Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně"

Transkript

1 Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie GEOBIOCENOLOGICKÝ PRŮZKUM ČASTI POVODÍ BEČVY Bakalářská práce Akademický rok 2008/2009 Zuzana Miháliková

2 Prohlášení: Prohlašuji, že jsem bakalářskou práci na téma: Geobiocenologický průzkum části povodí Bečvy zpracovala sama a uvedla jsem všechny použité prameny. Souhlasím, aby moje bakalářská práce byla zveřejněna v souladu s 47b Zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a uložena v knihovně Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, zpřístupněna ke studijním účelům ve shodě s Vyhláškou rektora MZLU o archivaci elektronické podoby závěrečných prací. Autor kvalifikační práce se dále zavazuje, že před sepsáním licenční smlouvy o využití autorských práv díla s jinou osobou (subjektem) si vyjedná písemné stanovisko univerzity o tom, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity a zavazuje se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla dle řádné kalkulace. V Brně, dne:... podpis studenta

3 Poděkování: Tímto bych chtěla poděkovat doc. Dr. Ing. Janu Štykarovi za vedení při zpracování mé bakalářské práce. Také děkuji své rodině a blízkým přátelům, kteří mi dokázali být velkou psychickou oporou při sestavování této práce a měli se mnou neskutečnou trpělivost.

4 Autor: Zuzana Miháliková Název: Geobiocenologický průzkum části povodí Bečvy Abstrakt: Cílem bakalářské práce bylo klasifikovat krajinu na zvoleném zájmovém území poblíž města Valašské Meziříčí. Členění krajiny bylo provedeno pomocí segmentového mapování, z kterého byl následně zjištěn současný stav vegetačního pokryvu, zejména dřevinné složky. Dále byly stanoveny skupiny typů geobiocénů (potenciální stav). Veškeré výsledky byly graficky zpracovány v programu ArcGIS Desktop a progecad. Výstupem jsou: mapa současného stavu geobiocenóz, mapa skupin typů geobiocénů, geobiocenologický profil a model. Práce také obsahuje informace o klimatických, hydrologických, geologických a pedologických přírodních podmínkách. Klíčová slova: segmentové mapování, současný stav geobiocenóz, potenciální stav geobiocenóz, ArcGIS Desktop, progecad, geobiocenologický profil a model, Bečva, Valašské Meziříčí. Author: Zuzana Miháliková Title: Geobiocenological exploration of the basin Bečva Abstract: The aim of the bachelor work was to classify the landscape on the selected interest area near Valašské Meziříčí. Division of the landscape was carried out using segmental mapping, from which it was subsequently found to the current state of vegetation cover in particular the ligneous components. Also were established groups of types of geobiocenoses (potencial state). All results were processed graphically in the ArcGIS Desktop and progecad. The output are: map of current state of geobiocenoses, map of groups of geobiocenoses, geobiocenological profile and model. The work also includes information on climatic, hydrological, geological and pedological natural conditions. Key words: segment mapping, current state of geobiocenoses, potencial state of geobiocenoses, ArcGIS Desktop, progecad, geobiocenological profile and model, Bečva, Valašské meziříčí.

5 Obsah 1. ÚVOD A CÍL PRÁCE METODIKA Přípravné práce Terénní a kancelářské práce POPIS LOKALITY Identifikační údaje Geomorfologické členění Fytogeografické členění Biogeografické členění Přírodní lesní oblast PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Klimatické poměry Hydrologické poměry Podzemní vody Povrchové vody Geologické poměry Pedologické poměry SOUČASNÝ STAV GEOBIOCENÓZ POTENCIÁLNÍ STAV GEOBIOCENÓZ Querci fageta typica Querci fageta typica Querci fageta aceris Fraxini alneta aceris inferiora Ulmi fraxineta carpini superiora Querci roboris fraxineta superiora Alni glutinosae saliceta superiora Tili acereta Fageta typica Fageta aceris ZHODNOCENÍ ÚZEMÍ ZÁVĚR A DISKUZE SUMMARY SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY SEZNAM PŘÍLOH...64

6 1. ÚVOD A CÍL PRÁCE Lidstvo bylo po dlouhou dobu svého vývoje bezprostřední součástí přírodních ekosystémů a jeho působení na okolí se nelišilo od působení živočichů. Člověk byl pod silným vlivem přírody, ale postupně na ni začal stále více působit, měnit ji a vytvářet si nové životní a existenční podmínky. V současné době dosahuje působení člověka globálních rozměrů a stále více se narušuje rovnováha mezi přírodou a člověkem. Lidstvo si tuto hrozbu v biosféře uvědomuje a proto je třeba pro zajištění dalšího rozvoje hledat optimální vztah mezi těmito dvěma složkami. Toho bude docíleno, jestliže se naučíme poznávat zákony přírody a dále je využívat k harmonickému zajištění rozvoje společnosti při zachování dalšího vývoje přírody. Oblast Valašského Meziříčí, v němž se zájmové území nachází, se řadí k oblastem, které byly osídlovány jako poslední v regionu. S tím je neodmyslitelně spjat i ráz krajiny, který je tvořen mozaikou luk a lesů, kdežto samotné osídlení je převážně v údolí řeky Bečvy. Zájmové území se nenachází v tak vysokých nadmořských výškách, tudíž se s postupným novým osídlováním a rozvojem krajiny za pomocí těžké techniky narušil přírodní ráz lesů. Také zde došlo k ovlivnění zemědělskou činností a mnohdy i k nevhodnému způsobu hospodaření, zejména vysazováním smrkových monokultur. Přes nevýhody, které sebou smrkové hospodaření nese v podobě jejich neschopnosti odolávat abiotickým a biotickým vlivům, má i nadále své zastánce a to především z ekonomického hlediska, jenž skýtají. Jejich naprosté vyloučení z dřevinné skladby je tedy nemyslitelné. Cílem práce bylo zmapovat a zdokumentovat současný stav přírody na zvolené lokalitě, jehož výsledkem bude mapa aktuálního stavu vegetace v krajině. Dále vyčlenit segmenty skupin typů geobiocénů a také následně zaznamenat do mapy.

7 2. METODIKA Mapování bylo provedeno za použití metodiky geobiocenologické diferenciace krajiny (Buček, Lacina, 2002). Principem tohoto praktického návodu je zjištění potencionálního stavu krajiny, tj. bez působení člověka. Výsledky mapování bývají následně využity v oblasti ochrany, tvorby a péče o krajinu, a to zejména při tvorbě územního systému ekologické stability. Geobiocenologický průzkum prováděný v rámci této bakalářské práce zahrnuje několik částí, a to zejména: zjištění aktuálního stavu biocenóz zjištění přírodního stavu biocenóz hodnocení míry antropického ovlivnění hodnocení ekologické stability 2.1. Přípravné práce Přípravné práce nejprve sestávaly z vlastního výběru zkoumané lokality. Následně bylo nutné získat dostupné materiály o území, jako například zajistit si mapové podklady, tj. základní mapu v měřítku 1 : , do které byl následně zaznamenáván současný a potenciální stav krajiny, dále pak lesní typologickou mapu a seznam BPEJ na nelesních plochách, s tím související převodní klíč lesních typů a zemědělských půd na STG. Přípravné práce taky spočívaly v nastudování širších územních vztahů a přírodních podmínek, které jsou popsány v kapitole 3 a Terénní a kancelářské práce První fáze spočívala v pochůzce zvolenou lokalitou, vytyčení hranic území a jejich následné zakreslení do mapy. V další fázi bylo území rozčleňováno na jednotlivé segmenty, které byly podrobně popsány a následně zařazeny do správných typů biotopů a určení stupně ekologické stability (viz.tab.1). Ve výsledku vznikne mapa biotopů v měřítku 1:10000 zpracovaná v programu ArcGIS.

8 Tab.1. Stupně ekologické stability (Vondrušková, 1994) SES Význam pro Klasifikace ekologickou stabilitu 0 Bez významu Intravilán, cesty, skládky, lomy 1 Velmi malý Betonové nádrže, pole, zahrady, sady na orné půdě, lada s min. podílem vegetace Malý Maloplošné zahrady a zahrádkářské kolonie, velkoplošné, zatravněné sady, intenzivně hnojené louky, degradované lesy (např. zničené imisemi, akátiny), semenné plantáže, ruderalizovaná lada, ruderalizovaná liniová společenstva, upravená a silně narušená vodní a pobřežní společenstva, intravilán s vegetací % Střední Maloplošné zahrady a zahrádkářské kolonie, maloplošné zatravněné sady, přírodě blízké druhově chudší louky a louky polokulturní, kulturní monokultury, degradované lemy, částečně narušená lada, polokulturní liniová společenstva, silně narušené skály a mokřady, mírně narušená vodní společenstva Velký Maloplošné sady s chráněnými druhy, přírodě blízké louky, polokulturní lesní společenstva, lady bez ruderálních druhů, liniová společenstva bez ruderálních druhů, narušené skály a mokřady, přírodě blízké vodní plochy s omezeným přechodným pásmem Výjimečně velký Přirozené subalpinské a vysokohorské louky, přirozené a přírodě blízké lesy, lada, liniová společenstva, skály, sutě, mokřady, vodní toky i vodní nádrže Po zmapování současného stavu byla provedena diferenciace potenciálního (přírodního) stavu geobiocenóz. Přírodní stav geobiocenóz v krajině je takový myšlený stav, který by nastal v současných ekologických podmínkách při vyloučení zásahů člověka. Přírodní stav považujeme za jediné přírodovědecky objektivní východisko a vztažnou základnu pro hodnocení již uskutečněných a budoucích změn bioty v krajině (Maděra, Zímová, 2004). Vymezení skupin typů geobiocénů (STG) na území se označuje geobiocenologickou formulí, která je složena z nadstavbových jednotek a to lesního vegetačního stupně, hydrické a trofické řady.

9 Ve výsledku vznikne mapa potenciálního přírodního stavu v měřítku 1:10000 vytvořená v programu ArcGIS, dále pak geobiocenologický profil území a model vůdčí STG.

10 3. POPIS LOKALITY 3.1 Identifikační údaje Region: Severní Morava Kraj: Zlínský Okres: Vsetín Valašské Meziříčí město,, Křivé Lokalita se přesněji nachází v těsné blízkosti města Valašské Meziříčí, které leží v okolí soutoku Vsetínské a Rožnovské Bečvy mezi Vsetínskými vrchy, Hostýnskými vrchy a Podbeskydskou pahorkatinou ve Valašskomeziříčské kotlině v nadmořské výšce 280 m. V okrese je počtem obyvatel druhou největší obcí a rozlohou ha třetí největší obcí. Územím protéká Vsetínská Bečva, která zároveň tvoří pomyslnou hranici mezi katastrálním územím Valašské Meziříčí město a. Část lokality na jiho-východě spadá do katastrálního území Křivé. Severní hranici zájmového území tvoří železniční spojka Valašské Meziříčí - Kojetín, východní hranici silnice I. třídy ve směru Valašské Meziříčí Vsetín a místní komunikace. Jižní hranici lemuje část Vsetínské Bečvy, dále pak hranice splývá s hranicí katastrálního území. Od západu je hranice opět tvořena místními až lesními komunikacemi. Městská část se nachází na levém břehu Vsetínské Bečvy. Byla dříve samostatnou obcí, která vznikla kolem roku 1310 prvním osídlováním, avšak její nynější název se objevil poprvé v roce Samostatnou obcí zůstala do roku 1976, poté byla připojena k Valašskému Meziříčí a dnes v ní žije 1700 obyvatel.

