OBJEKTOVĚ ORIENTOVANÉ PROGRAMOVÁNÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OBJEKTOVĚ ORIENTOVANÉ PROGRAMOVÁNÍ"

Transkript

1 Metodický list č. 1 Myšlenky a základy objektového programování Základním cílem tohoto tematického celku je pochopit rozdíl mezi funkcionálním a modulárním programováním. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat: 1. Pojem třídy a objektu, reference, definice funkcí, konstruktory, destruktory 2. Dědičnost 1. dílčí téma: Pojem třídy, reference, definice funkcí, konstruktory, destruktory K 1. dílčímu tématu si přečtěte začátek studijního materiálu až do konce podkapitoly 1.5, nebo pasáže Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli chápat, co je třída, co objekt, jak se v jazyku C++ syntakticky a sémanticky nakládá s referencí a vědět, čím se liší definování funkcí v C a C++, vědět, co je konstruktor, co destruktor a k čemu jsou operátory new a delete. Vyrobte třídu auto. Každé správné auto má palivovou nádrž, aktuální rychlost (údaj na tachometru) a SPZ. Tyto údaje jsou privátní. Auto má též metody zrychli, přibrzdi, které zvyšují resp. snižují rychlost, metodu kolik_jedu, která vrátí aktuální rychlost, metodu tankuj, která ohlásí, že generické auto nelze tankovat a metodu rekni_spz, která ohlásí poznávací značku vozidla. SPZ inicializujte v konstruktoru, aktuální rychlost a palivovou nádrž též (poslední dvě na nulu). 2. dílčí téma: Dědičnost Ke 2. dílčímu tématu si přečtěte podkapitolu 1.6 studijního materiálu nebo pasáže Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli chápat, jak funguje dědičnost a měly by vás začít napadat její aplikace. Vyrobte potomky třídy auto pojmenované škoda, mercedes a trabant. Škodovka jezdí na benzín, Mercedes na naftu a Trabant i na petrolej, přidejte tedy třídě auto atribut palivo, který popisuje, na co příslušný potomek jezdí, atribut spotřeba, obsah nádrže evidujte mililitrech, vyrobte metodu ujed, které předáte počet kilometrů, které má vozidlo ujet a za každý ujetý kilometr odečtěte z nádrže příslušné množství paliva. Vyrobte metodu legitimuj, která oznámí údaje o vozidle (tedy zda jde o škodovku, mercedes nebo trabant), sdělí SPZ, aktuální rychlost, stav nádrže a typ motoru (benzínový čtyřtaktní, Dieselův čtyřtaktní, nebo dvoutaktní).

2 Metodický list č. 2 Přetěžování operátorů, member- a friend-funkce Základním cílem tohoto tematického celku je naučit se přetěžovat operátory a pochopit, jak přetížené operátory fungují. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat: 1. Member- a friend-funkce a jejich použití při přetěžování operátorů 2. Proudy 1. dílčí téma: Member- a friend-funkce a jejich použití při přetěžování operátorů K 1. dílčímu tématu si přečtěte kapitolu 2 studijního materiálu bez podkapitoly 2.2, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli znát reprezentativní množství přetížitelných operátorů, chápat, co je member-funkce, co friend-funkce a čím se liší. Vyrobte třídu bod (v rovině), body popisujte kartézskou soustavou souřadnic, umožněte sčítání bodů (po složkách). Uvědomte si, že k tomuto je potřeba přetížit operátor sčítání a operátor přiřazení (nebo místo operátoru= s velkou nevýhodou copy-konstruktor). 2. dílčí téma: Proudy Ke druhému dílčímu tématu si přečtěte podkapitolu 2.2 studijního materiálu, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli chápat pojem proudu a být jej schopni použít pro vstup a výstup textu. 1. Přepište všechny předešlé úlohy tak, aby vstup a výstup byl realizován pomocí proudů. 2. Implementujte ze zimního semestru dobře známou úlohu hledání podřetězce v souboru pomocí proudů (při načítání ze souboru či hlášení výskytů).

3 Metodický list č. 3 Procvičení a shrnutí základů objektového programování Základním cílem tohoto tematického celku je procvičit dosud probrané partie před probráním dalších pasáží jazyka C++. V tomto tematickém celku procvičíme dosud probrané partie objektového programování. Doporučené úlohy: Různé kombinace úloh k prvnímu a druhému tematickém celku, tvorba tříd dědících od rodičů různě přetěžující různé operátory. Napište třídu reprezentující bod v obecném n-dimenzionálním prostoru a její potomky bod_v_rovině, bod_v_prostoru, bod_ve_čtyřdimenzionálním prostoru, umožněte sčítat tyto body (opět po složkách), diskutujte různé možnosti řešení této úlohy a srovnejte úsilí potřebné k různým řešením.

