Bioorganická chemie OCH/BIOR1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bioorganická chemie OCH/BIOR1"

Transkript

1 Bioorganická chemie OCH/BIOR1 ZS 2015/2016 Přednáška 2 Bioorganické reakce v živých systémech RNDr. Lucie Brulíková, Ph.D. 1

2 Sylabus předmětu 2. hodina - Bioorganické reakce v živých systémech. Shrnutí základních molekulárních procesů, typy reakcí v živých organizmech ukázka na glykolýze, beta oxidaci a Calvinově cyklu a porovnání s přístupy v organické chemii (tvorba C-C vazeb, reakce aldolového typu, syntéza aromatických sloučenin, oxidace/redukce, esterifikace, dekarboxylace, fosforylace ). 2

3 Typy reakcí v živých organizmech a porovnání s přístupy v organické chemii. syntéza komplexních biologických systémů jako proteinů nebo DNA (za účasti enzymů) může být korelována s laboratorní organickou syntézou, avšak přírodní enzymatická syntéza se od té laboratorní liší svou komplexností a vysokým stupněm stereospecifity to je důvod, proč některé biologické transformace nelze v laboratoři provést tak snadno to, zda chemická reakce proběhne závisí vždy na tom, zda je dostatek energie na překonání aktivační bariéry enzymy jsou schopné aktivační bariéru snížit, v laboratoři hrají stejnou roli katalyzátory lze také modifikovat reaktanty, dodat jim energii tzv. aktivací takovou aktivací je např. tvorba makroergické vazby (thioester, fosfát), v laboratoři se používá celá řada reaktivních derivátů Základní typy reakcí jsou - vznik C-C vazeb, redukce a oxidace, aromatizace, esterifikace a dekarboxylace.

4 Typy reakcí v živých organizmech a porovnání s přístupy v organické chemii. Analogie, které budou diskutovány: glykolýza -oxidace Calvinův cyklus + další

5 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi glykolýza je konverze glukosy na pyruvát v 10-ti stupňovém procesu pyruvát je následně přeměněn na acetát a vstupuje do citrátového ckylu analogie s organickými reakcemi bude ukázána na každém z 10-ti kroků 1.krok - Glukosa je za spotřeby jedné molekuly ATP fosforylována enzymem hexokinázou na glukosu-6-fosfát. Negativně nabitý fosfát zabraňuje průchodu cukru plazmatickou membránou. Analogie s organickou reakcí esterifikace, konverze alkoholu na ester fosforylace.

6 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 2.krok - V další reakci dochází k izomeraci glukosa-6-fosfátu (glukosa je aldosa) na fruktosa-6-fosfát (fruktosa je ketosa). Reakci katalyzuje fosfoglukoisomerasa. Oxoskupina je tedy nyní vázána na druhém uhlíkovém atomu. Analogie s organickou reakcí formálně vnitřní oxidačně-redukční reakce, karbonylová skupina glukosy je redukována na primární alkohol zatímco OH skupina C-2 glukosy je oxidována na keton.

7 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 3.krok - Fruktosa-6-fosfát je za spotřeby jedné molekuly ATP fosforylována enzymem fosfofruktokinázou na fruktosa-1,6-bisfosfát. Analogie s organickou reakcí esterifikace, konverze alkoholu na ester fosforylace.

8 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 4.krok - Enzym aldoláza štěpí fruktosu-1,6-bisfosfát na dva tříuhlíkaté cukry - glyceronfosfát (předchozí název dihydroxyacetonfosfát, DHAP) a glyceraldehyd-3- fosfát. Analogie s organickou reakcí štěpení C-C vazby, v podstatě se jedná o jakousi reverzní aldolovou adici.

9

10 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 5.krok - Glyceraldehyd-3-fosfát je oxidován v šesté reakci, druhý produkt předchozí reakce glyceronfosfát je pomocí triosafosfátisomerázy izomerován na glyceraldehyd-3-fosfát. Analogie s organickou reakcí oxidačně-redukční reakce, opačný proces než 2. krok. Hydroxylová skupina se oxiduje na karbonylovou, karbonylová skupina se redukuje hydroxylovou.

11 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 6.krok - Glyceraldehyd-3-fosfát je oxidován enzymem Glyceraldehyd-3- fosfátdehydrogenázou za vzniku NADH z NAD +. Energie získaná oxidací aldehydové skupiny na karboxylovou skupinu je krátkodobě konzervována ve formě spojení enzymu se substrátem makroergní thioesterovou vazbou (enzym v ní poskytuje cystein). Následně dochází k odštěpení enzymu a vazbě fosfátu na karboxyl, čímž vzniká 1,3-bisfosfoglycerát; tato vazba je rovněž makroergní a uchovává většinu energie získané oxidací. Analogie s organickou reakcí oxidace aldehydu na karboxylovou kyselinu, oxidační činidlo je NAD+, které se redukuje na NADH. Zahrnuje také formaci anhydridu mezi nově formovanou karboxylovou kyselinou a molekulou monohydrogen fosfátového iontu. Anhydrid je vysoce reaktivní, jelikož fosfát je stabilní aniont a dobrá odstupující skupina.

12 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 7.krok - Makroergní vazba vzniklá v předchozí reakci se přenese na ADP a za vzniku ATP se 1,3-bisfosfoglycerát mění fosfoglycerátkinázou na 3-fosfoglycerát. Analogie s organickou reakcí využívá reaktivity směsného anhydridu k přenosu fosfátu na ADP. Tento krok přímo produkuje energii potřebnou pro buňky.

13 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 8.krok - Fosfoesterová vazba 3-fosfoglycerátu je fosfoglycerátmutázou přenesena z třetího na druhý uhlík, vzniká tedy 2-fosfoglycerát. Analogie s organickou reakcí přesun fosfátu z OH na uhlíku 3 na OH na uhlíku 2 - podobný krok jako hydrolýza esterů na jednom uhlíku a esterifikace na druhém.

14 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 9.krok - Z 2-fosfoglycerátu je enolázou odstraněna molekula vody, vzniká tak fosfoenolpyruvát s makroergní fosfoenolovou vazbou. Analogie s organickou reakcí dehydratace, podobá se dehydratační reakci cyklohexanolu na cyklohexen, i když za mnohem mírnějších podmínek (v laboratoři potřebujeme silnou kyselinu a teplo), produktem je enolfosfát.

15 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi 10.krok - Makroergní vazba vzniklá v předchozí reakci se přenese na ADP a za vzniku ATP se fosfoenolpyruvát mění pyruvátkinázou na pyruvát. Analogie s organickou reakcí přenos fosfátu na ADP, keto-enol tautomerie vzniklého enolu.

16 Glykolýza a analogie s organickými reakcemi Celková bilance glykolýzy: jedna molekula glukózy, 2 molekuly ATP, dvě NAD+ a dva fosfáty byly konvertovány na dva pyruváty, dvě molkeuly ATP, dvě NADH a

17 oxidace a analogie s organickými reakcemi Klíčová reakce, kdy jsou mastné kyseliny štěpeny na acetát.

18 oxidace a analogie s organickými reakcemi 1. Reakce odstranění vodíkových atomů (dehydrogenace) - oxidační reakce oxidačním činidlem v živém systému je FAD (flavin adenin dinukleotid) vzniká alken. 2. Reakce analogie adice vody na alkeny - -uhlík je spíše nukleofilní místo elektrofilní proton z vody atakuje toto místo a nukleofilní OH skupina se váže na -uhlík.

