Výroční zpráva Ekocentrum Říčany

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva 2009. Ekocentrum Říčany"

Transkript

1 Výroční zpráva 2009 Ekocentrum Říčany

2 2 Obsah KDO JSME... 3 Spolupráce... 4 Publikační činnost... 4 HLAVNÍ ČINNOSTI EKOCENTRA ŘÍČANY... 5 VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ČINNOST PRO ŠKOLY... 5 Vycházky do přírody... 5 Výukové programy... 5 VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ČINNOST PRO VOLNÝ ČAS... 7 Přírodovědný kroužek... 7 Jarní úklid Říčanského potoka... 7 Stavba ptačích budek... 7 Den Země... 7 Vítání ptačího zpěvu... 8 Přírodovědné vycházky... 8 Výlet na ekofarmu na Medník... 8 Letní přírodovědné dny na hájovně... 8 Indiánské rozloučení s létem... 8 Program na pomoc životnímu prostředí během Koloběžkové Grand Prix... 9 Podzimní uklízení světa... 9 V. Říčanský veletrh neziskových organizací... 9 Den bez aut na náměstí a Říčanská cyklojízda... 9 PRAKTICKÁ OCHRANA PŘÍRODY Odběrné místo zraněných živočichů Záchranný transfer obojživelníků Ochrana biodiverzity - Orchideje na Říčansku Druhová ochrana Tříděný odpad v Říčanech Bioodpad v Říčanech Těžíme hliník z našich domácností Knihovna Ekoporadenství Internetové stránky Správní řízení a kampaně PERSONÁLNÍ ZABEZPEČENÍ HOSPODAŘENÍ V ROCE

3 3 Kdo jsme Základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Ekocentrum Říčany, působí v Říčanech od roku Naším posláním je ochrana přírody a krajiny, stejně jako zkvalitnění podmínek života v obci a regionu. Prosazujeme uplatňování zásad trvale udržitelného rozvoje s důrazem na environmentální výchovu, vzdělání a osvětu (EVVO). Máme několikaletou praxi se spektrem činností na poli EVVO. V říčanském regionu jsme kromě úzce spolupracujícího Muzea Říčany a jeho Centra environmentálního vzdělávání jediným subjektem podobného zaměření. Náš současný charakter převážně dobrovolné práce, směřujeme v součinnosti s Městem Říčany a Krajským úřadem Středočeského kraje k profesionálnímu naplňování cílů EVVO. Do naší činnosti patří praktická ochrana přírody mapování, monitoring a management ohrožených a chráněných druhů organismů. V roce 2009 jsme registrovali 36 členů a řadu dalších příznivců, pomocníků, dobrovolníků a kamarádů. Hlavní okruhy činnosti v roce 2009 činnost Ekocentra - environmentální informační centrum - veřejná knihovna s ekologickou tématikou ekologické výukové programy - programy pro žáky základních škol - působení na děti a mládež - osvětové akce pro veřejnost - doprovodný ekologický program k akcím ve městě záchrana živočichů - odběrné místo stanice pro handicapované živočichy - záchranný transfer obojživelníků praktická ochrana přírody - managementová práce významných území - rekognoskace zeleně - ochrana biodiverzity - přírodovědné průzkumy občansko právní oblast - problematika odpadů, zeleň ve městě - účast ve správním řízení

4 4 Osvětové akce pro veřejnost, působení na děti a mládež v roce 2009 Poznávání a ochrana ptačích druhů Stavba ptačích budek pro veřejnost v Muzeu Říčany Přírodovědné dny na říčanské hájovně Doprovodný program na pomoc životnímu prostředí při Koloběžkové Grand Prix Ekologický program při Indiánském loučení s létem Ukliďme svět (Clean Up the World) Evropský Den bez aut Evropský týden mobility Veletrh neziskových organizací Říčanska Přírodou krok za krokem - cyklus vycházek Veřejné projednání otázek v oblasti životního prostředí Těžíme hliník z našich domácností - krajská soutěž škol Spolupráce Ve spolupráci s Centrem environmentálního vzdělávání Muzea Říčany se Ekocentrum Říčany podílí na řadě aktivit v rámci environmentální osvěty a vzdělávání: Environmentální výukové programy na školách Přírodovědné dny na hájovně pro děti a mládež Spolupráce při odborné péči o významné přírodní lokality Výlet na ekofarmu na Medník Program na pomoc životnímu prostředí při Koloběžkové Grand Prix Den bez aut v Říčanech Den Země Školní projekty na ZŠ Publikační činnost Aktuální informace o Ekocentru Říčany, články o akcích a fotografie jsou pravidelně zveřejňovány na webové stránce: Měsíčně vycházející zpravodaj Říčanský kurýr přináší v každém čísle informace o probíhajících akcích Ekocentra doplněné o fotografie a články o aktuálních tématech.

