Pro zprovoznění komunikace našeho Sigfox modemu se sítí je potřeba udělat následující kroky. Jako první si otevřeme webové stránky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pro zprovoznění komunikace našeho Sigfox modemu se sítí je potřeba udělat následující kroky. Jako první si otevřeme webové stránky"

Transkript

1 LPWAN Sigfox modem je komunikační modul, který umožňuje připojit Arduino k IOT síti Sigfox. Tento modem obsahuje řídící obvod WiSOL SFM10R1, který pracuje na frekvenci 868 MHz a komunikuje s ostatními zařízeními pomocí sériové linky, tedy přes rozhraní UART. Samotná komunikace je řízena přes AT příkazy a je velmi jednoduchá. Tento model umožňuje použít napájecí napětí v rozsahu 1,8 až 3,6 Voltů. Co se týká odběru proudu, tak ten dosahuje při odesílání maximálně 65 ma a při příjmu 15 ma. Ale co je nejdůležitější, tak v režimu spánku je proudový odběr velký přibližně 2 ua při napětí 3,3 V a teplotě 25 C. Celý rozsah provozních teplot je pak od -30 do +85 C. Velkou výhodou je také velikost modulu, která je pouze 24,31 x 14,97 mm. Pro úspěšné propojení Sigfox modemu s Arduinem stačí zapojit celkem čtyři vodiče. Propojíme 3V3 s 3V3 Arduina, GND se zemí Arduina, RX s pinem D8 a TX s pinem D7. Pro piny RX a TX je možné použít také ostatní volné digitální piny, ale tuto volbu je nutné provést také na začátku programu. Pokud byste chtěli použít jinou desku než UNO, tak na deskách Mega a Mega 2560 je možné pro pin RX využít pouze tyto piny: 10, 11, 12, 13, 14, 15, 50, 51, 52, 53, A8 (62), A9 (63), A10 (64), A11 (65), A12 (66), A13 (67), A14 (68), A15 (69). A na deskách Leonardo a Micro lze pro pin RX využít tyto piny: 8, 9, 10, 11, 14 (MISO), 15 (SCK), 16 (MOSI). A pro plnou funkčnost také samozřejmě připojíme přiloženou anténu ke konektoru na modulu.

2 Pro zprovoznění komunikace našeho Sigfox modemu se sítí je potřeba udělat následující kroky. Jako první si otevřeme webové stránky a zde klikneme v pravém horním rohu na tlačítko "Registrace uživatele".

3 Na této stránce vyplníme všechny potřebné údaje a tím dokončíme registraci na stránce LPWAN.

4 V dalším kroku si přidáme náš Sigfox modem. Ten obsahuje na svém balení vytištěné dva důležité údaje ID a PAC. Po kliknutí na tlačítko "Přidat zařízení" tyto dva údaje napíšeme do formuláře a potvrdíme nabídku tlačítkem "Registrovat".

5 V tuto chvíli tedy máme zaregistrované zařízení a můžeme zkontrolovat ovou schránku, kterou jsme uvedli při registraci. Na ní budeme mít během chvíle ze stránek Sigfox, který obsahuje odkaz na nastavení hesla pro Sigfox stránky. Zde je vyžadováno poměrně silné heslo, které musí mít alespoň 8 znaků, mezi kterými je alespoň 1 malé písmeno, 1 velké písmeno, 1 číslovka a jeden speciální symbol Po vyplnění tohoto hesla proběhne přesměrování do portálu Sigfox, kde po souhlasu s podmínkami použití uvidíme námi zaregistrované zařízení, které ale zatím bude bez signálu.

6 Pro ověření očekávané síly signálu se můžeme podívat na mapu pokrytí sítí Sigfox. Na tu se dostaneme tak, že klikneme v levém horním rohu na logo Sigfox a na nově otevřené stránce klikneme vlevo na odkaz Service map. Na nově otevřené mapě je ještě důležité přepnout pohled na Českou republiku pro přepnutí si otevřeme nabídku po pravé straně a zvolíme SIGFOX_Czech_Rep_Simplecell. Nyní tedy vidíme různými barvami pokrytí signálu sítě Sigfox, kdy modrá označuje jeden vysílač, zelená dva vysílače a červená nejlepší pokrytí díky třem a více vysílačům. Pro otestování funkce a zaslání první zprávy do sítě Sigfox slouží první ukázkový program. Ten obsahuje na svém začátku připojení potřebné knihovny SoftwareSerial, nastavení propojovacích pinů RX a TX a inicializaci softwarové sériové linky z knihovny. V podprogramu setup si nastavíme nejprve sériovou linku pro komunikaci mezi počítačem a Arduinem a následně softwarovou sériovou linku pro komunikaci mezi Arduinem a Sigfox modemem. V nekonečné smyčce loop se pak nachází jednoduchý kód, který nám slouží jako komunikační most mezi použitými sériovými linkami. Pokud tedy přijde na jednu ze sériových linek nějaký znak, zapíšeme ho na druhou sériovou linku. kopírovat do schránky// Testování komunikace pomocí softwarové sériové linky // připojení potřebné knihovny #include <SoftwareSerial.h> // nastavení projojovacích pinů #define TX 7 #define RX 8 // inicializace softwarové sériové linky z knihovny SoftwareSerial Sigfox(RX, TX); void setup() {