19 oxidace a analogie s organickými reakcemi 3. Reakce oxidace sekundárního alkoholu na keton v organické syntéze k tomuto procesu používáme oxidačních činidel jako CrO 3, v biologii NAD +. Vodík vázaný na uhlík nesoucí OH skupinu je přenesen na NAD + a z hydroxylové skupiny se odštěpí H +.

20 oxidace a analogie s organickými reakcemi Poslední krok dochází ke štěpení vazby C-C, reverzní Claisenova esterová kondenzace - to je možné díky tomu, že vznikající enolový intermediát je stabilizován rezonancí.

21 Fotosyntéza a Calvinův cyklus Fotosyntéza: složitý biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb. Využívá světelného, např. slunečního, záření k tvorbě (syntéze) energeticky bohatých organických sloučenin cukrů z jednoduchých anorganických látek oxidu uhličitého (CO 2 ) a vody. probíhá v chloroplastech zelených rostlin a mnohých dalších eukaryotických organizmů (různé řasy), ale také v buňkách sinic a některých dalších bakterií.

22 Fotosyntéza a Calvinův cyklus Fotosyntéza: zahrnuje světelnou a temnostní fázi světelná fáze - barevné pigmenty (na tylakoidových membránách) pohlcují světlo, z něhož získávají energii pro následné děje; v této fázi dochází k rozkladu vody a uvolnění kyslíku (který pak využívají i jiné organismy k dýchání). Energie je uchována ve formě ATP a NADPH. temnostní fáze využívají energii, která z něj byla ve světelné fázi získána; v této fázi dochází k zabudování oxidu uhličitého do molekul cukrů, které dále slouží buď jako zásobárna a zdroj energie, nebo jako stavební složky pro tvorbu složitějších molekul (polysacharidů, glykosidů aj.). Procesy temnostní fáze probíhají v cyklech a liší se podle druhu organismu. temnostní fáze či sekundární děje jsou reakce nezávislé na světle. Sice neprobíhají ve tmě, ale nepotřebují světelnou energii. Temnostní reakce probíhají ve stromatu a ukládají chemickou energii získanou ve světelné fázi (ve formě NADPH a ATP) fixací CO 2 do sacharidů. Jsou známy tři cykly fixace CO 2 Calvinův, Hatch-Slackův a CAM cyklus. S fotosyntézou souvisí také fotorespirační cyklus, který snižuje výnos fotosyntézy především u C 3 -rostlin. my se budeme dále zabývat jen analogiemi organických reakcí v Calvinově cyklu.

23 Calvinův cyklus skládá se ze 3 fází: Karboxylace neboli fixace CO 2 Redukce Regenerace ribulóza-1,5-bisfosfátu. Navázání CO 2 na ribulóza-1,5-bisfosfát je katalyzováno enzymem rubisco (ribulóza-1,5-bisfosfát-karboxyláza/oxygenáza). Touto reakcí vzniklý adiční produkt se štěpí na 2 molekuly 3-fosfoglycerátu. Ten se pomocí enzymu a NADPH redukuje na glyceraldehyd-3-fosfát. Vždy jedna molekula glyceraldehyd-3-fosfátu ze 6 opouští cyklus a syntetizují se z ní další látky (sacharidy, škrob, bílkoviny atd.). Ze zbývajících pěti molekul glyceraldehyd-3-fosfátu v regenerační fázi vznikají opět 3 molekuly ribulóza-5-fosfátu a jejich následnou fosforylací ATP vznikají 3 molekuly ribulóza-1,5-bisfosfátu. Calvinův cyklus se tak uzavírá. Ze tří molekul ribulóza-1,5-bisfosfátu a tří molekul CO 2, vzniknou tři molekuly ribulóza-1,5-bisfosfátu a jedna molekula glyceraldehyd-3-fosfátu.

24 Calvinův cyklus

25 Calvinův cyklus O H H C 3 -cyklus využívají především rostliny mírného a chladných pásů, protože teplota v těchto oblastech není vysoká a fotorespirace nepřevládá nad fotosyntézou. Enzymy a intermediáty Calvinova cyklu jsou lokalizovány ve stromatu chloroplastů 1. krok - ribulóza-1,5-bisfosfát-karboxyláza (RuBP karboxyláza) katalyzuje fixaci CO 2. H 2 C C C C H 2 C OPO 3 2 OH OH OPO 3 2 H + O H H 2 C C C C H 2 C OPO 3 2 OH OH CO 2 OPO 3 2 HO H H 2 C C C C H 2 C OPO 3 2 CO 2 O OH H 2 O OPO 3 2 H O C C H 2 C O OH OPO 3 2 ribulose-1,5- enediolate -keto 3-phosphoglycerate bisphosphate intermediate intermediate (2)

26 Calvinův cyklus 1. krok - ribulóza-1,5-bisfosfát-karboxyláza (RuBP karboxyláza) katalyzuje fixaci CO 2. Předpokládaný mechanismus odtržení protonu z C3 ribulóza-1,5-bisfosfátu podporuje vznik enediolátu, nukleofilní atak na CO 2 vede ke vzniku -keto intermediátu, který reaguje s vodou a štěpí se na dvě molekuly 3-fosfoglycerátu. O H H H 2 C C C C H 2 C OPO 3 2 OH OH OPO 3 2 H + O H H 2 C C C C H 2 C OPO 3 2 OH OH CO 2 OPO 3 2 HO H H 2 C C C C H 2 C OPO 3 2 CO 2 O OH H 2 O OPO 3 2 H O C C H 2 C O OH OPO 3 2 ribulose-1,5- enediolate -keto 3-phosphoglycerate bisphosphate intermediate intermediate (2)

27 Calvinův cyklus Analoga tranzitního stavu, tedy -keto intermediátu, inhibují aktivitu ribulóza- 1,5-bisfosfát-karboxylázy. Např. 2-carboxyarabinitol-1,5-bisphosphate (CABP, above right) H 2 C OPO 3 2 H 2 C OPO 3 2 HO C CO 2 HO C CO 2 C O H C OH H C OH H C OH H 2 C OPO 3 2 H 2 C OPO 3 2 Proposed -keto acid intermediate 2-Carboxyarabinitol-1,5- bisphosphate (inhibitor)

28 Calvinův cyklus RuBP karboxyláza v rostlinách je to komplex (L 8 S 8 ) složený z: 8 large catalytic subunits (L, 477 residues, blue, cyan) 8 small subunits (S, 123 residues, shown in red).

29 Calvinův cyklus 2. krok normální produkt RuBP karboxylázy 3-fosfoglycerát je konvertován na glyceraldehyd-3-fosfát Přenos fosfátu z ATP na karboxyl 3-fosfoglycerátu katalyzuje fosfoglycerátkináza Glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenáza katalyzuje redukci karboxylu 1,3- bisfosfoglycerátu na glyceraldehyd-3-fosfát Glyceraldehyd-3-fosfátdehydrogenáza v chloroplastech využívá NADPH jako donor elektronů (na rozdíl od enzymu glykolýzy, který využívá NAD+ jako elektronový akceptor O C O Phosphoglycerate Kinase O C Glyceraldehyde-3-phosphate Dehydrogenase OPO 3 2 ATP ADP NADPH NADP + CHO H C OH H C OH H C OH H 2 C OPO 3 2 H 2 C OPO 3 2 P i H 2 C OPO phosphoglycerate 1,3-bisphosphoglycerate glyceraldehyde- 3-phosphate

30 Calvinův cyklus Poslední krok: Část glyceraldehyd-3-fosfátu je konvertována zpět na ribulosu-1,5-bisfosfát, substrát pro RuBisCO. Shrnutí Calvinova cyklu: 3 CO ATP + 6 NADPH glyceraldehyde-3-p + 9 ADP + 8 P i + 6 NADP + Glyceraldehyde-3-P may be converted to other CHO: metabolites (e.g., fructose-6-p, glucose-1-p) energy stores (e.g., sucrose, starch) cell wall constituents (e.g., cellulose). Glyceraldehyde-3-P can also be utilized by plant cells as carbon source for synthesis of other compounds such as fatty acids & amino acids.