11 3.2 Geomorfologické členění Zájmové území je podle geomorfologického členění (Demek a kol., 1987) zařazeno takto: Systém: Alpsko himalájský Provincie: Západní Karpaty Subprovincie: Vnější Západní Karpaty Oblast: Západní Beskydy Celek: Hostýnsko-vsetínská hornatina Podcelek: Hostýnské vrchy Okrsek: Hošťálkovská vrchovina Hostýnsko-vsetínská hornatina je plochou hornatinou na východě Moravy. Je součástí Západních Karpat a na východě se dostává až k hranicím se Slovenskem, kde se vkliňuje mezi Moravskoslezské Beskydy a Javorníky. Po svých okrajích je lemována většími obcemi: od jihu Zlínem a Vizovicemi, ze severu Valašským Meziříčím, od východu Vsetínem a od západu Bystřicí pod Hostýnem a Holešovem. Celá délka pohoří je přes 55 km. Krajina je převážně zalesněná s ojedinělými loukami, v nižších polohách je typické rozptýlené osídlení. Západní část je tvořena Hostýnskými vrchy s výškami do 864 m n. m. 3.3 Fytogeografické členění Zájmové území je podle fytogeografického členění (Hejný, Slavík, 1988) zařazeno takto: Fytogeografická oblast: Mezofytikum Fytogeografický obvod: Karpatské mezofytikum Fytogeografický okres: Moravská brána Fytogeografický podokres: Fytogeografický okres: Fytogeografický podokres: Moravská brána vlastní Střední Pobečví Vsetínská kotlina

12 3.4 Biogeografické členění Zájmové území se řadí do Hostýnského bioregionu, který leží na východní Moravě a zabírá západní část geomorfologického celku Hostýnsko-vsetínská hornatina a severní výběžek Vizovické vrchoviny. Plocha bioregionu je 401 km2. Dále v rámci biogeografického členění České republiky spadá Hostýnský bioregion do provincie středoevropských listnatých lesů a podprovincie západokarpatské. 3.5 Přírodní lesní oblast Území z části náleží do přírodních lesních oblastí 34 Hornomoravský úval, 37 Kelečská pahorkatina a 41 Hostýnsko-vsetínské vrchy a Javorníky.

13 4. PŘÍRODNÍ PODMÍNKY 4.1 Klimatické poměry Podnebí celého území okresu Vsetín lze charakterizovat jako podnebí mírného pásu, mírně kontinentální. V celé oblasti se průměrná roční teplota pohybuje od 8 C v přechodech do úvalu až do 4,5 C v nejvyšších polohách, průměrná teplota ve vegetačním období v rozmezí C. Vegetační období začíná v pahorkatině začátkem května, v horských částech v polovině května. Průměrný roční úhrn srážek je v nadmořské výšce 280 m kolem 650 mm, ve vrcholových polohachá až 1100 mm. Jelikož maximum srážek spadne v letních měsících a minimum v zimě, můžeme celému okresu přiřadit tzv. středoevropský typ ročního chodu srážek. Dále je území nadprůměrně zavlažováno, ale podle frekvence výskytu srážek není území nadměrně deštivé (Pavelka, Trezner, 2001). Tab.2. Charakteristiky klimatické oblasti MT 9 (Quitt, 1975) Počet letních dnů Počet dnů s průměrnou teplotou 10 C a více Počet mrazových dnů Počet ledových dnů Průměrná teplota v lednu (-3) - (-4) Průměrná teplota v dubnu 6-7 Průměrná teplota v červenci Průměrná teplota v říjnu 7-8 Průměrný počet dnů se srážkami 1 mm a více Srážkový úhrn ve vegetačním období Srážkový úhrn v zimním období Počet dnů se sněhovou pokrývkou Počet dnů zamračených Počet dnů jasných 40-50

14 Tab.3. Průměrné měsíční teploty ze stanice Valašské Meziříčí Krásno nad Bečvou (302 m. n. m.) za období (Zítek, 1961) Měsíc I. II. III. IV. Teplota ( C) -3,0-1,6 3,0 7,9 V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. 13,0 15,8 17,6 16,8 13,4 8,6 3,4-0,4 Tab.4. Průměrné měsíční úhrny srážek ze stanice Valašské Meziříčí Krásno nad Bečvou (302 m n. m.) za období (Zítek, 1961) Měsíc I. Srážky (mm) 39 II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII Hydrologické poměry Podzemní vody Okres Vsetín je celkově chudý na podzemní vody v důsledku geologické stavby, neboť málo propustné horniny karpatského flyše se vyznačují nepříznivými podmínkami pro výskyt a oběh podzemních vod. Tyto skutečnosti podmiňují nepříznivé hydrogeologické poměry a nedostatek zdrojů podzemních vod z hlediska vodohospodářského. Zdroje podzemních vod mají s výjimkou několika případů malou a kolísavou vydatnost. Příznivější podmínky jsou v říčních sedimentech a mocnějších zvětralinách při úpatí svahů často překrývajících údolní nivu. Akumulace podzemních vod je závislá na mocnosti nezpevněných uloženin, a proto v důsledku většinou jejich malé mocnosti jsou málo vydatné. Zvláštním druhem podzemních vod, které se liší od prostých vod, jsou minerální vody. I v okrese Vsetín se vyskytuje řada lokalit, vydatnost minerálních výronů je však malá (Pavelka, Trezner, 2001) Povrchové vody Povodí území okresu náleží úmoří Černého moře. Vody v okrese jsou odváděny řekou Bečvou do řeky Moravy, která se vlévá do Dunaje a ten do Černého moře. Severní hranice okresu je současně hlavní evropskou rozvodnicí mezi Černým a Baltským mořem. Východní hranice okresu je rozvodnicí mezi povodím Vsetínské a Rožnovské Bečvy a řeky Váhu. Celková plocha vodních ploch (toků, jezer a nádrží) činí kolem 440 ha. Povodí Bečvy je největším levostranným přítokem řeky Moravy.

15 Bečva je dlouhá 120, 2 km s plochou povodí 1627 km2 a průměrným ročním průtokem na soutoku s Moravou 18 m3.s-1. V okrese Vsetín dosahuje tok Bečvy celkové délky 70 km. Řeka Bečva vzniká soutokem mohutnější Vsetínské Bečvy a Rožnovské Bečvy v katastru Valašské Meziříčí. Vsetínská Bečva pramení na svazích Trojačky v nadmořské výšce asi 880 m. Rožnovská Bečva pramení na severních svazích Vysoké v nadmořské výšce asi 1000 m. Vsetínská i Rožnovská Bečva jsou toky velmi vodné s nejvyšší úrovní vodní hladiny v měsíci dubnu a někdy i březnu, nejnižší v září (Pavelka, Trezner, 2001). Až po soutok Vsetínské a Rožnovské Bečvy je povodí vyhlášeno jako chráněná oblast přirozené akumulace vod. Zájmovým územím protéká Vsetínská Bečva. 4.3 Geologické poměry Na geologické stavbě okresu Vsetín se podílí především předčtvrtohorní regionálně geologická jednotka flyšové pásmo Západních Karpat. Geologicky jsou Západní Karpaty součástí rozsáhlé soustavy mladých pásemných pohoří, vznikajících ve třetihorách působením několika fází alpinského vrásnění. Termínem flyš, od kterého je název flyšové pásmo odvozen, se označuje soubor usazených hornin, charakteristický rytmickým střídáním pískovců, prachovců, jílovců, slínovců, vzácně i vápenců a slepenců. Jednotlivé litologické typy sedimentů tvoří vrstvy se snižující se zrnitostí do nadloží. V rámci jedné vrstvy lze pozorovat, vedle snižující se zrnitosti, zákonitou posloupnost uspořádání klasických částí (drobných úlomků hornin a minerálů) zvrstvení. Naspodu je zvrstvení gradační nebo homogenní, nad ním je zvrstvení vodorovně a šikmo laminované. Výše je opět vodorovně laminované zvrstvení, ale velikost částic je menší (Pavelka, Trezner, 2001). Reliéf v bioregionu má charakter kompaktního erozně-denundačního pohoří s projevy různé odolnosti hornin, příkrovové a zlomové tektoniky při okrajích. Charakteristické jsou příkré, až 400 m vysoké svahy Kelčského Javorníku na čele magurského příkrovu a výrazné okrajové zlomové svahy na jihozápadě. Celkový sklon pohoří je od severu k jihu. Hornatina je rozčleněná sítí výrazných údolí hlubokých na severu m, na nižším jihu jen m. Pískovcové skalní útvary jsou hojně roztroušeny po celém území, jsou však převážně střední velikosti a z hlediska vegetace málo významné, významnější bývají sutě pod nimi. Na úpatích svahů se místy

16 tvoří sesuvy. Na zájmovém území můžeme v toku řeky Bečvy pozorovat skalní výchozy křivských vrstev v délce asi 400 m (od soutoku s Křivským potokem k jihu), které náleží ke zlínskému souvrství račanské jednotky magurského flyše. Obr. 1: Výchozy křivských vrstev vytvářející v řečišti Bečvy příčné prahy 4.4 Pedologické poměry V okrese Vsetín se vyskytují zemědělské půdy, které zahrnují zejména tyto půdní typy: hnědozemě, illimerizované půdy, oglejené půdy, hnědé půdy (kambizemě) typické a kyselé. Vyšší polohy okresu, převažně pokryté lesními komplexy, tvoří hnědé půdy kyselé, silně kyselé, podzolované a podzoly. Třetí kategorie půd jsou půdy, jejichž vlastnosti člověk úplně změnil nebo které uměle vytvořil tzv. antropogenní půdy, nacházející se v oblastech souvislé i rozptýlené zástavby, rekultivovaných skládek apod. (Pavelka, Trezner, 2001).

17 5. SOUČASNÝ STAV GEOBIOCENÓZ Zájmové území je využíváno jak zemědělci tak lesníky. Mapování současného stavu bylo prováděno segmentovou metodou a hodnoceno podle stupně ekologické stability dle Vondruškové (1994). Označení jednotlivých stupňů ekologické stability a stupňů antropického ovlivnění se slovním vyjádřením jsou uvedeny v tabulce č. 5. Dále je pak v tabulkách číslo 6 a 7 uvedeno plošné a procentuální zastoupení těchto stupňů na zkoumané lokalitě. U každého segmentu bylo uvedeno pořadové číslo pro orintaci v mapě, katastrální území, typ biotopu, kód a stupeň ekologické stability (SES) dle Vondruškové (1994), stupeň antropického ovlivnění (SAO) dle Ellenberga (1973), u nelesních ploch také číslo BPEJ a samozřejmě rozloha, kterou segment na území zaujímá. Tab.5. Přehled označení SES a SAO SES SAO 0 žádný I - přírodní 1 velmi nízký II přírozený 2 nízký III přírodě blízký 3 střední IV přírodě vzdálený 4 vysoký V přírodě cizí 5 velmi vysoký VI - umělý Tab. 6. Přehled zastoupení SES Plocha v ha Procento zastoupení 0 žádný 15,48 5,27 1 velmi nízký 163,62 55,75 2 nízký 16,61 5,66 3 střední 63,59 21,67 4 vysoký 32,9 11,21 5 velmi vysoký 1,31 0,44 293, SES Σ

18 Tab. č. 7. Přehled zastoupení SAO Plocha v ha Procento zastoupení 0 0 II přírozený 1,86 0,63 III přírodě blízíký 31,92 10,88 IV přírodě vzdálený 50,4 17,17 V přírodě cizí 161,91 55,16 VI - umělý 47,42 16,16 Σ 293, SAO I - přírodní 1. Sídla a objekty mimo intravilán 122 kolonie chat 3 VI 0,89 Tento biotop se nachází na levém břehu řeky Bečvy a ze severu jej lemuje železniční spojka Valašské Meziříří Kojetín. Chatařská oblast leží na rovině, v nadmořské výšce 292 m n. m. 2. Sídla a objekty mimo intravilán 127 jiná účelová zařízení - garáže 0 VI 0,17

