OŠETŘOVÁNÍ KLIENTA S LYMSKOU BORELIÓZOU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OŠETŘOVÁNÍ KLIENTA S LYMSKOU BORELIÓZOU"

Transkript

1 OŠETŘOVÁNÍ KLIENTA S LYMSKOU BORELIÓZOU ANOTACE Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, které může postihovat řadu orgánu ať už lokalizovaně, nebo diseminovaně. Jedná se o antropozoonózu tedy přenos infektu (bakterie) ze zvířete na člověka. Prevence nemoci je poměrně banální záležitostí, snad proto je v mnohých případech tak podceňována. Neléčená či pozdě diagnostikovaná choroba může mít velmi závažné důsledky v kvalitě života jedince, zvláště ve smyslu poruch pohybového aparátu a v oblasti sebeobsluhy. V následujícím textu je popsána klinika a ošetřovatelská péče této infekční nemoci. 1 Tematický okruh Ošetřovatelská péče o klienta s infekční chorobou. Mezioborové přesahy a vazby Somatologie, biologie buněčné organismy. Klinická praxe ošetřování klientů v karanténě. Cílová skupina Žáci 4. ročníku - Zdravotnický asistent, studenti SZŠ a VOŠZ - 3. ročníku. Text je určen pro rozšiřující studium týkající se ošetřovatelské péče o nemocné s infekčními chorobami.

2 Očekávaný výstup cíl Po prostudování kapitoly budete schopni: Popsat příčinu nemoci, původce, příznaky, terapii a prevenci. Definovat ošetřovatelské problémy a navrhnout jejich řešení. 2

3 Předpokládaný čas ke studiu Studium textu - 30 minut. Organizace řízení učební činnosti: Frontální výuka. Samostudium. Skupinová práce. Organizace prostorová Třída s klasickým vybavením tabule, PC, dataprojektor. Klíčové kompetence Rozšíření odborných kompetencí z oblasti šíření a prevence zoonózy. Rozvoj kompetencí k osvojení zásad hygienických požadavků na životní prostředí a akceptaci odpovědnosti za vlastní zdraví i zdraví ostatních občanů. Zdůraznění významu osobní odpovědnosti žáka při řešení enviromentálních problémů souvisejících s epidemiologickou problematikou infekční nemocí. 3 Průřezová témata ČLOVĚK A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ - žák si uvědomí vztah mezi životním prostředím, životním stylem a zdravím jedince a společnosti, žák si osvojí zásady zdravého životního stylu a vědomí odpovědnosti za své zdraví. OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI Žák jedná v souladu s morálními principy a zásadami společenského chování. Respektuje práva klientů vzhledem k sociokulturním zvláštnostem.

4 Klíčová slova ZOONÓZA-KLIENT-INFEKCE-PREVENCE Pomůcky Pracovní stůl notebook, poznámkový blok, psací potřeby, učebnice somatologie a biologie 1. ročník. 4 Obecný cíl kapitoly Po prostudování této kapitoly získáte přehled o klinické a ošetřovatelské problematice u klienta s infekční nemocí zvláště o ošetřovatelských problémech, se kterými se klient/pacient (dále je K/P) potýká. Doporučení pro studium kapitoly Ke studiu této kapitoly je nutné ovládat základní znalosti z somatologie a biologie 1.R - struktuta buňečných organismů. OŠETŘOVÁNÍ K/P S LYMESKOU BORELIÓZOU /LB/

5 Etiologie nemoci - původce: Spirocheta Borrelia burgdorferi Poddruh: Borrelia afzelii (vztah k postižení kůže) Borrelia garinii (predisponuje k onemocnění CNS) *přenašečem je klíště (nebo již i jiný krev sající hmyz) Klinický obraz: Klinické projevy LB se dělí do 3 stádií první a druhé stádium nemoci se řadí do skupiny self-limited dinase, u níž dojde i spontánně k uzdravení. 1. Stádium: Charakteristickým projevem je erythema migrans, které se objeví v místě přisátí klíštěte během několika dnů ev. týdnů lokálně se projeví zarudnutím s centrální výbledí, nebolestivé, někdy svědivé méně charakteristické jsou potíže jako chřipkové příznaky (horečka, třesavka, zimnice, bolesti hlavy, svalů, kloubů, lymfadenitida) 5 2. Stádium: (Odstup několika týdnů až měsíců po infekci) postižení nervové soustavy serózní meningitida (hlavně u dětí), parézy hlav. nervů (III, IV, VI, VII, VIII) je Bannwarthův syndrom), neuritida, myelitida, kardiální postižení (poruchy srdečního rytmu), oční postižení (konjunktivitida, uveitida), migrující artralgie, tendovaginitidy, postižení kůže s nálezem zduření ušního lalůčku, prsní bradavce nebo scrotu je borreliový lymfocytom červenofialové barvy, nebolestivý. 3. Stádium: (Po měsících až letech po infekci) acrodermatitis chronica (kůže akrálních částí rukou a nohou má charakter cigaretového papíru s osvítáním cév), athropicans, chronická encefalitida, presenilní demence, chronická polyneuritida, lymská artritida (koleno, loket, rameno).