5 5 Hlavní činnosti Ekocentra Říčany Výchovně vzdělávací činnost pro školy Vycházky do přírody Přírodovědné vycházky do říčanského okolí byly určeny pro základní a střední školy. Vycházky byly zaměřeny dle přání na botaniku, ekologii, hydrobiologii apod. Výukové programy Environmentální výukové programy realizujeme ve spolupráci s Centrem environmentálního vzdělávání Muzea Říčany. Jsou zaměřeny na pochopení vztahů v přírodě a principů vzájemného ovlivňování člověka a životního prostředí. Snaží se zároveň naučit děti základním principům ochrany životního prostředí a posilovat jejich kladné vnímání přírody. Mimoto díky aktivizačním metodám výuky rozvíjí schopnost komunikace, spolupráce ve skupině a kritického myšlení. Připraveno je celkem 22 výukových programů pro různé věkové stupně v devíti tématech: téma: Les MŠ Skřítek v lese ZŠ Záhada lesa SŠ Lesní biotopy téma: Odpady MŠ Skřítek třídílek ZŠ Není odpad jako odpad SŠ Odpadové hospodářství téma: Spotřeba ZŠ No nekup to! SŠ Zodpovědná spotřeba téma: Energie ZŠ Tajemná energie: Odkud k nám přišla? SŠ Energie současnosti a budoucnosti téma: Živočichové MŠ Skřítek a zvířátka ZŠ Pojďte s námi za zvířaty SŠ Ochrana živočichů

6 6 téma: Jaro MŠ Jaro kolem nás téma: Doprava ZŠ Jedeme v tom všichni SŠ Já se jen vezu? téma: Voda MŠ Skřítek vodníkem ZŠ Voda a život SŠ H 2 O? více témat na hájovně MŠ Skřítek na procházce ZŠ Kolem hájovny SŠ Krajinou krok za krokem Realizované výukové programy v roce 2009 V roce 2009 se uskutečnilo 40 výukových programů. Programy byly podpořeny Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO.

7 7 Výchovně vzdělávací činnost pro volný čas Přírodovědný kroužek Každý týden se jeho členové schází a pod vedením Marušky Pospíškové vyráží zkoumat přírodu okolí. Když je ošklivo, bádají, tvoří a hrají si pod střechou. Kroužek je určen pro všechny děti, které mají rády přírodu a chtějí se něco dozvědět. Kroužku se pravidelně účastní asi 10 dětí. Během chladného března, se členové kroužku vydali na výlet do pražské ZOO, prohlédnout si zvířata, která nelze běžně spatřit v okolí Říčan. Jarní úklid Říčanského potoka V sobotu proběhl tradiční úklid v rámci kampaně Clean up the world. Do akce Ukliďme svět zapojilo 10 obcí Ladova kraje. Ekocentrum Říčany zajistilo pytle také pro obce Kamenice, Louňovice, Mirošovice, Mnichovice, Ondřejov, Senohraby, Struhařov, Velké Popovice, Všestary. Stavba ptačích budek Dvou workshopů zaměřených na stavění ptačích budek se zúčastnilo kolem 80 dětí a dospělých. Říčanští postavili z připravených dílů téměř 100 ptačích budek, a díky nim se mohlo mnoho ptačích párů nastěhovat do nových domovů. Den Země Ke Dni Země, uspořádalo Ekocentrum ve spolupráci s Muzeem Říčany dopoledne pro školy na náměstí. Během dopoledně si děti zkusili vyrábět ruční papír, poznávat předměty po hmatu, rozeznávat siluety zvířat a další aktivity. Celkem se zapojilo na 400 dětí z 1. ZŠ Říčany a ZŠ Bezručova.

8 8 Vítání ptačího zpěvu V jarních měsících jsme zorganizovali, které se zúčastnilo 10 příznivců ornitologie. V brzkých ranních hodinách jsme se vydali za zvuky ptáků do blízkého okolí Říčan. Doprovod a odborný výklad zajistil ornitolog Zdeněk Moudrý. Přírodovědné vycházky Dne se uskutečnila přírodovědná vycházka za botanikou a geologií údolím Rokytky, které se účastnilo 15 osob. Odborný botanicko-geologický výklad zajistil Jakub Halaš. Výlet na ekofarmu na Medník Během prázdnin uspořádalo Ekocentrum ve spolupráci s Muzeem výlet na ekofarmu pro širokou veřejnost. Děti poznaly, jak to chodí na farmě, dospělí nakoukli do tajů ekologického zemědělství. Akce se zúčastnilo 16 dětí a 5 dospělých z Říčan a okolních obcí. Letní přírodovědné dny na hájovně Během léta se uskutečnily dva dvoudenní turnusy přírodovědných dnů pro děti na říčanské hájovně. Náplní byly vycházky po okolí, hydrobiologie v potoku i rybníce, ranní odchyt ptáků a jejich pozorování, odchyt a sledování drobných obratlovců, noční určování netopýrů pomocí echolokace. Nechyběla ani chvíle pro tvořivou činnost a pro hry. Indiánské rozloučení s létem Již tradičně proběhlo v září Indiánské rozloučení s létem. Letos indiáni a indiánky přiřazovali stopy zvířat ke svým původcům. Ti menší hádali, čí byl asi ocásek, kopýtko, nebo pírko.

9 9 Program na pomoc životnímu prostředí během Koloběžkové Grand Prix Jako každý rok připravilo Ekocentrum na jednu ze zářijových sobot doprovodný program k soutěži koloběžek pro malé i velké závodníky. Letos si vyzkoušeli vyrábět nové věci se starých petlahví, platíček od léků či lahviček od jogurtových nápojů. Podzimní uklízení světa Dne 11. října se uskutečnil podzimní úklid v okolí Mlýnského rybníka. Několik desítek účastníků, vyzbrojených pytli na odpadky a rukavicemi, se vydalo po okolí a pytle se rychle plnily. V. Říčanský veletrh neziskových organizací Ekocentrum Říčany pořádalo ve dnech 19. a 20. října v prostorách sálu MěKS u Labutě již pátý ročník Veletrhu neziskových organizací. Veletrh představuje příležitost pro neziskové organizace působící ve městě a blízkém okolí představit svoji práci veřejnosti. Úterní dopoledne patřilo školám. Dětem se na vystavených prezentacích úspěšně podařilo najít zašifrované odpovědi na otázky z pracovních listů. Den bez aut na náměstí a Říčanská cyklojízda 22. září bylo, v rámci Evropského dne bez aut, na náměstí v Říčanech živo. Celý den byly k dispozici informační materiály, které jsme připravili pro obyvatele. Dopoledne zorganizovala I. základní škola spolu s Ekocentrem spoustu tematických soutěží, odpoledne vyvrcholilo společnou cyklojízdou městem. Akce byla součástí Evropského týdne mobility září. Hlavním cílem Dne bez aut je alespoň jednou v roce masově, systematicky a mediálně upozornit na rizika spojená s automobilovou dopravou.

