Avšak, vyjasněme si od samého počátku naše cíle. Cílem není přijmout dobře míněné politické deklarace. Cílem je přejít od slov k činům.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Avšak, vyjasněme si od samého počátku naše cíle. Cílem není přijmout dobře míněné politické deklarace. Cílem je přejít od slov k činům."

Transkript

1 Příspěvek Evropského hnutí pro zdravotně postižené pro 2. evropskou konferenci ministrů odpovědných za politiky integrace osob se zdravotním postižením Tento příspěvek prezentuje názory nevládních organizací na to, jakým směrem by se měl ubírat vývoj evropské politiky v oblasti řešení problémů osob se zdravotním postižením v příštím desetiletí, a podává konkrétní návrhy a požadavky adresované Radě Evropy a jejím členským státům. Příspěvek byl zařazen na program 1. plenárního zasedání 2. evropské konference ministrů odpovědných za politiky integrace osob se zdravotním postižením dne , kde jej jako závěr Evropského fóra nevládních organizací přednesli společně p. Yannis VARDAKASTANIS, prezident Evropského fóra pro zdravotně postižené (EDF), a p. Mario GARCÍA SANCHEZ, prezident CERMI (Španělského národního výboru pro osoby se zdravotním postižením). Úvod 7. a 8. dubna 2003 se za finanční podpory IMSERSO a Fundacion ONCE v Madridu konalo Evropské fórum nevládních organizací pod záštitou Evropského fóra pro zdravotně postižené (EDF) a Španělského výboru pro osoby se zdravotním postižením (CERMI), kterého se zúčastnilo 130 představitelů z nevládních organizací věnujících se problematice osob se zdravotním postižením z více než 30 různých členských států Rady Evropy. Překládaný text byl navržen na základě příspěvků přednesených na Fóru jako příspěvek pro 2. evropskou konferenci ministrů odpovědných za politiky integrace osob se zdravotním postižením, která proběhne ve dnech května 2003 v Malaze. Bylo odsouhlaseno, že příspěvek bude na ministerské konference prezentován prezidentem EDF společně s prezidentem CERMI. OD SLOV K ČINŮM Evropské hnutí pro zdravotně postižené vítá iniciativu Rady Evropy pořádat 2. evropskou konferenci ministrů odpovědných za politiky integrace osob se zdravotním postižením. Vítá rovněž cíl stanovený v úvodním materiálu pro konferenci, že konference ministrů se bude snažit o přijetí společné Politické deklarace prosazující zásady a směrnice pro práci evropských vlád v oblasti problematiky osob se zdravotním postižením pro příští desetiletí. Zásady, na něž se odkazuje v úvodním materiálu pro ministerskou konferenci, zvláště rovnost příležitostí, nezávislý život, plné občanství a aktivní účast v životě společnosti a závazek zapojení všech činitelů, včetně osob se zdravotním postižením, jsou vítány. Jedná se zejména o odkaz na potřebu změny přístupu od čistě lékařského přístupu ke zdravotnímu postižení k přístupu sociálnímu, založenému na lidských právech tento odkaz je dobrým shrnutím toho, jak by se politiky pro osoby se zdravotním postižením potřebovaly změnit.

2 Tento příspěvek obšírněji nerozvíjí, jak by se mělo přistupovat k řešení problematiky zdravotně postižených, protože úvodní materiál (zejména pokud jde o změnu v přístupu) ukazuje, že mezi vládami a nevládními organizacemi panuje shoda v zásadách. Madridská deklarace, přijatá v březnu 2002, je pak stále adekvátním odkazovým materiálem i rámcem. Avšak, vyjasněme si od samého počátku naše cíle. Cílem není přijmout dobře míněné politické deklarace. Cílem je přejít od slov k činům. Náš příspěvek bude proto zaměřen hlavně na zajištění toho, aby dobré závazky učiněné v úvodním materiálu vyústily v konkrétní aktivity ve všech členských státech Rady Evropy. Potřeba antidiskriminační legislativy EDF podporuje implementaci ucelené antidiskriminační legislativy ve všech členských státech Rady Evropy a považuje to za hlavní závazek, který by měl být včleněn do akčního plánu připravovaného Radou Evropy. Komplexní a vymahatelná antidiskriminační legislativa se ukázala být dobrým nástrojem k posunu v přístupu uplatňovaném v politice pro osoby se zdravotním postižením. Mění fyzické a komunikační prostředí a řeší rovněž subjektivní bariéry. Je základem pro přístup založený na uplatňování práv a dává osobám se zdravotním postižením, jejich rodinám a jejich zástupným organizacím pravomoc uplatnit právní postup, pokud jejich práva nejsou respektována. Je východiskem pro přeměnění hesla Práva, ne charita ve skutečnost. Staví osoby se zdravotním postižením na stejné pozice s dalšími činiteli. Komplexní antidiskriminační legislativa brání vytváření nových překážek a stanovuje rozumný časový rámec pro eliminaci stávajících překážek. K tomu, aby antidiskriminační legislativa byla účinná, musí pokrývat všechny důležité oblasti života, jako sociální ochranu včetně sociálního zabezpečení, sociální výhody, zdravotnictví a zdravotní služby, vzdělání, zaměstnání, veřejnou dopravu, přístup ke službám, institucím a zboží, které jsou dostupné veřejnosti, včetně kultury, přednášek a sportu, pojištění, dopravy, komunikací, interiérů staveb, bydlení a vyráběných a navrhovaných výrobků, stejně jako volební a politická práva. Jsou rovněž požadovány silné vynucovací mechanismy - z důvodu, aby antidiskriminační legislativa byla účinná. Musí být proto zaručeno právo obrátit se na soud a musí být stanovena pravidla sankcí pro případ narušení práva. Musí být rovněž zajištěny opravné prostředky. Pozitivní akční opatření Avšak antidiskriminační opatření nedostačují. Musí být doplněny o pozitivní akční opatření.

