NABÍDKA EKOVÝCHOVNÝCH PROGRAMŮ. pro mateřské a základní školy na školní rok 2017/2018

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NABÍDKA EKOVÝCHOVNÝCH PROGRAMŮ. pro mateřské a základní školy na školní rok 2017/2018"

Transkript

1 Dům dětí a mládeže Olomouc oddělení přírodních věd tř. 17. listopadu 47, Olomouc NABÍDKA EKOVÝCHOVNÝCH PROGRAMŮ pro mateřské a základní školy na školní rok 2017/2018

2 Ú V O D E M Nabízíme vám naučně výchovné programy pro děti a mládež ve věku od čtyř do šestnácti let. Programy uskutečňujeme v dopoledních hodinách. Jsou zajištěny odbornými pracovníky. Délka programů: 45 minut, v našich prostorách až 60 minut, délku lze upravit podle zájmu a potřeb školy. Místo: : Prostory Pavilonu zájmové činnosti Olomouc, tř. 17. listopadu 47, případně přilehlé travnaté plochy a park (jsou to programy náročné na pomůcky či jinak vázané na budovu ). : Prostory pracoviště Janského + zahrada (programy zde probíhají ve středu a v pátek) MŠ, : Některé typy programů uskutečňujeme i v prostorách škol (viz nabídka). Časové vymezení: Pokud není v nabídce uvedeno jinak, všechny programy provádíme od přibližně od poloviny září do poloviny června. Programy na pracovišti Janského 1 probíhají ve středu a v pátek, po osobní domluvě je možný i jiný termín. Obsah programů: Programy podle svého obsahu a věku účastníků obsahují prvky poznávací (výklad, promítání, pracovní listy ) a herní (soutěže, dramatizace, ekohry), které jsou navzájem propojeny. U většiny programů děti obdrží různé materiály (pracovní listy, propagační a informační listy, samolepky s obrázky přírodnin). V prostorách Pavilonu zájmové činnosti se děti mohou navíc seznámit s různými zde chovanými živočichy (jsou to např. želvy, gekončíci, axolotli a další obojživelníci, činčily a králík, akvarijní ryby, tropický hmyz). Během roku probíhají v Galerii různé tématické výstavy, které děti mohou v rámci návštěvy také shlédnout. Účastnický poplatek: Podle délky a náročnosti programu činí 15 Kč až 30 Kč za dítě. Obvykle se hradí v hotovosti na základě příjmového dokladu. Počet účastníků: Podle typu programu 15 až 30 dětí ve skupině, 15 je minimální počet pro uskutečnění programu. Potřeby dětí: V prostorách přezůvky. Oblečení přiměřené náplni programu (hry, malování, pobyt v terénu). Objednávky programu: V objednávce uveďte, prosím, název programu, školu, třídu, jméno a telefon na učitele. Každá MŠ si z důvodu omezené kapacity může vybrat v daném školním roce pouze tři programy. Programy můžete objednávat po celý školní rok nejlépe u lektorů (uvedeni v tabulce ve sloupci poznámky). EH = RNDr. Eva Havlická JM = Mgr. Jaroslav Marx ( , janskeho@ddmolomouc.cz) ( , panda@ddmolomouc.cz)

3 EXKURZE DO PŘÍRODY Tajemství stromů S námi do přírody Přírodovědná vycházka v rozáriu a botanické zahradě zaměřená na naše i některé cizokrajné dřeviny a ptáky parku. Soutěž a hra. Sraz v Olomouc. Pro děti ve věku třídy, případně dle domluvy. Exkurze na zajímavé lokality v okolí Olomouce, např. PR Plané loučky, lomy u Grygova, PP les Království, CHKO Litovelské Pomoraví lužní les a tůně v Horce n/m nebo ve Střeni). Bádání, pozorování, hry. Pro děti ve věku tříd, případně dle domluvy. Botanická zahrada Terén Počet účastníků: Podle typu programu 12 až 30 dětí ve skupině. 2 h 20 Kč 3-5 h podle domluvy 40 Kč Potřeby dětí: Oblečení přiměřené náplni programu (hry, malování, pobyt v terénu).