7 // zahájení komunikace po sériové lince rychlostí 9600 baud Serial.begin(9600); // zahájení komunikace po softwarové sériové lince rychlostí 9600 baud Sigfox.begin(9600); void loop() { // když dostaneme nějaké znaky na softwarové sériové lince, // odešleme je do počítače if (Sigfox.available()) { Serial.write(Sigfox.read()); // když dostaneme nějaké znaky na počítačové sériové lince, // odešleme je do Sigfox modulu if (Serial.available()) { Sigfox.write(Serial.read()); Po nahrání programu do Arduino desky s připojeným Sigfox modemem si otevřeme Sériový monitor s nastavenou rychlostí 9600 baudů a odesíláním znaků Návrat vozíku (CR). Nyní si můžeme zkusit poslat testovací příkaz AT, na který bychom měli dostat odpověď OK. Pokud se tak stalo, máme správně propojený a napájený modul (v opačném případě bude pravděpodobně přehozená dvojice RX/TX). Jako další krok si můžeme zkusit odeslat první testovací zprávu do Sigfox sítě. Ta vypadá například takto AT$SF=A123. Znaky A123 jsou hexadecimální čísla a dekadicky by tedy toto číslo odpovídalo číslu Po odeslání této druhé zprávy si nyní můžeme zkontrolovat na stránkách Sigfox, jestli se nám v seznamu zařízení změní údaje o našem modemu hlavně průměrná síla signálu (Rssi) a poslední komunikace (Last seen). Pokud se tyto údaje neaktualizují, je možné, že máte slabý signál. Zkuste přesunout anténu modemu co nejblíže oknu, případně ven, a znovu poslat testovací zprávu. Po úspěšném testování modemu Sigfox si nyní ukážeme, jak využít Arduino pro posílání tří čísel na server Thingspeak. Pokud neznáte server Thingspeak, tak se jedná o zajímavý web, který nám umožňuje nahrávat a ukládat různá data do takzvaných kanálů a následně si je prohlížet v grafech. Více informací včetně toho, jak si založit účet, naleznete v tomto článku. Druhý ukázkový program je rozšířením prvního. Přibyl zde podprogram odeslidata, který obsahuje vytvoření, zpracování a zaslání zprávy modemem Sigfox. Na jeho začátku si vytvoříme zprávu o 12 znacích (maximální velikost) a poté tři číselné proměnné. Do těchto proměnných si pro ukázku nahrajeme analogovou hodnotu z různých analogových pinů Arduina. Následně si pomocí funkce sprintf převedeme všechny tři čísla do hexadecimálního tvaru a uložíme je za sebou do zprávy(každá číslice má 4 hexa znaky, tedy maximum FFFF = 65535). V poslední kroku si pro informaci vytiskneme posílané číslice a zprávu do počítače, následně vytiskneme zprávu do Sigfox modulu a vyčkáme 1 vteřinu. Tento podprogram je pro ukázku volán poprvé na konci podprogramu setup a následně každých 15 minut v nekonečné smyčce loop. Zmíněný interval je kontrolován tak, že zkontrolujeme počet vteřin od zapnutí Arduina a toto číslo vydělíme 900 (900 vteřin = 15 minut). Pokud je výsledek po dělení rovný nule, zavoláme podprogram pro odeslání dat.

8 #include <SoftwareSerial.h> // nastavení propojovacích pinů #define TX 7 #define RX 8 // inicializace softwarové sériové linky z knihovny SoftwareSerial Sigfox(RX, TX); void setup() { // zahájení komunikace po sériové lince rychlostí 9600 baud Serial.begin(9600); // zahájení komunikace po softwarové sériové lince rychlostí 9600 baud Sigfox.begin(9600); delay(1000); // odeslání první zprávy odeslidata(); void loop() { // když dostaneme nějaké znaky na softwarové sériové lince, // odešleme je do počítače if (Sigfox.available()) { Serial.write(Sigfox.read()); // když dostaneme nějaké znaky na počítačové sériové lince, // odešleme je do Sigfox modulu if (Serial.available()) { Sigfox.write(Serial.read()); // každých 15 minut se provede následující odeslání dat // (15 minut je získáno tak, že načteme počet vteřin od // zapnutí napájení, zjistíme zbytek po dělení 900 vteřinami // a pokud je tento zbytek 0, máme 15 minutový interval) if ((millis()/1000 % 900) == 0) { odeslidata(); void odeslidata() { // vytvoření proměnné typu char o velikosti 4 znaků, // do 4 hexa znaků lze uložit číslo typu uint // (velikost 0 až 65535) char zprava[12]; // vytvoření proměnné typu unsigned integer a načtení hodnoty A0 unsigned int cislo1 = analogread(a0); unsigned int cislo2 = analogread(a1); unsigned int cislo3 = analogread(a2); // převod načteného čísla na hexadecimální tvar o 4 znacích sprintf(zprava, "%04X%04X%04X", cislo1, cislo2, cislo3); Serial.print("Odeslani dat do Sigfox site, odesilam: "); Serial.print(cislo1); Serial.print(", "); Serial.print(cislo2); Serial.print(", "); Serial.print(cislo3); Serial.print(", hexa tvar: "); Serial.println(zprava); Sigfox.print("AT$SF="); Sigfox.println(zprava); delay(1000);

9 Po nahrání programu do Arduino desky s připojeným Sigfox modemem je nutné nastavit správně zpracování dat na straně Sigfox webu, které se provádí v menu Callback. Do tohoto menu se dostaneme tak, že na stránkách Sigfox si klikneme na menu Device Type, zde u našeho modemu klikneme na jeho Device type (LPWAN.cz Arduino-shop kit) a následně v levé nabídce klikneme na položku Callbacks. Pro vytvoření nového Callbacku klikneme po pravě straně na tlačítko New a zvolíme možnost Custom callback. V otevřeném formuláři je nutné nastavit dešifrování zaslané zprávy (Custom payload config), webovou adresu pro odeslání informací na server Thingspeak (Url pattern) a správný typ odeslání dat (Use HTTP Method). Já jsem v testovacím programu zvolil takový tvar dat, že se odesílají tři čísla o velikost 16 bitů (4 bajty = znaky) za sebou, proto tedy do řádku Custom payload config napíšu tento výraz: cislo1::uint:16 cislo2::uint:16 cislo3::uint:16. Aby server Thingspeak správně rozeznal všechny údaje, je nutné do řádku Url pattern napsat tento výraz: d2={customdata#cislo1&field3={customdata#cislo2&field4={customdata#cislo3&fiel d5={rssi&field6={seqnumber. Po vložení zápisového klíče se tedy do prvního pole zapíše ID vašeho zařízení, do druhého až čtvrtého pole posílané číselné údaje, do pátého pole velikost signálu a do posledního pole číslo posílané zprávy. Posledním údajem, který musíme nastavit u Callbacku, je typ odesláných dat, kdy je nutné nastavit metodu POST. Po vyplnění těchto údajů potvrdíme volbu tlačítkem OK. Nyní je ještě nutné shodně nastavit očekávaná pole na stránce Thingspeak, ukázka na obrázku níže.