6 Diagnóza nemoci: Vyšetření krve na přítomnost protilátek proti LB (metoda ELISA) až po 6 týdnech! Odběr mozkomíšního moku při podezření na neuroborreliózu. EEG při kardiální formě LB. U kloubní formy revmatoidní faktor. U nejasných kožních nálezů vyšetření histologické. Terapie nemoci: ATB (antibiotika). Ve druhém a třetím stádiu i symptomatická léčba protizánětlivá, antiedematózní, analgetická atd. Po doléčení by se pacient měl sledovat v pravidelných 3 měsíčních intervalech 2 roky, pokud je bez potíží, dispenzarizace se ukončí. 6 Prevence: Očkovací látka proti LB pro Evropu (je zatím ve vývoji). Ochrana před klíšťaty, jejich včasné odstranění a desinfekce rány. Včasná diagnostika všech stádií. Prognóza: U řádně léčeného I. a II. stádia je dobrá. U III. stádia záleží na rozsahu změn, ke kterým v rámci onemocnění LB došlo. LB v graviditě: Dochází ke transplacentárnímu přenosu. Může dojít k potratu plodu.

7 Je nutné každé přisátí klíštěte u těhotné sledovat, případě vyš. krev na LB ev. ATB terapii. MOŽNÉ OŠETŘOVATELSKÉ PROBLÉMY (DLE TAX. NANDA) 1. Problém: NEZNALOST POJMU: URČUJÍCÍ ZNAKY K/P hovoří o nedostatečné znalosti, nepřesně dodržuje pokyny léčby. SOUVISEJÍCÍ FAKTORY - K/P je neobeznámen se zdroji informací, nedostatek orientace v nové problematické záležitosti. Neznalost pojmu v důsledku nedostatečné informovanosti široké veřejnosti projevující se bagatelizací ochrany před klíšťaty v ohrožených lokalitách, pozdním odstraněním klíštěte, pozdní návštěvou lékaře. 5. DOMÉNA VNÍMÁNÍ POZNÁVÁNÍ 7 4. TŘÍDA: POZNÁVÁNÍ OŠETŘOVATELSKÁ DIAGNÓZA: DEFICITNÍ NEZNALOST (POTŘEBA POUČENÍ S UPŘESNĚNÍM) OŠETŘOVATELSKÝ CÍL: K/P MAJÍ DOSTATEK INFORMACÍ, NEPODCEŇUJÍ PREVENCI PŘENOSU INFEKČNÍ CHOROBY Ošetřovatelské intervence: Edukace klienta o onemocnění LB. Vysvětlení významu ochrany před klíšťaty (vhodný oděv, obuv, repelenty, po návratu důkladné prohlédnutí). Vysvětlení správného způsobu odstranění klíštěte. Při podezření na erythema migrans ihned vyhledat lékaře. Edukace o očkování (pro Evropskou formu není vyvinuto, jen pro tropické země).

8 2. Problém: INFEKCE URČUJÍCÍ ZNAKY K/P má zarudnutí, horečku, postupně se vytvářející červené skvrny/ nemusí/. SOUVISEJÍCÍ FAKTORY - K/P neodborně odstranil infikované klíště. Riziko přenosu infekce v důsledku neodborné manipulace při odstraňování ponechaného infikovaného klíštěte projevující se bolestí, zarudnutím, teplotou v místě odstranění klíštěte. 11. DOMÉNA BEZPEČNOST OCHRANA 1. TŘÍDA: INFEKCE OŠETŘOVATELSKÁ DIAGNÓZA: INFEKCE, RIZIKO VZNIKU CÍL: VČASNÉ ROZPOZNÁNÍ PRVNÍCH ZNÁMEK INFEKCE 8 Ošetřovatelské intervence: Edukace klienta o správném odstranění klíštěte. Sledovat místo po odstranění klíštěte. 3. Problém: BOLEST: URČUJÍCÍ ZNAKY - sdělení, označení bolesti, bolestivý výraz v obličeji, mimické, nonverbální projevy bolesti, očividné důkazy bolesti. SOUVISEJÍCÍ FAKTORY - poškozující agens, infikované klíště. Akutní bolest z důvodů neodstranění, nebo špatného odstranění infikovaného klíštěte (tedy z důvodů rozvoje onemocnění Boreliózou) projevující se v časném stádiu bolestí svalů, později bolestí hlavy, zad, končetin.