4 Metodický list č. 4 Výjimky a jejich obsluha Základním cílem tohoto tematického celku je pochopení výjimek a jejich použití. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat: 1. Myšlenka a pojem výjimek 2. Syntaktické konstrukce 1. dílčí téma: Myšlenka a pojem výjimek K 1. dílčímu tématu si přečtěte 3.1 ve studijním materiálu, nebo kapitoly odpovídající obsahem v jiné doporučené literatuře. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli chápat rozdíl mezi aktivním testováním událostí a programováním řízeným výjimkami. 2. dílčí téma: Syntaktické konstrukce Ke druhému dílčímu tématu si přečtěte zbytek kapitoly 3 studijního materiálu, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli vědět, jak se výjimky programují. Vyrobte třídu implementující komplexní čísla, přetěžte operátory sčítání, odčítání a násobení, aby fungovaly tak, jak jste se učili v matematice, přetěžte operátor dělení tak, aby při pokusu o dělení komplexního čísla komplexním číslem hodil výjimku. Ostatní operátory přetěžte tak, aby hodily výjimku je-li výsledek reálný (imaginární část je rovna nule).

5 Metodický list č. 5 Programování windowsích aplikací ve Visual C++ Základním cílem tohoto tematického celku je získání schopnosti programovat jednoduchou windowsí aplikaci. K tomuto tematickému celku si přečtěte podkapitolu 6.2 ve studijním materiálu, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli vědět, co to je code-behind a chápat, jak Visual C++ umožňuje "proplétat okna s kódem".

6 Metodický list č. 6 Abstraktní třídy, šablony Základním cílem tohoto tematického celku je naučit se tvořit mnoho navzájem si podobných tříd/funkcí. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat: 1. Abstraktní třídy 2. Šablony 1. dílčí téma: Abstraktní třídy K 1. dílčímu tématu si přečtěte podkapitoly 4.1 a 4.2 ve studijním materiálu, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli chápat rozdíl mezi obyčejnou (nevirtuální) a virtuální funkcí, rovněž byste měli být syntakticky schopni vyrobit čistě virtuální funkci. Vyrobte třídy chlapeček a holčička jako potomky třídy dítě, v obou třídách (v každé zvlášť) vytvořte virtuální funkci legitimuj, která pro chlapečka oznámí "Jsem chlapeček a mám prak!", pro holčičku "Jsem holčička a mám panenku.", pro generické dítě jen hodí výjimku. Vytvořte spojový seznam organizující děti, přidejte do něj několik objektů a každému postupně zavolejte metodu legitimuj. 2. dílčí téma: Šablony Ke druhému dílčímu tématu si přečtěte zbytek kapitoly 4 studijního materiálu, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli chápat tvorbu šablon ze syntaktického a sémantického hlediska. Vyrobte šablonu implementující body v rovině.

7 Metodický list č. 7 Pokročilejší neobjektové partie C a C++ Základním cílem tohoto tematického celku je zvládnutí ne zcela základních prostředků nabízených jazykem C. Tematický celek je rozdělen do těchto dílčích témat: 1. Pointery na funkce 2. Funkce s předem neznámým počtem argumentů 1. dílčí téma: Pointery na funkce K 1. dílčímu tématu si přečtěte sedmou kapitolu studijního materiálu, nebo kapitoly Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli být schopni volat pro specifické případy různé funkce pod jedním pointerem (jménem). Uvažte situaci z minulého metodického listu (chlapečky a holčičky). Řešte situaci bez objektů (pomocí struktur), místo metody legitimuj vyrobte funkce jsem_chlapecek a jsem_holcicka, na správnou z nich ukažte pointerem legitimuj z každé jednotlivé struktury. 2. dílčí téma: Funkce s předem neznámým počtem argumentů Ke druhému dílčímu tématu si přečtěte osmou kapitolu studijního materiálu k programování v jazyku C. (zimní!) Vyrobte funkci, která dostane předem neznámý počet čísel a která všechna čísla posčítá. Vyrobte funkci, která dostane předem neznámý počet řetězců a která je všechny konkatenuje.

8 Metodický list č. 8 Základním cílem tohoto tematického celku je vyzkoušet si práci s jiným překladačem než Visual C++ k demonstraci portability programů v jazycích C resp. C++ K tomuto celku si přečtěte podkapitolu 6.1 ve studijním materiálu, nebo kapitoly odpovídající obsahem v jiné doporučené literatuře. Rovněž se očekává orientace v prostředí UNIXu, která byla předmětem samostatného kurzu v zimním semestru. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli vědět, jak se připravují a kompilují zdrojové texty v prostředí UNIXu. Vyberte si z předešlých úloh, přeneste do prostředí UNIXu, a zkompilujte tamním překladačem C++.

9 Metodický list č. 9 Použití SQL v C a C++ Základním cílem tohoto tematického celku je zvládnutí spojení s SQL-serverem pomocí programu napsaného v jazyku C resp. C++. K tomuto tematickému celku si přečtěte kapitolu 5 ve studijním materiálu nebo Po prostudování uvedené doporučené literatury byste se měli orientovat ve funkcích potřebných k úspěšné komunikaci s MySQL-serverem pomocí knihovny libmysql. Tato pasáž bude cvičena na UNIXu, proto se předpokládá předešlé zvládnutí 8. tematického celku. Napište program, který přidává do databáze a následně obsah databáze zobrazuje (vypisuje). Databázi si sami navrhněte.

