Vývoj Grafomotoriky 2 4 měsíce Náhodné uchopení předmětu. 4 6 měsíců Dlaňový úchop měsíců Úchop klíšťkový, kdy dítě izolovaně používá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vývoj Grafomotoriky 2 4 měsíce Náhodné uchopení předmětu. 4 6 měsíců Dlaňový úchop měsíců Úchop klíšťkový, kdy dítě izolovaně používá"

Transkript

1 Vývoj Grafomotoriky 2 4 měsíce Náhodné uchopení předmětu. 4 6 měsíců Dlaňový úchop měsíců Úchop klíšťkový, kdy dítě izolovaně používá ukazováček spolu s palcem měsíců Objevují se první, spíše náhodné zkušenosti s kreslením. Úchop dlaňový s palcem nahoře, nebo dole měsíců Dítě je schopné koordinovaných pohybů, první záměrné pokusy o zanechání stopy. 2 3 roky Pohyby při kreslení jsou více koordinované. Objevují se hranaté i kulaté formy, začíná intenzivní kreslení. Pastelku dítě uchopuje již do prstů hrstičkový úchop. 3 4,5 roku Při kreslení začínají pravidelné kontinuální pohyby. Nastává zlepšení v plynulosti pohybů. Psací náčiní drží dítě v prstech, vybarvuje a pojmenovává obrázky. V tomto období se můžou začít objevovat nesprávné úchopy, které se fixují. Při fixaci nesprávného úchopu dochází k patologickému vývoji grafomorotiky. 4,5 5 let Kresba hlavonožce, který představuje člověka, panáka. Grafické formy dávají smysl. Dítě dokáže spojit dva body a nakreslí kříž. Vytváří se špetkový úchop, který je nutný pro psaní a je součástí školní zralosti dítěte. Měl by se objevit nejpozději v pěti letech, aby se mohl začít fixovat. 5 7 let Dítě dokáže nakreslit postavy s končetinami a detaily. Dítě je schopné vyhovět požadavkům školy na kvalitu a rychlost písemného projevu. Před nástupem do školy je špetkový úchop již fixovaný. 7 8 let Písmo je plynulé a začíná se vyhraňovat do individuální podoby.

2 Fyziologické úchopy Úchop dlaňový Dlaňový úchop se objevuje mezi 4-6 měsícem věku dítěte. Úchop dlaňový s palcem nahoře Jedná se o úchop dětí v batolecím věku, které teprve s uchopováním psacího náčiní experimentují. Sevřená ruka je většinou kolmo k podložce a pohyb vychází z lokte a ramena. Je to úchop pro děti fyziologický, dítě zatím neovládá jemnou motoriku prstů. S přibývajícími zkušenostmi se tento úchop mění a přechází na úchop prstový. Úchop dlaňový s palcem dole Tento úchop je další variantou dlaňového úchopu mladších dětí. Využívají ho většinou při kreslení na svislé plochy papíru, zdí.

3 Úchop špetkový Špetkového úchopu se účastní tři prsty. Palec a ukazováček jsou bříšky prstů proti sobě a prostředníček hranou bříška podpírá psací náčiní zespodu. Prsteníček a malíček jsou přitisknuté k prostředníčku, dlaň musí zůstat volná. Tento úchop je pro ruku nejpřirozenější a nejefektivnější z hlediska pohybu. Všechny ostatní úchopy znesnadňují grafický projev. Před vyvozením správného špetkového úchopu některé děti z počátku používají bříška prostředníku. Toto držení velmi omezuje pohyblivost ruky při psaní. Nesprávné úchopy Hrstičkový úchop Na tomto úchopu se podílejí čtyři prsty palec, ukazováček, prostředníček a prsteníček, který tužku podpírá. U dětí s tímto úchopem je potřeba včas nastavit a fixovat správný špetkový úchop. Někteří rodiče tento úchop považují za správný a to je také jeden z důvodů, proč ho používá při psaní mnoho školáků i dospělých Špetkový úchop se silným přítlakem na psací náčiní Pokud je ruka spastická, nejsou uvolněné prsty a dlaň ruky, vzniká i při správně vyvozeném špetkovém úchopu silný tlak na psací náčiní. Prsty jsou sevřené, jsou v napětí a omezeny v pohybu.

4 Špetkový úchop se sevřenými prsty v dlani Někdy má dítě správně vyvozenou špetku, ale malíček a prsteníček jsou sevřené v dlani. Při kreslení/psaní se po určité době i prostředníček posunuje do dlaně. Přiklání se tam, kde vzniká větší napětí. Úchop s vysoko položeným ukazováčkem Prsty vytvářejí přílišný tlak na psací náčiní, ukazováček se prohýbá a je ve špatném položení. Prsty jsou omezené v pohybu a při potřebě delšího a rychlejšího psaní se snižuje rychlost a kvalita písma. Ruka bolí a je v napětí. Úchop s palcem přes psací náčiní Ukazováček a prostředníček jsou na správném místě, ale palec není naproti ukazováčku, ale je vysunutý přes psací náčiní. Při tomto úchopu se tužka posunuje z místa kožní řasy mezi palcem a ukazováčkem na třetí článek ukazováčku a směřuje místo za rameno od těla. Při fixování tohoto nesprávného úchopu se může vyklenout i zápěstí a vzniká drápovitý úchop, který znemožňuje při psaní pohybovat zápěstím.

