Novela zákona 499/2004 Sb. Jsme již více jak 7 měsíců po konci přechodného období. To znamená, že již více jak

Více

Současná legislativa v ČR a správa dokumentů v soukromém sektoru

Současná legislativa v ČR a správa dokumentů v soukromém sektoru N_SD / VŠFS / LS 2015 / DS Tematický blok 2 Současná legislativa v ČR a správa dokumentů v soukromém sektoru 1. Shrnutí vývoje hlavní platné legislativy o správě dokumentů v ČR v současnosti (2000 2015):

Více

VYHLÁŠKA ze dne 1. prosince 2014, kterou se mění vyhláška č. 259/2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby

VYHLÁŠKA ze dne 1. prosince 2014, kterou se mění vyhláška č. 259/2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Částka 115 Sbírka zákonů č. 283 / 2014 Strana 3273 283 VYHLÁŠKA ze dne 1. prosince 2014, kterou se mění vyhláška č. 259/2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Ministerstvo vnitra stanoví podle

Více

Národní digitální archiv 9. 11. 2010

Národní digitální archiv 9. 11. 2010 9. 11. 2010 Co je Národní digitální archiv - součást Národního archivu, která - řeší bezpečné, důvěryhodné a dlouhodobé uložení digitálních dokumentů vybraných veřejnými archivy za archiválie - odstraňuje

Více

Právní úprava elektronické spisové služby a digitálního archivnictví Dosavadní vývoj a výhledy

Právní úprava elektronické spisové služby a digitálního archivnictví Dosavadní vývoj a výhledy Právní úprava elektronické spisové služby a digitálního archivnictví Dosavadní vývoj a výhledy 1 Zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů Do dnešního dne 6 x novelizován

Více

Národního standard pro elektronické systémy spisové služby po novele

Národního standard pro elektronické systémy spisové služby po novele Národního standard pro elektronické systémy spisové služby po novele Ing. Miroslav Kunt miroslav.kunt@nacr.cz 20.05.2017 Národní standard pro essl NSESSS je prováděcí právní předpis zákona č. 499/2004

Více

Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM

Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM 1. Doporučené SW a HW nároky Doporučeno pro předpokládané využití serveru pro zpracování 2000 dokumentů měsíčně. HW: 3GHz procesor, 2 jádra, 8GB RAM SW: Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8 Microsoft

Více

Brání něco používání digitálních dokumentů ve zdravotnictví?

Brání něco používání digitálních dokumentů ve zdravotnictví? Brání něco používání digitálních dokumentů ve zdravotnictví? Prof. Ing. Vladimír Smejkal, CSc. LL.M. člen Legislativní rady vlády ČR soudní znalec Právní východiska Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví

Více

Elektronické dokumenty a spisová služba

Elektronické dokumenty a spisová služba N_SAS / VŠFS / LS 2013 / PS Přednáška č. 20 Elektronické dokumenty a spisová služba Hlavní okruhy problémů: I. Novelizace AZ v roce 2009: elektronické dokumenty v legislativě SSl a ASL II. Současná SSL

Více

KDS krajská digitální spisovna. Ing. Vítězslav Mach RNDr. Zdenka Bukvicová oddělení informatiky

KDS krajská digitální spisovna. Ing. Vítězslav Mach RNDr. Zdenka Bukvicová oddělení informatiky KDS krajská digitální spisovna Ing. Vítězslav Mach RNDr. Zdenka Bukvicová oddělení informatiky Účel, využití Krajská digitální spisovna (KDS) je nástroj pro dlouhodobé důvěryhodné a bezpečné uložení a

Více

Ukládání dokumentů ve spisovně a skartační řízení. Lukáš Čoupek Státní okresní archiv Uherské Hradiště

Ukládání dokumentů ve spisovně a skartační řízení. Lukáš Čoupek Státní okresní archiv Uherské Hradiště Ukládání dokumentů ve spisovně a skartační řízení v prostředí essl Lukáš Čoupek Státní okresní archiv Uherské Hradiště O co jde? část životního cyklu dokumentu mezi vyřízením dokumentu (uzavřením spisu)

Více

ELEKTRONICKÝ ARCHIV ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE A VIDITELNÝ

ELEKTRONICKÝ ARCHIV ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE A VIDITELNÝ ELEKTRONICKÝ ARCHIV ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE A VIDITELNÝ Michal Opatřil Jakub Pyszko ICZ a. s. Michal Opatřil ICZ a.s. 2012 1 O co jde..? Jedná se o prakticky ověřené řešení elektronizace provozu zdravotnického