10 Metodický list č. 10 Finální procvičování Základním cílem tohoto tematického celku je procvičení a upevnění všech partií jazyků C a C++. K tomuto tématu se předpokládá zvládnutí všech předešlých tematických celků v rozsahu popsaném ve studijních materiálech. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli být připraveni implementovat zadané úlohy bez zásadních obtíží. Děti se rozpočítávají. Vyrobte třídu dítě a její potomky chlapecek a holcicka. Několik instancí umístěte do (cyklického) spojového seznamu a simulujte rozpočítávání. Rozpočítaný objekt ze spojového seznamu vyjměte a zavolejte mu metodu slovo_padlo(), která pro chlapečka napíše "dobrá, odcházím...", u holčičky "odcházím, hec..." a hoďte výjimku. Rozpočítávadlo si sami vymyslete. Údaje buďto vypisujte do okna (ve Visual studiu), nebo do SQLské databáze (na UNIXu).

Programování v C++ 2, 4. cvičení

Programování v C++ 2, 4. cvičení Programování v C++ 2, 4. cvičení statické atributy a metody, konstruktory 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled Přístupová práva

Více

Objektové programování

Objektové programování Objektové programování - přináší nové možnosti a styl programování - vytváří nový datový typ, který umí vše co standardní datové typy + to co ho naučíme - překladač se k tomuto typu chová stejně jako k

Více

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ

ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ Metodický list č. 1 Algoritmus a jeho implementace počítačovým programem Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení pojmů algoritmus a programová implementace algoritmu. Dále je cílem seznámení

Více

Programování v C++ 3, 3. cvičení

Programování v C++ 3, 3. cvičení Programování v C++ 3, 3. cvičení úvod do objektově orientovaného programování 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled Dokončení spojového

Více

Programování v C++ 1, 5. cvičení

Programování v C++ 1, 5. cvičení Programování v C++ 1, 5. cvičení konstruktory, nevirtuální dědění 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 3 Shrnutí minule procvičené

Více

Programování v jazyce C a C++

Programování v jazyce C a C++ Programování v jazyce C a C++ Příklad na tvorbu třídy Richter 1 4. prosince 2017 1 Ing. Richter Miloslav, Ph.D., UAMT FEKT VUT Brno Dvourozměrné pole pomocí tříd Zadání Navrhněte a napište třídu pro realizace

Více

Programování v C++ 1, 6. cvičení

Programování v C++ 1, 6. cvičení Programování v C++ 1, 6. cvičení dědičnost, polymorfismus 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 3 Shrnutí minule procvičené

Více

Programování II. Abstraktní třída Vícenásobná dědičnost 2018/19

Programování II. Abstraktní třída Vícenásobná dědičnost 2018/19 Programování II Abstraktní třída Vícenásobná dědičnost 2018/19 Osnova přednášky Polymorfismus - důsledky. Abstraktní třída. Vícenásobná dědičnost. Polymorfismus - důsledky Polymorfismus Polymorfismus je

Více

OBJEKTOVÉ PROGRAMOVÁNÍ V C++ V PŘÍKLADECH 8 Proudová knihovna 8.1 Hierarchie proudů... 8-1 8.2 Standardně zavedené proudy... 8-1 8.

OBJEKTOVÉ PROGRAMOVÁNÍ V C++ V PŘÍKLADECH 8 Proudová knihovna 8.1 Hierarchie proudů... 8-1 8.2 Standardně zavedené proudy... 8-1 8. David MATOUŠEK OBJEKTOVÉ PROGRAMOVÁNÍ V C++ V PØÍKLADECH Praha 2011 David Matoušek Objektové programování v C++ v pøíkladech Lektoroval Ing. Bohumil Brtník, Ph.D. Bez pøedchozího písemného svolení nakladatelství

Více

Programování II. Polymorfismus

Programování II. Polymorfismus Programování II Polymorfismus Osnova přednášky Vztah přetížení, překrytí a protected přístupu. Co je polymorfismus? Příklad. Přetížení, překrytí, protected Přetížení x překrytí Přetížením řešíme doplnění

Více

Semestrální úloha č. 1 z předmětu Moderní programovací postupy Studenti:...

Semestrální úloha č. 1 z předmětu Moderní programovací postupy Studenti:... Semestrální úloha č. 1 z předmětu Naimplementujte objektově komplexní kalkulačku. Naprogramujte základní aritmetické operace (sčítání, odčítání, násobení, dělení), zjištění velikosti a výpočet parametrů

Více

Programování v C++ 1, 16. cvičení

Programování v C++ 1, 16. cvičení Programování v C++ 1, 16. cvičení binární vyhledávací strom 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 Shrnutí minule procvičené

Více

Programování II. Modularita 2017/18

Programování II. Modularita 2017/18 Programování II Modularita 2017/18 Modul? Osnova přednášky Vývoj programování Modularita Příklad Vývoj programování Paradigmata programování Jak a proč se jazyky vyvíjejí? V čem se OOP liší od předchozích

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Programování II. Třídy a objekty (objektová orientovanost) 2018/19

Programování II. Třídy a objekty (objektová orientovanost) 2018/19 Programování II Třídy a objekty (objektová orientovanost) 2018/19 Osnova přednášky Objektový přístup (proč potřebujeme objekty). Třídy, objekty,... Příklad. Proč potřebujeme objekty? Udržovatelnost softwaru