19 3. Orná půda 12 drobná políčka 1 V 0,12 BPEJ: Tento zemědělský půdní fond, patřící městu Valašské Meziříčí, není obhospodařován. Na ploše převažují jednoleté plevele jako například rdesno blešník (Polygonum lapanthifolium), svízel přítula (Galium aparine), violka rolní (Viola arvensis), mák vlčí (Papaver rhoeas) apod. Vegetace se ještě nestihla vyvinout. 4. Sídla a objekty mimo intravilán 124 jednotlivé osídlení a intravilán (vegetace %) 2 VI 7,06 Jedná se o zastavěné oblasti s menšími přilehlými zahradami s vegetací %. Nadmořská výška je m n. m. 5. Sídla a objekty mimo intravilán 123 jednotlivé osídlení a intravilán (vegetace 50 %) 3 VI 7,82

20 Také se jedná o zastavěné oblasti, které již mají větší zastoupení vegetace. Nadmořská výška je m n. m. 6. Orná půda 11 - základní 1 V 5,99 BPEJ: Jedná se o zemědělský půdní fond intenzivně obhospodařovaný (orba, aplikace hnojiv a herbicidů). Hlavní polní kultura je řepka olejná (Brassica napus). Z plevelných druhů převládají mák vlčí (Papaver rhoeas), truskavec ptačí (Polygonum aviculare). Plevely mají často malou pokryvnost a jejich výskyt je vázán hlavně na okraj pole a to z důvodů nezasažení herbicidy. Jako předplodina je využíván jetel luční (Trifolium pratense). 7. Liniová společenstva 72.5 s dřevinami 2 II 0,55 Liniové společenstvo lemují z pravé strany zastavěné oblasti a z levé strany rozsáhle pole. Je dlouhé zhruba 250 m a nachází se v nadmořské výšce m n. m. Ve společenstvu neprobíhají žádné těžební ani pěstební zásahy. Leží na východně orientovaném svahu, jehož dnem protéká malý potůček. Šířka je v jižní části kolem 45 m a postupně k severu se snižuje na zhruba 10 m.

21 Ve stromovém patře se nachází habr obecný (Carpinus betulus), javor mleč (Acer platanoides), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), lípa srdčitá (Tilia cordata). Ve svahu, který již není ve značné míře ovlivněn vodou s přilehlého potoka, se objevuje dub zimní (Quercus petraea). Kolem potoka se také objevuje keřové patro tvořené bezem černým (Sambucus nigra), hlohem obecným (Crataegus laevigata), javorem babykou (Acer campestre) a vrbou jívou (Salix caprea). Podrost je v okolí potoka tvořen ruderálními druhy jako jsou merlík bílý (Chenopodium album), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), kakost bahenní (Geranium palustre), dále se v porostu vyskytuje česnáček lékařský (Alliaria petiolata), čistec lesní (Stachys sylvatica). Při západní okraji společenstva se na hranicích s polem vyskytuje hluchavka nachová (Lamium purpureum) a pomněnka rolní (Myosotis arvensis). 8. Lesy 53 smíšený porost, % přirozené dřev. skl. 4 III 0,86 Porost navazuje na západní část zastavěné oblasti ze segmentu č.5. Nachází se v severně exponovaném svahu v nadmořské výšce m. Společenstvo bylo vysázeno uměle. Hlavní úroveň tvoří směs buku lesního (Fagus sylvatica), dubu letního (Quercus robur), smrku ztepilého (Picea abies). Místy zde byl vysázen jasan ztepilý (Fraxinus excelsior). Porost ještě není odrostlý buření, proto se v podrostu objevuje třetina křovištní (Calamagrostis epigejos), ostružiník maliník (Rubus idaeus).

22 9. Lesy 54 kulturní monokultura 3 IV 0,83 Čerstvě zalesněná holina smrkem ztepilým (Picea abies) nacházející se při okraji rozsáhlé dospělé smrkové monokultury ze segmentu č Lesy 54 kulturní monokultura 3 IV 6,08 Rozsáhlá smrková monokultura dospělého věku. Příměs tvoří modřín opadavý (Larix decidua). Porostem probíhá účelová cesta. Při krajích je podrost tvořen bezem černým (Sambucus nigra). Dále zde najdeme mléčku zední (Mycelis muralis), starček Fuchsův (Senecio fuchsii). 11. Sídla a objekty mimo intravilán 127 jiná účelová zařízení - vodárna 0 VI 0,06

23 12. Orná půda 11 - základní 1 V 23,20 BPEJ: Toto rozsáhlé pole se nachází na severozápadní straně zvolené lokality. Zemědělský půdní fond je taktéž jako ostatní pole intenzivně obhospodařován (orba, aplikace hnojiv a herbicidů). Terén je mírně svažitý, nadmořská výška od severu pozvolna stoupá od 305 m n. m. až po 340 m n. m. Hlavní polní kultura je řepka olejná (Brassica napus). Jako předplodina je využíván jetel luční (Trifolium pratense). Z plevelných druhů se při okrajích vyskytují heřmánek pravý (Matricaria recutita), hluchavka nachová (Lamium purpureum), hrachor hlíznatý (Lathyrus tuberosus), kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa pastoris), mák vlčí (Papaver rhoeas). 13. Zahrady 26 zahrady a zahrádkářské kolonie maloplošné, zatravněné 3 IV 0,71 BPEJ: Tento segment se skládá ze zahrad, které jsou ve vlastnictví fyzických osob a jsou převážně zatravněné s malým podílem ovocných stromů jako například jabloň domácí (Malus domestica), švestka domácí (Prunus domestica), třešeň ptačí (Prunus avium). Terén je převážně rovinatý, nadmořská výška je zde 305 m n. m.

24 14. Sídla a objekty mimo intravilán 123 jednotlivé osídlení a intravilán (vegetace 50 %) 3 VI 2,41 Tyto sídla a objekty lemují část západní hranice lokality. Navazuje na segment číslo 12. Jde převážně o obytné domy s přilehlými zahradami. Nadmořská výška zde stoupá od severu k jihu a to od 305 m n. m. až po 350 m n. m. 15. Louky a pastviny 43 polokulturní louky 3 IV 8,61 BPEJ: Jde o bývalou pastvinu, dnes je území považováno za trvale travní porost, který je sečený dvakrát do roka. Nadmořská výška m. Expozice severní až severovýchodní. Z bylinných druhů zde najdeme ovsík vyvýšený (Arrhenatherum elatius), srha říznačka (Dactylis glomerata), lipnice luční (Poa pratensis), místy se objevuje jetel luční (Trifolium pratense).

25 16. Lesy 54 - kulturní monokultury 3 IV 2,22 Porost se nachází na západě, jeho levý okraj tvoří hranici území. Nadmořská výška je zde Mírný svah severně exponovaný. Les je tvořen nevhodnou dřevinnou skladbou a to smrkem ztepilým (Picea abies) s příměsí modřínu opadavého (Larix decidua). V podrostu nalezneme bez černý (Sambucus nigra) a také se zde šíří netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora). 17. Sídla a objekty mimo intravilán 123 jednotlivé osídlení a intravilán (vegetace 50 %) 3 VI 3, Lesy 54 kulturní monokultury 3 IV 2,06 Tento segment je tvořen uměle založenou monokulturou. Jedná se o soukromý les ve kterém je pěstován smrk ztepilý (Picea abies).

26 19. Liniové společenstvao 73.3 dřevinná, polokulturní 3 III 1,45 Celé společenstvo se táhne kolem místního potoka, jedná se tedy o pobřežní společenstvo, ve kterém jsou prováděny pěstební zásahy. Biotop se nalézá v jižní levostranné části území. Střed společenstva tvoří roklina, ve které protéká potok, svahy jsou po celé délce zarostlé dřevinami. Délka segmentu je 550 m, nadmořská výška se pohybuje od m n. m. Vegetace je zde různověká. Stromové patro tvoří převážně lípa srdčitá (Tilia cordata), javor klen (Acer pseudoplatanus), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), olše lepkavá (Alnus glutinosa). Dále se zde vyskytují v menší míře dub letní (Quercus robur), vrba bílá (Salix alba), smrk ztepilý (Picea abies). Vtroušeně se zde objevuje i buk lesní (Fagus sylvatica), habr obecný (Carpinus betulus), třešeň ptačí (Cerasus avium), jabloň (Malus sp). V bylinném patře se vyskytuje válečka lesní (Brachypodium sylvaticum), kakost bahenní (Geranium palustre), pomněnka lesní (Myosotis sylvatica), orsej jarní (Ficaria verna), mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium), kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris), sítina rozkladitá (Juncus effusus), ostřice lesní (Carex sylvatica), pšeníčko rozkladité (Millium effusum), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica). 20. Liniová společenstva 72.2 s dřevinami 4 III 1,02 Tento biotop se přímo napojuje na předchozí segment, jedná se tedy o vegetaci podél potoka, avšak zde se již jedná o přirozené společenstvo, ve kterém neprobíhají žádné pěstební ani těžební zásahy. Společenstvo je dlouhé zhruba 300 m. Střed tvoří opět

27 roklina, svahy jsou velmi prudké z obou stran. Nadmořská výška je zde m. Stromové patro opět tvoří lípa srdčitá (Tilia cordata), javor klen (Acer pseudoplatanus), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), olše lepkavá (Alnus glutinosa), vrba bílá (Salix alba). Nalétává zde i smrk ztepilý (Picea abies) z vedlejší smrkové monokultury. Vtroušeně se objevuje habr obecný (Carpinus betulus). Podrost tvoří mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), kuklík potoční (Geum rivale), podběl obecný (Tussilago farfara), starček Fuchsův (Senecio fuchsii), ostřice lesní (Carex sylvatica). 21. Liniová společenstva kulturní 3 IV 0,44 Jde o liniové společenstvo ležící na východní expozici. Napojuje se na jižní část segmentů č. 17 a 18. Jeho středem opět protéká levostranný přítok místního potoka. Svahy jsou prudké. Délka segmentu je 170 m. Nadmořská výška je m n. m. Listnaté společenstvo, které tvoří javor klen (Acer platanoides), dub letní (Quercus robur), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), při břehu se pomístně vyskytuje vrba bílá (Salix alba), olše šedá (Alnus glutinosa). Probíhají zde pěstební a výchovné zásahy. Podrost tvoří opět vlhkomilné rostliny jako je mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium), ostřice lesní (Carex sylvatica), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica). 22. Lesy 53 polokulturní porost 4 III 0,58 Jedná se o lesní porost se SV expozicí. Segment se nachází na levostranné části

28 území, jeho západní a jižní okraj tvoří hranici zkoumané lokality. Porost byl založen uměle, ale byly zde vysázeny dřeviny přírodě blízké. Hlavní úroveň tvoří lípa srdčitá (Tilia cordata) a javor klen (Acer platanoides). Při okrajích porostu a místy i vně se vyskytuje bez černý (Sambucus nigra). V podrostu se vyskytuje mařinka vonná (Galium odoratum), plicník lékařský (Pulmonaria officinalis), pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium), ostřice prstnatá (Carex digitata), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica). 23. Lesy 54 kulturní monokultury 3 IV 1,53 Porost se nachází mezi segmentem č.22 a liniovým společenstvem ze segmentu č.19. Tvoří také část hranice zájmového území. Les roste v mírném svahu, expozice je severovýchodní až východní. Nadmořská výška je m n. m. Porost je složen ze stanovištně nevhodné smrkové monokultury, v jižní části segmentu se pomístně objevuje modřín opadavý (Larix decidua). V podrostu nalezneme pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium), šťavel kyselý (Oxalis acetosella). 24. Lesy 53 polokulturní, smíšené porosty 4 III 1,34 Porost se nachází v jižní části zájmového území, přesněji na pravé straně segmentu č.19. Leží na severně exponovaném svahu a hrozí zde sesuvy půd. Nadmořská výška se pohybuje od 370 do 400 m n. m.