10 10 Praktická ochrana přírody Odběrné místo zraněných živočichů Ekocentrum Říčany je odběrným místem Vlašimské záchranné stanice. Každoročně se do rukou lidí dostává velké množství zraněných, nemocných, vyčerpaných, nevyspělých nebo jinak handicapovaných volně žijících živočichů. Aby mohli být takovíto živočichové vyléčeni a opět navráceni do volné přírody, o to se starají stanice pro handicapované živočichy. Národní sítě stanic pro handicapované živočichy sdružuje stanice z celé České republiky, které mají rozdělené své území působnosti, v nichž garantují péči o zraněné živočichy. Záchranný transfer obojživelníků Obojživelníci se každý rok přemisťují ze svých zimovišť k různým vodním plochám kde kladou svá vajíčka a rozmnožují se. Na svých cestách často překonávají i nebezpečné úseky silnic. Mnoho žab a čolků tak zbytečně zahyne pod koly projíždějících vozidel. Záchranný transfer obojživelníků přes komunikaci na tahovém místě v katastru obce Tehov provádí ZO ČSOP Ekocentrum Říčany, jakožto pobočka odběrné stanice pro handicapované živočichy ČSOP Vlašim.

11 11 Záchranné transfery v období let 2000 až 2009 rok druh latinsky počet Ropucha obecná Bufo bufo Čolek obecný Triturus vulgaris Ropucha obecná Bufo bufo 208 Čolek obecný Triturus vulgaris 2 Kuňka žlutobřichá Bombina variegata Ropucha obecná Bufo bufo Ropucha obecná Bufo bufo 334 Čolek obecný Triturus vulgaris 2 Ropucha obecná Bufo bufo 703 Čolek obecný Triturus vulgaris 15 Kuňka žlutobřichá Bombina variegata Ropucha obecná Bufo bufo Ropucha obecná Bufo bufo Ropucha obecná Bufo bufo Ropucha obecná Bufo bufo Ropucha obecná Bufo bufo 235 Počet přenesených ropuch obecných (Bufo bufo ) v letech 2000 až počet žab Počet přenesených ropuch obecných roky

12 12 Ochrana biodiverzity - Orchideje na Říčansku V současné době patří čeleď vstavačovitých k velmi ohrožené skupině naší flóry. Je to způsobeno nejen úbytkem vhodných lokalit, ale také změnou ekologických podmínek. Mezi důležité faktory ochrany našich orchidejí proto patří nejen zajištění původního obhospodařování v místech jejich výskytu, ale také mapování nových lokalit, sledování stavu populací a biologie jednotlivých druhů. Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) Členové Ekocentra každoročně mapují lokality s výskytem orchidejí. Podle pramenů se ve sledované oblasti vyskytovalo deset druhů orchidejí. Během posledních pěti let byly potvrzeny pouze tři druhy. Počet známých lokalit s výskytem některého z druhů je v současnosti 24. Potvrzené druhy: Kruštík širolistý (Epipactis helleborine) Prstnatec májový (Dactylorhiza majalis) Vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia) Bradáček vejčitý (Listera ovata) Historicky uváděné druhy: Coeloglossum viride, naposledy uváděn r.1952 Dactylorhiza fuchsii, naposledy uváděn r.1965 Gymnadenia conopsea, naposledy uváděn r.1917 Orchis morio, naposledy uváděn r.1989 Orchis purpurea, naposledy uváděn r.1967 Orchis ustulata, naposledy uváděn r.1926 Spiranthes spiralis, naposledy uváděn r.1960 Druhová ochrana Kromě monitoringu již objevených lokalit s výskytem cenných druhů se členové Ekocentra věnují i průzkumu sloužícímu k nalezení lokalit nových a ve spolupráci s Muzeem Říčany i výzkumu vývoje populací.

13 13 Osvětová činnost pro veřejnost Aktivity v rámci osvětové činnosti Ekocentra nabízí spoustu nápadů, jak chránit životní prostředí na Říčansku. Tříděný odpad v Říčanech Kompletní informace o hospodaření s odpady v Říčanech jsme připravili ve spolupráci s ing. Boxanovou z Oddělení místního hospodářství Městského úřadu Říčany. Informace o jednotlivých druzích separovaného odpadu jsou k dispozici na internetových stránkách Ekocentra v kolonce Ekoporadna. Bioodpad v Říčanech V návaznosti na anketu o třídění bioodpadu v roce 2008 bylo během roku 2009 umožněno třídění většímu množství obyvatel. Každý obyvatel si dle vlastního uvážení může objednat popelnici na biologicky rozložitelný odpad, která je následně svozovou firmou pravidelně vyvážena. Těžíme hliník z našich domácností 2009 Soutěž je zaměřená na sběr hliníku, aby mohlo dojít k jeho následné recyklaci, kterou se ušetří více než 90 % energie při výrobě. Školy měly možnost si za peníze získané za nasbíraný hliník zakoupit pomůcky určené k EVVO. Celkem bylo vytěženo více než 6 tun hliníku. Navíc každoročně roste počet zapojených škol. Při organizaci soutěže spolupracujeme s Ochranou fauny ve Voticích. Výsledky za Říčany pořadí škola/instituce kg na osobu 1 Kmen Bobrů Říčany 4, Mateřská škola Říčany 3, ZŠ Říčany, Bezručova 1,19 4 Základní škola Nerudova Říčany 0,95 5 ZŠ Tehov 0,82 6 MŠ Čtyřlístek Říčany 0, ZŠ Říčany 0,61 8 ZŠ s RvJ Magic Hill Říčany 0,28