3 Hnutí pro osoby se zdravotním postižením se významně liší a politiky to musí brát v úvahu. Dobrým příkladem jsou zcela závislé osoby. Pokud tato skupina osob nebude profitovat z kvalitních služeb přihlížejících k jejich požadavkům, nebude antidiskriminační legislativa pro tuto skupinu nijak významná. Zaměstnání je právě oblastí, kde antidiskriminační legislativa musí být doplněna pozitivními akčními opatřeními, pokud se úroveň zaměstnanosti žen a mužů se zdravotním postižením má skutečně významně zvýšit. Kampaně zvyšující povědomí a zaměřené na celou společnost a stejně tak na klíčové činitele hrají též významnou úlohu ve změně přístupu společnosti. Tyto kampaně musí posílit přístup do společnosti založený na právech. Prosazení problematiky osob se zdravotním postižením na všech úrovních (mainstreaming) Mainstreaming problematiky osob se zdravotním postižením musí být brán v úvahu vždy, když se připravuje nová legislativa a jsou plánovány nové činnosti. Osoby se zdravotním postižením by měly mít přístup ke zdravotním, vzdělávacím, výcvikovým a sociálním službám a všem příležitostem, které jsou dostupné osobám bez zdravotního postižení. Implementace inkluzivního přístupu ke zdravotnímu postižení a k osobám se zdravotním postižením vyžaduje změny v současné praxi na všech úrovních. Je potřeba zajistit, aby politiky a služby dostupné osobám se zdravotním postižením a jejich rodinám byly koordinovány napříč různými sektory a aby byl uplatněn inkluzívní přístup ke zdravotnímu postižení. To bude vyžadovat změny v současné praxi, neboť potřeby různých skupin osob se zdravotním postižením na dostupnost musí být zváženy již při plánování jakékoli činnosti, a ne až dodatečně, po skončení plánování. Potřeby osob se zdravotním postižením a jejich rodin jsou různé a je důležité navrhnout komplexní odpovídající opatření, které bere v úvahu jak jedince, tak různé aspekty jeho života. Pozornost k odlišnosti osob se zdravotním postižením vyžaduje komplexní plány Osoby se zdravotním postižením vytvářejí vysoce diversifikovanou skupinu, která se potýká s odlišnými překážkami a která proto vyžaduje komplexní akční plány beroucí v úvahu tuto odlišnost. Zvláštní pozornost musí být věnována osobám se zdravotním postižením vystaveným mnohonásobné diskriminaci, např. ženám se zdravotním postižením, stejně jako zcela závislým osobám se zdravotním postižením. V tomto ohledu zprávy Rady Evropy o diskriminaci uplatňované proti osobám se zdravotním postižením a osobám se zdravotním postižením vyžadujících vysokou míru podpory, což je problém, který bude diskutován napříč tématy ministerské

4 konference, budou jistě významnými příspěvky a Rada Evropy musí vyvinout veškeré úsilí pro realizaci doporučení včleněných do těchto zpráv. Úloha rodin dětí se zdravotním postižením a osob plně závislých, které nejsou schopny vlastní reprezentace, je klíčová a zaslouží si primární pozornost při vytváření politik pro osoby se zdravotním postižením a stejně tak rodinných politik. Musí být realizovány alternativy k velkým zařízením sociální péče Některé členské státy Rady Evropy ukázaly, že je možné nahradit velká zařízení sociální péče alternativními službami poskytovanými obcemi, které odpovídají odlišným potřebám osob se zdravotním postižením. Podobné snahy by měly vyvinout ostatní členské státy, které by se měly zavázat k uzavření velkých zařízení sociální péče v rozumném časovém intervalu. Velká zařízení, která permanentně nebo po dlouhou dobu poskytují ubytování a služby výlučně osobám se zdravotním postižením a která nesledují cíl svobodného rozhodování a rovné účasti osob se zdravotním postižením na životě společnosti, by měla být uzavřena. Tato velká rezidenční zařízení, která nikdy nejsou vhodným řešením k zajištění toho, aby osoby se zdravotním postižením požívaly lidských práv a těšily se kvalitě životě, musí být nahrazena, kde je to potřebné, službami poskytovanými obcemi, které sledují výše uvedené cíle. Adekvátní implementace různých zpráv Rady Evropy a návaznost na ně Rada Evropy má tradici v přípravě dobrých zpráv z oblasti problematiky osob se zdravotním postižením. Posledními z těchto zpráv jsou - Rezoluce o nových technologiích z r Rezoluce o univerzálním projektování z r Doporučení přijaté Parlamentním shromážděním Rady Evropy o sociálním začleňování osob se zdravotním postižením - Doporučení přijaté Parlamentním shromážděním Rady Evropy o znakové řeči, která je preferovaným komunikačním prostředkem pro sluchově postižené osoby užívající znakovou řeč - Zpráva o diskriminaci žen se zdravotním postižením, kterou Rada Evropy právě připravuje - Zpráva o životě osob se zdravotním postižením vyžadujících vysokou míru podpory v obci, kterou Rada Evropy právě připravuje. Mezi různými členskými státy Rady Evropy však panuje velká starost o úroveň implementace těchto zpráv a návaznost na ně. Musí být učiněno větší úsilí k zajištění toho, aby doporučení obsažená v těchto zprávách byla členskými státy Rady Evropy realizována. To bude zvláště důležité v procesu zahájeném 2. ministerskou konferencí.

5 Požadujeme proto, aby byl zřízen kontrolní mechanismus, jehož prostřednictvím by členské státy Rady Evropy podávaly zprávy o úrovni souladu s doporučeními zahrnutými do zpráv Rady Evropy. Reprezentativní národní a evropské nevládní organizace zaměřené na problematiku osob se zdravotním postižením by měly hrát v tomto procesu ústřední roli. Více úsilí by též mělo být věnováno tomu, aby zprávy Rady Evropy byly známy významným činitelům. Účast nevládních organizací zaměřených na problematiku osob se zdravotním postižením v aktivitách Rady Evropy Jak je zmíněno v úvodním materiálu připraveném Radou Evropy, úloha nevládních organizací věnujících se problematice osob se zdravotním postižením se stává časem důležitější a to by tvůrci politik měli brát v úvahu. Osoby se zdravotním postižením učinily velké úsilí, aby spojily své síly a zřídily reprezentativní zastřešující organizace ve většině členských států Rady Evropy. Jsou to především a hlavně organizace, které zastupují osoby se zdravotním postižením a mají právo být zapojeny do rozhodovacího procesu ve všech otázkách, které se týkají osob se zdravotním postižením. Jedním z hesel organizací pracujících v zájmu osob se zdravotně postižením je Nic, co se týká osob se zdravotním postižením, se nesmí dít bez osob se zdravotním postižením (v originále: Nothing about disabled people without disabled people ). Organizace věnující se problematice osob se zdravotním postižením vědí, co je zapotřebí ke zlepšení života osob se zdravotním postižením. Vznik, realizace a hodnocení politik pro osoby se zdravotním postižením je nutné provádět v úzké spolupráci s reprezentativními organizacemi pro osoby se zdravotním postižením. Toto začlenění organizací věnujících se problematice osob se zdravotním postižením je jejich právem a ukáže se jako klad nejen pro osoby se zdravotním postižením, ale i pro veřejné úřady a společnost obecně. Rada Evropy by měla ve své práci jít příkladem v zapojení reprezentativních organizací věnujících se problematice osob se zdravotním postižením. Návrhy a požadavky adresované Radě Evropy a jejím členským státům Na základě dosud provedené analýzy a s cílem zahájit přechod od slov k činům bychom rádi předložili následující návrhy a požadavky, které jsou adresovány jak Radě Evropy samotné, tak rovněž jejím členským státům. Některá z těchto doporučení jsou začleněna do zprávy přijaté Parlamentním shromážděním Rady Evropy koncem ledna 2003 (Doporučení 1592 (2003) K plné sociální integraci osob se zdravotním postižením ).