29 V dřevinném patře převažuje dub zimní (Quercus petraea), dále se zde v menší míře vyskytuje javor klen (Acer pseudoplatanus), buk lesní (Fagus sylvatica), smrk ztepilý (Picea abies). Vtroušeně zde nalezneme také jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), jedli bělokorou (Abies alba), habr obecný (Carpinus betulus), na západní hranici, která sousedí s břehovým liniovým společenstvem nalezneme také olši lepkavou (Alnus glutinosa) a pár kusů břízy bělokoré (Betula pendula). V synuzii podrostu se nachází ostřice prstnatá (Carex digitata), bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis), papratka samičí (Athyrium filix femina), mařinka vonná (Galium odoratum), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera), starček Fuchsův (Senecio fuchsii), violka lesní (Viola reichenbachiana). 25. Lesy 53 smíšený porost 4 III 0,74 Porost sousedí s předchozím, jižní hranice je současně hranicí zájmového území. Biotop leží opět na svahu, expozice severní, nadmořská výška m n. m. Hrozí zde také sesuvy půdy. Porost je mladšího věku, cca 10 let. Ve stromovém patře převažuje smrk ztepilý (Picea abies) a buk lesní (Fagus sylvatica). Tyto dominující dřeviny dále doplňuje javor klen (Acer pseudoplatanus), dub letní (Quercus robur), modřín opadavý (Larix decidua) a jedle bělokorá (Abies alba). Podrost zde ještě není dostatečně vyvinut, převažují druhy jednoděložné a to zejména lipnice hajní (Poa nemoralis), ostřice lesní (Carex sylvatica).

30 26. Lesy 54 kulturní směsi stanoviště nevhodné 3 IV 1,64 Situace obdobná jako u předchozích lesních biotopů. Svahový smíšený porost, expozice severní, nadmořská výška m n. m. Jižní okraj součástí hranice území. Na západním okraji biotopu hrozí sesuvy půdy. Porost starý cca 20 let, uměle založen. Hlavní dřevina je zde smrk ztepilý (Picea abies). Dále zde nalezneme modřín opadavý (Larix decidua), borovici lesní (Pinus sylvestris), dub letní (Quercus robur), břízu bělokorou (Betula pendula), javor klen (Acer pseudoplatanus). Vtroušeně se vyskytuje lípa srdčitá (Tilia cordata), jedle bělokorá (Abies alba). V podrostu nalezneme mařinku vonnou (Galium odoratum), jestřábník zední (Hieracium murorum), lipnice hajní (Poa nemoralis), sasanka hajní (Anemone nemorosa). 27. Louky, pastviny 43 - polokulturní 3 IV 3,70 BPEJ: Biotop se rozprostírá na mírném severně exponovaném svahu. Nadmořská výška je zde m n. m. Jde o bývalou pastvinu, dnes trvale travní porost, který je sečený dvakrát ročně. Bylinnou vegetaci tvoří srha říznačka (Dactylis glomerata), kostřava červená (Festuca rubra), pampeliška obecná (Taraxacum officinale).

31 28. Sídla a objekty mimo intravilán 124 jednotlivé osídlení a intravilán (vegetace %) 2 VI 1, Sady 32 maloplošné, extenzivní 3 IV 1,91 BPEJ: Jedná se o maloplošné extenzivní soukromé sady. Pěstují se zde hlavně druhy z rodů Prunus a Malus. V podrostu nalezneme sedmikrásku obecnou (Bellis perennis), pampelišku obecnou (Taraxacum officinale), jetel plazivý (Trifolium repens). 30. Lesy 54 kulturní směsi stanoviště nevhodné 3 IV 0,23 Jde o malou porostní skupinu, která se nachází v jižní části území a navazuje na segment sady. Nadmořská výška 375 m n. m. Stromové patro tvořeno smrkem ztepilým (Picea abies), habrem obecným (Carpinus

32 betulus), dubem letním (Quercus robur), javorem klenem (Acer pseudoplatanus). Z bylin zde můžeme nalézt strdivku nící (Melica nutans), lipnici hajní (Poa nemoralis), sasanku hajní (Anemone nemorosa), pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium). 31. Lesy 54 kulturní směsi stanoviště nevhodné 3 IV 1,44 Jde o relativně mladý les mezi lety. Leží na SV exponovaném svahu. Nadmořská výška m n. m. Porostní skupina je rozdělena do dvou částí, z nichž v západní části je pěstován převážně smrk ztepilý (Picea abies) a směrem na východ se přimíchává modřín opadavý (Larix decidua) a borovice lesní (Pinus sylvestris).všechny dřeviny tvoří hlavní stromové patro. V podrostu nalezneme lipnici hajní (Poa nemoralis), mařinku vonnou (Galium odoratum). 32. Lesy 54 kulturní směsi stanoviště nevhodné 3 IV 0,65 Porost má protáhlý tvar, jeho délka je kolem 250 m a šířka je v jižní části 20m, v severní části až 30 m. Nadmořská výška je zde m n. m. Expozice severovýchodní. Hlavní dřevinné patro je tvořeno různověkým modřínem opadavým (Larix decidua). Jako vtroušená dřevina se zde vyskytuje smrk ztepilý (Picea abies) a jasan ztepilý (Fraxinus excelsior).

33 Z bylin zde najdeme mařinku vonnou (Galium odoratum), šťavel kyselý (Oxalis acetosella), kapraď samec (Dryopteris filix-mas), válečku lesní (Brachypodium sylvaticum). 33. Lesy 54 kulturní směsi stanoviště nevhodné 3 IV 6,90 Jde o porost, který se nachází v nejjižnější části zájmového území. Nadmořská výška se pohybuje od 380 do 435 m n. m. Expozice severní až severovýchodní. Ve východní části segmentu je kritický sklon svahu. Porost je smíšený s převahou smrku ztepilého (Picea abies). Dále zde nalezneme modřín opadavý (Larix decidua) a jako vtroušené dřeviny se zde vyskytují dub zimní (Quercus petraea), javor klen (Acer pseudoplatanus), buk lesní (Fagus sylvatica). Ve východní části, do které zasahuje postupně se vyvíjející vodní tok, se objevuje olše lepkavá (Alnus glutinosa), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior). Sporadicky se zde objevuje i jedle bělokorá (Abies alba). V synuzii podrostu opět nalézáme některé mezotrofní druhy jako je mařinka vonná (Galium odoratum), válečka lesní (Brachypodium sylvaticum), pšeníčko rozkladité (Millium effusum), violka lesní (Viola reichenbachiana), pstroček dvoulistý (Maianthemum bifolium). 34. Lesy 53 smíšený porost s % přirozené dřevinné skladby 4 III 3,08

34 Porost se nachází v jižní části území. Je tzv. vnořený do segmentu č.33. Jde o smíšený porost různého věku. Leží v severovýchodně exponovaném svahu v nadmořské výšce m. Stromové patro je tvořeno jasanem ztepilým (Fraxinus excelsior), javorem klenem (Acer pseudoplatanus), lípou srdčitou (Tilia cordata). Při hranicích s vedlejším segmentem se objevuje nálet smrku ztepilého (Picea abies) a modřínu opadavého (Larix decidua). Sporadicky se objevuje buk lesní (Fagus sylvatica) a jedle bělokorá (Abies alba). V synusii podrostu nalezneme mařinku vonnou (Galium odoratum), bažanku vytrvalou (Mercurialis perennis), samorostlík klasnatý (Actaea spicata), pšeníčko rozkladité (Milium effusum) a další. 35. Liniová společenstva 73.2 dřevinná přírodě blízká 4 III 0,90 Liniové společenstvo lemuje levé rameno lesního potoka po obou svazích. Odděluje segment sady od lesa. Délka segmentu je 350 m. Střed společenstva tvoří roklina jejimž dnem protéká potok. Expozice severovýchodní. Nadmořská výška je m. Dřevinné patro je tvořeno vegetací, která je přírodě blízká. Převládají jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), javor klen (Acer pseudoplatanus), olše lepkavá (Alnus glutinosa), místy lípa srdčitá (Tilia cordata). V úžlabinách se objevuje i jedle bělokorá (Abies alba). V bylinném patře se objevuje ostřice lesní (Carex sylvatica), válečka lesní (Brachypodium sylvaticum), mokrýš střídavolistý (Chrysosplenium alternifolium), devětsil bílý (Petasites albus), plicník lékařský (Pulmonaria officinalis), orsej jarní (Ficaria verna).

35 36. Lesy 54 směsi stanoviště nevhodné 3 IV 1,89 Segment navazuje na jižní část předchozího liniového společenstva. Leží ve svahu jehož expozice je severovýchodní. Reliéf je příčně zvlněný, středem porostu probíhá mírná roklina. Nadmořská výška m. Porost je tvořen smrkovou monokulturou s příměsí modřínu opadavého (Larix decidua). Při hranici s liniovým společenstvem se sporadicky objevuje lipový nálet. V synusii podrostu dominuje šťavel kyselý (Oxalis acetosella). 37. Lesy 52 přírodě blízké, 60 % přirozené dřevinné skladby 5 II 1,31 Porost navazuje na jižní část smrkové monokultury. Leží na severovýchodně exponovaném svahu. Jeho jihovýchodní částí protéká potok. Nadmořská výška Reliéf příčně zvlněný. Stromové patro je tvořeno převážně javorem klenem (Acer pseudoplatanus), bukem lesním (Fagus sylvatica), příměs tvoří lípa srdčitá (Tilia cordata) a jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), jedle bělokorá (Abies alba). V podúrovni se vyskytuje habr obecný (Carpinus betulus). V synusii dominuje bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis), mařinka vonná (Galium odoratum). Dále se zde objevuje pšeníčko rozkladité (Milium effusum), vlaštovičník větší (Chelidonium majus), plicník lékařský (Pulmonaria officinalis).

36 38. Lesy 54 kulturní monokultury a směsi stanoviště nevhodné 3 IV 1,64 Porost se nachází na jihu území na východně exponovaném svahu. Nadmořská výška m. Jedná se o smrkovou monokulturu s příměsí modřínu opadavého (Larix decidua). V synuzii podrostu se vyskytuje opět dominantní šťavel kyselý (Oxalis acetosella). 39. Lesy 53 polokulturní smíšené porosty 4 III 0,17 Tento úzký pás vegetace je tvořen porostem stáří cca 130 let. Nachází se v jižní části území, na levé straně řeky Bečvy v severovýchodně orientovaném svahu. Nadmořská výška je zde m. Ve stromovém patře se vyskytují pouze 4 dřeviny a to smrk ztepilý (Picea abies), jedle bělokorá (Abies alba), javor klen (Acer pseudoplatanus) a lípa srdčitá (Tilia cordata). V podúrovni se objevují různověká stádia javorů a lip.

37 40. Lesy 53 smíšený porost, % přirozené dřevinné skladby 4 III 0,78 Porost se nachází mezi segmenty č v jižní části území. Jde o smíšený porost, ve kterém se vyskytují dřeviny přirozené. Segment leží na východně exponovaném svahu v nadmořské výšce m. Stromové patro je tvořeno dubem zimním (Quercus petraea) a bukem lesním (Fagus sylvatica). Příměs tvoří jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), lípa velkolistá (Tilia platyphyllos). Objevuje se zde i smrk ztepilý (Picea abies), jedle bělokorá (Abies alba) a nálet modřínu opadavého (Larix decidua). V podrostu se nachází mařinka vonná (Galium odoratum), bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis), kakost smrdutý (Geranium robertianum), plicník lékařský (Pulmonaria officinalis), místy i netýkavka nedůtklivá (Impatiens noli-tangere), šťavel kyselý (Oxalis acetosella), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera). 41. Lada 62.3 s dřevinami 3 III 0,27 Segment, který se nalézá v jižní části území, po levé straně přímo nad řekou Bečvou, nebyl nikdy obhospodařován. Úzký pás je postupně zarůstán náletem z porostu, s nímž ze západu hraničí. Můžeme zde najít především tyto různověké dřeviny: javor klen (Acer pseudoplatanus), lípa srdčitá (Tilia cordata) a dub zimní (Quercus petraea).

