A laskavého čtenáře odkážeme na oblíbený vyhledávač, který zajisté poskytne dostatek výsledků.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "A laskavého čtenáře odkážeme na oblíbený vyhledávač, který zajisté poskytne dostatek výsledků."

Transkript

1 Jiří Činčura Prostorová data v MS SQL Server 2008 Veškerá práva vyhrazena Vydáno dne: 12. října 2009 Vydání: první ID/Revize: PDF0001/01 Vydavatel: Avre Publishing, spol. s r.o., Databázový svět ( Úvod Microsoft SQL Server ve své poslední verzi 2008 přináší podporu pro práci s prostorovými daty. Jak je tato podpora implementována? Jaké má možnosti? Co můžeme očekávat? Na všechny tyto otázky a samozřejmě nejen ty, se pokusíme odpovědět v následujících stránkách. Prostorová data jsou v MS SQL 2008 implementována jako CLR rozšíření. Nejsou součástí serveru jako například typ integer. Na druhou stranu jsou implicitní součástí, takže není třeba řešit instalaci apod. Stejně tak server podporuje indexaci těchto dat, pro zrychlení dotazů, takže ani zde není vývojář ochuzen. Vlastní datové typy, které můžeme využít, jsou dva geometry a geography. První jmenovaný slouží k reprezentaci dat, jako např. bodů, čar (linií), polygonů v rovině s omezením souřadnic (konečný prostor). Naproti tomu datový typ geography slouží k reprezentaci stejných dat, avšak na povrchu zeměkoule. Oba typy pracují ve dvou dimenzích (např. na zeměkouli se nebere v potaz výška). Jak jsme se již zmínili, podporovány jsou indexy nad prostorovými daty. Index je tvořen standardním B stromem. Dekompozice je prováděna ve čtyřech úrovních pomocí mřížky a při tvorbě indexu je možné specifikovat, jak hustá mřížka bude na každé úrovni: LOW = 4 4 MEDIUM = 8 8 HIGH = Jakmile je prostor rozdělen do mřížky, je třeba přečíst jednotlivé řádky a oindexovat je. Tento proces (tzv. teselace 1 ) prochází jednotlivé řádky a přiřazuje jim buňky, ve kterých objekt leží (nebo se jich dotýká) tzv. touched cells. Procházení se provádí procházením do šířky v jednotlivých úrovních. Aby se počet těchto buněk držel na rozumné hodnotě, existuje několik pravidel, která snižují tento počet. Protože popis jednotlivých pravidel překračuje hranice článku, uvedeme je bez detailního vysvětlení: covering rule cells-per-object rule deepest-cell rule A laskavého čtenáře odkážeme na oblíbený vyhledávač, který zajisté poskytne dostatek výsledků. Zatím jsme se bavili o datových typech geometry a geography jako by se jednalo o téměř stejné typy. Ale datový typ geography přidává o něco málo na komplexnosti. Data jsou totiž reprezentována na 1 Existuje více způsobů jak tento proces provést. MS SQL Server 2008 podporuje ke každému typu jen jeden.

2 geodetickém elipsoidu a je tedy třeba s nimi zacházet opatrněji. Plocha geodetického elipsoidu musí projít jistou konkrétní projekcí do roviny 2. MS SQL 2008 promítne každou polokouli na stěny čtyřbokého jehlanu (např. pyramida). Tyto dva jehlany poté zploští (vrchol se stane součástí podstavy) a tyto rovinné útvary spojí do jedné roviny. Proces i výsledek můžete vidět na obrázku. Projekce geodetického elipsoidu do roviny v MS SQL 2008 (zdroj: microsoft.com) Vlastní index se vytváří příkazem CREATE SPATIAL INDEX a samozřejmě má smysl jej použít pouze na sloupce s typem geography nebo geometry. Jakmile je index vytvořen, může jej optimalizátor pro některé typy dotazů použít a tím dramaticky zrychlit jejich provádění. Základní práce s prostorovými daty Ačkoli prostorová data obecně nabízejí mnoho objektů, se kterými je možné přímo pracovat, v tomto dokumentu se omezíme na základní bod, linie a polygon. Vytvořme jednoduchou tabulku pro testování: create table test (prostorova_data geography); Pozn.: Pro další účely budeme vždy pracovat s typem geography. V případě odlišností od geometry bude rozdíl uveden. Aby bylo možné zapsat objekty v SQL apod., existuje specifický formát nazvaný jako WKT (Well Known Text). Jedná se o textový zápis různých prostorových objektů (podobně jako WKB je binární reprezentace), který je podporován mnoha systémy, MS SQL Server 2008 nevyjímaje. Bod Bod reprezentuje tečku v prostoru. Je určen svými souřadnicemi. Zápis je velmi jednoduchý: POINT(1 2) Případně zápis speciálního prázdného bodu: POINT EMPTY 2 Není těžké nahlédnout, že projekce vždy některé parametry deformuje.

3 Všimněte si, že mezi souřadnicemi není čárka nebo středník, odděleny jsou mezerou. Abychom jej mohli na straně databáze použít, je třeba vytvořit z tohoto textu instanci objektu geography. K tomu slouží metoda STGeomFromText. geography; = geography::stgeomfromtext('point(1 2)', 4326); insert into test values (@bod); Pozn.: Metoda STGeomFromText vyžaduje druhý parametr tzv. spatial reference ID. Prozatím stačí, když vždy použijete 4326 odpovídající systému GPS (WGS84). Podrobnější rozbor bude v závěrečném dílu. Linie Linii je možné si představit jako lomenou (rovnou) čáru. V GIS systémech může typicky reprezentovat vedení potrubí apod. Ve WKT formátu je označena LINESTRING. Jedná se o sekvenci bodů, které danou sérii úseček vymezují. Např.: LINESTRING(1 2, 3 4, 7 8) Pro práci na straně serveru: geography; = geography::stgeomfromtext('linestring(1 2, 3 4, 7 8)', 4326); insert into test values (@cara); Linie může být složena z libovolného množství úseček. Jednotlivé body jsou virtuálně spojeny a vznikne jedna lomená čára. Polygon Polygon, jak již název napovídá, si můžeme představit jako mnohoúhelník. Avšak s několika vylepšeními. Bystré čtenáře jistě napadlo, proč polygony neřešit jako uzavřenou lomenou čáru? Ve skutečnosti je polygon zapsán jako série bodů. Ale právě informace, že se jedná o polygon a nikoli o náhodou spojenou čáru přidává na možnostech. A mimo jiné u polygonů jsou povoleny díry (Ty by také bylo možné reprezentovat linií, ale již vidíme, že vhodné obalení do vlastního objektu se nám rýsuje.). Zápis je opět velmi přímočarý: POLYGON((1 1, 5 1, 1 5, 1 1)) Případně polygon s dírou: POLYGON((1 1, 5 1, 1 5, 1 1), (2 2, 2 3, 3 3, 3 2, 2 2)) Je důležité poznamenat, že orientace polygonu (jak jdou body za sebou) má velký význam. MS SQL Server 2008 vyžaduje, aby vnější polygon byl orientován protisměru hodinových ručiček a díry po

