Souhrnná teritoriální informace Antiqua a Barbuda

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Antiqua a Barbuda"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Caracasu (Venezuela) ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu Antigua a Barbuda (Antigua and Barbuda) 1.2. Rozloha Antigua 281 km 2 Barbuda 161 km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva Počet obyvatel: 93 tisíc Pracovní síla (2007): (obchod a služby, zemědělství, průmysl), z toho cca přistěhovalci; 45,5 % pracovních sil jsou ženy a 60 % žen pracuje ve veřejném sektoru, většina žen pracuje v hotelnictví a ve školství Nezaměstnanost (2007): 10 % 1.4. Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Průměrný roční přírůstek obyvatelstva: 1,8 % (odhad 2009) Gramotnost dospělého obyvatelstva: 85,8 % Dětská úmrtnost: 11/1 000 Délka života: muži 70, ženy 74 let 1.5. Národnostní složení téměř 100 % afrického původu, dále britského, portugalského a levantskoarabského původu 1.6. Náboženské složení hlavně anglikánské s evangelickými protestanty a římskokatolickými menšinami 1.7. Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky angličtina 1.8. Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Hlavní město St. John`s ( obyvatel) 2/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

3 Další města English Harbour Town Codrington (Barbuda) Administrativní rozdělení 6 hrabství a dvě dependence (Barbuda a Redonda) 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn východokaribský dolar ECS 2,70/1 USD Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Státní svátky Nový rok Velký pátek Velikonoce Velikonoční pondělí Svátek práce Svatodušní neděle Svatodušní pondělí Karnevalové pondělí Karnevalové úterý Den nezávislosti Den Hrdinů Vánoční svátky Boxing Day Pracovní doba po so 8:00 16:30 hod. ne 8:00 12:00 hod. Prodejní doba po so 8:00 20:00 ne zavřeno Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Telefonní spojení pro volání na Antiguu a Barbudu: kód oblasti-číslo místního telefonu Dochvilnost na obchodní schůzku není silnou stránkou místních obchodních kruhů, obvyklé je spíše zpoždění minut. Je nevhodné přistoupit ihned po příchodu k projednávání obchodního tématu, obvykle se konverzuje cca 10 minut o obecných záležitostech, dotýkající se reálií a aktuálních událostí na ostrovech Antigua a Barbuda a v širším kontextu jejich postavení v Karibské oblasti a v závěru přejít k projednávání samotného tématu schůzky. Je také obvyklé vyjádřit zájem o rodinu partnera a jeho 3/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

4 záliby a příp. obdarovat partnera drobnými dárkovými a upomínkovými předměty (hudební kazety, knihy, broušené sklo a bižuterie apod.) Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Zdravotní péče je omezená. Na ostrovech je pouze Všeobecná nemocnice (Hospital General) a soukromá klinika Adlin. Upozorňujeme, že soukromá klinika Adlin požaduje před započetím léčby zálohu odpovídající výši britských liber. Případné přeplatky klinika navrátí. Na ostrově není přetlaková komora pro postižené hloubkovou nemocí. Všechny těžší případy jsou převáženy k ošetření do USA (Portoriko, Miami). Doporučuje uzavřít zdravotní pojištění, které může krýt nákladnou leteckou přepravu. Veřejné zdravotnictví má poměrně nízkou úroveň, ošetření v soukromých zdravotnických zařízeních je na mnohem vyšší úrovni. Soukromá zařízení akceptují pojistky sjednané s velkými mezinárodními společnostmi, zvláště se společnostmi z USA a Velké Británie. Uzavření odpovídající pojistné smlouvy je proto třeba věnovat náležitou pozornost. Náklady na ošetření jsou pojištěnci refundovány až po návratu do ČR. Mezinárodní očkovací průkaz s očkováním proti žluté zimnici se vyžaduje při příjezdu do země z infikovaných oblastí a u dětí od 1 roku věku. Očkování proti malárii a choleře se nevyžaduje Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria ČR nemá s Antiguou a Barbudou bezvízový styk, proto čeští občané potřebují pro vstup na Antiguu a Barbudu víza. Dále je nutno se prokázat platným pasem nejméně 6 měsíců a platnou zpáteční letenkou nebo lodním lístkem. Pro bližší informace doporučujeme obrátit se na High Commission of Antigua and Barbuda v Londýně nebo na ZÚ Antiguy a Barbudy v Paříži na tyto adresy: High Commission of Antigua and Barbuda 2nd Floor, 45 Crawford Place London W1H 4LP United Kingdom Telefon: Fax: visainfo@antigua-barbuda.com web: Ambassade de Antigua et Barbuda 43,. Avenue de Friedland Paris France Telefon: Fax: Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi V období od června do listopadu je možný výskyt uragánů. Politická situace je v zemi stabilní. V zemi je možno dostat horečnaté onemocnění dengue způsobené komářím štípnutím. Doporučujeme používat repelenty. Antigua a Barbuda je poměrně bezpečná země. Doporučuje dávat pozor na kapesní zloděje. Předměty ponechané na pláži bez dozoru se mohou stát objektem krádeže. Nedoporučujeme pohyb po setmění po opuštěných plážích. 4/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

5 Na ostrovech se jezdí vlevo. Kvalita komunikací je poměrně dobrá, auta vyskytující se na ostrovech jsou ve špatném technickém stavu (nefungující brzdová či signální světla, nefunkční brzdy aj.). Za držení a pašování drog mohou hrozit vysoké tresty odnětí svobody a peněžní pokuty. Další informace je možno získat na: a antigua_barbuda Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města Nerezidentní ZÚ ČR sídlí v Caracasu, Venezuela (do ). Adresa: EMBAJADA DE LA REPUBLICA CHECA Calle Los Cedros, Quinta Isabel, Country Club de Caracas Apartado Caracas 1060-A Venezuela Telefon: , Fax: caracas@embassy.mzv.cz,commerce_caracas@mzv.cz Působnost ZÚ Caracas (do ): Venezuela, Surinam, Guyana, Jamajka, Dominikánská republika, Haiti, Barbados, Grenada, Dominika, Antigua a Barbuda, Svatý Krištof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Trinidad a Tobago Honorární konzulát ČR v Saint John`s ani jinde na ostrovech není Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) Žádná z uvedených českých institucí nemá na ostrovech Antigua a Barbuda své zastoupení ani kontaktní kancelář Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Ambulance 999/ Policie 999/ Hasiči 999/ Záchranáři 999/ Internetové informační zdroje /24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