4 Programy pro mateřské školy číslo název programu stručný obsah 1. Doteky přírody 2. Medvídek Brumla objevuje les 3. Jak se ztratil králíček Putování skřítka Vodomílka Ježek Bodlinka a zatoulaný kaštánek Havran Uhlík a nafoukaný sněhulák Zajíc Ouško a první sněženka Housenka Otylka a její kamarádi Cour a Courek na cestách Hravá zastavení ve venkovní ekologické učebně (hmatový chodníček, dřevěný orchestr, stezka obratnosti, pobytové stopy zvířat). Děti se spolu s malým medvídkem seznamují s přírodou lesa v jednotlivých ročních obdobích. Děti pomáhají malému králíčkovi nalézt cestu domů, drobnými aktivitami se seznamují s prostředím louky, lesa, studánky a pole. Děti spolu se skřítkem poplují řekou od pramene až po ústí do moře a seznámí se s některými rostlinami a živočichy vody a břehů. Hravé setkání s podzimní přírodou. Hravé setkání se zimní přírodou. Hravé setkání s jarní přírodou. Děti se hravou formou seznámí se životem malých tvorů, kteří často unikají naší pozornosti. Pohádkové putování po světě, děti se hravou formou seznámí s několika typickými živočichy jednotlivých světadílů. místo, poznámky pouze květen a červen, MŠ, MŠ, MŠ, MŠ, MŠ, MŠ, MŠ, MŠ, délka programu vstupné pro dítě 1 h 30Kč Programy na pracovišti Janského 1 probíhají ve středu a v pátek.

5 Programy pro 1. a 2. třídu číslo název programu stručný obsah 1. Doteky přírody 2. Ptačí strom 3. Nad zemí, pod zemí 4. Co viděla sojka v lese 5. Skřítek Lesík a jeho kamarádi 6. Bylinková pohádka Proč má zajíc dlouhé uši Cour a Courek na cestách Zvoní! Zvířátka do lavic! 10. Malovaná příroda Putování žabky Bufinky Jak to chodí v mraveništi 13. Uhádaná hodina 14. S drumbenem v Africe Hravá zastavení ve venkovní ekologické učebně (hmatový chodníček, dřevěný orchestr, stezka obratnosti, pobytové stopy zvířat). Hodina vyprávění a her motivovaná zajímavostmi ze života některých našich ptačích druhů. Děti se hravou formou seznámí se životem malých tvorů, kteří často unikají naší pozornosti. Děti pomocí pracovních listů, vyprávění a her odhalují některá tajemství lesa. Děti se stávají účastníky pohádky, řeší jednoduché výtvarné a přírodovědné úkoly. Děti se seznámí netradiční formou s některými léčivými rostlinami. Prakticky si vyzkouší výrobu voňavého pytlíčku, dozvědí se něco o aromaterapii. Hravou formou se děti seznámí s tím, jak jsou některá zvířata přizpůsobena životu v rozličných biotopech a v extrémních podmínkách. Pohádkové putování po světě, děti se hravou formou seznámí s několika typickými živočichy jednotlivých světadílů. děti se hravou formou dozví zajímavosti ze života exotických živočichů Formou her a výtvarných činností se děti seznamují s rostlinami na louce. Děti prožijí s žabkou Bufinkou jeden rok, dozví se zajímavosti ze života obojživelníků, seznámí se s přírodou kolem vody. Seznámení s životem v mraveništi i kolem něho. Děti pracují ve skupinkách, řeší hádanky z louky,lesa a rybníka. Jde o hádanky poslechové, obrázkové, hádanky využívající smyslové vnímání. cestování napříč Afrikou, děti si společně zabubnují a poznají faunu a život v Africe místo, lektor délka programu vstupné pro dítě 1 H 30 Kč, od 2.pololetí 1,5 h 30 Kč

6 Programy pro 3. a 4. třídu číslo název programu stručný obsah 1. Ztracený sýr potkana Pepíka 2. Cesta do vesmíru 3. Voda nad zlato 4. U nás v Popletově 5. Na ostrově 6. Malovaná příroda 7. Cesta kolem světa S drumbenem v Africe Bylinky známé neznámé 10. Příroda Olomoucka 11. Ptačí svět 12. Hrajeme si na přírodu 13. Obojživelníci 14. Plazi 15. Bezobratlí vody Děti ve skupinkách formou hry poznávají flóru a faunu města, řeší úkoly související s problematikou jejich života. Děti si hrají na astronauty a formou her a soutěží si osvojí základní informace o planetách naší sluneční soustavy. Koloběh vody a její význam. Jak teče řeka, znečišťování vody, obyvatelé vodních ekosystémů. Děti hravou formou zkouší řešit jednoduché situace související s OŽP. Formou hry Na život na ostrově seznamujeme děti s myšlenkou trvale udržitelného života a učíme děti spolupráci v kolektivu a samostatně řešit problémy. Formou her a výtvarných činností se děti seznamují s rostlinami na louce. Hravé putování po jednotlivých světadílech, seznámení s typickými biotopy a některými rostlinami a živočichy (hry, soutěže, pracovní listy). cestování napříč Afrikou, děti si společně zabubnují a poznají faunu a život v Africe Bylinková zahrádka v areálu Olomouc Janského 1 jako zdroj poučení i zábavy. Poznejte zde rostoucí bylinky. K čemu se které bylinky používají. Ochutnáte bylinkový nápoj i pomazánku. Vůňový koktejl si namíchá každý dle své představy. Omezená termínová nabídka: září říjen, květen-červen. Pro žáky od 4. třídy Přehled některých chráněných území našeho regionu, ukázky chráněných rostlin a živočichů (promítání fotografií). Děti se seznámí s většinou ptáků, kteří v našem městě mohou přiletět na krmítko. Dozví se, čím je přikrmovat, jak vyrobit ptačí budku. Dozví se také něco o našich zimních ptačích hostech, poslechnou si hlasy některých ptáků. Děti se prostřednictvím ekologických her seznámí se životem některých obyvatel naší přírody. IX-X, IV-VI Seznámení se všemi druhy obojživelníků ČR (druhy, ekosystémy, potrava, rozmnožování, jejich ohrožení atp.) promítání fotografií. Seznámení se všemi druhy plazů ČR (druhy, ekosystémy, potrava, rozmnožování, jejich ohrožení atp.) promítání fotografií. Seznámení s drobnými obyvateli vodních ekosystémů (měkkýši, korýši, hmyz aj.) promítání fotografií, ukázky, soutěž. místo lektor délka programu vstupné pro dítě od 2.pololetí Leoš Březina, icm@ddmol omouc.cz,,, 16. V doupatech a pelíšcích Program o životě našich savců. Kde bydlí, kolik mají mláďat, co dělají v zimě to všem formou hraní a soutěžení.