Více

Programování v C++ 1, 1. cvičení

Programování v C++ 1, 1. cvičení Programování v C++ 1, 1. cvičení opakování látky ze základů programování 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 Shrnutí procvičených

Více

Programování v C++ 2, 8. cvičení

Programování v C++ 2, 8. cvičení Programování v C++ 2, 8. cvičení návrhový vzor iterátor 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 Shrnutí minule procvičené látky

Více

Paradigmata programování 2

Paradigmata programování 2 Paradigmata programování 2 6. cvičení Radek Janoštík Univerzita Palackého v Olomouci 18.3.2019 Radek Janoštík (Univerzita Palackého v Olomouci) Paradigmata programování 2 18.3.2019 1 / 11 Vedlejší efekt

Více

Virtuální metody - polymorfizmus

Virtuální metody - polymorfizmus - polymorfizmus - potomka lze použít v místě, kde je možné použít předka - v dosud probraných situacích byly vždy volány funkce, které jsou známy již v době překladu. V situaci, kdy v době překladu není

Více

Semestrální úloha č. 1 z předmětu Moderní programovací postupy Studenti:...

Semestrální úloha č. 1 z předmětu Moderní programovací postupy Studenti:... Semestrální úloha č. 1 z předmětu Naimplementujte komplexní kalkulačku. Naprogramujte základní aritmetické operace (sčítání, odčítání, násobení, dělení), zjištění velikosti a výpočet úhlu (argumentu).

Více

Anotace. Objekt self, operátor @. Zapouzdření, polymorfismus,

Anotace. Objekt self, operátor @. Zapouzdření, polymorfismus, Anotace Objekt self, operátor @. Zapouzdření, polymorfismus, dědičnost, virtuální metody, čistě virtuální funkce, abstraktní třídy. Objekt self, operátor vzetí pointeru Říkali jsme si o konstruktorech

Více

MATEMATIKA A Metodický list č. 1

MATEMATIKA A Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Lineární algebra I Základním cílem tohoto tématického celku je objasnit některé pojmy lineární algebry a poukázat na jejich vzájemnou souvislost. Posluchači

Více

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Operátory new a delete, virtuální metody

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Operátory new a delete, virtuální metody Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Operátory new a delete, virtuální metody Dynamická alokace paměti Jazyky C a C++ poskytují programu možnost vyžádat si část volné operační paměti pro

Více

Chování konstruktorů a destruktorů při dědění

Chování konstruktorů a destruktorů při dědění Dědičnost V objektově orientovaném programování je dědičnost způsob, jak vytvořit novou třídu použitím již existujících definic jiných tříd. Takto vytvořené třídy přebírají vlastnosti a metody svého předka

Více

PB161 Programování v jazyce C++ Přednáška 4

PB161 Programování v jazyce C++ Přednáška 4 PB161 Programování v jazyce C++ Přednáška 4 Přetěžování funkcí Konstruktory a destruktory Nikola Beneš 9. října 2017 PB161 přednáška 4: přetěžování funkcí, konstruktory, destruktory 9. října 2017 1 / 20

Více

Jazyk C++ 1. Blok 3 Objektové typy jazyka C++ Třída. Studijní cíl. Doba nutná k nastudování. Průvodce studiem

Jazyk C++ 1. Blok 3 Objektové typy jazyka C++ Třída. Studijní cíl. Doba nutná k nastudování. Průvodce studiem Jazyk C++ 1 Blok 3 Objektové typy jazyka C++ Studijní cíl Ve třetím bloku bude představen a rozebrán nejdůležitější objektový typ jazyka C++ a to sice třída. Po absolvování bloku bude student schopen navrhovat

Více

Programování II. Návrh programu I 2018/19

Programování II. Návrh programu I 2018/19 Programování II Návrh programu I 2018/19 Osnova přednášky Co víme? Objektový návrh programu. Příklad. Co víme? Třída Třída je popisem objektů se společnými vlastnostmi. class private:

Více

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

KOMPLEXNÍ ČÍSLA INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ KOMPLEXNÍ ČÍSLA Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu INVESTICE

Více

Konstruktory a destruktory

Konstruktory a destruktory Konstruktory a destruktory Nedostatek atributy po vytvoření objektu nejsou automaticky inicializovány hodnota atributů je náhodná vytvoření metody pro inicializaci, kterou musí programátor explicitně zavolat,

Více

MATEMATIKA A 3 Metodický list č. 1

MATEMATIKA A 3 Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úvod do problematiky diskrétní matematiky Cíl: Cílem tohoto tématického celku je vymezení oblasti diskrétní matematiky a příprava na další výklad kurzu. Jedná

Více

Operační systémy. Cvičení 3: Programování v C pod Unixem

Operační systémy. Cvičení 3: Programování v C pod Unixem Operační systémy Cvičení 3: Programování v C pod Unixem 1 Obsah cvičení Editace zdrojového kódu Překlad zdrojového kódu Základní datové typy, struktura, ukazatel, pole Načtení vstupních dat Poznámka: uvedené

Více

Funkce. Úkol: Uveďte příklady závislosti dvou veličin.