Více

Sluţba Karlovarského kraje pro ukládání dokumentů a dat na území kraje

Sluţba Karlovarského kraje pro ukládání dokumentů a dat na území kraje Sluţba Karlovarského kraje pro ukládání dokumentů a dat na území kraje od záměru k realizaci Petr Kulda, Karlovarský kraj Roman Kratochvíl, ICZ a.s. Agenda 1. Historie projektu 2. Harmonogram projektu

Více

Řešení pro střednědobé a dlouhodobé ukládání dokumentů ve veřejné správě

Řešení pro střednědobé a dlouhodobé ukládání dokumentů ve veřejné správě Řešení pro střednědobé a dlouhodobé ukládání dokumentů ve veřejné správě Možnosti nasazení produktu DESA ve veřejné správě Legislativní zázemí Zákon č. 499/2004 Sb. o archivnictví a spisové službě Vyhláška

Více

Novela vyhlášky č. 259/ 2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby. Metodické setkání uživatelů spisové služby GORDIC

Novela vyhlášky č. 259/ 2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby. Metodické setkání uživatelů spisové služby GORDIC Novela vyhlášky č. 259/ 2012 Sb., o podrobnostech výkonu spisové služby Metodické setkání uživatelů spisové služby GORDIC Úvod Aktuální stav novely v legislativním procesu Prezentované znění ještě není

Více

Novela národního standardu pro elektronické systémy spisové služby

Novela národního standardu pro elektronické systémy spisové služby Novela národního standardu pro elektronické systémy spisové služby Ing. Miroslav Kunt 4.4.2017 Národní standard pro essl NSESSS je prováděcí právní předpis zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové

Více

ELEKTRONICKÉ PODPISY A ELEKTRONICKÁ IDENTIFIKACE V PRAXI KATASTRÁLNÍCH ÚŘADŮ. Vladimíra Žufanová Katastrální úřad pro Středočeský kraj

ELEKTRONICKÉ PODPISY A ELEKTRONICKÁ IDENTIFIKACE V PRAXI KATASTRÁLNÍCH ÚŘADŮ. Vladimíra Žufanová Katastrální úřad pro Středočeský kraj ELEKTRONICKÉ PODPISY A ELEKTRONICKÁ IDENTIFIKACE V PRAXI KATASTRÁLNÍCH ÚŘADŮ Vladimíra Žufanová Katastrální úřad pro Středočeský kraj eidas Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 910/2014 ze dne

Více

Dokumenty v klasické a v digitální formě. Specifické faktory při jejich správě

Dokumenty v klasické a v digitální formě. Specifické faktory při jejich správě N_SD / VŠFS / LS 2015 / DS Tematický blok 3 Dokumenty v klasické a v digitální formě. Specifické faktory při jejich správě 1. Analogové a digitální (elektronické ED) dokumenty analogový nosičem fyzické

Více

Společnost ICZ a.s. představuje hostované řešení elektronické spisové služby

Společnost ICZ a.s. představuje hostované řešení elektronické spisové služby e-spis LITE Společnost ICZ a.s. představuje hostované řešení elektronické spisové služby 1 Základní informace o společnosti ICZ a.s. V rámci regionu střední Evropy patříme mezi významné společnosti nabízející

Více

Kontrola výkonu spisové služby u veřejnoprávních původců: několik postřehů z praxe Mgr. Martin Myšička, Státní okresní archiv Most

Kontrola výkonu spisové služby u veřejnoprávních původců: několik postřehů z praxe Mgr. Martin Myšička, Státní okresní archiv Most Kontrola výkonu spisové služby u veřejnoprávních původců: několik postřehů z praxe Mgr. Martin Myšička, Státní okresní archiv Most Ústí nad Labem, 22. 10. 2018 Zákon o archivnictví, spisové službě a změně

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

TECHNICKÁ SPECIFIKACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Příloha č. 3 k č.j. MV-159754-3/VZ-2013 Počet listů: 7 TECHNICKÁ SPECIFIKACE VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Nové funkcionality Czech POINT 2012 Popis rozhraní egon Service Bus Centrální Místo Služeb 2.0 (dále jen CMS

Více

E-DOKUMENT. Změny v oblasti postavení e-dokumentů v EU 2016+ Ing.Robert Piffl, robert.piffl@icloud.com