6 Adresy významných institucí EASTERN CARIBBEAN CENTRAL BANK Headquarters P.O.Box 89 Basseterre St. Kitts Telefon: Fax: EASTERN CARIBBEAN CENTRAL BANK ECCB Agency Office Mr. Albert Lockhart (President Representative) P.O.Box 741 Sagicor Financial Centre Factory Road St. John`s Antigua Telefon: Fax: ANTIGUA AND BARBUDA CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY Mr. George Jr. Goodwin Ms. Holly Peters Corner of North and Popeshead Streets P.O.Box 774 St. John`s Antigua Telefon: Fax: ANTIGUA AND BARBUDA CHAMBER OF COMMERCE Mr. Joseph Clarvis (President) Mr. Lionel Boulos (Executive Director) Redcliff Street P.O.Box 774 St. John`s Antigua Telefon: Fax: ANTIGUA AND BARBUDA DEPARTMENT OF TOURISM AND TRADE OFFICE 25 S.E. 2nd Ave., No. 300 Miami, FL U.S.A. Telefon: Fax: MINISTRY OF PLANNING, TRADE, INDUSTRY, COMMERCE AND PUBLIC SERVICE AFFAIRS Ms. Carlene Knight St. John`s Antigua MINISTRY OF LABOUR, PUBLIC ADMINISTRATION AND EMPOWERMENT 6/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

7 Ministries Headquarter Third Floor, State Insurfance Building Long and Thames Streets St. John`s Antigua (téměř všechna ministerstva se nacházejí na této adrese) 7/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

8 2. Vnitropolitická charakteristika 2.1. Stručná charakteristika politického systému Státní zřízení: konstituční monarchie s Parlamentem Westminsterského typu Platná ústava: z r. 1981, nezávislost vyhlášena Ústavní a politický systém: parlamentní demokracie, nezávislý suverénní stát v rámci Commonwealthu Moc ve státě Výkonná generální guvernér zastupující královnu Alžbětu II., ministerský předseda (předseda vlády) a kabinet. Generální guvernér Sir James B. Carlisle od Legislativní Dvoukomorový parlament, 17členný Senát jmenovaný generálním guvernérem (na návrh předsedy vlády a lídra opozice) a 17členná lidově volená Dolní sněmovna Soudní magistrátní soudy, Nejvyšší Východokaribský soud (Eastern Caribbean Supreme Court) se sídlem na Santa Lucii, jeden soudce Nejvyššího soudu je rezidentem na ostrovech a předsedá Court of Summary Jurisdiction, člen Karibského soudního dvora (Caribbean Court of Justice) Hlavní politické strany: Antigua Labour Party (ALP), United Progressive Party (UPP), Barbuda People`s Movement (BPM) Volební právo univerzální v 18. letech 2.2. Hlava státu (jméno, kompetence) Hlavou státu je královna Elizabeth II. reprezentovaná na Antigua a Barbuda generálním guvernérem, který je jmenován ministerským předsedou a kabinetem Složení vlády hlava státu Královna Elizabeth II. generální guvernérka: Luise Agnetha Lake-Tack ministerský předseda: Winston Baldwin Spencer vicepremiér: Willmoth Daniel ministr zemědělské půdy, mořských zdrojů a agroprůmyslu: Charlesworth Samuel ministr pro záležitosti Barbudy: Winston Baldwin Spencer ministr obrany: Winston Baldwin Spencer ministr školství: Bertrand Joseph ministr financí a hospodářství: Errol Cort ministr zahraničních věcí a mezinárodního obchodu: Winston Baldwin Spencer ministr zdravotnictví, sportu a mládeže: John Herbert Maginley ministr bydlení, kultury a sociální transformace: Hilson Baptiste ministr informací a vysílání: Winston Baldwin Spencer ministr spravedlnosti: Colin Derrick ministr práce, veřejné správy a zmocněnec: Jacqui Quinn-Leandro ministr právních věcí: Justin Simon ministr národní bezpečnosti: Winston Baldwin Spencer 8/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

9 ministr turistiky a civilního letectví: Harold Lovell ministr práce, dopravy a životního prostředí: Willmoth Daniel ministr bez portfeje: Aziz Fares generální prokurátor: Justin Simon velvyslanec v USA a OAS: Deborah Mae Lovell velvyslanec při OSN: John Ashe Ministerský předseda a kabinet zodpovídají Parlamentu. Volby se konají každých 5 let, ale mohou být svolány ministerským předsedou kdykoliv. Poslední volby se konaly Ústavní články zahrnují svobodu slova, tisku, náboženství, hnutí a sdružování. Antigua a Barbuda je členem východokaribského soudního systému. Jurisprudence je založena na anglickém obecném právu. 9/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

10 3. Zahraničně-politická orientace 3.1. Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních ACP, CARICOM, CDB, Commonwealth, ECLAC, FAO, G77, IBRD, ICAO, ICFTU, ICRM, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMG, Intelsat (nesignatářský uživatel), Interpol, IOC, ITU, NAM (pozorovatel), OAS, OECS, OPANAL, UN, UNCTAD, UNESCO, UPU, WCL, WFTU, WHO, WMO, WTO. Antigua převezme předsednictví v G77 v r Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách CARIBBEAN BASIN INITIATIVE (CBI) s USA, Caribcan s Kanadou, Dohoda z Lomé, CARICOM, ACP 3.3. Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. ČR nemá uzavřeny žádné bilaterální smlouvy s Antiguou a Barbudou. 10/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

11 4. Ekonomická charakteristika země 4.1. Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje Ekonomika Antiguy a Barbudy je založená na službách a rostla v r odhadovaným tempem 3,2 %, což je méně v porovnání s 5,2 % v r Stavebnictví, bankovnictví a pojišťovnictví, komunikace, velkoobchod a maloobchod a turistika jsou klíčovými zdroji zaměstnanosti a příjmů HDP a nahradily v příjmech dříve významný průmysl cukrovarnický. Ekonomika země zaznamenala v posledních třech letech prudký růst, tažený boomem ve výstavbě hotelů a bytů, jakož i některých projektů v souvislosti se Světovým pohárem v kriketu v r Sektor turistiky a služeb se sektorem spojených má rostoucí trend, od propadu přílivu turistů v září 2001 v důsledku teroristických útoků, avšak v letech 2004 a 2005 vytvořil příjmy do HDP přes 50 %. Pro snížení zranitelnosti v důsledku ekonomických šoků a přírodních katastrof zahájila Antigua a Barbuda diverzifikaci ekonomiky a podporuje růst sektoru dopravy, komunikací, zábavního průmyslu (internetových sázkových her) a finančních služeb. Měnou na AB je Východokaribský dolar (ECS), regionální měna mezi členskými státy Východokaribské měnové unie (Eastern Caribbean Currency Unit - ECCU). Východokaribská centrální banka (ECCB) emituje ECS, řídí měnovou politiku a reguluje a dohlíží na aktivity komerčních bank v členských zemích. ECCB stanovila směnný kurz ECS na 2,70 ECS/1 USD. Antigua a Barbuda je příjemcem US Caribbean Basin Initiative, která poskytuje bezcelní vstup národního zboží do USA. V r ,7 % exportu směřovalo do USA a 48,9 % importu z USA přicházelo. Antigua a Barbuda je členem anglicky mluvícího Karibského společenství a Společného trhu /CARICOM/ a CARICOM jednotného trhu a ekonomiky (CSME - Caricom Single Market and Economy). Zahraniční vztahy: AB udržuje diplomatické vztahy s USA, Kanadou, Velkou Británií a Čínou, jakož i s mnoha zeměmi Latinské Ameriky a sousedními Východokaribskými státy. Je členem OSN, Commonwealth of Nations, Organizace amerických států, Organizace Východokaribských států a Východokaribského regionálního bezpečnostního systému RSS. Velice živé a přátelské vztahy má Antigua a Barbuda s USA již od dob získání nezávislosti. USA podporovaly vládu Antiguy a Barbudy v úsilí o expanzi ekonomické základny a zlepšování občanských životních standardů. Nicméně nedostatek adekvátních regulací finančních služeb přiměl vládu USA k poskytnutí finančního poradenství ostrovům v r Tato poradenská činnost byla sice zrušena v r. 2001, ale vláda USA pokračuje v monitorování regulací finančních služeb vládou AB. USA jsou také aktivní v pomoci při likvidaci následků ničivých uragánů a při rehabilitaci prostřednictvím agentury USAID (U.S. Agency for International Development). Americká pomoc je poskytována prostřednictvím multilaterálních agentur jako jsou Světová banka a Karibská rozvojová banka (Caribbean Development Bank), jakož i prostřednictvím kanceláře USAID v Bridgetownu, Barbados. Dřívější velitelství U.S. Navy bylo přeměněno na regionální výcvikové zařízení pobřežní stráže. Ročně přijíždí na Antiguu a Barbudu více než čtvrt milionu návštěvníků, z toho třetina z USA a odhaduje se, že cca Američanů trvale zemi obývá. USA udržují neoficiálně svou přítomnost na Antiguy a Barbudě Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) HDP 2009 v běžných tržních cenách: 1,2 mld. USD 11/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

