Koordinační nařízení v praxi Úřadu práce ČR při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Koordinační nařízení v praxi Úřadu práce ČR při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti"

Transkript

1 Koordinační nařízení v praxi Úřadu práce ČR při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti Zápis z kulatého stolu konaného dne 7. dubna 2014 Brno - Kancelář veřejného ochránce práv (KVOP) A. Informační činnost Úřadu práce ČR vůči potenciálním žadatelům o podporu v nezaměstnanosti Evidence písemných a elektronických dotazů, osobní návštěva tazatele versus stručný písemný záznam o poskytnuté informaci k podpoře v nezaměstnanosti Generální ředitelství Úřadu práce ČR (dále jen GŘ ) již dříve doporučilo krajským pobočkám Úřadu práce ČR (dále jen úřady práce ) vést statistiku o četnosti dotazů k podpoře a dotazy evidovat. GŘ prezentovalo svůj zájem, aby na každém pracovišti (resp. krajské pobočce) byla osoba, která má příslušnou odbornost a dokáže tazateli ve věci podpory kvalifikovaně poradit. Ze strany zástupců Kanceláře veřejného ochránce práv (dále jen KVOP ) vznesen dotaz, zda je možné evidovat ové dotazy k podpoře takovým způsobem, aby byly v budoucnu dohledatelné. Úřady práce vyslovily pochybnosti, zda to má vůbec smysl, když y jsou z 80% neosobní, bez uvedení identifikace konkrétní osoby, dále jsou většinou obecného rázu (obsahují dotazy typu Co by, kdyby.? ) Ze strany zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV ) vnesen dotaz na KVOP týkající se vypořádání s otázkou ochrany osobních údajů, které by tak úřady práce v souvislosti s dotazy evidovaly - z tohoto hlediska by se na danou problematiku bylo třeba blíže zaměřit. Možnost následně přiřadit evidovaný dotaz k uchazeči o zaměstnání, pokud se jím tazatel stane MPSV zpochybňuje přínos možnosti budoucího dohledání a přiřazení ového dotazu ke konkrétnímu tazateli. Upozorňuje znovu na otázku citlivých osobních údajů. Nevidí cestu v záznamu a archivaci pouhých předběžných, často i anonymních dotazů. Pokud má archivace dotazů být využita pouze na obranu úřadu v budoucnosti proti námitce tazatele, že takový dotaz učinil, tak dle MPSV je tento argument slabý. Problémy tohoto typu, tzn. odkazování tazatelů, kteří navštíví úřad práce po návratu ze zahraničí, na to, že informace určitého znění obdrželi a dle nich se i zařídili, nejsou až tak četné.

2 y obsahují často obecné, nepřesné až zkreslené informace. Stává se následně, že není objektivně možné, aby došlo ke spárování tazatele a odpovědi na dotaz poskytnuté úřadem práce. Ze strany úřadů práce zaznělo, že archivace ů je spíše systémová věc, denně obdrží úřady tolik ů, většinou nejdou přes podatelnu, nýbrž přímo ke konkrétní zprostředkovatelce. Úřady práce nevidí až tak problém v ové komunikaci, většinou z ní závažnější případy nedorozumění nevznikají. je navíc, pokud se archivuje, sám o sobě písemný důkaz o existenci a obsahu komunikace. Problémy vznikají spíše při telefonických dotazech. Archivace telefonních dotazů a následné přiřazení ke konkrétnímu tazateli řeší pouze malé procento problematických tazatelů, kteří v telefonním hovoru slyší, co slyšet chtějí, a ne skutečnosti, které jsou jim úřadem sdělovány. Problém může vzniknout také v důsledku časového zasazení odpovědi. Dotazy jsou zodpovídány dle aktuálně platné právní úpravy, která se za dobu pobytu tazatele v zahraničí může podstatně změnit. Z výše uvedených důvodů jsou úředníci úřadů práce opatrnější a odpovědi na telefon jsou obecnějšího rázu bez zabíhání do konkrétností určitého případu. Nároky žadatelů o podporu jsou vysvětlovány dle aktuální právní úpravy. MPSV sdělilo, že vede archivaci ových dotazů k podpoře v nezaměstnanosti. Dotazy se ukládají časově dle příchodu, nicméně dále se nijak statisticky nezpracovávají. I mezi EURES poradci jsou ti, které si ové dotazy ukládají. Nicméně denně jich chodí takové množství, že není možné vést o nich speciální záznamy. Poradenství, které EURES poskytuje, je v tomto ohledu obecného rázu, bez řešení konkrétních právních souvislostí. Závěr: Dle úřadů práce a MPSV není reálné a efektivní ukládat a následně dohledávat ové dotazy k podpoře v nezaměstnanosti. Panuje obava z toho, že pokud zavedou takovou evidenci u jedné agendy spadající do kompetence úřadů práce, pak bude žádoucí ji zavést u všech dalších. Ze strany KVOP vznesen dotaz k možnosti zaujetí vstřícnějšího přístupu ze strany úřadů práce v situaci, kdy tazatel sám předloží úřadu práce uchované ové dotazy. Vezme jejich existenci úřad práce při řešení určitého problému v komunikaci v potaz? Úřady práce se vesměs vyjádřily v tom smyslu, že tento přístup již dávno realizují. Zásadní je spíše otázka kvality poskytnuté informace, jejíž obsahovou úroveň chce tazatel předložením ové komunikace napadnout. Pokud se tímto způsobem ukáže, že poskytnutá informace byla chybná, pak se její dopady řeší s konkrétním zainteresovaným pracovníkem, pokud je stále zaměstnancem úřadu práce. Zdroje informací a jejich obsah Z dosavadních zkušeností úřadů práce pramení určitá skepse z přeceňování významu zveřejněných informací o pravidlech pro přiznání podpory.