14 14 Výsledky za celý Středočeský kraj umístění škola/instituce kg na žáka 1 ZŠ Stádlec 7,25 2 ZŠ Záboří nad Labem 5,32 3 ZŠ Olešovice 4, MŠ Říčany 3,46 5 MŠ Drahlín 2,69 6 ZŠ a MŠ Hvožďany 1,91 7 ZŠ Milín 1,69 8 ZŠ a MŠ Vrchotovy Janovice 1,68 9 ZŠ Praktická, Kostelci nad Černými lesy 1,45 10 MŠ Libiš 1,29 11 ZŠ Jesenice u Sedlčan 1, ZŠ Říčany, Bezručova 1,19 13 ZŠ a MŠ Počepice 1,18 14 ZŠ Jílové u Prahy 1,07 15 ZŠ speciální Votice 1,06 16 ZŠ Nerudova Říčany 0,95 17 ZŠ a MŠ Miličín 0,91 18 ZŠ Chotoviny 0,87 19 ZŠ Tehov 0,82 20 ZŠ a MŠ Dolní Hbity 0,81 21 MŠ Ostrovec 0,8 22 ZŠ Mirošovice 0,77 23 MŠ Kostelec n.č.l. 0, ZŠ Sedlčany 0,71 25 MŠ Čtyřlístek Říčany 0,66 26 ZŠ a MŠ Hluboš 0, ZŠ Říčany 0,61 28 ZŠ a MŠ Načeradec 0,53 29 ZŠ a MŠ Ratibořské Hory 0,43 30 ZŠ, Příbram, 28.října 0,42 31 MŠ Kamenice 0,38 32 ZŠ Libice nad Cidlinou 0,36 33 ZŠ při DPL, Opařany 0,33 34 ZŠ bratří Fričů Ondřejov 0,33 35 ZŠ a MŠ Křesetice 0,32 36 ZŠ s RvJ Magic Hill Říčany 0,28 37 ZŠ Praskolesy 0,26 38 ZŠ a MŠ Krchleby 0,26 39 ZŠ Týnec nad Sázavou 0,24 40 Odborné učiliště Kunice 0,19 41 ZŠ, Příbram Bratří Čapků 0,19 42 ZŠ Votice 0,14 43 ZŠ Chýnov 0,14 44 ZŠ TGM Komárov 0,14

15 15 45 Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor 0,13 46 ZŠ a MŠ Sedlec - Prčice 0,11 47 ZŠ a MŠ Senohraby 0,1 48 ZŠ J. J. Ryby, Rožmitál pod Třemšínem 0,09 49 Gymnázium a SOŠE Sedlčany 0, ZS Na výsluní Brandýs nad Labem - Stará Boleslav 0,08 51 ZŠ Velké Popovice 0,06 52 ZŠ Mladá Boleslav, Václavkova 0,04 53 ZŠ Mnichovická, Kolín 0,04 54 Gymnázium Říčany, Komenského 0,03 55 Základní a MŠ Úžice 0,03 56 ISŠ HPOS Příbram 0,01 57 Gymnázium Mnichovo Hradiště 0,01 58 Gymnázium Zikmunda Wintra Rakovník 0,007 Knihovna Knihovna Ekocentra obsahuje několik set publikací zaměřených na přírodní vědy, ekologickou výchovu a zážitkovou pedagogiku. Knihovna je k dispozici studentům, učitelům a všem dalším zájemcům o přírodovědné obory. Ekoporadenství Ekocentrum Říčany poskytuje informační servis týkající se široké řady environmentálních témat a ochrany přírody a krajiny. Internetové stránky Ekocentrum Říčany má vlastní, pravidelně aktualizované webové stránky. Zájemci se zde mohou dozvědět o plánovaných akcích, přečíst si články o akcích již proběhlých nebo si prohlédnout fotografie. Mimo to zde naleznou užitečné informace o ochraně životního prostředí na Říčansku a dalších aktuálních tématech. Adresa webových stránek je Správní řízení a kampaně Ekocentrum se v roce 2009 zúčastnilo správního řízení, kde bylo třeba prosadit zájmy ochrany přírody a krajiny. Jednalo se především o záměry v souvislosti s kácením dřevin v okolí potoku Rokytka.

