Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc."

Transkript

1 Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

2 Obsah předmětu. 2. Předmět daně. 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost. 4. Daňové doklady. 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně. Český daňový systém

3 Pro praktické zvládnutí problematiky daně z přidané hodnoty je třeba znát obsah především následujících pojmů : přidaná hodnota; daň na vstupu; daň na výstupu; odpočet daně a způsob jeho krácení; vlastní daňová povinnost; nadměrný odpočet; daňová povinnost; osvobození od daně bez nároku na odpočet; osvobození od daně s nárokem na odpočet; osoba povinná k dani; osoba identifikovaná k dani; ekonomická činnost; skupina.

4 Následující pojmy je třeba nastudovat ze zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a to : úplata; jednotková cena; daň při dovozu zboží; daň při pořízení zboží; daň při poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě; daň při poskytnutí služby zahraniční osobou; zvýšení a snížení daňové povinnosti; správce daně; plátce daně; zahraniční osoba; místo pobytu fyzické osoby; místo podnikání fyzické osoby.

5 veřejnoprávní subjekt; provozovna; bytový dům; dopravní prostředek; nový dopravní prostředek; obchodní majetek; majetek vytvořený vlastní činností; kolaudace; osobní automobil; finanční pronájem; nájem a podnájem věci; prodej podniku; zboží.

6 Přidaná hodnota je rozdíl mezi hodnotou prodeje a hodnotou nákupu (outputu a inputu). V praxi zahrnuje tedy výrobní náklady a zisk. Daní z přidané hodnoty se pak rozumí rozdíl mezi daní na výstupu a daní na vstupu (případně krácené daně na vstupu). Daň z přidané hodnoty je vybírána na každém stupni zpracování, resp. ekonomické činnosti (výroby, služby), tj. pouze z toho, co bylo k hodnotě statku na daném stupni přidáno. Pomocí této daně se zdaňuje celá přidaná hodnota.

7 Daň na vstupu je daň : obsažená v částce za přijaté plnění; daň při dovozu zboží; daň při pořízení zboží; daň při poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě; daň při poskytnutí služby zahraniční osobou; daň přiznaná podle 92a (zvláštní režim při dodávání zlata).

8 Daní na výstupu se rozumí : daň, kterou je plátce povinen přiznat ze základu daně za uskutečněné zdanitelné plnění nebo z přijaté platby; daň při dovozu zboží; daň při pořízení zboží; daň při poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě; daň při poskytnutí služby zahraniční osobou; daň přiznaná podle 92a (zvláštní režim při dodávání zlata) nebo při poskytnutí služby dle 10k (osobě povinné k dani, která má sídlo, místo podnikání nebo provozovnu ve 3. zemi. Český daňový systém

9 Odpočet daně je daň na vstupu, popř. krácená podle 76 tzv. koeficientem (K). V případě způsobu krácení odpočtu daně je se uplatňuje tento postup : Koeficient (K) se vypočítá jako podíl (a : b) x 100, kde : a = součet částek bez daně za veškerá plátcem uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně [uvedená v 72 odst. 1]; b = a + součet veškerých plátcem uskutečněných plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně.

10 Vyhodnocení krácení odpočtu koeficientem je následující : K = 0, pokud a = 0 nebo a < 0; K = 100 %, pokud b = 0 nebo b < 0, přičemž a = 0 nebo a > 0; K = 100 %, pokud je K = 95 % nebo K > 95 %; v ostatních případech se uplatňuje vypočtený K zaokrouhlený na 2 desetinná místa nahoru.

11 Rozlišujeme koeficient : zálohový; vypořádací. Zálohový koeficient se stanovuje z údajů za zdaňovací období předcházejícího kalendářního roku (pokud údaje neexistují, odhadne si ho kvalifikovaně plátce daně). Vypořádací koeficient se stanovuje z údajů o uskutečněných plněních za celé vypořádavané období, kdy vypočtený nárok na odpočet daně u krácených plnění je součtem daně na vstupu za tato krácená plnění za celé vypořádavané období vynásobený tímto vypořádacím koeficientem. Vypořádavané období zahrnuje všechna zdaňovací období příslušného kalendářního roku.

12 Vlastní daňová povinnost je daňová povinnost kdy na daň na výstupu (D vý ) převyšuje daň na vstupu (D vs ). Nadměrný odpočet je daňová povinnost, kdy daň na vstupu (D vs ) převyšuje daň na výstupu (D vý ). Daňovou povinností tedy rozumíme buď vlastní daňovou povinnost nebo nadměrný odpočet.

13 Bez nároku na odpočet jsou osvobozena následující plnění ( 51 až 59): poštovní služby; rozhlasové a televizní vysílání; finanční činnosti; převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, nájem dalších zařízení; výchova a vzdělávání; zdravotnické služby a zboží; sociální pomoc; provozování loterií a jiných podobných her; ostatní plnění osvobozená od daně (např. poskytnutí služby jako protihodnoty členského příspěvku pro vlastní členy politických stran, církví, občanských sdružení, profesních komor aj., viz 61); dodání zboží, které bylo použito pro plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně a zboží, u něhož nemá plátce nárok na odpočet daně ( 62).