9 12. DOMÉNA: KOMFORT 1. TŘÍDA: TĚLESNÝ KOMFORT AKUTNÍ BOLEST CÍL: KLIENT UDÁVÁ ZMÍRNĚNÍ BOLESTI Ošetřovatelské intervence: Zaznamenej intenzity prvotní bolesti použij škály bolesti. Pravidelně zaznamenávej změny intenzity bolesti. Zajisti vhodnou (úlevovou) polohu. Použij fyzikální terapii ke zmírnění bolesti (aplikace tepla/chladu). Podej analgetika dle ordinace lékaře. 4. Problém: PORUCHA SOBĚSTAČNOSTI: URČUJÍCÍ ZNAKY - neschopnost v zajištění základních potřeb, deficit sebepéče při oblékání, umytí, vyprazdňování, výživě. SOUVISEJÍCÍ FAKTORY - bolest, únava, porucha citlivosti, poruchy hybnosti rovná se rozvoj onemocnění. 9 Porucha soběstačnosti v základních lidských činnostech (výživa, vyprazdňování, hygiena) projevující se neschopností si připravit jídlo, provést důkladně hygienickou péči. 4. DOMÉNA: AKTIVITA ODPOČINEK 5. TŘÍDA: SEBEPÉČE DEFICIT SEBEPÉČE PŘI JÍDLE DEFICIT SEBEPÉČE PŘI OBLÉKÁNÍ A ÚPRAVĚ ZEVNĚJŠKU DEFICIT SEBEPÉČE PŘI KOUPÁNÍ A HYGIENĚ DEFICIT SEBEPÉČE PŘI VYPRAZDŇOVÁNÍ Ošetřovatelský cíl: K/P si zachová co nejvyšší možnou míru sebepéče (zvládne se najíst, s pomocí se umyje a obleče, vyprázdní)

10 Ošetřovatelské intervence: Pomoz klientce s hygienickou péčí, stravováním, oblékáním a vyprazdňováním. Podporuj u K/P co nevyšší možnou soběstačnost. K ruce dej K/P signalizaci, aby si v případě potíží se sebeobsluhou mohla přivolat personál. 4. Problém: SOCIÁLNÍ IZOLACE URČUJÍCÍ ZNAKY - neklid, změna životního stylu a denního režimu. SOUVISEJÍCÍ FAKTORY - omezený tělesný pohyb, bariéry prostředí, absence blízkých osob nebo vrstevníků. Sociální izolace z důvodu dlouhodobé hospitalizace projevující se nespokojeností, neklidem, odmítáním komunikovat. 7. DOMÉNA 3. TŘÍDA: VYKONÁVÁNÍ ROLÍ POŠKOZENÁ SOCIÁLNÍ INTERAKCE Ošetřovatelský cíl: K/P chápe nutnost omezení soc. kontaktů (vzhledem k jejímu zdrav. stavu), ale zapojuje se do kontaktů s personálem, ostatními K/P. Ošetřovatelské intervence: Mluv s K/P, snaž se, aby se necítil/a/ opuštěný/á. Bude-li to možné, zajisti návštěvy rodiny či blízkých. Při zlepšení zdravotního stavu vyvez K/P alespoň na pojízdném vozíku na společné prostory nemocnice.