7 17. V korunách stromů Program zaměřený na svět našich dřevin. Kdy kvetou, jaké mají plody, kdo je obývá to vše prostřednictvím bájí, her a soutěže. 18. Rozkvetlé jaro 19. Sněžnou stopou 20. Podzim s veverkou Čiperkou 21. Na jih a na sever Povídání o jarních rostlinách, spojené s promítáním fotografií, hrami a výtvarnou činností. Pásmo her a úkolů, které děti seznámí se zimními spáči a životem zvířátek v zimě, stopy, potrava, úkryty. Hravé setkání s podzimní přírodou. Hravé úkoly a soutěže ze života tažných ptáků. Programy na pracovišti Janského 1 probíhají ve středu a v pátek.

8 číslo název programu stručný obsah 1. U nás v Popletově 2. Na ostrově 3. Bylinky známé neznámé 4. Příroda Olomoucka 5. Hrajeme si na přírodu 6. Cesta kolem světa 7. Obojživelníci 8. Plazi 9. Ptačí svět 10. Bezobratlí vody 11. Příroda České republiky 1. Rozkvetlé jaro Programy pro 5. a 6. třídu Děti hravou formou zkouší řešit jednoduché situace související s OŽP. Pouze pro 5.ročník Formou hry Na život na ostrově seznamujeme děti s myšlenkou trvale udržitelného života a učíme děti spolupráci v kolektivu a samostatně řešit problémy. Pouze pro 5.ročník Bylinková zahrádka v areálu Olomouc Janského 1 jako zdroj poučení i zábavy. Poznejte zde rostoucí bylinky. K čemu se které bylinky používají. Ochutnáte bylinkový nápoj i pomazánku. Vůňový koktejl si namíchá každý dle své představy. Omezená termínová nabídka: září říjen, květenčerven Pro žáky od 4. třídy Přehled některých chráněných území našeho regionu, ukázky chráněných rostlin a živočichů (promítání fotografií). Děti se prostřednictvím ekologických her seznámí se životem některých obyvatel naší přírody. Pouze pro 5.ročník, IX-X, IV-VI Hravé putování po jednotlivých světadílech, seznámení s typickými biotopy a některými rostlinami a živočichy (hry, soutěže, pracovní listy). Seznámení se všemi druhy obojživelníků ČR (druhy, ekosystémy, potrava, rozmnožování, jejich ohrožení atp.) - promítání fotografií. Seznámení se všemi druhy plazů ČR (druhy, ekosystémy, potrava, rozmnožování, jejich ohrožení atp.) - promítání fotografií. Povídání (spojené s promítáním fotografií) o životě ptačích obyvatel všech ekosystémů vyskytujících se v ČR, jejich ohrožení a ochrana. Seznámení s drobnými obyvateli vodních ekosystémů (měkkýši, korýši, hmyz aj.) - promítání fotografií, ukázky, soutěž. Seznámení s přírodou některých CHKO a NP v České republice (promítání, hra, soutěž). Povídání o jarních rostlinách, spojené s promítáním fotografií, hrami a výtvarnou činností. místo lektor,, Leoš Březina, icm@ddmolomouc.cz,, jen 5. třída,,, délka programu vstupné pro dítě