14 S nárokem na odpočet jsou osvobozena tato plnění ( 63 až 71) : dodání zboží do jiného členského státu; pořízení zboží z jiného členského státu; vývoz zboží; poskytnutí zboží do 3. země; osvobození ve zvláštních případech (dodání potravin a paliva lodím, viz 68); přeprava a služby přímo vázané na dovoz a vývoz zboží; přeprava osob; dovoz zboží (podrobně viz 71, 71a až 71g).

15 Osoba povinná k dani (OPD) je fyzická nebo právnická osoba ( 5), která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti. OPD je také právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomické činnosti (s výjimkou státu, kraje, obce, dobrovolných svazků obcí, hl.m.prahy, i když tyto vybírají úplatu výjimky, příloha č. 3). Za samostatnou OPD se považuje organizační složka státu, která je účetní jednotkou a v hlavním městě Praze jak hlavní město Praha, tak i každá jeho městská část. Za OPD se nepovažuje veřejnoprávní subjekt při výkonu působnosti v oblasti veřejné správy (týká se to rovněž odborových organizací, církví a náboženských společností). Veřejnoprávní subjekt je považován za OPD pouze v některých případech (příloha č. 3 k ZDPH), např. při dodání vody, plynu, tepla, chladu, elektřiny, při uskutečňování služeb v oblasti pořádání výstav, veletrhů a kongresů nebo v oblasti služeb prodejen pro zaměstnance, kantýn, závodních jídelen aj. Český daňový systém

16 Osoba identifikovaná k dani (OID) je osoba, která pořizuje zboží z jiného členského státu EU a hodnota pořízeného zboží bez daně v běžném kalendářním roce převýší částku Kč, přičemž je to : nepodnikající právnická osoba včetně veřejnoprávního subjektu, která neuskutečňuje ekonomické činnosti v tuzemsku; osoba povinná k dani, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně. OID je povinna přiznat a zaplatit daň z pořízení zboží, jehož hodnota převýší stanovenou částku. Za OID se považují výše uvedené 2 skupiny osob, pokud je jim zasíláno zboží, které je předmětem spotřební daně.

17 Ekonomická činnost je soustavná činnost : výrobců, obchodníků včetně důlní činnosti a zemědělské výroby; vykonávaná podle zvláštních předpisů, a to zejména nezávislá činnost vědecká, literární, umělecká, vychovatelská nebo pedagogická (učitelé); nezávislého charakteru vykonávaná lékaři, právníky, inženýry, architekty, dentisty a účetními znalci; za účelem získání příjmů z využití hmotného a nehmotného majetku.

18 Skupinou se rozumí skupina spojených osob se sídlem, místem podnikání nebo provozovnou v tuzemsku, která je registrována k dani jako plátce daně. Skupina se považuje za samostatnou OPD. Každá osoba může být členem pouze jedné skupiny. Spojenými osobami se rozumí kapitálově spojené osoby nebo jinak spojené osoby. Kapitálově spojenými osobami jsou osoby, z nichž se jedna osoba přímo nebo nepřímo podílí na kapitálu nebo hlasovacích právech více osob, a přitom tento podíl představuje alespoň 40 % základního kapitálu nebo 40 % hlasovacích práv těchto osob. Jinak spojenými osobami jsou osoby, na jejichž vedení se podílí alespoň jedna shodná Český daňový systém osoba.

19 2. Předmět daně 2. Předmět daně Předmětem daně je : dodání zboží nebo převod nemovitosti anebo přechod nemovitosti v dražbě za úplatu OPD v rámci uskutečňování ekonomické činnosti, s místem plnění v tuzemsku (ČR); poskytnutí služby za úplatu OPD v rámci uskutečňování ekonomické činnosti, s místem plnění v tuzemsku; pořízení zboží z jiného členského státu EU za úplatu, uskutečněné v tuzemsku OPD v rámci uskutečňování ekonomické činnosti nebo nepodnikající právnickou osobou a pořízení nového dopravního prostředku z jiného členského státu EU osobou nepovinnou k dani; dovoz zboží s místem plnění v tuzemsku.

20 2. Předmět daně 2. Předmět daně Předmětem daně není pořízení zboží z jiného členského státu EU (s výjimkou pořízení nového dopravního prostředku nebo zboží, které je předmětem spotřební daně) : jestliže dodání tohoto zboží v tuzemsku bylo osvobozeno od daně; pokud je pořízení zboží uskutečněno osobou osvobozenou od uplatňování daně nebo nepodnikající právnickou osobou, která není plátcem DPH nebo OID a celková hodnota pořízeného zboží bez daně nepřekročila v běžném kalendářním roce částku Kč a tato částka nebyla překročena ani v předcházejícím roce, nebo jestliže se jedná o pořízení použitého zboží, uměleckého díla, sběratelského předmětu nebo starožitnosti při dodání obchodníkem z jiného ČS, pokud je dodání tohoto zboží předmětem daně s použitím zvláštního režimu v ČS zahájení odeslání nebo přepravy tohoto zboží. Plnění, která jsou předmětem daně, jsou zdanitelnými plněními, pokud nejsou osvobozena od daně.

21 2. Předmět daně 2. Předmět daně Za zboží se považují ( 4 odst. 2) : věci movité; elektřina; teplo a chlad; plyn a voda; pouze bankovky a mince české měny při jejich dodání výrobcem ČNB nebo při jejich pořízení z jiného členského státu; pouze bankovky a mince české a cizí měny pro sběratelské účely za ceny vyšší než je jejich nominální hodnota; pouze cenné papíry v listinné podobě při jejich dodání výrobcem jejich emitentovi.