6 S cílem posílit přístup k osobám se zdravotním postižením založený na lidských právech navrhujeme: - Začlenit speciální odkaz na diskriminaci založenou na zdravotním postižení (dívek, chlapců, žen a mužů se zdravotním postižením) do dvou hlavních právních instrumentů Rady Evropy: Evropské úmluvy o lidských právech (čl. 14) a Revidované Evropské sociální charty (část V, čl. E). - Aby členské státy Rady Evropy ratifikovaly Revidovanou Evropskou sociální chartu a Dodatkový protokol k Evropské sociální chartě zakládající systém kolektivních stížností z r Aby se členské státy Rady Evropy řídily doporučeními ze zprávy Parlamentního shromáždění Rady Evropy o ochraně znakové řeči v členských státech Rady Evropy (Doporučení 1598, 2003). - Aby byl zahájen proces vytváření Doporučení Výboru ministrů členským státům k zajištění ochrany lidských práv a důstojnosti osob s mentálním postižením, zvláště osob umístěných nedobrovolně do psychiatrických zařízení. Pracovní skupina odpovědná za vypracování návrhu textu nevzala v úvahu doporučení Parlamentního shromáždění a v této skupině též neměli zastoupení osoby s mentálním postižením, ani osoby s intelektuálními a psychosociálními potížemi. - Rada Evropy by se měla aktivně zúčastnit iniciativy OSN v přípravě Úmluvy o ochraně a podpoře práv osob se zdravotním postižením. - Přikročit k vypracování studie, jak zvýšit ochranu lidských práv osob se zdravotním postižením v současných lidskoprávních instrumentech Rady Evropy, zvláště Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, Evropské sociální charty a Evropské úmluvy o prevenci mučení a nelidského nebo ponižujícího zacházení nebo trestání. - Zřídit operační skupinu v Radě Evropy k národním periodickým zprávám podávaným Výboru OSN pro vyloučení veškeré diskriminace proti ženám (CEDAW) ve spolupráci s nevládními organizacemi zastupujícími ženy se zdravotním postižením a EDF, ve snaze vyvinout metodický nástroj a kombinovat vládní a parlamentní zkušenost se zkušenostmi nevládních organizací s pokračujícím podáváním národních zpráv pro existující monitorovací mechanismy k uvedené úmluvě. K posílení mainstreamingu problematiky zdravotního postižení (tj. jejímu promítnutí do všech úrovní) navrhujeme: - Zřídit meziresortní skupinu nebo operační skupinu pro rozšíření problematiky zdravotního postižení do všech aktivit a sektorů práce Rady Evropy a zvýšit povědomí o problematice osob se zdravotním postižením v práci této organizace. K zajištění toho, aby se Rada Evropy řídila příkladem ve svých vlastních činnostech, navrhujeme: - Zřídit interní kodex dobré praxe týkající se problematiky přístupnosti prostředí, stejně jako zaměstnávání osob se zdravotním postižením. - Vyzvat Rozvojovou banku Rady Evropy, aby trvala na souladu s požadavky přístupnosti prostředí, pokud schvaluje půjčky pro stavby.

7 K zajištění adekvátního zastoupení a účasti organizací věnujících se problematice osob se zdravotním postižením v práci Rady Evropy navrhujeme: - Zajistit Evropskému fóru pro zdravotně postižené, jako zastřešující organizaci osob se zdravotním postižením v Evropě, status pozorovatele v řídící skupině Výboru pro rehabilitaci a integraci osob se zdravotním postižením (CD-P-RR), aby bylo aktivní činitelem v práci navazující na ministerskou konferenci. - Zajistit účast Evropského fóra pro zdravotně postižené jakožto plnoprávného člena všech výborů nebo pracovních skupin, které budou ustaveny pro záležitosti osob se zdravotním postižením, aby tak bylo zajištěno, že budou reprezentovány a pokryty všechny dimenze zdravotního postižení. - Zajistit, aby Evropské fórum pro zdravotně postižené bylo vyzváno k příspěvkům pro další aktivity Rady Evropy, které by mohly mít dopad na práva a život osob se zdravotním postižením. Ke zvýšení dopadu a návaznosti aktivit podniknutých Radou Evropy v oblasti problematiky osob se zdravotním postižením navrhujeme: - Aby do aktivit Rady Evropy v oblasti problematiky osob se zdravotním postižením byly zapojeny všechny členské státy Rady Evropy, nejen ty státy, které podepsaly Dílčí úmluvu v sociální oblasti a oblasti veřejného zdraví, která má v současnosti pouze 18 členů. - Aby všechny členské státy Rady Evropy zřídily speciální kontrolní výbor složený ze zástupců odpovědných ministerstev, organizací hájících zájmy osob se zdravotním postižením a dalších činitelů, aby byl monitorován soulad s doporučeními zpráv Rady Evropy. Konečně, akční plány připravované členskými státy Rady Evropy jako follow-up k ministerské konferenci - Musí být komplexní akční plány, které vezmou v úvahu různorodost osob se zdravotním postižením a budou založeny na antidiskriminační legislativě, pozitivních akčních opatřeních a prosazování problematiky zdravotního postižení do všech důležitých sektorů a politik (mainstreaming). - Musí být koncipovány, realizovány a monitorovány za aktivní účasti reprezentativních národních nevládních organizací pro zdravotně postižené. - By měly zahrnovat akce zaměřené na uzavření velkých zařízení sociální péče v rozumném časovém intervalu, za současného vzniku alternativních služeb poskytovaných obcemi, které jsou založeny na odlišných potřebách různých skupin osob se zdravotním postižením, které dosud žijí v těchto velkých rezidenčních zařízeních. Závěry Druhá evropská konference ministrů odpovědných za politiky integrace osob se zdravotním postižením se koná v roce 2003, což je Evropský rok osob se zdravotním postižením. Osoby se zdravotním postižením a jejich reprezentativní organizace v celé Evropě vkládají do této konference a na ni navazující aktivity velká očekávání.