Funkce. Úkol: Uveďte příklady závislosti dvou veličin. Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Funkce vyjadřuje závislost

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika analytická geometrie. Mgr. Pavel Liška

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Matematika analytická geometrie. Mgr. Pavel Liška Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity IV/2 Inovace

Více

IB111 Programování a algoritmizace. Objektově orientované programování (OOP)

IB111 Programování a algoritmizace. Objektově orientované programování (OOP) IB111 Programování a algoritmizace Objektově orientované programování (OOP) OP a OOP Objekt Kombinuje data a funkce a poskytuje určité rozhraní. OP = objektové programování Vše musí být objekty Např. Smalltalk,

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Polymorfismus. Časová náročnost lekce: 3 hodiny Datum ukončení a splnění lekce: 30.března

Polymorfismus. Časová náročnost lekce: 3 hodiny Datum ukončení a splnění lekce: 30.března Polymorfismus Cíle lekce Cílem lekce je vysvětlit význam pojmu polymorfismus jako základní vlastnosti objektově orientovaného programování. Lekce objasňuje vztah časné a pozdní vazby a jejich využití.

Více

PB161 Programování v jazyce C++ Přednáška 9

PB161 Programování v jazyce C++ Přednáška 9 PB161 Programování v jazyce C++ Přednáška 9 Právo friend Přetěžování operátorů Nikola Beneš 16. listopadu 2015 PB161 přednáška 9: friend, přetěžování operátorů 16. listopadu 2015 1 / 30 Reklama PB173 Tematicky

Více

Dědění, polymorfismus

Dědění, polymorfismus Programování v jazyce C/C++ Ladislav Vagner úprava Pavel Strnad Dědění. Polymorfismus. Dnešní přednáška Statická a dynamická vazba. Vnitřní reprezentace. VMT tabulka virtuálních metod. Časté chyby. Minulá

Více

Úvod do CSS. Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm. Modernizace výuky s využitím ICT, CZ.1.07/1.5.00/34.

Úvod do CSS. Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm. Modernizace výuky s využitím ICT, CZ.1.07/1.5.00/34. Úvod do CSS Tematický okruh (ŠVP) CSS1 Vysvětlení úlohy CSS při programování www stránek Úvod do CSS VY_32_INOVACE_01_02_01 Vytvořeno září 2012 Materiál slouží k podpoře výuky programování webových aplikací

Více

Dědičnost. Časová náročnost lekce: 3 hodiny Datum ukončení a splnění lekce: 23.března

Dědičnost. Časová náročnost lekce: 3 hodiny Datum ukončení a splnění lekce: 23.března Dědičnost Cíle lekce Cílem lekce je naučit se pracovat a využívat dědičnosti při návrhu a tvorbě programů. Lekce je zaměřena hlavně na jednoduchou dědičnost. Bude rovněž vysvětlen rozdíl mezi dědičností

Více

Programování v jazyce C a C++

Programování v jazyce C a C++ Programování v jazyce C a C++ Richter 1 Petyovský 2 1. března 2015 1 Ing. Richter Miloslav, Ph.D., UAMT FEKT VUT Brno 2 Ing. Petyovský Petr, UAMT FEKT VUT Brno C++ Stručná charakteristika Nesdíĺı normu

Více

1. Dědičnost a polymorfismus

1. Dědičnost a polymorfismus 1. Dědičnost a polymorfismus Cíl látky Cílem této kapitoly je představit klíčové pojmy dědičnosti a polymorfismu. Předtím však je nutné se seznámit se základními pojmy zobecnění neboli generalizace. Komentář

Více

Bridge. Známý jako. Účel. Použitelnost. Handle/Body

Bridge. Známý jako. Účel. Použitelnost. Handle/Body Bridge Bridge Známý jako Handle/Body Účel odděluje abstrakci (rozhraní a jeho sémantiku) od její konkrétní implementace předchází zbytečnému nárůstu počtu tříd při přidávání implementací používá se v době

Více

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/ Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/ Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny Univerzita Palackého v Olomouci Tematický okruh: Závislosti a funkční vztahy Gradovaný řetězec úloh Téma: geometrická posloupnost, geometrická

Více

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Třídy v C++

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Třídy v C++ Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Třídy v C++ Třídy v C++ Třídy jsou uživatelsky definované typy podobné strukturám v C, kromě datových položek (proměnných) však mohou obsahovat i funkce

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Komplexní

Více

Programování II. Dědičnost změna chování 2018/19

Programování II. Dědičnost změna chování 2018/19 Programování II Dědičnost změna chování 2018/19 Osnova přednášky Rozšíření chování. Změna chování. Příklad. Rozšíření chování Když rozšiřujeme chování Můžeme bezpečně použít to, co už máme. Nehrozí žádný

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_3_INOVACE_CH9_1_07 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Programování v C++ 2, 7. cvičení

Programování v C++ 2, 7. cvičení Programování v C++ 2, 7. cvičení spojový seznam 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 Shrnutí minule procvičené látky Dědění