16 16 Personální zabezpečení Statutární zástupce: Mgr. Jakub Halaš Člen výboru (hospodář): Bc. Alžběta Černá Člen výboru: Mgr. Jana Slámová Aktivity Ekocentra jsou zajišťovány především jeho členy a sympatizanty. Členská základna čítala v roce 2009 celkem 36 registrovaných členů. Většina akcí je organizována na bázi dobrovolnické práce, tedy bez nároku na finanční odměnu. Hospodaření v roce 2009 Příjmy Výdaje Hospodářský výsledek Kč , 50 Kč 6 540,5Kč Vybrané akce pro veřejnost a environmentální výukové programy byly finančně podpořeny Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO. Celkem bylo v rámci programu za rok 2009 poskytnuto Kč. Z prostředků města Říčany byla podpořena soutěž ve sběru hliníku, stavba ptačích budek a vybrané akce pro veřejnost v celkové výši Kč. Soutěž Těžíme hliník z našich domácností podpořilo Ministerstvo životního prostředí částkou Kč. Město Říčany

17 17

Výroční zpráva 2008. Ekocentrum Říčany

Výroční zpráva 2008. Ekocentrum Říčany Výroční zpráva 2008 Ekocentrum Říčany 2 Obsah KDO JSME... 3 Spolupráce... 4 Publikační činnost... 4 HLAVNÍ ČINNOSTI EKOCENTRA ŘÍČANY... 5 VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ČINNOST PRO ŠKOLY... 5 Vycházky do přírody...

Více

Výroční zpráva 2014. Ekocentrum Říčany

Výroční zpráva 2014. Ekocentrum Říčany Výroční zpráva 2014 Ekocentrum Říčany 2 Obsah 1. KDO JSME... 3 1.1. HLAVNÍ OKRUHY ČINNOSTI V ROCE 2014... 4 1.2. SPOLUPRÁCE... 5 1.3. PUBLIKAČNÍ ČINNOST... 5 1.4. LESNÍ KLUB PRAMÍNEK... 5 Lesní rodinné

Více

Výroční zpráva Ekocentrum Říčany

Výroční zpráva Ekocentrum Říčany Výroční zpráva 2015 Ekocentrum Říčany 1 Obsah 1. KDO JSME... 3 1.1. HLAVNÍ OKRUHY ČINNOSTI V ROCE 2015... 4 1.2. SPOLUPRÁCE... 5 1.3. PUBLIKAČNÍ ČINNOST... 5 1.4. LESNÍ KLUB PRAMÍNEK... 5 Lesní rodinné

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD

PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO. Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Roční plán EVVO Základní škola Milín 2014/2015 ŠKOLA JE NÁŠ KAMARÁD Zpracovala : Mgr. Hana Sladovníková, koordinátor EVVO ZŠ Milín, Školní 247, Milín,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1, 25801 Vlašim. Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1, 25801 Vlašim. Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim, Zámek 1, 25801 Vlašim Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Obsah Identifikační údaje... 3 Charakteristika školy... 4 Vymezení

Více

Muzeum Říčany Výroční zpráva za rok 2009

Muzeum Říčany Výroční zpráva za rok 2009 Muzeum Říčany Výroční zpráva za rok 2009 OBSAH Základní údaje o organizaci...3 Muzeum Říčany Pracoviště Muzea Říčany...4 Depozitář Hlavní budova Fotodokumentace postupu prací...5 Terénní pracoviště...7

Více

LESNÍ PEDAGOGIKA

LESNÍ PEDAGOGIKA LESNÍ PEDAGOGIKA Vše o lese najdeš v lese 2 Co je lesní pedagogika a co nám umožňuje Lesní pedagogika (LP) je vzdělávací směr, který jako přírodní učebnu využívá přirozené prostředí lesa. Dozvědět se o

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

Muzeum Říčany. Zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2007

Muzeum Říčany. Zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2007 Muzeum Říčany Zpráva o činnosti a hospodaření v roce 2007 Obsah Základní údaje o organizaci 2 Muzeum Říčany 2 Pracoviště Muzea Říčany 3 Hlavní budova 3 Depozitář 3 Terénní pracoviště 3 Výstavní činnost

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2016

Transfery obojživelníků u Svitáku 2016 Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2016 Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Tibor Neskromník,

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011

ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011 ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011 Jsme občanské sdružení působící v oblasti životního prostředí na Zlínsku. Posláním organizace je vytvá - řet podmínky pro realizaci a realizovat EVVO na

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2017

Transfery obojživelníků u Svitáku 2017 Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2017 Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Tibor Neskromník, Jaromír

Více

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje

Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci. vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Závěrečná konference projektu - Vytváření podmínek pro realizaci vzdělávání pro udržitelný rozvoj ve školách Pardubického kraje Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun Aktivity na škole spojené

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ SVĚTICE PRO ŠKOLNÍ ROKY 2013/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO

STRATEGICKÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ SVĚTICE PRO ŠKOLNÍ ROKY 2013/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO STRATEGICKÝ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ SVĚTICE PRO ŠKOLNÍ ROKY 2013/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM EVVO OBSAH: 1. Úvod do problematiky EVVO 2. Cíle EVVO 3. Výchovné a vzdělávací strategie

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Počet žáků: 53 Ředitelka školy : Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová 1.Charakteristika EVVO. 2.Cíle EVVO. 3.Metody a formy realizace

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2015

Transfery obojživelníků u Svitáku 2015 Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2015 Závěrečná zpráva projektu Foto: Tibor Neskromník Tibor Neskromník,

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Obsah: OSN vyhlásila rok 2015 1.Mezinárodním rokem půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda je cenným pokladem. Půda a zemědělství, to je tisíce let

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2011 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického

Více

ZO ČSOP Vlašim Oblasti kde můžete pomoci: Kontakt a informace: Dagmar Tlustošová www.csopvlasim.cz

ZO ČSOP Vlašim Oblasti kde můžete pomoci: Kontakt a informace: Dagmar Tlustošová www.csopvlasim.cz ZO ČSOP Vlašim Český svaz ochránců přírody Vlašim je občanské sdružení, které se od roku 1990 věnuje péči o přírodu a krajinu Podblanicka. Věnujeme se praktické ochraně přírody (péči o přírodovědně cenné