8 Rok 2003 by měl být v budoucnu vnímán jako rok, který byl zlomem v evropské politice pro osoby se zdravotním postižením, rok, v němž se slova staly činy. Madrid, 8. dubna 2003

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením

Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Mgr. Stanislava Makovcová Základní informace Úmluva o právech osob se zdravotním postižením a její Opční protokol byla přijata Valným shromážděním OSN

Více

Malaga (Španělsko) 7.-8. května 2003

Malaga (Španělsko) 7.-8. května 2003 2. EVROPSKÁ KONFERENCE MINISTRŮ ODPOVĚDNÝCH ZA POLITIKY INTEGRACE OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Malaga (Španělsko) 7.-8. května 2003 Zlepšení kvality života osob se zdravotním postižením: zlepšení politiky

Více

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením

Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Právní opatření požadovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, zejména sluchovým postižením Neslyšící s nadějí 2014 1) Historie 2) Světová federace neslyšících 3) Obsah Úmluvy 4) Česká republika

Více

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PRACOVNÍ DOKUMENT

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PRACOVNÍ DOKUMENT Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci 29.1.2016 PRACOVNÍ DOKUMENT o provádění Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením, a to se zvláštním ohledem na závěrečné připomínky

Více

DEKLARACE PŘEDSEDNICKÉHO TRIA: ROVNOST ŽEN A MUŽŮ. Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi muži a ženami 14. listopadu 2008 Lille

DEKLARACE PŘEDSEDNICKÉHO TRIA: ROVNOST ŽEN A MUŽŮ. Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi muži a ženami 14. listopadu 2008 Lille DEKLARACE PŘEDSEDNICKÉHO TRIA: ROVNOST ŽEN A MUŽŮ Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi muži a ženami 14. listopadu 2008 Lille 1 Neformální setkání ministrů odpovědných za rovnost mezi

Více

EU a rovnost žen a mužů ve sportu. Jana Janotová Zástupce ČOV v EU kanceláři EOC

EU a rovnost žen a mužů ve sportu. Jana Janotová Zástupce ČOV v EU kanceláři EOC EU a rovnost žen a mužů ve sportu Jana Janotová Zástupce ČOV v EU kanceláři EOC 1. Rovnost žen a mužů v EU Rovnost žen a mužů je: základním právem a hodnotou EU součástí zakládajících smluv Evropských

Více

RADA EVROPY VÝBOR MINISTRŮ

RADA EVROPY VÝBOR MINISTRŮ Doporučení Rady Evropy [Rec(2006)5] Akční plán na podporu práv a plného zapojení osob se zdravotním postižením do společnosti: zlepšení kvality života osob se zdravotním postižením v Evropě 2006 2015 bylo

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI)

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci PROZATÍMNÍ ZNĚNÍ 2004/2189(INI) 7. 1. 2005 NÁVRH ZPRÁVY o sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropskému hospodářskému

Více

10254/16 eh/vmu 1 DGC 2B

10254/16 eh/vmu 1 DGC 2B Rada Evropské unie Brusel 20. června 2016 (OR. en) 10254/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 20. června 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace COHOM 78

Více

Role MŠMT při prosazování genderové rovnosti ve výzkumu a vývoji

Role MŠMT při prosazování genderové rovnosti ve výzkumu a vývoji Role MŠMT při prosazování genderové rovnosti ve výzkumu a vývoji 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Malá Strana, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz www.msmt.cz

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019. Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví. o posílení postavení dívek v EU prostřednictvím vzdělávání (2014/2250(INI))

EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019. Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví. o posílení postavení dívek v EU prostřednictvím vzdělávání (2014/2250(INI)) EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví 15.4.2015 2014/2250(INI) NÁVRH ZPRÁVY o posílení postavení dívek v EU prostřednictvím vzdělávání (2014/2250(INI)) Výbor pro práva žen

Více

Úmluva OSN o právech osob se. zdravotním postižením

Úmluva OSN o právech osob se. zdravotním postižením Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením JUDr. Dana Kořínková Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením Přijata Valným shromážděním OSN dne 13. prosince 2006, platná od května 2008 K

Více

10116/14 mp/eh/bl 1 DG D 2B

10116/14 mp/eh/bl 1 DG D 2B RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 21. května 2014 (02.06) (OR. en) 10116/14 FREMP 100 JAI 352 POLGEN 72 ASILE 16 COHOM 88 COPEN 157 CULT 85 DATAPROTECT 78 DROIPEN 78 ECOFIN 501 INF 206 JUSTCIV 130 MI 448 SOC 389

Více

Závazek, spolupráce a kompromis

Závazek, spolupráce a kompromis Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Závazek, spolupráce a kompromis Aneb jak vznikla úmluva o právech osob se zdravotním postižením Camille Latimier Praha, 17.3.2012

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2008/0140(CNS) 19. 12. 2008 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 Návrh stanoviska Amalia Sartori (PE415.287v01-00) Provádění

Více

S t a t u t. R a d y v l á d y Č e s k é r e p u b l i k y p r o l i d s k á p r á v a

S t a t u t. R a d y v l á d y Č e s k é r e p u b l i k y p r o l i d s k á p r á v a S t a t u t R a d y v l á d y Č e s k é r e p u b l i k y p r o l i d s k á p r á v a Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Rada vlády České republiky pro lidská práva (dále jen Rada ) je stálým poradním orgánem

Více

7370/11 eh/eh/mo 1 DG G 2B

7370/11 eh/eh/mo 1 DG G 2B RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 8. března 2011 (OR. en) 7370/11 SOC 205 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Č. předchozího dokumentu: 7166/11 SOC 184 Předmět: Evropský pakt pro

Více

1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky

1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky Monika Matysová 1957 Smlouva o EHS: základ ochrany lidských práv v preambuli snaha ČS zachovávat a posílit mír, svobodu, zlepšit životní a pracovní podmínky Odstranit diskriminaci na základě státní příslušnosti

Více

Rámcová dohoda o práci na dálku

Rámcová dohoda o práci na dálku Rámcová dohoda o práci na dálku 1. Všeobecné úvahy V kontextu Evropské strategie zaměstnanosti vyzvala Evropská rada sociální partnery, aby vyjednali dohody, které by modernizovaly organizaci práce, včetně

Více

Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí

Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí Tisková zpráva ze dne 8. ledna 2009 Priority českého předsednictví EU pro oblast zaměstnanosti a sociálních věcí I. Mobilita pracovníků na trhu práce Evropské unie Omezení volného pohybu pracovníků představují

Více

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání.