10

11 Pokud jste všechny kroky provedli správně, měli byste během chvíle vidět ve vašem kanále Thingspeak nové údaje zaslané z modemu Sigfox, přičemž si můžete ověřit na výstupu sériového monitoru, jestli proběhla konverze údajů do hexadecimálního tvaru a nazpět v pořádku. LPWAN Sigfox modem je velice zajímavým IOT modulem, který umožňuje posílat různé údaje pomocí Arduina či třeba Raspberry Pi přes komunikační síť Sigfox. Velkou výhodou je zde například velmi dobré pokrytí signálem v České republice a roční licence pro používání v ceně. Měli bychom ale pomatovat na jistá omezení, která se týkají provozu těchto zařízení. Jedním z omezení je velikost zprávy, která může obsahovat maximálně 12 bajtů a také počet odeslaných zpráv, který je omezen na 140 zpráv na den (proto jsem zvolil interval 15 minut mezi zprávami). Příklad použití modemu Sigfox vidím v různých meteostanicích, senzorech pohybu či obecně bezpečnostních systémech, které jsou umístěny mimo dosah WiFi anebo je pro nás zbytečné investovat do GSM modulu a platit za SIM kartu. Více informací naleznete na stránkách LPWAN.cz

GSM/GPRS modul pro Arduino

GSM/GPRS modul pro Arduino 1500635983 VÝROBNÍ ČÍSLO GSM/GPRS modul pro Arduino 1. POPIS Díky tomuto produktu lze naprogramovat telefon, který bude schopný volat a přijímat hovory, psát SMS zprávy a připojit se k internetové síti

Více

Komunikace se snímačem vlhkosti a teploty po protokolu Modbus RTU - z IDEC SmartAxis Touch

Komunikace se snímačem vlhkosti a teploty po protokolu Modbus RTU - z IDEC SmartAxis Touch Komunikace se snímačem vlhkosti a teploty po protokolu Modbus RTU - z IDEC SmartAxis Touch 2 Komunikace se snímačem vlhkosti a teploty po protokolu Modbus RTU - z IDEC SmartAxis Touch Abstrakt Tento aplikační

Více

Čtečka otisků prstů 1. POPIS 2. SPECIFIKACE. ECLIPSERA s.r.o. Distributor pro ČR. VÝROBNÍ ČÍSLO

Čtečka otisků prstů 1. POPIS 2. SPECIFIKACE. ECLIPSERA s.r.o. Distributor pro ČR. VÝROBNÍ ČÍSLO 1496818942 VÝROBNÍ ČÍSLO Čtečka otisků prstů 1. POPIS Jedná se o modul, který lze po menších úpravách připojit k Arduinu (viz. kapitola Zapojení). Čtečka otisků prstů disponuje vlastní pamětí, takže si

Více

eses výukový multi shield pro Arduino UNO

eses výukový multi shield pro Arduino UNO 1456079896 eses výukový multi shield pro Arduino UNO eses výukový multi shield pro Arduino UNO 1. POPIS Tento shield je vhodný především pro výuku a začátečníky, jelikož obsahuje spoustu základních periferií,

Více

1. POPIS 2. SPECIFIKACE. ECLIPSERA s.r.o. Distributor pro ČR. VÝROBNÍ ČÍSLO. Tento malý a kompaktní modul je schopen určit vaši polohu

1. POPIS 2. SPECIFIKACE. ECLIPSERA s.r.o. Distributor pro ČR. VÝROBNÍ ČÍSLO. Tento malý a kompaktní modul je schopen určit vaši polohu 1502177743 VÝROBNÍ ČÍSLO GPS modul NEO-7M 1. POPIS Tento malý a kompaktní modul je schopen určit vaši polohu prostřednictvím satelitní navigace GPS. Lze ho připojit k PC pomocí TTL převodníku, zabudovaného

Více

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Příprava k nastavení Příprava k nastavení Ethernet port routeru označený 1 spojíme UTP kabelem s ethernetovým portem počítače.

Více

APLIKAČNÍ POSTUP. Ukázka komunikace s bezdrátovou bránou thermokon STC65-RS485 Modbus.

APLIKAČNÍ POSTUP. Ukázka komunikace s bezdrátovou bránou thermokon STC65-RS485 Modbus. APLIKAČNÍ POSTUP Ukázka komunikace s bezdrátovou bránou thermokon STC65-RS485 Modbus 2 Ukázka komunikace s bezdrátovou bránou thermokon STC65- RS485 Modbus Abstrakt Tento aplikační postup ukazuje parametrizaci

Více

teploty po protokolu Modbus RTU

teploty po protokolu Modbus RTU Komunikace se snímačem vlhkosti a teploty po protokolu Modbus RTU 2 Komunikace se snímačem vlhkosti a teploty po protokolu Modbus RTU Abstrakt Tento aplikační postup ukazuje na příkladu snímače Thermokon

Více

Modul DHT11 s ESP POPIS 2. SPECIFIKACE. ECLIPSERA s.r.o. Distributor pro ČR. VÝROBNÍ ČÍSLO