4 směru. Zde trochu zjednodušuji, neboť se stačí podívat na polygon zespoda a orientace je opačná. Nicméně budeme-li polygon procházet, musíme mít obsah na levé straně. Pro práci na straně serveru: geography; = geography::stgeomfromtext('polygon((1 1, 5 1, 1 5, 1 1),(2 2, 2 3, 3 3, 3 2, 2 2))', 4326); insert into test values (@polygon); Polygony dávají obrovské možnosti co s nimi vytvořit. Na internetu můžete nalézt polygony reprezentující velká světová města apod. A díky dírám a orientaci, která je ještě k tomu mezi různými systémy různá (např. ESRI má orientaci opačnou), můžete s polygony zažít zajímavé chvilky. Vzdálenost dvou bodů První metodou je STDistance. Jak již název napovídá, tato metoda vrátí (nejkratší samozřejmě) vzdálenost mezi dvěma body (elementy). Pokud tedy zavoláme: geography; geography; = geography::stgeomfromtext('point(51 15)', 4326); = geography::stgeomfromtext('point(50 14)', 4326); Zjistíme, že vzdálenost těchto dvou bodů je přibližně 154,5 km, vzdušnou čarou. Operace je samozřejmě reflexivní vzdálenost A-B je stejná jako B-A. Obal/Obalová křivka Často je potřeba již existující element obalit a vytvořit jej tak tlustší. Např. pro zjištění, jestli všechny domy mají předepsaný odstup od vedení inženýrské sítě. Pro tento účel slouží metoda STBuffer (případně rozšířená BufferWithTolerance). Nejjednodušší je vytvoření obalu kolem bodu: geography; = geography::stgeomfromtext('point( )', Výsledkem obalu kolem bodu je samozřejmě polygon připomínající kruh (doporučuji prohlédnout výsledek). V tomto konkrétním případě 2km kruh kolem města Tábor.

5 V případě aplikace na linii je výsledkem tlustá čára se zakulacenými konci: geography; = geography::stgeomfromtext('linestring(2 1, 3 1)', Průnik Velmi častou úlohou je zjištění, zdali bod leží v daném obdélníku. Typicky při zobrazení výřezu mapy. Pro tento účel existuje metoda STIntersects, která vrátí 1, pokud první element proniká druhý, jinak 0. Zjištění všech bodů, které leží v daném polygonu (čtverec): geography; = geography::stgeomfromtext('polygon((2 1, 2 2, 1))', 4326); 1 2, 1 1, 2 select prostorova_dataa from test = 1; Průnik, rozdíl, sjednocení Protože jsme v předchozím odstavci tak trochu nakousli množinové operace, zmíníme nakonec tři základní množinové operace průnik, rozdíl a sjednocení. Průnik je reprezentován metodou STIntersection, rozdíl STDifference a sjednocení STUnion. Všechny metody vrátí jako výsledek element, který odpovídá provedené operaci. Plocha Poslední metoda, na kterou se dnes podíváme, je metoda pro zjištění plochy elementu (tedy polygonu). Metoda se příznačně jmenuje STArea a neočekává žádný parametr.

6 Plochu čtverce použitého výše u metody STIntersects spočítáme: geography; = geography::stgeomfromtext('polygon((2 1, 2 2, 1 2, 1 1, 2 1))', 4326); Zjistíme, že je to přibližně 12 tis. km 2 (pozor pracujete na zeměkouli, nikoli v rovině). Ačkoli MS SQL Server 2008 poskytuje více funkcí nad prostorovými daty, i s několika představenými základními můžete řešit složité úlohy. Webové aplikace Velké množství aplikací dneška jsou aplikace webové ať už klasické dynamicky generované (X)HTML stránky, nebo bohaté aplikace typu Silverlight nebo Flash. A protože možnost využívat Google mapy nebo Live mapy se přímo nabízí, zaměříme se na ně. První co jistě potřebujeme, je zobrazení našich objektů v definovaném obdélníku, tj. obdélníku, který je zrovna vidět. Ten bude identifikován levým horním a pravým dolním vrcholem. Potřebujeme tedy pomocnou funkci, která nám z těchto bodů vytvoří obdélník, polygon. A protože se většinou v těchto mapách pracuje v LatLong souřadnicích, budeme i my ctít toto předávání. Funkce by mohla vypadat jako například: create function GetBoundingRectangle float ) returns geography as varchar(max); = -- BR cast(@bottomrightlong as varchar(max)) + ' ' + cast(@bottomrightlat as varchar(max)) + ', ' + -- TR cast(@bottomrightlong as varchar(max)) + ' ' + cast(@topleftlat as varchar(max)) + ', ' + -- TL cast(@topleftlong as varchar(max)) + ' ' + cast(@topleftlat as varchar(max)) + ', ' + -- BL cast(@topleftlong as varchar(max)) + ' ' + cast(@bottomrightlat as varchar(max)) + ', ' + -- closing point cast(@bottomrightlong as varchar(max)) + ' ' + cast(@bottomrightlat as varchar(max));