9 číslo název programu Bylinky známé neznámé Příroda Olomoucka 3. Obojživelníci 4. Plazi 5. Ptačí svět Programy pro třídu stručný obsah Bylinková zahrádka v areálu Olomouc Janského 1 jako zdroj poučení i zábavy. Poznejte zde rostoucí bylinky. K čemu se které bylinky používají. Ochutnáte bylinkový nápoj i pomazánku. Vůňový koktejl si namíchá každý dle své představy. Omezená termínová nabídka: září říjen, květen-červen Pro žáky od 4. třídy Přehled některých chráněných území našeho regionu, ukázky chráněných rostlin a živočichů (promítání fotografií). Seznámení se všemi druhy obojživelníků ČR (druhy, ekosystémy, potrava, rozmnožování, jejich ohrožení atp.) - promítání fotografií. Seznámení se všemi druhy plazů ČR (druhy, ekosystémy, potrava, rozmnožování, jejich ohrožení atp.) promítání fotografií. Povídání (spojené s promítáním fotografií) o životě ptačích obyvatel všech ekosystémů vyskytujících se v ČR, jejich ohrožení a ochrana, ptačí hlasy. místo lektor Leoš Březina, icm@ddmolomou c.cz,,, délka program u vstupné pro dítě

10 Oddělení přírodních věd Domu dětí a mládeže Olomouc, tř.17. listopadu 47, Olomouc Při oddělení přírodních věd pracují kroužky mladých ochránců přírody sdružené v oddílu Lidu Medvědího potoka. Celoročně se zde schází přibližně 100 dětí. Dalších 40 dětí ve věku 4 7 let chodí do kroužků Plšíků a Zelených lístečků. Na schůzkách, exkurzích do přírody a na táborech se věnují zejména poznávání přírody a pečují o zvířata v naší Minizoo. Na pracovišti, Jánského 1 pracují rybářské kroužky a v areálu Zoologické zahrady Olomouc se schází ZOO klub. Přihlášky do všech kroužků je možné podávat celoročně, nejlépe však v září nebo v lednu. Další významnou součástí činnosti jsou programy pro děti MŠ a. Jsou zaměřeny na poznávání přírody, regionální a globální problémy ochrany přírody a životního prostředí. V uplynulém školním roce jsme uskutečnili asi 120 výukových programů pro přibližně 2400 dětí zejména olomouckých mateřských a základních škol. Celkové spektrum naší činnosti doplňuje nabídka některých akcí, na kterých se v tomto školním roce podílíme a tímto vás na ně zveme: Ježek Martin na podzim Botanická zahrada a rozárium Flora Olomouc výstava Příroda Olomoucka PZČ Olomouc v vernisáž výstavy Příroda Olomoucka PZČ Olomouc výstava Poznej a chraň (výtvarné práce dětí) PZČ Olomouc v 16:00 vernisáž výstavy Poznej a chraň PZČ Olomouc okresní kolo biologické olympiády kategorie C PZČ Olomouc základní kolo Zlatého listu pro Olomouc Rozárium okresní kolo biologické olympiády kategorie D PZČ Olomouc Den Země pro nejmenší za budovou PZČ Olomouc krajské kolo Zlatého listu Rozárium a Botanická zahrada PZČ = Pavilon zájmové činnosti Veškeré informace vám podá Jaroslav Marx nebo Klára Mičunková na oddělení přírodních věd, v 1. poschodí Pavilonu zájmové činnosti Olomouc, tř. l7. listopadu 47, Olomouc 1 tel: panda@ddmolomouc.cz nebo Eva Havlická na pracovišti Janského 1, Olomouc 9, tel: , janskeho@ddmolomouc.cz Při naší činnosti spolupracujeme zejména s těmito partnery: ZO 71/02 Českého svazu ochránců přírody UPOLÍN Centrum ekologických aktivit města Olomouce SLUŇÁKOV ZOO Olomouc Výstaviště Flora Olomouc a.s. Botanická zahrada a rozárium Lesy České republiky a.s. MOP Lid Medvědího potoka Olomouc Botanická zahrada PřF UP Olomouc

NABÍDKA EKOVÝCHOVNÝCH PROGRAMŮ. pro mateřské a základní školy na školní rok 2014/2015

NABÍDKA EKOVÝCHOVNÝCH PROGRAMŮ. pro mateřské a základní školy na školní rok 2014/2015 Dům dětí a mládeže Olomouc oddělení přírodních věd tř. 17. listopadu 47, 771 74 Olomouc NABÍDKA EKOVÝCHOVNÝCH PROGRAMŮ pro mateřské a základní školy na školní rok 2014/2015 tel.: 585 223 233 www.ddmolomouc.cz

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015

Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015 Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015 a) Výukové programy ve školách, na Ekocentru i v terénu pro ZŠ, MŠ a SŠ T:

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Místa konání programů: učebna ekologické výchovy v budově Správy NP a CHKO Šumava okolí Vimperka Délka programů: MŠ 45-60 minut ostatní stupně škol 90 minut terénní programy trvají 1,5 až 4 hodiny. Objednávka

Více

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ /

- zahájení projektu Ekosystém -louka zdravý životní styl viz příloha č.1 /koordinátor EVVO/ / Roční realizační plán EVVO na školní rok 2013 2014 1. Roční realizační plán EVVO Cíle EVVO na SpZŠ Úpice - vypěstovat v žácích kladný vztah k životnímu prostředí - upevnit návyk třídit odpad - naučit šetřit

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010

Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010 Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010 Eva Kudelová tel. 577 142 297, 603 301 435, e-mail: e.kudelova@ddmastra.cz Monika Hiblerová tel. 577 142 297, 774 192 105, e-mail:

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK

SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK SEZNAM PROGRAMŮ LETÁK VYDRA TAJEMNÁ KRÁLOVNA ŘEK Tento program má za cíl seznámit žáky s druhem živočicha, se kterým se v přírodě často nesetkávají vydrou říční. Žáci uvidí vydry naživo, dozví se o hlavních

Více

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017

Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017 Roční plán pro školní rok 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Eva Svobodová Zpracováno na základně metodického pokynu MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (), JAKO PŘÍLOHA K DLOUHODOBÉMU

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

Přehled vzdělávacích materiálů

Přehled vzdělávacích materiálů Přehled vzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2017 / 2018

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2017 / 2018 Nabídka ekologických výukových programů pro 1. - 5. ročník ZŠ na školní rok 2017 / 2018 Starý strom Termín: říjen Ferda Mravenec NOVÝ PROGRAM Co vyprávěl starý strom jaká potkal zvířátka, které houby se

Více

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY Školní rok 2012/2013 Přednášky ve školách Přednášky k regionální výchově, biologii nebo ekologické výchově v délce 1 až 2 vyučovací hodiny, doplněno jednoduchými soutěžemi o

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Velké šelmy v Beskydech Pozn. projekt je finančně podpořen MŽP. Proto cena 10,- Kč Člověk a příroda Ekologické minimum 12-18

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací Školní rok 2016 / 2017 1. a 5. oddělení Téma: Cesta napříč kouzelnou přírodou Vychovatelé: Magdalena Skálová, Jana Balounová Září Vstup do kouzelného světa zvířat a přírody

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína.

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína. 2008 Seznam žádostí o příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Odboru ŽP a zemědělství krajského úřadu na úseku environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Pravidla Rady Karlovarského kraje č. PR 1/

Více

Výukové environmentální programy s mezipředmětovými vazbami

Výukové environmentální programy s mezipředmětovými vazbami Výukové environmentální programy s mezipředmětovými vazbami Ekologie, krajina a životní prostředí, ochrana životního prostředí, geologie a pedologie, praxe (Ing. Lenka Zámečníková) I) pracovní listy, poznávačky,

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN PRÁCE EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN PRÁCE EVVO DLOUHODOBÝ PLÁN PRÁCE EVVO Mottem školního vzdělávacího plánu naší základní školy je Škola pro život. Příroda, rostliny, živočichové i životní prostředí jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života.

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Vsetín

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Vsetín Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Vsetín Roční plán činnosti v oblasti 2012/2013 je přílohou ŠVP...... zpracovala koordinátorka schlil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 Mgr. Jaroslava číko Mgr. Karel Zahradníček

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle BP 1 Přírodovědná oblast vzdělávání Cílová skupina: Základní škola, druhý stupeň Kraj/ cíle jsou od sebe vzdáleny (v km): 13 Cíl I: České vinařství Chrámce s.r.o. Cíl II: Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny. Závěrečná zpráva

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny. Závěrečná zpráva Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva Název projektu: Realizace informačního panelu v Botanické zahradě PřF UP v Olomouci a vydání informačního letáku Národní program

Více

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY

PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY PROGRAMY PRO ŠKOLY A ŠKOLKY Školní rok 2014/2015 Programy pro ZŠ a SŠ Krkonošského centra environmentálního vzdělávání Krtek ve Vrchlabí Programy jsou cca 2 3 hodiny dlouhé, probíhají částečně v novém

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2016 / 2017

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2016 / 2017 Nabídka ekologických výukových programů pro 1. - 5. ročník ZŠ na školní rok 2016 / 2017 Cesta za podzimními skřítky NOVÝ PROGRAM Věk: 1. - 3. tř. Termín: říjen Ferda Mravenec Cesta kolem světa Věk: 1.

Více

Mateřská školka Září ŠKOLKA, KDE SPOLEČNĚ ROSTEME.