Modul DHT11 s ESP POPIS 2. SPECIFIKACE. ECLIPSERA s.r.o. Distributor pro ČR. VÝROBNÍ ČÍSLO 1523344727 VÝROBNÍ ČÍSLO Modul DHT11 s ESP-01 1. POPIS Senzor DHT11 je složen ze snímačů teploty a vlhkosti vzduchu. Modul je určen pro implementaci do systému chytré domácnosti, termostatů nebo meteostanic.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 485COM. verze pro elektroměry CARLO GAVAZZI (protokol MODBUS)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 485COM. verze pro elektroměry CARLO GAVAZZI (protokol MODBUS) UŽIVATELSKÝ MANUÁL 485COM verze pro elektroměry CARLO GAVAZZI (protokol MODBUS) Obsah Obsah 2 Úvod 3 Montáž GSM komunikátoru 485COM 4 Konfigurace GSM komunikátoru 485COM 5 1. Změna hesla GSM komunikátoru

Více

NASTEVNÍ FOTOPASTÍ LTL. ACORN 5210, 5310, 6210 S GSM BRÁNOU. Pro nastavení fotopastí s GSM bránou je potřeba SIM karta a počítač

NASTEVNÍ FOTOPASTÍ LTL. ACORN 5210, 5310, 6210 S GSM BRÁNOU. Pro nastavení fotopastí s GSM bránou je potřeba SIM karta a počítač NASTEVNÍ FOTOPASTÍ LTL. ACORN 5210, 5310, 6210 S GSM BRÁNOU Pro nastavení fotopastí s GSM bránou je potřeba SIM karta a počítač SIM karta ověření: SIM kartu je třeba předem ověřit, zda je opravdu funkční

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. Aplikace v češtině pro tablety a telefony:

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.   Aplikace v češtině pro tablety a telefony: NÁVOD K POUŽITÍ Aplikace v češtině pro tablety a telefony: IP kamerový systém SW pro instalaci v PC s OS Windows můžete stáhnout zde: goo.gl/ma16zv www.slkamery.cz Video-návod k prvnímu připojení kamery:

Více

Cílem dnešní lekce je obohatit náš dosavadní systém a připravit se na připojení do cloudu

Cílem dnešní lekce je obohatit náš dosavadní systém a připravit se na připojení do cloudu Minule jsme připojili základní komponenty LED a tlačítko a prošli základy programování v IDE Arduino. Dnes to rozšíříme o další komponenty, které se nám v IoT projektech mohou hodit LCD DISPLEJ a SÉRIOVOU

Více

OCS uživatelský návod

OCS uživatelský návod Univerzita Pardubice OCS uživatelský návod Jak na registraci účastníka, nahrání názvu příspěvku a nahrání příspěvku ke konferenci. www.upce.cz 20.4.2012 Následující návod slouží k pochopení základních

Více

Evidence Popis aplikace QUANTUM a.s. Verze pro OS Android

Evidence Popis aplikace QUANTUM a.s. Verze pro OS Android Evidence Popis aplikace QUANTUM a.s. Verze pro OS Android 1 Instalace aplikace Evidence 1. 2. Spustíme Google Play Store. 3. 1. Do vyhledávače napíšeme edocu 2. Play Store nám vyhledá edocu Evidence -

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. Aplikace pro tablety a telefony: SW pro instalaci v PC můžete stáhnout zde:

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.   Aplikace pro tablety a telefony: SW pro instalaci v PC můžete stáhnout zde: NÁVOD K POUŽITÍ Aplikace pro tablety a telefony: IP kamerový systém www.slkamery.cz SW pro instalaci v PC můžete stáhnout zde: https://uloz.to/!kvhw8rsuaksf/cmsklient-rar 1 1. První připojení kamery Vložení

Více

GWAVA antispam a antivir

GWAVA antispam a antivir GWAVA antispam a antivir V rámci opatření proti spamu a virům na ČZU byl implementován antispamový a antivirový systém GWAVA. Systém GWAVA zašle uživateli v případě zachycení nevyžádané pošty do jeho schránky

Více

Voltampérová charakteristika diody

Voltampérová charakteristika diody Voltampérová charakteristika diody Pozn.: Voltampérovou charakteristiku diod, resp. i rezistorů, žárovek aj. lze proměřovat se soupravou ISES-PCI a též i s ISES-USB. Souprava ISES-PCI, resp. ISES-PCI Professional

Více

Průvodce nastavením VoIP u telefonní ústředny OMEGA

Průvodce nastavením VoIP u telefonní ústředny OMEGA Průvodce nastavením VoIP u telefonní ústředny OMEGA Postup nastavení: 1) Vytvoření uživatele 2) Registrace VoIP telefonu 3) Nastavení ARS 4) Nastavení LCR 5) Nastavení SIP Proxy a vytvoření vnitřní SIP

Více

Uživatelská příručka. Marushka Photo. aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o.

Uživatelská příručka. Marushka Photo. aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o. Uživatelská příručka Marushka Photo aplikace firmy GEOVAP, spol. s r.o. Obsah: Návod k aplikaci MarushkaPhoto pro Android... 2 Návod k aplikaci MarushkaPhoto pro WindowsPhone... 6 Návod k aplikaci MarushkaPhoto

Více

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485. Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007 Poslední aktualizace: 15.6 2009 09:58 Počet stran:

Více

Manuál pro NetDOGs práce s administrací

Manuál pro NetDOGs práce s administrací Manuál pro NetDOGs práce s administrací Po přihlášení se nacházíme v administraci V horní části jsou hlavní ikony značící moduly prezentace - REDAKCE - NOVINKY - OSTATNÍ - ADMINISTRACE (a možná i další

Více

PROGRAMOVÁNÍ MIKROPOČÍTAČŮ CVIČENÍ 8

PROGRAMOVÁNÍ MIKROPOČÍTAČŮ CVIČENÍ 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROGRAMOVÁNÍ MIKROPOČÍTAČŮ CVIČENÍ 8 Využití sériové komunikace Jan Dolinay Petr Dostálek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční

Více

Příručka pro editaci kontaktů na eagri

Příručka pro editaci kontaktů na eagri Obsah Úvod... 1 Uživatel a subjekt... 1 Kontakty... 1 Validace hodnoty kontaktu... 2 GPS souřadnice... 3 Datová schránka... 3 Adresy... 3 Speciální PSČ... 4 Adresy s P.O. Box... 4 Klíč pro WS... 4 Uživatelé...