31 Biochemické reakce a jejich analogie v organické chemii

32 Biochemické reakce a jejich analogie v organické chemii

33 Biochemické reakce a jejich analogie v organické chemii

34 Biochemické reakce a jejich analogie v organické chemii

35 Biochemické reakce a jejich analogie v organické chemii

36 Biochemické reakce a jejich analogie v organické chemii

37 Aktivace molekul v živých organizmech např. fosfát, polyfosfát apod. jsou dobře odstupující skupiny.

38 Aktivace molekul v laboratoři např. halogen je dobře odstupující skupina Quaternization method OEt N N OEt BzO OEt N N O OBz OBz O NaOH HO OH O O N OH NH O BzO O OBz OBz Cl CH 3 CN, 0 C then reflux NH 3, MeOH HO O NH 2 N N O OH OH

39 Aktivace molekul v živých organizmech příklady. Fatty acid activation fatty acid R C O O O O O NH 2 N N N N O P O O P O O P O O CH 2 O H H OH H H OH ATP NH 2 2 P i PP i N N O O N N R C O CoA SH AMP P O O O CH 2 H H OH O H H OH acyladenylate R C S CoA acyl-coa

40 Aktivace molekul v živých organizmech příklady. Esterifikace glycerolu, MK aktivované jako thioester s CoA.

41 Syntéza esterů v laboratoři aktivace kyseliny nebo alkoholu nebo dodání energie a posun rovnováhy odebíráním produktů.

42 Thiolytické štěpení nukleofilní štěpení karbonylových sloučenin O O H 3 C (CH 2 ) n C CH 2 C SCoA HSCoA -ketoacyl-coa O H 3 C (CH 2 ) n C SCoA + fatty acyl-coa (2 C shorter) -Ketothiolase O CH 3 C SCoA acetyl-coa

43 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Velmi časté jak v organizmech, tak v laboratoři. Umožňují spojit dvě molekuly s karbonylovou funkcí (aldehyd, keton, ester, oxid uhličitý) do jedné a tedy tvorbu větších molekul. Vznikají beta nenasycené karbonylové deriváty, po redukci je možno získat až uhlovodík. Lipogeneze. Mevalonátová cesta k terpenům a steroidům. Glukoneogeneze. V laboratoři je selektivita omezená, volíme bázi, rozpouštědla, chytrá volba substrátu. V živých organizmech jsou reakce optimalizovány k dokonalosti, aktivní místo enzymu lze dokonale naladit na substrát i na reakční podmínky (bazicita v místě reakce, tvar aktivního centra).

44 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Aldolové reakce aldolizace pokud vzniká -hydroxylová skupina aldolová kondenzace - pokud produkt eliminuje vodu a vznikne dvojná vazba

45 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Aldolizace aldolizace je reversibilní reakce, je ovlivněna jak bází tak karbonylovou sloučeninou, typickou bází je OH -, probíhá na aldehydech nebo ketonech v případě aldehydů je rovnováha posunuta směrem k produktům, v případě ketonů je příznivá směrem k výchozí látce V prvním kroku dochází k odštěpení protonu z - uhlíku za vzniku rezonančně stabilizovaného enolátu. Ve druhém kroku dochází ke kondenzaci A N Ve třetím kroku dochází k protonaci alkoxidu za vzniku -hydroxy aldehydu.

46 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. O H O O R H R R C H R C H pomalu rychle O O R R R R R R Aldolizace propanalu pozor na to, které vodíky jsou nejvíce kyselé aldol R CH 2 CH CH CH O H 2O R CH2 CH CH CH O H 2O OH R CH2 CH O R CH CH O R CH2 CH CH CH O dehydratace kysele katalyzovaná dehydratace samovolná R CH 2 CH R CH 2 CH OH CH O CH O R CH2 CH C CH O R CH2 CH C CH O R CH2 CH O OH R CH CH O + H2O R CH 2 CH CH CH O H 2O R CH2 CH CH CH O OH H 2O R CH 2 CH O R CH CH O R CH 2 CH CH CH O R CH 2 CH O OH R CH CH O + H2O

47 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Aldolová kondenzace za bazických podmínek často nelze aldolový produkt isolovat, ale odštěpuje vodu z a uhlíku za tvorby, -nenasycených karbonylových sloučenin

48 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Aldolová kondenzace mechanismus reakce

49 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Aldolová kondenzace Dehydratace za vzniku nenasycené sloučeniny probíhá E1cB mechanismem (Elimination, unimolecular, conjugate base). E1cB mechanismus se liší od E1 či E2. Stejně jako E1 probíhá ve dvou krocích, avšak intermediátem je karboaninon alkoholy za normálních podmínek dehydratují jen v přítomnosti kyseliny, ne báze, protože hydroxid je špatně odstupující skupina pokud je však hydroxylová skupina v pozici ke karbonylové skupině, ztrácí H a OH z a uhlíku a vytváří dvojnou vazbu dehydratace -hydroxy karbonylové sloučeniny posouvá rovnováhu aldolové reakce ve prospěch produktu

50 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Aldolové reakce jedna z kondenzačních reakcí, při které dochází k eliminaci malé molekuly, v tomto případě vody -hydroxy karbonylová sloučenina může nebo nemusí být za podmínek aldolizace isolovatelná pokud je, -nenasycená karbonylová sloučenina konjugována s aromatickým jádrem tak je eliminace vody spontánní a -hydroxy karbonylová sloučenina nemůže být isolována

51 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Zkřížené aldolové reakce reagují rozdílné karbonylové sloučeniny

52 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Zkřížené aldolové reakce synteticky použitelné pouze ve dvou případech: 1. případ - pokud pouze jedna karbonylová sloučenina má k dispozici vodíky tvorba pouze jednoho produktu

53 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Zkřížené aldolové reakce synteticky použitelné pouze ve dvou případech: 2. případ pokud jedna karbonylová sloučenina má k dispozici kyselé vodíky a ty se mohou mnohem lépe štěpit než ostatní vodíkové atomy

54 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Zkřížené aldolové reakce synteticky použitelné pouze ve dvou případech: 2. případ pokud jedna karbonylová sloučenina má k dispozici kyselé vodíky a ty se mohou mnohem lépe štěpit než ostatní vodíkové atomy

55 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Intramolekulární aldolové reakce aldolové reakce dikarbonylových sloučenin za tvorby 5-ti a 6-ti členných cyklů intramolekulární reakce jsou rychlejší než intermolekulární enolát vytvořený z jedné karbonylové skupiny je nukelofilem a karbonylový uhlík druhé molekuly je elektrofilem př.

56 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Intramolekulární aldolové reakce kysele katalyzovaná cyklizace symetrického diketonu nona-2,8-dionu může poskytnout 2 enoly, avšak jen z jedné formy může vniknout konečný produkt.