38 V podrostu nalezneme pitulník žlutý (Galeobdolon luteum), jahodník obecný (Fragaria vesca), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), kakost smrdutý (Geranium robertianum). 42. Lesy 53 smíšený porost 4 III 0,51 Porost se nachází nad předchozím segmentem, rozprostírá se rovnoběžně s vrstevnicemi, expozice je východní. Nadmořská výška m. Dřevinné patro tvoří habr obecný (Carpinus betulus), javor klen (Acer pseudoplatanus). Příměs tvoří buk lesní (Fagus sylvatica), modřín opadavý (Larix decidua), jedle bělokorá (Abies alba), dub zimní (Quercus petraea), lípa velkolistá (Tilia platyphylos). V podrostu se objevuje sasanka hajní (Anemone nemorosa), pitulník žlutý (Galeobdolon luteum), čistec hajní (Melampyrum nemorosum), strdivka nicí (Melica nutans), jestřábník zední (Hieracium murorum). 43. Lesy 53 smíšený porost 4 IV 0,40 Společenstvo lemuje levý břeh řeky Bečvy, expozice je východní. Severní hranici segmentu lemuje přírodní vodní tok. Pro tento segment jsou význačné sesuvy půdy, proto je zde vegetace složena převážně z keřového patra a to bezem černým (Sambucus nigra), svídou krvavou (Cornus sanguinea), při břehu olší lepkavou (Alnus glutinosa), hlohem obecným (Crateagus leavigata), třešní ptačí (Carasus avium). Na úpatí svahu se pomístně vyskytuje habr obecný (Carpinus Betulus), javor klen

39 (Acer pseudoplatanus) a dub letní (Quercus robur). V podrostu při břehu Bečvy nalezneme pryskyřník kosmatý (Ranunculus lanuginosus), zběhovec plazivý (Ajuga reptans), pitulník žlutý (Galeobdolon luteum), pryšec obecný (Euphorbia esula), kakost bahenní (Geranium palustre). 44. Lesy 54 směsi stanoviště nevhodné 3 IV 3,05 Porost se nachází v pravostrané části kolem potoka, přesněji mezi segmenty Levá část porostu sbíhá do rokliny, kterou protéká potok. Vegetace u tohoto ramene není příliš vyvinutá. Nadmořská výška je v rozmezí od 300 do 350 m. Hlavní dřevinou je zde smrk ztepilý (Picea abies). Dále se zde vyskytuje modřín opadavý (Larix decidua), dub zimní (Quercus petraea), lípa velkolistá (Tilia platyphyllos). Sporadicky se objevuje javor klen (Acer pseudoplatanus), jedle bělokorá (Abies alba) a habr obecný (Carpinus betulus). V synusii podrostu se vyskytuje šťavel kyselý (Oxalis acetosella), starček Fuchsův (Senecio fuchsii). 45. Lesy 53 smíšený porost 4 III 4,12 Porost navazuje na jižní část zastavěné oblasti ze segmentu č.5. Nachází se v prudkém, východně orientovaném svahu. Nadmořská výška v severní části m, směrem k jihu se porost zužuje, tudíž i klesá nadmořská výška. K hlavním dřevinám zde patří habr obecný (Carpinus betulus) a dub zimní (Quercus

40 petraea). Dále se zde přidružují javor klen (Acer pseudoplatanus), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), místy lze nalézt i topol osiku (Populus tremula) a smrk ztepilý (Picea abies). Podrost ve svahu není příliš vyvinut. Ve spodní části se objevuje pitulník žlutý (Galeobdolon luteum), kakost smrdutý (Geranium robertianum), mléčka zední (Mycelis muralis), kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), jahodník obecný (Fragaria vesca), pryskyřník kosmatý (Ranunculus lanuginosus), hluchavka nachová (Lamium purpureum). 46. Lesy 53 smíšený porost 4 IV 2,30 Porost je z východu obklopován segmentem č.45 a ze západu segmentem č.10. Nachází se na úpatí kopce v nadmořské výšce m. Byl zde opět vysázen stanovištně nevhodný smrk ztepilý (Picea abies) v doprovodu dubu zimního (Quercus petraea). Při hranici se segmentem č.45 se objevují nálety habru a místy i jasanu. Podrost je zatím nevýznamný, výskyt buřeně. 47. Lesy 53 kulturní monokultury 3 IV 0,94 Porost se nachází ve smýcené části smrkové monokultury ze segmentu č.10. Byl zde opět vysázen smrk s příměsí modřínu opadavého (Larix decidua) a jedle bělokoré (Abies alba).

41 48. Lesy 53 smíšený porost 4 III 3,14 Porost ze severní strany lemují segmenty č.45,46,47. Nadmořská výška je m. Leží ve východně exponovaném svahu. Porost je uměle založen a jako hlavní dřevina se zde jeví smrk ztepilý (Picea abies), který je vysázen v kombinaci s bukem lesním (Fagus sylvatica). Jako doprovodné dřeviny zde byly nalezeny dub zimní (Quercus petraea) a habr obecný (Carpinus betulus), které zde nejspíš nalétly z okolních porostů. 49. Lada 61.5 s minimálním podílem vegetace 1 V 0,54 Jde o vykácenou část lesního porostu, která je prozatím ponechána ladem. Holina se nachází vedle segmentu č.29 Sady. Leží na východně exponovaném svahu v nadmořské výšce m. Objevuje se zde nežádoucí buřeň jako například třetina křovištní (Calamagrostis epigejos), ostružiník maliník (Rubus idaeus).

42 50. Liniové společenstvo 73.2 dřevinná, přírodě blízká 4 III 2,00 Liniové společenstvo se nachází na levém břehu řeky Bečvy. Jde tedy o břehový porost, který se táhne od severní hranice k jihu. Délka je 850 m. Dřeviny nacházející se v tomto společenstvu jsou: javory (Acer pseudoplatanus, A. platanoides, A. campestre), jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), vrby (Salix alba, S. fragilis), lípa srdčitá (Tilia cordata). Dále je zde častý bez černý (Sambucus nigra), svída krvavá (Cornus sanguinea), olše šedá (Alnus incana). 51. Valašské Meziříčí město, Křivé Vodní toky 112 přirozené, dílčí úpravy, vyvinutá společenstva 4 III 4,29 Jde o Křivský potok s vyvinutou vegetací, který protéká od východní hranice území a na západě se vlévá do řeky Bečvy. 52. Valašské Meziříčí město, Křivé Liniová společenstva 73.2 dřevinná přírodě blízká 4 III 4,41

43 Společenstvo se táhne po celé délce pravého břehu řeky bečvy. Je součástí ÚSES a to regionálního biokoridoru. Druhové složení je velice pestré, ze stromů zde nalezneme javor klen (Acer pseudoplatanus), lípy (Tilia cordata, T. platyphyllos), jasany (Fraxinus excelsior, F. angustifolia), vrby (Salix fragilis, S. purpurea, S. viminalis), olše (Alnus glutinosa, A. incana). Podrost tvoří keře a to bez černý (Sambucus nigra), svída krvavá (Cornus sanguinea), líska obecná (Corylus avellana). 53. Liniová společenstva 73.2 dřevinná přírodě blízká 4 III 1,01 Toto společenstvo se rozprostírá mezi vodárnou a pravým břehem řeky Bečvy. Je dlouhé 350 m. Nadmořská výška je 295 m. Je tvořeno přírodě blízkými druhy jako je dub letní (Quercus robur) a jasan ztepilý (Fraxinus excelsior). Příměs je zde tvořena topolem bílým (Populus alba), dále zde nalezneme i olši lepkavou (Alnus glutinosa) nebo lípu srdčitou (Tilia cordata). Hojné jsou zde i keře a to hloh obecný (Crataegus laevigata), střemcha hroznovitá (Padus avium) a bez černý (Sambucus nigra). V podrostu nalezneme převážně kopřivu dvoudomou (Urtica dioica), knotovku červenou (Melandrium rubrum). 54. Křivé Sídla a objekty mimo intravilán 127 jiná účelová zařízení - vodárna 0 VI 2,0

44 55. Křivé Lada 63.2 dřevinná, přírodě blízká 4 III 1,25 Vegetace se nachází v jihovýchodním cípu lokality u samé hranice území. Původně jde o malou část pole, která nebyla obhospodařována z důvodu větší půdní vlhkosti a postupně začla zarůstat dřevinami. Vývoj vegetace je přirozený a odpovídá přírodě blízké struktůře. Nadmořská výška je zde 300 m. Ve stromovém patře převládá olše lepkavá (Alnus glutinosa), vrba křehká (Salix fragilis), vrba bílá (Salix alba) a při hranici s již obhospodařovaným polem se místy objevuje i jasan ztepilý (Fraxinus excelsior). V podrostu se nejčastěji vyskytuje chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea), vrbina obecná (Lysimachia vulgaris), ostřice štíhlá (Carex acuta). 56. Valašské Meziříčí město, Křivé Komunikace, skládky železnice 0 VI 4,37 Segment tvořený železniční spojkou mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem. Při náspech se vyskytuje spíše křovinatá a bylinná vegetace. Převažuje bez černý (Sambucus nigra), dále se zde nachází trnovník akát (Robinia pseudoacacia), vrba jíva (Salix caprea), růže šípková (Rosa canina). Z bylin zde najdeme kopřivu dvoudomou (Urtica dioica), vesnovku obecnou (Cardaria draba), vrbovku úzkolistou (Epilobium angustifolium),

45 57. Křivé Sídla a objekty mimo intravilán 127 jiná účelová zařízení 0 VI 1,87 Tento segment patří firmě zabývající se výrobou zemědělské, lesnické techniky a vázací a jeřábovou technikou. Plochu využívá pro vystavení hotových výrobků. 58. Valašské Meziříčí město, Křivé Orná půda 11 - základní 1 V 52,52 BPEJ: Jde o rozsáhlou agrocenózu nacházející se v nivě řeky Bečvy a to na pravé straně v jižní části lokality. Půdním typem je zde fluvizem. Nadmořská výška 295 m. Jako hlavní plodina je zde vysazován ječmen setý (Hordeum vulgare) a to v ozimé formě. Jako předplodina zde bývá pěstována brukev řepka olejka (Brassica napus). 59. Valašské Meziříčí město, Křivé Orná půda 11 - základní 1 V 17,40 BPEJ:

46 Pole se nachází ve východní části území na pravé straně od železnice. Je intenzivně obhospodařované (orba, hnojení). Kromě hlavní polní kultury, kterou je ječmen ozimý se zde vyskytuje heřmánek pravý (Matricaria recutica), hluchavka nachová (Lamium purpureum). 60. Valašské Meziříčí město, Křivé Sídla a objekty mimo intravilán 124 jednotlivé osídlení 2 VI 3, Valašské Meziříčí město, Křivé Lada 61.5 bez vegetace 1 VI 2,21 Jde o plochu, která byla dříve využívána jako orná půda. Později lada s minimální vegetací. V dnešní době je pozemek používán jako stavební parcely, na kterých probíhají výstavby nových sídel. 62. Valašské Meziříčí město Orná půda 11 - základní 1 V 39,98 BPEJ:

47 Segment je tvořen biotopem orná půda. Pole je intenzivně obhospodařováno. Hlavní kulturní plodina je řepka olejná (Brassica napus). 63. Valašské Meziříčí - město Sídla a objekty mimo intravilán 127 jiná účelová zařízení 0 VI 6,95 Segment tvoří průmyslová zóna firmy PWO UNITOOLS CZ a.s. zabývající se dodáváním lisovacích nástrojů a výlisků pro automobilový průmysl. 64. Valašské Meziříčí město Orná půda 11 - základní 1 V 21,66 BPEJ: Intenzivně obhospodařovaná agrocenóza, která se nachází v severní části území na levém břehu řeky Bečvy. Hlavní kulturní plodina mák setý (Papaver somniferum). Jako předplodina se zde vyskytuje hnojem hnojený hrách setý (Pisum sativum).