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN

Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN Vzdálené ovládání dotykového displeje IDEC HG3G pomocí routeru VIPA TM-C VPN Abstrakt Tento aplikační postup je ukázkou jak

Více

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485 13. ledna 2017 w w w. p a p o u c h. c o m 0294.01.02 Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007

Více

54. odborná konference ČKS Lísek u Bystřice,

54. odborná konference ČKS Lísek u Bystřice, 54. odborná konference ČKS Lísek u Bystřice, 17. 18. 5. 2017 Patrik Mück +420 735 000 089 tachografy@martinmuck.cz www.martinmuck.cz AMS Martin Mück Pod Šancemi 444/1 Praha 9 Vysočany 190 00 ŠKOLENÍ jsme

Více

Ethernetový komunikátor ETH-BOX1

Ethernetový komunikátor ETH-BOX1 Ethernetový komunikátor ETH-BOX1 NÁVOD K POUŽITÍ Poslední aktualizace: 22.12.2011 Ethernetový komunikátor ETH-BOX1 1 Malý ethernetový komunikátor umožňující pohodlné ovládání libovolného zařízení přes

Více

Zapojení HW, oživení. Odpor R13 a připojený napájecí konektror. Změny v osazení. Popisky programovacího konektoru

Zapojení HW, oživení. Odpor R13 a připojený napájecí konektror. Změny v osazení. Popisky programovacího konektoru Zapojení HW, oživení Odpor R13 a připojený napájecí konektror Co by vás mohlo nepříjemně zaskočit zapojený odpor R13 a zároveň osazený napájecí konektor. Čili propojení baterka - napájení vysílačkypři

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 Aplikace pro tablety a telefony: Kompletní obsah CD se SW pro instalaci v PC můžete stáhnout zde: http://uloz.to/xaufpwhg/swkam-rar 2 1. Nastavení kamery

Více

Signalizace a ovládací prvky. Konektory a připojení

Signalizace a ovládací prvky. Konektory a připojení PH-WEB je zařízení, sloužící ke správě jednotlivých prvků systému PocketHome přes webové rozhraní. Z libovolného místa na světě lze, prostřednictvím sítě Internet, zjišťovat informace o jednotlivých prvcích

Více

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ

TACHOTel manuál 2015 AURIS CZ TACHOTel manuál 2 TACHOTel Obsah Foreword I Úvod 0 3 1 Popis systému... 3 2 Systémové... požadavky 4 3 Přihlášení... do aplikace 5 II Nastavení aplikace 6 1 Instalace... a konfigurace služby ATR 6 2 Vytvoření...

Více

Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy

Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy Modelová úloha Zabezpečení a správa budovy Zadání 1. Seznamte se s funkcemi modelu Zabezpečení a správa budovy. 2. Seznamte se s možnostmi programu GB 060 Control Panel. 3. Ověřte funkčnost bezpečnostního

Více

Jakodemknouta nahrát námořní mapy. Do navigace Garmin?

Jakodemknouta nahrát námořní mapy. Do navigace Garmin? Jakodemknouta nahrát námořní mapy BlueChartAtlantic Do navigace Garmin? Nejprve je potřeba vytvořit uživatelský účet a zaregistrovat vaši navigaci. 1. Na internetu otevřete stránku: my.garmin.com 2. Zvolte:

Více

RS 250 1 250 300, 2 400 9 600 232, RS 485, USB, GSM/GPRS

RS 250 1 250 300, 2 400 9 600 232, RS 485, USB, GSM/GPRS Vzdálené vyčítání jednotkou M Bus Až 250 měřidel na jednotku M Bus Master, prostřednictvím kaskádování lze do systému zahrnout až 1 250 měřidel Podpora primárního, sekundárního a rozšířeného adresování,

Více

První seznámení s mobilní aplikací PATRIOT GPS

První seznámení s mobilní aplikací PATRIOT GPS První seznámení s mobilní aplikací PATRIOT GPS 1 Obsah 1 Získání aplikace... 3 2 První spuštění... 3 2.1 Založení uživatelského účtu... 3 2.2 Založení vozidla... 4 3 Ovládání vozidla... 5 3.1 Menu vozidla...

Více

TFT LCD shield pro Arduino Mega 2560

TFT LCD shield pro Arduino Mega 2560 1488118506 VÝROBNÍ ČÍSLO TFT LCD shield pro Arduino Mega 2560 1. POPIS Jedná se o TFT LCD displej s úhlopříčkou 3,2 palce. Shield je určen především pro platformu Arduino Mega 2560 a její klony. Lze jej

Více

Dětské hodinky s GPS. Návod k obsluze. Hlavní výhody přístroje: Jednoduché ovládání Malé rozměry Online mapový podklad

Dětské hodinky s GPS. Návod k obsluze. Hlavní výhody přístroje: Jednoduché ovládání Malé rozměry Online mapový podklad Dětské hodinky s GPS Návod k obsluze Hlavní výhody přístroje: Jednoduché ovládání Malé rozměry Online mapový podklad www.spionazni-technika.cz Stránka 1 1 Specifikace a obsah balení 1.1 Specifikace Popis

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická pošta Elektronická pošta je dnes je již klasickým využitím Internetu. Prostřednictvím Internetu můžete v elektronické formě posílat a dostávat zprávy ve srovnání s klasickou poštou může být

Více

Grafický zákaznický displej Manuál Verze: červen 2017

Grafický zákaznický displej Manuál Verze: červen 2017 1. Grafický zákaznický displej Manuál Verze: červen 2017 Obsah balení a zapojení: Po vybalení zákaznického displeje z krabice je displej složený displejem nahoru: Displej je na kloubu. Nastavte jej tak,

Více

CRV Czech Republic je na facebooku!