57 Vznik C-C vazeb, reakce aldolového typu. Intramolekulární aldolové reakce Syntéza ženského pohlavního hormonu progesteronu zahrnuje také tuto reakci. 1. krok oxidativní štěpení alkenu ozonolýzou s následnou redukcí Zn 2. krok intramolekulární aldolová reakce

58 Vznik C-C vazeb, Claisenova esterová kondenzace reagují dvě molekuly esteru za přítomnosti alkoxidu a tvorby -keto esteru na rozdíl od aldolové reakce, která je bazicky katalyzovaná, při této reakci potřebujeme ekvivalent báze pozor protože estery mají odstupující skupinu na karbonylovém uhlíku, ztráta odstupující skupiny vytváří produkt substituce, ne adice

59 Vznik C-C vazeb, Claisenova esterová kondenzace

60 Vznik C-C vazeb, Claisenova esterová kondenzace Nukleofilní substituce enolát je nukleofil

61 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce stejně jako aldolové reakce i Claisenova kondenzace může probíhat s rozdílnými substráty synteticky je použitelná ve dvou případech: 1. případ reakce mezi dvěma odlišnými estery kdy jeden z nich má vodíky tvorba jednoho produktu

62 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce stejně jako aldolové reakce i Claisenova kondenzace může probíhat s rozdílnými substráty synteticky je použitelná ve dvou případech: 2. případ reakce mezi ketonem a esterem enolát je vždy formován z ketonu a reakce probíhá nejlépe, pokud ester nemá žádné vodíky, produkt této reakce je -dikarbonylová sloučenina, ne -keto ester.

63 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce -Dikarbonylové sloučeniny vznikají také reakcí enolátu s ethylchloroformátem nebo diethylkarbonátem

64 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Dieckmannova kondenzace intramolekulární Claisenova reakce

65 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Dieckmannova kondenzace

66 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Michaelova adice tato reakce zahrnuje dvě karbonylové sloučeniny enolát jedné karbonylové sloučeniny a, -nenasycenou sloučeninu připomenutí, že, -nenasycené sloučeniny jsou rezonančně stabilizované a mají dvě elektrofilní centra karbonylový uhlík a uhlík

67 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Michaelova adice zahrnuje 1,4-adici rezonančně stabilizovaného enolátu na uhlík, nenasycené sloučeniny, -nenasycená sloučenina (karbonylový uhlík) je často nazýván jako Michaelův akceptor

68 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Michaelova adice

69 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Michaelova adice ukázka této reakce na tvorbě estronu

70 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Robinsonova anelace reakce, při které dochází ke tvorbě kruhu kombinací Michaelovy adice s intramolekulární aldolovou kondenzací Výchozí látkou jsou, -nenasycené karbonylové sloučeniny a enoláty

71 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Robinsonova anelace zahrnuje tvorbu 6-ti členného kruhu a 3 nových C-C vazeb - dvě vazby a jedna vazba produktem je 2-cyklohexenon

72 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Robinsonova anelace mechanismus

73 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Robinsonova anelace mechanismus

74 Vznik C-C vazeb, zkřížena Claisenova esterová kondenzace a příbuzné reakce Robinsonova anelace pomůcka k nakreslení produktu Robinosonovy anelace bez rozepsání mechanismu

75 Aromatizace Obvykle se jedná o dehydrogenaci substrátu (oxidaci) pomocí aromatázy. Aromatáza je komplex složený z flavoproteinu, NADPH a dvou specifických forem cytochromoxidasy P-450. Enzym má dvě hlavní vazebná místa (pro ionty železa a pro steroidní molekuly) a podle toho existují dva strukturní typy inhibitorů aromatázy používaných při léčbě nádorů prsu.

76 Aromatizace Třístupňová oxidace hemovým komplexem Fe 3+ zahrnuje adici kyslíku, odštěpení methylové skupiny C-19 a aromatizaci kruhu A.

OCH/OC2. Karbonylové sloučeniny 2

OCH/OC2. Karbonylové sloučeniny 2 OCH/OC2 Karbonylové sloučeniny 2 1 Reaktivita karbonylových sloučenin Nukleofilní adice na karbonylovou skupinu A N vody vznik hydrátů A N alkoholů tvorba acetalů a ketalů A N HCN vznik kyanhydrinů A N

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

Organická chemie (KATA) rychlý souhrn a opakování

Organická chemie (KATA) rychlý souhrn a opakování Organická chemie (KATA) rychlý souhrn a opakování Molekulové orbitaly hybridizace N a O Polarita vazby, induktivní efekt U kovalentní vazby mezi rozdílnými atomy, nebude elektronový pár oběma atomy sdílen

Více

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech Citrátový cyklus Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech 1. stupeň: OXIDACE cukrů, tuků a některých aminokyselin tvorba Acetyl-CoA a akumulace elektronů v NADH a FADH 2 2.

Více

Karbonylové sloučeniny

Karbonylové sloučeniny Karbonylové sloučeniny více než 120 o 120 o C O C C d + d - C O C sp 2 C sp 2 R C O H R 1 C O R 2 1.aldehydy, ketony Nu E R C O R C O 2. karboxylové kyseliny a funkční deriváty O H 3. deriváty kys. uhličité

Více

FOTOSYNTÉZA. CO 2 a vody. - soubor chemických reakcí. - probíhá v rostlinách a sinicích. - zachycení a využití světelné energie

FOTOSYNTÉZA. CO 2 a vody. - soubor chemických reakcí. - probíhá v rostlinách a sinicích. - zachycení a využití světelné energie Fotosyntéza FOTOSYNTÉZA - soubor chemických reakcí - probíhá v rostlinách a sinicích - zachycení a využití světelné energie - tvorba složitějších chemických sloučenin z CO 2 a vody - jediný zdroj kyslíku

Více

FOTOSYNTÉZA. Princip, jednotlivé fáze

FOTOSYNTÉZA. Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTÉZA Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTETICKÉ PIGMENTY - chlorofyl a modrozelený - chlorofyl b žlutozelený + karoteny, xantofyly žluté a oranžové zbarvení CHLOROFYL a, b CHLOROFYL a - nejdůležitější

Více

FOTOSYNTÉZA. Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1

FOTOSYNTÉZA. Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1 FOTOSYNTÉZA Mgr. Alena Výborná Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_1_07_BI1 Fotosyntéza (z řec. phos, photós = světlo) je anabolický děj probíhající u autotrofních organismů (řasy,

Více

Biosyntéza sacharidů 1

Biosyntéza sacharidů 1 Biosyntéza sacharidů 1 S a c h a r id y p o tr a v y (š k r o b, g ly k o g e n, sa c h a r o sa, a j.) R e z e r v n í p o ly sa c h a r id y J in é m o n o sa c h a r id y Trávení (amylásy - sliny, pankreas)

Více

Karboxylové kyseliny

Karboxylové kyseliny Karboxylové kyseliny Názvosloví pokud je karboxylováskupina součástířetězce, sloučenina mákoncovku -ovákyselina. Pokud je mimo řetězec má sloučenina koncovku karboxylová kyselina. butanová kyselina cyklohexankarboxylová

Více

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty

Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Karboxylové kyseliny a jejich funkční deriváty Úvod Karboxylové kyseliny jsou nejdůležitější organické kyseliny. Jejich funkční skupina je karboxylová skupina a tento název je složen ze slov karbonyl a

Více

35.Fotosyntéza. AZ Smart Marie Poštová

35.Fotosyntéza. AZ Smart Marie Poštová 35.Fotosyntéza AZ Smart Marie Poštová m.postova@gmail.com Fotosyntéza - úvod Syntéza glukosy redukcí CO 2 : chlorofyl + slun.zareni 6 CO 2 + 12H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + 6H 2 O (Kyslík vzniká fotolýzou