22 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost Plátce daně je povinen přiznat daň a uvést ji v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň. Důležité je tedy tzv. datum uskutečnění zdanitelného plnění (DUZP), abychom věděli, do kterého zdaňovacího období zdanitelné plnění patří. Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni : uskutečnění zdanitelného plnění nebo přijetí platby, a to k tomu dni, který nastal dříve.

23 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost Pouze ke dni uskutečnění zdanitelného plnění (neposuzuje se den přijetí platby) vzniká povinnost přiznat daň v těchto případech : při dodání zboží včetně převodu nemovitostí a při poskytování služeb, které uskutečňují osoby, které nevedou účetnictví; při přeúčtování tepla, chladu, elektřiny, plynu a vody, které plátce pořídil od jiné osoby, pokud při jejich pořízení uplatnil nárok na odpočet daně, nebo které plátce pořídil od osoby, která není plátcem daně; při přeúčtování služeb, které plátce pořídil od jiné osoby, pokud při jejich pořízení uplatnil nárok na odpočet daně, a dále přeúčtování služeb, které plátce pořídil od osoby, která není plátcem daně (pouze však u služeb souvisejících s nájmem nemovitostí).

24 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost Zdanitelné plnění se považuje za uskutečněné ( 21): (1) při dodání zboží : dnem dodání při prodeji dle kupní smlouvy; dnem převzetí v ostatních případech; dnem příklepu při vydražení zboží ve veřejné dražbě. (2) při převodu nemovitosti (den,který nastal dříve) : dnem doručení listiny, ve které je uvedeno datum právních účinků vkladu do katastru nemovitostí; dnem předání nemovitosti nabyvateli do užívání; dnem zápisu vlastnického práva. (3) při poskytnutí služby : dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení daňového dokladu (s výjimkou splátkového nebo platebního kalendáře nebo dokladu na přijatou platbu), a to tím dnem, který nastal dříve; dnem uvedeným ve smlouvě, ke kterému dochází k převodu práva nebo poskytnutí práva k využití, nebo ke dni přijetí platby, pokud je sjednán způsob stanovení ceny a k uvedenému datu není známa její výše.

25 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost (4) v ostatních případech : dnem převzetí a předání díla nebo jeho dílčí části při zdanitelném plnění uskutečněném podle smlouvy o dílo; dnem odečtu z měřícího zařízení (popř. dnem zjištění skutečné spotřeby) při dodání tepla, chladu, elektřiny, plynu, vody, odstranění odpadních vod a telekomunikační služby; dnem použití majetku nebo využití služby při použití hmotného majetku nebo poskytnutí služby pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomických činností plátce; dnem uvedení do stavu způsobilého k užívání (při plnění vymezeném v 13 odst. 4 písm. d) );

26 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost dnem, ke kterému přechází vlastnické právo ke vkladu, popř. jiná práva k tomuto vkladu, při vložení majetkového vkladu v nepeněžité podobě (s výjimkou převodu nemovitosti uskutečňovaného osobou, která nevede účetnictví); dnem, ke kterému přechází vlastnické právo, popř. jiná práva k vydávanému majetku, při vydání vypořádacího podílu nebo podílu na likvidačním zůstatku (s výjimkou převodu nemovitosti uskutečňovaného osobou, která nevede účetnictví); dnem dodání 3. osobě, a to jak u komitenta, tak u komisionáře, popř. dnem dodání 3. osobou, při dodání zboží na základě komisionářské smlouvy; dnem poskytnutí služby 3. osobě, a to jak u komitenta, tak u komisionáře, popř. dnem poskytnutí služby 3. osobou, při poskytnutí služby na základě komisionářské smlouvy nebo smlouvy obdobného typu; dnem vyjmutí peněz nebo platebních prostředků nahrazujících peníze z přístroje nebo dnem jiného způsobu zjištění výše obratu, u prodejních automatů.

27 4. Daňové doklady 4. Daňové doklady Plátce daně, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, je povinen vystavit na vyžádání daňový doklad za každé plnění pro : osobu povinnou k dani (plátce daně, osobu registrovanou k dani v jiném členském státě EU); pro nepodnikající právnickou osobu. Daňový doklad musí plátce daně vystavit nejpozději do 15 dnů ode dne : uskutečnění plnění (zdanitelného nebo osvobozeného od daně s nárokem na odpočet pro OPD nebo nepodnikající právnickou osobu; přijetí úplaty za zdanitelné nebo osvobozené plnění od daně s nárokem na odpočet daně pro OPD nebo nepodnikající PO. Za správnost údajů na daňovém dokladu odpovídá plátce daně, který uskutečnil plnění.

28 4. Daňové doklady 4. Daňové doklady Pro účely DPH existuje několik typů daňových dokladů, především jsou to : běžný daňový doklad ( 28 odst. 2); zjednodušený daňový doklad ( 28 odst. 4); souhrnný daňový doklad ( 26 odst. 2); splátkový kalendář ( 28 odst. 5); daňový dobropis a vrubopis (tzv. opravný doklad v jiných případech- 43); opravný daňový doklad ( 50); doklad o zaplacení ( 28 odst. 6, 7); platební kalendář ( 28 odst. 9); doklad o použití ( 29);

29 4. Daňové doklady 4. Daňové doklady daňový doklad při dovozu zboží ( 30 odst. 1) do tuzemska (rozhodnutí o propuštění zboží do celního režimu nebo rozhodnutí o ukončení celního režimu dočasného použití (písemné celní prohlášení); daňový doklad ( 30 odst. 4) při vývozu zboží (rozhodnutí o propuštění do celního režimu vývoz nebo pasivní zušlechťovací styk); daňový doklad při poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státu EU ( 31); daňový doklad při poskytnutí služby zahraniční osobou ( 32); daňový doklad při poskytnutí služby ( 33); daňový doklad při dodání zboží do jiného členského státu ( 34); daňový doklad při pořízení zboží z jiného členského státu ( 35).