CRV Czech Republic je na facebooku! CRV Czech Republic je na facebooku! Na to, abyste mohli prohlížet naše facebookové stránky, není třeba se registrovat. Stačí do internetového prohlížeče zadat adresu: http://www.facebook.com/pages/crv-czech-republic/198677136816177

Více

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 19.1.2010 Poslední aktualizace: 29.7.2010 13:41 Počet stran: 8 2011 Adresa:

Více

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU PŘIHLÁŠENÍ K E-MAILOVÉMU ÚČTU Pro přihlášení k účtu je třeba do internetového vyhledávače napsat internetovou adresu http://hotmail.com. Po

Více

WiFi textový terminál s ESP8266

WiFi textový terminál s ESP8266 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra měření Dokumentace WiFi textový terminál s ESP8266 Zpracoval Ondřej Hruška 27. března 2017 1 Základní informace Modul WiFi terminálu

Více

Bezdrátové routery LTE & UMTS datové a hlasové brány

Bezdrátové routery LTE & UMTS datové a hlasové brány Bezdrátové routery LTE & UMTS datové a hlasové brány Jak na to? Základní nastavení www.2n.cz 1. Základní nastavení V tomto dokumentu si popíšeme jak jednoduše nastavit základní funkci 2N SpeedRoute nebo

Více

Lokality a uživatelé

Lokality a uživatelé Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 15.října 2013

Více

MS Office 365/2016, Windows 10 EDU

MS Office 365/2016, Windows 10 EDU Stručný postup 1. Zaregistrujeme se na portálu kraje určeného pro žáky středních škol: https://academic.softwareone.com/#/ustistudenti/ 2. Potvrdíme registraci skrz mail, který nám je zaslán po registraci.

Více

E-mail Outlook Express

E-mail Outlook Express E-mail Outlook Express název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Elektronická pošta Prezentace je zaměřena na seznámení žáků s elektronickou komunikací. Žáci se seznámí

Více

INTERFACE GSM VT-GSM-007

INTERFACE GSM VT-GSM-007 Popis zařízení INTERFACE GSM VT-GSM-007 Zařízení VT-GSM-007 je GSM interface s hlasovým kanálem a 2 vstupy a 2 výstupy (NO,NC). Vstupy se aktivují připojením na záporný potenciál napájení 0V. Doba pro

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express

Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Instalace Microsoft SQL serveru 2012 Express Podporované OS Windows: Windows 7, Windows 7 Service Pack 1, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012,

Více

Elektronická komunikace s ČSSZ

Elektronická komunikace s ČSSZ Elektronická komunikace s ČSSZ Elektronická komunikace není ani v roce 2017 povinná. Nicméně je dobré být připraven a na elektronickou komunikaci se připravit. Elektronická komunikace v DUNA MZDY se týká

Více

Návod k obsluze. VoIP PBX ústředna. Soundwin WiPBX, ipbx

Návod k obsluze. VoIP PBX ústředna. Soundwin WiPBX, ipbx Návod k obsluze VoIP PBX ústředna Soundwin WiPBX, ipbx Popis produktu Soundwin WiPBX a ipbx jsou SOHO SIP PBX ústředny, které překvapí nejen velikostí, ale také nízkou cenou. Brány WiPBX a ipbx se mezi

Více

Uživatelský manuál. KNXgal. řízení zabezpečovacích ústředen. Galaxy ze sběrnice KNX. napájeno ze sběrnice KNX. indikace komunikace na KNX

Uživatelský manuál. KNXgal. řízení zabezpečovacích ústředen. Galaxy ze sběrnice KNX. napájeno ze sběrnice KNX. indikace komunikace na KNX KNXgal Uživatelský manuál verze 1.2 řízení zabezpečovacích ústředen Galaxy ze sběrnice KNX napájeno ze sběrnice KNX indikace komunikace na KNX a s ústřednou Galaxy montáž na DIN lištu (1 modul) nastavitelné

Více

Uživatelská příručka pro ředitele škol

Uživatelská příručka pro ředitele škol Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V2.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma)

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) D/A převodník D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) Komunikace linkami RS232 nebo RS485 28. ledna 2016 w w w. p a p o u c h.

Více

HPS-120. Manuál nastavení bezdrátového modemu

HPS-120. Manuál nastavení bezdrátového modemu HPS-120 Manuál nastavení bezdrátového modemu 2013 Bezdrátový modem HPS-120 umožňuje propojit dva koncové přístroje se sériovým portem RS-232 bez použití metalické cesty. Lze propojit: vyhodnocovací jednotka-tiskárna,

Více

Výuková laboratorní sestava seminář pro učitele

Výuková laboratorní sestava seminář pro učitele Výuková laboratorní sestava seminář pro učitele Programování kitů v ARM MBED Bc. Petr Kůrka (kurkape6@fel.cvut.cz) Katedra měření Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Možnosti

Více

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání

1. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN. 2. Kontakty. 3. Volání 1 z 32 Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání

Více

Raspberry PI: Obr. 1 Raspberry PI

Raspberry PI: Obr. 1 Raspberry PI Raspberry PI Stručná charakteristika: Raspberry PI je základní stavební prvek systému SensorFor. Umožňuje přímou komunikaci jednotlivých modulů lokální sítě se vzdáleným cloud serverem. server je dostupný