Více

Jazyk C++ I. Polymorfismus

Jazyk C++ I. Polymorfismus Jazyk C++ I Polymorfismus AR 2013/2014 Jazyk C++ I Úvod Metody s časnou vazbou jsou překládány jako obyčejné céčkovské funkce. Této metodě je předán jako první implicitní parametr this. Rozdíl mezi obyčejnou

Více

6. blok část B Vnořené dotazy

6. blok část B Vnořené dotazy 6. blok část B Vnořené dotazy Studijní cíl Tento blok je věnován práci s vnořenými dotazy. Popisuje rozdíl mezi korelovanými a nekorelovanými vnořenými dotazy a zobrazuje jejich použití. Doba nutná k nastudování

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_MA4 Analytická geometrie

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_MA4 Analytická geometrie SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_MA4 Analytická

Více

přetížení operátorů (o)

přetížení operátorů (o) přetížení operátorů (o) - pro vlastní typy je možné přetížit i operátory (tj. definovat vlastní) - pro definici slouží klíčové slovo operator následované typem/znakem operátoru - deklarace pomocí funkčního

Více

Programování II. Úvod do dědičnosti 2018/19

Programování II. Úvod do dědičnosti 2018/19 Programování II Úvod do dědičnosti 2018/19 Osnova přednášky Co řeší dědičnost? Příklad. Dědičnost základní princip. Co řeší dědičnost? Co se řeší? Znovu-použitelnost Nechceme znovu opisovat (kopírovat)

Více

TŘÍDY POKRAČOVÁNÍ. Události pokračování. Příklad. public delegate void ZmenaSouradnicEventHandler (object sender, EventArgs e);

TŘÍDY POKRAČOVÁNÍ. Události pokračování. Příklad. public delegate void ZmenaSouradnicEventHandler (object sender, EventArgs e); TŘÍDY POKRAČOVÁNÍ Události pokračování public delegate void ZmenaSouradnicEventHandler (object sender, EventArgs e); class Bod private int x; private int y; public event ZmenaSouradnicEventHandler ZmenaSouradnic;

Více

Programování v C++ VI

Programování v C++ VI Programování v C++ VI Konstruktory, destruktory a dědičnost Konstruktory a dědičnost I když jsme se bavili o dědičnosti, trochu jsme zapomněli na konstruktory to se ale nevyplácí, vzpomeňte si, jak důležitý

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1 Metodický list č 1. Název tématického celku: Vymezení role Pravděpodobnosti a Matematické Statistiky v širším celku čisté a aplikované matematiky. Základním cílem tohoto tématického celku je základní pojmy

Více

3. Je defenzivní programování technikou skrývání implementace? Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda

3. Je defenzivní programování technikou skrývání implementace? Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda 1. Lze vždy z tzv. instanční třídy vytvořit objekt? 2. Co je nejčastější příčinou vzniku chyb? A. Specifikace B. Testování C. Návrh D. Analýza E. Kódování 3. Je defenzivní programování technikou skrývání

Více

Delphi - objektově orientované

Delphi - objektově orientované Kapitola 6 Delphi - objektově orientované programování Objektově orientované programování (zkracováno na OOP, z anglického Object oriented programming) je metodika vývoje softwaru, založená na těchto myšlenkách,

Více

Maturitní témata. IKT, školní rok 2017/18. 1 Struktura osobního počítače. 2 Operační systém. 3 Uživatelský software.

Maturitní témata. IKT, školní rok 2017/18. 1 Struktura osobního počítače. 2 Operační systém. 3 Uživatelský software. Maturitní témata IKT, školní rok 2017/18 1 Struktura osobního počítače Von Neumannova architektura: zakreslete, vysvětlete její smysl a popište, jakým způsobem se od ní běžné počítače odchylují. Osobní

Více

MATEMATIKA B 2. Metodický list č. 1. Význam první derivace pro průběh funkce

MATEMATIKA B 2. Metodický list č. 1. Význam první derivace pro průběh funkce Metodický list č. 1 Cíl: Význam první derivace pro průběh funkce V tomto tématickém celku se studenti seznámí s některými základními pojmy a postupy užívanými při vyšetřování průběhu funkcí. Tématický

Více

SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE

SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0797 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT 1Z3 Vesmír

Více

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Dědičnost tříd v C++

Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Dědičnost tříd v C++ Pokročilé programování v jazyce C pro chemiky (C3220) Dědičnost tříd v C++ Dědičnost tříd Dědičnost umožňuje vytvářet nové třídy z tříd existujících tak, že odvozené třídy (tzv. potomci) dědí vlastnosti

Více

PROJEKTOVÁNÍ A KOMUNIKACE

PROJEKTOVÁNÍ A KOMUNIKACE metodický list č. 1 Problémy současných projektů Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlení základních problémových oblastí při projektování a inovaci informačních systémů. Dále i vysvětlení

Více

24. listopadu 2013, Brno Připravil: David Procházka

24. listopadu 2013, Brno Připravil: David Procházka 24. listopadu 2013, Brno Připravil: David Procházka Dědičnost Základy objektového návrhu Časná a pozdní vazba Strana 2 / 22 Obsah přednášky 1 Časná a pozdní vazba 2 Rozhraní pro dědičnost 3 Konstruktory