30 4. Daňové doklady 4. Daňové doklady Funkci daňového dokladu plní v případě tuzemských plnění nejčastěji běžné daňové doklady a zjednodušené daňové doklady. Při opravě základu daně ve vazbě na původní daňové doklady se vystavují daňové dobropisy a daňové vrubopisy, které mají obdobné náležitosti jako běžné daňové doklady. Při zdanitelných plněních pro účely nesouvisející s podnikáním nebo osobní spotřebu se běžný daňový doklad nahrazuje dokladem o použití.

31 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně Základem daně je peněžní částka, snížená o daň, kterou jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce, za uskutečněné zdanitelné plnění od osoby, pro kterou je zdanitelné plnění uskutečněno, nebo případně od 3. Osoby, bez daně za toto zdanitelné plnění. Při přijetí úplaty předem (tj. před uskutečněním zdanitelného plnění), je základem daně částka přijaté úplaty, snížená o daň. Základ daně také zahrnuje : clo, dávky nebo poplatky; spotřební daň; daň z elektřiny, daň ze zemního plynu a některých dalších plynů a daň z pevných paliv; dotace k ceně (z veřejných zdrojů); vedlejší výdaje (např. balení, přeprava, pojištění, provize); materiál přímo související s poskytovanou službou; při dodání staveb i stavební a montážní práce spojené s výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami, konstrukce, materiál, stroje a zařízení zabudované, resp. zamontované.

32 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně V některých případech je základem daně cena zjištěná podle zákona o č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku. V případě závodního stravování je základem daně částka, kterou hradí zaměstnanec. Při dodání výrobků ve vratných zálohovaných obalech (např. u piva) je plátce povinen rozdělit základ daně na část vztahující se : k dodávaným výrobkům a k vratným zálohovaným obalům (jde o částku obsahující daň)

33 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně U zdanitelného plnění se uplatňují tyto sazby daně : 20 % (základní sazba daně); 14 % (snížená sazba daně). U zdanitelného plnění se uplatňuje sazba daně platná v den vzniku povinnosti přiznat daň. Základní sazba daně se uplatňuje u : zboží; služeb; převodu nemovitostí; dodání stavby. dovozu zboží s jednotnou celní sazbou, pokud alespoň 1 druh podléhá základní sazbě daně. Snížená sazba daně se uplatňuje u : zboží uvedeného v příloze č.1; služeb uvedených v příloze č. 2; staveb pro sociální bydlení (do ).

34 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně Plátce má možnost (může) provést opravu základu daně a tím i daně za zdanitelné plnění (daňový dobropis). Jde o případy, kdy oprava základu daně má za následek snížení daně na výstupu a tedy snížení daňové povinnosti plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění, např. : zrušení nebo vrácení zdanitelného plnění (vrácení zboží, odstoupení od smlouvy); snížení základu daně za zdanitelné plnění. Plátce daně musí (je povinen) provést opravu základu daně v případě zvýšení základu daně, k němuž dojde po jeho uskutečnění (daňový vrubopis).

35 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně Každá oprava se považuje za samostatné zdanitelné plnění. Při opravě základu daně se uplatňuje vždy sazba daně, která platila ke dni uskutečnění původního zdanitelného plnění. Při opravě základu daně u zdanitelných plnění uskutečněných pro neplátce daně se místo daňového vrubopisu nebo dobropisu se vystavuje doklad o opravě základu daně. V případě, že plátce daně uplatní nesprávnou sazbu daně nebo nesprávně uplatní osvobození od daně, vystaví opravný daňový doklad, přičemž postupuje podle 49 a 50 ZDPH.

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Předmět daně. 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost. 4. Daňové doklady. 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně. Daňový systém ČR Pro

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH od poplatníků (koncových spotřebitelů v ceně zboží

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daň z přidané hodnoty 2011 Charakteristika a právní úprava

Více

Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH

Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 Kontrolní hlášení říjen 2017 Přiznání k DPH - přijetí služby plátcem od osoby neusazené v tuzemsku z JČS Chcete-li více k této kontrolní vazbě, doporučujeme Vazbu č. 2: KH ODDÍL A.2. ŘÁDEK 3, 4, 5, 6,

Více

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Otázka: Financování podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Terka Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Přidaná hodnota je rozdíl mezi vstupy a výstupy, znázorňuje

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Směrnice Rady 2006/112/EC o společném systému DPH z 28.11.2006 účinnost od 1. ledna 2007 cílem je harmonizace právních předpisů členských

Více

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v 72 79, Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na

Více

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO

Přiznání k DPH - poskytnutí služby osobě povinné k dani do 3. země s místem plnění ve 3. zemi - (řádek 26) /1 ZDPH ZÁKLADNÍ PRAVIDLO 1 Doplňující informace: KONTROLNÍ HLÁŠENÍ ( 101c 101k ZDPH) X A.2 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ ( 102 ZDPH) X Jen v rámci EU - dodání, přemístění zboží - poskytnutí služby 9 odst. 1 ZDPH INTRASTAT (Příručka INTRASTAT