5 Klarinetový úchop Bříška čtyř prstů se opírají o tužku, palec je v opozici. Prsty nemají potřebu vytvářet pohyb, ten vychází ze zápěstí a lokte. Ruka většinou není položená na podložce a tužka stojí na špičce, někdy směřuje od těla. Cigaretový úchop Tužka leží mezi ukazováčkem a prostředníčkem, palec může být položen na tužce, nebo je přes tužku. Někdy se může také palec a ukazováček spojit bříšky nad tuškou. Úchop nedovoluje pohyb prstů a tužka klouže mezi prsty.

6 Čeho by si měli rodiče všímat Nerovnoměrný a opožděný vývoj Dítě se nachází na nižší úrovni vývoje grafomotoriky. Málo a nerado kreslí a jeho grafický projev odpovídá projevům mladšího dítěte. Poruchy pozornosti Dítě se obtížně soustředí, odbíhá od činnosti, mění způsoby polohy těla při kreslení/psaní. Logopedické problémy Pokud má dítě logopedické problémy, nabádá to k důslednějšímu sledování grafomotorického vývoje. Motorika artikulačních orgánů a motorika ruky jsou navzájem spojené, vyvíjejí se spoječně jako psychika a nervový systém dítěte. Orientace v prostoru Dítě se neumí dobře orientovat v prostoru podle pokynů vpravo, vlevo, nahoře, dole Zkřížená lateralita Pokud dítě namá souhlasnou lateralitu (pravé oko + pravá ruka, levé oko + levá ruka) můžou se objevit, především po nástupu do školy nejrůznější problémy, které nápravný program může pomoci eliminovat. Někdy se také označuje výrazem překřížená lateralita. Nevyhraněnost dominance ruky Pokud dítě zatím střídá ruce při kreslení, je potřeba aby při nástupu do školy bylo již rozhodnuto, kterou rukou dítě bude psát. Nestačí pouze rozhodnutí, ale je potřeba aby ruka byla také dostatečně připravená. Leváctví Leváctví je dominance levé ruky. Leváctví je stejně kvalitní jev jako praváctví. Levák má levou ruku obratnější než pravou. Leváctví samo o sobě není problém, je ale potřeba včas podpořit rozvoj grafomotoriky. Jak dítě drží psací náčiní Dítě může mít z počátku kreslení/psaní úchop správný, po čase ho ale mění. Znamená to, že špetkový úchop ještě není fixovaný. Dítě může při držení tužky zavírat dlaň, drží tužku křečovitě, nebo správný úchop ještě není vůbec vyvozený. Nezájem o kreslení Dítě nejeví spontánně zájem o kreslení, vyhýbá se mu. Pomalé a těžkopádné písmo Některé dítě je schopné psát krasopisně, přestože nemá dostatečně uvolněné svaly podílející se na psaní. Je nutné hodnotit průběh činnosti, nikoli výsledek. Tyto děti jsou schopné naučit se velmi pěkné tvary písmen, ale na psaní vyvíjejí velké úsilí a zůstávají stále pomalé. Jsou to také děti, kterým záleží na tom, jak jejich práce vypadá, jsou důsledné, precizní a v ostatních školních činnostech bezproblémové.

7 Co dítěti způsobují obtíže v grafomotorický dovednostech Ruka bolí, potí se Ruka se rychle unaví Prsty a dlaň se dostávají do napětí a to může přecházet do celkového vnitřního napětí Obtíže při trefování do linek Obtíže při zmenšování písma Nemůže vykroužit správný tvar písmen. Písmo nemá oblé tvary. Obtíže při napojování písmen Pomalé tempo Omezená doba soustředění Pseudo specifické poruchy učení Zklamání ze školního neúspěchu Změny v chování (nespolupracuje, upozorňuje na sebe negativním chováním) Nechuť k činnostem spojených se psaním Velké úsilí a snaha bez dosažení uspokojivého výsledku Velké úsilí rodičů a obavy Narušení vztahu rodiče a dítěte Činnosti rozvíjející jemnou motoriku Seznam činností, které rozvíjí jemnou motoriku. Dítě je potřeba, hlavně v předškolním věku, dostatečně motivovat k činnostem podporujícím rozvoj jemné motoriky. Můžete dítěti nabídnout některé z následujích činností. Jistě ho velmi potěší, když bude moci s Vámi vařit a připravovat večeři pro celou rodinu. Dítě se bude cítit důležité, když mu svěříte takovou činnost a zároveň se bude rozvíjet jeho jemná motorika. Rukodělné činnosti Navlékání korálků, knoflíků, těstovin, plodů Přišívání knoflíků, prošívání látky Modelování pomocí plastelíny, hlíny, těsta hmota se mačká, uždibuje, slepuje, válí Malování prstovými barvami, temperovými a vodovými barvami Obtiskování razítek, vlastní výroba tiskátek Mačkání papíru Stříhání Vytrhávání z papíru Lepení Skládání z papíru Úkony spojené se sebeobsluhou Zapínání knoflíků, zipů, přezky, navlékání ponožek, oblékání Oblékání panenek Stavebnice, společenské hry Práce s různorodými stavebnicemi je vhodné se vzrůstající koordinací pohybů vyhledávat stavebnice s menšími dílky Skládání kostek Skládání mozaiek Společenské hry Pomoc při každodenních činnostech Hnětení těsta, vykrajování, míchání, krájení zeleniny, přesypávání, mletí koření Věšení prádla