3 Stěžovatelé, kteří nejsou spokojeni s postupem úřadu práce a obrací se poté na ochránce, jsou často z řad těch, kteří se předem neinformují o tom, že by mohli po skončení výkonu práce žádat o podporu ještě v zahraničí. Z neznalosti nevyužijí této možnosti a pak svůj požadavek postaví na tom, že se o ně musí stát postarat. GŘ informovalo, že probíhají práce na změně podoby webových stránek informujících veřejnost o principech vyplývajících z koordinačních nařízení, na základě nichž se posuzuje vznik nároku na podporu. Nyní je zpracována cca 1/3 obsahu stránek, do léta 2014 má být změna webu dokončena. Součástí změn bude také přepracování dotazníku sloužícího k získání informací k posouzení zachování bydliště žadatele o podporu. Je zvažováno vydání letáků, rozhodující jsou však finance. Některé úřady práce (např. krajská pobočka Praha) již letáky a příručky mají. KVOP nabídla spolupráci na tvorbě letáků a připomínkování znění zpracovávaného dotazníku, GŘ se tomu v zásadě nebrání. Panuje shoda na tom, že nejdostupnějším a nejvyužívanějším zdrojem informací zůstává web, a proto je velmi důležitá grafická podoba a kvalita obsahu webových stránek. Příručky, letáky a brožury jsou také vhodné, nicméně pravidla pro posouzení nároku na podporu se mohou v čase měnit a tištěný text se pak stane zastaralým. Negativem jsou v tomto případě zbytečně vynaložené náklady. Zástupci úřadů práce, GŘ a MPSV se shodli na tom, že ČR má nejobsáhleji zpracované informace k podpoře v nezaměstnanosti poskytované dle pravidel koordinačních nařízení. Ostatní evropské země v informační kampani tak precizní nejsou přesto je dle KVOP třeba usilovat o zlepšení, hlavně webu, jak vyplývá z výše uvedeného, např. 1 : používat jazyk srozumitelný i laikům a vyhýbat se odborné terminologii (když vyvstane nutnost použití odborného, právního výrazu, je třeba jej vysvětlit). To platí i pro uvádění konkrétních ustanovení příslušných právních předpisů (čl. 2 odst. 1 atd.) vysvětlit, co se v něm uvádí, resp. co to pro člověka znamená vhodnější strukturování textu např. pomocí odrážek, víc pracovat s podrženým nebo zvýrazněným textem zvážit využití otázek, na které se lidé nejčastěji ptají a obecné odpovědi zveřejnit na webu stejně jako u dotazníku by bylo vhodné nastínit, co je a co není bydliště že jde o středisko (centrum) zájmů je pro běžného člověka nesrozumitelné B. Zjišťování bydliště žadatele o podporu v nezaměstnanosti Problematické aspekty z pohledu ochránce 1 Viz také str. 17 zprávy o šetření veřejného ochránce práv ze dne , která byla podkladem pro uspořádání kulatého stolu.

4 Kazuistika potvrdila, že stěžejním problémem v celém procesu posuzování vzniku nároku je určení bydliště žadatele o podporu v nezaměstnanosti. Otázkou zůstává, co má být prioritou při posuzování zachování bydliště. Která kriteria mají největší váhu, resp. je vůbec možné je kategorizovat např. na základní a doplňková? Dotazník k určení státu bydliště, instrukce k jeho vyplnění Panuje shoda na tom, že dotazník jako takový je určitě vhodný nástroj k získání informací k posouzení zachování bydliště a vazby žadatele o podporu k ČR. Je to současně základ ke sjednocení hodnotících postupů jednotlivých úřadů práce. Za zvážení však stojí jeho precizace. Ze strany KVOP zazněly výhrady k dosavadnímu používání odborných pojmů, které nejsou v dotazníku blíže vysvětleny. Laik pak může mít potíže s pochopením jejich přesného významu. GŘ se brání tím, že předpokládá, že daný dotazník vždy předává osobně žadateli úředník, který jistě připojuje stručný komentář k obsahu dotazníku a vše potřebné dovysvětlí. GŘ informovalo, že je již hotový návrh nového znění dotazníku. Jeho koncept byl účastníkům vložen do materiálu připraveného pro jednání. Rozvinula se široká debata nad otázkou priority kriterií pro posouzení splnění podmínky bydliště a nad tím, zda je nutné stanovit, jaká kriteria jsou základní. Z debaty vyplynulo, že důležitost kriterií vnímají účastníci kulatého stolu rozdílně, někteří např. akcentují délku pobytu v zahraničí. MPSV upozornilo, že skutečnosti zohledňované při posuzování zachování bydliště mají v souladu s koordinačními nařízeními stejnou váhu, nelze je rozdělit na prioritní a doplňkové, posuzují se komplexně. Podle Úřadu práce základním pravidlem koordinačních nařízení je, že migrující pracovník by měl nárokovat dávky v nezaměstnanosti ve státě poslední výdělečné činnosti. Vzhledem k výjimkám z tohoto pravidla (přeshraniční pracovníci, pendleři) je nutné se vypořádat s tím, že koordinační nařízení kromě státu posledního zaměstnání počítají i se státem bydliště, který je třeba určit. GŘ je přesvědčeno, že otázky v dotazníku jsou koncipovány tak, aby co nejlépe vystihly situaci žadatele a jeho vztah k ČR. Do návrhu nového dotazníku je již zapracován podrobnější úvod, kde je vysvětleno, co je bydliště, co je vazba k ČR, co je pendler atd., což se setkalo s pozitivní odezvou účastníků. S pozitivní reakcí se setkala také informace ze strany GŘ o zapracování doporučení žadatelům vyplnit všechny pasáže v dotazníku. KVOP nastolila otázku, zda má význam, aby byla v dotazníku i další podružná kriteria (zejména bod 15 dotazníku)? Názory jsou velmi rozdílné. Panuje obecná shoda na tom, že v určitých případech pro posouzení zachování bydliště může být důležité zohlednit i věci jako např. členství v kroužcích, ve spolcích, využití bankovního účtu apod.