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU, zejména 2006/112/ES, Je vybírána plátci DPH od poplatníků

Více

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46a a 49 50 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více

aktualizováno

aktualizováno 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

Základ pro výpočet DPH a

Základ pro výpočet DPH a Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v 38 41 ZDPH, Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH

Více

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Ing. Hana Čermáková Daňový poradce číslo 3037 Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Zákon č. 235/2004 ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty, kterým je nahrazen zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Více

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24 1 110ze část První základní UstAnovení 25 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 1 Předmět úpravy 25 2 Předmět daně 25 2a Vynětí z předmětu daně 26 2b Volba předmětu daně

Více

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH

zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH Stejně jako daň z příjmu je univerzální daní závaznou pro všechny podnikatelské subjekty bez výjimky. Představuje ve své podstatě přirážku v ceně

Více

Dotčená ustanovení zákona č. 235/2004 Sb. s vyznačením navrhovaných změn. Vymezení základních pojmů

Dotčená ustanovení zákona č. 235/2004 Sb. s vyznačením navrhovaných změn. Vymezení základních pojmů Dotčená ustanovení zákona č. 235/2004 Sb. s vyznačením navrhovaných změn (1) Pro účely tohoto zákona se rozumí: 4 Vymezení základních pojmů a) úplatou částka v penězích nebo v platebních prostředcích nahrazujících

Více

Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH se řídí 37 ZDPH.

Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH se řídí 37 ZDPH. Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v 38 41 ZDPH, Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH,

Více

Přiznání k DPH pořízení zboží plátcem od osoby registrované v JČS - (řádek 3, 4, 43, 44) včetně kontrolního hlášení

Přiznání k DPH pořízení zboží plátcem od osoby registrované v JČS - (řádek 3, 4, 43, 44) včetně kontrolního hlášení 1 Kontrolní hlášení říjen 2017 Chcete-li více k této kontrolní vazbě, doporučujeme Vazbu č. 2: KH ODDÍL A.2. ŘÁDEK 3, 4, 5, 6, 9, 12, 13 DP povinnost přiznat daň 108/1 písm. b) a c), kterou naleznete na

Více

235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty

235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty (platí od 1. 73. 2017 do 30. 126. 2017) ve znění zákona č. 635/2004 Sb., zákona č. 669/2004 Sb., zákona č. 124/2005 Sb., zákona č. 215/2005

Více

Vystavování daňových dokladů

Vystavování daňových dokladů Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná plnění,

Více

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta.

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta. 1-110_DPH_2014_Sestava 1 25.3.14 13:49 Stránka 11 M í S to p l n ě n í 3051 3054 Slovenská společnost (plátce daně) nakoupí pro své zaměstnance deset vstupenek na představení do divadla v Čr. divadlo vystaví

Více

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 161/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 161/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 161/0 Návrh poslanců Marka Bendy, Jana Chvojky a Radka Vondráčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané

Více

Podkladový materiál pro přednášku: Kapitola 8 Daň z přidané hodnoty LS 2012. Základ DPH. Základ DPH. Výpočet DPH. Výsledná DPH

Podkladový materiál pro přednášku: Kapitola 8 Daň z přidané hodnoty LS 2012. Základ DPH. Základ DPH. Výpočet DPH. Výsledná DPH Základ DPH Základ DPH úplata bez DPH úplata včetně DPH Výpočet DPH úplata bez DPH krát: 0,14 (pro 14 %) 0,20 (pro 20 %) úplata včetně DPH krát koeficient: 0,1228 (pro 14 %) 0,1667 (pro 20 %) Výsledná DPH

Více

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013 Finanční právo 2. seminář 18. října 2013 NEPŘÍMÉ DANĚ Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Neutrální = vztahuje se na všechny podnikatelské aktivity a subjekty, včetně zboží z dovozu

Více

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Správa daně v tuzemsku. 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek. 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí.

Více

Zákon o dani z přidané hodnoty

Zákon o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 235/2004 Sb Zákon o dani z přidané hodnoty Ve znění: 296/2007 Znění platné od 1.1.2008 do 31.12.2010 Zákon o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ HLAVA

Více

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová Daň z přidané hodnoty Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty DPH Daň z přidané hodnoty je - daň nepřímá (plátce je výrobce, obchodník, dovozce a poplatník je konečný

Více

Přiznání k DPH dodání zboží plátcem osobě registrované k dani z JČS, které bylo odesláno nebo přepraveno - (řádek 20) včetně souhrnného hlášení 2017

Přiznání k DPH dodání zboží plátcem osobě registrované k dani z JČS, které bylo odesláno nebo přepraveno - (řádek 20) včetně souhrnného hlášení 2017 1 SOUHRNNÉ HLÁŠENÍ VZOR: Kód plnění 0 - dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě ( 13 odst. 1 a 2 zákona) 1 - přemístění obchodního majetku plátcem do jiného

Více

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska Při pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska se řídí stejnými zásadami jako jeho dodání. Pořízení zboží pro účely zákona o DPH jsou upraveny

Více

DPH jako nekumulativní daň

DPH jako nekumulativní daň Daň z přidané hodnoty (DPH) Mechanismus výpočtu DPH - obecné schéma DPH jako nekumulativní daň výrobce výrobce obchodník spotřebitel pšenice chleba s chlebem (plátce DPH) (plátce DPH) (plátce DPH) Cena

Více

235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004

235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 Změna: 235/2004 Sb., 635/2004 Sb., 669/2004 Sb. Změna: 124/2005 Sb. Změna: 215/2005 Sb., 217/2005 Sb. Změna: 377/2005 Sb. Změna: 441/2005 Sb. Změna: 545/2005 Sb. Změna: 109/2006 Sb. (část) Změna: 230/2006

Více

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Správa daně v tuzemsku. 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek. 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí.