8 Zamykání, odemykání, zozsvěcení světel Listování v knize po jednotlivých listech Motání klubíček vlny Šroubování uzávěry lahví Práce s nářadím Školní zralost z hlediska grafomotoriky Grafomotorika a vizuomotorika jsou jedním z důležitých kritérií při posuzování způsobilosti k zahájení školní docházky. Dobře rozvinutá grafomotorika a vizuomotorika jsou podmínkou, podkladem pro psaní. Grafomotorická neobratnost se často odráží v tempu psaní, které je oproti vrstevníkům sníženo. Psaní tak odčerpává mnoho energie, která potom nezbývá na obsah psaného a tím se také zvyšuje chybovost. Cílem diagnostiky dítěte v období před nástupem do školy je odhalit nevyzrálost a oslabení v oblasti grafomotoriky. Kresba Kresba poskytuje informace o celkové vývojové úrovni jemné motoriky, grafomotoriky a vizuomotoriky, o zrakovém a prostorovém vnímání, ale také o emocionalitě dítěte, jeho vztazích a postojích. Kresba postavy Postava by měla obsahovat všechny části těla, trup by měl být uzavřený a napojený na hlavu. Hlava by měla mít všechny obličejové části, uši a vlasy. Na rukou by mělo být pět prstů, na nohách boty, nebo také prsty. Končetiny jsou stále asi u 40% dětí zobrazovány jednodimenzionálně, přibližně 60% dětí kolem 6 roku věku kreslí nohy a ruce dvoudimenzionálně. Postava by měla mít správné poměry jednotlivých částí. Kresba domu Na kresbě domu se pozná, zda je dítě schopné nakreslit šikmou čáru, změnit směr šikmé čáry (střecha), smyčky (kouř). Sleduje se také, zda obdelník, nebo čtverec je kreslen jednotažně. Grafomotorické schopnosti a dovenosti Smyčky Kreslení smyček je podmínka pro úspěšné psaní. Smyčky jsou pro dítě náročné na uvědomování si směru vedení čáry, souvisí to s rozvojem prostorové orientace. Zuby Kreslení zubů předpokládá zvládnutí šikmých čar a změny směru vedení čáry. Pokud dítě nedokáže v jednom pohybu změnit směr (ruku pozastavit a nezvedat) a pokračovat v čáře, pak zuby nejsou špičaté, ale zakulacené. Horní oblouk s vratným tahem Je to vrcholná schopnost dítěte předškolního věku. Vizuomotorický test Aby dítě mohlo psát, musí být schopno souhry mezi okem a rukou vizuomotorické koordinace. Úroveň vizuomotoriky se posuzuje na jednotažných cvicích, kdy je stanoveno kudy vede stopa. Provedení by mělo být plynulé a jednotažné. Formální provedení kresby Sledují se pracovní návyky při kreslení držení těla, držení psacího náčiní, postavení ruky, uvolnění ruky, tlak na podložku, plynulost a způsob vedení čar.

9 Lateralita ruky a oka V předškolním věku by již mělo být rozhodnuto, kterou rukou bude dítě psát. V případě zkřížené laterality je potřeba zaměřit se na rozvoj vizuomotoriky, pravolevé orientace a prostorového vnímání. Závěr Na základě diagnostiky se může odhalit nevyzrálost nebo oslabení v oblasti grafomotoriky. Odkazy na články:

Vývoj Grafomotoriky 2 4 měsíce Náhodné uchopení předmětu. 4 6 měsíců Dlaňový úchop. Dlaňový úchop se objevuje mezi 4-6 měsícem věku dítěte.

Vývoj Grafomotoriky 2 4 měsíce Náhodné uchopení předmětu. 4 6 měsíců Dlaňový úchop. Dlaňový úchop se objevuje mezi 4-6 měsícem věku dítěte. GRAFOMOTORIKA Úchop dlaňový Vývoj Grafomotoriky 2 4 měsíce Náhodné uchopení předmětu. 4 6 měsíců Dlaňový úchop. Dlaňový úchop se objevuje mezi 4-6 měsícem věku dítěte. Úchop dlaňový s palcem nahoře Jedná

Více

Dobře rozvinutá grafomotorika je podmínkou pro psaní

Dobře rozvinutá grafomotorika je podmínkou pro psaní Dobře rozvinutá grafomotorika je podmínkou pro psaní Převzato z rozhovoru s Mgr. Martinou Simonidesovou ( vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor pedagogika, zabývá se nápravou grafomotorických

Více

Kritéria školní zralosti

Kritéria školní zralosti Kritéria školní zralosti ŠKOLNÍ ZRALOST Školní zralostí rozumíme dosažení takového stupně tělesného a duševního vývoje, který umožňuje dítěti se zdarem si osvojovat školní znalosti a dovednosti. zralost

Více

Prezentace metodických materiálů a pomůcek

Prezentace metodických materiálů a pomůcek Prezentace metodických materiálů a pomůcek Diagnostika dítěte předškolního věku Publikace je zaměřena na sledování a rozvoj následujících oblastí: motoriky, grafomotoriky, zrakového a sluchového vnímání,

Více

První písanka s uvolňovacími cviky, písničkami a říkankami (pracovní list 15)

První písanka s uvolňovacími cviky, písničkami a říkankami (pracovní list 15) První písanka s uvolňovacími cviky, písničkami a říkankami (pracovní list 15) Anotace: Nácvik správného držení tužky, správného sezení, techniky psaní, uvolňovací cviky Dětský diagnostický ústav, středisko

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu. reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0007 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ ZŠ Název metodického

Více

Společně, ale každý podle svého III ( Metodika grafomotoriky pro práci s dětmi se SVP- č. 5 )

Společně, ale každý podle svého III ( Metodika grafomotoriky pro práci s dětmi se SVP- č. 5 ) Společně, ale každý podle svého III ( Metodika grafomotoriky pro práci s dětmi se SVP- č. 5 ) Mgr. Jindřiška Gaďourková, Jana Nováková, Bc. Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301