Více

Jak nastavit Email2SMS a SMS2Email na 2N StarGate - nové CPU 2013

Jak nastavit Email2SMS a SMS2Email na 2N StarGate - nové CPU 2013 Jak nastavit Email2SMS a SMS2Email na 2NStarGate - nové CPU 2013 V tomto FAQ naleznete veškeré potřebné kroky ke správnému nastavení Email2SMS a SMS2Email funkcí v bráně 2N StarGate. V první části tohoto

Více

ArduinotechGSMShield knihovna

ArduinotechGSMShield knihovna Knihovna pro GSM shiled Pro Arduinotech GSM shield jsme vypracovali knihovnu základních funkcí, které jsou potřeba pro zacházení s hovorem a SMSkou. Tato knihovna bude dále rozvíjena. Některé příklady

Více

Jak nastavit Email2SMS a SMS2Email na bráně 2N VoiceBlue Next

Jak nastavit Email2SMS a SMS2Email na bráně 2N VoiceBlue Next Jak nastavit Email2SMS a SMS2Email na bráně 2NVoiceBlue Next V tomto FAQ naleznete veškeré potřebné kroky ke správnému nastavení Email2SMS a SMS2Email funkcí v bráně 2N VoiceBlue Next. V první části tohoto

Více

Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu

Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu Webová aplikace pro zpracování výměnného formátu geometrického plánu byla doplněna o nový způsob kreslení geometrického plánu přímo na webu,

Více

Programování mikropočítačů platforma Arduino

Programování mikropočítačů platforma Arduino Programování mikropočítačů platforma Arduino Obsah Arduino... 1 Digitální výstupy a vstupy... 2 Připojení LED k Arduinu... 2 Co je to LED?... 3 Výpočet hodnoty předřadného rezistoru pro LED... 3 Barevné

Více

Uživatelský manuál. SERInet ST

Uživatelský manuál. SERInet ST SERInet ST Uživatelský manuál verze 1.1 převodník RS485 / Ethernet napájení passive PoE nebo 9-32V indikace komunikace na sériové lince galvanické oddělení RS485 / montáž na DIN lištu (2 moduly) šroubovací

Více

PROGRAMOVÁNÍ MIKROPOČÍTAČŮ CVIČENÍ 7

PROGRAMOVÁNÍ MIKROPOČÍTAČŮ CVIČENÍ 7 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROGRAMOVÁNÍ MIKROPOČÍTAČŮ CVIČENÍ 7 Využití knihoven podprogramů, displej Jan Dolinay Petr Dostálek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl

Více

XL-IPM-301W(I/T) Bezdrátové ovládání zásuvek 230V

XL-IPM-301W(I/T) Bezdrátové ovládání zásuvek 230V XL-IPM-301W(I/T) Bezdrátové ovládání zásuvek 230V Zařízení slouží k ovládání bezdrátových síťových zásuvek a k monitorování aktivačních vstupů přes www rozhraní. Dále je k dispozici funkce ping, testující

Více

Uživatelský manuál. SERInet ST

Uživatelský manuál. SERInet ST Uživatelský manuál verze 1.1 SERInet ST převodník RS485 / Ethernet napájení passive PoE nebo 5-32V indikace komunikace na sériové lince galvanické oddělení RS485 / montáž na DIN lištu (2 moduly) šroubovací

Více

Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice

Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice - 1 - Obsah Outlook 2003... - 3 - Outlook 2007... - 5 - Outlook 2010... - 10 - Outlook Express... - 12 - Windows Live Mail... - 16 - Mozilla

Více

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení

Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení 1 5. 6. 7. 8. Základní nastavení telefonu Vložení SIM karty Zapnutí telefonu a PIN Kontakty Kopírování ze SIM karty do telefonu Založení nového kontaktu Upravení kontaktu včetně fotky Volání Nastavení

Více

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka

ZMODO NVR KIT. Instalační příručka ZMODO NVR KIT Instalační příručka KROK 1 1. Zkontrolujte si obsah balení ZMODO NVR Kitu: NVR server 4 x IP kamera Napájecí adaptéry pro IP kamery LAN kabel CD se softwarem Příručka ( ke stažení na www.umax.cz)

Více

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení u Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi

Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení  u Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi 1 5. 6. 7. 8. Aplikace Vyhledání a stažení aplikace Založení účtu v Google Play Internet Nastavení e-mailu Zap./Vyp. přístupového bodu Připojení a odpojení wi-fi sítě Nastavení internetu v zahraničí Nastavení

Více

Uživatelský manuál. KNXpar

Uživatelský manuál. KNXpar KNXpar Uživatelský manuál verze 1.1 řízení zabezpečovacích ústředen Paradox ze sběrnice KNX napájeno ze sběrnice KNX indikace komunikace na KNX a s ústřednou Paradox montáž na DIN lištu (1 modul) nastavitelné

Více

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe Uživatelská příručka Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe Ministerstvo zemědělství České republiky únor

Více

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe Uživatelská příručka Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe verze pro mobilní zařízení a čtečky elektronických

Více

Připojení mobilního telefonu Modul GSM. Návod k instalaci a obsluze CZ-B36-011-V04-0911 GSM-A-00-00-00-01-IACZ

Připojení mobilního telefonu Modul GSM. Návod k instalaci a obsluze CZ-B36-011-V04-0911 GSM-A-00-00-00-01-IACZ Připojení mobilního telefonu tschechisch Modul GSM Návod k instalaci a obsluze CZ-B36-011-V04-0911 GSM-A-00-00-00-01-IACZ Informace k dokumentaci BS-B-00-00-00-01-IACZ Přečtěte si prosím pečlivě tuto dokumentaci.

Více

Ovládání MZK Terminalu je jednoduché a intuitivní. Terminal se ovládá pěti tlačítky.