11 Úkoly 1. Popište a charakterizujte původce nemoci. 2. Definujte příznaky a stádia nemoci. 3. Popište možnosti diagnostiky a léčby nemoci. 4. Definujte základní ošetřovatelské problémy a intervence u K/P s LB ZAŠKRTNĚTE PRAVDIVÉ ODPOVĚDI 1. V listnatém lese chodíme dobře oblečení ANO - NE s vysokou obuví. 2. Difuzil je postřik vhodný k prevenci - nanáší se ANO - NE na oblečení. 3. Klíště odstraňujeme ihned - ještě v lese. ANO - NE 4. Klíště při odstraňování uchopíme za hlavičku. ANO - NE 5. Přisáté klíště předem poléváme olejem. ANO - NE 6. Dezinfikujeme ránu. ANO - NE 7. Očkujeme se proti klíšťatům. ANO - NE *Správné řešení: Jdeme-li do listnatého nebo smíšeného lesa, měli bychom: Mít ochranné oblečení. Používat repelentní prostředky proti klíšťatům. Difuzil není repelent. Co nejdříve odstranit přisátá klíšťata. Klíšťata odstraňovat velmi šetrně. Uchopit klíště u hlavičky nikoli u zadečku. Nikdy klíště nemačkat a nepolévat olejem. Dezinfikovat ránu. Očkovat se proti klíšťatům. 11

12 Informační zdroje BARTŮNĚK P., BOJAR M., HULÍNSKÁ D., JANOVSKÁ D. et al. Lymeská borelióza, 3. vydání, Praha: Grada Publishing, a.s., MAREČKOVÁ, Jana. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. 1. vyd. Praha 7 : Grada Publishing, a.s, s. ISBN

Lymeská borrelióza epidemiologická data za rok 2014

Lymeská borrelióza epidemiologická data za rok 2014 Lymeská borrelióza epidemiologická data za rok 2014 Mapy a grafy incidencí lymeské borreliózy v České republice. Maps and graphs of lyme borreliosis (Lyme disease) in the Czech Republic. 15.září 2015 Doc.MUDr.Bohumír

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Lymeská borrelióza. Štrosová L. 15.12. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň

Lymeská borrelióza. Štrosová L. 15.12. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Lymeská borrelióza Štrosová L. 15.12. 2012 Šafránkův pavilon, Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

Co víme nového o borelióze a klíšťové meningoencefalitidě?

Co víme nového o borelióze a klíšťové meningoencefalitidě? Co víme nového o borelióze a klíšťové meningoencefalitidě? Schánilec P. Hájek I. Agudelo C. F. Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozšíření

Více

Obecné vlastnosti. Borrelia, Treponema, Leptospira. Spirálovité bakterie Aktivně pohyblivé Pro člověka patogenní tři rody

Obecné vlastnosti. Borrelia, Treponema, Leptospira. Spirálovité bakterie Aktivně pohyblivé Pro člověka patogenní tři rody Spirochéty Borrelia, Treponema, Leptospira 1 Obecné vlastnosti Spirálovité bakterie Aktivně pohyblivé Pro člověka patogenní tři rody Borrelia, Treponema, Leptospira Potenciálně patogenní Brachyspira 2

Více

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Neuroinfekce 1 Dle toho, co postihují: Meningitidy Encefalitidy Myelitidy Kombinovaná postižení Meningoencefalitidy Encefalomyelitidy

Více

LYMESKÁ BORELIOZA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

LYMESKÁ BORELIOZA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové LYMESKÁ BORELIOZA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Lymeská borelióza (LB) 1 Nejčastější infekční onemocnění přenášené klíšťaty v ČR Postižení kůže nervového systému, kloubů, srdce 1982 Old Lyme

Více

Nákazy přenášené klíšťaty

Nákazy přenášené klíšťaty Nákazy přenášené klíšťaty Jedná se o středoevropskou klíšťovou encefalitidu a lymeskou borreliózu. Přenašečem je klíště obecné - Ixodes ricinus i vývojová stadia klíštěte (4): 1. z vajíček se líhnou larvy

Více

Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření

Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření Provádění, možnosti a interpretace mikrobiologických vyšetření Lymeská borelióza Zpracoval: prim. RNDr. Roman Jirsa, Oddělení klinické mikrobiologie Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Oponoval: prim. MUDr.