Více

DYSGRAFIE - porucha psaní. (postihuje grafickou stránku písemného projevu a osvojování tvarů jednotlivých písmen)

DYSGRAFIE - porucha psaní. (postihuje grafickou stránku písemného projevu a osvojování tvarů jednotlivých písmen) DYSGRAFIE - porucha psaní (postihuje grafickou stránku písemného projevu a osvojování tvarů jednotlivých písmen) Dysgrafie úzce souvisí s dysortografií, velmi často se vyskytují společně. Reedukace je

Více

Motorika, grafomotorika, kresba

Motorika, grafomotorika, kresba Motorika, grafomotorika, kresba Na motorické schopnosti a dovednosti budeme pro lepší přehlednost nazírat v několika rovinách: hrubá motorika jemná motorika grafomotorika motorika mluvidel motorika očních

Více

Hůlkové písmo. Alternativa ve výuce psaní

Hůlkové písmo. Alternativa ve výuce psaní Hůlkové písmo Alternativa ve výuce psaní Hůlkové písmo Je určena žákům se středně těžkým, těžkým mentálním postižením Navazuje na První čtení alternativní výuka čtení globální metodou, využívá výhradně

Více

TEST GRAFOMOTORIKY. Příloha č. 1 Standa

TEST GRAFOMOTORIKY. Příloha č. 1 Standa TEST GRAFOMOTORIKY Příloha č. 1 Standa Nápodoba grafických tvarů Patrna porucha zrakové percepce i grafomotoriky, nenavazující linie, prostorově nesouměrné, tlak na tužku, nesprávné držení, vychýlení z

Více

Tato asymetrie se může projevit jak v oblasti hybnosti (např. horní a dolní končetiny) tak v oblasti smyslové (např. oči, uši).

Tato asymetrie se může projevit jak v oblasti hybnosti (např. horní a dolní končetiny) tak v oblasti smyslové (např. oči, uši). [z lat. latus = strana, bok] Lateralita - funkční dominance jednoho ze shodných párových pohybových nebo smyslových orgánů - přednostním užívání jednoho z párových orgánů Tato asymetrie se může projevit

Více

jak praváci skutečně píší

jak praváci skutečně píší leváci a leváctví část č. 24 jak praváci skutečně píší aneb jak se individualizací přístupu odlišuje způsob a výsledek psaní ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Jak praváci skutečně píší? název školy: autor:

Více

jak leváci skutečně píší?

jak leváci skutečně píší? leváci a leváctví část č. 12 jak leváci skutečně píší? aneb jak se individualizací přístupu odlišuje způsob a výsledek psaní ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Jak leváci skutečně píší? název školy: autor:

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD 1 Odborný tým pracovníků (speciální pedagog, logoped, krajská koordinátorka poruch autistického

Více

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky. říjen/2016. MŠ Strakonice, Šumavská

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky. říjen/2016. MŠ Strakonice, Šumavská ŠUMAVÁČEK miničasopis naší školky říjen/2016 MŠ Strakonice, Šumavská 264 www.ms-sumavska.strakonice.eu reditel@ms-sumavska.strakonice.eu Milí rodiče a prarodiče, jistě jste si všimli, že prázdniny už skončily

Více

ZPRÁVA MŠ O DÍTĚTI. Po vyplnění důvěrné! Jméno a příjmení dítěte:... Datum narození:... Bydliště: kontakt... Navštěvuje MŠ:., od škol. roku...

ZPRÁVA MŠ O DÍTĚTI. Po vyplnění důvěrné! Jméno a příjmení dítěte:... Datum narození:... Bydliště: kontakt... Navštěvuje MŠ:., od škol. roku... SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉ CENTRUM Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Lazy 3695, Zlín 760 01 Pracoviště: Lazy 3695, Zlín tel.: 577 058 252, 736 105 795 e-mail: spc@ddskolyzlin.cz

Více

Individuální vzdělávací plán pro dítě s oslabeným zrakovým vnímáním, Adam Jméno: Adam

Individuální vzdělávací plán pro dítě s oslabeným zrakovým vnímáním, Adam Jméno: Adam Přílohy Příloha1: Individuální vzdělávací plán pro dítě s oslabeným zrakovým vnímáním, Adam Jméno: Adam Datum narození: 5, 3 let Škola: Mateřská škola Čejetice Třída: heterogenní Základní údaje vyplývající

Více

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PONDĚLÍ Sluchové vnímání a paměť kniha: Mezi námi předškoláky (1,2,3) Sluchová paměť Opakování vět s více slovy (básničky ) 1 Vnímání rytmu Napodobování rytmu (dítě

Více

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VERZE: 25/04/2014 KOMPLEXNÍ METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VŠECHNO, CO MÁ DÍTĚ UMĚT A ZNÁT PŘED NÁSTUPEM DO ŠKOLY PŘEHLEDNĚ A NA JEDNOM MÍSTĚ KLOKANŮV KUFR MOHOU

Více

Diagnostika dítěte předškolního věku

Diagnostika dítěte předškolního věku Jiřina Bednářová, Vlasta Šmardová Diagnostika dítěte předškolního věku Co by dítě mělo umět ve věku od 3 do 6 let Computer Press, a.s. Brno 2011 Diagnostika dítěte předškolního věku Co by dítě mělo umět

Více

Dětská kresba a význam kresby postavy

Dětská kresba a význam kresby postavy Dětská kresba a význam kresby postavy Jak to vlastně všechno začíná? Kdy dítě začne mít zájem o kreslení? Je to pro něj jen nějaká náhodná činnost, hra bez konkrétního cíle či kreativní činnost se záměrem

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet motoriku u. předškoláků?