7 return geography::stgeomfromtext('polygon((' + '))', 4326); Pokud chceme body v daném obdélníku, nejjednodušší je vzít jednotlivé body a vyzkoušet, zdali s ním mají průnik. Výsledná procedura: create procedure ObjectsInRectangle float ) as geography; @BottomRightLong); select o.* from Objects o where o.location.stintersects(@rectangle) = 1 ; Tímto nenáročným způsobem se nám podařilo velmi jednoduše vybrat odpovídající body, které mohou být následně aplikací zobrazeny na mapě. Druhým častým požadavkem je zobrazení všech objektů, které leží v určité vzdálenosti od vybraného. Např. vyhledání pneuservisu v okruhu 10 km. S poznatky z minulého dílu je tento úkol také otázka pár řádků: create procedure ObjectsInDistanceFromPoint float ) as geography; = geography::stgeomfromtext('point('+ cast(@long as varchar(max)) +' '+ cast(@lat as varchar(max)) +')', 4326); select o.* from Objects o where o.location.stdistance(@point) ;

8 Samozřejmě je možné použít i přístup podobný minulému udělat kolem bodu kruh a následně průnik. Nakonec jedna komplexnější úloha. Představme si, že máme čáru(y) reprezentující cesty resp. silnice. Silnice nesmí procházet žádným pozemkem samozřejmě, a v okruhu 20 m od silnice nesmí být žádný pozemek bez domku resp. s domkem s plochou menší nebo rovnou jak 80 m 2 a 50 m od silnice nesmí být žádný pozemek s domkem s plochou vetší jak 80 m 2. create function TestRoad(@road geography) returns bit as bit; geography; geography; if ( exists(select 1 from Lands l left outer join Buildings b on (l.id = b.id_land) where (b.id_land is null or b.location.starea() <= 80) and l.location.stintersects(@roadwith20area) = 1) or exists(select 1 from Lands l inner join Buildings b on (l.id = b.id_land) where b.location.starea() > 80 and l.location.stintersects(@roadwith50area) = 1) ) = 0; else = 1; Pozn.: Funkce je záměrně napsána trochu neohrabaně, především pro lepší popisnost. Ačkoli OGC funkce (a nejen ty), které můžete využít, nabízí bohaté možnosti, pro složitější úkoly je vhodné umět si problém představit nebo nakreslit a vhodně aplikovat jednotlivé z tohoto pohledu transformace k dosažení kýženého výsledku. SRID SRID je zkratka pro Spatial Reference IDentifier. Pokud pracujete s datovým typem geography, je každá instance tohoto typu opatřena touto informací. A o co že se vlastně jedná? Jak již víme, země není přesně kulatá a je třeba její tvar aproximovat. Těchto postupů samozřejmě existuje celá řada, a data v jedné projekci na specifickém elipsoidu nejsou přímo kompatibilní s jinou (je ale možné

9 provádět přepočty). SQL Server 2008 podporuje SRID podle EPSG (European Petroleum Survey Group) standardu. Všechny podporované identifikátory naleznete dotazem do sys.spatial_reference_systems. A protože dnes, především mezi ne-kartografy, je hojně rozšířen systém GPS používali jsme SRID 4326, tj. WGS 84. Na druhou stranu, v našich krajích se na úřadech používá většinou S-JTSK. Prostorové indexy Poslední o čem se zmíníme, je několik parametrů prostorového indexu. Za normálních okolností jej můžete vytvořit jako každý jiný a používat. Nicméně oproti běžným indexům, mají prostorové indexy jisté specifické možnosti. Definice se liší pro datový typ geometry a geography, což vychází z odlišných dat, které tyto datové typy představují. Nejprve se ale podívejme na omezení. Prostorový index může být definován pouze na tabulce, která má specifikován primární klíč. Což není tak velké omezení, neboť asi každá rozumná tabulka v databázi má primární klíč definován. Dalším, vlastně souvisejícím, omezením je nemožnost indexovat pohledy. Zdali je to pro vás omezení posuďte sami. A konečně maximální počet indexů nad jednou tabulkou je 249. Nyní se podívejme, jaké hlavní možnosti můžeme u geometry prostorového indexu specifikovat. Jeden již známe, jde o hustotu mřížky, která je použita pro vytváření indexu. Specifikovat je možné všechny čtyři úrovně. Významným parametrem je omezující obdélník, ve kterém se naše objekty nachází. Pokud specifikujete příliš velký obdélník, zbytečně plýtváte zdroje na plochu, kde nikdy nic nebude. Na druhou stranu příliš malý obdélník může být později omezující. Souřadnice omezujícího obdélníku jsou přirozeně povinné. Naštěstí je možné index vytvořit znovu, případně vytvořit jiný. Stejně jako pro geometry, i pro geography je možné specifikovat hustotu mřížky, kterou je zeměkoule, či lépe elipsoid, rozřezán. Nicméně právě na zeměkouli nabízí, podle mě, mnohem větší možnosti pro hraní. Samozřejmě neexistuje univerzální správné pravidlo. Záleží, jaké objekty ukládáte (např. hranice hlavních měst států vs. souřadnice křížení potrubí vodovodní sítě) a také jaké dotazy nad nimi provádíte. Je rozdíl v dotazu na města v daném obdélníku v měřítku kontinentů a hledání nejbližších objektů v pohledu vesnic. Avšak díky možnosti vytvořit více indexů, s různou hustotou mřížky v různých úrovních, není problém dobře postihnout většinu typů dotazů, které musí databázový stroj řešit. Mimo těchto několika základních parametrů můžete použít ještě několik další parametrů, některé jsou jako u normálních indexů jiné specifické. Pro kompletní popis doporučujeme navštívit dokumentaci.

Výhody a nevýhody jednotlivých reprezentací jsou shrnuty na konci kapitoly.

Výhody a nevýhody jednotlivých reprezentací jsou shrnuty na konci kapitoly. Kapitola Reprezentace grafu V kapitole?? jsme se dozvěděli, co to jsou grafy a k čemu jsou dobré. rzo budeme chtít napsat nějaký program, který s grafy pracuje. le jak si takový graf uložit do počítače?