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty Změna: 235/2004 Sb., 635/2004 Sb., 669/2004 Sb. Změna: 124/2005 Sb. Změna: 215/2005 Sb., 217/2005 Sb. Změna: 377/2005 Sb. Změna: 441/2005

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR ZSCR (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Teorie daní ze spotřeby.

Více

Dobrovolná registrace. 3165 6f ZDPH. Registrace zbytkové části skupiny. 3167 6d a 94. skupinová registrace

Dobrovolná registrace. 3165 6f ZDPH. Registrace zbytkové části skupiny. 3167 6d a 94. skupinová registrace DPH_2013_Sestava 1 20.2.13 14:17 Stránka 21 da ň OV é S U b J e K t y 3165 3168 a zaplatit daň z tohoto plnění. tyto osoby se stávají plátci dnem uskutečnění plnění, z něhož jim vznikla v tuzemsku povinnost

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 26 Rozeslána dne 1. dubna 2009 Cena Kč 109, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2009 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 26 Rozeslána dne 1. dubna 2009 Cena Kč 109, O B S A H : Ročník 2009 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 26 Rozeslána dne 1. dubna 2009 Cena Kč 109, O B S A H : 85. Úplné znění zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jak vyplývá z pozdějších změn

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , o dani z přidané hodnoty

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , o dani z přidané hodnoty PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 496 Vládní návrh zákon ze dne...2003, o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ

Více

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a DPH k 1.1.2013 Sazby DPH od 1.1.2013 (Zákon 500/2012 Sb.) Základní sazba 21% Snížená sazba 15% Přechodná ustanovení: dodání, odvod a čištění vody, dodání tepla a chladu rozdělení na období dodání elktřiny,

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od

Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od Informace o změnách v uplatňování daně z přidané hodnoty od 1.1.2010 METIS Praha, spol. s r.o. Změny v uplatňování daně z přidané hodnoty přinesly dva zákony. Prvním z nich je zákon, který má vést ke snížení

Více

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 124403/16/7100-20116-050701 Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od 29.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 12 Rozeslána dne 9. února 2010 Cena Kč 85, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 12 Rozeslána dne 9. února 2010 Cena Kč 85, O B S A H : Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 12 Rozeslána dne 9. února 2010 Cena Kč 85, O B S A H : 36. Úplné znění zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jak vyplývá z pozdějších změn Strana

Více

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY CHARAKTERISTIKA: zobrazují styk účetní jednotky s okolím sledují veškeré pohledávky a krátkodobé závazky KLASIFIKACE: Skupina 31 Pohledávky: DD a KD pohledávky z obchodních vztahů,

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ.

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Obsah a text 235/2004 Sb. - stav k 31.12.2012 Změna: 235/2004 Sb., 635/2004 Sb., 669/2004 Sb. Změna: 124/2005 Sb. Změna: 215/2005 Sb., 217/2005 Sb. Změna: 377/2005 Sb. Změna: 441/2005 Sb. Změna: 545/2005

Více

Uplatňování DPH po 1.5.2004

Uplatňování DPH po 1.5.2004 Zpracováno dle Zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Uplatňování DPH po 1.5.2004 Tato metodická informace obsahuje pouze některé základní změny. Jejich komplexní výčet a praktické uplatnění

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Zákon č. 235/2004 Sb.

Zákon č. 235/2004 Sb. Zákon č. 235/2004 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 635/2004 Sb., zákonem č. 669/2004 Sb., zákonem č.

Více

DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH?

DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH? VS_10_2015_12_01 Dlouhodobý majetek kam a kdy do přiznání k DPH? DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH? 19.11.2015 Dlouhodobý majetek pojem pro účely ZDPH ( 4 odst. 4 písm. d) ZDPH) Jedná se o

Více

Zákon o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

Zákon o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ Zákon o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět úpravy Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

VYBRANÁ USTANOVENÍ. Základ daně. (3) Základ daně také zahrnuje. b) spotřební daň,^24) pokud zákon nestanoví jinak v 41, 71c

VYBRANÁ USTANOVENÍ. Základ daně. (3) Základ daně také zahrnuje. b) spotřební daň,^24) pokud zákon nestanoví jinak v 41, 71c VYBRANÁ USTANOVENÍ 36 Základ daně (3) Základ daně také zahrnuje b) spotřební daň,^24) pokud zákon nestanoví jinak v 41, 71c (1) Dovoz zboží cestujícím v případě, že se jedná o dovoz tabákových výrobků,

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2017, I. verze (MB, MV, MK)

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2017, I. verze (MB, MV, MK) DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2017, I. verze (MB, MV, MK) OBSAH: Daň z přidané hodnoty... 2 Ostatní daně... 52 Ostatní daně - příklady... 62 Ostatní daně - řešení příkladů... 66