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet motoriku u. předškoláků? Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Jak rozvíjet motoriku u předškoláků? Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog, psenickova.petra@centrum.cz lektorka kurzů pro předškoláky

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

ŠKOLNÍ ZRALOST P R A C O V I Š T Ě Š U M P E R K E L O K O V A N É P R A C O V I Š T Ě M O H E L N I C E M

ŠKOLNÍ ZRALOST P R A C O V I Š T Ě Š U M P E R K E L O K O V A N É P R A C O V I Š T Ě M O H E L N I C E M ŠKOLNÍ ZRALOST P R A C O V I Š T Ě Š U M P E R K E L O K O V A N É P R A C O V I Š T Ě M O H E L N I C E M g r. J a n a F a l t u s o v á M g r. P a v l a K n ý ř o v á ŠKOLNÍ ZRALOST =připravenost dítěte

Více

Školní zralost a příprava na školu

Školní zralost a příprava na školu Školní zralost a příprava na školu Jak poznáme, že je dítě dostatečně zralé na vstup do školy, které oblasti je dobré podpořit a kdy zvažovat odklad školní docházky Jak poznáme, že dítě začíná být zralé

Více

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU

Specifické poruchy učení. -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení -definice -příčiny -typy SPU Specifické poruchy učení jsou definovány jako neschopnost naučit se určitým dovednostem (např. čtení, psaní, počítání) pomocí běžných výukových metod

Více

Školkoviny. Informační bulletin Mateřské školy Košťálov MOTTO: Náš zítřek je v dětech. Jarní vydání

Školkoviny. Informační bulletin Mateřské školy Košťálov MOTTO: Náš zítřek je v dětech. Jarní vydání Školkoviny Informační bulletin Mateřské školy Košťálov MOTTO: Náš zítřek je v dětech. Jarní vydání 2017 e-mail: materskaskola@kostalov.cz www.ms.kostalov.cz telefon: 481 689 235 1 Vítáme Vás na stránkách

Více

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce.

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce. PILATES CVIČENÍ PRO USNADNĚNÍ POČETÍ, ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ, LEHKÝ POROD A PEVNÉ PÁNEVNÍ DNO 3. Protažení páteře PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) 3/1 ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ A MOTORIKA PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ A MOTORIKA PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ A MOTORIKA PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím... 4 Polytechnická výchova... 4 Motorika, jemná motorika, grafomotorika...

Více

Edukace žáků s tělesným postižením

Edukace žáků s tělesným postižením Edukace žáků s tělesným postižením Heterogenní skupina žáků: Zdravotní znevýhodnění Zdravotní postižení Dopad zdravotního znevýhodnění: Fyzická stránka zhoršení QOL porucha fyzických funkcí Psychická stránka

Více

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení Dysortografie - specifická vývojová porucha správného psaní. Projevuje se obtížemi ve správném zapsání slyšeného,

Více

Metody práce s dětmi předškolního věku. Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková

Metody práce s dětmi předškolního věku. Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková Metody práce s dětmi předškolního věku Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková kdo jsme s kým pracujeme NK Pavlač Práce s dětmi předškolního věku Zdůvodnění práce s předškoláky: neefektivní trávení

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet orientaci. u předškoláků?

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet orientaci. u předškoláků? Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Jak rozvíjet orientaci u předškoláků? Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog, psenickova.petra@centrum.cz lektorka kurzů pro předškoláky

Více

ZRALOST PRO ŠKOLU. PhDr. Jarmila Burešová

ZRALOST PRO ŠKOLU. PhDr. Jarmila Burešová ZRALOST PRO ŠKOLU PhDr. Jarmila Burešová ZRALOST PRO ŠKOLU Takový stupeň vývoje tělesných a duševních vlastností dítěte, který je nutným předpokladem úspěšného zvládnutí požadavků kladených školou. Předpokladem

Více

1. 4. týden. Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí)

1. 4. týden. Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí) 1. 4. týden Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí) - nožičky skrčené pod bříškem - úhel rozkročení je 90 (stehna svírají úhel 90 ) - skrčené nožičky a kolena směřují do stran

Více

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím...4 Prostorová orientace...5 Oslabení prostorového vnímání...7

Více

Test zrakové percepce (L. Felcmanová)... II. Zkouška sluchové diferenciace (WM)... IV. Zkouška sluchové analýzy a syntézy... V

Test zrakové percepce (L. Felcmanová)... II. Zkouška sluchové diferenciace (WM)... IV. Zkouška sluchové analýzy a syntézy... V 6 Seznam příloh PŘÍLOHA Č. 1 PŘÍLOHA Č. 2 PŘÍLOHA Č. 3 PŘÍLOHA Č. 4 PŘÍLOHA Č. 5 PŘÍLOHA Č. 6 PŘÍLOHA Č. 7 PŘÍLOHA Č. 8 PŘÍLOHA Č. 9 PŘÍLOHA Č. 10 PŘÍLOHA Č. 11 PŘÍLOHA Č. 12 PŘÍLOHA Č. 13 PŘÍLOHA Č. 14

Více

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073) SPECIFICKÉ ZVLÁŠTNOSTI OSOB S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Proč? Na co

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA NĚMECKÉHO JAZYKA

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA NĚMECKÉHO JAZYKA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA NĚMECKÉHO JAZYKA DĚTSKÁ KRESBA V PŘEDŠKOLNÍM OBDOBÍ A JEJÍ VLIV NA PÍSEMNÝ PROJEV ŽÁKŮ 1. TŘÍDY ZŠ DIPLOMOVÁ PRÁCE Eva Grunertová Učitelství pro