12 Tempo růstu HDP (v průměru): 5 6 % HDP per cápita USD: (2008) Inflace: mezi 1 a 2 % Nezaměstnanost (2009): 8% Podíl na tvorbě HDP dle sektorů (2008): zemědělství 3 % průmysl 22 % služby 75 % Přírodní zdroje: zanedbatelné 4.3. Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory turistika, stavebnictví, lehký průmysl (výroba oděvů, lihovin, domácích elektrospotřebičů), tempo růstu 6 % (odhad 1997) 4.4. Stavebnictví Výstavba hotelů a ubytovacích kapacit je nejvýznamnějším součástí stavebnictví, které dává vláda investiční pobídky a podporu Zemědělství vývoj, struktura Zemědělství (2009): 3 % HDP produkty: ryby, bavlna, zelenina, banány, ananasy, kokosy, mango, okurky, chov dobytka 4.6. Služby Turistika, bankovnictví a ostatní finanční služby, dále doprava námořní a letecká. Ekonomika Antiguy a Barbudy je postavena na příjmech ze služeb, které představují přes 50 % tvorby HDP a mají stále rostoucí trend Infrastruktura (doprava, telekomunikace, energetika z toho jaderná) Doprava letecká: 3 letiště, z toho 2 s betonovou plochou, mezinárodní letiště V.C. Bird International je na severovýchodě hlavního města St. John`s a poskytuje služby mezinárodním leteckým společnostem American Airlines, British Airway, Air Canada, Air France a BWIA. silniční: celkem km, dlážděných 384 km má poměrně rozšířenou silniční síť díky rovnému terénu. Má 250 km silnic, z toho cca 25 % může být považováno za dálnice, ostatní jsou regionálního charakteru námořní: přístav St. John`s slouží i pro kontejnerovou nákladní přepravu Telekomunikace Země registrovala v r telefonních stanic, mobilních telefonů, 2 televizní vysílací stanice a uživatelů, 4 radiové stanice AM, FM a krátkovlnné, v zemi jsou internetové služby, od té doby se díky turismu masivně rozšířily telefonní spoje. Domácí telekomunikační služby jsou poskytovány státní společností Antigua Public Utility Authority (APUA) a mezinárodní spojení poskytuje 12/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

13 britská multinacionální Cable and Wireless prostřednictvím Cable and Wireless Antigua Ltd. Mezinárodní telekomunikace probíhají podmořským kabelem optického vlákna, stejně jako Intelsat pozemní stanice. Energetika Elektrická energie se vyrábí ve státem vlastněné Antigua Public Utility Authority (APUA) a v r společnost vyráběla 90 mil. KWh. Veškerá elektrická energie je na bázi ropy, jelikož na ostrově nejsou žádné vodní ani tepelné elektrárny. Jaderná energetika neexistuje Přijímaná a poskytovaná rozvojová pomoc Antigua a Barbuda je příjemcem protidrogové pomoci a požívá výhod vyplývajících z vojenských cvičení USA a civilní humanitární pomoci ve stavebních projektech pro civilní sektor. Blízkost AB americkým Panenským ostrovům a Portoriku je atraktivní jako překladiště pašeráků drog. USA a AB podepsaly řadu dohod, včetně námořního zákona dohody o přeletech a bilaterální smlouvy o extradicích a vzájemné právní pomoci. Přijatá ekonomická pomoc v r dosáhla výše USD 2,3 milionů, novější údaje nejsou k dispozici, avšak v r poskytla ČR USD na malý rozvojový projekt (počítače). 13/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

14 5. Finanční a daňový sektor 5.1. Státní rozpočet příjmy, výdaje, saldo za posledních 5 let Příjmy (USD): 158 milionů (2008) Výdaje (USD): 176 milionů (2008) 5.2. Platební bilance (běžný, kapitálový, finanční účet), devizové rezervy (za posledních 5 let) V mil. USD v r dle IMF: Běžný účet: -79 Bilance zboží: -299 Bilance služeb: 250 Bilance důchodů: -39 Běžné transfery: 8 Kapitálový účet: 18 Finanční účet: 64 Přímé investice v zahraničí: - Přímé investice na AB: 33 Aktiva portfoliových investic: 0 Pasíva portfoliových investic: 2 Ostatní investiční aktiva: 0 Ostatní investiční pasíva: 29 Netto omyly a opomenutí: -9 Rezervy a související položky: 6 IMF uvádí celkové exporty Antiguy a Barbudy v r ve výši 420 mil. USD a dovozy 341 mil. USD, dluh 164 milionů USD a úvěry 415 milionů USD Zahraniční zadluženost, dluhová služba Externí dluh (2008): 427 milionů ECS (jen veřejného sektoru) 5.4. Bankovní systém (hlavní banky a pojišťovny) Hlavní banky: American International Bank American Pacific Trading Antigua and Barbuda Investment Bank Limited - národní banka Antigua Commercial Bank - národní banka Antigua Overseas Bank Bank of New Scotia Bank of Antigua Limited Barclays International Ltd. Barclay s Bank Plc Canadian Imperial Bank of Commerce 14/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