Více

Operátory ROLLUP a CUBE

Operátory ROLLUP a CUBE Operátory ROLLUP a CUBE Dotazovací jazyky, 2009 Marek Polák Martin Chytil Osnova přednášky o Analýza dat o Agregační funkce o GROUP BY a jeho problémy o Speciální hodnotový typ ALL o Operátor CUBE o Operátor

Více

InnoDB transakce, cizí klíče, neumí fulltext (a nebo už ano?) CSV v textovém souboru ve formátu hodnot oddělených čárkou

InnoDB transakce, cizí klíče, neumí fulltext (a nebo už ano?) CSV v textovém souboru ve formátu hodnot oddělených čárkou MySQL Typy tabulek Storage Engines MyISAM defaultní, neumí transakce, umí fulltext InnoDB transakce, cizí klíče, neumí fulltext (a nebo už ano?) MEMORY (HEAP) v paměti; neumí transakce ARCHIVE velké množství

Více

Databázové systémy Cvičení 5.2

Databázové systémy Cvičení 5.2 Databázové systémy Cvičení 5.2 SQL jako jazyk pro definici dat Detaily zápisu integritních omezení tabulek Integritní omezení tabulek kromě integritních omezení sloupců lze zadat integritní omezení jako

Více

PROSTOROVÉ DOTAZOVACÍ JAZYKY. (Maroš Kasinec, Jakub Kúdela)

PROSTOROVÉ DOTAZOVACÍ JAZYKY. (Maroš Kasinec, Jakub Kúdela) PROSTOROVÉ DOTAZOVACÍ JAZYKY (Maroš Kasinec, Jakub Kúdela) ÚVOD dotazovací jazyk hlavní prostředek interakce s databází klíčoví požadavek SŘBD (DBMS) SQL populární, komerční dotazovací jazyk pro relační

Více

Algoritmus pro hledání nejkratší cesty orientovaným grafem

Algoritmus pro hledání nejkratší cesty orientovaným grafem 1.1 Úvod Algoritmus pro hledání nejkratší cesty orientovaným grafem Naprogramoval jsem v Matlabu funkci, která dokáže určit nejkratší cestu v orientovaném grafu mezi libovolnými dvěma vrcholy. Nastudoval

Více

6. blok část C Množinové operátory

6. blok část C Množinové operátory 6. blok část C Množinové operátory Studijní cíl Tento blok je věnován problematice množinových operátorů a práce s množinovými operátory v jazyce SQL. Čtenáři se seznámí s operátory, UNION, a INTERSECT.

Více

PostgreSQL. Podpora dědičnosti Rozšiřitelnost vlastní datové typy. Univerzální nasazení ve vědecké sféře

PostgreSQL. Podpora dědičnosti Rozšiřitelnost vlastní datové typy. Univerzální nasazení ve vědecké sféře PostgreSQL Vzniká jako akademický projekt Experimentální vlastnosti Podpora dědičnosti Rozšiřitelnost vlastní datové typy Univerzální nasazení ve vědecké sféře Obsahuje podporu polí (časové řady) Geotypy

Více

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d

KMA/PDB. Karel Janečka. Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d KMA/PDB Prostorové databáze Karel Janečka Tvorba materiálů byla podpořena z prostředků projektu FRVŠ č. F0584/2011/F1d Sylabus předmětu KMA/PDB Úvodní přednáška Základní terminologie Motivace rozdíl klasické

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Dotazy přes více tabulek

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. Dotazy přes více tabulek 5 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk SQL, Spojení tabulek, agregační dotazy, jednoduché a složené

Více

Využití OOP v praxi -- Knihovna PHP -- Interval.cz

Využití OOP v praxi -- Knihovna PHP -- Interval.cz Page 1 of 6 Knihovna PHP Využití OOP v praxi Po dlouhé teorii přichází na řadu praxe. V následujícím textu si vysvětlíme možnosti přístupu k databázi pomocí různých vzorů objektově orientovaného programování

Více

3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy

3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy 3. přednáška z předmětu GIS1 atributové a prostorové dotazy Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor

Více

PostGIS Topology. Topologická správa vektorových dat v geodatabázi PostGIS. Martin Landa

PostGIS Topology. Topologická správa vektorových dat v geodatabázi PostGIS. Martin Landa Přednáška 5 Topologická správa vektorových dat v geodatabázi PostGIS 155UZPD Úvod do zpracování prostorových dat, zimní semestr 2018-2019 Martin Landa martin.landa@fsv.cvut.cz Fakulta stavební ČVUT v Praze

Více

FAKULTA STAVEBNÍ STUDIJNÍ PROGRAM: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE TYP PROGRAMU: MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ OBOR: GEOMATIKA ÚVOD DO ZPRACOVÁNÍ PROSTOROVÝCH DAT

FAKULTA STAVEBNÍ STUDIJNÍ PROGRAM: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE TYP PROGRAMU: MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ OBOR: GEOMATIKA ÚVOD DO ZPRACOVÁNÍ PROSTOROVÝCH DAT FAKULTA STAVEBNÍ STUDIJNÍ PROGRAM: GEODÉZIE A KARTOGRAFIE TYP PROGRAMU: MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ OBOR: GEOMATIKA ÚVOD DO ZPRACOVÁNÍ PROSTOROVÝCH DAT SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Josef Gruber Pavel Kopecký Akademický

Více

Databázové systémy. - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy. Tomáš Skopal

Databázové systémy. - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy. Tomáš Skopal Databázové systémy - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy Tomáš Skopal Osnova přednášky definice dat definice (schémat) tabulek a integritních omezení CREATE TABLE změna definice schématu ALTER TABLE

Více

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování problematika geometrického modelování manifold, Eulerova rovnost základní typy modelů hranový model stěnový model objemový model datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování těleso

Více

5. POČÍTAČOVÉ CVIČENÍ

5. POČÍTAČOVÉ CVIČENÍ 5. POČÍTAČOVÉ CVIČENÍ Databáze Databázi si můžeme představit jako místo, kam se ukládají všechny potřebné údaje. Přístup k údajům uloženým v databázi obstarává program, kterému se říká Systém Řízení Báze

Více

Typy geometrie v. Rhinu. Body

Typy geometrie v. Rhinu. Body Typy geometrie v 16 Rhinu Rhino rozeznává pět základních typů geometrie: body (points), křivky (curves), plochy (surfaces) a spojené plochy (polysurfaces). Navíc jsou plochy nebo spojené plochy, které

Více

StatSoft Jak vyzrát na datum

StatSoft Jak vyzrát na datum StatSoft Jak vyzrát na datum Tento článek se věnuje podrobně možnostem práce s proměnnými, které jsou ve formě datumu. A že jich není málo. Pokud potřebujete pracovat s datumem, pak se Vám bude tento článek

Více

Databázové systémy I

Databázové systémy I 2015 Databázové systémy I PROJEKT 2 ČÁST MIROSLAV POKORNÝ Stránka 0 z 21 Zadání Implementujte datový model vytvořený v první části projektu do relační databáze a vytvořte pohledy a uloženou proceduru dle