Více

16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka. Konstruktory a destruktory

16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka. Konstruktory a destruktory 16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka Konstruktory a destruktory Základy objektového návrhu Jak navrhovat použitelné třídy Strana 2 / 26 Obsah přednášky 1 Jak navrhovat použitelné třídy 2 Jak

Více

Sada č.: 22. Datum ověření ve výuce: Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. Tématický okruh: desetinná čísla

Sada č.: 22. Datum ověření ve výuce: Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. Tématický okruh: desetinná čísla Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Sada č.: 22 Datum vytvoření: 15.11.2011 Datum ověření ve výuce: 30.11.2011 Ročník, pro který je DUM určen: šestý Vzdělávací obor (předmět):

Více

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast je v našem vzdělávání zastoupena jedním předmětem matematikou, od 1. do 9. ročníku. Podle vývoje dětské psychiky a zejména

Více

Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Programování. Předmět: Programování

Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Programování. Předmět: Programování Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Programování Vzdělávací oblast Informatika a informační a komunikační technologie pro vzdělávací obor Programování

Více

Programování II. Objektová dekompozice Třída jako objekt 2018/19

Programování II. Objektová dekompozice Třída jako objekt 2018/19 Programování II Objektová dekompozice Třída jako objekt 2018/19 Osnova přednášky Co je lepší? Funkce nebo objekty? Může být třída zároveň objektem? Příklad. Funkce nebo objekty? Funkce x objekty Je lepší

Více

ADMINISTRACE UNIXU A SÍTÍ - AUS Metodický list č. 1

ADMINISTRACE UNIXU A SÍTÍ - AUS Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Cílem předmětu je seznámit posluchače s problematikou správy systémů typu UNIX a základním nastavením počítačových sítí. Zaměření kurzu je především na získání celkového přehledu a

Více

Obsah. Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Zdrojové kódy ke knize 15 Errata 15

Obsah. Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Zdrojové kódy ke knize 15 Errata 15 Předmluva 13 Zpětná vazba od čtenářů 14 Zdrojové kódy ke knize 15 Errata 15 KAPITOLA 1 Úvod do programo vání v jazyce C++ 17 Základní pojmy 17 Proměnné a konstanty 18 Typy příkazů 18 IDE integrované vývojové

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Tabulkový procesor. Základní rysy

Tabulkový procesor. Základní rysy Tabulkový procesor Tabulkový procesor je počítačový program zpracovávající data uložená v buňkách tabulky. Program umožňuje použití vzorců pro práci s daty a zobrazuje výsledné hodnoty podle vstupních

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

14.4.2010. Obsah přednášky 7. Základy programování (IZAPR) Přednáška 7. Parametry metod. Parametry, argumenty. Parametry metod.

14.4.2010. Obsah přednášky 7. Základy programování (IZAPR) Přednáška 7. Parametry metod. Parametry, argumenty. Parametry metod. Základy programování (IZAPR) Přednáška 7 Ing. Michael Bažant, Ph.D. Katedra softwarových technologií Kancelář č. 229, Náměstí Čs. legií Michael.Bazant@upce.cz Obsah přednášky 7 Parametry metod, předávání

Více

Simulace. Martin Pergel

Simulace. Martin Pergel Simulace Pokračování Seznamy Seznamy (spojové) a základní datové struktury byly probrány v Pascalu, protože v C# jsou už předimplementované: System.Collections.ArrayList je univerzální seznam. Instance

Více

Přetěžování operátorů

Přetěžování operátorů Karel Müller, Josef Vogel (ČVUT FIT) Přetěžování operátorů BI-PA2, 2011, Přednáška 4 1/31 Přetěžování operátorů Ing. Josef Vogel, CSc Katedra softwarového inženýrství Katedra teoretické informatiky, Fakulta

Více

Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ.04.1.03/3.2.15.2/0292

Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ.04.1.03/3.2.15.2/0292 Modernizace výuky na Fakultě stavební VUT v Brně v rámci bakalářských a magisterských studijních programů CZ.04.1.03/3.2.15.2/0292 Název předmětu: Vyrovnávací kurz z matematiky Zabezpečující ústav: Ústav

Více

Více o konstruktorech a destruktorech

Více o konstruktorech a destruktorech Více o konstruktorech a destruktorech Více o konstruktorech a o přiřazení... inicializovat objekt lze i pomocí jiného objektu lze provést přiřazení mezi objekty v původním C nebylo možné provést přiřazení

Více

ČÁST 1. Zahřívací kolo. Co je a k čemu je návrhový vzor 33

ČÁST 1. Zahřívací kolo. Co je a k čemu je návrhový vzor 33 Stručný obsah Část 1: Zahřívací kolo Kapitola 1 Co je a k čemu je návrhový vzor 33 Kapitola 2 Zásady objektově orientovaného programování 39 Kapitola 3 Co konstruktor neumí (Jednoduchá tovární metoda Simple

Více

Metodické listy pro předmět Aplikační software 1 (B_ASA)

Metodické listy pro předmět Aplikační software 1 (B_ASA) Metodické listy pro předmět Aplikační software 1 (B_ASA) Cíl předmětu: Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů ze základních aplikačních programů pod Windows, především půjde o použití pokročilejších