Více

Ekologicky citlivá praxe

Ekologicky citlivá praxe Ekologicky citlivá praxe a udržitelná správa životního prostředí, uchování a ochrana krajiny, kvalita ovzduší, vody, půdy používání alternativních materiálů, šetření přírodních zdrojů ZO ČSOP Klenice ENVIRONMENTÁLNÍ

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1327/2015/SPS Školní program environmentálního

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec Výroční zpráva 2014 Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec 377 01 telefon: 606 325 944 e-mail: nezarka@email.cz http://www.hamerskypotok.cz http://stezka.hamerskypotok.cz

Více

Seznam jeslí v OROP Říčany... 2. Seznam MŠ v ORP ŘÍČANY... 3. Seznam ZŠ v ORP Říčany... 6. Seznam školních jídelen v ORP Říčany...

Seznam jeslí v OROP Říčany... 2. Seznam MŠ v ORP ŘÍČANY... 3. Seznam ZŠ v ORP Říčany... 6. Seznam školních jídelen v ORP Říčany... Zpráva o postupu realizace projektu Podpora meziobecní spolupráce za období od začátku projektu do prvního oficiálního setkání představitelů obcí (podkladový materiál pro 1. oficiální setkání představitelů

Více

ZHODNOCENÍ AKCE OSVĚTOVÁ KAMPAŇ ZA ZDRAVÍ PLANETY ZEMĚ

ZHODNOCENÍ AKCE OSVĚTOVÁ KAMPAŇ ZA ZDRAVÍ PLANETY ZEMĚ ZHODNOCENÍ AKCE OSVĚTOVÁ KAMPAŇ ZA ZDRAVÍ PLANETY ZEMĚ Měsíc duben byl ve znamení aktivit na podporu zdraví planety Země, které probíhaly postupně v rámci celého měsíce. Kampaň byla zahájena vyhlášením

Více

AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období

AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období AKČNÍ PLÁN Místní koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty pro město Přerov na období 212-215 Zpracoval: Odbor stavebního úřadu a životního prostředí MMPr Přerov (V/212) Schváleno: Usnesením

Více

Výroční zpráva. o činnosti nestátních neziskových organizací v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí v kraji Vysočina za roky 2006 a 2007

Výroční zpráva. o činnosti nestátních neziskových organizací v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí v kraji Vysočina za roky 2006 a 2007 Výroční zpráva o činnosti nestátních neziskových organizací v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí v kraji Vysočina za roky 2006 a 2007 Úvodní slovo Jsem velmi potěšen, že spolupráce neziskových

Více

13. setkání 29. 8. 2012 Mgr. František Teichmann. Ekocentra

13. setkání 29. 8. 2012 Mgr. František Teichmann. Ekocentra Ekocentra Cíle Krátkodobé cíle: seznámení se s činnosti ekocenter a s jejich zástupci v Pardubickém kraji objasnění si možnosti využití ekocenter při výuce na ZŠ i SŠ Dlouhodobé cíle: získá informace o

Více

Školní program EVVO. Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta. Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty EVVO Plán EVVO

Školní program EVVO. Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta. Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty EVVO Plán EVVO Školní program EVVO Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty EVVO Plán EVVO 1. Vymezení EVVO Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta vychází

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Středočeského kraje 2011

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Středočeského kraje 2011 Celkové pořadí Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Středočeského kraje 2011 Podnikatelské prostředí (více detailů v tabulce č. 2) Kvalita lokality (více detailů v tabulce

Více

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1463/2018/SPS Školní

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1949/2013/SPS Školní program environmentálního

Více

Muzeum Říčany Výroční zpráva za rok 2010

Muzeum Říčany Výroční zpráva za rok 2010 Muzeum Říčany Výroční zpráva za rok 2010 OBSAH Základní údaje o organizaci Muzeum Říčany...3 Pracoviště Muzea Říčany Depozitář...4 Hlavní budova...4 Terénní pracoviště...5 Výukové programy...8 Akce pro

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015

ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 ŠKOLNÍ PLÁN EVVO 2014/2015 Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008-22 k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) a v návaznosti na školní vzdělávací

Více

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce:

Ve školním roce byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Ve školním roce 2016-2017 byly pro účely environmentálního vzdělávání uskutečněny následující akce: Výtvarná soutěž Příroda v obrazech, Týden na podporu a ochranu životního prostředí, tematicky zaměřené

Více

Plán EVVO na školní rok 2016/2017

Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Plán EVVO na školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Pavla Kravčíková Ostrava Poruba, 1. 9. 2016 Školní program EVVO je součástí koncepce naší školy a prolíná se veškerým školním chováním, výukou i výchovou,

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Projekt Jihlava Zdravé město a MA21

Projekt Jihlava Zdravé město a MA21 Projekt Jihlava Zdravé město a MA21 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA DEN ZEMĚ 2015 Mezinárodní kampaň Den Země, která vznikla před více než čtyřiceti lety, se pravidelně slaví také v České republice. Poprvé se Den Země

Více

Rozpis dotace na přímé vzdělávací výdaje pro školy a školská zařízení zřizovaná Středočeským krajem na rok 2014 dle jednotlivých účelových znaků

Rozpis dotace na přímé vzdělávací výdaje pro školy a školská zařízení zřizovaná Středočeským krajem na rok 2014 dle jednotlivých účelových znaků okres Benešov strana 1 Účel. Název Schválený znak Položka Org.cizí organizace rozpočet 33353 3231 5336 10101 ZUŠ Votice 4 360 449 33052 3231 5336 10101 21 832 33051 3231 5336 10101 8 920 celkem 4 391 201