15 Caribbean American Bank Eastern Caribbean Central Bank Heritage Bank of London Horizon Bank International Royal Bank of Canada International Exchange Bank Stanford International Bank Limited Swiss American Bank Limited West Bond International Bank a další 5.5. Daňový systém Antigua a Barbuda byla zařazena různými regionálními i mimoregionálními finančními institucemi mezi země s nejmenším daňovým zatížením v Karibiku. Pouhých 17 % hrubého národního produktu pochází z daní, zatímco ostatní karibské země dostávají v průměru kolem 27 %. V r vláda zavedla novou 2% daň z brutto prodejů nad ECS ročně. Tato daň nahradila 25% obchodní daň ze zisku. Mezinárodní měnový fond navrhnul vládě zavést daň z přidané hodnoty (VAT Value-Added Tax) jako opatření ke zvýšení daňových příjmů. Na ostrovech Antigua a Barbuda neexistuje daň z příjmu fyzických osob. Firmy středního rozsahu platí nebo zadržují během hospodářského roku následující daně a mandatorní příspěvky: Korporátní daň z příjmu: 30 % Příspěvky na sociální zabezpečení: 5 % z hrubého platu Daň z převodu majetku (kolkovné): 7,5 % z prodejní ceny Zdravotní pojištění: 3,5 % z hrubého platu Daň z pohonných hmot: zahrnuta v ceně PHM Daň z majetku (budovy): 0,75 1 % z tržní ceny Daň z majetku (pozemky): sq. ft.x 50 ECS x 1 % Daň z motorových vozidel: fixní poplatek ECS podle váhy vozidla a počtu náprav Silniční daň z kontejnerových vozidel: 20 ft 200 ECS, přes 20 ft 300 ECS Daň z finančních transakcí: 0,2 centu za šek 15/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

16 6. Zahraniční obchod země 6.1. Obchodní bilance za posledních 5 let vývoz, dovoz, saldo tabulka Zahraniční obchod export (USD): 350 milionů (2009 odhad) import (USD): 940 milionů (2009 odhad) 6.2. Teritoriální struktura postavení v (k) EU Export Obchodní partneři: OECS 26 %, Barbados 15 %, Guyana 4 %, Trinidad a Tobago 2 %, USA 0,3 % Import Obchodní partneři: USA 27 %, Velká Británie 26 %, Kanada 4 %, OECS 3 % Oficiální směnný kurz 2,70 ECS = 1 USD 6.3. Komoditní struktura Vývozní komodity: ropné produkty 48 %, průmyslové výrobky 23 %, stroje a dopravní zařízení 17 %, potraviny a živá zvířata 4 %, ostatní 8 % Dovozní komodity: potraviny a živá zvířata, stroje a dopravní zařízení, různé průmyslové výrobky, chemikálie, ropa 6.4. Dovozní podmínky a dokumenty (po vstupu do EU), celní systém, kontrola vývozu Trh je liberalizován. Místní firma musí být zaregistrována jako pobočka (branch), smíšený nebo partnerský podnik (joint venture nebo partnership) nebo společnost individuální. Určité daňové výhody mají fyzické osoby, jelikož společnosti platí korporátní daňovou sazbu. Na dovážené zboží nejsou žádná omezení nebo směnečné kontroly, exportní úvěrové podmínky nejsou regulovány. Určitá celní a bezcelní omezení jsou u dovozu tabákových výrobků (povoleno 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 g tabáku na osobu), likérů (povolen 1 litr vína nebo lihovin) a parfémů. Neomezen je dovoz fotoaparátů, kamer a filmů pro osobní užití. Zakázán je dovoz zbraní a nepředepsaných léků a dále dovoz kyselin, baterií, bioproduktů, některých chemikálií a kosmetických přípravků, nebezpečné zboží definované IATA, kožešiny, plyny, suchý led, infekční substance, oxidanty, nebezpečné tekutiny, zmagnetizované materiály, barvy a barviva, jedy, radioaktivní látky, prsť a toaletní potřeby. Je zakázáno dovážet kulatinu, stavební dříví a dřevěné výrobky z Libérie. 16/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

17 Jedinými podniky, které spadají plně pod veřejný sektor, jsou správa veřejného majetku, tj. elektrická energie, voda, místní (ale nikoliv zámořské), telefonní služby, letiště a přístav Ochrana domácího trhu Trh Antiguy a Barbudy je liberalizovaný, nejsou v platnosti žádná ochranářská opatření. V minulosti byly učiněny pokusy chránit místní průmysl proti dovážené konkurenci, ale současná politika podporuje volný obchod, i když jsou vyžadovány na některé dovážené položky dovozní cla vcelku v zanedbatelné výši Zóny volného obchodu V zemi nejsou žádné zóny volného obchodu. 17/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

18 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 7.1. Smluvní základna ČR nemá s Antiguou a Barbudou uzavřeny žádné smluvní vztahy Bilance vzájemné obchodní výměny za posledních 5 let tabulka Vzájemná obchodní výměna ČR Antigua a Barbuda v tis. USD Rok /01-09 Vývoz Dovoz Obrat Saldo Pramen: statistiky ČSÚ, říjen /01 09 = leden až září Komoditní struktura českého vývozu/dovozu Hlavní vývozní položky (2005 a 2006) Gramofonové desky a pásky, nástroje a ruční nářadí, rozvaděče, rozvodné panely, stoly a ovládací pulty, stroje šicí, nábytek, jehly k šicím strojům, výrobky z plastů Hlavní dovozní položky (2005 a 2006) Látky, odpady a rostlinné zbytky pro výživu zvířat, elektrické akumulátory vč. separátorů, víno z čerstvých hroznů, bavlněné tkaniny, arašídové oříšky nepražené, hliníkové tyče, pruty a profily 7.4. Perspektivní položky českého exportu (velikost trhu, podíl domácí výroby a dovozu) Trh Antiguy a Barbudy je velice limitován jak rozlohou, tak počtem obyvatelstva, je orientován zejména na turistiku a cestovní ruch, a to na vrstvy movitých turistů z USA, Kanady a zemí EU a pro české podnikání není příliš perspektivní. Výjimkou mohou být některé velké české cestovní kanceláře, které by mohly nabídnout své služby v turistice nejbohatším vrstvám obyvatel ČR. Vzájemná obchodní výměna je na velmi nízké úrovni a za posledních téměř 10 let nezaznamenala obchodní bilance aktivní saldo ve prospěch ČR. Pro další zpracování trhu se doporučuje soustředit akviziční aktivity především na sektor služeb a dodávky průmyslových výrobků lehkého zpracovatelského průmyslu. Konkrétně na sektor turistiky a s ní spojené služby, vývoz pro turisty atraktivních položek, jako je broušené sklo, bižuterie, perly a polodrahokamy, výrobky z drahých kovů, event. porcelánové výrobky a dále vybavení mezinárodních hotelů textilními výrobky, sklem a porcelánem, případně potravinářské speciality, nápoje, lihoviny a pivo. Pro dovoz do ČR mohou být atraktivní vybrané zemědělské produkty (tropické ovoce a šťávy, banány, kokosy, ananas, mražené ryby). 18/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