5 MPSV se dívá na problematiku priority kriterií z pozice odvolacího orgánu. V tomto směru nemůže být např. délka pobytu v zahraničí základním prvkem pro posouzení zachování bydliště, ale spíše odrazovým můstkem, neboť v malém množství případů může být i při době 5 let pobytu v zahraničí zachováno bydlení a vztah a vazba k ČR. Navrhované znění bodu 15 dotazníku by se však mělo okleštit. Zazněl také návrh na jednoznačnou a srozumitelnou specifikaci významu předložení dokumentů vyjmenovaných v bodě 15 dotazníku, tzn., požadavek na písemné vysvětlení žadatelům o podporu, jak významně může podpořit předložení vyjmenovaných dokumentů a potvrzení výsledné hodnocení zachování jejich bydliště a vazeb k ČR. Shrnutí: Ze strany KVOP zazněly tyto návrhy na změny předloženého textu dotazníku: Upravit ještě přehledněji úvodní informaci týkající se bydliště a vazeb k ČR Vyřešit lépe úpravu odkazů jako vhodnější se jeví poznámky pod čarou než vysvětlivky na konci dotazníku. Vysvětlit blíže jednotlivé odkazy na právní úpravu. Zvážit grafickou i obsahovou podobu zejména bodu 14 a 15 dotazníku. GŘ přislíbilo, že pošle KVOP k připomínkování návrh konečné verze dotazníku dříve než bude předložen k projednání v pracovní skupině C. EURES poradci, výměna zkušeností, vzdělávání EURES byla jako poradenská a informační služba v oblasti zaměstnanosti se zahraničním prvkem zavedena v ČR od v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie. Náplň činnosti EURES poradců V ČR pracuje 15 poradců, kteří jsou mezi sebou propojeni vazbou síťové struktury. Jsou to současně zaměstnanci úřadu práce. Rozvíjí se spolupráce se zaměstnavateli ze zahraničí, kteří mají zájem o české pracovníky, a naopak čeští zaměstnavatelé poptávají pracovníky ze zahraničí. Evropská komise do budoucna žádá, aby EURES poradci byli přímo zprostředkovateli práce. V rámci poradenství odkazují EURES poradci v mnohém na zpracované webové stránky, na kterých jsou dostupné nejen příslušné informace, ale i formuláře (U1, U2 atd.). Při své činnosti se setkávají zejména s žádostmi o zajištění mezinárodních zápočtových listů a často i s žádostmi o odborné právní rozbory jejich případů. EURES zveřejňuje nabídky volných pracovních míst, organizuje výběrová řízení, pořádá burzy práce, školení, semináře. Rok 2014 je přechodový k novému systému poskytování poradenství a služeb a způsobu financování a rozpočtu EURES.

6 Od bude činnost EURES poradců financována z Evropského sociálního fondu. V Praze bude zřízena samostatná Koordinační kancelář, kromě budoucího stěžejního zaměření na zprostředkování zaměstnání bude zachována informační a poradenská činnost EURES poradců. S novým způsobem financování se očekává personální posílení EURES poradců. EURES poradci jsou proškoleni tak, aby podávali obecné informace, nikoli konkrétní právní rady. Výměna zkušeností mezi krajskými pobočkami Úřadu práce ČR Klienti EURES nejsou jen uchazeči o zaměstnání (v rámci úřadu práce). EURES působí osvětově také vůči široké veřejnosti, pořádá semináře pro ostatní pracovníky úřadu práce, probíhají pravidelné pracovní porady např. s MPSV a s GŘ. Praktické fungování spolupráce úřadu práce s jinými institucemi (včetně zahraničních) Spolupráce je nastavena metodicky např. s ČSSZ: jsou určeny kontaktní osoby, kterým je např. možné posílat žádosti o dobách pojištění, bylo by vhodné přímé napojení na databázi ČSSZ. Zatím nebyla oficiálně dohodnuta možnost neformální komunikace s dalšími správními úřady. Komunikace probíhá víceméně formálně písemně a skrz oficiální hlavičkové dokumenty. GŘ doplnilo, že běžně vyřizuje dotazy či jiné sdělení neformálně em, netrvá striktně na formě dopisu. Se zdravotními pojišťovnami je spolupráce spíše menšího rozsahu. Co se týká zahraničních institucí, spolupráce je vyvolána zejména absencí dokumentů, které si žadatelé o podporu nevyřídili během či po skončení práce ještě v zahraničí a po příjezdu se je snaží zajistit prostřednictvím úřadů v ČR. Lze říci, že spolupráce se zahraničními institucemi může probíhat ve dvou úrovních: Z úrovně kontaktních pracovišť úřadů práce odchází žádosti o potvrzení získané doby důchodového pojištění pro určitého žadatele a případně první urgence vyřízení žádosti. Z úrovně GŘ se pak řeší další urgence poskytnutí těchto potvrzení. Komunikace je v tomto případě nastavena neformálně. Zásadně probíhá prostřednictvím ů. Problémem spolupráce jsou spíše lhůty, v nichž oslovené zahraniční instituce vyřizují požadované formuláře. GŘ se vyjádřilo tak, že domluva o stanovení nějakých lhůt je nereálná. Suverénní státy jsou zdrženlivé k oficiálnímu přijetí i gentlemanského závazku tyto lhůty dodržet. Sporná je otázka jejich reálné délky a také způsobu vymáhání jejich dodržení. Ani MPSV nepovažuje za reálné, aby si státy EU dohodly alespoň rámcově nějaké lhůty, v kterých by měly na vzájemné požadavky reagovat kdyby

7 taková vůle byla, mohly být lhůty stanoveny koordinačními nařízeními, což se nestalo. MPSV rovněž připomnělo, že v koordinačních nařízeních je zakotveno pravidlo vyřídit věc ve lhůtě podobné, jako jsou lhůty vnitrostátního práva obecně naplnění principu dobré správy. MPSV sdělilo informaci o záměru zavedení Evropského systému elektronické výměny informací. Aktuálně není pevně stanovené datum. Pouze je dána lhůta 2 let přechodného období k jeho zavedení v členském státě od chvíle, kdy systém spustí EU. Již byl vybrán Microsoft, který tento nadnárodní systém elektronické komunikace vyvíjí. Poté jej předá členským státům a teprve začne běžet dvouletá lhůta přechodného období. V současné době se používají papírové standardizované formuláře. Úřady práce sdělily, že do zavedení nadnárodního systému elektronické komunikace se však státy zatím brání přijímat formuláře v elektronické podobě (otázka ochrany osobních údajů). Shrnutí závěrů: Dle úřadů práce a MPSV není reálné a efektivní ukládat a následně dohledávat ové dotazy k podpoře v nezaměstnanosti. I přes vyjádřené pochybnosti vidí KVOP v archivaci ů přínos, nicméně vnímá praktické problémy. Pokud tazatelé sami předloží úřadu práce uchované ové dotazy, úřady práce berou jejich existenci v potaz. Pokud se tímto způsobem ukáže, že poskytnutá informace byla chybná, pak se její dopady budou řešit s konkrétním zainteresovaným pracovníkem, pokud je stále zaměstnancem úřadu práce. Nejdostupnějším a nejvyužívanějším zdrojem informací zůstává web, a proto je velmi důležitá grafická podoba a kvalita obsahu webových stránek. Je nezbytné, aby byly zveřejněny kvalitní informace. Účastníci kulatého stolu se shodli na tom, že dotazník je určitě vhodný nástroj k získání informací k posouzení zachování bydliště a vazby žadatele o podporu k ČR. Návrh na změnu předloženého textu dotazníku: a. Ještě přehledněji upravit úvodní informace týkající se účelu a významu posuzování zachování bydliště a vazeb k ČR, b. Vyřešit lépe úpravu odkazů (místo vysvětlivek na konci dotazníku poznámky pod čarou). c. Vysvětlit blíže jednotlivé odkazy na právní úpravu. d. Zvážit grafickou i obsahovou podobu zejména bodu 14 a 15 dotazníku - jeví se vhodné srozumitelně specifikovat význam předložení dokumentů vyjmenovaných v bodě 15 dotazníku, aby žadatelé pochopili, do jaké míry