Delegace naleznou v příloze závěry, které přijala Evropská rada na výše uvedeném zasedání. Evropská rada Brusel 14. prosince 2017 (OR. en) EUCO 19/17 CO EUR 24 CONCL 7 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Předmět: Zasedání Evropské rady (14. prosince 2017)

Více

Bavarian Ministry of Economic Affairs, Regional Development and Energy

Bavarian Ministry of Economic Affairs, Regional Development and Energy Bavarian Ministry of Economic Affairs, Regional Development and Energy Úvodní strana Dotace Monitorovací výbor MONITOROVACÍ VÝBOR Evropská unie Monitorovací výbor zasedá zpravidla dvakrát ročně, v případě

Více

Začlenění lidí s postižením

Začlenění lidí s postižením Začlenění lidí s postižením Evropská strategie rovných příležitostí Evropská komise Stejné příležitosti pro stejná práva Evropská přidaná hodnota Rok 2003, Evropský rok osob se zdravotním postižením (EYPD),

Více

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad

A. Blokový grant. D. Fond na stipendia. 1. Definice a účel. 2. Výběr Zprostředkujícího subjektu Blokového grantu. Pracovní překlad Příloha 3: Pravidla a postupy pro Blokové granty, Fond na přípravu projektů, Fond technické asistence a Fond na stipendia v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce Příloha 3 tvoří nedílnou součást Rámcové

Více

8361/17 mp/kno 1 DG B 2B

8361/17 mp/kno 1 DG B 2B Rada Evropské unie Brusel 25. dubna 2017 (OR. en) 8361/17 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 25. dubna 2017 Příjemce: Delegace Č. předchozího dokumentu: 7783/17 + ADD 1 Předmět:

Více

RÁMCOVÁ ÚMLUVA NA OCHRANU NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN

RÁMCOVÁ ÚMLUVA NA OCHRANU NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN RÁMCOVÁ ÚMLUVA NA OCHRANU NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN COUNCIL OF EUROPE CONSEIL DE L EUROPE Co je to Rámcová úmluva na ochranu národnostních menšin? Rámcová úmluva, která vstoupila v platnost 1. února 1998, je

Více

17605/13 dhr/jhu 1 DG B 4A

17605/13 dhr/jhu 1 DG B 4A RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 10. prosince 2013 (11.12) (OR. en) 17605/13 SOC 1029 EGC 30 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Č. předchozího dokumentu: 15905/13 SOC 913 EGC 18

Více

U S N E S E N Í. Číslo: 38 ze dne 23. května 2013

U S N E S E N Í. Číslo: 38 ze dne 23. května 2013 Číslo: 38 ze dne 23. května 2013 Rozhodnutí předsedy Rady AKČR podle usnesení Rady AKČR č. 25/2005 v období od 23. dubna 2013 do 20. května 2013 I. schvaluje následující rozhodnutí předsedy Rady AKČR:

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie, pokud jde o mezinárodní nástroj, jejž mají vypracovat

Více

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA 1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA Prioritní oblast Cíl Úkol Indikátor 1. Včasná péče Zvýšit účast sociálně dětí v předškolním vzdělávání. Vytvoření komplexního

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(96)43 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 1 POTÍRÁNÍ RASISMU, XENOFOBIE, ANTISEMITISMU A JINÉ NESNÁŠENLIVOSTI PŘIJATO

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(97)36 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 2 SPECIÁLNÍ INSTITUCE PRO BOJ PROTI RASISMU, XENOFOBII, ANTISEMITISMU A RASOVÉ

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.2.2018 COM(2018) 52 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o výkonu pravomoci přijímat akty v přenesené pravomoci svěřené Komisi podle nařízení Evropského parlamentu

Více

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vzdělávání osob se zdravotním postižením { JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vládní výbor pro zdravotně postižené občany: - je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem

Více

9851/14 ESPACE 46 COMPET 277 IND 160 TRANS 274 RECH 190

9851/14 ESPACE 46 COMPET 277 IND 160 TRANS 274 RECH 190 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 27. května 2014 (OR. en) 10289/14 ESPACE 50 COMPET 305 IND 172 TRANS 288 RECH 204 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Rada Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace 9851/14

Více

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků Volný pohyb osob Volný pohyb pracovníků 1 Vnitřní trh základní obsah Vnitřní trh zahrnuje Volný pohyb zboží Volný pohyb kapitálu Volný pohyb služeb Volný pohyb osob Volný pohyb zaměstnanců jádro volného

Více

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami

Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami EIOPA-BoS-12/069 CS Obecné pokyny k vyřizování stížností pojišťovnami 1/7 1. Obecné pokyny Úvod 1. Podle článku 16 nařízení o orgánu EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority, Evropského

Více

Závěrečná doporučení k úvodní zprávě České republiky

Závěrečná doporučení k úvodní zprávě České republiky Organizace spojených národů Úmluva o právech osob se zdravotním postižením Rozděl.: všeobecný 15. května 2015 Originál: angličtina Výbor pro práva osob se zdravotním postižením Třinácté zasedání 25. března

Více

Základy práva I. Program:

Základy práva I. Program: Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

VYBRANÁ TÉMATA 11/2012

VYBRANÁ TÉMATA 11/2012 VYBRANÁ TÉMATA 11/2012 I. Výňatky z aktuálních rezolucí Parlamentního shromáždění Rady Evropy obsahující výzvy, aby Česká republika podepsala a/nebo ratifikovala některé úmluvy Rady Evropy II. Národní

Více

P R O G R A M Y (skupiny projektů)

P R O G R A M Y (skupiny projektů) PRACOVNI PŘKLAD P R O G R A M Y (skupiny projektů) Finanční mechanismus EHP a Norský finanční mechanismus 2004-2009 Obsah 1. OBECNĚ... 3 1.1 CO JE TO PROGRAM?... 3 1.3 PODÍL GRANTOVÉ POMOCI A SPOLUFINANCOVÁNÍ...