Mateřská školka Září ŠKOLKA, KDE SPOLEČNĚ ROSTEME. Mateřská školka Září ŠKOLKA, KDE SPOLEČNĚ ROSTEME. Témata I. Osobnost učitele II. Potřeby dětí III. Partnerský přístup IV. Emoce a jak na ně V. O nás VI. Kobereček VII. Průvodníček VIII. Měsíční témata

Více

Program Dne fascinace rostlinami v České republice

Program Dne fascinace rostlinami v České republice Program Dne fascinace rostlinami v České republice Brno Uhlíkový cyklus rostlin v měnícím se klimatu přednášky, diskuze, měření vybranými přístroji 18. 5. 2012, 8:00 15:00 h. Bělidla 986/4a, Brno. pořádá

Více

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí )

Poznáváme ovoce a zeleninu. Učit děti zdravým stravovacím návykům. (Vaření zeleninové polévky, pečení jablkového koláče, strouhání zelí ) PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁŘÍ Poznáváme školku, školní zahradu, okolí školky. Učit děti dbát bezpečnostní pravidla při každodenních činnostech v MŠ, při pobytu na zahradě či na vycházce. Sledování

Více

PŘÍRODOVĚDNÁ. Očekávané výstupy Zájmová činnost Přesahy a vazby

PŘÍRODOVĚDNÁ. Očekávané výstupy Zájmová činnost Přesahy a vazby Zájmová činnost PŘÍRODOVĚDNÁ Očekávané výstupy Účastník: aktivně se podílí na rozvíjení znalostí žáků z učiva ZŠ pěstuje správný vztah k přírodě poznává přírodu, učí se z ní, neničí a nepoškozuje ji, ale

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata

TEMATICKÝ ČASOVÝ PLÁN vyučovací předmět : PRVOUKA ročník: 3. Školní rok 2014/2015 vyučující Mgr. Marie Beďačová. Zařazená průřezová témata Září Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy, v místní krajině Zná základní údaje z historie a současnosti obce Zná některé lidové a místní zvyky a tradice Domov, orientace v krajině Škola,

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY KRÁTKODOBÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY 1 str. 4 2 str. 10 3 str. 11 4 str. 13 Cykly programů Venkovní programy Speciální nabídka pro školní rok 2015/2016 Nabídka programů v rámci kampaně Čistá

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Dům dětí a mládeže Horažďovice Zámek 11 Horažďovice 341 01 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výukovým programem myslíme ucelený, didakticky strukturovaný a tematicky orientovaný

Více

V rámci projektu EU Peníze školám byly vytvořeny následující materiály, které jsou k dispozici v naší škole, a na vyžádání je zašleme.

V rámci projektu EU Peníze školám byly vytvořeny následující materiály, které jsou k dispozici v naší škole, a na vyžádání je zašleme. V rámci projektu EU Peníze školám byly vytvořeny následující materiály, které jsou k dispozici v naší škole, a na vyžádání je zašleme. Práce s počítačem 1. MOTIVAČNÍ KURZ 2. POČÍTAČ A JEHO PŘÍSLUŠENSTVÍ

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

Nápadník pro environmentální výchovu

Nápadník pro environmentální výchovu Nápadník pro environmentální výchovu Setkání nabízí nápady pro aktivity v environmentální oblasti očima učitele prvního stupně. Představíme si dlouhodobé projekty i jednodenní vyučovací bloky, které propojují

Více

Celoroční plán školní družiny

Celoroční plán školní družiny Mateřská a Základní škola Hronov -Velký Dřevíč, okres Náchod Celoroční plán školní družiny Jaro, Léto, podzim, zima v družině je vždycky prima! Školní rok 2017 /2018 CELOROČNÍ PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ DRUŽINY

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017

Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Environmentální plán ZŠ Senohraby školní rok 2016/2017 Měsíc Ročník Co Typ Září 1. Příroda v okolí školy Obec - vycházka 2. Za trilobity a dinosaury návštěva geoparku Muzea Říčany* Obrázky z plodů a přírodního

Více

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám

Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, přijměte naše pozvání do nového centra, které Vám nyní nabízí své služby. Dovolte zároveň, abychom Vám představili unikátní prostory Multifunkčního centra zámek

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Září Těšíme se do školy seznamování se s pravidly vzájemného soužití v družině (tvoříme pravidla) seznamovací hry (umím se představit) seznámení se s družinou

Více

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v Mokrých Lazcích. Specifické

Více

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO (1. aktualizace ŠP EVVO) Environmentální výchova je celostní proces působení na děti, mládež i dospělou populaci za účelem vytvoření dokonalé harmonie myšlení, cítění

Více

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160. Roční plán EVVO

Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160. Roční plán EVVO Základní škola při Dětské psychiatrické léčebně, Opařany 160 Roční plán školní rok 2009/2010 Tento rok s názvem: Jaro, léto, podzim, zima celý rok je prima A. Krátkodobé cíle KALENDÁŘNÍ TÉMATICKÝ NAVRHOVANÉ

Více

Nabídka ekologických výukových programů Ekocentra Orlice

Nabídka ekologických výukových programů Ekocentra Orlice Nabídka ekologických výukových programů Ekocentra Orlice Představení střediska Název střediska: Ekocentrum Orlice Sídlo: Krňovice 33, 503 46 Třebechovice pod Orebem Kontakt: e-mail: csop@krnovice.cz, tel.