8 (ne)může podpořit předložení vyjmenovaných dokumentů výsledné hodnocení zachování jejich bydliště a vazeb k ČR. KVOP nabídla spolupráci na tvorbě informačních letáků a připomínkování znění zpracovávaného dotazníku. GŘ pošle KVOP návrh konečné verze dotazníku dříve než bude předložen k projednání v pracovní skupině. Účastníci kulatého stolu dále přijali informaci o tom, že domluva států EU o lhůtách pro vyřizování formulářů je nereálná. Do doby zavedení nadnárodního systému elektronické komunikace preferují státy přijímání formulářů v papírové podobě. Zapsala: Milena Zmeškalová, KVOP

Koordinační nařízení v praxi úřadů práce při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti

Koordinační nařízení v praxi úřadů práce při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti 1 Koordinační nařízení v praxi úřadů práce při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti Podklady pro účastníky kulatého stolu konaného v Brně dne 7. dubna 2014 1 Představení šetření veřejného ochránce práv

Více

Úřad práce v Pardubicích

Úřad práce v Pardubicích Úřad práce v Pardubicích Seminář v rámci mikroprojektu Europraca Sudety Pardubice, 17.12.2009 Koordinace sociálního zabezpečení migrujících osob v EU/EHP E formuláře Radka Vojtíšková Eures poradce Vnitřní

Více

Program 4.4 PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč

Program 4.4 PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč Program 4.4 PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.4 PROGRAM

Více

Sociální zabezpečení migrujících osob

Sociální zabezpečení migrujících osob Sociální zabezpečení migrujících osob Obsah prezentace 1.EURES služba Úřadu práce 2.Volný pohyb pracovních sil 3.Nařízení o koordinaci soc. zab. EU 4. Kompetence států 5.Podpora v nezaměstnanosti 6.Formuláře

Více

Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč

Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT

Více

Program 4.3 SPECIFICKÁ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč

Program 4.3 SPECIFICKÁ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ,- Kč Program 4.3 SPECIFICKÁ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.3 SPECIFICKÁ

Více

zákona 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a souvisejících právních předpisů;

zákona 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a souvisejících právních předpisů; GDPR Informace o zpracování osobních údajů Úvodní informace Základní škola a mateřská škola Ostrava Lhotka, p. o., Těsnohlídkova 99, jako správce osobních údajů, za účelem naplnění zásady transparentnosti

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD RSJ a.s.

REKLAMAČNÍ ŘÁD RSJ a.s. REKLAMAČNÍ ŘÁD RSJ a.s. Strana 1 z 5 OBSAH: ČLÁNEK I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ STR. 3 ČLÁNEK II. UPLATNĚNÍ REKLAMACE STR. 3 ČLÁNEK III. POSOUZENÍ REKLAMACE STR. 4 ČLÁNEK IV. VYŘÍZENÍ REKLAMACE A INFORMOVÁNÍ

Více

Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci

Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Program č. 4.4 - SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ 1. Číslo a název programu: 4.4 -

Více

Metodika informování osob z cílové skupiny a posuzování jejich způsobilosti pro pátou výzvu SCI OP PMP

Metodika informování osob z cílové skupiny a posuzování jejich způsobilosti pro pátou výzvu SCI OP PMP Metodika informování osob z cílové skupiny a posuzování jejich způsobilosti pro pátou výzvu SCI OP PMP JEDNOTLIVÉ ČLÁNKY IMPLEMENTAČNÍ STRUKTURY A ZAJIŠŤOVANÉ ÚKONY: 1. Řídící orgán OP PMP - MPSV (ŘO OP

Více

Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu

Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu Manuál pro žadatele o příspěvky SÚPM vyhrazené v rámci projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000003 Platnost od 3.1.2019 1. Stručný obsah projektu 2. Cílová

Více

Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu. 1. Stručný obsah projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji

Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu. 1. Stručný obsah projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji Manuál pro žadatele o příspěvky Práce na zkoušku v rámci projektu Záruky pro mladé v Královéhradeckém kraji reg.č. CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_004/0000003 Platnost od 24.5.2017 1. Stručný obsah projektu 2. Cílová

Více

MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ

MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY O VÝMĚNĚ ÚDAJŮ A PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCI PŘI POTÍRÁNÍ

Více

Pracovní setkání zástupců obcí veřejných opatrovníků Olomouc

Pracovní setkání zástupců obcí veřejných opatrovníků Olomouc Pracovní setkání zástupců obcí veřejných opatrovníků Olomouc 16. a 23. 2. 2016 Program setkání Informace Krajského úřadu Olomouckého kraje (9:00 11:00) statistické údaje materiál Ministerstva vnitra novela

Více

,- Kč

,- Kč Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci ČÍSLO A NÁZEV OBLASTI PODPORY: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ 1. ČÍSLO A NÁZEV PROGRAMU: 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD SPOLEČNOSTI PARTNERS FINANCIAL SERVICES, A.S.