19 7.5. Firmy a joint-ventures ve vzájemném obchodu a v ostatních oblastech ekonomické spolupráce ZÚ Caracas nemá informace o bilaterálních aktivitách českých exportérů a importérů v relaci Antigua a Barbuda a v jeho evidenci nefiguruje žádná významná firma, která by byla dlouholetým obchodním partnerem pro české firmy Vyhodnocení poptávek v teritoriu po českém zboží, výrobní kooperaci ZÚ Caracas nezaznamenal v r a 2006 z Antiguy a Barbudy žádné poptávky po českém zboží a službách. Vzájemné obchodní vztahy se odvíjejí zřejmě jen na bázi ad hoc, jelikož v posledních letech nebyly zaznamenány opakované vývozy stejných zbožových položek Zahraniční rozvojová spolupráce ČR poskytla v r prostřednictvím SM v New Yorku ostrovům Antigua a Barbuda rozvojovou pomoc dodávkou 30. školních počítačů v rámci malého lokálního projektu z oblasti vzdělávání Five Islands Community Computer Access Centre v hodnotě USD. Jiná rozvojová nebo humanitární pomoc nebyla ČR poskytnuta Vzájemná výměna v oblasti služeb O vzájemné výměně v oblasti služeb nejsou vedeny ani v ČR ani na Antigua a Barbuda žádné statistiky Podmínky pro zaměstnávání občanů z ČR 19/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

20 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 8.1. Distribuční a prodejní kanály, využívání místních zástupců, další faktory ovlivňující prodej ZÚ Caracas nemá informace o distribučních a prodejních kanálech, kterými by do teritoria Antigua a Barbuda směřovaly exportní dodávky, ani informace o existenci místních zástupců. Vzhledem k velmi nízké vzájemné obchodní výměně a diverzifikaci zboží lze předpokládat, že všechny zahraničně obchodní operace se odvíjejí na bázi ad hoc. V posledních letech nebyly zaznamenány opakované dodávky českého zboží Podmínky zaměstnávání cizinců a místních sil Místní zákony umožňují zaměstnávání cizinců a Antigua a Barbuda patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele státních příslušníků členských zemí Caricomu a Východního Karibiku. Odhaduje se, že z celkové pracovní síly je více než pracovníků z okolních zemí Karibiku. Podmínky zaměstnávání cizinců jsou liberální, není stanoven poměr cizinců a místních pracovních sil a není diskriminace v druhu pracovní činnosti a rozdíly ve výši platů mezi cizinci a místními zaměstnanci. Je však třeba žádat o pracovní povolení, které se uděluje spíše z důvodů evidence pracovních sil a národní statistiky zaměstnanosti. Povolení vystavuje Ministerstvo práce na žádost místního zaměstnavatele Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace, společného podniku Pro zřízení firmy zahraničním investorem na Antigua a Barbuda je zapotřebí souhlas Ministerstva financí a hospodářství. Nejsou stanoveny žádné zvláštní podmínky pro zřízení kanceláře nebo reprezentace mimo povinnou registraci u tohoto Ministerstva Požadavky na propagaci, marketing, reklamu (využití HSP) Nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky na propagaci, marketing a reklamu, které by byly odlišné od praxe v ostatních zemí Latinské Ameriky Způsoby řešení obchodních sporů Běžné v relaci Karibské oblasti, viz STI Dominikánská republika, Trinidad a Tobago aj. Pro řešení obchodních sporů je však nutno využívat služeb místních advokátních kanceláří, které jsou obecně velmi drahé. Doporučuje se řešit případné spory vyplývající z neplnění kupní smlouvy smírčí cestou Režim zadávání veřejných zakázek Nebylo zjištěno, zda existuje v zemi režim zadávání veřejných zakázek, vzhledem k malému rozsahu teritoria a omezenému prostoru pro investiční činnost Problémy a rizika místního trhu Běžná, komerční rizika, doporučuje se pečlivý výběr vhodného bonitního partnera a využívání služeb bankovních ústavů a auditorských kanceláří k získání kvalitních a důvěryhodných informací o partnerovi. Trh je politicky stabilní a nehrozí nebezpečí změny stávajícího státního zřízení a politickoekonomické změny. 20/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

21 8.8. Problematika ochrany duševního vlastnictví Problematika ochrany duševního vlastnictví je na Antigua a Barbuda zakotvena v zákoně, a to ve dvou základních kapitolách o autorských právech a průmyslovém vlastnictví. Informace o autorských právech je možno získat na: Ministry of Justice and Legal Affairs Office of the Attorney General St. John`s Antigua Telefon: Fax: Průmyslové vlastnictví, zahrnující patenty, obchodní značky a průmyslové designy je zakotveno v zákoně o duševním vlastnictví a informace lze získat na: The Registrar`s Office P.O.Box 163 St. John`s Antigua Telefon: Fax: Obvyklé platební podmínky, platební morálka Při řádném zajištění hmotných zbožových i nezbožových dodávek z ČR obvyklými platebními instrumenty, jako je neodvolatelný potvrzený akreditiv otevřený u některé z českých bank, bankovní záruka nebo aval resp. realizace dodávky po obdržení platu předem, nehrozí mimořádné nebezpečí ztrát z dodávek. ZÚ Caracas nemá informace, že by některý český subjekt zahraničního obchodu registroval nedobytnou pohledávku v teritoriu Významné veletrhy a výstavy v teritoriu V zemi nejsou organizovány žádné významné mezinárodní veletrhy a výstavy, pouze regionální akce (zemědělské burzy, výstavy nábytku, kulturní festivaly, výstavy chovného skotu, potravinářské výstavy apod.), organizované převážně Ministerstvem pro turistiku, kde je možno si vyžádat bližší informace na adrese: MINISTRY OF TOURISM Queen Elizabeth Highway Government Complex St. John s Antigua Telefon: Fax: deptourism@antigua.gov.ag 21/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