E-DOKUMENT. Změny v oblasti postavení e-dokumentů v EU 2016+ Ing.Robert Piffl, robert.piffl@icloud.com E-DOKUMENT Změny v oblasti postavení e-dokumentů v EU 2016+ ÚVOD Information Security & earchiving Conference 2015 - egovernment aneb Stát bez papíru tento materiál slouží jako pomůcka pro osobní prezentaci

Více

Co nového ve spisové službě? Národní standard pro elektronické systémy spisové služby a jeho optimalizace

Co nového ve spisové službě? Národní standard pro elektronické systémy spisové služby a jeho optimalizace Co nového ve spisové službě? Národní standard pro elektronické systémy spisové služby a jeho optimalizace Tomáš Dvořák, Archiv hl. města Prahy Radek Pokorný, Státní okresní archiv Hradec Králové DRMS Forum

Více

Datové schránky. únor Jana Kratinová SIKS a.s.

Datové schránky. únor Jana Kratinová SIKS a.s. Datové schránky únor 2009 Jana Kratinová SIKS a.s. Obsah Základní informace Datové schránky Informační systém datových schránek Informace o datových schránkách Základní informace Strategie rozvoje služeb

Více

Novinky v legislativě

Novinky v legislativě Novinky v legislativě Praha 15. června 2017 Eva Barešová Český úřad zeměměřický a katastrální Obsah Právní předpisy upravující katastr nemovitostí novely v roce 2016 a 2017 Nález Ústavního soudu sp. zn.

Více

KLÍČ K e-identitě. PhDr. Radek Muška. STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik

KLÍČ K e-identitě. PhDr. Radek Muška. STÁTNÍ TISKÁRNA CENIN, státní podnik KLÍČ K e-identitě PhDr. Radek Muška Občanský průkaz současný stav OP jsou vydávány podle zákona č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech V ČR vydávány od 1. 1. 2012 eop bez čipu eop s kontaktním elektronickým

Více

KRAJSKÉ DIGITÁLNÍ ÚLOŽIŠTĚ

KRAJSKÉ DIGITÁLNÍ ÚLOŽIŠTĚ ŘEŠENÍ UKLÁDÁNÍ V TC KRAJE KRAJSKÉ DIGITÁLNÍ ÚLOŽIŠTĚ Roman Zemánek, Michal Opatřil 26.9.2012 www.i.cz 1 Východiska Technologická centra krajů ( Výzva 08 ) Hostovaná spisová služba KDS, KDR, KDÚ, KDJ,

Více

Právní aspekty archivace elektronických dokumentů. Praha, 3/4/2014 Mgr. et Mgr. Petr Mališ, advokát

Právní aspekty archivace elektronických dokumentů. Praha, 3/4/2014 Mgr. et Mgr. Petr Mališ, advokát Právní aspekty archivace elektronických dokumentů Praha, 3/4/2014 Mgr. et Mgr. Petr Mališ, advokát OBSAH Elektronická v. papírová archivace Právní úprava archivační povinnosti Elektronický podpis právní

Více

Aktuální stav ISDS. e-government 20:10, Mikulov. Česká pošta, s.p. 6.9.2011

Aktuální stav ISDS. e-government 20:10, Mikulov. Česká pošta, s.p. 6.9.2011 Aktuální stav ISDS e-government 20:10, Mikulov Česká pošta, s.p. 6.9.2011 Informační systém datových Aktuální data k 31. 8. 2011 442 124 aktivních datových schránek v druhé polovině 2012 očekáváme 500

Více

Prokazování dlouhodobé platnosti datových zpráv. Jihlava, 31.1.2012

Prokazování dlouhodobé platnosti datových zpráv. Jihlava, 31.1.2012 Prokazování dlouhodobé platnosti datových zpráv Jihlava, 31.1.2012 Informační systém datových schránek Aktuální data k 29.1. 2012 431 062 aktivních datových schránek 68 884 490 úspěšně odeslaných datových

Více

Práce s el. dokumenty 2018 (správná tvorba el.dokumentu, podepisování, doručování )

Práce s el. dokumenty 2018 (správná tvorba el.dokumentu, podepisování, doručování ) Práce s el. dokumenty 2018 (správná tvorba el.dokumentu, podepisování, doručování ) Mgr. Michal Desenský vedoucí oddělení spisové služby Krajský úřad Pardubického kraje Správná tvorba - Datové formáty

Více

Datové schránky. Petr Stiegler ředitel sekce egovernmentu, Česká pošta, s.p.