Více

16a. Makroergické sloučeniny

16a. Makroergické sloučeniny 16a. Makroergické sloučeniny Makroergickými sloučeninami v biochemii nazýváme skupinu látek umožňujících uvolnění značného množství energie v jednoduché reakci. Nelze je definovat prostě jako sloučeniny

Více

ANABOLISMUS SACHARIDŮ

ANABOLISMUS SACHARIDŮ zdroj sacharidů: autotrofní org. produkty fotosyntézy heterotrofní org. příjem v potravě důležitou roli hraje GLUKÓZA METABOLISMUS SACHARIDŮ ANABOLISMUS SACHARIDŮ 1. FOTOSYNTÉZA autotrofní org. 2. GLUKONEOGENEZE

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace

Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace Fotosyntéza (2/34) = fotosyntetická asimilace FOTO - protože k fotosyntéze je třeba fotonů Jedná se tedy o zachycování sluneční energie a přeměnu jednoduchých anorganických látek (CO 2 a H 2 O) na složitější

Více

FOTOSYNTÉZA. soubor chemických reakcí,, probíhaj v rostlinách a sinicích. z CO2 a vody jediný zdroj kyslíku ku pro život na Zemi

FOTOSYNTÉZA. soubor chemických reakcí,, probíhaj v rostlinách a sinicích. z CO2 a vody jediný zdroj kyslíku ku pro život na Zemi Fotosyntéza FOTOSYNTÉZA soubor chemických reakcí,, probíhaj hajících ch v rostlinách a sinicích ch zachycení a využit ití sluneční energie k tvorbě složitých chemických sloučenin z CO2 a vody jediný zdroj

Více

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E

Obsah. 2. Mechanismus a syntetické využití nejdůležitějších organických reakcí 31 2.1. Adiční reakce 31 2.1.1. Elektrofilní adice (A E Obsah 1. Typy reakcí, reakčních komponent a jejich roztřídění 6 1.1. Formální kritérium pro klasifikaci reakcí 6 1.2. Typy reakčních komponent a způsob jejich vzniku jako další kriterium pro klasifikaci

Více

METABOLISMUS SLOUČENINY S MAKROERGNÍMI VAZBAMI

METABOLISMUS SLOUČENINY S MAKROERGNÍMI VAZBAMI METABOLISMUS SLOUČENINY S MAKROERGNÍMI VAZBAMI Obsah Formy organismů Energetika reakcí Metabolické reakce Makroergické sloučeniny Formy organismů Autotrofní x heterotrofní organismy Práce a energie Energie

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Fotosyntéza

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Fotosyntéza Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Fotosyntéza Fotosyntéza pohlcení energie slunečního záření a její přeměna na chemickou energii rovnováha fotosyntetisujících a heterotrofních

Více

1. ročník Počet hodin

1. ročník Počet hodin SOUSTAVY LÁTEK A JEJICH SLOŽENÍ rozdělení přírodních látek a vlastnosti chemických látek soustavy látek a jejich složení STAVBA ATOMU historie pohledu na atom složení a struktura atomu stavba atomu VELIČINY

Více

Sacharidy a polysacharidy (struktura a metabolismus)

Sacharidy a polysacharidy (struktura a metabolismus) Sacharidy a polysacharidy (struktura a metabolismus) Sacharidy Živočišné tkáně kolem 2 %, rostlinné 85-90 % V buňkách rozličné fce: Zdroj a zásobárna energie (glukóza, škrob, glykogen) Výztuž a ochrana

Více

Energie fotonů je předávána molekulám chlorofylu A, který se zachyceným fotonem excituje (uvolní se energeticky bohatý elektron).

Energie fotonů je předávána molekulám chlorofylu A, který se zachyceným fotonem excituje (uvolní se energeticky bohatý elektron). Otázka: Fotosyntéza a biologické oxidace Předmět: Biologie Přidal(a): Ivana Černíková FOTOSYNTÉZA = fotosyntetická asimilace: Jediný proces, při němž vzniká v přírodě kyslík K přeměně jednoduchých látek

Více

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět -

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Vladimíra Kvasnicová pracovna: 411, tel. 267 102 411, vladimira.kvasnicova@lf3.cuni.cz informace, studijní materiály: http://vyuka.lf3.cuni.cz Sylabus

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

Otázka: Metabolismus. Předmět: Biologie. Přidal(a): Furrow. - přeměna látek a energie

Otázka: Metabolismus. Předmět: Biologie. Přidal(a): Furrow. - přeměna látek a energie Otázka: Metabolismus Předmět: Biologie Přidal(a): Furrow - přeměna látek a energie Dělení podle typu reakcí: 1.) Katabolismus reakce, při nichž z látek složitějších vznikají látky jednodušší (uvolňuje

Více

Vlastnosti. Pozor! H 3 C CH 3 H CH 3

Vlastnosti. Pozor! H 3 C CH 3 H CH 3 Alkeny Vlastnosti C n 2n obsahují dvojné vazby uhlíky v sp 2 hybridizaci násobná vazba vzniká překryvem 2p orbitalů obou atomů uhlíku nad a pod prostorem obsazeným vazbou aby k překryvu mohlo dojít, musí

Více

Rychlost chemické reakce je dána změnou Gibbsovy energie a aktivační energií: Tudíž zrychlení reakce pomocí katalýzy může být vyjádřeno:

Rychlost chemické reakce je dána změnou Gibbsovy energie a aktivační energií: Tudíž zrychlení reakce pomocí katalýzy může být vyjádřeno: Bruno Sopko Rychlost chemické reakce je dána změnou Gibbsovy energie a aktivační energií: Tudíž zrychlení reakce pomocí katalýzy může být vyjádřeno: Z předchozí rovnice vyplývá: Pokud katalýza při 25

Více

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2019 1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu U dalších otázek zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná

Více

Úvod do studia organické chemie

Úvod do studia organické chemie Úvod do studia organické chemie 1828... Wöhler... uměle připravil močovinu Organická chemie - chemie sloučenin uhlíku a vodíku, případně dalších prvků (O, N, X, P, S) Příčiny stability uhlíkových řetězců:

Více

ení k tvorbě energeticky bohatých organických sloučenin

ení k tvorbě energeticky bohatých organických sloučenin Fotosyntéza mimořádně významný proces, využívající energii slunečního zářenz ení k tvorbě energeticky bohatých organických sloučenin (sacharidů) z jednoduchých anorganických látek oxidu uhličitého a vody

Více

FOTOSYNTÉZA ZÁKLAD ŽIVOTA NA ZEMI

FOTOSYNTÉZA ZÁKLAD ŽIVOTA NA ZEMI FOTOSYNTÉZA ZÁKLAD ŽIVOTA NA ZEMI Pavel Peč Katedra biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzita Palackého v Olomouci Fotosyntéza fixuje na Zemi ročně asi 1011 tun uhlíku, což reprezentuje 1018 kj energie.