22 9. Investiční klima 9.1. Podmínky vstupu zahraničního kapitálu (omezení, pobídky pro investory) Investiční klima je na ostrovech příznivé. Vláda AB vítá nové soukromé zahraniční investice. Investiční pobídky zahrnují daňové prázdniny, bezcelní dovozy a možnost repatriace investic a zisků. Zahraničním investorům je v zásadě povoleno nakupovat nemovitosti, i když jsou v platnosti určité restrikce k vlastnictví půdy, kde se vyžaduje licence podle Zákona o držbě půdy cizinci (Non-Citizens Land Holding Regulation Act). Vláda obecně prosazuje politiku prodeje půdy pro turistické a rezidenční projekty, zatímco pro zemědělské účely půdu pouze pronajímá. Pobídky pro zahraniční investory zahrnují: daňové prázdniny a repatriaci kapitálu i zisků pozitivní postoj místních osob a obchodních kruhů k zahraničním investorům dohody o preferenčním obchodu a bezcelní dovozy dobrá mezinárodní komunikace Daňové prázdniny 5 až 15 let s možností prodloužení o dalších 5 let se poskytují za určitých okolností, a to společnostem, zřízeným v rámci International Business Corporations Act 1982, které mohou požívat výhod celé škály pobídek. Pobídky se poskytují oborům orientovaným na export, které mají další slevy z daní, možnosti výjimek z regulace směnečné kontroly, aj. Průmyslové výrobě jsou poskytovány pobídky pod zákona Fiscal Incentives Act 1975 a výstavbě a rozšiřování hotelů a ubytovacích kapacit pobídky podle Hotels Aid Ordinance and the Income Tax Act. Obvyklá korporátní daň je 40 %, průmyslová výroba orientovaná na export může získat daňové volno až na 15 let aj. Daňová politika: zahraniční investice požívají stejného zacházení jako investice národní a daňové prázdniny a další pobídky jsou k dispozici pro jakékoliv operace. Joint venture mezi cizinci a místními firmami jsou zcela běžné, přičemž se striktně nevyžaduje místní partner pro společné podnikání. Zahraniční investoři jsou považováni za žádoucí zaměstnavatele. Všechny podniky vlastněné cizinci musí mít souhlas vlády obchodovat na Antigua a Barbuda a fiskální pobídky schvaluje vládní kabinet. Vláda poskytuje za určitých podmínek také dodatečné pobídky, jako jsou výjimky ze zadržovacích daní na platby úroků, výjimky z placení 1% daně z konverze zahraniční směny, zaručený počet pracovních povolení pro cizí státní příslušníky, nájmy výrobních prostor a budov aj. Projekty orientované na export a zemědělské projekty se těší zvláštnímu zájmu vlády a jsou podporovány ve stejném rozsahu jako odvětví turistiky. Vláda upřednostňuje investory, kteří přinesou do země investice. Místní banky jsou však také schopné financovat projekty z vlastních zdrojů. Repatriace kapitálu a zisků patří mezi největší investiční pobídky. Vyžaduje se pouze souhlas Exchange Control u Ministerstva financí. Pro poukazy do zahraničí je nutné mít zaplaceny veškeré daně. Společnosti registrované v rámci zákona International Business Companies Act 1982 mají automaticky garancii 50 let bezdaňového statutu a další privilegia. Tato právní úprava se vztahuje především na komerční a depozitní banky a pojišťovací společnosti a na mezinárodní obchodní společnosti. Antigua a Barbuda má uzavřeny preferenční obchodní dohody s USA, Kanadou, Evropou a Karibikem. Pozitivní vládní přístup, ochota k poskytování investičních pobídek a všeobecná podpora investorům pomáhají vytvářet příznivé klima pro příliv investic. Restrikce uplatňované na zahraniční investice a investory jsou minimální, převládají tyto investiční pobídky a pravidla: kapitál a zisky mohou být repatriovány 22/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

23 je povoleno 100% vlastnictví zahraničním subjektem nabízí se široká škála místních podniků disponibilních pro investice podpora joint venture s místními osobami nebo i bez výjimky z daně ze směny 1 % na vnější operace výjimky z daní 3 % kolkovného za místní půjčky aj. Směnečná kontrola je spravována Ministry of Finance, zahraniční investice musí být zaregistrována na Ministerstvu financí pro budoucí schvalování repatriací kapitálu a výnosů. Další doplňující informace o zahraničních investicích je možno získat od auditorské společnosti Price Waterhouse na ostrově Antigua Přímé zahraniční investice v teritoriu (odvětvová a teritoriální struktura) Přímé zahraniční investice Teritoriální struktura V letech dosáhly přímé zahraniční investice celkové výše 296,44 milionů USD, z toho v r ,4 milionů USD a v r ,2 milionů USD. Největším investorem za léta jsou země Karibiku s 27,4 %, následované USA s 27,2 %, dále V. Británií 4,6 %, Čínou 1,0 % a ostatními zeměmi 39,1 %. Novější data o struktuře zahraničních investic v teritoriu není k dispozici. Odvětvová struktura Dle oborů největší investice směřují do turistiky 57,8 %, dopravních služeb, zejména letecké nákladní a osobní přepravy 25,9 %, finančních a bankovních služeb 10,4 %, obchodu a distribuce 3,1 %, zdravotnictví 1,6 %, polygrafického průmyslu 0,4 % a ostatních sektorů 0,8 % České investice v teritoriu V zemi nejsou registrovány žádné české investice, i když byl zaznamenán určitý zájem o nákup nebo pronájem nemovitostí na AB k nepodnikatelským aktivitám, resp. pro rekreační účely a využití českými fyzickými osobami Nejperspektivnější odvětví pro investice, privatizační a rozvojové projekty Turistika a s ní spojená odvětví hotelnictví a gastronomie, participace při výstavbě ubytovacích kapacit a mezinárodních hotelů, bankovní a pojišťovací služby. Nové privatizační projekty v zemi nejsou připravovány. Na probíhajících rozvojových projektech se podílejí hlavně USA, Velká Británie a Kanada Rizika investování v teritoriu ZÚ Caracas nemá poznatky ani informace o případech ztrát vzniklých při investování českých firem v teritoriu, stejně jako ostatní členské státy EU, zastoupené ve Venezuele, které v teritoriu Antigua a Barbuda již dříve investovaly. 23/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

24 10. Očekávaný vývoj v teritoriu Významné události v následujícím roce a jejich dopady na ekonomickou sféru země Nejsou očekávány žádné významné události v příštím roce, které by měly výraznější dopad na ekonomickou sféru země Trendy, vstup země do mezinárodních uskupení, přijetí nových zákonů, daní apod. ZÚ nemá informace o přípravě nových zákonů a daní, ani o uvažovaném vstupu země do nových mezinárodních uskupení. Očekává se pokračování v dosavadním trendu zahraniční a vnitřní politiky i v r Nové možnosti pro český export či jinou ekonomickou spolupráci s ČR Nové možnosti pro český export nejsou, je žádoucí, aby se čeští podnikatelé pokusili využít současný a několik let trvající pozitivní vývoj pro příliv investic do země, hlavně v oborech turistiky a služeb. Pozn. ZÚ Caracas: Pro zpracování této STI byly využity všechny dostupné, zejména internetové zdroje. ZÚ nemá v relaci Antigua a Barbuda žádné zastoupení využitelné pro získávání relevantních informací o makroekonomických ukazatelích trhu, rozpočtu a platební bilanci, zahraničním obchodě, vzájemné obchodní a ekonomické spolupráci ČR apod. Podrobné makroekonomické údaje a rozbor účetní uzávěrky země není k dispozici, zpracovává se pouze pro potřeby regionální centrální banky CARICOMu, Eastern Caribbean Central Bank se sídlem na St. Kitts. Tuto STI je proto třeba považovat za základní orientační informaci o tomto minitrhu určenou pro české podnikatele. 24/24 Zastupitelský úřad Caracas (Venezuela)

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Vládní návrh ZÁKON ze dne 218 o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 (1)

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/2013 Sb. Sbírka zákonů ČR 475/213 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 475/213 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 214 a o změně zákona č. 54/212 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 213, ve

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 218 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 217 o státním rozpočtu České republiky na rok 218 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

Svatý Kryštof a Nevis. Obsah: 1. informace o jurisdikci 2. všeobecné informace o zemi 3. zdanění 4. společnosti, právní formy 5.