Ovládání MZK Terminalu je jednoduché a intuitivní. Terminal se ovládá pěti tlačítky. MZK terminal MZK terminal byl vyvinut nejen jako terminál k online zobrazování a ukládání telemetrických dat z modulu Twin k pozdější analýze, ale především jako víceúčelové zařízení, jehož funkce a možnosti

Více

Nastavení poštovních klientů pro přístup k e-mailové schránce na VŠPJ

Nastavení poštovních klientů pro přístup k e-mailové schránce na VŠPJ Nastavení poštovních klientů pro přístup k e-mailové schránce na VŠPJ Obsah: Nastavení poštovního klienta Mozilla Thunderbird... 2 Nastavení poštovního klienta Microsoft Outlook... 6 Použití poštovního

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

MODUL EET. elektronická evidence tržeb

MODUL EET. elektronická evidence tržeb MODUL EET elektronická evidence tržeb 1. Nastavení modulu EET a) nastavení Firmy/Středika b) nastavení EET u firmy/střediska 2. Nastavení plateb 3. Vystavení účtu Varianta A (vše přes EET) a) vystavení

Více

Návod k instalaci aplikace. Mobilní ekasa

Návod k instalaci aplikace. Mobilní ekasa Návod k instalaci aplikace Mobilní ekasa Instalace aplikace Mobilní ekasy je téměř totožná s registrací standardní ekasy a může proběhnout dvěma způsoby. Tyto způsoby jsou určeny tím, zda již jste či nejste

Více

Ekoškola - manuál pro správce školy

Ekoškola - manuál pro správce školy Ekoškola - manuál pro správce školy Obsah 1. Registrace 2. Administrace školy 3. Ekoškola - úkol měsíce 1. Registrace Registrace školy se provádí na adrese www.ekolampov.cz/cz/registrace-skoly. Zde zadejte

Více

Students for Automotive (S4A) Manuál pro soutěžní týmy

Students for Automotive (S4A) Manuál pro soutěžní týmy Students for Automotive (S4A) Manuál pro soutěžní týmy Obsah 1. Tipy pro sestavování vozítka... 3 2. Aplikace pro OS Android... 3 3. Programovací prostředí Arduino IDE... 8 4. Programovaní WiFi modulu

Více

SIMATIC S7-200 - GPRS. Micro Automation. Promoters Meeting October 2005. Aplikace pro GPRS. Vzdálená stanice. Server SINAUT MICRO SC.

SIMATIC S7-200 - GPRS. Micro Automation. Promoters Meeting October 2005. Aplikace pro GPRS. Vzdálená stanice. Server SINAUT MICRO SC. SIMATIC S7-200 - GPRS 2005, Page 1 WORKSHOP S7-200 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server

Více

Temp-485-Pt100. Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem. Temp-485-Pt100 Box2

Temp-485-Pt100. Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem. Temp-485-Pt100 Box2 Temp-485-Pt100 Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem Temp-485-Pt100 Box2 Temp-485-Pt100 Cable3 Temp-485-Pt100 Frost2 Přehled Temp-485-Pt100

Více

MarkAs marketingový asistent. Návod Betatest

MarkAs marketingový asistent. Návod Betatest MarkAs marketingový asistent Návod Betatest 25.5.2015 ! 2 /! 9 Obsah Návod betatest 3 Zapojení do betatestu 3 Instalace a aktivace 3 Založení nového zákazníka 4 Konfigurace MarkAs Mailer 6 Použití MarkAs

Více

Czech Nature Photo Návod

Czech Nature Photo Návod Czech Nature Photo Návod Tento návod vás provede všemi úkony nutnými pro úspěšné přihlášení vašich fotogra?ií do soutěže Czech Nature Photo. Pokud narazíte na problém, který není v tomto dokumentu podchycen,

Více

Návod na použití univerzitní aplikace

Návod na použití univerzitní aplikace Page 1 of 19 Návod na použití univerzitní aplikace WHOIS viz jednotlivé kapitoly Stránky: Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta Kurz: Návod pro použití aplikace Whois Kniha: Návod na použití univerzitní

Více

Postup získání a nastavení připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL k použití pro elektronické recepty v systému Mediox

Postup získání a nastavení připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL k použití pro elektronické recepty v systému Mediox Postup získání a nastavení připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL k použití pro elektronické recepty v systému Mediox Pro připojení ke všem novým rozhraním úložišť SÚKL je třeba připojovací certifikát.

Více

VYTVOŘENÍ ÚČTU LG SMART WORLD

VYTVOŘENÍ ÚČTU LG SMART WORLD VYTVOŘENÍ ÚČTU LG SMART WORLD Přihlášení a Registrace Copyright 2012 LG Electronics. All Rights Reserved. 01. Stlačením tlačítka Home na dálkovém ovladači spustíte úvodní obrazovku LG Smart TV. 01A. V

Více

CNC Technologie a obráběcí stroje

CNC Technologie a obráběcí stroje CNC Technologie a obráběcí stroje GVE67 I/O jednotka digitálních vstupů a výstupů 1 Specifikace: Rozšiřuje možnosti řídícího systému Armote a GVE64 o dalších 16 digitálních vstupů a 8 relé výstupů. 2 Aplikace

Více

NDEM 02 Síťový terminál pro docházkové aplikace

NDEM 02 Síťový terminál pro docházkové aplikace Charakteristika modulu Síťový terminál NDEM 02 je určen pro připojení na sběrnici APS BUS přístupového systému APS 400. K jednomu řídícímu modulu MCA 167 je možné připojit až 64 terminálů NDEM 02. Terminál

Více

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit)

Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Instalace SQL 2008 R2 na Windows 7 (64bit) Pokud máte ještě nainstalovaný MS SQL server Express 2005, odinstalujte jej, předtím nezapomeňte zálohovat databázi. Kromě Windows 7 je instalace určena také

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS

Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS 1 5. 6. 7. 8. Základní nastavení telefonu Vložení paměťové karty Zapnutí telefonu a PIN Vložení SIM karty SMS a MMS Nastavení střediska zpráv Nastavení MMS Nastavení tónů Upozornění o doručení SMS Volání

Více