Více

MATEMATIKA B 2. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Význam první a druhé derivace pro průběh funkce

MATEMATIKA B 2. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Význam první a druhé derivace pro průběh funkce Metodický list č. 1 Význam první a druhé derivace pro průběh funkce Cíl: V tomto tématickém celku se studenti seznámí s některými základními pojmy a postupy užívanými při vyšetřování průběhu funkcí. Tématický

Více

komunikační schopnosti Shrnutí

komunikační schopnosti Shrnutí Základní dovednosti a komunikační schopnosti pro oblast úklidových služeb Shrnutí osnovy a školící materiály Basic Skills for Work Kombinované základní dovednosti a komunikační trénink pro nízko kvalifikované

Více

Programování v C++ 1, 17. cvičení

Programování v C++ 1, 17. cvičení Programování v C++ 1, 17. cvičení výjimky 1 1 Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké učení technické v Praze Zimní semestr 2018/2019 Přehled 1 2 Shrnutí minule procvičené látky Binární vyhledávací

Více

Aplikační software 1 (B_ASA)

Aplikační software 1 (B_ASA) Metodické listy pro předmět Aplikační software 1 (B_ASA) Cíl předmětu: Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů ze základních aplikačních programů pod Windows, především půjde o použití pokročilejších

Více

SEZNAM ANOTACÍ. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast

SEZNAM ANOTACÍ. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_MA2 Funkce,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Matematika v programovacích

Matematika v programovacích Matematika v programovacích jazycích Pavla Kabelíková am.vsb.cz/kabelikova pavla.kabelikova@vsb.cz Úvodní diskuze Otázky: Jaké programovací jazyky znáte? S jakými programovacími jazyky jste již pracovali?

Více

PŘETĚŽOVÁNÍ OPERÁTORŮ

PŘETĚŽOVÁNÍ OPERÁTORŮ PŘETĚŽOVÁNÍ OPERÁTORŮ Jazyk C# podobně jako jazyk C++ umožňuje přetěžovat operátory, tj. rozšířit definice některých standardních operátorů na uživatelem definované typy (třídy a struktury). Stejně jako

Více

1 z 7 18.6.2012 8:14. 1. otázka. Které číslo musíme odečíst od čísla 250, aby výsledné číslo bylo osminásobkem čísla 25? 2. otázka

1 z 7 18.6.2012 8:14. 1. otázka. Které číslo musíme odečíst od čísla 250, aby výsledné číslo bylo osminásobkem čísla 25? 2. otázka Stonožka 9 - M 2011 - náhled testu http://ib.scio.cz/test?t=ceow8rrhgtr79v2xq7/zcppky1fbxbzulq... 1 z 7 18.6.2012 8:14 1. otázka Které číslo musíme odečíst od čísla 250, aby výsledné číslo bylo osminásobkem

Více

Anotace: Digitální učební materiály slouží k zopakování a k testování získaných znalostí a dovedností.

Anotace: Digitální učební materiály slouží k zopakování a k testování získaných znalostí a dovedností. Tematická oblast: (VY_32_INOVACE_04 1 M1) Autor: RNDr. Yvetta Bartáková, Mgr. Petra Drápelová, Mgr. Jaroslava Vrbková, Mgr. Jarmila Zelená Vytvořeno: 2013-2014 Anotace: Digitální učební materiály slouží

Více

Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Programování Předmět: Programování

Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Programování Předmět: Programování Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Programování Předmět: Programování Charakteristika vyučovacího předmětu Cílem předmětu je poskytnout žákům ucelený

Více

7 Formátovaný výstup, třídy, objekty, pole, chyby v programech

7 Formátovaný výstup, třídy, objekty, pole, chyby v programech 7 Formátovaný výstup, třídy, objekty, pole, chyby v programech Studijní cíl Tento studijní blok má za cíl pokračovat v základních prvcích jazyka Java. Konkrétně bude věnována pozornost formátovanému výstupu,

Více

IRAE 07/08 Přednáška č. 1

IRAE 07/08 Přednáška č. 1 Úvod do předmětu OOP Objekt Proč OOP? Literatura, osnova předmětu viz. cvičení Základní prvek OOP sw inženýrství = model reálných objektů (věcí) člověk, auto, okno (ve windows), slovník, = model abstraktní

Více

Programování II. Návrh programu II

Programování II. Návrh programu II Programování II Návrh programu II Osnova přednášky Dědičnost shrnutí. Návrh programu s využitím dědičnosti Dědičnost shrnutí Klíčové otázky CO je dědičnost? PROČ použít dědičnost? KDY použít dědičnost?

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220. Název materiálu VY_32_INOVACE / Matematika / 03/01 / 17

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220. Název materiálu VY_32_INOVACE / Matematika / 03/01 / 17 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu VY_32_INOVACE / Matematika / 03/01 / 17 Autor Ing. Antonín Kučera

Více

Generické programování

Generické programování Generické programování Od C# verze 2.0 = vytváření kódu s obecným datovým typem Příklad generická metoda, zamění dva parametry: static void Swap(ref T p1, ref T p2) T temp; temp = p1; p1 = p2; p2 =

Více