Více

9. Citrátový cyklus, oxidační dekarboxylace pyruvátu a anaplerotické dráhy

9. Citrátový cyklus, oxidační dekarboxylace pyruvátu a anaplerotické dráhy 9. Citrátový cyklus, oxidační dekarboxylace pyruvátu a anaplerotické dráhy Obtížnost A Vyjmenujte kofaktory, které využívá multienzymový komplex pyruvátdehydrogenasy; které z nich řadíme mezi koenzymy

Více

FOTOSYNTÉZA Správná odpověď:

FOTOSYNTÉZA Správná odpověď: FOTOSYNTÉZA Správná odpověď: 1. Mezi asimilační barviva patří 1. chlorofyly, a) 1, 2, 4 2. antokyany b) 1, 3, 4 3. karoteny c) pouze 1 4. xantofyly d) 1, 2, 3, 4 2. V temnostní fázi fotosyntézy dochází

Více

Charakteristika složky 3) cytochrom-c NADH-Q-reduktasa cytochrom-c- oxidasa ubichinon cytochromreduktasa

Charakteristika složky 3) cytochrom-c NADH-Q-reduktasa cytochrom-c- oxidasa ubichinon cytochromreduktasa 8. Dýchací řetězec a fotosyntéza Obtížnost A Pomocí následující tabulky charakterizujte jednotlivé složky mitochondriálního dýchacího řetězce. SLOŽKA Pořadí v dýchacím řetězci 1) Molekulový typ 2) Charakteristika

Více

Organická chemie II. Aldehydy a ketony II. Zdeněk Friedl. Kapitola 20. Solomons & Fryhle: Organic Chemistry 8th Ed., Wiley 2004

Organická chemie II. Aldehydy a ketony II. Zdeněk Friedl. Kapitola 20. Solomons & Fryhle: Organic Chemistry 8th Ed., Wiley 2004 Organická chemie II Zdeněk Friedl Kapitola 20 Aldehydy a ketony II Solomons & Fryhle: Organic Chemistry 8th Ed., Wiley 2004 Aldolové reakce karbonylových sloučenin RS aldehydů a ketonů kyselost α-vodíkových

Více

Regulace metabolických drah na úrovni buňky

Regulace metabolických drah na úrovni buňky Regulace metabolických drah na úrovni buňky EB Obsah přednášky Obecné principy regulace metabolických drah na úrovni buňky regulace zajištěná kompartmentací metabolických dějů změna absolutní koncentrace

Více

14. Fyziologie rostlin - fotosyntéza, respirace

14. Fyziologie rostlin - fotosyntéza, respirace 14. Fyziologie rostlin - fotosyntéza, respirace Metabolismus -přeměna látek a energií (informací) -procesy: anabolický katabolický autotrofie Anabolismus heterotrofie Autotrofní organismy 1. Chemoautotrofy

Více

Reakce aldehydů a ketonů s N-nukleofily

Reakce aldehydů a ketonů s N-nukleofily Reakce aldehydů a ketonů s N-nukleofily bdobně jako aminy se adují na karbonyl i jiné dusíkaté nukleofily: 2,4-dinitrofenylhydrazin aceton 2,4dinitrofenylhydrazon 2,4-dinitrofenylhydrazon acetaldehydu

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

- metabolismus soubor chemických reakcí probíhajících v živých organismech a mezi organismy a jejich životním prostředím

- metabolismus soubor chemických reakcí probíhajících v živých organismech a mezi organismy a jejich životním prostředím Otázka: Obecné rysy metabolismu Předmět: Chemie Přidal(a): Bára V. ZÁKLADY LÁTKOVÉHO A ENERGETICKÉHO METABOLISMU - metabolismus soubor chemických reakcí probíhajících v živých organismech a mezi organismy

Více

Ukázky z pracovních listů z biochemie pro SŠ A ÚVOD

Ukázky z pracovních listů z biochemie pro SŠ A ÚVOD Ukázky z pracovních listů z biochemie pro SŠ A ÚVD 1) Doplň chybějící údaje. Jak se značí makroergní vazba? Kolik je v ATP makroergních vazeb? Co je to ADP Kolik je v ADP makroergních vazeb 1) Pojmenuj

Více

Organická chemie pro biochemiky II část 14 14-1

Organická chemie pro biochemiky II část 14 14-1 rganická chemie pro biochemiky II část 14 14-1 oxidace a redukce mají v organické chemii trochu jiný charakter než v chemii anorganické obvykle u jde o adici na systém s dvojnou vazbou či štěpení vazby

Více

CZ.1.07/2.2.00/ Obecný metabolismus. Energetický metabolismus (obecně) (1).

CZ.1.07/2.2.00/ Obecný metabolismus. Energetický metabolismus (obecně) (1). mezioborová integrace výuky zaměřená na rostlinnou biochemii a fytopatologii CZ.1.07/2.2.00/28.0171 becný metabolismus Energetický metabolismus (obecně) (1). Prof. RNDr. Pavel Peč, CSc. Katedra biochemie,

Více

AMINOKYSELINY REAKCE

AMINOKYSELINY REAKCE CHEMIE POTRAVIN - cvičení AMINOKYSELINY REAKCE Milena Zachariášová (milena.zachariasova@vscht.cz) Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha REAKCE AMINOKYSELIN část 1 ELIMINAČNÍ REAKCE DEKARBOXYLACE

Více

Biologie 30 Metabolismus, fotosyntéza, dýchání, glykolýza, kvašení

Biologie 30 Metabolismus, fotosyntéza, dýchání, glykolýza, kvašení Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Monika Jörková Biologie 30 Metabolismus, fotosyntéza, dýchání, glykolýza, kvašení Ročník 1.

Více

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

OCH/OC2. Karbonylové sloučeniny 1

OCH/OC2. Karbonylové sloučeniny 1 OCH/OC2 Karbonylové sloučeniny 1 1 Rozdělení Aldehyd Keton Karboxylová kyselina Acylhalogenid Ester Anhydrid Amid Azid Hydrazid Hydroxamová kyselina Lakton Laktam 2 Rozdělení Deriváty kyseliny uhličité

Více

DYNAMICKÁ BIOCHEMIE. Daniel Nechvátal :: www.gymzn.cz/nechvatal

DYNAMICKÁ BIOCHEMIE. Daniel Nechvátal :: www.gymzn.cz/nechvatal DYNAMICKÁ BIOCHEMIE Daniel Nechvátal :: www.gymzn.cz/nechvatal Energetický metabolismus děje potřebné pro zabezpečení života organismu ANABOLISMUS skladné reakce, spotřeba E KATABOLISMUS rozkladné reakce,

Více

Karbonylové sloučeniny

Karbonylové sloučeniny Aldehydy a ketony Karbonylové sloučeniny ' edoxní reakce Nukleofilní adice Aldolová kondenzace aldehyd formaldehyd = keton Aldehydy a ketony edoxní reakce aldehydů/ketonů E + Aldehydy oxidace mírnými oxidačními

Více

Energetika a metabolismus buňky

Energetika a metabolismus buňky Předmět: KBB/BB1P Energetika a metabolismus buňky Cíl přednášky: seznámit posluchače s tím, jak buňky získávají energii k životu a jak s ní hospodaří Klíčová slova: energetika buňky, volná energie, enzymy,

Více

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy -OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického řetězce Fenoly -OH skupina vázána na uhlíku, který je součástí aromatického

Více

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 12.02.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Obecná

Více

12-Fotosyntéza FRVŠ 1647/2012

12-Fotosyntéza FRVŠ 1647/2012 C3181 Biochemie I 12-Fotosyntéza FRVŠ 1647/2012 Petr Zbořil 10/6/2014 1 Obsah Fotosyntéza, světelná fáze. Chlorofyly, struktura fotosyntetického centra. Komponenty přenosu elektronů (cytochromy, chinony,

Více

Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO

Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO Energie z mitochondrií a chloroplastů Cíl přednášky: seznámit posluchače se základními principy získávání energie v mitochondriích a chloroplastech Klíčová slova: mitochondrie,