REKLAMAČNÍ ŘÁD SPOLEČNOSTI PARTNERS FINANCIAL SERVICES, A.S. REKLAMAČNÍ ŘÁD SPOLEČNOSTI PARTNERS FINANCIAL SERVICES, A.S. Reklamační řád společnosti Partners Financial Services, a.s. se sídlem Praha 4, Türkova 2319/5b, PSČ 14900, IČ 276 99 781, zapsané v obchodním

Více

Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci

Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Program č. 4.4 - PROGRAM SOUTĚŽE A PODPORA TALENTOVANÝCH DĚTÍ A MLÁDEŽE Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.4

Více

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv 19.10.2017 Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Obsah prezentace 1. Statistické údaje 2. Platné předpisy 3. Částka živobytí 4. Veřejná

Více

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Společnost Partner4Search s.r.o., se sídlem Praha 1 - Malá Strana, Vlašská 360/6, PSČ 11800, IČO: 29019931, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze,

Více

Normativní instrukce č. 12/2012

Normativní instrukce č. 12/2012 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Normativní instrukce č. 12/2012 Postup k příspěvku na péči v případě aplikace tzv. koordinačních nařízení (č. 883/2004 a 987/2009) Datum platnosti:

Více

Vnitřní předpis č. 27

Vnitřní předpis č. 27 MĚSTSKÝ ÚŘAD BEZDRUŽICE TAJEMNICE ČSA 196 349 53 BEZDRUŽICE Bezdružice dne 27.8.2014 č.j.: BTAJ/2388/2014 Vnitřní předpis č. 27 PRAVIDLA PRO ZAJIŠTĚNÍ PŘÍSTUPU K INFORMACÍM OBSAH: 1. Úvod... 1 2. Zveřejňování

Více

2015/ Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí

2015/ Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí 2015/59778-311 Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí Dotaz: (ze dne 7. 10. 2015) Věc: Žádost podle zákona 106/1999 Sb. Norské fondy a sociálně právní ochrana dětí Žádám podle

Více

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb (ke standardu 15) I. Příprava zjišťování spokojenosti uživatelů se sociálními službami 1. Před zahájením

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce. Multifunkčnost sociálního pracovníka

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce. Multifunkčnost sociálního pracovníka Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Multifunkčnost sociálního pracovníka Představení, cíl příspěvku Mgr. Naděžda Škrabalová, DiS. Cílem je podpořit účastníky semináře při stanovování

Více

Domovy sociálních služeb Litvínov příspěvková organizace Zátiší Litvínov-Janov ,

Domovy sociálních služeb Litvínov příspěvková organizace Zátiší Litvínov-Janov , Domovy sociálních služeb Litvínov příspěvková organizace Zátiší 177 435 42 Litvínov-Janov 476 742 030 608 117 204,e-mail: dss@dsslitvinov.cz detašované pracoviště Křížatecká čp.16 Litvínov 476 742 042

Více

NÁSTROJE PODPORUJÍCÍ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ V OBCÍCH

NÁSTROJE PODPORUJÍCÍ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ V OBCÍCH NÁSTROJE PODPORUJÍCÍ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ V OBCÍCH MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Odbor regionální politiky Konference 10. června 2015 TÉMATA PREZENTACE Metodiky

Více

Čl. 1 Stížnost na kvalitu nebo způsob poskytování sociálních služeb. Čl. 2 Kdo může podat stížnost

Čl. 1 Stížnost na kvalitu nebo způsob poskytování sociálních služeb. Čl. 2 Kdo může podat stížnost Vnitřní pravidla pro podávání a vyřizování stížností Poskytovatel: Město Raspenava, název zařízení: Sociální služby, Frýdlantská 532, Raspenava druh služby: Pečovatelská služba Čl. 1 Stížnost na kvalitu

Více

DOTAČNÍ PROGRAM PODPORA MALÝCH SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ 2017

DOTAČNÍ PROGRAM PODPORA MALÝCH SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ 2017 DOTAČNÍ PROGRAM PODPORA MALÝCH SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ 2017 Podpora malých sportovních organizací 2017 NÁZEV PROGRAMU: Sportovní organizací se pro potřeby dotačního programu Podpora malých sportovních organizací

Více

Podpora zaměstnávání OZP možnosti Úřadu práce ČR. Petr Vyhnánek, odborný garant projektu, MPSV

Podpora zaměstnávání OZP možnosti Úřadu práce ČR. Petr Vyhnánek, odborný garant projektu, MPSV Podpora zaměstnávání OZP možnosti Úřadu práce ČR Petr Vyhnánek, odborný garant projektu, MPSV Úvodní informace o Úřadu práce České republiky Úřad práce České republiky je správním úřadem s celostátní působností

Více

Metodika informování osob z cílové skupiny a posuzování jejich způsobilosti pro čtvrtou výzvu SCI OP PMP

Metodika informování osob z cílové skupiny a posuzování jejich způsobilosti pro čtvrtou výzvu SCI OP PMP Metodika informování osob z cílové skupiny a posuzování jejich způsobilosti pro čtvrtou výzvu SCI OP PMP JEDNOTLIVÉ ČLÁNKY IMPLEMENTAČNÍ STRUKTURY A ZAJIŠŤOVANÉ ÚKONY: 1. Řídící orgán OP PMP - MPSV (ŘO

Více

Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů

Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů Vážení partneři, dovolte, abychom Vás v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se

Více

Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s.

Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Řád řešení stížností společnosti TyfloCentrum Brno, o.p.s. Řád řešení stížností obsahuje možnosti podání stížností, postup vyřízení a jeho lhůty, v řádu jsou dále uvedeny kontakty na další nezávislé instituce,

Více

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ

SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ. Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj NEAKTUÁLNÍ SPOJENÉ ÚZEMNÍ A STAVEBNÍ ŘÍZENÍ Metodické doporučení odboru územního plánování a odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj Podle ustanovení 78 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Více

Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, Praha 1

Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, Praha 1 Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Vyřizuje: Mgr. Petr Burdík, Oddělení daňového procesu II Tel: 296854428 Email: Petr.Burdik@fs.mfcr.cz ID datové

Více

SMĚRNICE Č. 01/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMĚRNICE Č. 01/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMĚRNICE Č. 01/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. ÚČEL 1.1. Účelem této směrnice je stanovit základní pravidla zpracování osobních údajů ve Společnosti. Tato směrnice je jedním z organizačních opatření

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

Zpráva o šetření z vlastní iniciativy

Zpráva o šetření z vlastní iniciativy V Brně dne 18. října 2013 Sp. zn.: 5690/2012/VOP/ZK Zpráva o šetření z vlastní iniciativy ve věci aplikace koordinačních nařízení EU při rozhodování o podpoře v nezaměstnanosti A - Předmět šetření Za prací

Více

Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Martina Meierová tel: , mobil: ;

Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Martina Meierová tel: , mobil: ; Program 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu: 4.1 PROGRAM VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT

Více

Registrační podmínky společnosti COOL CREDIT, s.r.o. společně se souhlasem se zpracováním osobních údajů