Svatý Kryštof a Nevis. Obsah: 1. informace o jurisdikci 2. všeobecné informace o zemi 3. zdanění 4. společnosti, právní formy 5. Svatý Kryštof a vis Obsah: 1. informace o jurisdikci 2. všeobecné informace o zemi 3. zdanění 4. společnosti, právní formy 5. závěr informace o jurisdikci vis byl až do roku 1970 ekonomikou de facto zcela

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu České republiky 2014 - příjmy (v mil. Kč)

Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu České republiky 2014 - příjmy (v mil. Kč) V. Tabulková část Tabulka č. 1: Pokladní plnění státního rozpočtu ČR 2014 příjmy Tabulka č. 2: Pokladní plnění státního rozpočtu ČR 2014 výdaje Tabulka č. 3: Příjmy kapitol r. 2014 Tabulka č. 4: Výdaje

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby Strana 1 P Ř Í J M Y Daně z příjmů fyzických osob v tom: Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků Daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti Daň z příjmů fyzických

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

Úvod...5 Seznam zkratek...9

Úvod...5 Seznam zkratek...9 Úvod...5 Seznam zkratek...9 1 Současné globalizační tendence v mezinárodním obchodu zbožím a službami a v podnikání rozvoj obchodu zbožím a službami jako důsledek globalizace.. 21 Úvod... 21 1.1 Cíle kapitoly...

Více

Rozpočtový výhled. na roky 2015 až 2017. statutárního města. České Budějovice

Rozpočtový výhled. na roky 2015 až 2017. statutárního města. České Budějovice Rozpočtový výhled statutárního města České Budějovice na roky 2015 až 2017 tis. Kč STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE ROZPOČTOVÝ VÝHLED NA ROKY 2015-2017 Porovnání schváleného rozpočtu, upraveného rozpočtu,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 26. 04. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní prezidentská

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

Obsah. Seznam zkratek... 14

Obsah. Seznam zkratek... 14 Obsah Seznam zkratek.... 14 1 Pojem, předmět a prameny práva mezinárodního obchodu.. 29 1.1 Pojem... 29 1.2 Předmět... 30 1.3 Prameny... 30 1.3.1 Mezinárodní smlouvy... 31 1.3.2 Mezinárodní obyčej... 33

Více

Kapitola 301 Kancelář prezidenta republiky

Kapitola 301 Kancelář prezidenta republiky Kapitola 301 Kancelář prezidenta republiky Celkové příjmy 60 60,00 947,19 1 578,65 Celkové výdaje 334 403 347 368,00 340 525,34 98,03 transfery v tom:ostatní nedaňové příjmy, kapitálové příjmy a přijaté

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem

Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem Analýza obchodu a investic mezi ČR a Německem Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve spolupráci s Komerční bankou a CzechTrade Obsah: Vývoj exportů do za posledních 5 let

Více

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP 2011 1. Sdělení č. 2/2011 Sb., Ministerstva práce a sociálních věcí o výši průměrné hrubé roční mzdy v České republice za rok 2009 pro účely vydávání

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

Podpora podnikání v České republice

Podpora podnikání v České republice Podpora podnikání v České republice MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Podpora podnikání v České republice 2006 OBSAH Úvod......9 A. VŠEOBECNÉ PODPORY 1. Podpora malých a středních podniků.........13 Programy

Více

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby

Bilance příjmů a výdajů státního rozpočtu v druhovém členění rozpočtové skladby P Ř Í J M Y Daně z příjmů fyzických osob v tom: Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků Daň z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti Daň z příjmů fyzických osob

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Z úrovně projektů budou příjemcem podpory povinně vykazovány a naplňovány všechny následující indikátory 1 :

Z úrovně projektů budou příjemcem podpory povinně vykazovány a naplňovány všechny následující indikátory 1 : Souhrn programu Program Marketing podporuje pořízení služeb pro malé a střední podniky zaměřených na mezinárodní konkurenceschopnost usnadňující vstup na zahraniční trhy. Podporované aktivity Usnadnění

Více

Nové výzvy mimounijních trhů

Nové výzvy mimounijních trhů Nové výzvy mimounijních trhů odborný seminář Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR Praha, 14. listopadu 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních

Více

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika

5. setkání. Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika 5. setkání Platební bilance a vnější ekonomická rovnováha, měnová politika, fiskální politika PLATEBNÍ BILANCE A VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA Obsah kapitoly Podstata platební bilance Struktura platební

Více

Mezinárodn. rodní organizace

Mezinárodn. rodní organizace rodní organizace OSN založena 1945 Organizace spojených národů anglická zkratka UN (United Nations) http://www.osn.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/organizace_spojených_národů OSN Organizace spojených

Více

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014

Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 Pozměňovací návrhy číselných položek obsažené v usnesení výborů k návrhu zákona o státním rozpočtu a k návrhu státního rozpočtu na rok 2014 I. PŘÍJMY (v Kč) Poř. č. čís. kap. kapitola Titul a ukazatel

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 622/2006 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 622/2006 Sb. Sbírka zákonů ČR 622/26 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 622/26 Sb. Zákon o státním rozpočtu České republiky na rok 27 Ze dne 13.12.26 Částka 195/26 Účinnost od 1.1.27 http://http://www.zakonyprolidi.cz/cs/26-622

Více

Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění

Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění Pokrytí: Zdravotní pojišťovny působící v oblasti veřejného zdravotního pojištění, které jsou zařazeny do

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2.

Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92. Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. Příloha č. 2 usnesení vlády ze dne 7. února 2018 č. 92 Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády České republiky na 2. pololetí 2018 Obsah Přehled použitých zkratek Výhled na 2. pololetí 2018

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

VÝKAZ O PLNĚNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ (pouze za druhové členění)

VÝKAZ O PLNĚNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ (pouze za druhové členění) Kód:R51 Organizace:MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI Datum od 01.01.2019 Datum do 31.01.2019 IČ: 00025429 Jedn./Sum.: Sumární Kapitola:336, 1361 1611 1612 1614 1617 2111 2112 2119 2131 2132 2133 2139 2141 2143

Více

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv

Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Státní rozpočet 2015 a připravované změny daní s dopady do rozpočtů samospráv Rozpočet a finanční vize měst a obcí Autoklub ČR Praha - 11. září 2014 Mgr. Simona Hornochová Náměstkyně ministra financí Obsah

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2018 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A FRANCIÍ , Praha

ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A FRANCIÍ , Praha ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A FRANCIÍ 27. 7. 2016, Praha Obsah: Analýza exportu výrobků a služeb do Francie Analýza importu výrobků a služeb z Francie Analýza francouzských investic

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9.

Česká exportní banka Česká banka pro český export. Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9. Česká exportní banka Česká banka pro český export Transfer technologií do zemí Afriky, Karibiku a Tichomoří a podpora podnikání 17.9.2015, MSV Brno Vládní program na podporu exportu České republiky MPO

Více

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019

NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019 NÁVRH ROZPOČTU KRAJE VYSOČINA NA ROK 2019 (návrh rozpočtu v užším rozsahu pro úřední desku v souladu s ust. 11 odst. 3 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších

Více

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu

Zahraniční obchod. PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika. Příčiny zahraničního obchodu PŘEDNÁŠKA č. 7 Mezinárodní obchod a vnější obchodní a měnová politika Zahraniční obchod Mezinárodní obchod je směna zboží či služeb různých subjektů určitého státu v rámci celého světového hospodářství.