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA NĚMECKÉHO JAZYKA GRAFOMOTORICKÉ OBTÍŽE ŽÁKŮ V PRVNÍ TŘÍDĚ ZŠ A MOŽNOSTI JEJICH NÁPRAVY DIPLOMOVÁ PRÁCE Petra Mašková UČITELSTVÍ PRO 1. STUPEŇ

Více

zásady správného psaní

zásady správného psaní leváci a leváctví část č. 11 zásady správného psaní aneb jak má pravák i levák správně psát? ivo vodička 2012 www.levactvi.cz 1 Malý levák kreslí a píše v MŠ Zásady zdravého psaní praváků Zásady zdravého

Více

ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ. - vedení očních pohybů ODSHORA DOLŮ + ZLEVA DOPRAVA

ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ. - vedení očních pohybů ODSHORA DOLŮ + ZLEVA DOPRAVA ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ - vedení očních pohybů ODSHORA DOLŮ + ZLEVA DOPRAVA - POJMENOVÁNÍ ZÁKLADNÍCH (červená, žlutá, modrá, zelená) i DOPLŇKOVÝCH BAREV (oranžová, hnědá, černá, bílá, růžová, fialová, šedá) a

Více

Název materiálu: Školní zralost Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 13. 05. 2013 Zařazení materiálu:

Název materiálu: Školní zralost Autor materiálu: Mgr. Veronika Plecerová Datum vytvoření: 13. 05. 2013 Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

12. VYTVÁŘENÍ GEOMETRICKÝCH PŘEDSTAV

12. VYTVÁŘENÍ GEOMETRICKÝCH PŘEDSTAV 12. VYTVÁŘENÍ GEOMETRICKÝCH PŘEDSTAV Geometrie je specifickou oblastí matematiky, která může být pro děti, které mají poruchy v oblasti numerace a operací s přirozenými čísly, záchranou. Učitel sleduje

Více

Co mají umět děti v mateřské škole

Co mají umět děti v mateřské škole Co mají umět děti v mateřské škole Zpracováno podle knihy: J. Bednářová V. Šmardová Diagnostika předškolního věku Co má umět 3-4 leté dítě Sebeobsluha Hygiena Aktivně hlásí potřebu, po použití WC si umyje

Více

PSANÍ VŠEMI DESETI DESETIPRSTOVÁ HMATOVÁ METODA

PSANÍ VŠEMI DESETI DESETIPRSTOVÁ HMATOVÁ METODA PSANÍ VŠEMI DESETI DESETIPRSTOVÁ HMATOVÁ METODA Zvládnutí psaní všemi deseti pro obsluhu počítače znamená hned několik výhod. Především zrychlení ovládání klávesnice, tedy komunikace s osobním počítačem.

Více

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 13. února 2015 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte)

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 13. února 2015 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka pátek 13. února 2015 14,00 18,00 Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Den otevřených dveří pátek 16.1. 2015 8,00 - prohlídka školy

Více

špetka, nebo pěstička?

špetka, nebo pěstička? leváci a leváctví část č. 28 špetka, nebo pěstička? aneb střet dvou nejrozšířenějších způsobů úchopů psacího prostředku ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Špetka, nebo pěstička? název školy: autor: anotace:

Více

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514 Projekt: Předmatematická gramotnost 1. Obecná východiska Rozvoj předmatematické gramotnosti je důležitý pro všestranný

Více

Školní zralost dítěte

Školní zralost dítěte Školní zralost dítěte Školní zralost fyzická, duševní a emocionální připravenost dítěte pro vstup do školy a je výsledkem předchozí etapy vývoje dítěte Je předpokladem pro úspěšné osvojování si školních

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

Grafomotorické prvky nezvládá zvládá s dopomocí zvládá samostatně 5 Zuby 6 Horní smyčka

Grafomotorické prvky nezvládá zvládá s dopomocí zvládá samostatně 5 Zuby 6 Horní smyčka Grafomotorika, kresba položky Spontánní kresba 1 Kreslení nevyhledává 2 Postava 3 Dům 4 Různorodost námětů Grafomotorické prvky 5 Zuby 6 Horní smyčka Návyky při kreslení 7 Držení tužky 8 Postavení ruky

Více

Grafická motorika předškolních dětí a její rozvoj před nástupem do školy

Grafická motorika předškolních dětí a její rozvoj před nástupem do školy Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Bakalářská práce Grafická motorika předškolních dětí a její rozvoj před nástupem do školy Vypracovala: Hana

Více

Jak připravit dítě na psaní

Jak připravit dítě na psaní Jak připravit dítě na psaní Dozvíte se, co všechno můžete s vaším dítětem procvičovat, aby ve škole pěkně psalo Jak připravit dítě na psaní Rozvoj hrubé motoriky, jemné motoriky a grafomotoriky Učím v

Více

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ ÚVOD PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Obtíže s učením, které nejsou způsobeny celkovým snížením poznávacích schopností smyslovým nebo tělesným postižením nevhodnou metodou učení nedostatečnou příležitostí k učení

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Obrázky a klikyháky kocourka Mourka

Obrázky a klikyháky kocourka Mourka Obrázky a klikyháky kocourka Mourka grafomotorické prvky před psaním ve škole Vytvořeno ve spolupráci s logopedickou asistentkou Zuzanou Kolátorovou Kidtown edu sro, Českomalínská 23/777, 160 00 Praha

Více

DO ŠKOLY VČAS bez odkladu školní docházky

DO ŠKOLY VČAS bez odkladu školní docházky DO ŠKOLY VČAS bez odkladu školní docházky Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.00/08.0106 Termín: 1.8.2009 31.3.2012 Realizátor projektu: Vzdělávací centrum Podkrušnohoří, občanské sdruţení Masarykova 745, 438

Více

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o.