Více

Desktopový GIS a Grafický editor. Technický profil

Desktopový GIS a Grafický editor. Technický profil Desktopový GIS a Grafický editor Technický profil Úvodní informace GeoStore V6 je moderní GIS systém vyvinutý v technologii Microsoft.NET. Spojuje v sobě nejdůležitější funkce pro tvorbu, aktualizaci a

Více

B0M33BDT Technologie pro velká data. Supercvičení SQL, Python, Linux

B0M33BDT Technologie pro velká data. Supercvičení SQL, Python, Linux B0M33BDT Technologie pro velká data Supercvičení SQL, Python, Linux Sergej Stamenov, Jan Hučín 18. 10. 2017 Osnova cvičení Linux SQL Python 2 SQL pro uživatele aneb co potřebuje znát a umět bigdatový uživatel:

Více

2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE

2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE 2. blok část B Základní syntaxe příkazů SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE Studijní cíl Tento blok je věnován základní syntaxi příkazu SELECT, pojmům projekce a restrikce. Stručně zde budou představeny příkazy

Více

Kurz Databáze. Obsah. Dotazy. Zpracování dat. Doc. Ing. Radim Farana, CSc.

Kurz Databáze. Obsah. Dotazy. Zpracování dat. Doc. Ing. Radim Farana, CSc. 1 Kurz Databáze Zpracování dat Doc. Ing. Radim Farana, CSc. Obsah Druhy dotazů, tvorba dotazu, prostředí QBE (Query by Example). Realizace základních relačních operací selekce, projekce a spojení. Agregace

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu

Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální model reliéfu (terénu) a analýzy modelů terénu Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech hojně využívány pro různé účely. Naměřená terénní data jsou často zpracována do podoby

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

Stromy. Strom: souvislý graf bez kružnic využití: počítačová grafika seznam objektů efektivní vyhledávání výpočetní stromy rozhodovací stromy

Stromy. Strom: souvislý graf bez kružnic využití: počítačová grafika seznam objektů efektivní vyhledávání výpočetní stromy rozhodovací stromy Stromy úvod Stromy Strom: souvislý graf bez kružnic využití: počítačová grafika seznam objektů efektivní vyhledávání výpočetní stromy rozhodovací stromy Neorientovaný strom Orientovaný strom Kořenový orientovaný

Více

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium.

Úvod do GIS. Prostorová data I. část. Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Úvod do GIS Prostorová data I. část Pouze podkladová prezentace k přednáškám, nejedná se o studijní materiál pro samostatné studium. Karel Jedlička Prostorová data Analogová prostorová data Digitální prostorová

Více

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Lukáš Havrlant Univerzita Palackého 10. ledna 2014 Primární zdroj Jiří Adámek: Foundations of Coding. Strany 137 160. Na webu ke stažení, heslo:

Více

Databáze. Velmi stručný a zjednodušený úvod do problematiky databází pro programátory v Pythonu. Bedřich Košata

Databáze. Velmi stručný a zjednodušený úvod do problematiky databází pro programátory v Pythonu. Bedřich Košata Databáze Velmi stručný a zjednodušený úvod do problematiky databází pro programátory v Pythonu Bedřich Košata K čemu jsou databáze Ukládání dat ve strukturované podobě Možnost ukládat velké množství dat

Více

ÚLOHY S POLYGONEM. Polygon řetězec úseček, poslední bod je totožný s prvním. 6 bodů: X1, Y1 až X6,Y6 Y1=X6, Y1=Y6 STANOVENÍ PLOCHY JEDNOHO POLYGONU

ÚLOHY S POLYGONEM. Polygon řetězec úseček, poslední bod je totožný s prvním. 6 bodů: X1, Y1 až X6,Y6 Y1=X6, Y1=Y6 STANOVENÍ PLOCHY JEDNOHO POLYGONU ÚLOHY S POLYGONEM Polygon řetězec úseček, poslední bod je totožný s prvním 6 bodů: X1, Y1 až X6,Y6 Y1=X6, Y1=Y6 STANOVENÍ PLOCHY JEDNOHO POLYGONU 3 úsečky (segmenty) v horní části 2 úsečky ve spodní části

Více

9. přednáška z předmětu GIS1 Digitální model reliéfu a odvozené povrchy. Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D.

9. přednáška z předmětu GIS1 Digitální model reliéfu a odvozené povrchy. Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. 9. přednáška z předmětu GIS1 Digitální model reliéfu a odvozené povrchy Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Lehký úvod Digitální modely terénu jsou dnes v geoinformačních systémech

Více

Jaký je rozdíl v definicicíh VARCHAR2(20 BYTE) a VARCHAR2(20 CHAR):

Jaký je rozdíl v definicicíh VARCHAR2(20 BYTE) a VARCHAR2(20 CHAR): Mezi příkazy pro manipulaci s daty (DML) patří : 1. SELECT 2. ALTER 3. DELETE 4. REVOKE Jaké vlastnosti má identifikující relace: 1. Je relace, která se využívá pouze v případě modelovaní odvozených entit

Více

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely

2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely 2. přednáška z předmětu GIS1 Data a datové modely Vyučující: Ing. Jan Pacina, Ph.D. e-mail: jan.pacina@ujep.cz Pro přednášku byly použity texty a obrázky z www.gis.zcu.cz Předmět KMA/UGI, autor Ing. K.