Více

www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Lymeská artritida Verze č 2016 1. CO JE LYMESKÁ ARTRITIDA? 1.1. Co to je? Lymeská artritida je jednou z nemocí vyvolaných bakterií Borrelia burgdorferi (lymeská

Více

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy

Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy Přínos metody ELISPOT v diagnostice lymeské boreliózy A. Ondrejková, I. Špačková, H. Švandová Laboratoř klinické imunologie a alergologie, Laboratoře AGEL a.s., Nový Jičín Lymeská borelióza - LB Epidemiologie:

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza efektivity intervence Epidemiologie

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Společnost pro transfuzní lékařství

Společnost pro transfuzní lékařství Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Společnost pro transfuzní lékařství Česká společnost infekčního lékařství ČLS JEP Doc. MUDr. Staňková Marie CSc. předsedkyně V Hradci Králové, 29. května

Více

Jana Bednářová. Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno

Jana Bednářová. Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno Aktuální klinická a laboratorní kritéria pro diagnostiku neuroborreliózy Jana Bednářová Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno European Journal of Neurology 2010, 17: : 8 16 EFNS guidelines on the diagnosis

Více

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob

Obecná epidemiologie. MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Obecná epidemiologie MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství, odd. epidemiologie infekčních chorob Epidemiologie Studium hromadně se vyskytujících jevů Stanovení opatření intervence Analýza

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Imunita a infekční nemoci Anotace Pracovní list seznamuje žáka s druhy infekčních chorob a se způsoby jejich

Více

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Imunita 1. Definice 2. Funkce rozpoznat škodlivé látky (zevní, vnitřní) mobilizovat obrané mechanizmy likvidovat škodliviny

Více

Vyšetření klíšťat na přítomnost borrelií u lidí a zvířat. Co je třeba vědět. Lymská borrelióza

Vyšetření klíšťat na přítomnost borrelií u lidí a zvířat. Co je třeba vědět. Lymská borrelióza Vyšetření klíšťat na přítomnost borrelií u lidí a zvířat V naší laboratoři si můžete nechat vyšetřit odstraněné klíště, které jste si vy nebo váš čtyřnohý miláček přinesli z vycházky či z pobytu v přírodě,

Více

www-bml.ucdavis.edu BORELIÓZA Mgr. Marie Vilánková Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena

www-bml.ucdavis.edu BORELIÓZA  Mgr. Marie Vilánková Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena www-bml.ucdavis.edu BORELIÓZA www.freeinfosociety.com Mgr. Marie Vilánková 1 BORELIÓZA multisystémové onemocnění zasahující kůži, nervový systém, pohybový aparát, kardiovaskulární systém. První zmínky

Více

Závěrečná zpráva z regionálního úkolu 2017 Monitoring infekčnosti klíšťat v Karlovarském kraji 2017

Závěrečná zpráva z regionálního úkolu 2017 Monitoring infekčnosti klíšťat v Karlovarském kraji 2017 K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 36021 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Č. j.:

Více

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii Středoevropská klíšťová meningoencefalitida klinický obraz MUDr. Dita Smíšková, PhD Doc.MUDr.Vilma Marešová, CSc. MEK patogeneze po přisátí klíštěte virus prokazován nejprve v Langerhansových h buňkách

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

Borelioza CZ o. s., V případě nepřesností je platné znění v originále. Poznámka:

Borelioza CZ o. s.,  V případě nepřesností je platné znění v originále. Poznámka: Zdroj: Web: Dokument: Odkaz: Překlad: Korekce: Pro: Poznámka: Webové stránky lékařské praxe Prof. Dr. Fridrich W. Schardt, Würzburg, Německo www.neuroborreliose.net Neuroborreliosis Diagnostic and Therapy

Více

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis.

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Nozokomiální nákazy FN Hradec Králové JIP GMK Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Definice: Vznikají v souvislosti s hospitalizací. Máme-li infekci označit za nozokomiální, musí být zřejmé, že nebyla přítomna

Více

Atypický průběh klíšťové encefalitidy. Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava

Atypický průběh klíšťové encefalitidy. Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Atypický průběh klíšťové encefalitidy Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Anamnéza Muž, 64 let OA: inkompletní blok pravého Tawarova raménka, mnohočetná cholecystolithiáza,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ

STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU OBECNÁ EPIDEMIOLOGIE MGR. IVA COUFALOVÁ EPIDEMIOLOGIE je obor, který zkoumá rozložení infekčních chorob v populaci, sleduje

Více

PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH USNESENÍ

PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH USNESENÍ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 25.5.2018 2018/0000(RSP) PŘEDBĚŽNÝ NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B8-0000/2018

Více

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha Cestovní a

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období

Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální péče Pečovatelská činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA pohledem epidemiologa

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA pohledem epidemiologa KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA pohledem epidemiologa MUDr. Renata Vaverková Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně HVD - Hradec Králové 4. 10. 2013 KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA je nákazou s přírodní