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Mateřské školy Kopřivnice p.o. organizují v průběhu školního roku několik preventivních programů, kter Preventivní programy mají na starost

Více

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje

Baterie posilovací. Regionální akademie Pardubického kraje Baterie posilovací Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Mgr. Tomáš Hák, Radek Baťa Dis. V Pardubicích 18.11.2016 Kontakt: tomashak@seznam.cz, bata.radek@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

pravák a stříhání nůžkami

pravák a stříhání nůžkami leváci a leváctví část č. 25 pravák a stříhání nůžkami aneb jak jsou konstruovány nůžky a jak jimi praváci stříhají ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Pravák a stříhání nůžkami název školy: autor: anotace:

Více

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata)

Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby(mezipředmětové vztahy,průřezová témata) 5.11.3. Nepovinné předměty 5.11.3.1. ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Zdravotní tělesná výchova je formou povinné tělesné výchovy, která se zřizuje pro žáky s trvale nebo přechodně změněným zdravotním stavem

Více

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě Pomůcky napomáhají při chůzi zapojením rukou a jejich reakčních schopností. Navyšují Vaší stabilitu, zvyšují pocit jistoty i výdrž v chůzi. Snižují zatížení dolních končetin, odlehčují a snižují bolestivost

Více

OVĚŘENO: Datum: 8.4 2013 třída: 2.KOP

OVĚŘENO: Datum: 8.4 2013 třída: 2.KOP VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 9, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 10.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Kresba v předškolním věku

Západočeská univerzita v Plzni. Kresba v předškolním věku Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická Katedra českého jazyka a literatury Bakalářská práce Kresba v předškolním věku Radka Valentová Učitelství pro MŠ Vedoucí práce: PhDr. Jaroslava Nováková,

Více

Psaní 1.ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah

Psaní 1.ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah Psaní 1.ročník 2 hodiny týdně Září Říjen Listopad Prosinec Přípravné období uvolňovací a přípravné cviky, prvky písmen Nácvik správného sezení, držení a používání psacího náčiní, uvolňování ruky, provádění

Více

Grafitová tužka. Fixy. Rollery. Školní křída

Grafitová tužka. Fixy. Rollery. Školní křída leváci a leváctví část č. 9 psací pomůcky a leváci 2 aneb jak se leváci vypořádávají s tužkou, fixy, rollery a školní křídou? ivo vodička 2012 1 Grafitová tužka Fixy Rollery Školní křída 2 Pro nácvik psaní

Více

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken.

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken. Kalanetiku pod názvem The Callanetics Excercise Method uvedla do světa v roce 1980 Callan Pinckneyová. Tato velmi individuální a specifická metoda využívá přesné polohy těla k izolování specifických svalových

Více

metoda horního psaní leváků

metoda horního psaní leváků leváci a leváctví část č. 7 metoda horního psaní leváků aneb nechte leváky drápat! ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Metoda horního psaní leváků název školy: autor: anotace: klíčová slova: cílová skupina:

Více

JAK USNADNIT DÍTĚTI NÁSTUP DO ŠKOLY. Mgr. Libuše Marková Tišnov 2018

JAK USNADNIT DÍTĚTI NÁSTUP DO ŠKOLY. Mgr. Libuše Marková Tišnov 2018 JAK USNADNIT DÍTĚTI NÁSTUP DO ŠKOLY Mgr. Libuše Marková Tišnov 2018 Předškolní věk období od dovršení třetího roku do jeho nástupu do školy, přibližně do ukončení šestého roku života období výrazných změn

Více

Š kolní zralost PhDr. Šárka Kratinová

Š kolní zralost PhDr. Šárka Kratinová Š kolní zralost PhDr. Šárka Kratinová Školní zralost je souborný název pro připravenost různých duševních funkcí a dovedností, umožňující dítěti s úspěchem si osvojovat školní vědomosti a dovednosti v

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků 1. Ohybače paže 1. Ohybače paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybače kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory

Více

Stopy kolem nás CELÝ ROK. Obsah. Mgr. Renata Nováková, MŠ Sulanského, Praha METODIKA METODIKA. 1. Úvod Realizace 3. 3.

Stopy kolem nás CELÝ ROK. Obsah. Mgr. Renata Nováková, MŠ Sulanského, Praha METODIKA METODIKA. 1. Úvod Realizace 3. 3. METODIKA Stopy kolem nás Mgr. Renata Nováková, MŠ Sulanského, Praha Obsah METODIKA 1. Úvod 3 2. Realizace 3 3. Závěr 4 Přílohy 1 10 5 14 RAAdce předškolního vzdělávání 12 1 METODIKA Metodický přehled Základní

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Magnetická indukce příklady k procvičení

Magnetická indukce příklady k procvičení Magnetická indukce příklady k procvičení Příklad 1 Rozhodněte pomocí (Flemingova) pravidla levé ruky, jakým směrem bude působit síla na vodič, jímž protéká proud, v následujících situacích: a) Severní

Více

ABY NÁS ZÁDA NEBOLELA. 1. díl

ABY NÁS ZÁDA NEBOLELA. 1. díl ABY NÁS ZÁDA NEBOLELA Marta Benešová, lektorka sboru žen ČASPV Obrázky: Draha Horáková 1. díl Už v době, kdy se člověk naučil chodit vzpřímeně začal zřejmě velký problém se zády a s páteří, neboť vzpřímenou