Více

Rastrová reprezentace

Rastrová reprezentace Rastrová reprezentace Zaměřuje se na lokalitu jako na celek Používá se pro reprezentaci jevů, které plošně pokrývají celou oblast, případně se i spojitě mění. Používá se i pro rasterizované vektorové vrstvy,

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Obsah přednášky Prostorové vektorové modely Špagetový model Topologický model Převody geometrií Vektorový model Reprezentuje reálný svět po jednotlivých složkách popisu

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

Algoritmizace Dynamické programování. Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010

Algoritmizace Dynamické programování. Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010 Dynamické programování Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010 Rozděl a panuj (divide-and-conquer) Rozděl (Divide): Rozděl problém na několik podproblémů tak, aby tyto podproblémy odpovídaly původnímu

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Úvod do databázových systémů Cvičení 8 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz Ostrava, 2014 Opakování Entita Entitní typ

Více

Prostorová data v SQL

Prostorová data v SQL Prostorová data v SQL V rámci předmětu: Dotazovací jazyky I Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova v Praze Zdroje S. Shekhar a S. Chawla, Spatial Databases: A Tour, Prentice Hall, 2003 (ISBN

Více

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze Návrh a tvorba WWW stránek 1/14 PHP a databáze nejčastěji MySQL součástí balíčků PHP navíc podporuje standard ODBC PHP nemá žádné šablony pro práci s databází princip práce s databází je stále stejný opakované

Více

Databázové systémy. Cvičení 6: SQL

Databázové systémy. Cvičení 6: SQL Databázové systémy Cvičení 6: SQL Co je SQL? SQL = Structured Query Language SQL je standardním (ANSI, ISO) textovým počítačovým jazykem SQL umožňuje jednoduchým způsobem přistupovat k datům v databázi

Více

SQL - trigger, Databázové modelování

SQL - trigger, Databázové modelování 6. přednáška z předmětu Datové struktury a databáze (DSD) Ústav nových technologií a aplikované informatiky Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technická univerzita v Liberci jan.lisal@tul.cz

Více

autorovu srdci... Petr Hliněný, FI MU Brno 1 FI: MA010: Průnikové grafy

autorovu srdci... Petr Hliněný, FI MU Brno 1 FI: MA010: Průnikové grafy 9 Krátké povídání o průnikových grafech Od této lekce teorie grafů se zaměříme lehce na několik vybraných partíı teorie grafů bĺızkých autorovu srdci... Naším prvním výběrem jsou průnikové grafy, což jsou

Více

DUM 12 téma: Příkazy pro tvorbu databáze

DUM 12 téma: Příkazy pro tvorbu databáze DUM 12 téma: Příkazy pro tvorbu databáze ze sady: 3 tematický okruh sady: III. Databáze ze šablony: 7 Kancelářský software určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie vzdělávací

Více

Databázové systémy. Datová integrita + základy relační algebry. 4.přednáška

Databázové systémy. Datová integrita + základy relační algebry. 4.přednáška Databázové systémy Datová integrita + základy relační algebry 4.přednáška Datová integrita Datová integrita = popisuje pravidla, pomocí nichž hotový db. systém zajistí, že skutečná fyzická data v něm uložená

Více

Elementární plochy-základní pojmy

Elementární plochy-základní pojmy -základní pojmy Kulová plocha je množina bodů v prostoru, které mají od pevného bodu S stejnou vzdálenost r. Hranolová plocha je určena lomenou čarou k (k σ) a směrem s, který nenáleží dané rovině (s σ),

Více

Použití dynamických parametrů prostředí SET_ENV_ v MarushkaDesignu

Použití dynamických parametrů prostředí SET_ENV_ v MarushkaDesignu 0 Použití dynamických parametrů prostředí SET_ENV_ v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1

Více

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional

Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Michal Hrnčiřík MapInfo historie Hlavní rysy produktu MapInfo Professional Oblasti použití MapInfo MapInfo a webové služby Ostatní schopnosti produktu Vyvíjeno stejnojmennou firmou MapInfo (1986) MapInfo

Více

V této příloze je podrobně popsána struktura XML dokumentu s mapou (viz kapitolu 5.3), příklad tohoto XML dokumentu je na přiloženém CD v souboru

V této příloze je podrobně popsána struktura XML dokumentu s mapou (viz kapitolu 5.3), příklad tohoto XML dokumentu je na přiloženém CD v souboru Příloha 1: Struktura XML dokumentu V této příloze je podrobně popsána struktura XML dokumentu s mapou (viz kapitolu 5.3), příklad tohoto XML dokumentu je na přiloženém CD v souboru /mapa/map.xml. Obsah

Více

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová

Tvorba nových dat. Vektor. Geodatabáze. Prezentace prostorových dat. Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon. Vektorová Tvorba nových dat Vektor Rastr Geodatabáze Prezentace prostorových dat Vektorová Základní geometrické objekty Bod Linie Polygon Uložení atributů v tabulce Příklad vektorových dat Výhody/nevýhody použití

Více

Databázové systémy Cvičení 5.3

Databázové systémy Cvičení 5.3 Databázové systémy Cvičení 5.3 SQL jako jazyk pro manipulaci s daty SQL jako jazyk pro manipulaci s daty Aktualizace dat v SQL úprava záznamů v relacích (tabulkách) vložení záznamu INSERT INTO oprava záznamu

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Řídicí struktury jazyka Java Struktura programu Příkazy jazyka Blok příkazů Logické příkazy Ternární logický operátor Verze pro akademický rok 2012/2013 1 Struktura programu

Více

Geometrické vyhledávání

Geometrické vyhledávání mnohoúhelníky a jejich vlastnosti lokalizace bodu vůči konvexnímu mnohoúhelníku rozhodnutí, zda je bod vnitřní či vnější lokalizace bodu vůči nekonvexnímu mnohoúhelníku rozhodnutí, zda je bod vnitřní či

Více

Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje

Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje Pravidla pro tvorbu ÚKM Jihočeského kraje stanovují způsob tvorby ÚKM Jihočeského kraje a její aktualizace do doby než dojde ke zprovoznění RUIAN, poté přechází

Více

Skripta ke školení. Základy VBA. vypracoval: Tomáš Herout. tel:

Skripta ke školení. Základy VBA. vypracoval: Tomáš Herout.   tel: Skripta ke školení Základy VBA vypracoval: Tomáš Herout e-mail: herout@helpmark.cz tel: 739 719 548 2016 Obsah TROCHA TEORIE VBA...2 ZPŮSOB ZÁPISU VE VBA...2 CO JE TO FUNKCE...2 CO JE TO PROCEDURA...2

Více

8.2 Používání a tvorba databází

8.2 Používání a tvorba databází 8.2 Používání a tvorba databází Slide 1 8.2.1 Základní pojmy z oblasti relačních databází Slide 2 Databáze ~ Evidence lidí peněz věcí... výběry, výpisy, početní úkony Slide 3 Pojmy tabulka, pole, záznam

Více

Datové struktury pro prostorové vyhledávání

Datové struktury pro prostorové vyhledávání Datové struktury pro prostorové vyhledávání 1998-2011 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cuni.cz http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca/ SpatialData 2011 Josef Pelikán, http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca 1