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-04. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-04. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-04 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Mgr. Irena Stašková Petra Lacinová Dialyzační středisko Praha Homolka B. Braun Avitum s.r.o. MRSA Methicilin rezistentní S. aureus Představuje významnou zdravotní

Více

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU

HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství LF MU e-mail: mizavrel@med.muni.cz I.E.S. Brno, 14. 10. 2014 Historie nákazy 1981 San Francisko, New York mladí pacienti s neobvyklými

Více

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa poskytovatele zdravotních služeb - nemocnice: Praxe vykonávána

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_17_BI2 NEMOCI CNS

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_17_BI2 NEMOCI CNS Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_17_BI2 NEMOCI CNS ONEMOCNĚNÍ CNS značně různorodé příčiny: vrozené cévní infekční degenerativní poškození CNS má vážné následky

Více

MODUL č. III. Epidemiologie a Hygiena

MODUL č. III. Epidemiologie a Hygiena MODUL č. III Epidemiologie a Hygiena Definice epidemiologie a rozdělení Definice: Epidemiologie je nauka o teoretických a praktických otázkách ochrany před chorobami (infekčními i neinfekčními). Rozdělení

Více

Klinické projevy lymeské borreliózy, jejich diagnostika a léčba

Klinické projevy lymeské borreliózy, jejich diagnostika a léčba Klinické projevy lymeské borreliózy, jejich diagnostika a léčba Lenka Krbková LF MU a FN Brno Klinika dětských infekčních nemocí XI. den laboratorní diagnostiky nejen lymeské borreliózy Myslivna, 27.3.2012

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Využití aliance 3N v managementu bolesti u nemocných s chronickou ránou

Využití aliance 3N v managementu bolesti u nemocných s chronickou ránou Využití aliance 3N v managementu bolesti u nemocných s chronickou ránou Mgr. Markéta Koutná, DSP FZV UP Olomouc školitel: PhDr. Andrea Pokorná PhD., LF MU, Brno Bolest u chronické (nehojící se) rány BOLEST

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním vylučovacího systému - glomerulonefritis

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním vylučovacího systému - glomerulonefritis Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním vylučovacího systému - glomerulonefritis Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě

Více

Bariérová ošetřovatelská péče.

Bariérová ošetřovatelská péče. Bariérová ošetřovatelská péče https://www.youtube.com/watch?v=yw9gnbgqa1e Bariérová ošetřovatelská péče systém pracovních a organizačních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz.

Více

Očkování proti klíšťové meningoencefalitidě indikace a kontraindikace, vedlejší účinky

Očkování proti klíšťové meningoencefalitidě indikace a kontraindikace, vedlejší účinky Očkování proti klíšťové meningoencefalitidě indikace a kontraindikace, vedlejší účinky Šárka Rumlarová Centrum pro očkování a cestovní medicínu Klinika infekčních nemocí FN a LF UK Hradec Králové KME vakcíny

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku

Klasifikace tělesných postižení podle doby vzniku VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 1, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 25.1. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015 Fakulta zdravotnických studií UJEP v Ústí nad Labem Velká Hradební 13 400 01 Ústí nad Labem Katedra ošetřovatelství a porodní asistence OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

Více

6./ Aplikace tepla a chladu - Aplikace tepla - formy - Aplikace chladu - formy - Obklady a zábaly - použití

6./ Aplikace tepla a chladu - Aplikace tepla - formy - Aplikace chladu - formy - Obklady a zábaly - použití Maturitní témata profilové části maturitní zkoušky pro jarní a podzimní zkušební období školního roku 2014-2015 Předmět: Pečovatelství Obor: Sociální činnost, denní studium 1./Péče o klienta na lůžku -požadavky

Více

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,-

KLASICKÁ MASÁŽ. regenerační, relaxační, sportovní. cca 30 min. - záda, šíje 250,- KLASICKÁ MASÁŽ regenerační, relaxační, sportovní cca 30 min. - záda, šíje 250,- cca 60 min. - záda, šíje + nohy, ruce nebo hlava (dle přání) 500,- cca 90 min. - záda, šíje, nohy + ruce nebo hlava (dle

Více

Sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence I. Učební text

Sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence I. Učební text Sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence I Sexuálně přenosná onemocnění STD Sexually transmitted diseases Onemocnění přenášející se sexuálním stykem (téměř výhradně či převážně) slinami, krví, sekrety