Více

Identifikace dotčené veřejnosti projektu ORP Říčany Místní akční plány rozvoje vzdělávání II

Identifikace dotčené veřejnosti projektu ORP Říčany Místní akční plány rozvoje vzdělávání II 1 Identifikace dotčené veřejnosti projektu ORP Říčany Místní akční plány rozvoje vzdělávání II registrační číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008643 Úvod Projekt ORP Říčany Místní akční plány rozvoje

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZÁKLADNÍ ORGANIZACE 76/20 HOŠŤÁLKOVÁ

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZÁKLADNÍ ORGANIZACE 76/20 HOŠŤÁLKOVÁ Výroční zpráva 2008 ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY ZÁKLADNÍ ORGANIZACE 76/20 HOŠŤÁLKOVÁ ZO ČSOP Hošťálková se představuje Naše občanské sdružení bylo založeno v roce 2007 za účelem provozování záchranné stanice

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Příspěvková organizace Libereckého kraje Vyhodnocení programu EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ žáků základních škol II. stupně a víceletých gymnázií 26. 11. 2014 Ekoporadna ORSEJ

Více

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT

MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT Vyhodnocení programu MEZINÁRODNÍ DEN ZVÍŘAT s podtitulem Chov zvířat v péči člověka konaného dne 4. 10. 2012 ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě Ekoporadna ORSEJ ve spolupráci s Vlastivědným muzeem

Více

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů.

Úvod. Rozchodník, o. s. vznikl , podle platného zákona číslo 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. Výroční zpráva 2015 Obsah Úvod 2 Informace o organizaci 3 Akce pro děti, žáky a studenty 4 Akce veřejnost 6 Koordinace programu Ekoškola v Moravskoslezském kraji 7 Poděkování 8 2 Úvod Rozchodník, o. s.

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2015/ ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

Projekt Zdravé město a jeho přínosy pro město Chrudim

Projekt Zdravé město a jeho přínosy pro město Chrudim Projekt Zdravé město a jeho přínosy pro město Chrudim Členství v NSZM ČR a jeho přínosy pro město Zastřešení mezinárodními institucemi WHO Strategický rozvoj podle standardů EU a OSN postup podle metodiky

Více

výroční zpráva 2014 Český nadační fond pro vydru P. O. BOX 53, Jateční Třeboň Česká republika

výroční zpráva 2014 Český nadační fond pro vydru P. O. BOX 53, Jateční Třeboň Česká republika výroční zpráva 2014 Český nadační fond pro vydru P. O. BOX 53, Jateční 311 379 01 Třeboň Česká republika tel.: +420 384 722 088 e-mail: vydry@vydry.org www.vydry.org ČESKÝ NADAČNÍ FOND PRO VYDRU Český

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Program environmentálního

Program environmentálního Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2018 2019 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Co to je environmentální výchova?

Co to je environmentální výchova? Co to je environmentální výchova? Vytváří příležitosti pro získávání vědomostí, hodnotových orientací postojů a dovedností, které jsou potřebné pro ochranu a zachování zdravého životního prostředí. Vytváří

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Základy ekologie Ochrana přírody v

Více

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015

Základní škola Vsetín, Sychrov 97. Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 Základní škola Vsetín, Sychrov 97 Plán činnosti v oblasti EVVO pro školní rok 2014-2015 zpracovala koordinátorka EVVO schválil ředitel ZŠ Vsetín, Sychrov 97 PhDr. Jaroslava Ševčíková Mgr. Michal Molek

Více

Obchodní dům PONAS. 572 01 Polička. tel. 731 563 819. Předsedkyně: ing. Eva Janečková

Obchodní dům PONAS. 572 01 Polička. tel. 731 563 819. Předsedkyně: ing. Eva Janečková Kancelář, poradna: Tyršova 161 Obchodní dům PONAS 572 01 Polička tel. 731 563 819 E-mail: ekocentrumskritek@seznam.cz IČO: 26989131 Číslo účtu: 196293270/0300 Předsedkyně: ing. Eva Janečková Účetní: ing.

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Příloha č. 2 Minimálního preventivního programu pro dětský domov Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Více

Výroční zpráva. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň 2011 Kdo jsme? Jsme nezisková organizace se statutem občanského sdružení. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí

Více

Roční plán EVVO ZŠ Olbramovice školní rok 2013/2014

Roční plán EVVO ZŠ Olbramovice školní rok 2013/2014 Základní škola OLBRAMOVICE Roční plán EVVO ZŠ Olbramovice školní rok 2013/2014 Roční plán EVVO vychází ze ŠVP ZV ŠŤASTNÉ DÍTĚ TVOŘIVÁ ŠKOLA a z dlouhodobých záměrů školy stanovených ve ŠKOLNÍM PROGRAMU

Více

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP

Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Dotazníkové šetření B- souhrnný výsledek za ORP Název ORP Počet odpovědí Chomutov 15 Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 1. V čem spatřujete největší výhody spolupráce mezi

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012

Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 Roční realizační plán EVVO na školní rok 2011/2012 1) Organizace výuky pro všechny žáky Sběrové akce - kaštany (akce je ukončena besedou s odborníkem v oblasti lesnictví) - kůra citrusových plodů využity