Více

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu MEMO / 23. května 2012 Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu Zpráva Situace Romů v jedenácti členských státech EU představuje první klíčová zjištění dvou průzkumů,

Více

Sport jako prostředek k podpoře vzdělávání, zdraví, rozvoje a míru

Sport jako prostředek k podpoře vzdělávání, zdraví, rozvoje a míru Organizace spojených národů Valné shromáždění Distribuce.: omezená 16. říjen 2014 Původní jazyk: angličtina A/69/L.5 69. zasedání Položka agendy: 11 Sport pro rozvoj a mír Austrálie, Rakousko, Ázerbájdžán,

Více

Monitorovací mechanismus. Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi

Monitorovací mechanismus. Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi Monitorovací mechanismus Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi Jaké jsou cíle Úmluvy? Úmluva Rady Evropy o potírání obchodu s lidmi, jež vstoupila v platnost 1. února 2008, má za cíl bránit obchodování

Více

ZA EVROPSKOU SPOLEČNOST PRO OBČANY VŠEHO VĚKU

ZA EVROPSKOU SPOLEČNOST PRO OBČANY VŠEHO VĚKU CZ ZA EVROPSKOU SPOLEČNOST PRO OBČANY VŠEHO VĚKU 2007 - EVROPSKÝ ROK ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO VŠECHNY The European Older People s Platform La Plate-forme européenne des Personnes âgées OBYVATELSTVO ZEMÍ

Více

Úmluva MOP č.150 o správě práce: úkoly, oprávnění a organizace

Úmluva MOP č.150 o správě práce: úkoly, oprávnění a organizace Úmluva MOP č.150 o správě práce: úkoly, oprávnění a organizace Generální konference Mezinárodní organizace práce, která byla svolána správní radou Mezinárodního úřadu práce do Ženevy a tam se sešla dne

Více

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci.

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Rada pro hospodářské a finanční

Více

Prosazování genderové rovnosti

Prosazování genderové rovnosti Prosazování genderové rovnosti Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Mezinárodní vztahy a globální svět Vzdělávací modul pro učitele středních škol v oblasti evropské integrace Instituce EU Evropská rada Nejvyšší reprezentace Unie (prezident, kancléř,

Více

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu

PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Nový postup EU pro posílení právního státu EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Nový postup EU pro posílení právního státu CS CS Příloha I: Právní

Více

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI

EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI CRI(98)29 Version tchèque Czech version EVROPSKÁ KOMISE PROTI RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI VŠEOBECNÉ POLITICKÉ DOPORUČENÍ ECRI Č. 3 POTÍRÁNÍ RASISMU A NESNÁŠENLIVOSTI SMĚŘUJÍCÍ VŮČI ROMŮM PŘIJATO 6 BŘEZEN

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Speciální pedagogika Obecná speciální pedagogika Definice, vymezení oboru Speciální pedagogika je orientována na výchovu a vzdělávání, na pracovní a společenské možnosti zdravotně a sociálně znevýhodněných

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 3. 9. 2012 2011/0431(APP) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady, kterým se stanovuje víceletý rámec pro Agenturu

Více

Rada Evropské unie Brusel 5. května 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 5. května 2017 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 5. května 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0063 (NLE) 14869/16 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: JAI 1003 FREMP 197 DROIPEN 198 COCON 28 COHOM 151 COPEN 359 EDUC

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0023/1. Pozměňovací návrh. Igor Šoltes za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0023/1. Pozměňovací návrh. Igor Šoltes za skupinu Verts/ALE 8.2.2017 A8-0023/1 1 o Albánii za rok 2016 Bod 23 a (nový) 23a. upozorňuje na to, že právo na život, včetně práva řady dětí navštěvovat školu a žít běžný společenský život, podrývají v Albánii stále existující

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 29.1.2015 COM(2015) 21 final 2015/0013 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu Úmluvy Organizace spojených národů o transparentnosti v rozhodčím řízení mezi investorem a státem

Více

9251/08 dhr/zc/mji 1 DG E II

9251/08 dhr/zc/mji 1 DG E II RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 15. května 2008 (20.05) (OR. en) 9251/08 PROBA 18 DEVGEN 65 AGRI 126 WTO 87 COAFR 141 RELEX 298 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Pracovní skupina pro komodity Datum: 14. května

Více

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. Mgr. Martina Habrová

SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. Mgr. Martina Habrová SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Mgr. Martina Habrová SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ Segregace, integrace, inkluze, heterogenita, mnohočetná identita Důvody pro implementaci inkluzivního vzdělávání, základní principy, právní

Více

Obsah XIII. Seznam použitých zkratek. Úvod

Obsah XIII. Seznam použitých zkratek. Úvod Seznam použitých zkratek Úvod XIII XV Kapitola 1: Představení mezinárodních organizací, jejichž normotvorba zasahuje významně do oblasti pracovního práva 1.1 Mezinárodní organizace práce 1 1.1.1 Členská

Více

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS

PRACOVNÍ DOKUMENT. CS Jednotná v rozmanitosti CS EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro zaměstnanost a sociální věci 9.3.2015 PRACOVNÍ DOKUMENT o zprávě o provádění, výsledcích a celkovém hodnocení Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity

Více

Konference Rady Evropy ministrů odpovědných za územní/regionální plánování. 16. zasedání, Nafplio, 17. června 2014

Konference Rady Evropy ministrů odpovědných za územní/regionální plánování. 16. zasedání, Nafplio, 17. června 2014 République Hellénique Hellenic Republic 16CEMAT(2014)6Fin Konference Rady Evropy ministrů odpovědných za územní/regionální plánování 16. zasedání, Nafplio, 17. června 2014 REZOLUCE Č. 2 O PŘÍNOSU CEMAT

Více

PUBLIC /16 vc/lr/bl 1 DG D LIMITE CS. Rada Evropské unie Brusel 2. prosince 2016 (OR. en) 14629/16 LIMITE PV/CONS 60 JAI 965 COMIX 763