Více

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin E a W a vzorce guanosinu a uracilu

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin E a W a vzorce guanosinu a uracilu Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2018 1. Napište strukturní vzorce aminokyselin E a W a vzorce guanosinu a uracilu U dalších otázek zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná

Více

Základní chemické pojmy

Základní chemické pojmy MZ CHEMIE 2015 MO 1 Základní chemické pojmy Atom, molekula, prvek, protonové číslo. Sloučenina, chemicky čistá látka, směs, dělení směsí. Relativní atomová hmotnost, molekulová hmotnost, atomová hmotnostní

Více

SLEDOVÁNÍ VZTAHU MEZI OBSAHEM ENZYMU RUBISCO A KONCENTRACÍ CO 2 V CHLOROPLASTU

SLEDOVÁNÍ VZTAHU MEZI OBSAHEM ENZYMU RUBISCO A KONCENTRACÍ CO 2 V CHLOROPLASTU SLEDOVÁNÍ VZTAHU MEZI OBSAHEM ENZYMU RUBISCO A KONCENTRACÍ CO 2 V CHLOROPLASTU Nikola Burianová Experimentální biologie 2.ročník navazujícího studia Katedra Fyziky Ostravská univerzita v Ostravě OBSAH

Více

Dýchací řetězec (Respirace)

Dýchací řetězec (Respirace) Dýchací řetězec (Respirace) Buněčná respirace (analogie se spalovacím motorem) Odbourávání glukosy (včetně substrátových fosforylací) C 6 H 12 O 6 + 6O 2 ---------> 6 CO 2 + 6H 2 O + 38 ATP Oxidativní

Více

03a-Chemické reakce v živých organizmech FRVŠ 1647/2012

03a-Chemické reakce v živých organizmech FRVŠ 1647/2012 C3181 Biochemie I 03a-Chemické reakce v živých organizmech FRVŠ 1647/2012 Petr Zbořil 9/23/2014 1 Obsah Obecné rysy metabolismu Chemické reakce a jejich energetika Makroergické sloučeniny Petr Zbořil 9/23/2014

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná chemie Top-Hit Analytická chemie Analýza anorganických látek Důkaz aniontů Důkaz kationtů Důkaz kyslíku Důkaz vody Gravimetrická analýza Hmotnostní spektroskopie Chemická analýza Nukleární magnetická

Více

Brno e) Správná odpověď není uvedena. c) KHPO4. e) Správná odpověď není uvedena. c) 49 % e) Správná odpověď není uvedena.

Brno e) Správná odpověď není uvedena. c) KHPO4. e) Správná odpověď není uvedena. c) 49 % e) Správná odpověď není uvedena. Brno 2019 1. Vyberte vzoreček hydrogenfosforečnanu draselného. a) K2HP4 d) K3P4 b) K(HP4)2 c) KHP4 2. Vyjádřete hmotnostní procenta síry v kyselině thiosírové. Ar(S) = 32, Ar() = 16, Ar(H) = 1 a) 28 %

Více

Autor: Katka Téma: fyziologie (fotosyntéza) Ročník: 1.

Autor: Katka  Téma: fyziologie (fotosyntéza) Ročník: 1. Fyziologie Fotosyntéza Celým názvem: fotosyntetická asimilace - vznikla při ohrožení, že již nebudou anorg. l. rostliny začaly dělat fotosyntézu v atmosféře vzrostl počet O 2 = 1. energetická krize - nejdůležitější

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. ENZYMY I úvod, názvosloví, rozdělení do tříd

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. ENZYMY I úvod, názvosloví, rozdělení do tříd Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ENZYMY I úvod, názvosloví, rozdělení do tříd Úvod z řeckého EN ZYME (v kvasinkách) biologický katalyzátor, protein (RNA) liší se od chemických

Více

Biochemicky významné sloučeniny a reakce - testík na procvičení

Biochemicky významné sloučeniny a reakce - testík na procvičení Biochemicky významné sloučeniny a reakce - testík na procvičení Vladimíra Kvasnicová Vyberte pravdivé(á) tvrzení o heterocyklech: a) pyrrol je součástí struktury hemu b) indol je součástí struktury histidinu

Více

Úvod Obecný vzorec alkoholů je R-OH.

Úvod Obecný vzorec alkoholů je R-OH. Alkoholy a fenoly Úvod becný vzorec alkoholů je R-. Názvosloví alkoholů a fenolů Běžná jména alkoholů se odvozují od alifatického zbytku připojeného k hydroxylové skupině, ke kterému se přidá slovo alkohol.

Více

Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie Napište vzorce aminokyselin Q a K

Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie Napište vzorce aminokyselin Q a K Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2017 1. Napište vzorce aminokyselin Q a K Dále zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná odpověď) 2. Enzym tyrozinkinasu řadíme do třídy

Více

B4, 2007/2008, I. Literák

B4, 2007/2008, I. Literák B4, 2007/2008, I. Literák ENERGIE, KATALÝZA, BIOSYNTÉZA Živé organismy vytvářejí a udržují pořádek ve světě, který spěje k čím dál většímu chaosu Druhá věta termodynamiky: Ve vesmíru nebo jakékoliv izolované

Více

Chemická reaktivita NK.

Chemická reaktivita NK. Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin Bi7015 Chemická reaktivita NK. Hydrolýza NK, redukce, oxidace, nukleofily, elektrofily, alkylační činidla. Mutageny, karcinogeny, protinádorově

Více

Eva Benešová. Dýchací řetězec

Eva Benešová. Dýchací řetězec Eva Benešová Dýchací řetězec Dýchací řetězec Během oxidace látek vstupujících do různých metabolických cyklů (glykolýza, CC, beta-oxidace MK) vznikají NADH a FADH 2, které následně vstupují do DŘ. V DŘ

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN FYZIOLOGIE ROSTLIN Fyziologie rostlin, Biologie, 2.ročník 25 Podobor botaniky, který studuje životní funkce a individuální vývoj rostlin. Využívá poznatků z dalších odvětví biologie jako je morfologie,

Více

Aminy a další dusíkaté deriváty

Aminy a další dusíkaté deriváty Aminy a další dusíkaté deriváty Aminy jsou sloučeniny příbuzné amoniaku, u kterých jsou nahrazeny jeden, dva nebo všechny tři atomy vodíku alkylovými nebo arylovými skupinami. Aminy mají stejně jako amoniak,

Více

TEST + ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2010

TEST + ŘEŠENÍ. PÍSEMNÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY Z CHEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2010 30 otázek maximum: 60 bodů TEST + ŘEŠEÍ PÍSEMÁ ČÁST PŘIJÍMACÍ ZKUŠKY Z CEMIE bakalářský studijní obor Bioorganická chemie 2010 1. apište názvy anorganických sloučenin: (4 body) 4 BaCr 4 kyselina peroxodusičná

Více

Bioenergetika a makroergické sloučeniny

Bioenergetika a makroergické sloučeniny Bioenergetika a makroergické sloučeniny Tomáš Kučera tomas.kucera@lfmotol.cuni.cz Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze a Fakultní nemocnice v Motole

Více

OPVK CZ.1.07/2.2.00/

OPVK CZ.1.07/2.2.00/ OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0184 Základní principy vývoje nových léčiv OCH/ZPVNL Mgr. Radim Nencka, Ph.D. ZS 2012/2013 Molekulární interakce SAR Možné interakce jednotlivých funkčních skupin 1. Interakce alkoholů