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

4.3 B strana 1. 4.3 Vyúčtování zálohových plateb ve vazbě na zvýšení snížené sazby daně v roce 2012

4.3 B strana 1. 4.3 Vyúčtování zálohových plateb ve vazbě na zvýšení snížené sazby daně v roce 2012 strana 10 Vznik povinnosti přiznat DPH Charakteristika plátce Plátce, který vede účetnictví. Plátce, který nevede účetnictví a před DUZP přijímá úplatu na zdanitelné plnění. Den přijetí úplaty, pokud je

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

zákonem č. 477/2001 Sb. zákonem č. 276/2002 Sb. zákonem č. 320/2002 Sb.

zákonem č. 477/2001 Sb. zákonem č. 276/2002 Sb. zákonem č. 320/2002 Sb. 588/1992 Sb. Zákon o dani z přidané hodnoty Změny a doplnění zákona: zákonem č. 196/1993 Sb. zákonem č. 321/1993 Sb. zákonem č. 42/1994 Sb. zákonem č 136/1994 Sb. zákonem č. 258/1994 Sb. zákonem č. 133/1995

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty Změna: 235/2004 Sb., 635/2004 Sb., 669/2004 Sb. Změna: 124/2005 Sb. Změna: 215/2005 Sb., 217/2005 Sb. Změna: 377/2005 Sb. Změna: 441/2005

Více

Co je ekonomická činnost 5, odst. 2

Co je ekonomická činnost 5, odst. 2 Předmět daně, Osvobozená plnění bez nároku na odpočet daně, koeficienty Bohuňovice 12. 09. 2016 Ing. Bc. Lenka Zábojová, daňový poradce č. 4684 asistent auditora č. 4028/0 Ekonomická a neekonomická činnost

Více

Směrnice pro účtování, evidování a vykazování daně z přidané hodnoty

Směrnice pro účtování, evidování a vykazování daně z přidané hodnoty Vnitřní předpis města Dvůr Králové nad Labem č. 3/2012 Směrnice pro účtování, evidování a vykazování daně z přidané hodnoty Článek 1 Základní vymezení 1. Pokud není uvedeno v této Vnitřní směrnici jinak,

Více

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012

DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 DPH ve stavebnictví od 1. 1. 2012 Bod 6 - změna snížené sazby daně od 1. 1. 2012 Změna snížené sazby daně Toto přechodné ustanovení řeší uplatnění sazby daně v případech, kdy do dne předcházejícího den

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_14_ EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Daňové doklady: písemnost, která může mít podobu listinnou nebo

Více

Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů( )

Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů( ) Informace o uplatňování nároku na odpočet daně u osobních automobilů(14.4.2009) Zákon č. 87/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů ( zákon

Více

s nadšením připravili TAX PARTNERS pro své klienty

s nadšením připravili TAX PARTNERS pro své klienty Změny daňových zákonů od roku 2009 s nadšením připravili TAX PARTNERS pro své klienty 1 Zákon č. 302/2008 Sb. - účinný od 1.1.2009 celkem 313 bodů novely (většina technických) Z důvodové zprávy sladění

Více

OBSAH 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE ÚVOD POUŽITÉ ZKRATKY

OBSAH 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE ÚVOD POUŽITÉ ZKRATKY OBSAH ÚVOD POUŽITÉ ZKRATKY 1. ZÁKLADNÍ INFORMACE 1.1 Základní vymezení zákona o dani z přidané hodnoty 1.2 Informace MF ČR a GFŘ k úplatném DPH 2. PŘEDMĚT DANĚ 2.1 Plnění, která jsou předmětem DPH 2.1.1

Více

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy

Oprava základu daně a výše daně, slevy a bonusy VNITŘNÍ SMĚRNICE pro podnikatele 2011 1. aktualizace k 1. 4. 2011 Vzhledem k tomu, že novela č. 47/2011 Sb. s účinností od 1. 4. 2011 zrušila v zákoně č. 235/2004 Sb. pojmy daňový dobropis a daňový vrubopis,

Více

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011

INFORMACE. Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 INFORMACE Oprava základu daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech 42-43 - od 1. 4. 2011 1. Hlavní změny při opravě základu daně a výše daně a při opravě výše daně v jiných případech Od 1.4.2011

Více

ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení HLAVA I. Obecná ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení HLAVA I. Obecná ustanovení. Předmět úpravy 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty ve znění zákonů č. 635/2004 Sb., č. 669/2004 Sb., č. 124/2005 Sb., č. 215/2005 Sb., č. 217/2005 Sb., č. 377/2005 Sb., č. 441/2005 Sb., č.

Více

Zákon č. 235/2004 Sb.

Zákon č. 235/2004 Sb. 1 z 101 13.9.2016 11:08 Zákon č. 235/2004 Sb. Zákon o dani z přidané hodnoty http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235 Částka 78/2004 Platnost od 23.04.2004 Účinnost od 01.05.2004 Aktuální znění 01.09.2016-30.11.2016

Více

DPH u nemovitostí a ve výstavbě

DPH u nemovitostí a ve výstavbě DPH u nemovitostí a ve výstavbě 2. aktualizované vydání 1. aktualizace k 1. 4. 2011 Novela od 1. dubna 2011 přinesla tyto zásadní změny: Str. 72 Vymezení, bytového domu, rodinného domu a bytu bylo z 4

Více

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Podstata DPH Daň z přidané hodnoty (dále jen DPH) je jednou z nepřímých daní, tzn. že se neplatí přímo jako samostatná částka, ale je obsažena v ceně majetku (např. zboží, materiálu)

Více

Změny zákona o DPH v roce 2009. www.apogeo.cz 1

Změny zákona o DPH v roce 2009. www.apogeo.cz 1 Změny zákona o DPH v roce 2009 www.apogeo.cz 1 Úvod / ZÁKON 302/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších ze dne 17. července 2008, s účinností od 1.1.