Více

Předp. výdaje v tis. Předp. příjmy v tis.

Předp. výdaje v tis. Předp. příjmy v tis. Rozpočet 2018 150 tis. Kč, převod z roku 0 Kč, celková částka k rozdělení 150 Kč tis. ORJ 17-1 2 3 Včelí království z.s. Včelí království z.s. Liga lesní moudrosti kmen Okwaho IX. ročník včelařské výtvarné

Více

Obsahem vyučovacího předmětu je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět.

Obsahem vyučovacího předmětu je naplňování očekávaných výstupů vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět. PŘÍRODOVĚDA Charakteristika vyučovacího předmětu V předmětu Přírodověda je realizován obsah vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět v následujících okruzích: Místo, kde žijeme Lidé kolem nás Lidé a čas Rozmanitost

Více

Cesty ke zdraví školní projekt 2010-2011

Cesty ke zdraví školní projekt 2010-2011 Cesty ke zdraví školní projekt 2010-2011 Program v kmenových tř. v době od 9. do 12.00hod: Odborné pracovny v době od 9. do 12.00hod: 2. A Psi pohádka, písnička, povídání o psech Dějepis Historické přírodní

Více

CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D

CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na Filmový večer CAUSA CARNIVORA 2D BESKYDSKÁ ZÁKOUTÍ 3D 45 Kč/osoba/1 film Občerstvení: Domácí beskydské placky,

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka

Přírodověda 3. Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Přírodověda 3 Úvodní menu Spustit program, Tisk pracovních listů, Konec Výuka Spustit celou výuku celkem 352 stran (výukových obrazovek) - spustí od začátku výuku všech 14 kapitol Rozmanitost života 26

Více

Plán environmentální výchovy ve školním roce

Plán environmentální výchovy ve školním roce Plán environmentální výchovy ve školním roce 2012-2013 V Uherském Hradišti - Mařaticích dne 5.10.2012 Vypracovala : Mgr. Šnajdarová Eva Počet žáků: 170 1. Úvod Od 1. 9. 2007 vstupuje v platnost školní

Více

Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství)

Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství) Bi1BP_PEST Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství) Anotace předmětu: 26 hodin přímé výuky rozdělené do absolvovaných na katedře biologie, terénním

Více

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8.

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8. MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. Z-24-005-13 ze dne 18.6.2013 Granty z rozpočtu městské části Praha 12 na realizaci projektů v oblasti životního prostředí na rok 2013 - II.

Více

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín

Roční plán EVVO. ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Roční plán EVVO ZŠ a MŠ Kosmonautů 177, Děčín Školní rok: 2014-2015 Cílové zaměření plánu environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty (EVVO) Poskytovat potřebné znalosti a dovednosti, které žákům umožní

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na. Cena: 290 Kč/den

URSUS ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ a INFORMAČNÍ STŘEDISKO CHKO BESKYDY Vás srdečně zve na. Cena: 290 Kč/den Cena: 290 Kč/den Děti můžete přihlásit na jeden nebo i více dnů! 7:00 16:00 URSUS zážitkové centrum Dolní Lomná Cena zahrnuje vstup do centra, program v zážitkových expozicích a zahradě, promítání, svačinku

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

koordinátor EVVO stupně stupně říjen žáci 2. ročníků

koordinátor EVVO stupně stupně říjen žáci 2. ročníků Roční program EVVO na rok 2014-15 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán EVVO dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na rok 2014/15 Odpady a jejich

Více

Dům dětí a mládeže Praha 9

Dům dětí a mládeže Praha 9 Dům dětí a mládeže Praha 9 Generála Janouška 1060 196 00 Praha 14 Černý Most tel : 286 889 428 fax: 286 889 428 mobil: 731 562 070 email: info-cm@ddmpraha9.cz tereza.radsetoulalova@ddmpraha9.cz www.ddmpraha9.cz

Více

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO

ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO Název školy: Adresa: Základní škola Polná Poděbradova 79, 588 13 Polná Školní rok: 2015 / 2016 Program zpracovala: Mgr. Martin Lexa Ph.D. 1 Zařazení EVVO v jednotlivých předmětech:

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok 2013/2014

ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok 2013/2014 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, příspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz ŠKOLNÍ DRUŽINA příloha ŠVP pro školní rok