Více

Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Ing. Ondřej Jochec

Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Ing. Ondřej Jochec Základní škola Luže Komenského 254 DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO 2012-2017 30. 10. 2012 Ing. Ondřej Jochec 4 OBSAH 1 VYMEZENÍ POJMU EVVO...6 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY...6 2.1 Výchozí situace...6 2.2 Analýza...7 2.2.1

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy Environmentální

Více

Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně

Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně Analýza POH obcí ve vztahu k prevenci vzniku odpadů Analyzované obce Tabulka výsledků analýzy dle velikosti obcí Příklady opatření v současně platných starých POH obcí Plánování odpadového hospodářství

Více

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace,

Roční plán EVVO. Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna, Vrbno p.pradědem. Nám.Sv.Michala 17, příspěvková organizace, PSČ: 793 26, tel./fax 554 751 720, fax. ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY Školní plán EVVO Základní škola a Mateřská škola Žalany, Rtyňská 156, Žalany 417 63 2014 2015 Vypracovala: Ing. Bc. Pavla Broná Školní plán EVVO je vydán a vychází

Více

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: ,

Sportovní 1135, Nové Strašecí, tel.: , fax: , Zřizovatel: Sportovní 1135, 271 80 Nové Strašecí, tel.: 313 285 811, fax: 313 285 841, e-mail: info@souzns.cz ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Školní plán EVVO je vydán na základě metodického pokynu MŠMT č. j. 16745/2008

Více

Statutární město Liberec Zdravé město

Statutární město Liberec Zdravé město Statutární město Liberec Zdravé město Plán zlepšování místní Agendy 21 pro rok 2016 Cíl 2016: splnit kritéria kategorie C MA21, případně pokročit v jejich plnění V kalendářním roce 2016 si město klade

Více

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína.

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína. 2008 Seznam žádostí o příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Odboru ŽP a zemědělství krajského úřadu na úseku environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Pravidla Rady Karlovarského kraje č. PR 1/

Více

LESNÍ PEDAGOGIKA Jihlava

LESNÍ PEDAGOGIKA Jihlava LESNÍ PEDAGOGIKA 2012 6. 3. 2012 Jihlava Vše o lese najdeš v lese Co je lesní pedagogika: Lesní pedagogika (LP) je vzdělávací směr, který jako přírodní učebnu vyuţívá přirozené prostředí lesa. Hlavním

Více

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová -

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - Sídlo ZO: Výbor ZO: Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - revizorka E-mail:zde.tu@seznam.cz Josef

Více

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME

SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY NÁZEV: SPOLEČNÝMI SILAMI TO DOKÁŽEME ŠKOLNÍ ROK 2018/19 ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. BENEŠE 456 BOHUMÍN, OKRES KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE VYTVOŘILA:

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO

DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Vnitřní směrnice DLOUHODOBÝ PLÁN EVVO Číslo jednací: Působnost: Zpracovala: Schválila: Účinnost SZSOs/3426/2016 všichni žáci, studenti, zaměstnanci školy, všechny úseky

Více

Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017

Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017 Akční plán environmentální výchovy, vzdělání a osvěty (EVVO) na školní rok 2016/2017 Š a MŠ Nerudova, České Budějovice Environmentální výchova je chápána nejen jako výchova k řešení problémů týkajících

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. EV6 Výstupy Učivo Průřezová témata, projektové vyučování přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy uvede příklady výskytu

Více

Klub ekologické výchovy ZŠ Pertoldova 3373 Praha 4-Modřany. Výroční zpráva KEV. za rok 2015

Klub ekologické výchovy ZŠ Pertoldova 3373 Praha 4-Modřany. Výroční zpráva KEV. za rok 2015 Klub ekologické výchovy ZŠ Pertoldova 3373 Praha 4-Modřany Výroční zpráva KEV za rok 2015 Hlavní cí l e K EV Poslání KEV Hlavn í * Profesionalizace práce koordinátorů EV (specializační studium a další

Více

Školní plán EVVO 2008/2009

Školní plán EVVO 2008/2009 Školní plán EVVO 2008/ (Metodický pokyn MŠMT k zajištění environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, č.j.16745/2008-22) Zpracovala : Mgr.Simona Vágnerová 1 Obsah 1. Základní cíle plánu EVVO 3 1.1.

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

Čím jsme užiteční? Poskytujeme školám nové, moderní, netradiční vzdělávání k odpovědnému chování člověka k životnímu prostředí.

Čím jsme užiteční? Poskytujeme školám nové, moderní, netradiční vzdělávání k odpovědnému chování člověka k životnímu prostředí. Výroční zpráva Čím jsme užiteční? Poskytujeme školám nové, moderní, netradiční vzdělávání k odpovědnému chování člověka k životnímu prostředí. y Jaké služby u nás školy naleznou? 1 2 3 Ekologické výukové

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

VÝROČNÍ ZPRÁVA. PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Základní údaje Název organizace: PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Organizační

Více

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Modernizace výuky technických škol LK prostřednictvím ŠVP a kurikula

Více

Základní škola a Mateřská škola Údolí Desné

Základní škola a Mateřská škola Údolí Desné . Základní škola a Mateřská škola Údolí Desné Družstevní 125, 788 14 Rapotín IČ: 71 340 874 DIČ: CZ 71 340 874 tel. : 583 550 130 Rámcový plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Koordinátor

Více

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA STŘEDNÍ ČECHY

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA STŘEDNÍ ČECHY KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA STŘEDNÍ ČECHY O nás KHK Střední Čechy zastupuje podnikatelskou veřejnost ve Středočeském kraji Zřízena dle zákona 301/92 Sb. (zákon o Hospodářské a Agrární komoře ČR) Sdružuje,

Více