Registrační podmínky společnosti COOL CREDIT, s.r.o. společně se souhlasem se zpracováním osobních údajů Registrační podmínky společnosti COOL CREDIT, s.r.o. společně se souhlasem se zpracováním osobních údajů Tyto Registrační podmínky společnosti COOL CREDIT, s.r.o., (dále jen Registrační podmínky ) tvoří

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Pro schůzi Rady městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Pro schůzi Rady městské části U S N E S E N Í č.j.: 230/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Pro schůzi Rady městské části U S N E S E N Í č. 213 ze dne 10.04.2013 Schválení dohody o ukončení "Smlouvy o organizaci a výkonu veřejné služby" č. 2012/00925/20.2

Více

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest V letošním roce provedla agentura CzechInvest průzkum identifikující spokojenost žadatelů o dotaci z Operačního programu

Více

STANOVISKO č. 01/2006 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ

STANOVISKO č. 01/2006 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ STANOVISKO č. 01/2006 EVROPSKÉ AGENTURY PRO BEZPEČNOST LETECTVÍ k nařízení Komise, kterým se mění nařízení (ES) č. 1592/2002 Evropského parlamentu a Rady o společných pravidlech v oblasti civilního letectví

Více

KLÍČE IOP VÝPOČET KLÍČE PRO STANOVENÍ PODÍLU ZAMĚSTNANOST : NEPOJISTNÉ SOCIÁLNÍ DÁVKY VČETNĚ STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY

KLÍČE IOP VÝPOČET KLÍČE PRO STANOVENÍ PODÍLU ZAMĚSTNANOST : NEPOJISTNÉ SOCIÁLNÍ DÁVKY VČETNĚ STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY PŘÍLOHA Č. 4 A FILOSOFIE PŘÍSTUPU KE STANOVENÍ KLÍČE IOP VÝPOČET KLÍČE PRO STANOVENÍ PODÍLU ZAMĚSTNANOST : NEPOJISTNÉ SOCIÁLNÍ DÁVKY VČETNĚ STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY (JE POVINNOU PŘÍLOHOU PROJEKTOVÉ ŽÁDOSTI

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů List1 Informace o zpracování osobních údajů Správce osobních údajů: Základní škola Brno, Pavlovská 16, příspěvková organizace se sídlem Pavlovská 16, 623 00 Brno IČ 449 94 036 Pověřenec pro ochranu osobních

Více

Informace subjektu údajů o zpracování osobních údajů

Informace subjektu údajů o zpracování osobních údajů Informace subjektu údajů o zpracování osobních údajů Správce osobních údajů Oftimcare s.r.o. Fryštátská 168/32, 733 01, Karviná IČ 02458616 (dále jen Správce )poskytuje v souladu s čl. 12 a násl. Nařízení

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY, příspěvková organizace Pochlovická 57 KYNŠPERK NAD OHŘÍ PRAVIDLA

SOCIÁLNÍ SLUŽBY, příspěvková organizace Pochlovická 57 KYNŠPERK NAD OHŘÍ PRAVIDLA SOCIÁLNÍ SLUŽBY, příspěvková organizace Pochlovická 57 KYNŠPERK NAD OHŘÍ PRAVIDLA pro jednání se zájemcem o poskytnutí sociální služby v Sociálních službách, p.o. pro službu domov se zvláštním režimem

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii,

Více

DOTAČNÍ PROGRAM VÝZNAMNÉ SPORTOVNÍ AKCE 2017

DOTAČNÍ PROGRAM VÝZNAMNÉ SPORTOVNÍ AKCE 2017 DOTAČNÍ PROGRAM VÝZNAMNÉ SPORTOVNÍ AKCE 2017 Významné sportovní akce 2017 NÁZEV PROGRAMU: Sportem je pro účely tohoto programu každá forma tělesné činnosti, která si prostřednictvím organizované i neorganizované

Více

Informace o činnostech zpracování osobních údajů

Informace o činnostech zpracování osobních údajů Informace o činnostech zpracování osobních údajů Správce osobních údajů Pověřenec pro ochranu osobních údajů Mateřská škola a základní škola Brno, Kociánka, příspěvková organizace, Kociánka 2801/6a, 612

Více

Školní plán mobility (ŠPM) krok za krokem

Školní plán mobility (ŠPM) krok za krokem Školní plán mobility (ŠPM) krok za krokem Pomůcka pro školní koordinátory Školní koordinátor je zodpovědný za průběh projektu na škole (viz níže dílčí aktivity). Konzultant (zástupce Nadace Partnerství)

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Kritéria hodnocení žádostí o poskytnutí dotace 1. Formální hodnocení Formální hodnocení žádosti o poskytnutí dotace (dále jen žádost ) je strukturováno do dvou částí. První část hodnocení je společná všem

Více

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY

LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY LEGISLATIVNÍ PRAVIDLA SIMULOVANÉHO ZASEDÁNÍ VLÁDY Tato legislativní pravidla jsou zjednodušenou verzí legislativních pravidel vlády, určená výhradně pro účely simulovaného zasedání vlády. V případě, že

Více

Výbor pro právní záležitosti ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ

Výbor pro právní záležitosti ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro právní záležitosti 4. 11. 2015 ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ Věc: odůvodněné stanovisko Senátu Parlamentu České republiky k návrhu

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění - zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších - zákonem č. 40/2009

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Stránka 1 z 10 Zpracování osobních údajů Obchodní společnost, se sídlem, Nové Město, 120 00 Praha 2, IČ: 06958851 (dále jen jako Společnost ) v postavení správce osobních údajů poskytuje v souladu s čl.

Více

Č. j.: MPSV-2019/28072

Č. j.: MPSV-2019/28072 Č. j.: MPSV-2019/28072 Žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím ve věci zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů Dotaz ze

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování Správce: Pověřenec pro ochranu osobních údajů: Gymnázium, Střední pedagogická škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní zkoušky Znojmo, příspěvková organizace Petra

Více

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky Kritéria hodnocení žádostí o poskytnutí dotace 1. Formální hodnocení Formální hodnocení žádosti o poskytnutí dotace (dále jen žádost ) je strukturováno do dvou částí. První část hodnocení je společná všem

Více

EURES. www.eures.cz www.eures.europa.eu

EURES. www.eures.cz www.eures.europa.eu EURES Evropské služby zaměstnanosti www.eures.cz www.eures.europa.eu EURES EUROPEAN EMPLOYMENT SERVICES vznik 1993, iniciátor a koordinátor Evropská komise Od r. 2004 je EURES v ČR také součástí veřejných

Více

Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek. spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně, oddíl L, vložka Sídlo:. IČ:.

Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek. spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně, oddíl L, vložka Sídlo:. IČ:. Moravský rybářský svaz, z.s. pobočný spolek. spolek zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeným Krajským soudem v Brně, oddíl L, vložka Sídlo:. IČ:. INFORMACE A SDĚLENÍ POSKYTOVANÉ PODLE NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO

Více

Program 4.7 PODPORA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK PRO ŽÁK Y S PODPŮRNÝMI OPATŘENÍMI Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci

Program 4.7 PODPORA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK PRO ŽÁK Y S PODPŮRNÝMI OPATŘENÍMI Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Program 4.7 PODPORA KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK PRO ŽÁK Y S PODPŮRNÝMI OPATŘENÍMI Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: 4 a) ŠKOLSTVÍ A MLÁDEŽ Číslo a název programu:

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů PRONIX s.r.o. PRONIX s.r.o. pronix@pronix.cz www.pronix.cz Poděbradská 55/88, 198 00 Praha 9 Tel:+420 284 810 258 9, Fax: +420 266 314 117 IČO: 48027944 DIČ: CZ48027944

Více

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ PETIC A STÍŽNOSTÍ

PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ PETIC A STÍŽNOSTÍ PRAVIDLA PRO PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ PETIC A STÍŽNOSTÍ Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Cílem těchto pravidel je upravit závazný postup při přijímání a vyřizování petic a stížností. Podle ustanovení 102 odst.

Více

PODPIS PRACOVNÍKA JMÉNO A PŘÍJMENÍ STANDARD Č. 3 : Jednání se zájemcem o službu. všechny zaměstnance sociální služby

PODPIS PRACOVNÍKA JMÉNO A PŘÍJMENÍ STANDARD Č. 3 : Jednání se zájemcem o službu. všechny zaměstnance sociální služby STANDARD Č. 3 : ZÁVAZNÉ PRO: Jednání se zájemcem o službu všechny zaměstnance sociální služby studenty odborné praxe, dobrovolníky, praktikanty ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: kolektiv zaměstnanců Bc. Miroslav Nosek

Více

ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ

ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ODBORNÉHO SOCIÁLNÍHO PORADENSTVÍ Systém měřitelnosti a hodnocení kvality služeb Odborné sociální poradenství má několik různých způsobů a nástrojů, jimiž získává zpětnou vazbu o kvalitě

Více

INFORMACE POSKYTOVANÉ SUBJEKTŮM OSOBNÍCH ÚDAJŮ VE SMYSLU GDPR

INFORMACE POSKYTOVANÉ SUBJEKTŮM OSOBNÍCH ÚDAJŮ VE SMYSLU GDPR INFORMACE POSKYTOVANÉ SUBJEKTŮM OSOBNÍCH ÚDAJŮ VE SMYSLU GDPR I. Preambule Ve smyslu ustanovení čl. 12 odst. 1 ve spojení s ustanovením čl. 13 a 14 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze

Více

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility

Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility Registrační číslo Úřadu práce ČR: Regionální mobilita Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na podporu regionální mobility 106 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších

Více

PROGRAM K NAPLŇOVÁNÍ KONCEPCE PODPORY MLÁDEŽE NA KRAJSKÉ ÚROVNI 2017

PROGRAM K NAPLŇOVÁNÍ KONCEPCE PODPORY MLÁDEŽE NA KRAJSKÉ ÚROVNI 2017 PROGRAM K NAPLŇOVÁNÍ KONCEPCE PODPORY MLÁDEŽE NA KRAJSKÉ ÚROVNI 2017 strana 1, celkem stran 6 PROGRAM K NAPLŇOVÁNÍ KONCEPCE PODPORY MLÁDEŽE NA KRAJSKÉ ÚROVNI 2017 VYHLÁŠENÍ PROGRAMU K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění - zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších - zákonem č. 40/2009

Více

Zpracování osobních údajů

Zpracování osobních údajů Zpracování osobních údajů Informace pro klienty, potencionální klienty či osoby oslovené za účelem nabídky služeb Společnosti str. 2-5 Informace pro poradce Společnosti str. 6-9 Informace pro zaměstnance

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

Informace pro subjekty osobních údajů

Informace pro subjekty osobních údajů Informace pro subjekty osobních údajů Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslzsko, IČO 75082616 se sídlem Na Jízdárně 2824/2, 702 00 Ostrava Moravská Ostrava jako správce osobních údajů dle nařízení

Více

Koordinace dávek v nezaměstnanosti

Koordinace dávek v nezaměstnanosti Koordinace dávek v nezaměstnanosti 1 Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá a je k dispozici k přijetí vhodného zaměstnání Viz

Více

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období

MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období MAS České středohoří jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje SCLLD pro území MAS České středohoří, z.s. na období 201 2020 vyhlašuje. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného

Více

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/

PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE. Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ /0.0/0.0/15 _010/ PŘÍRUČKA PRO ZAMĚSTNAVATELE Projektu Práce s rodinou na Vysočině CZ.03.1.48/0.0/0.0/15 _010/0000047 ZÁKLADNÍ INFORMACE Projekt Práce s rodinou na Vysočině byl připraven Úřadem práce ČR s cílem pomoci uchazečům

Více

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami EIOPA-BoS-12/069 CS Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami 1/7 1. Obecné pokyny Úvod 1. Podle článku 16 nařízení o orgánu EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority, Evropského

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE POSKYTOVÁNÍ PRÁVNÍCH SLUŽEB V OBLASTI VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK při realizaci národních a regionálních individuálních projektů Úřadem práce v Karlových Varech v rámci Operačního programu Lidské

Více

Sociální služby v Kynšperku nad Ohří, příspěvková organizace Pochlovická 57, Kynšperk nad Ohří PRAVIDLA

Sociální služby v Kynšperku nad Ohří, příspěvková organizace Pochlovická 57, Kynšperk nad Ohří PRAVIDLA Sociální služby v Kynšperku nad Ohří, příspěvková organizace Pochlovická 57, 357 51 Kynšperk nad Ohří PRAVIDLA pro jednání se zájemcem o poskytnutí sociální služby v Sociálních službách v Kynšperku nad

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Správce Pověřenec pro ochranu osobních údajů: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro

Více

Žádost subjektu údajů o výmaz osobních údajů

Žádost subjektu údajů o výmaz osobních údajů Žádost subjektu údajů o výmaz osobních údajů V souladu s článkem 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném

Více

EURES. Evropské sluţby zaměstnanosti EURopean Employment Services. Příleţitosti pro mladé Evropany. Pardubice, 12.3.2013

EURES. Evropské sluţby zaměstnanosti EURopean Employment Services. Příleţitosti pro mladé Evropany. Pardubice, 12.3.2013 EURES Evropské sluţby zaměstnanosti EURopean Employment Services Příleţitosti pro mladé Evropany Pardubice, 12.3.2013 1 www. www. Informační a poradenská síť spojující veřejné sluţby zaměstnanosti států

Více

Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) pro rok 2017 Pardubický kraj (v Pardubicích, leden 2017)

Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) pro rok 2017 Pardubický kraj (v Pardubicích, leden 2017) Aktivní politika zaměstnanosti (APZ) pro rok 2017 Pardubický kraj (v Pardubicích, leden 2017) a) V roce 2017 se bude při řešení situace na trhu práce v Pardubickém kraji preferovat využívání prostředků

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

PRACOVNÍ SKUPINA PRO OCHRANU ÚDAJŮ ZŘÍZENÁ PODLE ČLÁNKU 29

PRACOVNÍ SKUPINA PRO OCHRANU ÚDAJŮ ZŘÍZENÁ PODLE ČLÁNKU 29 PRACOVNÍ SKUPINA PRO OCHRANU ÚDAJŮ ZŘÍZENÁ PODLE ČLÁNKU 29 00327/11/CS WP 180 Stanovisko č. 9/2011 k revidovanému návrhu odvětví na rámec pro posuzování dopadů aplikací RFID na soukromí a ochranu údajů

Více

ZPRÁVA O HLAVNÍCH POZNATCÍCH Z VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC ZA ROK 2006

ZPRÁVA O HLAVNÍCH POZNATCÍCH Z VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC ZA ROK 2006 Předkládá: Zpracovala: JUDr. Jaromíra Janďourková JUDr. Renata Tesařová ZPRÁVA O HLAVNÍCH POZNATCÍCH Z VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ A PETIC ZA ROK 2006 Obsah: Úvod. Stížnosti. Vývoj počtu stížností.2 Charakteristika

Více

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ dle Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR)

OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ dle Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR) OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ dle Nařízení (EU) 2016/679 (GDPR) I. Obsah a účel dokumentu 1. V tomto dokumentu jsou obsaženy informace týkající se ochrany osobních údajů poskytnutých návštěvníky webových stránek

Více

Obsah Celex č. Ustanovení (čl., písm., bod, odst. apod.) 32004L0080 čl 3 odst. 1 a 2. Obsah. Poznámka. Ustanovení (bod novely) Hodnocení slučitelnosti

Obsah Celex č. Ustanovení (čl., písm., bod, odst. apod.) 32004L0080 čl 3 odst. 1 a 2. Obsah. Poznámka. Ustanovení (bod novely) Hodnocení slučitelnosti Srovnávací tabulka návrhu právního předpisu ČR s legislativou ES - návrh novely zákona č. 209/1997 Sb., o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti a o změně a doplnění některých zákonů Ustanovení

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Správce údajů: Zajištění přijímání ke vzdělávání ve střední škole Jméno a příjmení, datum narození, rodné číslo (u oborů s maturitní zkouškou), státní občanství, místo

Více

Hodnocení dotazníkového šetření spokojenosti se službou Rok 2017 praktikanti, spolupracující organizace

Hodnocení dotazníkového šetření spokojenosti se službou Rok 2017 praktikanti, spolupracující organizace Hodnocení dotazníkového šetření spokojenosti se službou Rok 2017 praktikanti, spolupracující organizace 1 METODIKA DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Cíl dotazníkového šetření Cílem dotazníkového šetření je zjistit

Více

SMĚRNICE Č. 1/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMĚRNICE Č. 1/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMĚRNICE Č. 1/2018, O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. ÚČEL 1. Účelem této směrnice je stanovit základní pravidla zpracování osobních údajů ve Společnosti. Tato směrnice je jedním z organizačních opatření ochrany

Více

Byly odevzdány další dotazníky ke zpracování psycholožkou PhDr. Biravskou, tím bylo dotazníkové šetření uzavřeno.

Byly odevzdány další dotazníky ke zpracování psycholožkou PhDr. Biravskou, tím bylo dotazníkové šetření uzavřeno. Zápis setkání Datum : 6.12.2006 Místo setkání : DPS, Vančurova ul. 17, Znojmo Prezence : viz.příloha Zapsal/a : Jana Svobodová PROGRAM: 1. PŘIVÍTÁNÍ A ZÁPIS DO PREZENČNÍ LISTINY 2. PRŮBĚH DOTAZNÍKOVÉHO

Více

PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU. EVROPSKÉ SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI Jana Jeništová, EURES poradce Úřad práce hl. m. Prahy

PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU. EVROPSKÉ SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI Jana Jeništová, EURES poradce Úřad práce hl. m. Prahy PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU EVROPSKÉ SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI Jana Jeništová, EURES poradce Úřad práce hl. m. Prahy Cíl prezentace EURES, práce v EU/EHP, Švýcarsku Zdravotní a sociální pojištění při práci v

Více

Zásady ochrany osobních údajů Zásady webové rozhraní

Zásady ochrany osobních údajů Zásady webové rozhraní Zásady ochrany osobních údajů Tyto zásady ochrany osobních údajů (dále jen Zásady ) popisují způsob získávání, používání a dalšího nakládání s osobními údaji získanými prostřednictvím webového rozhraní

Více

Výroční zpráva za rok o činnosti Úřadu práce České republiky. v oblasti poskytování informací

Výroční zpráva za rok o činnosti Úřadu práce České republiky. v oblasti poskytování informací Výroční zpráva za rok 2017 o činnosti Úřadu práce České republiky v oblasti poskytování informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Výroční zpráva

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Za účelem naplnění podmínek a pravidel stanovených Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů

Více

Záznamy o činnostech zpracování osobních údajů

Záznamy o činnostech zpracování osobních údajů Záznamy o činnostech zpracování osobních údajů Správce: Pověřenec: Subjekt OÚ Účel zpracování Právní důvod zpracování Výčet OÚ Zveřejnění OÚ Příjemci OÚ Doba zpracování vedení personální a mzdové agendy

Více