Více

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy Dýchání 2/38 DÝCHÁNÍ Asimiláty vzniklé v rostlinných buňkách fotosyntézou mají různé funkce: stavební, zásobní, enzymatické aj. Zásobní látky jsou v případě potřeby využívány (energie, uložená v nich fotosyntézou,

Více

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Atom, složení a struktura Chemické prvky-názvosloví, slučivost Chemické sloučeniny, molekuly Chemická vazba

Více

Název: Fotosyntéza, buněčné dýchání

Název: Fotosyntéza, buněčné dýchání Název: Fotosyntéza, buněčné dýchání Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie, chemie Ročník: 2. Tematický

Více

OCH/OC2. Heterocyklické sloučeniny

OCH/OC2. Heterocyklické sloučeniny CH/C2 Heterocyklické sloučeniny 1 ázvosloví 5-ti členné heterocykly 6-ti členné heterocykly 2 ázvosloví earomatické (nasycené) heterocykly. 3 Aromaticita heterocyklů 4 Aromaticita heterocyklů 5 Rezonanční

Více

Konsultační hodina. základy biochemie pro 1. ročník. Přírodní látky Úvod do metabolismu Glykolysa Krebsův cyklus Dýchací řetězec Fotosynthesa

Konsultační hodina. základy biochemie pro 1. ročník. Přírodní látky Úvod do metabolismu Glykolysa Krebsův cyklus Dýchací řetězec Fotosynthesa Konsultační hodina základy biochemie pro 1. ročník Přírodní látky Úvod do metabolismu Glykolysa Krebsův cyklus Dýchací řetězec Fotosynthesa Přírodní látky 1 Co to je? Cukry (Sacharidy) Organické látky,

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

Bp1252 Biochemie. #8 Metabolismus živin

Bp1252 Biochemie. #8 Metabolismus živin Bp1252 Biochemie #8 Metabolismus živin Chemické reakce probíhající v organismu Katabolické reakce přeměna složitějších látek na jednoduché, jsou většinou exergonické. Anabolické reakce syntéza složitějších

Více

Praktické cvičení č. 11 a 12 - doplněno

Praktické cvičení č. 11 a 12 - doplněno Praktické cvičení č. 11 a 12 - doplněno Téma: Metabolismus eukaryotické buňky Pomůcky: pracovní list, učebnice botaniky Otázky k opakování: Co je anabolismus a co je katabolisimus? Co jsou enzymy a jak

Více

Vyjádření fotosyntézy základními rovnicemi

Vyjádření fotosyntézy základními rovnicemi FOTOSYNTÉZA Fotochemický proces, při němž fotosynteticky aktivní pigmenty v zelených částech rostlin přijímají energii světelného záření a přeměňují ji na energii chemickou. Ta je dále využita při biologických

Více

Fotosyntéza a Calvinův cyklus. Eva Benešová

Fotosyntéza a Calvinův cyklus. Eva Benešová Fotosyntéza a Calvinův cyklus Eva Benešová Fotosyntéza světlo CO 2 + H 2 O O 2 + (CH 2 O) světlo 6CO 2 + 6H 2 O 6O 2 + C 6 H 12 O 6 Opět propojení toku elektronů se syntézou ATP. Zachycení světelné energie

Více

Respirace. (buněčné dýchání) O 2. Fotosyntéza Dýchání. Energie záření teplo BIOMASA CO 2 (-COO - ) = -COOH -CHO -CH 2 OH -CH 3

Respirace. (buněčné dýchání) O 2. Fotosyntéza Dýchání. Energie záření teplo BIOMASA CO 2 (-COO - ) = -COOH -CHO -CH 2 OH -CH 3 Respirace (buněčné dýchání) Fotosyntéza Dýchání Energie záření teplo chem. energie CO 2 (ATP, NAD(P)H) O 2 Redukce za spotřeby NADPH BIOMASA CO 2 (-COO - ) = -COOH -CHO -CH 2 OH -CH 3 oxidace produkující

Více

Ethery, thioly a sulfidy

Ethery, thioly a sulfidy Ethery, thioly a sulfidy Úvod becný vzorec alkoholů je R--R. Ethery Názvosloví etherů Názvy etherů obsahují jména alkylových a arylových sloučenin ze kterých tvořeny v abecedním pořadí následované slovem

Více

Katabolismus - jak budeme postupovat

Katabolismus - jak budeme postupovat Katabolismus - jak budeme postupovat I. fáze aminokyseliny proteiny polysacharidy glukosa lipidy Glycerol + mastné kyseliny II. fáze III. fáze ETS itrátový cyklus yklus trikarboxylových kyselin, Krebsův

Více

Studijní materiál k organickým úlohám 55. ročníku ChO kat. A

Studijní materiál k organickým úlohám 55. ročníku ChO kat. A Studijní materiál k organickým úlohám 55. ročníku Ch kat. A Jaromír Literák (literak@chemi.muni.cz) V úlohách letošního ročníku se budete potkávat především s reakcemi karbonylových sloučenin a aminů.

Více

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje. KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje. Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo

Více

9. Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace. mitochondriální syntéza ATP a fotosyntéza

9. Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace. mitochondriální syntéza ATP a fotosyntéza 9. Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace mitochondriální syntéza ATP a fotosyntéza CHEMIOSMOTICKÁ TEORIE SYNTÉZY ATP Heterotrofní organismy získávají hlavní podíl energie (cca 90%) uložené ve struktuře

Více

11. Metabolismus lipidů

11. Metabolismus lipidů 11. Metabolismus lipidů Obtížnost A Následující procesy a metabolické reakce, vedoucí ke zkrácení řetězce mastné kyseliny, vázané v triacylglycerolu, a vzniku acetyl-coa, seřaďte ve správném pořadí: a)

Více

Štěpení lipidů. - potravou přijaté lipidy štěpí lipázy gastrointestinálního traktu

Štěpení lipidů. - potravou přijaté lipidy štěpí lipázy gastrointestinálního traktu METABOLISMUS LIPIDŮ ODBOURÁVÁNÍ LIPIDŮ - z potravy nebo z tukových rezerv - hydrolytické štěpení esterových vazeb - vznik glycerolu a mastných kyselin - hydrolytické štěpení LIPÁZY (karboxylesterázy) -

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Organická chemie, biochemie 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

Metabolismus lipidů. (pozn. o nerozpustnosti)

Metabolismus lipidů. (pozn. o nerozpustnosti) Metabolismus lipidů (pozn. o nerozpustnosti) Trávení lipidů Lipidy v potravě - většinou v hydrolyzovatelné podobě, především jako triacylglayceroly (TAG), fosfatidáty a sfingolipidy. V trávicím traktu

Více

18. Reakce v organické chemii

18. Reakce v organické chemii 1) homolýza, heterolýza 2) substituce, adice, eliminace, přesmyk 3) popis mechanismů hlavních typů reakcí (S R, A E, A R ) 4) příklady 18. Reakce v organické chemii 1) Homolýza, heterolýza KLASIFIKACE

Více

1- Úvod do fotosyntézy

1- Úvod do fotosyntézy 1- Úvod do fotosyntézy Prof. RNDr. Petr Ilík, Ph.D. KBF a CRH, PřF UP FS energetická bilance na povrch Země dopadá 2/10 10 energie ze Slunce z toho 30% odraz do kosmu 47% teplo 23% odpar vody 0.02% pro

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE

MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE MATURITNÍ OTÁZKY Z CHEMIE 1 Složení a struktura atomu Vývoj představ o složení a struktuře atomu, elektronový obal atomu, modely atomu, pojem orbital, typy orbitalů, jejich znázorňování a pravidla pro

Více