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Témata pro ústní profilové zkoušky v předmětu: Aplikovaná ekonomika Školní rok: 2013/2014 Studijní obor: 78-42 M / 001

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2016 Obsah Zahraniční investice... 2 Přímé zahraniční investice v Polsku v roce 2015... 2 Závazky z titulu přímých

Více

Rozbor hospodaření za rok 2017 v plném rozsahu Příloha č. 2

Rozbor hospodaření za rok 2017 v plném rozsahu Příloha č. 2 I. ROZPOČTOVÉ PŘÍJMY Paragraf Položka Název Schválený rozpočet a b text 1 Rozpočet po změnách 2 Výsledek od poč. roku 3 1111 Daň z příjmů fyz. osob placená plátci 18 630 000,00 18 630 000,00 19 713 332,66

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

VÝKAZ O PLNĚNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ (pouze za druhové členění)

VÝKAZ O PLNĚNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ (pouze za druhové členění) Kód:R51 Organizace:MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI Datum od 01.01.2018 Datum do 31.01.2018 IČ: 00025429 Jedn./Sum.: Sumární Kapitola:336, 1361 1611 1612 1614 1617 2111 2119 2131 2132 2133 2139 2141 2143 2151

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU)

OBECNÉ ZÁSADY (2014/647/EU) 6.9.2014 L 267/9 OBECNÉ ZÁSADY OBECNÉ ZÁSADY EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 3. června 2014, kterými se mění obecné zásady ECB/2013/23 o vládní finanční statistice (ECB/2014/21) (2014/647/EU) VÝKONNÁ RADA

Více

Ministerstvo financí Čj.: MF /2018/ Tabulková část

Ministerstvo financí Čj.: MF /2018/ Tabulková část Ministerstvo financí Čj.: MF 15 115/2018/1104-60 C. Tabulková část Tabulková část Tabulka č. 1 Tabulka č. 2 Tabulka č. 3 Tabulka č. 4 Tabulka č. 5 Tabulka č. 6 Tabulka č. 7 Tabulka č. 8 Tabulka č. 9 Tabulka

Více

Společná obchodní politika EU

Společná obchodní politika EU 1 Zásady společné obchodní politiky Stanoveno čl. 207 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) Jednotné zásady pro všech 28 zemí pro: Úpravy celních sazeb Uzavírání obchodních dohod Sjednocování liberalizačních

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Peru / Ekvádor Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky

Peru / Ekvádor Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky Peru / Ekvádor 22. 2. 2018 Emil Ulrych Ředitel regionálního centra Latinské Ameriky Regionální spolupráce Latinská Amerika 20 zemí 662 000 000 obyvatel Španělština / potugalština Pacifiká Aliance, Mercosur,

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

Teritoriální setkání ICC v Praze Norsko příležitosti a výzvy pro české firmy

Teritoriální setkání ICC v Praze Norsko příležitosti a výzvy pro české firmy Teritoriální setkání ICC v Praze 23. 5. 2019 Norsko příležitosti a výzvy pro české firmy Jaroslav Knot velvyslanec České republiky v Norsku Norsko a ČR srovnání v 1Q 2019 5.328.212 obyvatel 3,8 % nezaměstnanost

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Motivy mezinárodního pohybu peněz

Motivy mezinárodního pohybu peněz MEZINÁRODNÍ FINANCE Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů v mezinárodním měřítku (mezi domácími a zahraničními

Více

VÝKAZ O PLNĚNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ (pouze za druhové členění)

VÝKAZ O PLNĚNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ (pouze za druhové členění) Kód:R51 Organizace:MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI Datum od 01.01.2017 Datum do 31.12.2017 IČ: 00025429 Jedn./Sum.: Sumární Kapitola:336, 1361 1611 1612 1614 1617 2111 2119 2131 2132 2133 2139 2141 2143 2151

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3

Srovnání návrhu rozpočtu 2013 se schváleným rozpočtem 2012. Příloha č. 3 Srovnání návrhu rozpočtu se schváleným rozpočtem Příloha č. 3 Samospráva - ORJ 91 9153 - grantová a dotační politika 3399 Ostatní záležitosti kultury, církví a sdělovacích prostředků (v tis. Kč) 522 Neinvestiční

Více

Hospodářská politika

Hospodářská politika Hospodářská politika doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Hlavní cíl: zajištění ekonomického růstu, ekonomické rovnováhy, cenové stability, plné zaměstnanosti a sociálních úkolů státu. 1 Cílů HP je dosahováno

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Jak úspěšně exportovat na UKRAJINU a do RUSKA: mechanismus Mezivládní komise Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata

Více

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti

Spojené arabské emiráty. Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti Spojené arabské emiráty Charakteristika trhu, kulturní odlišnosti, praktické obchodní zkušenosti 1 Základní ekonomická data HDP - přepodkládaný růst 3,9% - 4,4 % (2012 est.) HDP na hlavu (PPP) $49,800

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Ot O e t vř e e vř n e á n á eko e n ko o n m o i m ka Pavel Janíčko

Ot O e t vř e e vř n e á n á eko e n ko o n m o i m ka Pavel Janíčko Otevřená ekonomika Pavel Janíčko Mezinárodní obchod Otevřená ekonomika - mezinárodní obchod a mezinárodní kapitálové trhy Míra otevřenosti ekonomiky bývá nejčastěji vyjádřena pomocí poměru exportu výrobků

Více

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně správní činnost denní

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Rozpočtový výhled. na roky 2017 až statutárního města. České Budějovice

Rozpočtový výhled. na roky 2017 až statutárního města. České Budějovice Rozpočtový výhled statutárního města České Budějovice na roky 2017 až 2019 tis. Kč ROZPOČTOVÝ VÝHLED NA ROKY 2017-2019 Porovnání schváleného rozpočtu, upraveného rozpočtu, i a rozpočtového výhledu města

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 921/1

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 921/1 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 921/1 Usnesení rozpočtového výboru č. 530 ze dne 12. října 2016 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2017

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium

Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium Maturitní témata z EKONOMIKY profilová část maturitní zkoušky obor Obchodní akademie dálkové studium 1. Mzdová politika rovnováha na trhu práce plán práce a mezd mzdy a mzdová politika propočty základních

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export

NIGÉRIE, rady a tipy pro český export Exportní konference - Ostrava NIGÉRIE, rady a tipy pro český export 19. 06. 2019 Ing. Štěpán Ctibor Beneš Ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Nigérii NIGÉRIJSKÁ FEDERATIVNÍ REPUBLIKA Federativní

Více

Charakteristika jednotlivých veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů

Charakteristika jednotlivých veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů Eva Tomášková eva.tomaskova@law.muni.cz Katedra národního hospodářství Veřejné finance Charakteristika jednotlivých veřejných rozpočtů a mimorozpočtových fondů 2. přednáška 10. března 2008 Soustava veřejných

Více