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního

Více

Světový týden očkování

Světový týden očkování Světový týden očkování 24. 4. 30. 4. 2019 Protected Together #VaccinesWork Vakcíny jsou bezpečné a účinné Každá vakcína s licencí je před schválením pro použití přísně kontrolována Trvale jsou monitorovány

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202 ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202 DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM POBYTOVÁ SOCIÁLNÍ SLUŽBA (7776586) ODLEHČOVACÍ SLUŽBA (9346727) Číslo jednací Došlo dne:

Více

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování preanalytické fáze Tamara Bergerová Ústav mikrobiologie FN Plzeň Mikrobiologické

Více

Onemocnění z vibrací Raynaudův syndrom z vibrací

Onemocnění z vibrací Raynaudův syndrom z vibrací Onemocnění z vibrací Raynaudův syndrom z vibrací Kateřina Novosádová Ivana Brlková Klinika pracovního lékařství FN a LF UP Olomouc Definice Raynaudův syndrom z vibrací onemocnění drobných cév prstů rukou

Více

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin

Blok č. 5 Termín Téma Počet hodin Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Infekční nemoci 2 Rozvrhová zkratka : INF/VCB12 Rozvrh výuky : 9 seminářů 9 praktických cvičení Zařazení výuky : 4. ročník, 7. semestr Počet kreditů

Více

BlueDiver IMUNOBLOT SOUPRAVY K DIAGNOSTICE LYMESKÉ BORRELIÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE NOVĚ V AUTOMATICKÉM SYSTÉMU PRO ZPRACOVÁNÍ A VYHODNOCENÍ IMUNOBLOTŮ

BlueDiver IMUNOBLOT SOUPRAVY K DIAGNOSTICE LYMESKÉ BORRELIÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE NOVĚ V AUTOMATICKÉM SYSTÉMU PRO ZPRACOVÁNÍ A VYHODNOCENÍ IMUNOBLOTŮ BlueDiver IMUNOBLOT SOUPRAVY K DIAGNOSTICE LYMESKÉ BORRELIÓZY INFEKČNÍ SÉROLOGIE NOVĚ V AUTOMATICKÉM SYSTÉMU PRO ZPRACOVÁNÍ A VYHODNOCENÍ IMUNOBLOTŮ Přístroj BlueDiver, vyhodnocovací program Immunoblot

Více

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa nemocnice: Praxe vykonávána na: interní chirurgická klinika/oddělení

Více

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP)

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Struktura projektu Obsah: 1. Souhrn 2. Stručná charakteristika organizace 3. Zdůvodnění projektu (definice projektu) 4. Cíle projektu

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním trávicího traktu - karcinom jater 1. Vysvětlete příznak - dekubitus 2. stupně. 2. Klient má dekubitus - jaké budou Vaše ošetřovatelské

Více

METODICKÝ LIST. TÉMA: ÚVOD punkce

METODICKÝ LIST. TÉMA: ÚVOD punkce METODICKÝ LIST TÉMA: ÚVOD punkce Zpracovala: Mgr. Petra Bednářová Datum: březen 2012 ANOTACE: Zdravotnický asistent pod odborným dohledem všeobecné sestry nebo lékaře připravuje pacienty k diagnostickým

Více

Informační kampaň SZÚ ke Světovému dnu zdraví

Informační kampaň SZÚ ke Světovému dnu zdraví Informační kampaň SZÚ ke Světovému dnu zdraví 7.4.2014 Malé příšerky Velká hrozba Podobní malým pavoukům trpělivě číhají na zvíře nebo na člověka, aby sáli jeho krev Pokud nikdy nevycházíte ze svého domu

Více

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202

ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202 ŽÁDOST O PŘIJETÍ DO CENTRA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB HRABYNĚ 747 67 Hrabyně 3/202 POBYTOVÁ SOCIÁLNÍ SLUŽBA DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (7776586) ODLEHČOVACÍ SLUŽBA (9346727) Číslo jednací Došlo dne:

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ

VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ Bohumil Seifert Ústav všeobecného lékařství 1.LF Uk v Praze Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP 15.10.2014 HETA seminář, Praha O

Více

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU

OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Vyšetření: (v dobé sběru anamn. +3dni) Vitální funkce: Medikace: OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE dle Gordonové (studentský formulář) Katedra ošetřovatelství LF MU Oddělení: Jméno studenta: Ročník: Datum: VSTUPNÍ

Více

LYMSKÁ BORELIÓZA. jedno z nejčastějších onemocnění lidí a zvířat přenášené klíšťaty VETERINARY MEDICAMENTS PRODUCER