PUBLIC /16 vc/lr/bl 1 DG D LIMITE CS. Rada Evropské unie Brusel 2. prosince 2016 (OR. en) 14629/16 LIMITE PV/CONS 60 JAI 965 COMIX 763 Conseil UE Rada Evropské unie Brusel 2. prosince 2016 (OR. en) 14629/16 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ 1 Předmět: LIMITE PUBLIC PV/CONS 60 JAI 965 COMIX 763 3501. zasedání Rady Evropské unie (spravedlnost a vnitřní

Více

Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS)

Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS) Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS) 1. CÍL PEFC Česká republika 26. 2. 2010 Cílem je vytvořit přesné postupy v procesu tvorby, revize

Více

Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha. Statut

Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha. Statut Statut MONITOROVACÍHO VÝBORU JEDNOTNÉHO PROGRAMOVÉHO DOKUMENTU PRO CÍL 3 REGIONU NUTS 2 HLAVNÍ MĚSTO PRAHA ČÁST I OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále

Více

Delegace naleznou v příloze odtajněné znění výše uvedeného dokumentu.

Delegace naleznou v příloze odtajněné znění výše uvedeného dokumentu. Rada Evropské unie Brusel 10. června 2015 (OR. en) 10817/10 DCL 1 ODTAJNĚNÍ Dokument: Ze dne: 8. června 2010 Nový status: Předmět: ST 10817/10 RESTREINT UE veřejné FREMP 27 JAI 523 COHOM 153 COSCE 17 Rozhodnutí

Více

NORMALITA V NÁVAZNOSTI NA ÚMLUVU

NORMALITA V NÁVAZNOSTI NA ÚMLUVU NORMALITA V NÁVAZNOSTI NA ÚMLUVU Podpora transformace v Moravskoslezském kraji III, CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0001920 Semináře: Ostrava, Opava červen, září 2018 " V ŠICHNI LIDÉ SE RODÍ SVOBODNÍ A JSOU

Více

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci

Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 14. 10. 2013 2013/2183(INI) NÁVRH ZPRÁVY o plánu EU proti homofobii a diskriminaci na základě sexuální orientace a genderové

Více

Na zasedání dne 26. května 2015 přijala Rada závěry Rady uvedené v příloze této poznámky.

Na zasedání dne 26. května 2015 přijala Rada závěry Rady uvedené v příloze této poznámky. Rada Evropské unie Brusel 26. května 2015 (OR. en) 9242/15 DEVGEN 82 SOC 348 ACP 86 ONU 71 RELEX 427 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace Závěry Rady o problematice

Více

A0 HnutíNezávislý život. Elena Pečarič. YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko)

A0 HnutíNezávislý život. Elena Pečarič. YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko) A0 HnutíNezávislý život Elena Pečarič YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko) Hnutí za nezávislý život Osobní je vždy v také politické Nezávislý život Nezávislý život neznamená, že e by

Více

Práva lidí s mentálním postižením. JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz

Práva lidí s mentálním postižením. JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz Práva lidí s mentálním postižením JUDr. Dana Kořínková QUIP Společnost pro změnu www.quipcz.cz Ochrana práv uživatelů sociálních služeb Právní základ zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách 2 aspekty

Více

EVROPSKÉ FÓRUM ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝCH : 10 LET BOJE ZA PRÁVA ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝCH

EVROPSKÉ FÓRUM ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝCH : 10 LET BOJE ZA PRÁVA ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝCH EVROPSKÉ FÓRUM ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝCH 1997-2007: 10 LET BOJE ZA PRÁVA ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÝCH Ať se diskriminace z důvodu zdravotního postižení stane historií Boj proti diskriminaci osob se zdravotním postižením

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.2.2018 C(2018) 533 final PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne 2.2.2018 o jednotných podrobných specifikacích pro shromažďování a analýzu údajů ke sledování a hodnocení

Více

ZPRÁVA KOMISE RADĚ. v souladu s článkem 2 nařízení Rady (ES) č. 552/97, pokud jde o nucenou práci v Myanmaru/Barmě

ZPRÁVA KOMISE RADĚ. v souladu s článkem 2 nařízení Rady (ES) č. 552/97, pokud jde o nucenou práci v Myanmaru/Barmě EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.9.2012 COM(2012) 525 final ZPRÁVA KOMISE RADĚ v souladu s článkem 2 nařízení Rady (ES) č. 552/97, pokud jde o nucenou práci v Myanmaru/Barmě CS CS ZPRÁVA KOMISE RADĚ v

Více

MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU

MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU Paříž, 19. října 2005 - 2 - MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU Generální konference Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu, nadále jen

Více

Evaluace průřezových témat

Evaluace průřezových témat KONFERENCE 2013 EVALUACE PRO BUDOUCNOST Evaluace průřezových témat Daniel Svoboda 28. 5. 2013 1 Úvod Busanské partnerství pro efektivní rozvojovou spolupráci potvrdilo, že odstraňování chudoby a nerovností

Více

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová

Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením. Mgr. Jana Kvasnicová Rovný přístup k zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením Mgr. Jana Kvasnicová Obsah Rovné zacházení a zákaz diskriminace Antidiskriminační zákon Pojem zdravotního postižení Pojem diskriminace Ochránce

Více

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE V KOSTCE

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE V KOSTCE LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV EVROPSKÉ UNIE V KOSTCE Jaká práva nám Listina zaručuje? 1. DŮSTOJNOST Právo na život, do kterého patří zákaz trestu smrti a poprav. Nikdo nesmí být podroben mučení či jinému ponižujícímu

Více

Partnerství v rámci politiky soudržnosti

Partnerství v rámci politiky soudržnosti Partnerství v rámci politiky soudržnosti Podpora sociálních partnerů prostřednictvím Evropského sociálního fondu v období 2007-2013 1. Úvod Stále více důkazů svědčí o tom, že koordinační a vyjednávací

Více

SKAUTING PRO VŠECHNY

SKAUTING PRO VŠECHNY SKAUTING PRO VŠECHNY programový dokument Projekt Skauting: příležitost skutečně pro všechny Skupina Skauting pro všechny (SPV) květen 2011 Kdo jsme a z čeho vycházíme Skupina Skauting pro všechny sdružuje

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 251 odst. 2 druhého pododstavce Smlouvy o ES.