48 65. Valašské Meziříčí - město Zahrady 27 maloplošné zahrady, intenzivní drobná držba s ornou půdou 2 IV 1,08 Maloplošné zahrádky se nacházejí uprostřed severních agrocenóz v pravé části od řeky Bečvy. Na většině zahrádek jsou postaveny malé chatky, sloužící k rekreaci. Nachází se zde také drobná políčka, které slouží především pro pěsování zeleniny. 66. Valašské Meziříčí město Sídla a objekty mimo intravilán 124 jednotlivé osídlení 2 VI 3,35

49 Obr. 2: Smrková monokultura (segment č.10) Obr. 3: Řeka Bečva s břehovými porosty Obr. 4: Jednotlivá osídlení (segment č.5) a pole (segment č. 6) Obr. 5: Pohled na rozsáhlé agrocenózy v nivě řeky Bečvy

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) km 13,000-42,000 olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis)

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (5) JEDLOVÉ BUČINY (jdbk) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

D.3 Dendrologický průzkum

D.3 Dendrologický průzkum ČESKÁ LÍPA OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKA ROHÁČE Z DUBÉ - ČESKOKAMENICKÁ D. Dendrologický průzkum OBSAH:. Průvodní zpráva. Situace : 500 Vypracoval: Hl. inž. projektu: Ing. Szénási Ing. Čamrová Průvodní zpráva AKCE:

Více

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj:

Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: Příloha 7a Lesnická mapa typologická chráněného území. Zdroj: www.uhul.cz Příloha 7b Porostní mapa chráněného území. Zdroj: OZP MHMP. Příloha 7c Změny lesních společenstev na opakovaných plochách podle

Více

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY

Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY Revitalizace vzrostlých stromů v městyse Štoky a jeho místních částech a jejích místních částech PŘÍLOHY PŘÍLOHA 2.A Inventarizace dřevin a návrh pěstebních opatření v městyse Štoky TEXTOVÁ ČÁST Inv. číslo

Více

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů)

Cílové zastoupení dřevin v břehových a doprovodných porostech vodních toků (podle skupin typů geobiocénů) olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 40-60 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 50-70 vrba křehká (Salix fragilis) 20-50 vrba křehká

Více

Protokol inventarizace dřevin "1106 GŘC - areál Olomouc - Povel"

Protokol inventarizace dřevin 1106 GŘC - areál Olomouc - Povel parc.č. 471/1 x plocha 1 Acer campestre javor babyka 9,12,15 3,4,5 2m2 4,0 3-kmen, mladý stromek 2 Rosa canina růže šípková 6m2 4,0 keř 3 Sambucus nigra bez černý 8m2 3,5 keř 4 Sambucus nigra bez černý

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba č ervenavá

Více

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce

Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Foto katalog zachycených, alergologicky významných druhů dřevin, bylin a trav na území města Olomouce Jonáš Gazdík 2014 0 Název česky: Bez černý Název latinsky: Sambucus nigra Alergologický význam (doba

Více

Pořadové číslo: NRBK K 21

Pořadové číslo: NRBK K 21 (nadregionální biokoridor K 21) Název: Oblík-Raná - Šebín-Pochválovská stráň Mapový list: 1: 5000 Louny 2-6, 2-7, 2-8 Pořadové číslo: NRBK K 21 3BD3, 3B3, 3AB3, 3B3, 4AB2, L - lokální v řešeném území délka

Více

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky

Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Dřeviny HEN 2009 přehled dřevin ke zkoušce Ing. Zdeněk Hrubý, Ph.D. Abies alba Jedle bělokorá Strom do 50 m Vzpřímené rozpadavé šišky Picea abies Smrk ztepilý Strom do 55 m Převislé šišky Pinus sylvestris

Více

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS.

V Rosicích dne 31. 1. 2014. Ing. Jaroslav KOLAŘÍK, Ph.D. Ing. Michal ROMANSKÝ Petr CEJNAR, DiS. Projekt péče o stromy podél vodního toku Orlice byl zpracován na objednávku povodí Labe v rámci inventarizace ploch veřejně přístupné zeleně. Terénní šetření proběhla v měsíci lednu 2014. V Rosicích dne

Více

vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis

vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis vrbiny vrby křehké = Sf = Saliceta fragilis v rba křehká (Salix f ragilis) 60-100 v rba křehká (Salix f ragilis) 60-100 v rba červ enav á (Salix x rubens) 0-80 v rba červ enav á (Salix x rubens) 0-80 olše

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Lesnická fytocenologie a typologie HS 57 oglejená stanoviště vyšších poloh HS 59c podmáčená stanoviště vyšších a středních poloh HS 77a oglejená stanoviště horských poloh Tento projekt je spolufinancován

Více

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny

Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4 Neměřen 41 15 1 0 Nízké větvení koruny Levý břeh od soutoku Číslo Druh Výška (m) Šířka korun y (m) Obvod ve 130 cm (cm) Obvod pařez (cm) věk fyziologic ká vytalita pěsteb. patření Poznámky Naléhavos t 1ořešák královský (Juglans regia) 2,5 4

Více

LEGENDA 31 (60) 24 (69) 20 (79) 25 (61)

LEGENDA 31 (60) 24 (69) 20 (79) 25 (61) 46 (F) PARK ZA MUZEEM V JÍLOVÉM U PRAHY - ŽÁDOST O KÁCENÍ DŘEVIN PŘÍLOHA - ZÁKRES DŘEVIN URČENÝCH KE KÁCENÍ DO KATASTRÁLNÍ MAPY ETAPA I. ETAPA II. M 1:0 1 ul. Českosloveské Českosloveská armády (98) E

Více

INDEX QBR Datový list do terénu

INDEX QBR Datový list do terénu INDEX QBR Datový list do terénu Kvalita břehového biotopu Skóre pro jednotlivé části nemůţe být negativní, ani překročit 25 Celkový říční kryt Skóre 25 80 % břeţního krytu (kromě jednoletých rostlin) 50-80

Více

Ing. Petr Hosnedl. Dendrologický průzkum sumarizace zeleně Průmyslový park Jirkov

Ing. Petr Hosnedl. Dendrologický průzkum sumarizace zeleně Průmyslový park Jirkov Ing. Petr Hosnedl Dendrologický průzkum sumarizace zeleně Průmyslový park Jirkov únor 2015 Název Umístění : Dendrologický průzkum sumarizace zeleně, Průmyslový park Jirkov : Ústecký kraj Obec s rozšířenou

Více

Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří

Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří RNDr. Iva Machová, Ph.D., Mgr. Ing. Petr Novák, Bc. Markéta Kučerová Druhová skladba dřevin v keřovém patře agrárních valů

Více

Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Voda a půda. Půda a voda

Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Voda a půda. Půda a voda 0 Přírodovědný klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť Voda a půda Půda a voda 0 Studované území Vybrali jsme si lokalitu v blízkosti naší školy. Nacházíme se ve zlínském kraji téměř na okraji města ve čtvrti

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 5:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 5: KOLOGI LSA Pracovní sešit do cvičení č. 5: Biodiverzita v lesních ekosystémech - Příklady vyhodnocení lokální biodiverzity vybraných lesních porostů na modelové skupině drobných savců Tento projekt je

Více

Generel zeleně pro město Jevíčko, k.ú. Zadní Arnoštov

Generel zeleně pro město Jevíčko, k.ú. Zadní Arnoštov Generel pro město, k.ú. Zadní Arnoštov Číslo Návrh 1/ 5f Vjezd do obce od Křenova Pinus sylvestris 10%, ov - 251.79 0.6155 Picea abies 90% 2/ 4b Zahrada u RD Malus domestica - oj., st žádná omezená bez

Více

2/ 7 LEGENDA MAPA LAND USE MAPA ŠIRŠÍCH. Mendelova univeita v Brně Zahradnická fakulta Solitérní strom v krajině. 4/ / Hana Sýkorová S-JTSK

2/ 7 LEGENDA MAPA LAND USE MAPA ŠIRŠÍCH. Mendelova univeita v Brně Zahradnická fakulta Solitérní strom v krajině. 4/ / Hana Sýkorová S-JTSK LEGENDA alej hranice lada lesí porost louka Park mez orná půda pastvina remízek silnice těžební prostor trvale travní porost - louka urbanizovaná plocha vodní tok vodní plocha Mendelova univeita v Brně

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (17) BAZIFILNÍ BUČINY (BKbaz) Skladba synuzie dřevin Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních

Více

Úvod k lesním ekosystémům

Úvod k lesním ekosystémům Úvod k lesním ekosystémům Lesní ekosystémy jsou nejdůležitějšími klimaxovými ekosystémy pro oblast střední Evropy, která leží v zóně temperátního širokolistého lesa. Této zóně se vymykají malé plochy jehličnatého

Více

Cardamine amara. Dryopteris filix-mas brusnice borůvka. Vaccinium myrtillus. Senecio ovatus kuklík potoční. Geum rivale.

Cardamine amara. Dryopteris filix-mas brusnice borůvka. Vaccinium myrtillus. Senecio ovatus kuklík potoční. Geum rivale. Botanický průzkum Selský potok 2011 Datum PLOCHA Český název Latinský název + ochrana, C4 26.2.2011 1 buk lesní- nálety Fagus sylvatica bez hroznatý Sambucus racemosa 14.5.2011 netýkavka nedůtklivá Impatiens

Více

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú.

Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace. Přehled dřevin dle příslušných k.ú. Název stavby: GSM-R Kolín Havlíčkův Brod Křižanov - Brno Příloha č.7 PS 715 Trubky HDPE v úseku žst.křížanov - Březské Tabulka kácení dřevin stupeň: realizační dokumentace KOZLOV U KŘIŽANOVA KO-1 Salix

Více

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Oznámení o zahájení správního řízení ve věci povolení kácení dřevin rostoucích mimo les

ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Oznámení o zahájení správního řízení ve věci povolení kácení dřevin rostoucích mimo les ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ DOPIS ZN.: 170688/2014 rozdělovník ZE DNE: 19.9.2014 NAŠE ZNAČKA: MMHK/175269/2014 zp2/mrk SZ MMHK/170688/2014 VYŘIZUJE: Adriena Marková TELEFON: 495707667 E-MAIL: Adriena.Markova@mmhk.cz

Více

DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI

DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI DOUTNÁČ - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Oddělení ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva Taroucy

Více

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ REZERVACE HABROVÁ SEČ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny)

A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ REZERVACE HABROVÁ SEČ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Příloha A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ REZERVACE HABROVÁ SEČ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny) Název zvláště chráněného území: Habrová seč Předměty

Více

Biocentrum BC5 včetně IP27 k.ú. Lučice na Moravě aktualizace projektové dokumentace DPS 07/09

Biocentrum BC5 včetně IP27 k.ú. Lučice na Moravě aktualizace projektové dokumentace DPS 07/09 C.1 Technická zpráva a) účel stavby Cílem (účelem) projektu je vybudování části společných zařízení v KPÚ Lučice na Moravě, tj. uskutečnění optimální organizace půdního fondu na pozemcích vyčleněných komplexní

Více

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov

1./1.inv.č ks Javor mléč (Acer platanoides) 213,50 cm / 130 cm, na p.p.č v k.ú. Rožany a obci Šluknov Odbor rozvoje a životního prostředí Orgán ochrany přírody nám.míru 1 pošt.přihrádka 18 407 77 ŠLUKNOV Váš dopis zn.: Ze dne: 06.11.2017 Naše zn.: ORŽP/9556/2017/1505/2017/nab Vyřizuje: Božena Naňáková

Více

PŘÍLOHA III: SOUPIS DRUHŮ

PŘÍLOHA III: SOUPIS DRUHŮ PŘÍLOHA III: SOUPIS DRUHŮ 1. SOUPIS DRUHŮ V BIOKORIDORU KUNÍ HORA TRAVIČNÁ * nově nalezený druh oproti roku 2000 Synuzie dřevin Acer campestre javor babyka Acer pseudoplatanus javor klen Carpinus betulus

Více

T1 - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich

T1 - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich T1 - Popis lesch porostů a výčet plánovaných zásahů v nich označe (ha) 15034 1,35 41/smíšený 15037 1,43 45/smíšený zastoupe habr, lípa, dub, habr,, borovice 15039 1,44 45/buk buk, 15040 1,71 15041 1,96

Více

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Část ZPF byla zpracována pro potřeby ÚPO Svojanov v souladu se zákonem č. 334/1992 o ochraně ZPF a vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 13/1994, kterou se upravují některé

Více

PEXESO PLANĚ ROSTOUCÍ BYLINY NA HRÁDECKU

PEXESO PLANĚ ROSTOUCÍ BYLINY NA HRÁDECKU 1. blatouch bahenní (Caltha palustris) 2. bledule jarní (Leucojum vernum) 3. čekanka obecná (Cichorium intybus) 4. černohlávek obecný (Prunella vulgaris) P E X E S O PLANĚ ROSTOUCÍ BYLINY NA HRÁDECKU Pexeso

Více

Realizace lokálního biocentra LBC 2 v k. ú. Horní Bojanovice

Realizace lokálního biocentra LBC 2 v k. ú. Horní Bojanovice TVORBA KRAJINY s.r.o. ROLENCOVA 47 620 00 BRNO Tel.: 737 64 64 17 Realizace lokálního biocentra LBC 2 v k. ú. Horní Bojanovice Číslo zakázky: US/2013 Objednatel: Obec Horní Bojanovice Horní Bojanovice

Více

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů

PŘÍLOHY. Seznam příloh. Příloha 1: Názvy a zkratky stromů PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha 1: Názvy a zkratky stromů Příloha 2: Grafy 1. Celkový počet stromů 2. Počet listnatých stromů 3. Počet jehličnatých stromů 4. Průměry všech stromů 5. Zdravotní stav listnatých

Více

Mapa aktuální vegetace

Mapa aktuální vegetace Mapa aktuální vegetace Mapa aktuální vegetace Typologická mapa Výsledek: Tvorba mapy aktuální vegetace na podkladu typologické mapy je problematická Část území je přesnímkována, část naopak Výsledek: Tvorba

Více

Rostliny v Hrádníkách

Rostliny v Hrádníkách Rostliny v Hrádníkách Vypracovaly : Zábelková Daniela Nováková Anna Co roste v Hrádníkách? BYLINY Pampeliška lékařská Mařinka vonná Pryskyřník prudký Česnáček lékařský Kopřiva dvoudomá Konvalinka vonná

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh. HS 47 oglejená stanoviště středních poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh. HS 47 oglejená stanoviště středních poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 27 oglejená a chudá stanoviště nižších a středních poloh HS 47 oglejená stanoviště středních poloh HS 39b podmáčená chudá stanoviště HS 59b podmáčená stanoviště vyšších

Více

Běžně používané a školkařsky dostupné druhy autochtonních dřevin

Běžně používané a školkařsky dostupné druhy autochtonních dřevin Běžně používané a školkařsky dostupné druhy autochtonních dřevin Volba konkrétního druhu vždy závisí od stanovištních podmínek lokality. K určení původních druhů dřevin a stanovištních podmínek lze využít

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE

Písky PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY. Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE PŘÍRODNÍ PAMÁTKA PÍSKY Kraj JIHOMORAVSKÝ Okres BRNO-VENKOV Katastrální území ŽATČANY PLÁN PÉČE řízení stavu a vývoje ekosystému v chráněném území zvláštního vědeckého, kulturního a výchovného významu podle

Více

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka)

příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) příloha č. 3 - inventarizace (tabulka) IAP - Revize stromů v Mercandiniho sadech v Klatovech pro potřeby Města Klatovy - odboru rozvoje města, zpracovala Ing. Radka Frydrychová, listopad 2012 1 jírovec

Více

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012

VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Kód materiálu: VY_12_INOVACE_05_PRIRODNI_ZDROJE_VEROVIC Název materiálu: Předmět: Přírodní zdroje Veřovic Zeměpis, environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 27. 4. 2012 Jméno

Více

Příloha I. Charakteristiky zkusných ploch

Příloha I. Charakteristiky zkusných ploch Příloha I Charakteristiky zkusných ploch Plocha č. 1 - charakteristika Porostní skupina: 488 A 7 Plocha porostní skupiny: 3,59 ha Katastrální území: Jeřice Věk: 76 let Pásmo ohrožení imisemi: D Hospodářský

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Les autor: Mgr. Alena Hyánková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/01.0002

Více

Generel krajinné zeleně tab 1 / 28 k.ú. Žalkovice

Generel krajinné zeleně tab 1 / 28 k.ú. Žalkovice Generel krajinné zeleně tab 1 / 28 číslo a název lokality: A ÚJEZDY číslo segmentu: 1A dotčené parcely: 494 354/4 355/6 372/4 372/5 372/13 372/14 372/15 372/16 372/17 375/6 375/7 375/8 375/9 375/10 375/12

Více

T1 - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich přírodní památka Onřejovsko

T1 - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich přírodní památka Onřejovsko T - Popis lesních porostů a výčet plánovaných zásahů v nich přírodní památka Onřejovsko JPRL výměra 9 8,60 BR, BO, MD 89 2,0 45SM SM N Při výchovných zásazích podpora listnáčů SM mlaziny a tyčkoviny, příměs

Více

Logistický areál Březhrad

Logistický areál Březhrad Dendrologický průzkum Logistický areál Březhrad Jan Losík prosinec 2008 Název záměru: Logistický areál Březhrad Zadavatel: EMPLA, spol. s r. o. Za Škodovkou 305 503 11 Hradec Králové tel.: 495 218 875

Více

Příspěvek k rekonstrukci potenciální přirozené vegetace lesních fragmentů na Českomoravské vrchovině

Příspěvek k rekonstrukci potenciální přirozené vegetace lesních fragmentů na Českomoravské vrchovině Příspěvek k rekonstrukci potenciální přirozené vegetace lesních fragmentů na Českomoravské vrchovině Petr Halas Ústav geoniky AV ČR, v.v.i. halas@geonika.cz Abstract The biodiversity and the forest vegetation

Více

BOTANIK. I. stupeň. Pozná 50 základních rostlin. Dokáže je najít a poznat v přírodě.

BOTANIK. I. stupeň. Pozná 50 základních rostlin. Dokáže je najít a poznat v přírodě. I. stupeň BOTANIK Pozná 50 základních rostlin. Dokáže je najít a poznat v přírodě. smrk obecný jedle bělokorá modřín opadavý borovice lesní lípa srdčitá bříza bělokorá olše lepkavá buk lesní dub letní

Více

Přírodní společenstva v České republice: LES. Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV PdF UK Praha Ing. Helena Jedličková Ph.D.

Přírodní společenstva v České republice: LES. Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV PdF UK Praha Ing. Helena Jedličková Ph.D. Přírodní společenstva v České republice: LES Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV PdF UK Praha Ing. Helena Jedličková Ph.D. PdF MU Brno Martin Chlumský 2 Cíle hodiny Společenstvo lesa Student / ŢÁK ZŠ:

Více

Obsah: Technická zpráva. 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr

Obsah: Technická zpráva. 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr Obsah: Technická zpráva 1.1 Identifikační údaje 1.2 Základní údaje o objektu 2.1 Technické řešení 2.2 Závěr 2 1.1. Identifikační údaje Název stavby: Název objektu: Místo stavby, k.ú.: Okres: Kraj: Obsah

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha A4 pozemky obhospodařovány jako sady a zahrady (duben2011) Obr. 2: Dílčí plocha A6 sad vyčištěný v roce 2010 využívaný k pastvě Obr. 3: Dílčí plocha A7 tůň u studánky v západní části

Více

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch

Příloha č. 6. Lokalizace studovaných ploch Příloha č. 6 Lokalizace studovaných ploch Plocha č. Souřadnice (vztahováno ke středům ploch) N E Lokalizace Popis plochy Černá Opava (transekt lokalizován cca 800 m severně od místní části Vrbno p. Prad.-Mnichov,

Více

Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech

Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech Změny květeny a vegetace Karlického údolí po 50 letech Petr Karlík, Tomáš Tichý a Radim Hédl Fakulta lesnická a dřevařskáčzu Praha - Suchdol Správa CHKO Český kras Karlštejn Botanický ústav AV ČR - Brno

Více

ÚZEMNÍ PLÁN PERTOLTICE POD RALSKEM

ÚZEMNÍ PLÁN PERTOLTICE POD RALSKEM Vyhodnocení vlivů ÚP na udržitelný rozvoj území Část A - doplnění Posouzení vlivů na životní prostředí (dokumentace SEA) Část B - doplnění Vyhodnocení vlivů ÚP na území NATURA 2000 (na EVL a PO podle 45h

Více

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů

Příloha I. Název zvláště chráněného území: U Hamrů Příloha I. A. Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území PŘÍRODNÍ PAMÁTKA U HAMRŮ (dle 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, dále též jen zákon ) Název zvláště chráněného území:

Více

TENDENCE VÝVOJE VEGETACE NA JIHOZÁPADNÍ MORAVĚ

TENDENCE VÝVOJE VEGETACE NA JIHOZÁPADNÍ MORAVĚ TENDENCE VÝVOJE VEGETACE NA JIHOZÁPADNÍ MORAVĚ Rudolf Bagar Jiří Nekovář Summary: The paper is contribution to the vegetation development in southwest Moravia based on meteo station Kostelní Myslová -Telč

Více

Flóra České republiky (původní a nepůvodní druhy) Lenka Nováková Pavlína Kosíková Renáta Strohová

Flóra České republiky (původní a nepůvodní druhy) Lenka Nováková Pavlína Kosíková Renáta Strohová Flóra České republiky (původní a nepůvodní druhy) Lenka Nováková Pavlína Kosíková Renáta Strohová Oproti jiným částem světa Evropa, tedy i ČR poměrně druhově chudé. Dnes původní květena ČR zastoupena více

Více

ÚZEMNÍ PLÁN KRÁSNÁ LÍPA

ÚZEMNÍ PLÁN KRÁSNÁ LÍPA Vyhodnocení na udržitelný rozvoj území doplnění k návrhu ÚP * ÚZEMNÍ PLÁN KRÁSNÁ LÍPA N á v r h Objednatel: Město Krásná Lípa Zpracovatel: Mgr. Pavel Bauer Březový vrch 737, 460 15 Liberec 15 Tel.: 739