Více

Stromové struktury v relační databázi

Stromové struktury v relační databázi Stromové struktury v relační databázi Stromové struktury a relační databáze Zboží Procesory Intel Pentium IV Celeron Paměti AMD Duron DDR DIMM Athlon http://interval.cz/clanky/metody-ukladani-stromovych-dat-v-relacnich-databazich/

Více

Západočeská univerzita v Plzni Katedra informatiky a výpočetní techniky. 9. června 2007. krovacek@students.zcu.cz

Západočeská univerzita v Plzni Katedra informatiky a výpočetní techniky. 9. června 2007. krovacek@students.zcu.cz Databáze čajových sáčků Martina Málková Západočeská univerzita v Plzni Katedra informatiky a výpočetní techniky Databázové systémy 2 9. června 2007 krovacek@students.zcu.cz 1 1 Datová analýza V původním

Více

Mapový server Marushka. Technický profil

Mapový server Marushka. Technický profil Technický profil Úvodní informace Mapový aplikační server Marushka představuje novou generaci prostředků pro publikaci a využívání dat GIS v prostředí Internetu a intranetu. Je postaven na komponentové

Více

KIV/ZIS cvičení 6. Tomáš Potužák

KIV/ZIS cvičení 6. Tomáš Potužák KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Slučování záznamů do skupin (1) Chceme zjistit informace obsažené ve více záznamech najednou Klauzule GROUP

Více

Rastrové digitální modely terénu

Rastrové digitální modely terénu Rastrové digitální modely terénu Rastr je tvořen maticí buněk (pixelů), které obsahují určitou informaci. Stejně, jako mohou touto informací být typ vegetace, poloha sídel nebo kvalita ovzduší, může každá

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_04 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

Databáze I. Přednáška 4

Databáze I. Přednáška 4 Databáze I Přednáška 4 Definice dat v SQL Definice tabulek CREATE TABLE jméno_tab (jm_atributu typ [integr. omez.], jm_atributu typ [integr. omez.], ); integritní omezení lze dodefinovat později Definice

Více

Jana Dannhoferová Ústav informatiky, PEF MZLU

Jana Dannhoferová Ústav informatiky, PEF MZLU Počítačová grafika 1. Definice oblasti souvisí: a) s definováním množiny všech bodů, které náleží do hranice a zároveň do jejího vnitřku b) s popisem její hranice c) s definováním množiny všech bodů, které

Více

2 Datové typy v jazyce C

2 Datové typy v jazyce C 1 Procedurální programování a strukturované programování Charakteristické pro procedurální programování je organizace programu, který řeší daný problém, do bloků (procedur, funkcí, subrutin). Původně jednolitý,

Více

2) Napište algoritmus pro vložení položky na konec dvousměrného seznamu. 3) Napište algoritmus pro vyhledání položky v binárním stromu.

2) Napište algoritmus pro vložení položky na konec dvousměrného seznamu. 3) Napište algoritmus pro vyhledání položky v binárním stromu. Informatika 10. 9. 2013 Jméno a příjmení Rodné číslo 1) Napište algoritmus pro rychlé třídění (quicksort). 2) Napište algoritmus pro vložení položky na konec dvousměrného seznamu. 3) Napište algoritmus

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základní seznámení s MySQL Ing. Kotásek Jaroslav

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základní seznámení s MySQL Ing. Kotásek Jaroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databáze Základní seznámení s MySQL

Více

POSTUP PRO VYTVOŘENÍ STRUKTUR PRO UKLÁDÁNÍ RDF DAT V ORACLE

POSTUP PRO VYTVOŘENÍ STRUKTUR PRO UKLÁDÁNÍ RDF DAT V ORACLE POSTUP PRO VYTVOŘENÍ STRUKTUR PRO UKLÁDÁNÍ RDF DAT V ORACLE Upozornění: Pro práci s RDF Oracle daty je třeba mít nainstalován Oracle Spatial Resource Description Framework (RDF). 1. Vytvoření tabulkového

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Školení programu TopoL xt Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Obsah: 1. Uživatelské rozhraní (heslovitě, bylo součástí minulých školení) 2. Nastavení programu (heslovitě, bylo součástí minulých

Více

Shapefile. Dalibor Tvrdý GIS 2010/11

Shapefile. Dalibor Tvrdý GIS 2010/11 Shapefile Dalibor Tvrdý GIS 2010/11 Co je to shapefile? Shapefile je jednoduchý datový formát pro ukládání prostorových dat Vyvinut společností ESRI (Economic and Social Research Institute) začátkem 90.

Více

MBI - technologická realizace modelu

MBI - technologická realizace modelu MBI - technologická realizace modelu 22.1.2015 MBI, Management byznys informatiky Snímek 1 Agenda Technická realizace portálu MBI. Cíle a principy technického řešení. 1.Obsah portálu - objekty v hierarchiích,

Více

TimescaleDB. Pavel Stěhule 2018

TimescaleDB. Pavel Stěhule 2018 TimescaleDB Pavel Stěhule 2018 O výkonu rozhodují Algoritmy Datové struktury 80-90 léta - vize univerzálních SQL databází Po roce 2000 - specializované databáze Relační SQL databáze Běžně optimalizována

Více

Zdůvodněte, proč funkce n lg(n) roste alespoň stejně rychle nebo rychleji než než funkce lg(n!). Symbolem lg značíme logaritmus o základu 2.

Zdůvodněte, proč funkce n lg(n) roste alespoň stejně rychle nebo rychleji než než funkce lg(n!). Symbolem lg značíme logaritmus o základu 2. 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1 13 14 15 16 17 18 19 0 1 3 4 5 6 7 8 9 30 31 3 Zdůvodněte, proč funkce f(n) = n log(n) 1 n 1/ roste rychleji než funkce g(n) = n. Zdůvodněte, proč funkce f(n) = n 3/ log(n) roste

Více

Tvar dat a nástroj přeskupování

Tvar dat a nástroj přeskupování StatSoft Tvar dat a nástroj přeskupování Chtěli jste někdy použít data v jistém tvaru a STATISTICA Vám to nedovolila? Jistě se najde někdo, kdo se v této situaci již ocitl. Není ale potřeba propadat panice,

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 6 Lubomír Vašek Zlín 2013 Obsah... 3 1. Základní pojmy... 3 2. Princip rastrové reprezentace... 3 2.1 Užívané