Více

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2015 / 2016

Nabídka ekologických výukových programů pro ročník ZŠ na školní rok 2015 / 2016 Nabídka ekologických výukových programů pro 1. - 5. ročník ZŠ na školní rok 2015 / 2016 Nabídka nových ekologických výukových programů: Strome, stromečku Termín: září / říjen Místo: biokoridor Hloučela

Více

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT Vyhodnocení programu MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT s podtitulem Chov zvířat v péči člověka konaného dne 4. 10. 2012 ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě Ekoporadna ORSEJ ve spolupráci s Vlastivědným muzeem

Více

POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY

POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY Pobytový výukový program je vzdělávací akce pro školní kolektivy, která probíhá na pracovišti Lipky Jezírko a v okolních lesích. Programu se můžete zúčastnit během

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí na téma "Kořeny"

Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí na téma Kořeny DEN ZEMĚ V OSTRAVĚ ZÁBŘEHU VÝUKOVÝ AREÁL BĚLSKÝ LES Termín konání: 20. dubna 2017 od 9.00 hod. Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí

Více

Roční realizační plán EVVO pro školní rok 2014/2015

Roční realizační plán EVVO pro školní rok 2014/2015 Roční realizační plán EVVO pro školní rok 2014/2015 Měsíc Název akce/téma Forma Cílová skupina Akci koordinuje Návaznost na oddíl A, dlouhodobý a dílčí cíl Září Integrace environmentální výchovy do jednotlivých

Více

Živá zvířata ve výuce v základních, praktických a speciálních školách. Ing. Lenka Skoupá

Živá zvířata ve výuce v základních, praktických a speciálních školách. Ing. Lenka Skoupá Živá zvířata ve výuce v základních, praktických a speciálních školách Ing. Lenka Skoupá Jak využít potenciálu živého zvířete ve výuce Zaujmout Motivovat Rozvíjet jemnou i hrubou motoriku Rozvíjet citlivost

Více

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota

Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Regenerace nevyužívaných objektů v obci Nová Lhota Konference: Regenerace brownfieldů v Jihomoravském kraji 2014+ Antonín Okénka, Obec Nová Lhota 1 Obsah: Rekonstrukce budovy fary na ubytovací zařízení

Více

Etapová hra MLADší kategorie. V říši zvířátek. Letní tábor Zámeček - Roželov pod Třemšínem

Etapová hra MLADší kategorie. V říši zvířátek. Letní tábor Zámeček - Roželov pod Třemšínem Etapová hra MLADší kategorie V říši zvířátek Letní tábor 9.8. 23.8. 2003 Zámeček - Roželov pod Třemšínem MOTTO ETAPOVÉ HRY: Naučme se, nejlépe hrou, poznávat přírodu a dění v ní očima jejich obyvatel,

Více

koordinátor EVVO, vypracování plánu, začlenění průřezového tématu EV do vybraných předmětů koordinátor EVVO

koordinátor EVVO, vypracování plánu, začlenění průřezového tématu EV do vybraných předmětů koordinátor EVVO Roční program EVVO na školní rok 2015-16 (1. část měsíční harmonogram) aktivity Výstupy/cíle termín účast hodnocení zodpovídá plán EVVO dopracování a upřesnění, aktualizace ŠVP na školní rok 2015/16 Odpady

Více

Základní škola Mníšek pod Brdy, Komenského 420. Tematický plán školní družiny na školní rok 2017/18. Cesta kolem světa

Základní škola Mníšek pod Brdy, Komenského 420. Tematický plán školní družiny na školní rok 2017/18. Cesta kolem světa Základní škola Mníšek pod Brdy, Komenského 420 Tematický plán školní družiny na školní rok 2017/18 Cesta kolem světa Vypracovala: Anna Kotíková, vedoucí ŠD + kolektiv vychovatelek Úvodem Tematický plán

Více

Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí na téma "Světa-díl"

Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí na téma Světa-díl DEN ZEMĚ V OSTRAVĚ ZÁBŘEHU VÝUKOVÝ AREÁL BĚLSKÝ LES Termín konání: 24. dubna 2018 od 9.00 hod. Programová náplň: celodenní pásmo soutěžních úkolů s tematikou ekologie, přírody a ochrany životního prostředí

Více

Plazi jak je neznáte. S touto besedou to všechno před několika léty začalo a pravidelné setkávání na školách nese i své výsledky.

Plazi jak je neznáte. S touto besedou to všechno před několika léty začalo a pravidelné setkávání na školách nese i své výsledky. Plazi jak je neznáte S touto besedou to všechno před několika léty začalo a pravidelné setkávání na školách nese i své výsledky. Beseda je zaměřená na život, smysly, způsob života a další zajímavá fakta

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více