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU. podle čl. 251 odst. 2 druhého pododstavce Smlouvy o ES. KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 26.9.2006 KOM(2006) 548 v konečném znění 2005/0043 (COD) SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU podle čl. 251 odst. 2 druhého pododstavce Smlouvy o ES týkající

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o podpisu Dodatkového protokolu k Úmluvě Rady Evropy o předcházení terorismu (CETS č. 196) jménem Evropské unie

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o podpisu Dodatkového protokolu k Úmluvě Rady Evropy o předcházení terorismu (CETS č. 196) jménem Evropské unie EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.6.2015 COM(2015) 291 final 2015/0130 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o podpisu Dodatkového protokolu k Úmluvě Rady Evropy o předcházení terorismu (CETS č. 196) jménem Evropské

Více

Vážený pane ministře, dámy a pánové,

Vážený pane ministře, dámy a pánové, Vážený pane ministře, dámy a pánové, Jsem skutečně velmi rád, že mám možnost zúčastnit se spolu s Vámi tady v Praze dnešní konference o sociálních službách. Už z toho důvodu, že bychom asi těžko hledali

Více

Participace dle Národní strategie ochrany práv dětí

Participace dle Národní strategie ochrany práv dětí Participace dle Národní strategie ochrany práv dětí 13. 12. 2018, Praha Mgr. Kristýna Jůzová Kotalová Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí Participace

Více

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vzdělávání osob se zdravotním postižením JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vládní výbor pro zdravotně postižené občany: - je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem

Více

Jaký právní základ zvolit pro rodinné právo? Další postup

Jaký právní základ zvolit pro rodinné právo? Další postup GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ POLITIKY TEMATICKÁ SEKCE C: OBČANSKÁ PRÁVA A ÚSTAVNÍ ZÁLEŽITOSTI PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Jaký právní základ zvolit pro rodinné právo? Další postup SHRNUTÍ PE 462.498 CS Tento

Více

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020

Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 EVROPSKÁ KOMISE Brusel, 26. srpna Shrnutí dohody o partnerství s Českou republikou, 2014 2020 Obecné informace Dohoda o partnerství (DP) s Českou republikou se týká pěti fondů: Evropského fondu pro regionální

Více

Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti

Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti Transformace a sloučení systému péče o ohrožené děti Petr Nečas ministr práce a sociálních věcí 3. dubna 2008 Hlavní problém Ochrana dětí včr nedosahuje úrovně odpovídající úrovni vyspělých evropských

Více

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. ÚMLUVA OSN O PRÁVECH OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. ÚMLUVA OSN O PRÁVECH OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. ÚMLUVA OSN O PRÁVECH OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Camille Latimier 19.4.2013 CO TO JE ÚMLUVA? Členské státy OSN můžou vytvořit

Více

Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády

Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády Podnět Rady vlády České republiky pro lidská práva ke změně vzorových statutů pro poradní a pracovní orgány vlády Na základě článku X. Jednacího řádu vlády zřizuje vláda své poradní orgány, které jsou

Více

Doporučení CM/Rec(2016)7 Výboru ministrů členským státům o přístupu mladých lidí k právům (přijato Výborem ministrů dne 28. září 2016 na 1266.

Doporučení CM/Rec(2016)7 Výboru ministrů členským státům o přístupu mladých lidí k právům (přijato Výborem ministrů dne 28. září 2016 na 1266. Doporučení CM/Rec(2016)7 Výboru ministrů členským státům o přístupu mladých lidí k právům (přijato Výborem ministrů dne 28. září 2016 na 1266. zasedání delegátů ministrů) Výbor ministrů, podle podmínek

Více

Využívání fondů Evropské unie pro přechod od ústavní péče ke službám probíhajícím v rámci komunity

Využívání fondů Evropské unie pro přechod od ústavní péče ke službám probíhajícím v rámci komunity Využívání fondů Evropské unie pro přechod od ústavní péče ke službám probíhajícím v rámci komunity PŘEHLED PŘÍSLUŠNÝCH OPATŘENÍ Z NAŘÍZENÍ O EVROPSKÝCH INVESTIČNÍCH A STRUKTURÁLNÍCH FONDECH 2014 2020 TENTO

Více

Doporučení dobré praxe o vnitřní kontrole, etických zásadách a compliance

Doporučení dobré praxe o vnitřní kontrole, etických zásadách a compliance Doporučení dobré praxe o vnitřní kontrole, etických zásadách a compliance Přijato 18. února 2010 Tato Doporučení dobré praxe byla přijata Radou OECD jako nedílná součást Doporučení Rady OECD k dalšímu

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Co přinášejí rovné příležitosti do života společnosti

Co přinášejí rovné příležitosti do života společnosti Co přinášejí rovné příležitosti do života společnosti PhDr. Zdeňka Hajná,CSc. Žijeme a pracujeme na Vysočině zavádění prorodinných opatření do personální politiky příspěvkových organizací Kraje Vysočina

Více

MADRIDSKÁ DEKLARACE. Zákaz diskriminace plus pozitivní akce rovná se sociální inkluze

MADRIDSKÁ DEKLARACE. Zákaz diskriminace plus pozitivní akce rovná se sociální inkluze MADRIDSKÁ DEKLARACE Zákaz diskriminace plus pozitivní akce rovná se sociální inkluze My, účastníci Evropského kongresu o osobách se zdravotním postižením, kteří jsme se sešli v Madridu v počtu více než

Více

IV. PŘEKLADY TEXTŮ V GESCI MINISTERSTVA FINANCÍ (GŘC) USNESENÍ RADY. ze dne 9. června 1997. o příručce pro společné celní kontrolní akce (97/C 193/03)

IV. PŘEKLADY TEXTŮ V GESCI MINISTERSTVA FINANCÍ (GŘC) USNESENÍ RADY. ze dne 9. června 1997. o příručce pro společné celní kontrolní akce (97/C 193/03) IV. PŘEKLADY TEXTŮ V GESCI MINISTERSTVA FINANCÍ (GŘC) USNESENÍ RADY ze dne 9. června 1997 o příručce pro společné celní kontrolní akce (97/C 193/03) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na význam zlepšování účinnosti

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.9.2014 COM(2014) 578 final ANNEX 7 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody o hospodářském partnerství mezi státy západní Afriky, ECOWAS a WAEMU na jedné straně

Více