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Úvod do databázových systémů Cvičení 3 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz Ostrava, 2014 Opakování 4 fáze vytváření

Více

Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata

Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata LatVis Zobrazte si svazy a uspořádané množiny! Jan Outrata Motivace potřeba visualizovat matematické (algebraické) struktury rychle, přehledně a automaticky počítačovými prostředky ruční kreslení je zdlouhavé

Více

Vlastnosti dokumentu/stránky

Vlastnosti dokumentu/stránky Vlastnosti dokumentu/stránky Formát stránky papíru pro tisk V záložce Rozložení stránky na pásu karet najdeme vše potřebné pro přípravu dokumentu před tiskem. 1) Záložka Rozložení stránky 2) Změna Orientace

Více

Stromy, haldy, prioritní fronty

Stromy, haldy, prioritní fronty Stromy, haldy, prioritní fronty prof. Ing. Pavel Tvrdík CSc. Katedra počítačů FEL České vysoké učení technické DSA, ZS 2008/9, Přednáška 6 http://service.felk.cvut.cz/courses/x36dsa/ prof. Pavel Tvrdík

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování Výrazy Operátory Výrazy Verze pro akademický rok 2012/2013 1 Operace, operátory Unární jeden operand, operátor se zapisuje ve většině případů před operand, v některých případech

Více

Rotace, transpozice a zrcadlení matice hodnot

Rotace, transpozice a zrcadlení matice hodnot Transpozice a rotace matice v Excelu představuje operace s hodnotami matice (pole, oblasti buněk). Transpozice připomíná jakési překlápění hodnot přes hlavní nebo vedlejší diagonálu ( co byl řádek, bude

Více

Databázové systémy II. KIV/DB2 LS 2007/2008. Zadání semestrální práce

Databázové systémy II. KIV/DB2 LS 2007/2008. Zadání semestrální práce Databázové systémy 2 Jméno a příjmení: Jan Tichava Osobní číslo: Studijní skupina: čtvrtek, 4 5 Obor: ININ SWIN E-mail: jtichava@students.zcu.cz Databázové systémy II. KIV/DB2 LS 2007/2008 Zadání semestrální

Více

6. blok část B Vnořené dotazy

6. blok část B Vnořené dotazy 6. blok část B Vnořené dotazy Studijní cíl Tento blok je věnován práci s vnořenými dotazy. Popisuje rozdíl mezi korelovanými a nekorelovanými vnořenými dotazy a zobrazuje jejich použití. Doba nutná k nastudování

Více

Popis výměnného formátu XML

Popis výměnného formátu XML Příloha č.: 7 Verze: 2.0 Datum: 15.5.2013 Popis výměnného formátu XML Principy výměnného formátu DTM DMVS textový soubor ve formátu XML (jednotný formát, nezávislost na software) symbologie není součástí

Více

Úvod do databázových systémů

Úvod do databázových systémů Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra informatiky Database Research Group Úvod do databázových systémů Cvičení 3 Ing. Petr Lukáš petr.lukas@vsb.cz

Více

Tabulkový procesor. Základní rysy

Tabulkový procesor. Základní rysy Tabulkový procesor Tabulkový procesor je počítačový program zpracovávající data uložená v buňkách tabulky. Program umožňuje použití vzorců pro práci s daty a zobrazuje výsledné hodnoty podle vstupních

Více

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4

GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY GEOGRAFICKÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY 4 Lubomír Vašek Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního fondu (ESF)

Více

KIV/ZIS cvičení 5. Tomáš Potužák

KIV/ZIS cvičení 5. Tomáš Potužák KIV/ZIS cvičení 5 Tomáš Potužák Úvod do SQL (1) SQL (Structured Query Language) je standardizovaný strukturovaný dotazovací jazyk pro práci s databází Veškeré operace v databázi se dají provádět pomocí

Více

Bézierovy křivky Bohumír Bastl KMA/GPM Geometrické a počítačové modelování Bézierovy křivky GPM 1 / 26

Bézierovy křivky Bohumír Bastl KMA/GPM Geometrické a počítačové modelování Bézierovy křivky GPM 1 / 26 Bézierovy křivky Bohumír Bastl (bastl@kma.zcu.cz) KMA/GPM Geometrické a počítačové modelování Bézierovy křivky GPM 1 / 26 Opakování Spline křivky opakování Bézierovy křivky GPM 2 / 26 Opakování Interpolace

Více

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev Úvod do MS Access Modelování v řízení Ing. Petr Kalčev Postup při tvorbě aplikace Vytvoření tabulek Vytvoření relací Vytvoření dotazů Vytvoření formulářů Vytvoření sestav Tabulky Slouží k definování polí,

Více

Relační DB struktury sloužící k optimalizaci dotazů - indexy, clustery, indexem organizované tabulky

Relační DB struktury sloužící k optimalizaci dotazů - indexy, clustery, indexem organizované tabulky Otázka 20 A7B36DBS Zadání... 1 Slovníček pojmů... 1 Relační DB struktury sloužící k optimalizaci dotazů - indexy, clustery, indexem organizované tabulky... 1 Zadání Relační DB struktury sloužící k optimalizaci

Více

Základní přehled SQL příkazů

Základní přehled SQL příkazů Základní přehled SQL příkazů SELECT Základní použití Příkaz SELECT slouží k získání dat z tabulky nebo pohledu v požadované podobě. Získání všech řádků a sloupců z tabulky SELECT * FROM Person.Contact

Více

Databáze 2011/2012 T-SQL - kurzory, funkce. RNDr.David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2011/2012 T-SQL - kurzory, funkce. RNDr.David Hoksza, Ph.D. Databáze 2011/2012 T-SQL - kurzry, funkce RNDr.David Hksza, Ph.D. http://siret.cz/hksza Osnva T-SQL kurzry T-SQL funkce Cvičení Kurzr Datvá struktura umžňující pracvat s výsledkem dtazu Smyslem kurzru

Více

Test z programování v jazyce VBA v rámci předmětu Počítače II Vzorová zadání a vypracování

Test z programování v jazyce VBA v rámci předmětu Počítače II Vzorová zadání a vypracování Test z programování v jazyce VBA v rámci předmětu Počítače II Vzorová zadání a vypracování Vypracování bude ve formě ručně napsaného zdrojového textu programu na papír se zadáním. Program dle zadání si

Více