Datové schránky. Petr Stiegler ředitel sekce egovernmentu, Česká pošta, s.p. Datové schránky Petr Stiegler ředitel sekce egovernmentu, Česká pošta, s.p. Aktuální informace V souladu se zákonem č.300/2008 Sb., o elektronických úkonech byla 1. listopadu provedena aktivace datových

Více

Práce s el. dokumenty 2018 (správná tvorba el.dokumentu, podepisování, doručování )

Práce s el. dokumenty 2018 (správná tvorba el.dokumentu, podepisování, doručování ) Práce s el. dokumenty 2018 (správná tvorba el.dokumentu, podepisování, doručování ) Mgr. Michal Desenský vedoucí oddělení spisové služby Krajský úřad Pardubického kraje Správná tvorba - Datové formáty

Více

eidas 2015 Stav 12/2015 k nařízení EU č. 910/2014 ze dne

eidas 2015 Stav 12/2015 k nařízení EU č. 910/2014 ze dne eidas 2015 Stav 12/2015 k nařízení EU č. 910/2014 ze dne 23.7.2014 Ing.Robert Piffl Poradce náměstka ministra pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Milníky nařízení eidas 17.09.2014

Více

NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV

NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV NDA životní cyklus dokumentu Vznik - podání (pošta, ústní ad.) - vlastní Spisová služba Badatel Zpracování Vyřízení Spisovna Zničení Archiv - výběr - uložení - zpracování - zpřístupnění

Více

Nová reglementace spisové služby

Nová reglementace spisové služby Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony Návrh vyhlášky o podrobnostech

Více

SPRÁVA A UKLÁDÁNÍ DŮVĚRYHODNÝCH DOKUMENTŮ

SPRÁVA A UKLÁDÁNÍ DŮVĚRYHODNÝCH DOKUMENTŮ SPRÁVA A UKLÁDÁNÍ DŮVĚRYHODNÝCH DOKUMENTŮ Stanovisko ICT UNIE ICTU 2016 Obsah Obsah...2 Poznámka autorského kolektivu...2 Terminologie...3 1 Manažerský souhrn...8 2 Úvod...8 3 Správa a ukládání důvěryhodných

Více

Možnosti využití metodiky konsorcia NESTOR k certifikaci důvěryhodných digitálních archivů v paměťových institucích

Možnosti využití metodiky konsorcia NESTOR k certifikaci důvěryhodných digitálních archivů v paměťových institucích Možnosti využití metodiky konsorcia NESTOR k certifikaci důvěryhodných digitálních archivů v paměťových institucích Mgr. Zbyšek Stodůlka Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2018 Důvěryhodnost Důvěryhodnost

Více

eidas a jeho praktické využití v soukromém sektoru

eidas a jeho praktické využití v soukromém sektoru eidas a jeho praktické využití v soukromém sektoru JUDr. Josef Donát, LLM e-government 20:10, 9. 9. 2015, Mikulov Nařízení eidas Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 910/2014 Prováděcí předpisy Komise

Více

Příloha č. 1, část 4 Kontrola souladu software s požadavky Národního standardu pro elektronické spisové služby

Příloha č. 1, část 4 Kontrola souladu software s požadavky Národního standardu pro elektronické spisové služby Příloha č. 1, část 4 Kontrola souladu software s požadavky Národního standardu pro elektronické spisové služby Zadavatel požaduje, aby dodaný ERMS byl ve shodě s platnou legislativou (zejména zákonem č.

Více

Nařízení eidas a český právní řád. JUDr. Josef Donát, LLM Nové soukromé právo, 1. 12. 2015, Praha

Nařízení eidas a český právní řád. JUDr. Josef Donát, LLM Nové soukromé právo, 1. 12. 2015, Praha Nařízení eidas a český právní řád JUDr. Josef Donát, LLM Nové soukromé právo, 1. 12. 2015, Praha Občanský zákoník 559 [Svoboda volby formy] Každý má právo zvolit si pro právní jednání libovolnou formu,

Více

Česká pošta důvěryhodný partner státu

Česká pošta důvěryhodný partner státu Česká pošta důvěryhodný partner státu e-government 20:10, Mikulov Česká pošta, s.p. 6. 9. 2016 Obsah ISDS aktuální čísla Ukládání elektronických dokumentů Ukládání elektronických dokumentů v praxi PostSignum

Více