LYMSKÁ BORELIÓZA. jedno z nejčastějších onemocnění lidí a zvířat přenášené klíšťaty VETERINARY MEDICAMENTS PRODUCER LYMSKÁ BORELIÓZA jedno z nejčastějších onemocnění lidí a zvířat přenášené klíšťaty VETERINARY MEDICAMENTS PRODUCER Nebezpečí číhá v lesích, parcích i v zahradách Boreliózu vyvolávají spirálovité bakterie

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučových cest

Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučových cest Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CHOPN. Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním žlučových cest Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské

Více

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA

Epidemiologie spály. MUDr. František BEŇA Epidemiologie spály MUDr. František BEŇA Klinický obraz a diagnostika infekce Charakteristickým příznakem - exantém, pokud streptokok skupiny A produkuje pyrogenní exotoxin (erytrogenní toxin). Dif.dg.

Více

SPECIÁLNÍ MIKROBIOLOGIE POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY

SPECIÁLNÍ MIKROBIOLOGIE POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU SPECIÁLNÍ MIKROBIOLOGIE POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY MGR. IVA COUFALOVÁ POHLAVNÍ CHOROBY choroby přenosné převážně pohlavním

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-05. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-05. Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín. Střední zdravotnická škola, Děčín, Čs. mládeže 5/9, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-05 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY

PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY PŘÍPRAVA ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ NA PANDEMII CHŘIPKY TEORIE A PRAXE MUDr. Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL V.celostátní konference Medicína katastrof, traumatologické plánování a příprava,

Více

Revmatologický ústav a spolupráce s Ústavem teorie a praxe ošetřovatelství, 1. LF UK

Revmatologický ústav a spolupráce s Ústavem teorie a praxe ošetřovatelství, 1. LF UK Revmatologický ústav a spolupráce s Ústavem teorie a praxe ošetřovatelství, 1. LF UK Revmatologický ústav Na Slupi 4, 128 50 Praha 2 Jana Korandová korandova@revma.cz Revmatologie - klinický lékařský obor

Více

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV)

Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) Virus klíšťové encefalitidy (TBEV) Imunoenzymatické soupravy k diagnostice klíšťové encefalitidy ELISA soupravy jsou určeny ke stanovení specifických protilátek třídy a IgM v lidském séru, plazmě nebo

Více

Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb Poslání: V rámci pobytové služby je našim posláním komplexní péče o osoby se sníženou soběstačností, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické

Více

Implementace konceptu stimulace vnímání

Implementace konceptu stimulace vnímání Implementace konceptu stimulace vnímání do ošetřovatelské péče Mgr.et Mgr. J.Dresslerová KARIM FN Brno Bohunice 16.11.2013 Schopnost vnímání se rozvíjí již v embryonálním životě vnímání vibrací vnímání

Více

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou

Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Standardy péče o osoby s revmatickou artritídou Translation into: Completed by: Email: SOC 1 Lidé s projevy RA by měli mít včasný přístup ke klinickým/zdravotnickým odborníkům kompetentním pro stanovení

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - vředová choroba gastroduodena

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - vředová choroba gastroduodena Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním GIT - vředová choroba gastroduodena Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Určete aktuální

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po amputaci dolní končetiny

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po amputaci dolní končetiny Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po amputaci dolní končetiny Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u

Více

CO OČI NEVIDÍ. a přináší komplikace

CO OČI NEVIDÍ. a přináší komplikace CO OČI NEVIDÍ. a přináší komplikace Kazuistika Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny Krizové řízení Mezinárodní konference Medicína katastrof, Brno, 2.-3.února 2012 EMERGENCY 1/3 23.20 hod příjem

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Ošetřování nemocného s bolestí

Ošetřování nemocného s bolestí Ošetřování nemocného s bolestí Vzdělávací oblast: Ošetřovatelství Tematický okruh: Ošetřování nemocného s bolestí Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, Psychologie a komunikace,

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po úraze pohybového aparátu

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po úraze pohybového aparátu Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta po úraze pohybového aparátu Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u

Více

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava

Nemocniční hygiena a kvalita. RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Nemocniční hygiena a kvalita RNDr. Renata Podstatová Úsek hygieny FN Ostrava Hygiena, epidemiologie a protiepidemická opatření Prevence a snižování rizik, redukce a monitorování rizik NN a PI personálu

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více