Více

588/1992 Sb. České národní rady ze dne 24. listopadu 1992, o dani z přidané hodnoty

588/1992 Sb. České národní rady ze dne 24. listopadu 1992, o dani z přidané hodnoty 588/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 24. listopadu 1992, o dani z přidané hodnoty ve znění zákona č. 196/1993 Sb., ve znění zákona č. 321/1993 Sb., ve znění zákona č. 42/1994 Sb., ve znění zákona

Více

Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně

Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně ZÁKON O DPH S KOMENTÁŘEM str. 1 Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně Úplné znění Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně (1) Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje daň z přidané hodnoty.

Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje daň z přidané hodnoty. Zákon o dani z přidané hodnoty v úplném znění k dnešnímu dni (ve znění účinném od 1.1.2016) 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ.

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna 2004. o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Systém ASPI - stav k 2.7.2014 do částky 51/2014 Sb. a 14/2014 Sb.m.s. 235/2004 Sb. - o dani z přidané hodnoty - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2016 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004

Více

Aplikace DPH u činností výzkumu a vývoje uplatňování odpočtu DPH u vstupů (nákladů) návazně na kvalifikaci poskytovaných plnění

Aplikace DPH u činností výzkumu a vývoje uplatňování odpočtu DPH u vstupů (nákladů) návazně na kvalifikaci poskytovaných plnění Aplikace DPH u činností výzkumu a vývoje - uplatňování odpočtu DPH u vstupů (nákladů) návazně na kvalifikaci poskytovaných plnění Seminář sdružení CzechBio, Praha 28.6.2012 Přednášející: Ing. Ondřej Burian

Více

Daňové zákony 2011 novely s komentářem změn k 1. 4. 2011

Daňové zákony 2011 novely s komentářem změn k 1. 4. 2011 Ivo Šulc Daňové zákony 2011 novely s komentářem změn k 1. 4. 2011 Znění odpovídá stavu k 1. 4. 2011 Novely zákona o DPH (s platností od 1. 4. 2011) a zákona o spotřebních daní (s platností od následujícího

Více

Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009

Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009 Operátor trhu s elektřinou (OTE) Změna systému vystavování dokladů od 1. února 2009 Obsah prezentace I 1. Úvod 2. Denní trh DPH Vymezení a rozsah plnění Místo plnění Datum uskutečnění zdanitelného plnění

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ.

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty Změna: 235/2004 Sb., 635/2004 Sb., 669/2004 Sb. Změna: 124/2005 Sb. Změna: 215/2005 Sb., 217/2005 Sb. Změna: 377/2005 Sb. Změna: 441/2005

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ.

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Systém ASPI - stav k 5.7.2016 do částky 81/2016 Sb. a 18/2016 Sb.m.s. 235/2004 Sb. - o dani z přidané hodnoty - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2017 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004

Více

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ.

235/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 1. dubna o dani z přidané hodnoty ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. 235/2004 Sb. ZÁKON ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty Změna: 235/2004 Sb., 635/2004 Sb., 669/2004 Sb. Změna: 124/2005 Sb. Změna: 215/2005 Sb., 217/2005 Sb. Změna: 377/2005 Sb. Změna: 441/2005

Více

Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené

Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené ZVÝŠENÍ SAZBY DANĚ A PROBLÉMY S TÍM SPOJENÉ I str. 1 Zvýšení sazby daně a problémy s tím spojené Ing. Ivana Pilařová 21, 37, 37a, 42 a 47 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění,

Více

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017

, DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela. Ing. O. Hochmannová, březen 2017 , DPH 2016/2017 aktuality z daní, novela Ing. O. Hochmannová, březen 2017 1. Aktuální informace z oblasti DPH Návrh novely (873) daňových zákonů vrácen zpět Senátem s pozměňovacími návrhy, navrženo i posunutí

Více

OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_. TUPY/VY_32_inovace_EKO_17_PV. Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby

OPVK_1.5_DUM_III/2_EKO Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_. TUPY/VY_32_inovace_EKO_17_PV. Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ 1 07/1 500/34 0535 Škola: Soukromá středn ední odborná škola Břeclav, B s.r.o. Mláde dežnická 3, 690 02 BřeclavB Předmět: t:ekonomika

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Zákon č. 235/2004 Sb.

Zákon č. 235/2004 Sb. 1 z 110 13.9.2018 9:40 Zákon č. 235/2004 Sb. Zákon o dani z přidané hodnoty https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235 Částka 78/2004 Platnost od 23.04.2004 Účinnost od 01.05.2004 Aktuální znění 13.01.2018

Více

V Praze 5. května 2005 sekr. 5121/2005

V Praze 5. května 2005 sekr. 5121/2005 V Praze 5. května 2005 sekr. 5121/2005 Směrnice kvestorky č. 3/05 Evidence a účtování daně z přidané hodnoty S platností od 15.5.2005 vydávám tuto směrnici. Ing.Tamara Čuříková kvestorka AMU 1 Účelem této

Více