Více

Příl. 2.2: Geobiocenologické snímky

Příl. 2.2: Geobiocenologické snímky Příl. 2.2: Geobiocenologické snímky V rámci PP Třebíčsko jsme zvolil 7 výzkumných ploch, na kterých jsem provedl zevrubný geobiocenologický průzkum. Bylo dbáno na to, aby výzkumné plochy zahrnuly pokud

Více

Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří

Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří Projekt SGS Využití nástrojů GIS k vyhodnocení agrárních valů v Českém středohoří RNDr. Iva Machová, Ph.D., Mgr. Ing. Petr Novák, Bc. Markéta Kučerová Druhová skladba dřevin ve stromovém patře agrárních

Více

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ KAPITOLA 4. REGENERACE ZELENĚ NA SÍDLIŠTÍCH A NOVÉM HŘBITOVĚ 278 4.1 ÚVOD Poslední část projektu tvoří tři samostatné lokality a to sídliště Bezděkov, sídliště Čecháky a prostor Nového hřbitova na Karlově

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO VÝVOJE DŘEVIN V BIOKORIDORU RADĚJOV

ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO VÝVOJE DŘEVIN V BIOKORIDORU RADĚJOV ZHODNOCENÍ DOSAVADNÍHO VÝVOJE DŘEVIN V BIOKORIDORU RADĚJOV Ing. Boleslav JELÍNEK AGERIS s. r. o., Jeřábkova 5, 602 00 Brno boleslav.jelinek@ageris.cz Úvod Koncepce územních systémů ekologické stability

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (4) (BK) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek Postavení

Více

Návrh vegetačních úprav lokálního biocentra ÚSES C3 Vedrovický rybníkk.ú. Vedrovice

Návrh vegetačních úprav lokálního biocentra ÚSES C3 Vedrovický rybníkk.ú. Vedrovice Obsah Obsah... 1 Průvodní zpráva... 2 Technická zpráva... 4 Přírodní podmínky... 4 Geomorfologické a geologické poměry... 4 Půdní poměry... 4 Klimatické poměry... 4 Hydrologické poměry... 4 Biogeografické

Více

Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY I.

Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY I. Studijní materiál pro přípravu na přijímací zkoušky ROSTLINY I. Přeslička rolní (Equisetum arvense) Přesličkovité (Equisetaceae) letní lodyha první článek lodyžních větví delší než pochva pochvy lodyžních

Více

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ TERÉNNÍHO PRŮZKUMU

VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ TERÉNNÍHO PRŮZKUMU VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ TERÉNNÍHO PRŮZKUMU POSOUZENÍ AKTUÁLNÍHO STAVU A FUNKČNOSTI VYBRANÝCH SEGMENTŮ RÚSES MSK Terénní průzkum byl proveden dne 29. září 2017. Jeho cílem bylo porovnání funkčního hodnocení

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.:

TECHNICKÁ ZPRÁVA - D.1. HG partner s.r.o. DOKUMENATCE OBJEKTŮ Část: Park Úvaly - Vinice DUR. Paré č.: Investor: Město Úvaly, Pražská 276, 280 82 Úvaly Odpovědný projektant: Ing. Jaroslav Vrzák Datum: 04/2015 Vypracoval: Ing. Kamil Borecký Změna: - Akce: Název části: HG partner s.r.o. Smetanova 200, 250

Více

REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Sadové úpravy

REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Sadové úpravy Vídeň 127 594 01 Velké Meziříčí Tel.: +420 733 721 817 E-mail: info@greenberg.cz Web: www.greenberg.cz REVITALIZACE ZÁMECKÉHO AREÁLU V OBCI STRÁNECKÁ ZHOŘ Objednatel: Obec Stránecká Zhoř, Stránecká Zhoř

Více

Nerostné suroviny miniprojekt

Nerostné suroviny miniprojekt Nerostné suroviny miniprojekt Zpracovali: žáci Základní školy Vsetín, Luh 1544 16.4.2014 Obsah 1. Úvod... 2 2. Cíl miniprojektu... 2 3. Vypracování... 2 3.1. Teoretická část... 2 3.1.1. Geologická stavba...

Více

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU

DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU DŘEVINY DŘEVOZPRACUJÍCÍHO PRŮMYSLU Rozeznávací znaky: - Na stojato odlišnosti jednotlivých znaků (kůra, listy, jehličí) - V řezu textura, barva, vůně - K přesnému určení slouží dendrologické klíče (vylučovací

Více

CZ.1.07/2.2.00/

CZ.1.07/2.2.00/ Kurz typologie temperátních a oreoboreálních lesů (10) LUŽNÍ LESY (L) Skladba synuzie Skladba synuzie podrostu Vazba na abiotické prostředí Přehled skupin typů geobiocénů Přehled stanovištních jednotek

Více

Plán péče o přírodní památku Budačina. na období 2015-2025

Plán péče o přírodní památku Budačina. na období 2015-2025 Plán péče o přírodní památku Budačina na období 2015-2025 1. Základní údaje o zvláště chráněném území 1.1 Základní identifikační údaje evidenční číslo: 2436 kategorie ochrany: přírodní památka název území:

Více

Vegetační úpravy. Technická a zpráva Fotodokumentace Výkaz výměr, Rozpočet. Situace celková 1:500 Situace Detaily a řezy

Vegetační úpravy. Technická a zpráva Fotodokumentace Výkaz výměr, Rozpočet. Situace celková 1:500 Situace Detaily a řezy IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název akce: Remízek Na Vrábí Vegetační úpravy Investor: Město Brandýs nad Labem / Stará Boleslav Projektant : Zahradní architektura Ing. Ivan Marek Martinov 279 Kostelec nad Labem 277

Více

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA

8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA 8. EKOSYSTÉM LUŽNÍHO LESA Lužní lesy na Opavsku v minulosti zasahovaly mnohokrát větší území, než v současné době. I v případě lužního lesa kolem potoka Deštná se jedná jen o malý zbytek. Lužní les má

Více

Babí lom. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj:

Babí lom. Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: Kategorie ZCHÚ: Zřizovací předpis: Kraj: Název ZCHÚ: Kód ZCHÚ: 89 Kategorie ZCHÚ: Přírodní rezervace Zřizovací předpis: XIX/0-07; /9 Kraj: Jihomoravský kraj Obec s rozš. působností. st. Blansko, Kuřim (Brno-venkov) Katastrální území: Lelekovice,

Více

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic

Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic Projektová dokumentace IP 8, k. ú.hrabůvka u Hranic (pozemky parc. č. 828, 834) NEVYČÍSLENÝ ROZPOČET Objednatel: Vypracoval: Zak. číslo: 29-2012 Datum: říjen 2012 Česká republika Ministerstvo zemědělství,

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 jméno autora DUM: Mgr. Naděžda Pluhařová datum (období), ve kterém byl

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha C1 z plochy byl odstraněn prakticky veškerý keřový porost Obr. 2: Dílčí plocha C1 plocha po totálním odstranění keřových porostů Obr. 3: Dílčí plocha C1 Obr. 4: Dílčí plocha C2 na

Více

Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí

Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí průvodní a technická zpráva Vypracovala: Ing. Sylva Holánová 15.5.2015 Cíl navrženého opatření Jednostranné stromořadí je navrženo severovýchodně od obce podél polní

Více

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu

Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu Skupina A ošetření stromu 3ks, výsadba 1ks stromu OŠETŘOVÁNÍ STROMŮ* ošetření dle kategorie I. Kategorie II. Kategorie III. Kategorie kalkulace ks 3 0 1107, 1108, 1109 celkem 3 0 vazby v korunách vazba

Více

Funkční členění a inventarizace zeleně v intravilánu a extravilánu obce Dobřejovice okr. Praha východ

Funkční členění a inventarizace zeleně v intravilánu a extravilánu obce Dobřejovice okr. Praha východ Funkční členění a inventarizace zeleně v intravilánu a extravilánu obce Dobřejovice okr. Praha východ UŽIVATELSKÁ FRAGMENTACE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY V ČR (v mapovacích jednotkách kvadrátů síťového mapování) Functional

Více

NÁVES. INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina katastrální území: Slatina pod Hazmburkem. Tab.: č. 1: Inventarizace dřevin

NÁVES. INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina katastrální území: Slatina pod Hazmburkem. Tab.: č. 1: Inventarizace dřevin INVETARIZACE DŘEVIN - vybrané pozemky intravilánu obce Slatina kastrální území: Slatina pod Hazmburkem Tab.: č. 1: Invenrizace dřevin p.č. NÁVES Sv dřevin 39 Rosa sp. Růže záhonové 1694/50 L ve skupině

Více

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 2. REVITALIZACE STROMOŘADÍ A LOKALIT SE VZROSTLÝMI STROMY

VELKÉ MEZIŘÍČÍ REGENERACE ZELENĚ KAPITOLA 2. REVITALIZACE STROMOŘADÍ A LOKALIT SE VZROSTLÝMI STROMY KAPITOLA 2. REVITALIZACE STROMOŘADÍ A LOKALIT SE VZROSTLÝMI STROMY 4 2.1 ÚVOD Jak již bylo zmíněno v úvodu, hlavní prioritou revitalizace zeleně ve městě Velkém Meziříčí je zachování co nejvíce letitých

Více

E- learningový materiál Pěstování dřevinné vegetace Hlavní typy hospodářství

E- learningový materiál Pěstování dřevinné vegetace Hlavní typy hospodářství Podpora praktických kompetencí projekční činnosti v regionálním rozvoji E- learningový materiál Pěstování dřevinné vegetace Hlavní typy hospodářství Borové hospodářství Ing. Robert Knott, Ph.D. Podpora

Více

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ Ing. Simona ZEZULOVÁ Odbor péče o krajinu, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 100 00 Simona.Zezulova@mzp.cz

Více

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 43 kyselá stanoviště středních poloh HS 45 živná stanoviště středních poloh

Lesnická fytocenologie a typologie. HS 43 kyselá stanoviště středních poloh HS 45 živná stanoviště středních poloh Lesnická fytocenologie a typologie HS 43 kyselá stanoviště středních poloh HS 45 živná stanoviště středních poloh Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Biogeografická diferenciace krajiny v geobiocenologickém pojetí

Biogeografická diferenciace krajiny v geobiocenologickém pojetí Biogeografická diferenciace krajiny v geobiocenologickém pojetí Kulturní krajina X Přírodní krajina Ekologická optimalizace Rok 2004 Rok 2002 Rok 2012 Rok 2009 k.ú. Netřebice (Nymburk) k. ú. Skřípov (Prostějov)

Více

HEDVÍKOVSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU

HEDVÍKOVSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU HEDVÍKOVSKÁ ROKLE - MONITORING LOKALITY PONECHANÉ SAMOVOLNÉMU VÝVOJI David Janik *, Dušan Adam, Pavel Unar, Tomáš Vrška, Libor Hort, Pavel Šamonil, Kamil Král Oddělení ekologie lesa, Výzkumný ústav Silva

Více

INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM

INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM INVENTARIZACE A DENDROLOGICKÝ PRŮZKUM Akce: Katastrální území: Parcela číslo: Investor: Zodpovědný projektant: Projektanti: Datum zpracování: Šanov nad Jevišovkou Jihomoravský kraj, Žerotínovo náměstí

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč javor jasanolistý v=15-20 m, L bílorůžově panašovaný 10/12 Ko 35 l Kč

javor Freemanův v=20-25 m, barví červeně 14/16 Ko 30 l Kč javor jasanolistý v=15-20 m, L bílorůžově panašovaný 10/12 Ko 35 l Kč Listnaté stromy Vědecký název Český název Krátký popis Velikost Specifikace 1 Specifikace 2 Cena vč. DPH Acer campestre javor babyka v=10-15 m, L barví žlutě 275-300 dtbal Sol 670 Kč 80-100 dtbal 183 Kč

Více