Více

PROGRAM NA ROZVOJ TALENTU DÍTĚTE a

PROGRAM NA ROZVOJ TALENTU DÍTĚTE a PONNY ENGLISH PRE- SCHOOL PROGRAM NA ROZVOJ TALENTU DÍTĚTE a NTC METODA 1 MOTORICKÁ CVIČENÍ Týdenní plán Bunnies (vždy dopoledne před odchodem na procházku) Pondělí Úterý rovnováha, koordinace, oční cviky

Více

Seminární práce Předškolní příprava na výuku psaní a čtení

Seminární práce Předškolní příprava na výuku psaní a čtení Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra pedagogiky a psychologie Seminární práce Předškolní příprava na výuku psaní a čtení Eva Říhová, rihova73@gmail.com. Vobejdová Helena,

Více

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda

PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda PŘÍLOHY Příloha č. 1 Lormova abeceda A bod na bříšku palce B tah po ukazováčku od bříška prstu k dlani C bod na zápěstí D tah po prostředníčku od bříška prstu k dlani E bod na bříšku ukazováčku F současné

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra výtvarné výchovy. Pavlína Kejíková

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra výtvarné výchovy. Pavlína Kejíková UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra výtvarné výchovy Pavlína Kejíková 3. ročník kombinované studium obor: Učitelství pro mateřské školy ROZVOJ DĚTSKÉ KRESBY A GRAFOMOTORIKA V MATEŘSKÉ

Více

Malé a velké děti v mateřské škole. Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc.

Malé a velké děti v mateřské škole. Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc. Malé a velké děti v mateřské škole Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc. Období mezi 2.a 3. rokem je věkem autonomizace Dochází k postupnému osamostatňování a uvolňování z dřívějších vazeb. Avšak ve

Více

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry.

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. PODÁNÍ V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. Z tohoto pohledu vyžadujeme, aby podání splňovalo následující úlohy: - znesnadnit soupeři kvalitně přihrát - omezit možnost

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Před vstupem do školy

Před vstupem do školy Před vstupem do školy Nástup do školy je pro všechny děti velmi významným obdobím. Znamená totiž počátek nové životni fáze - ze světa her vstupují do světa povinností. Pro zvládnutí nových nároků spojených

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

Desatero pro rodiče dle MŠMT

Desatero pro rodiče dle MŠMT Desatero pro rodiče dle MŠMT 1. Dítě by mělo být dostatečně fyzicky a pohybově vyspělé, vědomě ovládat své tělo, být samostatné v sebeobsluze pohybuje se koordinovaně, je přiměřeně obratné a zdatné (např.

Více

5.4.1 Zdravotní a Rehabilitační tělesná výchova

5.4.1 Zdravotní a Rehabilitační tělesná výchova Příloha č. 2 RVP pro obor vzdělávání základní škola speciální 2. díl Obsah: 5 Učební osnovy 5.1 Člověk a komunikace 5.1.1 Rozumová výchova 5.1.2 Řečová výchova 5.2. Člověk a jeho svět 5.2.1 Smyslová výchova

Více

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Příloha č. 16 OSNOVA PRÁCE V NÁPRAVNÉ PÉČI ZÁŘÍ Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Náprava - používání pomůcek: Vzbuzení zájmů o čtení. Rozvíjení řeči

Více

Soubor námětů a aktivit z oblasti psychomotoriky

Soubor námětů a aktivit z oblasti psychomotoriky Soubor námětů a aktivit z oblasti psychomotoriky PaedDr. Eva Mrázová 2011 Tato pomůcka je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1. část AKTIVITY Skládanka Zaměření:

Více

Aktivní POLYTECH školka (Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1. 3. 00/48.0092) HRAČKA - Magnetické puzzle Výukový materiál pro účastníky kurzu

Aktivní POLYTECH školka (Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1. 3. 00/48.0092) HRAČKA - Magnetické puzzle Výukový materiál pro účastníky kurzu Aktivní POLYTECH školka (Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1. 3. 00/48.0092) HRAČKA - Magnetické puzzle Výukový materiál pro účastníky kurzu Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu

Více

DYSLEXIE. Tato metoda velmi účinná jen pokud se touto technikou pracuje denně.

DYSLEXIE. Tato metoda velmi účinná jen pokud se touto technikou pracuje denně. DYSLEXIE METODY ČTENÍ ČTENÍ S OKÉNKEM Tato metoda dostala své jméno podle pomůcky, s kterou se pracuje jde o kartičku, která má vystřižený otvor, do něhož se promítá čtený text tak, že okolní řádky jsou

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. POJMY Diagnostika je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik

Více

Technika psaní na klávesnici

Technika psaní na klávesnici Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024 Technika psaní na klávesnici Mgr. Bc. Květoslava Bártlová Správné návyky a správná technika psaní Osvojení správných návyku a správné techniky psaní: Položte

Více

Budeme mít školáka. Jana Kovářová

Budeme mít školáka. Jana Kovářová Budeme mít školáka Jana Kovářová Leden 2017 Budete mít doma malého školáka, který brzy nastoupí do 1. třídy? Pak Vám může pomoci tato malá brožurka. Dozvíte se nejen, co by měl malý školák zvládat, ale

Více

Balíček nástavce na nácvik úchopu :

Balíček nástavce na nácvik úchopu : Balíček nástavce na nácvik úchopu : The Claw Grip medium nástavec speciální grafomotorický nástavec vyvinutý pro děti s poruchou úchopu slouží pro nácvik základní pozice prstů pomáhá odstranit křeče při

Více